Razbijanje NS malih umetnosti (split Bojanove lepote)

Srđan Fuchs RSS / 10.07.2009. u 21:22

Picture+69.pngDobio sam nekolicinu zanimljivih komentara na temi o Bojanu, pa ću ih preneti ovde u cilju nastavka razgovora, uglavnom zbog toga što mi je tema potonula pod pritiskom tmastih i sudbinskih političkih problema. Iako imam utisak da je komentarima uglavnom odgovoreno, pomislio sam da možda ima prostora da ih odvojim u zasebnu celinu, čisto ako neko bude tragao na internetu kroz petsto godina tražeći materijal za članak o sudbini malih umetnosti u Novom Sadu početkom xxi veka.

Pre nego što splitujem te komentare, negativnokritički nastrojene ali vredne pažnje, barem samo za budućeg poslepetovekovnog čitaoca; želim samo da naglasim da kada kažem "male umetnosti", mislim na njih u grubom materijalističkom smislu: "male" su jer su siromašne, nemaju buđelar, nema čovek za šta da ih uhvati, ne voze se u skupocenim autima, ne žive u prvoklasnim vilama.

Znači, upotrebljavanje termina "male" vrlo je uslovno, jer uopšte ne uzimam u obzir kakva je čista vrednosna strana spornih novosadskih umetnosti, ne ulazim u to da li se radi o izuzetnim delima u svojim osnovama, već samo u to da li ona donose zaradu.

Evo tih negativnih komentara iz sveta novosadskog art podzemlja početkom trećeg milenijuma,

a ti, budući čitaoče (ili buduća inteligencijo. ne nužno humana), nadam se da ćeš imati neke koristi od ovih komentara, čisto da možeš da razlučiš kako je izgledao umetnički život (i uopšte egzistencija) kod nas u Novom Sadu, u prvoj godini ekonomske krize koja je pogodila čitav svet uopšte a male sredine posebno. aispecialist2400.jpg

LEPSA STRANA SRBIJE"... tuga

#Link  Srdjane,
postoji lepsa strana Srbije, ali ona nema glas na B92. Ona potpisuje peticije, sto nije lako, daje glas protiv mocnih u ovoj tuznoj i potpuno izokrenutoj Srbiji. Ovi identicni tekstovi na blogu i u segmentu kulture su usledili nakon sramnog precutkivanja devedeset dvojke o onome sto se desava u Novom Sadu. Pogledajte malo komentare ljudi. One druge Srbije, koja nije na ovom blogu. Na svu srecu postoji internet, na svu srecu postoji lepsa strana i Srbije i Novog Sada, ali je ona uvek bila i bice na margini. Mladi ce dobiti priliku da putuju pa da porede...
Stomak mi se stegne na ovakav naslov. Doslovno. Kakvi smo ljudi, tako nam i jeste.
Ako ne vidimo dalje od nosa, hajde da se nadamo da ce nam bar nos porasti...
http://www.kuda.org/
kultura/razne_art_klinike_odgovorile_gradskoj_vlasti

by Figment;

Re: "LEPSA STRANA SRBIJE"... tuga #Link Ja volim Exit. Svake godine sam tamo. Ranije sva 4 dana, sada samo dan-dva (preskupo mi je). Sjajno je što postoji. Dopada mi se duh koji vlada u gradu tih dana. Ne smeta mi buka i ne slažem se da Festival devastira Tvrđavu... I nemam problema sa tim da organizatori zarade, jer su svakako to zaslužili. Neka i odrežu cenu karte koliko god misle da treba i da će imati prođu. Finansijska inspekcija neka odradi svoje, i ako je sve čisto - svaka čast.
Ono što mi smeta je licemerni marketing u kom se Exit predstavlja kao nekakva borba za uzvišene ideale (a ne kao raspojasani zabavni festival, što jeste), zbog koje svi treba da smo do neba zahvalni.
Pa čak ni to ne bi bilo strašno (marketing kao marketing; o sebi samo u superlativima) da državne/pokrajinske/gradske institucije nisu upletene u tu priču na način na koji jesu.
Exit je uveličavajuće staklo kroz koje se vrlo lepo može sagledati modus operandi vladajućih struktura. Ljudima hleba i igara, pare u kasu, a posle ćemo videti kako ćemo ih razdeliti među sobom. Za masovne manifestacije se uvek nađe, bilo da je Exit, Cinema city, novogodišnji koncert... Ali kada treba izdvojiti za umetnost onda se škrtari. Naš mikimaus gradonačelnik lamentira nad poslovnim prostorom koji je ustupljen Art klinici (jedan podrum u zgradi iz prošlog veka)... festival nove muzike Interzone dobio je iz budžeta novac koji nije dovoljan ni da pokrije putne troškove izvođača... Muzej savremene umetnosti Vojvodine još uvek nema adekvatan prostor...
Populizmu nikad kraja, ko god da je na vlasti.

Bošković je lepo primetio (da je malo bolje razmislio, sigurno bi oćutao) da je danas ''sve crno''.

by polarno prase;

Exit=Industrija

#Link  Nikada mi nije bila jasna glorifikacija Exita i cela ta priča iz koje neupućeni može izvući zaključak da su Exit i ekipa koja ga organizuje neko dobrotvorno društvo. Međutim, ovakav hvalospev potpuno zanemaruje činjenicu da se u celoj priči vrte velike, velike pare, iz čega je jasno da je Exit industrija, a ne nekakva kultura (mada mi je odvratno i klasično značenje ove reči, koje je danas neupotrebljivo). Još malo pa će ispasti da je Exit nekakva DIY inicijativa, a ne još malo pa državni projekat (nešto ne verujem ovom simpatičnom momku da im država nije uopšte pomogla).

S druge strane, prateći dešavanja u Novom Sadu može se zaključiti da ova industrija postaje sve više monopolistički nastrojena, što ne čudi ako se ima u vidu da sve industrije imaju tu tendenciju.


I na kraju, bar da je ova industrija bila malo agilnija pa da je ove godine dovela Faith No More, možda bih i bio malo blagonakloniji prema njoj i rekao da je ona Lepša strana Srbije (mada ima tešku konkurenciju u vidu tržnih centara na nekim istorijskim lokacijama).

by lutherblisset;

Ne razumem zašto misliš da svi žarko žele da organizuju visokobudžetne spektakularne festivale?
Da je tako, niko se ne bi bavio neprofitnom umetnošću, svirao underground muziku, pravio eksperimentalne filmove , itd. (a takvih ima u ovoj zemlji, i niko o njima ne priča niti oni to žele, ali bar nemaju ovu patetičnu alternativnosvetačku priču koja je btw. obična šminka, jednaka onoj laži da će mtv da razvija lokalnu scenu).

by lutherblisset.

 

 



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:43 10.07.2009

jedna mala preporuka,

dragi moji prijatelji umetnici
(drugovi Umetnici, a sada ŠTA?! a sada - preporuka)...

... vid'te, ja se već evo iks godina bavim po internetnoj rubrici b92,
u stvari, taman tada kada sam otišao od kuće 1999.,
u stvari, nisam ni otišao nego se sve vreme bakćem po internet-sekciji devedes' dvojčinoj,
i otad otkad se bakćem,
a ima tome ,

jedna stvar mi se nikako nije dopadala

- a to je da je
da skriveni iza lažnih imena pletemo po drugim ljudima
- u ovom slučaju po Bojanu....
mrdax mrdax 22:40 10.07.2009

Re: jedna mala preporuka,

Ja jos malo pa na tvrdjavu . Ne mogu sada teskim temama da se bavim.
Recimo na Elektrani gostuje andergraund elektronske muzike. Bendovi koji prodaju manje od 1000 albuma, pa nisu odbili da dodju.
ninasimone ninasimone 17:25 11.07.2009

Re: jedna mala preporuka,

Srđan Fuchs
dragi moji prijatelji umetnici(drugovi Umetnici, a sada ŠTA?! a sada - preporuka)... ... vid'te, ja se već evo iks godina bavim po internetnoj rubrici b92,u stvari, taman tada kada sam otišao od kuće 1999., u stvari, nisam ni otišao nego se sve vreme bakćem po internet-sekciji devedes' dvojčinoj,i otad otkad se bakćem,a ima tome ,jedna stvar mi se nikako nije dopadala- a to je da je da skriveni iza lažnih imena pletemo po drugim ljudima - u ovom slučaju po Bojanu....



Ne razumem zasto se diskusija i kritikovanje Exita smatra maltene nacionalnom izdajom?! Jel' to sad neka nova sveta krava? Dok god festival dobija pare (na ovaj ili onaj nacin) od poreznika i dok god se odrzava na izuzetno znacajnom i zakonom zasticenom istorijskom spomeniku, svako ima pravo da postavlja pitanja. Ako necete kritiku i da odgovarate na pitanja, promenite ove dve stvari.

Drugo, anonimna kritika je takodje pravo, i drustvu i biznisu je korisna jer jedino tako moze da se cuje istina. Ako se trazi broj licne karte uz izjavu, od iskrenosti nema nista. Diskreditovati one koje javno imenom i prezimenom to cine recima da oni "imaju interes" od kritikovanja Exita je potpuno besmisleno. Naravno da imaju interes - isto kao sto i vi imate svoj interes - pa makar to bilo i odrzavanje nekih tesko razumljivih umetnickih performansi za dva coveka u publici. Zar smo dosli dotle da je problem sto interesi uopste postoje a kamoli sto se razlikuju?

Nema razloga da svetska ambicija i ekonomski interes budu dijametralno suprotni brizi za nasledje i novac poreznika. Radi se o jednom osnovnom principu jer danas-sutra ce neko drugi krenuti da prisvaja nesto vase (a u proslosti se nebrojano puta desavalo mnogima) a mogu da garantujem da vam se to nimalo ne bi dopalo.
gasan gasan 13:29 12.07.2009

Re: jedna mala preporuka,

Srđan Fuchs
...skriveni iza lažnih imena pletemo ...



Nisam novosadski mali umetnik u potrazi za identitetom, ali kao neko ko je, sve sa "ne dam exit" na grudima protestvovao ispred suda, kada je gradjanin B.B. uhapsen pod optuzbom za proneveru, mislim da imam prava da kritikujem i njega i festival koji kreira.

Nekada sam zaista verovao u tu ideju. Da ce exit da pokrene nesto. Oslobodili smo se ludog diktatora, a sad ce "lepsa Srbija" da pravi lepse drustvo. Exit je bio simbol tog novog u nastanku.
Zeleli smo Skandinaviju, dobili smo J. Ameriku. A gospoda iz exita nam porucuju da je J. Amerika jedina moguca a samim tim i najbolja varijanta.
Sad parola "ne dam exit" ima smisla isto kao "ne dam deltu". Cilj im je isti.
Taj duh zajednistva i bliskosti koji ga je krasio vrremenom je nestao, a exit kao i drustvo poceo da stagnira, Sada su d.o.o. za izvodjenje kulturnih radova sa monopolom na trzistu a tu pricu o "buntovnom" duhu mogu da prodaju jos samo strancima.
To najbolje ilustruju grafiti "dajem exit" koji su se pre par godina pojavili na novosadskim ulicama.
A ni drugovi umetnici iz "raznih art klinika" se nisu bas najbolje pokazali, samo su siromasnija verzija exitovaca koji bi svoj deo kolaca.
.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:55 11.07.2009

evo samo da dodam...

Naš mikimaus gradonačelnik lamentira nad poslovnim prostorom koji je ustupljen Art klinici (jedan podrum u zgradi iz prošlog veka)... festival nove muzike Interzone dobio je iz budžeta novac koji nije dovoljan ni da pokrije putne troškove izvođača... Muzej savremene umetnosti Vojvodine još uvek nema adekvatan prostor...

...da je i jedini festival savremene umetnicke muzike prebacen pre par meseci sa Grada, na opstinu Vracar, sto jos jednom podvrdjuje navode...

kad smo kod B92, pod music u bilo kom njihovom pojavnom obliku, imamo samo i iskljucivo - popularnu muziku (koja bar ovde iskljucuje najgori tres nase domacice). najavi se tuitamo pokoji koncert ali uglavnom samo ako dolazi neko dirigentsko mudo da odradi tezgu tipa peta betovenova i sl.

ps. moje ime stoji u profilu sve sa bio podacima. nema skrivanja. exit je super, ali ga treba definisati kao festival zabave, kao i bilo koji drugi u svetu ili kod nas (Guča npr). o politici kulture u nasoj zemlji i ministru koji ne radi svoj posao sam vec pisala, ali nije zgoreg pomenuti
BigBadWolf BigBadWolf 12:19 11.07.2009

U cemu je razlika

izmedju davanja para Exitu i davanja para za koncert Lepe Brene, Cece, Joksimovica? Osim mozda demografske grupacije koja posecuje doticne koncerte? Ajde vise da razdvojimo estradu od kulture.
drug.clan drug.clan 15:13 11.07.2009

umetnost

umetnost - cemu to?

licni interes, klasni interes, strani interes, drzavni interes, verski interes ....sto mesta.... interes za umetnost (interesdzija < 1%, njihova moc u drustvu < 0.001%)
toni.bilincic toni.bilincic 18:19 12.07.2009

!

Čitajući tvoja dva poslednja bloga bio sam primoran da povratim ceo svoj prethodno pojeden ručak!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:00 13.07.2009

Re: !

drugi put nemoj da citas. vidis da ti skodi. a i steta klope... mislim, ako i procitao prvi te povratio rucak, sta te je teralo na taj mazohisticki cin citanja drugog posta?!


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana