Ljudska prava| Planeta| Zdravlje| Životni stil

Čučite ili sedite?

Bojan Budimac RSS / 19.03.2010. u 18:27

Pitanje ne treba shvatiti olako! U ekstremnim situacijama, od toga možda može zavisiti i da li ćete prirodne potrebe obavljati u zatvoru ili toplini svoga doma. Da li ste reakcionarni ili moderni? - u stvari je pitanje koje bi moglo da bude izbor, a kako stvari ovde stoje, može biti izvor velikih nevolja.

Pre izvesnog vremena sam pročitao intervju sa bivšim oficirom turskih oružanih snaga, koji je pao kao žrtva profiliranja i armijskih čistki uperenih protiv "reakcionarnih elemenata." Čovek je inače psihijatar i radio je u vojno-medicijskoj akademiji u Ankari.

Bivši pukovnik Nevzat Tarhan u tom intervjuu navodi šta su sve kriterijumi za određivanje "reakcionarizma," pa između ostalog kaže da se gleda na to kakav vam je WC u kući - čučavac ili šolja. Mislim da ne ne treba da naglasim da "reakcionarni elementi" gaje čučavce po svojim toaletima. Zašto su čučavci reakcionarniji od WC šolja je van mog poimanja, ali me neodoljivo podseća na "four legs good, two legs bad," (Orvel, Životinjska farma).

Lično ne volim čučavce, jednostavno moja [reumatična] kolena nisu adaptirana za tu radnju da bi to bio moj izbor. Da ne govorim o dužim seansama čitanja, koje u tom položaju za mene nisu moguće [jedan moj budimpeštanski prijatelj ima policu sa knjigama i zidnu pepeljaru u WC-u]. No, "iz taka" ću se složiti da su čučavci higijenskiji od šolja ako je toalet jako prometno mesto. Pitam se npr. na šta bi ličili WC-i sa šoljama u JNA, glede higijene, kada su sa čučavcima bili onakvi kakvi su bili.

Kad smo već kod higijene, a u vezi oslobađanja čvrstih nusprodukata digestivnog trakta, mora se reći da ovde i "reakcionarni" i "moderni" peru zadnjice bez obzira na oblik toaleta. Hmmm, ima li to neke veze sa religijom? "Moderni" će vas ubeđivati da nema, da je to čisto stvar higijene, a često se možete osećati i kao poslednji varvarin tokom takvog razgovora. Tako je naša poznanica Sevgi došla sva izbezumljena iz Italije [njeno prvo putovanje u inostranstvo, imala je 44] i nije izdržala da me "kao Evropljana" ne pita kako mi to održavamo higijenu dupeta kada u hotelima i javnim WC-ima šolje nisu iste kao u Turskoj[!?].

toilet-bowl01.10295.jpgOvde je mesto za digresiju uz fotku. Naime, standardna WC šolja u Turskoj ima elemenat bidea u sebi - česmu, koja vam omogućava da se zaperete. Ventil za tu česmu se obavezno nalazi sa desne strane. Zato što, kako sam saznao od Mohača [jopet vrlo sekularnog i modernog mladog čoveka], se zapiranje obavezno radi levom rukom, pa da se tom mokrom i nečistom rukom ne bi dodirivao ventil.

- Zašto levom?

- Pa zato što se desnom jede.

- Ti jedeš rukama?

- Ma naravno da ne, tradicionalno, mislim...

- I to i dalje nema veze s religijom? Mislim, šta ćemo sa šejtanom i njegovom vezom sa levom rukom?

... samo zbunjeni izraz lica...

- Dobro, ali kako ti uspeva da to radiš levom rukom?

- Naučiš od malena.

Neke stvari u nama su duboko usađene i sasvim je moguće da se toga bude nesvestan, a moguće je i ne znati njihov koren. Međutim, smešno je, kada neko ukaže na taj koren, negirati ga.*

No, vratimo se higijeni ispuštanja fekalija. Ima li nečeg lošeg u pranju zadnjice posle izbacivanja čvrstih nusprodukata varenja? Po mom mišljenju ne, naprotiv, ako postoje uslovi za to. Uslovi sigurno nisu pivska boca ili lonče napunjeni vodom [jopet reminiscencija na JNA]. Sećam se da sam od jednog sanitarnog inspektora, početkom osamdesetih, čuo neki nepojamno visok procenat radnika u novosadskim poslastičarnicama i burekdžinicama kod kojih su ispod noktiju pronađene fekalne bakterije ili nešto slično [mislim, implikacija je bila jasna, a davno je bilo da bih se sećao detalja]. Međutim, to nema nikakve veze sa čučavac v.s. šolja.

Ako bih kojim slučajem bio primoran da biram između čučavca i sedišta od dasaka nad otvorenom septičkom jamom - uobičajeni toalet u dnu druge avlije, kakav je bio dedin u selu - bez dvoumljenja bih izabrao čučavac. No, ni "primitivnost" tog daščanog sedala mi nije [dobar] razlog za diskriminaciju ili predrasude prema mom dedi ili vojvođanskim paorima, koji su listom imali takve u doba mog detinjstva, a pomenuta higijena se obavljala, u boljim kućama, Poljoprivrednikom i/ili Dnevnikom, a u slabije stojećim, šepurikama. [ne znam zašto ovog momenta mi Gargantua i Pantagruel padoše na pamet]

Kada je svojevremeno turska vladajuća partija probala da progura amandman, kojim bi se zabrana pristupa na univerzitete devojkama koje pokrivaju glavu mogla podići, amandman je samo učvršćivao/pojačavao član Ustava koji kaže da su svi jednaki i da ne može biti diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Ustavni sud je anulirao amandman prekoračivši, po sopstvenom priznanju, svoje ingerencije - izvršivši pravosudni puč. To je bila odbrana "laicizma," očigledno važnija od nediskriminacije.

Elem, nije loše znati da se u nekim institucijama tog društva diskriminiše i po preferiranom položaju prilikom fekalisanja.

 

****************************

Beleške na margini

* Prve godine u Istanbulu sam radio u jednom web studiju u kome sam imao kolegu dizajnera bugarskog Turčina, koji je kao odrastao došao u Tursku. Šef, odnosno jedan od vlasnika je bio sin turskog gastarbajtera u Nemačkoj, odrastao tamo - u Nemačkoj. Radili smo sajt za neku firmu koja je proizvodila rashladne uređaje - od običnih kućnih klima uređaja, do onih za kamione hladnjače. Klijent je želeo da se vizuelno prikaže ceo dijapazon proizvoda, pa je između ostalog spomenuo klime za kombije, koje najčešće ugrađuju u vozila hitne pomoći. Levent (the Bugarin) je bio zadužen za taj deo vizualizacije. Iz neke zbirke besplatnih grafika je izvukao kombi hitne pomoći i na njega, veoma vešto, nakalemio spoljni deo klima uređaja. Klijent nezadovoljan, kaže da strana sa tom ilustracijom ne valja. Gledamo Emin (gazda), Levent i ja i nikako da ukapiramo čime je nezadovoljan. Nakalemljena klima je izgledala kao da je oduvek bila tamo. Koncentrišemo se na sitnice, možda je ostao tu i tamo "loše definisani piksel." Čisti Levent ono što smo kao videli/pomislili da ne valja i ponovo šalje. Ne valja, stiže odgovor. Da skratim dužu priču, jer to natezanje je traaaajaalo, onako baš bliskoistočnjački, danima - nas trojica nismo primetili "sitnicu" da se radi o ambulantnom kombiju sa crvenim krstom, kakve ovde nećete videti - postoji samo crveni polumesec.

***

Ovo sam jednom, čini mi se. ispričao, ali ne mogu da odolim da to ne učinim i drugi put. Ipak je dobar deo teksta o čučavcima i wc šoljama. Kada je Fu iznajmljivala kuću u koju ćemo se preseliti iz Istanbula u ove krajeve jedna od primedbi je bila da je u glavnom kupatilu čučavac. Gazda Ali je rekao da će to srediti i da će nas dočekati wc šolja. Dan-danas žalim što mi je memorijska kartica za digitalac sa tim fotkama riknula i što ansamblaž koji smo zatekli nije ovekovečen. Naime, Ali "sam svoj majstor" je jednostavno natakario wc šolju na čučavac.

Nedelju dana po selidbi ja sam u Novom Sadu i pričam bratu od tetke, građevincu, o tome.

- Neće to valjati, - kaže. Ja pošto se ič nisam razumeo u wc-e ne znam o čemu govori.

- Što?

- Pa, sada postoje dve "S" krivine, jedna u šolji i jedna u čučavcu. Nema tog mlaza vode koji može da protera kroz obe. Ubrzo će se govna nataložiti u čučavcu i onda će sve početi da se vraća...

Kako je to izgovorio zvonio mi je mobilni i Fu me je obavestila da je ono što sam saznao sekundu ranije već počelo da se dešava.

 

Atačmenti



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mostarac mostarac 18:45 19.03.2010

Hehehe

a pomenuta higijena se obavljala, u boljim kućama, Poljoprivrednikom i/ili Dnevnikom, a u slabije stojećim, šepurikama.

U podneblju iz kojeg sam neki su to obavljali sa smokvinim listom. (sto to ocisti...ne mozes verovat).
Djaci koji su vozarili su koristili autobuske karte.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:58 19.03.2010

Re: Hehehe

Djaci koji su vozarili su koristili autobuske karte.

Uh, a dimenzije tih karata?
seceranac seceranac 20:02 19.03.2010

Re: Hehehe

mostarac
a pomenuta higijena se obavljala, u boljim kućama, Poljoprivrednikom i/ili Dnevnikom, a u slabije stojećim, šepurikama.

U podneblju iz kojeg sam neki su to obavljali sa smokvinim listom. (sto to ocisti...ne mozes verovat).
Djaci koji su vozarili su koristili autobuske karte.


ili mozda one stare vozne karte od debelog braon kartona
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:24 19.03.2010

Re: Hehehe

ili mozda one stare vozne karte od debelog braon kartona

Nadam se samo da nisu "pokazne" u pitanju
mostarac mostarac 21:33 19.03.2010

Re: Hehehe

Bojan Budimac
ili mozda one stare vozne karte od debelog braon kartona

Nadam se samo da nisu "pokazne" u pitanju

Ma nisam rekao vozne, vec autobuske karte.
Od novinskog papira, velicine par centimetara kvadratnih.
Moram priznati da se ja nisam nikada sluzi njima, al su mi pricali oni sto jesu.
Ja sam ponekad koristio list oraha, smokva je za mene previse gruba. Ko turpija.
neshapop neshapop 07:40 20.03.2010

Re: Hehehe

ima posbna tehnika kako obrisati guzu autobuskom kartom GSPa(NS)Ona je dimanzija 2x2cm.:)
Biljana 77 Biljana 77 19:00 19.03.2010

E svašta...

Mislim da ne ne treba da naglasim da "reakcionarni elementi" gaje čučavce po svojim toaletima.


Idealna za blogovanje:

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:08 19.03.2010

Re: E svašta...

Idealna za blogovanje:


hehhe...
blogovatelj blogovatelj 19:24 19.03.2010

Re: E svašta...

Idealna za blogovanje:


Nije bas idealna, naslon bi mogao da bude visi.
Goran Vučković Goran Vučković 19:30 19.03.2010

Re: E svašta...

Idealna za blogovanje:

That's so last century. Laptop, bežični internet i bežični telefon. Provereno
Biljana 77 Biljana 77 19:34 19.03.2010

Re: E svašta...


That's so last century

Pa dobro bre, Vučko, to je za nas reakcionarne pošto je sa čučavca ipak nemoguće kvalitetno blogovati.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:02 19.03.2010

Re: E svašta...

That's so last century. Laptop, bežični internet i bežični telefon.

Milsim da je stvar u tapacirungu, tehnologija je izmenjiva, ali tapacirung je bitan.
ninasimone ninasimone 19:27 19.03.2010

Pitanja

e, bas super tema posto me je oduvek interesovalo kako se obavlja to "zapiranje". Da li je u proces ukljucen sapun? Sta onda sa mokrom zadnjicom? Brise li se peskirom, papirom, susi fenom...? Da li se ruke posle peru? Kakav je stav prema vlaznim maramicama?

edit: imaju li cucavci cesmu?
sanja_idf sanja_idf 19:40 19.03.2010

Re: Pitanja

Kakav je stav prema vlaznim maramicama?

ninasimone ninasimone 19:54 19.03.2010

Re: Pitanja

sanja_idf
Kakav je stav prema vlaznim maramicama?


politicki gledano, korisnici istih bi mogli biti okarakterisani kao "centristi"
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:45 19.03.2010

Re: Pitanja

ninasimone
e, bas super tema posto me je oduvek interesovalo kako se obavlja to "zapiranje". Da li je u proces ukljucen sapun? Sta onda sa mokrom zadnjicom? Brise li se peskirom, papirom, susi fenom...? Da li se ruke posle peru? Kakav je stav prema vlaznim maramicama?

edit: imaju li cucavci cesmu?

Pazi ja nisam nikakav ekspert za zapiranje, pa mogu samo da nagađam...

U javnim klozetima nema sapuna u tom delu, pa me to navodi na pomisao da sapun nije obligatoran. Papir je uvek pri ruci, a nekad su i fenovi za ruke malo niže ugrađeni od standardnih za (samo) ruke. Pranje ruku je izraz slobodne volje građana i građanki. Za stav prema vlažnim maramicama moram da se raspitam kod nadležnih. Čučavce, zapravo nisam viđao u meri u kojoj bi se dalo očekivati. Zapravo, u privatnim kućama 0 [ne računajući onaj na koji je gazda Ali natakario šolju]. Lažem, viđeo sam ih po komšijskim WC-ima, koji su [kao oni vojvođanski koje pominjem] negde u dnu avlije. Oni obično imaju česmu sa natakarenim komadom baštenskog creva. Mis'm šta da ti kažem? Komšinija Suejman Katar [onaj preko puta, a ne dijagonalno] je napravio WC u kući, snaje radi. Snaja je generalica (dakle Sulejmanov sin je general), pa da se ne bi cimala po avliji oni napraviše WC, sa sve šoljom i tim "modernim" drangulijama, ali oni to ne koriste, to je za goste. Oni idu u svoj avlijanerski, u kome, naravno, čuče.
ninasimone ninasimone 22:00 19.03.2010

Re: Pitanja

Bojan Budimac

Snaja je generalica (dakle Sulejmanov sin je general), pa da se ne bi cimala po avliji oni napraviše WC, sa sve šoljom i tim "modernim" drangulijama, ali oni to ne koriste, to je za goste. Oni idu u svoj avlijanerski, u kome, naravno, čuče.

navika je cudo jedno, i moj deda je uvek radje isao u avlijaner pored cestitog kupatila, i leti i zimi...

a ovo sto kazes:
Hmmm, ima li to neke veze sa religijom? "Moderni" će vas ubeđivati da nema, da je to čisto stvar higijene, a često se možete osećati i kao poslednji varvarin tokom takvog razgovora

me podsetilo ma pitanje obrezivanja u U.S. Naime, vise od 80% muskaraca je obrezano, rodjeni 50-tih i 60-tih narocito, iako nisu ni Jevreji, ni Muslimani, iz navodnih higijenskih razloga. Jos sedamdesetih su lekari poceli da govore da nema nikakvog razloga (osim obrednih) da se dete obrezuje ali ne vredi, ukorenilo se. Sad se vec pominju i "estetski" razlozi, kao ruzna im "rolka"
Pri tom, ima nebrojeno slucajeva nakaradnih obrezivanja (pa i nehoticnih kastracija, boze me prosti) jer pored svog obrazovanja i treninga, neiskusan lekar je veca opasnost od iskusnog ... vec kako se zovu oni koji to obavljaju u okviru religioznog obreda.
seceranac seceranac 22:07 19.03.2010

Re: Pitanja

ninasimone
Bojan Budimac

Snaja je generalica (dakle Sulejmanov sin je general), pa da se ne bi cimala po avliji oni napraviše WC, sa sve šoljom i tim "modernim" drangulijama, ali oni to ne koriste, to je za goste. Oni idu u svoj avlijanerski, u kome, naravno, čuče.

navika je cudo jedno, i moj deda je uvek radje isao u avlijaner pored cestitog kupatila, i leti i zimi...

a ovo sto kazes:
Hmmm, ima li to neke veze sa religijom? "Moderni" će vas ubeđivati da nema, da je to čisto stvar higijene, a često se možete osećati i kao poslednji varvarin tokom takvog razgovora

me podsetilo ma pitanje obrezivanja u U.S. Naime, vise od 80% muskaraca je obrezano, rodjeni 50-tih i 60-tih narocito, iako nisu ni Jevreji, ni Muslimani, iz navodnih higijenskih razloga. Jos sedamdesetih su lekari poceli da govore da nema nikakvog razloga (osim obrednih) da se dete obrezuje ali ne vredi, ukorenilo se. Sad se vec pominju i "estetski" razlozi, kao ruzna im "rolka"
Pri tom, ima nebrojeno slucajeva nakaradnih obrezivanja (pa i nehoticnih kastracija, boze me prosti) jer pored svog obrazovanja i treninga, neiskusan lekar je veca opasnost od iskusnog ... vec kako se zovu oni koji to obavljaju u okviru religioznog obreda.


nemci su deci odreda vadili slepa creva - daleko bilo
ninasimone ninasimone 22:14 19.03.2010

Re: Pitanja

seceranac


nemci su deci odreda vadili slepa creva - daleko bilo

Kada? Jos uvek? Jbt, kad neko dotera "preventivu" do absurda...
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:16 19.03.2010

Re: Pitanja


me podsetilo ma pitanje obrezivanja u U.S. Naime, vise od 80% muskaraca je obrezano, rodjeni 50-tih i 60-tih narocito, iako nisu ni Jevreji, ni Muslimani, iz navodnih higijenskih razloga. Jos sedamdesetih su lekari poceli da govore da nema nikakvog razloga (osim obrednih) da se dete obrezuje ali ne vredi, ukorenilo se. Sad se vec pominju i "estetski" razlozi, kao ruzna im "rolka"

Pri tom, ima nebrojeno slucajeva nakaradnih obrezivanja (pa i nehoticnih kastracija, boze me prosti) jer pored svog obrazovanja i treninga, neiskusan lekar je veca opasnost od iskusnog ... vec kako se zovu oni koji to obavljaju u okviru religioznog obreda.

Sad me podseti da u ovom društvu u kome sve, apsolutno sve, može biti "znak" ideologije, pol. preferencija i sl. [brkovi, brada, vrsta brade, na kojoj ruci je prsten, kravata ili ne itd. itd, za žene gologlave ili ne, vrsta marame, da ne govorimo o čadorima (kojih nema previše, ali ih ima), šminka da ili ne itd. itd] u jedno možeš biti siguran, a to je da su svi muškarci obrezani i to, 99% od strane tih, kako se već zovu koji to obavljaju u okviru religioznog obreda.

Jedini koji su pravili "šale" na moju neobrezanost [desila mi se identična situacija 2x] su bili "sekularni" urbani tipovi (koji povremeno žive ovde u okolini). Šala se sastojala iz donošenja sekire sa rečima "saćemo to sredimo."
blogovatelj blogovatelj 02:40 20.03.2010

Re: Pitanja

estetski" razlozi, kao ruzna im "rolka"


Za one bez rolke u Srbiji ima izraz zarozan
Nastalo od reci roze naravno
ed_novipazar ed_novipazar 08:14 21.03.2010

Re: Pitanja

ninasimone
e, bas super tema posto me je oduvek interesovalo kako se obavlja to "zapiranje". Da li je u proces ukljucen sapun? Sta onda sa mokrom zadnjicom? Brise li se peskirom, papirom, susi fenom...? Da li se ruke posle peru? Kakav je stav prema vlaznim maramicama?

Pa evo, pokusacu do u detalja

Dakle, za muslimane pranje je obavezno jer je cistoca kompletnog tijela jedan od uslova da bi se moglo pristupiti molitvi (pet puta dnevno). Ovo je toliko vazno u nasoj tradiciji i toliko mu se posvecivalo paznje da su ovaj nacin odrzavanja higijene preuzeli svi muslimani, i oni koji praktikuju vjeru kao i oni koji je ne praktikuju.

Sapun je, kada je zadnjica u pitanju pozeljan, kada su ruke u pitanju obavezan. Takodje je obavezno i sjeci nokte na vrijeme. Pranju prethodi klasika, tj toalet papir. To mu dodje kao predpranje. Za mokru zadnjicu postoji poseban mali peskiric, tzv. tahret-krpa. U nedostatku iste za posusivanje moze i toalet papir. U javnim toaletima obicno se nema uslova za sve ovo te se preporucuju vlazne maramice. U nedostatku istih koristi se samo toalet papir a cijeli ovaj ritual pranja se odlaze dok se ne dodje kuci. Inace, pranje je obavezno ne samo poslije velike vec i poslije male nuzde.
ninasimone ninasimone 18:16 21.03.2010

Re: Pitanja

@ed_novipazar
hvala ti puno na rasvetljavanju misterije
Ovo je toliko vazno u nasoj tradiciji i toliko mu se posvecivalo paznje da su ovaj nacin odrzavanja higijene preuzeli svi muslimani, i oni koji praktikuju vjeru kao i oni koji je ne praktikuju.

Izgleda da se siri i na nemuslimane, naime sve vise se preispituju sopstveni obicaji i gleda se da li mozda neko ima bolje ideje. Tako, na primer, u Americi je meso procesirano po kosher/halal obicajima sve vise na ceni jer postoje jasna pravila pa tacno znas sta dobijas. Ima i simpaticna reklama za Hebrew National virsle gde se kaze "we answer to a higher authority".
mladen.mladen mladen.mladen 18:41 21.03.2010

kosher klanica

Nina.. to je istina i dobro zvuci.. na linku ovde imas kako zapravo to izgleda, ta jasna pravila i da tacno znas sta dobijas.. u pitanju je film Earthlings..

deo tri.. od 6:09 poseban deo posvecen kosher klanici.. najvećoj u SAD..

http://www.youtube.com/watch?v=vD7yKSk-DgA&feature=PlayList&p=9FD18926170ED901&index=2
ninasimone ninasimone 19:09 21.03.2010

Re: kosher klanica

mladen.mladen
Nina.. to je istina i dobro zvuci.. na linku ovde imas kako zapravo to izgleda, ta jasna pravila i da tacno znas sta dobijas.. u pitanju je film Earthlings..

deo tri.. od 6:09 poseban deo posvecen kosher klanici.. najvećoj u SAD..

http://www.youtube.com/watch?v=vD7yKSk-DgA&feature=PlayList&p=9FD18926170ED901&index=2

traze mi da imam youtube account da bih videla... kad kazes "kako to zapravo izgleda" pretpostavljam da je uzas pa cu ti verovati na rec. e, jbg, nemos' nikom nista verovati... ne preostaje mi nista drugo nego da drzim zivinu i stoku na terasi.
mladen.mladen mladen.mladen 01:27 22.03.2010

Re: kosher klanica

http://www.youtube.com/watch?v=4HZnQmc3U9I

ma samo kosher slaughter na google i linkovi ka youtubeu.. ima svuda tih snimaka..
blogovatelj blogovatelj 06:22 22.03.2010

Re: Pitanja

Dakle, za muslimane pranje je obavezno jer je cistoca kompletnog tijela jedan od uslova da bi se moglo pristupiti molitvi (pet puta dnevno).


Ovo sam znao. Ima tu jos jedna stvar koja mi nije jasna pa da pitam.
U nekoj Andricevoj knjizi (mislim da su Znakovi pored puta) sam procitao da muslimani morsku vodu ne smatraju dovoljno cistom za abdast.
Prvo pitanje je da li je ovo tacno.
Drugo pitanje je, ako je odgovor na prvo pitanje da, da mi objasnis (ako znas naravno) zasto ta voda nije dovoljno cista.
ed_novipazar ed_novipazar 09:16 22.03.2010

Re: Pitanja

ninasimone
Izgleda da se siri i na nemuslimane, naime sve vise se preispituju sopstveni obicaji i gleda se da li mozda neko ima bolje ideje.

Da, upravo tako. Ti procesi (preuzimanje "tudjeg" ) su interaktivnog karaktera, ukoliko nema predrasuda.

blogovatelj
U nekoj Andricevoj knjizi (mislim da su Znakovi pored puta) sam procitao da muslimani morsku vodu ne smatraju dovoljno cistom za abdast.

Morska voda je sasvim u redu i spada u red cistih voda sa kojima se moze uzeti abdest. Nisam siguran da je Andric dobra referenca kada su muslimani u pitanju.
blogovatelj blogovatelj 17:04 22.03.2010

Re: Pitanja

Morska voda je sasvim u redu i spada u red cistih voda sa kojima se moze uzeti abdest. Nisam siguran da je Andric dobra referenca kada su muslimani u pitanju.


Koliko se secam, tamo je bio citiran Kuran.
ed_novipazar ed_novipazar 21:34 22.03.2010

Re: Pitanja

blogovatelj

Koliko se secam, tamo je bio citiran Kuran.

Ili te sjecanje ne sluzi, ili je autor romana isuvise pustio masti na volju.
sentinel26 sentinel26 19:45 19.03.2010

Čučati ili ne ?


seceranac seceranac 19:57 19.03.2010

nauka

super tekst

pitanje: da li u turskoj ima da se kupi toalet papir svuda ili samo u posebnim radnjama?

Cucavac vs. Solja kroz nauku:

ovde se necu baviti time da li je higijenski bolje brisati ili prati vec cu da se osvrnem na nesto drugo.

Naime neka naucna istrazivanja su pokazala da upotreba cucavca znacajno smanjuje pojavu hemoroida.

"Na osnovu veoma niske incidencije hemorodida u nerazvijenim zemljama, gde većina ljudi koristi cucavac, hemoroidi se pripisuju upotrebi solje. dr Berko Sikirov objavio studiju u 1987. gde je testirao ovu pretpostavku tako što su ljudi koji pate od hemoroida poceli da koriste iskljucivo cucavce. Osamnaest od 20 bolesnika je potpuno oslobođeno svojih simptoma (bol i krvarenje) bez ponavljanja, čak i 30 meseci nakon završetka studije. Donja tabela opisuje rezultate. Ova studija je uradjena na veoma malom uzorku. Dakle, rezultat, iako visoko sugestivan, ne može da pruži čvrst zaključak.
Nema objavljenih podataka da li je studija ikada ponovljena.

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:02 19.03.2010

Re: nauka

pitanje: da li u turskoj ima da se kupi toalet papir svuda ili samo u posebnim radnjama?

Izvini, ali moram na to pitanje. Svuda i svagde, zilion vrsta, gomila njihovih brendova. Pravo da ti kažem, kad dobijem nezahvalan zadatak da ja odaberem (takve stvari obično pazarimo u Metrou i za x nedelja) stojim pred skroz bespomoćan pred tom policom sa ovim izrazom lica.

Da, nauka zaista kaže da je čučanje zdravije. Malo sam pročačkao tu temu i pomislio kako konfor loše utiče na zdravlje.
Ivan Marović Ivan Marović 20:26 19.03.2010

Klonja i ideologija

Lepo je Žižek ukazivao na vezu između tipa WC šolje i ideologije.

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:15 19.03.2010

Re: Klonja i ideologija

Ivan Marović
Lepo je Žižek ukazivao na vezu između tipa WC šolje i ideologije.


Uh zbog fatve na YouTube se namučih da vidim ovaj klip [tek treći proxy mi ga je prikazao]. Na žalost, Žižek se orijentiše samo na Zapadnu civilizaciju, dok azijski toalet potpuno ignoriše, a to može biti jedan od frontova kleša civilizacija
Ivan Marović Ivan Marović 21:42 19.03.2010

Re: Klonja i ideologija

Na jednoj od svojih beseda, pričao je o nemačkim, francuskim i engleskim WC šoljama, pa ga neko pitao iz publike koje WC šolje ima Slovenija i kojoj ideologiji pripada, a Žižek im kaže:
"Nijednoj, mi imamo čučavce."
blogovatelj blogovatelj 02:48 20.03.2010

Re: Klonja i ideologija

Lepo je Žižek ukazivao na vezu između tipa WC šolje i ideologije


Ovo su vec vise sfere filozofije!
darko.darko darko.darko 12:50 20.03.2010

Re: Klonja i ideologija

nevezano za temu, ali evo pomoci oko youtube: umesto koriscenja proxy, menjanja host file i sl. trajno promeni dns servere koje tvoj racunar koristi. postoji mnogo servera koji se mogu koristiti a evo mozda najlakse kombinacije:
http://code.google.com/speed/public-dns/docs/using.html
turska vlada ne filtrira zaista internet, oni su samo blokirali dns upite za neke sajtove "od interesa". no naravno oni to mogu uraditi samo za dns servere koji se fizicki nalaze u turskoj
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:42 20.03.2010

Re: Klonja i ideologija

darko.darko
nevezano za temu, ali evo pomoci oko youtube: umesto koriscenja proxy, menjanja host file i sl. trajno promeni dns servere koje tvoj racunar koristi. postoji mnogo servera koji se mogu koristiti a evo mozda najlakse kombinacije:
http://code.google.com/speed/public-dns/docs/using.html
turska vlada ne filtrira zaista internet, oni su samo blokirali dns upite za neke sajtove "od interesa". no naravno oni to mogu uraditi samo za dns servere koji se fizicki nalaze u turskoj





Gde si bio do sada! Jaaaaaaaaao kakvo olakšanje!!! Hvala! Hvala! Hvala!

P.S. od kad su skenjali da se preko promenjenog host fajla može dopreti do YouTuba (negde u oktobru prošle godine) stomak mi se prevrtao od proxy-a. A valjda će i to više već stići do evropskog suda za ljudska prava...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:38 19.03.2010

Novi Jerusalim

Godine 1603. umreće Elizabeta I, a Džejms od Škotske krunisaće se za našeg kralja. Vremena behu teška, ništa dobro hrišćanstvu ne obećavahu. Svuda haraše demonija i pošast ljudske oholosti. Ljudi, plemeniti, imućni, učeni naročito, razum pogubiše. Počeše se oblačiti kao da se Bogu rugaju. Rođena kosa ne beše im dovoljna te je zameniše perikama od tuđih vlasi, čak i životinjske dlake. I neki ser Džon Herington uze da Božje načine prepravlja. Izume vodeni izmetnik, koji ne znam da opišem, a ni volje nemam, i namesti ga u Kraljičinoj palati u Ričmondu. Ne beše dovoljno što su skaredne Šekspirove igre zavodile ionako zbunjene duše, već, na godinu pre mog rođenja, sazidaše u Londonu kuću za njih i nazvaše je Globom, kao da ismejavaju onaj zemaljski, na kome Tvorac svoj preuzvišeni dar pokaza. Pa se i Džejms I, kralj, pomami i nečistim novotarijama predade. Napisa "Knjigu o sportovima", đavoljim zabavama, od kojih se čoveku čista srca diže kosa na glavi. ... Nije čudo nego Božja volja što se odmah po mom rođenju zapati Kuga.

[B. Pekić, Novi Jerusalim (izdanje Solaris, Novi Sad, 2001), str. 50-51.]

Citat preuzet sa bloga kolege nam M. Ćirkovića (ovo napominjem da mi izvesni PB ne bi postavljao neugodna pitanja ).
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:21 19.03.2010

Re: Novi Jerusalim

Pa zamisli tu revoluciju, kenjati u sopstvenoj kući! How disgusting!
Odakle mi to? Siguran sam da sam to negde video/čuo...
mikele9 mikele9 21:47 19.03.2010

Progres

Mogućnosti uživanja u fekalisanju su beskrajne.
seceranac seceranac 21:56 19.03.2010

Re: Novi Jerusalim

Bojan Budimac
Pa zamisli tu revoluciju, kenjati u sopstvenoj kući! How disgusting!
Odakle mi to? Siguran sam da sam to negde video/čuo...



englezi su zbog uzasne hrane kojom su se hranili a i danas se vecina hrani imali problema sa zatvorom. Ova vlastela je imala problema i sa nogama jer nije nista radili niti je kuda isla. "vodeni izmetnik" na kome se sedi je bio pravi izum za njih.

eto kako nuzda i potreba podsticu razvoj civilizacije
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:08 19.03.2010

Re: Novi Jerusalim

Bojan Budimac
Pa zamisli tu revoluciju, kenjati u sopstvenoj kući!...
Odakle mi to? Siguran sam da sam to negde video/čuo...


Јеси, кад си био у Белиграду. На спрату двора митрополита Вићентија Јовановића, покрај његове собе, налазио се прописани нужник, што се може закључити на основу потписаних грађевинских уговора у којима се спомињу канализационе цеви употребљене за изградњу. Ово моје документима поткрепљено откриће по први пут у српској историји проналази нужник ;-) мада га је, вероватно, било негде и пре тога.

Иначе, историјске заслуге нужника нису мале; захваљујући његовој лакшој варијанти (писоару) пронађен је и фосфор (види одељак: History and discovery), бивајући издвојен из урина. Могу, ако баш захтевате, да опишем и цео дугачки поступак (од прикупљања сировине до дестилације), ако је то важно :)))
mirelarado mirelarado 22:08 19.03.2010

Re: Progres

Упозорење "реакционарима"?

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:39 19.03.2010

Re: Diskretni šarm buržoazije

Bojan Budimac
Pa zamisli tu revoluciju, kenjati u sopstvenoj kući! How disgusting!
Odakle mi to? Siguran sam da sam to negde video/čuo...


Nenadmašni Bunjuel:


Bojan Budimac Bojan Budimac 22:43 19.03.2010

Re: Progres

Упозорење "реакционарима"?

a ima i crossculture kombinacija

Bojan Budimac Bojan Budimac 22:49 19.03.2010

Re: Novi Jerusalim

Иначе, историјске заслуге нужника нису мале; захваљујући његовој лакшој варијанти (писоару) пронађен је и фосфор (види одељак: History and discovery), бивајући издвојен из урина. Могу, ако баш захтевате, да опишем и цео дугачки поступак (од прикупљања сировине до дестилације), ако је то важно :)))

voleeem permanentno obrazovanje, a blog je ponekad mesto na kome se ono dešava. Pojma nisam znao... Pošto obožavam tvoje tekstove, ne znam da li imam pravo da zahtevam, svakako želim taj opis.
mirelarado mirelarado 22:52 19.03.2010

Re: Progres

Bojan Budimac
Упозорење "реакционарима"?

a ima i crossculture kombinacija



Tакозвано компромисно решење :))))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:03 20.03.2010

Re: Novi Jerusalim

Bojan Budimac
... zahtevam, svakako želim taj opis.

;-)

Прича која следи је моја приљежна реконструкција начина на који је пронађен фосфор. Оно што се збива, код мене се, наравно, збива у Белиграду, у коме Јохан (Јован) Гуршић, најмљени тумач "краља" Србије Александра (Виртембершког), за њега обаваља и друге, тајне послове. Колико сам ја у оно давно доба од пре десет-петнаест година, без интернета и свезнадара Гугла, успео да изучим један замрли "занат", биће да се до фосфора, у прво време, заиста долазило на доле описан начин. Све поменуте личности су стварне и забележене у историји, али помало и вишеструке, јер сам ја у моје појединачне јунаке укомпоновао више њих. Једнако тако и места су помало испретурана, и оно што се, иначе, историјски одвијало у Прагу код мене је потурено у Белиград. У ствари, редови који следе део су мог објављеног романа, због којег сам био приморан да се неко време бавим свакаквим историјским изучавањима, па тако и историјатом фосфора:

Било је протекло много времена откако је једне вечери у Прагу будући тумач виртембершког принца за презира вредну накнаду од десет талира сазнао тајну добијања алхемичарског злата. Извесни Хениг Бранд, после неколико испијених пива, у гостионици где се необична трговина одвијала, поверио се Гуршићу да светлуцави прах из његове бурмутице не само што претвара друге метале у онај најплеменитији, него и сам постаје злато, ако се на то стрпљиво сачека. Честе осеке Брандове чаше доприносиле су навали речитости, и Јоханова сумњичања најзад су попустила: уз звекет десет кованих новаца, који су прелазили из једне у другу руку, погодба је била склопљена, и потом је и сувише поверљиви и присни глас открио све тајне чудотворног рецепта. Претећа терминологија која је при том коришћена није била непознаница ни за оног који је слушао; шта означавају лобања, куга, змај који прождире свој реп — Јохан је већ одавно знао. Једино за шта те вечери остаде ускраћен — објашњења и убеђивања множила су се и без потребе — био је макар и трун праха из бурмутице. Бранд га се није хтео лишити ни по коју цену, што се могло тумачити у потврду његових речи.
Гуршић је откупљену тајну дуго чувао а када су му ратни походи Беча и потреба да неко размрси заплетено клупко језика које се са њима ваљало пружили прилику да се обре у властитој постојбини, није се много двоумио: мислио је да ће тако и себи и другима бити од користи и успут некако подврћи провери тврдње Хенига Бранда. Невоља је била што је за то било потребно макар две највеће сељачке бачве људског урина, без којих се прописани поступак није могао започети. Јохан се, стога, после много премишљања, одлучио да помоћ обазриво затражи од најмоћнијег човека Краљевине Србије, коме је своје услуге тумача већ био понудио. И није погрешио. Неповерљиве уши Александра Виртембершког саслушале су причу из прашке гостионице, и што због примамљиве помисли да ће се од злата, ако све крене на добро, моћи изливати и пушчана танад и ђулад за царске пукове Србије а да муниције опет никад не прифали, али и због сећања на успехе очевог поверљивог слуге — дворског алхемичара покојног саксонског херцога Фридриха — принц је пристао на све изнесене захтеве и побринуо да им се убрзо удовољи. Гуршићу је тако био додељен сачувани Шарени амам, који се налазио у близини највеће градске касарне. Потом је Николи Доксату де Морезу, одговорном инжињеру за уређење београдске вароши, било наложено да што неприметније од њеног западног крила до некадашњег јавног купатила спроведе један крак одводних цеви из војничких писоара. Не може се рећи да је све ово прошло без неопходних претњи, будући да је Де Морез ипак био частан и педантан човек, премда је, немајући избора, на крају пристао и на ову принчеву бесмислицу, као што је и пре тога многе друге одобрио. Механизам којим су се цеви отварале и затварале био је изум самога Гуршића, и недуго после обављених радова, готово непримећених у општој збрци насталој поводом подизања највеће варошке зграде, стадоше се сливати у његову новостечену кућу прве случајне литре драгоцене течности.
Међу многим особењацима прошлих доба, у које је спадао и учени Тршћанин, владала је заблуда да постоји начин на који ће се један метал претворити у други; њихови напори, истраживања и врлетни списи поручивали су да се несавршена материја, захваљујући вери, знању и посвећеном раду, може уздигнути до савршенства налик божанском, ослобађајући се греха који по природи носи. (На уобичајној лествици алхемичарских вредности, установљеној ипак по људским мерилима, злато је стајало на највишој пречази.) Што се тиче Гуршића, он би се неретко у мислима одважио да захтева и више од тога, па му се чинило да се неким непознатим путем једнако може изменити и цео свет, али он је, и то је с тугом разумео, њему и другима недоступан због сумњи и маловерја који у свима тињају неприметније од жишке прекривене охладелим пепелом. Но када је тако, када нема довољно смелих који би шиљком жарача разгрнули гордо заборављено огњиште, довољно би било, очајавао је даље он, тек и да се кугла земаљска заспе златом, јер коме ће онда до њега бити стало ако и ченгели на малочас постављеним кровним гредама буду на Сунцу блиставо сијали, и неће ли, у том изобиљу, отупети брид што у зло и завист пара људске душе, неће ли се — уистину — ватра греха утажити. Научивши се да београдским трговцима по васцели дан помаже у рачуну, Јохан је потом по навици сравњивао очекиване недогледне своте златника, намењујући их градњи путева и граничних тврђава Краљевине Србије, па би му опет преостало и за Александра, и за цео царски Беч и његову господу, и за порезе и откуп кулука — и у оваквим снатрењима прекинула би га покаткад зора а недирнуте разастрте књиге и хладна ложишта његове радионице морали су чекати неку бољу ноћ.
Када се убрзо, по усељењу првих војника Карла VI у Велику касарну, затечени казан за подгревање воде Гуршићевог амама до самог врха напунио мокраћом, тумач је прионуо на посао. У некадашњем халвату, највећој просторији коју је имао, налазила се озидана четвртаста главна пећ, са густо назубљеним ивицама и рупичастим грејачима на горњој заравни. По обрисима она је личила на малу тврђаву, из чије су капије-ложишта при сваком отварању вратанаца са страже суктали заошијани пламени језици, док је изнад, на њеним круништима, владао привидан мир, који је реметио једино од јаре затрептали ваздух. Он је представљао усамљени знак разбуктале силе што је у унутрашњости била заточена, и пријало то Гуршићу или не, закратко по паљењу пећи разливао се преко круништа по целом халвату, након чега се, посвуда, ширила неподношљива врућина. Ако би се Јохану међутим учинило да скривени пламен посустаје, машао се ребрастих волујских мехова, савитљивих кожних пирамида са дршкама на једном а шиљатим отвором на другом крају, и кроз нарочито направљене рупе на пећи удувавао свеж ваздух. Овако створена јара умела је трајати и по неколико седмица, док прикупљена мокраћа цела не би била подвргнута испаравању, па се принчев алхемичар и у прохладним ноћима презнојавао где и некадашњи господари града; београдски Турци су се ипак при том и пиркали млазом воде из чесама са зидова, што Гуршићу, у вечитој журби, није ни падало на памет. Настали смрад био је страшан. Срећом, он се јављао једино током почетног испаравања, те би некако на крају и ишчезао, низ димњак и отворе за вентилацију, пошто у алхемичарску радионицу претворени амам, по налогу архитектуре која га је начинила, није смео имати ниједан прозор. Оно што се у њему догађало било је дакле тајна за све, скривена иза слепих зидова бившег купатила и ћутљивости његовог власника, док се гувернер Александар о овоме такође не би никада изрекао, у страху од губитка или могућег подсмеха.
Густи сируп добијен дестилацијом мокраће Гуршић је и даље обрађивао по упутствима Хенига Бранда, грејући па опет испаравајући новонасталу материју, сада помешану са јаком водом, док напокон, једне ноћи, после многих сличних поступака, пред собом по први пут не угледа прах који је у полумраку познато засветлео. Желећи да се у то увери он погаси пећи и ретке фењере, и у шаку нежно спусти ни драм прижељкиваног прашка. Он је доиста сијао, само не златним и металним проблесцима, већ пре попут трбуха свитаца које деца у тами пребацују из длана у длан, чудећи се како та светлост не греје и не пече, док она доспела са свећа и огњишта, или из срца пожара, врелином на узмак тера одвећ приближене руке. Усхићени алхемичар потом заседе на камену клупу усађену у зид, погнут над прахом који је с времена на време приносио к лицу, и осети, наједном, како га обузима дрхтавица. Кроз оловну куполу над њим, кроз њене тањирасте застакљене отворе, рехаво се пробијала месечина и звездама засужњено небо. А Гуршић, са смешком на уснама, подиже очи ка њему, мислећи да му је тог трена оно ближе за меру сумње која га је током рада уходила. И као никада пре слутио је да му припада, и да је те вечери између њих двоје склопљен некакав договор, без потписа и сведока, али трајан и непорецив, без менице и нотара, но тиме, свакако, вреднији. Милост откровења једне од тајни, које је писао прст Божји, у нади му је узносила душу и тврдоћу вере крепила.
И за све време кратког сна, у који је топло потонуо после узбудљивог открића, Јохану се причињавало да спава припијен уз нечију меку надланицу.

blogovatelj blogovatelj 06:32 22.03.2010

Re: Novi Jerusalim

Ово моје документима поткрепљено откриће по први пут у српској историји проналази нужник ;-) мада га је, вероватно, било негде и пре тога.


Pre toga je postojala samo beta verzija.
blogovatelj blogovatelj 06:37 22.03.2010

Re: Progres

Упозорење "реакционарима"?


Nacin na koji reakcija koristi klonju zove se "kanarinac polozaj" u kragujevackom slengu.
blogovatelj blogovatelj 06:52 22.03.2010

Re: Novi Jerusalim

voleeem permanentno obrazovanje, a blog je ponekad mesto na kome se ono dešava




I ne samo blog. Celokupni zivot takodje
sentinel26 sentinel26 22:29 19.03.2010

Balkanski

čučavaci

Ovaj je iz je XIV vijeka, kad se jelo zlatnim kašikama :




A ovaj od 500 godina kasnije :



Oba su toliko dobra da i danas funkcionišu odlično..
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:41 19.03.2010

Re: Balkanski

Ovaj je iz je XIV vijeka, kad se jelo zlatnim kašikama :

Ne radi li se o viljuškama?
sentinel26 sentinel26 22:47 19.03.2010

Re: Balkanski

Bojan Budimac
Ovaj je iz je XIV vijeka, kad se jelo zlatnim kašikama :
Ne radi li se o viljuškama?

Pominjali su oni jedno vrijeme i viljuške, no kasnije se neki bezobrazni "kritičari" sjetili da posumnjaju da su u to vrijeme viljuške i postojale, pa su ovi pozlaćeni odustali i opredelili se samo za kašike..


NNN NNN 21:30 21.03.2010

Re: Balkanski

Koliko znam u Srbiji su pojmovi WC (/klozet, čučavac, wc šolja isl.) i kašika (makar bila i zlatna) nespojivi!
(ne znam kako je u mne...)
jarovid jarovid 14:45 22.03.2010

Re: Balkanski

шјентињеле,

обе ове верзије имају лишће, те може човек како-тако и да се обрише...

а у црну гору, кад чучнеш уз стену јадо, па обавиш што се има обавити, нема ти друге него прстом, па прст о камен, да вежбаш писање... тако су настала егзотична "црногорска" слова...
blogovatelj blogovatelj 17:06 22.03.2010

Re: Balkanski

а у црну гору, кад чучнеш уз стену јадо, па обавиш што се има обавити, нема ти друге него прстом, па прст о камен, да вежбаш писање... тако су настала егзотична "црногорска" слова


Ne treba vredjati druge. Zamisli da neko tako pise o tvom narodu, da li bi ga cenio?
jarovid jarovid 19:57 22.03.2010

Re: Balkanski

чисто да разрешимо: ја лично о шјентињелу и њему сличнима мислим све најгоре и коментар је њима упућен, никако народу
blogovatelj blogovatelj 04:45 23.03.2010

Re: Balkanski

чисто да разрешимо: ја лично о шјентињелу и њему сличнима мислим све најгоре и коментар је њима упућен, никако народу


Veruj mi da ja o istom blogeru nemam nista bolje misljenje, uostalom, klikni na moj nik, pa onda nadji onaj link gde saznajes vise o autoru...
Ali to sto si napisao nisu argumenti.
Ako Crna Gora ima vladare kakve ima, to je njihov problem, ne nas. Neka ga oni resavaju.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:06 19.03.2010

ahhh

religija, vera, dolazi iz glave, srca, ne iz dupeta, al ga stvarno treba oprati tekućom vodom i sapunom posle sranja tačka izvod


:)
pape92 pape92 00:50 20.03.2010

budalašanje: wc na plafonu

MANEAT NOSTROS EA CURA NEPOTIS.
NEKA OVA BRIGA OSTANE NAŠIM POTOMCIMA.

Preuzeto sa sajta: Kod dva kuma

Funkcionalni WC

Stambeni prostor - komfor, ergonomija i funkcionalnost.

Projekat funkcionalnog WC-a predviđa manje izmene na zidovima, podu i cevima, kako vodovodnim, tako i kanalizacionim.
Pošto ste šolju montirali na plafon, i obezbedili pojaseve kojima će se ukućani vezivati pre upotrebe šolje, montirajte male merdevine i vakuum pumpu koja će sprečavati da otpadne materije odu prirodnim putem kojim ih vuče zemljina teža. Obavezno proverite smer kojim vazduh prolazi kroz cevi vakuum pumpe. Greška može biti veoma neprijatna, ako ne i kobna.
Poslednje što je preostalo je kopanje rupe u podu na kome sada ima više mesta. Ta rupa obično može da posluži kao dodatna ostava, ili umesto toaletnog ormarića.
Inner Party Inner Party 03:27 20.03.2010

Inace...

... da, posto patim od visokog pritiska, jedan od mojih najvecih strahova je da ne umrem na WC solji. Elvis style!

Doctor Wu Doctor Wu 05:24 20.03.2010

Ne znam kako je sa

cucavcima i klozetskim soljama, ali meni se cini da postoji duboka veza izmedju dostupnosti javnih toaleta i istinske demokraticnosti drustva. To tumacim time da autokratska, dizajnirana drustva, zasnovana na herojskim (Niceovskim, marksistickim, nacistickim) ideologijama coveka tretiraju kao Übermensch-a i u toj svojoj viziji cesto zaborave na cinjenicu da idealizovani heroj mora s vremena na vreme da se i olaksa.

Demokratska drustva, s druge strane, tj drustva nastala na nekom drustvenom dogovoru, a ne dizajnu, prihvataju ljude u njihovoj nesavrsenosti i, generalno, bolje zadovoljavaju covekove potrebe, ukljucujuci i onu da se kulturno i civilizovano olaksa na gotovo svakom koraku. U Londonu, na primer tekstiranje reci 'toilet' na broj 80097 generise poruku koja salje uputstva kako da se stigne do najblizeg javnog toaleta (retko duze od minuta hoda, na kojem god mestu se u gradu nalazili). Na nekim drugim mestima SMS-om moze samo parking da se plati- javnih toaleta jednostavno nema.

Pitanje javnih WC-a na taj nacin jasno daje odgovor na kljucno demokratsko pitanje: ko zbog koga postoji: gradjani zbog drzave (Partije/Tita/Milosevica/Srbije/Hrvatske/Kosove/Crkve/EU/Cede/Tadica/Tudjmana/dodati po potrebi) ili obratno?
ninasimone ninasimone 07:29 20.03.2010

Re: Ne znam kako je sa

Doctor Wu

Demokratska drustva, s druge strane, tj drustva nastala na nekom drustvenom dogovoru, a ne dizajnu, prihvataju ljude u njihovoj nesavrsenosti i, generalno, bolje zadovoljavaju covekove potrebe, ukljucujuci i onu da se kulturno i civilizovano olaksa na gotovo svakom koraku.

Ili to, ili je Coca-Cola Co. dosla do zakljucka da je jedino prazna besika, dobra besika.

edit: either way
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:05 20.03.2010

Re: Ne znam kako je sa

To tumacim time da autokratska, dizajnirana drustva, zasnovana na herojskim (Niceovskim, marksistickim, nacistickim) ideologijama coveka tretiraju kao Übermensch-a i u toj svojoj viziji cesto zaborave na cinjenicu da idealizovani heroj mora s vremena na vreme da se i olaksa.

Moglo bi se to razraditi dottore. Dok je puk primoran da "drži petlju" i žuri kući da bi se olakšao manje su šanse da će stisnuti petlju da menja poredak [doduše, postoji opasnost da razradom u tom pravcu svakog pišača u žbunje i/ili kenjača u haustor podignemo na nivo borca protiv autokratije, maltene revolucionara, ali elemenat subverzije u pomenutim činovima svakako postoji]
milisav68 milisav68 11:47 20.03.2010

Re: Ne znam kako je sa

doduše, postoji opasnost da razradom u tom pravcu svakog pišača u žbunje i/ili kenjača u haustor podignemo na nivo borca protiv autokratije, maltene revolucionara


blogovatelj blogovatelj 07:13 22.03.2010

Re: Ne znam kako je sa

U Londonu, na primer tekstiranje reci 'toilet' na broj 80097 generise poruku koja salje uputstva kako da se stigne do najblizeg javnog toaleta (retko duze od minuta hoda, na kojem god mestu se u gradu nalazili).


Zamisli panično kuckanje poruke uz istovremeno izbijanje graški znoja i čekanje odgovora u slučaju kada je mreža preopterećena. Tada su sekunde duge kao vekovi.
A tek ako dobiješ povratni SMS da je najbliža klonja dva kilometra zapadno od mesta gde se nalaziš!
Onda se zivot pretvara u pakao.

niccolo niccolo 09:07 20.03.2010

Meni je ipak

ovo najbolje od svega
nismo primetili "sitnicu" da se radi o ambulantnom kombiju sa crvenim krstom

Bojan Budimac Bojan Budimac 09:50 20.03.2010

Re: Meni je ipak

niccolo
ovo najbolje od svega
nismo primetili "sitnicu" da se radi o ambulantnom kombiju sa crvenim krstom



I to je trajalo bukvalno danima
Ajd' ja, ja sam bio svež, nepunu godinu dana tamo i tek počeo da razvijam osetljivost na razlike, ali me je zapanjilo koliko su sredina odrastanja i vaspitanje uticali na Emina i Leventa, da takođe ne primete ništa čudno. Uveren sam da bih sada odmah ukapirao, jer sam u međuvremenu izgradio to "čulo."
niccolo niccolo 10:44 20.03.2010

Re: Meni je ipak

ali me je zapanjilo koliko su sredina odrastanja i vaspitanje uticali na Emina i Levent

Da, baš interesantno koliko te neke stvari na koje ne obraćamo pažnju utiču na to kako posmatramo stvari
skyspoter skyspoter 09:08 20.03.2010

Zapadno od linije

meni se cini da postoji duboka veza izmedju dostupnosti javnih toaleta i istinske demokraticnosti drustva


Peking, Shanghai i Hong Kong vecina toaleta su cucavci . Sto zapadnije ides to je proporcinalono veca mogucnost da nadjes rupu u zemlji, sa znakom WC. Baska sto nema znak da li je muski li zenski, nema toalet papira a retko ni vode.

PS: Na Tibetu, u manastiru Drepung ima cucavac sa najlepsim pogledom na svetu. I fekilija sa najevecim slobodnim padom.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:10 20.03.2010

Re: Zapadno od linije

PS: Na Tibetu, u manastiru Drepung ima cucavac sa najlepsim pogledom na svetu. I fekilija sa najevecim slobodnim padom.

A audio aspekt? Mislim, ima li ono (kao u crtaćima) zvižduk, pa "ploć" ili samo "ploć" posle (hmm, koliko sekundi?) slobodnog pada?
skyspoter skyspoter 15:45 20.03.2010

Re: Zapadno od linije

A audio aspekt? Mislim, ima li ono (kao u crtaćima) zvižduk, pa "ploć" ili samo "ploć" posle (hmm, koliko sekundi?) slobodnog pada?


pa cuje se ploc posle duuuuuuuuuuuuugo vremena....koliko dugo? pa znas i sam - cika njutn je to objasnio.
mladen.mladen mladen.mladen 11:31 20.03.2010

...

kako volim te profesionalce "Neće to valjati". Na keca.

o čučavcima i wc šoljama:
mislim da ne postoji prostorija i enterijerski element o kom sam više razmišljao nego što je to slučaj sa kupatilom/toaletom i wc-šoljom..
nikad nisam razumeo ono naše u kupatilima kao viđenijim.. wc-šolja i bide.. zašto ne dve wc šolje? zašto ne wc šolja i pisoar.. zašto ne wc šolja sa česmom.. tj. dve wc šolje sa česmom pa nek ostavlja dasku ko kako hoće..
mislim da ovo poslednje nema čak ni da se kupi.. ili moraš baš baš da kopaš po srbijici. a u turskoj - standard! (a ja mislio da sam izmislio bio,)))
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:55 20.03.2010

Re: ...

zašto ne wc šolja i pisoar..

šolja na fotki je iz našeg "spoljneg" (gostinskog) toaleta, mislim, pod istim je krovom sa kućom, ali se ne mora ući u kuću da bi se ušlo u njega (osim gostiju imali smo na umu da kad se bahćemo po bahči ne moramo da ulazimo u kuću olakšavanja radi). Elem, levo od te šolje na fotki je pisoar... (dakle, nisi jedini ) (uzgred, to je jedini 100% dovršeni deo kuće)...

EDIT:
mladen.mladen mladen.mladen 11:58 20.03.2010

Re: ...

ahahh! carski! treba li da napomenem da me kolege s arhitekture nisu razumele o čemu pričam,)
Goran Vučković Goran Vučković 21:15 20.03.2010

Re: ...

mladen.mladen
...

Dobrodošao nazad, Mladene!
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:41 20.03.2010

Deforestacija i toaliteni papir

Kako to obično biva, jutros sam sasvim slučajno(?) naleteo na članak iz Vašington posta iz septembra prošle godine o bitkama koje vode borci za očuvanje sredine [envajormentalisti] i industrija toalet papira, kojoj, kako kaže u prvoj rečenici, ubrzano ponestaje sinonima za "meko" za reklamiranje njihovih proizvoda.

Elem, iz članka saznajem da što je drvo od koga se pravi toaletni papir starije to je papir mekši. Koliko god tehnologija napredovala reciklirani papir ne može da postigne plišanu mekoću papira napravljenog od sveže otfikarenog prastarog stabla iz kanadskih severnih šuma. Jednostavno, vlakna koja se dobijaju od starog stabla su duža i proizvode mekšu i savitljiviju mrežu [smoother and more supple web]. I pored pomenute borbe "Stvari ne idu još uvek na bolje," kaže Kris Henšel iz Canadian Parks and Wilderness Society, govoreći o seči kanadskih severnih šuma. On je rekao da će prava promena doći tek kad ljudi promene svoje navike: "Neverovatno je da se to globalno blago kanadskih severnih šuma pretvara u toaletni papir... Mislim da bi svaka razumna osoba trebala da ima problem sa tim."

Autor članka na to dodaje: Taj deo se može pokazati teškim, jer – barem na amerilkom tržištu – mekoća papira je ono što je masnoća slanini, esencija privlačnosti.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:44 21.03.2010

некле

овако је ишло умивање код наших старих. преко лета донекле, преко зиме однекле, а некле никако.
NNN NNN 21:43 21.03.2010

Super tekst

Pitanje vršenja nužde (sve u vezi) je generalno neopravdano zanemareno
hajkula1 hajkula1 23:46 21.03.2010

da li znate da

ako bi muskarci sedeci vrsili ,,malu nuzdu,, ne bi imali problema sa prostatom?

Znaci, wc solja za malu nuzdu a cucavac za veliku.

marco_de.manccini marco_de.manccini 20:32 22.03.2010

lako pitanje

Da li ste reakcionarni ili moderni?

po ovom pitanju nema naprednih. svi su nazadni.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:55 22.03.2010

Re: lako pitanje

marco_de.manccini
Da li ste reakcionarni ili moderni?

po ovom pitanju nema naprednih. svi su nazadni.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana