Gastronauti| Porodica| Zdravlje| Život| Životni stil

Kajgana

Milutin Milošević RSS / 18.04.2010. u 16:35

459703357_fc7d722b81.jpg

 

Kajgana je našla svoje mesto u kuhinjama mnogih naroda. Oni koji vole da se igraju jajima izmislili su varijante tipa hemendegs i hemendsvaštanešto, ali bez jaja koje domaćica razmuti ritmičnim pokretima nema pravog zadovoljstva.

Kajgana je jedno od najjednostavnijih jela. Za pripremu je dovoljno samo nekoliko jaja, malo ulja i soli i brz i jednostavan obrok je već na stolu. Upravo zbog jednostavnosti, kajgana je omiljena u narodu. Šta ćeš lakše nego skoknuti do kokošinjca kada kvočke zakokodaču i nedugo zatim poslužiti gladno domaćinstvo ukusnim doručkom.

scrambled_eggs2b.jpg

 

***

Ušunjavši u tazbinu, dugo nisam morao da brinem o kuhinji. Šta više, tašta moja ljubljena toliko je osećala pritisak da mi ugodnim jelima nadomesti majčinu kuhinju koja je, kako god se merilo, najbolja na svetu, da sam dolazeći kući posle posla ceo put smišljao kako da izbegnem da ne pojedem nekoliko kilograma hrane koja se bila prostrta na stolu zbog mene.

Da bi barem nekako smanjio količinu hrane koju sam morao da konzumiram ne bi li udovoljio sujetnoj gospodji, morao sam konačno da i sam udjem u njihovo carstvo i spremim nešto jednostavnije i lakše. Tako sam počeo da spremam kajgane. Pomoglo mi je iskustvo od kuće, kojim je moja majka nekako uspevala da odhrani nas trojicu alavih konja.

Primenio sam dva ipo jednostavna recepta. Kajganu sam pravio sa sirom ili paprikama. Ono pola odnosilo se na mešavinu sira i paprike, što zasigurno nije kajgana ali je mnogo lepo. U mom izboru ukusa, povrće (a i meso) mora biti doooobro prženo. Ma šta prženo - kremirano. Tako se paprike za moju kajganu tište sve dok ne pocrne, da bi dale onaj divni, pomalo gorki pun ukus. Sir bi se, takodje, istopio sve dok ne požuti, tako da i on daje ukus koji osvaja. Da ne pričam o kombinaciji kada zagasito prepržene paprike pospem sirom, pa od miline i masti svi oko stola cokćemo. Prirodno, pobrao sam samo pohvale ženskog dela domaćinstva, dok je tast i dalje preferirao jače krkanje.

 

***

Medju najbolje kajgane koje sam jeo spadaju one iz Indije. Već prvo jutro u hotelu u Bangloru iznanadio me je sjajan ukus jela koju su kuvari spremali pojedinačno za svakog od zainteresovanih. Indijska kajgana, kako sam uspeo da opazim, sadrži kombinaciju svežeg povrća, samo ovlaš uplašenog u tiganju, i začinjenog ljutim kao što se to čini sa većinom jela na Dalekom Istoku. Ovo je sasvim suprotno od mog pristupa prženju povrća, ali priznajem da mi baš prija. Hrskava paprika ušuškana u jajima sa ljutinom koja rezi sjajan je obrok za početak dana.

AndhraScrambledEggs_500left.jpg

 

***

Šta radi samac u gluvo podne u dalekom gradu? Provede sat vremena trpajući sve što ima u obrok kojim će sniziti koncentraciju do nivoa potrebnog da se bogati sportski program posmatra sa pola oka i pivom u ruci. Tako sam ja pripremio sebi kajganu odštaima. Šta je to sve sadržalo (mislim, šta se sve našlo u stanu)?

- Dobra šaka šampinjona (a moje šake su oveće)

- Stotinak grama domaće trajne kobasice (prevedeno na naš jezik: čajna)

- Par zrnaca zelenog bibera

- Stotinak grama na listove sečenog (jakog sira) ementalera

- Tri jajeta (da ne preteram i ugrozim svoj holesterol)

- U nedostatku ljutih paprika, jaka supena kašika taštine takozvane grčke salate (nema veze sa grčkom; sastoji se od rendane šargarepe, ljutih paprika i mirođije. Za neupućene, mirođija je izvorni srpski naziv za taštu, koji je kasnije postao sinonim za aromatičnu travu koja se meće u svako jelo).

Uz ovo, poginulo je pola kilograma odličnog francuskog hleba (ne bageta, to je samo za sendviče), par rakijica u pripremi (ala im tepam) i tri piva da razbiju masnoću.

eggs_scrambled2.jpg

 

***

Ako me nema da odgovaram na komentare, znajte da preživam uz pivo i tekme. Vi slobodno ostavljajte svoje recepise za kajgane. Voleo bih svakakve da probam.



Komentari (79)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:45 18.04.2010

brazilska kajgana

Naime tako je nazvase moji sinovi, sa srebnjakom ili peruskama.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:49 18.04.2010

Re: brazilska kajgana

Vidiš, zaboravih da pomenem kajganu sa prazilukom. To jue takodje sjajna stvar.



Kod nas se pripirja prazilukAC, pa se odozgo pljusnu jajCa. A na zapadu napraviše od toga umetnost

Sastojci
2 small leeks
1 tablespoon butter
6 large eggs
3 ounces light cream cheese (Neufchatel)
salt & pepper
1 tablespoon italian flat leaf parsley

Recepis
We begin by cleaning the leeks. We rinse them and then cut just above the roots and then just below the green tops. We discard the roots and the green tops (we could save the green tops for stock). We want just the light parts tonight. We chop them into small pieces by cutting the leeks almost all the way lengthwise into eighths and then crosswise into a small dice. We have about a third of a cup of leeks, which we put into a large bowl and cover with water so that the chopped leeks float to the top of the bowl and any sand sinks to the bottom. We lift the chopped leeks out to a paper-towel lined plate and pat dry.

Next we begin heating our non-stick pan over medium-low heat with the butter. When the butter has melted, we add the cleaned leeks and cook, stirring with a heat-safe rubber spatula, for about 10 minutes until softened.

Meanwhile, we crack the eggs into a large bowl. We place the cream cheese on a small plate and microwave it for 1 minute on 20% power. We want the cold cream cheese softened. We give it another minute at 10% power and then we add the softened cream cheese and some salt and pepper to the eggs and whisk.

When the leeks are softened and lightly colored, we add the egg-cream cheese mixture. We lower the heat a bit, as we want the eggs to cook slowly. We cook, stirring occasionally, for about 10 minutes until the eggs are just cooked through.

We serve the eggs garnished with the parsley.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:57 18.04.2010

Re: brazilska kajgana

A vidi ovaj recept, dijetalan
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:03 18.04.2010

Re: brazilska kajgana

recept, dijetalan

Da nije prejako? Da izbacimo biber?
cassiopeia cassiopeia 16:54 18.04.2010

Kajgana je zakon

Što volim dan započet kajganom

Moje omiljene kombinacije su:

- već pomenuta paprika i sir. Ona zelena šilja i par kolutova ljute papričice.
- mladi crni luk i sir
- domaća šunka, ona prošarana i sir
- ajvar, po mogućstvu ljut, ljut
- nešto što liči na ajvar ali od plavog patlidžana sa malo paprike
- slaninica ali reš, reš pa ocediš mast taman toliko da ti ostane za kajganu

Joj sad mi se jede kajgana a samo što sam ručala.

Kad malo razmislim varijanta sa ajvarom je zakon

Na jedno jaje ide dobra kašika ajvara. Zagreješ ajvar i dodaš umućeno jaje a ako hoćeš sve da pokvariš staviš i feta sir. Mmmmmmm

p.s. da znaš samo kako sam se obradovala na redovnoj kontroli kad sam videla dobar rezultat holesterola :)
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:58 18.04.2010

Re: Kajgana je zakon

Možda bi i kuvani paradajz, onaj čuveni tradicionalni, mogao da prodje ispit

da znaš samo kako sam se obradovala na redovnoj kontroli kad sam videla dobar rezultat holesterola :)

I ja prodjoh test pre dve nedelje. Sad imam malo danfa da krkam na miru.
cassiopeia cassiopeia 17:04 18.04.2010

Re: Kajgana je zakon

Možda bi i kuvani paradajz, onaj čuveni tradicionalni, mogao da prodje ispit


U kajgani? Zar ne bi bilo retko? Ja bih radije popila čašu pravog domaćeg da mi razbije onu ljutu papriku što je uvalih u kajganu

I ja prodjoh test pre dve nedelje. Sad imam malo danfa da krkam na miru.


dolybell92 dolybell92 17:06 18.04.2010

Re: Kajgana je zakon

Kad malo razmislim varijanta sa ajvarom je zakon


... ali onim koji je ljut ili ljutkast.

Inače za mene je isto tako zakon, kajgana sa
mlevenim chili papričicama (2-3 vrste)...
u najgorem sa fafaronkama...
cassiopeia cassiopeia 17:10 18.04.2010

Re: Kajgana je zakon

.. ali onim koji je ljut ili ljutkast.


Za mene nema drugog sem tog ljutog. Rekoh ja gore
ajvar, po mogućstvu ljut, ljut



Inače za mene je isto tako zakon, kajgana sa
mlevenim chili papričicama (2-3) vrste...


Još nisam probala i moraću. Volim ljuto.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:10 18.04.2010

Re: Kajgana je zakon

kajgana sa
mlevenim chili papričicama (2-3 vrste)...
u najgorem sa fafaronkama...

Ova je sjajna - izaziva barem 2 litra pivCa, ladnoga
arianna arianna 17:12 18.04.2010

Re: Kajgana je zakon

Kajgana rolat




Priprema
Mešanom mlevenom mesu- 750gr dodajte razmućeno jaje, so, biber i neki suvi začin po želji.
Stari hleb ( moze i samo sredina oko 100 gr) ili pecivo nasecite na veće komade, prelijte vodom i ostavite da stoji oko 5 minuta. Nakon toga, hleb ili pecivo dobro ocedite i dodajte mesu.Smesi dodajte još i sitno seckani beli luk.
Mesnu smesu dobro izmešajte i otaviti malo da odstoji.
U širem tiganju zagrejte ulje, a zatim izlijte razmućena jaja ( 8 kom) sa sitno seckanim peršunom i napravite kajganu (može i dve kajgane od po 4 jaja)
Aluminijumskom folijom obložite pleh prethodno nauljen.
Po površini folije rasporedite mesnu smesu. Po mesu rasporedite kajganu i uviti u rolat a zatim pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko sat vremena.
Kad je rolat napola pečen, po želji možete oko njega u pleh, rasporediti krompir. Pred kraj pečenja skinuti alu foliju i zapeći rolat.

Prijatno
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:17 18.04.2010

Re: Kajgana je zakon

Kajgana rolat

Uh, JBT, ovo deluje kao klin čorba
mlekac mlekac 17:44 18.04.2010

Re: Kajgana je zakon

Milutin Milošević
Možda bi i kuvani paradajz, onaj čuveni tradicionalni, mogao da prodje ispit


Moze, ali onaj takozvani salatni, nepresovan. Sto ce reci kada je paradajz oljusten, ali su ostali komadi. To se uprzi sa crnim lukom i jajaima... :)

Necu ja mnogo o kajganama, da sama sebi ne pravim zazubice, posto sam alergicna na jaja, pa mi iste UZASNO nedostaju.
inagadadavida inagadadavida 16:59 18.04.2010

ovo je skroz tacno....

ali bez jaja koje domaćica razmuti ritmičnim pokretima nema pravog zadovoljstva.




...a kajganu ne volEm .....
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:07 18.04.2010

Re: ovo je skroz tacno....

Znaš kako:

De gustibus non est disputandum

Drugim rečima: s jajima mora pažljivo, nežno, bez jakih pokreta.

U našoj kući uvek...
Filip2412 Filip2412 17:23 18.04.2010

..

mnogo volim jajca, ali bez mnogo dodataka da mi ne kvari ukus... meni najbolje samo malo posoljena i najvise volim na oko, kad roviti zumanac samo sto ne iscuri

volim zumanac brate miksovanje u kajganu mi je malo blasfemi... ali i to volim ponekad
od doataka... slanina, kajmak/sir, razne suve biljcice, ruzmarin, bosiljak, origano...

ne znam kako sljaka taj holesterol ali trudim se da ne preterujem
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:29 18.04.2010

Re: ..

ne znam kako sljaka taj holesterol ali trudim se da ne preterujem

Sve što je lepo to je zabranjeno.

ZAto ih ja toliko volEm, ali jedem prilično retko
natasavb natasavb 18:47 18.04.2010

Re: ..

filip
i najvise volim na oko, kad roviti zumanac samo sto ne iscuri

e i ja tako volim.pre nego razbijem zumance stavim preko senf i sveze mleven biber.
mmmmm , eto sta cu za veceru.

kajganu najvise volim sa slaninom i to onom res pecenom, a omlet najbolje pravi naravno ko drugi nego mama. sa sunkom, narendanim kackavaljem i kecapom.
dragi pravi nesto sto u kuci zovemo buckuris, a sastoji se od stvari koji se nadju u frizideru,preprzenih, pa prelivenih jajima umucenim kao za kajganu.

ala ovaj blog mirise.jedva cekam vreme vecere.
Tica44 Tica44 17:34 18.04.2010

Samo puter!

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:47 18.04.2010

Re: Samo puter!

Samo puter!
Lovely and tender and soft

S ovim bi se složio i Marlon Brando.
cassiopeia cassiopeia 17:36 18.04.2010

Kako Nigella pravi kajganu

Volim da je gledam kako kuva. Uživa skoro kao i ja

Kajgana na meksički način
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:01 18.04.2010

Re: Kako Nigella pravi kajganu

Volim da je gledam kako kuva.

Ovako nasmejana ujutro... Eh, kakva li je bila noć?
cassiopeia cassiopeia 18:21 18.04.2010

Re: Kako Nigella pravi kajganu

Milutin Milošević

Ovako nasmejana ujutro... Eh, kakva li je bila noć?



nsarski nsarski 17:55 18.04.2010

Dva pitanja

1. Kakva je razlika izmedju kajgane i omleta? (Mislim, u engleskom postoji izraz "omlet" i izraz "scrambled eggs".)
2. Bas ta ista Dzulija Cajlds tvrdi da dobro umucena jaja za omlet treba da se umute minimum 300 puta. I to sam radio, ali mi deluje kao preterivanje.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:13 18.04.2010

Re: Dva pitanja

Profesore, da me vežeš za stolicu ne bih znao da odgovorim. Možda je gospoji malo oslabila memorija pamćenja pa se ne seća da to ne mora minimum 300 puta
nsarski nsarski 18:18 18.04.2010

Re: Dva pitanja

Možda je gospoji malo oslabila memorija pamćenja pa se ne seća da to ne mora minimum 300 puta

Pa, meni je vec posle 230 puta sve to izgledalo isto, ali rekoh...(Znas ono, kao da mutim vodu).
cassiopeia cassiopeia 18:19 18.04.2010

Re: Dva pitanja

1. Kakva je razlika izmedju kajgane i omleta?


Omlet je formiran kao palačinka i obično se peče sa jedne strane i kad se stegnu jaja preklopi se na pola i okrene koji put. Može da se pravi sa istim sastojcima kao i kajgana.



A kajgana je razbucan omlet



dolybell92 dolybell92 18:26 18.04.2010

Re: Dva pitanja

nsarski
1. Kakva je razlika izmedju kajgane i omleta? (Mislim, u engleskom postoji izraz "omlet" i izraz "scrambled eggs".)
2. Bas ta ista Dzulija Cajlds tvrdi da dobro umucena jaja za omlet treba da se umute minimum 300 puta. I to sam radio, ali mi deluje kao preterivanje.


Kajgana se pravi od relativno lako razmućenih jaja,
tek da se razbije žumance, ne previše umućenih i u to
se doda malo mleka ... pa onda šta god ...
i kad je gotova nema definisani oblik...jer
se tokom prženja može mešati... i jaja ne mora
da budu skroz pečena

Omlet se pravo od jako dobro umućenih jaja, sa takođe,
dodatim mlekom (a da bi na kraju, bili sigurni da će
izgledati kao palačinka, koja se preklopi, doda se malo brašna)
.. dodaci po želji samo odozgo... Tokom prženja se ne dira dok se
donja strana dobro ne zapeče, eventualno okrene ali
da ostane cela, obično se ne okreće.
Na kraju ima oblik palačinke...pa volj' vam
preklopite je ili ne ... po želji.

(Omlet sa šunkom je hamlet...)
Tica44 Tica44 20:11 18.04.2010

Re: Dva pitanja

Bas ta ista Dzulija Cajlds tvrdi da dobro umucena jaja za omlet treba da se umute minimum 300 puta


[citation needed], posto u linku koji sam postavio gore oko 4:25 ista ta Dzulija Cajlds kaze upravo suprotno.
antioksidant antioksidant 09:00 19.04.2010

Re: Dva pitanja

omlet je skoro kao palacinka a "mucena jaja" su na pola puta izmedju "jaja na oko" i te palacinke
masovna_keva masovna_keva 17:58 18.04.2010

kajgana na puteru - osnovni model

Zagrejati ringlu na najjače,staviti puter u plitku šerpicu (najbolje su one sa pijace, nekoliko komada za nesto malo dinara) kap maslinovog ulja (da ne zagori puter), a onda skloniti sa ringle i smanjiti jačinu na pola. Dok se puter i ringla prohlade, umutiti kajganu od koliko god vam se ište jaja i posoliti (ja volim da dodam i origano). Vratiti u šerpu i mešati sve vreme, kad je gotova treba da bude žute boje, nigde zarešena , treba da izgleda kao na poslednjoj slici na postu :)

Normalno,kao i kod svake može da se dodaje šta vam god padne napamet.
Unfuckable Unfuckable 18:10 18.04.2010

Re: kajgana na puteru - osnovni model

ja sam tokom nekoliko dana imao čast i zadovoljstvo da posmatram jednog, prividno nadrkanog, Turčina kako strpljivo ali maestralno uvežbanim pokretima pravi tone kajgane za izgladnele turiste.
Prvo što sam primetio je da ima neko hotelsko pakovanje jaja, već razmućenih, u nekom tetrapaku - što krajnjem produktu uopšte nije umanjivalo odličan ukus.
Dodaci su bili čista klasika, čak pomalo stereotipni, što je donekle i razumljivo: sir, šunka i - crni luk.
Po mom ukusu tu bi svakako moralo biti mesta i za paprike i perca od mladog luka, jednostavno mislim da je "imati nešto crveno i zeleno", a ukusno u onoj lepoj žutoj boji - obavezno.
Najbolji deo, zbog kojeg sve ovo i pišem, dolazio je pred sam kraj "stvaranja": baja je, mrtav 'ladan "preklapao" kajganu u onom tiganju, okrećući je kao palačinku po nekoliko puta, a onda bi je uvežbanim pokretom, kao s nekog tobogana, samo sunuo na tanjir.
nsarski nsarski 18:14 18.04.2010

Re: kajgana na puteru - osnovni model

Najbolji deo, zbog kojeg sve ovo i pišem, dolazio je pred sam kraj "stvaranja": baja je, mrtav 'ladan "preklapao" kajganu u onom tiganju, okrećući je kao palačinku po nekoliko puta, a onda bi je uvežbanim pokretom, kao s nekog tobogana, samo sunuo na tanjir.

Da! Ja sam nesto slicno gledao u Las Vegasu - ljudi su majstori. Come to think of it, kako ne bi bili kada samo to rade 24/7.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:16 18.04.2010

Re: kajgana na puteru - osnovni model

ima neko hotelsko pakovanje jaja, već razmućenih, u nekom tetrapaku

Na svetskoj skautskoj smotri, navalimo mi na kajganu. Kad ono, u tanjra u etiketa "dry scrambled eggs". Sve nam je bilo jasno.
Unfuckable Unfuckable 18:18 18.04.2010

Re: kajgana na puteru - osnovni model

Come to think of it, kako ne bi bili kada samo to rade 24/7.

baš to i meni padne na pamet kada vidim košarkaša kako promaši slobodno bacanje ili kada fudbaler promaši penal

ps: ene objašnjenja gore, u pitanju je homlet.
Baja je dakle pravio fuckin' homlet, mada mislim, meni je sve to brate - kajgana
ivana23 ivana23 18:27 18.04.2010

Kajgana ili omlet

Unfuckable
Najbolji deo, zbog kojeg sve ovo i pišem, dolazio je pred sam kraj "stvaranja": baja je, mrtav 'ladan "preklapao" kajganu u onom tiganju, okrećući je kao palačinku po nekoliko puta, a onda bi je uvežbanim pokretom, kao s nekog tobogana, samo sunuo na tanjir.


nsarski
Da! Ja sam nesto slicno gledao u Las Vegasu - ljudi su majstori. Come to think of it, kako ne bi bili kada samo to rade 24/7.


Decki, mislim da brkate omlet (ono sto Unf opisuje)




i kajganu koja je zitka smesa bez odredjenog oblika...



nsarski nsarski 18:30 18.04.2010

Re: Kajgana ili omlet

ivana23
Unfuckable
Najbolji deo, zbog kojeg sve ovo i pišem, dolazio je pred sam kraj "stvaranja": baja je, mrtav 'ladan "preklapao" kajganu u onom tiganju, okrećući je kao palačinku po nekoliko puta, a onda bi je uvežbanim pokretom, kao s nekog tobogana, samo sunuo na tanjir.


nsarski
Da! Ja sam nesto slicno gledao u Las Vegasu - ljudi su majstori. Come to think of it, kako ne bi bili kada samo to rade 24/7.


Decki, mislim da brkate omlet (ono sto Unf opisuje)




i kajganu koja je zitka smesa bez odredjenog oblika...




E, draga Ivana23 ja ne brkam. Kajgana (onakva kao na slici) mi je neuporeedivo bliza srcu. Omlet mi je nekako previse obradjen, dalje od kokoske da tako kazem...
masovna_keva masovna_keva 18:33 18.04.2010

Re: kajgana na puteru - osnovni model

Najbolji deo, zbog kojeg sve ovo i pišem, dolazio je pred sam kraj "stvaranja": baja je, mrtav 'ladan "preklapao" kajganu u onom tiganju, okrećući je kao palačinku po nekoliko puta, a onda bi je uvežbanim pokretom, kao s nekog tobogana, samo sunuo na tanjir.


E, to je već do dobrog, teflonskog tiganja na koji se ništa ne lepi.

Po mom ukusu tu bi svakako moralo biti mesta i za paprike i perca od mladog luka, jednostavno mislim da je "imati nešto crveno i zeleno", a ukusno u onoj lepoj žutoj boji - obavezno

A sto se luka tiče, mislim da je bolji praziluk - lakše se vari i (stvar ukusa) daje bolji šmek od mladog luka i to na kraju, da ostane hrskav.
A to "crveno" možda paradajz seckan na sitne kocke !?
Po meni su jaja sama za sebe teška, pa bih ih "razbijala" nečim lakšim i hrskavijim.
Unfuckable Unfuckable 18:36 18.04.2010

Re: kajgana na puteru - osnovni model

ma za "crveno" nemam dilemu, moj No 1 su - paprike
ivana23 ivana23 18:38 18.04.2010

Re: Kajgana ili omlet

nsarski
E, draga Ivana23 ja ne brkam. Kajgana (onakva kao na slici) mi je neuporeedivo bliza srcu. Omlet mi je nekako previse obradjen, dalje od kokoske da tako kazem...

Ne smem ni da napisem kakvu kajganu najvise volim.
Ubise nas u pojam zastrasivanjem - holesterol, trigliceridi...
nsarski nsarski 18:56 18.04.2010

Re: Kajgana ili omlet

Ubise nas u pojam zastrasivanjem - holesterol, trigliceridi...

..svinjski grip...
masovna_keva masovna_keva 18:58 18.04.2010

Re: kajgana na puteru - osnovni model

ma za "crveno" nemam dilemu, moj No 1 su - paprike


Ok, al' onda da budu hrskave i živahne :)
Paprika u jelima me uvek podseti na onu tešku, srpsku kuhinju sa sve zaprškom što variš 4 dana a o luftiranju kaputa da i ne govorim :)
ivana23 ivana23 19:09 18.04.2010

Re: Kajgana ili omlet

nsarski
Ubise nas u pojam zastrasivanjem - holesterol, trigliceridi...

..svinjski grip...


Uz ovu temu bolje bi se slagao pticji...
Unfuckable Unfuckable 05:31 19.04.2010

Re: Kajgana ili omlet

kad smo već na jajima (kao temi) ne moramo ići tako daleko: i jedna mala, obična Salmonela je sasvim dovoljna
dolybell92 dolybell92 18:13 18.04.2010

Kajgane razne

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:29 18.04.2010

Re: Kajgane razne

Evo jednog recepisa koji bi valjalo probati:

Omlet sa sušenim paradjzom i parmezanom

Ingredients:
2 eggs
1 splash milk
3 sun-dried tomatoes (chopped)
salt and pepper to taste
butter
1 slice whole wheat bread (toasted)
mayonnaise
parmigiano reggiano to taste
parsley to taste (optional, chopped)

Directions:
1. Mix the eggs, milk, sundried tomatoes, salt and pepper in a bowl.
2. Melt the butter in a pan.
3. Add the eggs and cook stirring until the eggs are set but still a little runny.
4. Spread some mayo on some toast and top with the eggs.
5. Garnish with parmigiano reggiano and parsley.

mirelarado mirelarado 19:23 18.04.2010

Скупо к'о...

Приче о кајгани и светом Петру, преузете с Мреже:

Милан Шипка наводи да из израза није јасно "да ли је ту реч о кајгани светог Петра која је некога скупо стајала, или, пак, о некој кајгани која је скупо стајала самог светог Петра?"
По Шипки, прво тумачење је уверљивије, а израз потиче од Грка који имају пословицу "Скупа ли је кајгана светог Ђорђа" где је дошло до замене имена, будући да је код нас свети Петар познатији него код Грка.
А легенда која објашњава овај израз казује да је неки дечко у Пафлагонији начинио светом Ђорђу кајгану и однео му је у цркву. Уто наиђоше четири трговца да се помоле Богу и угледавши кајгану, не могаху одолети и поједоше је. Али светац учини чудо и трговци не могоше изићи из храма док сваки од њих није положио по један велики златник. Када су напокон изашли из храма, рекоше: "Свети Ђорђе, много ти је скупа кајгана; никад је више од тебе нећемо куповати".
Друго тумачење каже да су Исус и свети Петар ишли светом да кушају људе, а уз то "Христос куша Петра свога". Једне вечери заноћили су код сиромашне удовице која је имала много нејаке деце. Она их лепо дочека и понуди им кајгану за вечеру. Исус се захвали и не хтеде кушати кајгане, већ оде на сламу да спава, упозоривши светог Петра да не једе кајгану коју је удовица спремила деци. Али, гладни Петар не послуша Исуса већ се дохвати кајгане и хтеде је појести, али се она у истом часу окамени тако да је није могао јести.
Ујутро Исус облапорном Петру изрече тешку покору тако да је Петар морао да проси по селу да би прехранио удовичину дечицу и то све док се Исус не врати и не затекне децу живу и здраву. Након повратка, Исус упита Петра "Је л' све добро па да те опраштам?", а Петар, изможден рече (по песми Ј. Ј. Змаја):
"Све је добро, милом теби хвала!
Ал кајгана скупо ме је стала."
По другој верзији ове приче, свети Петар је добио дебеле батине од неког домаћина код којег је заноћио заједно са Христом, зато што је, не питајући га, спремио и појео кајгану.


Apokrifna priča kaže da su Isus i sveti Petar prenoćili kod nekoga seljaka, koji ih nije ponudio večerom pa su legli gladni. Zato je, ne mogavši zaspati, u gluho doba noći sveti Petar ustao, ukrao nekoliko jaja i napravio kajganu. Kad se najeo, mirne duše i želuca legao je kraj Isusa. No škrtac je primijetio krađu i lopova pa ga je nekoliko puta za kaznu dobrano kolcem pomilovao po leđima. Zato je sveti Petar probudio Krista i predložio mu da zamijene mjesta, bojeći se što će mu seljak još učiniti. Isus je, ništa ne znajući, pristao. Ali domaćin se tada sjetio da je izdevetao samo jednoga, a da su obrok vjerojatno podijelili, pa je opet ustao i raspalio po onom drugom, tj. ponovo po svetom Petru. Tako je on, posve zasluženo, dvaput platio svoj grijeh.
stasava stasava 18:55 18.04.2010

holesterol

Uteha za ljubitelje kajgane ili omleta-rezultati najnovijih dugogodisnjih istrazivanja pokazuju da nije tacno da jaja, tj. zumanca uticu na povecanje holesterola. Zato, opustite se i uzivajte.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:08 19.04.2010

Re: holesterol

Bila su se pojavila i neka jaj sa zelenim žumancetom, koja kao imaju smanjeni procenat neznamtijačega i povoljno utiču na holesterol. Samo, kako bi ih jeo onako zelena, i da je to tačno?
dolybell92 dolybell92 19:00 18.04.2010

u ponoć...

dolybell92 dolybell92 19:11 18.04.2010

Jednostavno...

* 8 eggs
* 6 sprigs of fresh thyme (leaves only)
* 1/4 cup sour cream
* 1/2 cup shredded parmesan
* 1 garlic clove, crushed
* 25g butter
* Cracked black pepper

Crack the eggs into a bowl and whisk to combine. Then whisk in fresh thyme, sour cream and garlic. Heat a large frying pan over medium heat, add the butter to the pan and move it around while it melts. Once bubbling, add the egg mixture and (very important!) with a wooden spoon stir slowly and constantly over the heat until almost cooked. Once it looks like it’s almost cooked, remove from the heat and continue to stir for 30 seconds.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:11 19.04.2010

Re: Jednostavno...

Evo jednog recepta za priliku kada nekog želite da iznenadite

Kajgana sa dimljenim lososom

Ingredients
1/4 pound sliced smoked salmon
12 eggs
1/2 cup heavy cream
Salt and freshly ground black pepper
2 tablespoons butter
12 to 15 blades of fresh chives, finely chopped

Directions
Reserve 2 slices of salmon for garnish. Chop the remaining salmon into very small pieces.

Whisk your eggs and cream together. Add 1/2 of your chopped chives and season eggs with salt and pepper. Preheat a large nonstick skillet over medium heat. Melt butter in the pan and add eggs. Scramble eggs with a wooden spoon. Do not cook eggs until dry. When eggs have come together but remain wet, stir in chopped salmon. Remove pan from the stove and place on a trivet. Garnish the eggs with remaining salmon and chives and serve right out of the warm pan.

Note: If you are serving these eggs with the other recipes provided as a brunch, a platter of store bought fruit filled dainties will complete your elegant brunch. Allow 1 dainty per person but halve dainties so that guests may mix and match varieties.


mostarac mostarac 19:23 18.04.2010

Hm

Ove slike deuju sve lepo, ali brate sterilno.
Kajgana se najlepse jede iz tave u kojoj se przi, pa lepo umocis komadom hleba.
Milina jedna.
dolybell92 dolybell92 00:38 19.04.2010

Re: Hm

mostarac
Ove slike deuju sve lepo, ali brate sterilno.
Kajgana se najlepse jede iz tave u kojoj se przi, pa lepo umocis komadom hleba.
Milina jedna.




Za hleb se snađi...
maca22 maca22 20:06 18.04.2010

Tema i slike

awwwwwwww
dexter92 dexter92 20:16 18.04.2010

Bogte

Al se od ovog ogladni...
bocvena bocvena 20:43 18.04.2010

Šmrc.

Napisah sve što znam o jajima i na objavi...i nestade.

itsallchemistry itsallchemistry 21:31 18.04.2010

moja omiljena jajca ;)

Ja najvolijem kajganu u koju narezem samo perca mladog luka. (Prvo ih samo malo proprzim a onda sunem jaja). mmmmmm
Ako nemam mladi luk, onda koristim obican crni.

Dobri stari studentski dani... :)
dirtyharry dirtyharry 21:37 18.04.2010

Dobar blog

gazda Milutine. Nikako da nađem sliku kajgane sa frankfurter viršlama ali nema veze, evo, nađoh ovo kao zamenu.

mariopan mariopan 22:04 18.04.2010

Re: Dobar blog

Slušaj Milutine!

Nije lepo da tako pišeš u ovo doba kada sam ja gladna i crknuta od posla...pročitala sam samo do onog kremiranog povrća i ne merem dalje odoh do kujne ali moram da ti kažem da nije lepo gladnom narodu i umornom naterivati poriv da odu do kujne i prave kajganu sa sočnom i debelom crvenom paprikom i sirom koji se samo topi...i pavlakom? Ili ne?I za salatu malo ljutog ajvara? Odoh , jako žurim.

E, kad to obavim dolazim da čitam dalje, da znaš, ni do pola nisam stigla.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:15 19.04.2010

Re: Dobar blog

ovo kao zamenu

Navukao si mi osmeh na lice

NNN NNN 22:15 22.04.2010

Re: Dobar blog





Super blog!
Obožavam kajganu, samo što sam količinu od tri jajeta isprženih na domaćoj adidas-slaninici (i eventualno neki luk, kobaja...), smanjio na jedno jaje.
Ustvari, to jaje ("pržim jaje" mi je izgovor da svašta ispržim i dodam jedno jaje, pa mi dođe više kao izgovor da se ožderem.

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:02 23.04.2010

Re: Dobar blog

Može jedno jaje - na pljeskavici
mikele9 mikele9 22:58 18.04.2010

Belance i žumance

su sastojci od kojih se pravi kajgana. Ako se to zajedno dobro (300 puta) umuti onda to nije kajgana, možda omlet ili nešto slično. Obična tz seljačka kajgana se pravi tako što se u tiganj sa uzavrelom mašću ili uljem razbiju jaja i kad belance počne da se zgušnjava, viljuškom (varjačom) se u tiganju smuti sa žumancem i onda dobijamo kajganu u kojoj imamo i belo i žuto vidljivo i ukusno.
mariopan mariopan 23:05 18.04.2010

Re: Belance i žumance

mikele9
su sastojci od kojih se pravi kajgana. Ako se to zajedno dobro (300 puta) umuti onda to nije kajgana, možda omlet ili nešto slično. Obična tz seljačka kajgana se pravi tako što se u tiganj sa uzavrelom mašću ili uljem razbiju jaja i kad belance počne da se zgušnjava, viljuškom (varjačom) se u tiganju smuti sa žumancem i onda dobijamo kajganu u kojoj imamo i belo i žuto vidljivo i ukusno.

Tačno tako.
Pravo se razbiju jaja pa se malo čeka pa se onda malo meša ali sve se vidi i belo i žuto.

I onda su došli ovi moderni i izmislili nam kajganu sa raznim umućenim (ne izlupanim) jajima sa svaštanešto unutra a kajgana ona seljačka je baš ovakva
Ja sve probala i sve mi se svidzaju, i ove i one
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:21 18.04.2010

Re: Belance i žumance

mikele9
su sastojci od kojih se pravi kajgana. Ako se to zajedno dobro (300 puta) umuti onda to nije kajgana, možda omlet ili nešto slično. Obična tz seljačka kajgana se pravi tako što se u tiganj sa uzavrelom mašću ili uljem razbiju jaja i kad belance počne da se zgušnjava, viljuškom (varjačom) se u tiganju smuti sa žumancem i onda dobijamo kajganu u kojoj imamo i belo i žuto vidljivo i ukusno.


tacno tako mikele

E sad, kolicina razbijenih jaja zavisi od:

1. godina onih koji jedu kajganu
2. koliko ljudi jede
miloradkakmar miloradkakmar 23:26 18.04.2010

Kvočka!?

Šta ćeš lakše nego skoknuti do kokošinjca kada kvočke zakokodaču i nedugo zatim poslužiti gladno domaćinstvo ukusnim doručkom.

Sa tim jajima dobili bi i malo ( potencijalnog) mesa.
Bolje je sačekati da se izlegu pilići.

P. S. Izvini , gazda Milutine, ovo sam morao da primetim kako bi ljubitelji kajgane znali šta jedu.
Preporuka za tekst i temu. ( Valjda će me ovo izvući)
dolybell92 dolybell92 00:20 19.04.2010

Re: Kvočka!?

miloradkakmar
Šta ćeš lakše nego skoknuti do kokošinjca kada kvočke zakokodaču i nedugo zatim poslužiti gladno domaćinstvo ukusnim doručkom.

Sa tim jajima dobili bi i malo ( potencijalnog) mesa.
Bolje je sačekati da se izlegu pilići.


Milutin Milošević Milutin Milošević 08:16 19.04.2010

Re: Kvočka!?

Sa tim jajima dobili bi i malo ( potencijalnog) mesa.

Misliš: stara koka - dobra juha?
loader loader 00:16 19.04.2010

Odlična tema :)

Volim kajganu, volim ponekad i da spravljam kajganu, kajgana je jedno od najboljih rešenja - relativno lako se sprema, a ukusna je :)
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:31 19.04.2010

Trol

Znam da je ovo sto cu da napisem cista jeres, drustveno-politicki-skautski neprihvatljivo ali...kajgana koja nije napravljena na svinjskoj masti samo lici na kajganu. Citam i ja novine i znam da se sa takvom kajganom ne moze doziveti stota, ali ko dozivi a nije probao umrece a da ne zna sta je prava kajgana.
Mića Marković Mića Marković 02:01 19.04.2010

Re: Trol

zadnjapetoletka
Znam da je ovo sto cu da napisem cista jeres, drustveno-politicki-skautski neprihvatljivo ali...kajgana koja nije napravljena na svinjskoj masti samo lici na kajganu. Citam i ja novine i znam da se sa takvom kajganom ne moze doziveti stota, ali ko dozivi a nije probao umrece a da ne zna sta je prava kajgana.

Cekao sam, kad ce neko da ukaze na sustinsku razliku u pravljenju kajgane.
Zadnja petoletka je rekao sustinu.
mlekac mlekac 02:28 19.04.2010

Re: Trol

zadnjapetoletka
Znam da je ovo sto cu da napisem cista jeres, drustveno-politicki-skautski neprihvatljivo ali...kajgana koja nije napravljena na svinjskoj masti samo lici na kajganu. Citam i ja novine i znam da se sa takvom kajganom ne moze doziveti stota, ali ko dozivi a nije probao umrece a da ne zna sta je prava kajgana.


Moja nana je najbolje volela da nasece slaninu 'na debelo', pa ubaci u nepodmazan tiganj, da pocne da se topi sama od sebe, e kad se lepo uprzi, ona je na to ubacivala jaja pa mutila.

To je za mene ostala najbolja kajgana na svetu (dok sam jos smela da je jedem)
dolybell92 dolybell92 05:16 19.04.2010

Re: Trol

zadnjapetoletka
Znam da je ovo sto cu da napisem cista jeres, drustveno-politicki-skautski neprihvatljivo ali...kajgana koja nije napravljena na svinjskoj masti samo lici na kajganu. Citam i ja novine i znam da se sa takvom kajganom ne moze doziveti stota, ali ko dozivi a nije probao umrece a da ne zna sta je prava kajgana.


Šta će ti stota bez kajgane na masti (ili buteru) ?

Ko nema iskustva sa pranjem sudova
podmazanih tzv. suncokretovim uljem i podmazanih mašću ili buterom,
taj nema pojma šta je zdravije.


Milutin Milošević Milutin Milošević 08:21 19.04.2010

Re: Trol

Evo stare garde da potvrdi istinu.

Da, vaistinu, na masti se spremalo. Drugog nije ni bilo. Nažalost, danas je sve manje ima
dolybell92 dolybell92 05:24 19.04.2010

Dobar jutar





Milutin Milošević Milutin Milošević 08:26 19.04.2010

Re: Dobar jutar

Svako jutro jedno jaje
organizmu snagu daje

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:43 19.04.2010

I ovo je Kajgana

Boško Kajganić-Kajgana(1949), čuveni golman Crvene Zvezde. Rezerva Olji Petroviću na klupi Crvene zvezde, još jedan bolji golman od Petrovića. Kajganić je iz Zvezde otišao u Tursku, gdje je briljantno branio i u jednoj sezoni se proslavio. Pre Turske branio za Slogu iz Kraljeva, za dlaku koja se zvala Crvenka nisu se plasirali u Prvu ligu SFRJ, valjda 1972/73, celo drugo poluvreme Kajgana je proveo na centru, ali džaba, samo 4:1 i falio im je još jedan gol, jer je u Crvenki Sloga izgubila sa 3:0. Bio lep kao APOLON, devojke su se otimale za njega. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći, vozeći se iz Istambula za Beograd. U dvadeset prvoj Biljana mu je rodila Ivanu, tri godine kasnije Ognjena. Biljana je sada advokat. Po mnogo čemu čuvena. Imala je samo dvadeset pet godina kada joj je Boško poginuo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:33 20.04.2010

Re: I ovo je Kajgana

Čuveni Boško. Uvek zastanem kod njegovog spomenika na Novom groblju

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana