Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Mediji| Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje| Život

Unfriendly Baby-friendly

udruzenje_roditelj RSS / 17.12.2009. u 15:44

"Baby friendly, jel to ono kad je beba stalno s tobom, niko da ti pomogne i pokaže bilo šta, mučiš se a tek si se porodila? Ne bih ja to, hvala" ...

„Bejbi frendli" institucija savremenog, naprednog sveta u stvari znači da trudnica ode u porodilište, medicinsko osoblje joj pomogne da SE PORODI (obratite pažnju na ovo, jer će vas u porodilištu ubeđivati da VAS porađaju) uz što manje komplikacije, stresa i problema. Da beba bude uz vas uz adekvatnu opomoć i negu, da dobijete obuku i naučite da je dojite, prepovijate, da se spremite za tu veliku (i fakat veoma važnu) ulogu u životu.

A onda se probudiš, i shvatiš da si u nekoj štrokavoj sobi sa još 5-6 žena, da beba jeste s tobom, ali kako nisi u stanju da ustaneš i da je staviš na grudi, ona urla jer je gladna, sestara nema niotkuda a i kada dođu samo se deru na tebe i čašćavaju te „divnim izrazima", a ti si tako usamljena, i tužna....i PONIŽENA.

To je u Srbiji definicija „Bejbi frendlija" - osećaš se jadno i poniženo.

Kad smo se usudili da nešto kažemo o tome, bilo je pa to je sporadično, pa to su neke razmažene...

Teško je reći zbog čega se sjajno zamišljen program vremenom preokrenuo u „kako olakšati malobrojnom medicinskom osoblju" u našim pretrpanim porodilištima. Počeci „Bebi frendli programa" u Srbiji, 1995. godine, kada kako svedoči doktor Đurđa Kisin iz Instituta „Dr Milan Jovanović Batut", mnoga porodilišta u Srbiji nisu imala ni toplu vodu, bili su teški. Od 2005. godine, BFHI ne dobija više direktnu podršku UNICEF-a, a istovremeno promena fokusa Ministarstva zdravlja velikim delom rezultira urušavanjem koncepta BFHI i sprovođenja inicijative, što otežava značajno rad porodilišta, te se ista okreću raspoloživim izvorima finansiranja, velikim delom postaju reklamni prostor proizvođačima adaptiranih formula.

Koncept BFHI se urušava, a samim tim, gubi se osnovna ideja i smisao istog. BFHI onako kako funkcioniše unazad nekoliko godina kod nas, vrlo lako može da postane noćna mora novopečene majke.

„Bejbi frendli" u Srbiji, ustvari ne postoji.

Bolnice koje su se do sada nazivale „Bebi frendli" (u daljem tekstu BF) ustvari to nisu, sada je pokazala i zvanična evaluacija nezavisnih eksperata koja je sprovedena ove godine u 5 najvećih porodilišta u Srbiji. Po njihovim rečima ni jedna bolnica/porodilište koje ne sprovodi BF program u potpunosti, ne sme da je javno deklariše niti promoviše kao BF dokle god ne stekne pravo na to akreditacijom programa.

Tako je, hajdemo svi još jednom da ponovimo:

Bejbi frendli u Srbiji ne postoji!

Dakle, ako ste i mislile da ste ste se porodile u BF okruženju, budite sigurne da niste, a ako ste bile ubeđene da niste ništa od BF videle i pored toga što su vas ubeđivali da ste se porodili u BF porodilištu, bili ste u pravu.

BF u Srbiji ne postoji.

To možda ne smeju ovako javno da kažu stručnjaci iz zdravstva ili Ministarstva, iako su vrlo svesni toga, ali ima ko može, i ko mora, i ko hoće.

Od 2005. godine nevladine organizacije rade na promovisanju dojenja u daleko većoj meri nego država, i sa daleko manje sredstava. Možemo li da budemo pokazatelj da se sa malo dobre volje može postići mnogo?

Možemo li poslati poruku da smo vrlo svesni sakrivanja iza paravana „nemasedovoljnosredstava" da bi se prikrila nezainteresovanost za inovacije, i održavanje dobrih praksi koje se zasnivaju često samo na dobroj organizaciji i uz minimalna sredstva?

Kao što je dobro primetila dr Elizabet Paunović, pomoćnica ministra zdravlja, ako imamo 54 od ukupno 58 porodilišta koja sprovode bebi frendli program a samo 10 odsto beba u okviru jednog sata po porođaju uživa u blagodetima majčinog mleka (što je izričlita preporuka Svetske zdravstvene organizacije i prvi postulat bebi frendlija), šta je tu prijateljski prema bebama, a šta prema majkama? Na žalost, država nije sama došla do ovog pitanja, nego su njega postavili inostrani sagovornici na konferencijama posvećenim deci. I naša delegacija se postidela. Pitamo se, šta bi bilo da se nije postidela, da je gospođa bila malo tvrđeg obraza?

Kako ćemo da se pokrenemo sa mrtve tačke?

Prvi korak (za sada jedini) - formirana je Radna grupa Ministarstva, sastavljena od predstavnika UNICEF-a, Ministarstva, instituta za javno zdravlje, načelnika porodilišta iz Srbije (što se pokazalo kao besmislica, budući da su se veliki načelnici jednom od 5 puta pojavili, neudostojivši se, pri tom, neki čak ni zamene da imenuju, nedajbože pošalju) i predstavnika nevladinih organizacija (GI Majka Hrabrost, UG RODITELJ, BEBAC), što je jedino ohrabrujuće.

Na poziv poziv UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Republike Srbije angažovane su nezavisne evaluatorke, koje su tokom septembra procenjivale stanje „Bebi frendlija" u Srbiji. Konačan zvanični izveštaj nam je stigao početkom decembra. Ne bi se mogao, bez suza prepričati, a može sepročitati ovde uz zvanično saopštenje NVO-a povodom istog.

Ukratko: Dođosmo do toga, da je izveštaj usvojen. Dalji koraci su formulisanje akcionog plana za obnavljanje BFHI u Srbiji.

Majka Hrabrost je detaljnije pisala o tome, da ne ponavljamo.

Ipak, ponovićemo ovo:

„Bejbi frendli" u Srbiji ne postoji.

Dok ih ne nateramo da ga dignu iz pepela.

 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Rejlem Rejlem 16:12 17.12.2009

Preporuka

Mladji sin mi se rodio 2002. I tad je bila opcija Baby Friendly - Mother Unfriendly - ali je moja supruga bila u klasicnoj varijanti, znajuci kako prolaze porodilje na BF. I u klasicnoj varijanti je bila katastrofa od neljubaznosti od sestara, jedina svetla tacka bila je doktorka. Ali bar majke nisu bile prepustene skroz same sebi.
Bitno je da je danas krenula akcija promocije Jugohemije od strane gosn Tomice, a od juce vidim i na TV uz koristenje dece u reklami, sa porukom 'zavrni rukav'.
Dosta mi je ministarskog zavrtanja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:04 17.12.2009

Hoće li ikada

iko od likova koji povremeno dižu galamu o neophodimom dizanju nataliteta, shvatiti da će beba biti više i onda kada za to zaduženi budu frendli i prema bebama i prema majkama. Sve dok prve tretiraju kao kolateralnu štetu, a druge kao dosadne, razmažene i histerične prolaznice kroz njihov svet, dotle će biti kako je.
lingamanovic lingamanovic 22:21 17.12.2009

Re: Hoće li ikada

Bojim se da nece, jer im nije u interesu, tacnije boli ih doope.
Zene koje se osete tako jadno i ponizeno, nemaju (ili nisu imale) nikakvu moc.
Ne ugrozavaju ih nicim, a silna prica o beloj kugi je kratkotrajno dobro upottrebljiv predizborni slogan.
U sustini i njima, a i ovim drugima, velikim humanistima (cast izuzecima) se j... i za bebe i za njihove roditelje.

A ministarstvo se grdno prevario ako je mislilo da zamaze oci ljudima nekakvom Radnom grupom u koju dolazi kad ko hoce, jer ih naravno ne interesuje da sebi skacu u dzep i vade evrice, da sebi uskacu u usta.
Samo se bojim da se ne desi da nam neko od pomocnika ministra ili ministar sam ne prestane da se stidi (jer ih je stid pred belim svetom a opet NE POTREBE ZIVIH LJUDI) pa da i ova radna grupa prodje neslavno.
Biljana 77 Biljana 77 17:11 17.12.2009

Slučajnost..

Malopre sam drugaru čija je žena izašla za vikend iz baby frinedly Višegradske poslala link na ovaj svoj tekst o dojenju u nadi da će im sam tekst i komentari pomoći bar malo. Baby friendly onako kako je zamišljen je ključna stvar za uspešno dojenje. Statistike o broju majki koje doje su poražavajuće što je samo još jedan dokaz da je kod nas taj program potpuno izvitoperen i beskoristan. Što pre priznaju da ne postoji biće bolje jer će onda valjda krenuti iz početka. I nadam se da će konsultovati u tome i one kojih se to najviše tiče, roditelje, pre svega majke koje već imaju iskustvo.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 17:46 17.12.2009

Re: Slučajnost..

Baby friendly onako kako je zamišljen je ključna stvar za uopšte uspešan dolazak na svet novorođenčeta... da to gosn Ministar razume, pre bi mu se obraz zacrveneo...njemu, pomoćnici, kome god... Možda ne zna da Tukmenistan od svoje 2 bolnice u obe ima BF program.

Btw, čini mi se da Višegradska nikad nije ni prihvatila zvanično BF. Takođe stičem utisak da im ni sad nije mnogo stalo.
lingamanovic lingamanovic 22:25 17.12.2009

Re: Slučajnost..

udruzenje_roditelj
Baby friendly onako kako je zamišljen je ključna stvar za uopšte uspešan dolazak na svet novorođenčeta... da to gosn Ministar razume, pre bi mu se obraz zacrveneo...njemu, pomoćnici, kome god... Možda ne zna da Tukmenistan od svoje 2 bolnice u obe ima BF program.Btw, čini mi se da Višegradska nikad nije ni prihvatila zvanično BF. Takođe stičem utisak da im ni sad nije mnogo stalo.


Visegradska nikada nije ni imala sertifikat, i verujem da i ta i mnoge druge bolnice ce imati uzasan otpor da sebe lise privilegija da bebe tutkaju adaptiranim mlekom, dok ne ispijaju kafu umesto da budu s mamama, pomognu im da uspostave laktaciju, nauce da se brinu o bebi, kako da se rese privilegije da urlaju na bespomocne zene jer ih je iznervirao muz kod kuce ili imaju problem, a na poslu eto imaju srecu da osecaju moc i namiricu strah i bespomocnost zena.

PO mom licnom misljenju, JEDINO resenje za sve ove probleme nije samo u tome da se ministarstvo natera da STVARNO nesto i ucini, koliko u osvescivanju zena da ne dozvole da neko njima brise pod i da im se jasno i otvoreno suprostave (a iz uskustva znam koliko je to tesko kad ti se svet okrenuo a ti si pun hormona, izgubljen i ranjiv)...
bselakovic bselakovic 10:43 18.12.2009

A najveci paradoks je

to sto za prihvatanje svih elemenata baby-friendly-ja uglavnom NISU POTREBNA dodatna finansijska sredstva!!!
SEKA je postala omiljeni izgovor za sve sto ne funkcionise u ovoj zemlji (vec 20 godina), ali, ispade da je u Srbiji mozda cak i lakse obezbediti novac nego menjati iz korena svest zaposlenih u zdravstvu o tome da, za pocetak, nisu Bogom dani.
strenum strenum 18:38 18.12.2009

Nije mi jasno

Ukratko: Dođosmo do toga, da je izveštaj usvojen.


Kad? Po poslednjim informacijama koje je dala Kru ovo nije usvojeno jer niko nije dosao.
Da li je sastanak ipak odrzan?
I koji su dalji koraci? Koji je rok za kompletno sprovodjenje programa?
lingamanovic lingamanovic 14:26 19.12.2009

Re: Nije mi jasno

strenum
Ukratko: Dođosmo do toga, da je izveštaj usvojen. Kad? Po poslednjim informacijama koje je dala Kru ovo nije usvojeno jer niko nije dosao. Da li je sastanak ipak odrzan?I koji su dalji koraci? Koji je rok za kompletno sprovodjenje programa?



Izvestaj je usvojen prosli cetvrtak iz drugog puta. Naravno, opet vecine direktora nije bilo...
Ministru je spremljeno pismo od Radne grupe i bas me zivo zanima da li ce i kako odgovoriti na njega...
O koracima i rokovima mozemo da pricamo samo mi - Bebac, Majka hrabrost, Roditelj, ono sto cemo MI raditi, od njih ni avaza...
nevolja nevolja 22:28 18.12.2009

No comment...

Lekari niskog doma zdravlja u toku radnog vremena...ordinacije prazne,a ,,vesela ekipa" se okupila i jede...u toku radnog vremena...u toku epidemije svinjskog gripa...
Piknik na radnom mestu.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:44 23.12.2009

Re: No comment...

nevolja
Lekari niskog doma zdravlja u toku radnog vremena...ordinacije prazne,a ,,vesela ekipa" se okupila i jede...u toku radnog vremena...u toku epidemije svinjskog gripa...
Piknik na radnom mestu.



Mnogo nam se svidja ideja o skrivenim kamerama, jer ce jos ispasti da su porodilje u Srbiji razmazene i besne, pa izmisljaju gluposti....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana