In memoriam| Literatura| Na današnji dan| Umetnost| Život

Da li Momo Kapor pouzdano zna šta se čoveku dešava kad umre?

Strongman RSS / 03.03.2010. u 16:37

4208861050_8b892391fa.jpg

Slučajno znam. Imao sam poslednjih godina nekoliko vrlo teških operacija, po sedam sati, po tri sata i morao sam da budem uspavan. Poslednja rečenica koju sam jednom prilikom izgovorio doktorki koja me je uspavljivala bila je: „Gospođo doktor, jeste li naručili buđenje?“(smeh) I ona ti kaže diši, diši, diši i ti dišeš i uđeš u nešto crno, iza čega nema ničeg. Crno. Ništa. Ne postojiš. To je smrt. Nekoliko puta sam doživeo osećanje smrti, baš prave smrti. Tako smrt izgleda, tako mora da izgleda. Jedino je jebeno da se ne mučiš pre nje, ali to ne ulazi u ovu priču. Oni koji veruju u reinkarnaciju pitaju me šta bih voleo da budem u sledećem životu, a ja im odgovaram „ponedeljak“. Volim ponedeljak, stvarno. Tada počinje sve. Možda neko kupi sliku, možda neko plati tekst… (smeh). 

 

 

 

 

Danas je preminuo Momo Kapor u svojoj osmoj deceniji. Žao mi je.

 

Evo njegovog poslednjeg intervjua. 

 

 

 

Ego umetnika se hrani utiscima drugih ljudi, ma kako se skromno ili cinično umetnik postavio. Rekao bih da nema veće nagrade za pisca od toga da njegovi savremenici vole njegovu umetnost. Koliko to opterećuje? 
Ja nemam pojačan ego, to jest, toliko sam lukav da umem da ga sakrijem (smeh). Tako uvek pišem o drugima, a ne o sebi. Ne kao glupi pesnici, odmah o sebi. Mi, prozni pisci, to zakamufliramo. Nemoguće je, realno gledano, da ovoliko knjiga koliko sam ja napisao budu sve dobre. Mora da tu da ima svega, ali ja to ne znam, jer nijednom nisam pročitao nijednu svoju knjigu. Ni dva reda. Jedino jesam priče, i to onda kad od sebe kradem kad treba da pišem za novine (smeh). 

Kako se nositi s ovacijama koje kao umetnik doživite za života? 
Velika lekcija koju sam dobio u životu je lekcija iz Hilandara. Kad odeš na Hilandar i ostaneš neko vreme, vratiš se potpuno oslobođen sujete. Jednostavno shvatiš da nisi niko i ništa i da je to fantastično i da sve te gluposti kojima si robovao, uspeh, novac, slava, da to sve ne vredi ništa. To je takvo mesto gde se za vreme noćnog bdenja pojavljuju svi mrtvi i svi živi i ti se oslobađaš tereta ovog sveta, približavaš se najvišem stepenu duhovnosti i izgleda ti besmislena rečenica koju si dotad upotrebljavao: „Idemo na to i to mesto, tamo se dobro jede“. To je najveća glupost, koju sam izgovarao često u životu. Što kaže Končalovski, na poljskom ve-ceu kod njegove majke gosti su pisali: „Ovde se završava kulinarska umetnost gospođe Končalovski“. Ne pada ti više na pamet da se nerviraš što nisi dobio neku nagradu, izgledaš samom sebi bedan kada se setiš da si se nervirao što nisi zastupljen u nekoj antologiji, što te nisu negde pozvali, a ja nikud ni ne idem uglavnom. 

A šta je s intimnim ovacijama, koje pisac dobija od svog čitaoca? 
Postoje samo jedna ili dve osobe zbog kojih pisac piše. To je uvek njegova prva i neostvarena ljubav. I sve što pišeš, pišeš za nju, da ona to pročita. Ona to, naravno, ne zaslužuje, verovatno i ne čita, a i ako čita, kad dođeš u moje godine, shvatiš da je ona baba od 72 godine i užasneš se toga (smeh). Te prve neostvarene ljubavi pune tvoje stvaralačke motore. One su gorivo. S tim što se toliko zanesemo, pa ostarimo i ne primetimo da su i one ostarile. Najgore su te bivše lepotice. One ostare, pa je onoj koja je imala lepu i raskošnu kosu ostala ta kosa i ona je neprekidno zabacuje, a već je baba. Druga, koja je imala dugačke noge, stalno ih prekršta, ostalo joj je to. I sve je u redu dok se ne okrene (smeh). A čemu mi pisci služimo? Mi služimo da sačuvamo njihovu lepotu. U našim knjigama one su i dalje lepe. Kaže Stendal, bacite crnu suvu granu u rudnik soli kod Grenobla, izvucite je kroz mesec dana i ona je sva u kristalima. On to zove kristalizacija ljubavi. Mi se zaljubljujemo u neke devojke koje su zabunom dobile svoja lica i onda kad ti kristali spadnu s te grane, pokažu se u pravom svetlu. Međutim, nije ni njima, nesretnicama, lako. Vode decu u zabavište, kuvaju, muž odmara bradu i u Gloriji čitaju gde je bio Marko Vidojković i zamišljaju taj život fenomenalnim. A on u stvari - sranje. 

Da li Momo Kapor pouzdano zna šta se čoveku dešava kad umre? 
Slučajno znam. Imao sam poslednjih godina nekoliko vrlo teških operacija, po sedam sati, po tri sata i morao sam da budem uspavan. Poslednja rečenica koju sam jednom prilikom izgovorio doktorki koja me je uspavljivala bila je: „Gospođo doktor, jeste li naručili buđenje?“(smeh) I ona ti kaže diši, diši, diši i ti dišeš i uđeš u nešto crno, iza čega nema ničeg. Crno. Ništa. Ne postojiš. To je smrt. Nekoliko puta sam doživeo osećanje smrti, baš prave smrti. Tako smrt izgleda, tako mora da izgleda. Jedino je jebeno da se ne mučiš pre nje, ali to ne ulazi u ovu priču. Oni koji veruju u reinkarnaciju pitaju me šta bih voleo da budem u sledećem životu, a ja im odgovaram „ponedeljak“. Volim ponedeljak, stvarno. Tada počinje sve. Možda neko kupi sliku, možda neko plati tekst… (smeh). 

Šta sam ono hteo... 
Znaš kako počinje senilija? Rečenicom: „Šta sam ono hteo da kažem“. (smeh) 

Puštam sebe da se malo odmorim od činjenice da mi je Momo Kapor upravo potvrdio da je smrt ništavilo. 
Ništa. Mrak. Nije baš sasvim hrišćanski, ali jednom je jedan čovek rekao da je naš život u stvari pakao, što nije nezanimljivo. Neki su u raju, neki su u čistilištu, a mi smo danas u paklu. Ovaj naš život je pakao, istina, ponekad prijatan, ali pakao. Ta varijanta mi se dopada. 

Kako toliki individualac sve vreme jaše na srpstvu? 
Kapor: Patriotizam nije ideologija, to je stvar kućnog vaspitanja. To te nauči baba. 

Kakav vam je odnos s mladim Beograđanima? 
Ja ne volim onu vrstu druženja kad majka kaže da je drugarica sa ćerkom. Ja nisam drugarica s mladom generacijom, ali sticajem okolnosti sedimo za istim stolovima ovde u konobi, šetamo kerove... Mislim da su oni tragična generacija. To je generacija bez pasoša. Svet i odrasli, u koje i ja verovatno spadam, oduzeli su im mogućnost da vide svet. To je užasno važno baš zbog ovog pitanja o nacionalizmu. Oni žive u virtuelnom svetu, oni nisu videli Dubrovnik, nisu videli Zagreb, Ljubljanu, Sarajevo, Trst! Oni nisu videli ništa. Ali oni govore savršeno engleski, za razliku od nas, koji još to nismo naučili kako treba. Oni su na kompjuterima, oni znaju svaki pab u Njujorku, svaki ćošak u Grinič Vilidžu, ali to ne vredi, to je virtuelni svet, koji nisi dotakao stopalima. Oni tek sad dobijaju pasoše. To je tragedija, zato što ne može da se oseti vrednost Beograda ako živiš stalno u Beogradu. Rečenica čoveka iz kioska kad zaboraviš lovu: „Dobro, komšija, donećeš sutra“, ili kad na Kalenića pijaci kupuješ kilo graška, on ti izvaže kilo i još baci šaku graška na to; to je nemoguće u Njujorku, to je nemoguće bilo gde na svetu. Nemoguće je pitanje: „Zdravo, kud si krenuo“, šta te briga kud sam krenuo, to je moja privatnost, ne možeš da pitaš čoveka u Briselu: „Zdravo, kuda ste pošli“. Ne možeš ti, kao u nekadašnjoj kafani Zora, a sad u nekoj drugoj kafani, kad neko naruči škembiće, da uzmeš sredinu od hleba i umočiš mu u tanjir, jebote! Pa to je smak sveta (smeh). Te dragocenosti zbog kojih život ovde ima prednost, pre svega količina slobodnog vremena, koje možemo da posvetimo sebi i drugima, svojim bližnjima, ta bliskost koja može da te nervira, da ti smeta, sve to dobija puno svetlo, ako ga gledaš odnekud sa zapada.

8403642814b6301cb6514e596078718_orig.jpg

Da li mislite da je Beograd u opasnosti da to u narednom periodu izgubi? 
Ne može da izgubi. To je stvar mentaliteta, a mentalitet se strašno sporo menja. Taj spoljnji namaz kafića, prejake muzike, da se ne bi razgovaralo, ispijanja kafa u jednom srku, mesinga, mahagonija i stakla – to je sve samo namaz. Sve te sprave koje pokušavaju da zatrpaju unutrašnju prazninu, sva ta količina muzike... U moje vreme muzika je bila samo s bandera i zvučnika. K'o drukčije kaže, kleveće i laže, osetit našu će pest (smeh). Pa su se onda pojavili prvi gramofoni, češki surpafon, i onaj ko je imao taj gramofon i tri-četiri ploče, bio je glavni na žurevima jer je puštao muziku. Dobijao je najlepšu devojku i piće. 

Kod di-džejeva je uvek isto, izgleda. 
Pa da. I onda mu ti pokažeš ovako prstom, što je nemoguće s ovom spravom (muzički stub, koji svira u pozadini, prim. ur.), to znači "nešto lagano" i on onda pusti lagano, da bi ti ribu mogao da odguraš prema kupatilu i da se ljubiš na ivici kade, koja čini samo klonk, klonk jer je tučena i nikada nije bila stabilna. 

Znači, vi odgovorno tvrdite Beograđanima da je njihov grad najbolje mesto za život na planeti? 
Apsolutno. I u ovom trenutku je najbolji. Dođi da vidiš (izlazimo na terasu, prim. ur.). Evo, klasično beogradsko neimarsko ili čubursko dvorište. Imaš lipu, imaš česmu, s majmunom, kojeg je komšija doneo iz Amerike, a imaš i šupu. A iz ove zgrade te gledaju kao arheološku iskopinu. Još moja kuća malo iskače jer, kad se direktno iz dvorišta ulazi u sobu, to je idealno. Tako se prebacuje gibanica, evo ovaj ovde pored, zidar u penziji, ima kiseo kupus, pa mi daje glavicu, za sarmu. 

U kakvim ste odnosima sa svojim porocima? 
Što bi rekao pokojni Ljubiša Jocić, bio sam sve, samo nisam bio lezbejka (smeh). 

Šta to tačno znači, u vašem slučaju? 
To znači da imam sve poroke, osim kockanja. To mi je izuzetno dosadno. Često me vode u razna kasina po svetu i domaćini mi daju gomilu žetona da igram. Ja odmah sve izgubim, sednem, naručim crno vino i gledam taj svet. Naročito je lepo u Visbadenu, gde gledam fotografiju Dostojevskog za kockarskim stolom, a ispod njega je taj kockarski sto za kojim je sve izgubio. 

Svakog od poznatih poročnih ljudi bije glas da je ovo ili ono. Vas bije glas da ste alkoholičar. Kako se nosite s tim? 
Pre svega, šta je alkoholičar? To je čovek koji pije više od svog lekara (smeh). U vreme neizdrživog terora laži, osetljivije prirode umetnika, koje nisu to mogle da podnesu, a pod izrekom da pijanca i bog čuva, bili svi pijanci. Neverovatna plejada genijalnih ljudi koji su svi pili. Od Zuke Džumhura, slikara Slave Bogojevića, mačiste Branka Radičevića, Libera Markonija, da ne nabrajam dalje. To je plejada pijanaca. Jednog dana, kad je Brana Crnčević došao kod Branka Pešića, koji je bio član CK, ovaj ga je ponudio viskijem, a Brana mu kaže da više ne pije. Onda mu je Branko viknuo: „Ima da ga popiješ, kako ću te treznog vaditi iz zatvora!“ 

Da li alkohol doživljavate kao vaš drug of choice ili kao nešto što vam se nakačilo usput? 
Meni je alkohol deo rituala. On je neka divna vrsta bekstva u nirvanu. Tako da, kad me ljudi pitaju da li sam čitao neku knjigu, ja kažem možda, jer sedim u kujni, pijem i čitam i na kraju ne znam da li sam je uopšte pročitao. Najbolje je piti u kujni, to je moje iskustvo. Krevet je blizu, niko te ne vidi, nema nikakve frke. Jedino što je opasno je što se posle izvesne količine alkohola u meni razbudi strašna nežnost prema prijateljima po svetu i onda pijan okrećem telefone i budim ih u po noći i verovatno nešto bulaznim, a oni zapanjeno slušaju. Tako da bi trebalo isključiti telefon pre pića. A sada su mi lekari zabranili i piće. To jest, nisu - lekari su neverovatni. Kažu ti onu čuvenu rečenicu: "Možete po jednu čašu posle ručka". Jedna čaša mi apsolutno ništa ne znači. Meni je prva čaša neprijatna. Od prve se namrštim, od poslednje se napijem, ima ta čuvena rečenica. A onda je jedan lekar koji me poznaje, pokojni Paolo Valenti, napisao jedna čaša posle ručka, a dole je napisao: "Ne sme se uštedeti za litar". Ne piješ nedelju dana, a onda popiješ litar jer si uštedeo (smeh). Inače, Arapima religija zabranjuje piće, a meni žena. Došao sam do ideje da se osnuju sigurne kuće za muškarce. Ima mnogo muškaraca koje biju žene. Žene ti zabranjuju da piješ i pušiš, žene ti zabranjuju druge žene, mešaju ti se u ljudska prava. Sigurna kuća za muškarce, u stvari, već postoji - to je kafana. 

Ako je već alkohol legalan, da li bi marihuana trebalo da bude legalizovana? 
Ja mislim da. Pazi, probao sam sve vrste droga, pisao sam neku knjigu u Njujorku i onda sam morao da se upoznam s raznim stvarima. Marihuana je sasvim bezazlena, ona je ništa manje štetna ili korisna od duvana. Jedino što otvara put do kokaina, koji takođe nije preterano štetan, ali se iz kokaina, kad prestane da deluje u normalnim količinama, ide pravo u heroin, a onda je gotovo. Inače, maihuana je baš lep, sanjalački duvan. 

Odlično. 
Jedne godine, bili Zuko Džumhur i ja u Dubrovniku, zimi. Tamo je bio atelje Milovana Stanića, čuvenog slikara. On je slikao u zidinama i atelje mu je bio pun gostiju, pogotovu kada je zima, kad nema kuda da se ide. I došla su dva Amera s ruksacima i dugim kosicama. I sedimo mi tako i smotaju oni tako neku cigaru od nečega i daju Zuki i meni. Zuko zapali i povuče - ništa. Da meni, ja povučem - ništa. On pita: "Je l' tebi djeluje ovo?", a bio je hašiš; ja kažem: "Ne, a tebi?" "Ni meni", kaže on, ajmo još jednom. Ponovo mi duvamo i ništa. I Zuko kaže Milovanu: "Milovane, daj ti nama dvije loze, ovo je za oficirsku djecu" (smeh). 

S obzirom na to da ste dokazani poznavalac ženske duše, hteo sam da vas pitam nešto o muškoj. Koliko je seksualna iživljenost bitna za pravilan razvoj muškarca? 
Mora da je doživi u izvesnom periodu života sigurno, da bi bio normalan, a to je strašno teško. I strašno komplikovano. Najpre, komplikovano je reći devojci ili mladoj ženi s kojom si u krevetu da nikad nisi imao ženu. A onda, taj prvi neuspeh može da te odvede u osećanje da si impotentan, koje može da se završi ili kobno ili genijalno, da postaneš neki genijalac, dok te ne uhvati neka iskusna riba i kaže ti: samo se ti opusti i pusti me da radim. 

Da li postoji trenutak koji je potpuna suprotnost, da muškarca bude sramota da kaže s koliko je žena spavao? Da li postoji gornja crta? 
Ne, ne. To je uvek afirmativna stvar i to čak privlači žene, koliko ja znam. 

Na koji to nivo dovodi ljude u odnosu na naše životinjske prijatelje? 
Gledaj na to kao da je najlepša stvar na svetu, nikako ne može biti životinjska. To je nešto najlepše što može da ti se desi u životu. Šta je umetnost nego stalni vapaj za neuzvraćenom ljubavlju. Stalno vičeš: vidite kako divno pišem, volite me, volite me, volite me kako slikam, volite me kako pevam, ja sam najbolji, volite me! I stalno čezneš za ljubavlju. A šta je krunisanje ljubavi? To je krevet. E, onda nailaze razne druge stvari, tupost, dosada, uobičajene navike i rečenica: "Opet si sinoć pravio budalu od sebe". 

Rečenica samom sebi u ogledalu? 
Ne, nego rečenica koju ti kaže žena. Tvoja prva ljubav, koja je igrala bosa po kiši, na Savi, na splavu. Ona koja je pila s tobom zajedno, ponekad čak i više. Ona odjedanput počinje da mrzi Savu, ne voli te što piješ, kaže: ti si me navukao, bitango. Jer, odjedanput, Sava se postavlja kao suparnica kojom može da doplovi neka nova devojka koja će igrati bosa na kiši. 

Da li su žene nesigurnije od muškaraca kad je reč o muško-ženkim odnosima? 
Ne, one su superiorne. Ja nisam osvojio nijednu ženu, nikada u životu. Uvek su one mene. 

Bez obzira na to, trebalo bi sebe da smatrate alfa mužjakom ljudske vrste. Na teritoriji bivše Jugoslavije. 
Ma kakav alfa mužjak. Bednik. Koliko sam se samo ponižavao i šta sam sve radio da me primete (smeh). 

I šta se desi kad vas primete? 
Vidi, oni lepi, oni se ujutru probude, stanu pred ogledalo, rašire nozdrvu i kažu: "Što bih ja delio ovu lepotu s nekim". On se gleda s oduševljenjem, obuče se divno i ide kao spomenik lepoti. A mi ružni moramo da budemo duhoviti, da se proslavljamo, da gutamo vatru, da klečimo i da molimo da nam daju. Moramo da idemo i u ratove, čak! I opet je neizvesno! (smeh) 

Žene umeju da kažu da ta lepota koja je njima bitna dolazi iznutra. 
Auu, slušaj, da ti kažem, može muškarac da bude Lav Tolstoj i da ima sedamdeset godina i da leži u ligeštulu pored lepotice od osamnaest, koja obožava njegovu pamet. Ali, kad iz plićaka izađe banjino koji nosi suncobrane, posut kratkim dlačicama, nabreklih mišića, nema te mudrosti, te pameti, te slave Vudija Alena koja će nju sprečiti da poželi takvog tipa. Zamisli Vudija Alena u ligeštulu, ta nakaza - intelektualac (smeh). 

Kako je bilo izlaziti na kraj sa armijom obožavateljki u analognom Beogradu? 

Ma nisam primećivao, čoveče, da me neko voli. Ima slučajeva kada u nekom društvu vidim neku od tih lepotica iz davnih vremena koja ni kaže: kako sam ja bila zaljubljena u vas šezdeset prve, nosili ste beli džemper, kao Dilan Tomas. Ja joj kažem: gospođo što mi onda niste rekli, bio sam najnesrećniji, najusamljeniji momak na svetu...  

 

 

Razgovarao: Marko Vidojković
Fotografije: Radovan Janjušević
Ilustracija: Momo Kapor

Izvor: magazin "Playboy" 



Komentari (100)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

lowlander lowlander 13:06 05.03.2010

momo kapor

Citajuci komentare stalno mi se u naletima vraca ona pilotska kaciga iz magacina pomoci posle rata, koju je spomenuo u nekoliko knjiga. Na zalost nemam tu privilegiju da ga se secam po kupljenoj slici od njega, ili popijenog pica za nekim sankom ili jednostavnog prolaska pored dok je setao psa, ili opustenog razgovora, tako da mi preostaje jedino da ga pamtim kroz sve one njegove knjige koje sam procitao....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:49 03.03.2010

Srećan ti put, majstore!

Ostaće da živi kroz svoje priče, taj veliki hercegovački narator.

Jednom, davno, sreo sam ga u vozu Beograd-Titograd.
Putovao je sam i u vagon-restoranu, pio sam.
On i buteljka belog Krstača.
Prišao sam mu i rekao:

- Mogu li da Vam se zahvalim i da poručim još jednu bocu?
- Šta sam to učinio za tebe da mi se zahvaljuješ?
- Zahvalan sam Vam za sve one divne priče u NIN-u koje sam kao mlad gutao.
- E, onda može, rekao je.

Popili smo jednu bocu Krstača zajedno, a Momo Kapor je sišao u Bijelom Polju.
- Srećan Ti put, majstore, pozdravio sam ga na izlasku iz voza, koji se tada zvao Njegoš.
ivana23 ivana23 16:52 03.03.2010

Re: Srećan ti put, majstore!

mariopan mariopan 16:55 03.03.2010

Re: Srećan ti put, majstore!

Pamtićemo ga, živeće kroz naše sećanje.
Saučešće porodici.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:58 03.03.2010

Re: Srećan ti put, majstore!

ivana23


Zidovi „Dva bela goluba” bili su nekada ukrašeni Kaporovim slikama, čini mi se da sam i Ivanu video tamo.

U Skadarliji je Momo Kapor živeo pet godina. Uselivši se u kuću u Skadarskoj ulici, Kaporu se obratio jedan stari gospodin rečima „Vidim došli ste da živite u Skadarliji”. Kapor mu je na to odgovorio „Ovde se ne dolazi da se živi nego da se umre”.
muaddib92 muaddib92 19:24 03.03.2010

Re: Srećan ti put, majstore!

Да, те приче на уводним страницама НИН-а, илустроване његовим цртежима, увеле су Мому Капора на велика врата у књижевност (збирка је потом издата под насловом 'И друге приче') - ефектне, био је прави наш Чехов.
Није тако нешто никада поновио, а понављао се пуно, посебно у романима (са изузетком првог - аутобиографских 'Фолираната'). Међутим, и уз сва понављања увек је успевао да буде занимљив: ако сте га једном у старту заволели, као ја, све му се унапред могло и морало опростити - осим те љуте херцеговачке политичке ангажованости, која нажалост подразумева и нетрпељивост.
marija.mt marija.mt 19:57 03.03.2010

Re: Srećan ti put, majstore!

sesili sesili 16:58 03.03.2010

Tužna vest...

... o veselom čoveku. Razmišljam o Momi Kaporu od kad sam čula za njegovu smrt. Mislim da je živeo lepo, po svom ćefu. Gledala sam njegove intrvjue, pročitala i ovaj, sve je rekao. Smrt dođe i ovako i onako, život treba živeti. O "preživljenoj" smrti pisaću jednom, dok skupim hrabrost. Sada samo mislim na svestranog stvaraoca i želim mu mir u večnim lovištima.
predatortz predatortz 17:11 03.03.2010

Zbogom

Ne volim izjave u kojima neko sebi uzme za pravo da govori u ime bilo koje grupe.

Međutim, danas ću napraviti presedan i reći:


Za Republiku Srpsku je danas tužan dan. Počivaj u miru prijatelju.

Mislim da mi zemljaci neće zameriti.
Strongman Strongman 17:14 03.03.2010

Citat

"Postoje beznačajna, siva, prljava i sumorna mesta, za koja nas nekim čudnim slučajem veže ljubav.Nalazimo bezbroj misterija u kakvoj trafici, osećamo strašnu tajnu iza odškrinutog prozora na periferijskoj straćari, a neki nasip pokraj želetničke pruge, zarastao u korov, postaje nam očajnički cilj kome se omađijano vraćamo čitavog života.Kakvo je to prokletstvo?
S druge strane, postoje gradovi čuveni zbog svoje lepote, ali nam ne znače baš ništa, jer ih nikad nije ozarila naša ljubav, neki tajni smisao.Koračamo kroz njih zevajući od dosade.
Krivica nije do tih gradova - ona je u nama.
Zbog toga, najpametniji ljudi i ne putuju.Sede na trgu na kom su se rodili, i čekaju da svet dođe do njih."
ana_radmilovic ana_radmilovic 17:49 03.03.2010

Re: Citat

Strongman
".Nalazimo bezbroj misterija u kakvoj trafici, osećamo strašnu tajnu iza odškrinutog prozora na periferijskoj straćari, a neki nasip pokraj želetničke pruge, zarastao u korov, postaje nam očajnički cilj kome se omađijano vraćamo čitavog života."

hvala za citat, sve vreme dok sam čitala intervju milila sam na ovako nešto.... ne znam zašto, prolazile su mi kroz glavu neke ulice na krstu i vračaru.
nisam talenat za nekrologe, što reče neko na nekom od blogova ovih dana, pa kažem samo bez veze. i hvala za intervju, skoro nisam čitala tako dobar, u poslednje vreme su kapora pitali samo šta ima da kaže glede 'apšenja karadžića ili već nešto oko srpstva.
Strongman Strongman 17:56 03.03.2010

Re: Citat

hvala za citat, sve vreme dok sam čitala intervju milila sam na ovako nešto



Fali još jedan deo koji može da se nađe samo u štamoanom izdanju playboya u kome Kapor kaže (parafraziram):
"smrt i ja smo odavno na ti. nema tog čoveka koji nakon četrdesete ne mili o smrti"
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:28 03.03.2010

Svi oni sada zajedno piju na onom svetu!


A da su nas sekirali svojim alkoholimom, jesu, nas koji smo sa nekima od njih bili povezani:)
Pre svega, šta je alkoholičar? To je čovek koji pije više od svog lekara (smeh). U vreme neizdrživog terora laži, osetljivije prirode umetnika, koje nisu to mogle da podnesu, a pod izrekom da pijanca i bog čuva, bili svi pijanci. Neverovatna plejada genijalnih ljudi koji su svi pili. Od Zuke Džumhura, slikara Slave Bogojevića, mačiste Branka Radičevića, Libera Markonija, da ne nabrajam dalje. To je plejada pijanaca. Jednog dana, kad je Brana Crnčević došao kod Branka Pešića, koji je bio član CK, ovaj ga je ponudio viskijem, a Brana mu kaže da više ne pije. Onda mu je Branko viknuo: „Ima da ga popiješ, kako ću te treznog vaditi iz zatvora!“
JJ Beba JJ Beba 21:00 03.03.2010

Re: Svi oni sada zajedno piju na onom svetu!

Jelena Pavlović

A da su nas sekirali svojim alkoholimom, jesu, nas koji smo sa nekima od njih bili povezani:)
Pre svega, šta je alkoholičar? To je čovek koji pije više od svog lekara (smeh). U vreme neizdrživog terora laži, osetljivije prirode umetnika, koje nisu to mogle da podnesu, a pod izrekom da pijanca i bog čuva, bili svi pijanci. Neverovatna plejada genijalnih ljudi koji su svi pili. Od Zuke Džumhura, slikara Slave Bogojevića, mačiste Branka Radičevića, Libera Markonija, da ne nabrajam dalje. To je plejada pijanaca. Jednog dana, kad je Brana Crnčević došao kod Branka Pešića, koji je bio član CK, ovaj ga je ponudio viskijem, a Brana mu kaže da više ne pije. Onda mu je Branko viknuo: „Ima da ga popiješ, kako ću te treznog vaditi iz zatvora!“

Jelena

Momu pamtim sa ulica, iz Kondine, Šumatovca, Lipe, Zore, Tri lista, Kluba književnika, KPZa, Velike Skadarlije, kisela čorba kod Zmajka, Poslednja Šansa....
Viđala ga sa Zukom u rane jutarnje sate.
Srpske nove godine kod Mije Alasa čiji su zidovi bili puni njegovih slika i crteža. I Liberovih

Posle se oženio mojom drugaricom iz osnovne i komšinicom Ljiljom.
Gutala sam njegovu književnost u trapericama....
Bio je faca

posle mi presato da bude drag...

ali ja se i dalje sećam onog Mome sa kojim smo noći provodili u knjižari u Cetinskoj
jesen92 jesen92 23:01 03.03.2010

Re: Svi oni sada zajedno piju na onom svetu!

Gutala sam njegovu književnost u trapericama....
Bio je faca
posle mi presato da bude drag...
ali ja se i dalje sećam onog Mome sa kojim smo noći provodili u knjižari u Cetinskoj
...delimo ista osecanja...Bas sam se rastuzila kada sam cula vest iako mi je zadnjih godina "isao na zivce" ...ipak, nekako , bez obzira na mnoge njegove izjave, a i dela, sa kojima se nisam slagala, nikada nisam mislila da je zao covek...za mene je ostao Ana zbog koje sam jedva cekala da izadje Bazar...kasnije foliranti..od sedam do tri...pa redom...Bio je majstor urbane price...i recima je slikao....
JJ Beba JJ Beba 23:15 03.03.2010

Re: Svi oni sada zajedno piju na onom svetu!

jesen92
Gutala sam njegovu književnost u trapericama....
Bio je faca
posle mi presato da bude drag...
ali ja se i dalje sećam onog Mome sa kojim smo noći provodili u knjižari u Cetinskoj
...delimo ista osecanja...Bas sam se rastuzila kada sam cula vest iako mi je zadnjih godina "isao na zivce" ...ipak, nekako , bez obzira na mnoge njegove izjave, a i dela, sa kojima se nisam slagala, nikada nisam mislila da je zao covek...za mene je ostao Ana zbog koje sam jedva cekala da izadje Bazar...kasnije foliranti..od sedam do tri...pa redom...Bio je majstor urbane price...i recima je slikao....

ma da .....
Beograd je tada bio neki drugi grad u čiji je svoj duh utkao i Moma.
I ne samo Moma nego i Zuko i Libero i moj Mika...i niko od njih više nije ovde, al su zato svi tu..
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:18 03.03.2010

Re: Svi oni sada zajedno piju na onom svetu!

al su svi tu.

Jesu, da znas
Lionsgate Lionsgate 17:46 03.03.2010

Negde osamdestih . . .

Gimnazija u parku, u gradu na Dunavu - Dortjolcima predmet zelja kad izadju na tu mitsku reku, prvi mesec prve godine u skoli i pismeni zadatak sa vec legendarnom temom "Jesen u mome kraju". Raspise se mladjahni usmerenjak, o liscu, vetru sa Dunava, mirisu dima koji se siri starim gradom, pijaci sa Slovakinjama u zivopisnim suknjama itajrad. . . profesorka srpskog sa cuvenim prezimenom vraca zadatke ucenicima i dodje do omladinca zadojenog Kaporovim knjigama i tekstovima u Politici, pogleda ga i kaze: "Ne mogu da dam manje od ove ocene Momi Kaporu".

Nesto sitno ali licno u vezi Mome. . .
blazha2000 blazha2000 17:50 03.03.2010

mnogi kazu...

...da je gore bolja ekipa nego ovde dole.mi ih zalimo,a oni se gore provode.Ipak,izgubili smo velikana...
ivana23 ivana23 17:59 03.03.2010

***



"Postoji jedan jutarnji čas posle svake neprospavane noći kada se dodirne samo dno greha. To je onaj trenutak kada se na usnama osećaju posledice duhovitih dosetki, a u grlu skrama gorčine od ludorija i ispovesti, da ne govorimo o griži savesti dok se gleda pošteni narod kako upravo odlazi na posao." ~ Momo Kapor "Zoe"

"- Stvarno, nikada ne pitaš šta radim kada nisam sa tobom? - rekla je razbacujući odeću na sve strane. Klekla je nad gramofon i počela da namešta jednu na drugu čitav svežanj ploča. Billie Holiday za buđenje ljubavi, Charles Aznavour za maženje. Dawn Summer kao uvod u erotiku. I neizbežni, Mocartov Koncert za flautu i orkestar, kao očišćenje. - Ne - reče - kad si samnom, samnom si! - Volim te što nisi posednik! - kazala je - Volim što ne polažeš nikakvo pravo na mene. A u isto vreme mi je i krivo zbog toga! Šta da radim..." ~ Momo Kapor "Zoe"
jesen92 jesen92 23:10 03.03.2010

Re: ***

..
Momo Kapor "Zoe"

..ostalo mi je u secanju da se roman Zoe, u ono vreme, povezivao sa princezom Jelisavetom Karadjordjevic ..tj pricalo se da je ona bila inspiracija za Zoe...
MightyNora MightyNora 10:29 04.03.2010

Re: ***

Hvala mu. Zauvek.

M.
silver bullet silver bullet 18:09 03.03.2010

Momo

Meni je ipak najdraza opaska njegove, cini mi se, tetke koja je rekla:
"Ovaj nas Momcilo sad da poludi, nista mu se ne bi poznalo."

Slucajno sam bila kod njega kuci pre dve godine i kupila jedan crtez njegove Kosave.
Zamisljen covek, sit istih pitanja.
Na pitanje moga brata da li vise uziva u pisanju ili slikanju, Moma ga je samo bledo pogledao i suvo odgovorio: "Vrlo originalno pitanje, nikad ga do sad nisam cuo."

Na zidu u predsoblju drzao je Karadzicevu fotografiju sa originalnim potpisom.
Malo je falilo da ga pitam da li je i Karadzic na prodaju.
Uzdrzala sam se.
Postovanje prema godinama.
I talentu.

Ode jos jedna legenda.

A meni Kosava duva sa zida.
ana_radmilovic ana_radmilovic 18:19 03.03.2010

beleške jedne ane

imam potrebu da priznam, nije me se dalo nagovoriti da čitam knjige na užas moje porodice, u kući gde su se valjda samo knjige i vidjale po policama, na stolovima, krevetima... dok se moja majka nije mudro setila da mi kupi "beleške jedne ane".
ko zna, da nije bilo kapora možda me nikad niko ne bi ubedio da knjige nisu neka užasna dosada koja skuplja prašinu.
imala sam oko 13 godina, i već sam bila matora za jedan takav animozitet prema čitanju, da se eto nije pojavio kapor. posle mi nije bio omiljeni pisac ali mu "anu" nisam zaboravila (ili oprostila, ne znam sad koliko je sve o bilo korisno, sad bih sigurno radila neki pametan posao... ko zna)
lavinia_amaldi lavinia_amaldi 18:23 03.03.2010

Hvala

za Zelenu Coju Montenegra..

RIP...
Taska Dana Taska Dana 18:29 03.03.2010

....

Ja sam nesto mislila da je on umro jos mnogo ranije....
Bog da mu dusu prosti...
lubitel lubitel 18:54 03.03.2010

Re: ....

Ni za zivota Kapor nije nikoga mogao ostaviti ravnodusnim.U nasledje je ostavio znacajne knjizevne i slikarske vrednosti.

Neke druge znakove koje je ostavio u vremenu,one gresne morace objasniti Zuki.

Otisao je Bogu na istinu.Vjecnaja pamjat.
krkar krkar 18:49 03.03.2010

De mortibus


Običaj je da se o mrtvima govori samo lepo i vidim to ovde svi poštuju. Nažalost, ja neću jer ne mogu da oćutim.

Momo Kapor u jednom trenutku podstao je nosilac i podstrekač zla za svoj narod i susedne narode. Meni je taj njegov salonski jal koji je doveo do mnogog prolivanja tuđe krvi poništio sve lepe osećaje koje sam nekada imao čitajući njegova pisanija.
buba_truba buba_truba 19:06 03.03.2010

Re: De mortibus

krkar
Običaj je da se o mrtvima govori samo lepo i vidim to ovde svi poštuju. Nažalost, ja neću jer ne mogu da oćutim.

Verujem, da od tebe to niko nije ni očekivao, nažalost.
pnbb pnbb 19:08 03.03.2010

Re: De mortibus

podstao je nosilac i podstrekač zla za svoj narod i susedne narode. Meni je taj njegov salonski jal koji je doveo do mnogog prolivanja tuđe krvi

e ako je nesrecni momo doveo do svega toga onda jebiga
Lionsgate Lionsgate 19:17 03.03.2010

Re: De mortibus

e ako je nesrecni momo doveo do svega toga onda jebiga

Po komsomolecu krkishi verovatno jeste. . .
Filip2412 Filip2412 19:55 03.03.2010

Re: De mortibus

Momo Kapor u jednom trenutku podstao je nosilac i podstrekač...

Pa kakvi su nam entelektualci takva nam i drzava...

Citao sam samo jednu knjigu, ok je pisac ali me uvek odbijao intervjuima. Jos ono kad je poceo s onom ekipom da se pojavljuje, Brana Crncevic & Rajko Petrov Nogo...

not my cup of tea... nedovoljno posten odnos prema svetu, sebi i publici:
oni su proputovali svet, decu poslali u intostranstvo a na domacem terenu propovedali izolaciju, kvazinacionalizam i zabijanje glave u pesak
tajatehno tajatehno 19:57 03.03.2010

Re: De mortibus

krkar
Momo Kapor u jednom trenutku podstao je nosilac i podstrekač zla za svoj narod i susedne narode. Meni je taj njegov salonski jal koji je doveo do mnogog prolivanja tuđe krvi poništio sve lepe osećaje koje sam nekada imao čitajući njegova pisanija.



Ipak je jako nisko na lestvici onih koji su sejali zlo i smrt,mada po cinizmu kojim je to radio je u samom vrhu
marija.mt marija.mt 20:54 03.03.2010

Re: De mortibus

Imate pravo na svoje misljenje, ali mislilm da nije ni mesto ni vreme.
tajatehno tajatehno 21:13 03.03.2010

Re: De mortibus

marija.mt
Imate pravo na svoje misljenje, ali mislilm da nije ni mesto ni vreme.


Da li se on pitao da li je mesto i vreme?
krkar krkar 21:20 03.03.2010

Re: De mortibus

tajatehno


Da li se on pitao da li je mesto i vreme?


Čini mi se da je u ovom trenutku Beograd, na žalost, pravi petokolonaški grad, pun smutljivaca, kukavica, lažnih pacifista, navijača za suprotni tabor, ali to nije čitava ova zemlja Srbija koja može sebi i u ovakvom trenutku da dozvoli taj luksuz i trpi tu menažeriju na svojoj grbači sa koje može da je strese kao onaj vepar sa Karađorđeve zastave koji stresa dosadne buve. (Momo Kapor, maj 1992)
predatortz predatortz 21:47 03.03.2010

Re: De mortibus

.

Dajte ljudi, malo poštovanja...
tobex tobex 22:04 03.03.2010

Re: De mortibus

krkar

Običaj je da se o mrtvima govori samo lepo i vidim to ovde svi poštuju. Nažalost, ja neću jer ne mogu da oćutim.

Momo Kapor u jednom trenutku podstao je nosilac i podstrekač zla za svoj narod i susedne narode. Meni je taj njegov salonski jal koji je doveo do mnogog prolivanja tuđe krvi poništio sve lepe osećaje koje sam nekada imao čitajući njegova pisanija.


Nek mu je laka zemlja i to, ali ja se slazem u potpunosti sa citiranim. A i knjige su mi... pa da ih cita Mira Bobic Mojsilovic.
ana_radmilovic ana_radmilovic 22:30 03.03.2010

Re: De mortibus

krkar
Običaj je da se o mrtvima govori samo lepo i vidim to ovde svi poštuju. Nažalost, ja neću jer ne mogu da oćutim.Momo Kapor u jednom trenutku podstao je nosilac i podstrekač zla za svoj narod i susedne narode. Meni je taj njegov salonski jal koji je doveo do mnogog prolivanja tuđe krvi poništio sve lepe osećaje koje sam nekada imao čitajući njegova pisanija.

kakva indoktriniranost i kakve rečenice
nosilac i podstrekač zla

zar ti ovo ne zvuči bar ofucano ako ne idiotski (kao što jeste)?
taj njegov salonski jal koji je doveo do mnogog prolivanja tuđe krvi

mislim, stvarno...
ovo više ne pričaju ni na onim kursevima leeeepog ponašanja pardon seminarima o svesrpskoj svekrivici i toleranciji (prema nekim finim i pristojim narodima, naravno)
poništio sve lepe osećaje koje sam nekada imao čitajući njegova pisanija.
naravno, svi u svoje fijoke, odma'
geragera geragera 22:39 03.03.2010

Re: De mortibus

krkar



Molim blogere da u ime najobicnijeg, ljudskog pijeteta prema preminulom Momi Kaporu ne repliciraju "pravednicima" nalik citiranom.
krkar krkar 02:28 04.03.2010

Re: De mortibus

Molim blogere da u ime najobicnijeg, ljudskog pijeteta prema preminulom Momi Kaporu ne repliciraju "pravednicima" nalik citiranom.


Poštovanje se stiče. I gubi.
jarovid jarovid 07:55 04.03.2010

Re: De mortibus

Poštovanje se stiče. I gubi.


баш тебе брига, немаш шта да изгубиш

Greshka Greshka 19:04 03.03.2010

Zvezdama...

"Dogodilo se da je jedne noci neka mala luckasta zvezda iz cista mira napustila svoje zvezdano jato i pocela da pada i pada kroz citav nepregledni kosmos. Padajuci tako, prosla je kroz suncevu galaksiju i slucajno se spustila na planetu Zemlju.... Na kontinent, koji se zove Evropa... "

Tananost, jačina i vijugavost pera Mominog, vidljivo na crtežu i slovu u najlepšoj dečijoj knjizi za odrasle.

Nadam se da će to divno pero ponovo neko objaviti.
Sanja je otišla zvezdama, i Moma joj se pridružio, ostavivši traga na planeti zemlji i kontinentu koji se zove Evropa, gde zvezde retko padaju kao čuda....


bindu bindu 19:07 03.03.2010

.

Tužan grad
ivana23 ivana23 19:28 03.03.2010

Re: .

Божовић:одлазак великог мајстора

Смрт Моме Капора је рђава вест о одласку великог мајстора и у ликовној уметности и у књижевности, али и великог мајстора у ономе што је комуникација и што је беседа, што је сећање и што је меморија, изјавио је данас Танјугу проф. др Ратко Божовић.

„Дошао је из епског краја, из епског света, да би постао можда један од најузорнијих протагониста урбанитета, или самог урбаног живота. То није тако лако, то може само неко ко је талентован по моћи запажања, по перцепцији, по вредностима, по емоционалности, по свему ономе што је носио у својој људској сложености”, рекао је Божовић.

По његовој оцени, Капор је био сложена уметничка личност. „По том смислу што је срећно спајао оно дете које се непрекидно игра, мени се чини да Мому Капору није припадала старост, па ни болест. Јер он је био са активним ставом, активним односом, свуд присутан, по својој луцидности, по свом казивању, по својој људској разлици”, рекао је он

Божовићу се „чини да одлазе неки људи које нећемо више видети у некој другачијој изведби, у неким другим персоналитетима”.

„Он је у уметности, у литератури, био велики мајстор, али је био велики мајстор и нарације, казивања, жовијалности, једног модерног духа који је био присутан у тој комуникацији. Просто се неки кутак, кутак Клуба књижевника, кутак у коме је он седео, није могао замислити без његове досетке и доброг присећања на људе који су били добри и који су били с њим у комуникацији у претходним и садашњим периодима. Он је и на тај начин отишао у легенду”, рекао је Божовић.



Танјуг
[објављено: 03/03/2010.]
babela babela 19:56 03.03.2010

Moma

Evo i sad kad procitam ovaj intervju ispise takvu lepu sliku o Beogradu,da mi je prosto milina sto zivim u njemu.
Moderator06 Moderator06 21:37 03.03.2010

Obaveštenje

Moderacija vas moli da se, zbog prirode ove teme, uzdržite od diskvalifikacija na račun preminulog. Takođe, nemojte koristiti ovaj prostor za lična obračunavanja sa drugim komentatorima, u suprotnom ćete biti obrisani.
Hvala na razumevanju.
mlekac mlekac 21:54 03.03.2010

Jod jedno, sasvim licno, secanje...

Postoje samo jedna ili dve osobe zbog kojih pisac piše. To je uvek njegova prva i neostvarena ljubav. I sve što pišeš, pišeš za nju, da ona to pročita. Ona to, naravno, ne zaslužuje, verovatno i ne čita, a i ako čita, kad dođeš u moje godine, shvatiš da je ona baba od 72 godine i užasneš se toga (smeh). Te prve neostvarene ljubavi pune tvoje stvaralačke motore. One su gorivo. S tim što se toliko zanesemo, pa ostarimo i ne primetimo da su i one ostarile. Najgore su te bivše lepotice. One ostare, pa je onoj koja je imala lepu i raskošnu kosu ostala ta kosa i ona je neprekidno zabacuje, a već je baba. Druga, koja je imala dugačke noge, stalno ih prekršta, ostalo joj je to. I sve je u redu dok se ne okrene (smeh). A čemu mi pisci služimo? Mi služimo da sačuvamo njihovu lepotu.


Sacuvao je neke lepotice, jedan Beograd koji, nazalost polako izumire, i silne mladosti - svoju, nasu, nekih drugih klinaca koji odrastose citajuci Momine knjige.

Gutala sam ga u srednjoj, cituckala na fakultetu, a posle su nam se putevi, negde, razisli, svako je krenuo na svoju stranu...

A onda sam, pre jedno godinu dana ponovo otvorila "Beleske jedne Ane", i gle, opet mi je bilo 17, i opet sam bila u Beogradu svoje mladosti, i sve je, bar na tren, bilo kao nekada.

Moma je bio nenadmasan u primecivanju i prenosenju svakodnevnih sitnica koje, sacuvane na stranicama njegovih knjiga, bude neprocenjivo drage upomene.

Slava mu!
palilula92 palilula92 22:06 03.03.2010

a radio

Osamdesetih na 202-ci, nedeljom popodne, Moma prica i pusta ruske cigane. Nezaboravno
JJ Beba JJ Beba 22:37 03.03.2010

zabranjeni gradovi?

NIN je svjeremeno objavio kuknjavu Mome Kapora. Podstaknut time kao i drugim razlozima Mika Oklop je redakciji poslao svoj tekst, koji je redakcija odbila da objavi (i to ne prvi put)
NIN, broj 2889

Zapisi jednog šetača –
Zabranjeni gradovi
Negde 1991. iz svih hrvatskih knjižnica i knjižara izbačena su dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Dobrice Ćosića, Meše Selimovića, a takođe i moje uz ove velikane,

Trebalo bi možda napisati putopis po zabranjenim gradovima (niko to do sada nije, onih iz kojih smo izgnani zauvek.
Ponekad, u blagim sumracima, ili u bledoj izmaglici jutra posle duge nesanice, oni iskrsavaju u svojoj čudnoj lepoti iz koje smo izgnani. Hodam po njihovim ulicama vukući se uza zidove, sklanjajući se od tuđih pogleda, pun straha da me ne prepoznaju. Pijem vodu sa velike Onofrijeve fontane u Dubrovniku, pljuskam lice mlazom iz šedrvana u sarajevskoj Begovoj džamiji, ispijam reski gemišt pred
zagrebačkom Gradskom kavanom i budim se oznojen od straha što sam se usudio da zakoračim u jedan od, za mene, zabranjenih gradova. Uvlačim se poput uhode u tamne hodnike nekada poznatih kuća, vidim svoje ugrebano ime u oljuštenom malteru pokraj zjapeće rupe iščupanog prekidača za svetlo; čujem odjeke dalekih koraka po spratovima, osećam u nozdrvama davno iščezle mirise ohlađenog pepela iz kanti za đubre i vlažnog zimskog kaputa devojke sa kojom sam se tu ljubio. Razmišljam o tome kod koga bih prespavao, na čija bih vrata zakucao da me slučajno zatekne noć u nekom od tih zabranjenih gradova. Da prespavam u hotelu, sigurno ne bih živ dočekao jutro. Mnogi moji prijatelji su mrtvi i iza njihovih vrata stanuju neke druge porodice, a mnoge koji su me voleli, ubila je mržnja. Knjige, koje sam im posvećivao, gurnute su u bibliotekama u drugi red, da se ne vide, a preko potpisa na mojim slikama, zalepljeni su flasteri. Mogao bih da zalupim zvekirom na vratima neke od preostalih crkava, ali ona su uvek zabravljena, a paroh i crkvenjak stanuju ko zna gde.

Zbog čega mi je zabranjen ulazak u te gradove? Deset godina nakon završetka ratova, koji su protutnjali kroz moj život, mržnja je i dalje ostala življa nego ikad. Zemlja se raspada po šavovima na mnoštvo malih država čije su granice napravljene od stare netrpeljivosti. Nisam prvi izgnanik na svetu; stotine hiljada ljudi izbačeno je iz svojih domova za koje su mislili da su više nego trajni. Izgnanstvo je toliko često da ga gotovo ne vredi ni pominjati. Najčešće je među piscima i umetnicima, kao što je Pikaso, na primer, koji je obećao sebi i drugima da će se vratiti u Španiju tek pošto umre diktator Franko, koji ga je, uzgred, nadživeo, tako da nikada više nije video rodnu Malagu. Džejms Džojs u dobrovoljnom izgnanstvu iz Dablina i Tomas Man, proteran iz Nemačke, Bunjin u Francuskoj, Solženjicin i Škvorecki u Kanadi, Kundera i Kortasar u Parizu... Koliko izgnanstava i gradova u kojima im je bio zabranjen ulazak?

Ali za svakoga od njih to je bio ipak samo jedan grad i samo jedna zemlja, a to je malo prema onome što mi je Gospod dodelio; da ne mogu da uđem u nekoliko zemalja i u mnoštvo gradova u kojima nisam dobro došao. Sudbina mi, dakle, nije dodelila nikakvu izuzetnu ulogu, sem ove da prvi napišem jednu novu vrstu putopisa – putopis po zabranjenim gradovima. Oni su svakoga dana i svakoga časa sa nama; od njih smo napravljeni iznutra, njihove magle boje naša raspoloženja melanholijom, a kiše spiraju tugu koja se nataložila. U svakom pupoljku vidim žbunove, koji samo što ne procvetaju, u gradovima u kojima nam je zabranjen ulaz. Dubrovnik – to kameno čembalo zaboravljeno na ivici mora ispred Lokruma – nasukanog kita; sarajevska zelena kotlina nalik na ušuškanu kolevku iz koje se vide brda na kojima se uveče “ne zna gde se završavaju mahale, a gde počinju zvezde” (zabranjeni pesnik). Zagrebačke magle na
Mirogoju, gde se strasno volimo između grobova značajnih istorijskih ličnosti na travi mekoj poput zelene postelje...

Trebalo bi, možda, pisati o napuštenim kućama po Primorju, o perajama i maskama za podvodni ribolov, nagorelim rešetkama za gradele, ručnicima koji blede prebačeni preko platnenih pocepanih ležaljki u konobi; o “požutelim novinama s nekim datumima jula”, što leže na stolu, ako sto zajedno sa svim tim stvarima nije opljačkan. Tu su i izduvani gumeni leptirići za dečije ruke (deca su već velike devojke), priručne letnje biblioteke, naše fotografije kada smo bili lepi i mladi – sve to ne postoji više, sem u ovom putopisu o zabranjenim gradovima.

Odnesena je i biblioteka istorijskih knjiga mog pokojnog oca iz Dubrovnika, zajedno sa mojim ranim, početničkim uljima; a više nikada neću biti mlad da ponovim te iste, tako dirljive greške – odnela ih je nekuda neka uspaljena pripadnica HDZ-a, ko zna gde? Ako ovo slučajno pročita, neka mi vrati drage stare slike, a kuću neka zadrži – alal joj.
Dobronamerni čitalac sigurno će se pitati kako je ovo sve počelo. Nisam tip koji se bavi velikim istorijskim kretanjima, prilikama koje su dovele do toga, dugo zatomnjenom željom da se ima svoja država i ostalim stvarima primenjenog istorijskog folklora.

Jednostavno, jednog dana su počeli da pale knjige, a paljenje ljudi uvek prethodi paljenju knjiga. Negde 1991. iz svih hrvatskih knjižnica i knjižara izbačena su dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Dobrice Ćosića, Meše Selimovića, a takođe i moje uz ove velikane, što mi je, i pored sve nesreće, činilo veliku čast. Bila je to izuzetna privilegija goreti zajedno sa njima. “Gori, gori, moja gospođice.” Mada su štampane latinicom i u zagrebačkoj biblioteci “Hit”, poput ljupkih veštica na inkvizitorskoj lomači, gorele su moje junakinje Ana, Una i Zoe. Najduže je gorela prva rečenica iz romana Una: “Kad sam je video, sat mi je stao”, ali i ona se na kraju pretvorila u pepeo. Na sreću, Miroslav Krleža, koji je svakodnevno, između jedanaest i pola dva, srkutao svoj kapućino u kafe-baru hotela “Esplanada”, u kom je barski pijanista samo za starog majstora na krezuboj klavijaturi “belesendorfera” kitnjasto razvijao uvodnu temu iz operete Vojnik od čokolade Franca Supea, nije bio živ da vidi kako gori trideset tisuća tomova njegove Jugoslavenske enciklopedije. Gledao sam ga godinama iz prikrajka sa divljenjem, ne smejući da mu priđem. Ćute hrvatski intelektualci pred ovim velikim gutenbergovskim požarom, mnogo većim no što je bio onaj, više simbolički, u Nemačkoj 1935, kada su bila čak i pošteđena neka dela proskribovanih autora. Ćuti i glavni urednik “Hita” kome sam, zajedno sa Kunderom, Kišonom i Škvoreckim, pomogao da napravi najtiražniju jugoslovensku biblioteku, koja sada cvrči i prašti na sveopštoj lomači knjiga sa inkvizitorskog Indeksa Prohibitorum Librorum – treći put u istoriji čovečanstva.
Budući da ih je sramota od tog gnusnog čina spaljivanja knjiga, njihov unutrašnji bes na same sebe, okomljuje se na mene, proglašavajući me srpskim nacionalistom, zbog toga, verovatno, što nisam u to vreme došao u Zagreb da i sam budem mazohistički spaljen na lomači. Otišao sam u taj rat da sprečim da nijedna knjiga ne bude spaljena.
Rat se lagano zaboravlja, evo, dolaze nam i hrvatski glumci, pevači i pisci, odlazi se na sajmove knjiga, ali na sve to milozvučje kao da neprestano sipi sa neba pepeo izgorelih knjiga, koji se ne može niti pomenuti i baciti na smetlište istorije, niti usisati. Vazduh je pun izgorelih reči i slova koje udišemo. I mi, spaljeni, i oni što su nas spaljivali.

No, i pored svega, trebalo bi napisati putopis po zabranjenim gradovima, sačuvati neku melodiju u prolazu, na primer, onu na citri starog uličnog muzičara Verhovskog, čiji sam portret radio, lepi okrugli stočić u Kazališnoj kavani, koji je uvek bio rezervisan za gospođu Belu Krležu i njenu drugaricu Čuču Smokvinu, za kojim smo sedeli i srećno ogovarali Beograd i Zagreb uz minijaturne bajaderice i kafu sa šlagom. Sumrak u staroj “Palainovki” u Gornjem gradu i režisera Marija Fanelija, treba se setiti, kad kupuje skuše na “placu” uzbuđen kao da je na pijaci u rodnom San Benedetu del Trontu kod Peskare, nekih mladih devojaka, potrebno je setiti se njihovog raskošnog smeha pod prvim snegom, njihove kose sa ukrasima od kristalnih pahuljica, antikvarnice na Zrinjevcu gde smo satima prevrtali stare knjige i “Kornata” sa školjkama iz kojih se cedio ukus mora, tišine u ateljeu Dušana Džamonje, među skulpturama nalik na metalne ježeve... Sve bi to bilo dobro da uđe u ovaj putopis koji bi trebalo da ogreje naše zaleđene duše poput toplog kestenja, tek skinutog sa žara, među dlanovima ispred bifea “Blato” u kojem je nekad pio crnjak Tin Ujević.

Podižu se virtuelni gradovi u našem sećanju, iskrsavaju srećni fragmenti, časovi dokolice i ljubavi, osenčeni kameni trgovi primorskih gradova, šibenski i trogirski portali katedrala, Gradska kavana u Dubrovniku za čijim stolovima odvojeno sede Peko Dapčević, Koča Popović i Aleksandar Ranković, čitajući novine iz čijih su vesti izbačeni... Na svojim dugim nogama, bronzane kože, u veoma kratkoj haljini od pletenog ružičastog konca (riba uhvaćena u ljupku mrežu), kroz stolove se provlači Tanja M. U zelenim očima kao da trepere odblesci mora sa Lokruma. Zagrlim je i pod dlanovima osetim drhtavu toplotu njene osunčane kože.
Na kraju terase sedi kapetan Nardeli, sed starac sa šapkom i štapom u rukama. Bio je noštromo na Titovom brodu na ostrvu Visu četrdeset treće godine. Prilazi mu starica, luda Kate, nekadašnja prostitutka, kojoj dečaci i dan-danas dovikuju iza katuna: “Kate, Kate, kurbo!”

“Ajme, moj kapetane – žali mu se Kate – što me zovu kurbom, kad se ja tijem zanatom ne bavim godinama?”
“Pa, i ja van, moja Kate, ne navigam već triest i pet godina – odgovara joj Nardeli – pa me još uvijek zovu kapetane!”
U trenutku kad počinjemo da pišemo neki ogled ili neku priču, ona je već prošlost. Za pola veka biće potpuno svejedno mojim budućim čitaocima da li sam pisao putopis po Njujorku iz kog sam se vratio pre dva dana ili uspomene iz Sarajeva, svog rodnog grada, iz koga sam izgnan trinaest godina duže od Odiseja sa Itake. “Ne smem se plašiti prošlosti; ako mi ljudi kažu da je ona neopoziva, neću im verovati – pisao je Oskar Vajld krajem devetnaestog veka iz tamnice u Redingu – prošlost, sadašnjost i budućnost su jedan trenutak u Božjim očima, a u Njegovim očima trebalo bi da se trudimo da živimo.”
Na kraju ovog nesrećnog putopisa o zabranjenim gradovima trebalo bi možda napisati: dolazi starost koja nas zauvek isključuje iz lepote. Ostaje samo čežnja.

Momo Kapor


.......

EGALISTI

Močo, nema zabranjenih gradova. Niti ljudi. Bar ne legalno.
Ne tako davno, skoro onomad, srkali smo kod tebe čorbasti pasulj, u Dalmatinskoj, gledao sam kako se dno samo od sebe približava, pa nisam išao na treći tanjir. Onda si prilegao, onako munjevito, kao što samo Kapori znaju, verujem, i pitao si Liki da li se Arsen javljao?
Ako se javi - da te obavezno probudi.
Ne znam da li se tog popodneva Dedić javio, ja sam zapalio ka svom stanu na Banovom brežuljku.
Kontejner ispred Žarka Pucara 23 prevrnut, sliva se potok ljuski tek kuvanog i presovanog paradajza, valja to, za zimu, deci za čorbu ili sebi za vodku. Lift do osmog sprata – niko ne deli maske u parteru. Smrad. Ulazim u sobu, deca gledaju SMRAD, najnoviju epizodu. Kroz otvorene prozore uplivava Mr. Smrad.
Ercegovac (tako se moj teča prezivao), možda nije uzalud da ti kažem kako si mi od svih
pisaca bio najdraži i najbliži: nisi bio sebičan, čime se ne može pohvaliti niti jedno ugašeno piskaralo. Tako sam oduvek delio srpske pisce: na žive (Crnjanski, Kiš) i mrtve koje i sam svakodnevno srećeš i š njima ćakulaš. Koliko mrtvaka samo levo od ulaza: zavijaju duvan iz rodnjaka, pućkaju i SVE ZNAJU. Klub Kaskadera, of course.
Momčilo … Beograd je prepun mrtvih pisaca. Ono što tebi smeta, to je saplitanje o mrtvake. Ti se ne šetaš po zabranjenim gradovima već po Beogradu tj. Groblju. To groblje je opasano zidom preko kojeg se ne može. Tamo iza je jebena Evropa, neki svet koji hoda bos i uspravno, želi da se rukuje sa mrtvakima, kako će preko tog kamenog zida?
Ne znam da li se tog dana Arsen javio.
Meni se juče javio Mirkec iz Marine, Milna, otok Brač. Kaže da će me razbiti kao pičku ako ne dođem ovog leta. Befta, stari Bgd. drugar oženio lepoticu iz Malog Lošinja, baš zato što je bila Rvatica, preti isto. I ja bih tamo, jer mi je sin proplivao u Lučicama pre nego je prohodao. Ja im nekako nisam zabranjen, a ni oni meni.
Bilo bi hrišćanski, stari moj Momčilo, da sahraniš neđe te protuve koje preskačeš u šetnjici. Onako legalno, uz Gazdino odobrenje, malo voska i svete vodice. Ako ga ima.


Ja nikako da zagrlim moj Beograd. Ima li delić, ćošak, parče neba, stolnjak, ulaz ... koji me čekaju baš onako kako sam ih ostavio? Odlažem. Znaš i sam zašto - nema. Nisam ja njih ostavio, oni su mene. I sada, vidim narasta mi, hoću da se zaletim. Nije to nostalgija,
Više kao osećaj da ima šanse ... možda taj grad nije umro do kraja? Nije sahranjen?
Ovo nema veze sa nostalgijom, nosi me struja. Mora da sam debelo bolestan. Kako to da nijedan od milion došljaka ne želi da se vrati u rodni kraj? Dobili su, verujem, socijalni duh uz socijalno osiguranje. Čubura je mali breg - za koji će im to nakazno brdašce kad imaju kanjon Tare, Ozren i Durmitor? Došli su bez priče, tamo u njihovom mrzokraju
sunce izlazi i zalazi na svoj uobičajeni način. U Beogradu, na Čuburi naročito, ljudi dišu bez pauze i ponoć nam dođe odmah nakon zore.
Za razliku od tebe, meni su knjige palili u mom gradu. Eto, čak neki od onih koji su bili na zagrebačkoj lomači. Činilo se avetinjama da nisam dovoljno velik Srbin. Ja, koji sam još uvek metar i osamdeset i čiji je otac opepeljen pre mojih knjiga. A mogao je da obuče onu svoju gancaru od uniforme oficira Kraljeve Garde i da im jebe oca očinskoga.
Koliko je samo prezirao Srbe koji bi svakog 19. decembra objavljivali antrfilee po POLITICI: ¨Ovim putem Vas obaveštavamo da danas nećemo primati ...¨
Zvao sam turističku agenciju, neke se nove stvari dešavaju. Ne može se u rodni kraj bez članstva kod Egalista. Neki klinci osnovali udruženje, naišla im muka od Legalista, osnovali kontraobaveštajni život, egalistički, da poravnaju svoju istinu sa tudjom laži.
Upisao sam se. Ne znam šta da ti savetujem ... dovoljno si odrastao.
Ima dosta papira da se ispune, potpišu i onda ideš na proveru. Ako hoćeš, napisaću ti garantno pismo. Prvi uslov je da možeš da preskočiš ogradu bez motke i sličnih pomagala. Bez obzira na godine, siguran sam da to možeš.
Javi se.
Moj sin Damjan i njegov drugar Bay su osnivači. Šalju ti fotku i pozdravljaju te.
Mene i dalje kopka: da li se Arsen javio onog dana?
Ako nije, okreni ti njega, ćutanje je teže od ljutnje.
Mika Oklop
San Francisko, maja 2006
Lionsgate Lionsgate 23:02 03.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Kako to da nijedan od milion došljaka ne želi da se vrati u rodni kraj? Dobili su, verujem, socijalni duh uz socijalno osiguranje. Čubura je mali breg - za koji će im to nakazno brdašce kad imaju kanjon Tare, Ozren i Durmitor? Došli su bez priče, tamo u njihovom mrzokraju
sunce izlazi i zalazi na svoj uobičajeni način.

Veoma produhovljeno, verovatno tu duhovnost Nin nije mogao da skapira pa ga nije objavljivao. . .
jasnaz jasnaz 23:38 03.03.2010

: gancara,



za jjb :

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:40 03.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Čubura je mali breg - za koji će im to nakazno brdašce kad imaju kanjon Tare, Ozren i Durmitor? Došli su bez priče, tamo u njihovom mrzokraju
sunce izlazi i zalazi na svoj uobičajeni način. U Beogradu, na Čuburi naročito, ljudi dišu bez pauze i ponoć nam dođe odmah nakon zore.


LM

Malena moja Čuburo, zelena zemljo,
raspevana krajino na bregu. Diši!
Ostani bar još malo, dok živim.
Još koji dan sivi. Još koji dan blagi.
Ostani da te vidim pod nebom majskim
kad sviću devojke nove i za mene i za tebe!
Devojke. kćeri naše bujne.
O, Čuburci, ako vas još ima,
čuvajte svoja topla nedra! Dišite!
Pokažite kako se diše i umire
za malu baštu, za sobu i kujnu i rezede kredenac!
Dišite Čuburci! Vi ste vreme ovog grada!
Najbolji sinovi Beograda!
Pokažite ljudima, došljacima,
gde je izvor vazduha i gde su baklje jutra!
Budite orni i hrabri!
jesen92 jesen92 23:46 03.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Veoma produhovljeno, verovatno tu duhovnost Nin nije mogao da skapira pa ga nije objavljivao.
...istina ponekad zvuci grubo ali je i dalje istina...Mika Oklop je bio takav lik da sigurno iza navedenog teksta ne stoji mrznja prema dosljacima....nesto je drugo hteo da kaze....al nije prilika za tu vrstu price...
JJ Beba JJ Beba 23:47 03.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Re: zabranjeni gradovi?

Čubura je mali breg - za koji će im to nakazno brdašce kad imaju kanjon Tare, Ozren i Durmitor? Došli su bez priče, tamo u njihovom mrzokraju
sunce izlazi i zalazi na svoj uobičajeni način. U Beogradu, na Čuburi naročito, ljudi dišu bez pauze i ponoć nam dođe odmah nakon zore.



LM

O, Čuburci, ako vas još ima,
čuvajte svoja topla nedra! Dišite!
Pokažite kako se diše i umire
za malu baštu, za sobu i kujnu i rezede kredenac!

Lionsgate Lionsgate 00:26 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

...istina ponekad zvuci grubo ali je i dalje istina...Mika Oklop je bio takav lik da sigurno iza navedenog teksta ne stoji mrznja prema dosljacima....nesto je drugo hteo da kaze....al nije prilika za tu vrstu price...

Eto, poput urednistva Nin-a i ja sam ga skapirao na isti nacin, vidim i vi. . . al' sto kazete necemo o Oklopu.
JJ Beba JJ Beba 00:28 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

al' sto kazete necemo o Oklopu.

nemojte
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 00:37 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

ko miku(oklopa) ne razume,ko ne želi da razume krkara nije razumeo ni momčila...ili ga nije dobro čitao...za počivšem hrišćanski je
Goran Vučković Goran Vučković 00:39 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

JJ Beba
...

Hvala, Bebo.

krkar krkar 02:31 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?


To je to.


mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 11:18 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

A onda sam, pre jedno godinu dana ponovo otvorila "Beleske jedne Ane", i gle, opet mi je bilo 17, i opet sam bila u Beogradu svoje mladosti, i sve je, bar na tren, bilo kao nekada.


…eto kako je nekad bilo i evo nas kako živimo danas! Dovoljno je osvrnuti se i sagledavši sadašnjicu, zagnjuriti se u davno napisane knjige i polako venuti, korak po korak…

Pa kakvi su nam entelektualci takva nam i drzava...


Javne ličnosti su po jednoj od opšteprihvaćenih definicija mete i svaki povod,nažalost najčešće je to neprimeren,(a kod nas je to pravilo koje mi u svom neznanju i svojoj bahatosti zovemo mentalitetom) kao ovaj trenutak. Da je autor želeo samo da oda pijetet Momčilu, zabranio bi svaki komentar. Kako to nije slučaj nije lepo ućutkivati one blogere koji imaju oprečan odnos spram delanja i stvaralaštva, u ovom slučaju Momčila Kapora

Strongman Strongman 11:25 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

U ćutanju su svi jednaki. Kad nekom daš prostora da nešto kaže vidiš kakav je čovek.

Uzgred, nepopularno je zaključavati blog za komentare po nekom nepisanom blogerskom bontonua i nisam očekivao nikakvu malicioznost.
krkar krkar 12:18 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

nisam očekivao nikakvu malicioznost


A javno izrečeno različito mišljenje je malicioznost???
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 12:20 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Strongman Strongman 12:21 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

krkar
nisam očekivao nikakvu malicioznost


A javno izrečeno različito mišljenje je malicioznost???



Ne. Javno maliciozno mišljenje je malicioznost. I poštedeću te dalje obaveze komentarisanja.
krkar krkar 12:22 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Javne ličnosti su po jednoj od opšteprihvaćenih definicija mete


Javne ličnosti su takođe u prilici da iskažu svoje sudove o mnogo čemu uključujući i teme koje su van domena njihove stručnosti ili znanja. Tako da je i njihova odgovornost za izrečeno (i njegove posledice) veća.

Zato je do javnih ličnosti da vode računa o javnim postupcima. I da za te postupke snose odgovornost.
silver bullet silver bullet 12:24 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

A javno izrečeno različito mišljenje je malicioznost???


Nije malicioznost, ali treba imati mere.
I osecaj za pravo vreme.

Treba odvojiti coveka od njegovog umetnickog dela. I umetnicko delo nekog autora od njegovog realnog delanja.
Ja, recimo, ne volim ono sto u poslednje vreme pise po kolumnama Mirjana Bobic Mojsilovic, ali bih rado imala neku njenu sliku. Prosto mi se dopadaju. Za razliku od njenih knjiga...

Ili sto bi rekao Goran Markovic - Covek moze biti sjajan reditelj (pekar, lekar, apotekar...), a djubre od coveka. I obrnuto. Jako los reditelj i dusa od coveka.

JJ Beba JJ Beba 12:41 04.03.2010

Re: : gancara,

jasnaz


za jjb :


JJ Beba JJ Beba 12:42 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Goran Vučković
JJ Beba
...

Hvala, Bebo.


nema našta

JJ Beba JJ Beba 12:52 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Strongman
U ćutanju su svi jednaki. Kad nekom daš prostora da nešto kaže vidiš kakav je čovek.

Uzgred, nepopularno je zaključavati blog za komentare po nekom nepisanom blogerskom bontonua i nisam očekivao nikakvu malicioznost.

ne kapiram?
jel ti to meni kažeš da sam maliciozna? da sam loš čovek?
hoćeš da sklonim Oklopov tekst? da ti ne kvari blog?

btw šta ti znaš o tome?
šta ti znaš o Momi, Oklopu o Beogradu? O nama?

Strongman Strongman 13:25 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

ne kapiram?
jel ti to meni kažeš da sam maliciozna? da sam loš čovek?
hoćeš da sklonim Oklopov tekst? da ti ne kvari blog?

btw šta ti znaš o tome?
šta ti znaš o Momi, Oklopu o Beogradu? O nama?



Smatram da nije ni vreme a ni mesto (moj je blog) da se Momo Kapor pokojni pisac i slikar mnogo generacija. Njegovo političko delovanje je mnogo malecno u odnosu na trag koji je ostavio baveći se umetnošću. Smatram neprimerenim i malicioznim pljuvati čoveka na odru. Takoće smatram da nije umetnosti da mi sasvim sigurno ne bi znali Momu Kapora po političkom angažovanju.

Uzgred i ja imam potpuno drugačije političke stavove ali mu ne zameram na njegovim. On je čovek rođen u Sarajevu i cela ta ratna drama će ostati mnogo manje shvaćena od nas iz "matice", kao što nekom iz Bosilegrada nije jasan pravedan gnev blogera zbog seče plantana.
Strongman Strongman 13:27 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

šta ti znaš o Momi, Oklopu o Beogradu? O nama?


Bio sam dva puta u Beogradu, ako si to htela da pitaš.
tobex tobex 13:41 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Strongman
šta ti znaš o Momi, Oklopu o Beogradu? O nama?


Bio sam dva puta u Beogradu, ako si to htela da pitaš.


JJ Beba JJ Beba 13:51 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

vidi, ja mogu da postavim ova dva teksta dvojce prijatelja na svoj blog i da otvorim diskusiju, ali neću.
neću da se prepucava bilo ko ni oko Mome ni oko Oklopa.
Obojca su bili beogradski pisci, prijatelji i obojca su mrtvi.

Ali Moma nije bio samo slikar, pisac, beogradsko šunjalo i boem, Moma je bio i politički vrlo aktivan u godinama užasa (da ne elaboriram) i to je takođe on - Moma Kapor, slikar, pisac, senator, ratni izveštač.
Živeo je kako je najbolje znao, umeo i mislio da treba.

Si pročitao moj kometar? Rekla sam da ga pamtim iz nekog drugog vremena, iz nekog drugog beograda: kisela čorba kod Zmajka....Cetinska, Čubura... vino u Zori.....
ono drugo što je on, ko kiselo vino, teškim gutljajevima gutam.

Što se tiče Oklopovog teksta, znam da ga je pisao iz ljubavi prema Momi i zajedničkom prijateljstvu.

A to da sam maliciozna predstvalja tvoje najlepše viđenje mene te me ne čudi tvoja reakcija.

dobio si od mene polon koji nisi zaslužio, ali nema veze, bog je mislotiv.

nadam se da nećeš više trolovati svoj blog na ovu temu.
Ako ti smetam, banuj me ko što uvek radiš.
rayzippo rayzippo 14:38 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Strongman
šta ti znaš o Momi, Oklopu o Beogradu? O nama?


Bio sam dva puta u Beogradu, ako si to htela da pitaš.



sister, ovo ti je as sto bi se reklo teniskim zargonom...
Strongman Strongman 15:37 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

vidi, ja mogu da postavim ova dva teksta dvojce prijatelja na svoj blog i da otvorim diskusiju, ali neću.
neću da se prepucava bilo ko ni oko Mome ni oko Oklopa.
Obojca su bili beogradski pisci, prijatelji i obojca su mrtvi.

Ali Moma nije bio samo slikar, pisac, beogradsko šunjalo i boem, Moma je bio i politički vrlo aktivan u godinama užasa (da ne elaboriram) i to je takođe on - Moma Kapor, slikar, pisac, senator, ratni izveštač.
Živeo je kako je najbolje znao, umeo i mislio da treba.


Tvoj post je bio pretežno korektan. Na ovaj sam mislio

Meni je taj njegov salonski jal koji je doveo do mnogog prolivanja tuđe krvi poništio sve lepe osećaje koje sam nekada imao čitajući njegova pisanija.


Optužiti juče preminulog pisca da je doveo do prolivanja krvi... Nebuloza.

Što se tiče Oklopovog teksta, znam da ga je pisao iz ljubavi prema Momi i zajedničkom prijateljstvu.


I to znam.

A to da sam maliciozna predstvalja tvoje najlepše viđenje mene te me ne čudi tvoja reakcija.


Odgovorio sam. Nije se odnosilo na tebe. Možda si se sama prepoznala be moje namere.


Ako ti smetam, banuj me ko što uvek radiš.


Ne smetaš, bez obzira što nisam iz Beograda i kao takav ne mogu ni da budem. Trajno.
lubitel lubitel 15:38 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

U vreme urbicida tokom devedesetih Kapor pise o svom Sarajevu da je bilo sitiram "neprirodna tvorevina" i da se taj grad "urusio sam od sebe",od zlobe i mrznje.Smeta mu multietnicka i multikulturala koegzistencija.
Toliko o Sarajevu.

Evo malo za JJBebu samo jedno potsecanje o ucescu Kapora na nacionalnom svetovanju,koje je u decembru 1994.godine odrzano u Beogradu u Sava Centru,gde su nacionalne gromade dogovorile o tome da li je moguce i realno ujedinjenje svih srpskih zemalja,a raspravljalo se i o prestonici te nove naci drzave.Tom prilikom,gle cuda osoporen je Beograd kao moguca prestonica.Pale su srpski Bon,a Beograd koji se ponasao kao maceha,po Kaporu treba kazniti izmestanjem da vise ne bude prestonica.
Toliko o Beogradu jedne Ane.
Strongman Strongman 15:48 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Ljudi nije vreme i mesto baviti se politikom koju je zastupao Kapor. Aman. To je minimum kućnog vaspitanja.
Filip2412 Filip2412 16:05 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Optužiti juče preminulog pisca da je doveo do prolivanja krvi... Nebuloza.
Zasto? Vidis, ja nekom, mozda svojom greskom nisam citao njegove knjige. Procitao sam samo Zoe i dopalo mi se, lagano ali lepo. Ja volim teze knjige, te knjige za plazu i suncobran ne citam ali to je sad druga tema.

Uglavnom, ja pamtim coveka po njegovom politickom delovanju. Ne svojom krivicom, nisam ga ja terao da politicki deluje i da mi se javlja na ekranu RTS devedesetih. Ja od 15 do 32 godine nisam nigde putovao osim jednom u Grcku sa srednjom skolom pred samu krizu devedesetih i par puta kasnije u Bugarsku. 90's su bile tesko sranje. Nije mi bio merak da slusam "svetske" face koje su obisle svet kako podrzavaju Slobu Milosevica a u svojim knjigama pisu o Parizu i sta ti ja znam...

Poznate licnosti zaradjuju za zivot zato sto su poznati. Zato imaju i vecu odgovornost za svoje drustveno delovanje. Ako ne zele odgovornost, onda neka se ne pojavljuju u javnosti a knjige neka izdaju pod pseudonimom.

Zivot i smrt idu zajedno, svi cemo imati privilegiju da umremo. Nema razloga da se uzdrzavamo svog misljenja ovde i sada. Intelektualna elita je vecinom podrzavala Slobinu represiju, zato smo gde jesmo.
JJ Beba JJ Beba 16:19 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Meni je taj njegov salonski jal koji je doveo do mnogog prolivanja tuđe krvi poništio sve lepe osećaje koje sam nekada imao čitajući njegova pisanija.

ja nisam to rekla, maliciozno mi podmećeš tuđe komenatre
Ne smetaš, bez obzira što nisam iz Beograda

naravno da nisi pitanje u vezi sa Beogradom.
smiso je bio uopšte znaš o Beogradu u kome ja smeštam Momu i moja sećanja na njega?
Znam da Beograd nije tvoj grad, Majami je.
JJ Beba JJ Beba 16:21 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

dabl trabl
Strongman Strongman 16:23 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?


ja nisam to rekla



To ti i kažem. Zato i nisi prozvana
JJ Beba JJ Beba 16:51 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

sister, ovo ti je as sto bi se reklo teniskim zargonom..

ima drugi teniski izraz, al ne bih da trolujem i izazivam smeh
Ipak je ovo blog o srmti
Lionsgate Lionsgate 19:28 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

šta ti znaš o Momi, Oklopu o Beogradu? O nama?


Bio sam dva puta u Beogradu, ako si to htela da pitaš.


Carski, bas carski . . .

Kao klinci smo se sprdali na fazon Broja Jedan iz Alan Forda, po kazni je pricao clanovima svoje grupe njegove dozivljaje jos iz americkog gradjanskog rata, pa i dalje iz vremena Homera. . . dobra je fora da i mi na Blogu imamo takve likove, saucesnike BGD_zivota jos iz vremena dahija.
mlekac mlekac 22:37 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Filip2412
Vidis, ja nekom, mozda svojom greskom nisam citao njegove knjige. Procitao sam samo Zoe i dopalo mi se, lagano ali lepo. Ja volim teze knjige, te knjige za plazu i suncobran ne citam ali to je sad druga tema.


Znam da si ovo stavio samo kao usputan komentar, ali to, sto je neka knjiga citljiva, pisana "lako", ne znaci da je "prazna".

A pogotovo mi se ne dopada da Momine knjige, koje su privukle citanju tolike ljude, nazivas knjigama "za plazu i suncobran".

To je isto, izvini, kao da neko popularnije delo klasicne muzike nazoves "lakim".

Moma je bio prvi koji se usudio da se drzi onog Vukovog "pisi kao sto govoris". Da stavi taj "ulicni" jezik u svoje knjige. Zbog koriscenja zargona pozurili su da ga proglase "lakim". Ali, onaj ko je procitao Adu ili Folirante ili Unu moze sa sigurnoscu da ti kaze da teme koje je u tim knjigama obradio ne da nisu "lake", nego su vrlo daleko od toga.

No, necu ti zameriti dok se ne "namolis" da procitas vise od jedne Momine knjige. Mozda ces onda i shvatiti zasto ga neki od nas smatraju jednim od najvecih pisaca XX veka u Srbiji
mlekac mlekac 22:43 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

mogul_sad_ja_kasti
A onda sam, pre jedno godinu dana ponovo otvorila "Beleske jedne Ane", i gle, opet mi je bilo 17, i opet sam bila u Beogradu svoje mladosti, i sve je, bar na tren, bilo kao nekada.


…eto kako je nekad bilo i evo nas kako živimo danas! Dovoljno je osvrnuti se i sagledavši sadašnjicu, zagnjuriti se u davno napisane knjige i polako venuti, korak po korak…


Pa ne znam, pravo da ti kazem. Meni je to vise kao neko "punjenje baterija". Momine knjige tako nekako uticu na mene - kao neki mini vremeplov koji mi pomogne da nadjem nesto od one snage i vitalnosti koju sam nekada imala a koju svi, nazalost, gubimo s godinama.

Znam da to zvuci sladunjavo i sentimentalno - ali eto, ja to tako nekako dozivljavam.
Filip2412 Filip2412 23:12 04.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

No, necu ti zameriti dok se ne "namolis" da procitas vise od jedne Momine knjige. Mozda ces onda i shvatiti zasto ga neki od nas smatraju jednim od najvecih pisaca XX veka u Srbiji
Za knjige odlucujem citajuci kritike, misljenja ljudi po forumima itd. Onda ako ukapiram da mi je ideja i misao bliska ili da me necim privlaci resim se da citam.

Kod Mome sam uvek primecijvao izuzetan sharm i tu neku lakocu talenta. Isto tako, primecivao sam labav karakter, hvalisavost, te nedostatak definitivne suludnjicavosti i samosvojnosti - bio je isuvise dopadljiv sirokim narodnim masama za moj ukus , ili se previse trudio da se dopadne. Nekako mi je uvek bio previse napadno cool & apsolutno neuverljiv kao buntovnik. Dakle, ne uklapa mi se bas u lik heroja.

Takodje, problem mi je citanje domace literature otkad sam u inostranstvu, posebno one koja zestoko vezana za lokalno. Izaziva samo neku bezveznu bljutavu nostalgiju ako uopste tako moze da se nazove to potpuno stetno osecanje...
ali ljudi se menjaju, jednog dana procitacu jos nesto... za sada mi je zanimljivije da citam neke zapadnjacke pisce koju su totalno zanemareni kod nas a dela su im univerzalna. Jer da se ne lazemo, mozda je Momo najveci pisac XX veka u Srbiji ali sta je Srbija u odnosu na planetu zemlju? Sitnish. A svet postaje globalno selo brze nego sto mislimo, ili bar tako meni zigleda...

mlekac mlekac 07:16 05.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Filip2412
Takodje, problem mi je citanje domace literature otkad sam u inostranstvu, posebno one koja zestoko vezana za lokalno. Izaziva samo neku bezveznu bljutavu nostalgiju ako uopste tako moze da se nazove to potpuno stetno osecanje...
ali ljudi se menjaju, jednog dana procitacu jos nesto... za sada mi je zanimljivije da citam neke zapadnjacke pisce koju su totalno zanemareni kod nas a dela su im univerzalna. Jer da se ne lazemo, mozda je Momo najveci pisac XX veka u Srbiji ali sta je Srbija u odnosu na planetu zemlju? Sitnish. A svet postaje globalno selo brze nego sto mislimo, ili bar tako meni zigleda...



Pa to osecanje nostalgije i jeste Momin specijalitet, ako cemo pravo.

A sto se svetskih pisava tice, iskreno, procitah sto sta i s te strane, ali, sto sam matorija sve vise mi ptijaju neki cije knjige me, kada ih zavrsim, ostave sa osmehom na usnama.

Pa makar bio i setan.

Ali, ja spadam u ljude koji obozavaju Teri Praceta, a to, sasvim sigurno, nije bas po svacijem ukusu.
JJ Beba JJ Beba 21:17 05.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

dobra je fora da i mi na Blogu imamo takve likove, saucesnike BGD_zivota jos iz vremena dahija.

jbg jedan je život
Filip2412 Filip2412 04:56 06.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?


Pa to osecanje nostalgije i jeste Momin specijalitet, ako cemo pravo.
Vidis, ja sam u fazi da stvaram novu istoriju (mislim licnu i personalnu, ne menjam svet ) na drugom kontinentu i trenutno mi je nostalgije skroz nezanimljiva. Samo me nesto novo interesuje. A ima novog, posebno u gradu gde se nakupilo emigracije sa svih krajeva sveta od sri lanke do srbije. Ko ce bre da se nostalgira pored svega toga?

A i zaista je to situacija generacije kojoj pripadam - bili smo premladi da pamtimo ta "stara dobra vremena" a opet dovovljno stari da osetimo poslednje trzaje istih. Kao da smo samo omirisali gibanicu koju je neko izneo iz sobe pored nas i onda je nastupio period gladi.

Moja nostalgija kada se bude javila bice vezana za KZU, Obojeni Program, Boye, Bjesovi, KBO

.... kao sto se vidi iz prilozenig radi se o sentimentu drugacijem od onoga koje malo starijoj generaciji budi secanje na seriju Grlom u Jagode, knjige Mome Kapora itd.

naravno, od mame i tate sam naucio da slusam Arsena Dedica, Ibricu Jusica i jos neke ali to me podseca vise detinjstvo nego na mladost
hajkula1 hajkula1 23:27 06.03.2010

Re: zabranjeni gradovi?

Filip2412
- bio je isuvise dopadljiv sirokim narodnim masama



I Mocart, takodje, pa sta?
A lakoca, je mana?

Reci nemam, prvo za nedostatak domaceg, elementarnog vaspitanja. Ko je imao neko lose misljenje, mogao je bar malo da se suzdrzi.

Ja u njegovim tekstovima ne videh ni netrpeljivost a kamoli neke druge ruzne poruke. Samo tugu, povredjenost, patnju zbog desavanja.

Pre Mome Kapora, o (zivotu u) Bosni i Hercegovini vrlo kriticki je pisao Ivo Andric pa i drugi.

011-495 011-495 23:13 03.03.2010

Strasno mi je zao

Jedna od poslednjih gradskih ikona uz koje je moja generacija odrastala, je otisla u uspomenu. I moj najomiljeniji adadzija...
Inner Party Inner Party 23:34 03.03.2010

Slava mu!

Bio je jedan od najboljih srpskih pisaca XX veka, nedostajace nam mnogo!
JJ Beba JJ Beba 00:07 04.03.2010

....

selica_nena selica_nena 01:02 04.03.2010

+

Volim Momine knjige.



Spokoj nemirnoj duši.
tajatehno tajatehno 02:08 04.03.2010

Foliranti

Foliranti
dechirico dechirico 20:09 04.03.2010

Sjajan one-liner iz intervjua

Jedna od najboljih - a ima ih dosta - Kaporovih one-linera. Da se ponovi i da se pamti:
"Patriotizam nije ideologija, to je stvar kućnog vaspitanja. To te nauči baba."
aleksandrapanic aleksandrapanic 23:56 04.03.2010

Momo Kapor - In Memoriam

Bio je to “Lep dan za umiranje” i znao je da “Smrt ne boli” kao što ga je nekada bolela “Blokada Beograda” ili “Poslednji let za Sarajevo”. Kada veliki pisac odlazi – ne odlazi nikada kao “Samac”.
Bile su to njegove “Ljubavne priče” i one “Off priče” koje su obojile moje odrastanje! Pisao je o obrazovanju osećanja, a njegove jednostavne, a mudre reči uticale su na moje “Sentimentalno vaspitanje”. “Hej, nisam ti ja to pričala” govorila bih mu dok sam čitala iznova i iznova “Beleške jedne Ane”.
Upišite sada u “Knjigu žalbi” sve ono sto ste mu tokom života zamerali. Svi smo mi pomalo “Foliranti”.
Sve dok budemo pamtili “Uspomene jednog crtača” i osećali “Magiju Beograda”, znaćemo da postoji još poneka “Ivana” i “Sanja” i “Una” i videćemo ga, ako se dobro zagledamo u nebo “Od 7 do 3”, kako “Skita i priča” i pozdravlja nas sa “Halo Beograd”.

Aleksandra Panic
Strongman Strongman 00:02 05.03.2010

Re: Momo Kapor - In Memoriam

BRAVO
schweppes92 schweppes92 01:06 05.03.2010

Re: Momo Kapor - In Memoriam



Pamtiću ga na baš ovaj način...

Uvek me rastuži kada "ode" neko ko je stvarao "naše vreme"...
Nedostaju mi reči da opišem osećanja u ovakvim trenucima... sećam se... i tužan sam jer prolazi ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana