Društvo| Sport| Zdravlje| Život| Životni stil

Dobri duh Pirineja

Time Bandit RSS / 14.07.2009. u 15:10

fabio.jpg 

Bio je to loš dan za Fabio Casartelli-a na 15-stoj etapi Tour de France-a, tog 18-tog Jula 1995 godine, i ne samo loš, već i zadnji. Posle nesrećnog pada, na usponu Portet d Aspet, povredio je glavu i preminuo iste večeri u bolnici.Sutradan su njegove kolege vozile etapu, po prvi put na Tour-u, bez rezultatskog značaja, i njemu u čast svi vodeći  biciklisti su istovremeno prošli kroz cilj. A tri dana kasnije, na sledećoj etapi, Lance Armstrong je vozio nezaustavljivo i prolazeći prvi kroz cilj u Limoges-u slao poljupce ka nebu svome timskom kolegi iz tima Motorola i prijatelju Fabio Casartelli-ju. I kasnije kada su etape prolazile pored spomenika koji je podignut italijanu Casartelli-ju u čast, na mestu na kome je stradao, taj nesretni događaj je bila posebna motivacija Lance-u da uloži više truda i vozi najbolje što zna.

Moguće da je nešto od ovih istorijskih momemata bilo prisutno u sećanjima biciklista tokom teških uspona na Pirinejima, i da da će dobri duh Casartelli-ja pomoći svojim prijateljima da trijumfuju... 

b60jxut5-01.jpg

3579625010_08dff5b6c7.jpg

 

Tour de France 2009

Posle dana odmora, koji su gotovo svi timovi iskoristili za dvočasovnu laganu vožnju, i razgovore oko delimičnog ukidanja radio veze direktora timova za vozačima, vraćamo se nazad na relativno ravne etape koje teško da će promeniti raspored glavnih pretendenata u generalnom plasmanu (GP). Svi francuski timovi su za ukidanje radio veze nasuprot ostalima, međutim tihi bojkot je već usporio današnju etapu.

Fabian Cancellara uz vrlo slabu podršku svoga tima i čudnih pehova nije uspeo da zadrži žuti žersej. Pogibeljno je rizikovao na spustu, i čak pokušavao da se priključi odbeglim vozačima na početku etapa. Njegova individualna taktika očigledno nije radila i sada je na 62 mestu GP sa 17 min 57 sec zaostatka.

Denis Menchov je praktično zatvorio sve mogućnosti za postizanje nekog značajnijeg rezultata na ovogodišnjem Tour-u, posle nekoliko padova i slabe participacije tima Rabobank nalazi se na 28 mestu GP sa 5min 02sec zaostatka.

Simpatični Cadel Evans koji sumnja da će uopšte biti u situaciji da nadoknadi tri minuta u GP , protegao je noge par puta na prošle dve tri etape ali niko te njegove napade nije uzeo za ozbiljno jer su članovi njegovog tima bili duboko u glavnoj grupi. Pošto ga niko nije sledio Evans se posle par minuta solo vožnje disciplinovano vraćao nazad u glavnu grupu.

Alberto Contador vrlo disciplinirano, a posle nervoznog bega na etapi 7, pomaže Lance Armstrongu u vođenju i jakom ritmu Astane. Izgleda da su planski prilično usporili zadnje dve etape i time omogućili manjim timovima da imaju pobednike, uglavnom francuze, na finišu. Ova situacija nije prijatna za veće timove kojj imaju jednog ili više sprintera, a nisu u stanju da smanje vremensku razliku između odbeglih biciklista i time omoguće svojim sprinterima završnicu etape i mogućnost da pobede.

Lance Armstrong se dobro držao na etapama kroz Pirineje, bio je uglavnom na čelu glavne grupe u timu Astana koji se periodično smenjivao i timski uložio veliki napor da održi osnovni ritam trke. Lance nastavlja i dalje da plaši francuze najavljujući još nekoliko sezona na Tour-u...

Tim Astana vozi organizovano na čelu glavne grupe u zadnjih nekoliko etapa. Na spustu bi se izdvojili i nesmetano spustili u pravilnom poredku, ali bi u završnici izbegavali gužvu i napade zadnjih par kilometara. Da su u pravu što se tiče bezbednosti govori i pad Levi Leipheimer-a koji se u jednom trenutku našao u gužvi glavne grupe i nesreću koja se desila ispred njega nije bio u mogućnosti da izbegne. Levi se trenutno nalazi na četvrtom mestu GP sa 39 sec zaostatka.

LanRGB_275x205.jpg



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Time Bandit Time Bandit 15:12 14.07.2009

Stage 10

Trenutni nosilac žutog žerseja Rinaldo Nocentini (Ita) iz tima AG2R, pobednik na etapi 7, ima šansu da zadrži poziciju u naredne relativno ravne tri etape



pls. nemojte se nastavljati na ovaj komentar je ću svakodnevno postavljati detalje o etapama kao odgovor na ovaj prvi komentar
Time Bandit Time Bandit 04:55 15.07.2009

Stage 10

July 14, Stage 10: Limoges - Issoudun 194.5km

Na kraju relativno ravne etape trijumfovao je Mark Cavendish što je bila njegova ukupno treća etapna pobeda na ovogodišnjem Tour-u. Samoproklamovani najbrži čovek na bicikli poželeo je da ima i zeleni žersej, upravo onakav kakav već ima Višnja, a da bi mu se slagao sa zelenim naočarima koje je dobio od sponzora (i sa kojima je počeo da petlja neposredno posle prolaska kroz cilj).

Generalni plasman je ostao gotovo nepromenjen, a što se očekuje i za danas na etapi 11. Takođe na ovoj ravnoj etapi moguća je veća borba Cavendish sa ostalim sprinterima, Hushovd-om iz Cervelo Test Tima kao i Tyler Farrar-om iz Garmin Slipstream-a, koji postaju pomalo ljubomorni na uspehe Cava.

Time Bandit Time Bandit 02:59 16.07.2009

Stage 11

July 15, Vatan - Saint-Fargeau, 192km

Zalepio je Mark Cavendish još jedan stiker na top tube svoga bicikla, ukupno četvrti na ovogodišnjem Tour-u.
Kada pređe finiš liniju uglavnom petlja sa naočarima ili zove telefonom, a da bi udovoljio sponzorima - proizvođačima sportskih naočara i mobilnih telefona.
Vole ga sponzori, a i kolege iz tima koje su mu omogućile i ovu pobedu: Najvidljiviji je Hincapie koji ga praktično doveze do svega 150m od finiša, i onda se ukloni i ometa ostale sprintere da priđu Cavendish-u.

Pored pobede ManXman oblači ponovo i zeleni žersej koji mu je nedostajao da bi ga upario sa zelenim naočarima. Nadamo se da će i na 12-toj cross-country etapi uspeti da zadrži obe zelene stvari uz pomoć dobrog Columbia HTC tima.


Time Bandit Time Bandit 03:23 17.07.2009

Stage 12

July 16, Tonnerre - Vittel 211.5km

Još jedna etapa bez sprinterske završnice, ali uspešna za Saxo Bank tim čiji je biciklista Nicki Sörensen bio najbrži u odbegloj grupi i prvi prošao kroz cilj

Nije bilo većih pomeranja u Generalnom Plasmanu tokom zadnje tri relativno lakše etape. Većina, ili bar timovi koji imaju šanse da trijumfuju ove godine, se pripremaju za teže deonice koje počinju od sutra. Etapa od Vittela do Colmara ima tri manja ali teža uspona, i biće idealna prilika za prikaz odnosa snaga.
Najverovatnije da će i žuti žersej promeniti vlasnika, i da će to biti neko od trenutno prvih deset biciklista.
Očekuje se dobara vožnja Astane, kao i dugo očekivani napad Cervelo Test tima na čelu sa Carlos Sastre-om.

Hvala za čitanje i komentarisanje, ovdećemo stati u praćenju etapa na Tour-u...


vishnja92 vishnja92 06:08 17.07.2009

Re: Stage 12

hvala tebi
ludvig92 ludvig92 15:19 14.07.2009

...

u pirinejima je bilo super, mada sam očekivao više uzbudjenja.
contadorov lep beg u onoj etapi, standardno neuspeli pokušaji mog ljubimca evansa da nešto uradi sam, jeziva dominacija astane i to je to.
valjda će se u alpima zakuvati.
još čekam šleka, na primer, a i sastre kao da se još nije probudio.
ipak, astana je toliko jaka da imam utisak da će se pred poslednju brdsku etapu na bacanju kocke u hotelu dogovoriti ko će da pobedi:))...
Time Bandit Time Bandit 15:24 14.07.2009

Stage 7

Savet od milion dolara

Kao što se i očekivalo Astana je diktirala tempo glavne grupe na prvoj etapi Pirineja. Nešto teži za brdsko-planinske aktivnosti nosilac žutog žerseja Cancellara, što zbog slabijeg rada svoga tima koji nije želeo da se istrčava u glavnoj grupi, a nešto i zbog čudnih pehova pucanja prvo zadnje a potom i prednje gume, nije uspeo isti i da zadrži.

Ponovo je beg manje grupe biciklista uspeo, čini se više zbog nepristajanja ostalih timova da održavaju viši tempo glavne grupe i time onemoguće uspešan ishod ranih begova.

Ovu etapu je obeležilo i tvrdoglavo takmičenje Contadora sa svojim kolegama iz tima a posle napornog 100% učinka Astane u glavnoj grupi. Na svega 1km do finiša Contrador je fantastično ubrzao obilazeći svoga kolegu iz Astane koji je tada bio na dužnosti na čelu vode'e grupe.

Momenat koji je izabrao Contador je bio izuzetno dobar svega 100m od leve krivine koja se nastavila sa većim usponom od onoga koji je bio do tada. Ostali su imali svega 2 do 3 sekunde da reaguju i stignu ga pre nego napravi značajniju vremensku razliku, a pošto se radilo o članovima njihovog tima niko to nije ni pokušavao. Taj malo čudan potez doveo je Contadora do svega 6 sekundi zaostatka u generalnom plasmanu za žutim koji je sada Nocentini, i 2 sec ispred Lance-a. Očigledno da se Contador dobro pripremio za ovu deonicu (odvozio je par puta tokom priprema, i/ili mu je neko dao dobar savet kako da popravi svoju poziciju) jer je izabrao najbolji momenat za napad, ono što je loše je i mogućnost da ga kolege ostave na cedilu kasnije kada mu to bude potrebno.


Time Bandit Time Bandit 16:03 14.07.2009

Re: Stage 7

Christian Vande Velde je na vrlo dobrom 8 mestu GP sa 1:24 zaostatka, sledi ga Andy Schleck sa 1:49, dok je Carlos Sastre prlično pozadi sa 2:52 zaostatka.

Dobri rezultati Vande Velde-a i Schleck-a su podržani nešto agilnijom vožnjom njihovih timova. Sastre deluje prilično uspavano na začelju glavne grupe i biće stvarno neverovatno videti nešto više od njega i njegovog Cervelo Test Tima kasnije na Alpima.

Najverovatnije da će prve veće promene u GP biti posle 15-te etape koja će se voziti od Pontarlier-a (France) do Milutina u Švajcarskoj - ski resort of Verbier, sa finišem na usponu. Tako misli i većina timova...

vishnja92 vishnja92 16:43 14.07.2009

...

.... evo me.....

(klik na smajlija)
Time Bandit Time Bandit 16:55 14.07.2009

Višnja prva na brdskoj etapi



mada bi mogla i ovaj da poneseš, ako Ti više odgovara (jer ovaj prvi najviše odgovara Mark Cavendish-u)



žuti žersej je ovaj put osvojio ludvig92 sa 7:00 zaostatka u GP

vishnja92 vishnja92 17:41 14.07.2009

Re: Višnja prva na brdskoj etapi

zeleni, ako ne zameras. posto je bajs crven :)

lepa je ova prica o Casartelli-ju. bas lepa.
a spomenik neka mesavina Nike Samotracke i...sta ja znam, egipatskih dvokolica :)

ma lepo je sve u vezi s biciklima...
Time Bandit Time Bandit 19:15 14.07.2009

Re: Višnja prva na brdskoj etapi

vishnja92
zeleni, ako ne zameras. posto je bajs crven :)


može Višnja, kod mene nisu tako stroge propozicije kao na Tour-u (čak je i umereni doping dozvoljen)


lepa je ova prica o Casartelli-ju. bas lepa.


Juče su Lance-a posetili roditelji Casartelli-ja, a njegovu ženu i sina je video na ovogodišnjem Giro-u. Viđa ih najmanje jednom godišnje.

Spomenik ima neku simboličku povezanost čiste ljudske snage i biciklističkog točka, brzine i ultimativnog odlaska na nebo...

ma lepo je sve u vezi s biciklima...



ludvig92 ludvig92 19:54 14.07.2009

Re: Višnja prva na brdskoj etapi

žuti žersej je ovaj put osvojio ludvig92 sa 7:00 zaostatka u GP


hehehe jeeeej:)))
prikradam se niotkud, niste obratili paznju, isti scenario kao sa oscarom pereirom pre dve godine.
kad smo vec kod njega, on mrtav ladan odustade od trke prekjuce.
Time Bandit Time Bandit 20:17 14.07.2009

Re: Višnja prva na brdskoj etapi

isti scenario kao sa oscarom pereirom pre dve godine.
kad smo vec kod njega, on mrtav ladan odustade od trke prekjuce.


Izgleda si Ti uporniji od njega , kako kaže njegov direktor on se nije osećao dobro i odustao je posle stotinak kilomentara na 8 etapi. Imao je i priličnih problema na usponima dan ranije na 7 etapi i zaostatak od 5:38.
Probao je koliko je u kondiciji za povratak na etapi od Andorra-e do St Girons-a, međutim nije uspeo i po najavama od dan ranije ipak je završio sa ovogodišnjim Tour-om.

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:50 14.07.2009

Re: Višnja prva na brdskoj etapi

Meni je dovoljna i bela majica
Time Bandit Time Bandit 23:05 14.07.2009

Milutin najbolji mladi takmičar u GP

Milutin Milošević
Meni je dovoljna i bela majica


malo si zakasnio, jedno 20 godina, ali se predlog uvažava jer ispunjavaš glavne predispozicije (tj teško da možeš da ugroziš glavne pretendente, želiš da imaš beli žersej i otporan si na doping). Takmičenje za Polka dot je i dalje u toku...

Nego Milutine otvara Ti se šansa na 15-toj etapi, koja će se voziti od Pontarlier-a (Fra) do Švajcarske - ski resort Verbier, da zagrliš neke od biciklista koji Ti se najmanje sviđaju.

Milutin Milošević Milutin Milošević 23:16 14.07.2009

Re: Milutin najbolji mladi takmičar u GP

Ne 20, već 27 godina

A, nažalost, neću biti u Švajcarskoj u to doba. Danas putujem ka nekih 2000 kilometara sever-severozapadno
sentinel26 sentinel26 19:04 14.07.2009

Vive La France !

Danas je nacionalni praznik Francuske, dan kada je pala čuvena Bastilja.
Milioni Francuza danas slave.
Danas je Tour u drugom planu.
Time Bandit Time Bandit 19:25 14.07.2009

Re: Vive La France !

Eh Sentinel,

kada francuzi završe sa prasencetom eto njjih opet pored staze...

Ovogodišnji Tour je imao izuzetnu posetu.
"Hvala Ti Lance što si se vratio", reče jedan francuski novinar,"jer si u ova četiri dana doneo više uzbuđenja nego što smo ih imali u protekle četiri godine.."

A današnji Tour je bio usporen, ne zbog praznika već zbog bojkota biciklista, jer im je radio veza sa direktorom tima privremeno ukinuta. Ako organizatori budu istrajavali na slčnim novotarijama ugroziće ozbiljno bezbednost trke jer će kola sa direktorima ometati vozače i povećavati rizik od padova.
sentinel26 sentinel26 19:38 14.07.2009

Re: Vive La France !

Time Bandit
Eh Sentinel,
kada francuzi završe sa prasencetom eto njjih opet pored staze...
Ovogodišnji Tour je imao izuzetnu posetu.
"Hvala Ti Lance što si se vratio", reče jedan francuski novinar,"jer si u ova četiri dana doneo više uzbuđenja nego što smo ih imali u protekle četiri godine.."
A današnji Tour je bio usporen, ne zbog praznika već zbog bojkota biciklista, jer im je radio veza sa direktorom tima privremeno ukinuta. Ako organizatori budu istrajavali na slčnim novotarijama ugroziće ozbiljno bezbednost trke jer će kola sa direktorima ometati vozače i povećavati rizik od padova.

Ovi komentatori sa Eurosporta su nešto smandrljali tu vijest o ukidanju radio veze.

Da li je to predlog za trajno rešenje ili samo privremeno ?
Ova ekipna kola se nimalo sportski ne ponašaju, čak je i jedan motorista danas bio neoprezan zamalo je udario jednog biciklistu.
Time Bandit Time Bandit 19:52 14.07.2009

Re: Vive La France !

Pitanje je koliko će organizatori Tour-a da istraju na tome, planirali su samo dve etape bez radio veze koliko se sećam, a sve u cilju povratka na čistu trkačku tradiciju. Za sada imaju podršku manjih francuskih timova, koji sem etapnih pobeda teško da mogu da urade nešto više. Ostali veći i jači timovi se tome opiru jer im kvari kontrolu trke i umanjuje strategijske poteze.

Jedan od detalja protiv je i priča Greg LeMond-a, prvog američkog osvajača Tour-a, iz vremena kada radio veza nije postojala, koji kaže da kada je u jednom trenutku posustao njegova kola za podršku su onemogućavala više od sat vremena kola sa direktorom prvog direktnog konkurenta.
Njegov konkurent nije mogao da dobije na vreme važne informacije kako i šta da radi, a LeMond se u međuvremenu oporavio i uspešno završio trku i osvojio Tour na kraju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana