Centralizam

wukadin RSS / 03.08.2009. u 11:53

 

Veliki problem Srbije. Ne mogu reći hidra, jer hidra teži da ima više glava, a ovde bi se sve svelo na jednu. Takođe, problem nije (samo) politički, mada ću poći od politike. Problem je u glavama. Sad neko dobacuje iz poslednje klupe „Dobro jutro Kolumbo!" Kao, nisam znao. Ma znao sam, nego sam eto motivisan da pišem ceo tekst o tome.

Dakle, verovatno znate da aktuelni ustav daje neke ingerencije opštinama (lokalnim samoupravama). Tu su izvorni prihodi, vlasništvo nad nepokretnostima i slično. Samo što to nije primenjeno, odgovarajućim zakonima. Iskreno, ne pratim sve to, ovo znam čitajući kolumne. Ako su lagali (mene), ja lažem vas. A koji je bio povod? Pa eto, izgleda ni postojeći ustav nije primenjen, a već se, si claro sa najvišeg mesta, počelo govorkati o promeni istog. Srećom te je to samo bila priča...

Nažalost, ono što nije bila priča je tzv. Zakon o regionalizaciji koji daje ogromna ovlašćenja jednom čoveku. A taj jedan, što je slabiji među biračima, to je moćniji. E, zemljo Srbijo! Pa će sad taj jedan da pravi „stranku regiona" od svojih poslušnika, koji su mu poslušnici dok imaju sa njima da se tale. Eto naše decentralizacije.

Naravno da to ne treba mešati sa federalizacijom (čitaj: cepanjem Srbije), pa ni sa regionalizacijom, koju već neki merkaju kao federalizaciju u najavi. Jer ti neki bi da opet feudom vladaju iz centra. Što je bio Beograd, da bude Novi Sad. A u praksi i jedan i drugi grad već nema šta nemaju, u smislu ovlašćenja, pa i sredstava u poređenju sa drugima. Pa ajde malo u Nišu nešto da se gradi!

Ali šta (i tu dolazimo do problema) da opštine i dobiju svoja sredstva. Rešava problem? Pa ne bih rekao, jer shvatam da će pogrešno kapirati. Dakle, postoji neka količina love koja se uzima. Nešto ide ka centru, nešto ne. U opštinama bi (i ne samo vlasti, nego i građani) hteli da zadrže što više za sebe, a Republika i dalje jednako da im daje. Pa to se kosi sa zakonima termodinamike! Jer, ako manje izdvajate, manje ćete dobijati nazad. Ideja je da se ciklus skrati i da se njima bolje upravlja. A ne da neko dobija džeparac. A sve opet iz centra da se rešava. Pred ministarstvom.

Mešaju to neke političke struje sa kolektivizmom. Nema to veze. Jer kolektivizam ipak ima neku viziju zajedničke svrhe, ma kakva ona bila. Od onih „starinskih" zajednica kao što je porodica, bratstvo, pleme i ostalo bazirano „na krvi", na zajedničkim precima. Pa onda „viši ciljevi" komunizma ili fašizma. Ne, ovaj centralizam je čista birokratija. I želja da se izbegne lična odgovornost. Da neko drugi daje i odlučuje. Takvi su propisi i organizacija, a tako i razmišljaju sitni šrafovi. Teško je razdvojiti to dvoje.

Ima tu malo nasleđa socijalizma. Nije da nema. Samo u socijalizmu se stalno nešto „odlučivalo". A možda i ne treba stavljati navodnike. Jer često su radnici odlučivali o raspodeli dobiti. Istina, išlo bi onda više u plate, što nije bilo dobro što se tiče rentabilnosti. Ali tako se nije bar sve slivalo u ruke malog broja miškovića. A sada treba da dogori do nokata, pa da se sindikati „radikalizuju". Sve ostalo je - ćuti, ne talasaj...

A sad ono što me nagnalo da pišem. Već nekoliko meseci se otegao moj slučaj prelaska iz jedne u drugu direkciju u „našoj maloj firmi". I sve se nekako privodi kraju, sad još samo personal treba da izradi novi ugovor. U međuvremenu je to bilo u fijoci kod jedne sekretarice i slično... Ali eto svi su se složili, još samo mali detalj.

I jutros mi reče koleginica, dobronamerno, nemam razloga da sumnjam... Pa menjali su direktora (celokupnog personala) sad to malo... I tu meni pukne film. Jer njihov posao je čisto tehnički, kakve veze ima sa direktorom. Ono, mogu eksplicitno da stopiraju, ali što bi to radili. Dve strane su se složile, jedni me traže, drugi puštaju. Njihovo je samo formalnost. Zašto ne bi onaj ko to radi imao dovoljno ovlašćenja da sastavi i potpiše?! Ili možda treba Tadić da mi potpiše da bih prešao?!? Ili recimo ovako - da sam krajnji korisnik (onaj ko plaća) i da treba nešto da se odradi - da li bih onda morao da se mislim da li je menjan direktor direkcije?

Dakle, reč je o besmislenim procedurama, a sigurno i o svesti ljudi. Jer ovaj je, Bože moj, novi, pa nećemo ga smarati sitnicama da nešto potpiše (a drugačije videli smo ne može). Kod nas je „odgovornost" samo reč kojom se prikriva položaj koji se koristi za lične potrebe. Jer ne odgovara se za (ne)činjenje, a ko ima mnogo „odgovornosti" teško da mnogo radi...



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

matityahu matityahu 10:48 07.08.2009

problem

"Veliki problem Srbije."

Na zalost, potpuno si u pravu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana