Vegetarijanac, za mesoždere mamac...

Vesna Knežević Ćosić RSS / 09.06.2007. u 03:48

biram, nego:)
biram, nego:)

Vegetarijanac sam 12 godina, ali se i dalje uvek spetljam kad me neko pita "zašto". Sviđa mi se, kažem, tako. - Ne voliš meso? Tu mi dodje da kažem nešto rosno, al ne kažem. Mislim, koji moj moram da imam versku, ideološku ili bar nutricionističku elaboraciju, ako sam vegetarijanac. Mesožderu nikad niko ne postavlja tako blesavo pitanje. Žderu meso kao ja tikvice i ne moraju da se pravdaju i objašnjavaju da ne uzimaju be dvanaest ni omega trojku i da neće da pevnu ili bar postanu anemični. Mislim, kako bi to bilo da sa svakim ko njupa šniclu otvaram debatu o prionima, holesterolu i dužini creva. Mada, ni vegetarijanci nisu mnogo bolji. Većina voli da ga gusla po temi i kad je okruženje na iglama od žvake. Skoro mi jedan vega poznanik drobio u radnji dok sam birala šnicle, užasnut. Kažem, alo bre, ja ne jedem meso, ali umem da ga spremam za one koji ga vole. - Kako možeš! - dahtao je, zgrožen. Duvaj ga, mislim se, čerečim ja i pile na delove sa sve tupim nožem i kuvam svinjeska srca i jezike za kuče, pa ih još držim  uredno poređane u frižideru, kao da sam patolog za živuljke.

:)

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dracena dracena 07:07 09.06.2007

Draga Vesna,

Po indijskom verovanju, ono što jedeš u ovom životu, to ćeš postati u sledećem. Možemo ovo shvatiti bukvalno ili figurativno, ali je sigurno da način ishrane utiče, ne samo na naše zdravlje, nego i na našu psihu i intelekt. Suviše belančevina životinjskog porekla izgleda povećava agresivnost, mnogo mlečnih proizvoda opterećuje organe za varenje, pa se loše osećamo, a loše utiče i na viskozitet sluzi zbog čega se pogoršava status nekih hroničnih bolesti kao što je asma npr. Nisam vegetarijanac, ali ne volim naročito meso i razumem zašto se ljudi odlučuju da postanu vegetarijanci. Ono što ne razumem jeste što to drugim ljudima smeta. Način ishrane je privatna sfera života i odluka svakog pojedinca koja se nikog drugog ne tiče.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 10:26 09.06.2007

Kako to mislite:

"po indijskom verovanju"? Šta tačno znači to: "po indijskom verovanju"?
I šta tačno znači "ono što jedeš u ovom životu, to ćeš postati u sledećem"? Hoću li postati keleraba, šnicla, ćurka ili trešnja, ili sve to odjednom ako sve to jedem? Mislim, ovo-ono?
I još, molim vas, gde ste draga Dracena ovu veliku mudrost saznali?

Ah, Dracena.
Tek sam se probudila i tresnulo me ovo "indijsko verovanje" iz rukava posred njuške. Odoh da se umijem još jednom ali hladnom vodom da mi ne ostanu posledice.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 10:42 09.06.2007

Kako to mislite (2):

Nisam vegetarijanac, ali ne volim naročito meso

Kako je moguće da ne voliš (naročito) meso, a jedeš ga? Da li nije onda lakše biti vegetarijanac?
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 10:48 09.06.2007

Evo umila sam se

i sad nešto mislim: ja ću verovatno postati (hej, postati!) kravina sisa.
Strašno, a toliko sam želela da postanem žirafina noga.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 10:52 09.06.2007

Re: Evo umila sam se

Haaa, haaa )))))

[/img]
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:57 09.06.2007

Re: Draga Vesna,

Jao, draceno sestro slatka, nisam ja bash neupucena u indijska verovanja i taj rad, cheda veljachic me gleda s police stisnut izmedju epova (dodushe, pokrila prashinchina), al nemam lichni odnos, samo fenomenoloshki, mada sam imala jednom, bash sam bila najgora, zavrbovala sam babu na makrobiotiku ko da sam strani placenik krishna murtija il sai babe:)

elem, bakuta blizu osam banke, samo poboljeva, lekovi, operacije, drama, sve probali i nish. kazhem ja babi, a da se malo bacite na makrobiotiku, aj probamo sa semenkama, ima proleprshate ko 'tica feniks. kahe baba aj, al necu kachamak, podseca me mnogo na okupaciju. i krene baba da kljuca onako ortodoksno, sva procveta, proshpancira, chak i svechani shlafrok sa zmajem na ledjima krene da protezhira radnim danima. mnogo joj bilo bolje, toliko, da se plashila da glocne bilo shta izvan ortodoksije makrobiotichke. i kazhe mi jednog dana, sva ozarena, u bre vesna, ja ko hare krishna, bok'te:)



Gothsa Gothsa 11:12 09.06.2007

Re: Evo umila sam se

Ja preporucila komentar. Sta ce sada biti?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:24 09.06.2007

Re: Evo umila sam se

lele, ja najvishe otkidam na banane, mogu samo njih da jedem, jel to znachi da cu u sledecoj reinkarnaciji da budem bananananana +1?
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 11:32 09.06.2007

Re: Evo umila sam se

Ja ću 156% da budem lubenica.


dracena dracena 12:40 09.06.2007

Čemu tolika zabrinutost,

toliki bes?

1. Mala je verovatnoća da reinkarnacija uopšte postoji - nauka nema ni najmanju indiciju za to
2. Info koju sam vam prenela potiče od jedne naše žene koja je tek pre par godina prešla u hindu religiju.
Zato postoji mogućnost da ona to još nije dobro savladala.
3. Čak i ako je dobro savladala, Indusi sasvim drugačije razumeju religijske norme i pravila od nas, pa je ovo možda neka metafora
4. Ovo sam samo pomenula kao mali uvod za komentar u kom sam htela da naglasim da je izbor hrane jako važan


Tamara Ćetković Tamara Ćetković 12:59 09.06.2007

Re: Čemu tolika zabrinutost,

Ma koji bes, mi se baš zabavljamo )
dracena
Zato postoji mogućnost da ona to još nije dobro savladala.

Kao arhitekta da izgradi kuću, a još nije savlad'o statiku )
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 13:01 09.06.2007

Nije bes

nego neverica. A posebno nije zabrinutost.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 13:39 09.06.2007

Re: Draga Vesna,

1.
čerečim ja i pile na delove sa sve tupim nožem i kuvam svinjeska srca i jezike za kuče


2.
elem, bakuta blizu osam banke, samo poboljeva, lekovi, operacije, drama, sve probali i nish. kazhem ja babi, a da se malo bacite na makrobiotiku ... i krene baba da kljuca onako ortodoksno, sva procveta, proshpancira, chak i svechani shlafrok sa zmajem na ledjima krene da protezhira radnim danima.


Pa što onda kuče ne tretiraš zrnevljem da i ono "procveta", a ne da "poboljeva"? :)

Da se razumemo, nemam ništa protiv vegetarijanaca ni protiv mesoždera. Neka jede ko šta voli, baš me briga. Samo pitam, ako je već to zrnevlje univerzalni lek, a kuče pretpostavljam voliš.. :)

angie angie 13:52 09.06.2007

Re: Draga Vesna,

shto volim ovako upakovane ,sa draga, male pakosti, pa naravno da postoje makrobiotichke varijante i za kuchice.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 14:33 09.06.2007

Re: Draga Vesna,

shto volim ovako upakovane ,sa draga, male pakosti


I ja.

Al' me stvarno zanima ako je već to sve tako kako piše u delu o onoj bakuti što mučiti pačšad mesom.
angie angie 14:44 09.06.2007

Re: Draga Vesna,

pa ako je zanimanje ozbiljno: baka ima vec istrosheni digestivni trakt, usporen metabolizam i zapushenu jetru, o stanju krvnih sudova, bolje da ne pricham i njene zivotne ,(energetski) potrebe su se promenile- pa u odnosu na to i adekvatni poravni u unosu materija.

Psi su mesozderi-moraju da jedu meso, da bi bili zdravi, ali se pokazalo da i oni boluju od mnogih slichnih bolesti kao i chovek koji jede meso-u glavnom crevnih, pa su sada izmishljeni makrobiotichki keksici za pse, koji bi regulisali te probleme.
pipi duga čarapa pipi duga čarapa 16:52 09.06.2007

Re: Kako to mislite (2):

Pa to je vrlo jednostavno. Evo npr. ja isto ne volim (naročito) meso, ali nisam vegeterijanac (bila sam jedno pola godine oko svog 18. rođendana - pre 12 godina - brrr ala sam omatorila).
To izgleda ovako: u menzi na poslu uvek ima jedno 4-5 jela i ja skoro uvek nekako izaberem neko bez mesa. Jednostavno, to mi se "prijede" kad ga vidim. Ali zato, sendvič sa kraškim pršutom ne odbijam. I kinesku hranu spremam sa malo pilećeg ili ćurećeg mesa, nekako mi ne ide bez mesa. Ostalu mesinu uglavnom ne jedem, ali mi nekad zamiriši, pa nekad nešto i pojedem. Jednostavno, jedem ono što mi se jede. Zašto je to tako neshvatljivo?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:43 10.06.2007

Re: Draga Vesna,

jao srdjane, ne mislim ja zaista da je zrnevlje univerzalni lek, ali ima neshto u onome shto kazhe dracena, ili ovdashnja poslovica "zdravlje kroz usta ulazi".

bakuta je probala bash sve, sem makrobiotike i jako joj je pomogla, evo je josh mrda a blizu je devedesete. a kuche je da kucnem u drvo zdrav i veseo shtenac, a i kad mu neshto fali ja to vodim kod veterinara, nemam ni vremena ni zhivaca da petljam sa alternativnim nachinima za zhivuljke, mada znam da postoje, jedna moja poznanica je fanatik, recimo, homeopatijskih lekova za zhivotinje, meni je to interesantno, ali nisam u fazonu.
www.ivanbevc.blogspot.com www.ivanbevc.blogspot.com 07:45 09.06.2007

Kao i obično

i na temu ishrane često pokazujemo sopstvenu nekulturu i netoleranciju. Zaboravljamo da je masa tradicionalnih srpskih jela bezmesna, nekada se poprilično postilo i mašta je morala da radi tako da postoji čitav niz starih jela od povrća bez ikakvog mesa. Osim toga, vegeterijanstvo se kod nas odmah izjednačava ili sa nekakvim sektaštvom (šta si ti, neki Hare Krišna?) ili sa foliranjem. Beograd u poslednjih nekoliko godina ipak postaje malo lepše mesto jer dolaskom velikog broja stranaca među kojima je veliki procenat vegeterijanaca i vegana ponuda postaje raznovrsnija. Do skora je u većini restorana jedino "vegeterijansko jelo" bilo pečurke na žaru (obogaćene šmekom pljeskavica pored kojih su se pekle).

Ja jedem meso ali pamtim period kada sam živeći sa tadašnjom devojkom koja ga nije jela i sam proredio upotrebu i uopšte mi nije bilo loše, naprotiv...jedino bet mlečnih proizvoda ne bih mogao da zamislim ishranu...bez sira naročito.

www.ivanbevc.blogspot.com
AlexDunja AlexDunja 09:23 09.06.2007

Re: Kao i obično

eto bliske duse:))) zivot bez jogurta i sira-prakticno nezamislivo
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 10:33 09.06.2007

Moja ekipa

Mlečari :))) Živi bili!

Sve mi uzmite samo mi jogurt ne dirajte. Kad god prođem pored prodavnice kupim jogurt za svaki slučaj, jer nedajbože možda ga nema u frižideru. Pa mi se dogodi da imam šesnaest litara jogurta, četiri pavlake, mleka, milerama, tri vrste sira, putera, naravno... I ništa drugo mi i ne treba. Sve ostalo možete da nosite.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:34 09.06.2007

Ma, nije se

toliko postilo, koliko, pošteno rečeno nije bilo toliko mesa, odnosno nije bilo tako dostupno. Svako je imao ograničen broj prasadi, kokošaka...ili novca da ih kupi...ko bi hranio mesom svaki dan familiju...nego, kad je neka prilika, pa onda se malo i omrsi...uostalom i soja je odlična soc.fora da se uteše milijarde Kineza, koje nisu imale mogućnosti da jedu meso...
Što se mene tiče, nek jede svako šta mu prija. Ja jedem skoro sve, nemam probleme sa mesom, sem kad nema nogu ili ima više od 4, ne zbog ubeđenja, nego što mi ne prija ukus...povrće i voće obožavam...Decu sam od malog navikavala na svu dostupnu hranu, dakle jedu sve...čovek uostalom i jeste svaštojed.
Gothsa Gothsa 10:54 09.06.2007

Re:

..čovek uostalom i jeste svaštojed.

kod Kusia sam procitala sledece: coveh ima 4 sekutica-za grickanje tvrdog povrca i kostunjavih stvarcica, 2 ocnjaka za kidanje mesa, a oni ostali su mlinovi podeseni za zrnastu hranu(zitarice i ostalo). Kad to stavis u odnos ispada da je najpodesnije uvek jesti zrnevlje, sa mali povrca i voca a meso ponekad. Ovo je jedno od njegovih brojnih obrazlozenja zasto covek treba da sto manje jede mesa.
Gothsa Gothsa 11:02 09.06.2007

Re: Moja ekipa

Moja ekipa kod kuce drhti kad vidi da se u frzideru nalazi samo pola litre pavlake i 1/2 kg sira. Odmah se strcava u samisku da se rezerve popnu na min 1.
Milan Novković Milan Novković 11:08 09.06.2007

Re: Moja ekipa

Sve mi uzmite samo mi jogurt ne dirajte


Ako nije frka meni uzmite samo razne sveže salate: razno lišće, celer, crni luk itd :)
Ja u ženu gledam ko da je pala s marsa kad mi na stolu, pored prženog brancina, npr, da one najbolje stvari ni ne pominjem, sva ozarena hvali salatu, kako je samo dobro ispala :)
AlexDunja AlexDunja 11:19 09.06.2007

Re: Moja ekipa

znam taj slucaj,al' ajmo dalje : neka salatica sa travkama i balsamicom ipak dodaje boju zivotu...
pozdrav za mlecnu familiju.
paradoksalno,al uopste ne gotivim mleko
AlexDunja AlexDunja 11:43 09.06.2007

Re: Moja ekipa

pa dobro Milane,upisite zenu u nasu ekipu,mi cemo joj se vrlo obradovati.
a i niste losa kombinacija-vama brancin njoj travke,molim lepo
Milan Novković Milan Novković 12:24 09.06.2007

Re: Moja ekipa

Moja žena obožava ribu, tako da ribu delimo. Meni je salata problem, mislim misaoni :)
Tj fenomen mi je da zelenu salatu neko može da voli, iako poštujem tuđi pristup :)

Volim i ja biljke, npr vruć, beo hleb, voće, pasulj... Al salatu !?
Nije potrebna salata za balsamic sirće. Zar nije bolje sirće, ulje i, pogađaš, vruć, beo hleb :)
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 12:32 09.06.2007

Jaoj Milane

pa vi ćete u sledećem životu biti vruć beo hleb :))) Divota od života
Lionsgate Lionsgate 12:44 09.06.2007

Re: Kao i obično

Dugo godina mi je omiljeni oblik hrane bio jogurt, pkb kravica, suboticki, sencanski... ostali koji su se prodavali na BGD trzistu nisu bili po mom ukusu :)

o iseljenju na truli zapad sam se morao odereci omiljenog mi napitka, jeste da oni imaju stravican izbor jogurta ali svi su oni drugacijeg ukusa, vocni, sa raznim egzoticnim dodatcima... postoji i nesto sto zovu Balkan style yogurt ali to bi mi pre krstili kao kiselo mleko. Dugo godina je po raznoraznim forumima na kojima se okupljala nasa dijaspora (iliti gastoshi) jedan od trazenijih recepata bio "domaci pkb jogurt", sve u stilu "uzmes pola kile sour creama, litar butter milka... promuckas, stavis na terasu da odlezi preko noci"... uz burek, jogurt je kod gastosha izazivao najvise nostalgije :)

E, onda osvanuh ponovo u Beogradu i vratih se na satre navike, doduse malo modifikovane, sad mi je apsolutni favorit Viva...
Milan Novković Milan Novković 12:55 09.06.2007

Re: Jaoj Milane

To bi bilo ok, posh. Zamisli da budem dimljena, svinjska kolenica :)

Ps: Kako si ti meni počela da persiraš?! Ja kad uvučem stomak i stavim kapu na glavu izgledam mlađi nego što jesam, pa možda malo slažem kad budem prepisivao biografiju sa starog bloga :)

Ps: Dracena, ovo je zezanje, ako staviš uskličnik u znak negodovanja ja odmah prestajem :)
MMMila MMMila 13:17 09.06.2007

Ne diraj Srbe u 'ranu!

Beli mrs je u Srbiji bio osnovna 'rana! Svinja se jela za Bozic, slavu, dace...
Onda su dosli neki novi ljud!

Mene strasno nervira sto smo izuzetno netolerantni i iskljucivi kada su nase navike u pitanju. Niko NE SME da misli ili se ponasa drugacije!

Ama bre ljudi, dosta je gledanja u tudji tanjir! Ako neko 'oce da umre od holesterola, nek umre! Jedino necu da mene ubija (tu mislim na pusace)!
AlexDunja AlexDunja 13:18 09.06.2007

Re: Moja ekipa

e, pa zbog tog vruceg,belog hleba i moras da uvuces,malo,stomak ,pa ljudi misle da si stariji:)))))
i,nije bolje al je potpuno prihvatljivo :)))
al, sir mora!
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 13:18 09.06.2007

Re: Jaoj Milane

Kako si ti meni počela da persiraš?! Ja kad uvučem stomak i stavim kapu na glavu izgledam mlađi nego što jesam, pa možda malo slažem kad budem prepisivao biografiju sa starog bloga :)


Nisam Milane, nego sam htela da kažem: I ti i moj žmu ćete postati vruć beo hleb :))) Dva vruća bela hleba :)
Mo'š da zamisliš kad ja postavim kuvanog kukuruza i graška, soja sos, zelenu salatu, i crn 'ladan hleb, a on pita: A šta ćemo da jedemo? Misli jadan čovek: Ovo je verovatno pripremila da maže na lice :)
AlexDunja AlexDunja 13:29 09.06.2007

Re: za Jelenu

a sto ubijas coveka,slatka sestro?
lepo ti vesna kaze: za svakog sta voli
pipi duga čarapa pipi duga čarapa 16:55 09.06.2007

Re: Moja ekipa

Jelena Krajšić
Mlečari :))) Živi bili!

Sve mi uzmite samo mi jogurt ne dirajte. Kad god prođem pored prodavnice kupim jogurt za svaki slučaj, jer nedajbože možda ga nema u frižideru. Pa mi se dogodi da imam šesnaest litara jogurta, četiri pavlake, mleka, milerama, tri vrste sira, putera, naravno... I ništa drugo mi i ne treba. Sve ostalo možete da nosite.


A ja bih dodala i kajmak. Mmmmm, kajmak!
Kazezoze Kazezoze 17:02 09.06.2007

Re: Moja ekipa

mladi ovchiji sir pomeshan sa kajmakom i mladi luk... omiljena vechera, a volim i punjene paprike sa sirom, mmm....:):):)
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 17:13 09.06.2007

Naravno

i kajmak! Kaze mi se ne bismo svađali oko večere definitivno :)
Ali gde me nađe sa paprikama, to je jedina hrana koju ne jedem baš nikad. Bežim čim osetim miris.
angie angie 17:14 09.06.2007

Re: Moja ekipa

halo bre kaz, pa to je moja vojvodjanska varijanta, to madi ovch + mladi luk :))
Mariška Mariška 08:26 09.06.2007

eh...

...takve su u vreme spanske inkvizicije podrvgavali torturama (ispitivanju) da se slucajno ne bi provukao neki judeista (koji, jel' te, ne jede svinjetinu)

Ali eto, kod nas je demokratija, pa se sve moze

AlexDunja AlexDunja 09:21 09.06.2007

vesna

cestiram.odlicna tema,i odlican post.jedva cekam da se zahukta nasa tolerantna diskusija....
pozdrav
Gothsa Gothsa 09:33 09.06.2007

Nek jede sta ko hoce

Moja preokupacija je pronaci zdravu, hemijski netretiranu, vitalnu hranu sto je u ovo vreme izuzetno tesko jer je prosto skoro nema. Kad idem na pijacu da kupim zelenis kroz glavu mi prolazi: idem sad da kupim italijanski ceri paradajz(ili hormonski paradajz iz nekog palstenika), kineski beli luk, tikvicu iz plastenika, kelerabu koja je velika kao dinja, karfiol iz grckog palstenika, dobro oprskan i gajen pored puta krompir, luk, sargarepu i kupus ...sve sam hemija.Ako pogledam meso-zamrznute morske ribe me uzasavaju(ulovljene u severnom moru a uvezene iz argentine, rok trajanja 12 -18 meseci), svinjetina puna hormona, pile dobilo 2, 5 kg za 45 dana, junetina puna kojekakvih lekova a teletina nakljukana antibioticima. Kad pogledam zitarice da nije procesa skladistenja kroz koji prolaze bila bih bezbrizna. A o preradjenoj hrani, rezanci, brsana, ukiseljeni proizvodi, ulja, margarini, pavlake...pa tu nema nicega-ili su im dusu izvadili ili su ih onako hemijski dobro obradili da sto duze potraju.
Ostaje samo voda! Izvukli je iz neke lepe dubine, profiltrilari mehanickim putem, usuli u flasu i zacepili. Milina!
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:48 09.06.2007

Re: Nek jede sta ko hoce

gajen pored puta krompir, luk, sargarepu i kupus ...sve sam hemija

moj žmu za te pored puta kaže - što li se uopšte muče da prskaju kad već imaju kompletan tretman?

Gothsa Gothsa 10:01 09.06.2007

Re: Nek jede sta ko hoce

A kad na pijacu donesu krompir i sargarepu ociscenu od zemlje znajte da je proslo "higijenski tretman" u nekoj obliznjoj reci a domacica srecna sto kuci nece uprljati ruke.
Zli Zli 09:39 09.06.2007

Odličan tekst :)

- Kako možeš! - dahtao je, zgrožen. Duvaj ga, mislim se, čerečim ja i pile na delove sa sve tupim nožem i kuvam svinjeska srca i jezike za kuče, pa ih još držim uredno poređane u frižideru, kao da sam patolog za živuljke.

Naročito ovaj deo. Pa rek'o, da ponovim :)

Zamišljam samo kakva je avantura biti vegetarijanac u Srbiji. Sad još i nekako, još malo pa će na pijacama početi da dele tikvice besplatno, ali šta radite zimi? Ne može od turšije da se živi (bar ja ne bih mogao...).
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:14 09.06.2007

Re: Odličan tekst :)

ma nije frka Zli ni zimi, imash sve vrste semenki, zhitarica, pirinach, imash smrznuto povrce, boranija, grashak itd, dodaj kupus, krompir, shargarepu, luk, pershun, pasulj, jabuke...:)

mene su vishe izludjivale mutantne biljke iz supermarketa, dok nisam pokapirala da svuda imash neku "nashu" pijacu. kupim u stokholmu zelenu salatu, zaboravim je u frizhideru, tj ona se podlo sakrije iza nechega i posle tri nedelje ista, raskoshna i zelena - da se useresh. svanulo mi kad sam otkrila pijac gde imaju normalne proizvode koji venu, trule i kvare se, mada ja ne jurim organsku klopu, skeptichna sam.

kazhe moj kum koji se bavi radioaktivnim istrazhivanjima i merenjima, ode kod seljaka u njivu i shljivik, kao kontrolna tachka mu, a ono, kontaminirano do jaja, gore od onog shto su ogradili zhutom trakom. prosto, chovek onako domacinski zasipo hemijom ne shtedeci, po sistemu ima se mozhe se,ko josh chita uputstvo na ambalazhi, hehe, kad je svinjski princip najbolji (ekonomski zakon) - shto vishe to bolje...ili, kupim na zelenom vencu od seljanke domaca jaja, samo pet ih ima na tezgi, jerbo koka nosilja slabo nosi kad je na glistama i kukuruzu i naravno primim se ko zelen majmun, kupim, prodjem posle 5 min a tetka u jelechetu opet samo 5 jaja na tezgi i isti marketing:)))

Mića Marković Mića Marković 14:20 09.06.2007

Re: Odličan tekst :)

Tom tematikom, kokosija jaja i piletina, bavi se jednim delom igrani film Dejana Karaklajića
"Erogena zona", snimljenim pre mnogo godina. Ko je gledao, setiće se sjajne scene pobune tek izleglih pilića pri kraju filma.
Poruka iz filma je prošla na žalost dosta nezapaženo. Biće da je došla prerano...
Pisao sam muziku za taj film, i dosta muke mi je zadalo pronalaženje odgovarajuće muzičke podloge za pileću pobunu.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 14:31 09.06.2007

Re: Odličan tekst :)

Odličan film. Ali je interesantno ovo za muziku koja mi se baš urezala. E nisam znao da si ti to radio. Svaka čast.

Mićo, bilo bi interesantno, verujem, pročitati blog o tome kako izgleda pisanje muzike za film, mislim na sam taj proces. Npr, da li unapred razrađuješ detalje sa rediteljem ili radiš sam pa se posle "uklapate", da li vidiš najpre čitav materijal (nemontirani) pa radiš muziku, ili to radiš tek kada vidiš konačnu verziju itd. Radio sam nekoliko emisija sa Simjanovićem o filmskoj muzici, ali nikada nismo razgovarali baš o samom procesu pisanja. Bilo bi mi to vrlo zanimljivo pročitati. Doduše lepše bi bilo u ovo letnje doba o tome uz ladne špricere, ali što reče Vaske ovi blogovi su nas i onako otuđili pa umesto što kaže Vaske da sedimo po kafanama blejimo u ekrane.
AlexDunja AlexDunja 14:55 09.06.2007

Re: Odličan tekst :))))

pridruzujem se...
secam se filma,i muzike...
dobar posao Mico, i pisite o procesu.
Mića Marković Mića Marković 16:15 09.06.2007

Re: Odličan tekst :)

Srdjanje i AlexDunja hvala na komplimentima.
Princip je najčešće sledeći: kompozitor i reditelj pregledaju grubo montiran materijal. Reditelj odredi scene za koje mu treba muzička podloga, a kompozitor notira vreme trajanja. Ranije dok nije bilo videa, kompozitor je imao priliku da samo jednom vidi te scene, retko dva puta. Kasnije sa pojavom videa bilo je mnogo lakše.
U prvom slučaju, imajući scene u sećanju, autor traži odgovarajuće muzičke motive. U slučaju sa videom,bar sam ja tako radio, vrtim scene na videu i sedim za klavirom. Vraćam scene mnogo puta i sviruckam.
Kada mi se učini da sam našao ono pravo, zapisujem note. Nakon toga sledi orkestracija i snimanje.
Opet postoje dva načina. Ranije sam muziku snimao ne gledajući ponovo scene, jer nije bilo tehničkih uslova.
Kasnije se muzika snimala sa video projekcijom, što je naravno mnogo bolje i lakše.
Film najčešće ima nekoliko muzičkih tema, koje mogu biti vezane za ličnost, ambijent i odredjenu situaciju.
U filmu "E. zona" konkretno, Lane Gutović je imao svoju temu, koju sam nazvao Lanet, i to je ona koje se verovatno sećate.
Još jedan primer: u filmu "Pozorišna veza" /tema je ona čuvena pljačka iz Narodnog pozorišta/, glavnu muzičku temu je nametnuo podatak iz scenarija, da je glavni organizator pljačke Poljak.
Normalno da sam napisao "Šopenovsku" muzičku varijantu. Čini se jednu od uspešnijih. Bar tako kažu...
Film je prošao dosta nezapaženo. Pušten je u ditribuciju u vreme Titovog odlaska u Ljubljansku bolnicu.
Nadam se da je dovoljno za osnovno pojašnjenje procesa. O tome bih mogao napisati stranice i stranice.
Ne bih da trolujem ...

AlexDunja AlexDunja 21:21 09.06.2007

Re: Odličan tekst :)

Mico,hvala vam za ovaj mali trol( Vesna ,vodi racuna,prva sam preporucila)
i pisite o tome nasiroko kod vas,jer toliko je dobre filmske muzike...i ima mnogo zanimljivih pitanja koje mozemo da vam postavimo
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 10:14 09.06.2007

...

Žderu meso kao ja tikvice...

Ja jedem meso.
Kazezoze Kazezoze 11:09 09.06.2007

...

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 11:14 09.06.2007

Re: ...

Kazezoze
hrana za misli...:):):)


zamisli )
Kazezoze Kazezoze 12:31 09.06.2007

Re: ...

Tamara Ćetković

zamisli )


to ti i govorim;-)
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 12:37 09.06.2007

Re: ...

Od mesa najviše volim lubenicu, zamisli da sam lubenica u sledećem životu )))
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:40 09.06.2007

Re: ...

pu, pu...sve će te izjedu!!!!!od slada!!!!!!
Kazezoze Kazezoze 12:41 09.06.2007

Re: ...

ili koshpa)))
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:48 09.06.2007

Re: ...

pazi kad ima ovo takmičenje...

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 12:52 09.06.2007

Re: ...

Ha ))) Onda neću da budem lubenica (
Kazezoze Kazezoze 13:00 09.06.2007

Re: ...

ma gde da budesh lubenica... pa te ljudi seku na krishke, a najsladje im tvoje srce, dok seme koriste za kojekakva takmichenja... biraj neshto manje opasno!..:):):)
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 13:10 09.06.2007

Re: ...

Onda najbolje da sam nešto što niko ne voli, nešto što smrdi npr. ) Neću da mi jedu srce, bre )
Kazezoze Kazezoze 13:16 09.06.2007

Re: ...

znash da ribari dele ribe na glupe i pametne.
pametne su one koje ne mogu da ulove:):):)
Kazezoze Kazezoze 13:20 09.06.2007

Re: ...

budi cvet...



u mojoj bashti!...:):):)
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 13:27 09.06.2007

Re: ...

E sad ne mogu da odlučim, ili ovaj cvet ili ona (pametna) riba )
Kazezoze Kazezoze 13:29 09.06.2007

Re: ...

javi kad odluchish:):):)
Milan Novković Milan Novković 13:30 09.06.2007

Re: ...

Onda najbolje da sam nešto što niko ne voli

Možda je "multiple personalities", compleksan ego prava strategija? :)

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:19 09.06.2007

pu,

niko da preporuchi tekst:)
AlexDunja AlexDunja 11:22 09.06.2007

Re: pu,

jesmo Vesna,majkemi
sigurno nesto kasni:)))))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:29 09.06.2007

Re: pu,

hehe, AD, ja kliknula da se samopreporuchim, al prc, ne mozhe, mislio restak na sve, svaka chast majstore:)))

vidim ja da cu morati da postiram zhvaku o prirodnim afrodizijacima, jednom sam morala da pishem tekst na tu temu (puste pare, ccc), nema shta nisam nashla:)
AlexDunja AlexDunja 11:34 09.06.2007

Re: pu,

ja preporucila jos jutros, u medjuvremenu izlazila,ukljucim se-nema preporuke.
ja kliknem jope,ono prc- vec ste preporucili ovaj tekst.mislio restak na sve :))))
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 22:19 09.06.2007

Re: pu,

niko da preporuchi tekst:)


Preporučio ja i to zato što nisi militantna vegetarijanka. Ali to će da bude prikazano ko zna kad.
pufna pufna 11:53 09.06.2007

evo i ja da preporucim tekst

kazhe moj kum koji se bavi radioaktivnim istrazhivanjima i merenjima, ode kod seljaka u njivu i shljivik, kao kontrolna tachka mu, a ono, kontaminirano do jaja, gore od onog shto su ogradili zhutom trakom. prosto, chovek onako domacinski zasipo hemijom ne shtedeci, po sistemu ima se mozhe se,ko josh chita uputstvo na ambalazhi, hehe, kad je svinjski princip najbolji (ekonomski zakon) - shto vishe to bolje.


poticem iz agronomske porodice ( uglavnom vocarstvo i vinogradarstvo)...Elem pokojni otac sa faksa poljoprivrednog, se sit smejao onima koji su uvek hvalili nasu "zdravu hranu". Jer kao sto i tvoj prijatelj kaze, kad bismo samo znali sta je sve seljak posipao i koje kolicine po vocu i povrcu zgranuli bismo se. Nije seljak kriv- Drzava se nije interesovala, nije ga kontrolisala, a jeftino je od njega otkupljivala dok je on samo zeleo da ima sto vise, da bi preziveo.
Naprimer mi smo se ceo zivot hvalili malinama, ali niko ne zna da je nasa zemlja toliko zatrovana( tih sedamdesetih se u tim krugovima procenjivalo da treba najmanje 50 godina da bi se svi ti otrovi izgubili) da bez obzira na njihov divan ukus ( koji je kombinacija kolicine kisa i sunca i sastava zemlje) mi jedemo hemiju. Zato nikada nasa hrana i ne moze da dobije BIO znak. O Evropskom trzistu, (bez obzira i na tamosnji uzas ipak postoji jaka kontrola onoga sto dobije prefiks BIO) mozemo samo da sanjamo.

Mnogo mi se svidela tvoja prica, jer objasnjava da je netolerancija ista samo iz dva ugla. Vegetarijanac koji se zgrazava rascerecenog pileta je isti kao mesozder koji ne razume kako neko jede soju umesto hleba.

Mene s druge strane zanima zasto ima sve vise studija da oni koji u detinjstvu nisu jeli soju, na primer u kasnijem uzrastu je ne vare. ( BRitish m.j.) i nekako bih to povezala sa kinezima kojima Evropljani smrde jer konzumiraju mnogo mlecnih proizvoda , a ti isti kinezi ih uopste ne vare. ?!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:26 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

soja je genetski tretirana i ja je ne troshim. mozhda u tom dZbunu lezhi zec.
Beingness Beingness 14:38 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

Vesna Knežević Ćosić
soja je genetski tretirana i ja je ne troshim. mozhda u tom dZbunu lezhi zec.



1. Svakako možete naći i proizvode od nemodifikovane soje

2. Smatram da su priče o zalima GM namirnica u suštini čovekov urođeni strah od promene. Kao i opreznost s obzirom da je svaka nova tehnologija bila najpre zloupotrebljena, pa tek onda za opštu korist upotrebljena. Parole poput "Nećemo da jedemo gene" su mi nešto najdebilnije što može da se smisli (šta pa inače jedeš svakodnevno, a, sinak?), a kao dipl.biolog smatram osnovano da je odbacivanje GM hrane a priori skroz neosnovano. Napisao sam i rad na tu temu. Deco, jedite soju :)
angie angie 15:42 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

Genetski modifikovana hrana nije bash najzdravija i posledice korishcanja iste , josh nisu istrazene.
To se ovde na zapadu, gde je cela stvar i smishljena, da bi se godishnje dobilo vishe prinosa, a za manje pare-znachi zbog chistog profita, zna. zato je i ona , kako oni zovu Organik hrana skuplja.

Pazi organik- za neshto shto treba da bude normalno-koji marketing.

A to shto se gm tretirane povrshine ne mogu tako lako oporaviti i shto se generalno ne moze bash kontrolisati-zbog kisha, vetra, podzemnih voda, insekata,...to je tek katastrofa.
gordanac gordanac 16:30 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

soja je genetski tretirana i ja je ne troshim. mozhda u tom dZbunu lezhi zec.


Većina onoga što jedemo je "genetski tretirano", bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla.
Na primer:
-pšenica, kukuruz, pirinač, krompir, razne "sorte" voća i povrća (šta mislite odakle nam - sorte? od majke prirode?) :)))

O životinjama kojima se hranimo i da ne govorim (koja normalna, genetski nedirnuta krava bi davala 10000 l mleka? i - zašto?!)

Ako hoćete stvarno "prirodnu" hranu - onda u lov, ribolov i sakupljanje plodova! :))
To bi bila hrana bez genetskog tretiranja, samo sa zagađenjem sopstvenog biodiverziteta. Mada...
angie angie 16:49 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

koliko ja shvatam, "sorte" se mogu dobijati i normalnim ukrshtanjem, kada je genetski inzinjering u pitanju, unda je to obichno tretiranje i genima raznih bolesti, mikroorganizama, insekata i sl, koji inache smanjuju prinos. Budzenje raznim aditivima, antibioticima i sl, je neshto drugo, kao i zaprashivanje hemikalijama.
Beingness Beingness 20:40 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

angie
koliko ja shvatam, "sorte" se mogu dobijati i normalnim ukrshtanjem,
kada je genetski inzinjering u pitanju, unda je to obichno tretiranje i
genima raznih bolesti, mikroorganizama, insekata i sl, koji inache
smanjuju prinos. Budzenje raznim aditivima, antibioticima i sl, je
neshto drugo, kao i zaprashivanje hemikalijama.



Gordanac je pomenula nešto što sam hteo i sam da kažem - i genetski "nemodifikovana" hrana su sorte koje je čovek stvorio. Kad se kaže "genetski modifikovano", to laiku zvuči kao nešto iz filmova Karpentera ili Kronenberga.

Jedna od konvecionalnih metoda dobijanja hibrida (pre GM tehnologije) je bilo ozračivanje semena žitarica. Time se dobije bulumenta mutanata, od kojih većina ne preživi ili ne raste normalno; ali vrlo retki mutanti nose neku prednost: veći plod, veći prinos, sporije truljenje, šta god. To je mnogo agresivnija metoda od GM tehnologije, jer tu nema teorije da se proprati kakav genetički tulum je nastao. Pa opet, nisam čuo primere iz proteklih decenija da je nekome iskočio osmi putnik iz rektuma zato što je jeo GM soju.

Da, nekada se koriste i geni za toksine. Ali to ne znači da je to neka pretnja. Ima jedan GM soj kukuruza sa ubačenim bakterijskim genom za toksin koji ubija insekte štetočine; toksin ama baš uopšte ne deluje na ljude. I ne samo to - pošto ti insekti ne mogu da rovare kanale u kukuruzu, u njima se neće zapatiti neke vrste gljivica koje stvaraju kancerogene sekrete, a koje se stvaraju 50X češće kod "konvencionalnog" kukuruza, onog kog smo jedino i mogli da kupujemo pre GM tehnologije.

Sve što kažem je - haj'mo od slučaja do slučaja, ne odbacujmo je u samom startu, jer vrlo često može da unapredi ishranu bez posledica.
angie angie 20:52 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

pa ne znam shta da vam kazem, evo moj brat je agronom i prilichno je prouchavao to polje i njegove priche nisu bash simpatichne. Zbog nedovoljne istrazenost i nepoznavanja pravih posledica GM-a u mnogim zemljama postoje strogi zakoni u tom smislu.(to sa elijenom je stara fora, koju svi koriste , kada hoce da podsmehnu mishljenju koje ja zastupam). Pa samo unishtavanje odredjenih ekosistema ovakvom proizvodnjom je katastrofa..Da je to bolja varijanti, ne bi se bogatashi hranili mnogo skupljom hranom proizvedenom bez GM.
Beingness Beingness 22:16 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

Nisam se podsmevao tvom mišljenju, zaista. Uzgred, napravio sam grešku, hteo sam da kažem da nikom nije iskočio 8. putnik od "obične" hrane (dobijene ozračivanjem), a ne od GM hrane. (bytheway, je l' to ovaj novi blog nema Edit?!).

SIgurno da GM ne treba prigrliti bez zadrške. Tu ima stvari koje mogu da krenu naopako. Ali dobrom kontrolom svakom GM proizvoda može se zaista unaprediti naša ishrana. Sve što poručujem je - hajde da ne spremamo baklje i vile i najurimo tu tehnologiju, već strogo kontrolišimo svaki proizvod. Siguran sam da ne može da bude gore od bezmirisne bljutave hibridne klope pune pesticida, koja (kao u Vesninoj priči) stoji sveža 4 nedelje u frižideru k'o da je voštana.

angie angie 22:33 09.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

tako se ponasha i gm proizvedena hrana-kao vechna!
Gothsa Gothsa 11:19 10.06.2007

Re: evo i ja da preporucim tekst

Prozvodnja sort i hibrida nikako nepodseca i nema nista zajednicko sa GMO.
Sorte se dobijaju tako sto se ukrstaju razlicite podvrste koje pripadaju istoj vrsti, i imaju istu genetsku mapu a razlika je u dominamtnosti odnosno recesivnosti jednog istog gena, odnosno tamo gde je dominatan gen osobina je izrazena a tamo gde je recesivan osobina je prikrivena(neispoljena ali u odredjenim situacijama ili slucajnim ukrstanjem moze da se ispolji).
Hibridi su malo ozbiljniji jer se oni proizvode procesom samoukrstanja(biljke koja je inace stranooplodna)u okviru jedne iste podvrste(ili vrste) koje traje min 8 godina, i dobijaju se takozvane imbred linije(ciste linije) i tu se, za tih 8 godina, pojavljuju razne deformacije. Kad ukrstis 2 ciste linije dobijes hibrid. Taj hibrid je fertilan samo 1 generaciju odnosno nema sposobnost daljeg prezivljavanja.
U oba ova slucaja ne dolazi do genetske modifikacije tj. nema mesanja gene jedne vrste sa genima druge vrste.
To je kao kad se devojka iz familije Pavlovic "ukrsti" sa momkom iz familije "Petrovic"-tj i Pavlovici i Petrovici su pripadnici jedne iste vrste.
GM organizam je organizam kada se u genetsku mapu npr paradjza ubaci gen koji se nalazi u ribi tj dolazi do ukrstanja VRSTA koje si nikad ne bi prirodnim putem pa ni slucajnoscu ukrstile. Opasnost GMO lezi u tome sto se ne zna sta se konzumira. I narocita je opasna po ljude koji su alergicni na pojedinu vrstu hrane.
Tretman zracenja ili drugi hemijski tretmani nisu GM ,u tim organizmima je doslo"samo" do mutacije gena.
dunjica dunjica 12:45 09.06.2007

Sredinom devedesetih,

u onom soc-chic hotelu u Konjicu (zaboravih mu ime), Birgit, vegeterijanka zatražila bezmesni ručak. Konobar, zgranut, ponudi joj PILETINU. Nije pravo meso, kaže. Ne, Birgit je vegeterijanka, ne jede meso, uključujući i piletinu. Onda će joj napraviti rubu, onako, samo za nju. Ne, Birgit ne jede meso, ona je vegeterijanka. Konobar se čudi, ne shvaća šta je pogrešno ponudio? I kakva je, zaboga, ta čudakinja, Švabica?

Dok smo mi ostali "mlatili" po svinjskim kotletima, pečenim batacima i "bjelinama", sve s juhicom, prilogom i salatom, Birgit je secirala svoje jaje "na oko" s dvije kriške paradajza i punom košaricom kruha. A konobar se tu sve nešto šetkao i malo-malo bacao pogled prvo prema Birgitinom tanjuru, pa prema Birgit, koja je bila daleko najdeblja od svih nas.
Beingness Beingness 12:49 09.06.2007

Hmm..

Moram priznati da ja više problema imam sa naci-mesožderima koji me terorišu što se trudim da meso svedem na minimum (čak nisam ni vegetarijanac).

Potičem iz porodice u kojoj su se uvek gajili prasci. Al' ne da bi se preživelo, ono, "daj da pre'ranimo ove naše izrode u Beogradu", nego zato što su moj otac mi i deda mi neviđeni svinjofili. Ali mame mi, to je patologija! Oni ne mogu ni doručak da sastave ako nema svinjećine u nekom agregatnom stanju; ako i iz nužde pojedu nešto asvinjično, onda to poštenu otkukaju i otplaču u dubini duše... Mene i dan-danas deda gleda sa suzom u oku kad vidi da prođem pored stola na kome su krmeće pečenje, kavurma et setera, i uzmem samo pire i salatu... I stalno se nađe neko u kući ko će uoči obroka da isuče iz rukava ono Savršeno Parče, krtina par ekselans, "dođi, vidi, meko k'o vuna!". Eh, kako ja moju porodicu unesrećujem svojim odbijanjem, da samo znate.......


Inače, slažem se donekle sa Kušijem, neko iznad ga je pomenuo, mada mi je on suviše out-there za moj ukus, sa njegovim jin i jang namirnicama... Ali se slažem sa tim "žitarice rado - voće i povrće svakako - meso samo povremeno". Zastupam tezu da je najprirodnije jesti pretežno biljnu ishranu, a meso ubaciti tipa jednom nedeljno, preferrably nešto morsko. Ovome i sam težim. Stalno nagovaram ljude na soyu, naročito tempeh.

ps. Vesna, odličan je tekst, uvek me ozare Vaši postovi, a rekao bih da smo oboje svenskofili :)

angie angie 13:36 09.06.2007

hrana kao esencijalna stvar!

Obozavam sve u vezi hrane, da biram po tezgama i zamishljam shta cu od toga da pravim, da posle inprovizujem i slazem boje i ukuse, da udishem bozanstvene mirise i da se na kraju sladim-polako, da neshto ne propustim.
Svakodnevno kuvam za porodicu, chim su tu deca i nema mnogo izvlachenja, ali veoma chesto i za prijatelje, a ne mrzi me da spremim sve kako treba ni kada sam sama. Neko vreme sam zivela u Aziji, (i tamo imala restoran), pa sam svashta nauchila i da ne davim, ovaj uvod samo da pokazem svoju privrzenost.

Doshla sam do toga da je balans namernica jedino pravo reshenje-znachi umerenost u svemu, sa tezishtem na povrcu, vocu, malo skroba, malo mesa, vishe ribe, obavezne ceralije, svaki obrok posoliti sa neshto badema, kikirikija , i sl, mleko izbegavati, sem fermentisanih varijanti-Krajshicka znachi moze jogurt u velikim kolichinama,
zuti shecer, maslinovo ulje, semenke kao dodatak svemu i svachemu i u tom smislu, al' nishta nece biti strashno povremeno konzumiranje chvaraka, slaninice,( al' bez pola vekne hleba).Satisfakcija je neophodna stvar u ishrani.

Shto se vegeterijanstva tiche, pa kako kome prija-tako neka radi, posle nekog vremena se izgube enzimi za varenje onih sastojaka koji se ne uzimaju, pa tu treba biti oprezan.I ja verujem da je ishrana po krvnim grupama logichna-znachi ne mogu svi ljudi da budu vegeterijanci, npr 0 grupa ne moze.

sun_to_rock sun_to_rock 14:14 09.06.2007

Re: hrana kao esencijalna stvar!

Sedam godina sam bila vege, moji u porodici me maaltretirali. Jednom kod doktora, on uzeo krv, a ja pala u nesvest.
Po analizi, on na mene paljbu, anemicna toliko da moze svasta da bidne. >Crveno meso da jedes<, on. <A jel' moze sljive?<, ja. A on mene napolje iz ordinacije. I tako pocnem malo, krvna slika dodje u normalu. U pocetku meso bljutavo, posle o.k.
A porodica potom postane vega. Cela. Ni mleko, ni jaja, ni meso.
Razlog ne znam. Nisam ni pitala. U sekti nisu, nemojte da brinete. :) Poceli vise racuna da vode o zdravlju.

p.s. sve mi uzmi, al' sir ne diraj.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:22 09.06.2007

Re: hrana kao esencijalna stvar!

sve mi uzmi, al' sir ne diraj.




... a ni jogurt.

Jelena Krajšić Jelena Krajšić 14:26 09.06.2007

Re: hrana kao esencijalna stvar!

E samo kad može jogurt :) Kad sam bila mala pa nema jogurta u kući, ja plačem i govorim: Kad porastem kupiću sebi cisternu jogurta. Za mene je to lek, dok ga pijem osetim da se vraća život u mene. I zato, između ostalog, mislim da svako treba da jede ono što mu prija. I da, naravno Angie, samo sve umereno.
Eto recimo, kad sam bila još manja krala sam redovno šibice i jela sve one crvene glave :))) Pa onda malo maltera svežeg kašikom. Šta da radim kad izgleda kao fil za tortu :)
angie angie 14:31 09.06.2007

Re: hrana kao esencijalna stvar!

Jelena, a ovo sve su posledice:))))
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:34 09.06.2007

Re: hrana kao esencijalna stvar!

Eto recimo, kad sam bila još manja krala sam redovno šibice i jela sve one crvene glave :)))


Još dobro da posle šibica nisi gutala vatru )))
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 14:39 09.06.2007

S obzirom na ishranu

nisam loše ispala :)

E pa tek sad sam shvatila: ja ću u sledećem životu ustvari biti crvena glava od šibice! Jadna mi majka fabrika.
Kakav život tek čeka one što su kao klinci jeli slince?
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:45 09.06.2007

Re: S obzirom na ishranu

Jelena Krajšić
nisam loše ispala :) E pa tek sad sam shvatila: ja ću u sledećem životu ustvari biti crvena glava od šibice!

Osim ako nešto ne ispadne kako bi trebalo, pa da budeš crvenkapa )
angie angie 14:48 09.06.2007

Re: S obzirom na ishranu

rekla bih, da je najlogichnije, neki svetleci objekat, a to sa slinicama mi deluje, k'o povratak u ameboidno stanje.

Beingness Beingness 14:50 09.06.2007

Ma ima i bolje...



Ajvar je keva! :))

Leeelke.
angie angie 15:10 09.06.2007

Re: Ma ima i bolje...

Ajvar je - tata!
angie angie 15:24 09.06.2007

Re: S obzirom na ishranu

E, Jelena, kada bih ti rekla , shta sam ja sve trpala u usta kao dete, (obavezno s poda),
verovatno bi ti ovaj tvoj izbor delovao kao prihvatljiv i normalan, a shta bih u odnosu na taj meni
bila u reinkarnaciji-pa neki Franky sigurno.
Bad_Beat Bad_Beat 14:29 09.06.2007

Mord ist mord und Leben ist Leben

gordanac gordanac 16:12 09.06.2007

vojvodina

Moja baba ( a posle i mama) imala je "rednu nedelju" za kuvanje glavnog jela (ručka).Mislim, valjda su svi tako, bar ja verujem da jesu. Meni to odgovara, manje-više tako je kod nas u kući i danas. Evo kako otprilike izgleda "redni nedeljni jelovnik" ručkova:

ponedeljak:
- ostaci od nedelje + paradajz čorba sa testom ili grašak čorba ili gusta čorba od povrća + kolači od nedelje

utorak:
- paprikaš, može krompir paprikaš. može sa mesom, može sa noklama

sreda:
- kuvani kupus, može sa mesom, može sa flekicama, može sa dimljenim mesom, može "crveni" ili "beli" ili testo sa krompirom ili testo sa bilo čime

četvrtak (mala nedelja):
- supa ili bela čorba (kisela ili karfiol ili od luka ili...) + musaka (može meso ili plavi patlidžan ili pirinač ili kobasice...) ili sarma ili punjene tikvice ili paprike....+ krofne

petak:
- pasulj ili riba (fiš ili čorba)

subota:
- ostaci od petka + palačinke ili slatko testo ili taške (slatke ili slane) ili "jabuke u šlafroku" ili ....

nedelja:
-veliki ručak "supe, sosa i mesa" + pohovano ili pečeno meso sa prilozima od povrća + kolači (može štrudle - mak, višnje, jabuke,....ili lenje pite ili krem pite....)

Doručak je "`leba i s `leba" , jaja, beli mrs, ...a večera može isto ili kuvana večera (popara, npr.)

Voće je sezonsko, a slatko i džem kradeš iz špajza.
Eto.
I baš te briga šta ko voli da jede, samo dok ima! :))

Možda je malo "skretanje" sa teme posta, ako jako smeta, slobodno brišite...
angie angie 16:25 09.06.2007

Re: vojvodina

sve prepoznajem, sa sve ugodnim osecajem uz to, samo shto to nije najzdraviji meni, sa mnogo masnoce, testa, narochito kiselog, (koje obozavam).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana