Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Zdravlje

Kako se RZZO potkrada, nadležni žmure, a majke gladuju

Krugolina Borup RSS / 06.03.2010. u 21:37

FeedTheHungry.jpgDraga Krugolina,

Evo mene opet sa istom pričom. I molim da pomognete...

Nisam htela da smaram, ali mislim, da moram i da sam kao sapatnica dužna svim onim mamama i bakama, koje leže na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Ulici dr Subotića da pomognem, da dobiju pravo na obrok, dok leže tamo sa svojom bolesnom decom. I to ozbiljno bolesnom decom. Da stvar bude mizernija to su mala odeljenja i nikad nema više od 5-6 majki. Tamo su i majke sa malim bebama. Možda neke i doje svoje bebe i gladuju. Katastrofa! A svaka ima za sebe overen uput kao majka pratilac, jer dete ima svoj overen uput.

Evo sta sam uradila do sada...

1. Zvala sam RZZO i to odeljenje faktura i pitala ih o pravima majki kao pratioca sa overenim uputom. Rečeno mi je da misle da majke imaju pravo na hranu, ali da proverim u filijali koja radi sa finansijama i sklapa ugovore sa klinikama, da li plaćaju majkama obroke i dali su mi broj telefona te filijale, čije je sedište u Nemanjinoj 30 - i koliko sam je shvatila radi se o finansijskoj Filijali Ministarstva zdravlja grada Beograda. Rečeno mi je da teško bolesna i hendikepirana deca imaju pravo na majku pratioca do svoje 15 godine. Kad sam ih zamolila da oni sami obaveste tu filijalu, žena je zakukala i rekla kako je ona tamo sama sa hrpom papira i da to ne može da uradi, da je bolje da ih pozovem ja i slično.

I pozvala sam ih.

2. Dakle, u Filijali grada Beograda u Nemanjinoj 30 sam saznala sledeće. Oni imaju ugovor sa gore pomenutom Klinikom i u tom ugovoru stoji da su majkama pratiljama plaćena sva tri obroka. Gospodja sa kojom sam pričala je bila veoma ljubazna i spremna da pomogne. Rekla mi je da još uvek razmišljaju kako će da odreaguju. Još nisu odlučili da li će im poslati pismeni zahtev da se majkama daje hrana ili će poslati inspekciju. Šta će uraditi videćemo.

Prošlo je nedelju dana kako nisu uradili ništa. Jer ja sam sa mojim detetom i dalje u bolnici i nisam primetila ikakve reakcije i promene.

Vas Krugolina molim da ovo okačite na Blog.

Sve koji pročitaju i imaju ideju kako mogu da rešim ovaj problem molim da ostave komentar... kad sledeći put dođem kući pročitaću i zabeležiti.

Ako se problem ne reši ni ove nedelje, mislim da bi i novinari trebali da nešto napišu o ovome, pa molim i njih, da pomognu.

Verovatno postoji i neka NVO koja bi takodje mogla da pomogne. Malo je nenormalno da majke tako budu tretirane u 21. veku i da se zakon baš tu ne poštuje. Dovoljno je nama majkama da se borimo sa ovim opakim bolestima, koje imaju naša deca i ne treba nam dodatno šikaniranje.

Prošli put sam rekla da tamo ima žena kojima niko ne dolazi u posetu i koje, ako ne mogu da ostave dete dok odu do trafike i kupe nešto za grickanje, zaista se muče i to gladju! I sama sam to iskusila ove nedelje.

Krugolina znam da ste na putu i da imate puno posla i molim Vas još jednom da oprostite što Vam oduzimam vreme.

Hvala jos jednom!

Kleinemutter

-------------------------

Draga Kleinemutter,

Fascinirana sam količinom tolerancije koju imate za očigledan bezobrazluk svih nadležnih javnih službi koje mi finansiramo da štite naša prava i interese. Kakvo crno razmišljanje "šta da urade"? Kakvo crno premišljanje da li da pošalju pismo ili šalju inspekciju? ODMAH INSPEKCIJA mora da odreaguje. ODMAH. Ovde se potkrada fond na račun majki. Pa posle kukaju kako zdravstvo nema para?! Od fonda naplate pare za obroke majki, a majkama ne daju te obroke? To je čist organizovani kriminal, draga moja Kleinemutter.

I, dok prepuštam inspekciji da se tim kriminalom bavi, s druge strane predlažem da za rešavanje problema gladi majki koje na Klinici borave sa svojom decom, sa sve overenim uputom koji im garantuje ishranu koju ne dobijaju, rešimo na sledeći način:

1. Ako u utorak majke ne dobiju obroke, javite nam se. Organizovaćemo se tako da u sredu ili četvrtak pozovemo građane i građanke Srbije da nešto skuvaju i u vreme ručka se svi nacrtamo ispred klinike da to majkama isporučimo.

2. Obavestićemo i medije da ćemo redovno, svaki dan, organizovano dolaziti da donosimo hranu izgladnelim majkama i bakama.

Samo javite u koliko sati su obroci: doručak, ručak, večera... da znamo tačno za koliko sati i kog dana da zakažemo akciju.

S divljenjem i poštovanjem,
Krugolina Borup

 



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tobex tobex 21:50 06.03.2010

Pisati Briselu ili nekome

I objasniti im tehniku prebacivanja odgovornosti, razvijenu od srpskih cinovnika, kao i potrebu da se direktno obracamo nekoj medjunarodnoj zdravstevnoj organizaciji, kako se ne bi gubilo vreme sa nesposobnom i nemotivisanom glupom masom koju nam nasa drzava predstavlja kao instituciju. Ovo je grozno. Upomoc, ima li koga
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:53 06.03.2010

Re: Pisati Briselu ili nekome

Upomoc, ima li koga?!


Kakav sjajan slogan za neku buduću akciju!
Zvanično tražim dozvolu za kopirajt da GI "Majka Hrabrost" to u budućnosti iskoristi.
El može?
scabies scabies 22:05 06.03.2010

Re: Pisati Briselu ili nekome

Ovde se potkrada fond na račun majki.

Ko zna na čemu se sve potkrada, a sve kao transparentno.
tobex tobex 22:57 06.03.2010

Re: Pisati Briselu ili nekome

Moze, naravno, bice mi cast
tobex tobex 08:35 07.03.2010

Re: Pisati Briselu ili nekome

scabies
Ovde se potkrada fond na račun majki.

Ko zna na čemu se sve potkrada, a sve kao transparentno.

Vidis da su stedljivi, koriste google sites(ko zna mozda i to fakturisu nekako), a na njemu samo po jedan dnevni izvestaj. Stede Google prostor valjda. Bas me zanima da li placaju programera nekog
dolybell92 dolybell92 22:05 06.03.2010

Prava glad u Srbiji danas

Ovo je nestvarno... pa da li tamo uopste
sem majki sa decom ima igde ikog ?

Da li ti, ako ih ima (?) imaju pauzu
(za topli) obrok ?

Kako njih nije sramota, onako kao ljude (zene)
ili vec sta su ...?

Da li ONI misle da te zene sa decom, koja su
bolesna, nisu imale kuda da odu .. pa su
nemajuci kud, dosle kod njih u bolnicu
iz cistog hira... ?

Pitam se da li tamo uopste IKO nesto radi ?
Kao da nema zivih ljudi, sem dece sa majkama ...!!!!!
maca22 maca22 17:32 07.03.2010

Re: Prava glad u Srbiji danas

Kako majke idu do toaleta?
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 22:22 06.03.2010

humanost

Mene samo zanima da li ovako zaposleni na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u dr. Subotića pokazuju svoju humanost, brigu za pacijente i posvećenost poslu?! A onda će još te jadne žene, MAJKE! kriviti za lošu reputaciju koja prati lekare kod nas!
zilikaka zilikaka 22:48 06.03.2010

Re: humanost

Rado bih svima koji su umešani u ovu svinjariju , ali tim majkama pre svega treba HITNO pomoći.
Kakvo crno razmišljanje "šta da urade"? Kakvo crno premišljanje da li da pošalju pismo ili šalju inspekciju? ODMAH INSPEKCIJA mora da odreaguje. ODMAH.

Dakle, predlažem da se od strane GI MH, uputi zvanična prijava inspekciji, sa sve delovodnim brojem na pisarnici.
Negde u dokumentaciji koja je prethodno bila kod mene, postoji i ime g-dje odgovorne za celokupnu zdravstvenu inspekciju, pa se i njoj, pored nadležne inspekcije treba pismeno obratiti. A kopija te cirkularne prijave, sa sve datumom da se objavi ovde na blogu. Mislim da nije loše obratiti se i načelniku Klinike na isti način.
Svakako je akcija sa donošenjem hrane ok, ali hajde da probamo da ih pritisnemo da JEDNOM URADE ONO ZA ŠTA IH PLAĆAMO.

maca22 maca22 02:12 07.03.2010

Re: humanost

zilikaka

Svakako je akcija sa donošenjem hrane ok, ali hajde da probamo da ih pritisnemo da JEDNOM URADE ONO ZA ŠTA IH PLAĆAMO.

Podrska. A kome prijaviti filijalu koja se razmislja?
zilikaka zilikaka 17:36 07.03.2010

Re: humanost

Kleinemutter
Oni imaju ugovor sa gore pomenutom Klinikom i u tom ugovoru stoji da su majkama pratiljama plaćena sva tri obroka

Dakle, ako to piše u ugovoru, onda se filijala pravi luda. Za sve njih je nadležan niko drugi do resorni ministar. Dakle, ako inspekcija ne odradi svoje, ima dalje ko je za to plaćen.

....i zato mislim da je JAKO VAŽNO da se ta stvar protera kroz institucije i odradi do kraja. Ova akcija sa hranom će dati brze ali kratkoročne rezulate, i ne sme se ostati na njoj. I kroz pet godina će majkama trebati obrok na toj klinici, pa eto nama prilike da osim što smo nezadovoljni, učinimo nešto da se stvari promene.
margos margos 22:23 06.03.2010

.....

Samo da ostavim trag da sam pročitala i da se prijavim za učešće u akciji ako zlotvori ne reše problem do utorka.
:(((
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:23 06.03.2010

Re: .....

margos
Samo da ostavim trag da sam pročitala i da se prijavim za učešće u akciji ako zlotvori ne reše problem do utorka.
:(((


Potpisujem ovo sto je rekla margos.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:56 06.03.2010

Re: .....

Potpisujem ovo sto je rekla margos.

I ja potpisujem.
deandrej deandrej 10:38 07.03.2010

Re: .....

dusanovaiivanovamama
margos
Samo da ostavim trag da sam pročitala i da se prijavim za učešće u akciji ako zlotvori ne reše problem do utorka.
:(((


Potpisujem ovo sto je rekla margos.

Potpisujem i spremna sam i odmah ako treba.
hajkula1 hajkula1 22:39 06.03.2010

Upomoc, ima li koga?!

Upomoc, ima li koga?!


Kakav sjajan slogan za neku buduću akciju!


Pomislim isto, vise puta na dan. I zamisli, ubedjena sam da nisam jedina. Sada kada sam procitala, pomislila sam da bas odgovara za mnostvo sadasnjih problema i da je pravi slogan buducih akcija.

Razmisljam o neophodnosti gradjanskog udruzivanja, pa pomalo mastam, dok prizivam sta bi sve i kako trebalo da se uradi.



Filip Mladenović Filip Mladenović 01:24 07.03.2010

Podrška medija

Pod hitno danas, u nedelju 7. marta 2010. poslati svim medijima informacije o ovoj besramnoj situaciji. Beograd 202 će svakako već u ponedeljak informisati slušateljke i slušaoce o svemu. Potrebni su nam kontakt telefoni, radi uključenja u program!!!!
stasava stasava 08:30 07.03.2010

Re: Podrška medija

Pod hitno danas, u nedelju 7. marta 2010. poslati svim medijima informacije o ovoj besramnoj situaciji. Beograd 202 će svakako već u ponedeljak informisati slušateljke i slušaoce o svemu.

Da, i onda ce reci da je to medijska hajka na "bele mantile".Reci ce jos da to ne treba da ispituje neko ko nije upucen u problematiku, a onda ce inspekcija da napise u izvestaju da se obroci za majke pripremaju, ali se sluze u tanjirima za decu. Humanost na delu je divna stvar, ali ovde je krsen zakon i nije ispostovan ugovor. Treba ispratiti stvar do kraja, utvrditi ko je dosao na morbidnu ideju da se majkama ne dele obroci i gde je zavrsila razlika u novcu. Ovo je vise stvar finansijeske,nego zdravstvene inspekcije.
zilikaka zilikaka 17:39 07.03.2010

Re: Podrška medija

Ovo je vise stvar finansijeske,nego zdravstvene inspekcije.

Ja sa, za to da ih ne ostavimo na miru dok stvar trajno ne reše, pa ako treba, poslati im i turističku inspekciju
stasava stasava 17:55 07.03.2010

Re: Podrška medija

Ja sa, za to da ih ne ostavimo na miru dok stvar trajno ne reše, pa ako treba, poslati im i turističku inspekciju

Bolje ugostiteljsku !Vole ljudi da koriste ugostiteljske usluge!
vladaxy vladaxy 12:41 07.03.2010

Tržišno rešenje - jedino efikasno

Neki lekari ponosno izjavljuju da svi pacijetni dobijaju isti tretman,što je u potpunosti tačno jer ko je nekada otišao samo sa zdravstvenom knjižicom u, na primer, Narodni front, znao bi da je to istina i da je taj tretman jednako ponižavajući za sve koji nisu spremni da plate onima koje inače plaćaju kroz zdravstveno osiguranje.

Kombinacija politike "da za svoje pare nikada nećete moći da birate između državnog i privatnog zdravstvenog osiguranja", stvaranja jakih strukovnih udruženja koja nikada neće presuditi da je lekar pogrešio i birokratskog promišljanja o razvoju sektora zdravstva dovelo je do toga da je malo ko zadovoljan onim što za svoj novac dobija u zdravstvenim ustanovama Srbije.

Može se reći koliko para toliko muzike, ali to je netačno, imajući u vidu da su izdvajanja za zdravstvo zasigurno mnogo veća od onih koje beleži zvanična statistika (zdravstveni budžet za 2010 je 1.3 mlrd EUR) koja ne obuhvata koverte i poklone babicama, lekarima i praktično svima u lancu korupcije. Naravno, mnogo građana ne želi da učestvuje u toj igri i pored toga što izdvaja sredstva za državno zdravstvo ide isključivo u privatne klinike gde ih mnogo češće tretiraju kao ljude.

Tako da je jedino rešenje ukidanje obaveznog izdvajanja od bruto plate za zdravstveno osiguranje (12,2%). Ljudima treba prepustiti da sami biraju i plaćaju lekara koga žele (ili da biraju gde će da uplate zdravstveno osiguranje). Vrlo brzo bi se rešila bahatost lekara i administracije jer bi im prekinuli ovakav izvor prihoda. Morali bi dobro da se potrude da zarade dinar. Svako ko je bio kod privatnika odmah primeti razliku. Jednostavno, sada im platu određuje država. U sistemu u kojem bi postojala konkurencija, lekari bi se borili da privuku svakog pacijenta. A to bi bilo bolje nego što je sada.

Ali vidim da su ovde blogeri i dalje za neke administrativne mere (koje već desetinama godina ne daju nikakve rezultate).....
zilikaka zilikaka 17:53 07.03.2010

Re: Tržišno rešenje - jedino efikasno

Ali vidim da su ovde blogeri i dalje za neke administrativne mere (koje već desetinama godina ne daju nikakve rezultate).....

Nisu oni baš tako imuni na građanska negodovanja, posebno ne na ona koja liče da su organizovana, ili to za čas mogu postati. Znaju mnogo bolje od nas gde su sve šuplji, i ne bi baš da se načinju sa svih strana.
Moja iskustva sa institucijama u ovoj državi su da se takve (za njih sitne) stvari mogu proterati, samo ako odmah pokažeš spemnost da ideš do kraja. Za sve pare.
Od gore će im neko narediti da to srede, da nama ne bi palo na pamet da čačkamo nešto veće - i eto rešenja.
...jedino što im nećemo reći da posle svake akcije ide sledeća, veća
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:00 07.03.2010

Računaj

na mene. Ako zatreba prevoz, da se trkne tamo-vamo, doveze - odveze.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:51 07.03.2010

Kao da je u zemlju propalo

Jedno moje mladunče sam dovodio u tu ustanovu. Nekoliko puta. A onda sam prestao jer su izgubili karton!!!!!!! A izgubili su i rezultate nekog testiranja, zajedno sa kartonom. A to mi je trebalo za nastavak tretmana van te ustanove ali džabe. Nema, pa nema. Nestalo.
A i gospođa koja je obavila testiranje je bila zainteresovana da se nađu rezultati kao što sam ja zainteresovan da nađem lanjski sneg u saksiji čuvarkuće.
neodinamika neodinamika 20:42 07.03.2010

vozni park

Da li je neko citao danas clanak u Politici o voznom parku Vlade Srbije, po ministarstvima. Daleko najveci i najskuplji je vozni park Ministarstva zdravlja. Da vidite koja je to kolicina, i kakvih luksuznih automobila (10 Skoda Superb, to su one ogromne Skode u rangu VW Phaetona, kojima se voze predsednici drzava - ko je tih deset funkcionera Ministarstva zdravlja koji zasluzuju ovaj tretman; preko 30 miliona se potrosi godisnje na voyni park ovog ministarstva, samo za gorivo i odrzavanje).A ko god se ovim automobilima vozi, vozi se na racun tih majki koje gladuju, i raznih drugih izivljavanja koja gradjani trpe u zdravstvenom sistemu.
margos margos 22:17 07.03.2010

Re: vozni park

Baš maločas pročitah vest i prva mi je misao bila sram ih bilo, a žene gladne...
Link
tanjasanjalica tanjasanjalica 11:53 08.03.2010

humanost

Nije ovo jedini primer izvrdavanja sistema. Koliko puta se desilo da za manje intervencije po bolnicama vrse prijem petkom, odete kuci, dodjete u ponedeljak na intervenciju, pa odmah kuci, pa u utorak po otpusnu listu. Vi bili samo par sati a vodi se onoliko dana troskova...
riodejeneiro riodejeneiro 15:18 09.03.2010

Re: humanost

Ovo je apsolutno tacno i radi se svakodnevno i masovno!!!!!!!!!!!!
riodejeneiro riodejeneiro 15:18 09.03.2010

Re: humanost

Ovo je apsolutno tacno i radi se svakodnevno i masovno!!!!!!!!!!!!
riodejeneiro riodejeneiro 15:18 09.03.2010

Re: humanost

Ovo je apsolutno tacno i radi se svakodnevno i masovno!!!!!!!!!!!!
margos margos 18:07 08.03.2010

?

Ima li nekih vesti? Je l se organizujemo za sutra?
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:30 08.03.2010

Re: ?

Ništa mi Kleinemutter još ne javlja.
margos margos 20:15 08.03.2010

Re: ?

Ok... čekamo.
maca22 maca22 11:43 09.03.2010

da radimo

...ovo sto rece zilikaka? Prijava u novine, inspekciji, i ministru filijalu.

Javlja li se malamama?
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:48 09.03.2010

Re: da radimo

Javlja li se malamama?


Ne.
Ona "živi" u bolnici, i samo povremeno dolazi kući.
Čim sledeći put dođe kući, javiće se.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:02 09.03.2010

VESTI

Upravo sam dobila SMS od Kleinemutter. Kaže:

"Žalila se pravnici za zaštitu prava pacijenata. Javila mi da će od danas davati ručak mamama. Žena je bila šokirana. Eto valjda je rešeno! Pozdrav."
margos margos 13:10 09.03.2010

Re: VESTI

Ne mogu ni da se obradujem... Hajd' nadajmo se da je rešeno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:12 09.03.2010

Re: VESTI

Pitala ja nju a sta je s doruckom i vecerom? Kaze, ne zna. I ovo je nezvanicno, zvanicno ce je obavestiti tek sutra (valjda nekim papirom).

Pratićemo situaciju.
margos margos 13:21 09.03.2010

Re: VESTI

Ma da... prvo pitanje i jeste a šta sa drugim obrocima?
Ovo je toliko nehumano i daleko od zdrave pameti - ovo o čemu mi ovde raspravljamo.... užas.:(
maca22 maca22 13:23 09.03.2010

Re: VESTI

Ma ne dolazi u obzir samo rucak. Njima je placeno sva tri obroka.
stasava stasava 15:56 09.03.2010

Re: VESTI

A zar ne treba njih da tuzi RZZO, obzirom da su pokradeni, i da je druga strana prekrsila, odnosno nije ispostovala ugovor?
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:32 09.03.2010

Re: VESTI

Piše Kleinemutter ponovo malopre:

"Za ručak dve žene dobile, dve ne. Pravnica došla kad je čula i pričala sa sestrama. Večera još nije bila pa ne znam da li će dati. Javiću. Pravnica je šokirana."

zilikaka zilikaka 18:06 09.03.2010

Re: VESTI

Pravnica je šokirana.

A načelnik?
stasava stasava 18:12 09.03.2010

Re: VESTI

A načelnik?

Pa njega postavio direktor. Bice i ovde kriv Pera pisar.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:23 09.03.2010

Re: VESTI

Pise Kleinemutter ponovo:

"Dali veceru mamama! Mene svi olajavaju sto sam se zalila. Malopre sam se na vaspitacicu izvikala. Al o tome cu pisati na blogu. Puko i meni film."

Pisem ja Kleinemutter:

"Javite ako vas samo neko pipne! Organizujemo demonstracije ispred bolnice. I meni puko film!"
maca22 maca22 18:25 09.03.2010

Re: VESTI

Krugolina Borup
"Javite ako vas samo neko pipne! Organizujemo demonstracije ispred bolnice. I meni puko film!"

To!


I uzgred, ko je olajava što se žalila? Pa nisu valjda svi ti koji olajvaju imali lične koristi od krađe obroka majki? !!!
zilikaka zilikaka 18:29 09.03.2010

Re: VESTI

stasava
A načelnik?Pa njega postavio direktor. Bice i ovde kriv Pera pisar.

Ma jasno..
ali on ipak prima neku platu za položaj načelnika, pa hajde da mu se da prilika i da je zaradi.
Nek organizuje one što viču "ruuučak"!

Volim frontalni napad, u čelo međ oči, pa to ti je
zilikaka zilikaka 18:47 09.03.2010

Re: VESTI

Mene svi olajavaju sto sam se zalila.

Male sitne duše!
Nije im smetalo da gledaju kako majke gladuju negujući svoju teško bolesnu decu, a sad im zasmetalo što neko nije bio speman da i dalje ćuti i trpi takav odnos.
Moja iskustva iz dečijih bolnica su slična. Oni su svi utripovali, da time što su ti primili dete, već zaslužuju božansku pažnju. Kao da je to njihova kuća, i dobra volja da svrate na konak nevoljnika.
maca22 maca22 19:16 09.03.2010

Re: VESTI

Znači li to da je olajavaju oni koji nemaju lični interes u krađi novca za hranu za majke, već da je olajavaju baba-sere. Tj, da je poriv "ubiti za šefa iako on to nije ni tražio" toliko jak.
Mene to užasava i gadi u ovom narodu.
maca22 maca22 21:44 09.03.2010

Re: VESTI

scabies scabies 00:41 10.03.2010

Re: VESTI

zilikaka
Pravnica je šokirana.

A načelnik?

Da je ovo normalna zemlja načelnik bi koliko sutra bio šokiran jednim razrešenjem. Za početak. I za primer.
maca22 maca22 01:52 10.03.2010

Re: VESTI

scabies
zilikaka
Pravnica je šokirana.

A načelnik?

Da je ovo normalna zemlja načelnik bi koliko sutra bio šokiran jednim razrešenjem. Za početak. I za primer.

Znaci da pisemo Djilasu. :)
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 00:28 10.03.2010

Zasto nigde nema

vesti o ponasanju zaposlenih u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Ulici dr Subotića? Sta znaci vest da su dobile dve majke rucak, dve nisu, a pravnica sokirana? Da li je moguce da je ovaj blog bio preplavljen postovima o platanima, a o ovom slucaju koji ne mogu da nazovem drugacije nego kriminalom, ovde pisem kao 53? Uzas i sramota!
stasava stasava 02:43 10.03.2010

Re: Zasto nigde nema

Zasto nigde nema

Nema nigde sto ima kod nas. Koliko su odgovorni na spomenutoj Klinici, toliko su odgovorni i u RZZO, jer znaju, pokradeni su, prekrsen je clan ugovora, a ne preduzimaju nista.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:13 11.03.2010

Bilo bi dobro

Da saznamo šta se desilo sa ovom inicijativom? Imali li ikakvih rezultata?
Krugolina Borup Krugolina Borup 00:41 11.03.2010

Re: Bilo bi dobro

Danas su sve majke dobile sve obroke.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:11 11.03.2010

Re: Bilo bi dobro

Sjajno. Nekad posle neke ovakve pobede možda i saznamo zašto se moralo ovako.
maca22 maca22 12:30 11.03.2010

Re: Bilo bi dobro

Ja cu po Radetovom savetu sa drugog bloga stalno i svugde da pominjem sta je bilo i pod kojim načelnikom.
Da mogu da pisem blog, pa da pravim hronolosku listu blamova.
zilikaka zilikaka 21:32 11.03.2010

Re: Bilo bi dobro

Danas su sve majke dobile sve obroke.

A sutra?
A iduće nededelje, meseca?
Šte će biti kad Kleinemutter ode kući, a neke druge majke ne budu mogle ili znale da podignu prašinu?
I dalje tvrdim da je ovo moralo da se istera do kraja tako što će neko biti kažnjen za nečinjenje, ili bar da se izdejtsvuje rešenje- nalog neke inspekcije da se obroci MORAJU davati i majkama pratiljama.
rade.radumilo rade.radumilo 16:53 11.03.2010

Iskustvo (Crna Hronika)

Majka mi je zdravstveni radnik u penziji. Svoj radni vek je provela u apoteci KBC Zemun. Priče poput ove slušam poslednjih 35 godina. Dobro ajde de, tek u poslednjih 20 godina sam stvarno i obratio pažnju na njih .
Evo jednog primera iz vremena SFRJ:
Moja majka je na porođaju dobila kiseonik, tako da joj je porođaj protekao znatno lakše. Ostale porodilje nisu dobile kiseonik, jer one ne rade u toj bolnici...
Imam dovoljnu količinu ovakvih primera za seriju blogova. Svako od nas bi mogao da nakupi po nekoliko desetina ovakvih priča čija se radnja dešava u prethodnih 3-4 decenije.
Od starih priča nema naročito vajde, osim kao tema za razgovor, ali zato nove priče iskrsavaju u zdravstvu svakog dana.
Pozivam sve da ih objavljuju istog trenutka kada se dogode. Da svakog otovreno prozovu imenom i prezimenom! Neka taj neko objašnjava da li je kriv ili prav. Svako ko ima imalo prostora u javnim glasilima trebalo bi da deo posveti ovoj temi.
Ja imam sreću da radim u firmi u kojoj se ceni to što upravo pred klijentima preuzmem odgovornost i što sam gromobran za sva njihova neogodovanja i pogrde, verujte mi da ne boli, a strašno je korisno...
Stoga ako neko izađe i kaže kako nije u redu da se pravi hajka na bele mantile (i siva odela uz njih) ja kažem:
Treba da pravimo hajku, svaki dan i na svakom mestu, jer oni ne prodaju krompir na pijaci već određuju ko će dobiti šansu da ozdravi a ko ne! Ako im se ne sviđa da rade pod pritiskom svojih klijenata (svih nas) onda neka skinu te iste bele mantile i nek odu da rade neki drugi posao! Svima nama životi i zdravlje zavise od toga da li oni obavljaju svoj posao ili ne. U najmanju ruku naše duševno zdravlje zavisi od toga da li su oni ljubazni prema nama ili ne kada nam je najteže!
Šta mislite što je ona mučenica iz članka zatrpana gomilom papira? Šta mislite zašto u svakoj birokratskoj instituciji postoje tačke konvergencije na kojima se celokupan proces zaglavljuje i problemi nagomilavaju? Šta mislite, da li je lakše uočiti neobične tokove novca u sređenom sistemu ili u podivljaloj bujici kojoj se ne zna pravac ni tok?
Da stvar bude najtužnija, ne mora da znači da je neko maznuo novac na tih nekoliko obroka, u više od pola slučajeva problemi su samo posledica naoko "debilnih" procedura, koje su u stvari vrlo perfidne i imaju za cilj da stvore privid kontrole. To nije boljka samo u zdravstvu, već i u svakoj instituciji (državnoj i privatnoj) u kojoj ima dovoljno zaposlenih da se oni međusobno ne poznaju. Sa jedne strane se nabavka jedne jedine olovke zakomplikuje papirima, kako bi se sprečavale "zloupotrebe" a sa druge strane se kriju kamioni i avioni...
Jedini koji mogu da stvore pritisak na njih smo mi, iznoseći svake prljave gaće koje oni pokušavaju da sakriju i odgovarajući iznošenjem još i više na svaki njihov pokušaj objašnjenja/obrazloženja/čega već...
maca22 maca22 17:10 11.03.2010

Re: Iskustvo (Crna Hronika)

Ja ću sad da linkujem ovaj post i na poslednji blog, ako nije problem. :)
rade.radumilo rade.radumilo 20:51 11.03.2010

Re: Iskustvo (Crna Hronika)

Uvek
maca22 maca22 00:11 12.03.2010

Re: Iskustvo (Crna Hronika)

...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana