Društvo| Porodica| Roditeljstvo| Sex| Život

Silovanje - updated & peticija

Jelena Gall RSS / 07.02.2010. u 19:59

Silovana djevojčica (9) mora natrag ocu zlostavljaču 

ZAGREB - Nesretna sam kad u školi dobijem jedan. Kad sam s tatom, onda sam isto nesretna jer ne volim kad me tata dira. Ne volim kad me tata mazi. Tata se skine gol i veli da moram spavati s njim ili će me zavezati vani kao psa. Kad idemo spavati, ja spavam, a tata skače po meni i radi nešto prosto. To mene boli. Ja kažem da to mene boli, a on ništa. Tata dugo skače po meni, dok mama ne kaže da je ručak gotov. Mama je vidjela što mi radi i rekla mi je: "Žao mi je, dušo, ne znam od policije broj." Braco se skriva od tate. Šapnuo mi je da i njemu radi isto.

To je napisala devetogodišnja Jagoda svojoj psihologinji uoči Nove godine, tijekom banalnog razgovora o tome kad je sretna, a kad nesretna. Na četiri stranice papira svojim nevještim, kvrgavim slovima djevojčica je istresla dušu.

Šutke je pisala i odgovarala na potpitanja psihologinje. Nije dizala glavu, nije nikoga gledala u oči. Nije govorila, samo je pisala.

Prvi put nakon tri godine, dijete koje su 2006. godine stručnjaci proglasili "vrištećim slučajem seksualnog zlostavljanja", progovorilo je o grozotama koje je doživjelo u najranijem djetinjstvu od osobe koja joj je trebala biti glavni zaštitinik od svih zala.

Zašto je Jagoda sad odlučila progovoriti, stručnjaci nisu sigurni. Jer Jagoda ne zna da bi je država već ovog mjeseca mogla vratiti upravo njezinu ocu.
Kolateralna žrtva

Naime, zbog "nekonzistentnog i nevjerodostojnog iskaza" koji je Jagoda dala na sudu kao šestogodišnja djevojčica otac je u rujnu prošle godine pravomoćno oslobođen svih optužbi! Dijete, za koje je i sudski vještak napisao da u dobi od šest godina "nedvojbeno ima osobna seksualna iskustva", nije za sud "dovoljno jasno verbaliziralo" s kim je ta iskustva steklo.

Oslobođenjem oca više nema razloga da se Jagoda ne vrati u svoju biološku obitelj, iz koje je 2006. godine izdvojena zbog sumnje na seksualno zlostavljanje. Upravo ovog mjeseca istječe odluka o njezinu smještaju kod udomitelja, Jagodine tete Ljubice.

Jagodino potresno pismo, koje je šokiralo i iskusne stručnjake, za sud i pravo potpuno je nebitno. Jer - njezin je otac oslobođen i ne može biti dvaput suđen za isto djelo.

- Svi smo očajni. Jednostavno se ne možemo pomiriti s činjenicom da će djevojčica natrag k ocu i da njezino pismo, njezin život, ništa ne znači, da ćemo je mi, koji smo odgovorni za nju, poslati natrag - kažu stručnjaci koji su proteklih godina radili s Jagodom.

Jagodina priča poznata je svim nadležnim institucijama - nadležnom Državnom odvjetništvu, Uredu pravobraniteljice za djecu, Centru za socijalnu skrb. Posebno je naglašeno da u toj obitelji još živi jedno dijete, četverogodišnji Ivica, za kojeg je Jagoda nedvosmisleno napisala da misli da proživljava sličnu sudbinu.

Svi se zgražaju, odmahuju glavom, ali zaključak je isti: rješenja nema!

Citiraju se zakoni, navodi pravna stečevina, civilizacijska dostignuća po kojem se čovjeku ne može dva puta suditi za isto djelo ako nisu nastupile nove okolnosti.

Jagoda je u svemu tome "tužna posljedica". Kolateralna žrtva. Slučajno spašena i slučajno ponovno osuđena.

Jutarnji list

____________

Dragi komentatori, dalje od ove vesti još nisam stigla, ako neko zna nešto više, molim da to napiše.

Pod pretpostavkom da je tačna najstrašnija verzija, dakle da je Jagoda u pismu napisala suštu istinu - a mislim da je strahovito važno za nju da pođemo upravo od te pretpostavke, a ne od sumnje - koliko dugo biste bistrili legalistička pitanja i raspravljali o civilizacijskim dostignućima? Ovo je za mene zid o koji se razbija SVAKA vrsta pseudolegalizma. Je li Jagoda tu da bi poštovala zakone, ili su zakoni tu da je zaštite? I to smesta? Nema dileme, naravno.

Dilema glasi: sme li Jagoda da nastavi da pada kroz rupu u civilizacijskom dostignuću još jedan jedini minut u životu?

Nadam se da će pritisak javnosti biti dovoljno jak da istinski posrami sve one koji su imali morala da polože ruku na zakon, pozovu se na civilizacijska dostignuća, i izjave takvu sramotu - da rešenja nema.

Grupa na FB

______________

UPDATE 8. 2. 10, 9h:

Jutarnji list

Nadležni centar za socijalnu skrb tražit će od Općinskog suda produženje smještaja kod udomitelja zbog "nedovoljne roditeljske kompetencije" i nada se da će ga Sud uvažiti. Otac pak napominje da prima braniteljsku mirovinu u visini prosječne plaće, da je oslobođen svih optužbi i da želi "nastaviti brinuti o svojem djetetu". Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, psihologinja dr. Gordana Buljan Flander ne želi komentirati konkretan slučaj s kojim nije dovoljno upoznata, no upozorava da se već godinama bori da se dječji iskaz, uzme odmah, čim se dijete prvi put uputi stručnjaku.

- Protekom vremena i brojnim ispitivanjem djeteta dolazi do kontaminacije iskaza, odnosno dijete se ili još više zatvori ili dopunjava i dodaje detalje kako bi popunilo rupe u sjećanju. Stoga struka smatra da dijete treba za sud ispitati odmah, od strane stručnjaka educiranog za rađenje forenzičnog intervjua, koji neće postavljati sugestivna pitanja. Takav intervju treba obaviti u prisutnosti odvjetnika i državnog tužitelja, koji sjede iza dvosmjernog ogledala, i snimiti ga te koristiti na sudu - kaže dr. Buljan Flander, koja je prošli mjesec i ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću predložila da se osnuju četiri punkta na kojima bi se, u sklopu hitnih istražnih radnji, obavljala ispitivanja djeteta na ovaj način. Ministar se, kaže, složio te obećao da će pokrenuti stručnu raspravu.

- Nakon toga dijete više nitko ne bi ispitivao i ono bi moglo ući u tretman - kaže dr. Buljan Flander. Ističe kako kod dječjeg iskaza treba imati na umu da je dijete posramljeno, da je zbunjeno, vezano za osjećaje prema zlostavljaču, kojeg, kad se radi o ocu, istovremeno i voli i mrzi, da zlostavljači najčešće prijete žrtvi te da je dijete često prestrašeno za vlastitu dobrobit ili dobrobit majke ili braće.

- Imala sam slučajeva da se dijete otvori tek nakon nekoliko godina, kad stekne povjerenje u terapeuta i sigurnost u okolinu - ističe ugledna psihologinja.
Strah za malog brata

Jagoda je bila ispitivana u više navrata - vještačena je u bolnici u kojoj se otkrilo da je zlostavljana, u domu u kojem je boravila, u Poliklinici za zaštitu djece i, na kraju, kod sudskog vještaka. Svojoj dugogodišnjoj psihologinji otvorila se tek tri godine nakon odlaska od oca, kad je emocionalno ojačala i u sebi riješila konfuzne osjećaje prema mami i tati. Osim toga, iz pisma je evidentno da se izrazito boji za svojeg malog brata za kojeg sumnja da prolazi istu torturu koju je i sama prošla.

- Tragično je da sustav više vjeruje zlostavljaču nego djetetu. Ono što je ova djevojčica napisala mora biti trenutni alarm svima! - poručuje pravobraniteljica Mila Jelavić. Ističe kako je sad ključno zadržati dijete podalje od oca zlostavljača i majke koja je zlostavljanje prikrivala te hitno provjeriti što se događa s bratom.

U Jagodinom slučaju više nije važno pravo, nije važan zakon ni procedura. Važna je istina. A istina je da bi društvo već ovih dana moglo vratiti silovano dijete silovatelju.

Jedina je nada da sudac Općinskog suda, koji bude odlučivao o Jagodinom povratku u biološku obitelj, povjeruje Centru za socijalnu skrb i da odobri nastavak smještaja u udomiteljsku obitelj. I tako iz godine u godinu, do njezine punoljetnosti. Za nadati se da će u potpunosti prihvatiti sugestiju Centra za socijalnu skrb te obitelji oduzeti i drugo dijete, Jagodinog četverogodišnjeg brata Ivicu.

___________

PETICIJA

U nedjelju su nastale dvije grupe podrške Jagodi, kojoj prijeti prekid trogodišnjeg života s udomiteljskom obitelji i povratak ocu silovatelju, a od danas na službenom profilu Jutarnjeg lista na Facebooku možete potpisati i peticiju za pomoć zlostavljanoj djevojčici.

Potpišite i vi peticiju za pomoć Jagodi


Jutarnji list pokreće peticiju kojom želimo spriječiti sustav da vrati devetogodišnju Jagodu ocu, seksualnom zlostavljaču.

Ovom peticijom apeliramo na nadležni Općinski sud da prihvati sugestiju Centra za socijalnu skrb i produlji Jagodi smještaj u udomiteljskoj obitelji, u kojoj je Jagoda u protekle tri godine stvorila novi, sretniji život.

Također, pozivamo nadležno Državno odvjetništvo da što prije provjeri Jagodine sumnje da otac zlostavlja i njezinog 4,5-godišnjegbrata Ivicu te da iskoristi sva moguća pravna sredstva kako bi zaštitio dječaka.

*****

Opaska: Potpisala sam peticiju, što inače veoma, veoma retko radim. Svesna sam da je ovde neophodna masovnost.

Međutim, dodaću da odluku Jutarnjeg da potpisivanje peticije uslovi ne samo članstvom na Facebooku, nego i obavezom da se prvo postane fan Jutarnjeg da bi se peticiji uopšte pristupilo smatram - degutantnom. 

 

8. 2. 10, 21:30   POSLEDNJI UPDATE I NAGOVEŠTAJ POZITIVNOG RASPLETA: Sudije nadležnog Općinskog suda neslužbeno izjavljuju da neće potpisati odluku o vraćanju Jagode u porodicu, a "Nadležni centar za socijalnu skrb danas je poslao hitni zahtjev Općinskom sudu za produljenje Jagodina smještaja kod udomitelja. Sada im je prioritet spasiti brata Ivicu." (Jutarnji)

 



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

adam weisphaut adam weisphaut 20:07 07.02.2010

O_o

U, jbt.
selica_nena selica_nena 20:14 07.02.2010

Zločin? Užas?

Ma nije to prava reč, jednostavno ne postoji dovoljno jaka reč kojom se može osuditi ovako nešto. I ne postoji dovoljna kazna za počinioca i saučesnika, niti pravdanje zakonskim zavrzlamama za vraćanje silovanog deteta u ruke silovatelju.

Tata dugo skače po meni, dok mama ne kaže da je ručak gotov. Mama je vidjela što mi radi i rekla mi je: "Žao mi je, dušo, ne znam od policije broj." Braco se skriva od tate. Šapnuo mi je da i njemu radi isto.


A mama kuva ručak i pravi se da će proći?! Ooooj, Bože, što svakome daješ decu?
westvleteren westvleteren 20:34 07.02.2010

Re: Zločin? Užas?

selica_nena

A mama kuva ručak i pravi se da će proći?!


Ove majke što ništa ne vide i ništa ne čuju ja bih poslao na robiju isto kao i silovatelja. 10 godina, pre svega za primer ostalim majkama koje zbog sramote neće da progovore.
Jelena Gall Jelena Gall 21:35 07.02.2010

Re: Zločin? Užas?

tako je, selice, nema dovoljno jakih reči. evo i sad zastajem, utroba mi se preokrenula kad sam pročitala i kao da je ostala preokrenuta. pokrenuo se i lanac asocijacija, sećanja na drugu decu koja su prolazila ovakve strahote...

ti roditelji koji to nisu - čak me ni ne zanimaju. bilo kakav oblik izolacije je po meni primeren. nego, presudno i primarno: prekinuti lanac, stati tome na put, ne gurati dete u to. kraj, tačka, amen.
antioksidant antioksidant 20:20 07.02.2010

.

Jer - njezin je otac oslobođen i ne može biti dvaput suđen za isto djelo.

koliko kapiram "otac" je oslobodjen za prethodna seksualna zlostavljanja
ako postoji sumnja da ponavlja seksualne napade (sto je iz pisma nedvosmisleno) onda je novo sudjenje sasvim opravdano
dakle - nije u pitanju isto delo
Lionsgate Lionsgate 20:26 07.02.2010

Re: .

ako postoji sumnja da ponavlja seksualne napade (sto je iz pisma nedvosmisleno) onda je novo sudjenje sasvim opravdano
dakle - nije u pitanju isto delo

Alo, ali dete do tog trenutka ponovo dolazi u njegove ruke. . .
dant.gwyrdd dant.gwyrdd 20:27 07.02.2010

Re: .

Prvo, imam samo jedan komentar na to: zlo.

koliko kapiram "otac" je oslobodjen za prethodna seksualna zlostavljanja
ako postoji sumnja da ponavlja seksualne napade (sto je iz pisma nedvosmisleno) onda je novo sudjenje sasvim opravdano
dakle - nije u pitanju isto delo

Kako se vidi iz vesti, devojčica je trenutno u hraniteljskoj porodici gde je, da se pretpostaviti, bila od kako je cela stvar izašla na videlo (a sad treba da se vrati ocu pošto je oslobođen) te se navodi iz pisma mogu odnositi samo na ranija zlostavljanja o kojima je tek sada detaljnije progovorila.

I još jednom: zlo. Čisto zlo.
antioksidant antioksidant 20:32 07.02.2010

Re: .

Alo, ali dete do tog trenutka ponovo dolazi u njegove ruke. . .


moja greska
misio sam da je devojcica ponovo napadnuta od proslog sudjenja (a ona je kod tetke)... dakle ostaje samo ocajnicka potraga za "novim okolnostima"



Citiraju se zakoni, navodi pravna stečevina, civilizacijska dostignuća po kojem se čovjeku ne može dva puta suditi za isto djelo ako nisu nastupile nove okolnosti.

mozda kada bi majka svedocila? (a ocito je da je ona podjednak zver kao i "otac" )
....
Lionsgate Lionsgate 20:48 07.02.2010

Re: .

Mada laicki na osnovu ovoga sto sam procitao resenje moze biti jednostavno:
dokazano je da je devojcica sexualno zlostavljana u vreme kad je imala 6 godina ali posto nije dokazano da su u tome ucestvovali roditelji dete im se moze oduzeti na osnovu cinjenice da je bilo van njihovog nadzora tj. losa roditeljska briga je razlog zbog koga se nesavesnim roditeljima ukidaju roditeljska prava. To je nacin kako da se dete ponovo ne nadje u rukama tog monstruma, pravna zackoljica ali ovaj put ekstremno pozitivno delotvorna.

A sta ce dalje biti sa tim covekom nije toliko ni bitno za dobrobit tog deteta. . .
niccolo niccolo 22:58 07.02.2010

Re: .

dete im se moze oduzeti na osnovu cinjenice da je bilo van njihovog nadzora tj. losa roditeljska briga je razlog zbog koga se nesavesnim roditeljima ukidaju roditeljska prava.

Tako je, ukoliko je hrvatski zakon sličan našem i ja bih u ovom pravcu tražio rešenje problema ako već krivično nije moguće goniti oca...
Bojana Maljević Bojana Maljević 02:27 08.02.2010

Re: .

mozda kada bi majka svedocila? (a ocito je da je ona podjednak zver kao i "otac" )

Majka bi trebalo da bude optužena. Nadam se da će i biti.
mayo1 mayo1 20:36 07.02.2010

Užas

Nažalost, ništa čudno.
Najzaštićeniji dio društva su kriminalci - od ubojica do lopova svih vrsta.
Uvijek se vodi računa o njihovim "pravima", nedajbože da ih netko krivo pogleda...
Ovog "oca" i "majku" treba zatvoriti u mračnu jamu zajedno sa svim nesposobnim i nezainteresiranim dripcima iz institucija i izgubiti ključ.
Pritisak medija i javnosti je jedino što može pokrenuti one kojima je zaštita nemoćnih opis radnog mjesta.
Jelena Gall Jelena Gall 21:46 07.02.2010

Re: Užas

Nažalost, ništa čudno.

užasavajuća spoznaja.
Pritisak medija i javnosti je jedino što može pokrenuti one kojima je zaštita nemoćnih opis radnog mjesta.

iako nisam obožavateljka jutarnjeg, čitam ga vrlo selektivno i smatram da je u mnogo kojem pogledu bulevarski list, teško mi je da zamislim da je ovde nešto istinski napumpano. gadi mi se svest o tome da će krenuti igra odmeravanja snaga između jednog medija i pravnog aparata (ali da, nažalost ništa čudno...). ali, ovo je pravi probni kamen za društvo. vest je pukla, ona MORA imati posledica. jednostavno, jagoda ne sme biti vraćena u roditeljsku kuću, pa makar hrvatska zbog toga bila prinuđena da u roku od 24h promeni zakonodavstvo - to je potpuno, potpuno nebitno. bitna je devojčica, dakle rešenja - ima.
hazar hazar 20:38 07.02.2010

Pravo i Pravda

Je li Jagoda tu da bi poštovala zakone, ili su zakoni tu da je zaštite?

Razlika između prava i pravde je nekada takva da sumnjamo u civilizaciju.

Valjda je taj tužilac uložio žalbu. Nemoguće da je ceo slučaj prošao sve sudske instance, pod uslovom da je sve kako ste vi opisali i da je otac oslobođen. Vrhovni sud bi sigurno poništio odluku po kojoj je neko oslobođen za pedofiliju zbog loše verbalizacije šestogodišnjeg deteta.

Ako slučaj nije završen, onda ni otac nije oslobođen, pa se ni dete ne mora vratiti njemu. Ovo je logično, ali ko zna kako su to pravnici zamislili.
niccolo niccolo 20:46 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Vrhovni sud bi sigurno poništio odluku po kojoj je neko oslobođen za pedofiliju zbog loše verbalizacije šestogodišnjeg deteta.

Pa vest kaže da je Vrhovni potvrdio odluku nižeg suda...nažalost ne znamo detalje slučaja pa je teško komentarisati s pravne strane, al mi čudno deluje deo obrazloženja Vrhovnog suda koji kaže da veštak nije mogao da utvrdi ko je silovao - koliko shvatam veštak je psiholog/psihijatar. Oni po prirodi stvari i ne mogu da ukažu na počinioca sa 100% sigurnosti, za to bi trebala DNK analiza...
eugensavojski eugensavojski 20:57 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Vrhovni sud bi sigurno poništio odluku po kojoj je neko oslobođen za pedofiliju zbog loše verbalizacije šestogodišnjeg deteta.

Dio vrhovnog suda čine tetke bez sudačke prakse koje su došle na tu poziciju sa mjesta državnih tajnica i slično, validnost nekih od njih je na upravnom sudu. To ti govorim iz razloga što su več imali katastrofalnih presuda na VS .Što su podložne utjecajima i pritiscima interesnih skupina . Ako je tata član neke braniteljske udruge i slično mogu ga hebat.
Lionsgate Lionsgate 21:04 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Ako slučaj nije završen, onda ni otac nije oslobođen, pa se ni dete ne mora vratiti njemu. Ovo je logično, ali ko zna kako su to pravnici zamislili.

Slucaj je zavrsen, presudjeno je po dokazima koji su postojali u to vreme (devojcica se "otvorila" psiholozima tek po zavrsetku sudjenja), otac je pravosnazno nevin covek i ne moze ponovo da mu se sudi za istu stvar. . . to je pravo, pravda je nesto drugo.
hazar hazar 21:15 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Lionsgate
Ako slučaj nije završen, onda ni otac nije oslobođen, pa se ni dete ne mora vratiti njemu. Ovo je logično, ali ko zna kako su to pravnici zamislili.Slucaj je zavrsen, presudjeno je po dokazima koji su postojali u to vreme (devojcica se "otvorila" psiholozima tek po zavrsetku sudjenja), otac je pravosnazno nevin covek i ne moze ponovo da mu se sudi za istu stvar. . . to je pravo, pravda je nesto drugo.

Za ovo su krivi advokati i sistem pravosuđa koji je uvek na strani optuženog. Kada nekog osudite, a pojave se novi dokazi koji su olakšavajući za optuženog, onda je novo suđenje sasvim izvesno, ali obratno ne važi.

Može li neko da mi kaže iz kojih razloga je uopšte uvedeno pravilo da se za isti zločin ne može ponovo suditi.
Jelena Gall Jelena Gall 21:26 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Može li neko da mi kaže iz kojih razloga je uopšte uvedeno pravilo da se za isti zločin ne može ponovo suditi.

ovo i mene zaprepašćuje, to je neviđena rupetina. zapravo, tek ovakvi slučajevi pokazuju kuda to može da odvede.

inače, gledala sam komentare na jutarnjem. trebalo bi navodno da sudska presuda može da se vidi na ovom linku: http://sudskapraksa.vsrh.hr/supra/Default.asp ali kako je tu tražiti, pojma nemam.
jedan komentator je dao direktan link na presudu, ali kad klikneš na to, dobiješ "sesion expired". citirano je ovoliko - dakle iz presude vrhovnog suda:

'Prema tome ukupnost dokazne građe, poglavito činjenica da je oštećenica i tijekom ispitivanja pred sudom nekonzistentna, da o njenom nedosljednom iskazivanju zaključuju stručne osobe koje su bez dvojbe bile educirane za ispravan i primjeren način ispitivanja oštećenice, potvrđuje zaključak prvostupanjskog suda da nije dokazano sa stupnjem izvjesnosti da su upravo optuženici izvršili terećene radnje seksualne zlostave. Ispravnost zaključka iz pobijane presude nije doveden u dvojbu niti iskazom svjedoka M. L., obranom opt. Z. L. te tek izraženim mišljenjem vještaka prof. dr. D. K. H. da je oštećenica morala imati osobna seksualna iskustva jer se ni vještak nije mogao izjasniti o obliku zlostave i njenom počinitelju.'
milisav68 milisav68 21:31 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Lionsgate
Ako slučaj nije završen, onda ni otac nije oslobođen, pa se ni dete ne mora vratiti njemu. Ovo je logično, ali ko zna kako su to pravnici zamislili.

Slucaj je zavrsen, presudjeno je po dokazima koji su postojali u to vreme (devojcica se "otvorila" psiholozima tek po zavrsetku sudjenja), otac je pravosnazno nevin covek i ne moze ponovo da mu se sudi za istu stvar. . . to je pravo, pravda je nesto drugo.


Šta drugo reći osim, strašno
mayo1 mayo1 22:26 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

inače, gledala sam komentare na jutarnjem. trebalo bi navodno da sudska presuda može da se vidi na ovom linku: http://sudskapraksa.vsrh.hr/supra/Default.asp ali kako je tu tražiti, pojma nemam.


PRESUDA




REPUBLIKA HRVATSKA
VRHOVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
Z A G R E B

Broj: Kžm 8/07-6

U I M E R E P U B L I K E H R V A T S K E
P R E S U D A

Vrhovni sud Republike Hrvatske u vijeću za mladež sastavljenom od sudaca Vrhovnog suda Zlate Lipnjak-Bosanac kao predsjednice vijeća, te Melite Božičević-Grbić, Ileane Vinja, Vesne Vrbetić i mr. sc. Branka Brkića kao članova vijeća i višeg sudskog savjetnika Vojimira Katića kao zapisničara, u kaznenom predmetu protiv opt. Z. L. i dr., zbog kaznenog djela iz čl. 192. st. 2. i dr. KZ, odlučujući o žalbi državnog odvjetnika podnesenoj protiv presude Županijskog suda u Zagrebu od 21. prosinca 2006. broj KZM-15/06, u sjednici održanoj dana 10. rujna 2009., u prisutnosti zamjenice Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Marinke Orlić i zamjenika branitelja opt. Z. L., I. M., odvjetnika iz Z.,


p r e s u d i o j e:

Odbija se žalba državnog odvjetnika kao neosnovana i potvrđuje prvostupanjska presuda.


Obrazloženje

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu, na temelju čl. 354. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku ("Narodne novine" broj 110/97, 27/98, 58/99, 112/99, 58/02, 143/02, 115/06; u nastavku: ZKP) oslobođeni su od optužbe opt. Z. L. i opt. R. L. da bi počinili kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa iz čl. 192. st. 2. i čl. 198. st. 3. Kaznenog zakona ("Narodne novine" broj 110/97, 27/98, 50/00, 129/00, 51/01, 105/04 i 84/05; u nastavku: KZ) .

Na temelju čl. 123. st. 1. ZKP troškovi kaznenog postupka padaju na teret proračunskih sredstava.

Protiv te presude žalbu je podnio državni odvjetnik zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, uz prijedlog da se pobijana presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, podredno da se preinači i optuženike proglasi krivima za terećena kaznena djela.

Opt. Z. L. je putem branitelja K. V., odvjetnika iz Z., podnio odgovor na žalbu državnog odvjetnika, s prijedlogom da se žalba državnog odvjetnika odbije kao neosnovana te da se o sjednici drugostupanjskog vijeća izvijesti branitelj optuženika.

Nakon što je spis u skladu s čl. 373. st. 1. ZKP dostavljen na dužno razgledanje Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u pisanom je mišljenju predložio da se prihvati žalba državnog odvjetnika.

Postupajući prema čl. 374. st. 1. ZKP, sjednica drugostupanjskog vijeća održana je u nazočnosti zamjenice Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Marinke Orlić i zamjenika branitelja opt. Z. L., I. M., odvjetnika iz Z..

Žalba nije osnovana.

Državni odvjetnik smatra da je sud prvog stupnja pogrešno ocijenio dokaze i stoga pogrešno utvrdio činjenično stanje, ukazujući na kronologiju događanja koja su dovela do otkrivanja terećenih kaznenih djela, posebice na izraženu sumnju stručnih osoba da je oštećena seksualno zlostavljana. Upire se da je ošt. V. L. o radnjama seksualne zlostave govorila stručnim osobama, djelatnicima Poliklinike za zaštitu djece grada Z., ispitanim svjedocima u postupku S. P. te S. J., a poglavito da je oštećenica, ispitana kao svjedok, također opisala radnje seksualne zlostave koje su činili obojica optuženika. Državni odvjetnik smatra da je prvostupanjski sud trebao prihvatiti vjerodostojnim iskaz ošt. V. L. jer je potvrđen iskazima svjedoka S. P. i S. J. i dovesti ga u vezu sa nalazom i mišljenjem vještaka prof. dr. D. K. H., da je oštećenica imala osobna seksualna iskustva. Žalitelj tvrdi da je prvostupanjski sud pogrešno ocijenio kao nevjerodostojan iskaza svjedokinje S. J., ali se u žalbi istovremeno navodi da je sud trebao dati ocjenu iskaza ove svjedokinje, što nije učinio, kao što nije cijenjen ključni segment iskaza svjedoka M. L., bake oštećenice, da je oštećenica tijekom čestih boravaka u njihovoj kući spavala na bračnom krevetu između opt. Z. L. i M. L. i ostajala sama u krevetu sa optuženikom. Zaključno državni odvjetnik tvrdi da je prvostupanjski sud trebao pomno cijeniti obranu opt. Z. L. i utvrditi da oštećenica nije događaje izmislila jer za to nije imala razloga.

Protivno stavu državnog odvjetnika, Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, nalazi da su u pobijanoj presudi argumentirano i valjano ocijenjeni svi izvedeni dokazi, te je činjenično stanje ispravno utvrđeno, uz ispravni zaključak prvostupanjskog suda da nije dokazano da su optuženici počinili terećena kaznena djela.

Prije svega, dijelom su žalbeni navodi državnog odvjetnika sami sebi kontradiktorni, kada se najprije prigovara da je pogrešno ocijenjen iskaz svjedoka S. J., a potom se tvrdi da je sud prvog stupnja trebao dati ocjenu iskaza spomenutog svjedoka. Naime, prvostupanjski sud prihvaća iskaze svjedoka kada prenose sadržaj razgovora kojeg su obavili sa oštećenicom, a druga je stvar što se suština tog sadržaja ocjenjuje u sklopu vrednovanja vjerodostojnosti navoda oštećenice, što sud negativno ocjenjuje.

U ostalom dijelu državni odvjetnik želi ishoditi preocjenu svih dokaza, odnosno zaključka može li se prihvatiti istinitim iskazivanje oštećenice o terećenim radnjama seksualne zlostave, radi li se o događajima koji su se doista zbili i jesu li počinjeni upravo po optuženicima. Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, nalazi da su razlozi iz pobijane presude, o nekonzistentnosti iskazivanja oštećenice kao svjedoka u postupku, kao i u odnosu na kontakte te prenošenje svojih doživljaja stručnim osobama, uvjerljivi, prihvatljivi i stoga opravdavaju zaključak da nije moguće na nedvojben način zaključiti da su optuženici počinili terećene radnje.

Na temelju dokumentacije u spisu i navoda svjedoka, psihologa S. P., razvidno je da je oštećenica pričala o radnjama seksualne zlostave i o drugim okolnostima, a potom je rekla da se to nije dogodilo, pa svjedok kao stručna osoba, psiholog, zaključuje da je oštećenica bila nekonzistentna, nepostojana, a među ostalim i da je prisutno ispreplitanje realiteta i fantazije.

Što se tiče upiranja žalitelja na nalaz i mišljenje psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja po vještaku prof. dr. D. K. H., treba istaknuti da je na glavnoj raspravi vještak, na pitanje o mogućoj procjeni kada dijete govori istinu, objasnila da su tijekom obrade dobili jasnu sliku da je majka tukla oštećenicu, no o seksualnim manipulacijama nije dobivena slika, jer verbalno nije ništa iskazivala, a da li se nešto takvo dogodilo može se samo ostati kao mogućnost (list 347-348 spisa). Osim toga i u pisanom nalazu i mišljenju navodi se da je u nekim izjavama oštećenica kontradiktorna zbog čega ne ostavlja dojam vjerodostojnosti (list 197 spisa), tijekom psihijatrijske obrade, kada je oštećenica pokazivala spolni odnos na lutkama, na upit vještaka je li se to njoj događalo, ili je niječno odrekla glavom ili je šutjela, dok konfrontirana sa pitanjem o istini i laži tvrdi da istinu govori kada kaže da joj to nitko nije radio (list 199 spisa), a među ostalim se u zaključku vještačenja navodi da je kod iznošenja događaja u obitelji prisutna disocijacija i povremeno mašta (list 200 spisa).

O nekonzistentnosti i nedosljednosti iskazivanja oštećenice zaključuje i prvostupanjski sud nakon što je na glavnoj raspravi reproducirao video snimku ispitivanja oštećenice u istražnom postupku, u kojem je najprije teretila optuženike za radnje seksualne zlostave, tvrdila da je istina što je rekla, a potom je zanijekala navodom da „ovo sa tatom nije istina, to nije istina“.

Uz sve prethodno navedeno svakako je značajan iskaz svjedoka dr. N. Š. D., ginekologa kojoj je oštećenica prilikom prvog pregleda rekla da joj nitko ne dira spolovilo, da bi na ponovljenom pregledu teretila oca, opt. R. L. za bludne radnje. Osim toga, ginekološki je nalaz bio uredan, primjeren dobi oštećenice tada staroj 6 godina, odnosno nije pronađeno znakova koji bi ukazivali na oblik seksualne zlostave koju oštećenica opisuje u postupku dijagnostičke obrade u Poliklinici za zaštitu djece grada Z. kada primjerice navodi da „osjeća pimpeka u pičici“ na koje navode upire državni odvjetnik u žalbi.

Prema tome ukupnost dokazne građe, poglavito činjenica da je oštećenica i tijekom ispitivanja pred sudom nekonzistentna, da o njenom nedosljednom iskazivanju zaključuju stručne osobe koje su bez dvojbe bile educirane za ispravan i primjeren način ispitivanja oštećenice, potvrđuje zaključak prvostupanjskog suda da nije dokazano sa stupnjem izvjesnosti da su upravo optuženici izvršili terećene radnje seksualne zlostave. Ispravnost zaključka iz pobijane presude nije doveden u dvojbu niti iskazom svjedoka M. L., obranom opt. Z. L. te tek izraženim mišljenjem vještaka prof. dr. D. K. H. da je oštećenica morala imati osobna seksualna iskustva jer se ni vještak nije mogao izjasniti o obliku zlostave i njenom počinitelju.

Slijedom navedenog, a kako ispitivanjem pobijane presude u smislu čl. 379. st. 1. ZKP nisu utvrđene povrede zakona na koje drugostupanjski sud pazi po službenoj dužnosti, trebalo je žalbu državnog odvjetnika odbiti kao neosnovanu i na temelju čl. 387. ZKP odlučiti kao u izreci ove presude.

U Zagrebu, 10. rujna 2009.

Zapisničar:
Vojimir Katić, v.r.

Predsjednica vijeća:
Zlata Lipnjak-Bosanac, v.r.






Jelena Gall Jelena Gall 23:01 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

hvala, mayo.

masta i fantazija?! sestogodisnje dete izmastava pornografske price? TO je deo argumenta? od ovoga ponestaje dah...

konfliktno mesto: vestak govori o neospornim seksualnim iskustvima (prema jutarnjem), dok ginekolog dostavlja nalaz koji u potpunosti odgovara uzrastu od 6 godina itd. mislim, no comment, ali u krajnjoj liniji ovo je irelevantno. jer, vrhovni sud koji se poziva na navodne - nicim izazvane? - seksualne mastarije sestogodisnje devojcice zasluzuje da kolektivno bude podvrgnut psihopatoloskom vestacenju.
niccolo niccolo 23:06 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Hvala Mayo na prenošenju cele odluke. Ovaj deo je dosta značajan:
Osim toga, ginekološki je nalaz bio uredan, primjeren dobi oštećenice tada staroj 6 godina, odnosno nije pronađeno znakova koji bi ukazivali na oblik seksualne zlostave koju oštećenica opisuje u postupku dijagnostičke obrade

i rekao bih ključan...Uz "nekonzistetnost" ispada da i nije bilo moguće da VSH donese drugačiju presudu...Ono što sada meni nije jasno jeste pitanje da li je prema nalazima devojčica uopšte imala seksualne odnose ili nije?
mayo1 mayo1 23:11 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

konfliktno mesto: vestak govori o neospornim seksualnim iskustvima (prema jutarnjem), dok ginekolog dostavlja nalaz koji u potpunosti odgovara uzrastu od 6 godina itd. mislim, no comment, ali u krajnjoj liniji ovo je irelevantno. jer, vrhovni sud koji se poziva na navodne - nicim izazvane? - seksualne mastarije sestogodisnje devojcice zasluzuje da kolektivno bude podvrgnut psihopatoloskom vestacenju.

O pravosuđu i /nekim/ odlukama radije ne bih... imam nažalost ružna iskustva.
Najvažnije je da su se neki ipak probudili:

Jutarnji list
Jelena Gall Jelena Gall 23:13 07.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Ono što sada meni nije jasno jeste pitanje da li je prema nalazima devojčica uopšte imala seksualne odnose ili nije?

tacno, niccolo, sa pravnog aspekta ovo je pravo pitanje.
medjutim, ponovicu, mene bez daha ostavlja cinjenica da je u presudi 'ladno na par mesta napisano da devojcica izgleda ima bujnu mastu.
ne moze to da prodje. sestogodisnjaci ne fantaziraju o seksu. ni sa tatom, ni sa mamom, ni sa komsijom, ni sa kanarincem. over and out.

EDIT: vidi crtez koji je postavio lionsgate dole. toliko o "fantaziji".
hazar hazar 00:11 08.02.2010

Re: Pravo i Pravda

niccolo
Hvala Mayo na prenošenju cele odluke. Ovaj deo je dosta značajan:
Osim toga, ginekološki je nalaz bio uredan, primjeren dobi oštećenice tada staroj 6 godina, odnosno nije pronađeno znakova koji bi ukazivali na oblik seksualne zlostave koju oštećenica opisuje u postupku dijagnostičke obradei rekao bih ključan...Uz "nekonzistetnost" ispada da i nije bilo moguće da VSH donese drugačiju presudu...Ono što sada meni nije jasno jeste pitanje da li je prema nalazima devojčica uopšte imala seksualne odnose ili nije?

Ja se ogradih na početku ukoliko je zaista bilo kao što se navodi u osnovnom tekstu. Ipak, pitanje je zašto bi dete izmislilo takvo nešto. To je pitanje koje je sudija morao istražiti pre nego što odbaci optužbu. Jednom prilikom sam, iz drugog domena, bio pozvan u sud kao četvrti veštak, jer su prethodna tri dala različite nalaze( da ne napominjem da po mom stručnom mišljenju dva nikako nisu mogla dobiti status eksperata u toj oblasti). Krivično delo nije imalo ni približnu težinu kao u ovom slučaju, pa mi je tim čudnije što ceo slučaj nije podrobno istražen, naročito što je očigledna posledica oslobađajuće presude povratak dece pod starateljstvo bioloških roditelja(mogućeg pedofila).
niccolo niccolo 00:22 08.02.2010

Re: Pravo i Pravda

To je pitanje koje je sudija morao istražiti pre nego što odbaci optužbu.

Zato i pitam da li je imala ili nije odnose. Ako jeste onda mislim da je VS trebao da vrati stvar na ponovno suđenje kako bi se sve podrobnije ispitalo. Ako ipak nije imala odnose, onda pitanje zašto je izmislila i nije stvar pravosuđa...
Jelena Gall Jelena Gall 09:18 08.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Ako ipak nije imala odnose, onda pitanje zašto je izmislila i nije stvar pravosuđa...

na kraju lanca, to jeste stvar pravosuđa. ovde se presuđivalo o silovanju unutar porodice. podsetiću, šestogodišnja deca nisu u stanju da niotkuda izmaštavaju ovakve priče i to MORA biti relevantna činjenica za pravosuđe. deo teksta presude koji se tiče "nedovoljne verodostojnosti" i "konfuznosti" jagodinih iskaza je sramota, neopevana sramota! pa nije iskaz davala prolupana odrasla osoba koja je poželela medijsku slavu!
ivana23 ivana23 09:27 08.02.2010

Re: Pravo i Pravda

niccolo
To je pitanje koje je sudija morao istražiti pre nego što odbaci optužbu.
Zato i pitam da li je imala ili nije odnose. Ako jeste onda mislim da je VS trebao da vrati stvar na ponovno suđenje kako bi se sve podrobnije ispitalo. Ako ipak nije imala odnose, onda pitanje zašto je izmislila i nije stvar pravosuđa...

Niccolo, mislim da nije neophodno da dodje do penetrecije da bi se kvalifikovalo
seksualno zlostavljanje. Da ne opisujem, mislim da je jasno...
Hansel Hansel 09:42 08.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Zato i pitam da li je imala ili nije odnose. Ako jeste onda mislim da je VS trebao da vrati stvar na ponovno suđenje kako bi se sve podrobnije ispitalo. Ako ipak nije imala odnose, onda pitanje zašto je izmislila i nije stvar pravosuđa...


Ako gore piše da je ginekološki nalaz uredan/primeren za dete od 6 godina i ako je to tačno, onda znači da nije imala tu vrstu odnosa. Neko je možda namerno prevideo da postoji druga vrsta, ako već moramo da ulazimo u anatomiju perverznog zločina, i ko zan još koliko drugih mogućnosti zlostavljanja. Ja se užasavam i sudbine dečaka, njega u svemu niko skoro i ne pominje.

O tome šta sve deca mogu da maštaju ili da namerno izmišljaju, ne bih, jer bi takvo razmatranje moglo da se čita kao pokušaj odbrane zlostavljača (psihički svet mnoge dece jeste jako fluidan, a naročito ako žive u na bilo koji način problematičnim porodicama) - stručnjaci (zaista) kažu da mogu a danas im i ne treba mnogo - dovoljno je da gledaju televiziju. Ali, ČAK i da je devojčica SVE izmislila (a ako jeste, reklo bi se da su odnosi u porodici svakako teško bili narušeni nečim drugim), ili bila podstaknuta na to (a meni se čini da je to ipak nemoguće i da je nekog zlostavljanja ipak bilo) nezamisliva mi je atmosfera njenog povratka u tu porodicu, kao i boravak/ostanak dečaka u njoj. Nezamislivo mi je čak i iz pozicije oca, čak i pod pretpostavkom da ništa nije kriv... Ali, kažem još jednom - teško je u to poverovati, osim ako niste jedan od tih sudija; s druge strane, ruku na srce, ako ste sudija i dobijete veštačenja koja nisu nedvosmislena ili čak idu naruku optuženom, kako možete da nekoga osudite? Ovde su pre svega problem veštaci ako su dali netačne nalaze. Lai, kažem sudije bi morale da imaju u vidu celokupno stanje i da ne nalažu povratak devojčice u tu sredinu, ma šta da je istina.
Jelena Gall Jelena Gall 10:03 08.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Ali, ČAK i da je devojčica SVE izmislila (a ako jeste, reklo bi se da su odnosi u porodici svakako teško bili narušeni nečim drugim), ili bila podstaknuta na to (a meni se čini da je to ipak nemoguće i da je nekog zlostavljanja ipak bilo) nezamisliva mi je atmosfera njenog povratka u tu porodicu, kao i boravak/ostanak dečaka u njoj. Nezamislivo mi je čak i iz pozicije oca, čak i pod pretpostavkom da ništa nije kriv... Ali, kažem još jednom - teško je u to poverovati, osim ako niste jedan od tih sudija; s druge strane, ruku na srce, ako ste sudija i dobijete veštačenja koja nisu nedvosmislena ili čak idu naruku optuženom, kako možete da nekoga osudite? Ovde su pre svega problem veštaci ako su dali netačne nalaze. Lai, kažem sudije bi morale da imaju u vidu celokupno stanje i da ne nalažu povratak devojčice u tu sredinu, ma šta da je istina.

tako je.
niccolo niccolo 10:26 08.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Niccolo, mislim da nije neophodno da dodje do penetrecije da bi se kvalifikovalo
seksualno zlostavljanje.

Naravno, ja sam govorio u odnosu na silovanje pošto sinoć nisam dobro video ovaj kraj odluke VS gde kažu -
izraženim mišljenjem vještaka prof. dr. D. K. H. da je oštećenica morala imati osobna seksualna iskustva
- onda su definitivno stvar morali da vrate da se ispita do kraja. U prvom trenutku sam mislio da su svi veštaci rekli da uopšte nije bilo ičega, ali ako jedan kaže da je morala imati seksualna iskustva onda se moralo utvrditi odakle potiču.
Hansel Hansel 10:34 08.02.2010

Re: Pravo i Pravda

Pa, da, jer "primeren ginekološki nalaz" i ova ocena su u jasnoj koliziji, tako da se moralo raspraviti šta je istina.
eugensavojski eugensavojski 20:42 07.02.2010

Gospićko rukovanje

Gada treba u Lepoglavu, sudca smrada na psihijatrisko posmatranje. Lik od sudca koji ne razumije da je suština potiskivanja traume ( i svake neurotičnosti) ne mogućnost verbaliziranja mogao je bar tražiti nečije mišljnje. Da državno sudbeno vijeće (DSV) godinama tolerira bizarne sudce (Lozina , Milanović Žužićka )i idiotima je jasno.
Kradezejski kadar iz doba Krivožvaljog Pinokija svaki dan postaje banlnije/odurnije razvidan kao sinovi tame i djeca pogibelji
AlexDunja AlexDunja 21:25 07.02.2010

...

strasno.
jezivo.
znam da ne mogu da pomognem.
ivana23 ivana23 21:41 07.02.2010

Re: ...

Uzas!
Jadna devojcica...
eugensavojski eugensavojski 21:46 07.02.2010

Re: ...

http://www.facebook.com/group.php?gid=470983970401&ref=nf
Jelena Gall Jelena Gall 09:34 08.02.2010

Re: ...

eugensavojski
http://www.facebook.com/group.php?gid=470983970401&ref=nf

a propos grupe na fb - ovo je jedna od retkih fb-akcija koja pogađa metu: raste pritisak javnosti i postoji sprega sa medijima. ovog trenutka grupa ima 7499 članova (sinoć kada sam postavljala blog bilo ih je 25).
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 21:37 07.02.2010

Na zalost, ima jos ovakvih slucajeva

Ovo dete je progovorilo o svojoj nesrecnoj sudbini.

Oca bi trebalo kastrirati. Jadno, jadno dete.

arianna arianna 21:47 07.02.2010

Re: Na zalost, ima jos ovakvih slucajeva


Citiraju se zakoni, navodi pravna stečevina, civilizacijska dostignuća po kojem se čovjeku ne može dva puta suditi za isto djelo ako nisu nastupile nove okolnosti.


koja crna civilizacijska dostignuća? šta se postiglo sa ovakvim zakonom? Ako već "rješenja nema!" zar nije jedno od rešenja promena ovakvih nakaradnih zakona i lišavanja ove porodice roditeljstva?


strašno
Lionsgate Lionsgate 21:52 07.02.2010

Re: Na zalost, ima jos ovakvih slucajeva

zar nije jedno od rešenja promena ovakvih nakaradnih zakona i lišavanja ove porodice roditeljstva?

Pa to je izgleda za sad jedina mogucnost ali izgleda da je pravosudje u Hrvatskoj poput onog u Srbiji, sporo a delotvorno jedino u situacijama kad mu to politicari izricito narede. Nasledje pocivse SFRJ izgleda. . .

Edit.
Mala "ilustracija" sa Jutarnjeg (onako kkako to vide zlostavljana deca):
rodoljub_avramovic rodoljub_avramovic 22:45 07.02.2010

zakon ili zivot?

Ne postoje reci kojima moze da se iskaze zaljenje zbog
sudbine ovog nesrecnog deteta.

Ali postoje reci koje mogu opisati zakonodavstvo i pravosudje.
Mogu da zamislim sudiju koji je doneo presudu jer realno nema
validnog dokaza i zbog cega pravno formalno ne moze da izrice
presudu, i mogu da zamislim u kojoj se situaciji sam nasao.
Zaista ne mogu da poverujem da neko na ovo ne reaguje sa ogromnim
gnevom prema izvrsiocu, i zaljenjem i zeljom da pomogne detetu.

Ali isto tako, ne mogu da zamislim zakonodavstvo i sluzbu koja
je zaduzena za sprecavanje nasilja u porodici da ne odreaguje
na ovu presudu i ne uputi zahtev visim instancama da do konacne
presude devojcica bude zbrinuta na drugom mestu.

Na zalost, ima ovakvih slucajeva. I ima puno slucajeva gde
sudija zbog ogranicenja zakona iako zeli, ne moze da donese
adekvatnu presudu. Na zalost, primedbe nakon takvog spora
i utvrdjeni nedostatci da bi se otklonili prolaze ogromnu
proceduru usvajanja i prilagodjavanja.

Za to vreme sudbine ne cekaju i zivot ide dalje, na stetu onih kojima je
ugrozen zbog nekog obicnog papira.

Da li je forma zakona ovde vaznija od zivota?!!
Jelena Gall Jelena Gall 09:38 08.02.2010

Re: zakon ili zivot?

Ali isto tako, ne mogu da zamislim zakonodavstvo i sluzbu koja
je zaduzena za sprecavanje nasilja u porodici da ne odreaguje
na ovu presudu i ne uputi zahtev visim instancama da do konacne
presude devojcica bude zbrinuta na drugom mestu.

problem i jeste u tome što je presuda u pravnom smislu konačna (doneo ju je vrhovni sud). ali, odgovarajuća služba je reagovala, vidi update.
roland_h roland_h 23:01 07.02.2010

horor

prosto da čovek ostane bez reči a opet mora da pusti glasa- vrisak, psovku!

Dijete, za koje je i sudski vještak napisao da u dobi od šest godina "nedvojbeno ima osobna seksualna iskustva", nije za sud "dovoljno jasno verbaliziralo" s kim je ta iskustva steklo.


pa su očigledno rešili da ne kopaju dalje za jasnijom verbalizacijom.
pored takvih nadležnih i takve majke nije ni čudo što joj je trebalo tri godine da progovori...
Jelena Gall Jelena Gall 09:48 08.02.2010

Re: horor

prosto da čovek ostane bez reči a opet mora da pusti glasa- vrisak, psovku!

zato sam postavila blog. glava mi je propištala kao ekspres-lonac kad sam pročitala. pogotovo kad sam videla ono "rješenja nema!". a ovo je jedan od nažalost retkih slučajeva kada rešenja ima i kada je moguće uraditi nešto za to dete (ili decu, ako uzmemo u obzir sumnju da je i brat zlostavljan). na stranu bombastičnost tekstova u jutarnjem, to se može apstrahovati kad se malo dođe sebi - devojčica jeste ili nije bila zlostavljana. ako zaista nije, otkud sumnja, otkud proces, otkud trogodišnje izdvajanje iz porodice, otkud njena "prljava mašta"? neko joj je napričao strašne priče i potpuno je sludeo? KO?
kakav pakao...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 00:11 08.02.2010

child molesters

hemijska, mehanička, biloška, kakva god kastracija - malo je. ubiti ko kera. umlatiti. nema tog zatvora koji to može da naplati. nema popravljanja. nema ljuCkih prava. nema opravdanja, razumevanja. ništa. tačka. to zemlja ne treba da drži.
Jelena Gall Jelena Gall 09:50 08.02.2010

Re: child molesters

nema ljuCkih prava. nema opravdanja, razumevanja. ništa. tačka.

da.
loader loader 00:55 08.02.2010

A kako je tek...?!!

Ako je meni muka nakon čitanja ovog teksta (što je više-manje nebitno), kako je tek detetu?!! Prosto čovek ne zna šta da kaže!
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 04:32 08.02.2010

Re: A kako je tek...?!!

Muka mi je.


Svi se zgražaju, odmahuju glavom, ali zaključak je isti: rješenja nema!


A resenja mora da ima, makar i predsednickim ukazom, ako je vec sistem zaista toliko retardiran.
Jelena Gall Jelena Gall 09:58 08.02.2010

Re: A kako je tek...?!!

Ako je meni muka nakon čitanja ovog teksta (što je više-manje nebitno)

o ovome sam mislila pitajući se da li uopšte da postavim blog.
ali, nije nebitno. nije ovo muka od hrane koja nam ne prija, muka od besmisla, muka od igara koje igraju odrasli ljudi jedni s drugima. ako te OVA muka navede samo da okreneš glavu da ne gledaš... to poslednje me je užasnulo. ne sme se ćutati o dečjim nesrećama, ne sme se pristati na nemoć i pozvati se na legalizam (opet mi je muka). to je prevagnulo.
dacana dacana 10:08 08.02.2010

SRAMOTA

I da se vrati kuci, dete ce ponovo biti zlostavljeno. To je u patologiji ovakvih slucajeva. Takve radnje imaju kontinuirani redosled i dogadjaje.

Sta reci za tu majku i oca, porodicu. Dete koje ce ceo zivot biti obelezeno i emotivno unakazeno.

Nadam se da ce ovakvim slucajevima stati na put, promenom zakona, tj. uvodjenjem velikih kazni, drasticno velikih, slicno kao u Skadinavskim zemljama.
Ovo me je podsetilo na pricu ZVEZDARSKA SUMA.

Tuzno je to, sto deca ne mogu da biraju roditelje.
Jelena Gall Jelena Gall 10:23 08.02.2010

Re: SRAMOTA

Nadam se da ce ovakvim slucajevima stati na put, promenom zakona, tj. uvodjenjem velikih kazni, drasticno velikih, slicno kao u Skadinavskim zemljama.

kod nas većina silovatelja završi sa kaznama ispod zakonskog minimuma. pa ti vidi...
mariopan mariopan 21:23 09.02.2010

Re: SRAMOTA

Ovo me je podsetilo na pricu ZVEZDARSKA SUMA.

Jao, i ja sve vreme mislim o tome.
STRAŠNO.

Ako ova presuda ostane oslobađajuća za zlostavljača, ako ne pomogne detetu, biće to korak nazad za svako zlostavljano dete. Oni neće progovoriti, ćutaće, trpeće,nezamislivo će patiti, jer nema nikoga da im pomogne.
Šta je sve prošla do sada da ovo ispriča? Kolika je to trauma? I čemu sva njena muka da prevali preko jezika te reči ako je niko nije saslušao, pomogao?


snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:09 08.02.2010

...

As with preschoolers, if school-age children are preoccupied with sexual themes, it is wise to look for the possibility of sexually stimulating experiences, such as sexual abuse or witnessing sex acts.

Physical and Sexual Abuse

When children are the victims of early, ongoing, extreme physical, sexual, or psychological abuse, they cannot endure it. Their developmental immaturity, their small size, and their limited strength preclude physical escape. Unlike adults, they cannot rely on the body's fight-or-flight response to propel them to safety.
However, it would seem that children's intrinsic abilities to lose themselves in fantasy and role-play have special survival value ( Putnam, 1996b). When they are repeatedly subjected to intolerable pain, children dissociate; that is, they spontaneously remove themselves mentally from their surroundings and in so doing carry themselves to safety. To them, the terrifying event is not even happening; or it is happening to someone else. At these times, sensations, perceptions, thoughts, emotions, and behaviors become dissociated from consciousness and may later remain unavailable to normal recall.

The child, in contrast, even if aware of and able to describe the problematic behavior verbally, may refrain from doing so out of defensiveness, shame, or fear of reproach. The interviewer must also be aware that vagueness and minimization of problems can sometimes indicate an attempt to maintain some secret within the family system, such as a parental mental illness, illegal activity, child or parental substance abuse, domestic violence, or physical or sexual abuse. In these cases, the evaluation can be extremely difficult, because the events surrounding the crisis may never be completely clarified.

Child Mental Status Examination

The mental status examination is of particular importance in the emergency evaluation ( American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 1995). In trying to understand the nature of the crisis and the interventions needed, the clinician will be specially attentive to evidence of psychosis, delirium, or other organic process,intoxication, dissociation, or extreme anxiety, depression, or elation. The presence of any of these factors is likely to render the patient more labile and vulnerable and points to the need for more intensive interventions and diagnostic studies. Hence, the clinician must be alert to and explicitly note the presence of the following:

Disorientation, confusion, and fluctuating levels of consciousness
Incoherence of thought or speech
Evidence of hallucinations or delusions
Impaired memory
Slurred speech, ataxia, or apraxia

Assessment of safety additionally requires explicit attention to the following:

The presence of suicidal or homicidal ideation
Aggressive threats or ideation
Impulsivity
Proneness to regression or agitation during the interview
Poor judgment and insight and limited intelligence
Mood lability


što se urednog rezultata tiče - i dalje ne vidim kako on u potpunosti otpisuje zlostavljanje.
što se tek tako fantazija tiče - i sama si napisala:
Jelena Gall Jelena Gall 10:16 08.02.2010

Re: ...

mila moja, mislila sam na tebe i setila se tvojih blogova.

ne moram ništa da dodam, znam

nirvanacookies nirvanacookies 10:19 08.02.2010

Brat?

Pominje se mladji brat. Ako je "ocu" sudjeno za slucaj devojcice i ne moze biti ponovljen postupak, zbog cega se ne ispita nagovesteno, moguce zlostavljanje mladjeg brata? Time bi se mozda ispravile nedopustive greske, zlostavljac ipak nasao u zatvoru i deca sacuvana, bar koliko je moguce nakon traumaticnih iskustava?
dirtyharry dirtyharry 11:32 08.02.2010

Re: Brat?

Bez reči, bez teksta.
Oduzeti decu roditeljima a iste zatvoriti u ćeliju sa nekim robusnim crncima doživotno.
dali76 dali76 16:48 08.02.2010

smrtna kazna

Ovo je zaista jedna od onih retkih prilika kad razumem zasto Texas ima jos uvijek smrtnu kaznu.
Kazu smrtna presuda nije civilizacijski cin?
Mozda i nije, al jeste bolja od tih civilizacijskih dostignuca zbog kojih je ovaj necovjek oslobodjen.
Silovanje, pa cak I djece, izgleda spada u kategoriju tezeg saobracajnog prekrsaja.
Bar su kazne na tom nivou.
Ali, eto civilizacijske vrednosti su dostignute.
Biljana 77 Biljana 77 16:23 08.02.2010

Dva dana već

žvaćem ovo.. I ne mogu .. ništa da smislim i ništa da artikulišem. Samo, ako se ovo nesrećno dete vrati skotovima koju su ga svako na svoj način zlostavljali, izdali, unesrećili, onda se svaka priča o ljudskim pravima, zakonu, pravdi, moralu, izvrgava ne ruglu, već u svoju potpunu suprotnost. Samo da se ne vrati tamo.
Jelena Gall Jelena Gall 21:45 08.02.2010

Dobra vest za kraj

Ko nije video poslednji update u samom postu gore, evo vesti:

Nadležni centar za socijalnu skrb danas je poslao hitni zahtjev Općinskom sudu za produljenje Jagodina smještaja kod udomitelja. Sada im je prioritet spasiti brata Ivicu

ZAGREB - Jagodin je slučaj šokantan i učinit ću sve što je u mojoj moći da ni u jednom trenutku ne postoji mogućnost da se vrati ocu - rekao nam je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Rok istječe 27. veljače

Kako neslužbeno doznajemo, priča o devetogodišnjoj seksualno zlostavljanoj djevojčici , koja bi se ovog mjeseca mogla vratiti ocu zlostavljaču jer ga je Vrhovni sud oslobodio svih optužbi, šokirala je i suce nadležnoga Općinskog suda. Niti jedan od njih, neslužbeno tvrde, neće potpisati odluku po kojoj bi Jagodi ukinuli smještaj u udomiteljskoj obitelji.

Neslužbeno doznajemo da je nadležno Državno odvjetništvo već počelo pripremati pokretanje postupka u kojem bi se ustanovilo je li i Jagodin brat, četverogodišnji Ivica, koji cijelo vrijeme živi s roditeljima, također zlostavljan. No, na upit Jutarnjeg danas nisu odgovorili. Šuti i policija.

Podsjetimo, Jagoda je uoči Nove godine svojoj psihologinji napisala što je proživljavala do šeste godine, do kada je živjela s roditeljima. Napisala je kako tata skače po njoj, kako mama ništa ne poduzima, kako nju to boli te zamolila da spase njezina brata koji proživljava isto.

Njezina je ispovijest pravno ništavna, jer je sud pravomoćno oslobodio Jagodina oca svih optužbi, a istoj se osobi ne može dva puta suditi za isto djelo.

Tijekom 2006. godine, kad se otkrio Jagodin slučaj, Jagodu su oduzeli roditeljima i smjestili je u udomiteljsku obitelj na godinu dana. Odluka je produljavana svake godine do okončanja suđenja. Zadnja odluka istječe 27. veljače, a glavni razlog njezina smještaja kod udomitelja - sumnja na seksualno zlostavljanje - više ne postoji. Mogla bi biti vraćena doma, što bi, slažu se stručnjaci koji je prate, bio novi, još gori oblik zlostavljanja.
Hitan zahtjev sudu

- Čuo sam se sa svim nadležnim kolegama i nećemo dopustiti daljnje zlostavljanje te djece - odlučan je ministar Šimonović.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović potvrdio nam je da je nadležni centar za socijalnu skrb danas poslao hitni zahtjev Općinskom sudu za produljenje Jagodina smještaja kod udomitelja. Sada im je, dodao je, prioritet spasiti Ivicu.

- Apsolutno ćemo sve učiniti da istražimo i slučaj mogućeg zlostavljanja brata - obećao je ministar i poručio da je prioritet njegova ministarstva maksimalna zaštita djece od zlostavljanja.

Milinović vjeruje da će sud udovoljiti zahtjevu centra te da će djevojčica Jagoda biti sigurna, ali i da će se u tih godinu dana razotkriti i procesuirati zlostavljanje njezina mlađeg brata. Centar će, neslužbeno saznajemo, tu godinu iskoristiti kako bi razmotrio pokretanje trajnog oduzimanja roditeljske skrbi Jagodinim roditeljima. Jer, po sadašnjem modelu, Jagodu bi sud svake godine ponovno morao smještavati u udomiteljsku obitelj. Svake je godine otac ima pravo tražiti natrag i svake godine sud mora ponovno odlučivati. A Jagoda i Ivica, tvrdi struka, trebaju trajno rješenje.
Grupe podrške

Apsurd sustava i potresna Jagodina priča digla je na noge cijelu javnost. Na Facebooku je organizirano nekoliko grupa podrške Jagodi , koje su okupile 20-ak tisuća članova, a Jutarnji je pokrenuo i peticiju kojom apelira na Općinski sud da ne vraća Jagodu ocu te na Državno odvjetništvo da hitno pokrene novi postupak i spasi Jagodina brata Ivicu.
roland_h roland_h 22:21 08.02.2010

Re: Dobra vest za kraj

toliko o tome da rešenja nema!
zar je bio neophodan ovoliki publicitet i razvlačenje deteta po medijima da bi se nešto preduzelo?!
doloreshaze doloreshaze 12:50 09.02.2010

...

Kad sam procitala prvi tekst, nisam znala sta bih napisala. Nije da sam sad nesto pametnija, ali ovaj update deluje koliko toliko obecavajuce u moru svih ovih apsurda...
Ne bih cak ni mogla da kazem da je bilo neke gradacije u tim podacima, ne znam koji je na mene jace delovao i koji mi je utrobu jace vezivao u cvor...
'Tata skace po meni'
'Mama kuva rucak'
'I bratu radi isto'
'Oslobodjen optuzbe'
'Neprecizna verbalizacija deteta'
'Civilizacijska tekovina'(da mu se ne moze suditi dva puta za isto delo) ????????
itd...

E da, i ovo ''postanite fan i ispunite peticiju'' me je umalo nateralo da svu tu uvezanu utrobu izbacim napolje, ali ako treba da se postane fan bilo cega i da se uradi bilo sta, spremna sam... Nazalost, jako dobro sam upoznata sa posledicama koje ce devojcica imati i sa nezamislivom stetom koja je naneta njenoj maloj krhkoj dusi. Nadam se i zelim svakim delom svoga bica da ce je zauvek odvojiti od tih monstruma i da ce joj biti pruzena sva moguca psiholoska nega i podrska, ne bi li koliko je to moguce, naucila da i pored svega voli zivot i raduje mu se, ne bi li na nekim novim temeljima, a sto dalje od rusevinama u kojima se nasla, izgradila neku novu Jagodu...

P.S. Moramo zapamtiti da Jagoda nije jedina, da su podaci incest trauma centra jezivi ali istiniti i moramo reagovati a ne okretati glavu.
kleinemutter kleinemutter 17:18 09.02.2010

o boze

citam, placem i ne verujem. hvala svim ljudima , koji su resili da ovo vise nikad ne dozvole
rankot rankot 12:43 10.02.2010

...

Скота на вешала, "мамицу" на робију, децу што даље одатле...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana