Četrdeset godina Gadafijeve (r)evolucije

mara92 RSS / 01.09.2009. u 06:12

- pukovnik, lider, terorista, državnik, vešti političar, revolucionar: sve to ili ništa od toga? Uvek ekscentričan i potpuno nepredvidiv, ipak, sve poželjniji gost zapadnih prestonica -

article-1192494-054A69D7000005DC-674_468x539.jpg

Моамер ел Гадафи, данас свечано прославља јубилеј "Велике револуције првог септембра". Прослава ће, како се најављује, бити грандиозна, уз присуство око 50 шефова држава, махом афричких лидера који у Триполију присуствују ванредном самиту Афричке уније. На позив "братског вође и водича револуције" у главни град Либије је отпутовао и председник Србије Борис Тадић и министар одбране Драган Шутановац (припадници ВС ће учествовати у војној паради). Раније најављивани долазак руског председника Дмитрија Медведева и премијера Владимира Путина је демантован...но, о присуству и одсуству лидера великих сила нешто касније. 

                                  Tadic_and_Gaddafi.jpg

Гадафи - пуковник, лидер, терориста, државник, вешти политичар, револуционар, све то или ништа од тога? Увек ексцентричан и потпуно непредвидив, ипак, све пожељнији гост западних престоница.

Почетак, наравно скроман: рођен је у пустињској области Сирта, у сељачкој породици. Основну писменост и образовање стекао је, као и сва мушка деца, у верској школи. Негде у то време, добио је и надимак "ал џамил" - "згодни".  Завршио је војну академију у Бенгазију 1965. године, где је, како се верује, упознао своје најверније сараднике и саборце у каснијем пучу. Након дипломирања, послат је у престижну британску војну академију Сендхерст (нисам баш сигурна како да напишем, знам како се изговара, Sandhurst). 

Руку на срце, околности су биле повољне за војни coup d'etat првог септембра 1969. године. Остарели краљ Идриз Први био је на лечењу негде у Грчкој, а земљу је водио крунски принц, његов сестрић. Власт је преузета брзо, без крви: принц Саид Хасан ас-Сануси је стављен у кућни притвор, монархија је укинута и проглашена је Либијска Арапска Република, која ево, већ четири пуне деценије упорно пркоси и провоцира. 

Иако је имао сву власт, Гадафи је пристао само на унапређење у чин пуковника (био је капетан). Просто се очекивало да буде унапређен (критичари би рекли "да се самоунапреди") у генерала, адмирала и већ у складу са обичајима превратника и пучиста војног профила. Но, то није урадио што се сматра куриозитетом, јер је пуковник врховни командант оружаних снага, које нису мале, а нису ни за потцењивање.

                          gaddafi.jpg

Свет је био заинтригиран наочитим вођом који се појављивао у оделима крем боје, са тренди наочарима, па су за тренутак разни салонски револуционари широм Европе и САД-а помислили и понадали се како су добили блискоисточног Че Гевару. Револуционара јесу добили и то каквог! Био је редовни гост Јосипа Броза, комуницирао је и са Милошевићем, а пријатељ му је Зоран Лилић (који му је однео почасну диплому "Мегатренд" универзитета).

Идеја је имао разних и са многима је контактирао, помагао, финансирао...Политички узор му је Гамал Абдел Насер и од њега је преузео идеју о "уједињењу свих Арапа", али и афричких нација генерално нa чему је заиста упорно и истрајно радиo (Афричка унија основана је пре свега његовим залагањем, уз подршку Нелсона Менделе); као и његови југословенски пријатељи и он је направио политичког мутанта: социјалистичку исламску џамахирију (која додуше, захваљајујући огромним резервама нафте и гаса, има све услове да опстане); по узору на Маоа и његову Црвену књигу написао је политичко философски трактат - Зелену књигу! Дружио се и са Совјетима, захваљујући чему је Либија прва држава ван Гвоздене завесе која је купила суперсоничне МИГ-25.  

Пуковник и велики вођа је подржавао васколике "народноослободилачке" покрете по Африци (у Сијера Леонеу, Либерији на пример), финансирао је многе групе, војно интервенисао (он каже: на граници са Чадом, други кажу: уздуж и попреко Чада). Намерно подвлачим групе, јер је ту било свега: отворено је подржавао, од самог почетка ПЛО и рахметли Јасера Арафата (збoг чега су односи са Египтом нагло захладнели када је Египат потписао мировни споразум са Израелом)...али и многе друге групације које идеолошки нису биле уопште блиске његовим идејама. Хтео је да се Либија уједини са Тунисом, али је то пропало, чак су односи на граници потпуног анимозитета.

Либија је дуго важила за уточиште и спонзора исламских терориста. Гадафија је Запад дуго, дуго оптуживао да је финансирао и на друге начине помогао "Црни септембар" - терористичку групу која је поубијала израелске олимпијце у Минхену 1972. године, такође, сматра се да је Гадафи платио Карлосу "Шакалу" да киднапује бројне иранске и саудијске званичнике.

Реган га је назвао "Mad Dog of the Middle East" не само због подршке Ирану за време иранско-ирачког рата (1980-1988), када је Садам Хусеин био миљеник истих оних који су га колико две деценије касније у буквалном смислу, сатерали у рупу и напослетку, обесили. Додуше и пуковник је направио заокрет: своју једину кћер Аишу, која је адвокат по струци, упутио је у тим одбране тог истог Садама Хусеина...

Моамер Гадафи има посебну историју односа са Сједињеним Државама. Поред свих ствари и догађаја које сам до сада навела, постоје два кључна: постављање бомбе у берлинској дискотеци La Belle 5. априла 1986. када су настрадала два америчка војника (дискотека се налазила у тадашњем Западном Берлину и махом су је посећивали Американци из оближњих војних база). ЦИА је наводно, пресрела неке резговоре између Триполија и Либијске амбасаде у Источном Берлину на основу чега су закључили да је либијски режим умешан. Одмах затим (15. априла), по Регановом наређењу, уследила је акција "El Dorado Canyon" - када су бомбардовани Триполи и Бенгази. У нападима је међу тридесетак жртава била и Хана, Гадафијева усвојена кћер (неки тврде да је постхумно усвојена). Гадафи је одговорио лансирањем пројектила на италијанско острво Лампедуза (где је била нека америчка база), но, пројектил је завршио у мору пре циља.  Период од јануара до марта те године је иначе био на ивици отвореног сукоба у Заливу Сидра у спору око територијалних вода (либијске патролне чамце Американци су упорно нападали).

Почев од 1982. године САД су забраниле увоз нафте из Либије, а сходно томе и извоз у Либију технологије неопходне за нафтну прерађивачку индустрију (мудри Европљани се нису одазвали апелу да учине исто).

Други, кључни моменат америчко-либијских односа је обарање Панам-овог лета број 103 изнад Локербија у Шкотској...тај догађај нећу да елаборирам, препоручујем Будимчев текст.

Односи са Великом Британијом, такође су били напети. Позорник Ивон Флечер (знам, знам Гоцо - треба да кажем позорница, али не могу, јер је то чин, а не бина на којој се играју представе) је погинула 1984.  испред либијске амбасаде у Лондону. Иако се то догодило током демонстрација против Гадафијевог режима, истрага је утврдила да је метак наводно дошао из правца зграде амбасаде. Дипломате су се, наравно, позвале на имунитет и осим што су хитно враћени у Триполи - нико није до дана данашњег процесуиран за њену погибију. Велика Британија је прекинула дипломатске односе са Либијом управо због овог инцидента. Наравно, отопљавању односа свакако није допринело пресретање и претрес трговачког брода "Ексунд" 1987. године који је био пун оружја из Либије, а упућен Ирској Републиканској Армији (британски обавештајни извори сматрају да је то само једна од многих пошиљки које су из Либије ишле пут Северне Ирске). 

Већи део деведесетих провео је под санкцијама Уједињених нација, прилично изолован. Међутим, ствари почињу да се мењају сасвим неочекивано и без најаве - баш као све када је у питању Моамер ел Гадафи. 

Прво је 1999.године, уз посредовање тадашњег председника ЈАР Нелсона Менделе и генералног секретара УН-а Кофи Анана, пристао да изручи осумњичене за подметање бомбе на Панам-овом лету и то Холандији (уз договор да им се суди по шкотском праву): Уједињене нације су одмах реаговале суспензијом санкција, али САД нису промениле своју одлуку.

Након терористичких напада у Сједињеним Државама Гадафи је опет изненадио: био је први лидер једне муслиманске државе који је јавно и недвосмислено осудио напад и најавио борбу против Ал-Каиде. Исто тако, понудио је да међународна комисија изврши инспекцију војних постројења (а због његове изјаве почетком ирачког рата 2003. године како ће започети сопствени програм развоја оружја за масовно уништавање).

Први лидер велике западне силе који је посетио Триполи, био је Тони Блер, у то време - 2004. године, премијер Велике Британије. Нешто касније, то ће учинити и новоизабрани председник Француске Николас Саркози, који се трудио да покаже свету како је значајно допринео ослобађању бугарских медицинских сестара које су биле у затвору, осуђене због тога што су преко 400 либијске деце заразиле вирусом ХИВ-а. Но, да се не лажемо: Блер и Саркози су дошли са сасвим конкретним циљем и мотивима, а који мало имају везе са алтруизмом.

Либија је пре свега пустињска земља (више од 90% је заиста само пустиња), ту и тамо по која оаза. Међутим, то је огромна територија (нешто већа од Аљаске), преко 1, 7 милиона квадратних километара, од тога, 1700 километара обале дуж Средоземног мора. Живаљ је претежно у урбаним срединама: Триполију и Бенгазију пре свега. Међутим, подаци који могу да се пронађу на веб-страни Централне обавештајне агенције САД (ЦИА) фасцинирају. Примера ради, нешто мало јаче од 82% популације је писмено. Затим, негде сам прочитала да има преко милион студената! То је изузетно млада нација: просечна старост је 24 године за мушкарце, а жене су ту негде...све то треба упослити...Либија је девета у свету по пририодним резервама нафте, а прва у Африци (процењује се на неких четрдесетак милијарди барела), сходно томе, нафта и природни гас су најважнија грана привреде и то је суштински, прави и једини разлог да Гадафи  од зликовца и бесног пса постане готово преко ноћи пожељни саговорник светских лидера.

Либија наиме, поред тога што има "црно" богатство - има и мали број становника, тек непуних шест милиона, па јој је отуда приход per capita ем висок, ем дозвољава да се рецимо изгради највећи водоводни систем на свету...То је Осмо светско чудо како га пуковник назива: 500 метара под земљом, из срца Сахаре, дубоко у њеном тлу, из 1300 подземних извора црпи се вода, која са дневних 6,5 милиона кубних метара снабдева готово целу Либију (пројекат није завршен, прва фаза коштала је 5 милијарди долара, а до краја, ко зна?).

Него да се вратим на "братског вођу и водича револуције", како му гласи званична функција у скраћеној верзији (у пуној, он је "водич Велике револуције од првог септембра Социјалистичке Народне Либијске Арапске Џамахирије", неки кажу да превод треба да буде "првосептембарске револуције"). Он је тврдим, дочекао својих пет минута. Заборављају му се греси из прошлости, па тако 2006. године САД успостављају пуне дипломатске односе (а готово истовремено, о случајности, ето Ексон-Мобила и Шел-а у Либији).

Силвио Берлускони га је угостио прошле године, баш као и Саркози. Никако да ишчепркам фотографије шатора у Риму и Паризу. Исто је урадио и у Москви. Ових дана у САД се усијала расправа баш око поменутог шатора. Наиме, пуковник је намеран да током заседања Генералне скупштине Уједињених нација овог септембра борави у - шатору наравно, који би био подигнут на имању у Инглвуду (Englewood, NJ), месташцету у савезној држави Њу Џерси. Имање је у власништву Либијске мисије при УН-у. Међутим, има једна зачкољица: Инглвуд је насељен претежно ортодоксним Јеврејима којима се коса диже на глави од самог имена Гадафија, а након пуштања на слободу Ал-Меграхија и његовог тријумфалног дочека у Триполију су побеснели. Прича се да је одбијен захтев Гадафија да постави шаторе у Централ парку...

Него да се вратим на још неке интересантне ствари: Берлускони је јуче боравио у Либији, али на кратко. Обзиром на реакције око Ал-Меграхија, није остао на прослави јубилеја, но, нема разлога да не буде задовољан. Италија је потписала низ више него уносних уговора за државну нафтну компанију (ENI), а јуче је уз пресецање врпце означен почетак изградње модерног ауто-пута дуж 2000 километара медитеранске обале Либије, који ће повезати Тунис и Египат. Иначе, бизарни је детаљ да је постојећи пут са по једном траком изграђен у време једног другог Италијана - Бенита Дуче Мусолинија (већи део Либије, био је италијанска колонија, то је и разлог због којег старије генерације знају италијански) . 

Нови број магазина "Тајм" (америчко издање) објавио је чланак који је добра допуна за неке тезе и идеје око ослобађања Ал Меграхија. Британски медији тврде да је Сеиф Ал Ислам Гадафи (да, један од синова, могући наследник) у авиону, на путу ка Триполију Ал Меграхију рекао како је "његово име било у свим трговинским, нафтним и гасним уговорима". Што није далеко од истине, Блер се 2007. године након посете Либији вратио са 900 милиона долара вредним уговором за Бритиш Петролеум. Но, Дејвид Милибанд све то пориче (целокупни Браунов кабинет уосталом). Половином августа је и Џон Меккејн био у посети Либији, са још неколицином сенатора, чак је и "твитовао" о томе, уосталом, прочитајте сами овде.

Овде ћу да убацим нешто што ће ми, верујем, добар број блогера замерити (но, хајде да дискутујемо): добро је што је Тадић у Триполију. Либија има средстава и отвара се свету. То тржиште је жељно свега, а спремно да плати - здравим кешом. Обзиром на историју више него добрих односа, као и на запажено присуство наших фирми ранијих година, било би јако добро ако би се договорио неки послић за нашу грађевинску, прехрамбену индустрију..Уосталом, ако Гадафију у посету долазе Берлускони, Саркози и враћају се са издашним уговорима, не видим шта би нас спречавало да добијемо део колача. 

...

Осим што у свету постоји недоумица да ли је добар државник или способни и интелигентни диктатор (Фридом Хаус је проценио стање слободе у Либији као "непостојеће"), Гадафи је и отац осморо деце: седморице синова и једне кћери. Саиф Ал Ислам,архитекта, којег сматрају највероватнијим наследником на политичком трону Либије је један од њих, као и Ханибал Гадафи који је прошле године, заједно са супругом, био ухапшен у у једном луксузном женевском хотелу, због оптужбе да су малтретирали послугу. Либија је због овог инцидента промптно обуставила снабдевање нафтом Швајцарске и повукла преко 5 милијарди долара из свих швајцарских банака; обашка, неколико бизнисмена Швајцараца није могло да напусти Либију. Швајцарска је схватила поруку, те се ових дана председник Швајцарске конфедерације Ханс-Рудолф Мерц лично извинио за "неспоразум" (о сумама за споразумно повлачење тужби се не прича, непристојно је). 

Гадафијеви су љубитељи фудбала: Моамер је власник неких 7% акција Јувентуса, а један од синова чини ми се да је сувласник Удинезеа.

...

Моамер Гадафи познат је још по нечему: Амазонској гарди. Вођу револуције наиме, чувају жене (кажу, одличне познаватељке борилачких вештина). 

                           PH2009070902424.jpg

 

                           vladimir_putin_with_muammar_gaddafi-2.jpg

 

                           G8+L+Aquila+Summit+Concludes+oouQOmT-3Qol.jpg 

                               REUTHANDSHAKE.jpeg

 

                              berslusconi-greets-qaddafi.jpg 

 

                                G8+L+Aquila+Summit+Concludes+sEV5RMzZibIl.jpg 

 

 

 

 

 



Komentari (153)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 06:29 01.09.2009

не може?

Наиме, пуковник је намеран да током заседања Генералне скупштине Уједињених нација овог септембра борави у - шатору наравно, који би био подигнут на имању у Инглвуду (Englewood, NJ), месташцету у савезној држави Њу Џерси. Имање је у власништву Либијске мисије при УН-у.

ја сам чуо нешто на PBS да му неће дозволити шатор тамо зато што имају неки договор, кад су купили то имање, да само представник Либије при УН и његова породица може да користи то имање и кућу на истом. Пошто му свакако неће дозволити ни шатор у Централ Парку, мораће изгледа у хотел (уколико не буде опет неких гадафијевских изненађења)
mara92 mara92 06:37 01.09.2009

Re: не може?

Пази,

Могуће је. Нисам сасвим сигурна какав статус имају некретнине дипломата при Уједињеним нацијама. Мисија као мисија треба да има имунитет у смислу екстериторијалности...

...Али замисли шатор у Централ парку...ако не бих одмах отишла да вирнем из даљине...
loader loader 08:35 01.09.2009

Re: не може?

...Али замисли шатор у Централ парку...ако не бих одмах отишла да вирнем из даљине...


Ako je ono libijska kamila pred šatorom... - šta bi bio ekvivalent srpske diplomatske delegacije..? Hm.. Pa, nekoliko debelih prassaca, koji riškaju po Central parku... :)
dragan7557 dragan7557 08:49 01.09.2009

Re: не може?

Примера ради, нешто мало јаче од 82% популације је писмено. Затим, негде сам прочитала да има преко милион студената! То је изузетно млада нација: просечна старост је 24 године за мушкарце, а жене су ту негде...све то треба упослити..

Female students in Libyan Universites
1999 51%

1998 male 81.807
1998 female 83.640

1999 broj studenata 204.332 female 51%

Libijsko visoko (higher) školstvo je finansirano javnim sredstvima i iznosi 38,2 % nacionalnog budžeta za
1998 godinu.

Ili aprx. 0,4% od GDP u 1992.

Izvor: INHEA

dragan7557 cerski
Dubravka Bozinovic Dubravka Bozinovic 14:13 01.09.2009

Re: не може?

"Гадафи - пуковник, лидер, терориста, државник, вешти политичар, револуционар...", čovek koji je - jedini na svetu - podržao Kurta Waldheima kao predsednika Austrije i to obrazložio njegovim doprinosom "rešenju jevrejskog pitanja", taj Gadafi je danas prijatelj Borisa Tadića i naša uzdanica u povratku medju nesvrstane.
Ah, da: da ne zaboravimo i Roberta Mugabea, Huga Chaveza i druge gorostase demokratije sa kojima će se srbijanski prezident zdraviti u Tripoliju...
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:18 01.09.2009

Re: не може?

Dubravka Bozinovic
taj Gadafi je danas prijatelj

"taj Gadafi"je prijatelj Bleru, Sarkoziju, Berluskoniju, rukovao se sa Obamom itd. oni nekako zaboravili da je on mad dog of the Middle East, samo mi treba da ostanemo principijelni (na svoju štetu). SrBskom inatu nikad kraja, a najveseliji je kad dolazi od ovako principijelnih.

P.S. Kurta Valdhajma je podržavao ceo svet kad je bio (o tempora, o mores!) generalni sekretar UN-a.
Dubravka Bozinovic Dubravka Bozinovic 15:34 01.09.2009

Re: не може?

najveseliji je kad dolazi od ovako principijelnih
...
Bio bi, ali ne može, jer je od njega veseliji život porodica onih iz aviona koji je, ničim osim Gadafijevim liderstvom izazvan, pao na Lockerbie...
alselone alselone 15:37 01.09.2009

Re: не може?

Dubravka Bozinovic
Huga Chaveza


Ugo Čaves.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:55 01.09.2009

Re: не може?

Bio bi, ali ne može, jer je od njega veseliji život porodica onih iz aviona koji je, ničim osim Gadafijevim liderstvom izazvan, pao na Lockerbie...

Obavesti se o slučaju Lokerbi. Čak i u mejnstrimu je istina sada dostupna.
mikimedic mikimedic 16:16 01.09.2009

Re: не може?

srbijanski prezident


valjda... srpski predsednik?

mikimedic mikimedic 16:17 01.09.2009

Re: не може?

P.S. Kurta Valdhajma je podržavao ceo svet kad je bio (o tempora, o mores!) generalni sekretar UN-a.


sem onog danka.
4krofnica 4krofnica 19:43 01.09.2009

Re: не може?

Ugo Čaves.

a Hugo -Pratt
Dubravka Bozinovic Dubravka Bozinovic 20:03 01.09.2009

Re: не може?

Ugo Čaves.
je fonetska varijanta.
Dubravka Bozinovic Dubravka Bozinovic 20:05 01.09.2009

Re: не може?

Čak i u mejnstrimu je istina sada dostupna

Taj tvoj mejnstrim kači nekom mačku o rep - ovde je reč o ozbiljnim stvarima.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:19 01.09.2009

Re: не може?

Taj tvoj mejnstrim kači nekom mačku o rep - ovde je reč o ozbiljnim stvarima.

Moj mejnstrim?
London review of books
Mail online
The New Yorker
Ovo ti je samo na brzaka, što mi je pri ruci. Naravno da se radi o ozbiljnim stvarima, samo si ti neozbiljan sagovornik.
dragoljub92 dragoljub92 20:19 01.09.2009

Re: не може?

ovde je reč o ozbiljnim stvarima.

да види се по томе што су сви светски озбиљни политичари у пријатељству са њим и не пада им више на памет да причају то што ти причаш.
Unfuckable Unfuckable 20:29 01.09.2009

Re: не може?

samo oštro, po cevanicama i presing po celom terenu !
Čak sam i ja ukapirao (a poznato je da sam volumen analitike) da je cela ta priča o Lokerbiju poprilično klimava
...koliko uspevam da zaključim - zaista su ozbiljne stvari u pitanju
alselone alselone 21:05 01.09.2009

Re: не може?

4krofnica

a Hugo -Pratt

molim?
alselone alselone 21:06 01.09.2009

Re: не може?

Dubravka Bozinovic
Ugo Čaves.
je fonetska varijanta.

je njegovo ime.
Unfuckable Unfuckable 21:21 01.09.2009

Re: не може?

a ja sve vreme kapiram : Hugo Sanches
šta ti je podsves'.....
4krofnica 4krofnica 22:00 01.09.2009

Re: не може?

alselone

4krofnica Hugo -Pratt
molim?

nic, asocijacija na Hugo.......
mara92 mara92 01:06 02.09.2009

Re: не може?

Dubravka Bozinovic
podržao Kurta Waldheima kao predsednika Austrije i to obrazložio njegovim doprinosom "rešenju jevrejskog pitanja", taj Gadafi je danas prijatelj Borisa Tadića i naša uzdanica u povratku medju nesvrstane.
Ah, da: da ne zaboravimo i Roberta Mugabea, Huga Chaveza i druge gorostase demokratije sa kojima će se srbijanski prezident zdraviti u Tripoliju...

Дубравка,
Осуђујем, наравно, изјаве овог типа, а које се односе на холокауст. Међутим, немојте да започињемо са ким се све руковао Валдхајм док је био генерални секретар УН-а и и председник Аустрије.
Не сећам се да је Борис Тадић за Чавеса и Мугабеа тврдио да су "горостаси демократије", али то апсолутно нема никакве везе са интересима и то врло конкретним привредним интересима Републике Србије. Уколико је извоз у Либију до деведесетих износио неких 200 милиона долара - апсолутно подржавам Тадића да се рукује с ким било, уколико то значи да ће пет фабрика имати посла.
Интерес и емоције не иду руку под руку. Не знам да ли сте прочитали ко је све био у посети Либији уназад пар година - највиши представници најразвијенијих демократија света, па ако њима не смета шта је ко рекао пре неку деценију, не видим зашто би Србију то спречило да договори неки уносан посао за рецимо, наменску индустрију....Једини разлог због којег јуче на свечаности нису били највиши представници са запада је таласање у јавности, а ако сте пратили, у војном дефилеу учествовали су припадници британских и грчких оружаних снага рецимо.
jer je od njega veseliji život porodica onih iz aviona koji je, ničim osim Gadafijevim liderstvom izazvan, pao na Lockerbie

Следећи Вашу логику, а видим да је тако најлакше да Вам се објасни: ако и не верујете неким очигледним мањкавостима, пропустима и нелогичностима у истрази случаја Локерби (а Будимац је лепо понудио врло конкретне и кредибилне изворе), онда напослетку, треба да се упитате зашто је Велика Британија ослободила Ал-Меграхија (сложићете се да Либија није могла да присили Британију на тако нешто)...Одличан сте ми шлагворт дали, малочас прочитах врло занимљиво откриће британских новинара
http://news.yahoo.com/s/ap/20090901/ap_on_re_af/af_libya40th_anniversary
mikimedic mikimedic 01:20 02.09.2009

Re: не може?

Moj mejnstrim?
London review of books
Mail online
The New Yorker
Ovo ti je samo na brzaka, što mi je pri ruci. Naravno da se radi o ozbiljnim stvarima, samo si ti neozbiljan sagovornik.


i aj kazi sad budimac da ne vidis prednosti anonimnog blogovanja.



mara92 mara92 01:33 02.09.2009

Re: не може?

a poznato je da sam volumen analitike

ово је, поетски речено
a ja sve vreme kapiram : Hugo Sanches
šta ti je podsves'.....

...
dragan7557 dragan7557 07:41 02.09.2009

Re: не може?

P.S. Kurta Valdhajma je podržavao ceo svet kad je bio (o tempora, o mores!) generalni sekretar UN-a.

A, naša tadašnja vlast krila poznate joj podatke o stvarnoj prošlosti ovog oficira Vermahta.

dragan7557 cerski
Unfuckable Unfuckable 08:11 02.09.2009

Re: не може?

sreća pa je jedina
dragan7557 dragan7557 08:59 02.09.2009

Re: mad dog piše sledeće

mad dog of the Middle East,


The Party.
by Mu ammar al- Qadhafi :

citat:

The Party is contemporary form of dictatorship.
It is the modern instrument of dictatorial government.
The party is the rule of the part over whole.

As the party is not an individual, it creates superficial democracy by establishing assamblises, commitees and propaganda through its members.

The party is not democratic instrument because it is composed only of those people who have common interests
.......

They form the party to achive their ends, impose their will.....

The party is dictatorial instrument of government that enables those with common interests .... to rule the people as whole.

Kako je ovo primenjeno u Srbiji je poznato, pa nemam komentara

dragan7557 cerski
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:42 03.09.2009

Re: не може?

Нисам сасвим сигурна какав статус имају некретнине дипломата при Уједињеним нацијама. Мисија као мисија треба да има имунитет у смислу екстериторијалности...


ево, маро, шта каже Wall Street Journal

For Libya, that left Englewood. In 1982, Libya's U.N. mission paid $1 million for a 10,000-square-foot stone mansion here -- some people in town know it as "Thunder Rock" -- on nearly five acres of land in East Hill, one of the city's leafier neighborhoods.

The Libyans, who at the time had no diplomatic relations with the U.S., got a letter from the State Department warning them that only their ambassador had the run of the property. Neither the ambassador nor his successors appear to have taken up the invitation: Over the years, the house went to ruin.


mara92 mara92 04:28 03.09.2009

Re: не може?

The Libyans, who at the time had no diplomatic relations with the U.S., got a letter from the State Department warning them that only their ambassador had the run of the property. Neither the ambassador nor his successors appear to have taken up the invitation: Over the years, the house went to ruin.

Хм,

Не говори пуно овај текст...Овде се само каже да "нико није ушао у посед" да се изразим како су нас учили, то јест, очигледно да је купљен објекат, али није коришћен...ок, то је гледе физичког стања, али не кажу ништа о правној страни: Либија је власник, Стејт дипартмент им је "напоменуо" да може да користи само амбасадор...мене занима да ли ту има неког имунитета...(то што је запуштено - ником ништа, могу да им пљуну под прозор)
...
Нешто мислим: Гадафи може да изнајми неки пентхаус на Менхетну током Ген. скупштине УН и онда на тераси, у инат, да разапне макар неко мање шаторче...
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:32 01.09.2009

овај део ти може замерити само неко

потпуно политички неписмен.
Овде ћу да убацим нешто што ће ми, верујем, добар број блогера замерити
mara92 mara92 06:40 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

marco_de.manccini
потпуно политички неписмен.
Овде ћу да убацим нешто што ће ми, верујем, добар број блогера замерити

Размишљала сам да ли то уопште да убацијем, али текст о Гадафију не би био потпун (а и стојим иза онога што сам написала).
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:43 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

ја само мислим да је требао и раније ићи.
gordanac gordanac 06:47 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

marco_de.manccini
ја само мислим да је требао и раније ићи.

Bio je.
25.01.2005. (a bili i drugi razni..:)
mara92 mara92 06:52 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Нека је био...потпуно сам то заборавила (хвала на подсећању).
Друго, на самиту су шефови држава мислим скоро свих афричких држава - већина није признала независност КиМ...пред заседање Генералне скупштине УН-а, није лоше да се одради билатерала...плус, Либија је до децембра чланица Савета безбедности...
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:56 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Не пратим те ствари, очигледно, али одлично је што се иде.
dragan7557 dragan7557 08:18 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Социјалистичке Народне Либијске Арапске Џамахирије",

Nema nikakvog razloga za ubacivanje reči Džamahirija:

Džamahirija = Republika

dragan7557 cerski
antioksidant antioksidant 08:58 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

али одлично је што се иде.

naravno. tu nesto moze i da se postigne za nas...

s rusima je drugacije

s kinezima je isto ok

(ukratko osnove moje spoljne politike)
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:02 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

marco_de.manccini
потпуно политички неписмен.
Овде ћу да убацим нешто што ће ми, верујем, добар број блогера замерити

Tačno, samo oni koji su politički a i inače nepismeni.
Šteta je ne iskoristiti dobre odnose sa Libijom kao osnovu za upošljavanje naših firmi tamo. Libija nije zaboravila pomoć koju joj je Jugoslavija i Tito pružili posle njihove revolucije. Mnogi libijski oficiri, lekari, agronomi i drugi profili stručnjaka su školovani u Jugoslaviji, naše firme su tamo bile maksimalno angažovane i dobro zarašivale, naša vojska je slala mnoge stručnjake, instruktore i nastavnike u Libiju.
Libija i Gadafi lično su bili protiv raspada Jugoslavije i nikada nije pomagala muslimanske fundamentaliste u BiH, kako je beogradska štampa bila počela da propagira pa prestala. Gadafi je lično uputio protestnu notu tadašnjem predsedništvu SFRJ kada je u Užicu onako vandalski i pompezno rušen Titov spomenik na trgu partizana. Gadafi je tada isticao Titovu ulogu u NOB i pokretu nesvrstanih.
Prema tome, Tadićeva poseta Libiji i inače sve što radi na spoljnopolitičkom planu je u interesu Srbije, njene privrede i njenih građana.
Inače, Maro tekst Vam je odličan kao i ostali i ja Vas stavi u moju VIP listu.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:02 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

zna li neko sta je tacno bilo sa dogovorom izmedju Libije i Trayala iz Krusevca? neki menadzeri upropastili stvar kolko se secam, al sam sad zaboravila detalje.
drug.clan drug.clan 15:24 01.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Šteta je ne iskoristiti dobre odnose sa Libijom kao osnovu za upošljavanje naših firmi tamo. Libija nije zaboravila pomoć koju joj je Jugoslavija i Tito pružili posle njihove revolucije. Mnogi libijski oficiri, lekari, agronomi i drugi profili stručnjaka su školovani u Jugoslaviji, naše firme su tamo bile maksimalno angažovane i dobro zarašivale, naša vojska je slala mnoge stručnjake, instruktore i nastavnike u Libiju.


sada bi to neki sve pogazili i okrenuli se odlicnim poslovnim prilikama sa zemljama zapada koje uglavnom podrazumevaju uvoz iz tih zemalja i zaduzivanje uz dobru zelenasku kamatu.


Pitam se zasto bi odnosi sa Gadafijem bili problem mnogim prozapadnim, neoliberalnim, urbano-gradzanskim i "ultrademokratskim" snagama posto kada se svakom od lidera stave na dusu sva uzasna dela koja su cinili drugima Gadafi mu dodje nevin kao malo dete u poredjenju sa vecinom lidera tih zapadnih i "demokraskih" zemalja.
mara92 mara92 01:42 02.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Nema nikakvog razloga za ubacivanje reči Džamahirija:
Džamahirija = Republikai

Драгане,
Не бих убацила, међутим, нисам знала да џамахирија значи република. Хвала што сте ми скренули пажњу
Inače, Maro tekst Vam je odličan kao i ostali i ja Vas stavi u moju VIP listu.

Хвала Вам Милане
drug.clan
sada bi to neki sve pogazili i okrenuli se odlicnim poslovnim prilikama sa zemljama zapada koje uglavnom podrazumevaju uvoz iz tih zemalja i zaduzivanje uz dobru zelenasku kamatu.

Друже члан,
Треба да идемо где год можемо нешто да постигнемо - договоримо. Не бих одбацила ЕУ-тржиште, то нас свакако чека, али када будемо конкурентни. Не знам колико се вас сећа да смо имали договор о префенренцијалном извозу телетине у ЕУ и контигент који је договорен није искоришћен. Не знам о којим се тачно количинама ради, али ми то нисмо испунили...Зашто? Хоћу да кажем, не треба никога да одбацимо, елиминишемо унапред, међутим, ЕУ-тржиште је врло захтевно, ми у међувремену, морамо да се боримо за тржишта где одмах можемо да пласирамо робу или услуге.
dragan7557 dragan7557 10:30 02.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Не знам колико се вас сећа да смо имали договор о префенренцијалном извозу телетине у ЕУ и контигент који је договорен није искоришћен.

Bogami zato su se pojedinci a i država planetarno proslavili na Šećeru.

Umesto na robiju .............

dragan7557 cerski
mara92 mara92 15:30 02.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Драгане,
Не разумем тачно реплику. Констатујем да морамо још много да радимо на конкурентности производа, на продуктивности такође - како би били у стању да наступимо на најјачем тржишту на свету, то је све. Уколико бих кренула да набрајам узроке зашто то нисмо у стању, отишла бих далеко.
dragan7557 dragan7557 16:18 02.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

mara92
Драгане,
Не разумем тачно реплику. Констатујем да морамо још много да радимо на конкурентности производа, на продуктивности такође - како би били у стању да наступимо на најјачем тржишту на свету, то је све. Уколико бих кренула да набрајам узроке зашто то нисмо у стању, отишла бих далеко.

Odnosi se na skandal prepakivanja i izvoza EU šećera u EU pod naznakom da je naš od pre nekoliko godina, koji skandal je državi naneo ogromnu štetu a niko nije odgovarao. Kumovske veze.

Za ostalo si u pravu uz dodatak da treba prvo da počnemo da uopšte proizvodimo kako bi mogli da izvozimo.

dragan7557 cerski
drug.clan drug.clan 16:33 02.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

mara92
Драгане,
Не разумем тачно реплику. Констатујем да морамо још много да радимо на конкурентности производа, на продуктивности такође - како би били у стању да наступимо на најјачем тржишту на свету, то је све. Уколико бих кренула да набрајам узроке зашто то нисмо у стању, отишла бих далеко.


Trziste EU je najzatvorenije trziste na svetu, cak su i ameriku pretekli po protekcionizmu. Oni danas koriste "besmislene evropske standarde", sertifikate, subvencije, beskonacnu birokratiju ....
Da bi danas izvozili u EU nije potrebno da vam proizvod bude dobar, ispravan i po standardu vec da vam WC u fabrici i trava ispred fabrike bude po "evropskim standardima".
niccolo niccolo 21:49 02.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Odnosi se na skandal prepakivanja i izvoza EU šećera u EU pod naznakom da je naš od pre nekoliko godina, koji skandal je državi naneo ogromnu štetu a niko nije odgovarao

Pa nije baš tako, odgovarala je država. Ono što je manje poznato jeste da je problematični šećer izvozio u stvari Toplicin ITM (jer je ona imao neke kontigente ili tako nešto, ne sećam se više tačno kakvi su tačno tada bili izvozni propisi). Kad je ispalo celo sra..e ITM je tužio zajedno državu i MK i MK je oslobođen a država je bila obavezana da naknadi štetu. To je zato što država nije uspela da dokaže da je šećer zaista bio problematičan. A nije uspela da dokaže zato što je Labus odmah priznao sve što su iz EU rekli bez da su pribavljeni relevantni dokazi za to što ovi tvrde...
mara92 mara92 00:15 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Члан,
Не причам о протекционизму (коме прибегавају све државе: од САД-а до Кине), говорим о најконкурентнијем и да, најјачем тржишту. Дозволи да се не сложим о "бесмисленим стандардима", итекако су смислени у погледу квалитета производа и услуга. Даље, "стандард" је управо ниво квалитета који се тражи да би производ (услуга) могао да се пласира на ЕУ-тржиште...а стандардизовано је, јер се мултилатералним споразумима дошло до консензуса око конкретног значења квалитета, грубо речено.
Исто је и са закоднодавством - Европска унија иде ка унификацији права, где је могуће, наравно...
Не знам због чега си толико острашћен. Да се разумемо, не мислим да је ЕУ савршенство, али је оптимум једног мултинационалног и мултикултуралног друштва и средина је којој треба да тежимо - због нас самих, не због не знам чега. Колико видим, није им лоше, напротив. Има проблема, но не драстичних...
mikimedic mikimedic 00:49 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Не знам због чега си толико острашћен. Да се разумемо, не мислим да је ЕУ савршенство, али је оптимум једног мултинационалног и мултикултуралног друштва и средина је којој треба да тежимо - због нас самих, не због не знам чега. Колико видим, није им лоше, напротив. Има проблема, но не драстичних...


uf maro nije bas tako.

eu je i dalje veliki skup neprincipijelnih kompromisa, i tumacenja sopstvenih regula kako kome i kako kad odgovara. pa pogledaj samo praksu ecj -- sud koji neprekidno u potpuno istim stvarima uredno donosi dijametralno suprotne presude, obrazlazuci svoje postupke, ali bukvalno -- pragmatizmom!!!.

eu nikad ne moze profunkcionisati dok se ne ogranici suverenitet drzava clanica u tolikoj meri da bi obezbedio funkcionalnu federaciju -- sto, da se ne lazemo, drzave clanice ne zele. as simple as that.
mara92 mara92 04:45 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

A nije uspela da dokaže zato što je Labus odmah priznao sve što su iz EU rekli bez da su pribavljeni relevantni dokazi za to što ovi tvrde...

Ово сам пропустила...Који дилетант...мада, да ли је? Можда јесте фин као професор, али ме се као политичар није "дојмио"...фуј...а сећам се те афере шећер...каква бламажа
mikimedic
uf maro nije bas tako.
eu je i dalje veliki skup neprincipijelnih kompromisa, i tumacenja sopstvenih regula kako kome i kako kad odgovara. pa pogledaj samo praksu ecj -- sud koji neprekidno u potpuno istim stvarima uredno donosi dijametralno suprotne presude, obrazlazuci svoje postupke, ali bukvalno -- pragmatizmom!!!.
eu nikad ne moze profunkcionisati dok se ne ogranici suverenitet drzava clanica u tolikoj meri da bi obezbedio funkcionalnu federaciju -- sto, da se ne lazemo, drzave clanice ne zele. as simple as that.

Мики,
Морам да контрирам. Чињеница је да је дошло до застоја у проширењу Европске уније и два су кључна разлога за то: презасићење, јер је у претходном таласу примљено неколико држава које нису мале, а испоставило се, проблеми које су унеле у ЕУ су сразмерно велики (корупција, организовани криминал, лоша државна администрација - у Бугарској, а и Румунији), огроман прилив нове радне снаге са Истока Европе (Румуни у Шпанији и Италији, Пољаци у Великој Британији и сл), а закуцала је све економска криза.
Друго, све државе чланице су добровољно ушле у савез: нико никога не приморава на чланство - сам се пријавиш и станеш у ред...Нормално је да има проблема, јер је Европска унија превазишла прости савез држава (које повезује један мултилатерални уговор), сад је већ наднационални савез и полако мутира у нешто још веће.
На изборима за Европски парламент јесте победила десница, но то се исто лако објашњава кризом и проблемима са имиграцијом у државама-чланицама. Но, ево у Немачкој није баш сигурна победа Хришћанско-демократске уније Ангеле Меркел (до пре месец дана је важила за апсолутног фаворита за септембарске савезне парламентарне изборе): ено их левица почистила поштено у неким покрајинама (лепо сам неким људима рекла да ће јој "Опел" доћи главе)...
Шта си мислио оним "да никада неће профункционисати"? Функционише итекако. Разумем шта хоћеш да кажеш, али није то тако лоше. То је добра идеја, а наравно да је све споро, Боже мој, треба уклопити толике правне системе, знаш ли ти који је то посао?
Назови ме непоправљивим оптимистом, али ипак сматрам како ће Србији најбоље да буде у Европској унији. Мени цела та прича лепо звучи и има места за све, а да се не губи национални идентитет (што је већ депласирани аргумент).
пс. мораћу да " бацим на блог тему "ЕУ - страхови и нада", па да лепо сви изређамо шта нам се чини лошим, шта добрим, да укрстимо информације...
niccolo niccolo 08:07 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Ово сам пропустила...

Pa zato što mediji nikada nisu do kraja ispratili celu situaciju. Recimo ja ne znam dva čoveka koji znaju da je u stvari ITM bio izvoznik, a ne MK...Labus (kao i mlađi mu drug Dinkić) ima nekoliko problematičnih poteza dok se bavio politikom. Osim ovog, posle kojeg je država morala da plati neku odštetu (ne znam sada tačan iznos), još poznatiji je slučaj privatizacije Knjaz Miloša kada je primao delegaciju Danone i to u svojoj kući jer je nešto ležao tokom trajanja ponuda za preuzimanje akcija i kad su on i Mlađa posle "ćebovali" onog predsednika Komisije za hartije od vrednosti što je doneo jedinu moguću odluku da poništi proceduru kad je Danilović ponudio dodatne pare akcionarima koji deponuju kod Danonea (tačnije mogao je da donese i drugu odluku - da samo poništi Divac-Danone ponudu, ali bi ga ova dvojica onda verovatno vozila u gepeku po gradu...).
drug.clan drug.clan 15:08 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

mara92
Члан,
Не причам о протекционизму (коме прибегавају све државе: од САД-а до Кине), говорим о најконкурентнијем и да, најјачем тржишту. Дозволи да се не сложим о "бесмисленим стандардима", итекако су смислени у погледу квалитета производа и услуга. Даље, "стандард" је управо ниво квалитета који се тражи да би производ (услуга) могао да се пласира на ЕУ-тржиште...а стандардизовано је, јер се мултилатералним споразумима дошло до консензуса око конкретног значења квалитета, грубо речено.
Исто је и са закоднодавством - Европска унија иде ка унификацији права, где је могуће, наравно...
Не знам због чега си толико острашћен. Да се разумемо, не мислим да је ЕУ савршенство, али је оптимум једног мултинационалног и мултикултуралног друштва и средина је којој треба да тежимо - због нас самих, не због не знам чега. Колико видим, није им лоше, напротив. Има проблема, но не драстичних...



EU je trenutno sa uredjenjem kakvo danas postoji jedna ogromna korporativna birokrtska masina koja radi iskljucivo u interesu korporacija i u kojoj zvanicno ima akreditovanih vise hiljada lobista.
Prica o standardima kvaliteta je samo maska za uzasni protekcionizam koji vlada. Setimo se samo banalnog primera uvoza iskljucivo ravnih krastavaca. U nekim drugim oblastima kao sto je tehnologija ti propisi su jos smesniji.
I na kraju ti standardi nisu uvedeni na osnovu nikakvog konsenzusa jer srbiju, cile ili vijetnam niko nije pitao da li se slazu sa standardom da WC fabrike u kojoj se pravi burek mora biti mirisno ili ne.

"Ostrascenost" je posledica iskljucivo toga sto se jedna vec nebrojeno mnogo puta vidjena prevara opet prodaje kao savrsenstvo.
mara92 mara92 16:34 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Recimo ja ne znam dva čoveka koji znaju da je u stvari ITM bio izvoznik, a ne MK

Ово нисам знала...врло занимљиво...а за "Књаз Милош"-а се сећам - оно је било стварно смешно, у најмању руку...
EU je trenutno sa uredjenjem kakvo danas postoji jedna ogromna korporativna birokrtska masina koja radi iskljucivo u interesu korporacija i u kojoj zvanicno ima akreditovanih vise hiljada lobista.
Prica o standardima kvaliteta je samo maska za uzasni protekcionizam koji vlada. Setimo se samo banalnog primera uvoza iskljucivo ravnih krastavaca. U nekim drugim oblastima kao sto je tehnologija ti propisi su jos smesniji.
I na kraju ti standardi nisu uvedeni na osnovu nikakvog konsenzusa jer srbiju, cile ili vijetnam niko nije pitao da li se slazu sa standardom da WC fabrike u kojoj se pravi burek mora biti mirisno ili ne.

"Ostrascenost" je posledica iskljucivo toga sto se jedna vec nebrojeno mnogo puta vidjena prevara opet prodaje kao savrsenstvo.

Јесте, ЕУ има огромну бирократију и то није спорно. То је нешто што смета и државама чланицама, јер прилично кошта, али за сада је тако (кажу, само преводилачка служба има охохо људи, а где су сви остали). Лобисти су нужно зло - за сада (у ЕУ, а посебно у САД). С тим да лобисти у ЕУ некако нису истурени у први план, још увек делују онако, из другог плана, а у Америци је термин "лобиста" синоним за нешто негативно (америчка јавност има заиста негативно мишљење о њима, чему су допринели скандали који се провлаче и по судовима: подмићивање и остало).
Опет помињеш протекционизам и неке, како тврдиш, смешне одлуке (краставци). Понављам, стандарди су део општег консензуса у ЕУ. Они једноставно, за своје грађане желе најбоље и најквалитетније, плус, као што сам већ написала - чланство у ЕУ је на добровољној бази: пријављујеш се сам, нико те не тера. Сматрам и даље да је то једна добра идеја, која је заживела, да, са проблемима, али функционише.
Није то превара и не продаје се као савршенство, али животни стандард грађана држава-чланица ЕУ је сасвим пристојан. Нико још није иступио из уније, а нема ни најава. Зар не мислиш да би се тако нешто десило да је све црно као што ти мислиш?
mikimedic mikimedic 19:18 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

Мики,
Морам да контрирам..... Шта си мислио оним "да никада неће профункционисати"? Функционише итекако. Разумем шта хоћеш да кажеш, али није то тако лоше. То је добра идеја, а наравно да је све споро, Боже мој, треба уклопити толике правне системе, знаш ли ти који је то посао?
Назови ме непоправљивим оптимистом, али ипак сматрам како ће Србији најбоље да буде у Европској унији. Мени цела та прича лепо звучи и има места за све, а да се не губи национални идентитет (што је већ депласирани аргумент).
пс. мораћу да " бацим на блог тему "ЕУ - страхови и нада", па да лепо сви изређамо шта нам се чини лошим, шта добрим, да укрстимо информације...


da ne citiram ceo komentar da ne bi otislo u carsav -- mogu da razumem tvoje stavove, i tacno je da eu ima mnoge prednosti, ali po meni, mnogo vise i mana. ono sto mi smeta je sto se kod nas (mislim na javno mnjenje) nikad nije vodila argumentovana rasprava ni za ni protiv evropske unije. uzeto je zdravo za gotovo da za slobino vreme on nije hteo u eu (niti je nas eu htela), a sad mi odjednom zelimo (a i oni se posto poto ubise da nas prime).

istina je, kao i uvek, negde na sredini.

u nedostatku argumentovane rasprave za i protiv, nase mnjenje podleze pritisku elita. kad bi poceli da razmatramo sustinu eu uredjenja verujem da bi manje od 1% stanovnistva znalo o cemu se radi... pazi, mozda je eu kao nadnacionalni sistem nesto sto donosi prednost, a opet mozda i donosi mane. Kad smo za, ne znamo zasto smo za, a kad smo protiv, ne znamo zasto smo protiv. I zato je tvoja ideja o novom blogu na tu temu i vise nego dobro dosla... voleo bih da to bude pocetak razumevanja za i protiv eu u srbiji.

kazes da ih niko ne prisiljava, nego drzave same stanu u red... ok, formalno da... ali zasto nase elite to ne provere na referendumu pre odluke o clanstvu? ostajem pri onome sto sam napisao na nekom ranijem blogu -- ako bi iskljucivo razmatrali volju biraca na prethodnim izborima, lako bi dosli do zakljucka da vecina biraca, bar na tim izborima, nije glasala za eu. a kakve su postizborne koalicije napravljene to je vec neka druga tema...

ja naravno podrzavam da udjemo u eu ali iz jedinog razloga da ne bi ostali izolovani na balkanu. mislim da kao nadnacionalni sistem nece nikad profunkcionisati. vrhunac je bila eez a stvar sa eu se vraca unazad od odbijanja lisabonskog sporazuma.

najveci problem u funkcionisanju eu je konstantna tenzija u vezi nadleznosti izmedju komisije i drzava clanica. pa evo ti najnoviji primer -- jucerasnja berluskonijeva izjava. covek je apsolutno u pravu. komisija cesto zaboravlja da nadnacionalnost postoji samo u prvom stubu (i to pod vrlo restriktivnim uslovima), a u druga dva ne (gde se sve odluke donose konsenzusom). i po meni, dobro je sto ih berluskoni na to podseca.

ecj vrlo selektivno u svojoj praksi tumaci eu regulations, i u mnogim stvarima podleze pritisku zemalja clanica. ecj je donosio dijametralno suprotne presude u razlicitim fazama razvoja unije, shodno tome da li je u datom trenutku trebalo ici na 'ucvsrcavanje' ili 'olabavljivanje' unije... slozicemo se da pragmatizam, niti makijavelizam u pravnoj drzavi nisu dobro dosli zar ne?

npr. odlucujuci o prirodi zajednicke spoljne ekonomske politike (sto je jedna od osnovnih funckija eu), sud ce u jednom slucaju doneti odluku da nadleznost za nju iskljucivo ima eu (drugim recima iskljucuje nadleznost drzava clanica u sklapanju medjunarodnih trgovinskih ugovora, logicno, slozicemo se...), dok ce u sledecem slucaju potvrditi da je ta nadleznost zaista u ekskluzivitetu eu, ali... i da drzave clanice takodje mogu sklapati sporazume (pazi, iz eksluzivne eu nadleznosti!), ako one ucestvuju u finansiraju tih sporazuma!!! ovo me bas podesca na ono -- 'malo trudna'.

Ima toga jos... ali i ovako ispade prevelik carsav.





drug.clan drug.clan 19:43 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

mara92

Јесте, ЕУ има огромну бирократију и то није спорно. То је нешто што смета и државама чланицама, јер прилично кошта, али за сада је тако (кажу, само преводилачка служба има охохо људи, а где су сви остали). Лобисти су нужно зло - за сада (у ЕУ, а посебно у САД). С тим да лобисти у ЕУ некако нису истурени у први план, још увек делују онако, из другог плана, а у Америци је термин "лобиста" синоним за нешто негативно (америчка јавност има заиста негативно мишљење о њима, чему су допринели скандали који се провлаче и по судовима: подмићивање и остало).
Опет помињеш протекционизам и неке, како тврдиш, смешне одлуке (краставци). Понављам, стандарди су део општег консензуса у ЕУ. Они једноставно, за своје грађане желе најбоље и најквалитетније, плус, као што сам већ написала - чланство у ЕУ је на добровољној бази: пријављујеш се сам, нико те не тера. Сматрам и даље да је то једна добра идеја, која је заживела, да, са проблемима, али функционише.
Није то превара и не продаје се као савршенство, али животни стандард грађана држава-чланица ЕУ је сасвим пристојан. Нико још није иступио из уније, а нема ни најава. Зар не мислиш да би се тако нешто десило да је све црно као што ти мислиш?



Protekcionizam se odnosi na odnos prema spoljnim ucesnicima u trgovini i za nekoga spolja ko zeli da nadje svoje mesto tom "najboljem" trzistu je potpuno svejedno da li je protekcionisticke odluke doneo diktator ili su donesene konsenzusom (koji inace de facto ne postoji u EU). Kada se prica o slobodnom trzistu mene zanima koliko je to trziste slobodno za nekoga spolja a u slucaju EU trziste je veoma zatvoreno dok istovremeno ta ista EU insistira na potpunoj otvorenosti stranih trzista za svoje robe i usluge. Zato "evropske standarde" i subvencije smatram prevarom.

Nivo zivotnog standarda veoma varira u EU i taj zivotni standard o kome pricas je ponajmanje posledica uspesnosti EU, naprotiv u poslednjih deceniju dve zivotni standard raste sporije nego sto je to bio slucaj pre ujedinjenja a u nekim instancama cak i opada.
Ukoliko zelis da koristis zivotni standard kao merilo uspesnosti necega moras uvek u pricu uvrstiti pocetne pozicije.
niccolo niccolo 21:45 03.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

I zato je tvoja ideja o novom blogu na tu temu i vise nego dobro dosla...

Potpuno se slažem, napiši Maro neki tekst gde će moći da se razvije konstruktivna rasprava o EU i našem ulasku tamo
mara92 mara92 15:59 04.09.2009

Re: овај део ти може замерити само неко

mikimedic

drug.clan

niccolo
napiši Maro neki tekst gde će moći da se razvije konstruktivna rasprava o EU i našem ulasku tamo

Предлог прихваћен (на захтев посланичке групе )
...следеће недеље пишем о томе...
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:53 01.09.2009

Druže Maro,

odličan tekst.

Samo jednu malu zamerku imam, a to je spominjanje Freedom Hause-a kao merodavne organizacije (za bilo šta)... Naime, iako je ova (ne)vladina organizacije (većina finansija dolazi od američke vlade) osnovana mnogo pre Reganovih "špageta" "nevladinih" organizacija Freedom House se jako dobro uklopio u to društvo. Teško je ozbiljno uzeti organizaciju koja je svojevremeno podržavala kontraše i Artura Kruza u Nikaragvi.

Više o Freedom Hause.
mara92 mara92 01:51 02.09.2009

Re: Druže Maro,

Тенкс, Будимац!

Пази кад сам знала да ћеш то да ми спочиташ (јој што волим овај израз). Руку на срце, не знам има ли звучније невладине организације из САД-а која не добија грантове директно од америчке владе (да се не лажемо) или у некој другој мање-више увијеној форми, но, Амери су једини извор. Код Моамера се говори само арапски језик, имаш вести од по пола сата на енглеском и француском и довиђења! Бербере као племе је потпуно асимиловао (у школама се учи искључиво арапски)....не мислим да су бог зна релевантни, али да л ћу да ставим њих или неког другог са запада, свеједно је...
albicilla albicilla 08:06 01.09.2009

pustinjski safari

pre par godina, lonely planet je u izbor da li bese 5, 8 ili 10, slagacu, top safari destinacija u svetu, uvrstio i saharski safari u libiji

sto je sa safari stanovista bas kuriozitet, jer je sahara nastala po zavrsetku poslednjeg ledenog doba, pa je jako mali broj vrsta uspeo da se adaptira na tu novu sredinu, i bas je siromasna biodiverzitetom, za razliku od nekih starijih pustinja sa brojnim endemicnim vrstama

a gadafi me bas podseca na tita, mozda za nijansu egzoticnijeg, no ko zna sta bi sve broz radio da smo africka zemlja safari? ili mozda i jesmo....?
dragan7557 dragan7557 08:21 01.09.2009

Re: pustinjski safari

da smo africka zemlja safari? ili mozda i jesmo....?

Uzimajući u obzir da RTVB stalno naglašava da smo evropska Srbija, sumnja je opravdana.

dragan7557 cerski
ivana23 ivana23 08:30 01.09.2009

Re: pustinjski safari

albicilla
pre par godina, lonely planet je u izbor da li bese 5, 8 ili 10, slagacu, top safari destinacija u svetu, uvrstio i saharski safari u libijisto je sa safari stanovista bas kuriozitet, jer je sahara nastala po zavrsetku poslednjeg ledenog doba, pa je jako mali broj vrsta uspeo da se adaptira na tu novu sredinu, i bas je siromasna biodiverzitetom, za razliku od nekih starijih pustinja sa brojnim endemicnim vrstamaa gadafi me bas podseca na tita, mozda za nijansu egzoticnijeg, no ko zna sta bi sve broz radio da smo africka zemlja safari? ili mozda i jesmo....?


margos margos 09:30 01.09.2009

Re: pustinjski safari

a gadafi me bas podseca na tita, mozda za nijansu egzoticnijeg,

Upravo to sam pomislila gledajući fotografije. Baš onako svetski igrač, čini mi se, jedini preostali iz prošlog veka.
Glupi bismo bili kada ne bismo iskoristili sve veze i kontakte koje imamo sa njim, pa i tu Megatrend počasnu diplomu.

Fasciniraju podaci o mladosti i obrazovanosti stanovništva.
O Amazonskoj gardi i da ne pričam. Mudar čovek.

Maro, piši nam češće. :)
wukadin wukadin 10:41 01.09.2009

Re: pustinjski safari

Glupi bismo bili kada ne bismo iskoristili sve veze i kontakte koje imamo sa njim, pa i tu Megatrend počasnu diplomu.


Što je inače najveća moguća reklama za Megatrend.
Čuo sam da je tamo najteže otvoriti vrata... Neka mnogo teška vrata, posle ide sve lako.
margos margos 11:38 01.09.2009

Re: pustinjski safari

Što je inače najveća moguća reklama za Megatrend.

I neka je. Lepo je to što smo skloni samokritici - ali preterujemo i stalno tripujemo neko savršenstvo što je apsurd u nesavršenom svetu - tj svetu koji se non stop menja. Dok se mi sprdamo sa ''Megatrendom'' on izbacuje generacije ljudi s diplomama koji ravnopravno konkurišu bilo gde za posao.

Mi se čak smejemo ljudima koji nas uzimaju za ozbiljno, kao što je Gadafi, na primer. Šašavo, zar ne?
dragoljub92 dragoljub92 12:03 01.09.2009

Re: pustinjski safari

Mi se čak smejemo ljudima koji nas uzimaju za ozbiljno, kao što je Gadafi, na primer. Šašavo, zar ne?

samo da podvučem

maro maro nisam imo pojma da si političeski interaktivna


(moram da italikujem pošto se pojavili neki novi kolektori na blozu)
mara92 mara92 01:59 02.09.2009

Re: pustinjski safari

Baš onako svetski igrač, čini mi se, jedini preostali iz prošlog veka.

Баш тако, Марго...не да је играч него је Играч..
Glupi bismo bili kada ne bismo iskoristili sve veze i kontakte koje imamo sa njim, pa i tu Megatrend počasnu diplomu.

Наравно, још се човек никада није одрекао нашег пријатељства...а ово: да пишем - поклопило се: одавно сам хтела коју о њему да кажем, него сам чекала да ми се намести први септембар (а Кенеди је, Бог да му душу прости, ванредно убачен у репертоар).
Mi se čak smejemo ljudima koji nas uzimaju za ozbiljno, kao što je Gadafi, na primer. Šašavo, zar ne?

Одавно нисам чула нешто паметније, браво Марго!
maro maro nisam imo pojma da si političeski interaktivna
(moram da italikujem pošto se pojavili neki novi kolektori na blozu)

Драгољубе,
ја сам ти, такорећи сваштојед ...куде су ти колектори? Добро, италика је ионако за поверљиве разговоре на блогу
е, много су ти добри ти аватарчићи...види га овај како пљуцка ...
niccolo niccolo 08:37 01.09.2009

Maro, sine, pa ti se raspisala :)

тако 2006. године САД успостављају пуне дипломатске односе (а готово истовремено, о случајности, ето Ексон-Мобила и Шел-а у Либији).

Ono za šta se amerikancima mora odati veliko priznanje jeste njihovo konstantno spoljnopolitičko angažovanje u korist svoje privrede. Voleo bih da jednom i Srbija počne da opredeljuje svoje spoljnopolitičke prioritete u skladu sa ekonomskim interesima...
те се ових дана председник Швајцарске конфедерације Ханс-Рудолф Мерц лично извинио за "неспоразум"

Eh, lako je kad imaš argumente...
Гадафијеви су љубитељи фудбала: Моамер је власник неких 7% акција Јувентуса

Tačnije 7,5%. Anjelijevi imaju 60%, a sitne ribe ostatak (32,5%)

P.S.
почасну диплому "Мегатренд" универзитета.
dragan7557 dragan7557 08:57 01.09.2009

Re: Maro, sine, pa ti se raspisala :)

P.S.

почасну диплому "Мегатренд" универзитета.



Jaka Uni Kuča, nema šta. Vrhunsko Obrazovanje ipak možda malo bolje od Kenedi Škole za državnu administraciju,
silno popularne u raznim krugovima mega i hiper intelektualaca.


dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:03 01.09.2009

Re: Maro, sine, pa ti se raspisala :)

dragan7557
P.S.

почасну диплому "Мегатренд" универзитета.



Jaka Uni Kuča, nema šta. Vrhunsko Obrazovanje ipak možda malo bolje od Kenedi Škole za državnu administraciju,
silno popularne u raznim krugovima mega i hiper intelektualaca.


dragan7557 cerski

Preporuka
mara92 mara92 02:02 02.09.2009

Re: Maro, sine, pa ti se raspisala :)

Момци,
Мегатренд је једна респектабилна институција, високог образовања...."срам вас бре, било"...
ivana23 ivana23 08:50 01.09.2009

Imam je...

na (perfektnom) srpskom jeziku.



The Green Book

The Green Book (Arabic: الكتاب الأخضر) is a book written by the Libyan leader Muammar al-Gaddafi, first published in 1975, outlining his views on democracy and his political philosophy.

It consists of three parts:

- 1. The Solution of the Problem of Democracy: "The Authority of the People"

- 2. The Solution of the Economic Problem: "Socialism"

- 3. The Social Basis of the Third Universal Theory


An English translation is available from the Libyan Government, and there are digital versions available.



mara92 mara92 02:03 02.09.2009

Re: Imam je...

...морам да набавим, да видим шта мисли Вођа...
dragan7557 dragan7557 08:31 02.09.2009

Re: Imam je...

- 1. The Solution of the Problem of Democracy: "The Authority of the People"

Citat.
The Green Book: Part One
Chapter Two

A Parliament is originally founded to represent the people, but this in itself, is undemocratic as democracy means the authority of the people and not acting on their behalf.
The mere existence of parliament means the absence of the people, but true democracy exists only through the partipacion of the people, not through the activity of their representatives.

Parliaments have been a legal barrier between the peoples and the exercise of authority, excluding masses from power while usurping sovereignty in their place..
Peoples are left with only false external appereance of democracy manifested in long queues to cast their votes in the ballot boxes.

Marginal notes by Mu' ammar al - Qadhafi :

Representation is denial of participation.


Representation is falsification of democracy.

Naravno da ovakvi stavovi javno izraženi zvuče kao jeres u "demokratskim ušima", a zahtevana participacija naroda u vlasti je svinjac koji se narodu kojim se demokracki upravlja, za svaku osudu pravih demokrata.

Da Carska veličanstva Demokrata u odsustvu participacije naroda u vlasti, nisu ništa drugo do gole diktature je poenta ove knjige. A gospoda demokrati i Socijalisti bi mnogo toga mogli da nauče od državnika koji je odbio da bude Car pa čak i general a još manje maršal.

dragan7557 cerski
112358oo 112358oo 08:51 01.09.2009

Ne pratim baš

dešavanja na međunarodnoj političkoj sceni, čak sve manje i na domaćoj, ali mi je veoma prijalo da pročitam pregršt informacija koje si ovde iznela. Zato i neću probati da ozbiljnije komentarišem.

Mislim da si u pravu u vezi dileme u naslovu i posle svega pročitanog, evolucija mi zvuči prikladnije. :))
mara92 mara92 02:05 02.09.2009

Re: Ne pratim baš

Zato i neću probati da ozbiljnije komentarišem.

Чекај бре, а да ли си у последње време приметио озбиљност на блогу ?
У сваком случају, хвала што си текст прочитао: надам се да је занимљив.
112358oo 112358oo 07:59 02.09.2009

Re: Ne pratim baš

onda menjam svoj iskaz u sledeći: ovo mi je najiteresantniji deo teksta... :))

Моамер Гадафи познат је још по нечему: Амазонској гарди. Вођу револуције наиме, чувају жене (кажу, одличне познаватељке борилачких вештина).
mara92 mara92 15:33 02.09.2009

Re: Ne pratim baš

...ето, видиш - ништа лакше...
Намера ми и није да пишем дисертацију о неком шефу државе, већ да то буде више онако мало политика - мало неки куриозитети...занимљиво је или мени барем (па као покушавам, ако могу, да то интересантно звучи и онима који се у принципу не занимају за ове теме)
miloradkakmar miloradkakmar 08:59 01.09.2009

Samo

par izvoda.
Након терористичких напада у Сједињеним Државама Гадафи је опет изненадио: био је први лидер једне муслиманске државе који је јавно и недвосмислено осудио напад и најавио борбу против Ал-Каиде

Pametno . Otkalnjanje sumnje. Zato sledi.
Заборављају му се греси из прошлости, па тако 2006. године САД успостављају пуне дипломатске односе (а готово истовремено, о случајности, ето Ексон-Мобила и Шел-а у Либији).

ili
Блер се 2007. године након посете Либији вратио са 900 милиона долара вредним уговором за Бритиш Петролеум.

Što ne bi bili i mi i u toj igri?
Овде ћу да убацим нешто што ће ми, верујем, добар број блогера замерити (но, хајде да дискутујемо): добро је што је Тадић у Триполију.

Zna čovek šta radi. Na vreme se obezbeđuje.
То је Осмо светско чудо како га пуковник назива: 500 метара под земљом, из срца Сахаре, дубоко у њеном тлу, из 1300 подземних извора црпи се вода, која са дневних 6,5 милиона кубних метара снабдева готово целу Либију (пројекат није завршен, прва фаза коштала је 5 милијарди долара, а до краја, ко зна?)

A, bezbedan je samo uz žene.
Моамер Гадафи познат је још по нечему: Амазонској гарди. Вођу револуције наиме, чувају жене

Jako dobar tekst Maro.
ivana23 ivana23 09:05 01.09.2009

Re: Samo

Моамер Гадафи познат је још по нечему: Амазонској гарди. Вођу револуције наиме, чувају жене




Two of Gaddafi's female bodyguards.
mara92 mara92 02:08 02.09.2009

Re: Samo

Хвала Милораде! Тешим се, читајући реакције овде, да сам успела да објасним поенту, а то је да ми морамо да водимо рачуна о интересу и да то нема никакве везе са емоцијама, наклоношћу или тако неким метафизичким појавама и појмовима.
wukadin wukadin 10:26 01.09.2009

Sviđa mi se

što je BoTa otišao u Libiju, a Mirka poslao u Poljsku. Da se vidi ko nam je veći prijatelj i koga više cenimo
mara92 mara92 02:12 02.09.2009

Re: Sviđa mi se

Е Вукадине, не знам да ли се зезаш, али таман да објасним нешто.
Јако је био важан догађај у Пољској и добро је што је отишао Мирко Цветковић. Нормално да је отишао, јер је наша земља дала немерљив допринос борби против нациста.
Читајући ко је све био, видим да су били председници влада (премијери, канцеларка Меркел...сва три појма имају исто значење). Дакле, формат државника је био премијерски, то се зна унапред те смо били адекватно заступљени. Борис Тадић тамо није ни требао да иде, јер није био ни један председник државе.
trener92 trener92 13:43 01.09.2009

Dobra i zanimljiva

kako si napisala r)evolucija...Gadafija ,dodajem "opasan igrač"
samo još nešto
: добро је што је Тадић у Триполију. Либија има средстава и отвара се свету. То тржиште је жељно свега, а спремно да плати - здравим кешом. Обзиром на историју више него добрих односа, као и на запажено присуство наших фирми ранијих година, било би јако добро ако би се договорио неки послић за нашу грађевинску, прехрамбену индустрију..Уосталом, ако Гадафију у посету долазе

Nikada! nisu ni prekinuti odnosi ( poslovni ili bolje da kažem "poslovna saradnja" koje smo imali sa Libijom )( mislim na Srbiju) ,
(edit: zbog toga je BT morao biti tamo, što je i normalno i očekivano, tragedija bi bila da nije pozvan!, i tu nema ko šta da zameri, bar ne od blogera))
iako se slažem da bi moglo i trebalo biti i mnogo više
i
Моамер Гадафи познат је још по нечему: Амазонској гарди. Вођу револуције наиме, чувају жене (кажу, одличне познаватељке борилачких вештина).

Da, ali to je ipak samo malo više šminka!
preporuka
shumska shumska 15:04 01.09.2009

~

Maro, obožavam pitke i jasne blogove o političarima (ili politici) a bez bilo kakvih mistifikacija (i palamudjenja da oprostiš)
i onaj prošli i ovaj - vrh.
nemam ništa dodaati, samo sam te morala pohvaliti.
rapunzel rapunzel 15:34 01.09.2009

Re: ~

nemam ništa dodaati, samo sam te morala pohvaliti.

maro i od mene preporuka ko soliter!
mara92 mara92 02:13 02.09.2009

Re: ~

(i palamudjenja da oprostiš)

падо' од смеха...
maro i od mene preporuka ko soliter!

Blade Runner Blade Runner 16:58 01.09.2009

Maro!!! Još jedan super tekst!!

Pariz



Rim

mara92 mara92 02:20 02.09.2009

ШАТОРИ!!!!

Види ову лепоту Блејд!
У сред Париза и Рима...Који је то мајстор....лепо човек тражи - они му дозволили и шта? Па, ништа, потписали оне "скромне" споразуме од по пар милијардица долара за експлоатацију нафте и гаса...
Како ли је било у Москви? Тамо је свеже...мора да је имао неки агрегатчић на нафту....
ecce-florian ecce-florian 08:49 02.09.2009

Re: ШАТОРИ!!!!

Како ли је било у Москви? Тамо је свеже...мора да је имао неки агрегатчић на нафту....

aha
mara92 mara92 15:34 02.09.2009

Re: ШАТОРИ!!!!

ecce-florian
....aha

хехехехехехе...'де си Флориане? Нема те сто година
dragoljub92 dragoljub92 19:02 01.09.2009

једно питање

зашто је шатор проблем,мислим стварно ,шта ће стави у њега бомбу,шта?
Unfuckable Unfuckable 20:34 01.09.2009

Re: једно питање

шта ће стави у њега бомбу,шта?

harmUniku i ....?
mara92 mara92 02:23 02.09.2009

Re: једно питање


...пази како овом играју чуперци у ритму...
Biljana 77 Biljana 77 19:03 01.09.2009

Ko pametan može

da zameri i tebi, a i Tadiću?
добро је што је Тадић у Триполију. Либија има средстава и отвара се свету. То тржиште је жељно свега, а спремно да плати - здравим кешом. Обзиром на историју више него добрих односа, као и на запажено присуство наших фирми ранијих година, било би јако добро ако би се договорио неки послић за нашу грађевинску, прехрамбену индустрију..Уосталом, ако Гадафију у посету долазе Берлускони, Саркози и враћају се са издашним уговорима, не видим шта би нас спречавало да добијемо део колача.
mara92 mara92 02:25 02.09.2009

Re: Ko pametan može

da zameri i tebi, a i Tadiću?

...Ко је луд да се качи самном?
Unfuckable Unfuckable 20:31 01.09.2009

druže Maro

još jedan izuzetno dobar i pitak tekst.
Čast mi je preporučiti te.
omega68 omega68 23:38 01.09.2009

Re: druže Maro

stvarno lepo zamišljeno i napisano
Bio je moj stric tamo na radu, uzeo pare i to, ali pričao je da su izuzetno lenji i ne pipaju ništa ( što i da rade kad imaju naftu ).
Nikad nisam mogao da razumem kako to izgleda kad po ceo dan na TV- u idu njegovi govori.
...a on smo i mi počeli da doživljavamo nešto slično.
Ne treba ga nešto idealizovati , ali treba sarađivati , bez jakih emocija.
mara92 mara92 02:31 02.09.2009

Re: druže Maro

Unfuckable

omega68

......благодарим ...
Ne treba ga nešto idealizovati , ali treba sarađivati , bez jakih emocija.

Баш тако. То треба да буде принцип уопште: сарађујеш са свима, с некима више, са некима мање...добро, има и ониК са којима ич ништа...али кључ је у емоцијама и поменух горе: интересу. Ова два никако не иду заједно, искључују се (хладнокрвност и рационалност - то је суштина)
mara92 mara92 20:36 01.09.2009

...Само да вирнем...

...данас је гужвица, па се јављам нешто касније са опсервацијама...одо' сад, да привредим нешто...

пс. још увек нико ништа не пријављује, нема кандидата за бановање?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:04 01.09.2009

Re: ...Само да вирнем...

пс. још увек нико ништа не пријављује, нема кандидата за бановање?

evo ja druze maro!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana