BEZ KOMENTARA

dusanovaiivanovamama RSS / 17.09.2009. u 22:14


17. septembar 2009. Pakao male vile

Sećate li se Jovane Mitić, autistične devojčice sa krilima anđela? Bila je vila u filmu „San zimske noći“ Gorana Paskaljevića. Samo su joj krila data da bude mitsko stvorenje, ostalo je - stvarnost. Danas još tragičnija od pre pet godina, kada su je odabrali da barem, nakratko, bude u bajci.

Piše: Milena Marković
Izvor: Novosri.rs

19787585854ab2274f19fc8874648761_huge.jpg

Kačarevo u Banatu, zašto bi bili važni ulica i broj, iza ulaznih vrata panično lice one devojčice iz filma, šake na staklu, prsti nervozno traže dodir drugih prstiju. Mama Rada mora da okrene ključ, a otuda dopiru neke bezimene melodije koje završavaju krikom. Pa, bezbroj puta ponavljane reči: „Joco, nisi dobra“. Poruka, koju je ponela iz škole u Pančevu.

- Eto nemoguće je da unutra razgovaramo - kaže Rada Mitić.

Stojimo ispred. Rada se preznojava. Prepolovila se za sve ove godine. Istopila. Šta se to dogodilo sa ovom devojčicom u proteklih pet godina?

- Upropastili su mi dete ove lokalne neznalice i bezdušnici - odgovara Rada. - Upropastili tako, da nemam više snage ni nju, ni sebe da pridignem. Svi smo pali pred ovom nevidljivim silom i neprobojnim zidom. I ćerka Gordana je zatočenik Jovaninog autizma. Ne da joj da makne. Kaže: „Ne idi seko! Tu sedi.“ Dete nam ne ide na ispite.

Jesu li ovo oni Mitići od pre pet godina? Porodica kojoj je uspelo da na dlanu, posle bezbroj propuštenih zvezda, dočeka jednu. Dogodio im se, „San zimske noći“, film posle kojeg su mislili - ništa neće biti kao pre. I, nije bilo. Ali, kratko je trajao san.

Šta se posle dogodilo?

Mitići su sa još nekoliko porodica koje imaju istu muku pokrenuli lokalne, pančevačke vlasti da u jednoj ovdašnjoj školi otvore odeljenje za autističnu decu. I, otvorila su se vrata pakla. Decu nastavnici nisu razumeli. Šestoro đaka, a dva nastavnika i medicinska sestra, logoped - nisu uspeli da zaokupe dečju pažnju. Nisu im pružili toplinu koja je lekovitija od leka.

Nisu našli adekvatne sadržaje, koji bi im ispunili dan. Da su barem pogledali film, a morali su, drugačije bi se priča završila. U filmu u kojem je Jovana bila autistična deca imaju svoje pozorište, svako svoju ulogu. Nastavnici koji nisu gledali film počeli su da optužuju: deca su nevaspitana. Agresivna su. Luda!

Rada sa ostalim roditeljima pokušava da objasni šta je autizam, bolest kojoj još niko nije pronikao u nastanak. Nije uspela. Onda je pisala na sve moguće adrese. Direktor (ime mu namerno ne spominjemo, za to će već biti prilike), rekao je roditeljima: „Mi smo osposobljeni za mali autizam, za veliki - nismo.“

Jovana, kad se vrati iz škole, priča nam Rada, baca bojice. Cepa sveske. Viče: „Neću u školu“, i to bezbroj puta ponavlja. U mami koja ju je vodila u školu vidi izvor svih muka... I, Mitići su, kao i ostali roditelji, povukli decu iz škole.

- Sad mi nadležni kažu da je lek za moje dete - dom - očajna je Rada Mitić. - Koji dom, pitam. Odgovorili su mi: Stari Lec. To je utočište za duševne bolesnike. To znači, za Jovanu medikamentozna terapija. Ona je za naše dete kontraproduktivna. Zamislite, kad posle takvih lekova gledate rođeno dete da sve čupa sa sebe. Sa nas. Sve ćemo izdržati, a kako će ona bez nas u tom domu.

Rada Mitić sama se obratila Institutu za mentalno zdravlje u Palmotićevoj u Beogradu. Tamo su je razumeli, jer se ovde - kaže nam - razumeju u struku.

- Rekli su mi da bi bili radi da Jovanu prime, ali je nevolja na nevolju što je naše dete, valjda jedino, koje osim autizma ima i celijakiju, alergiju na brašno i mleko. To podrazumeva poseban režim ishrane, takvih uslova u Palmotićevoj, priznali su, nemaju.

Ponovo vreme prošlo: pred nama slike sa promocije i nagrade za film, scene iz San Sebastijana, kroz špalir gledalaca potreseni sudbinom autistične devojčice, između aplauza i suza, defiluju glumci i autentični lik - Jovana iz Kačareva. Čuje se: „Digni glavu, Joco, sad si zvezda.“ Devojčici ne dopire do svesti šta joj se događa. Ona ima svoj svet, neki svoj san.

Jovana Mitić danas ima 18 godina. Imala je četiri, kada su lekari prepoznali - autizam! Tada je postala tvrđava, neprobojna iznutra i spolja. Pokret i reč, telo i um povukli su se u svoj zamišljeni zamak. Od tada ne pušta nikog unutra, a ne može da se izbori da iz njega izađe. - Šta mi vrede nagrade i sve što je prošlo, kad se naše dete s dušom deli - govori Jovanina mama. Okrenula je ključ u bravi. Ušli smo u kuću Mitića. Jovana pruža ruke. Stiže brzo nekoliko nevezanih pitanja, pa krik: „Jao, teško meni“.

A onda, ponovo taj prokleti zid koji podiže oko svoga sveta. Iza njega probijaju Jovanine pesme: „Nadvilo se tamno nebo, kao moja duša.“ Pa, druga: „Kad sklopim oči, kad sklopim oči.“ Jovanina mama Rada Mitić, plaši se ovih pesama.



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:18 17.09.2009

naslov

mi je takav kakav je, jer sam ceo dan pod utiskom posle procitanog teksta. Mislim da ste me razumeli, jer sam prvo majka, pa zena, pa covek, a sve ovo sto se na blogovima desava je tako jadno i uzasno naspram jednog zivota, naspram Jovane.
p.s.Hvala shumskoj na objasnjenju kako da linkujem
margos margos 23:43 17.09.2009

Re: naslov

Pre neki dan je LL postavila blog na ovu temu. Ćutala sam. Ćutaću i dalje.... :(
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:53 17.09.2009

Re: naslov

margos
Pre neki dan je LL postavila blog na ovu temu. Ćutala sam. Ćutaću i dalje.... :(



Nisam videlam, izvini LL, bila sam odsutna tih dana, a danas je tekst postavljen na" Zdravlju," a mislim da ga nije na odmet videti ponovo. . . Toliko blogova ovih dana na jednu te istu temu, a Jovana, njena majka i roditelji u Pancevu trebaju pomoc.
margos margos 15:23 18.09.2009

Re: naslov

U vreme kad su mom bivšem mužu - tada detetu - dijagnostikovali jedno u to vreme retko koštano oboljenje bilo je zabeleženo samo 75 slučajeva u svetu. Savet jednog svetskog stručnjaka (majci) je bio da ga zatvore u kavez. Naigrali su se stručnjaci na njemu pošteno - nekih dvadesetak godina - neki su grešili i njegov dosije zaključavali u sef, neki drugi ispravljali greške ovih prvih, retki pokazivali želju da pomognu, a najveći broj njih se učio na njemu. Preživeo ih je - sve zajedno - ne znam ni sama kako.

Evo nešto ohrabrujuće:
Video čoveka koji je imao dijagnozu autizma - Raun K. Kaufman

libkonz libkonz 22:49 17.09.2009

komentar?

ne znam šta da kažem. znam koliko nastavnici ne znaju, naročito u malim sredinama. znam koliko ovoj državi nije stalo do dece sa posebnim potrebama. čudna je ova naša zemlja.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:57 17.09.2009

Re: komentar?

i cemu onda onakva prepucavanja, ludila oko desavanja u nedelju, kad covek procita ovako nesto? Ima li smisla vredjati bilo koga, kad deca vise nisu deca, kad postaju ljudi, a nisu za ludnicu, nisu za izolovanje, i zdravlje sta je? Mentalno? Pitam sve blogokolege, da li smo ljudi?
libkonz libkonz 06:52 18.09.2009

Re: komentar?

to su prepucavanja oko licemerja, nemaju veze sa pravima manjinskih zajednica. Samo mi se smučilo licemerje.
112358oo 112358oo 23:26 17.09.2009

.

Nisu im pružili toplinu koja je lekovitija od leka.

Kakve sve gluposti znaju da urade ljudi. Koliko je teško shvatiti da su Jovana i ta druga deca posebna na svoj način i da je bilo najvažnije da dobiju pažnju, toplinu i reči koje će ih podstaći, ohrabriti, nasmejati?

I onda kada bi bilo za očekivati da tim nastavnicima bude žao, oni govore da su deca nevaspitana, agresivna i luda! Ili da direktor kaže da je škola osposobljena za mali autizam, a nije za veliki!? Da se oni lepo ograde od problema i okrenu glavu na drugu stranu. Umesto da sad kažem nešto drugo, reći ću samo da je naslov na mestu...

Žao mi je Jovane i te druge dece. I nadam se da će što više roditelja ovo imati priliku da pročita, ako je za utehu...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:44 17.09.2009

Re: .

a danas nigde ni jedan osvrt, jedan jedini komentar na sajtu Zdravlje, vracala sam se nekoliko puta, ma do malo pre i nisam izdrzala, morala sam da se vidi nekako pa makar i ovako. Hvala ti sto si tu, sto si nama u potpalublju omogucio da se vidimo.
shumska shumska 02:26 18.09.2009

Re: .

dusanovaiivanovamama
mi je takav kakav je, jer sam ceo dan pod utiskom posle procitanog teksta. Mislim da ste me razumeli, jer sam prvo majka, pa zena, pa covek, a sve ovo sto se na blogovima desava je tako jadno i uzasno naspram jednog zivota, naspram Jovane.
p.s.Hvala shumskoj na objasnjenju kako da linkujem

hej, dušanovaiivanovamamo šumska tebi poslala uputstvo kako linkovati a da to ni sama nije savladala - sad ćeš ti mene naučiti:):) i
sećam se da sam pre neki dan link koji je LL ostavila na blogu pokušala da sledim nalepivši ga u brauzer i nisam uspela. shvativši da je tekst iz novosti, pokušavala sam po kontekstu da nadjem tekst - i nisam shvatila o čemu se radi....
zato je dobro, izmedju ostalog što si i ti ovo prenela. i da još pet blogera prenese ovu vest opet čini mi se ne bi bilo dovoljno, tar ne?
kod nas izgleda i ljudska prava potpadaju pod trendove...
malo je bilo moderno baviti se pravima izbeglih i prognanih lica, pa padoše u zaborav.jedno kratko vreme ljudi sa posebnim potrebama, pa opet tišina. sada ogluvesmo od vike za prava lbtg populacije. dodje mi da budem peder.

ne razum ovaj slučaj.
to odeljenje je uz sebe imalo stručnjake - šta bi sa njihovim znanjem i stručnošću?
ako su svu autističnu decu odvojili od ostale formiravši tako zasebnu grupu - da li je to znak da je inkluzija neophodna?
imaju li ova i sva druga deca sa posebnim potrebama ikakvu šansu bez nje?
čak su i mišljenja stručne javnosti po pitanju inkluzije podeljena.....ali muka ove devojčice govori više od svega.
niko od nas nije ostrvo. ni jovana
to live together - samo živeti zajedno
mnogo sam tužna.
ne smeta mi što se ovih dana stalno stalno stalno govori o gej paradi i lgbt populaciji. to je siguran znak, na žalost, da će nakon nje verovatno sve utihnuti.
i ljudska prava skliznuše u senzacionalizam...bilo bi bolje da se tiše i umerenije govori a tokom čitave godine....
ali, kada će i drugi ugroženi a drugačiji a bespomoćni doći na red?
kada će se o njihovoj muci više pričati? jer jovana i slični njoj zaista zaslužuju mnooogo veću pažnju javnosti
margos margos 12:11 18.09.2009

Re: .

ali, kada će i drugi ugroženi a drugačiji a bespomoćni doći na red?
kada će se o njihovoj muci više pričati? jer jovana i slični njoj zaista zaslužuju mnooogo veću pažnju javnosti

Ajde da linkujem potpalublje--> potpalublju.
Pitaš li se šta boli onog ko ne šeta niti paradira?

Svi mi smo, svako od nas, u nekom trenutku, negde i zbog nečeg - bili diskriminisani i osetili to na sopstvenoj koži. Neki ljudi to pretvore u bes i mržnju, neki u apatiju, a neki u konstruktivnu borbu. To što ovog trenutka LGBT populacija 'poentira' i političari na njoj, kao nekad na izbeglicama, takođe je deo procesa.
112358oo 112358oo 12:29 18.09.2009

Re: .

Pitaš li se šta boli onog ko ne šeta niti paradira?

do đavola margita, zar ovako da saznam da cicmiku nemam na listi...

hvala što si linkovala njen tekst
margos margos 12:57 18.09.2009

Re: .

Ajd kad sam već u ofisu, da ti prijavim još jednog potpalubljanca, ako ti se nije već sam obratio:
http://blog.b92.net/blog/111914/marooned/

Pozzzz:)))
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:02 18.09.2009

Re: .

shumska
dusanovaiivanovamama
mi je takav kakav je, jer sam ceo dan pod utiskom posle procitanog teksta. Mislim da ste me razumeli, jer sam prvo majka, pa zena, pa covek, a sve ovo sto se na blogovima desava je tako jadno i uzasno naspram jednog zivota, naspram Jovane.
p.s.Hvala shumskoj na objasnjenju kako da linkujem

hej, dušanovaiivanovamamo šumska tebi poslala uputstvo kako linkovati a da to ni sama nije savladala - sad ćeš ti mene naučiti:):) i
sećam se da sam pre neki dan link koji je LL ostavila na blogu pokušala da sledim nalepivši ga u brauzer i nisam uspela. shvativši da je tekst iz novosti, pokušavala sam po kontekstu da nadjem tekst - i nisam shvatila o čemu se radi....

Nisam ni ja ukapirala a citala sam kod Lady, a novosti ne kupujuem tako da nisam znala, vec povremeno ciitam sajt na b92 Zdravlje, i ostala u soku, onda oni razni blogovi i jednostavno je tako ispalo...
p.s. da budem iskrena, pojma nemam kako mi je uspelo da linkujem, valjda kad nesto jako i snazno hoces, vidis da mozes Salim, se stvarno si mi pomogla
miloradkakmar miloradkakmar 09:08 18.09.2009

Jovana

mora da odrasta sa svojom generacijom, jedino tako može da probije zid tišine.
„Mi smo osposobljeni za mali autizam, za veliki - nismo.“

I ovo je sramna izjava i ko je taj direktor koji sebi uzima za pravo da odlučuje šta je mali , a šta veliki autizam. Mora prvo da vidi dete.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 14:51 18.09.2009

Re: Jovana

drugi dan sam pod utiskom, nemara, bezobrazluka koji je sve vise i vise oko nas. ..
Biljana 77 Biljana 77 09:41 18.09.2009

Ja reči nemam

za ovo. Što je sredina manja to je teže. Nerazumevanje, stid, predrasude, ZID! Isplakah se...
šake na staklu, prsti nervozno traže dodir drugih prstiju
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 14:54 18.09.2009

Re: Ja reči nemam

zato sam i nazvala tekst tako. Dodje mi da ga linkujem na svaki blog ovih dana...
selica_nena selica_nena 19:53 18.09.2009

Re: Ja reči nemam

Dodje mi da ga linkujem na svaki blog ovih dana...


Da znaš. Bože, koliko se ovaj svet iščašio i izgubio svaki osećaj! A sve se nešto čudimo što nam se ružne stvari dešavaju. Pa ne može, bre, da bude dobro, kad su i duša i čestitost i saosećajnost nestali.
mashha mashha 20:03 18.09.2009

Re: Ja reči nemam

Pročitala juče a ni danas nemam prave reči... nemoć, ima li šta gore...
razmisljam razmisljam 17:54 19.09.2009

ШТА РЕЋИ?

Оно што ме увек изнова погађа је чињеница да они којима је посао да се старају о деци и помажу им то не желе, не умеју или неће да раде. Количина незаинтересованости коју показују је толика да ме оставља без речи. А изговори за нечињење су толико банални и неприхватљиви, да је то за посебну причу.
На жалост, у школама раде просветни радници који су толико пуни предрасуда да им тамо никако није место. Како се изборити са тим? Како доћи до тренутка када ће тим послом да се баве искључиво они који га воле и спремни су да мало свог срца жртвују зарад добробити сваког детета које им је поверено?
Немам одговор на то и након година узалудних покушаја да исправим по неку криву Дрину са којом сам се сусретала, полако посустајем...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:00 19.09.2009

Re: ШТА РЕЋИ?

MA TO ME I BRINE, jer ako svi posustanemo, pliva sljam, da ne kazem goru rec.
Hvala na poseti i citanju...
razmisljam razmisljam 18:19 19.09.2009

Re: ШТА РЕЋИ?

Читање није први пут, а неће бити ни последњи, једино некад немам прави коментар, па радије ћутим.
А твоја брига (један блогер ме је упутио на чињеницу да смо овде сви на ти, па стога ова моја слобода) је сасвим на месту и делим је. На жалост, искуства мог личног заузимања за неке ствари за које сам мислила да се врло лако дају променити је такво да сам дигла руке. Систем је сувише окоштао и сурово бездушан и незаинтересован, да ми је једино преостало да, упркос свему, радим на томе да моја деца буду другачија, боља и ширих видика од примера који им се дају у школи и на улици.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:34 19.09.2009

Re: ШТА РЕЋИ?

jedino i pravo ulaganje u buducnost je rad sa svojom decom. Vreme provedeno sa njima dok su bili mali, vanskolske aktivnosti, treninzi, utakmice, turniri, mi najlepse provedeno vreme, koje je na zalost jako brzo proslo.Uzivaj u svakom trenutku odrastanja sa njima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana