Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Porodica| Roditeljstvo| Život

Batine kao vaspitno sredstvo

udruzenje_roditelj RSS / 14.01.2010. u 14:36

 - preko kolena, s kolena na koleno

Ko god je ikada imao dete, dobro zna da je dete malo, da je fizički slabije, da se uvek može golom snagom nadvladati – iako itekako ume da ujede, uštine, nabije lakat u rebra ili raspali slatkom nogicom po bubrezima.

 U većini drugih situacija nemamo tu privilegiju. Kolege, šefovi, predstavnici državnih i drugih službi i usluga najčešće su na ovaj ili onaj način jači, a nije ni civilizovano. Naravno, tu je i zakon. Ne možete primenjivati fizičku silu. Hvala zakonu, nismo životinje. Ako sugrađaninu lupite makar i „obrazovni šamar“, može vam se dogoditi ne samo da vam vrati, već i da vas tuži i dobije moralnu i materijalnu odštetu.                       

Ipak, taj zakon u mnogim zemljama još uvek nekako zaobilazi činjenicu da su i deca naši sugrađani, da i prema njima ne bi trebalo da budemo životinje. Čudno. Pomislio bi čovek da je zakon njima najpotrebniji, jer su mala. Ne umeju kvalitetno da vrate. A i ne znaju za zakone.

Nije tako jednostavno, reći će neko. Ko god je ikada imao dete, zna da je ono za neke stvari prosto glupavo, da je neobavešteno i neznalica. Šteker, na primer. Jednoličan zid, kockica, i u njoj dve tajanstvene rupice kao dva oka. Onda, staklena čaša na stolu ili saksija na prozoru. Lopta kad padne, odskoči. To je čarobno. A šta čarobno uradi saksija? Roditeljska dva oka moraju da skuvaju i ručak, da rašire veš i slično. Dovoljan je sekund. Ima dece kojima lepo objašnjavanje nije dovoljno, kojima ponavljanje nije dovoljno. Ali, dovoljno je jednom snažno izlupati po dupetu ili po prstima.

Tačno, nije tako jednostavno. Nećemo se ni baviti fizičkim maltretiranjem, zlostavljanjem, batinanjem kaišem do plavog i odraslima koji decu, prosto, žestoko i redovno biju. Koji ne umeju drukčije, koji nemaju vremena ni živaca za drugo. Nadam se da se svi slažu da je zakon o tome neophodan, naravno uz podršku službe koja će o tome razgovarati sa svima u porodici, koja će umeti da proceni šta zaslužuje kakav tretman, pomoć i kaznu države i zakona.

Što se tiče onog drugog, tradicionalnog, „zdravog“ batinanja, prvo treba shvatiti zašto je lupanje po dupetu „efikasnije“. Mislite da je to zbog toga što to dete boli? Da zato vrišti i plače? Udarite se par puta po dupetu, pa ćete shvatiti da nije tako. Dete plače zbog onog što čin fizičkog kažnjavanja znači. Roditelj mazi i ljubi – znači voli. Roditelj udara – znači ne voli. To je ono što je strašno.

 Kazna je čudo. Da li sam rekao „fizička kazna“? Jeste li probali da izgrdite dete od godinu dana, da se namrštite, povisite ton? Užasno je efikasno – ako ne radite to prečesto, za svaku sitnicu, i ako ste dosledni i pre toga ga koliko-toliko mazili i nežno mu govorili. Upozorenje: ako se tata i mama dernjaju po kući svaki dan, onda grdnja nema naročitog efekta.

 Prijatelj mi je ispričao: moja mala ne pomišlja da pipne ringlu, nož, struju. Tata ju je bocnuo nožem, mama joj stavila prstić na ringlu, a za struju smo onda samo rekli da je još mnogo strašnije. Zvuči strašno, zar ne? Naravno, nit je dete izbodeno, nit je dobilo opekotine. A nije ni batine.

(jedna od metoda koje se preporučuju upravo se zove „prirodne posledice“: ako dete baca kolače, kažite mu da ih neće imati ako nastavi ih baca, na primer ovako – i sklonite sve kolače na neko vreme)

 A postoje i umeci za štekere. Jeftini su. Kad dete prohoda, staklena čaša nema šta da traži na ivici stola. Kućna hemija – da i ne govorimo...

 Ljudi, priznajmo: dete najčeščće dobije žestoke batine baš zbog savesti nas roditelja koji nismo pazili, koji smo ostavili nešto gde ne treba, koji smo ranije nešto dozvoljavali a sad je „dete preteralo“... Video sam jedne ozbiljne batine na ulici – mama je pričala sa komšinicom a dete je na bicikliću izašlo na put. Mama se toliko uplašila, da ga je prebila. Zato deca plaču kad padnu s bicikla i krvavih kolena dođu kući – znaju da će povrh svega dobiti i batine. Vaspitne batine? Bol od batina će ga naučiti da pazi, ili da vozi bicikl? Aman, pa koleno krvari!

 Onda to dete pošaljete u vrtić i kažete da se ne tuče. Ili, da nikad ne počinje prvo, već da vrati, da se brani. A zamislite kako biste ga tek prebili, kad bi počelo vama da vraća, od vas da se brani, derište jedno bezobrazno?

 Mnogo je istraživanja koja pokazuju da batine uzrokuju stvari loše po razvoj deteta i čoveka: nasilje kao način rešavanja problema, kontradiktorna osećanja, anksioznost i strah, niži koeficijent inteligencije... Iskustvo stručnjaka i nauka pokazuju da deca koja uče batinama, ne uče. Strah je loš učitelj. Od straha, dete prestane da radi to što je uradilo – do prve prilike. Makar čekalo i da poraste. A najčešće čeka da poraste da bi moglo da – vrati! Svom detetu, naravno. Preko kolena, s kolena na koleno.

 Nedavno se pojavilo i jedno (istraživanje) koje tvrdi da „zdravo, obrazovno“ tabanje dece ispod 6 godina ima blagotvorno dejstvo – takva deca su zadovoljniji odrasli, upisali više fakulteta, volontirali su.

 Pomenuto istraživanje još nije objavljeno u odgovarajućem obliku – u naučnoj publikaciji, sa detaljnom metodologijom i konkretnim nalazima. Za sada samo znamo da su naučnici pitali mlade ljude da li su dobijali batine, a onda su ih rangirali po „uspešnosti“ i zadovoljstvu. Glavni ispitanici su bili tinejdžeri, njih 179. Da bi se ovi rezultati predstavili kao naučno znanje, oni moraju da istrpe kritike, da budu ponovljeni u drugom, nezavisnom istraživanju (tako to ide u nauci) itd. Na primer, možda je među tim tinejdžerima bilo previše batinjanih iz visoko obrazovanih porodica, i previše nebatinjanih od roditelja nižeg obrazovanja – i takve stvari. Možda su tinejdžeri premladi da bi njihov sud o tome koliko su zadovoljni i uspešni bio uzet u obzir. Možda, kad konačno bude objavljena ta studija, neko prosto kaže: „Kako ste ih to pitali? Ma dajte, molim vas...“

 Do tada, molim vas, više od veka psihologije i vagoni naučne literature kažu: ne tucite decu.

 PS: Za brojne metode koje uspešno zamenjuju batine (kao što su pominjane „prirodne posledice“), potražite savet stručnjaka, kupite neku knjigu (ima ih mnogo), procunjajte netom... Nema recepta koji važi za sve situacije i svu decu, ali ima mnogo recepata za većinu situacija i dece. Niste ludi ako tražite savet i pomoć. Niste loš roditelj ako ste lupili dete po prstima ispred štekera, i niko vam ga neće oduzeti ako ste ga lupili po dupetu kad je „namerno“ bacilo vaše naočare, ali ste genijalan roditelj ako razmislite o tome kako možete biti – još bolji roditelj.



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 14:42 14.01.2010

..

pravda se majka uciteljici - cudim se da se Perica tako lose ponasa u skoli, da tuce drugu decu i ispoljava agresivnost. Mi ga kod kuce nikada ne tucemo. Osim u samoodbrani.
angie01 angie01 14:51 14.01.2010

,

mariopan mariopan 15:16 14.01.2010

Re: ,

Ne znam zasto, ali nisam imala mnogo problema sa decom. Nisam radila dok nisu posli u skolu i bavila sam se samo njima po citav dan, bila sam tu da im odgovorim na svako pitanje, da citam bajke, pevamo pesmice ( toga smo se setile cerka i ja bas pre neki dan i bilo nam je lepo da se toga setimo)...imam snimak gde ona " e bas necee" da peva jer su je svi nadglasali
Dolazili smo u sukob kada je trebalo pokupiti igracke toga se sa posebno secam, bili su zaprepasceni sto sam kockice nalozila u pec i nisu ih vise imali. Bilo je plakanja onoliko.

Kazem da pokupe igracke - oni nece.
Kazem da cu baciti i nikad ih vise nece imati - oni nece.
Ok, uzmem jednu kockicu od onih drvenih, 9 komada koji cine sliku iz bajke, pa nalozim u "kreku"...oni gledaju kako gori, ne shvataju u cemu je vic...onda im slozim tu sliku i fali jedna kocka, ona nalozena i nema je vise nikada, novu im necu kupiti..e tu je pocelo plakanje i brzopotezno skupljanje igracaka da ih sve ne nalozim.
Lepo smo resili problem skupljanja igracaka za vjek i vjekov jer su znali da nema ustupaka, da necu popustiti.

Isti sistem je i sin primenio kada su deca pocela da manje uce, lose ocene u skoli za koju nisu mislili da je vazna, prvi i drugi razred, a igraju se po ceo dan.
Pokupio igracke i svako ko popravi ocenu dobije na izbor onoliko igracaka za koliko je ocena popravljena. Ubrzo su "povratili" sve svoje "najmilije" igracke, a isto je bilo plakanja i moljakanja da se popusti. Sada kada su veliki ( tinejdzeri) smesno im je, ali tada bas i nije bilo smesno, trebalo je samo stisnuti srce i ne popustiti na njihove suze.sada dobro uce, sami od sebe, ne treba im opomena ni kazna.
Ako nekome moze da posluzi ovo malo iskustvo neka se posluzi.
Decu treba postovati, samo tako ce i ni postovati vas.
Bili Piton Bili Piton 15:01 14.01.2010

Trebalo bi da



B92 otkupi i prikaze seriju koja je proteklih godina bila vrlo popularna u Britaniji - jedan reality show koji za promenu ima smisla - The House Of Tiny Tearaways. U osnovi je o tome kako se vaspitavaju (treba li reci, bez batina) problematicna deca s kojom roditelji ne mogu da izadju na kraj (ponekad se radi o vrlo nemogucoj deci i o vrlo nesposobnim roditeljima). Mozak operacije je doktorka Tanya Byron, deciji psiholog, koja to odlicno radi. Ideja za razmisljanje.

Edit - sad nadjoh - bila je jos jedna slicna serija vredna paznje, Little Angels (u istoj produkciji ali nesto drugacije forme).

mariopan mariopan 15:28 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

Bili Piton


B92 otkupi i prikaze seriju koja je proteklih godina bila vrlo popularna u Britaniji - jedan reality show koji za promenu ima smisla - The House Of Tiny Tearaways. U osnovi je o tome kako se vaspitavaju (treba li reci, bez batina) problematicna deca s kojom roditelji ne mogu da izadju na kraj (ponekad se radi o vrlo nemogucoj deci i o vrlo nesposobnim roditeljima). Mozak operacije je doktorka Tanya Byron, deciji psiholog, koja to odlicno radi. Ideja za razmisljanje.

Edit - sad nadjoh - bila je jos jedna slicna serija vredna paznje, Little Angels (u istoj produkciji ali nesto drugacije forme).


Ovo je odlicna ideja.
Ne bi bilo lose i da sami blogeri napisu kako su resavali neke situacije, da naucimo nesto i sada, bice korisno svima nama.
ivana23 ivana23 15:41 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

Bili Piton


Moze da se gleda Take Home Nanny

Titlovano je na srpski.
Bili Piton Bili Piton 15:49 14.01.2010

Re: Trebalo bi da


Da, isti ili vrlo slican format, ne znam ko ga je kome maznuo, BBC Skaju ili obrnuto.

Samo sto se meni Tanja vise svidja
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 15:55 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

Ima još jedna vrlo popularna u UK i SAD na isti fazon - Supernanny , i zaista bi neko trebalo da ih otkupi!

Na ovom sajtu se mogu pronaći tzv. Rewarding charts koje se mogu odštampati i namenjene su različitim uzrastima a služe kao dobar sistem nagrađivanja.
Primenila lično na mom detetu u fazi odvikavanja od pelene i upalilo je!

Otupljujemo se glupavim latino sapunicama, reality show-ovima, najlakše je gledati i živeti tuđ život i tuđe probleme, zatvarajući oči pred svojim, a garantujem da bi roditelji ovo radije gledali nego sapunicu.
Tako da....helooo? anyone?

@mariopan dobra ideja za razmenu iskustava na ovu temu. Mi iz udruženja odavno sprovodimo "vršnjačku edukaciju" i smatramo da je vrlo, vrlo korisna, naročito kad se radi o ovakvoj temi!

Po isteku 7 dana kada se zatvori ova tema za komentare otvoriću novu koja će poslužiti samo tome, kasnije bih spojila to sve u jedan tekst.
Hvala

D.
ivana23 ivana23 16:17 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

garantujem da bi roditelji ovo radije gledali nego sapunicu.

Pa sto ne gledaju, kablovska je sada prisutna u vecini domacinstava.
Napisala sam gore, nije ni jezik problem jer je titlovano.

Bili Piton Bili Piton 16:21 14.01.2010

Re: Trebalo bi da


Koji kanal to prikazuje? Ako narod ne gleda, znaci da se ne reklamira dovoljno na tom kanalu.

I mene je privuklo (koji nemam decu, a deciju dernjavu bas i ne ljubim u svojoj neposrednoj okolini) - sigurno ce one roditelje koji imaju problem u kuci.
mariopan mariopan 16:22 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

ivana23
Bili Piton


Moze da se gleda Take Home Nanny

Titlovano je na srpski.

To gledam i nekad mi se cini da je situacija neresiva.
Pre svega, ti roditelji su neko dugo vreme izgubili, pustili da stvari teku tako naopako i nisu se na pravi nacin pozabavili decom. Mislim da je tu osnovni problem. Verujem da pravi nacin nisu znali, a to se sve moze nauciti.
Resvanje tih problema je meni izuzetno zanimljivo, i skidam kapu nacinu na koji se resavaju.
ivana23 ivana23 16:52 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

Bili Piton
Koji kanal to prikazuje? Ako narod ne gleda, znaci da se ne reklamira dovoljno na tom kanalu. I mene je privuklo (koji nemam decu, a deciju dernjavu bas i ne ljubim u svojoj neposrednoj okolini) - sigurno ce one roditelje koji imaju problem u kuci.

Bili, Bili... pise na sajtu koji sam linkovala.

Misljenja sam da ljude to jednostavno ne zanima, da su ubedjeni da je takav nacin vaspitanja u domenu bajke.
Posteno, i meni ponekad lici...

Bili Piton Bili Piton 17:02 14.01.2010

Re: Trebalo bi da



Mislio sam - koji kanal kod nas. Zbun (nisam povezao).

(postaje sve vise ocito da ne gledam telku)
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 18:12 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

@ivana23 - sa jedne strane, ni kablovska nije svima dostupna, a sa druge, odnosno prve i osnovne, pa majkoviću, valjda je normalno, sasvim logično, prirodno da neka od domaćih tv stanica treba da se pozabavi tom temom, pa ako i nemamo dovoljno volje, sredstava, stručnjaka itd da i sami napravimo takvu emisiju (što je sigurno sci fi u našoj zemlji), da bar otkupi, dakle, prava za postojeće.
zar ne?

ivana23 ivana23 19:06 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

udruzenje_roditelj
@ivana23 - sa jedne strane, ni kablovska nije svima dostupna, a sa druge, odnosno prve i osnovne, pa majkoviću, valjda je normalno, sasvim logično, prirodno da neka od domaćih tv stanica treba da se pozabavi tom temom, pa ako i nemamo dovoljno volje, sredstava, stručnjaka itd da i sami napravimo takvu emisiju (što je sigurno sci fi u našoj zemlji), da bar otkupi, dakle, prava za postojeće. zar ne?

Ako vec postoji emisija u okviru dostupnih TV kanala ne vidim svrhu da bilo koja od domacih TV stanica placa prava za emitovanje iste emisije, pogotovo sto je (kao sto sam napomenula) vec titlovana na srpski.

Mislim da je pokrivenost kabl. TV vrlo velika, a sto se tice manjih (seoskih) sredina, takva emisija ne bi bila ionako gledana, a tek se saveti ne bi primenjivali, budimo objektivni.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:11 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

imaju i nemci tu supernany (mozda bi dunjica znala kako se zove serijal). deca jesu uglavnom besprizorna, ali kad gledam te roditelje kako nemaju pojma sta rade, dodje mi njih da bijem.
Bili Piton Bili Piton 21:04 14.01.2010

Re: Trebalo bi da



Uvek je problem u roditeljima, ja da ti kazem.

Osim u vrlo retkim slucajevima kad se deca pokazu kao klinicki luda (jedan slucaj u Australiji, sin moje prijateljice, problemi s policijom od trinaeste godine).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:50 14.01.2010

Re: Trebalo bi da

Uvek je problem u roditeljima, ja da ti kazem.

naravno.

ovo drugo sto pominjes je sasvim druga prica. tuzna.
gordanac gordanac 16:19 14.01.2010

pitanje..

..o naslovu teksta:
Da sam na vašem mestu, naslov bi bio "Batine NISU vaspitno sredstvo".
Jasan mi je ton celog teksta i poruka je jasna - batine to NISU. Tačka.

udruzenje_roditelj:
Što se tiče onog drugog, tradicionalnog, „zdravog“ batinanja, prvo treba shvatiti zašto je lupanje po dupetu „efikasnije“

Ne postoji takvo šta kao što je "zdravo" batinanje.
Udarate zato što ste veći, fizički snažniji i - što ne umete bolje.
I NIKADA ne može onaj ko nasilje čini da odredi koja je to mera "zdravog" nasilja, nikada.
Zato što ona, ta mera - ne postoji.
I zato što je lista na kojoj bi bila objašnjenja, razlozi i uzroci nasilja i batina - prazna. Potpuno prazna i ne može se po njoj nijedan red ispisati, nikada.

udruženje_roditelj:
Mnogo je istraživanja koja pokazuju da batine uzrokuju stvari loše po razvoj deteta i čoveka: nasilje kao način rešavanja problema, kontradiktorna osećanja, anksioznost i strah, niži koeficijent inteligencije... Iskustvo stručnjaka i nauka pokazuju da deca koja uče batinama, ne uče. Strah je loš učitelj. Od straha, dete prestane da radi to što je uradilo – do prve prilike. Makar čekalo i da poraste. A najčešće čeka da poraste da bi moglo da – vrati! Svom detetu, naravno. Preko kolena, s kolena na koleno.


Tačno.
I nisu čak potrebna ni istraživanja da bismo takvo šta zaključili, potpuno ste u pravu.
Potrebno je da kažemo da batinu NISU ničim opravdane i da imamo svest da je pred nama proces, vreme u kojem će većina roditelja pred sobom i drugima prestati da se samoopravdava zato što - tuče sopstvenu decu, jer se opravdati ne mogu.

udruženje_roditelj:
Niste loš roditelj ako ste lupili dete po prstima ispred štekera, i niko vam ga neće oduzeti ako ste ga lupili po dupetu kad je „namerno“ bacilo vaše naočare, ali ste genijalan roditelj ako razmislite o tome kako možete biti – još bolji roditelj.


Ne, niste loš roditelj, zato što to nema veze sa - roditeljstvom.
Jednostavno ste u tom trenutku - siledžija, nasilnik, neko ko sopstvenu nemoć da komunicira sa drugim ljudskim bićem pretače u fizičku silu, u nasilje koje nikada nema nijednu drugu svrhu osim sebe samog i osim da, na patološki način, vama samima "olakša" svest o sopstvenoj nemoći i nasilju.

A roditelj se postaje, vremenom, tako što ćemo imati poštovanja za sopstvenu decu i samopoštovanja za svoju ulogu roditelja, tu ste potpuno u pravu i to i čitam kao osnovni ton vašeg teksta.

I imam i jedan predlog koji taj proces olakšava i roditeljima i deci:

- Kad god osetite neodoljiv poriv da ga / je "zdravim batinama" (jes`, paz` da ne postoje takve!) "naučite redu, poslušnosti i izbegavanju nevolja" - istog trenutka zamislite ispred sebe osobu muškog ili ženskog pola visoku 3.5 do 4 metra, odgovarajuće težine, kako vičući i gledajući vas preteći - udara vas, vi birajte gde, I probajte da zamislite kakvog bi dobra po vas bilo od tog i takvog doživljaja.

U tom trenutku ili ikada kasnije.

Jasno je da imam jasan stav da NIKAKVE BATINE nisu dozvoljene kad su deca u pitanju (ili bilo ko drugi, slabiji, manji drukčiji,...). I - jasno mi je da sam prilična manjina kad je takav stav u pitanju. I odavno nešto sigurno znam - ako ste manjina, to ne znači da - niste u pravu.
Vremenom će, znam, ovaj stav postati većinski, kao i drugi slični.
Do tada, probajmo bar da mu - damo šansu.
Vaš tekst je prilično dobar korak u tom pravcu, tako ja mislim.
AlexDunja AlexDunja 16:39 14.01.2010

Re: pitanje..

Jasno je da imam jasan stav da NIKAKVE BATINE nisu dozvoljene kad su deca u pitanju (ili bilo ko drugi, slabiji, manji drukčiji,...). I - jasno mi je da sam prilična manjina kad je takav stav u pitanju. I odavno nešto sigurno znam - ako ste manjina, to ne znači da - niste u pravu.
Vremenom će, znam, ovaj stav postati većinski, kao i drugi slični.
Do tada, probajmo bar da mu - damo šansu.
Vaš tekst je prilično dobar korak u tom pravcu, tako ja mislim.


u potpunosti saglasna.
( sa celim komentarom, ne samo citiranim delom)

i da naglasim jos jednom:
fizicko i svako drugo nasilje su nedopustivi. tacka.

i jedan hint:
ono sto je dopusteno ( za malu decu, dok jos roditelji
odlucuju otome) - dopusteno je uvek.

ono sto nije - nije nikad.

radi, provereno:
deca su zapravo inteligentna!
drug.clan drug.clan 16:51 14.01.2010

Re: pitanje..

gordanac
.
udruzenje_roditelj:
Što se tiče onog drugog, tradicionalnog, „zdravog“ batinanja, prvo treba shvatiti zašto je lupanje po dupetu „efikasnije“

Ne postoji takvo šta kao što je "zdravo" batinanje.
Udarate zato što ste veći, fizički snažniji i - što ne umete bolje.
I NIKADA ne može onaj ko nasilje čini da odredi koja je to mera "zdravog" nasilja, nikada.
Zato što ona, ta mera - ne postoji.
I zato što je lista na kojoj bi bila objašnjenja, razlozi i uzroci nasilja i batina - prazna. Potpuno prazna i ne može se po njoj nijedan red ispisati, nikada.

moje pitanje je u cemu se lupanje po dupetu razlikuje od vaspitanja zabranama, ukidanjima i zatvaranjima jer oba metoda nanose samo psihicki bol

ukidate i zabranjujete zato sto ste mocniji, imate potpunu vlast - sto ne umete bolje?
antioksidant antioksidant 17:35 14.01.2010

Re: pitanje..

moje pitanje je u cemu se lupanje po dupetu razlikuje od vaspitanja zabranama, ukidanjima i zatvaranjima jer oba metoda nanose samo psihicki bol

ne razlikuju se
gordanac gordanac 17:42 14.01.2010

Re: pitanje..

drug.clan
gordanac
.
udruzenje_roditelj:
Što se tiče onog drugog, tradicionalnog, „zdravog“ batinanja, prvo treba shvatiti zašto je lupanje po dupetu „efikasnije“

Ne postoji takvo šta kao što je "zdravo" batinanje.
Udarate zato što ste veći, fizički snažniji i - što ne umete bolje.
I NIKADA ne može onaj ko nasilje čini da odredi koja je to mera "zdravog" nasilja, nikada.
Zato što ona, ta mera - ne postoji.
I zato što je lista na kojoj bi bila objašnjenja, razlozi i uzroci nasilja i batina - prazna. Potpuno prazna i ne može se po njoj nijedan red ispisati, nikada.

moje pitanje je u cemu se lupanje po dupetu razlikuje od vaspitanja zabranama, ukidanjima i zatvaranjima jer oba metoda nanose samo psihicki bol

ukidate i zabranjujete zato sto ste mocniji, imate potpunu vlast - sto ne umete bolje?


Nisam baš sasvim sigurna da - razumem pitanje, pretpostavljam da se odnosi na pojašnjenje o tome U ČEMU se batine razlikuju od drugih vrsta zlostavljanja ?

Ali, evo da pokušam da "dojasnim" da ne ostane nikakav nesporazum:

Zašto ljudi smatraju da je normalno tući decu? Ko nas je to naučio da zaboravljamo kakav je svet koji gledamo dok smo deca? Ko nas je to prevario da se deca osposobljavaju za život omalovažavanjem, zanemarivanjem, kaznama, zabranama, posebnom strogošću i - batinama?
Najgore mi je kad čujem "moraš ga/je malo tući, tako najbolje i najbrže nauči!" Šta nauči? Da smeš da tučeš druge kad si veći i jači?
Svašta!
Svaka vrsta nasilja umesto komunikacije i međusobnog uvažavanja i poštovanja stvara samo - zid ćutanja i udaljenosti roditelja od dece.
Sve što bijeno dete nauči je - da se boji onoga ko ga tuče.
Ništa više.
I taj strah ga odvede vrlo često daleko od onih koji su ga/je rodili, tako daleko da se više nikada ne spoje. Potpuno mi je blesavo kad slušam ljude svoje generacije (rođene krajem pedesetih i početkom šezdesetih) ili mlađe od nas, o problemima koje imaju sa muževima, ženama, decom...a kad ih zapitam "a, kako su ti mama i tata?" (ako imaju sreće, pa su još živi) - obično tajac. Ne sećaju se kad su sa roditeljima poslednji put pričali o bilo čemu. Oni najnesrećniji su se obično svađali o - politici, ili već nečemu sličnom u šta misle da se razumeju..

Evo nekoliko pitanja koje, s vremena na vreme, postavljam raznim ljudima, evo ih još jednom
Kad ste poslednji put razgovarali sa svojim roditeljima, ako imate više od dvadeset, trideset godina?
I - o čemu?
I još bolje pitanje:
Kad ste poslednji put istukli svoje dete, ako ga imate? I - zašto?

Želite li da Vaše dete sa vama razgovara kao Vi danas sa svojim roditeljima? Želite li da Vas se boji, da mu bude neugodna bliskost sa Vama?

Nestašna, nevaljala, neposlušna, svojeglava, radoznala, divna, neponovljiva - naša deca i mi. I strahovi i batine.

Ponekad pomislim da se roditelji mnogo više boje svoje dece nego ona njih i da činjenica da se ne razumeju tako često, ima jedan jedini uzrok:

- odrasli se boje sećanja na sopstveno detinjstvo, a tek kad ostare dovoljno, shvatajući valjda šta su propustili, opuste se uz unuke, ne tuku ih, slušaju, uvažavaju, igraju se s njima, vole se. Sa sopstvenom decom to nekako preskoče.

Šteta.

U strahu od bliskosti, od razumevanja, prihvatanja i davanja mnogima ceo život prođe. Sa sve batinama i nasiljem svake vrste koje je uvek "snaga" slabih i uplašenih.
Probajte da ne tučete svoju decu i da se setite da ste i sami bili dete i da bi to uvek ponovo mogli biti.
Probajte da razgovarate sa svojom mamom ili tatom. O bilo čemu.Ipak ste vi njihovo dete iako imate 20, 30, 40...godina i iako su vas (ili nisu) tukli kad ste bili mali.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 18:26 14.01.2010

Re: pitanje..

antioksidant
moje pitanje je u cemu se lupanje po dupetu razlikuje od vaspitanja zabranama, ukidanjima i zatvaranjima jer oba metoda nanose samo psihicki bol

ne razlikuju se


ček' malo, o kojim zabranama pričamo? zabraniš detetu da gurne prst u šteker? ili tinejdžeru izlazak?, ukineš mu džeparac na nedelju dana? ne bih se složila da je to tolika vrsta psihičkog bola koja može na tas sa svim ovim...hm?

mada, nadam se da razumem na koju vrstu i težinu se misli, samo psihičko kažnjavanje je druga, i duuga tema....
neki drugi put...
btw. ima razlike - velike. psihičko je mnogo gore
drug.clan drug.clan 19:01 14.01.2010

Re: pitanje..

antioksidant
moje pitanje je u cemu se lupanje po dupetu razlikuje od vaspitanja zabranama, ukidanjima i zatvaranjima jer oba metoda nanose samo psihicki bol

ne razlikuju se

Nisam baš sasvim sigurna da - razumem pitanje, pretpostavljam da se odnosi na pojašnjenje o tome U ČEMU se batine razlikuju od drugih vrsta zlostavljanja ?

ček' malo, o kojim zabranama pričamo? zabraniš detetu da gurne prst u šteker? ili tinejdžeru izlazak?, ukineš mu džeparac na nedelju dana? ne bih se složila da je to tolika vrsta psihičkog bola koja može na tas sa svim ovim...hm?

mada, nadam se da razumem na koju vrstu i težinu se misli, samo psihičko kažnjavanje je druga, i duuga tema....
neki drugi put...
btw. ima razlike - velike. psihičko je mnogo gore


Moje pitanje se nadovezalo na pricu autora kako "zdravo batinanje" ne boli fizicki vec samo detetu moze naneti pshicki bol tako sto dete moze pomisliti da je ono znak manjka ljubavi. Jasna mi je razlika izmedju fizickog zlostavljana batinama i bilo kojeg psihickog zlostavljanja. Znaci ja govorim o "psihickom zlostavljalju" primenom "zdravih" batina.

Uzimanje igracke ili dzeparca na neko vreme, sklanjanje sa stola omiljenog kolaca, zabrana izlaska i slicne vaspitne mere mogu na isti nacin i u istoj meri izazvati osecanje manjka ljubavi tj. naneti psihicki bol detetu, kao i lupetanje po dupetu koje ne boli!

Ukoliko smatrate da je ovo isto i da dete ne sme biti "psihicki zlostavljano" na bilo koji od ova dva nacina (zabranama ili "zdravim batinanjem" mene zanima sta predlazete?

Samo molim vas nemojte poceti pricu da je "razgovor" sa detetom uspesna vaspitna mera jer sa nekim ko ima 2,3 ili 4 godine se ne moze tako razgovarati, zbog cisto bioloskih razloga jer mozak u tom uzrastu nije razvijen i sposoban da podrzava sve vise funkcije koji odrastao mozek moze. Slicno je i sa pubertetlijama ciji je mozak onemogucen da normalno funkcionise poplavom hormona koje dolaze iz svih mogucih zlezda.
antioksidant antioksidant 19:04 14.01.2010

Re: pitanje..

zabraniš detetu da gurne prst u šteker?
moj klinac ne gura prste u steker ne zato sto mu je zabranjeno vec zato sto zna da je opasno

za tinejdzere me ne pitaj
srecom jos nisam toliko odrastao
a da se plasim tog perioda plasim se

mada se nadam da cemo dotle dostici toliki stepen razvoja samosvesti da imamo poverenaj jedno u drugo
ako se tada nadjemo u situaciji da zabranjujemo .... pukli smo
antioksidant antioksidant 19:06 14.01.2010

Re: pitanje..

Samo molim vas nemojte poceti pricu da je "razgovor" sa detetom uspesna vaspitna mera jer sa nekim ko ima 2,3 ili 4 godine se ne moze tako razgovarati, zbog cisto bioloskih razloga jer mozak u tom uzrastu nije razvijen i sposoban da podrzava sve vise funkcije koji odrastao mozek moze. Slicno je i sa pubertetlijama ciji je mozak onemogucen da normalno funkcionise poplavom hormona koje dolaze iz svih mogucih zlezda.

ja se sluzim i bajalicama
palim svece i izbegavam crne macke
razumite
nemocan sam
ja verujem samo u razgovor (s tim sto je vazan deo razgovora davanje primera)
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:30 14.01.2010

Re: pitanje..


Dobro, na pravom smo putu svi al' aj sad da ne izbanalizujemo poentu.

Prvo, da raščlanimo neke stvari i malo obradimo terminologiju, da se svi ovdeprisutni roditelji razumemo:
fizičko kažnjavanje su batine. svaki oblik batina je loš. zato ono "zdravo" stoji pod navodnicima. Što bi bio sinonim za recimo: ono-što-se-u-našem--narodu-dugovekovno-smatra-za-opravdanu-em-valjanu-stopostouspešnu-vaspitnu-meru-po-principu:-batina-iz-raja-izašla i sl.
Batine su dakle unapred izgubljena bitka sa vaspitanjem.

Šta je psihičko kažnjavanje?Malo je nezgrapno ovako rečeno. Postoji psihičko maltretiranje i zlostavljanje.... Pisaćemo i o tome, rekoh, duuga tema....
To nisu batine. Čak ni one koje fizički ne bole. Svaki oblik psihičkog kažnjavanja je poguban.
To je unapred izgubljena bitka sa roditeljstvom.


I 'ajte da se ne hvatamo u koštac sa zabranama i kaznama. Ekstremi zabrana i kazni naravno da spadaju u psihičko zlostavljanje. Ali elementi vaspitanja i socijalizacije deteta su i kazne i zabrane. I one imaju svoje mesto i poentu. Možemo da ih klasifikujemo po težini, obimu i sadržaju.
Da bi se dete kaznilo mora prvo da razume uzrok, dakle u čemu je pogrešilo. Drugo mora da razume posledicu, treće da se kazna odnosi na grešku da bi razumelo i poentu.

Imaš 4 godine i nećeš da pokupiš igračke? Mrzi te? Dobro, šta ćemo da radimo? Ićićemo preko tvojih igračaka, kada ih zgazimo neke ćemo sigurno da polomimo. Kada ih polomimo više ih nećeš imati, a druge ti nećemo kupiti jer imaš priliku da sačuvaš ove. Fair enough! Dete od 4 god ovo sasvim sigurno razume.

Detetu do jedne godine i nemaš šta puno da objašnjavaš: ne, ne, pec, pec i sl sasvim zadovoljava.

Tinejdžeru npr: zabraniš izlazak ako je zabrljao bilo šta oko izlaska. pr: radimo na međusobnom sticanju poverenja, ok, imamo dogovor o izlasku: ja ću da ispoštujem svoj deo, ti ispoštuj svoj, upozrenje koje pak ne piše malim slovima glasi: ukoliko zezneš, sledeći put ne izlaziš, tj bićeš kažnjen! Sigurno si to razumeno i ja te i dalje volim, ali, čak i sa takvim tinejdžerskim poludelim hormonima pokušaj da prihvatiš odgovornost za ono što radiš ili obećaš.
Ulivanje bezuslovne ljubavi i rad na detetovom samopouzdanju i sticanju odgovornosti.

Međutim, složiću se da je sistem nagrada ipak bolji.

Mnoge stvari će nam kao roditeljima ipak ostati nepoznanica, i sve ovo deluje tako jednostavno, ovako iz daljine, i na papiru, ali sam sigurna, sasvim, sasvim, da se sve gradi od samog rođenja i da detetova neposlušnost ( u bilo kom periodu njegovog života) je pre odraz roditeljske greške (nedoslednosti) a ne detetovog bezobrazluka.

D.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:41 14.01.2010

Re: pitanje..

i jedan hint:
ono sto je dopusteno ( za malu decu, dok jos roditelji
odlucuju otome) - dopusteno je uvek.

ono sto nije - nije nikad.

radi, provereno:
deca su zapravo inteligentna!


prosto iznenađujuće, previše jednostavno ali apsolutno tačno!
nedoslednost roditelja je uglavnom glavni krivac.
selica_nena selica_nena 02:07 15.01.2010

Re: pitanje..

radi, provereno:
deca su zapravo inteligentna!


Tačno. I pamte mnogo bulje nego što mislimo. Imajte to na umu kad podignete ruku na dete.
antioksidant antioksidant 16:48 14.01.2010

.

ja sta sam imao rekao sam
ali i na dug se put krece prvim korakom

batine su odraz slabosti
svako nasilje je poraz i ne postoji vaspitno nasilje
pricajte ljudi sa svojm decom
koliko god vi ucili njih iznenadicete se koliko ce te nauciti i vi od njih
sve ono sto ste zaboravili
sesili sesili 17:51 14.01.2010

Re:Možda... .

..su batine izraz slabosti, ali mislim da retko koji roditelj n ije bio u situaciji da rečima ne može da dokaže detetu da nešto ne radi! Prosto je tako. Da li ih zbog toga treba prebiti? NE, naravno. Ja nisam imala problema da objasnim da se utičnica ne dira, da se čaša ne razbija - namerno - slučajno se i meni desi. Seća, se odlično: završetak prvog polugodišta prvog razreda. Uz ocene, mala priredba na kojoj recituje moj sin. On je nešto uradio, ubijte me, ne znam šta! Ali smo se složili da je kriv i da zaslužuje kaznu. Ja kažem: nećeš recitovati na priredbi! OOOh, Bože, te size i danas pamtim. I reči: kazni me bilo kako, samo nemoj to! Sve smo se mi lepo dogovorili, a jatjo i danas, kad on ima ćerku, pamtim te reči. Dakle, kaiš, motke, šake, masnice, zabrane - sve boli!
sashenka sashenka 20:39 14.01.2010

batine i agresivnost

Bilo je neko istrazivanje u SAD koje je pokazalo da su 'bijena' deca vise agresivna, ali samo kod americkih belaca, kod crnaca je bilo obrnuto. Nakon ispitivanja i drugih kultura, zakljucak je bio da nije sam cin batinanja to sto pravi agresivnost, vec okolnosti. Beli roditelji su skloni da izbegavaju da tuku decu, pa kada se to ipak desi, roditelji su obicno izbezumljeni, van sebe, bez kontrole, dok je kod ispitivanih crnaca to prosto bila jedna disciplinarna mera.
jamari jamari 22:10 14.01.2010

vrlo važna tema...

Svaka čast za temu, samo jedna mala ispravka:
Ako dete u određenom uzrastu (obično oko prve godine) baca svoje ili vaše stvari, nemojte to odmah shvatati kao negativno ponašanje. Dete implicitno počinje da shvata svet i njegove zakonitosti. Slučajno otkriva magična pravila sveta i postojanje sile zemljine teže i iznova i iznova se oduševljava zato što sve što baci ili ispusti padne na pod

Što se mog mišljenja o temi tiče... Verujem da vaspitanje, pod uslovom da je roditelj zdrava i normalna osoba, najviše zavisi od prirode i uzrasta deteta. Negde usput, u toku studija sam naučila da detetu nije potreban najbolji roditelj na svetu, već roditelj koji će najbolje odgovoriti na detetove potrebe.

Inače, sve pohvale za izbor teme i razgovor koji se razvija...

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 22:56 14.01.2010

Re: vrlo važna tema...


Naravno

Lopta kad padne, odskoči. To je čarobno. A šta čarobno uradi saksija?


udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 22:37 14.01.2010

nije valjda da nema onih

koji tuku svoju decu? ili smo svi ovde roditelji iz bajke?
zanima me mišljenje i iskustvo i volela bih da čujem argumente onih koji su za.
ne da bih osudila i kudila, nego da čujem šta je poriv? šta je motiv? šta se desi pre i posle? koji je rezultat? ima li ga?
posledica? naravoučenija? smisla? ičega?
miloradkakmar miloradkakmar 00:33 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

koji tuku svoju decu?

Šta vredi i da priznaju/mo/ kada je to učinjeno?
Poniženje malog , nemoćnog, nežnog bića i njegove ličnosti je najgroznije.
Dete traži spas na nekoj drugoj strani, čini nešto još neprihvatiljvije od batina koje dobija, a roditelji se pitaju " odakle im to "....umesto da su zaustavili ruku kada je to trebalo , pomilovali ga, poigrali se , porazgovarali....
ivana23 ivana23 00:51 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

udruzenje_roditelj
koji tuku svoju decu? ili smo svi ovde roditelji iz bajke?zanima me mišljenje i iskustvo i volela bih da čujem argumente onih koji su za.ne da bih osudila i kudila, nego da čujem šta je poriv? šta je motiv? šta se desi pre i posle? koji je rezultat? ima li ga? posledica? naravoučenija? smisla? ičega?

Takodje je interesantno pitanje ima li ovde medju blogerima onih koji su kao deca dobijali batine i koliko je to uticalo na njihov ukupni razvoj. Ukoliko mogu da procene iz danasnjeg ugla.
Bili Piton Bili Piton 00:57 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

udruzenje_roditelj

ne da bih osudila i kudila, nego da čujem šta je poriv? šta je motiv? šta se desi pre i posle? koji je rezultat? ima li ga?
posledica? naravoučenija? smisla? ičega?


Pa evo da probam - ja nisam roditelj, ali sa caletom dosta razgovaram o svemu i svacemu pa i o konfliktima koje smo imali kad sam bio mladji. Umeo je da me odalami - i kao klinca, pa cak i kao mladjeg tinejdzera, nekoliko puta sam dobio samar, s tim sto se secam da bi posle pet minuta njegove vriske, kad se stisa, usledilo uvijeno izvinjenje (teras me da se ponasam kao idiot), i, obavezno, razgovor - ponekad dug i iscrpljujuci ali uvek u smirenom tonu s koncentracijom na sve ono sto je dovelo do mog samara i njegove vriske. I, bez izuzetka, na kraju bi se "pomirili" i "zagrlili" i ostali i dalje "tata i njegov sinak".

Razgovori novijeg datuma su nesto drugaciji - dogovorili smo se da je svaki njegov samar bio - pre i posle svega, i svaki put - poraz njegovog strpljenja sa mnom (jer, to je njegova odgovornost kao roditelja, ne moja) i posledica stresa drugde - na poslu i van kuce, kao i frustracije izazvane time, i on to sam i priznaje. S moje strane mogu da kazem da nijedan od samara nije bio besmislen - uvek bi mu prethodila neka moja gadost, slucajna ili cak namerna - umeo sam i te kako da im oboma kidam zivce.

Sto se posledica tice, ne verujem da ih ima - u odlicnim smo odnosima danas - ali, ako bih se pitao da li je moglo i bez tih samara - naravno da je moglo. A naravoucenije - pa, da imam svoju decu, trudio bih se da nikada ne dozvolim da mi poleti ruka jer bi to bio - moj licni poraz, i nista drugo, simple as that.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:30 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

Razgovori novijeg datuma su nesto drugaciji - dogovorili smo se da je svaki njegov samar bio - pre i posle svega, i svaki put - poraz njegovog strpljenja sa mnom (jer, to je njegova odgovornost kao roditelja, ne moja) i posledica stresa drugde - na poslu i van kuce, kao i frustracije izazvane time, i on to sam i priznaje.

imam samo jos nesto da dodam: mislim da roditelji mlate decu i kada ne znaju zasto deca nesto rade, kada ne znaju neke osnovne stvari. u svakom periodu dete prolazi kroz neke faze i neke stvari su normalne. treba ih pustiti da prodju ali ne i da se otmu kontroli. masa roditelja, iz neznanja, kaznjava svoju decu za stvari koje su spadaju u normalno ponasanje.
to Bili sto si radio neke stvari namerno, to je so naturally. kao sto sam i ja isekla novu zavesu makazicama za nokte da pokazem kucnoj pomocnici da mi ona nije mama i da ne moze da mi komanduje...ehem. pogadjas, bila sam plava to vece...i to se ne zaboravlja. nikad.

eto.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 13:43 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

ivana23
Takodje je interesantno pitanje ima li ovde medju blogerima onih koji su kao deca dobijali batine i koliko je to uticalo na njihov ukupni razvoj. Ukoliko mogu da procene iz danasnjeg ugla.


evo ima - ja
sećam se svakih batina, mada ne i svakog razloga.
a kad sam je kao odrasla pitala zašto, rekla je: pa bila si nemoguća, gora od dečaka! - eto, toliko je jednostavno

to je onaj "tradicionalni" način vaspitanja, jer ni ona nije kao dete prošla drugačije.
ne osuđujem je sad, kao samohrana majka i sama bez pomoći, u to vreme, verujem da nije umela drugačije a da je dala pritom sve od sebe.
izvučeno iz konteksta ili u kontekstu svejedno, takođe je ni ne opravdavam.

tokom studija sam pretresla sebe i uzduž i popreko, po sto puta, introspekcija uopšte nije laka stvar, i mogu sasvim sigurno da izdvojim određene obrasce ponašanja koji su obeležili moj razvojni put. i koje ne bih volela da se ponove kod mog deteta, a znam da mogu biti posledica samo tog socio-emocionalnog reciprociteta u odnosu roditelj-dete.

dete koje dobija batine, s vremena na vreme, kao vaspitnu meru, mora razviti različite odbrambene mehanizme da se od istih i brani, jer fizički ne može, i mora postati buntovnik, bar u nekom smislu.

oblici prave delikvencije i raznovrsnih patoloških oblika ponašanja su već posledica mnogo složenijih, težih, agresivnijih odnosa kada izostane pružanje bezuslovne ljubavi, razgovora, objašnjavanja, strpljenja...

sve u svemu, nit opravdavam batine, nit sebe samu, ali nemam očiglednijih posledica sem ove, - očigledne - da kroz ovu borbu za bolje roditeljstvo sviJU nas ispravljam i krive drine moje roditeljke...
hm...pa, buntovnik sam - očigledno
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:58 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

hm...pa, buntovnik sam - očigledno

i ja se pitam, gde je Moje buntovnistvo...? a mozda je sa sekama drugacije? a kapiram da ta agresija moze da izadje i na samodestrukciju ili na se odrazi na to cime se bavis u zivotu? ja jesam uvek imala potrebu da se "odvojim" od svega u okolini i nikada (pa ni sada) ne osecam pripadnost niti jedne grupe. da je to - to? ili loopetam? moguce je...
lingamanovic lingamanovic 14:05 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

Kao mala sam dobila jaaako malo batina, tj. secam se jednog udarca po guzi, jednom plavom takvom od bake jer sam otisla u komsiluk bez javljanja a ona mislila da su me zgazila kola i jedan samar od caleta kao tinejdzerka. Brat je dobio mnogo vise bio je od one dece s kojima nije lako izaci na kraj.
Svoju decu jedam udarila, priznajem. I upravo to je jedino sto sam osetila nemoc i stid, jer to na njih niti je imalo efekta niti je nesto znacilo.
Desi mi se nekad da vicem da bih nadvikala, dok se ne setim da jedino taktikom govori tiho i nosi psa sa sobom mogu da ih nateram da se utisaju i saslusaju me sta sapucem.
Savrsenih roditelja je pun internet.
Savrsenih roditelja su pune ulice.
Treba biti realan roditelj, od krvi i mesa, koji se ne stidi da pokaze svojoj deci koliko ih voli i da uci i neprestano trazi kako da bude bolji. Ono sto je fakat u roditejstvu zajebano je to, sto sad radis a da li si radio dobro znaces za 10,15, 20 godina. I nema popravnog.
Zato bi umesto palamudjenja kako mi nikada ne bi udarili dete bilo mnogo bolje organizovati edukaciju za roditelje STA, AKO NE BATINE, grupe podrske, seminare i druzenja gde ce oni moci da NAUCE da izadju na kraj sa svojom decom i da im pomognu da budu bolji ljudi. Jer je danas biti roditelj, fucking tesko...
lingamanovic lingamanovic 14:12 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

Hm, dajem sve od sebe da ne prepisujem taj obrazac - da stres s posla i ko zna odakle reflektujes na decu, partnera. To je opasno, i vrlo cesto i razlog konflikta pa i fizicke kazne...
Bolje je 5 minuta sebi dati odusak na drugi nacin nego svoju frustraciju istresati na bilo kome, narocito ne na deci...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:59 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

jbt...ovde se sad javljaju ljudi koji su jako malo batina u zivotu dobili i svi se secaju Svakog Yebenog Udarca.

to govori više od hiljadu reči.
lingamanovic lingamanovic 15:51 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

Ne ocekujes valjda da ce ljudi koji zaista nose neke probleme i traume tek tako da dodju i prospu svoje patnje tebi?
Da ja se zaista secam, jer me nisu tukli, ali mog brata jesu. Isti roditelji, slicno vaspitanje, i sta sad?
drug.clan drug.clan 15:57 15.01.2010

Re: nije valjda da nema onih

BebaOdLonchara

jbt...ovde se sad javljaju ljudi koji su jako malo batina u zivotu dobili i svi se secaju Svakog Yebenog Udarca.

to govori više od hiljadu reči.



ma prave dramu tamo gde je nema

da su "zdrave" batine tako lose kao sto kazu ne bi se danas posle hiljada generacija tucenih izrodila tako "humana i osecana" generacija ljudi (koja uzgred budi receno ima veliki problem sa nedostatkom empatije, sebicnoscu, otudjenoscu ...)
batine su lose kada su prave batine koje nanose fizicki bol, povrede i posledice, ako su pak one druge batine (koje autor naziva "zdrave", one nanose psihicki bol manje vise u tolikoj meri koliko i druge vaspitne mere. Ako sledece generacije ne budu zbog nedostatka batina mogle da pamte neke samare i udarce po dupetu, na slican nacin pamtice mrk pogled ili uvredu - svejedno.

i uopste ne mogu da objasnim, niti neko moze da objasni odakle toliko otpora prema batinama kao metodi za kaznjavanje dok se u isto vreme poostrava, po meni nehumanija i strasnija metoda kaznjavanja zatvaranjem
kapetannavar kapetannavar 09:32 15.01.2010

Roditelji

Sva su deca ista-nemoguća. Razlika je samo u roditeljima-neki od toga prave problem,neki ne.

"Slatka mala čedovišta",Kreativni centar
lingamanovic lingamanovic 14:09 15.01.2010

Re: Roditelji

Srecom kad postanes roditelj i tolerancija ti postane veca, zato tvrdim da smo zbog njih bolji ljudi. Pre nego sto sam postala roditelj, za decu koja skacu i vriste sam misla da su nevspitana?! :))) a ne da su divna deca koja rade ono sto deca vole :)
Željka Buturović Željka Buturović 19:11 16.01.2010

deca, odrasli i roditelji

Ako sugrađaninu lupite makar i „obrazovni šamar“, može vam se dogoditi ne samo da vam vrati, već i da vas tuži i dobije moralnu i materijalnu odštetu. Ipak, taj zakon u mnogim zemljama još uvek nekako zaobilazi činjenicu da su i deca naši sugrađani, da i prema njima ne bi trebalo da budemo životinje.

analogija uopste ne stoji jer su 'roditelji' i 'odrasli' dve vrlo razlicite kategorije: deca su sugradjani odraslih ali nisu nikakvi 'sugradjani' svojih roditelja. odnos izmedju roditelja i njegovog deteta je vrlo specifican i ne moze se svesti na odnos bilo koje odrasle osobe i bilo kog deteta. mnogi roditelji koji koriste batine u vaspitanju svoje dece ne bi u ludilu dozvolili da neko drugi bije tu istu decu.

Mnogo je istraživanja koja pokazuju da batine uzrokuju stvari loše po razvoj deteta i čoveka: nasilje kao način rešavanja problema, kontradiktorna osećanja, anksioznost i strah, niži koeficijent inteligencije...

rezultati istrazivanja na temu telesnog kaznjavanja po pravilu ukazuju na slabe i kontradiktorne efekte iz kojih se ne mogu izvesti zakljucci o kauzalnosti. nesto o tome mozete da procitate ovde.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 23:34 16.01.2010

Re: deca, odrasli i roditelji

Željka Buturović


analogija uopste ne stoji jer su 'roditelji' i 'odrasli' dve vrlo razlicite kategorije: deca su sugradjani odraslih ali nisu nikakvi 'sugradjani' svojih roditelja. odnos izmedju roditelja i njegovog deteta je vrlo specifican i ne moze se svesti na odnos bilo koje odrasle osobe i bilo kog deteta. mnogi roditelji koji koriste batine u vaspitanju svoje dece ne bi u ludilu dozvolili da neko drugi bije tu istu decu.


može onda ovako:
mogu li nama, kao odraslim osobama, naši roditelji lupati šamarčine do kraja života?
ili ni ova analogija ne stoji jer batine su primerene samo kao vaspitno sredstvo, tj, dok smo mali?


rezultati istrazivanja na temu telesnog kaznjavanja po pravilu ukazuju na slabe i kontradiktorne efekte iz kojih se ne mogu izvesti zakljucci o kauzalnosti. nesto o tome mozete da procitate ovde.


izvire li stidljivo i odavde teza da telesno kažnjavanje dece (a sve u svrhu vaspitanja) nije nasilje, te potom i opravdano, budući da ima viši cilj?

btw. iz linkovanog teksta sam pročitala teze i reakcije na istraživanja koja ne videh, a kontraargumanti mi ne piju vodu budući da proizilaze iz ličnih stavova.

mada, batine daju rezultate - na kraju dobiješ poslušno dete, tu nema šta. dresirano 100%, bez greške.
želimo li to?

na kraju, sa sledećim se apsolutno slažem:

lingamanovic

Savrsenih roditelja je pun internet.
Savrsenih roditelja su pune ulice.
Treba biti realan roditelj, od krvi i mesa, koji se ne stidi da pokaze svojoj deci koliko ih voli i da uci i neprestano trazi kako da bude bolji.
Željka Buturović Željka Buturović 00:24 17.01.2010

Re: deca, odrasli i roditelji

btw. iz linkovanog teksta sam pročitala teze i reakcije na istraživanja koja ne videh, a kontraargumanti mi ne piju vodu budući da proizilaze iz ličnih stavova.

pretpostavljam da niste vicni koriscenju referenci, posto je u fusnotama navedena meta-analiza od strane gershoff na kojoj se bazira zvanican APA stav na tu temu. u tom, zvanicnom stavu, su vam skicirane i neke od primedbi na njene zakljucke. na to sam ja dodala svoje primedbe, buduci da sam, igrom slucaja, malo bolje upucena u medoloske probleme psiholoskih istrazivanja, ne samo u poredjenju sa laicima nego i velikom vecinom drugih psihologa.

vi jednostavno ne posedujete znanje koje je neophodno da bi psiholoska literatura mogla da se kriticki evaluira. kao rezultat, vi svesno ili nesvesno dezinformisete javnost pricanjem o stvarima koje ne razumete.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 01:56 17.01.2010

Re: deca, odrasli i roditelji

Željka Buturović

btw. iz linkovanog teksta sam pročitala teze i reakcije na istraživanja koja ne videh, a kontraargumanti mi ne piju vodu budući da proizilaze iz ličnih stavova.

pretpostalvljam da niste vicni koriscenju referenci, posto je u fusnotama navedena meta-analiza od strane gershoff na kojoj se bazira zvanican APA stav na tu temu. u tom, zvanicnom stavu, su vam skicirane i neke od primedbi na njenu tezu. na to sam ja dodala svoje primedbe, buduci da sam malo bolje upucena u medoloske probleme psiholoskih istrazivanja, ne samo u poredjenju sa laicima nego i velikom vecinom psihologa.

vi jednostavno ne posedujete znanje koje je potrebno da bi psiholoska literatura mogla da se kriticki evaluira. svesno ili nesvesno, svejedno, vi dezinformisete javnost pricanjem o stvarima koje ne razumete.



nemam ništa protiv da iznosite svoje mišljenje,lično, stručno, ali imam protiv arogantnog tona i omalovažavanja.

stvar je jednostavna: iza ili ispred ovog teksta možemo da stavimo gomilu referenci koje ga argumentuju, i vi to znate. ko je rekao da je ovo lični stav bilo koga od nas?
ako već možete tako odgovorno da tvrdite da dezinformišemo javnost, možda bi naši roditelji trebalo da vide ipak malo više od teksta koji ste linkovali.

ako mislite da je telesno kažnjavanje dece u svrhu vaspitavanja tradicija koju ne treba prekidati, recite to bez arogancije. u redu je.

uz sve to, ne bismo mogli sebi da dozvolimo da se kao laici obraćamo roditeljima na ovako važne teme.


nikolinal nikolinal 09:28 17.01.2010

Re: deca, odrasli i roditelji

Poslednjih godina je u Kanadi ova tema isto bila aktuelna. Zanimljivo je da kada se u srpskim medijima pise i prica o zapadnim zakonima uglavnom se vecina zemalja pa i Kanada navode kao zemlje u kojima je fizicko kaznjavanje dece zakonom najstroze zabranjeno.

Malo je poznata cinjenica da to zapravo - nije tako i da je ovde jos uvek na snazi izvestan Section 43 Kriminalnog zakona Kanade donesen jos 1892 koji roditeljima i "caregivers" dozvoljava upotrebu tzv "reasonable force" u disciplinovanju dece. 2004 je Vrhovni sud Kanade zakon preispitivao i doneo odluku da se "spanking"(to mu dodje valjda to "zdravo" batinanje) svrstava u dozvoljene mere disciplinovanja dece.

Druga stvar je sto mnogi roditelji ne razumeju razliku izmedju disciplinovanja i kaznjavanja. Kazna koja nicemu ne uci - kakva god ona bila fizicka ili drugacija besmislena je ukoliko ne nosi odredjenu pouku, ukoliko nije deo sireg, sistematskog i dugotrajnog procesa disciplinovanja. Koji je detetu neophodan jer dete nije odrastao covek i mora da nauci sta moze sta ne moze, sta je prihvatljivo a sta ne, sta je u krajnjoj liniji opasno sta ne. I to je zadatak nas roditelja - i ja sa jedne strane iskreno verujem da se najveci broj roditelja trudi da to uradi na najbolji moguci nacin - onako kako zna i ume.

Druga stvar je to sto je cesto ono sto zna i ume ono sto je iskustvom preneseno na njega/nju od roditelja,nacin na koji smo i sami vaspitavani (kad kazemo sebi da eto i nismo tako lose ispali..:) ). I tako dobijamo roditelje koji tuku decu jer su njih tukli njihovi roditelji....itd itd. Treba nekako naci nacina da se prekine taj zacarani krug i da se oni koji za drugaciji nacin vaspitavanja ne znaju ipak razmisle i o drugim mogucnostima. U tom smislu prica u javnosti o ovakvim stvarima ne moze da skodi.


rezultati istrazivanja na temu telesnog kaznjavanja po pravilu ukazuju na slabe i kontradiktorne efekte iz kojih se ne mogu izvesti zakljucci o kauzalnosti. nesto o tome mozete da procitate ovde.

Ovo jeste tacno, isto kao sto je sa druge strane tacno da se u humanistickim naukama o malo toga po prirodi stvari mogu izvesti zakljuci o kauzalnosti. U najvecem broju situacija govorimo o korelacijama, a kada pogledamo istrazivanja korelacije mozemo da nadjemo i u jednom i u drugom pravcu. I opet, tesko je tu praviti generalizacije kako si i sama napisala u svom tekstu - individualne okolnosti i kontekst svakako prave razliku.

I takodje stoji i da se u javnosti svakodnevno manipulise korelacijama i vrse generalizacije i poturaju kao kauzalnost.

Sa druge strane ja ovaj tekst ne vidim kao takvu vrstu generalizacije jer jasno pise - "Nema recepta koji važi za sve situacije i svu decu, ali ima mnogo recepata za većinu situacija i dece. Niste ludi ako tražite savet i pomoć. Niste loš roditelj ako ste lupili dete po prstima ispred štekera, i niko vam ga neće oduzeti ako ste ga lupili po dupetu kad je „namerno“ bacilo vaše naočare, ali ste genijalan roditelj ako razmislite o tome kako možete biti – još bolji roditelj."

Sustina je u ovom poslednjem. I tome da ne preuzimamo apriori modele ponasanja koje nosimo iz roditeljske kuce vec da razmisljamo, preispitujemo,ucimo,informisemo se ...i pre svega gledamo i oslusnemo i sebe i svoje dete :)
Željka Buturović Željka Buturović 15:41 17.01.2010

Re: deca, odrasli i roditelji

stvar je jednostavna: iza ili ispred ovog teksta možemo da stavimo gomilu referenci koje ga argumentuju, i vi to znate.

nemam pojma da li i koliko referenci mozete da zakacite na tekst. ali to je ionako irelevantno. i teza da je zemlja ravna placa se moze potkrepiti desetinama referenci.

dakle, nije poenta u broju referenci, nego u kritickom citanju onoga sto u njima pise. potpuno je ocigledno da vi za to niste sposobni.

sto samo po sebi nije nista strasno, da vi paralelno ne drzite lekcije na temu sta su, eto, istrazivanja pokazala.
jovana_papan jovana_papan 11:36 17.01.2010

Re: deca, odrasli i roditelji

MIslim da se ovde stvara malo iskrivljena slika prema kojoj je telesno kažnjavanje dece nešto što je stvar zaostalih društava i prevaziđenih teorija, kao i da o neprihvatljivosti batina postoji neki koncenzus javnosti, roditelja i stručnjaka. To jednostavno nije tačno.
drug.clan drug.clan 15:12 17.01.2010

Re: deca, odrasli i roditelji

jovana_papan

MIslim da se ovde stvara malo iskrivljena slika prema kojoj je telesno kažnjavanje dece nešto što je stvar zaostalih društava i prevaziđenih teorija, kao i da o neprihvatljivosti batina postoji neki koncenzus javnosti, roditelja i stručnjaka. To jednostavno nije tačno.



ovde postoji grupa koja svako lupanje po dupetu (ma kakvo bilo) osudjuje (bez suda) kao fizicko zlostavljanje i uporedjuje takvo ponasanje cak sa hitlerovim i naci zlocinima.

ne znam sta je izvor njihovog fanatizma ali da nije normalno nije.

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 16:49 17.01.2010

još jednom:


Sa druge strane ja ovaj tekst ne vidim kao takvu vrstu generalizacije jer jasno pise - "Nema recepta koji važi za sve situacije i svu decu, ali ima mnogo recepata za većinu situacija i dece. Niste ludi ako tražite savet i pomoć. Niste loš roditelj ako ste lupili dete po prstima ispred štekera, i niko vam ga neće oduzeti ako ste ga lupili po dupetu kad je „namerno“ bacilo vaše naočare, ali ste genijalan roditelj ako razmislite o tome kako možete biti – još bolji roditelj."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana