Ekologija| Hobi| Literatura| Nauka| Životinjski svet

Septembar je... vreme udžbenika

albicilla RSS / 03.09.2009. u 20:40

Pozabaviću se, zato, udžbenicima za posmatranje ptica, tj. ilustrovanim priručnicima za prepoznavanje vrsta, odnosno tzv. 'ključevima'. Jedan ključ je već preveden na srpski (Heinzel, Fitter & Parslow), a njegovo izdavanje zastalo kod para, ili nedostatka istih, evo ovaj…

0CollinsPocketGuide_senice2.jpg 

...a pre toga možete u boljim knjižarama potražiti engleska izdanja koja se najčešće zovu ‘Birds of Britain and Europe’. Ukoliko se u naslovu ne pominje odrednica ‘Europe’, može se desiti da knjiga ne prikazuje sve vrste koje se na našem kontinentu, pa tako i našoj zemlji, mogu videti.

Dakle, preporučujem knjige ilustrovane crtežima u boji (a ne fotografijama), kod kojih se uz ilustraciju nalazi kratak tekst o bitnim odlikama vrste i višebojna mapa rasprostranjenosti u Evropi. Slede neki od poznatijih ključeva – osim jednog, svi na engleskom i, osim jednog, sve sam ih viđao na policama naših knjižara ovih, poslednjih godina.  


Naslov: Birds of Britain and Europe

Autori: Peterson, Mountfort & Hollom

Komentar: malo je pevačica prikazano u letu, a i poze ptica na ilustracijama retko ukazuju na karakteristične položaje koje te vrste zauzimaju u prirodi. Ipak, strelice koje čitaoce upućuju na odlike bitne za identifikaciju su veoma korisne ali, tekst na početku, crteži u sredini, a mape rasprostranjenosti na kraju knjige, zahtevaju mnogo listanja i usporavaju upotrebu ovog ključa na terenu.

 

 

 

 

Naslov: Birds of Britain and Europe with North Africa and the Middle East

Autori: Heinzel, Fitter & Parslow

 

 

 

 

 

 

 

Komentar: ovaj je preveden na srpski, ali se po prevodu, za sada, samo skuplja paučina ...

 

Naslov: Birds of Britain and Europe

Autori: Bruun, Delin & Svensson

Komentar: ovaj ključ prikazuje samo ptice Evrope (bez sev. Afrike i Bliskog istoka) što ga čini posebno preporučljivim za početnike; obično dostupan i u našim prodavnicama za manje od 600 dinara; šljukarice, galebovi i čigre su dobro prikazani, ali je, istini na volju, to malo teže reći za grmuše, zviždake i trepteljke

 

 

 

 

Naslov: Birds of Europe with North Africa and the Middle East

Autor: Lars Jonsson

Komentar: do pojave Collins Bird Guide važio za najbolji ključ za ptice Evrope – veoma preporučljiv

 

 

 

 

 

Naslov: Collins Bird Guide – The Most Complete Field Guide to the Birds of Britain and Europe

Autori: Mullraney, Svensson, Zetterstrom & Grant


 

 

 

 

 

 

 

 

Komentar: iako se Mullraney navodi kao prvi autor, on je preminuo tokom rada na knjizi, koju je potom priveo kraju Svensson, otuda ‘Svenssonov ključ'. Kvalitetom ilustracija se nametnuo kao najbolji ključ za ptice Evrope. Ono što među ilustracijama nedostaje su duplerice sa grabljivicama u letu ili šljukaricama na tlu, dakle strane na kojima je jednim pogledom, bez dodatnog listanja, moguće brzo porediti veći broj uzajamno sličnih vrsta.

 

Naslov: The New Birdwatcher's Pocket Guide to Britain and Europe

Autori: Peter Hayman, Rob Hume

8TheNewBirdwatchersPocketGuidetoBri.jpg 

Komentar: meni draga knjižica, izvrsnih i brojnih ilustracija, malog formata (staje u džep od košulje), prikazuje sve vrste naše zemlje, ali ne i ređe vrste Evrope; ipak, dva nedostatka – odsustvo latinskih imena ptica, kao i mapa rasprostranjenosti vrsta – početnicima mogu da zagorčaju život

 

 

Naslov: Ptice Srbije i područja od međunarodnog značaja

Autori: Dragan Simić, Slobodan Puzović

Komentar (Marko Tucakov): “crtežom i sasvim kratkim propratnim tekstom predstavlja 138 vrsta naših ptica. Veoma je zanimljivo to što su vrste predstavljene po staništima na kojima se mogu sresti... Tako imamo ptice vodenih staništa, šumskih staništa i poljoprivrednih predela na po tri lista, ptice planinskih šumskih i stenovitih staništa na dva, grabljivice, ptice urbanih sredina i travnih i žbunastih staništa na po jednom listu. Drugi deo priručnika je posvećen predstavljaju 35 evropski značajnih područja za ptice ... Nije baš najbolje rešenje to što su podaci kojima su predstavljena područja prepisani iz BirdLifeove IBA publikacije, pošto su oni već relativno stari. Ipak, imajući u vidu činjenicu koliko malo su ova područja poznata, treba čestitati autorima što su ih odlučili predstaviti u istoj knjizi sa pticama koje na njima žive.”

Za razliku od drugih, ne nalazi se u prodaji, već je besplatno dobijaju svi članovi Lige za ornitološku akciju http://www.ptica.org , a kao PDF dokument (oko 2 Mb) dostupna je na adresi http://www.ptica.org/newsletter/Ptice%20i%20IBA%20podrucja%20Srbije%20(LOA).pdf

11CollinsPocketGuide12.jpg 



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 22:11 03.09.2009

he he,

ovo je moj resor-u svakom smislu!
albicilla albicilla 08:02 04.09.2009

Re: he he,

i malo veca:

angie01 angie01 08:07 04.09.2009

Re: he he,

albicilla
i malo veca:


hm, da...jako loshe reshenje korica!
albicilla albicilla 08:08 04.09.2009

Re: he he,

hm, da...jako loshe reshenje korica!


imam prijateljicu koja je u bgd negde oko 1980te napravila mohikanku i izvukla pramenove u svim duginim bojama.. da se bas tad pojavi oglas za profanku engleskog u, cini mi se, matematickoj

ode ona tako na razgovor.. i uspe da direktoru podvuce da je bitno sta ima u, a ne na glavi, i dobije posao :)))

ne sudi knjigu po koricama
angie01 angie01 08:27 04.09.2009

Re: he he,

pa ovakava materija je zasluzila i daje mogucnosti-(mada i svaka druga), za kreativnije, osmishljenije ili barem grafichki korektno reshenje- a ovo nije nishta od toga!

korica se dizajnira-bash tako, kako si je skenirao, znachi, prednja i zadnja strana i one treba da su uskladjene, sjto ovde opet nije sluchaj,..reshenje islustracija na zadnjoj strani je haotichno, s jedne strane ptice koje plivaju su u svom priodnom polozaju a u vodi, a iznad su samo zalepljeni kolazi ovih drugih- pa neke lete-a nekima je postavljena samo gala, dok na prednjoj je taj kolaz josh smeshniji- to kao kad deca isecaju iz novina, pa lepo po svesci- nikakva ideja, postavka na formatu, kompozicija,..i onda da to sve ne bi "palo", reshenje shlajfni iz 60, koje treba da drze ceo haos,...o izboru i reshenju fonta teksta da i ne govorimo,...poshto se u tom delu josh najvishe prepoznaje dizajn- tipografija je majaka mara mastera! i josh,ovde su slova odshtampana onako kako ih kompjuterski program automatski rasporedjuje-a to nije ispravno..zbog mnogih pravila belina izamedju njih, npr-i to rade samo paceri!

eto, ako je bilo razumljivo, a u najkracem obliku-da ne gushim.
angie01 angie01 09:56 06.09.2009

Re: he he,

ne sudi knjigu po koricama


ma nije to tako jednostavno- :)))),..mislim koristiti to na neki nachin trivijalno uputsvo,....ja se opremom knjige bavim vec mnogo godina i to mi je uza specijalnost,..naravno da izmedju srednje finog guz papira sa loshim reshenjem, moze da se nadje i genijalni tekst- ali moje iskustvo je pokazalo, da ozbiljni izdavachi veoma vode rachuna tome,..kako je korica prvi signal za publiku, ona je ta koja privlachi da se ista i otvori i komunicira svaka sa svojom vrstom chitalaca,..ona sa zlatotiskom u sharenishu haotichnog reshenja, a naslovom-Kasandra s jednom, a skladan dizajnirani-tipografskom igrom reshen naslov-Volta Vitmena- sa drugom npr.
Korica nikada nije odvojena od sadrzaja- sem ponekad, kada je to deo nespretne sluchajnosti- kao shto to mislim da je u ovom sluchaju.

ja eto osetljiva na to- mozda nije trebalo da kazem i skrenem na ovu stranu,..eto izvinjavam se-izbrishi ako smeta, nije problem.
albicilla albicilla 10:12 06.09.2009

Re: he he,

knjige bavim vec mnogo godina i to mi je uza specijalnost,..naravno da izmedju srednje finog guz papira sa loshim reshenjem, moze da se nadje i genijalni tekst-




necu nikako da brisem; ima tema kod kojih se i sam osetim prozvan da cepam dlaku natroje, pa nemam prava to drugima zamerati

no kod ozbiljnog izdavaca... tu knjigu je kao svoj izdavacki prvenac objavila jedna nvo bez i jednog zaposlenog, a sav budzet od malo preko 2000 evra je potrosen da se dostigne sto veci broj primeraka (3000)
angie01 angie01 10:35 06.09.2009

Re: he he,

sam osetim prozvan da cepam dlaku natroje,


zao mi je ako je tako zvuchalo-samo mislim da je takva klnjiga zasluzila kavlitetnije idejno rashenje korica, narochito shto su takav izdanja kod nas retka-i to nema veze sa parama- samo sa osmishljavanjem!

(ps- videla sam udzbenik za Osh-chuvari priorde- koji je fenomanalno sadrzajno osmishljen- ali je projekat dat porgeshnom ilustratoru, - i tu pun kolor, skupa shtampa, kvalitetan papir, razna koplikovana lepljena, previjanja i slichne funkcionalne zezalice u njoj, ......apsolutno nisu pomogli da se umanji negativan uticaj ovog losheg izbora,....a bash je mogla da bude divna knjiga!)
albicilla albicilla 10:44 06.09.2009

Re: he he,

zao mi je ako je tako zvuchalo-samo mislim da je takva klnjiga zasluzila kavlitetnije idejno rashenje korica, narochito shto su takav izdanja kod nas retka-i to nema veze sa parama- samo sa osmishljavanjem!


imacu te na umu, bude li prilike
drug.clan drug.clan 22:23 03.09.2009

misli

uvek citam tvoje blogove, samo ponekada nesto pitam ili prokomentarisem ali da bi covek mogao da misli i prica o necemu mora bar nesto da zna o tome. A to ovde nije slucaj.

U svakom slucaju preporuka.
angie01 angie01 22:29 03.09.2009

Re: misli

uvek citam tvoje blogove


chlan si kluba chitalaca-ako vec nemash onu pravu knjizicu:)))
mimi09 mimi09 00:23 04.09.2009

Re: misli

Stvarno, a jel mozemo da dobojemo neke clanske knjizice kao pocasni bird watcheri? Onako sto redovno pohadjamo nastavu i pazimo na casu?
shumska shumska 01:27 04.09.2009

Re: misli

drug.clan
uvek citam tvoje blogove, samo ponekada nesto pitam ili prokomentarisem ali da bi covek mogao da misli i prica o necemu mora bar nesto da zna o tome. A to ovde nije slucaj.

U svakom slucaju preporuka.

isti sam slučaj
albicilla albicilla 07:05 04.09.2009

Re: misli

mimi09
Stvarno, a jel mozemo da dobojemo neke clanske knjizice kao pocasni bird watcheri? Onako sto redovno pohadjamo nastavu i pazimo na casu?



ivana23 ivana23 15:44 04.09.2009

***

blue_song blue_song 01:34 04.09.2009

Uvek citam,

i uzivam.
Umesto hvala dadnem obicno preporuku.
Ali sad i Hvala.
gorran2 gorran2 03:02 04.09.2009

Čemu služe ptice?

I ljudi?



albicilla albicilla 07:04 04.09.2009

Re: Čemu služe ptice?

gorran2
I ljudi?





procitah negde svojevremeno:
moze li covecanstvo bez muzike?
moze, ali i svemir moze bez covecanstva
gorran2 gorran2 08:53 04.09.2009

Re: Čemu služe ptice?

Muzika je najsavršenije ikad stvoreno. Energija, sloboda, pobina, očekivanje, zebnja - koja se tako lako i spontano uliva u sklad i lepotu.

Ipak, nema tako savršene muzike koja bi se mogla meriti s cvrkutom ptica u planinskoj šumi.

Ljudi koji razumeju ptice, koji razumeju neophodnost da iza sledećeg brega bude potok, a u planini jezero, znaju mnogo toga o onome o čemu se ne može ništa znati.

Možda bi ovo moglo biti blisko ljudima koji su intimni sa pticama u letu?
albicilla albicilla 09:26 04.09.2009

Re: Čemu služe ptice?

Možda bi ovo moglo biti blisko ljudima koji su intimni sa pticama u letu?


hmmm... da se ovaj bah ubrza nekoliko puta, moguce je da bi zvucao kao cvrkut ptica

imam negde onu nat geo savitljivu plocu sa pesmama grbavih kitova, pa je jedna znatno ubrzana - fascinatno je koliko tada tempom podseca na ptice
gorran2 gorran2 09:38 04.09.2009

Re: Čemu služe ptice?

hmmm... da se ovaj bah ubrza nekoliko puta, moguce je da bi zvucao kao cvrkut ptica
Tu nam je valjda i mesto - između ptica i kitova, zar ne?
mimi09 mimi09 11:49 04.09.2009

Re: Čemu služe ptice?

Evo kompozitora - ornitologa - koji je sve znao o pticama i muzici.

Olivije Mesian



ima jos
albicilla albicilla 09:02 05.09.2009

udzbenici



albicilla albicilla 09:10 06.09.2009

posebna preporuka za budimca

mimo one dve crne, koje preporucujem, i one bele koja je i na turskom objavljena (samo jos na srpskom nije..), za tvoje podrucje veoma je preporucljiva i ova:
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:36 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

albicilla
mimo one dve crne, koje preporucujem, i one bele koja je i na turskom objavljena (samo jos na srpskom nije..), za tvoje podrucje veoma je preporucljiva i ova:

Nabaviću je obavezno. Okruženi smo tim divnim stvorenjima, a tako malo znamo o njima. Komšije mi pričaju da ih je bilo mnogo više pre 10-20-30-40 godina i da su neke vrste potpuno nestale, a da ne znam zapravo o kojim vrstama pričaju (čak ni Fu ne zna jer se radi o lokalnim nazivima). Knjiga će prilikom takvih razgovora biti od neprocenjive vrednosti. Od sveg srca hvala.
albicilla albicilla 09:56 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

Bojan Budimac
Komšije mi pričaju da ih je bilo mnogo više pre 10-20-30-40 godina i da su neke vrste potpuno nestale, a da ne znam zapravo o kojim vrstama pričaju (čak ni Fu ne zna jer se radi o lokalnim nazivima). Knjiga će prilikom takvih razgovora biti od neprocenjive vrednosti. Od sveg srca hvala.


kod lokalnih naziva, karabatak i kucuk karabatak su veliki i mali vranac, aka kormoran :))

albicilla albicilla 10:27 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

a ornitoloska nagrada za trud u tvom kraju jeste retki, po izmiru nazvan
White-breasted Kingfisher Halcyon smyrnensis Belogrudi vodomar

Bojan Budimac Bojan Budimac 10:42 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

a ornitoloska nagrada za trud u tvom kraju jeste retki, po izmiru nazvan
White-breasted Kingfisher Halcyon smyrnensis Belogrudi vodomar

Wow! Verovao ili ne video sam ga! Pre jedno godinu dana i to iz prilične blizine, nije bilo više od 6-7m. Zastao mi je dah od lepote. To jesu događaji koji se pamte (barem ih ja pamtim).
angie01 angie01 10:45 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

White-breasted Kingfisher


koja faca!!!!!
albicilla albicilla 10:46 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

Bojan Budimac
a ornitoloska nagrada za trud u tvom kraju jeste retki, po izmiru nazvan
White-breasted Kingfisher Halcyon smyrnensis Belogrudi vodomar

Wow! Verovao ili ne video sam ga! Pre jedno godinu dana i to iz prilične blizine, nije bilo više od 6-7m. Zastao mi je dah od lepote. To jesu događaji koji se pamte (barem ih ja pamtim).


wow!!!!

meni se tamo nije posrecio
albicilla albicilla 11:08 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

'aj sto ga ja u desetak dana ne videh, ali, ni moj vodic, brajan, koji je tamo ziveo desetak godina, nije ga svake godine vidjao
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:39 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

'aj sto ga ja u desetak dana ne videh, ali, ni moj vodic, brajan, koji je tamo ziveo desetak godina, nije ga svake godine vidjao

Dobro, nisam ornitolog (ali si na dobrom putu da me napališ), ali gledam okolo i zapažam, a u četiri i po godine koliko sam ovde video sam ga samo jedanput. Tako da sada kapiram zašto je to nagrada.
albicilla albicilla 11:55 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

Dobro, nisam ornitolog (ali si na dobrom putu da me napališ), ali gledam okolo i zapažam, a u četiri i po godine koliko sam ovde video sam ga samo jedanput. Tako da sada kapiram zašto je to nagrada.


da, brajan je svakog meseca iste terene s dvogledom obilazio 5-6 puta, pa ipak ga nije svake godine vidjao

a da si tada zabelezio i datum, lokaciju, vrstu i broj jedinki (dobro, ova druga tri podatka znas), imao bi ornitolosku belesku koja se moze uvrstiti u kushbank i dalje analizirati. turci imaju odlicno razradjenu online bazu podataka opazanja ptica

mogu ti poslati neke brajanove terenske beleske iz tog kraja, da vidis kako izgledaju (a pri tom, brajan je bio vrsni birder, bez imalo naucnih ambicija; ja sam ga ubedjivao da napise naucni rad o svojim istrazivanjima, ali je kancer bio brzi)
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:01 06.09.2009

Re: posebna preporuka za budimca

mogu ti poslati neke brajanove terenske beleske iz tog kraja, da vidis kako izgledaju

naravno da želim
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:58 06.09.2009

Ovog

lepotana viđam jako često, nekada svakodnevno



A na zvuk kljucanja otkidam, naročito kad podseća na otvaranje vrata sa zarđalim šarkama.
albicilla albicilla 12:14 06.09.2009

Re: Ovog

taj je

Dendrocopos medius Middle Spotted Woodpecker Srednji detlić

za ocekivati je jos jedan slican; a mozda najupadljivija razlika je sto drugome taj crni brk dodiruje kljun:

Dendrocopos syriacus Syrian Woodpecker Seoski detlić

Bojan Budimac Bojan Budimac 12:18 06.09.2009

Re: Ovog

Dendrocopos syriacus Syrian Woodpecker Seoski detlić

Sad kad pogledah fotke biće da je taj. Eto, moram nabaviti udžbenik pod hitno, da znam šta gledam.
NNN NNN 16:26 06.09.2009

Obično "balavim" za ovakvim knjižicama

a u budućnosti (najbližoj) biće multimedijalni priručnici (+ online pordška), zato treba požuriti i nabaviti ove "papirne", dok ih još ima
albicilla albicilla 17:10 06.09.2009

Re: Obično "balavim" za ovakvim knjižicama

NNN
a u budućnosti (najbližoj) biće multimedijalni priručnici (+ online pordška), zato treba požuriti i nabaviti ove "papirne", dok ih još ima


ima vec i ipod kljuceva, koji su obicno malo prikraceni na tekstu, ali obogaceni za snimke glasanja. korisno je to, ali papirnu knjigu jos nije izbacilo, a i nece skoro

jedan moj prijatelj je svojevremeno izrazio zelju da kupi kljuc, na srpskom, prosto da ga ima, a i zbog dece, da nesto nauce... ne da bi se time i bavili ili jurili retkosti, vec naprosto da znaju one koje svakodnevno vidjaju, kao deo opste kulture

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana