Papir, kamen, makaze

vishnja92 RSS / 02.09.2009. u 16:49

 

Deca su dobila besplatne školske knjige.

f_1ky0muwupesm_bd1802a.jpg 

 

 

Juče ujutru uz prvu kafu (u doba dana kada mojoj popustljivosti nema granica) sačekalo me na vratima dnevne sobe četvorooko razgaćeno saopštenje otprilike ovog sadržaja: iz razloga početka školske godine, a na ime (valjda) odštete, kupujemo robota koji se zove Tribot. Srećom, robot se očekivanim i nepogrešivim meandriranjem dečijih želja uskoro pretvorio u malog psa, a sa malim psima, hrčcima i bebama-orlovima uspešno izlazim na kraj već oho-ho godina.

 

Tako je počeo dan.

A u danu - škola.

 

Za nekoga ko ne polazi prvi put u prvi razred bila sam - pa, skoro sramno ganuta. Ako mi je za utehu (a nije), nisam bila najgora:  ja bar znam da su cvikeri za sunce još od doba praskozornog monolita jedan fini višenamenski izumetak koji u nekim situacijama ne treba skidati sa očiju, bez obzira na iskušenja, te stoga za razliku od ostalih mama nisam izgledala cmizdravo nego tek... (ode ovo u pogrešnu stranu) - pa, kakogod.

 

I tako.

 

Tokom priredbe pokušala sam infračulnim roditeljskim skenerom da utvrdim koja učiteljica je u onoj gomili osmehnutih  predodređena za moju Tiku, i naravno, pogodila sam. Sama priredba je bila tako-tako, isti tekstovi i iste pesme i isti skečevi, ponosan direktor, ponosni roditelji, zblanuta deca - ništa mi nije promaklo i sve sam videla i sve sam čula, samo da bih makar privremeno skrenula pažnju sa užarene grudvice emocija na mojoj desnoj strani: ona se pretvorila u oči i strah i ćutanje i nekakvo ustreptalo podnošenje svega.

I prvi put otkako se rodila nisam znala kako da joj pomognem.

 

Posle su ih prozvali i odveli u učionice. Mi smo čekali i pušili i pušili, a onda je i naša gnjecava roditeljska gomila pripuštena unutra, i odjednom su deca bila - đaci, veseli, ponosni, rasterećeni, i to je bilo to.

A na klupama: školske knjige.

 

 

 f_p0e8hm_81a934d.jpg

 ~ Mali čovek grabi preko crte ~

 

 

 ..............................................................................................................

 

 

I sad, pošto sam se otresla viška neočekivanih osećanja, imam par pitanja.

 

Prvo je lične prirode i promrmljano u bradu - šta ce škola pružiti jednom kooperativnom i urednom detetu prihvatljivo natprosečnih sposobnosti? Moj rat sa školskim sistemom do sada je bio lokalnog karaktera jer preobilje, kao glavna osobina starijeg deteta, nije nešto što nailazi na podršku, i sa time sam pomirena. Ovo je, međutim, nešto drugo, jer na školi nije da se upinje i znoji vec samo da pokaže malo dobre volje. Videćemo.

 

Drugo pitanje (glasno i veoma ljutito): dokle će se ovde smatrati normalnim i prihvatljivim odvijanje nastave po smenama? Društvo deci duguje minimum pristojnosti a popodnevni časovi remete svaki aspekt njihovog života. Najskromniji spisak dečijih prava ih (časove, ne decu) prepoznaje kao neprimerenu, neprirodnu i maltretirajuću pojavu i neverovatno je (a pritom, o gle apsurda - i veoma shvatljivo) mirenje sa stanjem stvari koje se smatra normalnim samo zato što postoji.

 

f_uqdqs7q8m_cd4540f.jpg 

 

 

Svim srcem se zahvaljujem Saši Raduloviću i Gordani Čomić. Verujem da je veliki broj mama i tata mogao da ispuni potpuno specijalne želje svoje dece i da su se mnoge očekivane i sanjane Princeze, Spajdermeni i Vinipuovi našli na pernicama i rancima upravo zahvaljujući akciji besplatne podele knjiga za prvi razred.

 

(Za ao)



Komentari (1030)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:50 02.09.2009

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

.
topcat topcat 16:51 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

evo ga, on uletio dok meni zaspao komp...<_<

edit:
i kod Omege i kod tebe - kako prepoznati prvašića - torba je veća od njega. ; )))

btw, to sa smjenama - kod nas su uvodili isključivo radi prostora, tj bilo nas je previše da stavnemo svi u istu smjenu.

vishnja92 vishnja92 17:04 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

da - ali sada zatvaraju skole umesto da iskoriste smanjen broj dece pa da stvari dovedu u red...

narode - nagrade za prvo, drugo i trece kasnije, evo vam prikladna muzika dole (htela sam i ja svasta da okacim, ali posto sam zbog dragoljuba spremila dijakritikovan tekst nizasta drugo nisam imala vremena. i jos prelom ne valja nista, bozegospode...)

odo po onog blentavog Bozu pa se vracam.

natasavb natasavb 17:54 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

da - ali sada zatvaraju skole umesto da iskoriste smanjen broj dece pa da stvari dovedu u red...

da, nama time prete svake godine.
deca idu stalno pre podne, u svakoj generaciji ima po dva odeljenja sa po 20-25 dece. skolski psiholog ,a i vecina nastavnika i ucitelja , svu decu iz skole znaju bar po imenu. tako dobri uslovi za rad su doveli do toga da je skola kako se prijemni rade u osnovnoj i vodi ta evidencija, medju 5 najboljih na nbg , a 10 na podrucju grada(nije neko merilo, ali nesto mora da bude).
do sada (kako moje cera ide u tu skolu, a sad je VIII razred) nije bilo nekih vecih problema , jer svi se znaju i ako se nesto i pojavi, odmah se reaguje.
sve to je valjda nesto cemu bi trebalo da se tezi.umesto toga , kao sto spomenuh na pocetku, nama svake godine visi nad glavom zatvaranje skole, a to bi znacilo spajanje sa susednom, smene i odeljenja od po bar 30 djaka.
prosle i ove godine je to izbegnuto zahvaljujuci tome sto se neka srednja skola renovira, pa nasu koriste popodne.
nije idealno resenje , ali bolje i to nego zatvaranje.
do kraja skolske godine , a onda opet pitanje sta dalje...

edit: zaboravih da vam cestitam. tebi i princezi
vishnja92 vishnja92 18:23 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kod nas (i u mnogim drugim skolama) klinci od treceg razreda pohadjaju skolu po smenama, a takodje ih ima po 20-ak u odeljenju. ne vidim kakav bi problem bio u tome da se broj odeljenja smanji (kvalitet nastave nece trpeti - sto ne postoji, to i ne pati) pa da se svi lepo spakuju u gomilama u prepodnevnu smenu. nas je bilo 35-oro u razredu i ama bas nista nam nije falilo.

hvala :)
Unfuckable Unfuckable 19:02 02.09.2009

Re: patetika kao brend

Krajnja amnezija očigledno hara Srbijom kao pošast broj 3
odmah iza svinjskog gripa i spletkarenja po fejsbuku koji suvereno drže prva dva mesta,
ali tako je to kada se škola , klinci i ceo taj džez koriste u svrhu samopromocija i dnevno - politikantskih "bavljenja" :
elem, i mi smo, ovakvi kakvi smo, išli u odeljenja od po 30 + đaka i - siguran sam - ovi klinci će isto tako vrlo uskoro ići, ma kako to sada neverovatno i daleko izgledalo
i nikome ništa nije falilo, kao što ni njima neće, naprotiv - više drugara značilo je i uvek će značiti više zabave (a ponekad je i tičerici teže da pročešlja ceo dnevnik u 45 min, što je bitna strateška prednost)
Tlapnje koje se provlače po medijima (a i blog kapiram kao medij) da "neće biti moguće kvalitetno izvoditi nastavu" jednostavno ne stoje, jer baš ti koji to govore ne mogu, zbog nekih drugih stvari, kvalitetno da održavaju ni odeljenja sa 20 klinaca.
Nema to veze s brojem, dame i gospodo, nego sa zainteresovanošću za posao koja je u žešćem deficitu (baš kao i sposobnost pamćenja iz uvodne rečenice, amnezija koja postaje dnevno - politblogovska potreba i sredstvo)

Štedeće se svuda, pa i na broju plata prosvetara, matematika je jasna : 3 odeljenja od po 22 đaka su, u stvari 2 odeljenja od 33 đaka i jedna plata manje za budžet, ma koliko to surovo, nehumano, neljudski i neefikasno izgledalo borcima za...više kvadrata po glavi učenika ?
ali ako pitate bilo koga - može da ima i 40 dece u odeljenju - samo da je učiteljica kako treba,
Heh, kako je to bilo prosto zameniti ljude - kvadratima, a sve zarad malo lične reklame.
Dakle opet se samo i jedino ne vidi šuma od drveća - potpuno logično kada se radi o aktivistima koji osim agresivnosti, napadnosti, bezobrazluka i razmišljanja o samopromociji ni "a" od aktivizma nemaju.
natasavb natasavb 19:21 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

akodje ih ima po 20-ak u odeljenju. ne vidim kakav bi problem bio u tome da se broj odeljenja smanji (kvalitet nastave nece trpeti - sto ne postoji, to i ne pati) pa da se svi lepo spakuju u gomilama u prepodnevnu smenu. nas je bilo 35-oro u razredu i ama bas nista nam nije falilo.

ne mislim da je toliko vazna broj dece u odeljenju koliko to sto idu stalno pre podne u skolu. o tome smo poceli pricu koliko sam razumela. broj dece sam samo spomenula , kao cinjenicno stanje u nasoj skoli.
meni je stvarno strasno kad cujem da dete ide pre podne u boravak i posle toga tek u dva pocinje sa nastavom.
skoro ni od koga nisam cula da je zadovoljan boravkom, ali roditelji uglavnom nemaju drugi izbor.
eto kod vas barem do treceg idu pre podne, a od moje kume kcerka je od prvog po smenama i ide u boravak. tako da se desava da kad je druga smena , ode u skolu u 8 i tamo bude najranije do 17h i jos ih kuci ceka domaci,jer ga tamo ne urade.
dragoljub92 dragoljub92 19:29 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

meni je stvarno strasno kad cujem da dete ide pre podne u boravak i posle toga tek u dva pocinje sa nastavom.

ja kolko se sećam,a sećam se,moja generacija je u prvi išla u međusmenu,od 11-12,posle drugi o ostalo neam pojam dolazio sam kad sam teo
ivana23 ivana23 19:31 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tako da se desava da kad je druga smena , ode u skolu u 8 i tamo bude najranije do 17h i jos ih kuci ceka domaci,jer ga tamo ne urade.

Nemaju kada da ga urade tog dana, ali sutradan pre podne od 8 do pocetka nastave sta rade? Zasto to vreme ne sluzi za domaci zadatak?
Roditelji cija deca idu u boravak moraju na tome da insistiraju.
Unfuckable Unfuckable 19:35 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nemaju kada da ga urade tog dana, ali sutradan pre podne od 8 do pocetka nastave sta rade? Zasto to vreme ne sluzi za domaci zadatak?
Roditelji cija deca idu u boravak moraju na tome da insistiraju.

bingo.
natasavb natasavb 19:43 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Unfuckable
Nemaju kada da ga urade tog dana, ali sutradan pre podne od 8 do pocetka nastave sta rade? Zasto to vreme ne sluzi za domaci zadatak?
Roditelji cija deca idu u boravak moraju na tome da insistiraju.

bingo.

pa naravno da insistiraju, ali nije bas tako lako uticati na nas obrazovni sistem.
ona je recimo dobila odgovor da pronadje bolje resenje , ako nije zadovoljna boravkom.
bolje resenje je valjda privatni boravak koji se nalazi u blizini skole. strasno.
ivana23 ivana23 19:59 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

natasavb
pa naravno da insistiraju, ali nije bas tako lako uticati na nas obrazovni sistem. ona je recimo dobila odgovor da pronadje bolje resenje , ako nije zadovoljna boravkom. bolje resenje je valjda privatni boravak koji se nalazi u blizini skole. strasno.

Kada se dete upisuje u prod. boravak postoj neki plan i program koji se predocava roditeljima.
Mora da pise sta vreme provedeno u boravku podrazumeva. To je sigurno.
Licno bih poslala dete u skolu bez domaceg zadatka, sa pismom ucitelju/uciteljici i obazlozenjem zasto domaci nije uradjen, a detetu bih objasnila da preuzimam odgovornost i da na svako pitanje odgovori - doci ce moja mama da vam objasni!
vishnja92 vishnja92 20:13 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ivano, ja sam zbog boravka prebacila Bozu u drugu skolu tokom zimskog raspusta u prvom razredu.

boravak je potpuni promasaj - najpre, u njemu rade destimulisane uciteljice: nemaju "svoju" decu, ucinak onoga sto rade se ne vidi nigde i pretpostavljam da je taj tzv "boravak" degradirajuca obaveza za njih (sto ponesto objasnjava, ali nista ne opravdava).
Nema to veze s brojem, dame i gospodo, nego sa zainteresovanošću za posao koja je u žešćem deficitu

matematika je jasna : 3 odeljenja od po 22 đaka su, u stvari 2 odeljenja od 33 đaka

može da ima i 40 dece u odeljenju - samo da je učiteljica kako treba

jutros su ovi mali stajali sa onim smesnim teretom na ledjima cekajuci uciteljicu - i kad je ona dosla, odjednom su odnekud iskocili malo veci - oni bivsi i prerasli - i poceli da je grle vicu skacu, a ona se smejala i bila je mnogo lepa...
a onda sam ja ponovo stavila cvikere i opet postala
re
natasavb natasavb 20:16 02.09.2009

Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kada se dete upisuje u prod. boravak postoj neki plan i program koji se predocava roditeljima.
Mora da pise sta vreme provedeno u boravku podrazumeva. To je sigurno.

ne znam zaista da li postoji tako nesto,jer moja deca nisu isla u boravak. rekla sam samo ono sto sam cula, a cula sam bas dosta roditelja iz razlicitih skola da se zale na to kako je organizovan taj boravak.
mozda ovde ima neko cije dete ide tamo, pa zna nesto vise o tome.
u svakom slucaju, sve i ako se tamo radi domaci, mislim da je naporno za dete da ide pre podne u boravak i da tek u 13:30 pocinje sa nastavnom. nekako to nije prirodan dnevni ritam.
sto rece visnja gore , mozda je bolje i da ih ima vise u odeljenjima, ali da su stalno pre podne.
Unfuckable Unfuckable 20:17 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

ili : prodajemo li testise za renese, again
pa naravno da insistiraju, ali nije bas tako lako uticati na nas obrazovni sistem.

Moja starija sestra je bila u najboljem od 3 tadašnja odeljenja jedne od najjačih beogradskih škola u Titovo "mračno doba" (za bilo kakvu građansku inicijativu mračno, da pojasnim za one sa slabijom koncentracijom)
Dakle, sedamdesete, rane sedamdesete su u pitanju, učili su ruski i engleski jezik, a sve po teoriji aktivne i miroljubive koegzistencije.
Klincima je na početku 5. razreda obećano da će odeljenje koje bude najbolje po uspehu na kraju 8.razreda ići 15 dana u Rusiju o trošku škole, čini mi se. (jedna je Majka, jbg)
I sve je to lepo i krasno išlo do početka 8. razreda kada je shvaćeno da je odeljenje moje sestre za tri koplja iznad ostalih (opet malo pojašnjenje, ako neko ne kapira pošto vidim da ljudi počeše da uskaču i sami sebi u usta : nedostižno )
I onda krene partizaniše kampanja : da se odeljenja izmešaju, pravi kardeljevski biser od ideje, jer je - zaboga, tokom vremena došlo do koncentracije kvaliteta
(nije lako bilo ako je jedan balavac zapamtio taj izraz)
Dakle, vrhovni štab škole (všš) je dekretom rešio da izmeša decu na početku osmog razreda !
E sada dolazimo do toga kako je i da li je lako uticati na "obrazovni sistem"
(o, kako impozantno zvuči to "sistem" jer tako je slatko sebi pribaviti epitet "borca / borkinje protiv sistema")
pa makar se to i samo - školom zvalo :
Jednostavno, ustala je i kuka i motika.
Bilo je tu raznoraznih roditelja, od poznatih baletskih koreografa, preko kasnije poznatih fizičara, pa sve do totalno običnih i svakodnevnih ljudi. Ljudi koji su prepoznali nešto što im se ne dopada, koji su batalili svoje ispijanje kafa i busanje u grudi, svoje karijere ili "karijere" i zajedno pokrenuli pravu - što medijsku - što građansku (ehej ! pričamo o jeseni '72 !) kampanju, koliko je to uopšte bilo moguće, ali složno i dosledno. I rizično, ali - jedino moguće.
Nije tada bilo ni bloga a ni fejsbuka edabismo shvatili koliko je veliko i važno to što su tada ti Ljudi pokrenuli - i isterali do kraja.
Samo Oni , protiv vrhovnog štaba škole na čijem je čelu bila neka "partijašica koja je pušku nosila" i koja nije prihvatala bilo čije "ne" kao opciju, a iza leđa joj je, kao oklopna divizija bio ceo onaj monstruozni politkomesarski aparat koji te samo capne i nema te.
Pa je ipak morala da spusti svoju pušku i o'ladi malo od svojih idiotskih ideja, kada se suočila sa unisonim "ne može" u vidu otvorenog pisma na brzinu sklepanog, recimo - "komiteta roditelja", i kada je po neki hrabri urednik (a tada se nije pisalo za 10 ćevapa kao danas) to par puta provukao u dnu neke 22. strane nekog, recimo "Ekspresa"
...i da, posle par godina, da se Vlasi ne sete, ode u peMziju.
Toliko o "sistemu" u vreme jednog - zaista mračnog sistema

edit :
pošto vidim da je počelo
Molim dotičnu blogerku da mi ne šalje svoje pp nego da sve što ima kaže ovde i javno
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:28 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Unfe nama su to uradili na pocetku 6 razreda. izmesali nas zato sto ne valja da bude tolka koncentracija "pameti" u jednom razredu. razlika je sto niko nije obecao nikakvu ekskurziju niti pa su roditelji bilo sta pokrenuli kako bi to zaustavili. jednostavno su nas razdelili i od onda moram da kazem da smo svi potonuli u neki mediokritet. a moglo je da bude drugacije, nema nista lose sa tim da ima razred sa talentovanom decom.
Unfuckable Unfuckable 20:33 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

njanjo, mislim da tada i nije tolika motivacija roditelja bila zbog te ekskurzije
Više je to bio opravdani gnev zbog bahatosti i samovolje vrhovnog štaba škole, a i solidarnost sa razrednom koja je svu tu decu dovela do tog nivoa
margos margos 21:11 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

...i da, posle par godina, da se Vlasi ne sete, ode u peMziju.

Čuvena strah i trepet Jela Bojanić ?
Unfuckable Unfuckable 21:17 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Čuvena strah i trepet Jela Bojanić ?

o da
Mala Jela The Partizanka
crossover crossover 22:07 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Unfuckable

Toliko o "sistemu" u vreme jednog - zaista mračnog sistema

Одличан пример.

И у мојој школи (а није Дринка) је био сличан случај, једина разлика је била у томе што директорка није била госпођа Партизанка него госпођа Супруга. Наречена госпођа Супруга је била шокирана што родитељи уопште имају било какво мишљење јер су дрско тражили разговор и са њом. И умало да после тог разговора казни нашу учитељицу због нечега, не сећам се више образложења. Једна од ствари која је нашој учитељици замерана је да превише деце из њеног разреда (отприлике половина) иде и у музичку школу. Елитизам ваљда, шта ли.

Захваљујући упорним и предузимљивим родитељима цео случај је некако доспео и у новине, направила се велика галама и често су нас обилазиле некакве инспекције (не знам како се то звало). Госпођа Супруга је од тада постала скоро невидљива, а ми смо на општу радост и весеље остали сви заједно до петог разреда са нашом учитељицом Вером.
Unfuckable Unfuckable 22:37 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

pa da, te muzičke škole i njihovi (a kakvi bi tih godina mogli biti nego : malograđanski razmaženi ) učenici
pa i trudbenici,, što ne spomenuti,
su tada bili poprilično ozloglašeni
jer se nije samo harmonika uz "Po šumama i gorama.." razvlačila tamo, nego je bilo daleko šarenije hrane za dušu
A šareniš ili bilo kakvo odskakanje od sivila je tih godina bilo - opasnos'
vishnja92 vishnja92 22:43 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

moja muzicka skola je bila na senjaku

doduse, ja nisam tako, je li, stara kao vi ostali, al svejedno
ako postoji nesto sto detetu treba pruziti (osim tetke, slobode i bicikla, naravski) - to je muzicka skola.
topcat topcat 22:48 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Ja sam u muzičku išla prije nego u osnovnu...
Bio je nekakav muzički vrtić ili pripremni razred, a u osnovnu me te godine nisu pustili jer nisam navršila 6, iako sam pisala, čitala, računala itd.
Rezultat je bio da sam u prvom razredu godinu dana kasnije doslovno umirala od dosade...
Na polugodištu su me,srećom, unaprijedili.
vishnja92 vishnja92 22:56 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"


i mene :)

(i terali me u zadnji red kad je muzicki diktat da ne smetam ostalima - kad se vec hvalim. hbla me arhitektura...)
topcat topcat 22:59 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Btw, koja je poanta produženog boravka ako djeca tamo ne naprave domaći?
Ili - drugim riječima - šta rade?

O neodgovornim učiteljima sam se više puta izjašnjavala.
Mnogi kao da ne razumiju da pedagogija podrazumijeva stopostotnu predanost djetetu.
Pedagog je tamo zbog djeteta, a ne obratno!
Nema vađenja na "nema svoje đake" i slično, jer dok su tamo - njegovi su!
Ne od susjeda, kuharice ili čistačice...
Dijete se savršeno ne tiče da li je dotična učiteljica ili učitelj nenaspavan, bez novaca, nezadovoljan, gladan ili da prostite - nedojeban, i ne smije zbog toga ispaštati.
Unfuckable Unfuckable 23:10 02.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

haj' sad malo trolla :
ja sam negde sve do 3/4 srednje škole mislio da su učitelj'ce, nas'nice, prof'sorke ...nadprirodna i aseksualna bića, neopterećena ovozemaljskim instinktima - ali stvarno
topcat topcat 06:57 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

bocvena bocvena 09:08 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Btw, koja je poanta produženog boravka ako djeca tamo ne naprave domaći?
Ili - drugim riječima - šta rade?

O neodgovornim učiteljima sam se više puta izjašnjavala.
Mnogi kao da ne razumiju da pedagogija podrazumijeva stopostotnu predanost djetetu.
Pedagog je tamo zbog djeteta, a ne obratno!
Nema vađenja na "nema svoje đake" i slično, jer dok su tamo - njegovi su!
Ne od susjeda, kuharice ili čistačice...
Dijete se savršeno ne tiče da li je dotična učiteljica ili učitelj nenaspavan, bez novaca, nezadovoljan, gladan ili da prostite - nedojeban, i ne smije zbog toga ispaštati.

Ih, kako mi ovaj komentar promače izmedju rasprave o ponikama.
Poanta je da ti opet pišeš stvari o kojima informacije dobijaš posredno (osim što si nekada imala učiteljicu, šta te još kvalifikuje da iznosiš ovakav stav? Imaš decu koja u Srbiji idu u školu?), ali ih izgovaraš rečima pravednika. Posle militantnih ateista, pedera i abortusa, stigoše i nesrećne učiteljice na red.
ivana23 ivana23 09:26 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

bocvena
Btw, koja je poanta produženog boravka ako djeca tamo ne naprave domaći?Ili - drugim riječima - šta rade?
O neodgovornim učiteljima sam se više puta izjašnjavala.Mnogi kao da ne razumiju da pedagogija podrazumijeva stopostotnu predanost djetetu.Pedagog je tamo zbog djeteta, a ne obratno!Nema vađenja na "nema svoje đake" i slično, jer dok su tamo - njegovi su!Ne od susjeda, kuharice ili čistačice...Dijete se savršeno ne tiče da li je dotična učiteljica ili učitelj nenaspavan, bez novaca, nezadovoljan, gladan ili da prostite - nedojeban, i ne smije zbog toga ispaštati.
Ih, kako mi ovaj komentar promače izmedju rasprave o ponikama.Poanta je da ti opet pišeš stvari o kojima informacije dobijaš posredno (osim što si nekada imala učiteljicu, šta te još kvalifikuje da iznosiš ovakav stav? Imaš decu koja u Srbiji idu u školu?), ali ih izgovaraš rečima pravednika. Posle militantnih ateista, pedera i abortusa, stigoše i nesrećne učiteljice na red.

Sta je topcat ovde napisala, a da nije tacno?
bocvena bocvena 09:41 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Sta je topcat ovde napisala, a da nije tacno?

A šta jeste? Ovo je jedno opšte mesto koje važi za svakog i nikog. Izabereš metu i uvek imaš siguran pogodak. U svakoj školi imaš takve o kojima priča Top, ali većina nije. Znam, radim u školi. Deca mi idu u školu. U Srbiji. Ovako kako ona napisa ispada da je većina nedojebana.
libkonz libkonz 14:18 03.09.2009

Re: patetika kao brend

Heh, kako je to bilo prosto zameniti ljude - kvadratima, a sve zarad malo lične reklame.
Dakle opet se samo i jedino ne vidi šuma od drveća - potpuno logično kada se radi o aktivistima koji osim agresivnosti, napadnosti, bezobrazluka i razmišljanja o samopromociji ni "a" od aktivizma nemaju.

Unfe, o kome je ovo?
Biljana 77 Biljana 77 14:21 03.09.2009

Re: patetika kao brend

potpuno logično kada se radi o aktivistima koji osim agresivnosti, napadnosti, bezobrazluka i razmišljanja o samopromociji ni "a" od aktivizma nemaju.

Kako smo došli do ovoga na ovom blogu? Ništa mi nije jasno.. Pričamo o organizaciji smena (btw. nemam ništa protiv postojanja popodnevne iz lično-sebičnih razloga, em volim da spavam, em radim popodne) i broju dece u odeljenjima. Kakav aktivizam?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:25 03.09.2009

Re: patetika kao brend

ljudi aj se svi malo opustimo blog je savrsen.

Biljana 77 Biljana 77 14:35 03.09.2009

Re: patetika kao brend

blog je savrsen
To i ja kažem!
topcat topcat 17:15 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

bocvena
Poanta je da ti opet pišeš stvari o kojima informacije dobijaš posredno (osim što si nekada imala učiteljicu, šta te još kvalifikuje da iznosiš ovakav stav? Imaš decu koja u Srbiji idu u školu?), ali ih izgovaraš rečima pravednika. Posle militantnih ateista, pedera i abortusa, stigoše i nesrećne učiteljice na red



Da si malo bolje pročitala diskusiju, vidjela bi da se ta "neotesana" topcat nadovezala na nešto što je već napisano.

eto kod vas barem do treceg idu pre podne, a od moje kume kcerka je od prvog po smenama i ide u boravak. tako da se desava da kad je druga smena , ode u skolu u 8 i tamo bude najranije do 17h i jos ih kuci ceka domaci,jer ga tamo ne urade.



boravak je potpuni promasaj - najpre, u njemu rade destimulisane uciteljice: nemaju "svoju" decu, ucinak onoga sto rade se ne vidi nigde i pretpostavljam da je taj tzv "boravak" degradirajuca obaveza za njih (sto ponesto objasnjava, ali nista ne opravdava).



Neodgovorni učitelji i učiteljice itekako trebaju biti pozvani na red - jer su im ta djeca (bilo da su u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, SAD-u, Kini ili Japanu) u rukama da od njih nešto naprave, tj. da ih upute, ili ih ne upute, u nekim slučajevima i upropaste. Mala plaća ili privatni problemi ne smiju biti razlog slabije kvalitete rada.

Ne vidim zašto se trebaš osjećati prozvanom, ako u gornju skupinu ne spadaš.

I dalje ne vidim što je u tom postu sporno.
Možda sam autor?

bocvena bocvena 17:51 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Da si malo bolje pročitala diskusiju, vidjela bi da se ta "neotesana" topcat nadovezala na nešto što je već napisano.

U tome i jeste problem, uzmeš komentar na blogu kao polazište za generalizaciju. I to kakvu. Neodgovorno. Ali izrečeno sa tako puno uverenja u sopstvenu ispravnost, pa mora da je istina!
Ne vidim zašto se trebaš osjećati prozvanom, ako u gornju skupinu ne spadaš.

Ko kaže da se osećam lično prozvanom? Kao što nemam ništa lično ni protiv tebe. Smatram da si obrazovana i duhovita. Ali protiv tvojih AMIN o različitim temama imam svašta. Ovde konkretno mislim da si izrekla opasnu generalizaciju koja nije usmerena na rešenje problema već je prosto pljuvanje.
Neodgovorni učitelji i učiteljice itekako trebaju biti pozvani na red

Mala plaća ili privatni problemi ne smiju biti razlog slabije kvalitete rada.

Slažem se. Postoje ljudi koji se time bave. Nadam se da tu vrstu odgovornosti pokazuješ u svom poslu.
ivana23 ivana23 18:25 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

bocvena

Previse emocija si unela u svoje komentare.

Sto rece njanja:
ljudi aj se svi malo opustimo blog je savrsen.

topcat topcat 18:54 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

bocvena

U tome i jeste problem, uzmeš komentar na blogu kao polazište za generalizaciju. I to kakvu. Neodgovorno. Ali izrečeno sa tako puno uverenja u sopstvenu ispravnost, pa mora da je istina!


Ne uzimam komentar kao polazište za generalizaciju, nego na isti odgovaram, nadovezujem se ili pitam šta mi nije jasno.
Konkretno je bilo nejasno šta radi dijete u produženom boravku, ako mora kasnije kući pisati zadaću?
Sporedno da li je boravak ujutro ili popodne - on je, ili bi bar trebao biti, prvenstveno namijenjen školskim zadacima.

Ovo drugo što sam napisala općenito o pedagogiji i pedagozima - smatram ispravnim.
Ukoliko nije - izvoli pa me demantiraj - pojasni mi kako pedagog nije tu zbog djeteta i kako su učitelji umorni, preopterećeni i slabo plaćeni pa djeca trebaju imati razumijevanja...

Ako si imala nešto protiv mojih "AMIN" stavova negdje drugdje - ne razumijem zašto se nisi tamo javila, nego se sad to ovdje poteže kao "argument"?

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:04 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

hello there!
wussup?

time to relax

topcat topcat 19:13 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:18 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"


ivana23 ivana23 19:22 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

margos margos 19:25 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Unfuckable
Čuvena strah i trepet Jela Bojanić ?

o da
Mala Jela The Partizanka

Pomenuh je školskoj drugarici, a ona se naježi u momentu i krete da je oponaša onako kako je Jela hodala niz hodnih i niz stepenice, s pogledom koji rafalno ledi i umiruje. :)
bocvena bocvena 20:39 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Previse emocija si unela u svoje komentare.

Kojih emocija? Neslaganje sa Topcat je emocija?

Ako si imala nešto protiv mojih "AMIN" stavova negdje drugdje - ne razumijem zašto se nisi tamo javila, nego se sad to ovdje poteže kao "argument"?

Iskreno, zato što me mrzelo da se dopisujem na ovakav način. Zato što su tvoji stavovi toliko različiti od mojih, a ti tako orna za raspravu, da se smorim još pre početka. Ima nas koji ne živimo za fajt i imamo preča posla.
Dok ti ovde teortišeš o boravku, ja svakodnevno pravim ratne planove kako da organizujem decu, vrtić, školu i šta ću ako boravka nema. Malo niže imaš moje iskustvo.
Ovo drugo što sam napisala općenito o pedagogiji i pedagozima - smatram ispravnim.

I ja isto. I većina sa kojima sam radila proteklih 15 godina zadovoljava kriterijume koje si postavila. U Njujorku je to možda lako, ovde je ravno podvigu. Otuda me suprotne generalizacije teraju da reagujem.

Važi, kafica.
topcat topcat 22:54 03.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

bocvena

Iskreno, zato što me mrzelo da se dopisujem na ovakav način. Zato što su tvoji stavovi toliko različiti od mojih, a ti tako orna za raspravu, da se smorim još pre početka. Ima nas koji ne živimo za fajt i imamo preča posla.
Dok ti ovde teortišeš o boravku, ja svakodnevno pravim ratne planove kako da organizujem decu, vrtić, školu i šta ću ako boravka nema. Malo niže imaš moje iskustvo.


Ne sjećam se da sam ikad konkretno spominjala svoj posao, edukaciju, kvalifikacije, titule, životnu situaciju ili svakodnevne obaveze. Ne sjećam se da sam opisivala svoj radni dan...al eto...ispadoh besposličar koji ne zna kud bi sobom, pa u pauzama tumaranja New Yorkom "napada" jadne učiteljice - praktičnim pitanjima...

Kava je valjda...kakva treba biti u zbornici...
bocvena bocvena 08:14 04.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

.ispadoh besposličar koji ne zna kud bi sobom, pa u pauzama tumaranja New Yorkom "napada" jadne učiteljice - praktičnim pitanjima...

Ah, emocije...
A baš te zanimaju praktična pitanja srpskog školstva? Bravo.
Dijete se savršeno ne tiče da li je dotična učiteljica ili učitelj nenaspavan, bez novaca, nezadovoljan, gladan ili da prostite - nedojeban, i ne smije zbog toga ispaštati.

Pročitaću ovo u zbornici, čisto da prosvetim kolege. Možda nam posle školstvo uznapreduje.
alexlambros alexlambros 11:01 04.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

Ja sam u muzičku išla prije nego u osnovnu...


smeo sam da se kladim da je neki jezuitski vrtic ...
bocvena bocvena 11:07 04.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

smeo sam da se kladim da je neki jezuitski vrtic ...

Dal' si ti lud, pa otvaraš Pandorinu kutiju? Sad se ova prijateljska razmena misli nikad neće završiti.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:20 04.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

smeo sam da se kladim da je neki jezuitski vrtic ...

Okoš bokoš prde kokoš,
Pita baja kol'ko tebi treba jaja...

Ups! Ovo je trebalo da ide na drugu stranu, gde su zimike i igrice...
crossover crossover 16:39 04.09.2009

Re: da li je škola "obrazovni sistem"

žvalex
smeo sam da se kladim da je neki jezuitski vrtic ...

У јбт, љоберу, па ти знаш сва слова, кабале ти.
Или си и ову мисао преписао од мадоне?
Blade Runner Blade Runner 16:55 02.09.2009

...

vishnja92 vishnja92 18:52 02.09.2009

Re: ...

ne umem da smislim komentar
kakva nam je divna i velicanstvena bila mladost u vreme kad je ovaj grad bacao svetla daleko...
Blade Runner Blade Runner 19:02 02.09.2009

Re: ...

ne umem da smislim komentar

ivana23 ivana23 19:07 02.09.2009

Re: ...

Blade Runner

Imam!
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:27 02.09.2009

Re: ...

ех, ко нема?
mirelarado mirelarado 21:59 02.09.2009

Re: ...

vishnja92
ništa mi nije promaklo i sve sam videla i sve sam čula, samo da bih makar privremeno skrenula pažnju sa užarene grudvice emocija na mojoj desnoj strani: ona se pretvorila u oči i strah i ćutanje i nekakvo ustreptalo podnošenje svega.


Вишњичице, разнежила си ме и разоружала, сетила сам се како је било када је моја садашња гимназијалка пошла у први разред... Исто, све исто.
Твојој принцези срећан почетак школовања!
vishnja92 vishnja92 22:02 02.09.2009

Re: ...

hvala mirela :)))


celo vece te cekam
znala sam da ces da znas... :)

mirelarado mirelarado 22:22 02.09.2009

Re: ...

vishnja92
hvala mirela :)))
celo vece te cekam
znala sam da ces da znas...


Тачно сам знала да ће нешто важно да се деси на блогу баш данас када ми се лавина посла сручила на главу. Али, освежила си ми вече. Ипак је почетак школе и страшан и диван: почетак одрастања, нови другари, нова средина... Знам све што те брине, и моја мала је у то доба била затворено, осетљиво дете, од оних што "чују како трава расте". Боже, како се све то брзо и потпуно изменило! Уживај са твојом преслатком Тиком у свему томе.
Надам се и да ће се у нашим школама што више учити кроз игру.


Biljana 77 Biljana 77 17:13 02.09.2009

Uvek sam volela

početak školske godine.
Prvo je lične prirode i promrmljano u bradu - šta ce škola pružiti jednom kooperativnom i urednom detetu prihvatljivo natprosečnih sposobnosti?
Drugare! I za sve ostalo će se sama snaći!
antioksidant antioksidant 17:19 02.09.2009

Re: Uvek sam volela

šta ce škola pružiti jednom kooperativnom i urednom detetu prihvatljivo natprosečnih sposobnosti?

samo da im ne pruzi uniforme...

u stvari, uniforme nekako (mada nije demokratski - izgubili su na izborima ali kada su uniforme bile demokratske) ali uniformnost nikako...


ovo je verovatno jedini prvi septembra u koem postoji sansa da klinci uzivaju...

sad na red dolazi cekanje drugih datuma....



i da, biljana je u pravu. sad dolaze drugari... tome skola sluzi. ostali neka se sklone da ne smetaju
za malu damu i za mamu
shumska shumska 17:47 02.09.2009

~

šta ce škola pružiti jednom kooperativnom i urednom detetu prihvatljivo natprosečnih sposobnosti?

bojim se ne puno, nazalost. tu školski sistem uredno podbacuje.
a onaj deo kada kazeš da si shvatila kako svojoj malenoj po prvi put u zivotu ne mozeš pomoći je bukvalno - potresan.
vishnja92 vishnja92 18:26 02.09.2009

Re: Uvek sam volela

Drugare!

cekaj da dodjemo do toga, ona je valjda najstidljivije dete koje postoji.
imam jednog ekstraverta sa introvertnim ponasanjem i jednog introverta sa ekstravertnim ponasanjem, i de se ti visnja snadji tu...
(pa jos i objasni)

vishnja92 vishnja92 18:28 02.09.2009

Re: Uvek sam volela

uniforme...

no pasaran, za moga zivota
shumska

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:21 02.09.2009

vishnja

znas sta je uciteljica dala marcu na prvi dan skole kad je on odveo naseg sina...pakovanje papirnih maramica, kesicu caja za smirenje i pisamce koje cu da prepisem kad dodjem kuci i postavim ovde
antioksidant antioksidant 17:23 02.09.2009

Re: vishnja

znas sta je uciteljica dala marcu na prvi dan skole kad je on odveo naseg sina...pakovanje papirnih maramica, kesicu caja za smirenje i pisamce koje cu da prepisem kad dodjem kuci i postavim ovde

ja ocekujem samo broj telefona
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:25 02.09.2009

Re: vishnja

a da znas da je sama, t.j. nije udata i mlada je. reko mali marco kako je very beautiful and the school is perfect!
antioksidant antioksidant 17:27 02.09.2009

Re: vishnja

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:32 02.09.2009

Re: vishnja

da ti kazem nisi daleko od istine. jedino joj suknjica malo duza...ovo drugo skoro sve isto.
reanimator reanimator 17:33 02.09.2009

Re: vishnja

njanja_de.manccini
znas sta je uciteljica dala marcu na prvi dan skole kad je on odveo naseg sina...pakovanje papirnih maramica, kesicu caja za smirenje

Eto?! Na aerodromu marinac...u školi mu daju maramice...čovek kontrasta :)
antioksidant antioksidant 17:34 02.09.2009

Re: vishnja

da ti kazem nisi daleko od istine. jedino joj suknjica malo duza...ovo drugo skoro sve isto.

marco, i dalje ocekujem broj telefona. caj i maramice slobodno zadrzi
vishnja92 vishnja92 18:34 02.09.2009

Re: vishnja

njanjo, ja sam bila potpuno stabilna kad je Boza krenuo u skolu.
i prvog dana kada sam ga pitala kako je bilo, on je odgovorio "a sta je to dzeparac?", tako da smo odmah presli na sasvim prakticne probleme
(za dzeparac se izborio par meseci kasnije kada sam ustanovila da ga jedna Sara prati u stopu i da mu na svakom odmoru kupuje bombone u kantini)

a Tijana - ona je mala, mala, mala. filigranska mrvica. jaka je ko stena zapravo, ali ja sam joj samo mama pa ne bih da joj isprobavam kakvocu, akomerazumes.
do juce je bila beba, pro-pas'
vishnja92 vishnja92 18:37 02.09.2009

Re: vishnja

Eto?! Na aerodromu marinac...u školi mu daju maramice...čovek kontrasta :)

tko mu kaze, he he he...

narode, moj komp se krisom nakacio na neki bezicni dialup, ocudumrem.
dragoljub92 dragoljub92 17:33 02.09.2009

ете

ali posto sam zbog dragoljuba spremila dijakritikovan tekst nizasta drugo nisam imala vremena. i jos prelom ne valja nista, bozegospode...)

ете све беда на кривога
vishnja92 vishnja92 18:47 02.09.2009

Re: ете

scabies scabies 17:34 02.09.2009

:)

Srećan vam polazak u školu!
vishnja92 vishnja92 18:49 02.09.2009

Re: :)

hvala ti
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:54 02.09.2009

:)

za Tiku
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:01 02.09.2009

Re: :)

Bojan Budimac
za Tiku

(и за маму један)
reanimator reanimator 18:03 02.09.2009

Re: :)

(i jedan za blentavog)
ivana23 ivana23 18:22 02.09.2009

Re: :)

Srecan polazak u skolu...

vishnja92 vishnja92 18:50 02.09.2009

Re: :)

hvalaaaaa svimaaaaaa

(naci cu i ja neko cvetje, samo da me puste ovi gremlini na miru...)
za sve je kriv dragoljub.
dragoljub92 dragoljub92 18:57 02.09.2009

Re: :)

za sve je kriv dragoljub.

omega68 omega68 20:09 02.09.2009

Re: :)

Srecan polazak u skolu...


Ima još majki kojim je bilo teško pdgrudi
Meni, bre, ništa.Ja bi ovog mog odmah dao u neki internat - da 'o će da ga prime.
Da sam se JA pitao išao bi on meni u boravak ( kao i ja ) sve od ujutru pa u školu popodne.
Ne razumem tu toliku bolećivost - sve svo mi to prošli i ništa nam ne fali
Čak smo i kecelje nosili
scabies scabies 20:24 02.09.2009

Re: :)

sve svo mi to prošli i ništa nam ne fali
To je ipak bolje da procene drugi.
Preciznije bi bilo: sve smo mi to prošli i preživeli.
vishnja92 vishnja92 20:25 02.09.2009

Re: :)

Ne razumem tu toliku bolećivost - sve svo mi to prošli i ništa nam ne fali

nije to bolecivost nego elementarni osecaj pristojnosti. da li bi ti pristao da budes masiran od 8 - 18.30, pa posle jos da radis domaci? ja ne.
i ti i ja smo u poziciji da prihvatamo ili odbijamo svasta, a deca - sudeci po nacinu razmisljanja mnogih ranije rodjenih - bas i nisu. a pitacu te za dve godine par stvari o skolskom programu: on je veliki i glup, pravi maloletni prerasli siledzija. ja za to ne mogu da probudim simpatije u sebi.

uzgred - nisam to prosla, isla sam u celodnevnu nastavu do cetvrtog, a u prepodnevnu smenu do osmog razreda.
i nista mi ne fali.
scabies scabies 20:27 02.09.2009

Re: :)

da li bi ti pristao da budes masiran od 8 - 18.30, pa posle jos da radis domaci? ja ne.
Joj, ja bih pristala, samo da mogu sad da se menjam. Znaš li gde to može?
vishnja92 vishnja92 21:53 02.09.2009

Re: :)

nemam pojma :)

ps -

Bozi pet, Tiki dve a meni JEDNA???

ovo je nesto namerno.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:03 02.09.2009

Re: :)

Мене зли софтвер спречава:

vishnja92 vishnja92 22:18 02.09.2009

Re: :)

a kamo ti klonovi, crni Predrage?

svejedno, hvala na inicijalnom, prvom i po svoj prilici poslednjem cvetku koji mi je poklonjen za sve zrtve, muke, patnje, brige i ostalo.
(he he he: "malo dete - mala briga, veliko dete - velika briga", svi to stalno ponavljaju. jedino ti ne kazu u kom momentu to postane briga umesto obicnog komedijasenja i nepatvorene radosti)

haug, veliki Strumpfe, i ps:

ceka me Jedna tvoja knjiga u Jednoj kafani. kupio mi Jedan drugar i otiso, i sad moram da konfiskujem Svoju (Tvoju) Rodjenu Knjigu od konobara (koji je uzasno los, neljubazan i zao).
pa ti vidi.
vishnja92 vishnja92 15:52 03.09.2009

Re: :)

ps - digla knjigu
onaj bezobrazni konobar mi se obratio sa "predraga gospodjo"
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:58 03.09.2009

Re: :)

vishnja92
onaj bezobrazni konobar mi se obratio sa "predraga gospodjo"

Видиш да се свет мења. Набоље.
vishnja92 vishnja92 17:58 03.09.2009

Re: :)

a mozda i ne.
mozda je, pruzajuci mi knjigu, na koricama uocio ono "PB" i onda uzviknuo: "Predraga, gospodjo!"

i onda nastavio da bude
mirelarado mirelarado 20:29 03.09.2009

Re: :)

vishnja92
mozda je, pruzajuci mi knjigu, na koricama uocio ono "PB" i onda uzviknuo: "Predraga, gospodjo!"
i onda nastavio da bude


Страх је у питању, Вишњичице. Плаши се оног порезника...
antioksidant antioksidant 20:38 03.09.2009

Re: :)

"Predraga, gospodjo!"

Ни један конобар који држи до себе се ни једној дами не би обратио са "госпођо". У пристојне ресторане залазе само "госпођице".

Дечко ми је апсолутно несимпатичан и ако појма немам ко је.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:08 02.09.2009

Meni je

dan kada je Bojana, prošle godine pošla u I razred bio jedan od najlepših i najemotivnijih u životu. Divan tekst... hvala na podsećanju.

p.s. postigli smo i da ove godine spremamo priredbu za prvake
vishnja92 vishnja92 22:59 02.09.2009

Re: Meni je

hvala tebi :)

...
Unfuckable Unfuckable 19:19 02.09.2009

jadna deca

dadoše im knjige, a marama nigde.
Bilokakobilo, čestitam vam polazak u školu, biće to jedna nezaboravna avantura : pola dana bez matoraca, ehej !
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:22 02.09.2009

Re: jadna deca

pola dana bez matoraca, ehej !

eh da je pola dana, ovde ja ih ne vidim do 4 popodne.
Blade Runner Blade Runner 19:26 02.09.2009

Re: jadna deca

eh da je pola dana, ovde ja ih ne vidim do 4 popodne.

Tek u 6. I to što svi idu samo prepodne u školu.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:30 02.09.2009

Re: jadna deca

blade ja sam rekla da cu da radim od 7 do 3 samo da bih mogla ranije kuci da odem i da budem sa njima duze. al to valjda nije moguce svuda...kad oce neki sastanak sa mnom mora da bude zakazan na vreme kako bi ja zbrisala do 3 popodne. sad za sad funkcionise al ko zna do kad.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana