Hronika| Ljudska prava| Sport| Zabava| Životni stil

Žuti žersej na crne pruge

Time Bandit RSS / 12.06.2009. u 14:14

When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle. Then I realised that the Lord doesn’t work that way so I stole one and asked Him to forgive me.” 

Emo Philips, CL

Za najbržeg robijaša na bicikli, a sve u sklopu robijaškog Tour de France koji se održava ovog meseca, nije predviđen žuti žersej jer neće biti ni generalne klasifikacije, a  računaće se samo timsko vreme. Trka je poprilično dugačka i ozbiljna, nekih 2400 km, prolazi kroz sve sportske tj. zatvorske centre, kojih ima ukupno sedamnaestnaest u Francuskoj, i završava se tradicionalno u Parizu ali bez šampanjca i prigodnog govora Premijera. Mešovito muško ženski sastav, skrpljen sa koca i konopca od sitnih lopova do ubica, takmiči se na etapama od zatvora do zatvora, gde se noći i menjaju ekipe kao i čuvari. Svega nekoliko njih će imati tu čast da odvoza od početka do kraja ovu jedinstvenu biciklističko društveno popravnu manifestaciju.

"To je neka vrsta bekstva za nas" kaže zatvorenik Daniel, jedan od učesnika Tour-a koji se kvalifikovao za ovo takmičenje " šansa za bekstvo iz ustaljenog robijaškog života. A takođe i mogućnost za ublažavanje kazne, i prevremeno uslovno puštanje na slobodu..."

Jedno od interesantnih pravila, a koje nije zamišljeno u cilju jačanja timskoh duha, je svakako i ono da  biciklisti moraju voziti u grupi, i da ako jedan stane zbog bilo kog razloga svi ostali moraju da učine isto. Takođe najstrožije je zabranjen i beg bicikliste iz grupe, često viđen na biciklističkim trkama, u cilju ostvarivanja što boljeg rezultata.

Sama manifestaciuja će biti jedna od najbezbednijih do sada održanih jer je predviđen najmanje po jedan čuvar na bicikli za svakog od dve stotine učesnika.Čuvari će morati da budu na visini zadatka i da poseduju najmanje istu ako ne i bolju fizičku spremu kao i zavidnu biciklističku tehniku, a da bi spečili moguće bekstvo nekog ili većine ovih sportista.

Mogući domaći i regionalni primer

Kod naših zatvorenika fudbal je omiljeniji sport, baš kao i basket, mada ima pojedinaca koji se bave ozbiljnijim hobijem – pisanjem, i bliži su Francuskoj 7 nego učešću u kolektivnim sportovima.

 Zatvorska liga, u našem slučaju, možda ima više smisla jer može da se igra na ograđenim terenima i lakše je kontrolisati sportiste čime su troškovi održavanja ovakvih sportskih manifestacija znatno manji i samim tim kao model pristupačniji siromašnijim i zemljama u razvoju. Daljim razvojem lige bio bi značajno podpomognut međugradski, i kasnije međudržavni turizam, smanjilo bi se (ili ne bi imalo značaja) nameštanje rezultata, itd.

Javni servis mogao bi da prenosi ova sportska događanja, jer zanimljivije je gledati pravo krljanje umesto fingiranog skupštinskog. Uostalom, regionalna perspektiva je svakako ostvariva, što mi kažemo održiva. Da, perspektiva održivog razvoja, jer je primećeno gostovanje sportista iz susednih zemalja (a i naši tamo često gostuju, doduše bez legalnog osnova i registracije), briga i dobar rad sa podmlatkom gotovo u celom regionu (revalorizacija opštepriznatih društvenih vrednosti), i na kraju opštepoznato je da sport zaista nema granica.

Sa mogućom nacionalnom selekcijom stvari bi bile sasvim na mestu, uzimajući u obzir naše talentovane pojedince koji već uspešno nastupaju u gotovo svim evropskim ligama. Oni bi iskustvom i znanjem značajno pojačali naš nacionalni tim. Kvalitetan domaći stručni rad ne zaostaje, toga imamo i za izvoz. Ostaje jedino problem ustupanja igrača, jer inostrani timovi nisu baš radi da ustupe takve talente bez obzira na taktičku važnost koju potencijalni reprezentativci mogu imati u našoj selekciji.

Svet, globalno olimpijsko selo 

Na svetskom nivou bilo bi zanimljivo videti internacionalnu muško-žensku zatvorsku olimpijadu. Letnju, a i zimsku, obzirom na veliki broj potencijalnih sportista, ali i na broj gradova koji nisu uspeli da se kvalifikuju za legalne, tj. prave, olimpijske igre a koji bi sada ovu netraženu počasnu ulogu mogli da shvate kao utešnu nagradu. Srbija bi mogla tehnički, kao retko koja zemlja, da prijavi dve ekipe, jednu domaću a drugu pridruženu ekipu iz Haga.

 Jedan od hitova ovakvih olimpijada bio bi svakako Guantanamo tim koji bi se predpostavljam borio na život i smrt jer praktično nema šta da izgubi. Uostalom, imali su najkvalitetnije pripreme i najteže testove izdržljivosti, kako i dolikuje sportistima iz najdemokratskijih zemalja. Ovaj tim sastavljen je od isključivo muških sportista a shodno sportskim tradicijama iz zemalja iz kojih potiču...

U toku je rasprava u njihovom nacionalnom novoizabranom OZK (olimpijskom zatvorskom komitetu), koja se nadovezala na nedavnu kontraverzu ko je a ko nije znao o napornim i nadasve naprednim  pripremama, o tome da li treba najzaslužnijim sportistima iz ovog dobro obučenog tima pojačati domaće timove ili ih na dvojnu registraciju ustupiti matičnim zemljama.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 14:47 12.06.2009

:)

When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle. Then I realised that the Lord doesn’t work that way so I stole one and asked Him to forgive me.

:)))))) pa da :)

super i uzivancija, bajs svakako unapredjuje razvoj - a ko se ne razvija, taj stagnira, a ko stagnira cesto pocne i da laze, a ko laze taj i krade.... kokradetajideuzatvor, a ko ide u zatvor taj se nalazi na stranputici, jer se iza resetaka ne cuje B92.
Time Bandit Time Bandit 15:01 12.06.2009

Prva, a i najredovnija

evo Višnja umetnički zatvor, akomodaj se na strani koja Ti više odgovara

vishnja92 vishnja92 15:07 12.06.2009

Re: Prva, a i najredovnija

akomodaj se

:))))))
hvala, hocem :)
Time Bandit Time Bandit 15:14 12.06.2009

Re: Prva, a i najredovnija



šta misliš o ovom domaćem primeru od odozgo?

ili možda da kopiramo francuze pa i mi da imamo trku kroz Srbiju od Padinjaka preko Mitrovice i Zabele a sa finišem u Niš
ludvig92 ludvig92 15:26 12.06.2009

Re: Prva, a i najredovnija

Javni servis mogao bi da prenosi ova sportska događanja, jer zanimljivije je gledati pravo krljanje umesto fingiranog skupštinskog.



nikad se ne zna, možda i u tom događaju budu učestvovali neki koji su sada u skupštinskim klupama:))
ovo sa trkom je cool, samo mi bezveze da nema čuvenih "begova"...pa tek u zatvorskoj trci bi to bilo interesantno... i da moraju svo vreme voziti u grupi...
mogli su da osmisle i nešto kreativno, tipa pobednik trke dobija produženi vikend ili već bilo kakav simboličan poklon...
Time Bandit Time Bandit 15:38 12.06.2009

Re: Prva, a i najredovnija

nikad se ne zna, možda i u tom događaju budu učestvovali neki koji su sada u skupštinskim klupama:))


da, to je dobra sugestija da zakonski porade na poboljšanju zatvorskog života (ima tu poprilično kandidata) pre nego im lično zatreba

ovo sa trkom je cool, samo mi bezveze da nema čuvenih "begova"...


prevencija (nešto slično je uspešno izveo Panić), mada su mogli da im jednokratno hiruški implantiraju GPS lokatore i time reše taj problem, a samu trku učine zanimljivijom

margos margos 01:57 13.06.2009

Sjajna ti je tema:)

Ja opet imam podvojena mišljenja - svađam se sa sobom. S jedne strane, dopada mi se ta trka uFrancuskoj, kao eto misle o zatvorenicima, pa im prave zabave, a s druge strane - to mi je sve kao neki uvrnuti riality show.
Kad malo bolje razmislim... imam i treće mišljenje - 'zar nije zatvorenicima mesto u zatvoru, a ne da se lova troši na obezbeđivanje njihove trke.

Ako ne odem odmah, imaću još neko mišljenje... i ovol'ko dosta... i previše.

vishnja92 vishnja92 08:36 13.06.2009

Re: Sjajna ti je tema:)

Kad malo bolje razmislim... imam i treće mišljenje - 'zar nije zatvorenicima mesto u zatvoru, a ne da se lova troši na obezbeđivanje njihove trke.

ja se nekako nadam da ce bar nekoga od njih ta trka uciniti boljim i zadovoljnijim, i pomoci mu u resocijalizaciji.

bicikli su cudo :)))
(a voznja po suncanom danu jos vece)
margos margos 12:59 13.06.2009

Re: Sjajna ti je tema:)

ja se nekako nadam da ce bar nekoga od njih ta trka uciniti boljim i zadovoljnijim, i pomoci mu u resocijalizaciji.

I meni to bi prva misao.... pa onda pomislih - au, kinta za nešto korisnije... pa...
Ustvari, sviđa mi se ideja, onako dečije, a onda poželeh da budem vel'ka i pametna. :)
Time Bandit Time Bandit 15:03 13.06.2009

Re: Sjajna ti je tema:)

Francuski zatvorski sistem je bio kritikovan od strane UN-a i i Evropskog Suda za Ljudska Prava jer je većina centara (113 od 194) prebukirana preko 120% a 15 od njih čak 200%. Posledice prebukiranosti su znatno povećan broj samoubistava zatvorenika, a u poslednje vreme i čuvara.

Onda se neko, od tamo gde treba, lepo setio da jedna sportska manifestacija nalik na ono što francuski narod najbolje poznaje - le Tour, može da bude vrlo korisna u cilju ukazivanja na zatvorske probleme. Jednostavno rečeno njima treba više zatvorskih kapaciteta, a sportski deo priče je više usmeren ka UN-u i EU u smislu - evo nešto ipak radimo. Teško da bi se neko setio da se igra sa renomeom Vimbldona i sličnih vrhunskih sportskih događaja, u koji Tour de France spada, uključujući bizarnu komponentu. Vlada ga se setila iz jednostavne činjenice - izbegavanje troškova, jer sponzori Tour-a su finansirali i ovaj zatvorski Tour.

Izgleda da je i sve ostalo baš onako kako su vladini službenici planirali, fokus se od nedostatka kapaciteta (recimo da je rešavanje tog problema jednostavno - gradnja zatvora, a skupo) pomerio ka reintegraciji zatvorenika u društvo i probleme koje oni imaju tom prilikom.
Takođe u EU a i šire publicitet koji prati ovu sportsko zatvorsku manifestaciju je izuzetan i afirmiše Francusku kao zemlju koja vodi računa o ljudskim pravima i iznalazi nova i humana rešenja.

Evo nekih od komentara

Helping 're-enter and reintegrate'

As prisons have become more crowded in recent years, officials have increasingly turned their attention to the ways of returning inmates to society.

"It's an absolute innovation to take the risk — but which is a calculated risk — of sending out so many prisoners at the same time and for so long, and to expose them in such a willful and even deliberate way to the eyes of French society," said Francois Grosvalet, director of athletic programs for French prisons.

Andrew Coyle, a professor of prison studies at King's College, London, who spent 25 years as an overseer in British penitentiaries, acknowledges that some people won't understand a program that allows inmates on even a supervised outing such as this.

"Invariably, when any prison administration does these things, people will say, 'Hang on, why is this happening? Aren't they in there to be punished?'" Coyle said. "But if we're serious about helping prisoners to re-enter and to reintegrate, then we need to find opportunities to give them positive experiences."

French victims' groups agree.
Time Bandit Time Bandit 02:41 14.06.2009

Re: Sjajna ti je tema:)

vishnja92

bicikli su cudo :)))
(a voznja po suncanom danu jos vece)




a evo i jedan zaista elegantan ženski Pinarello biciklo


sentinel26 sentinel26 11:15 13.06.2009

Pentagon

treba da bude ciljno mjesto te trke.

Trasa : Sremska Mitrovica - Crna Rijeka - Bondstil - Toponica - Zabela - Padinburg - Pentagon.

Posljednja etapa da se vozi na hronometar.

Ekipe da nose brojeve budućih ćelija (apartmana ) u Pentagonu : G-1, G-2, ...., G-14, pa DS-1, ... Ds-101, itd.

P.S. Ja mislio da ćeš ti kao zagrijavanje za Tour da propratiš ovu sadašnju Dauphiné Libéré a ti ništa.

mariopan mariopan 11:44 13.06.2009

Re: Pentagon

Koja ideja

Pa za nase, mislim ipak da je rano. Oni pojma nemaju o tradiciji i civilizaciji koja vlada tamo u svetu.

Civilizovane ubice ne beze sa trka, ostanu makar da pobede da svi vide da su baje a ne neke jajare. Uostalom, zato su tamo gde jesu pa bar da potvrde da nisu dzabe tamo dospeli, nego zasluzeno.

Ovo nase sve divlje i neobuzdano, necivilizovani totalno.

Nasa trka bi bila uzbudljivija, dinamicnija i imala bi vise navijaca i pomagaca celim putem, cini mi se. Jer, (isto mi se cini,) da je po zatvorima samo mali deo onih koji su krsili zakone, boranija, mislim da je veci deo van zatvora - e to bi bili navijaci i pomagaci. Znas one sto polivaju vodom , bacaju sendvice i banane ( na put protivnicima), sto pruzaju logisticku podrsku i saplicu svedoke saradnike, pustaju na slobodu .....upss...potkupljuju sudije i slicno. Ala bi to bila trka!
Super ti je ideja
Time Bandit Time Bandit 16:46 13.06.2009

Re: Pentagon

sentinel26

Posljednja etapa da se vozi na hronometar.


Šteta što francuzi nisu predvideli TTT - timsku trku na hronometar (najbolje vreme prvih 5 članova tima) u ovom zatvorskom Tour de France-u, jer time bi povećali takmičarsku komponentu i ojačali timski duh zatvoreničkih timova.

Oni sami kažu da beg iz glavne grupe nisu dozvolili zbog psihološkog uticaja na ostale zatvorenike - takmičare.
Ko zna, možda sledeće godine unaprede sve to pa čak pozovu i gostujuće timove iz EU a i šire (mogli bi da uključe i naše, najbolje sa Srpskog Pentagona )

Ovako kad ih čovek pogleda nije jasno ko je zatvorenik a ko čuvar


Time Bandit Time Bandit 01:57 14.06.2009

Re: Pentagon

sentinel26

P.S. Ja mislio da ćeš ti kao zagrijavanje za Tour da propratiš ovu sadašnju Dauphiné Libéré a ti ništa.


Ovogodišnji 61st Critérium du Dauphiné Libéré - UPT je malo jače zagrevanje za le Tour, gde se proba kondicija i sposobnost većine pretendenata. Juče, posle predzadnje etape 7, Alejandro Valverde je 16sec ispred Cadel Evans-a i 1.18 ispred Alberto Contadora, i čini se da će tako i da ostane ako Evans ili Contador ne pronađu neku pobedničku strategiju.
Biće zanimljivo danas videti zadnju etapu 7 Faverges - Grenoble od 146km i borbu ova tri biciklista.

Evo ga Contador, pobednik Tour de France-a 2007, na novom Trek TTX-u sa novom konstrukcijom HED i Botranger točkova


ludvig92 ludvig92 11:57 14.06.2009

Re: Pentagon

ispred Cadel Evans-a


taj nesretni evans da ne vozi za onako smesnu ekipu, bi vec osvajao tour...
meni je fascinantno kako covek sam, iz godine u godinu, drzi rezultate na tom nivou...

Time Bandit Time Bandit 18:08 14.06.2009

Re: Pentagon

Alejandro Valverde je uspeo da odbrani titulu trijumfujući danas na 61st Critérium du Dauphiné Libéré, 16sec ispred Cadel Evans-a koji je zadržao istu razliku od 16 sec, a Alberto Contador je uspeo da popravi vreme za 2sec i imao je 1.16 sec zaostatka na kraju.


Odlično zagrevanje za leTour. Čini se da je Carlos Sastre iz Cervelo test tima, prošlogodišnji pobednik le Tour-a najozbiljniji kandidat i za ovogodišnji. Dobro i brzo je vozio njegov tim, a i on sam na ovogodišnjem Giro-u. Ove godine će voziti S3 model Cervelo-a, sigurno jedan od najbolje napravljenih bicikli do sada.



Simpatični Cadel Evans i ove godine predstavlja ozbiljan problem ostalim pretendentima na le Tour-u, a ostaje da se vidi kakvu će podršku imati od tima i koju strategiju će primeniti ove godine.
Timska politika je malo čudna, npr. na ovogodišnjem Giro-u, kada se Lance Armstrong približio vodećem na 8 sec, zadnjih 5km vrlo dobre trke sa završnicom na Vezuvu, u radio komunikaciji direktor je tražio da uspori što je on i učinio a mogao je vrlo lako da osvoji tu etapu.

Kazezoze Kazezoze 14:15 15.06.2009

chitao sam

o toj trci robijasha i prvo shto mi je palo na pamet je da sigurno nece biti dopingovanih.
znachi, shto se toga tiche, poshtenija trka nego inache.
tu je i uvek prisutna asocijacija na mr. beana:)))

Time Bandit Time Bandit 16:13 15.06.2009

Re: chitao sam

doping kontrola, za sada, na robijaškim trkama nije predviđena, jer ovu sportsko-zatvorsku manifestaciju nije moguće podvesti ni u jednu kategoriju.

Što se tiče dopinga, najstroža kontrola je u biciklizmu. Nije moguće biti učesnik le Tour-a a bez jednogodišnjeg doping dosijea, to znači da se takmičar prati neprestano i dužan je da dostavi podatke o svom mestu boravka tokom cele godine, a da b i ga nenajvaljena doping komisija posetila i uzela uzorke.

Tek pre neki dan organizatori su odobrili učešće na Tour-u Armstrongu, čije je učešće ozbiljno dovedeno u pitanje jer nije bio u svojoj kući u Francuskoj kako je prijavio, nego je hitno otišao u SAD na operaciju ključne kosti koju je polomio na trci u Španiji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana