Kultura| Nostalgija| Umetnost| Život

A great day in Harlem

Ivan Blagojevic RSS / 20.04.2010. u 14:21

 

A great day in Harlem
A great day in Harlem
Tih dana kada je nastala ova najpoznatija džez fotografija  ja sam se već otrgao uticaja oca i duboko zavaljen u majčinoj materici živeo svoj društveni život fetusa. Dok su jula 1958. godine tačno u 10 sati  najznačajniji umetnici zlatnog doba džeza strpljivo pozirali fotografu Esquire magazina Art Kane-u uz znatiželjnu gomilu prašnjave dece Harlema, ja sam maštao da bezbrižnost statusa fetusa zamenim stresnom direktorskom funkcijom Nišville jazz festivala i jednog dana pozovem u goste sve preživele džezere sa fotografije. Dok sam se ja upinjao da postanem direktor, većina umetnika sa ove slike otišla je u legendu. A na fotografiji su Izmedju ostalih i Count Basie, Art Blakey, Buck Clayton, Roy Eldridge, Art Farmer, Bud Freeman, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Coleman Hawkins, Gene Krupa, Charles Mingus, Thelonious Monk, Gerry Mulligan, Jimmy Rushing, Pee Wee Russell, Horace Silver, Ernie Wilkins, Mary Lou Williams, Lester Young...
Golson, Farmer, Ware i Blakey
Golson, Farmer, Ware i Blakey

Nisam mogao mnogo da biram - ali ni da se žalim jer mi je ostao veliki Benny Golson. Inspirisan nastankom ove fotografije, 1995. godine producent Jean Bach je snimio odličan istoimeni dokumentarni film (nominacija za Oskara), a 2004. godine Stiven Spilberg je snimio film "Terminal" (sa Tomom Henksom i Ketrin Zitom Džouns u glavnim ulogama) čija radnja se vrti upravo oko "Veličanstvenog dana u Harlemu", a u kojem Viktor Navorski (Tom Henks - inače najpoznatiji holivudski pravoslavac) doleće na njujorški aerodrom iz svoje (izmišljene) istočnoevropske zemlje Krakozije. Ali dok je njegov avion bio u vazduhu - u Krakoziji dolazi do državnog udara, pa njegov pasoš postaje nevažeći i on ostaje zarobljen na terminalu jer ne može ni da udje u USA, ali ni da se vrati. Bezbedonosne agencije grozničavo ispituju motiv njegovog dolaska i "puštaju filmove" o sadržaju limene kutije od koje se ovaj ne razdvaja, a u koj u kojoj se, u stvari, nalazi "Veličanstveni dan u Harlemu" isečen iz nekog časopisa. Naime, Viktorov pokojni otac, veliki ljubitelj džeza (sa druge strane gvozdene zavese) došao je kao mlad
Benny Golson - 14.08. na Nišvilu
Benny Golson - 14.08. na Nišvilu
ić do ove fotografije koju je poštom slao na potpis jednom po jednom akteru, a oni mu je potpisanu vraćali na isti način. Za njegovog života nepotpisan je ostao samo jedan džezer, te Viktor (Henks) dolazi u USA samo da ispuni očev amanet i dobije autogram - i to upravo legendarnog Benny Golsona.
Kada 14. avgusta, u svojoj 82. drugoj godini nastupi na Nišville jazz festivalu, Benny Golson će postati najstariji učesnik svih dosadašnjih festivalskih izdanja. Pratiće ga Kelag big band iz Austrije, a u ulozi Golsonovog menadžera pojaviće se proslavljeni jugoslovenski džez (i ne samo džez) promoter Aleksandar Živković (koji godinama živi u Parizu) - tvorac "Njuporta u Beogradu" - manifestacije iz koje je nastao Beogradski jazz festival. Njih dvojica zajedno imaće tada tačno 161 godinu.
Biografija Benny Golsona (na fotografiji - prvi sa
Tom Hanks u Terminalu
Tom Hanks u Terminalu
leve strane u vrhu stepenica) je impresivna: Još kao srednjoškolac svirao je sa tadašnjim mladim nadama među koji su i John Coltrane, Red Garland, Jimmy Heath, Percy Heath, Philly Joe Jones, Red Rodney. Po diplomiranju je svirao u orkestrima koje su vodili Tadd Dameron, Lionel Hampton, Johnny Hodges, Earl Bostic, Dizzy Gillespipe, Art Blakey (legendarni Jazz Messengers). Sa trubačem Artom Farmerom vodio jedan od najznačajnijih bop sastava Jazztet, a autor je velikog broja kompozicija koje su postali džez standardi (Killer Joe, I Remember Clifford, Along Came Betty, Stablemates, Whisper Not, Blues March, Five Spot After Dark, Are you Real?), a komponovao je i aražnirao za mnoga imena džeza, klasike, pop i rok muzike (Count Basie, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Mama Cass Elliott, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Shirley Horn, David Jones and the Monkees, Quincy Jones, Peggy Lee, Carmen McRae, Anita O'Day, Itzhak Perlman, Oscar Peterson, Lou Rawls, Mickey Rooney, Diana Ross, The Animals i Eric Burdon, Mel Torme, George Shearing, Dusty Springfield...). Autor je muzike za TV i film (M*A*S*H, Mannix, Mission Impossible, Mod Squad, Room 222, Run for Your Life, Des Femmes Disparaissent, The Partridge Family, Bill Cosby show, The Karen Valentine Show, TV specijali za ABC, CBS and NBC, BBC...pa i za film Terminal u kojem se i pojavljuje).
Kada pozovete muzičare tog doba, kao organizator uvek rizikujete da se oni u mežuvremenu doslovce presele u legendu, a vi ostanete bez zvezde. Izuzetak je ako im se dogodi džezerska "sveta smrt", odnosno ako se ugase na stejdžu tokom svirke. Tada festival dobije veći publicitet od realno pripadajućeg. To nam se umalo nije dogodilo2007. sa Ike Turnerom koji je u zadnji čas otkazao nastup i predoziran zaspao večitim snom u svom domu.
Naravno da se uzdamo u dugovečnost i odličnu formu i u poznim godinama Benny Golsona. Samo tako će publika Nišvila na trenutak udahnuti atmosferu jednog veličanstvenog dana u Harlemu. Čak i kada poslednji sa fotografije preraste u neki novi fetus , legenda o atmosferi crno belog dana u Harlemu nastaviće da svedoči o najblistavijem periodu džez umetnosti i mamiti njene istinske ljubitelje da poput Toma Henksa na trenutak, terminalom Nišvilske livade u Tvrđavi ušetaju direktno u prašnjav sjaj ulice i okruženja u Harlemu.

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikimedic mikimedic 21:40 20.04.2010

A great day in Nis

Are you real?

14. avgust 2010.

Benny Golson i Nis.

Nis je to zasluzio.Gledacu da budem tamo. Hvala gospodine Blagojevicu.

libkonz libkonz 23:38 20.04.2010

Hvala za tekst

bilo je zadovoljstvo čitati ga.
film ću obavezno pogledati, a šta reći za fotografiju?
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 09:47 21.04.2010

I remember Clifford!

Ivane! Svaka cast!

Bicu i ja u Nisu!!!
pape92 pape92 10:22 21.04.2010

na mojoj polici...

...mada bez ijednog potpisa. Čestitam za Golsona!
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 16:02 21.04.2010

Re: na mojoj polici...

...mada bez ijednog potpisa. Čestitam za Golsona!




... e pa Pape, tebi je ova slika propusnica za Nisville terminal, a lično ću se potruditi da 14. 08. dobijes Golsonov potpis (ovo nije slučaj "jedan ko nijedan"!).
pape92 pape92 18:48 21.04.2010

Re: na mojoj polici...

Kiša vetar i mraz, neće me sprečiti. Javiću se blagovremeno. Hvala!
thinlineman thinlineman 22:16 21.04.2010

A great day in Harlem

Benny Golson roll on...ko nije citao,obavezna lektira za ovo leto-Jazz,Toni Morrison
marooned marooned 23:47 22.04.2010

A, jel' mogu ja nešto...

Po meni, neprevaziđena

[youtube]http://www.youtube.com/watch#!v=558bTG0D-xg&feature=related[/youtube]
Strongman Strongman 00:59 23.04.2010

JBG

Par puta polazim da komentarišem... Odličan tekst velikog džez entuzijaste i prosvetitelja mnogih mlađih naraštaja. Dobro se vidosmo ono veče na izložbi. Zadnjiput bilo poodavno.

Preporuka kao vrata
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 16:30 23.04.2010

Re: JBG

Dobro se vidosmo ono veče na izložbi. Zadnjiput bilo poodavno


Pa ima 7 - 8 godina!!! U novom blogu (koji "kačim" od utorka)pominjem naš susret i dogovor o tvojoj pomoći oko nošenja Solomona Burke-a.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana