Društvo| Ekonomija| Politika

Nemojte glasati za prenos nadležnosti

Saša Radulović RSS / 16.11.2009. u 00:00

Gospodo poslanici,
ovim zakonom, koji nije separatistički i koji je u skladu sa ustavom, ali ne valja, bi uništili mogućnost istinske decentralizacije Srbije. On predstavlja jedno ludilo nepotrebne administracije, u istinskom je interesu nepotrebnih administratora i kadrova političkih partija, a duboko je suprotan ekonomskim interesima svih građana Srbije, uključujući i one njene građane koji su iz Vojvodine. On je istinski tužan i ne bi trebalo da za njega glasate.

Drage demokrate, ovaj zakon nije državnički, već beži od istinskih reformi koje su nam toliko potrebne.  Nemojte da rešavate unutarstranačke probleme preko ovako važnih državnih stvari. Dragi liberali, ovaj zakon nit' je liberalan, nit' je racionalan.

Da li se iko zapitao koliko košta dupliranje centralne uprave na jednoj trećini teritorije naše male zajednice od 7.5 miliona ljudi i ko to treba da plati i zašto?

Ovu neporebnu administraciju će plaćati svi građani Srbije, uključujući i one koji su iz Vojvodine.

Gospodo poslanici, državna uprava ne stvara novu vrednost. Više državne administracije koja obavlja isti posao nije zapošljavanje.

Prenos 153 nadležnosti za jednu trećinu zemlje na posebnu centralnu upravu za tu trećinu je ludilo administracije. Za nas 7.5 miliona (manji smo od Istanbula) nije dovoljna jedna centralna vlast, nego ona mora da se duplikuje za trećinu zemlje. Ova duplikacije neće niti može smanjiti broj centralnih birokrata u Beograda. Ona će samo kreirati ista takva nova radna mesta u Novom Sadu.

Ovo je duboko tužan zakon. Mnogo tužniji od onog nesrećnog zakona o ravnomernom regionalnom razvoju koji je kreirao novo brdo državnih agencija za tobože ravnomeran regionalni razvoj. Nije nam bilo dosta da zarad nekih izbornih obećanja povećamo penzije za 10% pa da budžet i dinar dožive potres mozga, sada zakonom otvaramo hiljade administrativnih radnih mesta.

Ako mislite da preuveličavam sa ludilom administracije, molim vas pročitajte Zakon o prenosu nadležnosti i pročitajte statut. Na šta vam liči statut? Pročitajte spisak nadležnosti i zamislite bulumentu duplicirane administracije koja će ovo ostvariti.

Statut počinje sa:

На основу Устава Републике Србије и на основу историјског права грађанки и грађана Војводине на остваривање, неговање и заштиту аутономије у оквиру Републике Србије

Ja sam mislio da je posao administracije efikasna uprava, a ne ostvarenje istorijskog prava. Mislio sam da se decentralizacija tiče ekonomije i efikasnosti, ne ... Pročitajte statut.

Srbiji treba reforma školstva, ne još jedan nivo centralizacije školstva. Srbiji treba reforma zdravstva, ne drugi nivo centralizacije zdravstva. Statut u članu 32 osniva/duplicira i 7 administrativnih okruga u Vojvodini ... Ovo su duboko tužni dokumenti.

A ko treba da plati ovu nepotrebnu administraciju? Ovo uhlebljenje hiljada partijskih kadrova na nikome potrebnim poslovima? Član 8 Zakona o prenosu nadležnosti kaže:

АП Војводина има изворне приходе којима финансира своје надлежности.
Врсте и висина изворних прихода АП Војводине одређују се посебним законом.
Средства за вршење поверених послова обезбеђује Република Србија.

Nova vrednost se stvara u Zrenjaninu i Vršcu, u Novom Pazaru i Vranju. Administracija je trošak. Višak administracije u Beogradu, i ovu potpuno novu adminsitraciju u Novom Sadu, plaćaće svi oni koji stvaraju novu vrednost u celoj Srbiji. Trebalo bi onda svi i da se pitaju, jer će svi i da plaćaju.

Gospodo poslanici, ovaj zakon nije separatistički i u skladu je sa ustavom Srbije. Ali ne valja. On nije katastrofa i nije nepovratan. Ipak, radi se samo o zakonu, a zakoni se menjaju. Ali je šteta velika. I kada se promeni, šteta ostaje. Izgubljena prilika za sve građane Srbije. A vama mrlja ostaje.

Gospodine predsedniče, ovaj zakon ne valja. Ovako se ne organizuje državna uprava. Srbiji treba decentralizacija. Treba joj ekonomična i efikasna uprava. Ne treba joj umnožavanje nepotrebne administracije.

Građani Srbije, prijatno i laku noć.

 



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 00:03 16.11.2009

Opet ono o čemu smo pričali

АП Војводина има изворне приходе којима финансира своје надлежности.
Врсте и висина изворних прихода АП Војводине одређују се посебним законом.
Средства за вршење поверених послова обезбеђује Република Србија.

Lepo da samo građani Vojvodine plaćaju svoju upravu pa mogu što se mene tiče svi da se zaposle u istoj...
deset_slukom deset_slukom 11:10 16.11.2009

Re: Opet ono o čemu smo pričali

niccolo
Lepo da samo građani Vojvodine plaćaju svoju upravu pa mogu što se mene tiče svi da se zaposle u istoj...


Hajde malo logike - ako Vojvodina proporcionalno najviše uplaćuje u budžet jer ima najveće prihode, to znači da Vojvođani sami mogu da finansiraju svoju upravu (kada bi im dali), i još, dodatno, da finansiraju višak administracije u Beogradu, ako već Beograđani nemaju srca da ga otpuste.
Ne brinite, neće se Srbija odricati da bi izdržavala Vojvodinu - uvek je bilo obratno. I neka je tako, samo nam nemojte još i prebacivati zbog toga.
niccolo niccolo 11:26 16.11.2009

Re: Opet ono o čemu smo pričali

U finansiranju centralnog nivoa vlasti moraju da učestvuju svi građani, kao što svi građani jedne lokalne samouprave moraju da učestvuju u finansiranju te lokalne samouprave...Ta dva nivoa su više nego dovoljna u svakoj državi. Ipak, između ta dva nivoa svako nek finansira šta mu se još dopada da finansira, samo bez uzimanja novca drugih građana za to finansiranje. To je sve što ja kažem...
deset_slukom deset_slukom 11:38 16.11.2009

Re: Opet ono o čemu smo pričali

Ako sve prihode sa svoje teritorije ubira lokalna samouprava, onda je to razmišljanje u redu. A ako ti prvo uzmu pare, pa ti nešto od toga vrate, to ne znači da te oni finansiraju, nego upravo obrnuto.
niccolo niccolo 11:59 16.11.2009

Re: Opet ono o čemu smo pričali

Ako sve prihode sa svoje teritorije ubira lokalna samouprava, onda je to razmi[ljanje u redu.

Nije toliko bitno da li će da prihod ubira lokalna ili centralna vlast koliko je bitno da se od prikupljenog prihoda na recimo teritoriji Šida, primera radi, 30% prebaci na nivo Republike, 20% na nivo AP a 50% da zadrži za Šid (cifre su nebitne, uzimam ih samo da ilustrujem šta hoću da kažem), a sa druge strane od prikupljenog prihoda na teritoriji Beograda 30% prebaci na nivo Republike a 70% zadrži za Beograd jer Beograd nema nivo AP iznad sebe. Tako bismo u ukupnim iznosima dobili da s jedne strane oni bolje razvijeniji delovi zemlje pomažu manje razvijenijim delovima (iako bi u mom primeru i Babušnica i Beograd izdvajali 30% prihoda prikupljenog kod njih, u apsolutnim iznosima Beograd bi izdvojio x puta više nego Babušnica), a sa druge onima koji između Republike i Opštine vole da imaju i AP bi ostalo manje para za opštinu i to bi bila fer raspodela.
Takođe u takvoj situaciji procenat koji se izdvaja za nivo Republike bi morao da ima prioritet pa ako ostatak nije dovoljan da se finansiraju organi i opštine i AP onda bi građani koji vole da imaju i nivo AP morali da plaćaju veće prihode da bi isfinansirali oba nivoa...
deset_slukom deset_slukom 16:20 16.11.2009

Re: Opet ono o čemu smo pričali

niccolo
... koliko je bitno da se od prikupljenog prihoda na recimo teritoriji Šida, primera radi, 30% prebaci na nivo Republike, 20% na nivo AP a 50% da zadrži za Šid (cifre su nebitne, uzimam ih samo da ilustrujem šta hoću da kažem), a sa druge strane od prikupljenog prihoda na teritoriji Beograda 30% prebaci na nivo Republike a 70% zadrži za Beograd jer Beograd nema nivo AP iznad sebe.


Pa čekaj - govorimo o PRENESENIM nadležnostima. Zašto bi Šid plaćao istih 30% republici, kao Beograd, kada deo poslova odrađuje pokrajinska administracija? Cilj je da se za iste pare dobije kvalitetnija usluga, a to se dobija samo decentralizacijom.

Problem je u izjavi autora bloga:

Ova duplikacije neće niti može smanjiti broj centralnih birokrata u Beograda.


A ova je najtužnija od svega, jer govori o državi u kojoj živimo.
niccolo niccolo 18:39 16.11.2009

Re: Opet ono o čemu smo pričali

Pa čekaj - govorimo o PRENESENIM nadležnostima.

Jok, uopšte nismo govorili o prenesenim nadležnostima, barem ja ne.
Govorio sam o izvornim nadležnostima svakog od tri nivoa. A prenesene nadležnosti se finansiraju od strane onoga koji prenosi (u mom primeru bi Republika od onih 30% koje dobije prenela deo AP da bi ova mogla da vrši nadležnosti koje joj je Republika prenela - e taj deo koji bi prenela ne mora da bude samo od građana AP već od svih građana imajući u vidu da se nadležnost prenosi onda kada niži nivo vlasti može bolje da ga vrši što znači da to ide u korist svih građana pa onda svi treba da i izdvajaju za to).
deset_slukom deset_slukom 19:15 16.11.2009

Re: Opet ono o čemu smo pričali

niccolo
.Jok, uopšte nismo govorili o prenesenim nadležnostima, barem ja ne.


Pa pročitaj naslov bloga...

Malo mi je smešna (opet) ovolika galama oko nekih običnih, normalnih, neminovnih stvari... Valda neće (opet) u BG da buše gume na automobilima sa NS registracijom?
niccolo niccolo 19:26 16.11.2009

Re: Opet ono o čemu smo pričali

Pa pročitaj naslov bloga...

Ali sam zakon uopšte ne govori o prenešenim već o izvornim nadležnostima

Edit: Ipak ja nisam detaljno čitao taj zakon, na početku spominju izvorne nadležnosti, ali posle po raznim oblastima zaista ide više poverenih nego izvornih nadležnosti...u svakom slučaju ja sam ionako govorio kako bi trebalo da ide finansiranje, a ne kako je sada...
sveti_gral sveti_gral 19:57 16.11.2009

Čanak napred, ostali stoj (kad su glupi)

deset_slukom
Zašto bi Šid plaćao istih 30% republici, kao Beograd, kada deo poslova odrađuje pokrajinska administracija? Cilj je da se za iste pare dobije kvalitetnija usluga, a to se dobija samo decentralizacijom.

A zašto bi Niš plaćao istih 30% republici kad deo poslova odrađuje lokalna administracija? Zašto bi bilo koji grad, region ili oblast plaćali Srbiji 30% kada deo poslova odrađuje lokalna uprava.

Takvom gvozdenom logikom može da se dokaže da zemlja nije okrugla već da je ploča debljine 2,5 km. Cela priča oko autonomije je beskrajno isforsirana i ima više veze sa alavošću i upornošću Čanka i porodičnog dueta Pastor, oca i sina. Treba od budžetskih para stvoriti novu političku elitu i nagraditi sve zaslužne i državne peMzije podeliti.

Nema veze što su građani u ostalim delovima zemlje ispali drugorazredni magarci, nema veze što njih niko ne pita ni za šta, tako im i treba kad veruju ekipi iz Krunske. Zato, navijam da poslanici usvoje i taj zakon, navijam da Ken i Krunska ponovo prilepe šamar svima, zaslužili su. Navijam da naprave budale od svih van Vojvodine, zašto da ne kada će im oprostiti.

Istodobno, navijam da Niš, Smederevo (kolko li tek oni uplaćuju) i bermudski trougao Bujanovac, Preševo i Medveđa naprave deal sa Kenom i dobiju status Kandidata za autonomiju. Pa za koju godinu ko zna, možda im se posreći.
deset_slukom deset_slukom 21:28 16.11.2009

Re: Čanak napred, ostali stoj (kad su glupi)

sveti_gral

Cela priča oko autonomije je beskrajno isforsirana...


Zaista, i ja isto mislim... Treba nam je vratiti, bez mnogo priče.

Kada se želi diskreditacija neke ideje, obično se banalizuje i personalizuje do nivoa - to ovaj Čanak i Pastor nešto muljaju za sebe... Manite se takve "politike", slušam to već dvadeset godina.

Niš, za sada, treba da plaća svih 30%, jer ne preuzima nikakve nadležnosti - sve će se za njega i dalje raditi u Beogradu. A za kasnije, vi vi'te...
niccolo niccolo 21:30 16.11.2009

Re: Čanak napred, ostali stoj (kad su glup

Vidim da smo na kraju svi usvojili mojih 30%
sveti_gral sveti_gral 22:22 16.11.2009

Re: Čanak napred, ostali stoj (kad su glupi)

deset_slukom
Kada se želi diskreditacija neke ideje, obično se banalizuje i personalizuje do nivoa - to ovaj Čanak i Pastor nešto muljaju za sebe... Manite se takve "politike", slušam to već dvadeset godina.

Vidim društvance se primilo na Čankove ekonomske računice. Ideja je plemenita i veličanstvena, originlna i nesebična. Ljudski rod nije video tako nešto dobro. Sve je to za doborbit svih u Srbiji.

A Heroj Neša se kao mlada nećka, uf nije siguran da li će glasati za Statut, joj nismo se tako dogovorili, joj to će glavni odbor, a ovamo uskače u krevet bez da ga zovu. Pa Kancelarija za ordenje kad počne da štancuje šare, Orden zlatnog vojvođanskog klasa prve brazde. Priliči da prvih par komada ode Čankovoj ex široj familiji, izborio se.

Ken obećao, Ken ispunio. Kažem, treba usvojiti sve zakone koji od ljudi prave magarce, zaslužili su to.
sveti_gral sveti_gral 07:09 17.11.2009

Re: Čanak napred, ostali stoj (kad su glupi)

deset_slukom
Niš, za sada, treba da plaća svih 30%, jer ne preuzima nikakve nadležnosti - sve će se za njega i dalje raditi u Beogradu.

Neznanje je majka pameti, pričaš napamet jer je tako lakše. Za tvoju info, 90% ukupnih državnih poslova u Srbiji odrađuje lokalna samouprava, sve osim obračuna poreza, policijskih poslova oko l.k. i pasoša i još par stvari. Republički organi imaju isključivo pravo nadzora, zatim drugostepenog postupka, revizije i planiranja.

Više od 3/4 privrednih poslova rade opštinski sekretarijati i uprave, ceo urbanizam i građevinarstvo radi lokal, skoro celu zašttu sredine radi lokal, cela HTZ je u nadležnosti lokala i tako unedogled. Ali, svi oni sprovode republičke zakone i propise a simpa ekipa u Nojzacu neće to, neće da njima Bg "kroji kapu".

Evo dokle ide to ludilo: u skupštini se negde na proleće ili leto usvaja zakon o udruženjima građana ili kako se već zove. V. Pešić se po običaju istrči, nalupeta i nagrdi onog ministra Markovića; ali se ispostavi da nije razumela o čemu se priča. Izvini se ona Markoviću, sedne kad eto ti Pastor Sina. Koji monotonim glasom traži da se Registar udruženja građana vodi u Vojvodini samo u Vojvodini , dakle ništa Bg ili Ministarstvo, ne. To mora da vodi samo vojvođanska administracija.

Pa ode korak pravo u besmrtnost: taj registar mora da se vodi samo na mađarskom jeziku u sredinama gde je žive pretežno vojvođanski Mađari. Lepo reko čovek, nećemo da udruženja u Senti ili Kanjiži evidentira ministarstvo u Beogradu a još manje da se nazivi tih udruženja prevode na srpski(!) Ministru opalo i ono malo kose što ima, počeo da skače... Postoji snimak toga, postoje svedoci, alo.

Postoji zapisnik sa te sednice, tako što se nije videlo od kada je Toma skidao cipele od 700€. I onda se jave teoretičari opšte internet prakse da objasne autentičnu potrebu Vojvođana za autonomijom, da citiraju, prezentiraju, naučno dokazuju, analiziraju i ofkors računaju koliko su oni dobri u svemu tome.

Kažem ja, Ken obećao, Ken ispunio. Pravedno je zalepiti šamarčinu spavačima u Šumadiji, Pomoravlju, Užičanima, Čačanima i svima koji su sada zahebani. Zaslužili su. Zato, uskliknimo s ljubavlju Živeo statut!
deset_slukom deset_slukom 12:52 17.11.2009

Re: Čanak napred, ostali stoj (kad su glupi)

sveti_gral

Neznanje je majka pameti, pričaš napamet jer je tako lakše.

A ti ne čitaš pažljivo, jer je tako lakše. Niccolo je smislio primer sa procentima, ako te buni onih 30%...

Ili te buni deo rečenice "... sve će se za njega i dalje raditi u Beogradu." Pa podrazumeva se - ono što se i do sada radilo u Beogradu, a bolje bi se odrađivalo na lokalu, za Nišlije će se i dalje raditi u Beogradu. Razumeš?
Nisam stekao utisak da se na ovom blogu sve mora crtati...

A Pastora potpuno razumem. Ne znam koliko mu je bitno to oko registra, ali i ja bih učinio sve da što više nerviram ove koji su vlasni koliko će nečega odmeriti i dodeliti nekome, kao milostinju, iako su to isto ranije oteli.
niki m niki m 08:05 16.11.2009

tako, nekako...

Imam utisak da je autor bloga jedan od retkih ovde koji nema mnogo problema sa zdravim razumom.
background noise background noise 10:31 16.11.2009

Re: tako, nekako...

Evo ja se u nadi da sam jedan od retkih pridruzujem

A pre svega bih voleo da ovakve stavove cujem u medijima, ali tesko. Psihiloski poremecaji se dugo i uglavnom neuspesno lece.
subwire subwire 09:33 16.11.2009

Najbolji deo teksta

Ja sam mislio da je posao administracije efikasna uprava, a ne ostvarenje istorijskog prava. Mislio sam da se decentralizacija tiče ekonomije i efikasnosti, ne ... Pročitajte statut.


Ha haha... Pricesless! Good Night And Good Luck.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:32 16.11.2009

Skoro sve je dobro

Poseban razlog zašto ne treba glasati za prenos nadležnosti je ovo: на основу историјског права грађанки и грађана
Kad se kaže građani to podrazumeva sve građane bez obzira na pol. Kad se kaže istorijsko pravo građanki i građana to podrazumeva specijalna istorijska prava građanki. A to je BUDALAŠTINA. To je budalaština oko koje se svi smeju i nekako lako prolazi. A ima pozadinu koja nije bezopasna.
Inače, sam tekst je jako dobar, jedino što bih izbacio izraz koji nije separatistički .
tabasko_pit tabasko_pit 11:20 16.11.2009

Re: Skoro sve je dobro

Generalno odavno mi ide na zivce spominjanje gradjanki i gradjana. Gradjani podrazumevaju sve gradjane nevezano od pola, ali izgelda da u Srbiji u zelji da se ispadne politicki, rasno, polno ili kakovec korektan, mnogi ljudi ubacuju u svoje recnike reci koje ne znace nista (ili veoma malo).
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:18 16.11.2009

Re: Skoro sve je dobro

mnogi ljudi ubacuju u svoje recnike reci koje ne znace nista (ili veoma malo).

mnogi ljudi i žene
tabasko_pit tabasko_pit 11:10 16.11.2009

bravo

Ja se veoma cesto ne slazem sa vasim blogovima, odnosno korektnije je reci, veoma cesto polemisem, ali...


Za ovo sve cesitke i jedno veliko BRAVO!!!

preporuka.
Nadam se da ovocitaju i neki iz vlade.
Mada sudeci po sinocnjem Utisku nedelje, vidim da je sve o odavno prelomljeno, cak se potura i ideja da ce ova trenutna administracija sve ovo raditi. Ako je ako, a ja ih piam - a sta su do danas radili kada olako primaju na sebe 153 nadleznosti? Nemojte da nas vise lazu. Privreda ne moze da placa, ne mogu ni gradjani. Sami sebe ubijamo...

jos jednom bravo!
zilikaka zilikaka 11:58 16.11.2009

Pravo

Kao jedna pedigrirana Sosa, dajem sebi za pravo da se ne slažem sa Statutom, iz čisto zdravorazumskih (finansijskih ) razloga. Da će me neko pitati - neće, ali bilo bi zanimljivo sledeće godine u ovo vreme napraviti presek stanja zaposlenih u administraciji Vojvodine. A još zanimljivije bi bilo istražiti prethodna radna mesta tih (budućih) zaposlenih.
Kladim se da će dobar deo poticati iz NIS-a.
Znate ono : "Ne laje kera sela radi... ?"
deberzerak deberzerak 15:11 16.11.2009

prazna trpeza

Mislio sam da se decentralizacija tiče ekonomije i efikasnosti, ne ... Pročitajte statut.


Upravo tako, ovaj statut je dobar samo za nase politicare. Uskoro , pokazace se, nece biti dobar ni za njih. Izgleda da kad neki vicu "Di su nasi novci?" ustvari misle " Di su nase fotelje?". Ovaj narod nije zasluzio tako neodgovorne politicare. Statut nista ne resava, samo donosi nove probleme.
rastinjak rastinjak 16:25 16.11.2009

Re: prazna trpeza

Ovaj narod nije zasluzio tako neodgovorne politicare. Statut nista ne resava, samo donosi nove probleme.


Posle toliko godina turbulencije i promene selektora i timova naše političke lige u kojoj sve pljušti od autogolova, zapitam se da možda mi ipak zaslužujemo ovakve političare, jer na kraju krajeva ipak su oni mi i mi oni, nisu valjda pali sa marsa da vladaju nama
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:12 16.11.2009

Podrska

alexlambros alexlambros 19:36 16.11.2009

sizofrena zemlja

da, ludilo se nastavlja u sve mastovitijim oblicima i ispoljavanjima ...

sve se slazem (retko kad sa nekim tako potpuno)

expert92 expert92 19:44 16.11.2009

promeni ime

Do sada, Radulovicu, sam ti se obracao sa Vi. Od sada vise ne. Promeni ime u "mrzitelj Vojvodine i svega sto ima veze sa istom". Tvoji blogovi odisu mrznjom i nedostatkom bilo kakvih smislenih argumenata. Cudi me da nigde ne citiras Samaradzica ili Kostunicu ali u biti pricas isto
sveti_gral sveti_gral 20:16 16.11.2009

Re: promeni ime

expert92
Tvoji blogovi odisu mrznjom i nedostatkom bilo kakvih smislenih argumenata.

Sasvim si u pravu, autor nema nikakvih smislenih argumenata! A šta će mu? Takav privatni, megalomanski, čanak-like koncpet autonomije mora da se kritikuje samo besmislenim rečenicama, nema tu mesta za bilo šta smisleno. Što besmislenije, to bolje. Npr. Čanak štuca, Neši smrde noge, Ajdete na izbore, ajdete na izbore, Prljave mu uši, prljavi mu nokti, Jerkov jede krušku, zato neće jabuku... You see?

PS Ne odišu blogovi mržnjom, to Neši smrde noge. Rekoh li ti.
expert92 expert92 20:24 16.11.2009

Re: promeni ime

auu ala se skupilo drustvo, sve sam intelektualac. Canak=Vojvodina, Jerkov=autonomija. pametno kao da pise virtuelni vasilije licno
sveti_gral sveti_gral 22:07 16.11.2009

Re: promeni ime

expert92
auu ala se skupilo drustvo, sve sam intelektualac. Canak=Vojvodina, Jerkov=autonomija. pametno kao da pise virtuelni vasilije licno

IDI! Nešto nema razumevanja za patnje vojvođanskih političara, tešku ali pravednu borbu za dublji šlajpik. Ajd pozovi društvance iz Vojvodina cafea kafea da se zezamo, dosadno ovako samo s tobom.

I da, ne zaboravi - Neši smrde noge.

expert92 expert92 22:15 16.11.2009

Re: promeni ime

kao da mi treba pomoc za ovakve gromade intelekta iz dss-a
sveti_gral sveti_gral 22:55 16.11.2009

Re: promeni ime

expert92
kao da mi treba pomoc za ovakve gromade intelekta iz dss-a

Jel to u Statutu piše ko je gromada a ko nije? Ma samo ti njih zovi, biće zabavno.
Saša Radulović Saša Radulović 22:57 16.11.2009

Re: promeni ime

Do sada, Radulovicu, sam ti se obracao sa Vi. Od sada vise ne. Promeni ime u "mrzitelj Vojvodine i svega sto ima veze sa istom". Tvoji blogovi odisu mrznjom i nedostatkom bilo kakvih smislenih argumenata. Cudi me da nigde ne citiras Samaradzica ili Kostunicu ali u biti pricas isto

kao da mi treba pomoc za ovakve gromade intelekta iz dss-a


Za ove postove zaslužujete Venea pa vam ga evo i uručujem.
sveti_gral sveti_gral 07:52 17.11.2009

Re: promeni ime

Saša Radulović
Za ove postove zaslužujete Venea pa vam ga evo i uručujem.

Ček ček bre, pa to je onaj Bogoslavov Vene! Pa predavao mi matiš u Petoj pre 30 i više, jeste on je. Najveći, apsolutno najveći prepisivač ruskih zbirki zadataka. Ali je bio umetnik da to sakrije, prikrije. Stane pred tablu, uzme šestar i počne džepni bilijar - oni iz prvih klupa u komi, neprijatno im, ne bi oni da to gledaju al ne smeju da mu kažu Stani majmune :)

Stvarno je čudo ovaj internet.

Saša Radulović Saša Radulović 18:19 17.11.2009

Re: promeni ime

Veneove zbirke razvaljuju. Uz njih smo bolji, bogatiji i pametniji. Kamo sreće da i u ostalim oblastima ljudske delatnosti imamo takva "prepisivanja".

nikvet pn nikvet pn 09:58 18.11.2009

Re: promeni ime

Veneove zbirke razvaljuju.

Napravile gomilu 'odličnih' pravnika, lekara, profesora ... Traume iz gimnazije oterale ih da studiraju bilo šta gde ove čume nema.
Saša Radulović Saša Radulović 20:16 18.11.2009

Re: promeni ime

Bolje to nego "odličnih" inženjera i matematičara :)
Oljacat Oljacat 23:07 16.11.2009

Uopšte nije bitno

"Stvar je velikog umeća i političke mudrosti da se nadležnosti u državi valjano podele među odgovarajućim nivoima vlasti"
To je ono što Saša pokušava da kaže, vojvođani ili kako god da se zovete. Mene kao Leskovčanku , izvinte, baš briga za Vojvodinu. Mi se ovde borimo da preživimo. I svaka čast, vi ste bili pod Austrougarskom a mi pod Turskom, pa ćemo se sada valjda vraćati na te istorijske činjenice. Nije me briga. To je PROŠLOST. Mene je briga za moju SRBIJU. Moju zemlju. Našu. U kojoj svi zajedno (koliko ja znam) još uvek živimo. Ne treba mi vaš novac. Meni treba moj novac koji sam zaradila da njime upravljam. A o tome se ovde radi. O tome da bez suštinske decentralizacije nema ni suštinske autonomije. Papir trpi sve, no svako ludilo ima svoje granice. A te granice će odrediti surova tržišna isplativost ove i ovakve države.
Ah, da . Pronađite u rečniku šta znači PATERNALIZAM kao pojam. Tako se ova država odnosi prema nama. Kao prema maloumnom detetu.
Oljacat Oljacat 23:15 16.11.2009

Za neobavešene a nisu iz DSS

DECENTRALIZACIJA je viši politički, ali i administrativni pojam, gde niži organi vlasti imaju VIŠI STEPEN SLOBODE U UPRAVLJANJU I ODLUČIVANJU

DEKONCENTRACIJA je administrativno-upravni pojam, označava prenošenje vlasti od strane centralnih organa na niže organe vlasti, UZ PUNU PODREĐENOST NIŽIH ORGANA VLASTI. Kao rezultat dekoncentracije javlja se lokalna samouprava.

REGIONALIZACIJA je težnja pojedinih oblasti da sačuvaju svoje specifičnosti i dobiju izvesnu samostalnost prema CENTRALISTIČKOJ državi

Pronađoste li se negde?
niccolo niccolo 23:21 16.11.2009

Re: Za neobavešene a nisu iz DSS

Kao rezultat dekoncentracije javlja se lokalna samouprava.

Ovo nije tačno. Lokalna samouprava ima svoje izvorne nadležnosti (recimo da obezbeđuje obavljanje komunalnih delatnosti) i u njenom vršenju nije u punoj podređenosti višim organima vlasti, čak šta više uopšte nije podređena višim organima vlasti. To se vrlo lako može zapaziti na osnovu toga što, primera radi Beograd, slobodno donosi odluke o, recimo, proširenju zona u okviru kojih se plaća parkiranje ili o ogranizovanju gradskog saobraćaja i drugo...
Oljacat Oljacat 23:26 16.11.2009

Re: Za neobavešene a nisu iz DSS

Oprosti, nisam navela čiji je izvor: Đorđe Milić, Lokalna samouprava , Prostor, Beograd ,1995 (konkretno citat o dekoncentraciji) strana 22
sveti_gral sveti_gral 07:43 17.11.2009

Re: Za neobavešene a nisu iz DSS

niccolo
Lokalna samouprava ima svoje izvorne nadležnosti (recimo da obezbeđuje obavljanje komunalnih delatnosti)


Ma to je tačno ali je za temu sasvim nebitno ko će da sakuplja smeće, popravlja vodovod ili saobraćaj i slično. Lokalna adminsitracija ima daleko značajnije poslove, od DUP-a do privrednih poslova, nisu bitni ni đubre ni kirije ni grejanje.

Reč je o tome da vojvođanski političari žele da sami donose zakone, odnosno vjvođanska skupština, a ne da primenjuju zakone koje usvoji republički parlament. Ili da broj tih republičkih zakona bude što manji, samo ono što mora.
d-peric d-peric 09:34 17.11.2009

Nemojte glasati za prenos nadležnosti

Ovaj tekst je dobar i treba ga podrzati! Oko 'AUTONOMIJE' Vojvodine se razglabaju politikantske price, a sustina je u licnom intresu pojedinih Vojvodjanskih knezova koje predbodi Nenad Canak koji uz to nije niti autohnoni Vojvodjanin! Zamislite LICANIN je najgrlatiji u zastiti prava LALA i SOSA!? Aposlutno je nenormalno na ovako malom prostoru kakva je Srbija praviti jos jedan GLAVNI grad i nekakvu autonomiju! Sa druge strane je i nenormalno Beogradskim dahijama davati ovoliko vlasti jer sta briga onoga iz "krugadvojke" za Pirot, Lebane , vranje, Surdulicu, Kikindu.....! Pravo resenje je smanjiti nabujalu drzavnu administraciju, izvrsiti prirodnu regionalizaiciju tako da Vojvodina ima tri regiona Srem,Banat, Backu, centralna Srbija grda Beograd, zatim regione skoncentrisane okoregionalnih centara Nis, Kragujevac, Pirot, Vranje, Uzice,Bor. Sabac.(neznam da li sam nekoga preskocio) Preneti ovlascenja na regione i opstine i tako stvoriti uslove da se centar ekonomskog zivota prenese sto blize gradjanima i datim im uslove da rade i stvaraju. Znaci sustina je u smanjenju administracije, a nikoko u njihovom uvecanju i razmnozavanju i dupliranju funkcija! Jasno je da do toganece doci jer to ne odgovara Srpskim velmozama i vlastelinima olicenim u vladajucoj polit-ekonomskoj eliti jer bi time izgubili deo vlasti, a to niko ne zeli i zato su radije spremni na "dilove" sa Cankom i ostaom "decom" Vojvodjanskih Komunista i autonomasa, pa zaboga svi su oni ovako ili onako izasli iz zgrade CK na Uscu!
Saša Radulović Saša Radulović 18:25 17.11.2009

Re: Nemojte glasati za prenos nadležnosti

Zamislite LICANIN je najgrlatiji u zastiti prava LALA i SOSA


Šta nas briga odakle je. Treba samo da nas interesuje da li ima nešto pametno da kaže ili ne. A briga nas je za ...

Znaci sustina je u smanjenju administracije, a nikoko u njihovom uvecanju i razmnozavanju i dupliranju funkcija!


... na primer ovo.

Aposlutno je nenormalno na ovako malom prostoru kakva je Srbija praviti jos jedan GLAVNI grad i nekakvu autonomiju! Sa druge strane je i nenormalno Beogradskim dahijama davati ovoliko vlasti


Ili ovo.
tompinchns tompinchns 12:13 17.11.2009

Svaka cast!

Gospodo poslanici, ovaj zakon nije separatistički i u skladu je sa ustavom Srbije. Ali ne valja. On nije katastrofa i nije nepovratan. Ipak, radi se samo o zakonu, a zakoni se menjaju. Ali je šteta velika. I kada se promeni, šteta ostaje. Izgubljena prilika za sve građane Srbije. A vama mrlja ostaje.

Gospodine predsedniče, ovaj zakon ne valja. Ovako se ne organizuje državna uprava. Srbiji treba decentralizacija. Treba joj ekonomična i efikasna uprava. Ne treba joj umnožavanje nepotrebne administracije.


Ja sam iz Vojvodine i svi moji su iz Vojvodine i svi njihovi su iz Vojvodine..., i dosli su tako davno da se niko i ne seca ni ko ni odakle, ali stvarno mislim da je dosta tog zapisavanja oko kuce samo da bi jos cinovnika uzimalo pare!

U finansiranju centralnog nivoa vlasti moraju da učestvuju svi građani, kao što svi građani jedne lokalne samouprave moraju da učestvuju u finansiranju te lokalne samouprave...Ta dva nivoa su više nego dovoljna u svakoj državi.

To je to!

A sta tek reci o Vojvodjanskoj akademiji nauka!?! Koliko ce para otici za sve one koji ne bi mogli ni da prismrde u neku pravu akademiju nauka?
Saša Radulović Saša Radulović 18:45 17.11.2009

Re: Svaka cast!

U finansiranju centralnog nivoa vlasti moraju da učestvuju svi građani, kao što svi građani jedne lokalne samouprave moraju da učestvuju u finansiranju te lokalne samouprave...Ta dva nivoa su više nego dovoljna u svakoj državi.


Oni su svakako više nego dovoljni u našoj maloj državici. A pričati o akademiji nauka je zaista tužno.

Suština decentralizacije, koja mora da ide pod ruku sa poreskom reformom, treba da bude da što više novca pa time i odluka ostane na lokalu i da se tamo raspoređuje. Kod nas 90% novca ide u Beograd ministrima koji onda taj novac raspoređuju, penzionerima u Jagodini, zapošljavaju lekare u Pirotu, učitelje u Zaječaru, policajce u Šapcu. Sa tim parama pomažu privredi, "razvijaju" ekonomiju, investiraju, subvencionišu, imaju viziju ... I sve ovo u interesu administratora ne lokala.

Rešenje ovoga svakako nije duplicirati ovu centralističku bulumentu u Novom Sadu koja će raditi sve ovo isto samo za jednu trećinu države, a ista bulumenta u Beogradu za ostale dve trećine.

A i jedna i druga bulumenta drže moć i onda vrši transfere lokalu kako oni misli da treba.

Lokal treba da razvija i ekonomski i zdravstveni i školski i policijski i komunalni i svaki drugi život u skladu sa republičkim zakonima i da raspoređuje novac kako misli da treba i da za to budu odgovorni svojim biračima. Posao centra su zajedničke funkcije koje imaju smisla i koje donose uštede, upravljivost i efikasnost celom sistemu. Posao centra su zakoni. Posao centra je sudstvo. Posao centra su registri. Posao centra je monetarna politika. Posao centra je nadzor. Posao centra je vojska i bezbednost.

Posao centra je spoljnja politika. Posao centra je država. Posao lokala je život.
banem92 banem92 00:29 18.11.2009

Ful

Čitam tvoje blogove, ali opet "fulaš" kako bi rekli Hrvati. Tj. promašio si temu potpuno (opet). Ne treba nama "ovamo" da se povere nadležnosti već da se vrate. Ne treba nama gazda da kaže šta da radimo. Ne treba nam "poveravanje" nadležnosti, jer čim je povereno to može da se uskrati u bilo kom momentu. Niti je uopšte reč o dupliranju nečega, jer to nešto već postoji, samo se način upravljanja menja.

Očigledno slabo poznaješ ne tako davnu istoriju i zaboravljaš kada je sve i čijim nalogom prebačeno u Beograd. Ovako ostaje da i dalje imamo centralizam pod maskom "poveravanja" nečega. Nismo debili. Zašto nisi za to da se VRATE (znači bile su ovamo, prebačene, pa da se vrate) nadležnosti? Tebi je problem i da se povere. Najbolje da sve idu u i iz glavnog administrativnog centra Republike Srbije (tako je sad moderno reći), tj. Beograda. Da si tako napisao bilo bi jasno, ovako si luftovao temu i pokazao nikakvo znanje o istoriji i činjenicama.
Saša Radulović Saša Radulović 09:24 18.11.2009

Re: Ful

Ne čitate. Pročitajte tekst još jednom.
I ovaj: Decentralizacija Srbije

Državna uprava nije o istorijskom pravu i vraćanju. Državna uprava je o efikasnosti.

Svi građani Srbije treba da imaju mnogo veće nadležnosti na lokalu. Srbiju treba decentralizovati. Treba postići efikasno i jeftino.

Nepotrebnoj administraciji ne treba "vratiti" ništa.
deberzerak deberzerak 09:40 18.11.2009

Re: Ful

Zašto nisi za to da se VRATE (znači bile su ovamo, prebačene, pa da se vrate) nadležnosti?


Da se vrate nadleznosti date po ustavu iz 1974? Govorimo li o dokumentu koji je udario temelj krvavoj dezintegraciji SFRJ? Sustina je, sto svako sa malo mozga shvata, da se sredstva racionalnije trose, da se poboljsa kvalitet zivota obicnih ljudi a ne da se stvara brdo novih institucija u kojima ce partije zaposljavati svoje clanove i njihovu familiju. I uostalom , dosta vise sa promocijom najlosijih odlika Jugoslovenskog socijalizma. Drzavni aparat se izgleda upinje iz petnih zila da sto pre zaboravimo sve sto je valjalo u SFRJ a sto pre vratimo u zivot sve ono sto se pokazalo kao katastrofalno. "Zadrzimo najgore - odbacimo najbolje! Zbogom pameti! "- verujem da je to njihov moto.
Ovaj statut, nesrecan i feudal-friendly kakav je sada, obice se o glavu najpre onima koji ce ga usvojiti a onda nazalost i svima nama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana