Istorija| Sport| Umetnost| Zdravlje| Život

London, Kremna, NY, but no shoes with springs be allowed

Time Bandit RSS / 12.01.2010. u 06:49

London 

That no shoes or boots with spikes or sprigs be allowed  

je bilo jedanesto pravilo, od dvanaest, malo čudno ali ko zna kakve su sve invencije viđene od tadašnjih boksera u nastojanju da dotuku protivnika . Nova pravila je sastavio sportski vizionar John Graham Chambers 1865 godine u cilju boljeg organizovanja boks mečeva, a koja bi takođe omogućila fer borbe, prijatnu nedeljnu zabavu i klađenje džentlmenima koji su do tada gledali iscrpljujuće borbe golorukih boksera.

Pod patronatom devetog Marquess of Queensberry-a, godine  1867 (deveti je po Biritanici, a na drugim mestima jedva osmi), ova pravila su predstavljena u Londonu i zamenila su London Prize Ring Rules koja se pominju još od 1743. Markiz je voleo sport i u nedostatku sparing partnera propustio bi sopstvenog sina kroz šake.  Neki kažu da je bio i mekane duše pa je Oscar Wilde-a radije poslao u zatvor na dve godine nego da ga prevaspitava na ulici kao svoje potomke.

Promena pravila je ubrzo transformisala prljave tuče, u kojima je gotovo sve bilo dozvoljeno, u organizovani sport, i za tadašnje vreme prihvatljive borbe koje bi manje sablažnjavale engleske puritanace.

 The Queensberry rules for the sport of boxing

1.     To be a fair stand-up boxing match in a 24-foot ring, or as near that size as practicable.

2.     No wrestling or hugging allowed.

3.     The rounds to be of three minutes duration, and one minute's time between rounds.

4.     If either man falls through weakness or otherwise, he must get up unassisted, 10 seconds to be allowed him to do so, the other man meanwhile to return to his corner, and when the fallen man is on his legs the round is to be resumed and continued until the three minutes have expired. If one man fails to come to the scratch in the 10 seconds allowed, it shall be in the power of the referee to give his award in favour of the other man.

5.     A man hanging on the ropes in a helpless state, with his toes off the ground, shall be considered down.

6.     No seconds or any other person to be allowed in the ring during the rounds.

7.     Should the contest be stopped by any unavoidable interference, the referee to name the time and place as soon as possible for finishing the contest; so that the match must be won and lost, unless the backers of both men agree to draw the stakes.

8.     The gloves to be fair-sized boxing gloves of the best quality and new.

9.     Should a glove burst, or come off, it must be replaced to the referee's satisfaction.

10. A man on one knee is considered down and if struck is entitled to the stakes.

11. That no shoes or boots with spikes or sprigs be allowed. 

12. The contest in all other respects to be governed by revised London Prize Ring Rules.

 

Kremna

upekla zvezda, sede u hladu šljive i piju šljivovicu

- To šaketanje koje si vido kod prečana kume Miloje, e to ćeš da gledaš ako doživiš posle drugog velikog rata na vako jednom prozoru koji će biti na kutiji.

- Prozor na kutiji veliš, a jal drvena?

- Jakako drvenoj, sa vako jednim prozorom.

- A kako ću se opkladiti na čoeka, jer sam čuo da se klade pa ondak gledaju?

- E to će biti mlogo kasnije, u prečana a preko debelog mora doći će jedan čoek sa detinjim licem i ondakar će da ugodi da svi mogu da se opklade kroz kutiju sa prozorom.

- Jal to ista drvena kutija ili neka druga, čiča Taraba.

- Jebem li ga, izgleda da nije a može da bidne i da jeste, a i njin prozor se drugačije zove a ja neumem da iščitam ta stranska slova, a ni ova naška ako ćemo pravo...

- Blago tebe čiča Taraba, i ja bi a da imadnem vremena sedeo na šljivi i možda vido to što i ti vidiš.

- E nije samo popeti se, kume Miloje, treba znati i na koju šljivu da se popneš, nego nisam ti još sve reka, biće tu jedan crn čoek ka ugarak, a ondakar će on u tom šaketanju da prebije pedeset ljudi, zove se nekako po stranski a ja bi reko Gvozden

- Gvozden veliš, a što ne Uglješa ako je već tako sav garav...

- Jebem li ga, tako mi se javlja...nego kume nemoj više da moliš za milostinju ni tamo a ni ođe, nije red da te pamte po tome...

 

New York, Catskill

U maloj sali za vežbanje, iznad oronulog restorana, čika Cus D’Amato je učio decu boksu. Jedan mali crni dečak iz škole za specijalno vaspitanje je bio talentovaniji od svojih vršnjaka a brzo se ispostavilo i onih starijih. Nesporni talenat je imao snagu i brzinu, urođene skladne pokrete, i ispravno je izvodio uptustva čika Cus-a već prilikom prvog ponavljanja. Stari trener je voleo da vidi da neko od njegovih učenika ima više sposobnosti i lakše uči od ostalih.Teško je biti trener prosečnima, jer boks i nije sport za prosečne - njima u glavi dugo zveči.

 

article-1220014-00EF2BDF00000191-921_468x361.jpg 

Čika Cus je bio stara škola, legendarni trener, koji je koristio reč prizefighting kada bi pričao o boksu, a svoje učenike je učio sledećem:

Bokserski stav, svaki bokser stoji sa nogama raširenim u širini sopstvenih ramena i vodećom nogom polu iskoračenom i blago savijenom u kolenu, vodeće stopalo je pod uglom od oko 22.5 stepeni u odnosu na središnju horizontalnu osu koja prolazi kroz torzo boksera. Stražnja noga je pola koraka udaljena od vodeće . Tokom izvođenja udaraca balans je uglavnom na vodećoj nozi, koja rotira prateći rotaciju kukova i torzoa. 

Jab je udarac vodeće ruke i vrlo često se koristi, a služi i da praktično izmeri distancu do protivnika, pripremi situaciju za izvođenje drugih težih udaraca, i odbranu. Naprednije tehnike povećavaju snagu ovog udarca kao i njegovu efikasnu dužinu ako se torzo i kukovi zarotiraju prilikom izvođenja.  A ako se doda i jedan mali polu korak napred to će pomoći da se momentum kretanja tela iskoristi u dobijanju još veće snage.

Cross (straight or right) je udarac snažnije zadnje ruke direktno iz garda tj. šake prislonjene uz obraz.  Tokom udarca rame iste ruke se pomera napred do one mere koja omogoćava blagi dodir ramena sa obrazom. U isto vreme se i prednja ruka pomera i podiže ka obrazu u cilju zaštite glave sa te strane. Za više snage torzo i kukovi se rotiraju u istom smeru udarca i težina tela se prenosi na vodeću nogu. Naprednija tehnika uključuje i polukorak napred, uz ovo što je već rečeno, ili još bolje brzo pomeranje iz pendulum pozicije ka napred, uz napomenu da sam udarac treba da pogodi oponenta u trenutku kada su obe noge na podu.

Hook je polukružni udarac koji se izvodi sa vodećom rukom ka glavi protivnika i ciljajući njegovu glavu sa strane (čeoni deo, arkada, vilica, itd). Izvodi se tako što se vodeća ruka pomeri malo unazad i savije u laktu a da bi omogućila putanju luka koji će povezati ovaj udarac sa glavom protivnika. Torzo i kukovi se okreću oko vodeće noge čija peta takođe prati ovaj put (oslonac je na prednjem delu stopala) do maksimalno 45 stepeni u odnosu na početni položaj.  Najbolje bi bilo mali da ovaj udarac izvodiš u kombinaciji, a posle Jab-a i Crossa, jer tada će ti telo biti u poziciji iz koje se ovo izvodi maksimalno jako a u isto vreme ne signalizirara protivniku tvoju nameru, kao što je slučaj sa ovim udarcem kada se izvodi iz stacionarne pozicije. Vidim da odlično koristiš ovaj udarac kada Ti se ukaže dobra prilika, i to prvi u telo protivnika, a onda drugi sa dodatnim snažnim momentumom tela, dok je on još pod utiskom, u glavu protivnika baš kao Smokin’ Joe Frazier. Ovaj udarac može da se izvodi i drugom snažnijom rukom, ali je onda dobro napraviti polukorak napred i time smanjiti distancu da bi ovaj udarac imao bilo kakvog efekta.

Uppercut je vertikalan udarac u telo ili bradu protivnika, na kraćoj distanci ili u klinču, i izvodi se sa zadnjom snažnijom rukom koja se malo spusti iz garda ali u ramenu. Treba sinhronizovati i vodeću nogu, tokom ove pripreme za udarac, tako da se ona blago savije u kolenu i prilikom samog udarca noga se ispravlja i podiže telo blago uvis dajući ovom udarcu snagu. Najbolje je da ovaj udarac izvodiš u kombinaciji sa Jab-om koji će namestiti telo u optimalnu poziciju za izvođenje uppercut-a. Znači Jab, right  upercut, left hook to the head. A ako izvodiš left uppercut, levom rukom, dobro bi bilo da on dođe posle cross-a, a u svakom slučaju najbolje je da prethodni udarci izbace iz balansa protivnika i tada će uppercut imati najbolje dejstvo.

 

Nije doživeo stari trener da vidi svoga učenika Mike Iron (Gvozdena) Tyson-a kao najmlađeg šampiona u teškoj kategoriji u istoriji boksa po WBC klasifikaciji 1986 kao i 1987 godine u IBC verziji. Predvideo je da će se boriti za svetsku titulu do kraja 1986, što se i desilo, a svega 12 meseci po ulasku u profi vode i učinkom od 15 0.

 

Zadnji put se Mike Iron (Gvozden) Tyson pozvao na pravila Marquess of Queensberry-a kada ga je pomahnitali Bob Sapp posle svoje pobede na K1 meču izazvao.

- Može još večeras, i ovde, ako potpišeš ugovor veliki dečko, ali samo po Queensberry-jevim pravilima...

4tyson_171407s.jpg 

 

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana