Budućnost| Filozofija| Kultura| Tehnologija| Umetnost

Bliže Konceptualnom, i Singularitet na veliko

Time Bandit RSS / 21.12.2009. u 17:15

Doktor Alexis Carrel je bio nestrpljiv jer je imao nešto važno da saopšti svom prijatelju Glenn Clark-u. Poslao mu je poruku da želi da ga vidi čim prije.

- O čemu se radi Alexis, čemu tolika žurba II Svetski rat još nije počeo a i godinama smo daleko od hladnog rata, bez većeg interesovanja i blagim glasom pita Glenn.

- Predstoji strašna svetska kriza prijatelju i najverovatnije opšta propas, nestrpljivo će Alexis i brzo dodaje, budućnost čovečanstva je ugrožena i može biti spašena samo ako grupa ljudi koja veruje da je izvor njihovog postojanja u Bogu i da to predstavlja mali deo veće celine - opšteg blasgostanja i dobra, svesna snage Kosmosa i Tvorca tako da im je lako da vide stvari jasno i deluju u mnogim poljima bez ograničenja. Ovakvi ljudi, ako ih je moguće naći, ili ako oni nađu jedni druge, mogu da razmenjuju svoja znaja i misli i time osmisle način kako da speče opštu propast.

- Možeš li mi pomoći prijatelju da nađem takve ljude?

- Sada je kasno Alexis, umro si pre nego što sam upoznao Walter Russell-a, a i Ray Kurzweil još nije osnovao Singularity University…

 

Slobodan prevod, i dodatna obrada, iz zanimljive knjižice The Man who tapped the secrets of the Universe od Glenn Clark-a od strane moje malenkosti koja ima nešto interesovanja za dramu i dijaloge. Odloženi predgovor (postavljen na kraju knjige) savetuje da se ista pročita bar još jendnom, a TB je otišao korak dalje i prilagodio je potrebama ovoga teksta o Konceptualnom i Singularitetu.

Vaistinu, Walter Russell je bio neobična genijalna ličnost koja je delovala sa lakoćom u raznim oblastima i objedinjavala sve osobine koje se podvode pod Konceptualan pristup. Pored izrazite sposobnosti za univerzalni sklad i sintezu bio je sposoban da vidi stvari i pojave u različitim vremenskim okvirima, i predpostavi njihove međusobne zavisnosti, i na kraju to predstavi jednostavnim jezikom.

Story telling, ili po našem pričam ti priču, nije zamena na analizu – razmatranje već više oblik koji je prilagođen širokom auditorijumu a bez suvišnih tehničkih ili procesnih detalja. Nešto slično se koristi već duže vremena u Projektnom Menadžmentu (Method/1) kao kratak pregled o tome o čemu će se baviti projekat, kao I kratke definicije zahteva a o kojima svi mogu da diskutuju (natočito oni bez specijalističkih tehničkih znanja). Dakle, rezime razmatranja u dobro smišljenoj priči koja može biti razumljiva i zanimljiva široj populaciji za razliku od čisto tehničke priče u kojoj mogu učestvovati samo oni kojima je to specijalnost. Ono što je bitno je da su komentari ili mišljenje, na uprošćen tehnički deo na koji se odnosi priča, omogućeni baš ovakvim pristupom. Mnoge vodeće institucije su implementirale ovakav pristup (3M, NASA, Xerox…)

N. Negropnte (MIT) kaže da je sposobnost za inovacije više izražena kod osoba koje imaju interesovanja u više oblasti, multidisciplinarni pristup i široki spektar izkustva. Takve osobine će biti sve više tražene u budućnosti jer se predpostavlja da će uže specijalističko znanje postati rutina a samim tim podložno i zamenljivo automatizovanim procesom. Posmatranjem kreativnih osoba primećeno je da one vide neke odnose I značenja kojih drugi nisu svesni, i da njihova kreativnost koja pomera postojeće granice znanja vrlo često zalazi u oblasti koje nisu srodne i u međusobnoj vezi.

 Vrlo zanimljivo mišljenje je izrekao i prof Csikzentmihalyi (UofC) na osnovu instraživanja osoba koje imaju interesovanja u različitim domenima (boundary crossers talent) a koje razvrgava muško ženski stereotip - predrasudu. Kada bi test o muško ženskim osobinama bio dat mladim ljudima primećeno je da s su mlade talentovane devojke dominantnije i reklo bi se drčnije od svojih vršnjakinja, a da su talentovani mladići  više senzitivni i manje agresivniji od svojih vršnjaka. Dakle, pored rasne, religijske i nacionalne, još jedna granica u Konceptualnoj eri – polna će biti uklonjena.ili bar postati tranzitna.

Važnost multidisciplinarnog pristupa i saradnje stručnjaka različitih profila od kojih je moguće očekivati kreativnost i inovativnost, materijalizovao je Ray Kurzweil je u programima koje se odvijaju na Singularity University.

Razmatranje Budućnosti I Predviđanje

Singularity Univerzitet je baziran na jedinstvenom pristupu budućnosti i prepoznavanju i korišćenju eksponencijalno naprednih tehnologija koje mogu da kreiraju bolje uslove za sve na planeti, da spreče zagađenja i predlože rešenja za oporavak okoline, i da pospeše istorijski razvoj humanizma van planetarnih okvira i njenu misiju u budućnosti. Sam program se sastoji iz bazičnog upoznavanja sa oblastima i tehnologijama i usklađivanju rečnika (reklo bi se standardizovanje  o kojima će se detaljnije govoriti kasnije, a nastavlja se kroz razmatranje napretka i perspektiva u Veštačkoj Inteligenciji i drugim izabranim oblastima (predstaljenim niže dole). Bazični deo programa pokušava da objasni ekponencijalni napredak narečenih oblasti i probleme koji ih usporavaju ili ih mogu usporiti kao I predviđanje oko čega će se baviti u bliskoj ili daljoj budućnosti. 

2. Pravila, Zakon i Etika

i uloga izvršnih organa – vlada koje kreiraju zakone koji se odnose ili se mogu odnositi na razvoj, primenu i rizike od napednih tehnologija – veštačke inteligencije (AI), nanotehnologija, bio tehničkih i biomedicinska istraživanja, robotike, itd.

Ovaj pristup naglašava neophodnost  shvatanja predostrožnosti prilikom određivanja pravila u ovim oblastima tokom razvoja, nasuprot zakonskih uobličavanja nakon primećenih negativnih pojava (što je današnji slučaj).

3. Finansiranje i Slobodna Poslovna Inicijativa

Eksponencijalni rast tehnologija, koji se najviše primećuje u razvoju računarstva i nauke, ima dramatičan uticaj na društveno politički život kao i na poslovnu praksu. Smatra se da će dolazeći Singularitet izmeniti globalni ekonomski sistem. U ovom delu se razmatra koje sve sposobnosti treba da ima slobodna poslovna inicijativa  da bi mogla uspešno da koristi prednosti novih odnosa i resurse koji će im biti na raspolaganju.

4. Mreže i Računarski Sistemi

Eksplozivni rast brzine računara i i mreže se fokusira na tri revolucionarne oblasti

- Postojeće napredne računarske sisteme i mreže kao i njihov razvoj u budućnosti, uključujući 3D molecular coimputing, nanocomputing, DNA ENA computing, plasmonics, itd.

- Korisniči interfejs

- Inteligentna mreža, uključujući n-tu generaciju Interneta, pametno pretraživanje, sematic Web, itd.

5. Biotehnoplogija i Bioinformatika

Ovaj deo programa pokriva nauku, tehnologiju, i potencijalne mogućnosti u budućnosti nanotehnologijei uključuje

- Osnovne zakone veličina

- Anatomsku prirodu struktura i computitional hemiju

- Sadašnje i moguće proizvoćačke tehnologije uključujući DNA  nanotehnologiju, Scanning Probe Microscopy, itd.

6. Nanotehnologija

7. Medicina i Neuroscience, veštačke zamerne za organe

8. Veštačka Inteligencija i Robotika

9. Energija i Eko Sistemi 

10. Kosmos i Physical Sciences 

 

 

 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

drug.clan drug.clan 17:41 21.12.2009

nesposobnost

Kad dodje do toga da su nesposobni da naprave znacajniji prodor u dubinu, pocnu da se rasplinjuju u sirinu kako bi stvorili utisak da nesto stvarno bitno rade i stvaraju.....

najbolje primenjivo na profesore koji u karijeri nisu nista znacajno napravili osim sto su menjali departmane i oblasti kojima se bave ....

takodje primenjivo na kompanije, drzave i ljudsko drustvo u celini
Time Bandit Time Bandit 17:47 21.12.2009

Re: nesposobnost

najbolje primenjivo

kao i
takodje primenjivo

znam ih dosta, a od sopstvenog slučaja teško je pobeći...

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 17:57 21.12.2009

Re: nesposobnost

Kad dodje do toga da su nesposobni da naprave znacajniji prodor u dubinu, pocnu da se rasplinjuju u sirinu kako bi stvorili utisak da nesto stvarno bitno rade i stvaraju.....

Nemojte grešiti dušu drug član. Bitne su i dubina i širina
drug.clan drug.clan 18:21 21.12.2009

Re: nesposobnost

Aleksandra Mitrovic
Kad dodje do toga da su nesposobni da naprave znacajniji prodor u dubinu, pocnu da se rasplinjuju u sirinu kako bi stvorili utisak da nesto stvarno bitno rade i stvaraju.....

Nemojte grešiti dušu drug član. Bitne su i dubina i širina


kad bolje razmislim kod ronjenja stvarno jesu
drug.clan drug.clan 18:35 21.12.2009

Re: nesposobnost

noboole


Pritom, zar se ti ne bavis amaterski meteorologijom?


To je hobi i nema veze sa gore pomenutim

ovde je rec o profesionalnom multidisciplinarnom angazovanju, nije cak rec ni o opstem i opstijem obrazovanju
wukadin wukadin 09:09 22.12.2009

Re: nesposobnost

ivot kao i na poslovnu praksu. Smatra se da će dolazeći Singularitet izmeniti globalni ekonomski sistem. U ovom delu se razmatra koje sve sposobnosti treba da ima slobodna poslovna inicijativa da bi mogla uspešno da koristi predn


Ima tu nečega, makar čini mi se da je tekst onako frazerki IN pisan, kao to je sada FULL
Međutim, sećam se kad sam učio ekspertske sisteme, kaže profa da sistem koji ide isuviše u dubinu, a pokriva usku oblast - on je jednostavno glup. Mada je efikasan ako se potrefi ta oblast.
Treba ići i u dubinu i u širionu, neko lepo reče. Zašto mi se čini da je tendencija da se to radi samo virtuelno...
Time Bandit Time Bandit 14:45 22.12.2009

Re: nesposobnost


wukadin
ivot kao i na poslovnu praksu. Smatra se da će dolazeći Singularitet izmeniti globalni ekonomski sistem. U ovom delu se razmatra koje sve sposobnosti treba da ima slobodna poslovna inicijativa da bi mogla uspešno da koristi predn


Ima tu nečega, makar čini mi se da je tekst onako frazerki IN pisan, kao to je sada FULL
Međutim, sećam se kad sam učio ekspertske sisteme, kaže profa da sistem koji ide isuviše u dubinu, a pokriva usku oblast - on je jednostavno glup. Mada je efikasan ako se potrefi ta oblast.
Treba ići i u dubinu i u širionu, neko lepo reče. Zašto mi se čini da je tendencija da se to radi samo virtuelno...


Obzirom na citirano čini se da nisi ukačio poentu, kompletni FULL

Radi se jednostavno o upoznavanju sa tehnološkim oblastima za koje se predpostavlja da će imati eksponencijalni napredak i durštveno ekonomske okoline koja će pospešiti i ubrzati taj rast. Sam pristup favorizuje multidisciplinarnost jer smatra da se ona može naučiti i razvijati postepeno.
drug.clan drug.clan 15:05 22.12.2009

Re: nesposobnost

Time Bandit

Radi se jednostavno o upoznavanju sa tehnološkim oblastima za koje se predpostavlja da će imati eksponencijalni napredak i durštveno ekonomske okoline koja će pospešiti i ubrzati taj rast. Sam pristup favorizuje multidisciplinarnost jer smatra da se ona može naučiti i razvijati postepeno.


Ako nesto mozemo da naucimo iz proslosti to je cinjenica da se sve sto je raslo eksponencijalno zavrsilo katastroficnim krahom. Osim istorije prirodni i tehnicki sistemi oko nas govore istu stvar - sistem sa pozitivnom reakcijom (eksponencijalnim rastom) je osudjen na propast.

Umesto da se odmah tako jako zadubljujemo u buducnost cini mi se da je bolje bar na kratko pogledati proslost kako bi izbegli greske koje su se vec ponovile nebrojeno mnogo puta.

ali ko sto rece jedan veliki nemac: "Jedina stvar koju smo naucili od istorije je da nikada nista nismo naucili od istorije"
Time Bandit Time Bandit 15:28 22.12.2009

Re: nesposobnost

drug.clan
Time Bandit

Radi se jednostavno o upoznavanju sa tehnološkim oblastima za koje se predpostavlja da će imati eksponencijalni napredak i durštveno ekonomske okoline koja će pospešiti i ubrzati taj rast. Sam pristup favorizuje multidisciplinarnost jer smatra da se ona može naučiti i razvijati postepeno.


Ako nesto mozemo da naucimo iz proslosti to je cinjenica da se sve sto je raslo eksponencijalno zavrsilo katastroficnim krahom. Osim istorije prirodni i tehnicki sistemi oko nas govore istu stvar - sistem sa pozitivnom reakcijom (eksponencijalnim rastom) je osudjen na propast.


Baš interesantno da d.č predviđa krah svih ovih tehnologija o kojima je reč ali onako đuture i odokativno, vrlo originalno nema šta...

Jedan bloger je bio dosta blag prema tebi kada je konstatovao da je čist gubitak potrošiti 40 nano sekundi na dijalog sa tvojom malenkošću (zašto baš 40, i jedna je mnogo)...

drug.clan drug.clan 15:52 22.12.2009

Re: nesposobnost

Time Bandit
drug.clan
Time Bandit

Radi se jednostavno o upoznavanju sa tehnološkim oblastima za koje se predpostavlja da će imati eksponencijalni napredak i durštveno ekonomske okoline koja će pospešiti i ubrzati taj rast. Sam pristup favorizuje multidisciplinarnost jer smatra da se ona može naučiti i razvijati postepeno.


Ako nesto mozemo da naucimo iz proslosti to je cinjenica da se sve sto je raslo eksponencijalno zavrsilo katastroficnim krahom. Osim istorije prirodni i tehnicki sistemi oko nas govore istu stvar - sistem sa pozitivnom reakcijom (eksponencijalnim rastom) je osudjen na propast.


Baš interesantno da d.č predviđa krah svih ovih tehnologija o kojima je reč ali onako đuture i odokativno, vrlo originalno nema šta...

Jedan bloger je bio dosta blag prema tebi kada je konstatovao da je čist gubitak potrošiti 40 nano sekundi na dijalog sa tvojom malenkošću (zašto baš 40, i jedna je mnogo)...



ti upravo potrosi jedno trilion puta vise - rasipnice

moj post se nije odnosio na sve tehnologije vec one koje rastu stvarno eksponencijalno
Time Bandit Time Bandit 15:57 22.12.2009

Re: nesposobnost

ti upravo potrosi jedno trilion puta vise - rasipnice


mekane sam duše, ali se neće ponoviti - obećavam, ipak hvala na druženju...

radjeni radjeni 21:06 21.12.2009

Utopija?

"...predpostavlja da će uže specijalnostičko znanje postati rutina a samim tim podložno i zamenljivo automatizovanim procesom."
Nije mi jasno zasto se to vec sada ne primenjuje tj. masine zamene "strucnjake" ili se ceka nekakva buducnost koju talenti i geniji nece ni docekati?
Time Bandit Time Bandit 21:34 21.12.2009

Re: Utopija?

Osnovna teza Ray Kurzweil-a je da će eksponencijalni napredak u tehnologijama omogućiti u bližoj budućnosti transformaciju ljudskog života van granica današnjih shvatanja. Transormacija će biti omogućena kada veštačka inteligencija i procesna snaga prevladaju kolektivno ljudsko znanje i sposobnosti, i tada će se Singularitet ogledati u svojoj punoći i sposobnosti da reši probleme čovečanstva.

Nije mi jasno zasto se to vec sada ne primenjuje tj. masine zamene "strucnjake" ili se ceka nekakva buducnost koju talenti i geniji nece ni docekati?


Primenjuje se u meri u kojoj je moguće sa današnjim razvojem tehnologije i društvenih odnosa, a predpostavlja se da će se u budućnosti koristiti više do samog ispunjenja transformacije kada će Singularitet = 1.
radjeni radjeni 22:24 21.12.2009

Re: Utopija?

"Primenjuje se u meri u kojoj je moguće sa današnjim razvojem tehnologije i društvenih odnosa, a predpostavlja se da će se u budućnosti koristiti više do samog ispunjenja transformacije kada će Singularitet = 1."
Nisam siguran da ce nekakav super kompjuter u buducnosti otkriti ono sto su vec odavno poznati geniji. Mozda samo dokaze tezu da smo deo svega, i u spoju sa covekovim umom dovede do novih otkrica?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:13 22.12.2009

Re: Utopija?

Da biste dokazali da ste zaista sigurni u neko vizionarsko predviđanje koje nudite, budite spremni da se za to i opkladite:

http://www.longbets.org/

Na ovom sajtu profesionalni i amaterski futuristi i vizionari ukratko obrazlažu svoje predviđanje za daleku budućnost i izazivaju neistomišljenike da se opklade. Posetioci glasaju za jednu ili drugu stranu, komentarišu i diskutuju o opkladi.

Naravno, pobednik će se znati tek kada dođe godina o kojoj je reč... A The Long Now Foundation će se postarati da dokumentuje dugoročne opklade, preživi kratkoročne izazove, i na kraju utvrdi ko je bio u pravu.

Vizionari se klade tzv. filantropskim novcem. Tako da, kada govorimo o ulozima, oni na tapet zapravo stavljaju svoju čast. A da li će njihovo ime biti ukaljano ili slavljeno, u najvećem broju slučajeva će osetiti tek njihova deca ili unuci...
Time Bandit Time Bandit 17:20 22.12.2009

Re: Utopija?

Da biste dokazali da ste zaista sigurni u neko vizionarsko predviđanje koje nudite, budite spremni da se za to i opkladite:


Stvarno ima zanimljivih predviđanja i mišljenja o procesima i odnosima u budućnosti.

Na Singularity University se radi o praktičnoj primeni, npr. talentovani neorohirurg se upozna sa trenutnim stanjem i napredkom u eksponencijalnim tehnologijama o kojima mao ili ni malo zna, i onda u saradnji sa drugima iz tima radi na konkretnom rešenju nekog problema. Oni potenciraju multidisciplinarnost i vizionarstvo u pristupu rešavanja problema iz različitih domena.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 02:14 22.12.2009

Specijalista ili generalista?

Uvek sam tvrdio da su najbolji specijalisti širokog profila.
kole_cat kole_cat 02:35 22.12.2009

Re: Specijalista ili generalista?


Meni se cini kao potraga za 'lisicama' koje ce da organizuju 'jezeve', za pocetak.
Izgleda da 'jezeva' ima dosta...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana