Kultura| Nostalgija| Umetnost| Život

Slatka ptica mladosti

Ivan Blagojevic RSS / 28.04.2010. u 13:11

Jolly boys
Jolly boys
Neki dan sam na izložbi mladih slikara posle mnogo godina sreo Strongmena i dogovorili smo se da učestvuje u specijalnom performansu na otvaranju Nišvilla, tj. podizanja na binu 200 kilograma teškog Solomona Burke-a. Dakle, Strongmen će uskočiti umesto hidraulične dizalice, predviđene ugovorom za podizanje Kralja Soula (sa kraljevskim tronom) na binu.
Konstatovali smo da ćemo teško ponovo zajedno igrati basket i kao glavnog krivca označili smo kolena - Strongmen zbog kilograma, ja zbog godina... Našoj stračkoj depresiji pridodali smo i jadikovke zbog propadanja kultnog basket terena na Filozofskom fakultetu - sastavnog dela naše slatke mladosti.
Pre nego što sam kao mladi pozorišni reditelj skrenuo ka avangardi bilo je normalno da prođem uobičajenim putem klasičnog teatra. Da bi dobio na ritmu uobičavao sam da štrihujem slavne pisce. Retki su bili koji se nisu rasplinjavali u ponavljanju tema i replika.
Tenesi Vilijams je bio jedan od njih. Tih dana (a reč je o početku osamdesetih) bio je aktuelan jer se ugušio poklopcem kapi za oči (zvanično: odvrnuo je poklopac, rutinski ga pridržao usnama, zabacio glavu da stavi kapi, i ... toliko mu beše), pa sam pročitao čitav njegov opus i izbor suzio na "Tramv
Petar Miljković (1916)
Petar Miljković (1916)
aj zvani želja" i "Slatku pticu mladosti".
Zbog glumačke podele odabrao sam da režiram "Tramvaj zvani želja" (sirovost Marlona Branda i "bacanje bisera pred svinje" Vivijen Li), jer se nisam usudio da skraćujem "Slatku pticu mladosti" (u čijoj su se filmskoj verziji proslavili mladi Paul Newman i vremešna Geraldina Paige). A nju je Tenesi Vilijams napisao 1959. godine kada sam se rodio i bilo je prerano da osetim smisao prolaznosti.
Istog dana kada je pao dogovor sa Strongmenom, najverniji posetilac Nisvilla (pratio svih XXVI izdanja), sudija FIDE, gospodin Perunović (1937) predstavio mi je dobrog prijatelja svog oca koji se priprema da istrči maraton. Vitalni gospodin preda mnom je demonstrirao kratak sprint u mestu sa visoko podignutim kolenima. Oprezno sam ga upitao koje je godište."Ja, Petar Miljković rođen sam1916. godine", rekao mi je i izvinio se jer mora da se javi na mobilni telefon. Zamolio sam ga da mi da broj svog mobilnog jer želim da bude najstariji posetilac predstojećeg izdanja Nišville jazz festivala, a on je nastavio da me iznenadjuje izjavom da je on
Uhvatio pticu mladosti
Uhvatio pticu mladosti
pevao i džez i to od 1934. godine sa grupom "Jolly Boys" najčešće u hotelu Union u Niškoj Banji, ali i na gostovanju u hotelu "Argentina" u Dubrovniku.
Setio sam se da Miša Blam upravo završava knjigu "Istorija džeza u Srbiji", a da su upravo "Jolly Boys" jedna od najstarijih džez grupa kod nas. Pitao sam u neverici džezera maratonca da li se seća imena članova benda, a on mi je kao iz topa nabrojao imena: Rafilo - Raka Blam, Boško Bošković - Glista, Mirko Marković (bendžoista rođen u Prokuplju, emigrirao u USA), Isa (čijeg se pravog imena više ne seća), a tu su bila i dvojica ruskih emigranata Viktor Konstrumin i Kolja. Seća se da je sa "Jolly Boys" pevao "Zračak viri kroz grančice", "Balalajka", "Mona Vana" ...a da su mu Nemice u Dubrovniku ubacivale u džep ključeve svojih soba ("šta da radim - morao sam!"). Kaže i da je u Dubrovnik otišao bukvalno bez ikakvog prtljaga, a da se odande vratio sa šest kofera. Pokazao mi je gde je bio f
Niški korzo - 1938
Niški korzo - 1938
udbalski stadion u Nišu (igrao levo krilo za Pobedu - preteča Radničkog, koji je osnovao njegov stariji brat Joksim, koji je i doneo prvu fudbalsku loptu u Niš), gde kafana "Amerikanac"...Ispričao mi je da je između ostalog završio za pogonskog inženjera, industijskog poslovođu, glumca (jedan od profesora mu je bio i Siniša Ravasi) i da sa pet visokih kvalifikacija ima najnižu penziju na Blakanskom poluostrvu, osnovao železničko Kulturno umetničko društvo "Konstantnin", odnosno "Stanko Paunović" (u kojem sam ja režirao svoju prvu predstavu - "Maratonce"). Obnavljač je Udruženja rezervnih vojnih starešina i osnivač na desetine društava u Nišu. Tridesetih se bavio i boksom (sparingovao prvaku Kraljevine Jugolsavije u lakoj kategoriji Josipu Devčiću), napravio ukupno pola miliona plovaka za ribolov od
Sećanje na Sremski front
Sećanje na Sremski front
čega je kupio bicikl, a zatim i Ami 6, kojim je prevalio skoro pola miliona kilometara.
Pozvao sam ga da dođe, donese fotografije koje poseduje i hitno pozvao Mišu Blama rekavši  mu da računa na promociji knjige na učešće poslednjeg člana benda. Miša mi je potvrdio da je njegov otac Rafailo - Raka (rođen 1910.) bio član tog benda, kao i svi muzičari koje je nabrojao maratonac.
Setio sam se da je gospodin Miljković rekao da sad trči kraće deonice ("samo 5.000 metara"), ali da bi za stoti rođendan pokušao da istrči dužu deonicu. Smesta sam pokupio patike, opremu i ne štedeći kolena odigrao žestoka dva sata košarke na asfaltu. Mlađanog legendarnog Benny Golsona, koji će u 82. godini zasvirati 14. avgusta na Nišvillu, iz VIP lože pratiće 95-godišnji Petar Miljković, nakon što optrči dva kruga oko niške Tvrđave.
Dečaci - multinstrumentalisti
Dečaci - multinstrumentalisti

Slatka ptica mladosti zelepršaće tada krilima u krošnjama niške Tvrđave, a ja ću se ponadati da ćemo Strongmen i ja voditi isti razgovor kao sa početka bloga o basketu, kada on bude imao godine kao Benny Golson, a ja - kao maratonac i prvi niški džez pevač Petar Miljković. A možda kao nekad odigramo i neki basket. Ako do tada i Strongmenu i meni ista ptica pomogne da održimo visoko kolena.

Atačmenti



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pape92 pape92 14:23 28.04.2010

u cvetu starosti

Artie Show je doživeo 94. godinu (a nije se pazio). Takođe je rekao dva prigodna citata: da sam znao da ću ovoliko da poživim, više bih obratio pažnju na zdravlje (da je pio kefir verovatno bi bio živ dan danas i imao tačno 100), i: stara dobra vremena nisu ništa bolja niti gora nego ova danas. Pod šta može da se podvedu i stara dobra vremena na basketu...
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 15:52 28.04.2010

Re: u cvetu starosti

Artie Show je doživeo 94. godinu (a nije se pazio). Takođe je rekao dva prigodna citata: da sam znao da ću ovoliko da poživim, više bih obratio pažnju na zdravlje

Mislim da je Artie Shaw u ovoj izjavi parafrazirao (zlobnici bi rekli "plagirao" jednog od pionira ragtime stila Eubie Blake-a koji je poživeo tačno 100 godina i 5 dana (7.02. 1883 – 12.02. 1983). Naime, jazz novinaru koji ga je pronašao kada je Eubie imao 97. godina, na pitanje kako objašnjava svoju dugovečnost kada se zna da je celog života pio, pušio i jurio ženske, Eubie je (sve praveći kolutove od dima cigare i izmedju dva gutljaja viskija) mangupski odgovorio "Da sam znao da ću ovoliko da poživim - više bi se pazio"!

Ovaj klip iz Johny Carson Show-a je snimljen neku godinu pre toga, a vredi ga odgledati i zbog Blake-ove duhovitosti ali i zbog njegove sjajne svirke na kraju gostovanja.
ladyhawk ladyhawk 15:21 28.04.2010

Petar Miljkovic-moj idol

A da napises ti scenario po ovoj zivotnoj prici, pa onda rezija,...
Ovakve price razgaljuju. Hvala ti.
Ivan Blagojevic Ivan Blagojevic 15:58 28.04.2010

Re: Petar Miljkovic-moj idol

Nije loša ideja. U svakom slučaju ova priča uliva optimizam. I što bi čika Pera rekao: "Svima vam želim da doživite stotu - i da me zovete na rođendan"!
muaddib92 muaddib92 17:33 28.04.2010

И мој идол..

Ово су више него драгоцена присећања и хвала Вам на овом посту. Веома је важно сачувати што више тога и радо бих читао наставак приче о Петру Миљковићу - по мојим искуствима, овакви људи не само да су ретки, већ и веома добро памте - а то су изузетно драгоцени извори: па сетите се само, ни Амери, који веоома држе до историје, гледе џез музике не дохватају баш нешто пуно даље уназад..
Још горе, што даље уназад све више њих је својатало тапију над нечим (сетимо се Скот Џоплина).
Честитам на Вашем ангажовању око Нишвила и пишите још, поздрав
mariopan mariopan 20:20 28.04.2010

Re: И мој идол..

Svaka čast gospodinu Miljkoviću
Hvala vam na ovoj divnoj priči iz bogatog i dugog života, rekla bih imao se rašta i roditi.
zeks92 zeks92 22:18 28.04.2010

a ja sam, danas u šesnaestici...

Neki dan sam na izložbi mladih slikara posle mnogo godina sreo Strongmena i dogovorili smo se da učestvuje u specijalnom performansu na otvaranju Nišvilla, tj. podizanja na binu 200 kilograma teškog Solomona Burke-a.


video Unf-a kako čačka uši urolanom kartom za autobus.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana