Astrologija| Budućnost| Hobi| Istorija| Kultura| Literatura| Nostalgija| Planeta| Reč i slika

Tetka Cvijetin info servis

Dragan Jakovljević. RSS / 10.01.2010. u 13:35

(...) Из Црне Горе се једном приликом у моју ноћну радио емисију укључио припадник оне струје која ту данашњу државу сматра једним од локалитета настањених српским племенима и прапостојбином већине српског живља на Балкану. Упркос разумевању за укорењено историјско памћење у које су се, у наше време, прилично неспретно уплеле кабинетске маказе и гумице, ипак сам се спремао да упозорим овог слушаоца да тај део своје беседе остави за нашу преподневну дебатну емисију. Јер, било је много упутније да га на то упозорим ја, него мој разгоропађени уредник, неки минут касније.

Наш шеф је, наиме, био у стању да се у било које доба ноћи јави телефоном и водитељу подели пацке због неке несмотрености, не само у интерном разговору са њим, него и директно у програму. Дешавало се чак и да се он, одакле би него из кревета, уместо водитеља извини слушаоцима због нечега што је сматрао неопростивом грешком у емисији, убеђен да је тиме код њих добио велики плус и да је најпримеренија казна за његовог подређеног колегу у студију понижење које ће му на тај начин приредити пред аудиторијумом. После таквих испада слушаоци су нам се масовно јављали да питају „који је био тај живчани кретен", али нико из редакције никада није показао довољно куражи да му то пренесе. За онога ко би се на тако нешто усудио, био би то професионални харакири.

На сву срећу, моја интервенција ипак није била неопходна, пошто се слушалац врло брзо прилагодио концепцији ноћног програма. Почео је од тога како је свака трудна жена изложена великим опасностима, од којих највеће проблеме могу да изазову урокљиве очи оних који је посматрају. Саветовао је свим будућим мајкама да се током трудноће не појављују често на јавним местима, јер се у тој маси људи лако може наћи неко ко ће својим погледом да науди њој, или детету.

За жеље будућих родитеља и прогнозе радознале родбине у вези пола детета, које су присутне откад је света, рекао је да оне увек иду укорак с магијским радњама. То су неки несвакидашњи поступци који, према убеђењу њихових актера, могу да дају поуздану информацију, па чак и да утичу на то да ли ће трудница на свет донети будућег наследника, што по правилу грозничаво прижељкује мушки део домаћинства, или пак девојчицу, која се у патријархалним срединама дочекује као потпуни пораз мушкости у фамилији, или у најбољем случају као „утешна награда".

По саветима таквих зналаца, препоручљиво је да трудница спава на десној страни, а будући отац у чарапама, како би им се родио син. Осим тога, трудница, треба да бира кору док једе хлеб, јер асоцира на чврстину и снагу коју, према очекивањима ближњих, треба да има мушко новорођенче. То је, наводно, гаранција не само да ће се им се родити наследник, него и да он неће бити од оних који се уместо митраљезима и мачевима радије играју луткама или, не дај Боже, прескачу ластиж! За Црногорце би, како рече слушалац, тако нешто била невиђена срамота, много већа него што је рођење кћерке.

Испричао је и како у његовом крају влада мишљење да ће се родити женско дете уколико будућа мајка његове прве покрете осети ван куће. Ако се пак то догоди у кући, долазак мушког наследника на свет је неминован.

Али, ни понашање саме труднице није без утицаја на пол детета. Уколико она током бременитости омрзне млеко, верује се да носи мушко дете; ако се заинтересује за ручни рад, родиће кћерку; ако сања оружје, на свет ће донети сина; ако се у трудноћи пролепша родиће мушко, а ако поружни - женско дете „јер јој кћерка краде лепоту"; ако јој је стомак висок, носи дечака, а ако је низак - девојчицу. И тако редом...

А онда је, вероватно са неког списка сеоске врачаре, почео да набраја шта жена која чека принову сме, а шта нипошто би смела да ради: не сме да једе месо од стеоне краве, јер би детету нарасла гуша; за њу је начето воће забрањено, да се детету не би јављале ране по лицу; трудницу ваља нудити јелом или пићем, јер ако се од ње нешто сакрије, дете то неће волети док не умре особа која је то сакрила; будућа мајка не сме себе додиривати по телу ако пожели неко јело, јер ће дете на том месту имати белег у облику онога што је мајка пожелела; није пожељно да трудница види змију, јер ће јој дете бити пегаво; не треба да прелази преко конопца или ланца, јер би се тада дете родило са пупчаном врпцом обмотаном око врата; она такође не треба да слуша када се кољу животиње, јер ће јој дете хркати док спава; не ваља да прескаче преко секире, пошто ће јој дете тада имати расечену усну; зечје месо никако не сме да јој се нађе на трпези, нити је добро да у трудноћи види зеца, јер ће се тада дете родити са зечјом усном; мора да води рачуна да којим случајем не поједе воћку неког неприродног облика, јер ће јој тада дете бити наказно.

Али, према веровањима у тим крајевима, није довољно да будућа мајка буде обазрива само пре порођаја. И када дете дође на свет, довољан је само један „несмотрен потез" па да ствари крену наопако. Као прво, пупчану врпцу треба одсећи неким оштрим сечивом, ножем или српом, како би дете било отпорно на болести и друге невоље које га могу снаћи у животу. У његовој близини треба да се нађе потковица или неки сличан метални предмет, јер ће тако бити заштићено од злих сила. Дечје ствари и пелене не треба ноћу остављати напољу, како неко недоборнамеран не би преко њих нанео новорођенчету и његовој породици зле чини. Није добро ни љуљати празну дечју колевку, а ни прескакати дете, јер оно у том случају неће више расти. Готово свака старија жена посаветоваће младу мајку да у првих четрдесет дана бебу не износи напоље, јер у противном ризикује да ће дете неко урећи.

Према народном веровању, зле или урокљиве очи могу имати и мушкарци и жене, мада они сами не морају бити свесни тога. Ипак, сматра се да је много више жена са злим очима и да оне својим погледом могу напакостити и нанети зло сваком живом бићу, а нарочито деци.

Завист и злоба су најчешћи повод урока. Такве особе се претварају да се нечему диве или да нешто хвале, а заправо у себи желе лоше, па ту своју жељу исказују злим погледом или неискреним речима. На тај начин, према Црногорчевом казивању, долази до урока.

Међутим, како рече, не мора неко да буде злобан да би имао урокљиве очи или речи, јер у свакој хвали и дивљењу, и у сваком погледу, крије се моћ урока. Отуда је и данас уобичајено да се, приликом хвале или говора о нечем добром и позитивном, куцне у дрво или камен и каже: „Да не чује зло" или „Да није урока..".

Као најефикаснију заштиту од урока, Црногорац је споменуо амајлије. То су предмети за које се вeрује да имају магичне моћи да уништавају утицаје урокљивих очију, злих духова, враџбина и других зала која могу да снађу људе, животиње, биљке, или читава домаћинства. Могу се носити окачене око врата, ушивене за капу или одећу, затворене у кесице, замотуљке или кутијице. Амајлије које се најчешће користе су комадић тисовине, испаљено пушчано зрно, вучји зуб, папак или комадић коже, зечја шапа или разне лековите траве, појединачно или у комбинацији са другим травама и амајлијама.

- Ако ништа од тога не помогне, онда сте, богме, дубоко забраздили... Такви онда морају на специјални третман код наше тета Цвијете. Али, знате, она има толико посла да ни на телефон не стиже да се јави, него јој се јавите мејлом, а њени унуци ће вас већ убацити негде у распоред... - рече говорљиви Црногорац, кога смо тонац и ја, срећом, обуздали пре него што је изговорио врачарину мејл адресу.

Искључили смо га из емисије чим смо схватили да је читав његов монолог у ствари био покушај да нашу ноћну емисију претвори у тета Цвијетин бесплатни ЕПП. Шеф ми је сутрадан рекао да сам то учинио у последњем тренутку, јер се, када је Црногорац споменуо мејл адресу, већ хватао за телефонску слушалицу. Рече како је имао намеру да ми пред свим ноћобдијама поручи да се за своју следећу плату јавим госпођи вештици. (...)

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 15:06 10.01.2010

Predviđanje

U mom mestu se prekjuče rodila divna devojčica! A 4-5 meseci ginekolog je tvrdio majci da će biti dečak. Onda roditelji pokupovali sve za bebu u PLAVOJ boji Sigurno nisu slušali neki savet 1 O doktoru i da ne govorim,
sanja_idf sanja_idf 16:47 10.01.2010

Re: Predviđanje

Sigurno nisu slušali neki savet 1 O doktoru i da ne govorim,



Ili pupcana vrpca moze da podseti na pishy ako se tako namesti...
selica_nena selica_nena 01:03 11.01.2010

Mali saveti, nikakva pomoć!

Stvarno ima nebrojeno iracionalnih zabrana kad je trudnoća u pitanju. Od onih da ne jedeš luk i zelene džanarike-da ti deca ne budu ljuta, do najgluplje moguće - da ne spavaš u sobi čiji prozor natkriljuje orah ili bor. U bolnici, na održavanju trudnoće, sam srela ženu koja se 3 meseca nije kupala, jer su je ubedili da će izgubiti plod ako to uradi pre nego što oseti da je beba "oživela". Zamisli taj užasni vonj!
Postoji običaj da se trudnici krišom stavi so na kosu, pa gledaju šta će prvo dodirnuti. Ako se uhvati za nos - biće muško, usta označavaju devojčicu. Kod mene su sve promašili, al' najluđe mi je ono kad se skupe komšinice, pa jedna garantuje da nosim muško, a druga za iste te znakove tvrdi da ću roditi devojčicu.
I za kraj jedna istinita priča: poznanica posle dve devojčice za redom, a očajne zbog prebacivanja ode kod lokalne vračare da joj izbaje muško dete. Vračara je posavetovala da muž pristupi poslu obuven u čizme, sa vojničkim opasačem i kravatom na golo telo. I muž pristane. Nekim čudom stvarno dobili sina, ali ponosnog oca prati salva smeha gde god se pojavi. Samo ga zamisli tako opremljenog.
the_raven the_raven 11:59 11.01.2010

Kako dobiti musko dete... :)

Posto je novopecenoj mladi od krucijalnog znacaja da rodi naslednika jer se u nekim sredinama mlade snajke jos vrednuju po tome sta su rodile, postoji jos gomila metoda za dobijanje naslednika.
Osim ovog opasaca i cizama, tu su i razne poze koje garantuju da ce ishod takvog vodjenja ljubavi biti musko cedo.
Mada sumnjam da su te price izmislile mlade snajke radi interesantnijeg seksualnog zivota. :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana