Gradjanske inicijative| Zdravlje

Početak projekta "Mapa porodilišta"

Krugolina Borup RSS / 05.09.2009. u 19:34

ApartmaniFront.jpg

Pre nedelju dana Spartanka_Afrodita i ja krenule smo u obilazak prvih 10 porodilišta, a u okviru projekta "Mapa porodilišta" koji za cilj ima prikupljanje informacija i ilustracija za vebsajt (i štampane brošure) namenjene korisnicima usluga porodilišta. Prošle nedelje obišle smo porodilišta "Dr Dragiša Mišović", GAK "Narodni front" i porodilište u okviru Opšte bolnice Sremska Mitrovica. Sledeće nedelje planiran je obilazak porodilišta u Višegradskoj, Rumi i Lazarevcu.

Pored toga što tokom ovih poseta prikupljamo korisne informacije za korisnike, "kolateralna dobit" jeste uspostavljanje direktnog kontakta s načelnicima i glavnim sestrama i babicama, kao i otvoreni razgovori o mnogim temama koje smo pokrenuli, ali i o problemima koji njih muče, dok pokušavaju da na najbolji način organizuju rad u svojoj ustanovi. Moram da kažem da su razgovori koje smo vodili sa načelnicima (dr Antić u Mišoviću, dr Rakić u Frontu i dr Malobabić u Sremskoj Mitrovici) bili IZUZETNO otvoreni, direktni, korisni, vođeni u odličnoj atmosferi i uzajamnom poverenju. Mislim, nismo se mi ni nadali da će baš da nas nabijaju na kolac, ali s obzirom kakve su reakcije bile na prvom sastanku načelnika, (pardon, ispravka: na prvoj nacionalnoj konferenciji), ipak smo se prijatno iznenadile toplim dočekom. Dr Rakić i dr Antić su nas dočekali nakon što im se završilo dežurstvo, tj. ostali u ustanovi na sastanku s nama (koji je trajao saaatima) nakon završetka svog radnog vremena, što izuzetno cenimo i na čemu se ovom prilikom zahvaljujemo.

Pretresali smo razna pitanja, od epidurala, preko epiziotomije, pa do prisustva oca porođaju. Ukratko, u sve tri ustanove su pro-epidural nastrojeni, i smatraju da bi to trebalo omogućiti svakoj ženi besplatno (e, samo da je dovoljno anesteziologa). Pale su neke zanimljive ideje kako taj problem rešiti, ali otom potom, dok testiramo koliko su izvodljive.

Epiziotomija je rutinska u Frontu i Sremskoj Mitrovici (oko 90%), a u Mišoviću iznosi oko 53%. Dr Rakić iz Fronta lično je otvorena za promenu prakse rutinske epiziotomije, ali kolege s kojima radi uglavnom nisu. U Mišoviću dr Antić kaže da mahom čekaju da im babica kaže treba li epiziotomija ili ne. U Sremskoj Mitrovici dr Malobabić kaže da do sada nije mnogo razmišljao o tome, niti o eventualnoj potrebi za promenom te prakse (rutinska epiziotomija je ono što ih na fakultetu uče, kao sastavni deo "aktivnog vođenja porođaja", koji se sprovodi bukvalno svuda), ali da je spreman posvetiti tome pažnju u budućnosti.

Što se prisustva oca porođaju tiče... jaooooo meneeeee... nigde nismo naišli na razumevanje. Samo na izgovore. A mene ako pitate - u sve tri ustanove (UKLJUČUJUĆI FRONT) već SADA imaju SVU NEOPHODNU PRIVATNOST potrebnu za tako nešto. Mislim, moj omiljeni načelnik svih vremena i duže (za neupućene: dr Stanojević), svojevremeno me u "Ključu" ubeđuje kako nema privatnosti, jer su boksovi odvojeni staklom. Kad, mi došli tamo, a ono... stakla imaju VENECIJANERE! Evo korpus delikates:

PorodjajniBoksFront.jpg

Dobro, de, da budem fer: izgleda da nemaju baš sva stakla venecijanere. Ali, ako makar jedan boks ima venecijanere, logično je da ih je lako čas posla instalirati i u ostale boksove. Jel tako tako je.

Kada bih izdvajala dve-tri reči kojima bih opisala glavni utisak u svakom od ova tri porodilišta, to bi glasilo otprilike ovako:

- Dr Dragiša Mišović: siroti prebukirani, navalile žene na njih.

- Narodni front: definitivno preveliki konglomerat koji treba rasteretiti.

- Sremska Mitrovica: blagosloveni velikim prostorijama i hodnicima.

U Dr Dragiše Mišović su SVE sobe i SVI kreveti bili popunjeni. Dr Antić kaže da moraju često da vraćaju žene, jer mesta nema. Najveći problem koji on ima u organizaciji rada je: nedostatak čistačica. S obzirom da svaka soba ima svoje kupatilo, imaju 36 mokrih čvorova, a gde je održavanje soba, hodnika, sala, porođajnih bokseva, kancelarija, pomoćnih prostorija... Anesteziologe za sad imaju svoje, ali kad se otvori odeljenje Urologije (trenutno se renovira), deliće anesteziologe s njima, pa očekuje probleme.

U Narodnom Frontu imamo zanimljivu pojavu. Pre otprilike mesec dana odobrena je mera "izabranog ginekologa", ali se sad ispostavlja da retko koji ginekolog pristaje da bude izabran. Čuli smo ponešto i o razlozima zašto, ama nije za blog. Nije ni važno, jelte. Drugi moj najsnažniji utisak u Frontu jeste diskriminacija siroma običnih žena u odnosu na tzv. "apartmanke". U apartmanima, sve može: posete od 10.00 do 22.00; pušenje na terasi; bifteci i džigerice u slučaju lošije krvne slike... A na običnom odeljenju: posete strogo zabranjene; pušenje se novčano kažnjava; zabranjeno doturanje hrane sa strane. Poruka lične prirode za ministra: Ministre, jel' to to "solidarno zdravstvo" o kome pričate? Meni mnogo više liči na diskriminaciju, kao i na nelegalnu privatizaciju unutar solidarnog zdravstvenog sistema.

U Sremskoj Mitrovici, koja i ima najmanji broj porođaja dnevno od sve tri bolnice koje smo obišli, razgovor nismo vodili samo s načelnikom, već sa većim delom kolektiva (porodili "aktivnim vođenjem" šta su imali za taj dan dok mi nismo došli, pa se mogli opustiti:-))). Problem koji oni imaju jeste da je veći broj ženskog osoblja (što lekara, što babica, što sestara) skoro došao sa porodiljskog, a po zakonu u naredne tri godine imaju pravo da ne rade noću. Tako da im je izuzetan izazov napraviti raspored dežurstva, i vazda jedno te isto osoblje "strada" dodeljivanjem noćne smene.

Sve u svemu, čuli smo mnogo detaljnih informacija o problemima koje svako pojedinačno porodilište ima, uredno ih prikupljamo, pa ćemo da ih obradimo, analiziramo, i - nadamo se - u saradnji s ministarstvom, neke od njih pokušati da rešimo. A sve s ciljem da usluga koja se pruža ženama bude kontinuirano sve bolja i bolja.

Prepune smo utisaka, prepune smo entuzijazma i optimizma, i s nestrpljenjem očekujemo posete novim porodilištima.

Za više informacija o njima: watch this space.

SremskaMitrovica.jpg

PS VAŽNO!: toaleti u Frontu su čisti

 



Komentari (108)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 19:35 05.09.2009

prva

ha
NNN NNN 19:58 05.09.2009

Drugi

SREĆNO!
mrvicak mrvicak 13:23 07.09.2009

Treća

Tjah, znate kak se kaže - treća sreća
Drage vredne žene - još jednom - bravooo i čestitke!
Jako dragocena nam je ova mapa porodilišta - da vidimo bre uopšte šta je i kako je - pa onda potkovano burgijamo i da menjamo, sve šta treba... (a ja opet ko češa: prisustvo oca/drugarice/koga god mislim da je najvažnije i predstavlja korak ka svim drugim promenama - uz svedoka bi se mnogo štošta prosto moralo menjati).
Eee, još da ministarstvo shvati da im se itekako isplati da lepo ceo projekat finansiraju, pa da se zaždi i dalje i južnije...
chobanica chobanica 20:06 05.09.2009

Joj sto bih volela

da je na toj prvoj slici sa tobom Slobce Znam da nije, al' bilo bi tako dobrooo...
scabies scabies 21:09 05.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Prepune smo utisaka, prepune smo entuzijazma i optimizma, i s nestrpljenjem očekujemo posete novim porodilištima

U apartmanima, sve može: posete od 10.00 do 22.00; pušenje na terasi; bifteci i džigerice u slučaju lošije krvne slike... A na običnom odeljenju: posete strogo zabranjene; pušenje se novčano kažnjava; zabranjeno doturanje hrane sa strane. Poruka lične prirode za ministra: Ministre, jel' to to "solidarno zdravstvo" o kome pričate? Meni mnogo više liči na diskriminaciju, kao i na nelegalnu privatizaciju unutar solidarnog zdravstvenog sistema.
Može objašnjenje, obzirom da ne uviđam problem (dobro, to pušenje već jeste kršenje pravila, istina)?
P.S. Čini mi se da su vam naopako obukli mundire
maca22 maca22 23:02 05.09.2009

Re: Joj sto bih volela

scabies
P.S. Čini mi se da su vam naopako obukli mundire

Dr M Dr M 00:30 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Čini mi se da su vam naopako obukli mundire


Poznato je da se Kru i Afrodita ne zakopcavaju na ledjima...pa ovi nisu hteli da ih ljute..
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:06 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Može objašnjenje, obzirom da ne uviđam problem


Pazi ovako: svaka soba u Mišoviću je na nivou apartmanskog dela u Frontu.
U Mišoviću, naravno, besplatno (mada prebukirano).
U Frontu - 8.000 do 12.000 dinara dnevno.
Umesto da u Frontu krenu da renoviraju sprat gde je normalno odeljenje, i da ga naprave da bude kao apartmansko, oni pare radije ulažu da u apartmanskom delu dvokrevetne apartmane pretovore u jednokrevetne.
Tako može više para da se zaradi.
Ako ćemo tako, onda brate daj na tender, pa prodaj ceo Front, a ne da mi se privatizuje unutar solidarnog zdravstvenog sistema.
I šta tebi ovde nije jasno?

P.S. Čini mi se da su vam naopako obukli mundire


Jaaaooooo, pusti... jedva udjosmo unutra bez brisa!
Kaže glavna sestra Jovanka: "Jel imate bris?"
Kažem ja: "Ma, ajte molim vas, to su gluposti, jel imate vi bris?!"
Kaže sestra Jovanka: "Imam, kako nemam. Mi bris radimo na 6 meseci."
Kažem ja: "E, pa i ja sam ga radila pre 6 meseci, i bio je u redu!"

Posle u Sremskoj Mitrovici čujemo da je to pravilo o obaveznom brisu za zaposlene na šest meseci promenjeno, i da sada oni bris rade jednom u godinu dana.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:29 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

chobanica
da je na toj prvoj slici sa tobom Slobce Znam da nije, al' bilo bi tako dobrooo...


Pa, nije Slobče, ali ako bude u smeni kada budemo obilazili Zvezdaru, volela bih da se sretnemo, popričamo i slikujemo, naravno. U pričama koje u 2009. godini sa Zvezdare dolaze, često hvale baš odeljenje intenzivne nege, baš sestre s tog odeljenja, pa i Slobče posebno imenom. Ne znam šta se tamo desilo, ali nešto se definitivno desilo. E, jedino što ništa od protokola nisu promenili, i dalje tri dana kateter, tri dana infuzija, tri dana bez hrane i vode... ali bar donose bebe povremeno.

U Mišoviću, Frontu i Sr. Mitrovici, kateter i zabrana hrane/vode svedeni su na maksimum prva 24 sata. Kako samo na Zvezdari mora sve to da traje puna tri dana, nikad mi neće biti jasno...
scabies scabies 08:53 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

I šta tebi ovde nije jasno?

Samo nemoj da biješ.
Nego, imam još jedno pitanje, ako smem... Zašto su sva porodilišta koja obilazite u prečniq od 80km? Hoćete ići negde dalje?
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:09 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Zašto su sva porodilišta koja obilazite u prečniq od 80km? Hoćete ići negde dalje?


Ukratko: kolko para, tolko muzike.

Projekat "Mapa porodilišta" predviđa obilazak svih porodilišta u Srbiji.

Ministarstvo zdravlja je svojevremeno imalo konkurs za podršku nevladinim organizacijama, na koji smo se mi prijavili, ali s obzirom da je maksimum sredstava koje su oni tada objavili da mogu dati za bilo koji pojedinačni projekat 300.000 dinara, mi nikako nismo mogli da konkurišemo sa KOMPLETNIM projektom, jer šanse nema da se za te pare obiđu sva porodilišta u Srbiji. Stoga smo mi kod njih konkurisali za obilazak 10 porodilišta, i to 6 koja pripadaju Beogradskom okrugu, i 4 koja su u okruzima blizu Beograda.

A Ministarstvo nam za to dalo 150.000 dinara, tako da već muku mučimo kako u to da se uklopimo, jer ajde što imamo troškove putovanja, i što su nam honorari za sav taj posao minimalni, nego što treba od tih para isfinansirati i pravljenje i postavljanje vebsajta, i štampu brošura.

Mi se nadamo da ćemo, nakon što uspešno obavimo obilazak ovih 10 porodilišta, finansijsku podršku za nastavak projekta i obilazak ostalih porodilišta, uspeti da dobijemo od neke društveno odgovorne kompanije. Bambi se svojevremeno zanimao baš za podršku ovog projekta.

Ps: ministarstvo - da je pametno - podržalo bi finansijski projekat do kraja, jer je ovaj posao koji obavljamo izuzetno koristan za njih! Ama, oni opsednuti štednjom! Preteruju bre s tom štednjom, da si samo videla šta su servirali kao "koktel-ručak" nakon V Nacionalne konferencije o stalnom unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, koji je prošle nedelje održan u Sava centru. To nije više ni štednja, to je blam, ženo. Blam!
scabies scabies 09:45 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

A jeste li vi tamo videli porodilje i razgovarali sa njima?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:24 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

scabies
A jeste li vi tamo videli porodilje i razgovarali sa njima?


To je prilično zeznuta stvar. Bar ja se osećam strašno nelagodno da ženama upadam u sobu i ugrožavam im privatnost. Mislim, žene doje, oporavljaju se od porođaja... samo im mi još falimo!

Ipak, u Mišoviću se jesmo u jednoj sobi zadržale nešto duže, i popričale sa ženama. Jedna od njih tri je čula za "Majku Hrabrost". Nisu imale nikakvih primedbi, samo pohvale za osoblje. Kažem ja njima: "Evo ga načelnik, recite sada šta treba menjati." Žalile su se na krevete, tj. na dušeke na krevetu, koji su izuzetno tanki, mekani, neudobni. Ali, to nije za načelnika, to je za - ministra. Upravo ministarstvo je nabavilo te dušeke na nekakvome tenderu. Opet štednja, pretpostavljam.

U Frontu smo takođe u jednoj sobi pričali s porodiljama, nisu imale primedbi. Ali je sestra Jovanka, kako smo koje odeljenje obilazili, praznila kutije "Primedbe i pohvale", pa smo posle seli u njenu kancelariju, i ona nam je čitala primedbe (kaže: šta ima da čitam pohvale, to se podrazumeva). I, vidi vraga, najviše primedbi na - sestre iz laktacije.

U Sremskoj Mitrovici nismo pričali ni sa jednom porodiljom. Ali smo pričali sa novopečenim tatom koji je ispred porodilišta čekao da mu otpuste ženu i bebu, sa sve cvećem. I bio je pun hvale za osoblje i za tretman. Dakle, to čusmo pre nego što i uđosmo u porodilište.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:23 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

ministarstvo - da je pametno - podržalo bi finansijski projekat do kraja, jer je ovaj posao koji obavljamo izuzetno koristan za njih!

Hej, pa mozda bi se ministarstvo zdravlja opametilo ukoliko se jos jedno 150,000 puta zahvalis ministru ili eventualno napises jos 150,000 puta kako verujes Tomici ?
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:20 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Hej, pa mozda bi se ministarstvo zdravlja opametilo ukoliko se jos jedno 150,000 puta zahvalis ministru ili eventualno napises jos 150,000 puta kako verujes Tomici ?


I to što kažeš.
Ajd da probam:

Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.
Hvala ministru zdravlja na svoj dosadašnjoj podršci i razumevanju.

I još:

Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici. Verujem Tomici.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:22 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Ok. Some money is on its way !

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:26 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Ok. Some money is on its way !


Nemoj Ninoslave, ti da se trošiš, leba ti.
Ima drugih, ludih, koji će.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:37 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Nemoj Ninoslave, ti da se trošiš, leba ti.

Ma sta ima, bre ! Ludiramo se svi, zar ne ? Vako il' nako.
Nego, posle obilazaka, napisacete izvestaj i stavicete ga na sajt. To je sjajna ideja.
Jel' snimate sve to ? Pa onda, bre to, snimljeno turite na internet ? Bez politicki odgovorne cenzure.
Ako nece ministarstvo ili Tomica za to da dadnu, dace mozda neka drustveno korisna organizacija.
Sa Marsa. To je, barem neko moje iskustvo.
Srecno !
maca22 maca22 17:52 06.09.2009

Re: Joj sto bih volela

scabies
U apartmanima, sve može: posete od 10.00 do 22.00; pušenje na terasi; bifteci i džigerice u slučaju lošije krvne slike... A na običnom odeljenju: posete strogo zabranjene; pušenje se novčano kažnjava; zabranjeno doturanje hrane sa strane.
Može objašnjenje, obzirom da ne uviđam problem (dobro, to pušenje već jeste kršenje pravila, istina)?

Evo boldovala sam deo koji može biti problem.
Zarobe ih i drže gladne???

Osim toga, koliko čujem problem je u ljubaznosti. Otac koji dolazi u posetu s muštra i šikanira, ne, ne može da uđe, ne ne može ovo, ne, ne može ono, sve neprijatno ... dok slučajno, onako zbunjen, ne kaže da mu je žena u apartmanu. A onda sledi rastapanje od ljubaznosti...
maca22 maca22 15:05 07.09.2009

Re: Joj sto bih volela

Krugolina Borup
U Mišoviću, Frontu i Sr. Mitrovici, kateter i zabrana hrane/vode svedeni su na maksimum prva 24 sata. Kako samo na Zvezdari mora sve to da traje puna tri dana, nikad mi neće biti jasno...

Iznuruju zdravu ženu?
miloradkakmar miloradkakmar 00:50 06.09.2009

Ne bi

ti bila Ti , da ne prozboriš koju s ministrom
Poruka lične prirode za ministra: Ministre, jel' to to "solidarno zdravstvo" o kome pričate? Meni mnogo više liči na diskriminaciju, kao i na nelegalnu privatizaciju unutar solidarnog zdravstvenog sistema.

Samo nastavite.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:31 06.09.2009

Re: Ne bi

da ne prozboriš koju s ministrom


Pa šta ću kad je on najglavniji, od njega sve zavisi.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:23 06.09.2009

ruma

meni se nesto po glavi vrzma info da porodiliste u rumi ne radi jer nemaju onaj aparat za merenje otkucaja bebinom srca, tako da ne mogu da rade porodjaje (a mogli su toliko godina unazad...). so, mozda gresim, mozda se nesto promenilo u medjuvremenu...?
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:32 06.09.2009

Re: ruma

meni se nesto po glavi vrzma info da porodiliste u rumi ne radi


Radi, ali imaju izuzetno mali broj porođaja - do 200 godišnje. Skoro sve prvorotke i sve komplikovanije višerotke, dobijaju uput za Sremsku Mitrovicu. Verujem da je to upravo zbog nedostatka opreme, ali da ne pričam napamet - znaću tačno kad budemo obišli porodilište sledeće nedelje.
jednatanja jednatanja 09:09 06.09.2009

Evo

ja se iznenadila da je prisustvo oca na porođaju dozvoljeno u bolnici u Senti, svaka čast mom gradu!
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:16 06.09.2009

Re: Evo

Svaka čast!
nelinet nelinet 10:46 06.09.2009

Re: Evo

Svaka cast Sencanskom porodilistu u svakom smislu, ja sam od porodilja koje su se tamo porodile cula samo reci hvale!
A , svaka cast i Krugolini za sve sto cini za nas
Oljacat Oljacat 10:16 06.09.2009

Odlican pocetak

Ovo je super, Kru. Svako porodilište koje obiđete je još jedan plus za MH i za sve mame i tate Srbije. Jedva čekam rezultate istraživanja.
leopold_lady leopold_lady 10:53 06.09.2009

Devojčica u roze košuljici ....

Pozdrav najjhrabrijoj mami ...... ....

Krugolina - pokrenula si veliku stvar..... I sama znaš to.....
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:58 06.09.2009

Dva pitanja

1. Oduzimanje mobilnog
2. Dotur hrane nakon višečasovnog porođaja

maca22 maca22 12:06 06.09.2009

Re: Dva pitanja

Pitanje za Višegradsku, ako ženi u anesteziji poderu matricu, to zakrpe i ne kažu ni njoj, niti piše u izveštaju, ali svi drugi to kasnije to vide - e kako da žena dobije priznanje?
maca22 maca22 17:37 06.09.2009

Konglomerat

- Narodni front: definitivno preveliki konglomerat koji treba rasteretiti.

U kom smislu konglomerat i kako rasteretiti?
maca22 maca22 17:49 06.09.2009

Re: Konglomerat

Dr Rakić iz Fronta lično je otvorena za promenu prakse rutinske epiziotomije, ali kolege s kojima radi uglavnom nisu.
Zašto nisu?

U Mišoviću dr Antić kaže da mahom čekaju da im babica kaže treba li epiziotomija ili ne.

Može neko da objasni kako tačno to babica vidi?

Anesteziologe za sad imaju svoje, ali kad se otvori odeljenje Urologije (trenutno se renovira), deliće anesteziologe s njima, pa očekuje probleme.

To večno zanimljivo pitanje. Čitali smo ovde da u inostranstvu to anesteziolog očas uradi, a svaka babica je osposobljena da sama dodaje i dozira. U kom grmu leži zec ovde?


maca22 maca22 17:54 06.09.2009

Re: Konglomerat

Mislim, moj omiljeni načelnik svih vremena i duže (za neupućene: dr Stanojević), svojevremeno me u "Ključu" ubeđuje kako nema privatnosti, jer su boksovi odvojeni staklom. Kad, mi došli tamo, a ono... stakla imaju VENECIJANERE! Evo korpus delikates:

Ccc...
radmilahum radmilahum 09:21 07.09.2009

Re: Konglomerat

ma...
Ja sam se u NF porodila u boksu koji je prikazan na slici. I to tako sto su me ostavili na stolu i dosli posle nekih sat, sat ipo kada sam ih zvala. I sta je bio problem da u sobi bude moj muz i samo sedi tu?!?! Ja nisam imala snage ni ruku da pomerim. Odogovor je da im ne odgovara jer bi im *$&@^%@&#*$ po spisku sto se cerekaju u sobi pored mene i srcu kafu dok se ja rastajem sa zivotom i sto im ne pada na pamet da provire kroz venecijanere i priupitaju me kako ide porodjaj.
Dakle problem su svedoci a ne privatnost. Ionako smo lezale sve bez gaca u sobi kasnije, o kakvoj mi to privatnosti pricamo?!?!?!
bgbgbg bgbgbg 13:11 07.09.2009

Re: Konglomerat

Re: Konglomerat #Linkma...
Ja sam se u NF porodila u boksu koji je prikazan na slici. I to tako sto su me ostavili na stolu i dosli posle nekih sat, sat ipo kada sam ih zvala. I sta je bio problem da u sobi bude moj muz i samo sedi tu?!?! Ja nisam imala snage ni ruku da pomerim. Odogovor je da im ne odgovara jer bi im *$&@^%@&#*$ po spisku sto se cerekaju u sobi pored mene i srcu kafu dok se ja rastajem sa zivotom i sto im ne pada na pamet da provire kroz venecijanere i priupitaju me kako ide porodjaj.
Dakle problem su svedoci a ne privatnost. Ionako smo lezale sve bez gaca u sobi kasnije, o kakvoj mi to privatnosti pricamo?!?!?!


Bravo. Problem su svedoci, licno zainteresovani da sve protekne kako treba.
mrvicak mrvicak 13:15 07.09.2009

Re: Konglomerat

Dakle problem su svedoci a ne privatnost. Ionako smo lezale sve bez gaca u sobi kasnije, o kakvoj mi to privatnosti pricamo?!?!?!


Ma jašta, osnovni problem s očevima/drugaricama/sestrama je što su u pitanju svedoci (i to pokretni, pa mogu mesto porodilje da ih nateraju da reaguju, tj. ne puste ih da piju kafe i ignorišu žene).
Ta priča s privatnošću je smejurija - obični venecijaneri rešavaju problem. A koliko im je do privatnosti & dostojanstva žena koje im leže po odeljenjima stalo najbolje vidimo iz "detalja" tipa: zabranjene gaće, a od uložaka samo oni vata u gazici - pa žene manevrišu po hodnicima tako bezgaće u pokušaju da sačuvaju uložak da im ne ispadne negde na putu od sobe do klonje; zatim, zabrana mobilnih - to valjda čuvaju moju privatnost više od mene same, da se nešto ne izlanem slučajno:) ; potom, zabrana doturanja hrane...
Ukratko, jako čudnovato shvatanje privatnosti
maca22 maca22 14:36 07.09.2009

Re: Konglomerat

a stvarno je tolika briga za interes porodilje, zvan privatnost čudna, kada se ima u vidu da ih nije briga za poniženje, bolove, stres, ucene, traume, mastitise...
Ne bi trebalo da odlučuju u tuđe ime šta ženama treba.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:18 07.09.2009

Re: Konglomerat

maca22
Mislim, moj omiljeni načelnik svih vremena i duže (za neupućene: dr Stanojević), svojevremeno me u "Ključu" ubeđuje kako nema privatnosti, jer su boksovi odvojeni staklom. Kad, mi došli tamo, a ono... stakla imaju VENECIJANERE! Evo korpus delikates:


Jel to crno na belo, da je uvaženi Dr Stanojević lagao? Da je lagao građane Srbije na tako bezazlenom povodu? E, ako je to slagao a sva je prilika da jeste, šta on još drugo laže i mulja?

Ej bre, kakvo smo mi društvo, kada nam akademska elita laže u javnom nastupu... Hačelnik klinike...
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:18 07.09.2009

Re: Konglomerat

Jel to crno na belo, da je uvaženi Dr Stanojević lagao?


Ma, nije on lagao nas, čoveče. On i sebe laže. I ne samo on, nego svi komplet. Duboko sam uverena u to. Taj otpor prisustvu oca porođaju... to ih sve toliko zaslepljuje, da je to strašno. Ne mogu da shvatim da su svi redom, svi do jednog (ne samo dr Stanojević) protiv nečeg tako prirodnog, ljudskog, razumnog... toliki otpor protiv nečeg što može samo dobra da donese svima... ne ide mi u glavu...
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:28 07.09.2009

Re: Konglomerat

Krugolina Borup

Ma, nije on lagao nas, čoveče. On i sebe laže. I ne samo on, nego svi komplet. Duboko sam uverena u to. Taj otpor prisustvu oca porođaju... to ih sve toliko zaslepljuje, da je to strašno. Ne mogu da shvatim da su svi redom, svi do jednog (ne samo dr Stanojević) protiv nečeg tako prirodnog, ljudskog, razumnog... toliki otpor protiv nečeg što može samo dobra da donese svima... ne ide mi u glavu...


Strah od svedoka, dovoljno motivisanog da lupi šakom o sto. I ne samo o sto ukoliko zatreba.
scabies scabies 19:38 07.09.2009

Re: Konglomerat

Strah od svedoka, dovoljno motivisanog da lupi šakom o sto. I ne samo o sto ukoliko zatreba.
Mislim da takav stav i proizvodi njihov stav. I mislim da uopšte nije dobro za inicijativu MH da se sa ovog mesta čuju takve izjave. Moje skromno mišljenje.
Ja potpuno razumem otpor osoblja da omogući prisustvo očeva porođaju. Naročito kad vidim ovakve komentare.
Inače, smatram da je jako važno omogućiti prisustvo partnera/sestre/drugarice/kogagod porođaju.
zilikaka zilikaka 19:40 07.09.2009

Re: Konglomerat

Inače, smatram da je jako važno omogućiti prisustvo partnera/sestre/drugarice/kogagod porođaju.

Krugolina Borup Krugolina Borup 20:06 07.09.2009

Re: Konglomerat

I mislim da uopšte nije dobro za inicijativu MH da se sa ovog mesta čuju takve izjave.


Čuj, sve zavisi od toga kako takve izjave čitaš i uzimaš.

Evo, na primer, ja kad god pročitam takve i slične izjave, meni je to samo signal i dokaz da između lekara i pacijenata postoji nekakvo ogromno nepoverenje. Stoga mislim i da je praćenje učestalosti njihovog ponavljanja odličan način da se prati kako proces isceljenja tog nepoverenja napreduje.

Kad takvih izjava bude sve manje i manje, ili kad potpuno prestanu... e, onda ću znati da smo obavili veeeeeliki posao! Za sad: neka ih. Kod mene je na blogu vazda bila demokratija. Upravo izjave, komentari, reakcije... jesu za mene barometar promene raspoloženja, način da se vidi u kom pravcu napredujemo, da li ima promene atmosfere, odnosa, stavova, na bolje ili na gore.

Samo da bude jasno: za nepoverenje koje postoji između lekara i pacijenata, nema šanse da je kriva samo jedna strana. Ali, šanse nema. Naš problem ovde na blogu je što nemamo hrabrih lekara koji bi se ulogovali i krenuli otvoreno s nama da razgovaraju, da nam reflektuju nas, da nam predstave kako oni nas vide, kako mi njima pravimo problem, kako mi njih teramo da oni nama ne veruju. Kao što mi ne verujemo njima.

A razumem i njih što se ne usuđuju da se uloguju i krenu u priču s nama. Pa, razapesmo dr Stanojevića onomad kad nam je jasno, glasno i otvoreno rekao šta misli. Nismo se potrudili da pokušamo čuti šta kaže, već nam bilo važnije kako to kaže. A da smo se usredsredili na ono što kaže, onda smo mogli nastaviti raspravu zašto se s tim što kaže ne slažemo. Međutim, jel, taj voz je prošao... valja nam nove dočekivati...
scabies scabies 20:33 07.09.2009

Re: Konglomerat

Evo, na primer, ja kad god pročitam takve i slične izjave, meni je to samo signal i dokaz da između lekara i pacijenata postoji nekakvo ogromno nepoverenje.
A meni ama baš nema veze sa tim nego sa stavom prema svetu i životu. A ljude sa takvim stavom (mislim te što bi malo da biju, nije bitno koga) izbegavam u širokom luq, kad mogu. I zato razumem zašto bi i osoblje da se spasi mogućeg prisustva takvih. Neće ljudi da bacaju graške šta se kom nervoznom/živčanom (i primitivnom) ocu može učiniti kao nepotrebno/suvišno ili kakve već zahteve može imati.
Samo da bude jasno: za nepoverenje koje postoji između lekara i pacijenata, nema šanse da je kriva samo jedna strana.
Za nepoverenje su krivi uglavnom lekari. Ali za bahatost, nepristojnost i necivilizovano ponašanje je kriv svako ponaosob, bio lekar, sestra, baica ili uznemireni tata.

Pa, razapesmo dr Stanojevića onomad kad nam je jasno, glasno i otvoreno rekao šta misli. Nismo se potrudili da pokušamo čuti šta kaže, već nam bilo važnije kako to kaže. A da smo se usredsredili na ono što kaže, onda smo mogli nastaviti raspravu zašto se s tim što kaže ne slažemo.
Ti stvarno idalje veruješ da je uvaženi profesor doktor Dušan Stanojević hteo da razgovara? Ne zasmejavaj me. Stvarno mi je žao ako sam (a verovatno jesam bila među glasnijima) doprinela da se ta komunikacija prekine. Samo užasno ne podnosim kad mi neko vređa elementarnu inteligenciju i zdrav razum, pa još sa takvim (grčko-rimskim) stavom.
maca22 maca22 20:59 07.09.2009

Re: Konglomerat

I meni tako deluje Scaby...

edit naknadno objašnjenje za Scaby, na šta sam mislila: Da su za nepoverenje krivo osoblje, a ne ostatak čovečanstva, i da barem ja ne razumem šta je dr Stanojević želeo da nam saopšti.
scabies scabies 21:01 07.09.2009

Re: Konglomerat

I meni tako deluje Scaby...
Ne znam na šta tačno misliš, ali mi je drago da se i mi nekad složimo
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:16 07.09.2009

Re: Konglomerat

scabies
Strah od svedoka, dovoljno motivisanog da lupi šakom o sto. I ne samo o sto ukoliko zatreba.Mislim da takav stav i proizvodi njihov stav. I mislim da uopšte nije dobro za inicijativu MH da se sa ovog mesta čuju takve izjave. Moje skromno mišljenje.
Ja potpuno razumem otpor osoblja da omogući prisustvo očeva porođaju. Naročito kad vidim ovakve komentare.
Inače, smatram da je jako važno omogućiti prisustvo partnera/sestre/drugarice/kogagod porođaju.


Dakle ovako, ti razumeš one koji se plaše reakcije pratioca porodilje, koji uživo vide tretman iz priča... Da ne lupe šakom o sto i ne kažu, recimo, ovako ne može? Jel to?
scabies scabies 21:34 07.09.2009

Re: Konglomerat

Da ne lupe šakom o sto i ne kažu, recimo, ovako ne može? Jel to?
Ne, nije to.
Svako ko bi malo da lupa šakom o sto, i ne samo sto kako ti kažeš, izabrao je isti pristup kao i ti koji prave taj tretman iz priča. E, sad je tu samo stvar ko je moćniji i ko od koga koliko zavisi.
Da se ja pitam ostavila bih takve pacijente i pratioce baš takvim lekarima i baicama. Nezgoda je kad drugačiji pacijenti/pratioci nalete na takve lekare/babice, ili drugačiji lekari/babice na takve pacijente/pratioce. Tu nastaju problemi koji produbljuju nepoverenje između osoblja i korisnika usluga.
Hajde malo da budemo objektivni. Da sagledamo prosečnog stanovnika zemlje Srbije, pa će nam biti jasnije zašto su takvi i prosečni lekari i babice. A prosek je većina, zar ne?
A ako to uspemo da sagledamo, bilo bi lepo i da malo sami počnemo da se menjamo i popravljamo. Kad se promeni većina-promeniće se i prosek.
Za početak bi svako mogao da testira onu "lepa reč i gvozdena vrata otvara". Verovao ili ne, meni često pali. A kad svako malo poqša da pređe preko svoje sujete i poqša da razume onog sa druge strane, vratiće se poverenje.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:39 07.09.2009

Re: Konglomerat

Mislim da takav stav i proizvodi njihov stav.

Nije da se u potpunosti slazem sa ovom gore izjavom, ali jedan od glavnih razloga koji se navodi protiv pristustva oceva porodjaju je i pitanje razlicitih naravi i ponasanja oceva u samom porodilistu, jer su se suocavali sa svakakvim pojavama. Kao narod (a posebno u poslednjih deceniju i po) nismo bas skloni strpljenju, toleranciji i slusanju sta druga strana ima da kaze i to je u podjednakoj meri primenjivo i na lekare i na pacijente. Licno mislim da njihov prigovor delimicno stoji i da je sve stvar komunikacije i da svi treba da ucimo i radimo na poboljsanju slusanja, tolerancije i komunikacije i samo tako cemo unaprediti medjusobni odnos i interakciju i stvoriti prostor za nove pomake. Sigurno je da se neke stvari nece resiti preko noci jer su trajale i negovane godinama i decenijama, da bi se preko noci iskorenile. Lekari nisu naucili da komuniciraju sa pacijentima, a kod pacijenata se nagomilalo mnogo besa i frustracije i iz takvih pocetnih pozicija se ulazi u medjusobnu komunikaciju koja je u najboljem slucaju iskricava (i cesto na ivici konflikta). Trenutna perspektiva i jedne i druge strane je da od one druge ocekuju sve najgore i to nije pozicija koja ce dati momentalno resenje u vidu oberucke prihvacenog i omogucenog prisustva oca (ili druge bliske osobe) porodjaju. Ali jaz nije nepremostiv i ako obe strane daju konstruktivan doprinos redefinisanju i izgradnji novog medjusobnog odnosa, mislim da uvodjenje ove mogucnosti nije ni daleko, cak da je u kratkom roku vrlo dostizno.
scabies scabies 21:43 07.09.2009

Re: Konglomerat

Nije da se u potpunosti slazem sa ovom gore izjavom
Mislila sam da takav stav i pravi otpor tome da se omogući prisustvo na porođaju. Zas slučaj da je pogrešno protumačeno.
maca22 maca22 22:02 07.09.2009

Re: Konglomerat

spartanka_afrodita
jer su se suocavali sa svakakvim pojavama..

A jel ta pojava bila zaslužena?

Uverena sam da smo, tj. gledala sam, da smo kao narod, ulizice prema moći, prema lekarima, bez svesti o svojim pravima. Takođe, ako su prisustva očeva zabranjena, kojom prilikom li su im se desile te "pojave"?

Jedini čovek koje je 1999. doveo u red odeljenje gde rade UZ u Višegradskoj je bio jedan gastarbajter, tako što je, radeću u Beču, malo se naučio samopoštovanju, pa je spasao život ženi tako što je do'vtio bahatog lekara, neke žene je time osvetio, a nama život posle olakšao...

A znam isto tako da su recimo 2002. u Višegradskoj jednu ginekologicu tukli muž i sin koji su, gle čuda, lekari. A oni se međusobno najbolje znaju.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:04 07.09.2009

Re: Konglomerat

Hajde malo da budemo objektivni. Da sagledamo prosečnog stanovnika zemlje Srbije, pa će nam biti jasnije zašto su takvi i prosečni lekari i babice. A prosek je većina, zar ne?
A ako to uspemo da sagledamo, bilo bi lepo i da malo sami počnemo da se menjamo i popravljamo. Kad se promeni većina-promeniće se i prosek.

Scabies svaku ovu gore tvoju rec potpisujem!!!!! To je nesto sto ja u komunikaciji sa prijateljima i svojim okruzenjem vec duze vreme tvrdim! I ne bih taj rezon primenjivala samo na babice i lekare, ista je stvar i sa ministrima, vladom, parlamentom, predsednikom drzave... Ne mogu oni biti bolji od naroda iz kojeg su potekli i koji ih oblikuje i stvara im prostor (ambijent) za delovanje i iskazivanje. Svi oni su samo odraz svesti koja postoji u odredjenom prostoru (drzavi). I mozemo ih menjati i smenjivati beskonacno, ali isti tip licnosti i ponasanja ce se stalno vrteti vracati sve dok i ne krene da nam se menja svest, rezoni i ophodjenje na individualnom nivou. Grupa pojedinaca bilo kakve svesti moze da iznedri samo pojedinca slicne takve svesti. Zato su licna odgovornost i rad na sebi i razvoju svoje svesti vrlo znacajni.
Za početak bi svako mogao da testira onu "lepa reč i gvozdena vrata otvara".

Nazalost, ovde se cesto ide odmah djonom i nabusito i to je nasa stvarnost na svakodnevnom nivou. Recimo, skoro sam prisustvovala sceni kada je jedan mladic-pesak ni krivu ni duznu (cak krajnje strepljivu!) zenu za volanom u jednoj nezgodnoj situaciji (cisterna se na raskrsnici sudarila sa putnickim vozilom i blokirala prolaz nedaleko od Vukovog spomenika, zena je bila zarobljena izmedju cisterne, reda besnih vozaca iza nje koji su neprestano trubili i reda pored nje koji se nesmetano kretao i krajnje strpljivo je cekala da iskosi kola ka redu koji se krece da bi se prestrojila za sta je dobila mogucnost pri promeni svetla na semaforu za vozace i nije se mnogo ni makla unapred, samo ukoso, pri cemu se otvorilo svetlo za pesake, cime je mladicu-pesaku blokirala deo prelaza - nije bio jedini bilo nas je mnogo) "castio" morem najvulgarnbijih izraza, uverda, kvalifikacija i psovki. Tu uopste nije bilo sagledavanje jedne objektivne situacije koja se prosto desila (nije ju ta zena ni htela, ni izazvala, ni prizvala) i koja je bila neprijatna za sve, on se samo fokusirao na to da je neko NJEMU preprecio put, da ON nema cist i brz prolaz, kao da se ta situacija ticala iskljucivo njega i isklalio svoj bes i frustraciju osujecenja sopstvene velicine i znacaja (kako NJEMU moze neko nesto da presece ili omete) na nevinoj zeni!
A kad svako malo poqša da pređe preko svoje sujete i poqša da razume onog sa druge strane, vratiće se poverenje.

UPRAVO TAKO!
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:14 07.09.2009

Re: Konglomerat

Da se ja pitam ostavila bih takve pacijente i pratioce baš takvim lekarima i baicama. Nezgoda je kad drugačiji pacijenti/pratioci nalete na takve lekare/babice, ili drugačiji lekari/babice na takve pacijente/pratioce. Tu nastaju problemi koji produbljuju nepoverenje između osoblja i korisnika usluga.


Dakle, mi se očigledno ne razumemo, što za nas dvoje i nije tako strašno - štete nema. Da probam malo da pojasnim, možda nam krene bolje... Poverenje je izgubljeno, ali nije da nikad nije postojalo... Pa onda se desi ono što se desi, ne moram da ti postavljam primere, dugo si ovde i znaš šta se dešava. I onda ti razumeš zdravstvene radnike koji se opiru nečemu što se usvaja kao opšteprihvaćena praksa jer se boje reakcija? Umesto da promene nešto u svojim postupcima oni se opiru da ne bi morali baš ništa da menjaju a ti to razumeš.
Slušaj, meni se 27.7. vrištalo. I gore od toga. Pa nisam vrištao jer držim za sebe da sam pristojan, uljudan i civilizovan. Ali vuku ti uši sa sih strana, znaš, po sistemu za tebe ne može ono što za ovog drugog može. Otvoreno scabies, bez skrivanja, bez ikakve oblande ti u sistemu solidarnog zdravstvenog osiguranja, gde i ja i ti i moja žena silom zakona ostavljamo neke novce.
Bebac mi plače, nastaviće se...
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:35 07.09.2009

Re: Konglomerat

spava ponovo...

...gde i ja i ti i moja žena silom zakona ostavljamo neke novce pokazuju kako se stvari obavljaju. I onda, načelnik, elita elite javno demonstrira bahatost na javnom servisu.
A, da nije mnogo? Da ga ne preteraše? Molim te, ne zaboravi, bahati su prema ženama, u najtežem trenutku, kad su najranjivije i onda da bi osigurali sigurnost bahatosti onda daj da eliminišemo svaku mogućnost da svedok svedoči ili reaguje.
scabies scabies 22:35 07.09.2009

Re: Konglomerat

Scabies svaku ovu gore tvoju rec potpisujem!!!!!
I ja svaq tvoju u ovom komentaru, pa smo jedan-jedan
maca22 maca22 22:36 07.09.2009

Re: Konglomerat

spartanka_afrodita
Ne mogu oni biti bolji od naroda iz kojeg su potekli i koji ih oblikuje i stvara im prostor (ambijent) za delovanje i iskazivanje. Svi oni su samo odraz svesti koja postoji u odredjenom prostoru (drzavi)..

Ja se ne bih složila. Mene ovo podseća na argumentaciju da nas sve treba bombardovati, jer smo sigurno svi kao Sloba. Ja sam uverena da su kod nas ljudi većinom fini, za šta je dokaz recimo ovaj blog, ali od glasne stoke ne dolaze do izražaja. Prosto jer je sistem takav da pogoduje bahatim pojedincima. I onda fini ljudi ne znaju ni da ga promene. Ubijeni su u pojam, nisu asertivni, jer, pa gde bi to naučili? Malo ko ume da izrazi svoje stanje kao Branka za kojom su krenuli svi.
To je malo pitanje ko je stariji, kokoš ili jaje. Ali ljudi, većinom su fini. U to, kod mene nema sumnje.

spartanka_afrodita
I mozemo ih menjati i smenjivati beskonacno, ali isti tip licnosti i ponasanja ce se stalno vrteti vracati sve dok i ne krene da nam se menja svest, rezoni i ophodjenje na individualnom nivou. Grupa pojedinaca bilo kakve svesti moze da iznedri samo pojedinca slicne takve svesti. Zato su licna odgovornost i rad na sebi i razvoju svoje svesti vrlo znacajni.

Ne znam. Ja mislim zakoni koji kažanjavaju komsiju koji baca đubre će da mu promene svest kad molbe do sad nisu uspele.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:38 07.09.2009

Re: Konglomerat

Takođe, ako su prisustva očeva zabranjena, kojom prilikom li su im se desile te "pojave"?

Nije neophodno da bude dozvoljeno prisustvo oceva da bi izvlacili takav zakljucak i projekciju na buduce dogadjaje, dovoljno je ako u vreme posete dok je porodilja u bolnici odjednom bane 5-6 ljudi iz bliske familije sve sa sitnom decom, da otac u slavljenickom raspolozenju (tj "pod gasom" u 2 ili 3 sata posle ponoci lupa na vrata porodilista i vice i govori da ce on uci jer on to hoce i da bas u tom trenutku hoce da vidi zenu i dete, da nakon sto mu se zena javila posle porodjaja koji je trajao 14 sati dodje i vice na doktora i preti jer "njegova zena nije krava da se poradja 14 sati" bez bilo kakvog ulazenja u to kakav je porodjaj bio, vec samo na osnovu izrecenog broja sati...

Hocu da kazem da ovakvi ispadi i ponasanje samo govore o nedostatku odmerenosti i nemanja osecaja sta je za koje vreme i mesto primereno i ako je neki lekar (ili babica) imao vise ovakvih iskustava logicno je da u buducnosti zeli da ih izbegne, a da na bazi ucestalosti moze da posegne za generalizacijom o rasprostranjenosti takvog ponasanja i zasto bi dobrovoljno sebi komplikovao zivot stvarajuci dodatni prostor za takve ispade. Ne opravdavam rezon lekara, ali ga razumem. Iz istog razloga mi imamo svoje generalizacije u odnosu na lekare, jer kad nam se nekoliko puta (koji za nas moze biti vecina ili cak 100% od broja poseta koje napravimo lekarima na godisnjem nivou) desi da se lekar ili medicinska sestra obrati grubo, bahato, da nas otaljava, da radi nemarno i nezainteresovano, da zahteva "znake paznje" (tj mito i korupciju) da bi se ponasali korektno i humano i da bi radili posao za koji su vec placeni - mi takodje generalizujemo i izvlacimo zakljucak o lelarima/med.sestrama.

Nama na nacionalnom nivou nedostaje kulture, uljudnosti i dobrog vaspitanja, nismo uvek bili takvi, ali smo generalno svi strasno ogrubeli u poslednjih 20 godina i to se reflektuje u komunikaciji na svim nivoima i u svim odnosima. Za losu komunikaciju u bilo kom odnosu nikad nije odgovorna samo jedna strana, pa je tako ne moze ni izgraditi samo jedna strana. To mora da bude zajednicka zelja i napor, a oni se ne mogu podstaci ukoliko se zalivaju i hrane ljutnjom, ogorcenoscu, besom i medjusobnim prebacivanjem. Ja sam optimista, iz ovoga sto sam do sada videla cvrsto verujem da na obe strane postoji dobra volja za saradnjom, dobrom i konstruktivnom komunikacijom uz medjusobno uvazavanje.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:50 07.09.2009

Re: Konglomerat

Nije neophodno da bude dozvoljeno prisustvo oceva da bi izvlacili takav zakljucak i projekciju na buduce dogadjaje, dovoljno je ako u vreme posete dok je porodilja u bolnici odjednom bane 5-6 ljudi iz bliske familije sve sa sitnom decom, da otac u slavljenickom raspolozenju (tj "pod gasom" u 2 ili 3 sata posle ponoci lupa na vrata porodilista i vice i govori da ce on uci jer on to hoce i da bas u tom trenutku hoce da vidi zenu i dete, da nakon sto mu se zena javila posle porodjaja koji je trajao 14 sati dodje i vice na doktora i preti jer "njegova zena nije krava da se poradja 14 sati" bez bilo kakvog ulazenja u to kakav je porodjaj bio, vec samo na osnovu izrecenog broja sati...


Vidi imaju neko fensi obezbeđenje, bar u Višegradskoj, sa sve Magnum čizmama i Alpha pantalonama. Za neupućene istu opremu koristi vojska Republike Hrvatske, verovatno najbolje što se nalazi na slobodnom tržištu. I takvo fensi obezbeđenje košta, i mene i sve nas. Pa neka radi malo, majku mu, ne mora baš i oni da preslikaju javašluk...
scabies scabies 22:54 07.09.2009

Re: Konglomerat

Poverenje je izgubljeno, ali nije da nikad nije postojalo...
A kad je postojalo? Ako ustanovimo kad je postojalo i kad je nestalo, vrlo ćemo lako shvatiti i zašto je nestalo. Stvarno me zanima šta ti misliš, kad i zašto je nestalo?
Umesto da promene nešto u svojim postupcima oni se opiru da ne bi morali baš ništa da menjaju a ti to razumeš.
Čak i da je to jedino objašnjenje, zašto je teško razumeti? Pa to je toliko ljudski. Linija manjeg otpora koja je sigurna, a pri tome i dozvoljena. Ja to mogu da razumem. Ako i ti poqšaš, možda shvatiš da ima i jednostavnijih i efikasnijih načina od toga da se lupa šakom o sto.

onda, načelnik, elita elite javno demonstrira bahatost na javnom servisu.
Bahatost prezirem i više puta sam se izjasnila da mi je još odvratnija kad je primenjuje neko ko formalno pripada bilo kakvoj eliti.
Molim te, ne zaboravi, bahati su prema ženama, u najtežem trenutku, kad su najranjivije i onda da bi osigurali sigurnost bahatosti onda daj da eliminišemo svaku mogućnost da svedok svedoči ili reaguje.
Opet mi se čini da malo preteruješ. Stavljati u celu tu priču umišljaj je ipak previše. I to umišljaj da se nad nekim iživljava, pa još nad nemoćnim ranjivim, ženama, stvaarno...
maca22 maca22 22:55 07.09.2009

Re: Konglomerat

spartanka_afrodita
Takođe, ako su prisustva očeva zabranjena, kojom prilikom li su im se desile te "pojave"?

Nije neophodno da bude dozvoljeno prisustvo oceva da bi izvlacili takav zakljucak i projekciju na buduce dogadjaje, dovoljno je ako u vreme posete dok je porodilja u bolnici odjednom bane 5-6 ljudi iz bliske familije sve sa sitnom decom, da otac u slavljenickom raspolozenju (tj "pod gasom" u 2 ili 3 sata posle ponoci lupa na vrata porodilista i vice i govori da ce on uci jer on to hoce i da bas u tom trenutku hoce da vidi zenu i dete, da nakon sto mu se zena javila posle porodjaja koji je trajao 14 sati dodje i vice na doktora i preti jer "njegova zena nije krava da se poradja 14 sati" bez bilo kakvog ulazenja u to kakav je porodjaj bio, vec samo na osnovu izrecenog broja sati...

Kao što su projektovali da su SVE porodilje krvožedna i neuviđavna stvorenja.

Pa nek se civilizuju u pristupu porođaju i drže te strašne očeve na pripremama i prisutne tokom porođaja, pa neće moću da se napiju. Malo sam cinična, a još više i ozbiljna. Ni jednog muža ja nisam videla drugačijeg, nego uplašenog, što ne znači da lekarima ne verujem da nema tih primera. Samo mislim da ih zgodno isturaju.

Dr. Vuk Stambolović je pričao o sobi u nekom porodilištu u Sloveniji gde su stavljali gasirane očeve da se otrezne. I da ih nisu puštali do žene bez cveća.

maca22 maca22 23:00 07.09.2009

Re: Konglomerat

scabies
Molim te, ne zaboravi, bahati su prema ženama, u najtežem trenutku, kad su najranjivije i onda da bi osigurali sigurnost bahatosti onda daj da eliminišemo svaku mogućnost da svedok svedoči ili reaguje.
Opet mi se čini da malo preteruješ. Stavljati u celu tu priču umišljaj je ipak previše. I to umišljaj da se nad nekim iživljava, pa još nad nemoćnim ranjivim, ženama, stvaarno...

Sad čekam da se Uroš pribere.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 23:02 07.09.2009

Re: Konglomerat

Ne znam. Ja mislim zakoni koji kažanjavaju komsiju koji baca đubre će da mu promene svest kad molbe do sad nisu uspele.

Slazem se, ali sta mislis ko ce da donese jedan takav zakon ako se ne opaza (ako ne postoji svest) da je to problem?!!!! To ne moze da uradi isti onaj ko radi isto kao i taj komsija.
Mene ovo podseća na argumentaciju da nas sve treba bombardovati, jer smo sigurno svi kao Sloba.

Ne podrzavam niti prihvatam a jos manje opravdavam bilo koji oblik agresije, ali zelim da te podsetim da je taj Sloba bio BIRAN od strane ovog naroda, njegova retorika jeste dobrim delom prihvatana (ne zelim sada da ulazim u konstrukcije zavere, medijske manipulacije ili antisrpske kampanje, strane i domace izdajnike koje se neminovno kaleme na pokretanje ovakvih tema), on nije opstao toliko dugo jer je bio nepozeljan, jer onog trena kad narod nije vise zeleo da tolerise njega i put kojim ga vodi Sloba je skinut sa vlasti. On i njegova politika, nasa strast i zaslepljenost mitovima i megalomanijom, nedostatak politicke mudrosti doveli su nas u poziciju da neko moze da nas posmatra kao glinene golubove. Ne verujem u uterivanje demokratije (ili pameti) bombardovanjem (niti bilo kakvim drugim nasiljem), ali ne verujem ni u njegovu neminovnost, mislim da je moglo da se izbegne da je ovde bilo vise pameti, a manje strasti. U tom smislu (usled nedostaka mudrosti i svesti) postoji kolektivna odgovornost za ono sto se desilo.
Ja sam uverena da su kod nas ljudi većinom fini, za šta je dokaz recimo ovaj blog, ali od glasne stoke ne dolaze do izražaja.

Istu argumentaciju imaju i lekari, da su vecinom posteni i posveceni, a samo izuzeci i "izrodi profesije" primaju mito i da nije korektno da se to reflektuje na citavu profesiju, a mi legitimno smatramo da problem korupcije u zdravstvu postoji. I kod vecine lekara i kod vecine finog naroda postoji problem sto ne reaguju i ne preduzimaju prave mere da se negativne pojave/ponasanje neutralizuju i eliminisu.
Prosto jer je sistem takav da pogoduje bahatim pojedincima.

A ko cini sistem? Ko je stvorio sistem?
scabies scabies 23:11 07.09.2009

Re: Konglomerat

SpartankaAfrodita, 2:1
Ja nisam htela da uvlačimo politiq, ali htela sam isto da kažem, samo verovatno ne bih uspela tako...
(Zbog uštede prostora nisam citirala taj deo )
maca22 maca22 23:14 07.09.2009

Re: Konglomerat

spartanka_afrodita
Ne znam. Ja mislim zakoni koji kažanjavaju komsiju koji baca đubre će da mu promene svest kad molbe do sad nisu uspele.
Slazem se, ali sta mislis ko ce da donese jedan takav zakon ako se ne opaza (ako ne postoji svest) da je to problem?!!!! To ne moze da uradi isti onaj ko radi isto kao i taj komsija.
Cela moja zgrada i susedna ima svest, ali je nemoćna da bilo šta uradi jer su nam takvi zakoni. E. Neko se gnjavio i po opštinama i policiji sa molbom da prestanu da izigravaju servis jednoj budali. Nije problem u nama. Problem je u sistem. Jedino što možemo je da osnujemo poput Branke, građansku iniciajtivu, i ako budemo imali sreće da nas nadležni ministar zgotivi, nešto da postignemo.

Ja sam uverena da su kod nas ljudi većinom fini, za šta je dokaz recimo ovaj blog, ali od glasne stoke ne dolaze do izražaja.
Istu argumentaciju imaju i lekari, da su vecinom posteni i posveceni, a samo izuzeci i "izrodi profesije" primaju mito i da nije korektno da se to reflektuje na citavu profesiju, a mi legitimno smatramo da problem korupcije u zdravstvu postoji.
Ne. Oni nemaju argumentaciju. Argumentacija je nešto realno. On imaju hipotezu. Ili fantaziju.
Mi imamo argumetaciju, jer imamo priče.

I kod vecine lekara i kod vecine finog naroda postoji problem sto ne reaguju i ne preduzimaju prave mere da se negativne pojave/ponasanje neutralizuju i eliminisu.
Možda jer nemaju podršku za tako nešto. Pa lepo, sad je imaju u MH i ako se opiru, to može biti samo krajnje sumnjivo. :)

Prosto jer je sistem takav da pogoduje bahatim pojedincima.
A ko cini sistem? Ko je stvorio sistem?
Kokoš ili jaje? :) Neću o Slobi, ali sam uverena da ga nije skinuo nikakav narod. No nebitno to...
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 23:16 07.09.2009

Re: Konglomerat

Kao što su projektovali da su SVE porodilje krvožedna i neuviđavna stvorenja.

Pa nek se civilizuju u pristupu porođaju i drže te strašne očeve na pripremama i prisutne tokom porođaja, pa neće moću da se napiju. Malo sam cinična, a još više i ozbiljna. Ni jednog muža ja nisam videla drugačijeg, nego uplašenog, što ne znači da lekarima ne verujem da nema tih primera. Samo mislim da ih zgodno isturaju.

Ja ovde ne izigravam drvenog advokata lekarima, samo pokusavam da prikazem i njihovu stranu koja moze biti jedan od uzroka situacije u kojoj se nalazimo - medjusobno duboko nepoverenje i sumnja u dobronamernost.
Jedino sto pokusavam da kazem je da mi se cini da su ove dve strane do sada komunicirale na dva sasvim razlicita jezika gde je svaka strana davala svoje tumacenje onoga sto druga strana govori bez razumevanja tog jezika. To ne mora uvek da bude problem (u sta sam se u privatnom zivotu uverila vise puta!), jer i kad dve strane govore dva razlicita jezika ukoliko postoji zelja da se sporazumeju u tome i uspeju. Ipak, ovo je kompleksna oblast koja dodatno nosi i teret proslosti i uzajamne frustriranosti, ali sam uverena da cemo naci zajednicki jezik, jer obe strane to iskreno zele. Potrebno je samo strpljenje, tolerantnost i zajednicki aktivni doprinos njegovom pronalazenju.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 23:22 07.09.2009

Re: Konglomerat

SpartankaAfrodita, 2:1
Ja nisam htela da uvlačimo politiq, ali htela sam isto da kažem, samo verovatno ne bih uspela tako...

maca22 maca22 23:31 07.09.2009

Re: Konglomerat

spartanka_afrodita
Ja ovde ne izigravam drvenog advokata lekarima, samo pokusavam da prikazem i njihovu stranu koja moze biti jedan od uzroka situacije u kojoj se nalazimo - medjusobno duboko nepoverenje i sumnja u dobronamernost.

Razumem.
A ja, sa moje strane, samo njihovo viđenje "pijani otac" izjednačavam sa njihovim prethodnim stavom " krvožedna porodilja".
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:34 07.09.2009

Re: Konglomerat

Opet mi se čini da malo preteruješ. Stavljati u celu tu priču umišljaj je ipak previše. I to umišljaj da se nad nekim iživljava, pa još nad nemoćnim ranjivim, ženama, stvaarno...


Ne ne preterujem. Eliminacija svedoka - pratioca nije oda nekakvom kozervativizmu ili briga za higijenu ili privatnost i moral. To su patetični izgovori, otprilike na istom nivou kao i venecijaneri. Da hoćemo/imamo vremena lako bi smo zajedno došli do tog zaključka. Dakle da se vratimo na suštinu, a suština i jeste da se bahato ponašaju onda kada ne postoji adekvatna reakcija, kada je žrtva nemoćna da uzvrati.
Šta ti ovo znači umišljaj? Gde je to spomenuto? Ja ti govorim o praksi, o onome što se dešava i otporu da se to promeni. Nema tu umišljaja, ima javašluka, nerada, otaljavanja i bahatosti.


Neko je pitao ko čini sistem i ko ga je stvorio. Sistem čine svi koji na njega pristanu a stvorili su ga oni koji su najglasniji u otporima bilo kakve promene sistema.
maca22 maca22 23:43 07.09.2009

Re: Konglomerat

uros_vozdovac
Neko je pitao ko čini sistem i ko ga je stvorio. Sistem čine svi koji na njega pristanu a stvorili su ga oni koji su najglasniji u otporima bilo kakve promene sistema.

Sviđa mi se šta si rekao.
maca22 maca22 23:53 07.09.2009

Re: Konglomerat

maca22
A ja, sa moje strane, samo njihovo viđenje "pijani otac" izjednačavam sa njihovim prethodnim stavom " krvožedna porodilja".

Ne znam da li se razumemo.

"Histerična porodilja" i "pijani muž" su dve strane iste medalje. To je ista vrsta etikete.
Ako smo se toliko trudili da dokažemo da nismo histerične porodilje, skupljale priče i odavde i iz dijaspore kao dokaze da nismo histerčne porodilje - onda zašto sa smeškom da prihvatam ISTO TO upućeno muškarcima, da su naši muškarci pijani?

Nisam videla uplašenija bića od muževa po porodilištima. A tačno, u Višegradskoj imaju grmalje kao obezbeđenje, NAORUŽANO! Taj bi lako izašao na kraj sa svakim eventualnim pijanim tatom...
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:03 08.09.2009

Re: Konglomerat

A kad je postojalo? Ako ustanovimo kad je postojalo i kad je nestalo, vrlo ćemo lako shvatiti i zašto je nestalo. Stvarno me zanima šta ti misliš, kad i zašto je nestalo


Ovo mi je promaklo, ali obećavam sutra, gotov sam za večeras, moram u krpe...
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:24 08.09.2009

Re: Konglomerat

Propustih sjajnu diskusiju sinoć, vidim. Čitam sada i zaključujem da se slažem sa svima, tj. i sa Macom i sa Spartankom i sa Urošem i sa Scabies. A slažem se sa ovim, naizgled, različitim i suprotstavljenim viđenjem jedne te iste stvari zbog toga što ta jedna te ista stvar nikako nije JEDNA. Kada pričamo o odnosu lekari-pacijenti, pred nama je kompleksna slika iz više delova, i ovde izgleda da ima neslaganja samo zato što različiti diskutanti pričaju o različitim delovima slike.

Žene se bune, mi smo skupili njihove priče, to je dokaz da su žene nezadovoljne. Da, ali to je samo jedan deo slike. Ima žena koje su super zadovoljne tretmanom u porodilištu, naročito ako pričamo o unutrašnjosti i o seoskim ženama koje kod kuće možda imaju poljski WC, pa dođu u bolnicu u kojoj možda ima buba-švaba, ali njima je tamo super! Ko smo mi da im objašnjavamo da ne bi time trebalo da budu zadovoljne? Ko smo mi da ignorišemo da takve žene postoje, i da guramo samo našu priču i naše nezadovoljstvo u prvi plan? Ko smo mi da kažemo da se njihovo zadovoljstvo ne računa? S druge strane, lekari se naravno usredsređuju na njih, i ističu ih kao primer da su žene zadovoljne njihovom uslugom. Biraju da to urade zato što im ide u prilog, baš kao što mi biramo da istaknemo bahate i neodgovorne lekare, jer idu u prilog našeg nezadovoljstva. A istina je da ima i dobrih i loših lekara, i zadovoljnih i nezadovoljnih pacijenata.

Sličnih protivurečnosti na istoj slici, a na različite teme, ima još dosta, ali ne bih sad nabrajala jednu po jednu. Takođe ne bih trošila vreme ni na to da se ustanovi kojih ima više: dobrih, loših, zadovoljnih ili nezadovoljnih. Takvo prebrojavanje potpiruje svađu, što možda i nije tako loše, jer i svađa je komunikacija, i bolja je od odsustva bilo kakve komunikacije. Ali, mislim da smo tu fazu prošli, da smo prvih godinu dana potrošili na "svađu", da se istresemo i mi i oni, da nam duši bude lakše. Sad nam, u drugoj godini, valja raditi na tome da nešto menjamo...

Kriterijume za promenu treba jasno i glasno definisati, i ne treba ih vezivati ni za očekivanja zadovoljnih ni za očekivanje nezadovoljnih. Oni treba da budu univerzalni, i treba da odslikavaju kriterijume koji postoje u razvijenom svetu kome težimo.

Jedan takav kriterijum je: prisustvo oca porodjaju. I tu imamo - za mene još uvek potpuno neshvatljiv - otpor nad otporima. Dakle, i epidural će besplatno pre da dozvole, i rutinsku epiziotomiju će pre da promene, nego što će oca da puste na porođaj. Utisak mi je da bi im od svega što tražimo, upravo to najteže palo, da će na to najteže da pristanu.

Zašto?

Vidim ovde padaju sugestije da se plaše svedoka, što jednim delom, i u određenom broju slučajeva, može biti jedan od uzroka. Ali, pojednostaviti celu priču i reći da je to osnovni i glavni uzrok, po meni je greška. Baš kao što oni pojednostavljuju razloge zbog kojih je to nemoguće, mi pojednostavljujemo razloge zbog kojih mi mislimo da oni imaju otpor prema tome.

Priznajem da je meni taj otpor strašna misterija. Uprla sam se da je rešim, pokušavam da razumem, propitujem, pričam, tražim objašnjenja... ali sve što od lekara dobijam tim povodom potpuno je iracionalno. Dešava se, na primer, da pričamo o "padanju u nesvest". Pa kad pitam: koliko ih je palo u nesvest, dobijam odgovor "jedan". Pa onda žurno objašnjenje da uglavnom izađu napolje kad osete da će da im se sloši... pa na kraju se čak ispostavi da uopšte nisu očevi ti kojima se slošava i koji padaju u nesvest, već da je reč o - studentima medicine. Zašto bi oni projektovali da student medicine, koji kada je prisutan gleda u međunožje i svu tu krv, i otac koji, kada je prisutan, stoji pored glave svoje žene i drži je za ruku - moraju imati istu reakciju: TO je meni misterija totalna!

Mislim da ovde uopšte ne baratamo sa racionalnim, validnim i postojećim problemima i razlozima. Sva objašnjenja zašto je to nemoguće koja sam od lekara ikada dobila potpuno su iracionalna i jednostavno: ne stoje! Ali, njihov otpor STOJI, i vrlo, vrlo, vrlo je opipljiv.

Crkoh od radoznalosti da shvatim otkud taj, takav i toliki iracionalni otpor. To me baš, baš muči. A za sad ne uspevam da dekodiram. Ima neko neku ideju? 'Nako... na filozofskom nivou?
radmilahum radmilahum 08:34 08.09.2009

Re: Konglomerat

Ako su muzevi (ili ocevi dece) pijani i nekontrolisani sto u toku, sto posle porodjaja, nisu majke, sestre, drugarice, svekrve itd. Dakle, to i dalje nije opravdanje sto ne dozvoljavaju prisustvo druge osobe na porodjaju. I dalje smatram da tako mogu lako da kontrolisu situaciju, rade sta hoce (bilo u to opravdano ili ne) jer su porodilje u tom momentu ranjive i prepustene njima. Naravno da im ne ide u prilog da neko licno zainteresovan nadgleda njihov rad i da moraju da se smaraju sa objasnjenjima. Nema tu mnogo misterije.
maca22 maca22 09:34 08.09.2009

Re: Konglomerat

radmilahum
Naravno da im ne ide u prilog da neko licno zainteresovan nadgleda njihov rad i da moraju da se smaraju sa objasnjenjima.Nema tu mnogo misterije.

Slažem se sa ovim.
Plus što moraju više da rade (kad god dođe nečiji muž, mi ga šaljemo po sestru jer nam nešto treba:)) a koliko sam shvatila iz nekih priča, niz prepreka da on doturi potrepštine zarobljenici je i prilika za iznuđivanje para.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:51 08.09.2009

Re: Konglomerat

Dakle, to i dalje nije opravdanje sto ne dozvoljavaju prisustvo druge osobe na porodjaju. I dalje smatram da tako mogu lako da kontrolisu situaciju, rade sta hoce (bilo u to opravdano ili ne) jer su porodilje u tom momentu ranjive i prepustene njima. Naravno da im ne ide u prilog da neko licno zainteresovan nadgleda njihov rad i da moraju da se smaraju sa objasnjenjima.


Ako uzmemo da je ovo tačno, onda u korenu njihovog otpora stoji potreba za kontrolom i strah od provere njihovog rada.

Da bi problem rešili, moramo ga razumeti, a ne samo imenovati.
Da bi ga razumeli, moramo naći odgovor na pitanja:

1) Zašto i otkud oni imaju potrebu za kontrolom?
2) Zašto i otkud se plaše provere sopstvenog rada?

Any takers?
maca22 maca22 10:03 08.09.2009

Re: Konglomerat

Komfor. Jezivi udar na komfor i noćno knjavanje. Jer bi morali ili nekako da pomognu ženi, ili da se opravdaju zašto ništa ne čine. Ma za njih više ništa ne bi bilo isto.

I zar nemaju i inače problem sa proverom svog rada?
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:14 08.09.2009

Re: Konglomerat

Kriterijume za promenu treba jasno i glasno definisati, i ne treba ih vezivati ni za očekivanja zadovoljnih ni za očekivanje nezadovoljnih. Oni treba da budu univerzalni, i treba da odslikavaju kriterijume koji postoje u razvijenom svetu kome težimo.


Radnicima u sistemu zdravstvene zaštite je društvo omogućilo školovanje, dalje napravilo je bolnice, stvorilo im radna mesta, i obavezalo sve građane da solidarno plaćaju taj sistem. Ta bolnica, to porodilište nije njihovo niti im je dedovina u pitanju pa da raspolažu sa njim kako hoće. Ukoliko ovo društvo želi može da uredi taj sistem sasvim drugačije i to je prosta činjenica.
Mi, kao deo tog društva treba da organizujemo i artikulišem kriterijume kako želimo da nam porodilišta izgledaju sa jedne strane, a da kritikujemo postojeće stanje ukoliko smo nezadovoljni, jer za postojeće stanje su odgovorni upravo oni koji čine sistem. Nema tu mnogo pameti, recimo u Višegradskoj je zabranjeno unositi cveće u sobe, jasno i glasno (piše u pravilima) A u nekoliko soba, svojim očima sam video stoje džinovski buketi. Možda je primer banalan, ali paradigmatičan, niko od osoblja, niko od ljudi koji vide to svojim očima ne opominje krivce jer pretpostavljaju da krivac ima vezu. Dakle pravila su podložna arbitarnosti.
Moram da idem, nastaviću...
mrvicak mrvicak 12:12 08.09.2009

Re: Konglomerat

Ja potpuno razumem otpor osoblja da omogući prisustvo očeva porođaju. Naročito kad vidim ovakve komentare.


Ali to isto pita (javno, u Uvećanju čini mi se) dr. Vajs, načelnik pančevačkog porodilišta - parafraziram: U čemu je problem sa prisustvom oca porođaju? Pa zar se mi plašimo svedoka? Ne bi trebalo.

To je prosto pitanje koje se logično nameće: zašto je to toliki problem? Odgovori koje čujem iz lekarskih krugova u prilog zabrani prisustva oca mi prosto ne piju vodu - a to su najčešće sledeća 2: razlog sterilnosti/preveniranja infekcija i razlog privatnosti.
mrvicak mrvicak 12:38 08.09.2009

Re: Konglomerat

TO je meni misterija totalna!

Mislim da ovde uopšte ne baratamo sa racionalnim, validnim i postojećim problemima i razlozima. Sva objašnjenja zašto je to nemoguće koja sam od lekara ikada dobila potpuno su iracionalna i jednostavno: ne stoje! Ali, njihov otpor STOJI, i vrlo, vrlo, vrlo je opipljiv.


Ma naravno, nije to racionalan strah tipa: avaj neće mi dati ovaj svedok da mu mučim ženu
To je prosto čuvanje privilegije, čuvanje moći ovenčane ekspertsvom, specijalizacijom, čuvanje nauke od upliva laika, svoje pozicije nadljudi obasjanih svetlošću medecine kao pozicije daaaaleko iznad običnih smrtnika - i nikako izložene preispitivanju ili ne daj bože uticaju istih...
Nimalo racionalno, ali je tako.
Prosto smatraju da neukima tu nije mesto - neuki nema šta da tu gledaju šta rade oni, svećenici medecine; neuki prosto ne mogu ništa o tome reći i nemaju prava upliva...
Problem je u samopercepciji lekara, u tome što im teško pada ideja da bi uopšte trebalo ikome (van struke) da polažu račune za svoj rad, da objašnjavaju, da snose odgovornost za svoje poteze, da se prosto otvore ka okolini kojoj bi trebalo da služe, sa kojom bi u stvari trebalo da su u najtešnjoj komunikaciji, jer osnovni cilj medicine je valjda zdravlje, kao i onih koji joj se za pomoć obraćaju...

Razlozi tipa pijani očevi, bahati očevi, sterilni uslovi prosto ne stoje: pijani i bahati očevi se rešavaju mnogo lakše nego bahati lekari (jer prosto su ovi drugi u bolnici u poziciji moći i mnogo ih je teže sankcionisati) - obezbeđenje reaguje i ćao (ako bi to uopšte bio problem, osim u krajnje mizernom broju slučajeva - izuzetaka)... Mešanje u struku takođe ne bi bio problem - ako struka jasno definiše svoje procedure, pa i porodilja i pratilac znaju šta ih očekuje...
radmilahum radmilahum 13:03 08.09.2009

Re: Konglomerat

1) Zašto i otkud oni imaju potrebu za kontrolom?
2) Zašto i otkud se plaše provere sopstvenog rada?

Ne kapiram ova pitanja. Mislim da smo prethodnih godinu dana blogovanja na temu porodilista apsolvirali ista.
maca22 maca22 14:13 08.09.2009

Re: Konglomerat

radmilahum
1) Zašto i otkud oni imaju potrebu za kontrolom?
2) Zašto i otkud se plaše provere sopstvenog rada?

Ne kapiram ova pitanja. Mislim da smo prethodnih godinu dana blogovanja na temu porodilista apsolvirali ista.

Ja skapirala da treba da ponovimo iznova odgovore ovde jer će neko, da pogleda.

I slažem se sa ovim što Mrvičak kaže. Zamislite da moraju nekom da objašnjavaju šta i zašto rade. I još da za to moraju da IMAJU dobar razlog (a ne da zatrašuju žene da bi održavali tretman i protokole koji služe da osoblju bude lakše). I taj dobar razlog još moraju da POTKREPE nečim. Qq... udarac na temelje protokola i ponašanja.
maca22 maca22 15:40 08.09.2009

Re: Konglomerat

scabies
Da ne lupe šakom o sto i ne kažu, recimo, ovako ne može? Jel to?
Ne, nije to.
Svako ko bi malo da lupa šakom o sto, i ne samo sto kako ti kažeš, izabrao je isti pristup ....

Koji izbor u pristupu ima rodbina male Natalije? Koliko ja vidim imaju dve opcije: da "lupaju šakom", ili da prave hajku. Ljudi, fini, izabrali drugo.
Na Divljem zapadu kad vlada bezakonje, ljudi preuzimaju pravdu u svoje ruke. A na Divljem zapadu nije živeo ovaj narod, jel tako.

Zaključak - treba nama promena sistema, jer je u njemu problem.
Kakva nam promena treba? Treba nam stvaranje kontrole tuđeg rada.
scabies
Hajde malo da budemo objektivni. Da sagledamo prosečnog stanovnika zemlje Srbije, pa će nam biti jasnije zašto su takvi i prosečni lekari i babice.
Smatram da je ovo pogrešan pravac u traženju uzroka problema. Nedostatak kontrole stvara bahatost.
Svaka moć kvari, a apsolutna moć kvari apsolutno. To je stara izreka i nije skovana u ovom narodu da bi se on opisao.

A naši zaposleni u zdravstvu imaju (sada, kada vidimo kako rade komsije i komore) gotovo apsolutnu moć nad pacijentom. E otuda nastade problem.

I samo prisustvo zainteresovanog svedoka opasno ograničava tu moć. Otuda otpor.
maca22 maca22 16:38 08.09.2009

Re: Konglomerat

Krugolina Borup
Da bi problem rešili, moramo ga razumeti, a ne samo imenovati.
Da bi ga razumeli, moramo naći odgovor na pitanja:

1) Zašto i otkud oni imaju potrebu za kontrolom?
2) Zašto i otkud se plaše provere sopstvenog rada?

Any takers?

Imaju problem sa svojim radom i sa procedurama sa kojima se intimno možda i ne slažu, ili su im nejasne, pa se ne osećaju sigurnim da mogu da stanu iza toga što moraju da urade. I onda im je najlakše da ih niko ništa ne pita?

Nemaju jasne i opravdane precedure i protokole?


edit: jer je to ljudski?
edit2: jer nisu nikad do sad?
edit3: jer su nesigurni?

Predajem se! :)
scabies scabies 18:05 08.09.2009

Re: Konglomerat

onda u korenu njihovog otpora stoji potreba za kontrolom i strah od provere njihovog rada.

Eto, potpuno se slažem sa detektovanim razlozima. I ubeđena sam da ni oni sami nisu svesni tih razloga.
scabies scabies 18:29 08.09.2009

Re: Konglomerat

Treba nam stvaranje kontrole tuđeg rada.
Fenomenalno
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:40 08.09.2009

Re: Konglomerat

Eto, potpuno se slažem sa detektovanim razlozima. I ubeđena sam da ni oni sami nisu svesni tih razloga.


Ajde onda pokušaj da objasniš:

1) Zašto i otkud oni imaju potrebu za kontrolom?
2) Zašto i otkud se plaše provere sopstvenog rada?
scabies scabies 18:49 08.09.2009

Re: Konglomerat

Ajde onda pokušaj da objasniš:
Postoji mogućnost da nam termini kontrola i provera rada nemaju isto značenje. Čini mi se da je većina ovde potrebu za kontrolom i strah od provere prepoznala kao nešto opasno loše. Ja nisam. Što, naravno, ne znači ni da je baš dobro.
A spisq bih dodala još par stvari koje je teško smestiti u jednu rečenicu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:53 08.09.2009

Re: Konglomerat

A spisq bih dodala još par stvari koje je teško smestiti u jednu rečenicu.


Pa, može i u više rečenica, nigde ne piše da mora da bude u jednoj...
scabies scabies 19:48 08.09.2009

Re: Konglomerat

Pa, može i u više rečenica, nigde ne piše da mora da bude u jednoj...
Mnogo mnogo više od jedne rečenice, ali poqšaću da skratim. Zato ću preskočiti teorijski uvod, istorijski razvoj, društveni okvir, ekonomske prilike i ostalo.
U Srbiji lečenje i briga o zdravlju ljudi je organizovana tako da lekar najbolje zna, da je on taj koji odlučuje i koji je odgovoran za život pacijenta mu. Po meni, to je potpuno pogrešan pristup koji pacijenta stavlja u prilično pasivnu poziciju, da ne kažem poziciju onog ko trpi. E, onda ti isti lekari sa aktivnim pristupom su oni koji često radeći za dobro pacijenta zaborave da pacijent postoji, misli, oseća. Oni koji pacijenta izlažu procedurama i postupcima koji su mu neprijatni, nepoznati i naizgled neopravdani. Ali jadni lekari tako aktivno vaspitani, naučeni i uslovljeni ne umeju drugačije ili bar misle da ne umeju. A i niko im nije pokazao kako, niti rekao da bi trebalo drugačije. U daljem textu sve što kažem se odnosi na baš te aktivne lekare.
Sad dalji text
Svako ko nešto radi voli da ima kontrolu nad poslom i situacijom, je l' tako? I to je ok kad radi sa metlom, papirima, epruvetama, kompjuterima itd. Kad je rad sa ljudima u pitanju, kontrola je neizvesna i uvek zavisi od svih učesnika u situaciji. A lekari znaju da se povećavanjem broja učesnika proporcionalno smanjuje njihova kontrola nad situacijom.
Sad da zamislimo jedan primer: završio se porođaj i žena kojoj šiju ranu od epiziotomije vrišti, uzmiče, moli da je lekar ostavi na miru. Šta radi lekar? Nastavlja da šije, sve jureći polje rada koje uzmiče i usput govori kako to mora da ušije. E, sad lekari ne mogu da zamisle kako bi ta situacija izgedala da je još neko prisutan. Veruj mi, ni ja baš ne mogu da zamislim sve moguće scenarije.
Stavka druga: procena rada. Nikome nije baš najsrećnija situacija kad se on procenjuje ili njegov rad. Ali ne mislim da to igra neq značajniju ulogu u ovoj priči. Lekari su posebno imuni na procene, naročito laičke, ne verujem da ih to posebno uznemirava.
A sad nešto što nije pomenuto. Koliko znam, kad porođaj ide normalno i prođe dobro, tu lekar ima jako malo posla. Najveći posao odrade babice. Ali kad nešto krene kako ne treba tu uskače lekar. A situacija kad nešto krene kako ne treba je situacija koja nije baš jednostavna za prisustvovanje. Strah i panika se jako brzo širi kroz vazduh i uznemirava i odvlači pažnju onom ko treba da reaguje. Najveći broj prirodnih porođaja prođe bez takvih situacija, ali kao što rekoh, mislim da lekarima prvo prođu kroz glavu oni drugi slučajevi. Pa kad se zapitaju kako bi situacija izgledala da je tu bio prestravljeni partner i šta bi oni mogli da urade, dođu do zaključka da je najbolje da do te situacije i ne dođe
I poslednji, ali ne manje značajan razlog, se krije u stavu prema porođaju, ženama, trpljenju, ulozi oca/muža i gomili drugih predrasuda od kojih pati većina stanovnika ovog tradicionalno-patrijarhalno-zaostalog društva. Kao i većina stanovnika, tako i većina lekara ima stav da je to situacioja u kojoj je prisustvo muža (još nepoznaju reč partner) ne samo nepotrebno već i nedopustivo.
maca22 maca22 19:52 08.09.2009

Re: Konglomerat

scabies
Sad da zamislimo jedan primer: završio se porođaj i žena kojoj šiju ranu od epiziotomije vrišti, uzmiče, moli da je lekar ostavi na miru. Šta radi lekar? Nastavlja da šije, sve jureći polje rada koje uzmiče i usput govori kako to mora da ušije. E, sad lekari ne mogu da zamisle kako bi ta situacija izgedala da je još neko prisutan. Veruj mi, ni ja baš ne mogu da zamislim sve moguće scenarije.

A šta ga sprečava da da neku anesteziju tu?
scabies scabies 20:48 08.09.2009

Re: Konglomerat

Krugolina, šta misliš o mom viđenju situacije? Ili je sviran fajront na ovom blogu?
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:28 08.09.2009

Re: Konglomerat

Ostao sam ti dužan onaj odgovor od sinoć, pa evo sad ako nije kasno. Vidiš, banalna je priča o opštem propadanju društva i etičkih normi, a ta priča se zaista oslanja na jedan dugotrajan proces. Rezultat tog procesa vidimo kroz prozor, bahatost je modi. Međutim, nekako mi je jadno da i priznam da je taj proces zahvatio i medicinu kao struku, jer oni jesu elita akademske zajednice svakog društva. A kritičko razmišljanje i ponašanje jeste osnova na kojoj svako ko sebe želi da vidi kao akademskog građanina. Kako se popustilo instiktima - ne znam nemam odgovor.
A sa druge strane kada pričamo o povorenju na relaciji pacijent - lekar treba imati na umu jednu činjenicu. Lekari su organizovana struktura, imaju komandni lanac, hijerarhiju, strukovne organizacije, sindikat, autoritet i ustanove i države da im čuva leđa i na kraju, a najbitnije, platu koju im ovo društvo obezbeđuje. Pacijenti su, potpuno suprotno, gomila jedinki bez ikakvog ustrojstva, grupa indivudua... Malo je reći da je borba neravnopravna, u stvari sramota je što lekarska profesija iz oportunizma trpi sve veći i veći broj bahatih u svojim redovima koji svoj dug društvu uopšte ne vraćaju. Užasno je to beskrupulozno, sa jedne strane se predstavlja ka Dr, autoritet, intelektualac, a sa druge strane imati kičmu kišne gliste i moralna načela iste.
scabies scabies 21:44 08.09.2009

Re: Konglomerat

Ostao sam ti dužan onaj odgovor od sinoć, pa evo sad ako nije kasno.
Nikad nije kasno
medicinu kao struku, jer oni jesu elita akademske zajednice svakog društva.
Mnogo sporna tvrdnja. Baš nju smatram za temelj na kom se izgradilo ovakvo zdravstvo. Kad se malo lekari oslobode tog doživljaja da su elita, možda će se potruditi da pokažu i dokažu svoje akademske i ljudske kvalitete.
Da se malo rasteretimo tih opštih ocena/kvalifikacija, da se niko ne šlepa na diplomu i beli mantil, već da svaki lekar shvati da je pojedinac koji je odgovoran za svoje postupke, a da tu odgovornost pojačava pripadanje grupi koju predstavlja. Da diploma i mantil nisu privilegija već obaveza.

lekarska profesija iz oportunizma trpi sve veći i veći broj bahatih u svojim redovima koji svoj dug društvu uopšte ne vraćaju.
Već rekoh to o odgovornosti. Ne volim dugove, naročito one čiju cenu čovek ne zna kad se zadužuje, pa ga kamate lupe po glavi
Sa svim ostalim se slažem.
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:25 09.09.2009

Re: Konglomerat

Krugolina, šta misliš o mom viđenju situacije?


Tvoje sveobuhvatno viđenje situacije zahteva sveobuhvatnu analizu. A ja za to vremena trenutno nemam. Juče bili u Višegradskoj. Danas pičimo za Lazarevac. Čim uzmognem, eto me da prokomentarišem kako treba.
aleksandra1966 aleksandra1966 21:23 10.09.2009

Re: Konglomerat

Cekajte, pa ako u velikom broju zemalja prisustvo oca/partnera/majke/sestre itd. na porodjaju predstavlja normalnu proceduru, da li ispada da smo mi Srbi bas najprimitivniji narod na svetu i samo nasi ocevi lupaju sakom o sto i deru se na doktore? Koliko je raznih imigranata doslo u Kanadu, recimo, sa vrlo malo obrazovanja, iz potpuno razlicitih kultura od kanadske, pa niko i ne razmislja da bi mogli da se nedolicno ponasaju za vreme porodjaja? Koliko se porodjaja ovde iskomplikuje, pa se lepo otac zamoli da izadje i onda porodilju vode u operacionu salu ?
Mislim da je u Srbiji problem rigidnost lekarske struke prema novome.Mozda i strah da ce imati svedoke, slazem se i sa tim, ali prvenstveno nece oca na porodjaju jer veruju duboko da je to pogresno.
maca22 maca22 18:58 11.09.2009

Re: Konglomerat


Krugolina Borup Krugolina Borup 19:29 11.09.2009

Re: Konglomerat

Yeap.
Cirka 14 ljudi mi je emailom poslalo gornji račun do sad.
A jesam vam rekla da sve što u Frontu naplaćuju, strancima naplaćuju x 4?
Što će reći, kad bih se ja tamo porađala, moj Krle bi morao da se iskašlje 70.800 dinara.
I da je naplata ratne štete - mlooooogo je, brate...
O diskriminaciji da ne pričamo.
maca22 maca22 19:43 11.09.2009

Re: Konglomerat

Moramo od ministra da tražimo da prisustvo oca bude neotuđivo PRAVO žene.
malasneki malasneki 10:55 07.09.2009

NF

i sama idem tamo ginekologu u dnevnu bolnicu, gde moram da priznam da su stvarno ljubazni, ali radeci na pricama sa sajta MH meni je par puta dosla muka i tuga pregolema. verujte, vise od desetakk prica dnevno ne mogu citati, a one najtuznije su se odnosile na ovu bolnicu. sto im niste dale to da procitaju, pa bi mozda malo bolje osetili koliko ljudskosti imaju ili nemaju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana