Društvo| Ljubav| Nostalgija| Porodica| Putovanja| Život| Životni stil

Put kolača

Vesna Knežević Ćosić RSS / 22.12.2009. u 21:10

polish081b.jpgZa put svile znam, znam i za trasu začina, ali nisam razmisljala o tome da postoji i ustaljeni, uhodani . put kolača - sve do pre neki dan, kada sam s plavom ikeinom kesom u ruci, cupkala na autobskoj stanici Beograd. U velikoj kesi bio je mali omot, a u njemu, kilogram domaće tarane. Taranu sam kupila na Kalenića pijaci, donela je kući, zapakovala i po najgorem kijametu zaputila se na autobusku stanicu da je predam Lasta vozaču, s molbom da je odnese u beli svet.

Ali otkud ja s taranom da cupkam na stanici? Da krenem ispočetka.

Na nedavnom šahovskom prvenstvu u Novom Sadu, igrala je i moja prijateljica, pa je ostala dan duže, da joj pokažem Beograd. I ja je odvedem malo tamo malo ovamo, izmedju ostalog i do Kalenića pijace. Tamo se ona zakači za tezge na kojima vredne žene prodaju hvale vredne domaće proizvode, rezance, kore za pite, med i šta ti ja znam šta sve ne i kupi - taranu i med od borovih iglica.

Tarana s Kalenića pijace ode s njom u beli svet i završi u supici njenog malog sina. I sta da vam pricam, jednogodišnja beba pokaže nevidjeno oduševljenje, a ja dobijem info da je tarana super i šta ću, odem na Kalenić po još.

Onda se bacim na redove vožnje autobuskih linija, dolaske i odlaske. Taranu sam, sasvim nepotrebno, zapakovala u ikea kesu, da bi bila prepoznatljiva. A uopste nisam morala, jer vozač je potpuno profi, ima spisak, ispunjava želje, strpljivo sve piše.

Ali, nisam, zapravo htela da vam pišem o tarani, već o mom čekanju autobusa za beli svet na stanici. Naime, zajedno sa mnom, čekalo je još petnaestak ljudi. Svi su imali manje više goleme torbe - za slanje. Ne, oni nisu putovali. Oni su samo donelite torbe, namerni da ih poalju svojim milim i dragim u tudjini.

Nisam imala pojma šta se unutra nalazi, sve dok vozač linije za Pariz nije naterao nekog čiču da otvori svoju torbu i pokaže mu šta nosi. A unutra - kolači. Najpedantnije spakovani u najrazličitije kutije od keksa, domaći kolači.Prosto me uhvatila frka da nešto ne pokvare u tom savršenom poretku.

A onda se ispostavilo da i drugi šalju kolače, pa sam sama sebi nekako bila bez veze s onom taranom, mislim, da sam bar jedan rolat napravila, da se ne razlikujem...:)

I tako sam shvatila da postoji put kolača, ustaljen i uhodan. Put ljubavi. Jer kako drugačije objasniti trud i muku, pripremanja, donošenja na stanicu i moljakanja vozača, nego beskrajnom ljubavlju i radošću da neko tvoj, mio i drag, ima priliku u kući pored Majne ili Sene, da klopa sinoć umešene domaće kolače.

Zato, kakav bre DHL, kakav Fedex, domaći šoferi su kraljevi karavana. 

Dok sam dreždala s taranom u kesi i čekala na red da je predam, setila sam se raznih destinacija na kojima sam živuckala i povremeno slala deci pakete s praktičnim i tehničkim stvarima. Autobusom naravno. Sećam se da mi je jedan majstor pričao kako su kobnih devedesetih prenosili stotine hiljada maraka, sve na sitno, u kesicama i kovertama, za rodbinu da preživi. I niakd nisam čula da se nešto zeznulo.

Sećam se i da sam jednom, isto tako cupkajući s paketom, ali za moju decu, u Stokholmu, s najvećom mogućom zapanjenošću videla da majstori dovoze groždje s Fruške Gore i predaju gajbicu nekom srećnom naturalizovanom Švedi, koji ne pita šta košta miris rodnih čokota.

Znam i da je moja jedna prijateljica, fina dama, prenela do Londona pola pečenog gileta za jednu Novu godinu, umiruću od straha od blama ako je ukebaju.

Bilo kako bilo, ovi kolači sto putuju sami su me oborili s nogu. Zato sam to htela da podelim s vama.

a pošto sam se nadreždala na ulici, za kraj malo street arta, meni omiljenog.

Pogledajte, molim vas 

 

 

 

 

 



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

markonio92 markonio92 21:36 22.12.2009

Srpski šofer vs DHL

Zato, kakav bre DHL, kakav Fedex, domaći šoferi su kraljevi karavana.

Srpski šofer vs DHL

Btw, da vidite kako je tek na dolaznoj stanici BAS-a (odmah ispred Lastine). Horde izgladnelih studenata čekaju torbe i pakete sa hranom
arianna arianna 22:06 22.12.2009

Put kolača

Bilo kako bilo, ovi kolači sto putuju sami su me oborili s nogu.
Bilo kako bilo, domaćih kolača kakvih ima samo kod nas u Srbiji, u Evropi nema. Oni su oduvek putovali i to bez vize







Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:15 22.12.2009

Re: Put kolača

Bilo kako bilo, domaćih kolača kakvih ima samo kod nas u Srbije, u Evropi nema. Oni su oduvek putovali i to bez vize


nemam pojma dal ima il nema takvih, bila sam sad mesec dana u Nemackoj i ima savrsenih kolaca, uf! ali, valjda se racuna i ruka koja sprema, pakuje, salje, poruka bez reci, jel:)
arianna arianna 22:34 22.12.2009

Re: Put kolača

Vesna Knežević Ćosić

nemam pojma dal ima il nema takvih, bila sam sad mesec dana u Nemackoj i ima savrsenih kolaca, uf! ali, valjda se racuna i ruka koja sprema, pakuje, salje, poruka bez reci, jel:)

...naravno da se računa

savršenijih kolača ima, fabrički uradjenih i u delux pakovanjima,
ali spremiti kolače po bakinom receptu iz stare sveske koju je ona donela u miraz, u njih staviti orahe brižno ubrane sa velikog oraha koji su posadili preci nekad davno na porodičnom imanju, umesti kolače sa puno ljubavi i topline u šerpi na crvene tufne, brižno ih spakovati i poslati -neprocenjivo je zadovoljstvo i praznik za oči


noboole noboole 01:03 23.12.2009

Re: Put kolača

baka ima i u Nemackoj, a verovatnoca da se umece i zanat prethodnih generacija prenosi na sledece je direktno proporcionalno razdaljini od Srbije : - ) .

Meni samo fali burek.........
ivana23 ivana23 22:03 22.12.2009

***

sesili sesili 22:16 22.12.2009

Re:Kraljevi

Jesu vozači autobusa u tim teškim vremenima bili kraljevi. Ne znam kako je sada, nemam potrebe da nešto šaljem. Ali, dok mi je sin bio student u BGD, to mi je bila glavna veza. Zaista nikad nisu omanuli. Ali, jednom sam i ja bila u ozbiljnijoj situaciji. Putovala sam za Libiju avionom, sa malim detetom. Tamo je trebalo da budem u vreme Slave, a kako Srbi da slave bez malo "žestine". A toga u Libiji NEMA. Sada me je sramota, ali poslužila je flašica za bebe, domaća šljivka je bila čaj. Sva sreća da nisu omirisali. A inače, libijski carinici su bili oštri. "Burda" koja mi je stizala poštom, bila je sva ocrnjena flomasterima tamo gde su bile devojke u kupaćim kostimima. Joj, kad se setim...
maca22 maca22 22:36 22.12.2009

Preporuka.

selica_nena selica_nena 22:55 22.12.2009

:-)

Slatka ti ova priča. I ti salčići, baš mi se jedu.
NNN NNN 23:36 22.12.2009

Na ovom blogu će biti lepih slika

loader loader 00:04 23.12.2009

Šećer, jaja, voda, čokolada, mix..

Kolačići u prednatalnim radnjama roditeljskim:



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:45 23.12.2009

dreždanje

dok sam dreždala na autobuskoj stanici, ukaprila sam šta je, zapravo, najsladji (domaći?) proizvod:

posadiš ogradu, pa naplaćuješ prolaz.

elem, da bi ušao na peron, na primer, da mašeš, poljubiš se, predaš kolače vozaču, moraš da kupiš peronsku kartu. kroz iglene uši obezbedjenja ne prolaze vala ni siromašni, ni oni koji su u žurbi... ma niko, ni 'tica, mislim, naravvno da sam pitala jel mogu njima da platim, ko će bre da se vraća...

i naravno da ne možeš tu, na kapijici, da platiš 120 dinara, nego moraš da se vratiš u zgradu, na šalter, pa da tražiš od tete kojoj nije ni do čega da kupiš "žeton", pa da se vratiš... :)

proteklih mesec i po dana sam se motala po Nemačkoj i Holandiji, izmedju ostalog, putovala vozovima, presedala u malim mestima i nikad i nigde, ni na najskromnijem peronu, nije postojala varijanta ograde i naplacivanja izlaska na peron. ako je u pitanju lova koja kaplje, tu bi sačekuša bila super, ali je nema, ljudi slobodno cirkulišu.

aj, neću više da kukumavčim, odoh da istražim recept za tu taranu, da vidim u čemu je fazon:)

margos margos 01:35 23.12.2009

Re: dreždanje

aj, neću više da kukumavčim, odoh da istražim recept za tu taranu, da vidim u čemu je fazon:)

Čuj, samo pogled na sliku i prvih par rečenica - natera me da u pola jedan pravim 'jabuke u šlafroku'.... i što je najgore - smažem ih. Uh... Domaće je domaće. :)))

A BAS de-re! 120 kinti je bRezobrazluk!
mariopan mariopan 12:47 23.12.2009

Re: dreždanje

i naravno da ne možeš tu, na kapijici, da platiš 120 dinara, nego moraš da se vratiš u zgradu, na šalter, pa da tražiš od tete kojoj nije ni do čega da kupiš "žeton", pa da se vratiš... :)

To se zove "stanicna usluga" a za te pare nemas nikakvu uslugu, ni ladne vode da popijes kamo li da odes u toalet, i tamo ti neka baba sera uzme jos toliko da se drogiras mirisima iz kanalizacije, zato je valjda ta droga tako skupa Uzas sta se sve nisu setili da uzmu od naroda i koji putuje i koji nekoga prati.

Ja sam imala problem sa prtljagom, nije bilo sanse da ga unesem sama na stanicu, a samnom je bio sestric koji mi je nosio jedan kofer ama nema sanse da ga puste samo da mi ga unese na stanicu, a da ga ostavim pa da se vratim nema sanse da cu opet da ga vidim , ima tu "nosaca kofera" onoliko. Kupili tu kartu pa je decko usao na peron.

Prljavo gde god da pogledas, ne sme da se sedne nigde a i nema gde. Ako pada kisa pokisnes ako je mraz ima da se zaledis, nema gde glavu da sklonis ako cekas svoj autobus. To je ta "usluga" koju placamo.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:58 23.12.2009

Re: dreždanje

da, ja bih dala sve za dobru kafu u kartonskoj čaši, dok sam dreždala, al nema... nema ništa
miloradkakmar miloradkakmar 01:06 23.12.2009

Lepa

priča o tarani i kolačima , naravno.

Milutin Milošević Milutin Milošević 02:07 23.12.2009

Ja sam slao...

...na pranje. Po prijateljima. I dobijao nazad. Oprano.

A sad, kako idem često, sam vucaram gomilu hrane. Pa kad pozovem kolege ili par prijatelja, samo puca...
shumska shumska 06:21 23.12.2009

~

kako topla priča.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:36 23.12.2009

Re: Ja sam slao...

a bre gazda Milutine, ti si bio gazda i kad nisi bio, cuj, slao prljav vesh na pranje, a pravio sačekušu za čisto, oprano, opeglano, plus kolači pride:))

moja jedna prijateljica leti svako malo iz amsterdama za berlin, da velikom detetu opere stvari i sredi kucu:)
noboole noboole 10:53 23.12.2009

Re: Ja sam slao...

Vesna Knežević Ćosić
a bre gazda Milutine, ti si bio gazda i kad nisi bio, cuj, slao prljav vesh na pranje, a pravio sačekušu za čisto, oprano, opeglano, plus kolači pride:))

moja jedna prijateljica leti svako malo iz amsterdama za berlin, da velikom detetu opere stvari i sredi kucu:)


To se zove - dno! : - )

A sta je sa samostalnim zivotom?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:11 23.12.2009

Re: Ja sam slao...


noboole , ne preteruj, breee, to se zove super servis:) kakvo dno, to je vrh! ccc
noboole noboole 11:32 23.12.2009

Re: Ja sam slao...

Ok, iz perspektive korisnika usluga, da. Al' sta ce mu/njoj sutra supruznik kasti? (To se meni govorilo, ne bi li se ja zamislio nad sumornom buducnostu i poceo da se pripremam za nju)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:47 23.12.2009

Re: Ja sam slao...

ne bi li se ja zamislio nad sumornom buducnostu i poceo da se pripremam za nju


hehehe...:)

jedan moj drug imao je običaj da pod tuš ulazi u čarapama i tako ih pere, bio je samostalan do neba i nazad, ali nije bio srećan, po njegovom iskazu:)
mariopan mariopan 12:37 23.12.2009

Re: Ja sam slao...



Slanje kolaca ali i AJVARA, pekmeza od kajsija i slicno sam doktorirala za poslednjih dvadesetak godina. Umotavanje tegli, presipanje u plasticne flase, vozace samo sto ne okumim i slicno.

Upravo danas moja snajka na poslu casti kolacima iz Srbije, sitnim i raznovrsnim, ovako lepo slozenim kao na tvojim slikama, jer ima rodjendan na sam Bozic a tada nece raditi. Ja donela oko 5 kg, jer idu praznici a ima nas ovde podosta. Pa odneli malo i devojci u cvecari, odmah pored stana, pa Rusu koji drzi mesaru u komsiluku...

Ajvar moze lepo da putuje sasut u flase od "Voda-vode" jer ima sirok grlic i moze da se stavi u kofer pa u avion. Autobusom saljem cele tegle i ovde su se vec privikli i prijatelji stranci da sve to redovno dobijaju iz Srbije, domaca kujna, razume se. Imam mojih po svetu, brace, sestara, zetova pa se tu spisak pravi i danima se samo pakuje i salje.

Saljemo ljubav, razume to svako ko proba
NNN NNN 13:18 23.12.2009

Re: Ja sam slao...

jedan moj drug imao je običaj da pod tuš ulazi u čarapama i tako ih pere

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:49 23.12.2009

medvedic

verovatno najblesavija stvar koju sam uradila, jednom, kad sam slala paket detetu iz belog sveta, a htela sam i lovu da turim unutra, jeste bila da sam dodala nekog medvedica, malog, koga sam rasporila i unutra ušuškala kintu.

elem, kad sam detetu dojavila da posebno obrati pažnju na medvedica i da ga RASPORI, zezali su me, ja mislim godinu dana, a moje pile je dogodovstinu prepricavalo kao "moja mama, krijumčar".

arianna arianna 13:31 23.12.2009

recepis

za one koji žele da prave domaću taranu za supu

potreban materijal: 300g brašna,200g griza,4sveža jaja,kašičica soli

priprema: brašno i griz pomešati, dodati jaja i so. Mesiti rukom. Testo mora da bude tvrdo. Ako su jaja manja pa ne možete pokupiti svo brašno, slobodno dodajte kašiku tople vode. kad ga umesite podelite na 3-4 loptice da vam je lakše držati u ruci dok ga rendate. Na čisti stolnjak narendati testo na krupnoj strani rendeta. Ostavite da se dobro osuši pa kad je potpuno suvo držati u staklenoj tegli.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:00 23.12.2009

Re: recepis

arianna, hvala za recept, moracu da probam, nikad nisam pravila domace testo i priznajem, zbunjuje me rendanje testa, hmm
mikele9 mikele9 01:24 24.12.2009

Re: recepis

Najbolju taranu na svetu pravim lično ja i to već godinama. Samouk sam ali griz ne stvaljam u smesu za taranu jer mu to onda dođe kao griz-knedle-tarana. Samo brašno, jaje, so i mesiš dok ne postane tvrdo da može da se renda.
pnbb pnbb 18:19 23.12.2009

aranzman

pola pečenog gileta

mogla je bar jos i butku od koje da ubaci
NNN NNN 19:45 23.12.2009

Re: aranzman


babela babela 00:12 24.12.2009

kese

kako je sjajno ovo sa art-kesama

Nego jednom sam putovala u Evropu, a neki u kombiju prenosili svasta.Kad samo stigli na granicu pitaju me ljudi jel nosim nesto,ja rekoh jok samo licne stvari e onda od nas jedan dzak paprika i litra rakije jel kazu ne moze vise od dzaka i valda 3L zestokog pica.Tako sam ja dobila paprike i rakiju ni kriva ni duzna .Nije da se zalim.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 00:42 24.12.2009

Re: kese

kako je sjajno ovo sa art-kesama


tenx, babela, napokon neko da primeti:))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana