Društvo| Gastronauti| Kultura| Moj grad| Porodica| Reč i slika| Religija| Zdravlje| Život| Životni stil

Kako smo doskočili svetom Petru i bratiji

Dragan Jakovljević. RSS / 22.01.2010. u 22:00

Више од месец дана је прошло откако смо крочили у доба године када се људи, упоредо са даривањима и слављима, баве и бушењима нових рупа на каишевима за панталоне. Мушкарци, углавном. Жене пак, учесталије него у било које друго гоба године посећују кројачице и молећиво се интересују да ли им је случајно остало још малчице материјала од којег су шиле хаљину. Ако није, ето белаја, јер онда треба платити ново шивење, пошто се старо рухо заинатило и неће да их прими у своје окриље. Њему су нове облине којима смо се окитили у време празновања просто непрепознатљиве, па смо му, као и сваки уљез, постали непожељни.

Али, чини ми се да се тај финансијски ударац, ма колико снажан био, ипак много лакше подноси од оног који осетимо када околина почне да нас шиба својим запрепашћеним погледима, све некако у пределу стомака и подбратка. Задригао, отромбољен, удепан, утовљен - само су неки од израза које је врло тешко дословно превести са српског на неки други језик, али који значе исто: онај на кога се односе је неумерен у јелу и пићу, а тиме вероватно и у другим животним задовољствима.

Следи логичан закључак да га је као таквог најупутније заобилазити у што ширем луку, свеједно имамо ли већ са њим додирних тачака, или чисто превентиве ради. А уколико сте ипак мекана душица, можете му евентуално дати још једну шансу и рећи да поново дође „некако с пролећа". Ако му пође за руком да схвати шта сте тиме хтели да му кажете, искористиће понуђену прилику и вратиће вам се за који месец, можда као џогер или спринтер, у свом препразничном издању или чак бољем.

Али, могу вам рећи да ни српске славе нису оно што су некада биле. Управо сам се вратио са једне посне, на коју сам отишао највише због ситних  колача. Знао сам да их домаћица која ме је позвала најбоље прави у васцелом православном свету. Међутим... Да је слава посна закључио сам само по томе што је уместо прасетине служена риба. Све остало је, барем на први поглед, киптело од масти, шлагова, мајонеза и осталих антихришћанских ђаконија у време поста. Као крунски доказ свог безбожништва, уместо толико чеканих ситних посних колача, изнесоше на сто пет врста торти, с три прста фила на свакој.

И таман да швикнем, кад ми госпођа која је седела до мене дошапну како данас заиста више ништа није „к'о пре рата", јер су сада измислили и посни качкаваљ, и посне шлагове и маргарине, посну саламу, посно млеко... и све друго што је од памтивека било мрсно, тј. шта год ти душа пожели!

Ето, дакле, решења за све оне узорне православце који ми се накукаше како „поцркаше гладни" у време поста. Госпођа ми рече и да је само питање дана када ће да измисле посну прасетину. Тако ће Срби, без спотицања о прождрљивост као један од смртних грехова који их је увек пратио у стопу, ваљда добити прилику да са рекордно мале удаљености најзад осмотре рајске двери. Ако неко измисли и посну прељубу, можда нам се и отворе.

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikele9 mikele9 22:26 22.01.2010

A

posna krađa? To već savršeno funkcioniše u Kraljevini Republici Serbiji. Omaste se džepovi i računi jal devizni, jal dinarski a rike ostanu posne.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 22:40 22.01.2010

Re: A

drug.clan drug.clan 23:32 22.01.2010

u mrsu je lek

Али, чини ми се да се тај финансијски ударац, ма колико снажан био, ипак много лакше подноси од оног који осетимо када околина почне да нас шиба својим запрепашћеним погледима, све некако у пределу стомака и подбратка. Задригао, отромбољен, удепан, утовљен - само су неки од израза које је врло тешко дословно превести са српског на неки други језик, али који значе исто: онај на кога се односе је неумерен у јелу и пићу, а тиме вероватно и у другим животним задовољствима.



Evo kazu da je za mrsavljenje u 2010. najbolji jesti mnogo punomasnih sireva i svinjskih krmenadli:

Top Weight Loss Foods for 2010
dexter92 dexter92 13:47 24.01.2010

Re: u mrsu je lek

Evo kazu da je za mrsavljenje u 2010. najbolji jesti mnogo punomasnih sireva i svinjskih krmenadli:

Neverovatno je koliko smo zatrpani ovakvim dezinformacijama o ishrani, na svakom koraku.
Sustina je jednostavna, vec sam jednom cini mi se pisao na blogu.
Nasa genetika je odlicna, ali nije prilagodjena civilizaciji odnosno poljoprivrednoj eri nastaloj pre "samo" 10.000 godina.
Imamo izuzetno stedljiv organizam, sa samo jednim kilogramom potrosene masti mozemo da prepesacimo 150km.Nasi preci, ciju genetiku nosomo su bili lovci i sakupljaci plodova, dnevno su prelazili velike razdaljine i hranili su se uglavnom mesom velikih biljozdera, vocnim plodovima i korenjem.
Dakle u ishrani nisu postojali koncentrati ugljenih hidrata i masti (osim zivotinjskog sala) kakve mi danas unosimo.
1 gram masti u sebi sadrzi 30% vise energije od grama benzina i nije ga "lako" potrositi bez pojacane fizicke aktivnosti. Zato jako oprezno sa unosom koncentrata masti (sirevi, namazi, majonezi...) i ugljenih hidrata (seceri, cokolade, kolaci).
Proteini se mogu prakticno neograniceno unositi, jer i ako se ne potrose na izgradnju organizma (sto se desava samo prilikom velikih unosa i nikakvog fizickog rada,znaci jako retko) oni se konvertuju u ugljene hidrate, pa i ako se oni ne potrose ostatak se konvertuje u masti.Jedino treba obratiti paznju na velicinu proteinskih obroka jer moze doci do tzv. "truljenja" koje se manifestuje neprijatnim gasovima :)
Sa mastima je potpuno druga prica.Samo mali % moze odmah efektivno da se konvertuje u energiju, ostalo odlazi u zalihe.To je zbog njihove velike energetske vrednosti, tesko ih je sagoreti bez intezivne fizicke aktivnosti.
I na kraju par reci o tzv. "komplikovanim obrocima". Predjelo, jelo, dezert,alkohol sto karakterise praznicne dana je jako zbunjujuci rezim za nas digestivni sistem jer ga zatrpavamo svime i svacim i on ne zna kako bi to sve svario, luci razlicite enzime koji odgovaraju razlicitim tipovima hrane i od svega pravi neku papazjaniju u stomaku koja se na kraju svrtsta pod "masti" i ode gde ne treba.
iseljenik iseljenik 22:58 22.01.2010

Српска панда

Нису сви такви Драгане. Има нас и оваквих. Што се тиче рупа на каишу, ту си наравно у праву. Није прошла ниједна година да у време слава и новогодишњих прослава нисам добио барем 3-4 киле (као и ове уосталом), али зато често уђем спреман у ту сезону столова претрпаних разним ђаконијама, па скинем баш толико пре него што их поново вратим око Нове године... Онда после 20.1. кренем опет нормалније да живим и све по старом.

А кад се пости, ту се пости како треба, барем код мене. Буде ту и неких колача (ситних и мање ситних, чак и покоја торта која ипак и изгледа посна, а и укус јој је такав, али и даље је лепа), али нема мајонеза и разне друге крке која изгледа масније од мрсне хране. Први пут сам ове године правио посну Славу и баш је лепо било. Много је лакше стомак поднео све то, а и гости су били задовољни избором посних јела (шкампи на бузару, риба на више начина, разне салатице...).

Увек сам волео да једем и не верујем да ће ускоро по том питању шта да се промени. Ево ти једна прича (Српска панда) на ту тему, више шаљива, а мање критична (као твоја)...

Поздрав и наравно препорука за текст

loader loader 00:15 23.01.2010

Sigurno mršavljenje ! :)

Treba se samo pridržavati poslednjeg izdanja "Srpskog kuvara" za 2010. godinu u izdanju MMF-a. Skidanje stomaka je ziher !
miloradkakmar miloradkakmar 01:31 23.01.2010

Nekom

se i voda lepi.
Ако неко измисли и посну прељубу, можда нам се и отворе.

Da, post ne podrazumeva samo izbegavanje mrsne hrane , nego i mrsnih misli.
loader loader 01:42 23.01.2010

Re: Nekom

ne podrazumeva samo izbegavanje mrsne hrane , nego i mrsnih misli

... аух ! То је већ превише за један обичан српски организам ! ...
Од исцрпљености може да се клоне, и да се западне у оно необично духовно стање које се назива антипатриотизам !
sesili sesili 09:16 23.01.2010

Re: Nekom

Slatko me je nasmejala hobotnica na srpski način! Jesmo takvi. Što se tiče posne hrane, sada zaista postoji postan majonez, margarin je postan - biljno ulje - i uz mnogo oraha mogu da se naprave izvrsni kolači. Moj sin se šali i kaže da voli morske plodove: lignje, dagnje i jagnje!
milisav68 milisav68 16:48 23.01.2010

drukanje

Srbi ne bi bili Srbi kad ne bi olajavali...
dexter92 dexter92 12:19 24.01.2010

Post

Dirljivo je posmatrati ljude koji misle da im mesto u raju zavisi od toga da li jedu (posni)smoki ili (mrsne)virsle.
49 41 49 41 03:37 25.01.2010

David Mikalandjelov

trazi politicki azil u rodnoj mu Italiji.


Samo dve godine posle boravka u Ameriku.

Kaze dzaba mu sponzorisanje McDounalsa, StarBuksa i ostalih.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana