Društvo| Ekonomija| Politika

Hoću dve tabele. Tol'ko

Saša Radulović RSS / 28.12.2009. u 00:54

Evo već treći dan za redom stavljaju ruž na svinju, a svinja tvrdoglava pa je još uvek svinja. Prvo ministarka na RTS-u, pa glavni sudija na RTS-u, pa predsednik na RTS-u doduše stidljivo, pa evo večeras i glavni političar koji je očigledno žario i palio pri izboru sudija u Utisku nedelje. Imam samo jednu reč: strašno.

Mislio sam da sam bušizam ostavio u Americi i da u međuvremenu i tamo izumire. To potpuno odsustvo logike, razumevanja problema, savesnog postupanja, razumevanja potrebe za transparentnošću, suštine demokratije, checks and balances. Cilj je izgleda da prođe svinja. Sa malo ruža. Sve, sve, samo da ne bude transparentno. K'o zmija noge.

Ovaj izbor sudija je nešto najgore što se desilo u Srbiji otkako sam se vratio. Ne za sudije, već za nas građane, poreske obveznike. Evo i zašto. Treći put.

Sudstvo nam je loše. Suđenja traju godinama. Puno korupcije. To svi znamo. Nije pitanje da li nam je sudstvo loše i da li treba nešto uraditi. Pitanje je šta.

Mislim da je nova organizacija sudova odlična za Srbiju. Mislio sam da je odluka o kriterijima za izbor sudija dobra. Mislio sam da je problematično to što su namerili da sve obave u 3 meseca. Ono gde sam grdno pogrešio je što sam mislio da će stranka za koju sam glasao i glasam na svim izborima otkako sam se vratio u Srbiju, imati snage da za ovaj posao odabere odgovorne, stručne, odmerene, savesne, ljude sa velikim ugledom i iskustvom. Sad mi je mučno jasno da smo dobili glavnog političara za izbor sudija koji je žario i palio i čija objašnjenja ne zadovoljavaju ni osnovne kriterije logičkog razmišljanja da ne govorim dalje od toga. Pokazao se u punom svetlu večeras. Glavnog sudiju i njene izjave ne mogu da komentarišem. Suviše volim svoju zemlju.

Objasnio nam je glavni političar za izbor sudija  kako su njemu mnogi pisali o njihovim slučajevima i nepravdi, pa se pretpostavljam on potrudio da te sudije više ne budu. I on misli da je to dobro I to je valjda dokaz da su uradili dobro. On prosudio na osnovu njemu dostupnih podataka. I hvali se tim. Kako bi bilo da celu državu tako uredimo? Odaberemo nekoliko njih sličnih njemu i damo im moć da ekspresno rešavaju stvari na osnovu njima dostupnih podataka.

Neke dobre sudije su i dalje sudije. Neke loše sudije su i dalje sudije. Neke loše sudije više nisu sudije. Neke dobre sudije više nisu sudije. Mene jedino i isključivo interesuje ova poslednja grupa. Ne zbog njih, već zbog nas. I svi se slažu, čak i oni koji su radili ovaj izbor, čak i glavni sudija, da ih ima. Svi osim glavnog političara za izbor sudija. Njihov problem je i to što su stavljeni u isti koš kao i loše sudije koje više nisu. I nikakvu mogućnost nisu dobili da isprave ovu groznu grešku koja je učinjena. Sve i da ima samo 10.

Glavni sudija kaže da su u 90% slučajeva bili u pravu. Kako zna?

Predsednik kaže da da je posao dobro obavljen. Kako zna?

Opozicija kaže da sin glavnog sudije nije trebalo da bude izabran. Kako zna?

Ja kažem da su hrabre i dobre sudije sklonjene. Kako znam?

Moj mesar Tasa i frizerka Milica kažu da ...

Kako iko išta zna o ovome kada ništa osim liste nije objavljeno?

Pa da ne bi dalje išli sa rekla kazala, i o jednoj listi sudija u ponedeljak koja je menjana i križana plavom olovkom, i o tome da je statistika sudija uzimana prinudnim putem sa jednog višeg suda jer predsednik suda nije hteo dobrovoljno da je da, ili slušali glavnog političara za izbor sudija kako nam objašnjava da je sve bilo u redu jer zaista me ne interesuju njegova uveravanja, ima li načina da utvrdimo? Mi, građani, poreski obveznici. Zamislite, ima :-)

Piše ovde: Odluka o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudija

Evo da vam pročitam: sve sudije se smatraju stručnim, osposobljenim i dostojnim, osim ako ... pa član 14 odluke kaže:

Razlozi za sumnju u stručnost i osposobljenost kandidata obrazuju se zavisno od:
1) procenta ispunjenosti orijentacione norme;
2) broja meritorno rešenih predmeta i broja predmeta rešenih na drugi način;
3) broja potvrđenih, preinačenih i ukinutih odluka po pravnom leku;
4) broja otvorenih rasprava pred višim sudom koje se mogu pripisati propustu prvostepenog sudije;
5) broja predmeta u kojima je rasprava ponovo otvorena i vremena od zaključenja do ponovnog otvaranja nove rasprave;
6) koeficijenta ažurnosti;
7) vremena izrade odluka;
8) načina postupanja sa starim predmetima (broja primljenih i broja rešenih starih predmeta i u kojim rokovima);
9) broja zastarelih predmeta u krivičnim postupcima koji se mogu pripisati očiglednom propustu kandidata.

Razlozi za sumnju u dostojnost obrazuju se na osnovu postupaka koji nisu u skladu sa moralnim osobinama i moralnim ponašanjem sudija iz ove odluke.
Razlozi za sumnju u dostojnost postoje ako je u postupku pred Velikim personalnim većem utvrđeno da sudija obavlja druge poslove i službe koji su nespojivi sa sudijskom dužnošću.


E sad da parafraziram gradonačelnika: ja sam čovek inženjer. Ako su ovo bili kriteriji, znači da je glavni sudija morao da napravi Excel tabelu sa 9 kolona i 2400 redova, jedan red za svakog sudiju koji je danas sudija. I da u svako polje upiše po jedan broj: statistiku.
Te brojeve je glavni sudija morao da dobije od nekoga. I onda su morali negde da povuku liniju i da kažu, ispod ove linije ne može da bude sudija.

E ja hoću ovu tabelu. Ništa drugo me ne interesuje. Nikakva objašnjenja ne prihvatam. Hoću ovu tabelu.
I još hoću da mi kažu ko je popunjavao tabelu, kada je ona popunjena i na osnovu kojih podataka. Tol'ko.

Što se tiče novih ljudi koji do sada nisu bili sudije, pomenuta odluka ima član 4. Da se ne bi trudili, da vam i taj član pročitam:

Osnovna merila su:
1) prosečna ocena na studijama;
2) dužina studiranja;
3) ocena rada.
Dopunska merila su:
1) akademski naziv (magistar ili doktor pravnih nauka);
2) objavljeni stručni radovi.

I u ovom slučaju mora da je postojala jedna tabela, koja ima 5 kolona i ima onoliko redova koliko je bilo kandidata.
Molio bih i za ovu tabelu. Tol'ko.

Imam razumevanje za Venecijansku komisiju koja je rekla da su kriteriji dobri ali da se boji političkih uticaja. Verovatno su mislili na mogućnost da se pojavi neki glavni političar za izbor sudija koji žari i pali. I ko je uopšte taj čovek?

Nemam nikakvo razumevanje za predsednika koji nije video ove tabele, a kaže da je urađen dobar posao.

Nemam nikakvo razumevanja za predsednicu skupštine i poslanike koji glasaju za nove sudija, a da nisu videli ove tabele.

Nemam nikakvo razumevanje za izabrane sudije koje ne insistiraju na ovome.

Nemam nikakvo razumevanje za novine i novinare koji ne insistiraju na ovome.

Nemam razumevanje za LDP i njenog predsednika kada ne insistra na transparentnosti.

Ne postoji veći interes države Srbije od interesa za objavljivanjem ovih podataka. Uz jednu ogradu. Kada kažem državni interes, ne mislim na interes administratora. Mislim na interes građana.

I koja sam ja faca i faktor, i šta sam sebi umislio, da sve ovo tražim? Ja sam građanin, glasač i poreski obveznik. Još sam i roditelj pa govorim i u ime još 2 maloletna građana. Tol'ko.

Ono što me je šokiralo je da je glavni sudija na glavnom dnevniku rekla da joj javljaju iz cele Srbije da su pogodili u 90% slučajeva. Ovo je zaista šokantno. Recimo da je tačno. Recimo da su pogodili u 90% slučajeva. Šta je sa onih 10%? Radi se o 240 sudija. Recimo da je među njima samo 10 hrabrih sudija koje su sklonjene. Samo 10. Zar to nije dovoljan razlog za:

Dve tabele. Tol'ko.



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

korisnik_b92 korisnik_b92 01:19 28.12.2009

ih!

Filip Mladenović Filip Mladenović 02:23 28.12.2009

ČAS ANATOMIJE

Izveštaj DRŽAVNE REVIZORSKE INSTITUCIJE i izbor sudija i tužilaca pokazali su da je u Srbiji još uvek žilav totalitarni, vlastodržački manir ponašanja! Kada su u pitanju trošenje javnog novca i javni interes, e, onda su u igri kojekakvi Ristići, koji se rugaju našoj inteligenciji i pokazuju da još uvek dobar deo nomenklature tretira gradjanke i gradjane kao malu decu!

A kada smo kod male dece, evo odlomka iz jednog pisma Deda Mrazu:

Dragi Deda Mraze,

Znam da je ovo bila teška godina, Deda Mraze, i zato se neću ljutiti ako mi ne doneseš poklone.. Razumem situaciju, tata mi je objasnio da si zbog svetske ekonomske krize morao da otpustiš vilenjake i da ti irvasi već danima štrajkuju glađu, preteći da će izneti u javnost nekakve podatke o nabavci paketića mimo tendera, i da će te čika Ivica sigurno uhapsiti u okviru razbijanja novogodišnje mafije kročiš li na tlo Srbije.

Možda bi, kaže, kao i onaj čika Ljubiša, što je nekada bio kriminalac ali je obećao da više neće, pa ga sad država čuva i neguje kao da je deo kulturne baštine, mogao da se nagodiš sa sudijom i dobiješ status svedoka saradnika ako kažeš sve što znaš o ostalih 325 mafija i gde se krije onaj čika što je suviše star da bi ga zvali Mladić, ali šta ja znam o tome, još sam dete...
Samo, nije mi jasno zašto me je tata šljepio preko nosa kada sam ga pitao je l' i on vilenjak s obzirom na to da je ostao bez posla, a deka irvas jer danima ništa nije jeo zaključan u svečanoj sali fabrike, u koju sam nekada išao na priredbe i po paketiće. Posle je tata hteo da otkupi deku iz bolnice, barem tako mislim, video sam kada je doktoru davao pare, ali nije imao pojma koliko deka vredi, a izgleda da vredi mnogo, čim se doktor drao na tatu: „ Zar samo ovoliko!?"
Inače, i tata bi se još drao na mene zbog onog pitanja o vilenjacima i irvasu da mama nije pritrčala i gurnula mu u usta neku malu tableticu koja, izgleda, sadrži mnogo sreće u sebi jer se samo smeškaju i gledaju u plafon kad god je popiju, a piju je nekoliko puta dnevno...
Dobro, tata je malo srećniji od mame, on posle tabletice popije i nekoliko čašica rakije - one posebne koju je hteo da otpečati kada upišem studije, ali je pre nekoliko nedelja, posle neke vesti u „Dnevniku", ipak otvorio, otpio četiri prsta i promrmljao: „Malo sutra ćeš ti moći na fakultet - koj' bubreg da prodam za školarinu?!"
Kad sam već kod Boga, moram da ti se pohvalim, Deda Mraze, da ove godine prvi put postim i ponosan sam zbog toga! Mama je jedno jutro otvorila frižider, zatvorila ga i rekla: „Postimo!" A za Božić ću i da se pričestim. Ako ne znaš, to je onaj dan kada jedni govore: „Mlađa dade pet akcija", a drugi odgovaraju: „Vaistinu dade!"
GajaR GajaR 09:58 28.12.2009

da budem malo zlurad

Sinoć sam se izvrsno zabavljao: da gledam sudije koje su u emisiji OB vrištale do neba "što im je neko nepravično presudio..."
Mi građani vrištimo do neba kad nam oni loše presude, i kada iznad njih (Vrhovnog suda) nema nikoga osim boga da mu se požališ, da mu ukažeš na konkrentne primere na korupciju od dna do vrha pravusuđa...
Doduše, Sada imamo Ustavni sud i u njega se kunemo. To je jedini neukaljani autoritet. Od deset postojećih sudija US na javnoj sednici svih njih, najmanje 8 moraju potdžati tvoju žalbu. A svi su nam oni poznati iz njihovog javnog delovanja i pre no što su izabrani sa sudije.
Nedavno mi je US presudio u jednom predmetu, tako što je srušio odluku Vrhovnog suda. Odluku je srušio zato što VSS nije po reviziji poništio odluku Okružnog suda i odlku Opštinskog suda, već je VSS reviziju odbacio "kao nedozvoljenu", a po zakonu je revizija morala biti dozvoljena (obzirom na vrednost spora). Ovde je US, pokazao i vidi se "kao na dlanu" neverovatna korumpiranost sudija u sva tri suda, koja su sudila u konkretnom predmetu. Moj oštetni zahtev prema državi iznosi stotine hiljada evra, koje država po zakonu treba da isplati oštećenom, a ja se pitam da li će sudijama koji su morali da budu potplaćeni, jer toliko neuki nisu mogli biti, tražiti da državi nadoknade štetu. Tako kaže zakon o sudijama i Krivični zakon u "čl. o zloupotrebi zakona od strane sudije". Ako sudije povrede Ustav u čl 31, st 1 i čl. 36, st. 2, kako je to odlučio US, koja je njihova odgovornost, koja je njihova dostojnost da budu sudije?
U naznačenom slučaju zloupotrebili su zakon jedan opštinski sudija, tri okružne sudije i pet sudija VSS!!!
Da sam ja iz državnog organa koje se zove tužilaštvo, morao bih da pokreenem krivični postupak protiv narečenih...ali pošto to nisam, da budem iskren čisto sumnjam da će im dlaka sa glave faliti...
Saša Radulović Saša Radulović 11:18 28.12.2009

Re: da budem malo zlurad

Znam i ja da pravosuđe nije dobro. Ne podržavam ni društvo sudija. Devet godina nisu ništa radili. Međutim.

U interesu građana Srbije je da proces bude transparentan. To se jedino može postići tako što će objaviti tabele sa ocenama sudija. Time ćemo skinuti sve sumnje. Time ćemo omogućiti dobrim i hrabrim sudijama koje su greškom sklonjene, da budu vraćene od strane samog VSS-a u jednoj normalnoj proceduri.

A ne ovako. Oni kažu majke mi, vi kažete oca mi, ja kažem Tita mi.
GajaR GajaR 10:33 30.12.2009

Re: da budem malo zlurad

Znam i ja da pravosuđe nije dobro.

Dapače, ono je "još nedobrije!"...

Samo da ovo pojasnim: kao je pet mušketira VSS upalo u zamku - da ih denucira Ustavni sud.
U vreme kada su mušketiri odbacili reviziju kao nedozvoljenu iako je vrednost spora bila iznad cenzusa, nije postojao ni US niti Zakon o US, a samim tim ni pravo građana da pišu ustavne žalbe. Bili su sigurni da njihovo nepočinstvo može glatko da prođe. Na tu zloupotrebu sudijske funkcije od strane sudija vrhovnog suda, uputili smo pritužbu Nadzornom odboru VSS, a on umesto da kontatuje da je bila zloupotreba ZPP-a, lakonski odbija pritužbu sa formulacijom "da se odluke VSS nemogu pobijati". Smešno, kao da ja to neznam. Zato pored gore pobrojanih 8 sudija koji su zloupotrebili zakonska ovlašćenja treba dodati još i 10 sudija VSS koje su u Nadzornom odboru odbili pritužbu.
Zbog toga tvrdim da 15-torici nasilnika iz VSS nemože niko ništa, a ja lično sam se u to bezbroj puta uverio...
Saša Radulović Saša Radulović 16:55 30.12.2009

Re: da budem malo zlurad

Možda je tako kako kažete. Možda nije. Oni koji vas poznaju, možda bi vam verovali na reč, možda ne bi. Možda meni verujete, možda ne. Da ne bi sve to, dovoljno je:

Dve tabele sa 9+5 kolona. Tol'ko.

It's never too late to do the right thing.
thug_b thug_b 11:21 28.12.2009

nije svinja nego sesir:


zao mi je jer nemam nista sto nije cista zajebancija kao reakciju na ovu... prljavu?
iskreno saosecam sa gradjanima srbije koji razlikuju imaginarni sesir od objavljene tabele i jos im je do tabela stalo.
mozda od cinjenice da su se i reizabrani pojavili u javnosti i prekrstili i levom i desnom ispadne jos nesto do to malo dostojanstva.
godec godec 12:54 28.12.2009

I ja hocu jednu tabelu

Ljudi koji formalno upravljaju Srbijom, nažalost, uglavnom nisu imali neko iskustvo u upravljanju nekim manjim organizovanim sistemom. Da jesu, znali bi da u svakom organizovanom sistemu postoje:

1) procedure kojih se treba pridrzavati i
2) koje treba proveravati i unapredjivati i
3) o kojima treba informisati sve zainteresovane i one koji treba procedure da sprovode.

Ovo gore navedeno je posebno vazno kada su u pitanju ljudi. Njihov izbor, obucavanje, rad i kontrola istog.

Sudije su veoma bitne. Ali bitni su i ministri, predsednici vlada, upravnih odbora, direktori javnih preduzeca..... Nisam siguran da se pri izboru ljudi na ove funkcije postuju neke unapred propisane procedure, bodovanja a o transparentnosti da ne govorim.
A sta je sa obicnim ljudima? Ne mislim na sudije, ministre, politicke i javne funkcionere, direktore javnih preduzeca... Sta je sa obicnim ljudima?

Prosle nedelje su se temperature spustile ispod -20 stepeni. Hiljade gradjana Srbije zive u nehigijenskim naseljima od kartona, a nekoliko malobrojnih "srecnika" u metalnim kontejnerima.

Ja hocu tabelu zbog cega ovim ljudima nisu napravljene kuce koje su pravljene:

1) desetinama porodica cije su kuce unistene zbog klizista prosle godine
2) desetinama porodica cije su kuce poplavljene u Jasi Tomicu
3) hiljadama porodica izbeglih sa podrucja bivse SFRJ kojima su izgradjene kuce ili ustupljeni na koriscenje zidani objekti
4) drzavnim funkcionerima kojima je drzava dodeljivala stanove na koriscenje ili omogucavala njihov otkup pod uslovima mnogo puta povoljnijim od trzisnih
........

Koji je kriterijum da se gore navedenima grade ili ustupaju kuce i stanovi za stanovanje, a ziteljima nehigijenskih karton naselja ne? Molim tabelu sa kriterijumima u kojima bi se videla ta crta i bodovi i kriterijumi po kojima su hiljade ljudi iz kartonskih kuca ostali i dalje bez krova nad glavom.

Dok na -20 ljudi (gradjani nase drzave, i zene i deca) zive u kartonskim kutijama, mnogi blogeri se silno uzbudjuju zbog kisobrana B92, reizbora sudija, genocida od pre vise od pola veka, generalu RM koji je pomagao etnicko ciscenje a sada je premalo slavljen, NJKV i sredstvima koja prima za odrzavanje parka, ..... Na osnovu kog kriterijuma biramo ono na sta cemo da reagujemo? Imamo li neke tabele za nase reakcije? Ljudske tabele, ne u Excellu.

Naravno da sve navedeno zasluzuje veliku paznju. I ljudsku i medijsku. I kriterijumi, tabele, bodovi..... Sve je to ok i veoma korisno i vredno svake pohvale.

Postoji na Animal planetu emisija u kojoj prikazuju kako citavi odredi americkih policajaca brinu o zlostavljanim kucnim ljubimcima. Ove godine su hiljade civila u Avganistanu ubijeni u napadima americkih koalicionih snaga na talibane. Na jednom mestu brinu o zivotinjama koje su pretucene, a na drugom ubijaju ljude. Koji je kriterijum? Jesmo li postali slicni njima?
drug.clan drug.clan 14:25 28.12.2009

Re: I ja hocu jednu tabelu

Dok na -20 ljudi (gradjani nase drzave, i zene i deca) zive u kartonskim kutijama, mnogi blogeri se silno uzbudjuju zbog kisobrana B92, reizbora sudija, genocida od pre vise od pola veka, generalu RM koji je pomagao etnicko ciscenje a sada je premalo slavljen, NJKV i sredstvima koja prima za odrzavanje parka, ..... Na osnovu kog kriterijuma biramo ono na sta cemo da reagujemo? Imamo li neke tabele za nase reakcije? Ljudske tabele, ne u Excellu.

Naravno da sve navedeno zasluzuje veliku paznju. I ljudsku i medijsku. I kriterijumi, tabele, bodovi..... Sve je to ok i veoma korisno i vredno svake pohvale.



sirotinja nikoga ne interesuje, a pogotovo ne ove novopecene neoliberalne kapitaliste koji zele drzavu da pretvore u licni servis bogatih koji bi ih spasavao svaki put kada svojom pohlepom naprave sranje i dovedu sve na ivicu propasti

To su likovi poput trulog kapitaliste gradonacelnika koji su rekli da ljudi ispod gazele moraju da se isele iz beograda jer nemaju licnu kartu izdatu u BG-u koju nisu moglu da dobiju jer su sirotinja a sirotinja ne moze da prijavi mesto boravka jer nema imovinu. I nigde se ni jedan tuzilac ili sudija nije pojavio i rekao da je to strasno krsenja najvisegpravnog akta ove zemlje. Kada nekom bogatom neko naudi tako sto ga nazove pravim imenom - lopovom onda odmah padaju presude za klevete.

to je sudstvo bogatih gde nije vazno sta pise u zakonu vec koliko je skup advokat, bas kao sto je to slucaj u zemlji cijem sudstvu g Radulovic tezi. Za njih je jedino vazno da se presuda donese brzo, kako bi kapital mogao da se obrce i "stvara" novi kapital (sve od vazduha i na kamatnoj grbaci sirotinje).
G r o f G r o f 13:42 28.12.2009

dobar način jer nema načina

Ne postoji način sa kojim bi svi bili zadovoljni.
Ali podržavam svaki potres koji je dovoljno jak da uzdrma tu ušuškane, korumpirane parazite.
....I zato molim sve da ne plaču mnogo nad, navodnom, nepravdom koja im je učinjena.
Saša Radulović Saša Radulović 14:51 28.12.2009

Re: dobar način jer nema načina

Ne plačem ja nad njima, već nad nama. Uklonjene su neke hrabre sudije. Nama je bitno. Ne njima.

Nikakvo dobro ne dolazi od tajno sprovedenih čistki. Nama treba čist početak. Početak neće biti čist bez objavljivanja dve tabele sa 14 kolona.

Želim da mogu da kažem da je posao dobro urađen, da su napravljene neke greške koje su ispravljene u jednoj otvorenoj transparentnoj proceduri. Treba imati moralne snage za to.
tajatehno tajatehno 22:40 28.12.2009

Pravedan i posten izbor

Da li je iko normalan ocekivao pravedan i posten izbor sudija u drustvu kao sto je nase?
Da li je iko normalan ocekivao da ce stranke stajati po strani prilikom izbora,i da VECINA sudija nece traziti od njih pomoc za sopstveni izbor?
Ne razumem cemu cudjenje?
Saša Radulović Saša Radulović 00:16 29.12.2009

Re: Pravedan i posten izbor

Ne razumem kako je moguć ovakav odnos prema sopstvenom životu?

Ovom logikom, sve što vam se dešava ste zaslužili, svi pokušaji su bezpredmetni i nikakve promene nisu moguće.

I ko se čudi?
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:59 29.12.2009

kriticki (ne)raspolozen

Da li je iko normalan ocekivao pravedan i posten izbor sudija u drustvu kao sto je nase?

Drustvu il' vlasti?
Ja se nesto ne osecam krivim za izbor sudija .
ivanbgd001 ivanbgd001 15:04 29.12.2009

Re: kriticki (ne)raspolozen

Ne postoji nikakva tabela u kojoj bi mogle biti izražene neke važne kategorije za izbor sudija, na primer pritužbe učesnika u postupku, za koje je utvrđeno da su osnovane, poštovanje radnog vremena od strane sudije, da li se sudija angažuje dovoljno na predmetima ili izradu presuda prepušta sudijskim pomoćnicima u preteranoj meri.

To su po meni važnija pitanja nego razni statistički podaci koji se mogu izraziti u tabeli.


Saša Radulović Saša Radulović 15:56 29.12.2009

Re: kriticki (ne)raspolozen

U ovom trenutku možemo tražiti samo ono što stoji u Odluci. Vreme predloga drugačijih kriterija je pošlo onda kada je donešena navedena odluka. I sam sam "spavao" u to vreme i verovao da se posao radi savesno.

Sada mogu samo da tražim dve tabele sa 9+5 kolona. Tol'ko.

Pretty please with sugar on top. Clean the ...
ivanbgd001 ivanbgd001 21:41 29.12.2009

Re: kriticki (ne)raspolozen

Saša Radulović
U ovom trenutku možemo tražiti samo ono što stoji u Odluci. Vreme predloga drugačijih kriterija je pošlo onda kada je donešena navedena odluka. I sam sam "spavao" u to vreme i verovao da se posao radi savesno.

Sada mogu samo da tražim dve tabele sa 9+5 kolona. Tol'ko.

Pretty please with sugar on top. Clean the ...

Није реч о увођењу нових критеријума, ово што сам навео(притужбе грађана, радно време итд.) већ сада представља критеријум, једино се не може изразити табеларно.

Не би ни био потребан било какав Савет нити процедура реизбора, да је све тако једноставно и да се на основу табела може проценити ко треба да буде судија.

Савет, уколико се заиста жели да он буде независно судско тело које бира судије, мора имати и неки простор за "слободно судијско уверење" као и основни, виши и други судови.Зато је и формиран Савет, пошто увек око избора судија, онај који бира има простора за дискреционо одлучивање и евентуалну злоупотребу, па је процењено да је боље да таква дискрециона овлашћења, која објективно пружају могућност за злоупотребу, има једно тело попут Савета него парламент или влада.

Да ли је у раду Савета било непотизма, личне нетрпељивости, погрешних процена кандидата и у коликој мери поуздано не знам, али знам да је оваквом медијском притиску на граници медијског линча и силовитом оспоравању одлука изложен једино Савет, а ово није први пут да се бирају судије и тужиоци у Србији.Уверен сам да је реизбор спроведен од стране Савета много непристраснији и поштенији него ранија процедура где је извршна власт de facto бирала судије а парламентарна већина увек усвајала предлог владе.Пре пар година, влада је просто именовала заменике тужилаца и судије за прекршаје, парламент је раније бирао судије и нигде толике хајке на законодавну и извршну власт.Просто министар одлучио да овај или онај треба да буде судија, тужилац и сви задовољни нико не помиње критеријуме, табеле итд.

Ваљда је мало теже ударити на извршну или законодавну власт а Високи савет судства и није нека права власт па јавност и медији сада показују како је лако нападати очигледно најслабију грану власти у Србији-судску власт.

Изгледа да је најбоље да се вратимо на стари систем, нека политичари бирају судије, па нека ДС добије 50-60 % судија, Г 17 и остали колико им већ припада по коалиционом споразуму, па ако се промени власт нека судије пакују кофере и нека онда СНС и ДСС именују своје судије.Наша јавност или бар добар део ње, није још спремна да прихвати да једно независно судско тело(које тек пролази кроз "порођајне муке" и тек треба да заживи) бира судије, али би врло радо прихватила одлуке политичара као неспорне.

.
Saša Radulović Saša Radulović 22:33 29.12.2009

Re: kriticki (ne)raspolozen

Sve ste rekli osim suštine. Imate razna objašnjenja, govorite o linču, o tome šta vi znate, šta ja znam. A stvari su izuzetno jednostavne.

Ima odluka. Odluka govori o 9+5 kriterija. Citirah vam. Traži se transparentnost. Traži se javnost.

Dve tabele. 9+5 kolona. Tol'ko.

It's never too late to do the right thing.
ivanbgd001 ivanbgd001 00:39 30.12.2009

Re: kriticki (ne)raspolozen

Ja vam upravo navodim suštinu-da je nemoguće valjano obrazložiti razloge za (ne)izbor nekog kandidata u bilo kakvoj tabeli ili na neki sličan način .
Razlikuju se materije koje sudije rade, na primer u nekoj materiji je i 10% ukinutih odluka previše a u drugoj materiji je prihvatljivo i 30% ukinutih odluka, i svaka tabela bi pokazala iskrivljeno stanje i favorizovala sudije koje rade određenu materiju.

Jasno mi je da vi želite obrazloženje ovih odluka, što je sasvim opravdano, jer je za sudije važila oboriva pretpostavka da ispunjavaju uslove za reizbor, pa Savet treba da obrazloži na osnovu čega je "oborio" ovu pretpostavku za svakog sudiju pojedinačno.
Obrazloženje odluke o neizboru bi moralo da bude opisno i moralo bi individualno da se precizira za svakog sudiju zbog čega nije izabran a ne bi moglo da bude neki statistički bilten .
Savet je najavio da će neizabrani kandidati posle 1.1.2010 godine dobiti pismena obrazloženja zbog čega nisu izabrani pa bi sa kritikama valjalo sačekati do tada.

Prvo je objavljena odluka(dispozitiv) a naknadno će se izraditi kompletna odluka sa obrazloženjem, to mora da je poznato i neizabranim sudijama, koji na isti način donose presude, prvo je objave a kasnije izrade otpravak presude.





Saša Radulović Saša Radulović 08:22 30.12.2009

Re: kriticki (ne)raspolozen

Naravno da nije nemoguće. Ima odluka. Odluka govori o 9+5 kriterija. Dve tabele. 9+5 kolona. Tol'ko.

It's never too late to do the right thing.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 19:59 30.12.2009

Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

"Ono što me je šokiralo je da je glavni sudija na glavnom dnevniku rekla da joj javljaju iz cele Srbije da su pogodili u 90% slučajeva. Ovo je zaista šokantno. Recimo da je tačno. Recimo da su pogodili u 90% slučajeva. Šta je sa onih 10%? Radi se o 240 sudija. Recimo da je među njima samo 10 hrabrih sudija koje su sklonjene. Samo 10. "

Saša, pored ovoga što navodite, ja bih samo dodao zaprepašćenost rečju - postpukom - POGODILI SMO!!!

To i ilustruje gnev javnosti.. Znači pored svih najsvetlijih glava i procedura i najboljeg postupka do sada, sistem se sveo na pogađanje... Pa smo srećni jer imamo visok procenat šuta ...

Dve tabele koje tražite i koje su trebale biti javne - pa makar imena sudija bila šifrovana - nećemo dobiti jer sumnjam da i postoje... A one koje postoje sumnjam da će objaviti... Sve dok nam se glavne političke stranke finansiraju iz tri bankrotirane trafike, na primer, moraju se ostaviti sivi kanali finansiranja partijskih mašinerija... To vam logika nalaže iako se stomak grči... Sa druge strane imamo Evropu koja nas "samo posmatra" pa moramo da napravimo pozorišnu predstavu da svi budu zadovoljni... Osim, naravno, nas malenih poreskih platiša koji smo interesantni onaj jedan dan u četiri godine...
ivanbgd001 ivanbgd001 20:54 30.12.2009

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Ovo je zaista šokantno. Recimo da je tačno. Recimo da su pogodili u 90% slučajeva. Šta je sa onih 10%? Radi se o 240 sudija. Recimo da je među njima samo 10 hrabrih sudija koje su sklonjene. Samo 10. "

Мислим да је боље да 90 лоших судија остане без функције, уз 10 поштених који ће такође са њима отићи у "пакету".

Увек се са болесним ткивом одстрањује и нешто здравог, немогуће је спровести 100% прецизну "операцију".

Saša Radulović Saša Radulović 22:16 30.12.2009

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Мислим да је боље да 90 лоших судија остане без функције, уз 10 поштених који ће такође са њима отићи у "пакету".

Увек се са болесним ткивом одстрањује и нешто здравог, немогуће је спровести 100% прецизну "операцију".


Šokantno. Vi ili ne vidite koliko je ovo što ste rekli pogrešno ili vidite ali ... Ne znam šta je gore.

Kako znate da je 90 loših ostalo bez funkcije? Kako znate da je 10 poštenih otišlo sa njima u paketu?

Iz čistki nikada ništa dobro nije nastalo. Komunistički pristup smo probali. Ne valja.

Ono što uvek valja su jasni kriteriji i transparentnost. Ne postoji ni jedan razlog protiv transparentnosti. Osim naravno nacionalne bezbednosti ili stabilnosti vlade

Dve tabele sa 9+5 kolona.
drug.clan drug.clan 17:39 31.12.2009

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2

Iz čistki nikada ništa dobro nije nastalo. Komunistički pristup smo probali. Ne valja.


jedino su cistke kroz istoriju uspevale da donesu promenu - nekad na bolje nakad na gore ali jedino su one uspevale

ko kaze da komunisticki pristup ne valja? imate vi neki argument za ovo? bilo vam je lose u komunizmu? da li je vecini bilo bolje nego pre i posle komunizma?

mante se vi vase teorije da je taj vas liberalni kapitalizam dobar jer je do sada uspeo samo u drzavama koje su sisale svo svoje dobro iz nekog drugog
ivanbgd001 ivanbgd001 20:08 31.12.2009

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Saša Radulović
Мислим да је боље да 90 лоших судија остане без функције, уз 10 поштених који ће такође са њима отићи у "пакету".

Увек се са болесним ткивом одстрањује и нешто здравог, немогуће је спровести 100% прецизну "операцију".


Šokantno. Vi ili ne vidite koliko je ovo što ste rekli pogrešno ili vidite ali ... Ne znam šta je gore.

Kako znate da je 90 loših ostalo bez funkcije? Kako znate da je 10 poštenih otišlo sa njima u paketu?

Iz čistki nikada ništa dobro nije nastalo. Komunistički pristup smo probali. Ne valja.

Ono što uvek valja su jasni kriteriji i transparentnost. Ne postoji ni jedan razlog protiv transparentnosti. Osim naravno nacionalne bezbednosti ili stabilnosti vlade



Nije uopšte šokantno, neka strada i neki dobar sudija u paketu sa grupom loših.Sudska vlast je jedna grana vlasti, i moramo imati isti kriterijum prema sve 3 grane vlasti.Neka korektan poslanik i ministar ode sa funkcije u paketu sa lošim, isto tako i sudija.

Pravilo "bolje da 100 krivih prođe nekažnjeno, nego 1 nevin da strada" ne važi ovde, nego u krivičnom postupku gde se ograničavaju osnovna ljudska prava isključivo na osnovu dokazane krivice i stepena odgovornosti.
Vršenje sudske vlasti nije ničije osnovno ljudsko pravo, može se biti ravnopravan građanin i bez toga.

Saša Radulović

Dve tabele sa 9+5 kolona.

Nikakve tabele i kolone ne treba objavljivati, to su statistički podaci koji ne otkrivaju suštinu i koje ne mogu da shvate novinari, mediji i blogeri, jer nemaju blage veze sa tom materijom.Zakon ne predviđa obavezu VSS da objavljuje statističke podatke.

Na osnovu tih "tabela" i statistika, na primer, neki sudija može tvrditi u medijima da mu je u proteklih nekoliko godine ukinuta samo jedna ili nijedna odluka .Sada bi neko neupućen pomislio da je reč o izvanrednom uspehu, ali sudija na primer radi u drugostepenom sudu, u IP veću(izvršni postupak), njemuj se ne ukidaju odluke, nego on ukida/potvrđuje odluke sudija nižih sudova.Taj "argument" bi vredeo da je on sudija prvostepenog suda, a sudijama drugostepenog suda se jedino mogu ukinuti odluke po vanrednom pravnom leku.U izvršnom postupku, najčešći vanredni lek-revizija nije dopušten, pa de facto takve sudije ne mogu imati ukinute odluke, jer na njihove odluke stranke nemaju pravnog leka.

Ovo navodim samo kao ilustraciju i primer, koliko su tabele i razne statistike bezvredne, a u medijima imamo neke sudije drugostepenih sudova koji potežu broj ukinutih odluka kao neki kriterijum, iako je po prirodi njihovog posla taj kriterijum bezvredan.

Od 9 kriterijuma, većina nije uopšte primenjiva na sudije drugostepenih sudova, već se isključivo odnose na sudije prvostepenih sudova, a kriterijum zastarelosti se isključivo može primeniti na sudije-krivičare.

Najviše se diglo buke upravo oko neizabranih sudija Okružnih i Vrhovnog suda a to su do sada bili sudovi drugog i trećeg stepena , oni se najviše pozivaju na razne statistike i tabele, prebačene norme, a na njih većina tih statistika nije primenjiva.






GajaR GajaR 00:16 02.01.2010

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Malo čerez statistike...

Najviše se diglo buke upravo oko neizabranih sudija Okružnih i Vrhovnog suda a to su do sada bili sudovi drugog i trećeg stepena , oni se najviše pozivaju na razne statistike i tabele, prebačene norme, a na njih većina tih statistika nije primenjiva.


"Ide mara preko sela 60% nevesela..." . Čini mi se da je ovu sentencu smislio prof. Pečujlić
stecajac stecajac 16:51 02.01.2010

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Prvi mačići se u vodu bacaju.
Niste komentarisali Pravosudnu akademiju i ulogu koju će ona imati.
Statistika je samo sitan detalj u vrednovanju i po meni neprimenjiva u potpunosti oko vrednovanja rada sudija.
Nekako moje iskustvo nameće zaključak da su najkorumpiraniji oni najstručniji koji najviše i poznaju zakone i pravo.
Vi ste mi malo sumnjivi Saša.
Da Vam nisu smenili stečajne sudije i sudije nepromenjivih stečajnih veća koje su Vas možda prečesto imenovale u stečajnim postupcima?
Vaša navodna potreba za statistikom mi liči na potebu za ubeđivanjem da zajedno jedemo sarmu bez obzira što Vi krkate čisto meso a ja presan kupus.
Btw, da li možete da podelite ličnu statistiku vođenja stečajnih postupaka. Koliko je vaš prosek, sprovođenja stečajnih postupaka(u godinama) , ili ta statisktika ne treba da bude transparetna i javna?
Imate li neke tabele da predstavite?
Možda Vam nove-stare sudije Trgovinskog suda Beograd ne odgovaraju za nastavak blagorodnih stečajeva?
Saša Radulović Saša Radulović 17:07 02.01.2010

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Nekako moje iskustvo nameće zaključak da su najkorumpiraniji oni najstručniji koji najviše i poznaju zakone i pravo.
Vi ste mi malo sumnjivi Saša.


Sram vas bilo gospodine Čvoroviću. Sa ili bez pseudonima.
Saša Radulović Saša Radulović 17:11 02.01.2010

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Od 9 kriterijuma, većina nije uopšte primenjiva na sudije drugostepenih sudova, već se isključivo odnose na sudije prvostepenih sudova, a kriterijum zastarelosti se isključivo može primeniti na sudije-krivičare.


Nikakve tabele i kolone ne treba objavljivati, to su statistički podaci koji ne otkrivaju suštinu i koje ne mogu da shvate novinari, mediji i blogeri, jer nemaju blage veze sa tom materijom.Zakon ne predviđa obavezu VSS da objavljuje statističke podatke.


Zaista je šokantna vaša argumentacija. Ja se iskreno nadam da niste negde u pravosuđu ili još gore u izvršnoj vlasti koja sprovodi reformu.

Šta su kriteriji ako nisu oni koji su objavljeni u Odluci?
ivanbgd001 ivanbgd001 05:30 03.01.2010

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Saša Radulović
Od 9 kriterijuma, većina nije uopšte primenjiva na sudije drugostepenih sudova, već se isključivo odnose na sudije prvostepenih sudova, a kriterijum zastarelosti se isključivo može primeniti na sudije-krivičare.


Nikakve tabele i kolone ne treba objavljivati, to su statistički podaci koji ne otkrivaju suštinu i koje ne mogu da shvate novinari, mediji i blogeri, jer nemaju blage veze sa tom materijom.Zakon ne predviđa obavezu VSS da objavljuje statističke podatke.


Zaista je šokantna vaša argumentacija. Ja se iskreno nadam da niste negde u pravosuđu ili još gore u izvršnoj vlasti koja sprovodi reformu.

Šta su kriteriji ako nisu oni koji su objavljeni u Odluci?

Pročitajte tih 9 "kriterijuma" i razmislite da li se broj ukinutih odluka, otvorenih rasprava pred drugostepenim sudom, ponovo otvorenih rasprava posle zaključenja, broja meritorno rešenih predmeta, mogu primeniti na sudije drugog i trećeg stepena-okružnih i vrhovnog suda.

Tih 9 razloga nisu kriterijumi za izbor nego razlozi za sumnju u stručnost i osposobljenost sudije, time se sudija samo "kvalifikuje" za eventualni neizbor, a definitivna odluka se mora doneti na osnovu slobodne procene u zavisnosti od materije koju je kandidat sudio i suda gde je radio..Nije uopšte predviđeno ni zakonom ni podzakonskim aktima da se te statistike mehanički primenjuju i da se formira neka tabela.

Na primer, da li je bolji sudija prvostepenog suda koji ima 20 presuda izrađenih posle roka, posle 2-3 meseca, ili sudija drugostepenog suda koji ima samo 3-4 takve odluke urađene posle 1-2 godine, to je stvar slobodne procene članova Saveta.Tu nikakve tabele ne mogu ništa pokazati.

Statistike i razni tabelarni pregledi bi pokazali da su sudije drugostepenih sudova i Vrhovnog suda, izuzetne sudije jer se 4 ili 5 razloga od ukupno 9 za sumnju u njihovu stručnost na njih ne mogu primeniti pa bi imalo najmanje sumnje u njihovu stručnost i osposobljenost.

Dobro je poznato da se na drugostepenu odluku nekih Okružnih sudova čekalo u proseku 2 godine, a da je Vrhovni sud umeo i posle 5 godina da ukine pravosnažnu presudu u parnici, pa je poverilac moraoo vraćati primljeni iznos po pravosnažnoj presudi sa kamatom.U kr.postupku Vrhovni sud je često ukidao pravosnažnu presudu posle nekoliko godina, što je redovno vodilo zastarelosti kr.dela.
Statistike, tabelarno prikazane, bi pokazale da su to izuzetno ažurne sudije, a ja ne znam nikoga ko je dobio odluku Okružnog suda za 2-3 meseca ili Vrhovnog za 6 meseci već se to meri godinama.

Pošto se u medijima najviše čuju baš neizabrane sudije 2 i 3 stepena, iz toga je lako zaključiti da su oni najgore prošli na reizboru, a mislim da se to desilo upravo zbog ovoga što sam gore naveo, zbog odluka po žalbi donetih posle 2-3 godine, i odluka po vanrednim pravnim lekovima nakon 4-5 godina..

Bilo je potpuno nerazumno zadržavati sudije koji svojim višegodišnjim odlučivanjem po pravnim lekovima dovode do besmislenosti svaki sudski postuupak, jer koja je svrha odluke posle 4-5 godina.





Saša Radulović Saša Radulović 17:22 03.01.2010

Re: Otkud vrapčić crvkutančić da POGODI 2 i 2

Zaista ne razumem zašto uporno objašnjavate stvari za koje nije potrebno objašnjenje.

Potpuno je nebitno šta ja sada mislim o toj Odluci, šta vi sada mislite o toj Odluci, da li da razmislimo ili da ne razmislimo. Potpuno je nebitno šta se u medijima čuje. Potpuno je strašno govoriti o tome da je 90% pogođeno i da je broj 90 ocenjen odokativnom metodom predsednice VSS-a na osnovu poziva koje ona dobija iz cele Srbije. Potpuno je nebitno da li vi pod pseudonimom mislite da je to tačno, ili ja mislim da su hrabre sudije sklonjene. Možda sam ja u zabludi ili imam drugačije interese. Možda ste vi u pravu.

Sve ovo služi za skretanje sa jedne jedine teme. A ona je:

Izbor je vršen po Odluci. Postoji 9 kriterija za neizbor i 5 kriterija za izbor. Objaviti dve tabele. Ne razumem nikoga ko ne želi da objavi dve tabele. Pa ni vas.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana