Biz| Ekonomija| Politika

Šta sa novcem od Telekoma..

Drago Kovacevic RSS / 31.03.2010. u 11:45
vlada-srbije-498.jpg

Vlada Srbije je donela odluku o prodaji Telekoma i tome se principijelno ne mogu stavljati veće zamerke. Telekom je vredna kompanija i verovatno će postići solidnu cenu. Pitanje svih pitanja je kako će biti iskorišten novac ostvaren tom prodajom. Iz vlade smo mogli čuti da će novac ići na izgradnju infrastrukture, odnosno šest putnih pravaca u Srbiji što će doprineti reformama i modernizaciji, poboljšavanju opštih uslova za strane investicicije i ravnomernijem regionalnom razvoju.

Na prvi pogled, teško je prigovoriti ovoj nameri. Srbija ima lošu, gotovo katastrofalnu putnu mrežu. A u poslednjih dvadeset godina jedva da je građeno desetak kilometara autoputa godišnje. Od 1989. godine izgrađeno je manje od 200 kilometara autoputeva.

Međutim, postoje sa tom namerom ozbiljni problemi kojih je vlada svesna, pa se baš sa njome treba pozabaviti. Kad bi država danas, ovoga trenutka, vrlo ozbiljno prišla realizaciji izgradnje putne mreže, bilo bi joj potrebno blizu dve godine da započne vidljive radove i da se na terenu vidi građevinska operativa. Za te puteve ne postoje čak ni idejni projekti. Po priznanju ministra Mrkonjića, na prioritetnom putnom pravcu – „koridoru 10“ još ima deonica gde nije urađen glavni projekat, a nije urađena ni ekspriopracija zemljišta.
 
Nije onda nikakvo čudo što Srbija ne može povući najveći deo već odobrenih kredita za putnu mrežu i završiti poslove čiji su rokovi davno probijeni.
 
Sve ovo upućuje na potpuno drugi pravac i nameru vlade za trošenje novca od prodajeTelekoma. Već se, na osnovu navedenih podataka, može sasvim osnovano sumnjati da se ključni motiv vlasti za prodaju Telekoma ne nalazi u želji da se novac utroši na infrastrukturu nego je ključ cele stvari u finansiranju sledećih izbora.
 
To direktno potvrđuje i ministar Mrkonjić koji za dnevnik Politika kaže da Matrica svih ovakvih projekata su izbori i polemika oko pravaca gradnje puteva je zapravo predizborna svađa“.
 
Pored toga on dodaje i sledeće - Ali, mi ćemo da napravimo Koridor 10 jer nam je predsednik države dao podršku i rekao da je to prioritet. Što se tiče regionalnih autoputeva koje će se finansirati iz novca od prodaje Telekoma, ne treba biti u iluziji, to ne može da krene za godinu i po dana. To je skupa igranka. Ali, dogovoreno je da se bar krene, da centralna Srbija vidi da mislimo i na nju“.
 
Ne treba imati iluzije da za vlast postoji veći interes od ostajanja na vlasti i da će ona do krajnjih granica napregnuti sve resurse kako bi se taj cilj ostvario. Zato ne treba imati ni iluzije da će novac od prodaje Telekoma biti upotrebljen u skladu sa najvišim standardima javnog dobra i javnog interesa.
 
Jer, da nije tako, vrlo intezivno bi se razmišljalo da se pominjani novac iskoristi za smanjenje spoljnog duga, odnosno onog njegovog dela koji je najskuplji. Isto tako, bilo bi i te kako osnova za jačanje i konsolidovanje penzionog fonda koji sad funkcioniše tako da se iz državnog budžeta isplaćuje polovina penzija.
 
Ovako, sva je prilika da će prihodi od prodaje Telekoma za početak služiti za ojačavanje deviznih rezervi i omogućiti u prvoj fazi nameru krupnih biznismena da im se stavi na raspolaganje deo tog novca. U drugoj fazi bi se ono što preostane angažavalo na klasičnu kupovinu birača. Otpočinjanjem  i izgradnjom po desetak kilometara autoputeva u raznim pravcima i ničim utemeljenim povećanjem penzija i plata u javnom sektoru. Srpski birači, pokazalo se to u više navrata povoljno reaguju na asfalt i neočekivane novčane dobitke, pa bar oni i nebili u značajnim iznosima.

(Objavljeno na sajtu seebiz.eu, 31.03.2010.)
 


Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 12:02 31.03.2010

Predlog

Za pare dobijene prodajom Telekoma kupiti veliki brod, potrpati u njega oko 500 politicara, tajkuna i slicnih, odvesti brod na Juzni Pacifik i potopiti ga u Marijanskoj pukotini...Sve drugo samo pravi probleme...
itodor12 itodor12 20:42 31.03.2010

Re: Predlog

tzv singapurski model... apsolutno podrzavam!
Boris Drenca Boris Drenca 21:52 31.03.2010

Re: Amandman na Predlog



Polazeci od brige za planetu i zdrav okolis , kao i od tradicionalne srpske solidarnosti sa napacenim narodima predlazem da se izbegne bacanje tolikog otpada.

Predlog :

Sa svim parama od telekoma zapoceti pregovore sa Jasnom Sekaric i drugim reprezentaticima Srbije u streljastvu. Pokusati da se izboksuje popust na kolicinu.

Municija, naravno, na nas trosak. Beg nikada nije bio cicija
babmilos babmilos 12:07 31.03.2010

kontrola

lično bih najradije tim novcem kupio nekakav način da se sigurno kontroliše potrošnja nekog budućeg novca.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:32 31.03.2010

Re: kontrola

babmilos
lično bih najradije tim novcem kupio nekakav način da se sigurno kontroliše potrošnja nekog budućeg novca.

Nije loše..Sviđa mi se bar kao retorički početak..
babmilos babmilos 12:35 31.03.2010

Re: kontrola

eh, teško da bi retoričkiji početak mogao i da se zamisli...
reanimator reanimator 12:12 31.03.2010

...

i ničim utemeljenim povećanjem penzija i plata u javnom sektoru

Iz tvojih usta u božije uši
babmilos babmilos 12:31 31.03.2010

Re: ...

reanimator
i ničim utemeljenim povećanjem penzija i plata u javnom sektoru

Iz tvojih usta u božije uši

nadam se da nema ni boga ni njegovih ušiju...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:34 31.03.2010

Re: ...

Iz tvojih usta u božije uši

Na žalost...to je potpuno izvesno. I voleo bih da pogrešim..
arianna arianna 13:01 31.03.2010

Re: ...

Za pare od Telekoma angažovati inostrane nezavisne advokate i tužiti SVE bivše i sadašnje odgovorne predstavnike ove države Evropskom sudu u Strazburu koji su svojim NE činjenjem doveli do tajkunizacije i kriminalizacije Srbije i tražiti pravo na dostojan život svih gradjana Srbije, isti onaj koji nam se svakodnevno oduzima raznim mehanizmima spore, trome i neefikasne države

Uposliti domaćine, zemljoradnike, privrednike koji sami bez ičije pomoći stvaraju neki proizvod i dohodak na legalan način, da vode zemlju, ako ni nih više nema ugasite svetlo, pa da se razilazimo.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:30 31.03.2010

Re: ...

BRAVO! Svaka čast! Tužiti ih ne samo za nečinjenje, već i za aktivno saučestvovanje!
miloseng miloseng 15:46 31.03.2010

Re: ...

za te pare platiti strane menadžere koji bi upravljali ovom državom. pošto mi sami nismo sposobni. znači: platiti nove sposobne poslanike, nove ministre tj. celu vladu, sve one koje donose ključne odluke. nama nešto ne ide pa bolje platiti druge koji su uspešni u svom poslu.
mikimedic mikimedic 20:41 31.03.2010

Re: ...

BRAVO! Svaka čast! Tužiti ih ne samo za nečinjenje, već i za aktivno saučestvovanje!


sve ce gi tuzim!
samodakazemnesto samodakazemnesto 13:00 31.03.2010

ja bi'

ja bi da se meni kupi stan.
dragannalovic dragannalovic 13:15 31.03.2010

DS kao dinastija

Ovako, sva je prilika da će prihodi od prodaje Telekoma za početak služiti za ojačavanje deviznih rezervi i omogućiti u prvoj fazi nameru krupnih biznismena da im se stavi na raspolaganje deo tog novca. U drugoj fazi bi se ono što preostane angažavalo na klasičnu kupovinu birača. Otpočinjanjem i izgradnjom po desetak kilometara autoputeva u raznim pravcima i ničim utemeljenim povećanjem penzija i plata u javnom sektoru. Srpski birači, pokazalo se to u više navrata povoljno reaguju na asfalt i neočekivane novčane dobitke, pa bar oni i nebili u značajnim iznosima.


Višedecenijska beda je učinila da se prag tolerancije spustio ispod svakog nivoa dostojnog jednog ljudskog bića, tako da su mnogi spremni da se prodaju za džak brašna i manje a što je poznato i onima koji vode ovakve kampanje.
Takodje zbog izuzetno visokog nivoa korupcije, kod nas se javlja i problem silaska sa vlasti, jer svi ti korumpirani političari, kada jedanput napuste svoje funkcije, gube imunitet i ostale poluge kojim su mogli da zaštite svoje kriminalne aktivnosti, tako da je i to jedan od razloga zašto žele da po svaku cenu ostanu na vlasti, setite se samo Miloševićeve grčevite borbe zbog koje smo platili toliku cenu ili kakva je panika vladala u bivšoj Gradskoj vladi kada je Vučić trebao da preuzme funkciju gradonačelnika.
seceranac seceranac 14:09 31.03.2010

Re: DS kao dinastija

Ovako, sva je prilika da će prihodi od prodaje Telekoma za početak služiti za ojačavanje deviznih rezervi


sve pare koje idu na odrzavanje neralnog kursa dinara idu direktno u dzepove uvoznika koji kupuju za "slab" evro a prodaju za "jak" dinar
Tibor Jóna Tibor Jóna 13:34 31.03.2010

Novcem od telekoma...

Osnovati Sveotadzbinsku Centralnu Srpsku Fondaciju za Razvoj Srpskog Filma "Zdravko Sotra", poveriti je na upravljanje Zdravku Sotri i svim novcem snimiti rimejk filma "Boj na Kosovu" sa Dzordzem Klunijem u ulozi Kneza Lazara i Dzonom Malkovichem kao Bajazitom!
babmilos babmilos 07:42 01.04.2010

Re: Novcem od telekoma...

Tibor Jóna
Osnovati Sveotadzbinsku Centralnu Srpsku Fondaciju za Razvoj Srpskog Filma "Zdravko Sotra", poveriti je na upravljanje Zdravku Sotri i svim novcem snimiti rimejk filma "Boj na Kosovu" sa Dzordzem Klunijem u ulozi Kneza Lazara i Dzonom Malkovichem kao Bajazitom!

A onda i nepovezani nastavak, kako su četnici, nedićevci i ljotićevci udruženim snagama oslobađali Beograd 1944. Džon Malkovič kao Draža mora biti prvi pik.
seceranac seceranac 14:10 31.03.2010

km

tiranin sloba je onomad od prodaje 30% telekoma sagradio 70km autoputa - daj boze da ovi urade i toliko od 40%
draft.dodger draft.dodger 14:19 31.03.2010

ZOO...

Za sve pare kupiti žirafe!!!
mariopan mariopan 14:57 31.03.2010

Re: ZOO...

Glasam za onaj prvi predlog, da se kupi brod i sve ostalo po redu...a ni ovo sa žirafama nije za bacanje
danko011 danko011 18:16 31.03.2010

Ko ovde dobija?

Vazno je prodati, a ta odluka je doneta. Naravno po sistemu kako cemo? lako cemo, sami predlozi vlade podsecaju na fontanu zelja. Cela akcija je vrlo dobro planirana da se vreme potrosi. Telekom se prodaje na jesen, ali proces ce da potraje do pocetka 2011. Nakon toga ce se reklamirati gde je novac otisao i tako do pred kraj godina, a onda pocinje pred izborna kampanja. Time su zadovoljena dva cilja. Pregurlo se krizno vreme i zamazale se oci raji. Kratkovidost ovakve politike je opasna (izbegavam da kristim ostrije izraze), ali ostavlja na vlasti one koji je sprovode. Ko ovde dobija?
Unfuckable Unfuckable 18:53 31.03.2010

od kako je

počelo licitiranje oko Telekoma, meni se čini kao da gledam neki Šijanov film u kom je umro bogati ujka u Americi pa se rodbina okupila i razmatra kako najbolje da se podeli bogatstvo koje je časna starina ostavila za sobom, da ne kažem da mi sve to izgleda kao pisanje pisama Deda Mrazu
I malo loženje raje da sve ima da se sredi i procveta, sam' da tapnemo firmu
gasan gasan 19:02 31.03.2010

igre bez hleba

Napraviti reality show, pod pokroviteljstvom RTS-a, kojem će T-mobile biti generalni sponzor.
Naziv recimo: "Alfa i Omega"
Koncept: pronaći 250 kandidata koji su u stanju sve uraditi zarad moći. Zatvoriti ih u skupštinu i sve pokriti kamerama.
Glavna nagrada: keš od prodaje Telekoma.
I žurka može da počne... Narod SMS-om bira svog novog tajkuna.
Bio bi to najveći eksperiment do sada, koliko čovek može daleko da ode...
NNN NNN 09:33 01.04.2010

Re: igre bez hleba

A zar već ne gledamo to isto (samo bez SMS-a, a to će da se uvede kao dodatna zarada)?
Inner Party Inner Party 19:21 31.03.2010

K

Ja kad cujem za taj Koridor 10 kosa mi se dize na glavi!!!
Necu da cujem za taj Koridor 10 pa dabogda nas ceo svet zaobisao vec jednom!

miloradkakmar miloradkakmar 22:27 31.03.2010

Koliko

su puta u poslednjih 20-ak godina krpili puteve mogli su da izgrade nove ili bar da stave podlogu. Sada bi trebalo samo asfaltirati.
Eto, izbori su se dobijali i krpljenjem puteva.
moderatokantabile moderatokantabile 23:31 31.03.2010

Re: DS kao dinastija

predsednik Tadić je nakon usvajanja rezolucije izjavio da je juče bio veliki dan za Srbiju
Najveći dan će biti kada DS konačno sidje sa vlasti i kada se tajkunska bratija nadje iza brave zajedno sa političarima koji su im omogućili da nas pljačkaju, izrabljuju i oduzmu nam čitavu deceniju. To što naši partijski despoti čine danas svojim sopstvenim gradjanima, nije mnogo manji zločin od onog u Srebrenici.
freehand freehand 00:05 01.04.2010

A gde je Ljuša?!

Čekajte ljudi, a ko će da proda Telekom?
Tu treba neko stručan, vičan menadžerskim poslovima takvog nivoa, neko koga struka poznaje i uvažava...
Eto, na primer - Ljubiša Ristić.
Ja predlažem njega, već se dokazao, i boljeg kandidata nema.
I obavezno Magistar Ilić (ako već nije i doktor, u kom slučaju se duboko izvinjavam) u nadzornoj komisiji zaduženoj da sve protekne u najboljem redu i uz minimalno kraduckanje.
bmgf bmgf 06:00 01.04.2010

Predlog ...

Bilo kako bilo, gotovo sam ubedjen da iz ovog stanja gde se nalazimo ne postojih nikakav postepeni boljitak. Prodje 10 godina pod demokratijom i evo kako stvari stoje: Najveci domaci resurs se prodaje zbog nadolazecih izbora, nastup ministarke u debati izgleda kao govor pred retardiranom masom (nesposobni smo da ga sami vodimo, bice vam jeftinije, bolje), ne zna se ni sta ide a sta ostaje(sa ili bez instalacija), i sve se svodi pred svrsen cin i pre samog definisanja konkursa kao da telekomu gori pod nogama...
Nesto se mora radikalno menjati. Mozda treba sakupiti potpise za raspisivanje referenduma za neku ideju ovakvu ili u slicnom duhu:
1) Da se sudstvu obezbedi ako treba dva puta vise resursa, al zato da pocne da radi i da bude skroz dostupan NVO sektoru koji bi ga nadgledao, a ne ovaj cirkus sto se desava..
2) Da se upravljanje javnim preduzecima prebaci na Narodnu Banku, a da ona trazi menadzerske timove koji bi mogli uspesno da vode te kompanije do moguce privatizacije(kazem NBS jer bar deluju nezavisno, rade u interesu Srbije, mada ne znam dovoljno da bih ista mogao da tvrdim..)?
Jako je jadan populizam gde vlast zbog izbora nikad nece otpustiti nikoga, al je zato spremna da proda celo preduzece i da taj deo posla prepusti nekom ko samo razmislja o profitu. Ovako im mozda padne kamen sa srca kad im se oduzme to breme upravljanja.

To su neke dve ideje sto mi ovako na prvu padose na pamet, cak su skorz nepovezane, ali potrebno je nesto veliko, formulisano precizno i strucno, i dovoljno jasno da svako bez obzira na svoje politicko opredeljenje (minus oni kojima je to zaposlenje) vide poentu toga. I tako, da se krene oblast po oblast, da se bar ocigledne stvari dovedu u red.
dragannalovic dragannalovic 09:05 01.04.2010

Malo loženje raje ili ode vo za kilo mesa

Ne treba imati iluzije da za vlast postoji veći interes od ostajanja na vlasti i da će ona do krajnjih granica napregnuti sve resurse kako bi se taj cilj ostvario. Zato ne treba imati ni iluzije da će novac od prodaje Telekoma biti upotrebljen u skladu sa najvišim standardima javnog dobra i javnog interesa.


Sindikati Telekoma su protiv prodaje što je sasvim logično i najavljuju organizovanje protesta u čemu ih podržavam a što bi trebali da učine i svi ostali gradjani. Prodaja firme od strateškog značaja za iznos koji ta firma zaradi za 5 ili 6 godina dokazuje nam ono što uglavnom svi i znamo: partijski i lični interesi vlastodržaca odredjuju sudbinu i svih nas ostalih.
Posledice ovakve politike već uveliko osećaju gradjani a po svoj prilici, osetiće i generacije koje dolaze. Ne samo da su omogućili domaćim tajkunima, lopovima i secikesama da nas pljačkaju i izrabljuju već nam dovode i strane lihvare- pogledajmo samo kolike su kamate na kredite i način na koji posluju strane banke. Niko ne ulaže novac bez da će dobro da zaradi, pogotovo ne u Srbiji a nemački partner je poznat po bahatom i izrabljivačkom načinu preuzimanja kupljenih firmi, gde je opuštao i do 80% radnika a preostale brutalno izrabljivao. Otpušteni radnici će na kraju opet pasti na teret države ali dotle će valjda i izbori biti završeni.
malaramona malaramona 09:48 01.04.2010

Re: Malo loženje raje ili ode vo za kilo mesa

dragannalovic
Ne treba imati iluzije da za vlast postoji veći interes od ostajanja na vlasti i da će ona do krajnjih granica napregnuti sve resurse kako bi se taj cilj ostvario. Zato ne treba imati ni iluzije da će novac od prodaje Telekoma biti upotrebljen u skladu sa najvišim standardima javnog dobra i javnog interesa.


Sindikati Telekoma su protiv prodaje što je sasvim logično i najavljuju organizovanje protesta u čemu ih podržavam a što bi trebali da učine i svi ostali gradjani. Prodaja firme od strateškog značaja za iznos koji ta firma zaradi za 5 ili 6 godina dokazuje nam ono što uglavnom svi i znamo: partijski i lični interesi vlastodržaca odredjuju sudbinu i svih nas ostalih.
Posledice ovakve politike već uveliko osećaju gradjani a po svoj prilici, osetiće i generacije koje dolaze. Ne samo da su omogućili domaćim tajkunima, lopovima i secikesama da nas pljačkaju i izrabljuju već nam dovode i strane lihvare- pogledajmo samo kolike su kamate na kredite i način na koji posluju strane banke. Niko ne ulaže novac bez da će dobro da zaradi, pogotovo ne u Srbiji a nemački partner je poznat po bahatom i izrabljivačkom načinu preuzimanja kupljenih firmi, gde je opuštao i do 80% radnika a preostale brutalno izrabljivao. Otpušteni radnici će na kraju opet pasti na teret države ali dotle će valjda i izbori biti završeni.


Ovo oko radnika koji će biti otpušteni mi baš i nije jasno. Ti radnici će biti otpušteni ne zbog privatizacije već zbog restruktuiranja Telekoma. Ako je cilj tog restruktuiranja da se dodje do optimalnog broja zaposlenih svejedno je da li ga sprovodi Vlada Srbije ili privatni vlasnik.

Naravno da ce privatnik to restruktuiranje sprovesti sto je pre moguće, jer neće i ne može da trpi višak zaposlenih. A oni koji su radili na nepotrebnim ili izmišljenim radnim mestima, neće sada pasti na teret države, oni su na njenom teretu, i to u značajnijoj meri, već sada.

A što se tiče brutalnog izrabljivanja preostalih radnika, zar u Srbiji ne postoje zakoni i Ugovor o radu koji će ih od toga zaštititi. Izmedju ostalog to je obaveza i ovog Sindikata.
dragannalovic dragannalovic 10:38 01.04.2010

Re: Malo loženje raje ili ode vo za kilo mesa

Ovo oko radnika koji će biti otpušteni mi baš i nije jasno. Ti radnici će biti otpušteni ne zbog privatizacije već zbog restruktuiranja Telekoma. Ako je cilj tog restruktuiranja da se dodje do optimalnog broja zaposlenih svejedno je da li ga sprovodi Vlada Srbije ili privatni vlasnik.


Pitanje je kako se dolazi do optimalnog broja zaposlenih,i koje su sve zloupotrebe u opticaju, evo navešću vam samo jedan od primera: otpusti se odredjen broj stalno zaposlenh a onda se preko svoje agencije, zaposle novi radnici na odredjeni period, njima se isplaćuje manje od 50 % plate , dok ostatak ide vlasniku agencije koji je i vlasnik firme. Takodje otpuštaju se naši radnici i dovode stranci. I na kraju preostali radnici se izrabljuju tako što se prisiljavaju da rade prekovremeno bez nadoknade da bi nadoknadili manjak zaposlenih dok im se plate smanjuju.
A što se tiče brutalnog izrabljivanja preostalih radnika, zar u Srbiji ne postoje zakoni i Ugovor o radu koji će ih od toga zaštititi. Izmedju ostalog to je obaveza i ovog Sindikata.

Vi kao da živite u Americi a ne u Srbiji gde predsednici sindikata piju kaficu sa tajkunima. Da ne spominjem kriminalce koji su pokupovali firme u burazerskoj privatizaciji i kako se ophode sa radnicima.Radnici se u Srbiji izrabljuju na najbezobzirniji i najbrutalniji način baš zbog nefunkcionisanja pravne države i nedovoljne i neadekvatne sindikalne zastupljenosti i organizovanosti.
malaramona malaramona 11:41 01.04.2010

Re: Malo loženje raje ili ode vo za kilo mesa

Opet mi nije jasno...

dragannalovic




Pitanje je kako se dolazi do optimalnog broja zaposlenih,i koje su sve zloupotrebe u opticaju, evo navešću vam samo jedan od primera: otpusti se odredjen broj stalno zaposlenh a onda se preko svoje agencije, zaposle novi radnici na odredjeni period, njima se isplaćuje manje od 50 % plate , dok ostatak ide vlasniku agencije koji je i vlasnik firme.


Ovo sigurno nije po zakonu. Naravno da u Srbiji pravni sistem ne funkcioniše idealno, ali sumnjam da bi ovakve nezakonitosti "prošle" u ovako značajnom i velikom preduzeću kao što je Telekom. Dopuštam da grešim, ali mi nije poznato da je ovakav mehanizam postoji u bilo kom preduzeću sličnog tipa u Srbiji.

dragannalovic

Takodje otpuštaju se naši radnici i dovode stranci.


ovo mi tek nije jasno. Kakav bi interes imao vlasnik da otpušta domaće i zapošljava strane radnike(Kineze, Rumune, Nemce?) Zar strani radnici rade za džabe?

dragannalovic

I na kraju preostali radnici se izrabljuju tako što se prisiljavaju da rade prekovremeno bez nadoknade da bi nadoknadili manjak zaposlenih dok im se plate smanjuju.


Opet posao za Sindikat. Ukoliko sindikat ne reaguje, menjati ga. Cudno je da Vi koji sindikalne vodje optužujete da "piju kaficu sa tajkunima" istovremeno ovde kačite stavove tih istih predsednika sindikata. Ili su za vas dobri samo oni sindikalci koji ispijaju kafe sa menadžmentom koji je postavila Vlada.
Inače slažem se da u Srbiji postoji problem nedovoljne sindikalne organizovanosti, ali ne u firmama kao što je Telekom. Telekom ce imati sindikalnu organizaciju i kada bude privatizovan, a kvalitet te organizacije neće zavisiti od tajkuna ili novog stranog vlasnika, već od članova Sindikata.

dragannalovic dragannalovic 23:31 01.04.2010

Re: Malo loženje raje ili ode vo za kilo mesa

Opet mi nije jasno...

dragannalovic

Pitanje je kako se dolazi do optimalnog broja zaposlenih,i koje su sve zloupotrebe u opticaju, evo navešću vam samo jedan od primera: otpusti se odredjen broj stalno zaposlenh a onda se preko svoje agencije, zaposle novi radnici na odredjeni period, njima se isplaćuje manje od 50 % plate , dok ostatak ide vlasniku agencije koji je i vlasnik firme.


Ovo sigurno nije po zakonu. Naravno da u Srbiji pravni sistem ne funkcioniše idealno, ali sumnjam da bi ovakve nezakonitosti "prošle" u ovako značajnom i velikom preduzeću kao što je Telekom. Dopuštam da grešim, ali mi nije poznato da je ovakav mehanizam postoji u bilo kom preduzeću sličnog tipa u Srbiji.


Vama nije jasno i sumnjate ali i iznosite sudove na osnovu onoga što vam nije jasno i što vam je sumnjivo,
upravo tako nešto čeka zaposlene u Nisu, a već se primenjuje u mnogim banakama

dragannalovic

Takodje otpuštaju se naši radnici i dovode stranci.

ovo mi tek nije jasno. Kakav bi interes imao vlasnik da otpušta domaće i zapošljava strane radnike(Kineze, Rumune, Nemce?) Zar strani radnici rade za džabe?


Ko će da sprovodi novu poslovnu politiku, sistematizaciju i da rukovodi jednom takvom firmom.

dragannalovic

I na kraju preostali radnici se izrabljuju tako što se prisiljavaju da rade prekovremeno bez nadoknade da bi nadoknadili manjak zaposlenih dok im se plate smanjuju.

Opet posao za Sindikat. Ukoliko sindikat ne reaguje, menjati ga. Cudno je da Vi koji sindikalne vodje optužujete da "piju kaficu sa tajkunima" istovremeno ovde kačite stavove tih istih predsednika sindikata. Ili su za vas dobri samo oni sindikalci koji ispijaju kafe sa menadžmentom koji je postavila Vlada.
Inače slažem se da u Srbiji postoji problem nedovoljne sindikalne organizovanosti, ali ne u firmama kao što je Telekom. Telekom ce imati sindikalnu organizaciju i kada bude privatizovan, a kvalitet te organizacije neće zavisiti od tajkuna ili novog stranog vlasnika, već od članova Sindikata.

Ja ne optužujem sindkalne vodje, to ste i vi mogli da pročitate da vas je interesovalo, što se tiče kačenja stavova, vi meni pokušavate nešto da prikačite ili vam mnogo toga nije jasno. Da imamo prave sinidkate i sindikalne vodje ,radnici bi odavno bili na ulici i ne bi dopustili da završe na ulici. Što se tiče Telekoma ne znam kakvu sindikalnu organizaciju može da ima ako bude otpušteno 70% i više radnika, kao što je to učinjeno u Čehoslovačkoj.
NNN NNN 09:46 01.04.2010

Treba kupiti luku Bar!?

Dr M Dr M 10:41 01.04.2010

Re: Treba kupiti luku Bar!?

...a kad se kupi bar, da se postavi podoban bartender...

... a barskih dama vec ima, koliko hoces!
ecce-florian ecce-florian 09:58 01.04.2010

da DS podigne barem spomen ploču

Zoranu Đinđiću što je uspeo da raskine ugovor ( zbog podmićivanja učinjenog od strane ,beše li SPS kadrova), pa mogu da ga ponovno prodaju i tako održe DS sa SPS na vlasti barem još šest meseci.

U ovom se sastoji i diferentia specifica dva DS

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana