Biz| Ekonomija

Energetski sektor Srbije - u laži su kratke noge

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 13.11.2009. u 10:00

 

 

Srbija baš nema sreće. Neobavešteni, nemušti I ministri koji se prave ludi već duži niz godina su svakodnevnica energetskog sektora, a po dobrom oprobanom receptu, poznatom još iz devedesetih.

Za prethodnu gotovo deceniju, ovaj sektor je mogao da zaposli bar polovinu nezaposlenih, I učini zemlju energetski I nacionalno bezbednom. Da su odgovorni radili svoj posao, u interesu zemlje, energetski setor Srbije bi I u realnom životu postao "lider u regionu". Na žalost on je "lider" samo u političkim fikcijama I pamfletima svih mogućih ministara, potpredsednika vlade pa do predsednika države (a u zavisnosti od trenutka I potrebe).

Priča o liderstvu je izgubljena i potpuno je "out". Ono što je "in" jeste: Kako doći do potrebne količine energije I energenata, a bez restrikcija, u najkraćem mogućem periodu?. Kada se u jednačinu dodaju svi relevantni faktori, posebno oni koji iskaču na sve strane, kao pajaci, onda je za rešenje potreban novi Ajnštajn.

Najjači otežavajući faktor, koji stavlja brane na sve mogućnosti ovog sektora jeste korupcija. Kako god ona bila definisana, srpski energetski sektor je prepoznatljiv već u prvim rečima: „...devijantno ponašanje pojedinaca, u odnosu na formalnu ulogu...", ili „...maksimizacija profita kršenjem zakona i morala...", ili „...korišćenje javnih sredstava za lične interese..."...kao leglo pacova, tako je ovaj sektor leglo korupcije u Srbiji.

Mnogo je primera.

Da li više iko ima hrabrosti da izjavi da je uvođenje posrednika u nabavci gasa, kojem je samo u jednoj godini plaćeno preko 25 mil dolara, profitabilan posao, kojim su zadovoljeni interesi Srbije?, Čije je interese zadovoljavao jedan od prethodnih ministara, kada je ovom posredniku dao pravo na obavljanje delatnosti od opšteg interesa? Svakako Ne interese srpskog javnog preduzeća Srbijagas, koje će upravo zbog toga vrlo brzo biti u stečaju.

Da li je gubljenje partnerskog odnosa Srbije u ovoj istoj kompaniji u interesu razvoja energetskog sektora ili upravo suprotno?, Ko ima pravo da oslobodi odgovornosti one koji su doveli do gubitka ovakvog statusa?

Kako je moguće da iza tzv. afera sa prodajom /kupovinom električne energije, gašenjem termoelektrane pod nerazjašnjenim okolnostima I optužbama da je to činjeno radi uvoza struje, formiranom Anketnom odboru u Skupštini....javnost ni do danas ne bude obaveštena o rezultatima  njegovog rada? Ako niko nije odgovoran, zašto se onda država Srbija nije izvinula na tako teškim optužbama tadašnjim glavnim akterima, a današnjim tzv. "tajkunima", nastalim upravo nakon tih poslova?.

Kako je moguće da pored velikih količina novca koji se slio u Elektroprivredu Srbije od 2000.godine, I prihodom od povećanja cena električne energije (koja je od tada do danas ostvarila skok od preko 500%), ova kompanija danas posluje sa gubicima, bez I jednog novog objekta? Zbog čega su građani Srbije finansirali gubitke EPSa?

Iako predstavnici EPSa, ko o čemu, kao baba o uštipcima, govore da je za sve kriva CENA, realnost je drugačija. Građani Srbije su se itekako naplaćali električne energije, a kroz nju krađe I korupcije koja postoji u ovom preduzeću. Jer, uz sve znane prilive sredstava, jedino korumpirana ili retardirana poslovodstva su mogla dovesti do ovakvog stanja.

Kako je moguće da se ne donose sekundarni akti vezani za ulaganje u obnovljive energetske izvore, a da se u isto vreme potpisuju sporazumi o njihovom iskorišćavanju, čime se direktno daje prednost pojedinim kompanijama, I umanjuje efikasnost budućih ulaganja.

Zvuči za "Glupost godine" ali finansijski vrlo tešku, da javno preduzeće u gubicima, iz koga je pre par godina, a radi smanjenja troškova po metro kubnom gasa, sklonjeno sve što nije osnovna delatnost, danas kupuje akcije preduzeća Informatika. Ili davanje u većinsko vlasnišvo, jedinog objekta koji bi u gasnoj privredi mogao Srbiji doneti profit I sigurnost - Podzemnog skladišta gasa?

Otvaranje zajedničkih kompanija, I to ne jedne već DVE, za skladište gasa I budući gasovod, u Švajcarskoj, uz projekciju otvaranja njihovih predstavništva u Srbiji, ne liči ni na smišljeno prikrivanje, već otvoreno zaobilaženje prednosti za državu Srbiju.

Koliko je korupcija zahvatila srpski energetski sektor odlično ilustruje primer revizorskih izveštaja za NIS, I svega što prati ovakve ne male, afere.

Treba se podsetiti da je država Srbija "pomagala" NIS u prethodnih devet godina, a da je on I pored toga ostao na početku, doduše stariji, I bez većinskog vlasništva srpske države. Cilj I tada, I danas jeste proizvodnja kvalitetnih derivata, na tehnološki I ekološki efikasan način, I njihova prodaja po realnim cenama. Za ovih preko 2900 dana do cilja se nije došlo. Sudeći po željama novog vlasnika, pitanje je da li će se to desiti do početka 2011.godine.

Država je NIS subvencionisala svih ovih godina, a na bazi Uredbe o zabrani derivate I visoke cene rafinerijske prerade sa minimum 150 mil dolara godišnje. Na to treba dodati I zaobilaženje plaćanja rente za korišćenje mineralnih sirovina u jednom broju godina, pa se godišnja subvencija penje I do 300 mil dolara godišnje. Da nikakvih drugih povlastica nije bilo, NIS je mogao izgraditi najmanje još jednu tehnološki modernu rafineriju u regionu. Nikada nije objašnjeno gde se novcu zagubio trag. NIS se našao na početku, zbog čega je i vlasnički transformisan 2008., sa istim ciljevima koji su proklamovani I 2000.godine. O raznim programima privatizacije koji su pravljeni I debelo plaćani ne treba ni govoriti. Treba pak, pomenuti izbor privatizacionog savetnika, na zahtev Vlade, I prihvatanje njegove strategije od iste te vlade, I finansijski trošak nastao iz tog angažovanja. Kako otvorena procedura I fazna privatizacija (prvo manjinskog paketa) nisu bile po volji političkom establišmentu, on je svoju odluku pogazio, I NIS prodao većinski stranom partneru.

Tu kraj nije. Sama srpska strana je oktobra 2008.godine, kako to zakon nalaže izabrala revizorsku kuću na načini Revizorski izveštaj. U prvom kvartalu 2009.godine poslovodstvo NISa izlazi u javnost I objavljuje jedan iznos dobitka, a potom drugi nešto niži od 2,3 mlrd dinara. Već je tada bilo jasno da nešto ne štima, jer su finansije I računovodstvo egzaktne. Nema "frljanja" sa dinarom gore/dole, a kamoli milijardama. Već tada je Vlada trebalo da angažuje ne novog revizora, već Privredni kriminal.

Nije jasno koji su bili motive Vlade Srbije da angažuje još jednog revizora. Šta se očekivalo? Da će novi revizor takođe svetski renomiran, da predstavi drugačiji izveštaj od onoga koji je predstavio prethodni svetski renomiran revizor? Koji su to kriterijumi koji bi Vladi odgovarali? Odakle nekom pravo da uludo troši novac, angažujući nove revizore?, ili bi po starom srpskom običaju "Tri puta Bog pomaže" trebalo angažovati još jednog?

I jedna I druga revizorska kuća rekoše da je NIS u 2008.godini zabeležio gubitak od oko 8mlrd dinara!

Ako nisu reagovali na vreme, još je neverovatnije kako danas reaguju predstavnici Vlade. Potpredsednik Vlade ne komentariše, već sugeriše da je to nadležnost Ministarstva finansija, a ovi se iščuđavaju I prebacuju na Ministarstvo energetike!! A predstavnik ovog Ministarstva, pošto nije video svojim očima izveštaj ne može da ga komentariše. Čeka se dolazak Izveštaja, pa potom zauzimanje stava Vlade I Ministarstva..kao da je u pitanju stav o protivraketnom štitu, a ne o činjenici da je finansijski rezultat NIS za 2008.godinu verovatno friziran, I da kao takav on sa sobom nosi nečije odgovornosti (jer je to svuda u svetu, pa I kod nas krivično delo, pa ako ništa drugo neko poslovanje mora da pročešlja, a to nisu ni mediji, ni ministri, ni političari... već Policija).  

Umesto da svi do jednog u Vladi zahtevaju da se problem reši, oni se zatvaraju u mišje rupe?, Ili su ipak izrazili svoj stav, kada nisu odreagovali na činjenicu da je tadašnji generalni direktor NIS, danas direktor Panonskih elektrana u sastavu EPSa? Da li je to nagrada ili ...?, Šta je radio Upravni odbor NIS, u kojem su sedeli vrsni predstavnici političkih partija, sa sve savetnikom Predsednika Srbije?

Nemanje stava je svakako loša poruka, ali I znak da je učinjeno dosta propusta.

Svima je jasno da nisu problem sitni miševi oličeni u generalnim direktorima javnih preduzeća, članovima Upravnih odbora...već mogućnost da iza pokretanja njihove odgovornosti, iskoče protiv svoje volje I  "slonovi".

Neozbiljno zvuči komentar ministara energetike, da potvrđeni gubitak NISa neće uticati na realizaciju ugovora sa Gazpromom. Neće uticati, jer ni njih verovatno više ništa ne može iznenaditi. Kada su prebrodili da u NISu zateknu više direktora po broju radnika nego u najvećim svetskim kompanijama, ili hiljade pincepta, pribora za nokte, depilacionih sredstava, ..u skladištima..svesni su da su iznenađenja moguća.  

Sa druge strane, da li ministar energetike, prvi odgovorni za funkcionisanje I rad energetskog sektora, samim tim I naftne privrede u Srbije, nema više šta da kaže na ovakve rezultate Izveštaja?

Odgovornost postoji, od nje se ne može pobeći:

  • 1. Za gubitak kompanije,
  • 2. Za izgubljeno vreme, I
  • 3. Za narušavanje ugleda zemlje.


Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 10:05 13.11.2009

Šteta

Neozbiljno zvuči komentar ministara energetike, da potvrđeni gubitak NISa neće uticati na realizaciju ugovora sa Gazpromom.

Pa to zavisi od toga šta piše u ugovoru sa gazpromom, ako su oni naši garantovali rusima da nema dugova, odnosno da je dug toliki i toliki, a sad se ispostavilo da je veći, gazprom će imati pravo na naknadu štete. Ja nešto ne verujem da rusi nisu tražili u ugovoru takve garancije, pa vi sad vidite...

Re: Šteta

@Pa to zavisi od toga šta piše u ugovoru sa gazpromom, ako su oni naši garantovali rusima da nema dugova, odnosno da je dug toliki i toliki, a sad se ispostavilo da je veći, gazprom će imati pravo na naknadu štete. Ja nešto ne verujem da rusi nisu tražili u ugovoru takve garancije, pa vi sad vidite...@

Mnogo toga partner vec trazi, od produzenja roka trajanja monopola, do rasta rafinerijske cene prerade. Pitanje je koliko ce sada Vlada imati argumenata da neke stvari ne dozvoli.
halman halman 10:30 13.11.2009

Зорана З.М.М. -"енергетски стручњак"

Доста нам је Ваших испраних и диригованих текстова о енергетици, коју апсолутно не познајете!!! Сваки Ваш текст без обзира где се појавио личи један на други и представља жалопојку и кукумавчење, са хрпом лажи и неистина, над нашом енергетиком. До пре неки дан сте заступали интересе Г17+, а сада видим да сте "препливали" у СНС (Напредњаке) као "стручњак за енергетику"!!! Благо оном кога Ви саветујете...

Re: Зорана З.М.М. -"енергетски стручњак"

@Доста нам је Ваших испраних и диригованих текстова о енергетици, коју апсолутно не познајете!!! Сваки Ваш текст без обзира где се појавио личи један на други и представља жалопојку и кукумавчење, са хрпом лажи и неистина, над нашом енергетиком. До пре неки дан сте заступали интересе Г17+, а сада видим да сте "препливали" у СНС (Напредњаке) као "стручњак за енергетику"!!! Благо оном кога Ви саветујете...@

Zahvaljujem na misljenju.
Bilo bi divno da su u pitanju @hrpe lazi i neistina@.

Mi zivimo u slobodnom drustvu, tekstovi na blogu mogu i ne moraju da se citaju...te ako vam se nesto ne dopada, jednostavno ne citate.

O pausalnim ocenama, a iza pseudonima....o tome ne vredi raspravljati.
Pozdrav
trener92 trener92 19:03 13.11.2009

Re: Зорана З.М.М. -"енергетски стручњак"

a ne o činjenici da je finansijski rezultat NIS za 2008.godinu verovatno friziran, I da kao takav on sa sobom nosi nečije odgovornosti (jer je to svuda u svetu, pa I kod nas krivično delo, pa ako ništa drugo neko poslovanje mora da pročešlja, a to nisu ni mediji, ni ministri, ni političari... već Policija).


Ovo (bold) ne razumem u kojem kontekstu je rečeno , kada se zna . da je friziran ! Ili ne želite da tvrdite dok ovaj poslednji izveštaj ne bude usvojen kao zvaničan? U tom slučaju razumem.

da je tadašnji generalni direktor NIS, danas direktor Panonskih elektrana u sastavu EPSa? Da li je to nagrada ili ...?, Šta je radio Upravni odbor NIS, u kojem su sedeli vrsni predstavnici političkih partija, sa sve savetnikom Predsednika Srbije?


Naravno, i Vama je jasno da je tako,

Svima je jasno da nisu problem sitni miševi oličeni u generalnim direktorima javnih preduzeća, članovima Upravnih odbora...već mogućnost da iza pokretanja njihove odgovornosti, iskoče protiv svoje volje I "slonovi".


Kada je negde ,u ranijem periodu iz vremena Naftagasa, dolazilo, do, raznih kontrola ,
( od strane ljudi zaduženih za istraživanje privrednog kriminala) i tada je " zauzet stav" da se ne dira u osinje gnezdo.
Od tada se ništa nije,u tom smislu , promenilo , osim naziva firme.
Čuo sam i izjavu Danice Drašković , u smislu "ne dolazi u obzir na Ruska strana dobije neki procenat više"
Baš me zanima kakvu vratolomiju su sada smislili da ovo opravdaju?
Za sada su servirali , nekoliko "sitnih" lopova , ( akcija Morava , ) sa sipanjem dizela umesto mazuta , bojim se da će samo oko toga graditi celu priču , i da će se sve završiti kao sa bandom iz drumske mafije.

Za razliku od blogera ,halman, mislim da ste čak bili i previše suzdržani i blagi u ocenama.

Re: Зорана З.М.М. -"енергетски стручњак"

@a ne o činjenici da je finansijski rezultat NIS za 2008.godinu verovatno friziran, I da kao takav on sa sobom nosi nečije odgovornosti (jer je to svuda u svetu, pa I kod nas krivično delo, pa ako ništa drugo neko poslovanje mora da pročešlja, a to nisu ni mediji, ni ministri, ni političari... već Policija). @

upravo tako.

Takodje se pitam a kako ce se ovo objasnici... Posto ce stav zvanican biti tek nakon sednice Upravnog odbora a to je 23.novembra..eto vremena da se smisli..
trener92 trener92 19:23 13.11.2009

Re: Зорана З.М.М. -"енергетски стручњак"

Takodje se pitam a kako ce se ovo objasnici... Posto ce stav zvanican biti tek nakon sednice Upravnog odbora a to je 23.novembra..eto vremena da se smisli..


Čuli ste verovatno izjavu Danice Drašković , ( vesti B92 u 23) gde je onako "usput" dodala , kako je njoj objašnjeno da je ( ne znam da li ću pravilno citirati - potražiću kasnije) do takvog finansijskog rezultata došlo usled promene kursa .
Verovatno se gradi (ako već i nije osmišljana) priča za javnost.

Vrlo dobro se zna , pre nego je NIS krenuo u privatizaciju "doboš" , da su mnogim "saradnicima" otpisani dugovi , kako privatnim, tako i javnim preduzećima, o slivanju u pravatne džepove u opštoj grabeži , može samo da se nasluti.
Zaista će biti zanimljivo čuti neko zvanično objašnjenje.


mariopan mariopan 22:14 13.11.2009

Re: Зорана З.М.М. -"енергетски стручњак"

Dobro , ja sam svratila samo da pitam:

Da li ćemo mi građani za one akcije koje nam je Dinkićdržava obećala u iznosu od 1000 evra po glavi stanovnika morati još malo i da doplatimo zbog ovog s****nja da bi se namirili svi alavi u ovoj priči?

Mislim, ako smo akcionari , onda snosimo i štetu dok dobit snose oni - teret podeljen pola pola pošteno je.
shoolaya shoolaya 00:54 14.11.2009

.

Kako je moguće da pored velikih količina novca koji se slio u Elektroprivredu Srbije od 2000.godine, I prihodom od povećanja cena električne energije (koja je od tada do danas ostvarila skok od preko 500%), ova kompanija danas posluje sa gubicima, bez I jednog novog objekta? Zbog čega su građani Srbije finansirali gubitke EPSa?


Видим да сте у претходним блоговима као позитиван примјер спомињали електроенергетски сектор у Републици Српској. Нисам сигуран да је ситуација овдје пуно боља од ове описане у Србији.

Дакле, појасните ми, молим вас (а и другим читаоцима) ту причу "ЕПС гута паре, ништа не ради, корупција на све стране".
Електроенергетска област у Србији је регулисана, зар не? Постоји регулаторно тијело које регулише рад компанија у тој области. Рад тог регулаторног тијела би требао бити независан и у корист грађана Србије. Такав концепт је овдје и тако је свуда у свијету. То тијело се код вас зове Агенција за енергетику.

Дакле, то регулаторно тијело регулише и рад ЕПС-а. На примјер, тако што му одређује тарифу (на доста штуром сајту Агенције за енергетику прочитао сам да доносе тарифне ставове и утврђују методологију за одређивање тарифних елемената).

Како то функционише код нас?
Нека компанија дође пред регулатора и каже: "Нама је потребно толико пара за инвестиције, толико пара за одржавање, толико за плате". Регулатор размотри захтјеве компаније, саслуша и друге стране (компаније које учествују у електроенергетском сектору) и одобри тражено или коригује захтјеве. Тиме је регулатор одредио тарифу компанији и дефинисао трошкове које ће плаћати грађани кроз kWh.
Када догодине та компанија поново дође пред регулатора, мора да оправда паре које су јој додјељене претходне године.

Да ли ЕПС полаже рачуне Агенцији за енергетику? Да ли грађани Србије кроз плаћање утрошене ел. енергије плаћају и дио за инвестиције којих нема? Шта ради регулатор по том питању? Регулатор би требао бити независан од власти.

Је ли финансирање градње тих нових блокова у термоелектранама замишљено кроз долазак страних партнера или из киловат-часа који плаћају грађани? Ако је ово прво, има ли заинтересованих страних партнера (ЧЕЗ је био актуелан овдје)?
subwire subwire 08:11 14.11.2009

Re: .

Да ли ЕПС полаже рачуне Агенцији за енергетику? Да ли грађани Србије кроз плаћање утрошене ел. енергије плаћају и дио за инвестиције којих нема? Шта ради регулатор по том питању? Регулатор би требао бити независан од власти.

Hahaha... Smesno je, jer EPS ima u svom vlasnistvu mnostvo turistickih objekata sirom Srbije. Pa, zamislite samo EPS koji opravdava svoje investicije u turizam, molim vas. Pa, zar nema niceg lepseg, nego kad jedna tako velika kompanija brine o turizmu i podize kvalitet turisticke ponude. Hahaha.... U Srbiji regulator polaze racune EPS-u, a ne obrnuto.

Re: .

@...Видим да сте у претходним блоговима као позитиван примјер спомињали електроенергетски сектор у Републици Српској. Нисам сигуран да је ситуација овдје пуно боља од ове описане у Србији...@

Ono sto je bila prednost upravljanja energetskim sektorom Republike Srpske jeste brzina realizacije strategija i programa u energetici, i pokusaj da se sto vise iskoriste mogucnosti koje ovaj sektor ima. Elektroenergetski sektor R.Srpske ima prednost nad ostalim u regionu, jer ima suficit u elektricnoj energiji, i sigurno da dodatnim investicijama ima mogucnost da bude zapazen izvoznik elektricne energije.
Na dalje, neki procesi su mnogo transparentniji, procedure su jasnije, sekundarna regulativa je uglavnom doneta..., koncesije za iskoriscenje obnovljivih izvora energije odavno se daju, ali ne pod velom tajne (kao u Srbiji) vec javno i jasno.
Rafinerija B.Brod je bila i zatvorena, ruinirana, konzervirana..., R.Srpska je zbog toga 100% bila uvoznik derivata. Prodata je stranom partneru, koji vec danas proizvodi derivate, te je uvozna zavisnost zemlje smanjena, prosiruje skaldisne kapacitete... Gledajuci srpsku pricu, da su se realizovali planovi, i novac od subvencija NISu zaista ulozio u modernizaciju rafinerija, NIS je mogao vec da proizvodi kvalitetne derivate, i da na primer bude kupac Rn B.Brod...
Regulatorna tela su veoma vazna, i nalaze se po svojoj vaznosti i poslovima koje obavljaju iznad Ministarstva. Kako se nalaze iznad MInistarstva, i kako Savet Regulatornog tela imenuje Skupstina, to su snaga i prava Regulatorne Agencije ogromna. Medjutim, u Srbiji clanovi Saveta su birani primarno po politickoj pripadnosti (na predlog polit.partija koje su u njima zelele da imaju predstavnike, kako bi imale informacije i kontrolu, a sve drugo je bilo na drugom mestu). To direknto utice na snagu onoga sto ova Agencija radi, donosi i odobrava... Radi se u dogovoru sa Ministarstvom...Postuje se samo forma.
Odredjivanje cena elektricne energije se cini stihijski, bez ikakvih planova i projekcija, a isto onako kako se cinilo i 90tih godina. Sustinski se nista nije promenilo. Samo estetski (postoje regulatorna tela, i sve je kao transparentno...a na sajtu npr Ministarstva ne mozete da vidite Energetski bilans za 2009.godinu (koji je trebalo da bude po zakonu usvojen oktobra 2008., a o predlogu za 2010..da i ne govorimo, na sajtu Regulatorne Agencije za energetiku ne mozete videti njihove IZvestaje o poslovanju...sto bi trebalo da bude.. (udjite na sajt Regulatorne Agencije za energetiku R.Srpske mozete pogledati IZvestaj, i na zalost iz njega saznati podatke i o Srbiji..))
EPS jeste monopol, i jeste drzava u drzavi, potpuno politicki vodjen, i to je medvedja usluga koju drzava cini ovoj kompaniji. Ova kompanija je vec u ozbiljnim problemima i likvidnosti, i smanjenja kapitala, ...a nije jedini niti dominantan problem cena elektricne energije, vec upravo jasno razgranicenje delatnosti (proizvodnje i distribucija, jer distribucije jesu na neki nacin komunalne delatnosti, a proizvodnja stvara vrednost), ulaganje u nove objekte..(prica o te to Kolubara B je aktivirana nakon 2000.te godine, i nasla se u svim programima i planovima EPSa, sa tim da na mrezi bude jan 2007..., ona nije ni poceta..., a da ne govorimo o drugim investicijama koje su potrebne, a sa druge strane ulaz ogromnih kolicina novca ukazuje na veliku neefikasnost i korupciju).
EPS je neefikasan, jer mu je to omoguceno. Na dugi rok, a vec je gotovo decenija prosla to utice na umanjenje njegove snage ...(norveski Statkraft otprilike proizvodi godisnje koliko i EPS, drzavna je kompanija, a ostvaruje ogormne profite, i ima osam puta manje zaposlenih... - niko ne kaze da je resenje u enormnom smanjenju radnika..(to cak smatram za vrlo losim, posebno kada se govori...kako je eto neko uspeo lepo da vodi kompaniju tako sto je otpustio pola radnika!..to moze svako da uradi...ali cilj nije otpustanje, cilj je razvoj, visi zivotni standrad, ...visa zaposlenost...)
Resenje je uvek bilo u novim investicijama i ulaganjima, u proizvodnji, i postojanju konkurencije..., sa jasnim kriterijumima i programima sta se zeli, sa jos preglednijom kontrolom realizacije...
shoolaya shoolaya 16:25 14.11.2009

Re: .

Након овако сиве (да не кажем црне) слике енергетике у Србији, можда је ипак у Републици Српској ситуација мало боља. Тај недостатак политичке воље у Србији да се ствари суштински мјењају вјероватно би постојао и овдје у БиХ (због компликоване политичке ситуације на нивоу БиХ), али многе ствари су овдје форсирали странци. Али РС није тема...

Дакле, регулатор формално регулише енергетику у Србији, суштински не, ако сам вас разумио? И шта буде када ЕПС -у одобри паре за инвестиције, а ЕПС те паре не потроши? И наредне године остаје иста цијена киловат-часа (мада би требала бити мања)?

Доста сте писали и анализирали ситуацију, али како ствари промјенити? ОК, најбоље да на изборима побједе политичке странке које ће хтјели да се упусте у суштинске промјене на пољу електроенергетике. Али колико су људи унутар ЕПС-а кочничари?Зашто не постоји секундарна регулатива (како сте рекли), то је ствар марљивости људи у Агенцији за енергетику, а мање да ли је на власти ДС, ЛДП или напредњаци?

Зашто политика улаже напоре да ријеши рецимо проблем НИС-а (да ли рјешава проблем добро или лоше, то је друга ствар, али напори постоје), а по питању ЕПС јако мало?

Re: .

@...Доста сте писали и анализирали ситуацију, али како ствари промјенити? ОК, најбоље да на изборима побједе политичке странке које ће хтјели да се упусте у суштинске промјене на пољу електроенергетике. Али колико су људи унутар ЕПС-а кочничари?Зашто не постоји секундарна регулатива (како сте рекли), то је ствар марљивости људи у Агенцији за енергетику, а мање да ли је на власти ДС, ЛДП или напредњаци?

Зашто политика улаже напоре да ријеши рецимо проблем НИС-а (да ли рјешава проблем добро или лоше, то је друга ствар, али напори постоје), а по питању ЕПС јако мало?...@

Ne bi oni specijalno resavali ni NIS, ali su dve stvari prevagnule 1. bio je potreban novac, i 2. ovom strateskom partneru se nisu mogli suprostaviti, jer je NIS dat u paketu.
Razliku koju prave izmedju NISa i EPS je u tome sto je Srbija bar se tako smatra mnogo bogatija izvorima iz kojih moze da proizvodi elektricnu energiju, i energetska zavisnost u tom delu jeste niza, nego sto je energetska zavisnost u nafti i gasu. Zaboravlja se da Srbija nema pristup kosovskom rudnom basenu, i da ce to itekako da kosta srpsku energetiku...(ali to je posebna tema).
Dodatno, sta god govorili sve ce se uciniti da se i EPS vlasnicki ne transformise jer je to riznica novca i mesto za udomljavanje politickih kadrova.
Kako ce se to promeniti? Pa nas neko uvek mora da gura, gurne ili naredi...pa ce tako biti i ovog puta.
Naime sekundarna regulativa nije gotova sa nemerom. Jer onog momenta kada bi bila zavrsena usli jos neki igraci u polje proizvodnje elektricne energije. Desila bi se konkurencija..Ovako mogu samo da gledaju, merkaju..zele, ...vode razgovore sa ministrima..i sl..ali konkretno nista.
Ipak , kako je Srbija clanica i potpisnica Ugovora o energetici zemalja Jugoistocne Evrope, ona se obavezala na neke stvari, a to je i definisanje sekundarne regulative u oblasti iskoriscenja obnovljivih izvora energije i proizvodnje elektricne energije iz njih, kao i proizvodnje biogoriva.. Iako su akti trebalo da budu zavrseni i usvojeno jos prosle godine, Sribja to nije uradila, pa je rok produzen do jula ove godine. Ipak ni do danas oni nisu gotovi.. Medjutim, ono sto je sigurno, pitanje je meseca kada ce biti...tako da ako je toliko godina proslo, par meseci...(iako to jos jednom pokazuje sliku..) moze da se saceka.
Da nema Ugovora o energetici...i gurkanja Eu..ne verujem da bi se ista u tom delu promenilo.
Dodatno, tesko mogu da shvatim da nasi politicari sami ne vide, da bi odredjenim promenama u energetskom sektoru svima bilo bolje, pa i njima... Ipak kratkovidost i to sto su nedorasli situaciji vodi ka tome da su im clanstva u UO, mesta direktora...kao i uposljavanje raznih firmi preko javnih preduzeca..a kojima se kasnije finansiraju svi i sva...mnogo vaznije ...
Sekundarnu regulativu treba da zavrsi Ministarstvo energetike..
Sto se Agencije tice, javno preduzece podnosi svoj zahtev za na primer povecanje cene elektricne energije tako sto predstavlja sve troskove..kojima to pokusava opravdati... I sta god govorili, nema tog monopola kojem je cena elektricne energije dovoljna, niti ima tog monopola koga zanima da se bavi efikasnoscu i podizanjem sopstvene konkurentnosti..
Uz spregu koja postoji...nema realne odluke Agencije...
d-peric d-peric 17:29 15.11.2009

Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

G-djo Zorana neubedljivi su vasi komentari u ovom tekstu! Pa Vi ste ucestvovali u kreiranju te situacije jer ako se dobro secam Vi ste bili "savetnik" Labusa za energetiku! Ja bih Vam postavio pitanje cime ste se to Vi kvalifikovali da se bavite ENERGETIKOM u Srbiji?? Svima je jasno da je NIS godinama bio "zlatna koka" za sve politicke garnitur u zadnjih 30 godina, za finansiranje politickih stranaka i njihovih "partijcika' i "savetnika' i ne samo NIS u EPS-u je jos gore stanje ali i Vi ste bili deo tog aparata! Prema tome Vi licno nemate pravo na kritiku! Inace se slazem oko komentara da se radi o "kriminalnoj" privatizaciji NIS-a, medjutim NIS nisu prodali gradjani nego politicko-tajkunske oligarhije i ne samo NIS nego sve zasta su mogli dobiti "zutu banku" i "proviziju"! Cisto EXPERTSKI nema sta!Prema tome nerazumete se Vi u energetiku i bilo bi za sve bolje da se bavite nekim drugim stvarima jer nemozemo vise da izdrzimo sve vas experte na grbaci!!!!!!!

Narod!

PS Istini za volju ovaj Skundric i Bajatovic su jos gori i nezna se da li nam vise vredjaju intiligenciju svojim"tupavim"izjavama ili toliko providnim zastupanjem ruskih intresa, tako da nas mozak boli do bola, dobicemo svi MENINGITIS od njih jer posle njihovih izjava i svinjski grip nam nepada tesko!!!!!!!

Re: Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

@G-djo Zorana neubedljivi su vasi komentari u ovom tekstu! Pa Vi ste ucestvovali u kreiranju te situacije jer ako se dobro secam Vi ste bili "savetnik" Labusa za energetiku! Ja bih Vam postavio pitanje cime ste se to Vi kvalifikovali da se bavite ENERGETIKOM u Srbiji?? Svima je jasno da je NIS godinama bio "zlatna koka" za sve politicke garnitur u zadnjih 30 godina, za finansiranje politickih stranaka i njihovih "partijcika' i "savetnika' i ne samo NIS u EPS-u je jos gore stanje ali i Vi ste bili deo tog aparata! Prema tome Vi licno nemate pravo na kritiku! Inace se slazem oko komentara da se radi o "kriminalnoj" privatizaciji NIS-a, medjutim NIS nisu prodali gradjani nego politicko-tajkunske oligarhije i ne samo NIS nego sve zasta su mogli dobiti "zutu banku" i "proviziju"! Cisto EXPERTSKI nema sta!Prema tome nerazumete se Vi u energetiku i bilo bi za sve bolje da se bavite nekim drugim stvarima jer nemozemo vise da izdrzimo sve vas experte na grbaci!!!!!!! @

Ocito da niste upuceni u ono sto sam radila i radim vec vise od 15tak godina, a to jeste samo energetika...i kao sto danas govorim i pisem o stanju u energetskom sektoru Srbije, to sam radila i ranije...kao i u vreme dok sam bila kako kazete deo ... Da tako je, bila sam savetnik tadasnjeg potredsednika Vlade, i maksimalno sam se trudila da se mnogo toga popravi i da svoj posao radim najbolje sto mogu.
Podseticu vas da je u tom periodu, na primer na celu NISa bio mislim Zeljko Popovic...i da je to bilo vreme kada je NIS pokusavao da sklapa razne ugovore o strateskim partnerstvima sa kim stigne, .....sa jednima za distribucionu mrezu, sa drugima za modernizaciju rafinerija...a najmanje se vodilo racuna o samom NISu. Vrlo tesko, ali se uspelo unutar Vlade da se ipak dogovori da se izabere priv.savetnik, i da se nacini transparentna procedura oko vlasnicke transformacije NISa...Ti otpori koji su postojali, ne treba ni da objasnjava, jasno je...
Na zalost po prihvatanju strategije privatizacije od strane priv.savetnika (izabranog javno), tadasnja vlada je pala..Ova druga koja dosla se opredelila za drugu opciju.. To je dodatni problem ovde..sto koja god se vlada pojavi, misli da svet pocinje od nje, koji god ministar se pojavi on misli da treba da otkriva rupu na saksiji...nema kontinuiteta..i to je dodatno lose...

Imam misljenje i stav, ne menjam ga kako vetar duva, znam sta govorim, i iza onoga sto godinama radim i baratam cinjenicama. Nisam od onih kojima je potrebna bila stranka da bi pravila karijeru, ja sam vec tada bila i dr nauka, i radno iskusna dugi niz godina... I pre toga, i tada i posle toga ja nemam problem da kazem kako jeste, i sta mislim. Prema tome, mogu da vas se svidjam i ne svidjam, da vas nerviram ili ne, ali nisam sigurna da je u redu da pausalno ocenjujete... Sa zadovoljstvom uvek hocu da razgovaram o problemu, cinjenicama, nacinima o tome kako dalje.., ali da se sa nepostovanjem i nipodistavanjem govori..a da se ne zna, to nekako nije ok.
Moj stav je i ranije bio i danas je..- toliko je malo ljudi koji se bave energetikom, bilo kojim njenim delom, da je steta sto su rastrkani, ili sto jedni druge opanjkavaju. KAda bi se svi skupili, mozda mozda bi bilo dovoljno da naprave jasne i prave predloge..
To da li je svima jasno ili nije da je NIS bio ovo ili ono..i da je EPS bio ovo ili ono....ja bih rekla da je jasno samo kada ljudi pod pseudonimima pisu i pausalno ocenjuju..ali kada treba nesto i uraditi, i kada treba glasno reci stav, i kada se treba boriti za njega...svi junaci ....
antioksidant antioksidant 19:30 16.11.2009

Re: Energetski sektor Srbije - u laži su k

Ocito da niste upuceni u ono sto sam radila i radim vec vise od 15tak godina, a to jeste samo energetika..

a za savetnika na aerodromu beograd ste izabrani zbog vase strucnosti ili g17ekspertnosti?ili da preformulisem - da li je aerodromu beograd bio potreban savetnik za energetsku efikasnost ili ekspert iz g17?

Re: Energetski sektor Srbije - u laži su k

@a za savetnika na aerodromu beograd ste izabrani zbog vase strucnosti ili g17ekspertnosti?ili da preformulisem - da li je aerodromu beograd bio potreban savetnik za energetsku efikasnost ili ekspert iz g17?@

Opet ne znate.
Da Aerodromu Beograd je bio potreban neko ko ce voditi projekat o energetskoj efikasnosti, jer je na primer ovo JP jedan od ogromnih potrosaca energije...i da ne pokusavam da Vas edukujem, posto je cilj vase obracanja nesto sasvim drugo...
Drugo, u momentu kada sam ja dosla na Aerodom, nisam vise bila u stranci g17plus, tacnije kada je potpredsednik Vlade podneo ostavku, u Vladi, podneo je i u stranci. Oni koji su bili uz njega, i nisu otisli u drugi tabor, su bili prilicno sikanirani. Vrlo je mali broj ostao, a medju njima i ja. Ljudi koji su vodili javna preduzeca a bili su iz stranke g17plus u tom momentu su bili pozivani iz stranke, sa zahtevom da se ne dozvoli da na primer ja bilo gde radim. ..Ipak posto je projekat otpoceo, primljena sam.. Moja plata iako sam bila savetnik gen direktora, nije bila u onim iznosima ...koji su poznati, moja je plata bila 60.000.
Prema tome, koliko god da se trudite i uporno zelite da ocrnite...ne postoji minut, ili tacka u mojoj karijeri i profesionalnom radu i usavrsavanju koje nije jasno, niti ista sto je uradjeno zahvaljujuci stranci, a ne znanju.
Info sluzba vam je losa....

d-peric d-peric 02:32 16.11.2009

Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

Gospdjo Zorana,
Vi upravo svojim odgovorom potvrdjujete da niste kvalifikovani za posao kojim zelite da se bavite, tacnije mozda imate formalno obrazovanje i radno iskustvo ali nemate kreativno razmisljanje i zapravo se nebavite temom nego politikantstvom. Neznam kakvo imate obrazovanje tehnicko ili ekonomsko ali Vi razmisljate na nivou "domacice" i bavite se trivijalnim stvarima tipa "ko je bio direktor i ko je kome namestao KOMBINACIJU"!! Energetika je daleko ozbiljnija stvar i mora se posmatrati na kratak i dugi rok, sa stanovista ocekivanih promena, tehnologije, uvozne zavisnosti, ekologije i situacije u blizem i sirem okruzenju.O kakvom Vi Zeljku Popovicu govorite pa sa istim uspehom mozete govoriti o Goranu Novakovicu, Naumovu, Saramandicu, Srdjanu Bosnjakovicu, Skundricu, Bajatovicu itd. Pa evo Vam jedno prosto pitanje zasto NIS drzi depresiranu cenu na TNG na domacem trzistu u odnosu na berzansku cenu (Argus) i istovremeno omogucuje da se u maloprodaji ostvaruje razlika u ceni od 50%, a da pritom NIS ima samo 15 pumpi koje mogu da toce TNG?? Ili prostije receno zasto na TNG-u NIS sebi pravi gubitke, a omogucije "privatnicima" extra profit?? Zanimljivo zar ne? Ovo je samo banalan primer koji potvrdjuje moju konstataciju da NIS nema veze sa ekonomijom nego sa strancarenjem i politikanstvom inace kako objasniti sva" kadrovka" resenja koja je NIS preziveo sve ove godine?? Pa kako da objasnite cinjenicu da je Danica Draskovic clan UO NIS-a, pa sta ona zna o naftnom sektoru?? Ili Dusan Petrovic?? Da se vratim na energetiku, pa valjda je sustina u energetici napraviti nacionalnu strategiju u enegetici znaci na koje energente cemo se oslanjati u buducnosti, kakve sobstvene potencijale mozemo iskoristiti (geotermalna, vetar,sunce, biomasa, nuklearna isl), kao povecati nivo investicija u energetiku, kako privuci privatni kapital (a da to nije samo Vuk Hamovic i ekipa), kako stvoriti trziste, kako uprostiti birokratiju, korupciju i kriminal?? To su samo neka od pitanja na koje "strucnjak za energetiku" treba da odgovori!! Pa jos niko nije cak ni u Skupstini srbije odgovorio na poslanicka pitanja kako se izgubilo vlasanistvo nad Jugoros gasom i kako se tamo pojavio Ali Sen kakva je njegova uloga i ko stoji iza svega toga?? Tako je to u Srbiji sve expert do experta! Ili po onoj narodnoj "svi experti nikom ponikose i u crnu zemlju propadose"!!!!!

Re: Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

@....Gospdjo Zorana,
Vi upravo svojim odgovorom potvrdjujete da niste kvalifikovani za posao kojim zelite da se bavite, tacnije mozda imate formalno obrazovanje i radno iskustvo ali nemate kreativno razmisljanje i zapravo se nebavite temom nego politikantstvom. Neznam kakvo imate obrazovanje tehnicko ili ekonomsko ali Vi razmisljate na nivou "domacice" i bavite se trivijalnim stvarima tipa "ko je bio direktor i ko je kome namestao KOMBINACIJU"!! Energetika je daleko ozbiljnija stvar i mora se posmatrati na kratak i dugi rok, sa stanovista ocekivanih promena, tehnologije, uvozne zavisnosti, ekologije i situacije u blizem i sirem okruzenju.O kakvom Vi Zeljku Popovicu /....@

Na zalost niste shvatili niti tekst, niti moje odgovore... Od onoga sto se zove licno, ne vidite ono sto je sustina.
Steta.
Sve najbolje Vama.

Re: Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

@..Da se vratim na energetiku, pa valjda je sustina u energetici napraviti nacionalnu strategiju u enegetici znaci na koje energente cemo se oslanjati u buducnosti, kakve sobstvene potencijale mozemo iskoristiti (geotermalna, vetar,sunce, biomasa, nuklearna isl), kao povecati nivo investicija u energetiku, kako privuci privatni kapital (a da to nije samo Vuk Hamovic i ekipa), kako stvoriti trziste, kako uprostiti birokratiju, korupciju i kriminal?? To su samo neka od pitanja na koje "strucnjak za energetiku" treba da odgovor..@

i jos jednom - PROCITAJTE ONO STO SAM PISALA I PISEM...pa onda krenite da kritikujete, jer upravo strategija...i sve po redu nalazi se u tekstovima i svemu....
U nekom prethodnom vremenu, ne bih ni odgovorila na ovakve pausalne ne samo izjave, vec pokusaj da nekog (iz ko zna kog razloga) nekorektno ocrnite. Kako mi je dosta tih pausalaca, kako ih ja zovem..jer su upravo takvi doveli do toga da su neke stvari kakve jesu..koji grakcu sa grana, a kad treba da se prihvate posla..onda su svi losi, i slicno..., sada odgovaram.
Nista licno Vama, iako se u vasim komentarima provlaci samo licno...Ovo nije tekst o Zorani, ...kao i ni jedan prethodni...ovo je tekst o jednom delu energetskog sektora.
d-peric d-peric 10:07 16.11.2009

Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

Gospodjo Zorana,
pa upravo obrnuto! Pogledajte svoje odgovore! Pa oni ne sadrze nista osim zlobe i lepljenja etiketa. Pa moja kritika je upravo usmerena na to! Pa Vi ste bili u prilici da uticete na energetski sektor kao SAVETNIK Potpredsednika Vlade, Vi ste mogli da menjate situaciju u ENERGETICI! I sta ste uradili??Omogucili ste posrednu subvenciju NIS-u kroz MONOPOLSKI polozaj, kroz Uredbu o ZABRANI uvoza derivata! Sta ste time postigli?? Postigli ste da se MONOPOL zvani NIS pokloni drugoj drzavi, da imamo najnekvalitetnije derivate, zagadjenje zivotne sredine, i besomucnu pljacku "partijskih oligarhija" jer kako drugacije objasniti gubitak u NIS-u (koji je MONOPOLISTA) od najmanje 8 mld dinara! Kako je moguce da neko preda bilans NIS-a sa dobitkom od 3 mld din, a da kasnije nezavisna revizija utvrdi gubitak od 8 mld.?? O cemu mi razgovaramo?? Na kraju zamislite "Vi nebiste odgovarali na ovakve komentare"!? Ha, ha, ha pa to samo potvrdjuje sve moje teze iz prethodnih komentara, jer istina boli zar ne! Lako je sam sebe nazvati expertom, medjutim dajte konkretne rezultate za drzavu i drusatvo gde ste Vi svojim znanjem i iskustvom doprineli boljitku gradjana Srbije, a ne da gradjani placaju preko cene derivata "rupu bez dna" koja se zove NIS, a uz to i gomilu "kancelarijskih moljaca" u Ministarstvu energetike!! Pa zaboga pogledajte samo visinu akciza koja prevazilazi razvijene zemlje Zapadne Evrope u kojojoj je zivotni standard visestruko veci! Pa lako je filozofirati preko ledja gradjana!
halman halman 12:11 16.11.2009

Re: Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

Pa lako je filozofirati preko ledja gradjana!


Суштина је то !!! Слажем се са Вама господине Перћу! Поздрав....

Re: Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

@...sektor Srbije - u laži su kratk #Link Replika: 1Gospodjo Zorana,
pa upravo obrnuto! Pogledajte svoje odgovore! Pa oni ne sadrze nista osim zlobe i lepljenja etiketa. Pa moja kritika je upravo usmerena na to! Pa Vi ste bili u prilici da uticete na energetski sektor kao SAVETNIK Potpredsednika Vlade, Vi ste mogli da menjate situaciju u ENERGETICI! I sta ste uradili??Omogucili ste posrednu subvenciju NIS-u kroz MONOPOLSKI polozaj, kroz Uredbu o ZABRANI uvoza derivata! Sta ste time postigli?? Postigli ste da se MONOPOL zvani NIS pokloni drugoj drzavi, da imamo najnekvalitetnije derivate, zagadjenje zivotne sredine, i besomucnu pljacku "partijskih oligarhija" jer kako drugacije objasniti gubitak u NIS-u (koji je MONOPOLISTA) od najmanje 8 mld dinara! Kako je moguce da neko preda bilans NIS-a sa dobitkom od 3 mld din, a da kasnije nezavisna revizija utvrdi gubitak od 8 mld.?? O cemu mi razgovaramo?? Na kraju zamislite "Vi nebiste odgovarali na ovakve komentare"!? Ha, ha, ha pa to samo potvrdjuje sve moje teze iz prethodnih komentara, jer istina boli zar ne! Lako je sam sebe nazvati expertom, medjutim dajte konkretne rezultate za drzavu i drusatvo gde ste Vi svojim znanjem i iskustvom doprineli boljitku gradjana Srbije, a ne da gradjani placaju preko cene derivata "rupu bez dna" koja se zove NIS, a uz to i gomilu "kancelarijskih moljaca" u Ministarstvu energetike!! Pa zaboga pogledajte samo visinu akciza koja prevazilazi razvijene zemlje Zapadne Evrope u kojojoj je zivotni standard visestruko veci! Pa lako je filozofirati preko ledja gradjana!...@

Sve ste u pravu.
Zadovoljstvo je bilo citati Vase komentare... ostajete dobro, i zdravo.


banem92 banem92 00:21 18.11.2009

Ko

Valja zaći malo dublje što se tiče NIS-a. Ko je kako i s kojim sredstvima izgradio Naftagas, kada je Naftagas postao NIS, zašto, kako je poslovao pre i kako nakon što je postao NIS.

Čiji je bio direktor u vreme kad su lažirali fin. izveštaj (DSS naravno).

Zašto smo zajedno sa NIS-om poklonili i pravo eksploatacije, tj. dali smo rudno bogatstvo, a pri tome ostavili rudnu rentu na 3%.

Mi iz Vojvodine smo upozoravali da je ta prodaja propast i da treba odustati, ali smo onda nazivani separatistima. Dobro, trpeli smo. Sad su se svi uzbunili. Sad kad onaj u Nišu ne dobije 1000€, onda je i njemu ovo problem. Ali tek - sada. Kasno. Toliko je debilno sve što država radi, da ja neću "ispasti" glupavi kreten ako zahtevam da, recimo, ono što su građani Kragujevca izgradili samodoprinosom, pa kad to prodaju, ja ovamo u, recimo, Bačkoj Palanci dobijem deo para. Došli smo odavno u apsurdnu situaciju da se međusobno mrzimo, svađamo i prepiremo zbog onoga što država čini. Vešto su plasirali da smo mi separatisti kad se pitamo šta nam rade. Što je najgore, to se primilo. Sad kad je pitanje love za sve, sad se svi bune. Dakle - kasno.

S vama Zorana se slažem, ali je to pitanje moralo biti pokrenuto mnogo ranije. Npr. dok je SRS napisao zakon po kojem Naftagas postaje NIS i račun se seli u Beograd. Tada ste ćutali, tako da je besmisleno da se sada podsećamo prošlosti. Ali, ako to činimo, dajte kompletnu istoriju, pa da vidimo kada su zaista problemi počeli. Međutim, kao i kod svih što smo navatali da su krali ili lagali, ništa se nije dogodilo. Bitno je da ti imaju partijsku knjižicu i daju otkaz i tu se stvar završava. Mi samo možemo da "talasamo" bez efekta.
sentinel26 sentinel26 15:31 18.11.2009

Re: Ko

banem92
S vama Zorana se slažem, ali je to pitanje moralo biti pokrenuto mnogo ranije. Npr. dok je SRS napisao zakon po kojem Naftagas postaje NIS i račun se seli u Beograd. Tada ste ćutali, tako da je besmisleno da se sada podsećamo prošlosti. Ali, ako to činimo, dajte kompletnu istoriju, pa da vidimo kada su zaista problemi počeli. Međutim, kao i kod svih što smo navatali da su krali ili lagali, ništa se nije dogodilo. Bitno je da ti imaju partijsku knjižicu i daju otkaz i tu se stvar završava. Mi samo možemo da "talasamo" bez efekta.

Odakle vam informacija da je Zorana "ćutala" ?

Ako je i "ćutala" 100 dana, zašto u preostalih 265 (+ u godini ) ne bi mogla (smjela ) da govori ?

Kojim informacijama je Zorana raspolagala tada kada je "ćutala" a kojim raspolaže sada ?

Koja sredstva informisanja su joj bila dostupna tada a koja sada ?

Da li ste vi ćutali tada ?

Podsećanje na "prošlost" nije besmisleno ako je u službi budućnosti.
Osim toga ovdje još uvijek nije u pitanju prošlost nego sadašnjost.

halman halman 10:47 19.11.2009

Re: Ko

Čiji je bio direktor u vreme kad su lažirali fin. izveštaj (DSS naravno).



Немој лагати народ!!! Директор је био Сарамандић из ДС, Пајтићев кадар, а сада директор Панонских електрана!!!!!!!!
halman halman 10:48 19.11.2009

Re: Ko

Naftagas postaje NIS i račun se seli u Beograd


Камо среће да је тако!!!
halman halman 10:51 19.11.2009

Re: Ko

Kojim informacijama je Zorana raspolagala tada kada je "ćutala" a kojim raspolaže sada ?

Koja sredstva informisanja su joj bila dostupna tada a koja sada ?


Имала је она увек добре информације, само их је по потреби посла (читај Лабуса и Г17) фризирала и заједно са Сијком пласирала !!!!!

Re: Ko

@Имала је она увек добре информације, само их је по потреби посла (читај Лабуса и Г17) фризирала и заједно са Сијком пласирала @

Pogresno. Ako se necim bavite, i to vas zanima, naravno da se trudite da imate informacije, a ne traceve.
Dok sam bila u Vladi a to je do aprila 2006., godine bilo je lakse doci do informacija. Ne znam za druge, ali ono sto sam tada pisala, i govorila, bilo je cisto kao i sada u smislu, da se infomacije nisu cuvale niti se njima kalkulisalo. Bar ja nisam.
Kasnije je bilo teze, ali se naravno dodje do info.
Inace je ovo skroz meni smesno, da za NIS koji je sve vreme bio pod DSS, i prethodne godine pod DS, se sada menjaju teze, pa je odgovoran svako drugi samo ne oni...ha ha.

Re: Ko

@Mi iz Vojvodine smo upozoravali da je ta prodaja propast i da treba odustati, ali smo onda nazivani separatistima. Dobro, trpeli smo. Sad su se svi uzbunili. Sad kad onaj u Nišu ne dobije 1000€, onda je i njemu ovo problem. Ali tek - sada. Kasno. Toliko je debilno sve što država radi, da ja neću "ispasti" glupavi kreten ako zahtevam da, recimo, ono što su građani Kragujevca izgradili samodoprinosom, pa kad to prodaju, ja ovamo u, recimo, Bačkoj Palanci dobijem deo para. Došli smo odavno u apsurdnu situaciju da se međusobno mrzimo, svađamo i prepiremo zbog onoga što država čini. Vešto su plasirali da smo mi separatisti kad se pitamo šta nam rade. Što je najgore, to se primilo. Sad kad je pitanje love za sve, sad se svi bune. Dakle - kasno.

S vama Zorana se slažem, ali je to pitanje moralo biti pokrenuto mnogo ranije. Npr. dok je SRS napisao zakon po kojem Naftagas postaje NIS i račun se seli u Beograd. Tada ste ćutali, tako da je besmisleno da se sada podsećamo prošlosti. Ali, ako to činimo, dajte kompletnu istoriju, pa da vidimo kada su zaista problemi počeli. Međutim, kao i kod svih što smo navatali da su krali ili lagali, ništa se nije dogodilo. Bitno je da ti imaju partijsku knjižicu i daju otkaz i tu se stvar završava. Mi samo možemo da "talasamo" bez efekta@

Mnogi su upozoravali, ali to nije pomoglo. Ako je odluka vec bila doneta da NIS ide u paketu, a to je bilo onog momenta kada je delegacija Gazproma...bila u Bgd, kada je bio MIler...i kada smo pricali o paketu, pa su se mnogo ministri tada nasli prozvani i to demantovali...a posle ispalo da je bas tako - onda je bar moglo da se ucini sve u pregovorima koji su trajali gotovo godinu dana, pa da se bar pocetne pozicije poboljsaju..a ni to nije uradjeno..

medjutim, gubitak NIS tj ovakvo ponasanje sa fin.izvestajem nema veze sa Rusima, vec ima veze sa Srpskom stranom. i to je ono cuveno, da se zna da se svasta desava, da to postane gotovo ocigledno, a da niko bas niko ni ne polozi racune, a kamoli odgovara..i zato je ovako..

Re: Ko

@Mi iz Vojvodine smo upozoravali da je ta prodaja propast i da treba odustati, ali smo onda nazivani separatistima. Dobro, trpeli smo. Sad su se svi uzbunili. Sad kad onaj u Nišu ne dobije 1000€, onda je i njemu ovo problem. Ali tek - sada. Kasno. Toliko je debilno sve što država radi, da ja neću "ispasti" glupavi kreten ako zahtevam da, recimo, ono što su građani Kragujevca izgradili samodoprinosom, pa kad to prodaju, ja ovamo u, recimo, Bačkoj Palanci dobijem deo para. Došli smo odavno u apsurdnu situaciju da se međusobno mrzimo, svađamo i prepiremo zbog onoga što država čini. Vešto su plasirali da smo mi separatisti kad se pitamo šta nam rade. Što je najgore, to se primilo. Sad kad je pitanje love za sve, sad se svi bune. Dakle - kasno.

S vama Zorana se slažem, ali je to pitanje moralo biti pokrenuto mnogo ranije. Npr. dok je SRS napisao zakon po kojem Naftagas postaje NIS i račun se seli u Beograd. Tada ste ćutali, tako da je besmisleno da se sada podsećamo prošlosti. Ali, ako to činimo, dajte kompletnu istoriju, pa da vidimo kada su zaista problemi počeli. Međutim, kao i kod svih što smo navatali da su krali ili lagali, ništa se nije dogodilo. Bitno je da ti imaju partijsku knjižicu i daju otkaz i tu se stvar završava. Mi samo možemo da "talasamo" bez efekta@

Mnogi su upozoravali, ali to nije pomoglo. Ako je odluka vec bila doneta da NIS ide u paketu, a to je bilo onog momenta kada je delegacija Gazproma...bila u Bgd, kada je bio MIler...i kada smo pricali o paketu, pa su se mnogo ministri tada nasli prozvani i to demantovali...a posle ispalo da je bas tako - onda je bar moglo da se ucini sve u pregovorima koji su trajali gotovo godinu dana, pa da se bar pocetne pozicije poboljsaju..a ni to nije uradjeno..

medjutim, gubitak NIS tj ovakvo ponasanje sa fin.izvestajem nema veze sa Rusima, vec ima veze sa Srpskom stranom. i to je ono cuveno, da se zna da se svasta desava, da to postane gotovo ocigledno, a da niko bas niko ni ne polozi racune, a kamoli odgovara..i zato je ovako..
duje_raftman duje_raftman 15:01 19.11.2009

Lirika u nauci

Više bih voleo da se energetikom bave "mašinci, fizičari i ETF-ovci" a ne ekonomisti, pravnici i ostali "društvenjaci".

Re: Lirika u nauci

@Više bih voleo da se energetikom bave "mašinci, fizičari i ETF-ovci" a ne ekonomisti, pravnici i ostali "društvenjaci".@

Mnogo toga se promenilo ....mislim da jedno bez drugog ne moze.

Re: Lirika u nauci

@Više bih voleo da se energetikom bave "mašinci, fizičari i ETF-ovci" a ne ekonomisti, pravnici i ostali "društvenjaci".@

Mnogo toga se promenilo ....mislim da jedno bez drugog ne moze.
d-peric d-peric 22:21 19.11.2009

Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

Zabrinjavajuce je kakoVi razmisljate! Pa nije sustina da li je Labus u Vladi ili Kostunica ili Paja Patak!! Sustina je u cilju i nacinu! Da li Vlada odnosno ovi ili oni politikanti zelei umeju da naprave nesto pozitivno za ovaj narod ili im je cilj samo da napune svoje dzepove! Od Titove smrti pa na ovamo cilj je bio samo napuniti dzepove! imali smo na hiljade samoproklamovanih experata i sta?? Privreda unistena, radnici se valjaju na prugama i putevima, seku prste..., experti nakupovali AUDIJA i frckaju se! AloSrbija je bila duzna 10 mld,u medjuvremenu je rasprodal drustveni kapital i duzna je 30 mld! Glavni ideolozi svegaDr Miroljub Labus (cija ste Vi bili savetnic), Mr Mladjan Dinkic i firma G17+ provizija!! Pa kad ste bili savetnica Dr Miroljubu sto ga ne posavetovaste da razvija energetiku i privredu, a ne da "rasprodaje"?? Drugo kako ste prodali "drustveni kapital" i strpali pare u budzet kad drzava po zakonu i Ustavu nije bila titular "drustvene svojine"?? Od kada je sveta i veka i pravne nauke onaj ko prodaje tudji kapita, u ovom slucaju drzava, vrsi tezak kriminal. Kako se zove onaj ko sucestvuje u kriminalu ili ti u itlaijanskoj mafiji "konsiljere"? Prema tome uopste nije bitno da li su" kadrovi" u NIS-u bili iz DS ili DSS jer to nisu nikavi kadrovi nego 'partijski vojnici" na specijalnom zadatku da prodaj, da uniste i td! Imate primer Srdjana Bosnjakovica koji se setao od partije do partije (sto bi se reklo sa koleno na koleno za devojke sumnjivog morala) samo da biostao direktor u NIS-u! Prost je zakljucak samoproklamovani experti za sve ove godine nisu jos uspeli da uniste svo ono sto su Titove komunjare uspele da izgrade! Sami zakljucit ko su zaista experti!!!!!!!

Re: Energetski sektor Srbije - u laži su kratk

@Zabrinjavajuce je kakoVi razmisljate! Pa nije sustina da li je Labus u Vladi ili Kostunica ili Paja Patak!! Sustina je u cilju i nacinu! Da li Vlada odnosno ovi ili oni politikanti zelei umeju da naprave nesto pozitivno za ovaj narod ili im je cilj samo da napune svoje dzepove! Od Titove smrti pa na ovamo cilj je bio samo napuniti dzepove! imali smo na hiljade samoproklamovanih experata i sta?? Privreda unistena, radnici se valjaju na prugama i putevima, seku prste..., experti nakupovali AUDIJA i frckaju se! AloSrbija je bila duzna 10 mld,u medjuvremenu je rasprodal drustveni kapital i duzna je 30 mld! Glavni ideolozi svegaDr Miroljub Labus (cija ste Vi bili savetnic), Mr Mladjan Dinkic i firma G17+ provizija!! Pa kad ste bili savetnica Dr Miroljubu sto ga ne posavetovaste da razvija energetiku i privredu, a ne da "rasprodaje"?? Drugo kako ste prodali "drustveni kapital" i strpali pare u budzet kad drzava po zakonu i Ustavu nije bila titular "drustvene svojine"?? Od kada je sveta i veka i pravne nauke onaj ko prodaje tudji kapita, u ovom slucaju drzava, vrsi tezak kriminal. Kako se zove onaj ko sucestvuje u kriminalu ili ti u itlaijanskoj mafiji "konsiljere"? Prema tome uopste nije bitno da li su" kadrovi" u NIS-u bili iz DS ili DSS jer to nisu nikavi kadrovi nego 'partijski vojnici" na specijalnom zadatku da prodaj, da uniste i td! Imate primer Srdjana Bosnjakovica koji se setao od partije do partije (sto bi se reklo sa koleno na koleno za devojke sumnjivog morala) samo da biostao direktor u NIS-u! Prost je zakljucak samoproklamovani experti za sve ove godine nisu jos uspeli da uniste svo ono sto su Titove komunjare uspele da izgrade! Sami zakljucit ko su zaista experti!!!!!!!@

Hajte Gospodine, pa mozete Vi to i bolje!, Ponavljate se, i postace dosadno citati Vas...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana