Rezolucija 1325

mikimedic RSS / 31.10.2009. u 17:25

Prenosim tekst ZUC, i zelim da im postavim nekoliko pitanja tim povodom, posto iz objektivnih razloga to ne mogu da ucinim na blogu Jasmine Tesanovic.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

DEVETA GODIŠNJICA REZOLUCIJE 1325 SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA: ŽENE, MIR, BEZBEDNOST

Beograd, 30. oktobar 2009 - Navršava se devet godina od 31. oktobra 2000. godine  kada je doneta  REZOLUCIJA  1325 od strane  SAVETA BEZBEDNOSTI UN,  čije poštovanje predstavlja i obavezu Republike Srbije. Glavna poruka Rezolucije 1325 je neophodnost strategije za postizanje jednakosti značaja potreba i iskustava žena i muškaraca, tako da one postanu integralni deo kreiranja, primene, praćenja i vrednovanja politika i programa u svim sferama života: političkoj, ekonomskoj, socijalnoj. Krajnji cilj je da žene i muškarci imaju jednaki doprinos.

Navršava se deset godina od kako je REZOLUCIJOM GENERALNE SKUPŠTINE UN 1999. godine doneta  Deklaracija o pravima i odgovornostima pojedinaca, grupa i društvenih organa kojom se unapređuju i štite univerzalno priznata ljudska prava i osnovne slobode, skraćeno nazvana Deklaracija o braniteljima i braniteljkama ljudskih prava.

Zbog načina na koji je doneta, konsenzusom u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Deklaracija predstavlja jaku obavezu svake države da po njoj postupa i pokazuje zrelost jedne države u odnosu na zaštitu ljudskih prava i dostignute demokratske standarde. Takođe, naglašava na konkretne obaveze države, koje su sadržane u merama koje država mora preduzeti kako bi se poboljšao položaj branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji.

Suprotno svojim preuzetim obavezama, država u proteklom periodu nije učinila ništa na implementaciji Rezolucije 1325, kao ni na zaštiti branitelja i braniteljki ljudskih prava. Naprotiv, nizom mera opstruirala je njihovo nesmetano delovanje.

ZAHTEVAMO  iznova i iznova već deset godina  da država Srbija poštuje svoje međunarodne obaveze . Podsećamo političare da je izborna volja građana i građanki bila put ka Evropskoj Uniji, čega nema bez ispunjavanja međunarodnih standarda o poštovanju ljudskih prava.

 ZAHTEVAMO od njih da ispune svoja predizborna obećanja.

ZAHTEVAMO:

1. Zaštitu i poštovanje ljudskih ženskih prava i bezbednosti svih građanki i građana, posebno građanki angažovanih u odbrani ljudskih prava;

2. Očuvanje sekularnog karaktera države;

3. Ukidanje zakona o pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama, diskontinuitet sa zločinačkom politikom, izručenje svih osumnjičenih za ratne zločine;


4. Uvođenje krivične odgovornosti za negiranje genocida u Srebrenici, demokratsku civilnu kontrolu nad oružanim snagama, sprečavanje privatizacije oružanih snaga.


Kultura koja prihvata ratno nasilje, militarizam, dominaciju i sukobe svake vrste, koja podržava klimu nekažnjivosti nasilja nad ženama - potkrepljuje i klimu nekažnjivosti za nasilje generalno. Država je ta koja ne unapređuje ljudsku bezbednost, već je ugrožava.

Zadatak i obaveza civilnog društva, čiji smo sastavni deo, sastoji se i u vršenju pritiska na institucije i državne organe da deluju u korist opštih interesa, interesa svih građanki i građana. U ovom slučaju - da se striktno primenjuju  međunarodni dokumenti, čija je potpisnica i država Srbija.

Žene u crnom Beograd

Beograd, 30. oktobar 2009

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pitanja za ZUC:

 1) sta znaci  'neophodnost strategije za postizanje jednakosti značaja potreba i iskustava žena i muškaraca'? ako je moguce, prevedite na srpski.

 2) sta znaci 'skraćeno nazvana Deklaracija o braniteljima i braniteljkama ljudskih prava.'

ko je pomenutu Deklaraciju skraceno nazvao, i kako glasi skraceni naziv Deklaracije na bilo kom od sest zvanicnih jezika UN? Recimo na engleskom?

3) 'Zbog načina na koji je doneta, konsenzusom u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Deklaracija predstavlja jaku obavezu svake države da po njoj postupa i pokazuje zrelost jedne države u odnosu na zaštitu ljudskih prava i dostignute demokratske standarde. Takođe, naglašava na konkretne obaveze države, koje su sadržane u merama koje država mora preduzeti kako bi se poboljšao položaj branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji.'

sta znaci 'jaka obaveza'? da li obaveza moze biti slaba?

zasto obmanjujete javnost stavom da su deklaracije Generalne skupstine obavezujuci dokumenti?

4) Kakve veze vasi zahtevi pod stavkama 2., 3., i 4. imaju sa pomenutom Rezolucijom i Deklaracijom?

hvala unaped.



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 18:57 31.10.2009

SC UN R.1325

Link sa tekstom Rezolucije (ima je i na zvanićnom UN, nemam poseban razlog za odbir baš ovog linka, samo ga je Google prvog izbacio, ništa više)

UNITED NATIONS SECURITY COUNCIL RESOLUTION 1325 ON WOMEN, PEACE AND SECURITY

Resolution 1325 (2000) pdf.

Security Council Resolution 1325 was passed unanimously on 31 October 2000. Resolution (S/RES/1325) is the first resolution ever passed by the Security Council that specifically addresses the impact of war on women, and women's contributions to conflict resolution and sustainable peace.

Ne ulazim u interpretacije, samo mislim da je dobro da se ima i originalan tekst, prave informacije radi.

I evo još:

Nacionalni akcioni plan za implementaciju Rezolucije 1325 SB UN u Srbiji

25. maj 2009.

"Direktorka Centra, Sonja Stojanović i istraživačica Gorana Odanović učestvovale su na seminaru „Implementacija Rezolucije 1325 SB UN u Srbiji“ gde su se pridružile timu koji će u narednom periodu raditi na donošenju Nacionalnog akcionog plana (NAP) za sprovođenje ove rezolucije u Srbiji. Seminar je održan od 22. do 25. maja 2009. godine u Kovačici, u organizaciji Beogradskog fonda za politilčku izuzetnost i Ministarstva odbrane Republike Srbije, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Učesnice seminara su bili predstavnice i predstavnici Ministarstva odbrane, MUP-a, Ministarstva finansija, Ministarstva pravde, Ministarstva spoljnih poslova, RTS-a, kao i predstavnice akademske zajednice i građanskog društva.

Rezolucija 1325 SB UN je usvojena 31.okotobra 2000. godine, a njen značaj je u tome što poziva na povećanje učešća žena u procesima donošenja odluka, sprečavanju konflikata, post-konfliktnim situacijama, mirovnim pregovorima i mirovnim operacijama. Rezolucija ukazuje i na posebne potrebe žena i dece u toku ratnih sukoba i potrebu njihove zaštite, te sprečavanje i kažnjavanje seksualnog i svakog drugog nasilja nad ženama.

Srbija će po usvajanju Nacionalnog akcionog plana biti prva post-komunistička i druga post-konfliktna zemlja u svetu koja je donela i usvojila Nacionalni akcioni plan za implementaciju Rezolucije SB UN 1325. Tokom seminara u Kovačici formirane su četiri radne grupe koje bi u narednom periodu trebalo da izrade predloge vezane za povećanje učešća žena u procesu donošenja odluka; učešće žena u konfliktu, post-konfliktnim situacijama i operacijama podrške miru; senzibilizaciju ženskih i muških pripadnika pripadnika oružanih snaga Republike Srbije i integrisanje roda u politiku i praksu reforme sektora bezbednosti.

Naredni sastanak radnih grupa, u čijem radu učestvuju i predstavnice Centra, je planiran za jun 2009. godine. "

(ima i nastavak rada u obliku izveštaja, ali - da ne smaram suviše, uglavnom - to je posao koji se vodi na primeni R.1325 u Srbiji)
mikimedic mikimedic 19:08 31.10.2009

Re: SC UN R.1325

Goco -- hvala na citanju, komentaru i linkovima.

Ono sto mi zasita smeta kod ovakvih stvari je sto se pausalno plasiraju nekakve poluistine koje u formi nekakvog saopstenja valjda treba da uticu na javno mnenje, a puni su netacnih interpretacija..... slicno kao i onda sa tekstom Vesne Knezevic Cosic.

gordanac gordanac 19:24 31.10.2009

Re: SC UN R.1325

Rezolucija 1325. nosi jednu dobru ideju - veće učešće, osposobljavanje, sticanje veština i "ulazak" žena u "svet bezbednosti" i u konfliktinim i u post-konfliktinim društvima.
Slabo ide sa primenom, širom sveta.
Srbija se (mislim) sasvim dobro odlučila da, pravljenjem Plana Akcije, primenu pokuša u partnerskom odnosu nevladinog sektora i državnih organa. Ministarstvo Odbrane je tu - prirodan partner, čini mi se, kao i drugi.

Ne bi ti meni verovao kakva "čuda" mogu da naprave žene u pregovorima, smirivanju konfliktnih situacija i izgradnji mira. Umeju da budu - nezamenjive. Problem je što nas je - malo. I R.1325. upravo povećanje tog broja ima na umu, kao i "legitimizaciju" ženskog učešća tamo gde bi (po prirodi stvari) trebalo da ih bude, ali ih i zbog stereotipnih pristupa - nema.

Posotje DVE teme kojima se "otvaraju dijalozi" među bivšim zaraćenim stranama na početku izgradnje mira i temeljenja sigurnosti (ili među sukobljenima unutar istog društva), jedna je zaštita životne sredine, druga je - modeli učešća za žene.Obe su teme integrativne per se, zato se biraju (postoji duga lista dobrih iskustava)
Sijaset primera imam, jedan koji se upravo odvija u Centralnoj Aziji i na Kavkazu....velika tema, ustvari.
mikimedic mikimedic 19:51 31.10.2009

Re: SC UN R.1325

Goco,

uvek me ubijes u pojam kolicinom informacija. i naravno da verujem da zene moraju da budu ravnopravno zastupljene, i stoji sve sto kazes. Meni je zasmetalo sto ZUC po ko zna koji put izvlaci neku temu iz konteksta da promovisu neke svoje ciljeve koji uopste nemaju vezu sa temom.

Daj mi primer za Kavkaz ako ti nije problem, posto me to podrucje posebno zanima.
gordanac gordanac 21:35 31.10.2009

Къэфкъас

Taj ne ide bez - mape!
I teško da išta stvarno informativno može biti ispričano bez jedno 40 000 karaktera...
Pogledaj samo:



Konflikti (raznih jačina i nivoa):

The Caucasus region is subject to various territorial disputes since the collapse of the Soviet Union, leading to the Nagorno-Karabakh War (1988–1994), the Ossetian-Ingush conflict (1989-1991), the War in Abkhazia (1992–1993), the First Chechen War (1994–1996), the Second Chechen War (1999–present), and the 2008 South Ossetia War.

Odnosi Turske i Jermenije polako (ali sigurno) kreću u punu normalizaciju

OSCE ima stalne izvestioce za region i pojedine zemlje regiona (za Parlamentarnu skupštinu i za ODIHR).

Evo i zanimljivog pitanja i odgovora iz Britanskog parlamenta, april 2009.

Caucasus: Conflict Prevention

Mr. Moore: To ask the Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs pursuant to the written ministerial statement of 25 March 2009, Official Report, columns 17-19WS, on conflict resources 2009-10, how much funding will be allocated to conflict prevention in the Caucasus in 2009-10; and if he will make a statement. [268024]

Caroline Flint: Approximately £4 million has been allocated to conflict prevention work and international secondments to peacekeeping missions in the Caucasus. This is in addition to the UK's assessed contributions to the UN Peacekeeping mission in Georgia (UNOMiG); and UK contributions to the EU's Common Foreign and Security Policy budget and the costs of the Organisation Security and Co-operation in Europe field missions in the region.

Further details on changes to funding of projects and future activities were set out in my letter to the chairman of the European scrutiny committee of 25 March 2009, a copy of which has been placed in the Library of the House.

Manje-više, proces se odvija slično kao što i mi pokušavamo - partnerstvom i saradnjom svih aktera (žene iz nevladinog i vladinog sektora, državni organi i najčešće - OSCE, kroz specijalnog izvestioca ili bečka odeljenja).
Puno, puno posla, ponekad sasvim pipavog, sporog, ali - ide. Gradi se dijalog, pa "veštih žena" sa znanjem iz sektora bezbednosti je sve više i više....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana