Politika

Re-START

Glas Amerike RSS / 08.04.2010. u 22:51

AP_obama_medvedev+Press_conf_480.jpg

Predsednici Obama i Medvedev potpisali su u Pragu sporazum koji bi trebalo da osigura dalju redukciju nuklearnih arsenala SAD i Rusije. Ukoliko (i kada) zakonodavci dve zemlje ratifikuju ovaj sporazum, on će zameniti ugovor iz 1991. godine, popularni START (Strategic Arms Reduction Treaty), koji je prestao da važi u decembru prošle godine.

Novi START je idejno usklađen sa američkom strategijom objavljenom neposredno pred samit u Pragu, koju karakterišu limitiranje potencijalne upotrebe nuklearnog oružja na države koje ne poštuju NPT - Međunarodni sporazum o zabrani proliferacije (poput Irana ili Severne Koreje) i udaljavanje od razvoja nove generacije nuklearnog oružja.

Sporazum iz Praga, veruju analitičari, biće jedan od oslonaca budućeg delovanja Obamine administracije u odnosu na moguću skoru reviziju NPT-a, mada će ozbiljnija redukcija nuklearnih arsenala verovatno iziskivati nove, višegodišnje pregovore sa Rusijom.

Sam Obama je na konferenciji za novinare Novi START opisao kao "važan prvi korak napred na dugom putu".
Sporazum, po rečima ruskog predsednika Medvedeva predstavlja pobedu za obe potpisnice, što bi trebalo bi da vodi i poboljšanju kompleksnih bilateralnih odnosa Vašingtona i Moskve, još opterećenih nesuglasicama o pitanjima poput potencijalnog razmeštanja američkog raketnog štita u Evropi.

Danas - po rečima Zbignjeva Bžežinskog, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost - odnosi dve zemlje su "normalni, ali ne i srdačni". Svako dalje popuštanje tenzija i izbegavanje konfrontacija, makar sve delovalo i kao déjà vu Kisindžerove politike detanta, vodiće globalnoj dobrobiti. Amerikanci bi, uz to, mogli da pridobiju Moskvu za nešto čvršći stav međunarodne zajednice u pogledu iranskog nuklearnog programa, dok bi Kremlj, na primer, mogao da se nada bržem prijemu Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju.



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:50 08.04.2010

jačanje poverenja umesto konfrontacije

Oba lidera su pokazala da su na nivou odgovornosti za mir u svetu, konkretizovali su ono što su prošle godine obećali, a to je da je hladni rat definitivno završen i da su posvećeni kačanju međusobne saradnje umesto konfrontacije.
Navedeno treba posmatrati i u širem kontekstu globalne bezbednosti, traženja nove uloge i strategijskog koncepta NATO, poziva i da se Rusija uključi u NATO i konačno, obostrano negovanje dobrih odnosa sa Kinom.
Izgleda da su neki kod nas ovim razočarani jer su uporno zagovarali neko obnavljanje konfrontacije i hladnog rata kad "Rusija ponovo ojača i ujedini se sa Kinom, da će doći do promene međunarodnih okolnosti", naravno u našu korist. U to odavno ne veruju ni napredni i otcepljeni radikali, a verujem da će sada i sveznajući globalni analitičari globalnih zavera i sveopšte sveznalice prestati da nam prodaju maglu.
loader loader 01:08 09.04.2010

Tendencija ka boljem svetu

Potpisivanje sporazuma o daljoj redukciji nuklearnih arsenala dve sile svakako treba pozdraviti. To ohrabruje, generalno, onaj konstruktivniji deo sveta da se sukobi u budućnosti mogu, ako ne sasvim izbeći, a ono makar znatno prorediti. Umesto nekad uobičajenih pretnji demonstrirana je politika popuštanja i usaglašavanja. Na bazi tog saznanja svakako se sa daleko više optimizma mogu graditi mostovi saradnje ne samo u toj oblasti (razoružanje), i ne samo između pomenute dve zemlje, već globalno, u smislu razvoja ukupnih međunarodnih odnosa i razvoja ljudskog društva u celini. Naravno, govorim o tendenciji, a ne o "gotovoj stvari".
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 03:36 09.04.2010

Too much about nothing...

ili narodski "tresla se gora rodio se mish" a sve "zakukuljeno i zamumuljeno".Uz to dodje druga administracija i puj pike ne vazi.

Naime,

In short, the new nuclear doctrine is based on three columns: 1. the United States declares that it will reduce its dependency on nuclear weapons as a means for retaliating against some hypothetical enemy; (primedba: ne vazi za iran , sev.koreju i potenciajno venecualu. Znaci ako pravite nuklearku za ekonomske potrebe legitimna ste meta. Meni ovo vise zuci kao pretnja al' ajde! 2. the United States will stop the research and development of “nuclear components;” and 3. START, the arms-control document that the United States will sign into force with Russia on Thursday.


Meanwhile, it is important to keep in mind that the US still has an estimated 200-300 tactical nuclear weapons stationed in Western Europe, which seems to cut against the grain of Obama’s dream of a “nuclear-free world.”


dali76 dali76 07:41 09.04.2010

....

Kad je onomad Kenedy postigao sporazum sa Sovjetima da se okonca kubanska kriza s pocetka sezdesetih godina proslog vijeka , jedna od obaveza SAD je bilo I povlacenje nuc. Raketa iz Turske.
Kako ce poslije pisati mnogi te americke rakete u Turskoj ionako su bile za “smjenu” generacije.
Toliko je oruzja nuklearnog, na obe strane, koje je za danasnju tehnologiju, samo nepotrebni visak.
Obama I Putin su ovo odlicno iskoristili kako bi ,svako na svojoj strni, dobio koji politicki poen.
Rusija, bez promjene ustava , se okrece od predsednickog sustava te tako ovako bitan sporazum potpisuje premijer umjesto predsednika Rusije.
Sa druge strane izborna americka kampanja je pocela.
Nakon usvajanja health care zakona, Obama se uputio u pravu “ofanzivu”.
Prvo je otisao u avganistan, pa “popustio konzervativcima oko “drill baby drill” politike , a eto sad je potpisao sporazum oko nuc narouzanjaa.
Kako se cini, bili su u krivu svi oni koji su Obamu smatrali za amatera u Bijeloj Kuci”.
Going Public , strategija kako je u svojoj knjizi pisao professor Kernell je ipak aktualna .

P.S.
Ako smijem da primjetim VOA je propustio da napise neki clanak o zdravstvenom osiguranju I o tenzijama te polarizaciji Americkog politickog sistema.Prilicno cudno,ako se uzme u obzir da sun eke “manje popularne “ teme ovdje prilicno dobro propratili.
Valjda ono sto se ne pise to se I ne desava?
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:05 09.04.2010

Re: ....

Rusija, bez promjene ustava , se okrece od predsednickog sustava te tako ovako bitan sporazum potpisuje premijer umjesto predsednika Rusije.

Medvedev je predsednik Rusije.
Zen Master Zen Master 09:23 09.04.2010

Re: ....

dali76

Ako smijem da primjetim VOA je propustio da napise neki clanak o zdravstvenom osiguranju I o tenzijama te polarizaciji Americkog politickog sistema.Prilicno cudno,ako se uzme u obzir da sun eke “manje popularne “ teme ovdje prilicno dobro propratili.
Valjda ono sto se ne pise to se I ne desava?


Mislim da previše očekuješ od našeg dragog domaćina(ce), jer on(a) samo ispunjava dati zadatak a to nije objektivno informisanje o stanju stvari u USA već je ovaj blog ipak samo neka vrsta propagandnog navijačkog pamfleta gde je osnovna težnja predstaviti situaciju u Americi u tačno odgovarajućim nijansama sa precizno odredjenim ciljem i željenim uticajem na ovdašnju blogovsku populaciju.
By the way Obama nije amater ali niti neko ko ima neku ozbiljnu i stvarnu vlast u USA a kako se prava vlast nije promenila neće se ozbiljno ni promeniti američka politika, jer kao što kaže jedna pametna izreka: Da izbori nešto zaista mogu da promene, već odavno bi bili ukinuti

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:50 10.04.2010

*

države koje ne poštuju NPT - Međunarodni sporazum o zabrani proliferacije (poput Irana)


A i Irak je bio pun oružja za masovno uništavanje, zar ne?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana