Društvo| Ljudska prava| Zdravlje| Život

Pravo na smrt

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron RSS / 12.11.2007. u 13:59

Evo jos jedne politicki nevazne teme (mada je kao I svaka podlozna zlouptrebi od stane iste). SMRT. Iako su cak I oni filozofiji neskloni proucavali u nekom trenutku, sto teorijski, a sto prakticno, blisko povezanu pojavu EROS, TANATOS ostaje nedokuciva misterija. Mozda zato sto podrazumeva prestanak zivota koji uzivamo? Smrt je deo moje svakodnevice. Bez pretenzija da pokrenem filozofsku diskusiju na zadatu temu, htela bih da o njoj razmisljamo sa stanovista ljudskog prava.

O nastanku zivota ne odlucuje onaj koji se radja. Za njega tu odluku donesu roditelji, ili, ako ovi zive u blazenom nepoznavanju zakona prirode, priroda sama. Smrt je takodje prirodna pojava, ali u kom trenutku I na koji naci ce ona da se desi, moze da ima veze sa nasim odlukama.

U srpskom zdravstvu (onakvom kakvo ga ja poznajem, a to bi bilo do 2003.) eutanazija nije dozvoljena, ali ne postoje jasne smernice kako postupati u delikatnim okolostima oko postelje umiruceg. U Velikoj Britaniji, gde je, pod uticajem Amerike, sve popularnije vodjenje sporova protiv zdravstvenih ustanova I radnika, ovo je jedno od kljucnih pitanja edukacije lekara, a od prosle nedelje, kada je donesen zakon da dokument o nepodobnosti za resusitaciju moze da potpise I medicinska sestra sa adekvatnim iskustvom, I medicinskih sestara. Eutanazija u Velikoj Britaniji, kao, koliko znam, ni bilo gde na svetu, nije dozvoljena. Nije zakonita ni alternativa zvana ASSISSTED SUICIDE, koja postoji npr. u Svajcarskoj I Holandiji. U Velikoj Britaniji  se sve veci broj obolelih od neizlecivih bolesti odlucuje da uz pomoc agencije DIGNITAS okonca muke u Svajcarskoj, uz adekvatnu novcanu nadoknadu.

Gledajuci jadne, od kaheksije I infuzija naduvene starce koji pogledom govore da im je svega dosta, ne mogu a da na ljudskom nivou ne saosecam sa njima. Razmisljam, da se sve to meni desava, stvarno bih volela da mogu da odlucim da umrem. To kao covek. A kao lekar, profesionalac u zanimanju cija je sustina borba brotiv bolesti I odrzavanje zivota I zdravlja, ne mogu da zamislim da budem umesana u oduzimanje istog.   



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 14:35 12.11.2007

Odlican tekst i tema

I preporucila...jer ovo je tabu tema bas za zdravstvene radnike pa je interesantno da se bas vi setite da pokrenete raspravu o ovoj vrlo osetljivoj temi.

Polazuci zakletvu da cete svim svojim znanjem i umecem CUVATI ljudski zivot , vi kao lekar, osecate obavezu da sve ucinite da sacuvate zivot pacijenta cak i kada ste svedok velike patnje i teskog umiranja ljudi. Verujem da to , licno, veoma tesko podnosite i morate na neki nacin da se distancirate jer biste inace poludeli gledajuci muke nezamislive nama obicnim ljudima koji se bavimo nekim drugim poslom.

A toga se mi setimo tek kada neko nas oboli i kada izbliza gledamo sve to , kada ucestvujemo emotivno u svakom uzdahu i muci umiruceg. U nasem zakonu omoguceno je da pacijent moze da odbije lecenje, to znam da postoji i verovatno je omoguceno vise da bi se skinula odgovornost lekara za necije odbijanje uzimanja lekova...za to lekar i ne moze biti odgovoran. Nista drugo nije omoguceno..kao sto rekoste ni u svetu. A opet...kada imate nekoga ko tesko pati i ko se ne moze izleciti i samo u muci ceka svoj kraj....sta onda? Zasto se ne omoguci tim ljudima da se sami izjasne pod uslovom da im je svest ocuvana i da znaju za sta se izjasnjavaju?

Mozda bi trebalo to dozvoliti zakonom..da se umiruci bolesnik sam izjasni..naravno pod uslovom da zna sta ga pitaju i da je svestan i punoletan..i da se tako omoguci humani "odlazak" onda kada to pacijent zeli i kako zeli? Kako ste vec rekli..kada se radjamo niko nas ne pita da li to zelimo...a kada umiremo ispada da na nas zivot najvece pravo ima drzava koja je donela neke zakone i mi o svom odlasku ne mozemo da samostalno odlucimo.

Dozivela sam vec da izbliza pratim muke bliske osobe i clanova porodice i to ne bih nikome pozelela...a ja se i dalje izjasnjavam za zivot...sve dok to na zivot bar lici.

Re: Odlican tekst i tema

Hvala Vam na komentaru.
I u UK bolesnici imaju pravo da odbiju, ali nemaju pravo da zahtevaju tretman. Ovo laiku moze da zvuci zastrasujuce. Iako je ovde akcenat da bolesnik ima pravo da izabere, a lekar je duzan da mu jednostavnim jezikom objasni sta su prednosti i mane svake opcije, oboleli nema odgovarajuce strucno znanje i iskustvo da bi mogao da zahteva odredjeni tretman. Zanimljivo je da je ovo retko kad neprimenljivo u praksi.
PS. Hipokratova zakletva je vise istorijski dokument. Ona se ne polaze bukvalno, vec predstavlja polaznu tacku u lekarskoj etici.
mariopan mariopan 15:24 12.11.2007

Re: Odlican tekst i tema

Bas zato sto je to , zapravo primenjivo u praksi..moze se pacijentu sve to objasniti i jednostavnim recima..verujte sam covek zna sta oseca , sve dok se leci on ZNA da je to borba za njegov zivot i on svesrdno ucestvuje..nada se..sve dok ne oseti da njegovo telo vise nece da reaguje i da se sada sve radi da bi se kupilo vreme...a to vreme za njega znaci jos muka i bolova..to vreme taj pacijent vise ne zeli. To vreme muka...samo o tom delu govorim. Jer sve dok postoji nada za poboljsanje ..ako ne izlecenje.. covek ni ne razmislja o odlasku..on od sebe otire takve misli, trudi se da bude hrabar zbog porodice...zeli sto duze da bude sa svojima i bar da ih gleda...ali kada se taj zivot pretvori u niz dana i noci ispunjenih bolovima i mukama ili bez svesti...tada bi se morala naci mogucnost da covek moze da odluci da li hoce i dalje tako ..ili mozda nece.

Za vreme sankcija ,kada je ovde bilo i nestasica benzina i svega..sestra mog zeta je umirala od karcinoma..dobijala je injekcije za smirenje bolova ali hitna pomoc dodje posle tri cetiri sata posle poziva njenog muza...on je bezao iz kuce da ne slusa njeno jaukanje..setao se ulicom usred noci..niti moze da odmakne od vrata..nitit sme da udje kod nje..ludeo je slusajuci njeno cviljenje...nije vise ni jaukati mogla. Jednog dana on je otisao po namirnice i da plati neke racune a ona je smogla snage i ubila se ..bilo bi previse da opisujem sta je sebi uradila samo da bi prekratila muke.

Sad , da li je pitanje morala ili humanosti ja to ne bih ni da raspravljam...imala sam izbliza takav slucaj i da nije kaznjivo zakonom licno bih iskljucila aparate na kojima je poslednje dve nedelje zivota provela moja sestra. Pogotovu zato sto su njene muke gledala i njena , tada maloletna deca. Sada postoje pri bolnicama , a tada ih nije bilo , odeljenja gde se pruza poslednja nega takvim bolesnicima ..opet to je nega i lecenje a ne eutanazija o kojoj govorimo..i to je sada malo humanije nego sto je bilo pre ..jer ranije su takve bolesnike kod kuce negovali do kraja..pa sta sve gledaju deca niko ne zna.

smrt u kuci

Mislim da bi vecina ljudi vise volela da zivot okonca dostojanstveno, u krugu bliskih ljudi, i kad bi to tehnicki bilo izvodljivo, u svojoj kuci. U UK za to postoji specijalizovana sluzba MacMillan Nurses, koje znaju kako da daju i doziraju lekove protiv bolova, sekreta, mucnine i ostalih neprijatnih stvari koje uz umiranje idu.
s56a s56a 16:18 12.11.2007

Re: smrt u kuci

Moja majka je iznenada umrla 1986 u mojim godinma (62) od izliva krvi u mozak posle dva dana kome u Pancevackoj bolnici. Stigao sam iz Ljubljane da je jos vidim "zivu". Crvenu zvezdu na grobu pokusavam da tumacim pozitivno sa retrogradnim promenama 1990-ih. Tetka dozivotni pusac umirala u 84-oj skoro 6 meseci od raka pluca u bolnici. Zenini roditelji se patili godinama kod svastike u Jagodinu. Ja sve vise naginjem eutanaziji. I darovanju tela medicini...
mariopan mariopan 16:57 12.11.2007

Re: smrt u kuci

I ja naginjem darovanju tela medicini .

Assissted suicide,

a ne eutanazija, molim vas! Eutanazija podrazumeva da vas neko drugi ubija iz milosrdja, a ne da tu odluku donosite sami. Ovom prilikom moram jos i da naglasim razliku izmedju ukidanja terapije i aktivnog davanja "terapije" koja okoncava zivot.
s56a s56a 18:33 12.11.2007

Re: Assissted suicide,

Ja sam vec samo-ukinuo terapiju protiv diabetesa i gihta Mislim da je prikrita eutanazija ipak prisutna u medicini. Kod tetke sam imao komplikacije kod potrebe drugog praznjenja vode iz pluca u sanatorijumu Golica. Kod nas bolnice prelaze na ekonomske racunice koje su dosta negativne jer ste lekari slabi vladari

UH

Ne preporucujem. Izabrali ste dugu, mucnu i bolnu smrt.
dunjica dunjica 23:28 12.11.2007

Re: smrt u kuci

I darovanju tela medicini...

Na taj način se može omogućiti dostojanstven život nekome, možda i nekolicini. Ovdje u Njem. Imamo iskaznicu koju nosim sa sobom, na kojoj piše da sam suglasna s time da iskoriste moje organe (ako je medicinski moguće) u slučajevima kliničke smrti i sl. da bi se spasio nečiji život.
s56a s56a 02:00 13.11.2007

Re: UH

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Ne preporucujem. Izabrali ste dugu, mucnu i bolnu smrt.

Prosle godine me ubedila americka psihologinja slicnim recima ali nedavno procitah o slabom efektu alupurinola pa ponovo zabusavam. Alterative za giht nema! Kod leka diabetisa odmah doslo do pojave zatvaranja, a to mi je besprekorno radilo 60+ godina. Alternativni lek je sto puta skuplji! Bojim se nezeljenih efekata jer su mi na pocetku lecenja povisenog pritiska pogresnu predpisali svakodnevnu upotrebu diuretika dok nisam dobio grceve misica. Nije bas bila eutanazija ali svakako neodgovorna odluka kardiologinje koja je jos bila i prijateljica! Socijalisticka medicina slicna Engleskoj

Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 11:44 13.11.2007

Re: Assissted suicide,

Draga Ana,
Hvala za tekst. Da li bi bilo tesko objasniti i razliku izmedu eutanazije i assisted suicide na jednom jednostavnom jeziku? Hvala.

Re: Assissted suicide,

eutanazija je ubistvo iz milosrdja, sto znaci da onaj koji ubija (lekar/medicinska sesta) donosi odluku da pacijent treba da umre. Samoubistvo uz pomoc u slucaju obolelih od neizlecivih bolesti podrazumeva da tu odluku donese bolesnik (ovo naravno mora da bude objasnjeno, diskutovano, dokumentovano...) a da mu medicinsko osoblje obezbedi da to tehnicki izvede (npr. infuzijom koju ce posle prikljucenja na aparat sam sebi dati)
Nadam se da je dovoljno razumljivo.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 15:36 13.11.2007

Re: Assissted suicide,

Hvala Ana na odgovoru. Pitala sam za objasnjenje jer nisam zelela bez istog da donosim bilo kakve zakljucke. Stoga jedna ispravka tvom tekstu je da u Nizozemskoj eutanazija, pored assisted suicide, postoji, i ne samo da postoji nego se i aktivno sporovodi.

eutanazija

A da li mozda znas kako se tamo eutanazija tehnicki izvodi?

Plemenito!

A sad da malo skrenemo sa teme... Da li si gledala Inarritu-ov film 21 gram? Sta mislis, da li postoji mogucnost da se sa presadjivanjem organa presadi i nesto vise od toga?
Kazezoze Kazezoze 18:00 13.11.2007

Re: eutanazija

evo ja nashao na netu broshuru o eutenaziji u NL, mozhda se tu mozhe neshto naci, a koliko mi je poznato tehnichki se eutenazija izvodi uspavljivanjem pacijenta, kao i zhivotinja - pilulom.

Re: eutanazija

Hvala za brosuru, Kaze. Strasno bi me zanimalo kakva je pilula u pitanju. Mislim da su vece sanse da to bude nesto sto se daje u venu. U stvari Jedan prijatelj prijatelja se podvrgao eutanaziji u NL. Nisam bila sigurna da li je u pitanju nevesta terminologija za assissted suicide, ali sad vidim da je stvarno u pitanju eutanazija (bar tako pise na papiru). Nije bilo umesno da se radoznalo raspitujem za tehnicke detalje, ali koliko mi je poznato bio je prikljucen na infuziju koju je sam sebi dao.
Neverovatan covek. Sve je isplanirao do detalja, zavrsio svoju knjigu dan ranije, organizovao kremaciju i dao sebi smrtonosnu injekciju.
Kazezoze Kazezoze 19:09 13.11.2007

Re: eutanazija

evo nashao sam na Wikipediji, pishe i kaoje su pilule.

cepidlacenje

U tekstu se eutanazija izjednacava sa physician assissted suicide, sto nije isto. PAS podrazumeva da inicijativa za umiranje potice od pacijenta, a ne od nekog drugog. On Engleza sam naucila koliko znace finese u izrazavanju.
Kazezoze Kazezoze 23:45 13.11.2007

Re: cepidlacenje

verovatno si u pravu, ja isto mislim da se radi o zhelji pacijenta osim u sluchajevima kad je bolesnik duzhe vreme u komi pa se uvazhi zhelja nekog od najblizhe rodbine ili mozhda konzilijum lekara donosi odluku.
verovatno se kompletan zakon mozhe naci na holandskim sajtovima, al'me mrzi sad da trazhim, a i kasno je. mozhda sutra.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 23:47 13.11.2007

Re: eutanazija

Poznato mi je da se pacijent u prvoj fazi eutanazije "uspava", a zatim mu se u drugoj daje "doza" koja ga zauvek uspava. Znaci bilo bi nesto, tehnicki, potpuno slicno uspavljivanju zivotinja. Pacijent sam sebi ne daje nikakav tretman.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 23:52 13.11.2007

Re: eutanazija

Zaboravih jos da dodam da je eutanazija u NL veoma "cesta" kod beba kod kojih je invaliditet (fizicki ili psihicki) toliko velik da nemaju sansu na kvalitetan buduci zivot.
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 00:00 14.11.2007

Re: Plemenito!

Gledala sam 21 grams. Ne, ne neverujem u presadivanje "i nesto vise od toga", mada imam problem sa doniranjem ociju. Zasto? Ne mogu racionalno da objasnim i samim tim i dajem odgovor - subjektivan razlog - meni su oci ogledalo duse! Ono sto neko jeste.
A ti, sta ti mislis?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:39 14.11.2007

Re: 21 gram

gledala sam emisiju (BBC - čini mi se), u kojoj su intervjuisani ljudi sa presadjenim organom.
u glavnom su govorili o tome, da su se nakon transplantacije čudno osećali, a da su im lekari govorili da je to sasvim normalno itd. (posećivali su one - support groups i sl. ali to nije pomagalo)
jedna žena je npr. nakon operacije tražila da pije pivo, iako ga nikada nije pila u životu, počela da jede hranu koju ranije nije volela - naravno, kasnije se ispostavilo da je "krivac" donor, koji je u ovom piću i hrani uživao. (svako od intervjuisanih je imao svoju priču, koju bismo mogli nazvati spooky, ili je odbaciti kao lažnu, šta god)
ćelijsko sećanje - tako su to nazvali.
zanimljiva mi je bila žena, koja je, dobivši srce, sanjala neke čudne snove, osećala konstantni pritisak etc, pa je zbog toga došla do sledećeg pitanja - da li se organ koji je dobila "buni" protiv njenog tela, ili njeno telo treba da ga prihvati kao nešto svoje. s'tim u vezi, rešila je da prestane da uzima terapiju (verujući da njeno telo mora samo da odradi posao), na šta su joj lekari rekli da ima jako malo šansi da ostane u životu. nakon 2 godine i dalje je bila živa, a ovi su je nazvali medicinskim fenomenom. (presadjeno joj je srce)
da li ćelijsko sećanje radi ili ne, ne znam,
ali mi je definitivno zanimljivo za razmišljanje : )
sara99 sara99 17:52 12.11.2007

Ova tema

je cesto i na stranicama austrijske stampe, naravno i u zdravstvu, eutanazija je zabranjena, ali se sve radi na tome da pacijent nikada ne umire sam, pa makar on nemao nikoga od familije. Hospitz jedno od udruzenja koje vodi brigu o tim ljudima, pruza pomoc i podrsku rodbini. Za takve pacijente je jedino vazno, umreti dostojanstveno.
Radila sam u nasem i u austrijskom zdravstvu i poznajem razlike.
Smrt je deo i moje svakodnevice.

Odlican tekst.
Pozdrav

proxy

Trenutno se u UK usvaja zakon pod nazivom Advanced Directives. Radi se o okolnostima u kojim bolesnik nije kompetentan ili sposoban da donese odluku (ako je npr u komi, dementan i sl). Ovaj zakon pruza mogucnost da covek dok je zdrav i priseban imenuje tzv. PROXY osobu koja ce, ako do toga dodje, doneti ove odluke u njegovom interesu bolesnika.
Licno, mislim da to ostavlja dosta mogucnosti za manipulaciju i da potencijalo tovari preveliko breme na ledja osobe koja je emotivno u situaciju upletena. Osim ako se na kraju ne sloze da proxy bude pravnik.

lepota na neocekivanom mestu

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:20 12.11.2007

ODLIČAN TEKST

Prvo, preporuka od mene, jer ovo je veoma ŽIVA tema?
Odlučiti se za smrt.
Horor prve vrste, ali human.

Ja sam oberučke za to, da ako dođem u situaciju da mučim druge i sebe, da mi daju nešto da zaspim i da se probudim kod pokojnog tate, ako je još uvek tamo, daleko je bila 92.god.

NIJE STRAŠANA SMRT NEGO SAM ČIN UMIRANJA !
KO TO PREŽIVI OSTALO MU JE SVE LAKO..

Davanje tela doktorima je veoma veoma HUMAN ljudski gest.!

HRABAR!

SAMA POMISAO DA ĆE ME NEKO KOMADATI DA BI DRUGI ŽIVELI ILI SE UČILI NA MOM TELU JE STVARNO STRAŠNA
TO JE I JEDINO KORISNO ŠTO ČOVEK MOŽE DA URADI...


NEKO TO DOBRO NAPLAĆUJE, UZIMA PARE A DAJE ONO ŠTO MU NIKADA VIŠE NEĆE TREBATI....
NEKI DAJU I DŽABA ŠTO JE VEOMA HUMANO.

EH ŠTO NISMO KAO KOLA PA DA "MAJSTORI" OD 3, ILI 4 NAS MRTVIH NAPRAVE JEDNOG ŽIVOG.

POLOVNOG, ALI ŽIVOG,,,

Aaaa... ŠTA , AKO POSTOJI REINKARNACIJA....
Rintintin Rintintin 23:27 12.11.2007

A sta ako smo besmrtni,

pa u stvari samo ubijemo jedno telo a nastave da nas mrcvare na nekom drugom mestu? Da li je besmrtnost duse, ako postoji, blagoslov ili prokletsvo? Ja naginjem ovom drugom tumacenju. Ukoliko jesmo besmrtni. I sta je onda samoubistvo, assisted ili samostalno? Nemoguce?
Ima jedna recenica u filmu Sati, kad Virdzinija Vulf kaze, „Moguce je ubiti se!” Ako je ona u pravu, ja sam za eutanaziju.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:40 12.11.2007

Re: A sta ako smo besmrtni,

Duša je jedna ogromna energija, jer treba imati volje da se živi pored toliko nevolja i problema... Pokretaćki sistem našeg tela je najfinija energija koja za napajanje koristi sve oko sebe.

KAO LI NASTAJE, KO NAM JE DAJE U MAMINOM STOMAKU, GDE BUDE DO TOG MOMENTA, DA LI JE NEKO RIKNO DA BI SE JA RODIO...


Kažu da se energija nemože uništiti, ali joj mogu promenuti oblik ili ona sama menja oblik. čudno da još niko otkrio kako smo nastali, a ne da nas majmunišu da smo nastali od majmuna...

Re: A sta ako smo besmrtni,

Nisam strucnjak za pitanje duse. Imam svoja razmisljanja na temu.
Neki su pokusali da dusu banalno kvantifikuju i pretvore je u fizicki merljivu kategoriju. Tako je nastala legenda o tezini duse - 21 gram. Pitam se ko je taj koji je izmerio coveka tik pre smrti i tik posle, kakvu je to opremu koristio i ko mu je to dozvolio.
Nietzsches Aprentice Nietzsches Aprentice 23:35 12.11.2007

....

Mislim da se ponekad mora razmisljati od slucaja do slucaja jer je tesko birati cvrst stav kada su u pitanju zivot i smrt. Nisu isto bolestan covek od 85 godina sa ispunjenim zivotom iza sebe i klinac od 18 koji zeli da se off-uje jer misli da se ceo svet urusava jer ga je ostavila devojka. Pravo je pravo, ali isto kao sto je i meni kao klincu tu i tamo bio potreban samar (ili, jos gore, ozbiljan razgovor) da bih se prizvao pameti, tako nekada treba biti i agresivan u odbrani zivota. Dovoljno jak bol moze da u potpunosti potisne racionalnu misao.

Misljenja sam da je zivot, postojanje i svest o tom postojanju, nesto najlepse sto imamo. Zato tesko shvatam ljude koji u bilo kom trenutku u zivotu zele da umru. Sa druge strane podrzavam i pravo na izbor. To da li ja taj izbor smatram glupim, iracionalnim ili neodgovornim je moja stvar i najvise sto ja smem da uradim je da pokusam svim snagama da ubedim nekoga da je zivot vredan zivljenja, imajuci u vidu alternativu. Ako i posle ozbiljnog razgovora osoba smatra da njegovi/njeni argumenti u prilog ne postojanju stoje i nadjacavaju argumente u prilog daljem zivljenju jedinog zivota koji imamo, onda taj izbor treba ispostovati...

P.S. Ne verujem u reinkarnaciju, sto znaci da cu biti vrlo prijatno iznenadjen ako se desi.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:59 12.11.2007

SAMOUBITSTVO...

KUKAVIČLUK ili hrabrost, zna li neko odgovor.
Treba biti hrabar i reći UBITE ME? TREBA HRABAR OSTATI I MUČITI SE...?
A šta čekati, bolje sutra kojeg nema , samo te lažu, ili "lepšu" smrt...

Procenu vrši sama osoba koja "treba" dase ubije, zbog bolesti, starosti.... Ako je u komi ili nesposobna da da izjavu, iskaz, kako oćete, onda bi trebali doktori da sugerišu da li ima "koristi" nekog lečiti da bi "MUČIO" druge...

Nesposobni doći do wc-a drugi te brišu peru prevrću kao da si već umro , a kada treba da te prevrnu jer si utrnuo ležeći onda ih nema, isključuju zvonce da te nečuju. Ko nije bio u bolnici taj nezna šta su muke. Samo sam gledao i slušao jednog turčina koji je bio povredio kičmu pa su ga rastezali...BILO JE STRAŠNO GA SLUŠATI...
Muke su kada poželiš da umreš kada shvatiš da ti je to spas...ITD.ITD.ITD.

Kad budem umirao biće mi prvi put ne znam da li ću se snaći...
Nietzsches Aprentice Nietzsches Aprentice 00:44 13.11.2007

Re: SAMOUBITSTVO...

Kad budem umirao biće mi prvi put ne znam da li ću se snaći...


Će se snađemo, ništa nema da brineš. Kako se mora :)
Kazezoze Kazezoze 00:46 13.11.2007

Re: SAMOUBITSTVO...

Ali vec je vreme da odlazim,
ja u smrt, vi u zhivot,
A ko od nas ide boljem spasenju,
To niko ne zna osim Bog.»

(Platon; Odbrana Sokratova)

Re: ....

Naravno da treba imati u vidu godine osobe o kojoj se radi, ali ziveci i radeci na North West-u UK, videla sam i one kojima pomoci nema u kasnim tridesetim. Fascinira me (u negativnom smislu) koliki je broj ljudi ovde na socijalnoj pomoci zato sto su alkoholicari. Neki dolaze na detoksikaciju svakih nedelju dana. Posle procedure bi trebalo da nemaju fizicku zavisnost, ali ne vredi...NHS i drzava na ove ljude trose milione, a oni su potpuno indiferentni na to da li ce sutra da umru.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:18 13.11.2007

Ugodnost, patnja, smrt, život..!!


Ana, tekst je pravi. Pohvala.

Kad god se otvori tema smrti (a da to nije made in hollywood), raspakuje se čitav set daljih, dubinskih pitanja postojanja i celovitosti postojanja. "Patnja ili smrt kao kraj patnje" jeste dilema koja je prvovažna ako se gleda iz perspektive neizlečivog i bolovima mučenog bolesnika i njegove najbliskije okoline koja najčešće pati zajedno s njim. Sa tog stanovišta dilema je zbilja velika i kreće se, naravno, između logične želje da se neko liši neizrecive patnje koju zbog bolesti preživljava i, sa druge strane, bojazni da se izjašnjavanjem (u svoje ili tuđe ime) o prestanku života zadire u nešto što je mnogo veće od našeg "uobičajenog prava na izbor", a i od naše moći da uopšte pojmimo karakter tog problema. Kad se tako postavi stvar, izlaza skoro da i nema. To se naravno ne odnosi na trgovce bolom i hladnokrvne pomagače neizlečivo obolelih, koji naplaćuju svoje usluge kao žvake na trafici i koji ove dileme teško da imaju.

Možda treba iskoračiti iz ovako, klasično postavljene dileme. Možda ne treba unificirati potencijalno rešenje. Nije za svakoga odnos prema životu (i smrti) isti.

Neko će reći sebi da uprkos nadljudskom bolu hoće da ispuni svoj životni zavet do kraja, u smislu, ako je tokom života rado primao ugodne stvari, onda će u slavu boga isto tako do kraja i bez ljutnje podneti patnju. To je onda ne samo nečiji izbor, već i prilično sazreo osećaj pripadanja jednom daleko širem kontekstu, univerzalnoj ravnoteži, u kojoj su i patnja i smrt samo prolazne stanice, što takvoj osobi u neku ruku olakšava poziciju, ako se tako može reći.

Sa druge strane, neki drugi neizlečivi bolesnik koji pati imaće isključivo želju da patnja nekako nestane, ako nikako drugačije, a ono makar i kroz nestanak (prestanak) samog života. Stalno će sebi postavljati pitanje, čime je zaslužio to što mu se dešava. I on je tokom života rado primao ugodne stvari, ali nipošto nije spreman da prihvati, u ma kom smislu, svoje trenutno stanje, stanje patnje. Staviće to pitanje (prestanka patnje) čak i iznad života. I to je izbor. Mada je takav izbor bez nekog smisla (kao slepa neosvetljena ulica), ipak je izbor.

Takođe se i najbliža okolina bolesnika razlikuje u stavovima o odnosu između patnje i života samog. Ukoliko dođe do toga da bolesnik više ne može da odlučuje svesno i sam, a nametne se dilema koja je u blogu izneta, onda pomenuta razlika u stavovima i te kako čini da ona osnovna dilema, spočetka teksta, dobije još nekoliko mogućih dimenzija.

Re: Ugodnost, patnja, smrt, život..!!

Dragane,
Apsolutno se slazem sa svim sto ste napisali/o? Zato se i vode tolike rasprave na temu usvajanja zakona. Takodje je moguce da jedan covek ima razlicito vidjenje prava na smrt u razlicitim vremnskim trenucima, u zavisnosti od sticaja okolnosti.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 13:46 13.11.2007

Re: Ugodnost, patnja, smrt, život..!!


OK. Ako se i vi slažete, to znači da se naš svemir širi u dobrom pravcu ! Čujemo se kasnije, jer sad imam neke žurbice i obavezice oko malih slatkih svakodnevnih životnih stvarčica... Ah, da - i sunce je izgrejalo... Sve unaokolo cakli. Mm.. kakav dan. Mušice, koje su bile nestale, sada su ponovo napolju, na ugrejanom zidu. Žmirkaju, trljaju nožice i poleću... Zamišljena brda u daljini isijavaju rumenilo. Jedva osetan vetar, pun odjeka glasova i cike dece iz obližnjih ulica, stiže mi na terasu. To je kao poziv. Idem i ja.
s56a s56a 20:32 13.11.2007

Re: Ugodnost, patnja, smrt, život..!!

Papa JP-II je dao lep doprinos borbi za zivot do kraja protiv neumoljivog Parkinsona! Patrijarh Pavle takodje. Treba ih postovati kao moralne autoritete.
oort oort 15:37 13.11.2007

stručno mišljenje

a šta Vi Ana lično, kao profesionalac, mislite na temu koju ste sami zadali? da li eutanazija ne sme ni da postoji (na način na koji je smrtna kazna izbrisana kao pojam), ili je treba dozvoliti u nekim ekstremnim i kontrolisanim (mišljenje komisije ili tako nešto) slučajevima?

protiv eutanazije

Ja sam protiv eutanazije iz istih razloga iz kojih sam protiv smrtne kazne. Mislim da je moc odlucivanja o tudjoj smrti previse krupan zalogaj za bilo kog od nas. Osim toga, mislim da mogucnost lekara da donese takvu odluku potpuno menja njegovu sustinu.
Sa druge strane, apsoluno sam ZA assissted suicide u datim oolnostima. Pa cak i ako postoji neka forma bitisanja posle telesne smrti, mislim da je ok da onaj koji donosi odluku o samoubistvu ponese i odgovornost za svoju odluku.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:33 13.11.2007

Re: protiv eutanazije

Sada sam došao iz bolnice ostala mi žene da leži, ima velike bolove u stomaku od sinoć. U subotu je dobila gripu i uzimala je diklofenak jer su je bolele kosti, normalno uz panador. Malo je jela i kaže diklofenak je ušnio svoje napravio strašnu pometnju u stomaku.
Ako je to tačno !?
Ali to nije razlog ovog mog pisanja , nego bolnica puna bolesnih matoraca. Jedna baba se trese, a preko osamdeset je ,povraća u providnu najlonsku kesu, svima se okolo gadi... Nekoliko deda vuku na kolicima , oni polumrtvi, sa onom infuzijom kao vanzemaljci... Kosa seda, koža im se providi, mišića nigde nema kost i koža, STRAŠNOooo za videti. Setre samo oko njih zauzete, a dece...
Jedna mala od 10 tak god. slomila ruku setra je gura u stranu da pomogne babi koja povraća....
Jedan dečkič 11 ipo godina treba da mu operišu slepo crevo sedi tužan uplašio se operacije, gladan nedaju mu da jede ni vode da pije, i njega pomeraju u stranu, jednom od deda slabi puls pa da vide štaje..
I DA NE NABRAJAM VIŠE strašno je...

Strašno je i reći ali ne treba te starije osobe da budu prepreka mlađima po bolničkim hodnicima. To treba kulturno rešiti. Čim ja sam ne mogu da se brinem o sebi INEKCIJA i gotovo Dolaze mlađi pomozite im da ostare pa kada i oni ostare...

TO JE NAŠ ŽIVOT NAŽALOST,
s56a s56a 01:16 14.11.2007

Re: protiv eutanazije

Po toj vasoj VP logici najbolje da date zeni jos koji diklofenak pa neka oslobodi postelju za mlade! Da li ste mozda razmisljali o stanju medicine u Srbiji? Balkanski primitivizam...
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:13 15.11.2007

Re: protiv eutanazije

ja nisam u srbiji, moja žena je još uvek mlada svega 29 godina. A napisao sam da se radi o osobama preko osamdaset godina. Kome je preče pružiti podršku onoj deci od desetak godina ili 80 posto mrtvim ljudima. Logika je da treba svima pomoći jer su svi bolesni ali mora postojati rezon kojim redom. I na ulici imamo semafore da se zna ko kada ide . Molim Vas ja sam oca sahranio bio je u bolnici ali sam ga ja sklanjao da ne pravi gužvu. Osim toga kod nas u srbiji se ne čeka po dest sati da ti hitna pomoć pomogne. Možete umreti ako je nešto ozbiljno i ne stoji na hodniku po dvadeset hitnih pacijenata jer smo mi to mnogo bolje rešili. Ne znam šta Vam to znači balkanski primitivizam, ali ako počnete razmišljati REALNO , LOGIČKIM PUTEM tada će te shvatiti da sam u pravu.
DRUGARSKI POZDRAV, ŽENA MI JE BOLJE MADA JE JOŠ U BOLNICI
s56a s56a 17:05 15.11.2007

Re: protiv eutanazije

Hitler je slicne REALNE probleme resavao LOGICKIM PUTEM!

Gde vi zivite sa takvim zdravstvom? Republika Sumska Dr. Karadjic'a?

Trijaza

U svim zdravstvenim sistemima bi trebalo da na prijemu postoji trijaza - postupak koji traje 5 min tokom kojeg se na osnovu vitalnih parameteara (puls, krvni pritisak isl) odredi ko je najugrozeniji i ko ima proritet prilikom ukazivanja pomoci.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 22:19 15.11.2007

Re: protiv eutanazije

SVE I DA HOĆU NEMOGU VAM objasniti sistem zemlje gde živim. To je malta, gde su doktori nesigurni, gde kad čovek padne na gradilištu i slomi par rebara po deset dvanaest sati leži u prijemnom odeljenju gde nas rengenom slikaju po dvadesaetak puta, gde se "gađaju" pogrešnim prognozama... Moja žena još leži u bolnici već 5 dana ima temperaturu 38,5, pa joj panadolom skinu na normalu pa temp. opet ode na 38,5 i tako već 5 dana. počeo sam se plašiti šta će biti do kraja... Kažu sutra stiže analiza krvi pa će VIŠE znati.
ETO TOLIKO O LEČENJU OVDE?
Ako znate zašto joj je temperatura 38,5 javite sekiram se puno
HVALA I POZDRAV

Smrt u Srbiji

Sad bi mi bilo drago ako bi neko od lekara koji jos uvek rade u Srbiji napisao kako u ovakvim situacijama postupa.
pepe pepe 23:58 26.11.2007

Re: Smrt u Srbiji

U srbiji nema protokola u zdravstvu, barem ne zvanicnih. A i komora se tek sad oformila....

Re: Smrt u Srbiji

Istina... Ali negde mora da se pocne.

Re: Smrt u Srbiji

pepe
U Srbiji nema protokola u zdravstvu, barem ne zvanicnih. A i komora se tek sad oformila....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana