Društvo| Porodica| Region

Živo slovo na papiru

UKinSerbia RSS / 30.03.2010. u 15:47

Prvi put sam bila u poseti DFID (Odeljenje za međunarodni razvoj) timu i našim partnerima u Beogradu u decembru 2008. godine. Zadržala sam se samo jedan dan, jer sam u to vreme posećivala i Sarajevo i Prištinu. I kao što sam obećala vratila sam se da bih videla i mesta van Beograda, u kojima naši projekti dovode do pozitivnih promena.

90% DFID budžeta se direktno ulaže u siromašne zemlje, koje Svetska banka kategorizuje kao zemlje niskih prihoda. Najveća pomoć je uglavnom potrebna zemljama afričkog i azijskog kontinenta. Kada države dostignu nivo srednjih prihoda, DFID prestaje direktno da ulaže novac, ali nastavlja da ulaže svoja sredstva kroz rad organizacija poput Ujedinjenih nacija i Svetske banke. U Srbiji je to svakako EU, jer se zemlja sve više približava Uniji. Jedna od oblasti u kojima je važno ispuniti EU standarde je socijalna zaštita, tako da je jadan od ciljeva moje posete bio da steknem utisak kako socijalne službe rade.

U zemljama koje posećujem uglavnom je velika vrućina, tako da je bilo vrlo neobično biti negde gde je -3 stepena i gde je sve prekriveno snegom. Prvo smo se sreli sa našim partnerima iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku , a zatim smo se uputili u Vojvodinu. Ja sam tih dana bila pomalo usporena, jer sam nekoliko nedelja pre toga slomila kost u stopalu, a nije se lako kretati na štakama.
Nakon sat vremena vožnje, snežnu ravnicu su na horizontu smenila udaljena brda i građevine tipične za Austro-Ugarsku eru.

Prvo smo se videli sa direktorkom Dečijeg doma u Beloj Crkvi , koja koordinira socijalnu zaštitu u klasteru sačinjenom od četiri opštine - to je novina koju smo uveli kroz projekat. To nikako nije lak posao. Zamislite da se i vama desi da dete o kome brinete nestane na tri nedelje - dok ga nisu pronašli na crnogorskom primorju, gde je otišao sa jednim rođakom. Ili da vam se desi da besni muž od policajca dobije informaciju gde je sklonjena njegova supruga koja je žrtva nasilja u porodici. Ipak, ona kaže da joj se više sviđa ovaj posao od prethodnog kada je bila profesor u jednoj gimnaziji. I to uprkos planiranim smanjenjima broja zaposlenih, u skladu sa vladinim merama štednje. Naglašava da će naći neki kreativan način da prikupe sredstva neophodna za funkcionisanje službe.

serbia-counselling.jpg


Nastavili smo dalje za Vršac, glavnu opštinu u tom klasteru, gde smo se sreli sa ljudima koji su napravili plan socijalne zaštite, sa NVO koja vodi liniju za pružanje saveta, ali i sa korisnicima porodičnog savetovališta. Jedna od žena mi je prišla i poljubila me u znak zahvalnosti, jer je njoj i njenoj porodici ovo savetovalište dalo novu nadu.

Bilo mi je drago što sam videla da su sredstva koja je uložio DFID pomogla da se socijalna zaštita modernizuje, da se upotrebi znanje i entuzijazam ljudi koji tu žive, i da članovi novog zakona ne ostanu samo mrtva slova na papiru.


Tamsyn Barton
šefica Odelenja za Evropu, DFID London



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 17:02 30.03.2010

Kaleidoscope

Ja ne znam jel' u pitanju prevod ili sustina teksta ali ovo definitivno mora da se edituje pre nego se postavi na VIP blog.


Posto sam ili kognitivno ogranicen ili jednostavno ne razumem tekst samo jedan digresivni komentar:

Are you aware that Al Jazzera has bought out a failing Sarajevo TV Station "Studio 99" which they plan to turn into regional network?

This Democracy you are exporting all over the world is itching me...

BTW (reading your "text" again, trying to) There is still a better chance of finding your lost kid or keeping your marriage functional in Serbia than in UK!

Re: Kaleidoscope

There is still a better chance of finding your lost kid or keeping your marriage functional in Serbia than in UK!


Not sure what your comments are based on. If you are talking about divorce rate, those just indicate that it is easier to get separated/divorced in the UK than in Serbia, due to various reasons:
-cultural background
-financial difficulties raising a child as a single parent
-no adequate social support available for i.e. victims of abuse in family

Even though it might look as an advantage for Serbian citizens, when things go wrong, it gets very difficult to get support. Without going into attitudes and opinions of the author of this blog, this mission is very valuable for Serbia, I believe.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana