HALLOWEEN

angie RSS / 31.10.2007. u 17:16

Danas se u zapadnom svetu slavi Noc veshtica ili Halloween. Svi su vec ukrasili svoje kuce pauchinom, skeletima, veshticama, slepim mishevima i bundevama i chekaju da padne noc, kada ce malishani u kostimima zakucati na vrata, trazeci slatkishe. Iako u zastarshujucem scenariju, svi su razdragani i mali skakutavi stvorovi obucheni u kosture, duhove, betmene, Hari Potere, vile i veshtice u gupicama se migolje kroz guzvu na ulicama i preskakujuci stepenike hrle do svakog ulaza na kojme je postavljen znak u obliku jack-o'-lanterne, ochekujuci domacine , koji ce ih pochastiti. Oni malo stariji, sedaju u aotomobile i odlaze pevajuci na Halloween party, gde se posle djuskanja i tuluma bira najoriginalniji kostim.

Ovaj praznik je nastao od starog Keltskog paganskog festivala, koji se odrzavao noc pred keltsku Novu godinu, koja  se slavila 1. novembra. Naime, smatralo se da se u noci 31. oktobra dushe mrtvih aktiviraju i da se one lutajuci tada najvishe priblizavaju zivom svetu, pre nego se presele u svoja vecna boravishta, pa su  ljudi palili vatre, oblachili se u zastrashujuce kostime, misleci da ce tako da im budu prihvatljiviji i odobrovolje ih, kao i ponudom raznih slatkisha pripremljenih za tu priliku. Ujedno se slavio kraj zetve, stoka se vracala kuci sa udaljenih pashnjaka. Takodje se verovalo da su mrachne mgijske sile najache u toj noci, a u stvari su sve pojave koje nisu mogli da objasne podvodili pod eskaliranje tih moci.

Kasnije, kada su se Irci iseljavali na Americhki kontinent, preneli su i ovo slavlje, koje je tokom vremena menjalo oblik, te je ovaj danashnji bezbrizni trick or trite nastao iz jednog bahatog perijoda, gde su stasali klinci u noci veshtica, vandalski pravili shtetu na kucama, chak do paljenja, ako nisu od domacina dobijali ono shto su trazili.

I ne zamerite, al ne mogu da se otmem utisku, da se u Srbiji, iako je pravoslavna i na istoku Evrope, ovaj praznik najrevnosnije slavi- dodushe malo izmenjeno i sa pogreshnim shvatanjem znachenja, ali je to razumljivo u vreme vladavine neobaveshtenosti. Te halovin frikovi vladaju skupshtinom i svim medijima i to najozbiljnije, trite u glavnom grabe sebi, a gradjanima serviraju samo trick- i sve to u ogromnim kolichinama.



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nietzsches Aprentice Nietzsches Aprentice 17:38 31.10.2007

...






Iz filma po imenu topika :))) sa sve kravljim zvonom :)



Ovde se sprema izlazak veceras, bez kostima (osim ako se ne odlucimo da idemo kao investicioni bankari :))). Ali, vredi napomenuti, za Halloween Njujork uvek ima paradu pa je lepo videti sta ljudima pada na pamet...
angie angie 17:45 31.10.2007

Re: ...

a kako bi izgledao kostim investicionih bankara- mislim kako bi se videlo da je to kostim????
Nietzsches Aprentice Nietzsches Aprentice 17:58 31.10.2007

Re: ...

U Njujorku - nikako :))) Pola grada ga nosi :)
angie angie 18:02 31.10.2007

Re: ...

pa TO sam i mislila!!!:)
AlexDunja AlexDunja 17:51 31.10.2007

dobar ti utisak

preporuka, ng

angie angie 18:02 31.10.2007

Re: dobar ti utisak

hvala Alex- mada, jbga!
dunjica dunjica 17:53 31.10.2007

Trick or treat?

a gradjanima serviraju samo trick- i sve to u ogromnim kolichinama.


Hehe, izgleda da je, na zalost, tako. Puno trick, no treat.
angie angie 18:03 31.10.2007

Re: Trick or treat?

dunjice- pa neko treba da ih obavesti da se radi obratno.

samo ne znma shta cemo sa kostimima koji se ne skidaju?

Pendle Hill

je brdo u East Lancs gde se po predanju okupljaju vestice. Tamo je najbolje veceras. Deci ostaje da prose po kucama u kraju.
angie angie 19:48 31.10.2007

Re: Pendle Hill

pa ako ima neke magije tamo- a vi lepo namantrajte neshto vecheras na tom brdu!:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:13 31.10.2007

Dobro veče,

sestre po metli :)
angie angie 20:38 31.10.2007

Re: Dobro veče,

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:35 31.10.2007

srbija slavi!

I ne zamerite, al ne mogu da se otmem utisku, da se u Srbiji, iako je pravoslavna i na istoku Evrope, ovaj praznik najrevnosnije slavi- dodushe malo izmenjeno i sa pogreshnim shvatanjem znachenja, ali je to razumljivo u vreme vladavine neobaveshtenosti. Te halovin frikovi vladaju skupshtinom i svim medijima i to najozbiljnije, trite u glavnom grabe sebi, a gradjanima serviraju samo trick- i sve to u ogromnim kolichinama.


grešiš sestro, upravo sam se na jedvite jade otarasio nekih kinaca koji su revnosno čekali ispred vrata da mi se supruga vrati iz radnje pa da ih počastim slatkišima. radi se o novom sadu, širem centru... pozvonio neko, a pošto nikoga nisam očekivao a supruga ima ključ, zaintrigirano sam otvorio, kad ono! nekolicina malih gremlina, veštaca i zombija pred vratima. ja se prvo žešće uzentao pošto su stajali u mraku u dovratku. pitam kojim dobrom, a oni mrmljaju nešto. čini mi se da je bio srpski naziv za praznik, ali nisam dobro čuo. pitao sam da ponove, a oni su ispod svih maski opet promrljali nešto nerazumljivo. e, a kada sam treći put pitao 'kako?!', uskiknuli su u isti glas, 'noć veštica bre, gari, daš nešto?'. nisam imao sitne love, ali jafa keks je odradio posao, a onda ih je neki komšija-kreten oterao iz zgrade. ali, prijavila mi supruga da su kupovali neke sokove i žvake u samiški, i to za nižu lovu, praznik je!

pa zato, srećan praznik svima koji danas slave!

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:36 31.10.2007

Ovaj leopardić

sa kantom je prosto presladak.
angie angie 21:09 31.10.2007

Re: srbija slavi!

Srdjane- pa nisam neshto shvatila da si mi pobio teoriju:)

A ovi klinci su stvarno super, narochito veca-vidish kako su one uvek najlepshe!:)
dunjica dunjica 22:09 31.10.2007

Zubar iz komšiluka

objavio danas da nudi 5 evra za kilu slatkiša svakome djetetu koje mu sutra donese večerašnju lovinu, hahaha. Još nisam srela nikoga kome se prijedlog svidio ;-)

Mi se maloprije vratili iz obilaska kvarta, razmazane šminke i vukući vrećice slatkiša za sobom... "Süss oder sauer!", kaže se ovdje za "trick or treat".
angie angie 22:13 31.10.2007

Re: Zubar iz komšiluka

evo ja idem sada po dete u shkolu, pa na coshkic da se nadjemo s ekipom-pa po lovinu:))))
dunjica dunjica 22:18 31.10.2007

Re: Zubar iz komšiluka

Sretno! Moji su već usnuli, slatko samo što im na uši nije izašlo ;-)
AlexDunja AlexDunja 22:25 31.10.2007

Re: Zubar iz komšiluka

dunjica
Sretno! Moji su već usnuli, slatko samo što im na uši nije izašlo ;-)


pozdrav za dunju i alex.
hug. bre.
dunjica dunjica 22:34 31.10.2007

Re: Zubar iz komšiluka

AlexDunja, thx, hvala! Long time, no read ;-)

Inače, Alex organizira Halloween Party u nedjelju, a opisani "lov" po kvartu je bio u društvu Grete, Core, Jackie, Juliana i Milana. Uf, a al smo naletjeli na jedan američki restoran... a tamo slatka gozba za klince, sve sa grozomornim accessoires, brrrr...
pnbb pnbb 22:35 31.10.2007

Re: Zubar iz komšiluka

angie
evo ja idem sada po dete u shkolu, pa na coshkic da se nadjemo s ekipom-pa po lovinu:))))


bez mene...
predstavnik ce valjda stici
AlexDunja AlexDunja 22:41 31.10.2007

Re: Zubar iz komšiluka

dunjica
AlexDunja, thx, hvala! Long time, no read ;-)

Inače, Alex organizira Halloween Party u nedjelju, a opisani "lov" po kvartu je bio u društvu Grete, Core, Jackie, Juliana i Milana. Uf, a al smo naletjeli na jedan američki restoran... a tamo slatka gozba za klince, sve sa grozomornim accessoires, brrrr...


have a good time:)
u nedelju. tu smo. love.

angie angie 01:14 01.11.2007

Re: Zubar iz komšiluka

e komshija- pa gde si ti????
dobro, chula sam, prioriteti se uvazavaju, a ionako cesh sad na zanimljivije mesto,
predstavnik dostojno odradio za oboje:)))
pnbb pnbb 19:38 01.11.2007

Re: Zubar iz komšiluka

predstavnik dostojno odradio za oboje

nije valjda otimala deci cokolade po ulici?
angie angie 19:54 01.11.2007

Re: Zubar iz komšiluka

Nije!!!!

Al' se adekvatno kostimirala i josh servisirala tudju decu, pa sda ti vidi:))

A kako je bilo na Church-u ?
Черевићан Черевићан 22:50 31.10.2007

вештичји маам

овде увалети млади помахнитали а ја како навика натај Празник неимам некако . . .индиферентно посматрам оку атрактивне маскаре . . немош касти. има додуше вештица за коимасе . . мош заокренути. . . .
ју , очему јато срозан, па вештице су вазда . .вештице биле . . те и данас ту удну зидина показују стуб о које су приликом спаљивања биле заштриковане. нема томе . .пар стотина г.
angie angie 01:17 01.11.2007

Re: вештичји маам

pa zbog tog мош заокренути. . . . su i stvorene vradzbine nekada davno, a evo nije se, shto se toga tiche, nishta promenulo do sada:)))
G r o f G r o f 23:51 31.10.2007

Let bez metle..

Ratna godina 92.
Sve je umorno osim sunca, koje je ceo dan, nemilosrdno, izvlačilo znoj iz pora kože. Sa ogromne stene, na vrhu proplanka, pogled puca krajoliom. Neka samotna tuga preti iza crvenila u daljini, koje najavljuje kraj dana.
Pored stene, crnim okom koketira neobicna biljka.
Velebilje.
Atropa belladonna.
Od nje su vestice spremale mast pomocu koje su letele.
Bilo bi lepo odleteti odavde. Propali hemičar u meni pravi se važan. Osnovni sastojak biljke je atropin i hiosciamin. Lako se apsorbuju preko kože.
Čupam biljku iz zemlje, otsecam koren i rasecam ga na pola. Zavrćem rukav do lakta i unutrašnju stranu podlaktice trljam rasečeni korenom. Smešan sam sebi.
Svetlost se pojača, kao da retušira čitavu okolinu, a pravo ispred mene pojavi se neki levak u prostoru, koji me usisavao. Nisam osećao svoju materijalnost.. Leteo sam. Zapravo prostor je prolazio pored nečega što sam bio ja.
Doživljaj je bio prelep.
Ko zna gde bi odleteo da me nije uhvatio napad mučnine. Kao kad se dugo vrtiš u krug ili popiješ mnogo alkohola.
Sunce je poslednjim zrakama osvetlilo moje povraćanje sa stene.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:47 01.11.2007

Xexexe, Grofe,

nisi ni ti mutav, uradio si se jednom od najotrovnijih evropskih biljčica...vučja, kurjačka jabučica, pasja jagoda, deadly nightshade, vilinsko bilje, buna, pomamnica...

Atropa, jedna od Parki, atropos - neumitan...i bella dona, jer su bobice, otrovne jako, koristile Venecijanke za kozmetike pravljenje...
angie angie 01:19 01.11.2007

Re: Let bez metle..

pa ti si Mirkec nasho travu koju treba- samo nisi svladao i upotrebu,...al' dobro, za to valjda treba i neka predisponiranost, a ti si izgleda neki dobrica, pa onda ne ide bash kako treba- ili da malko vezbash:)
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 02:19 01.11.2007

Religije i Noc Vestica

Nema veze da li je zemlja Pravoslavna ili nije, sve religije su protiv obelezavanja noci vestica. Ovde u Kanadi se to slavi i ljudi, mahom mladji, dolaze maskirani na posao. Na spratu gde ja radim, doslo je do nezgodne situacije ove nedlje, zato sto je troje ljudi izjavilo da nece da dodju na posao 31. oktobra zato sto je maskiranje protiv njihove religije i da oni nece to da gledaju. Za divno cudo, firma im je dala za pravo da mogu zbog religioznih razloga da odustvuju sa posla. Inace, dvoje su Protestanti dok je jedna zena Katolikinja.

Meni je Noc Vestica, simpatican cisto zbog dece i njihovih slatkih kostima. Matori obicno ispadaju smesni, mada kad je neko kreativan, kostim izgleda super.

Nasa skupstina i nasi "biznismeni" su izgleda veliki pobornici Halloweena i to skoro svaki dan. Revnosno ga obelezavaju svojim kostimima i pokupise sve slatkise po Srbiji.
angie angie 02:45 01.11.2007

Re: Religije i Noc Vestica

e Vaso, kod nas nema halloweena- nego svi sveti.

A inache i ja zivim u Kanadi i ovde ti je fazon, samo da preko svog predstavnika trazish neka prava, kao to,npr, oko nemogucnosti da vidish kostimiranog choveka za noc veshtica, pa da bule mogu obuchene da udju u bazen i ima tih bisera...
Inache moja baka bila protestant i slavila nam halloween, sve sa rezbarenim bundevama, kostimima i ushecerenim vocem, iako to kod nas , kao shto vec rekoh, bash i nema neko uporishte- sem kod danashnje "elite"
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 08:10 01.11.2007

VEŠTICA, VEŠTICA...

TATA MAMA VIDITEEEEE.. povikaše moja deca sinoć dok smo se šetali jednim najlepšim gradom malte. Sinovi od 8 i 9.5 su uplašeno gledali u maskiranu devojku koja ih je zvala da im da slatkiša, ali oni neznaju dobro engleski te je nisu razumeli, a bilo im sumnjivo zašto? im maše "nekom" korpicom. Okrenušmo se žena i ja i videšmo prizor : deca upleno trče prema nama gledajući u nju a ona ih zove : COME FOR SWEET
Objasnih deci da je to običaj kao kod nas za uskrs kada se dele ofarbana jaja, tad otidjoše po slatkiše NASMEJANI...
Uveče kada sam legao bio sam nešto zamišljen kad ulazi žena maskirana u vešticu, A GDE JE MOJ SLAAATKIŠ......

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana