Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Roditeljstvo| Zdravlje

Sram Vas bilo Ministarstvo zdravlja!

udruzenje_roditelj RSS / 12.05.2010. u 19:20

 

 Piše: Dragana Soćanin, UG RODITELJ

 

880394_shame.jpg

Poštovani gospodine ministre,

 

Da li biste mogli, Vi ili neko od Vaših podanika da objasnite meni, ili Udruženju koje predstavljam, zašto Vas, osim kičme (nadam se brzom oporavku i uštedi para poreskih obveznika) boli uvo (da ne kažem mesto gde leđa gube svoje časno ime) za roditelje u ovoj zemlji?

 

Zašto su Vaši podanici (ili Vi, svejedno) odlučili da na Konkursu za projekte nevladinih organizacija i udruženja  za 2010. godinu koje je Vaše ministarstvo raspisalo, projektu Udruženja RODITELJ koji bi omogućio edukaciju mama savetnica za dojenje i stvorio preduslove za otvaranje SOS centra za dojenje, dodelite 0,00 (i slovima NULA) dinara?

 

Jel' smo mi šugavi, kužni, je l' dojenje zakonom zabranjeno? Čemu to, kada su Vam puna usta reformi, svetle budućnosti, kad onomad tapšaste po ramenu Krugolinu obećavajući joj divne uslove u porodilištima, porođaje kao san snova, „Bebi frendli“?  Ako je za skupe operacije potrebno da se ide u inostranstvo, jer ovde ni takve aparate a ni stručnjake nemamo, za dojenje je potrebna mama, par grudi, beba i mnogo ljubavi i podrške, pažnje i pomoći  – a to naše mame u porodilištu NE DOBIJAJU (ako bih opet da ulazim u polemiku oko toga, mislim da smo to apsolvirali, ako želite da se podsetite, posetite www.majkahrabrost.com, odeljak „priče iz porodilišta“).

 

Zašto nas, ministre, zamajavate osnivajući Radnu grupu za „Bejbi frendli plus“, gde ste i nas nesrećne predstavnike NVO sektora (GI Majka hrabrost, Bebac i UG RODITELJ) dovlačili da se rvemo s lekarima, kojima u glavama nije da mama treba da bude poštovana, da porodilište nije prasilište, a žena i beba imaju pravo na prirodnu ishranu (koja nam je kao sisarima predodređena i s kojom NIJE bilo problema dok se nisu multinacionalne kompanije dosetile da je sisa besplatna a da adaptirano mleko može da se naplaćuje). Pa suština programa „Bejbi frendli“ je podizanje procenta dojenja!

 

 Nezavisne evaluatorke su jasno i glasno rekle da kod nas nema „bejbi frendlija“ i da nijedno porodilište u Srbiji ne sme tako da se zove! Nema ga! I nemojte mi pominjati velike planove, jer dok se Vaš rahmetli „bejbi frendli“ povrati iz kliničke smrti, pa dok oživi pa proradi, znate li koliko će se hiljada beba roditi? Koliko će mama proplakati noćima jer ne može da doji, jer ne zna kako? I koliko će lepih parica da zarade kompanije trljajući zadovoljno ruke što može skupo da naplaćuje nešto što je, od onog što telo nas majki pravi, lošije „kolko možeš da vikneš“?


 Udruženje RODITELJ ne čine histerične mame ekstremisti koje žele da mašu sisama u javnosti i da druge ubeđuju u očigledno – da je majčino mleko najzdraviji, najbolji, najlakši i ako hoćete i najjeftiniji načn da beba započne život. Udruženje RODITELJ čine mame koje su upravo tako prošle, ostavljene izbezumljene u porodilištu, snalazile se same kako su znale (uglavnom uspevale uz pomoć interneta, podršku muževa i skupo plaćanje patronažnih sestara da dođu privatno i pomognu, iako su već od države plaćene da to rade).

 

 Mi se već 5 godiina trudimo da pomognemo svim onim izbezumljenim ženama koje doživljavaju najgore trenutke u porodilištima, kojima se obraćaju sa „ženo“, „broj taj i taj“ i urlaju: beba ti je gladna, masiraj se, ti nemaš mleka,  kakva si ti majka kad ne znaš da utešiš dete. Te iste ih otpuštaju iz porodilišta gde u našminkanim otpusnim listama piše „prirodna ishrana“ i gde umesto zamišljenog raja kod kuće nastaje pakao, jer niti beba zna da sisa, niti mama zna da doji. Tim mamama, osim časnih izuzetaka u porodilištima, poneke patronažne sestre i "Halo bebe", nema  ko da pomogne. Mi im pomažemo, kako znamo i umemo.

Za ovih pet godina, otkako smo prvi u Srbiji počeli da obeležavamo Svetsku nedelju dojenja (da bi priču popularisali u javnosti i podizali svest o ovom problemu), mnogo žena nam se javljalo, pitalo, kumilo da im pomognemo.  Smem glavu na panj da dam da o dojenju znamo više od mnogih zdravstvenih radnika, jer se oni (opet, čast izuzecima) time bave zbog plate, moranja, sad i bodova, a mi jer želimo. Ali, postavlja se pitanje naših kompetencija,  svesni smo da naše mame savetnice treba da prođu kvalitetu obuku da bi još bolje radile. Treba da nauče osnove rada s ženama koje su u psihološki najosetljivijem periodu, kada im se dešava najvažnija  promena u životu. I u toj našoj nameri imali smo veliku podršku upravo onog dela Vašeg zdravstvenog sistema koji vredi, a u koji Vi ministre nemate poverenje – ljudi koji se bave dojenjem, koji dele s nama istu energiju i entuzijazam.

 

Uz predlog projekta poslali smo Vam pisane podrške Servisa Halo beba( Gradskog zavoda za javno zdravlje), Batuta i na kraju UNICEF-a. Relevantne osobe iz UNICEF-a Srbija su nam direktno, više puta ponovile da će snažno podržati vršnjačke grupe podrške za dojenje, i da su one jedan od kriterijuma za procenu kvaliteta „bejbi frendlija“, onog koji je kod nas pokojni. I čije revizije ne bi ni bilo da Vašu pomoćnicu Elizabet Paunović nije bilo sramota što smo se na nekoj konferenciji u belom svetu obrukali pričajući kako imamo „bejbi frendli“ a ni 10 posto beba ne dobije da doji ubrzo posle rodjenja.  Pa džaba mi toliko larmamo, da nju nije bilo stramota, ni te nesrećne Radne grupe (u kojoj lekari, viša bića, uglavnom s visine gledaju na nas NVO-ovce, niža bića, koja im smetaju i zabadaju prst u oči) ne bi bilo.

 

Lepo je gospodine ministre što Vi želite da ministarstvo podrži mlade narkomane i njihove porodice, simpozijume i škole koje održavaju Vaše kolege lekari, vaspitni rad s decom i priču o prevenciji bolesti.

Ali, ta deca moraju prvo da se RODE (a poželjno je kad su se rodila i da doje, ili će možda ministarstvo da plaća sve te kutije adaptiranog mleka).

Sram Vas bilo ministre!

 

 

Edit:

 

ostali smo duzni malo vise informacija:

- nas sajt: http://roditelj.org

- malo vise o nasim radom vezanim za promociju dojenja: 

- http://www.roditelj.org/aktivnosti-i-projekti/godisnje-akcije/nedelja-dojenja/ - tu su linkovani i izvestaji sa dogadjaja.
 
- i spisak projekata koje je ministarstvo podrzalo:
 

http://www.minzdravlja.info/downloads/2010/Maj/Maj%202010%20Odluka%20NVO.pdf  edit2:Dodali smo i pisane preporuke za projekat, pogledajte, obavezno! 



Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 19:29 12.05.2010

.

Lepo je gospodine ministre što Vi želite da ministarstvo podrži mlade narkomane i njihove porodice,

pa da, narkomani su sami krivi ko im jebe mater....

stidite se vi gospodjo socanin.

odakle vama ideja uopste da ste vi jedini bogom dani da primate donacije od ministarstva zdravlja?
lingamanovic lingamanovic 19:33 12.05.2010

Re: .

Promasili ste temu...
mlekac mlekac 19:34 12.05.2010

Re: .

antioksidant
Lepo je gospodine ministre što Vi želite da ministarstvo podrži mlade narkomane i njihove porodice,

pa da, narkomani su sami krivi ko im jebe mater....

stidite se vi gospodjo socanin.

odakle vama ideja uopste da ste vi jedini bogom dani da primate donacije od ministarstva zdravlja?


Svakome je svoja muka najteza, to je tacno, ali, iskreno, ne cini li vam se da narkomani JESU sami krivi za to sto ih snalazi?

Ljutite se koliko hocete, ali to 'pranje ruku' od sopstvene odgovornosti kada su bolesti zavisnosti u pitanju ne prihvatam.
seceranac seceranac 19:44 12.05.2010

Re: .

antioksidant
Lepo je gospodine ministre što Vi želite da ministarstvo podrži mlade narkomane i njihove porodice,

pa da, narkomani su sami krivi ko im jebe mater....

stidite se vi gospodjo socanin.

odakle vama ideja uopste da ste vi jedini bogom dani da primate donacije od ministarstva zdravlja?



bilo bi lepo videti malo vise detalja o organizaciji RODITELJ (koliko ima clanova, njihove kvalifikacije, izvestaje o radu u zadnjih dve godine, finansijske izvestaje) i o projektu o kome je ovde rec, kao i o tome da li je i ko je dobio sredstva ministarstva na konkursu i za koje projekte.

Ovako bez ikakvih podataka sve izgleda kao licna borba i prepirka
antioksidant antioksidant 19:58 12.05.2010

Re: .

ne cini li vam se da narkomani JESU sami krivi za to sto ih snalazi?

ne cini mi se
antioksidant antioksidant 19:58 12.05.2010

Re: .

Promasili ste temu...

pa da, tema je da ste izvisili za kintu a narkomani nisu
kleinemutter kleinemutter 19:59 12.05.2010

Re: .hm

Narkomani nisu sami krivi zato sto su postali narkomani. Ponavljam, krivo je drustvo, sto nije organizovano, krive su skole sto se malo time vise ne bave i pre svega roditelji te dece su jako nesrecni sto imaju od narkomanije obolelo dete.

Svakom je njegova muka najteza. Mislim da bi drustvo i relevantna ministarstva , a ima ih ukupno tri, trebali da se bore sa narkomanijom pre nego sto zadesi neko dete.

Sto se tice dojenja , mislim da su trebali da odobre projekat.
Ali u 21 veku , za vreme vladavine ovog istog ministarstva, mame bolesne dece u jednoj beogradskoj klinici nisu dobijale hranu , iako su imale uput majke pratioca.procitajte kod krugoline, kojoj hvala jos jednom sto je pomogla da te zene pocnu tamo da dobijaju hranu.
Sta vise reci.....
mlekac mlekac 20:08 12.05.2010

Re: .hm

kleinemutter
Narkomani nisu sami krivi zato sto su postali narkomani.


Vas stav, vase glediste.

Znam samo da je daleko veca kampanja protiv narkomanije nego za prirodnu ishranu beba - a to, bojim se, dovoljno govori o tome u kakvom drustvu zivimo.

<_<
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:36 12.05.2010

Re: .

http://www.roditelj.org/

http://www.minzdravlja.info/downloads/2010/Maj/Maj%202010%20Odluka%20NVO.pdf

nije problem u tome ko je dobio sredstva, niti mislim da nisu zaslužili. bruka je što mi pet godina radimo nešto što je itekako deo njihovog posla. bruka je što nas zavlače nekim radnim grupama o "bebi frendli" čiji smo vrli članovi, a ovakav projekat prođe neopaženo.
i da se razumemo, pogledajte iznose dodeljenih sredstava. ne kukamo mi zbog novca, u najboljem slučaju bi nam bilo "udeljeno" 20-tak hiljada dinara.


Gonzo92 Gonzo92 20:46 12.05.2010

Re: .hm

mlekac

Znam samo da je daleko veca kampanja protiv narkomanije nego za prirodnu ishranu beba - a to, bojim se, dovoljno govori o tome u kakvom drustvu zivimo.


Vi mislite da se u drugim (razvijenim zemljama) daleko vise govori o dojenju nego o narkomaniji?
BigBadWolf BigBadWolf 21:05 12.05.2010

Re: .hm


krive su skole sto se malo time vise ne bave.


Jeste, i nastavnici koji na odmorima ispijaju kafe umesto da rade deci testove na drogu.

Jel su skole krive sto u 21. veku osnovci i srednjoskolci umesto zdravstvenog vaspitanja imaju veronauku? Sto je bezgresno zacece djeve Marije bitnije nego savremena sredstva kontracepcije i prevencija narkomanije?I kako Vi predlazete da se skole "malo vise bave time"?

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 21:06 12.05.2010

Re: .

da dodam za one koji nisu upućeni: daleko od toga da se bavimo samo dojenjem, ali eto, po tome smo prepoznatljivi. pet godina za redom obeležavamo svetsku nedelju dojenja BEZ KINTE, podržavamo i pomažemo majkama koje doje i koje imaju poteškoća sa dojenjem itd... da ne dužim ovde, svi nas podržavaju, unicef, halobeba, sekretarijat za zdravstvo, itd...
samo ministarstvo zdravlja NIKADA nije ni DINAR dalo, daju na kraju pisanu podršku, ali kintu NIKAD. i nismo se žalili, e sve DO SADA!
uporedo sa halo-bebom mi smo ti koje majke zovu i u 10h uveče da traže pomoć.
a beli telefon, ne znam za šta im služi.
seceranac seceranac 21:13 12.05.2010

Re: .

udruzenje_roditelj
http://www.roditelj.org/

http://www.minzdravlja.info/downloads/2010/Maj/Maj%202010%20Odluka%20NVO.pdf

nije problem u tome ko je dobio sredstva, niti mislim da nisu zaslužili. bruka je što mi pet godina radimo nešto što je itekako deo njihovog posla. bruka je što nas zavlače nekim radnim grupama o "bebi frendli" čiji smo vrli članovi, a ovakav projekat prođe neopaženo.
i da se razumemo, pogledajte iznose dodeljenih sredstava. ne kukamo mi zbog novca, u najboljem slučaju bi nam bilo "udeljeno" 20-tak hiljada dinara.


hvala na linkovima

izgleda da je dobio i kurta i murta pare pod uslovom da organizuje neku jedenku i pijanku na koji verovatno pozivaju nekog iz ministarstva
_______________________________________________________________________

od svih uglavnom beskorisnih "projekata" meni je najzanimljivije ovo:

Komora mladih Beograd - Prevencija melanoma u marginalnim podrucjima - 205 000,00 (dobili sve sto su trazili)

ne znam kako se oni uklapaju u pricu o zdravlju i melanomu niti mi je jasno sta su "marginalna podrucja" ali evo malo vise o njima:

JCI Beograd (Junior Chamber International Beograd)

Komora mladih?

Komora mladih (JCI) jeste međunarodna organizacija mladih preduzetnika i lidera u svojim profesijama od 18 do 40 godina koji žele da komuniciraju, da uče i da unapređuju sebe, kako bi postali bolji lideri i kako bi stvarali pozitivne promene...

EDIT: Evo sta im je najvaznije desavanje koje su na svom sajtu okacili
Gonzo92 Gonzo92 21:20 12.05.2010

Re: .

Komora mladih (JCI) jeste međunarodna organizacija mladih preduzetnika i lidera u svojim profesijama od 18 do 40 godina koji žele da komuniciraju, da uče i da unapređuju sebe, kako bi postali bolji lideri i kako bi stvarali pozitivne promene...


kakvi carevi

P.S. Pazi ovo:




Misija ''Sveopšti mir''

San osnivača bio je otvaranje mogućnosti koje će formirati snažne, pozitivne ličnosti i građanski osećaj, ne samo za društva, gradove i države, nego za celokupan svet.


Ovo mu dodje nesto kao jogi letaci.
seceranac seceranac 21:29 12.05.2010

Re: .

Gonzo92
Komora mladih (JCI) jeste međunarodna organizacija mladih preduzetnika i lidera u svojim profesijama od 18 do 40 godina koji žele da komuniciraju, da uče i da unapređuju sebe, kako bi postali bolji lideri i kako bi stvarali pozitivne promene...


kakvi carevi

P.S. Pazi ovo:




Misija ''Sveopšti mir''

San osnivača bio je otvaranje mogućnosti koje će formirati snažne, pozitivne ličnosti i građanski osećaj, ne samo za društva, gradove i države, nego za celokupan svet.


Ovo mu dodje nesto kao jogi letaci.


dok ja i ti radimo i placamo porez oni pokupise 200000 za prevenciju melanoma pa ti vidi

verovatno je predlog za prevenciju da se napolje izlazi samo po noci a da se danju radi od jutra do mraka (za nas sto placamo porez) ili da se spava (za njih sto idu po zurkama)
apach92 apach92 21:34 12.05.2010

Re: .

seceranac, svaka cast na ova dva skretanja na internetu. Stvarno su jogi letaci Bas me zanima taj njihov projekat i reference. Narocito deo sa novcanicama.
kleinemutter kleinemutter 21:48 12.05.2010

Re: .hm

jesu, krive su skole. ja radim u skoli i smatram da te iste treba da traze i uvode programe ,koji bi decu upozoravali na opasnost od droga, nasilja, i slicnih pojava , koje vrebaju nasu decu.

a sto se tice kafa, i tu gresite. u skoli se jasno zna ko je dezurni nastavnik i na kom mestu, hodniku, uglu i sl. i taj je tu tokom celog radnog dana i svih odmora u skoli. ostali su u zbornici.i kafa se pije samo jednom i to na veliko odmoru.i to je opet ne piju dezurni nastavnici, jer nemaju vremena.

sta da vam kazem. dok sam bila dezurna dete mi se popelo na krov skole.jedva smo ga ubedili da sidje. tu traumu nikad necu zaboraviti. a sta da je nedaj boze palo, licno nikad se od toga nebih oporavila.

sistem nije dobar ni za decu , ni za roditelje , niti za nastavnike. tu je problem.

ne davanja para za projekat dojenja samo pokazuje da sistem ne brine dovoljno o deci.

lepi pozdravi
AlexDunja AlexDunja 21:52 12.05.2010

Re: .hm

sistem nije dobar ni za decu , ni za roditelje , niti za nastavnike. tu je problem.

ne davanja para za projekat dojenja samo pokazuje da sistem ne brine dovoljno o deci.

i ja sam radila u školi.
maca22 maca22 21:55 12.05.2010

Re: .hm

Gonzo92
Vi mislite da se u drugim (razvijenim zemljama) daleko vise govori o dojenju nego o narkomaniji?

Ne, tamo je to pitanje davno reseno. Za razliku od ovde.
maca22 maca22 21:58 12.05.2010

Re: .

seceranac

Misija ''Sveopšti mir''

dok ja i ti radimo i placamo porez oni pokupise 200000 za prevenciju melanoma pa ti vidi

Gonzo92 Gonzo92 22:03 12.05.2010

Re: .hm

Ne, tamo je to pitanje davno reseno. Za razliku od ovde.


Da, tamo svi doje i niko se ne drogira.
Innana Innana 22:16 12.05.2010

Re: .

Gonzo92
Komora mladih (JCI) jeste međunarodna organizacija mladih preduzetnika i lidera u svojim profesijama od 18 do 40 godina koji žele da komuniciraju, da uče i da unapređuju sebe, kako bi postali bolji lideri i kako bi stvarali pozitivne promene...


kakvi carevi

P.S. Pazi ovo:




Misija ''Sveopšti mir''

San osnivača bio je otvaranje mogućnosti koje će formirati snažne, pozitivne ličnosti i građanski osećaj, ne samo za društva, gradove i države, nego za celokupan svet.


Ovo mu dodje nesto kao jogi letaci.


Meni je ovo asociralo na izbor za Miss...I want world peace...

A ako idemo logikom ko u onom vicu sa Mujom i Hasom, onda je logicno da jedna takva NVO koja je radila i projekat "Pravi ljudi na pravom mestu" odradi i prevenciju melanoma, jer i to spada u njihov domen...mislim stvarno...
Ko u filmu "Tesna koza": "Ocu uz kafu da im uvaljam i ventilatore" kod nas sve moze-i prevencija i kafana i Lepa Brena za 5 osoba. A dotle ozbiljni napori i pozitivni primeri prolaze bez podrske.

I moram da primetim da je jedan od 5 projekata koje radi neko levo udruzenje iz Zemuna potpuni nonsens, zato sto je naslovljeno kao tema-istrazivanje o uticaju zavisnosti od opijata na zdravlje i okolinu...Mislim to je nesto sto i vrapci na grani znaju.

Isto tako uticaj medikamenata i terapija narkomanije ne moze da se radi tako diletanstski, odnosno kod nas ipak izgleda da moze To je ono trla baba lan da joj prodje dan...

Nije ovde stvar u novcu, sume koje Ministarstvo daje su male, ali ipak mi je fascinantno na sta sve ide novac...

Ko je nadlezan za odobravanje? Da li oni uopste znaju sta su im prioriteti ili deo podrske i para ide po ortacko-partijskim linijama?


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:20 12.05.2010

Re: .hm


Da, tamo svi doje i niko se ne drogira.

Tako je! Uzmimo na primer Sloveniju, naročito jedan od njenih gradova koji se narodski zove Kranjsterdam. Ljudi, ovde isto svi pričaju o narkomaniji, a od nje samo više o alkoholizmu. Kakvo dojenje, kakvi bakrači.
maca22 maca22 22:31 12.05.2010

Re: .hm

Gonzo92
Da, tamo svi doje i niko se ne drogira.

Tamo je 'pitanje dojenja' tj. podrska njemu resena.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 22:41 12.05.2010

Re: .


hajde dobro, valjda ministarstvo zna koliko sveopšti mir znači za sve nas...

helooo?
neko me ovde pitao ko smo mi, odakle nam kredibilet, šta smo radili proteklih godina itd....misiju, viziju, vrednosti...
šta će nama sve to?
Gonzo92 Gonzo92 22:43 12.05.2010

Re: .hm

Iznenadili biste se kad biste videli oglase u kanadskim novinama gde bolnice traze donacije i dobrotvore da kupe bolnicke krevete i opreme sobe.
I drugo, nemojte porediti Srbiju sa bogatim zemljama. Lepo je teziti tome, ali to kosta.
samodakazemnesto samodakazemnesto 23:13 12.05.2010

Re: .

jes,treba poslati shintere na narkomane. sami su krivi sto se raspadaju i pokusavaju se izleciti u katastrofalnim uslovima drajzerove.

ma ne verujem sta chitam!!!
mlekac mlekac 23:22 12.05.2010

Re: .

samodakazemnesto
jes,treba poslati shintere na narkomane. sami su krivi sto se raspadaju i pokusavaju se izleciti u katastrofalnim uslovima drajzerove.

ma ne verujem sta chitam!!!

Nisu krivi sto su u Drajzerovoj katastrofalni uslovi, ali, iskreno, nisam jos cula da je iko od njih bio puskom nateran da proba drogu.

Ima mnogo ljudi koji su mogli to isto da ucine ali nisu, zato ne prihvatam tezu da 'oni nisu nista krivi'.

banat.hardkor banat.hardkor 03:38 13.05.2010

Re: .hm

Na Zapadu se na žene koje doje gleda kao na gubavog narkomana.
Podržavam UG Roditelj 110%.
lingamanovic lingamanovic 06:01 13.05.2010

Re: .hm

Upravo u pravu ste i za jedno i za drugo.
Mi haos nacinjemo od pocetka, dakle od trudnoce, porodjaja, dojenja. Na zalost, nemamo kapaciteta da se bavimo i problemom narkomanije, iako znamo koliko je tezak i koji sve faktori dovode do njega :(
recenica koja je izvucena iz konteksta trebalo je da naglasi da nemamo nista protiv drugih projekata, samo, ako se pogleda sta su bili kriterijumi i koje grupe su zastupljene, majke i mala deca su navedeni kao prioritet a nije im odobren nijedan projekat.

O.k. i da smo dobili projekat dobili bi maksimalno 50.000 s kojima ne bi mogli ni da platimo predavace (slicno se dogodilo pre 2 godine kada smo za ogroman projekatr dobili tu sumu, ali hvala im i na tome), ovde se vise radi o stavu i tome sto formalno pricaju jedno a sustinski pokazuju da ih nije briga za to o cemu na sva usta pricaju.

lingamanovic lingamanovic 06:06 13.05.2010

Re: .



Ljudi, potpuno je glupo da mi sad tu pricamo mi smo ovo, mi smo ono, pitajte mame i tate uostalom.
Znam samo da ekipa ljudi koja je aktivna u Udruzenju vec petu godinu svi su roditelji uglavnom male dece, svi su manje vise besni i svi rade za dz. Na kraju ispadamo budale, jer trosimo svoje vreme i energiju, a za to dobijamo tapsanje po ramenu i "pokroviteljstvo" ministarstva zdravlja, i jos nas lokalni politicari pitaju za Nedelju dojenja a sto vi cesce ne organizujete ovakve dogadjaje? Missssim...
tigrks tigrks 14:27 13.05.2010

Re: .

helooo?
neko me ovde pitao ko smo mi, odakle nam kredibilet, šta smo radili proteklih godina itd....misiju, viziju, vrednosti...
šta će nama sve to?

Naravno da je pitao, i treba da pita.
Nemoj da je neko pomislio da branim g. Ministra. Za njega nemam ni malo simpatija.
Ali da bih se odredio prema vama je bih imao i dodatna pitanja. Npr. kako izgleda potrosnja (raspodela) sredatava za koja ste konkurisali, koliko je procentualno učešće za krajnje korisnike u traženim sredstvima ...
Gonzo92 Gonzo92 18:11 13.05.2010

Re: .hm

banat.hardkor
Na Zapadu se na žene koje doje gleda kao na gubavog narkomana. Podržavam UG Roditelj 110%.


Glupost.
banat.hardkor banat.hardkor 18:22 13.05.2010

Re: .hm

Nego šta je nego glupost. To i ja kažem.
lingamanovic lingamanovic 06:17 14.05.2010

Re: .

Ukupan budzet je bio 300.000 dinara, tj oni su toliko maksimalno davali (a tek po izlasku rezultata je obznanjeno da se na primer za skupove daje maksimalno 50.000 a za zdravstvene aktivnosti, ma sta to bilo do maksimalnog iznosa.

Ministarstvo je 4 godine bilo pokrovitelj Nedelje dojenja, te ima gomile podataka o nama, od resenja, preko statuta, izvestaja o radu. Projektni obrazac je bio takav da maltene nista od podataka vezanih za organizaciju nisu trzaili.

Sto se tice buzdeta razporedjen je se plati prostor za obuku, da te plate honorari za 4 predavaca tokom 3 celodnevna modula - a predavaci su inace zdravstveni radnici iz sistema, zatim putne troskove za 15 mama savetnica, volonterki udruzenja, koje su iz 5 gradova u Srbiji, da se pokriju troskovi prevoza i telefona i honorar za troje aktivnih na projektu.
Inace je predvidjeno 4 modula obuke, od cega 2 radionice gde bi se konkretno s mamama radile. Folow up bi bilo otvaranje SOS teleofna za dojenje, uz pomoc drugog donatora i korporativnih sponzora, gde bi se u zavisnosti od sredstava organizovala dezusrstva uz fiksni telefon, i mogucnost da se mame savetnice zovu na mobilni 24 h dnevno.

Programski troskovi su bili 270 hiljada a operativni 100 hiljada, s tim sto smo bili spremni da taj ostatak trazimo od drugog donatora, ili kao i do sada nebrojeno puta sami placamo troskove telefona i ne dobijemo honorare za svoj rad.

U moru onih koji se odrase od para ili rade po principu Katarine rebrace, verujem da mnogima delujemo kao budale koje se tu mlate za dzabe. No sta cete, jos ima takvih

Re: .hm

mlekac
kleinemutter
Narkomani nisu sami krivi zato sto su postali narkomani.


Vas stav, vase glediste.

Znam samo da je daleko veca kampanja protiv narkomanije nego za prirodnu ishranu beba - a to, bojim se, dovoljno govori o tome u kakvom drustvu zivimo.



ja bih se uzdrzala od rangiranja po vaznosti i primetila da se od narkomanije umire i propada na razne nacine, a od ishrane formulom ipak ne.

Re: .hm

ovde gde ja zivim, trend je obrnut. dojenje se toliko forsira da majke koje iz realnih razloga ne doje imaju osecaj krivice. lepo je to sto radite, ali imam potrebe da skrenem paznju da postoji i druga strana medalje...
najbolja ishrana beba je ona koja majku i bebu cini srecnim i opustenim. sve ostalo je mucenje i ima los efekat na psihu oboje.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 14:14 19.05.2010

Re: .hm

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
ovde gde ja zivim, trend je obrnut. dojenje se toliko forsira da majke koje iz realnih razloga ne doje imaju osecaj krivice. lepo je to sto radite, ali imam potrebe da skrenem paznju da postoji i druga strana medalje...
najbolja ishrana beba je ona koja majku i bebu cini srecnim i opustenim. sve ostalo je mucenje i ima los efekat na psihu oboje.


da, naravno, u potpunosti razumem to, i uvek se negde kada govorimo o dojenju provlači ta nepravda, a nepravda je, nema šta.
međutim, posmatrajući brojke kojim raspolažemo i naša dosadašnja iskustva, odgovorno tvrdim da je daleko veći broj majki koje mogu i žele da doje nego što je broj i zaista dojene dece (23% dojene dece do 4 meseca. ovaj nesklad se stvara kada majka naiđe na problem i ne dobije pravovremenu podršku i savet i dojenje prestane.
tako da konkretno evo ova akcija sos savetnica baca veći akcenat na podršku majkama koje doje, žele i mogu a imaju problema sa dojenjem... naša misija je onda da tu razliku svedemo na minimum.
d.s.
mlekac mlekac 19:31 12.05.2010

Hvala sto se borite

i sto postojite!

Puno pozdrava od mame koja je, ne cekajuci nikoga, upravo tako odhranila 3 momka i jednu damu.
mariopan mariopan 20:26 12.05.2010

Re: Hvala sto se borite

mlekac
i sto postojite!

Puno pozdrava od mame koja je, ne cekajuci nikoga, upravo tako odhranila 3 momka i jednu damu.

Svaka čast
mlekac mlekac 20:38 12.05.2010

Re: Hvala sto se borite

mariopan
mlekac
i sto postojite!

Puno pozdrava od mame koja je, ne cekajuci nikoga, upravo tako odhranila 3 momka i jednu damu.

Svaka čast


Hvala hvala, zato mi je, mozda, i jasno koliko je bitno ovo za sta se bore. Ja sam, valjda, bila prirodno nadarean, stvarno nisam imala nikakvih problema oko toga, ali, iskreno, da me neko sad pita da objasnim kako se to radi...

Uuuuuuups!

Bojim se da bih samo belo gldeal i ceskala se po glavi!
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:44 12.05.2010

Re: Hvala sto se borite

hvala vama
mlekac mlekac 21:18 12.05.2010

Re: Hvala sto se borite

udruzenje_roditelj
hvala vama

Moze mali trol?
U stvari, vezano je za temu - napisah ovo odavno, ali nikako da se skrasim da prikupim sva ta svoja piskaranja.

Evo vam jedne dogodovstine iz Afrike:

Eh, ta propaganda!

Situacija je bila tragi-komična. Moj muž, zaluđenik borilačkih veština i fanitični propovednik zagrevanja pre treninga, nije se dobro zagrejao, demonstrirao je svojim učenicima neki komplikovan udarac iz skoka i povredio je nogu! Pošto smo živeli u Lobaceu – primili su ga u mesnu bolnicu, Athlon. Posle dva dana snimanja, ležanja i konsultacija lekarski konzilijum sastavljen od naših prijatelja Dr Bande i Dr Kabinde zaključio je da je povreda, ipak, slučaj za specijalistu! Dakle, sutradan idemo za Gaboron. Naravno, pošto sam, kao i obično, bila zadužena za sporazumevanje i prevođenje (zašto mi niko nije spominjao i tu obavezu kada sam se udavala?), morala sam da krenem i ja. Ali, to je podrazumevalo da za Gaboron ide i moj najmlađi sin, koji je u tom trenutku imao oko mesec i po i sa svojom urođenom odlučnošću nije pristajao da, makar za dan, tamo neka flašica zameni mamu i njeno mleko...
Naravno, pošli smo u pet ujutro – Mocuane, iako odavno koriste satove, i dalje imaju zdravu naviku orjentisanja prema suncu. Nema veze što put traje najviše sat vremena, što bolnica prima pacijente tek od sedam, a lekar radi tek od osam. Letnje je doba, sunce izlazi već u pola pet i potpuno je normalno da se u pet kreće! I tako, pođosmo. U ambulantnim kolima muž, medicinska sestra, vozač, i ja sa bebom. Jedva se ubedih sa vozačem da zaista nema potrebe da uključuje sirenu. Saobraćaj je u to doba još uvek redak, pacijent nije u životnoj opasnosti, a, osim toga, ako uključi sirenu – vozićemo se do Gebsa sa dve – mali će se probuditi i pridružiti svojom imitacijom iste! Izgledao je jako razočarano, ali valjda je i sam shvatio, posle nekog vremena, da vožnja u autu sa urlajućom bebom nije nimalo ugodna...
Medicinska sestra, koja je pošla jer to tako treba – ipak je ovo zvanična situacija – shvativši da je njen pacijent savršeno srećan i zadovoljan da nastavi da spava celim putem, usresredi svu pažnju na mene i malog.
Čula je ona već o njemu, reče mi, pokazujući na bebu. On se rodio u Athlonu! Bilo je i vreme! Baš je dugo prošlo od kako se ni jedna bela beba nije rodila u njihovoj bolnici. A čula je i kako sam bila hrabra na porođaju. Eto, od kad sam se ja porodila, čim neka pacijentkinja počne da se suviše dere, sestre joj odmah kažu „A tu skoro, porodila se jedna Lekgoa (bela žena) i nije ni glas pustila!“
- I da znate Mma, odmah se postide i prestanu da viču!
Počeh da se smejem.
- Ali, Mma, pa mi se porađamo isto kao i vi! Neke od nas viču, neke ne. Ja sam samo od onih koje ćute.
- A, ne, Mma! Bele žene su mnogo osetljivije od nas! Eto, vi ste tako krhki i nežni, a porodili ste se ko prava Mocuana! Svaka čast! Samo, Mma, zar nije rano da izlazite sa bebom? Znam da su vaši običaji drugačiji, ali zar nije premali da ga vodite u Gebs?
- Pa on ima već sedam nedelja, Mma. To i nije prerano. (Značajno klimanje glavom – sedam nedelja je prihvatljivo.) Osim toga, morala sam da ga povedem, ne znam koliko ćemo se zadržati, a on mora da sisa...
Samo me je čudno pogledala i promenila je temu razgovora.
Kao da reaguje na pominjanje njegove omiljene zabave, mladi gospodin se tog trenutka promeškoljio, pogledao me ispod oka i zacoktao upozoravajuće. Nije bilo vrdanja, izvinila sam se i počela da dojim. Još jedan čudan pogled u mom pravcu. Nisam shvatala zašto? Već sam dovoljno poznavala Mocuane da znam da, tradicionalno, ženske grudi za njih ne predstavljaju seksualni objekat nego aparaturu za hranjenje dece. Po manjim selima i danas veliki broj žena ide otkrivenih grudi, kao što su to oduvek radile, a majke doje bebe pa čak i malo veću decu, bez zazora i u gradovima. Sretala sam ih na ulici, u kombiju, autobusu, čak i u samoposluzi! Zašto je onda tako neobično što moj mali sisa?
Pošto tako rano ujutro zbilja nisam bila raspoložena za antropološka istraživanja tipa – da li kršim neki tabu – malo se iskrenuh i počeh da posmatram put. Lobace je od Gaborona udaljeno 80 km. Put je prav, bez mnogo krivina (kao i većina puteva u Bocuani) ali, taj, južni deo Bocuane, jedini je koji ima planine. Doduše, one se samo naziru na horizontu, no i pored toga, prizor je očaravajući. Put se pruža poput trake preko zelene ravnice a planine se kao ram protežu s obe strane. Ne znam geologiju ali, iz nekog razloga, sve planine izgledaju kao da im je odsečen vrh. Table mountins – planine stolovi. Na hotizontu se, pod jutarnjim suncem, ocrtavaju zaravnjeni vrhovi planina, a u ravnici oko nas na sve strane šire se zaravnjeni vrhovi drveća akacija. Liče na gomila kišobrančića koje je neko razbacao svuda po polju. Krave, koze i magaraci, otežali od obilja letnje trave, lenjo se kreću štrpkajući tu i tamo. Koja razlika između ovih dobro uhranjenih životinja sjajne dlake i onih jadnih hodajućih kostura u koje se pretvore tokom zime! U nekolicini kuća koje su se ugnjezdile pokraj puta život se već uveliko zahuktao... Ispred jedne je korito – očito, jutarnje kupanje je upravo završeno. U dvorištu druge pucketa vatrica – pripreme za doručak su u toku. Pred trećom, devojčurak užurbano razmahuje metlom i pravi šare na prašini dvorišta – siguran znak da su stariji ukućani već otišli svojim poslom...
Na pojedinim tačkama pokraj puta već su se okupile gomilice ljudi koji idu u Gaboron na posao. Gledaju radoznalo i zabrinuto za ambulantnim kolima. Možda nije dobar znak da vidiš ambulantan kola kad polaziš na posao? Nisam stigla da se raspitam jer smo se već približili cilju.
Primo-predaja u bonici obavljena je brzo i bez mnogo ceremonije poseli su nas u čekaonicu. Ljubazna sestra na šalteru obavestila me je da ne bi trebali da čekamo predugo – došli smo dovoljno rano, a i vidi po prezimenu da smo iz iste zemlje kao i specijalista!
- Molim?
- Pa i naš doktor ima „vić“ u prezimenu, mora da ste zemljaci!
E, to samo meni može da se desi! Potegnem u pet ujutro na put sa bebom, jer zaboga, treba neko da objasni specijalisti kako je došlo do povrede i gde boli, samo da bih ustanovila da je doktor (zaista) naš čovek i da nema potrebe da izigravam prevodioca!
Pregled je prošao brzo, ali, nažalost, rendgenski snimci koje smo doneli iz Athlona nisu bili zadovoljavajućeg kvaliteta. Znači, prelazak u drugi deo bolnice i ponovo čekanje za snimanje. U međuvremenu je već bilo oko devet i moj sin je, tačan kao i uvek, zahtevao da se posveti svojoj omiljenoj zabavi – jelu! Povukoh se u ćošak čekaonice i prebacih pelenu preko ramena i dojke – ne moram baš da se reklamiram, bez obzira na tradiciju. Zadubljena u misli nisam obraćala pažnju na okolinu dok me ne prenu glas muža:
- Pobogu, šta ti tamo radiš?
Zbunjeno podigoh pogled i ugledah oko sebe krug ljudi koji me posmatraju sa čuđenjem i nevericom. Gomila prijateljskih lica oba pola, starijih i mlađih, uz par klinaca koji se propinju na prste da bi bolje videli – svi bulje u mene i bebu kao da smo cirkuska predstava! Ne znajući šta da uradim, okrenuh se prema starici koja je stajala najbliže:
- Dumela Mma!
- Dumela Mma! O tsugile jang? (Kako ste ustali?)
- Ke tsugile sentle Mma. Wena? (Ustala sam dobro gospođo. Vi?)
- Ke tsugile sentle Mma.
- O bua Sekgoa? (Govorite Engleski?)
- Ee, Mma!
- Izvinite, ali zašto svi gledate u mene?
- Zato što doijte!
- ???
- Nismo znali da i Lekgoe (bele žene) doje!
- Molim?
- Znate Mma, ja imam skoro osamdeset godina, ali nikada nisam videla da Lekgoa doji! (Klimanje glavama svih prisutnih posmatrača) Mi smo bili ubeđeni da sve Lekgoe hrane decu na flašicu od prvog dana! Da ne umeju da doje! A eto, vi baš lepo dojite svoju bebu, i još ste joj pokrili glavicu pelenom da je ne bije sunce!
Počeh glasno da se smejem, a moj smeh se, lančanom reakcijom, poput lavine raširi među prisutnima. Zaista nisam imala srca da im objašnjavam da u mračnoj bolničkoj čekaonici nema ni traga od sunca i da je pelena tu iz drugih razloga, ali jesam potrošila pola sata objašnjavajući da flašica, šta god američki filmovi prikazivali, sigurno nije jedini metod ishrane beba ni među belim ženama...

apach92 apach92 21:28 12.05.2010

Re: Hvala sto se borite

hvala na divnoj prici!
G r o f G r o f 22:14 12.05.2010

Re: Hvala sto se borite

joj , mlekac, kad sam video ovako dugačak post mislio sam da nešto daviš ali priča ti je super.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:26 12.05.2010

mlekac,

HVALA, uživala sam čitajući tvoju priču. A, kako se dojenje izgurava i kako je sramota dojiti dete javno, nije ni čudno što misle da bela deca sisaju samo flašice.
mlekac mlekac 22:26 12.05.2010

Re: Hvala sto se borite

G r o f
joj , mlekac, kad sam video ovako dugačak post mislio sam da nešto daviš ali priča ti je super.


Hvala Grofe!
Ja se uglavnom trudim da budem kratka, al' nekako mi legla tema.
A i prica cekala par godina - red je da ugleda svetlost dana
mlekac mlekac 22:34 12.05.2010

Re: mlekac,

Jelica Greganović
HVALA, uživala sam čitajući tvoju priču. A, kako se dojenje izgurava i kako je sramota dojiti dete javno, nije ni čudno što misle da bela deca sisaju samo flašice.


Mama, tvoj kompliment mi mnogo znaci - ipak su price o bebacima, nekako, tvoj teren.
Hvala.

Inace, sto se beba tice, meni je samo bilo zao sto nisam gradjena da mogu ovo:


udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 23:29 12.05.2010

Re: Hvala sto se borite

mlekac
udruzenje_roditelj
hvala vama

Moze mali trol?
U stvari, vezano je za temu - napisah ovo odavno, ali nikako da se skrasim da prikupim sva ta svoja piskaranja.

Evo vam jedne dogodovstine iz Afrike:

Eh, ta propaganda!

Situacija je bila tragi-komična. Moj muž, zaluđenik borilačkih veština i fanitični propovednik zagrevanja pre treninga, nije se dobro zagrejao, demonstrirao je svojim učenicima neki komplikovan udarac iz skoka i povredio je nogu! Pošto smo živeli u Lobaceu – primili su ga u mesnu bolnicu, Athlon. Posle dva dana snimanja, ležanja i konsultacija lekarski konzilijum sastavljen od naših prijatelja Dr Bande i Dr Kabinde zaključio je da je povreda, ipak, slučaj za specijalistu! Dakle, sutradan idemo za Gaboron. Naravno, pošto sam, kao i obično, bila zadužena za sporazumevanje i prevođenje (zašto mi niko nije spominjao i tu obavezu kada sam se udavala?), morala sam da krenem i ja. Ali, to je podrazumevalo da za Gaboron ide i moj najmlađi sin, koji je u tom trenutku imao oko mesec i po i sa svojom urođenom odlučnošću nije pristajao da, makar za dan, tamo neka flašica zameni mamu i njeno mleko...
Naravno, pošli smo u pet ujutro – Mocuane, iako odavno koriste satove, i dalje imaju zdravu naviku orjentisanja prema suncu. Nema veze što put traje najviše sat vremena, što bolnica prima pacijente tek od sedam, a lekar radi tek od osam. Letnje je doba, sunce izlazi već u pola pet i potpuno je normalno da se u pet kreće! I tako, pođosmo. U ambulantnim kolima muž, medicinska sestra, vozač, i ja sa bebom. Jedva se ubedih sa vozačem da zaista nema potrebe da uključuje sirenu. Saobraćaj je u to doba još uvek redak, pacijent nije u životnoj opasnosti, a, osim toga, ako uključi sirenu – vozićemo se do Gebsa sa dve – mali će se probuditi i pridružiti svojom imitacijom iste! Izgledao je jako razočarano, ali valjda je i sam shvatio, posle nekog vremena, da vožnja u autu sa urlajućom bebom nije nimalo ugodna...
Medicinska sestra, koja je pošla jer to tako treba – ipak je ovo zvanična situacija – shvativši da je njen pacijent savršeno srećan i zadovoljan da nastavi da spava celim putem, usresredi svu pažnju na mene i malog.
Čula je ona već o njemu, reče mi, pokazujući na bebu. On se rodio u Athlonu! Bilo je i vreme! Baš je dugo prošlo od kako se ni jedna bela beba nije rodila u njihovoj bolnici. A čula je i kako sam bila hrabra na porođaju. Eto, od kad sam se ja porodila, čim neka pacijentkinja počne da se suviše dere, sestre joj odmah kažu „A tu skoro, porodila se jedna Lekgoa (bela žena) i nije ni glas pustila!“
- I da znate Mma, odmah se postide i prestanu da viču!
Počeh da se smejem.
- Ali, Mma, pa mi se porađamo isto kao i vi! Neke od nas viču, neke ne. Ja sam samo od onih koje ćute.
- A, ne, Mma! Bele žene su mnogo osetljivije od nas! Eto, vi ste tako krhki i nežni, a porodili ste se ko prava Mocuana! Svaka čast! Samo, Mma, zar nije rano da izlazite sa bebom? Znam da su vaši običaji drugačiji, ali zar nije premali da ga vodite u Gebs?
- Pa on ima već sedam nedelja, Mma. To i nije prerano. (Značajno klimanje glavom – sedam nedelja je prihvatljivo.) Osim toga, morala sam da ga povedem, ne znam koliko ćemo se zadržati, a on mora da sisa...
Samo me je čudno pogledala i promenila je temu razgovora.
Kao da reaguje na pominjanje njegove omiljene zabave, mladi gospodin se tog trenutka promeškoljio, pogledao me ispod oka i zacoktao upozoravajuće. Nije bilo vrdanja, izvinila sam se i počela da dojim. Još jedan čudan pogled u mom pravcu. Nisam shvatala zašto? Već sam dovoljno poznavala Mocuane da znam da, tradicionalno, ženske grudi za njih ne predstavljaju seksualni objekat nego aparaturu za hranjenje dece. Po manjim selima i danas veliki broj žena ide otkrivenih grudi, kao što su to oduvek radile, a majke doje bebe pa čak i malo veću decu, bez zazora i u gradovima. Sretala sam ih na ulici, u kombiju, autobusu, čak i u samoposluzi! Zašto je onda tako neobično što moj mali sisa?
Pošto tako rano ujutro zbilja nisam bila raspoložena za antropološka istraživanja tipa – da li kršim neki tabu – malo se iskrenuh i počeh da posmatram put. Lobace je od Gaborona udaljeno 80 km. Put je prav, bez mnogo krivina (kao i većina puteva u Bocuani) ali, taj, južni deo Bocuane, jedini je koji ima planine. Doduše, one se samo naziru na horizontu, no i pored toga, prizor je očaravajući. Put se pruža poput trake preko zelene ravnice a planine se kao ram protežu s obe strane. Ne znam geologiju ali, iz nekog razloga, sve planine izgledaju kao da im je odsečen vrh. Table mountins – planine stolovi. Na hotizontu se, pod jutarnjim suncem, ocrtavaju zaravnjeni vrhovi planina, a u ravnici oko nas na sve strane šire se zaravnjeni vrhovi drveća akacija. Liče na gomila kišobrančića koje je neko razbacao svuda po polju. Krave, koze i magaraci, otežali od obilja letnje trave, lenjo se kreću štrpkajući tu i tamo. Koja razlika između ovih dobro uhranjenih životinja sjajne dlake i onih jadnih hodajućih kostura u koje se pretvore tokom zime! U nekolicini kuća koje su se ugnjezdile pokraj puta život se već uveliko zahuktao... Ispred jedne je korito – očito, jutarnje kupanje je upravo završeno. U dvorištu druge pucketa vatrica – pripreme za doručak su u toku. Pred trećom, devojčurak užurbano razmahuje metlom i pravi šare na prašini dvorišta – siguran znak da su stariji ukućani već otišli svojim poslom...
Na pojedinim tačkama pokraj puta već su se okupile gomilice ljudi koji idu u Gaboron na posao. Gledaju radoznalo i zabrinuto za ambulantnim kolima. Možda nije dobar znak da vidiš ambulantan kola kad polaziš na posao? Nisam stigla da se raspitam jer smo se već približili cilju.
Primo-predaja u bonici obavljena je brzo i bez mnogo ceremonije poseli su nas u čekaonicu. Ljubazna sestra na šalteru obavestila me je da ne bi trebali da čekamo predugo – došli smo dovoljno rano, a i vidi po prezimenu da smo iz iste zemlje kao i specijalista!
- Molim?
- Pa i naš doktor ima „vić“ u prezimenu, mora da ste zemljaci!
E, to samo meni može da se desi! Potegnem u pet ujutro na put sa bebom, jer zaboga, treba neko da objasni specijalisti kako je došlo do povrede i gde boli, samo da bih ustanovila da je doktor (zaista) naš čovek i da nema potrebe da izigravam prevodioca!
Pregled je prošao brzo, ali, nažalost, rendgenski snimci koje smo doneli iz Athlona nisu bili zadovoljavajućeg kvaliteta. Znači, prelazak u drugi deo bolnice i ponovo čekanje za snimanje. U međuvremenu je već bilo oko devet i moj sin je, tačan kao i uvek, zahtevao da se posveti svojoj omiljenoj zabavi – jelu! Povukoh se u ćošak čekaonice i prebacih pelenu preko ramena i dojke – ne moram baš da se reklamiram, bez obzira na tradiciju. Zadubljena u misli nisam obraćala pažnju na okolinu dok me ne prenu glas muža:
- Pobogu, šta ti tamo radiš?
Zbunjeno podigoh pogled i ugledah oko sebe krug ljudi koji me posmatraju sa čuđenjem i nevericom. Gomila prijateljskih lica oba pola, starijih i mlađih, uz par klinaca koji se propinju na prste da bi bolje videli – svi bulje u mene i bebu kao da smo cirkuska predstava! Ne znajući šta da uradim, okrenuh se prema starici koja je stajala najbliže:
- Dumela Mma!
- Dumela Mma! O tsugile jang? (Kako ste ustali?)
- Ke tsugile sentle Mma. Wena? (Ustala sam dobro gospođo. Vi?)
- Ke tsugile sentle Mma.
- O bua Sekgoa? (Govorite Engleski?)
- Ee, Mma!
- Izvinite, ali zašto svi gledate u mene?
- Zato što doijte!
- ???
- Nismo znali da i Lekgoe (bele žene) doje!
- Molim?
- Znate Mma, ja imam skoro osamdeset godina, ali nikada nisam videla da Lekgoa doji! (Klimanje glavama svih prisutnih posmatrača) Mi smo bili ubeđeni da sve Lekgoe hrane decu na flašicu od prvog dana! Da ne umeju da doje! A eto, vi baš lepo dojite svoju bebu, i još ste joj pokrili glavicu pelenom da je ne bije sunce!
Počeh glasno da se smejem, a moj smeh se, lančanom reakcijom, poput lavine raširi među prisutnima. Zaista nisam imala srca da im objašnjavam da u mračnoj bolničkoj čekaonici nema ni traga od sunca i da je pelena tu iz drugih razloga, ali jesam potrošila pola sata objašnjavajući da flašica, šta god američki filmovi prikazivali, sigurno nije jedini metod ishrane beba ni među belim ženama...



jao, priča je sjajna , javite mi se nekako, porukom ili mailom, rado bih je objavila uz vaše odobrenje i na našem sajtu!
hvala
lingamanovic lingamanovic 06:08 13.05.2010

Re: mlekac,

Ma kakvi, ne znam kolika su Vam deca, ali evo danas mame u Bg setaju cedu u slingovima itekako :)
Mog sinka koji ima 2,5 godine jos uvek ponekad tako nosim :)))
mlekac mlekac 11:17 13.05.2010

Re: mlekac,

lingamanovic
Ma kakvi, ne znam kolika su Vam deca, ali evo danas mame u Bg setaju cedu u slingovima itekako :)
Mog sinka koji ima 2,5 godine jos uvek ponekad tako nosim :)))

Mislila sam na njihove marame!
Probala ja, ali dzaba, klizi mi pozada pa klizi, suvise mi ravan 'donji trap'.
Inace, potpuno podrzavam nosenje bebe uz sebe, to im izuzetno prija, ali to je tema za neko drugo mesto.
Gonzo92 Gonzo92 19:50 12.05.2010

Donacije padaju sa neba

Mozda te pare mogu bolje da se upotrebe. I samo tvrdite da su porodilista jako lose opremljena.

P.S. kako se uopste konkurise za ta sredstva, ja bih da oformim UG onih koji imaju rizik od raka prostate, a poznato je da je prevencija jeftinija od lecenja....
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:42 12.05.2010

Re: Donacije padaju sa neba

Mozda te pare mogu bolje da se upotrebe. I samo tvrdite da su porodilista jako lose opremljena.


da li ste svesni da govorimo o iznosu od 20-tak ili 50-tak hiljada dinara? šta tim novcem može da se opremi u porodilištu?

konkuriše se na konkursima koji se objavljuju na sajtu ministarstva.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 20:46 12.05.2010

Re: Donacije padaju sa neba

btw, donacije ne padaju sa neba! i za najmanju donaciju se prvo krvnički naradi....
maca22 maca22 22:01 12.05.2010

Re: Donacije padaju sa neba

Gonzo92
Mozda te pare mogu bolje da se upotrebe. I samo tvrdite da su porodilista jako lose opremljena.

Novac nisu problem porodilista.
lingamanovic lingamanovic 06:10 13.05.2010

Re: Donacije padaju sa neba

Za svaki konkurs su drugaciji uslovi,
Da bi osnovali NVO sad po novom zakonu Vam je dovoljno 3 osnivaca, ali u sustini tretiraju Vas kao firmu, dakle morate da placate porez, radite zavrsni racun i sl...
Ako nemate dobre poslovno finansijsko politicke veze ili ne uspete da se prikacite na strane izvore finansiranja, ocekujte da vam bude jaaako tesko.
jaksa scekic jaksa scekic 21:04 12.05.2010

U odnosu na

7.000 evra kirije mesecno , i 36 miliona evra za satelit, i nikom nista, greh ministra za zdravlje je toliko minoran-da ga ne vredini spominjati.
(ovde ne mislim na problem donacije-nego na razapinjanje na krst zbog operacije).

I samo da pojasnim, da ne bi bilo nesporazuma, Vas rad podrzavam, a i ideju NGO za ljude koji su u riziku za rak prostate (Gonzo92)

J
BigBadWolf BigBadWolf 21:10 12.05.2010

Re: U odnosu na

Steta koju je ministar naneo svojim postupkom se ne moze izraziti u novcu. To jest mozda i moze. Posredno, Tomica nam je porucio da su sve pare koje se trose na zdravstvo u ovoj zemlji bacene, jer to nije dovoljno dobro za njega.
jaksa scekic jaksa scekic 21:14 12.05.2010

Re: U odnosu na

BigBadWolf
Steta koju je ministar naneo svojim postupkom se ne moze izraziti u novcu. To jest mozda i moze. Posredno, Tomica nam je porucio da su sve pare koje se trose na zdravstvo u ovoj zemlji bacene, jer to nije dovoljno dobro za njega.


da ne trolujemo, nije red prema domacinu, ali i ministar zdravlja Hrvatske je ucinio isto, a i Predsednik Egipta je imao minornu operaciju zuci obavljenu u Nemackoj.
To se desava, znaci ne opravdavam, ali u odnosu na gore spoenuta dva problema, ovaj je stvarno minoran.
jer samo malo pitanje, sta bi 36 miliona znacilo za zdravstvo Srbije?
Kum Djole Kum Djole 21:36 12.05.2010

Re: U odnosu na

Jakša,

jedno udruženje iz niškog regiona je baš ovim potpisom ministra i dobilo sredstva za projekat ranog otkrivanja oboljenja prostate (234k) što je zaista sjajno i za njih i za Gonza92 i za potencijalne projekte CSO u drugim gradovima na istu temu. Udruženje Roditelj bi možda moglo sledeći put da konkuriše s projektom "ranog otkrivanja važnosti dojenja", jer u nadležnom ministarstvu možda nisu čuli za taj fenomen.

Ah, najzad, što se tiče kriterijuma vantematskih a birokratski možda ključnih, neka pak neko nadležan objasni po kom osnovu udruženje koje postoji manje od godinu dana ima pet odobrenih projekata, a udruženje koje ne postoji ni u jednom registru (CRNPS / APR) pa ni na Guglu dobija cirka 200k za svoj projekat. Njima neka je sa srećom, a nadležni samo neka objasne, ništa drugo.
apach92 apach92 21:40 12.05.2010

Re: U odnosu na

aj` razdelimo zadatke, zdravstvo je jedna tema, sateliti i diplomatska renta druga, pa cemo pokriti sve, vrlo je bitno.

36 miliona nisu sve sto je potrebno zdravstvu, ono je svakako najprofitabilnija ministarska grana, treba mu organizacija i vodeci ljudi koji rade svoj posao, veruju u njega, preuzimaju odgovornost i ne prave ovakve moralne izgrede.
maca22 maca22 22:02 12.05.2010

Re: U odnosu na

jaksa scekic
da ne trolujemo, nije red prema domacinu, ali i ministar zdravlja Hrvatske je ucinio isto,

Zar nije dao ostavku, za razliku do naseg?
jaksa scekic jaksa scekic 22:21 12.05.2010

Re: U odnosu na

maca22
jaksa scekic
da ne trolujemo, nije red prema domacinu, ali i ministar zdravlja Hrvatske je ucinio isto,

Zar nije dao ostavku, za razliku do naseg?


Ne, dao je ostavku kad je bio ministar odbrane

JS
lingamanovic lingamanovic 06:13 13.05.2010

Re: U odnosu na

I to sto kazete.
Ali, mi se ovim bavimo, vrlo uporno, i to nam je fokus (pored jos nekoliko stvari, sto moze da se vidi na nasem sajtu, statutu, i strateskom planu). www.roditelj.org
I nama je bitno, jer smatramo da pored svih tih glopbalnih gluposti neko treba i ovim da se bavi.

Hvala na podrsci!
nikolinal nikolinal 21:37 12.05.2010

a kako uopste dobiti podrsku Ministarstva?

Udruženje se aktivnostima vezanim za promociju dojenja bavi punih 5 godina. Prvi smo organizovali obeležavanje Nedelje dojenja onako kako se obeležava u celom svetu, ne stručnim skupovima vec okupljanjima majki i dece, dovodjenjem strucnjaka i savetnica za dojenje u direktni kontakt sa njima.

Za sve ove godine organizovali smo brojne okrugle stolove, savetovanja, diskusije na ovu temu, Nedelja dojenja je obeležavana javnim manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Užicu, putem našeg sajta godinama držimo volontersko online savetovaliste, organizujemo javna savetovanja u okviru roditeljskog info centra,prvi smo u Srbiji preveli materijale svetske organizacije za promociju dojenja (WABA)- za angažovanost na ovom polju dobili smo njihovu plaketu i srebrnu medalju, imamo podršku i sjajnu saradnju sa UNICEFOm, svim referentnim institucijama i strucnjacima koji se ovim bave....

Pa STA je vise potrebno uraditi da bi Ministarstvo odvojilo par stotina evra da SIMBOLICNO kaže - hej, to sto vi radite je dobro, potrebno, podržavamo!?? Jos 5 godina raditi bez ikakve podrske drzave???!!

Ne radi se ovde o cifri koja je smesna, vec o gestu kojim se kaže da ono sto je za 5 godina radjeno od strane organizacije koja nije ni strukovna, ni ispolitizirana ni NICIJA osim nas roditelja, gradjana samih nista ne vredi, a gest je tim vise ponizavajuci sto je cifra simbolicna.
Innana Innana 22:29 12.05.2010

Re: a kako uopste dobiti podrsku Ministarstva?

nikolinal
Udruženje se aktivnostima vezanim za promociju dojenja bavi punih 5 godina. Prvi smo organizovali obeležavanje Nedelje dojenja onako kako se obeležava u celom svetu, ne stručnim skupovima vec okupljanjima majki i dece, dovodjenjem strucnjaka i savetnica za dojenje u direktni kontakt sa njima.

Za sve ove godine organizovali smo brojne okrugle stolove, savetovanja, diskusije na ovu temu, Nedelja dojenja je obeležavana javnim manifestacijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Užicu, putem našeg sajta godinama držimo volontersko online savetovaliste, organizujemo javna savetovanja u okviru roditeljskog info centra,prvi smo u Srbiji preveli materijale svetske organizacije za promociju dojenja (WABA)- za angažovanost na ovom polju dobili smo njihovu plaketu i srebrnu medalju, imamo podršku i sjajnu saradnju sa UNICEFOm, svim referentnim institucijama i strucnjacima koji se ovim bave....

Pa STA je vise potrebno uraditi da bi Ministarstvo odvojilo par stotina evra da SIMBOLICNO kaže - hej, to sto vi radite je dobro, potrebno, podržavamo!?? Jos 5 godina raditi bez ikakve podrske drzave???!!

Ne radi se ovde o cifri koja je smesna, vec o gestu kojim se kaže da ono sto je za 5 godina radjeno od strane organizacije koja nije ni strukovna, ni ispolitizirana ni NICIJA osim nas roditelja, gradjana samih nista ne vredi, a gest je tim vise ponizavajuci sto je cifra simbolicna.


Ponizavajuce je i to sto ta ista drzava je zapravo odgovorna da stvori adekvatne uslove u porodilistima i zdrastvenim ustanovama i da pruzi normalan/temeljan tretman pacijenata. Porazavajuce je to sto su uradili jer umesto da oberucke prihvate i podrze nesto sto je primarno njihov posao, oni su ovim dali sebi auto-gol i rekli ma bas nas briga.

Stotine mama koje imaju probleme ne samo s dojenjem vec i sa drugim pitanjima vezanim za novorodjencad traze savate preko raznih foruma, googlaju do besvesti samo zato sto ne postoji zelja da se tim mamama pomogne. Svaka cast vama i Halo Bebi i ljudima koji se bave ovom temom, ali Ministarstvo ima hiljadu razloga zbog kojeg bi morali da se stide. Ovo poslednje je samo kap u moru.
mlekac mlekac 00:05 13.05.2010

Re: a kako uopste dobiti podrsku Ministarstva?

Innana

Ponizavajuce je i to sto ta ista drzava je zapravo odgovorna da stvori adekvatne uslove u porodilistima i zdrastvenim ustanovama i da pruzi normalan/temeljan tretman pacijenata. Porazavajuce je to sto su uradili jer umesto da oberucke prihvate i podrze nesto sto je primarno njihov posao, oni su ovim dali sebi auto-gol i rekli ma bas nas briga.

Iskreno, draga, mene je porazilo to sto sam, citajuci neke od postova na "Majci hrabrost" shvatila da sam ja imala daleko bolje i humanije uslove za porodjaj u jednoj drzavnoj bolnici u sred Afrike nego zene koje su se, iste te godine, poradjale u Srbiji!

(Samo da pojasnim - drzavna bonica je bila nametnuti izbor, jer je najbliza privatna bila 80km daleko, a mladi gospodin je bio cetvrta beba, pa nije hteo da ceka.)
lull lull 08:10 13.05.2010

dojenje-narkomanija

Moram da prokomentarišem nešto što me već dugo muči, a mislim da ima veze sa komentarima dojenje-narkomanija.

Mislim da je jako dobro što ima ljudi koji se poput Krugoline koji se bore za bolje uslove u porodilištima (i sama sam više puta prošla to nezaboravno iskustvo), dojenje, uopšte bolji tretman i mama i beba.
Ali,kada se prođe period dojenja, pelena, spavanja/nespavanja i ostalih bebećih stvari koje su veoma podrobno opisane u časopisima, na internetu, knjigama, roditelji ostanu prepušteni sami sebi. Saveta, preporuka, "uputstva" za malko stariju decu nigde nema. A tu negde, kod većine, i prestane oduševljenje malom bebom. Onog trenutka kada dete počne da zahteva svoj prostor, poštovanje kao individue, dotle veoma načitani i pažljivi roditelji koji su se dotle trudili "po knjizi" počinju da viču, upućuju svojim anđelima veoma pogrdne reči sa pitanjima tipa "Da li si ti retard kada nećeš da razumeš šta treba da radiš?" i sl. Na žalost, takav odnos prem deci koja su na pragu puberteta je čest i čula sam takvo obraćanje više od desetak puta od roditelja koji se, na oko, trude oko deteta i vode ga na razne aktivnosti, jezik, sportove,.. Što je još gore nastavnici, vaspitači, treneri, uglavnom podržavaju takvo ophođenje ili u najboljem slučaju samo odćute. Pri razgovoru sa nastavnicima ćete od većine (velike većine) dobiti dogovor da su im u radu sa tinejdžerima vezane ruke jer ne smeju da ih kazne! A i kad se nekome omane da primenu neku od zabranjenih metoda, štite se međusobno i nisam čula da je ikome dlaka, zbog toga, falila sa glave.
Čast, velika čast izuzecima! Problem je, naime, u izostanku podrške!

I eto me na početku. Ko je kriv što se neko drogira i ko je nekog narkomana uopšte terao da proba bilo šta takvo? Krivi su svi koji su učestvovali u njegovom fizičkom i emotivno razvoju. Roditelji, društvo, roditelji,... I ne krivi, već više odgovorni. I svi oni koji su trebali da pruže podršku roditeljima dok se problem još nije stvorio. A kao što već rekoh, saveta i podrške, nigde. Osim ako ne računamo uobičajene fraze.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 08:37 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

žao mi je što ne ljudi koji komentarišu ne čitaju post nego samo komentare,
ovde uopšte nije tema dojenje vs narkomanija, štaviše rekli smo da je važno i super što su podržani projekti koji se bave temom narkomanije, ali je frustrirajuće što ima i nekih drugih, relno manje važnih, a podržanih, koje nismo navodili.

centralna tema nije što se ljutimo jer smo "izvisili za kintu", kinta je više nego smešna za projekat kojim smo konkurisali, niti što je neko drugi dobio, već što se tema kojom se bavimo gura u zapećak.
kao što piše u postu, o važnosti onoga čime se mi bavimo govore podrške za ovaj projekat koje dobili smo od unicef-a, gzzjz, halobebe, batuta....
i naše 5-ogodišnje iskustvo bavljenja ovom temom na jedinstven način na koji se niko u zemlji ne bavi.
antioksidant antioksidant 08:55 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

ekli smo da je važno i super što su podržani projekti koji se bave temom narkomanije,

u istoj recenici ste rekli i da je vazno sto se podrzavaju i simpozijumi i skole koje odrzavaju lekari, kolege dragog nam ministra.
nacin na koji ste napisali "da je vazno i super sto su podrzani projekti koji se bave temom narkomanije" je veoma pezorativan i diskriminisuci...
ukoliko

o tomici milosavljevicu imam jako lose misljenje ali je jako nekonstruktivno pisati ovakve pamflete protiv njega bez ikakve argumentacije (osim ako iskaz tipa "Smem glavu na panj da dam da o dojenju znamo više od mnogih zdravstvenih radnika, jer se oni (opet, čast izuzecima) time bave zbog plate, moranja, sad i bodova, a mi jer želimo" ne smatrate validnim argumentom)

link ka rezultatu konkursa ministarstva zdravlja i vasoj organizaciji ste dali tek u komentarima a primecujem da ni u komentarima nema "osudjujeceg tona" spram narkomanije.

hocu reci, komentari sa vaseg naloga i osnovni tekst (koji je potpisala gospodja socanin) su na sasvim razlicitim nivoima komunikacije. smatracu da su komentari validni zato

pozz

ps: i dobronameran savet - ako zelite da povecate znacaj svog prethodnog delovanja pozovite se na neko istrazivanje ako ga ima koje govori o povecanom broju dojene dece (sto bi bio rezultat i vaseg petogodisnjeg rada)
lull lull 08:56 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

žao mi je što ne ljudi koji komentarišu ne čitaju post nego samo komentare,

Naravno da sam pročitala post. Za komentar gore sam od početka znala da predstavlje trol, ali nisam mogla odoleti iskušenju. Po cenu da budem obrisana.

Što se tiče teme u postu, potpuno vas podržavam, kako sam i navela. Savaki komentar, u ovom slučaju, je zaista suvišan. Ministarstvo se toliko bahato ponaša da ponekad pomislim da nas zezaju. Ali suviše je surovo da bi bilo smešno.
I kao što ste naveli, nije stvar u sumi koja je mogla biti dodeljena već o meri poštovanja i upošte obraćanja pažnje na kritike ljudi koji su ih birali (ili nisu!)
lingamanovic lingamanovic 09:50 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

Postovana i sami smo uocili tu diskrepancu.
Kao sto rekoh osnivaci Udruzenja su roditelji uglavnom male dece, pa je logicno sto su nam te teme u fokusu, kako rastu nasa deca menjaju se i interesovanja.
To je jedna stvar, druga je sto je logicno krenuti od pocetka, od same ideje da li da rodim dete, jer mnogi se odluce da - ne rode. I ne stigne se do ozbiljnih problema.
A trece, za ovih 4 godine veeeeoma malo roditelja vece dece nam se javilo - niti da imaju probleme, niti da volontiraju, nista. Tako da smatramo da mi ne treba da radimo bilo sta na silu - prosle godine smo mesecima jurili ministarstvo za telekomunikacije da se ukljucimo u projekat Klikni bezbedno koji se bavi zastitom dece na internetu, napisali smo strucne tekstove, pricali nudili se, uveh se zahvale na ponudi i nista...
lingamanovic lingamanovic 09:58 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija



Izvinjavamo se ako nije od pocetka jasno da je ovaj post obicni revolt obicnih ljudi kojima je vise svega previse.
Niti je problem narkomanije umanjen niti se o njemu govori pezorativno, a ako imate takav utisak, evo ja Vam se u ime Udruzenja izvinjavam.
Ako pogledate spisak projekata koji su dobili videcete da se PAS bavi njih nekoliko, majkama i malom decom tj bebama - NIJEDAN. A oni su navedeni kao jedna od prirotetnih grupa u propozicijama konkursa.

Sto se tice linka ka ministarstvu taj propust cemo ispraviti.
Ali, mi ne zelimo da polemisemo s njima preko bloga niti da ovde dajemo svoju argumentaciju - postoje mesta za to. Mi smo im se zvanicno obratili i trazili objasnjenje a bolje da vam ne napisem STA su nam rekli, da covek umre od smeha.



p..s istrazivanja takve vrste radi samo Batut, periodicno, ali nemojte ocekivati da ce nas petogodisnji rad da promeni mnogo. Posle 15 godina Bebi frendli programa stopa dojenja podignuta je sa sramnih 5 na 26
rema rečima Đurđe Kisin, procenat žena koje doje od 1994, kad je „Batut" počeo sa promovisanjem i podrškom dojiljma, porastao je. Na nacionalnom nivou on je tada bio samo 5,8 odsto, dok je danas 26 odsto.

Danas je on, tvrdi i manji, jer se projekat bebi frendli raspao.
Koliko moze jedna organizacija koja volonterski pomaze mamama da podigne nivo dojenja na nacionalnom nivou?
Ne mnogo, bez SOS telefona, za koji je PREDUSLOV da nase volonterke dobiju edukaciju i da nadjemo sponzore za taj telefon.

Nije to nas argument, nas argument je da ako zele da imaju bebi frendli UNICEF zahteva grupe podrske za mame, vrsnjacke. A oni to ignorisu.




lingamanovic lingamanovic 10:00 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

Zaboravih samo da stavim linkove
http://roditelj.mojblog.rs/p-nezamenljivo-majcino-mleko/138620.html


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=08&dd=04&nav_id=311448


a ako malo izguglate naci cete svasta.
lull lull 10:11 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

A trece, za ovih 4 godine veeeeoma malo roditelja vece dece nam se javilo - niti da imaju probleme, niti da volontiraju, nista.


Ima više od mesec dana kako sam vam se obratila, doduše anonimno, kao i sada, samo za savet u vezi problema koji je u tom trenutku za moju porodicu bio prilično uneznemirujuć. Savet je izostao. Samo obećanje da ćete mi se javiti. Problem smo "rešili", rekla bih tipično za Srbiju. Mi smo se konsolidovali i prekinuli sve veze sa izazivačima kriznog stanja u našoj maloj zajednici. Za sada.
No, kao što ste i sami rekli, ovaj post nije mesto za diskusiju te vrste.

U svakom slučaju, imate našu podršku, koji god da je uzrast dece u pitanju.
lingamanovic lingamanovic 10:21 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

Izvinite, u tom slucaju je doslo do propusta, desava se.
Nase izvinjene.
sinkroo sinkroo 11:34 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

Ima više od mesec dana kako sam vam se obratila, doduše anonimno, kao i sada, samo za savet u vezi problema koji je u tom trenutku za moju porodicu bio prilično uneznemirujuć. Savet je izostao. Samo obećanje da ćete mi se javiti. Problem smo "rešili", rekla bih tipično za Srbiju. Mi smo se konsolidovali i prekinuli sve veze sa izazivačima kriznog stanja u našoj maloj zajednici.


Zanimljivo da udruženje ovde trpi kritiku da nije dalo savet, pa se još i stavlja u ravan sa izazivačima krize u zajednici, pa se posle još i izvinjava za propust, baš u komentarima na tekst o tome kako MZ nije dalo ni par desetina hiljada dinara za SOS telefon na koji bi ljudi mogli da se jave za savet.

Ja iz teksta zaključujem da udruženje nema plaćene kancelarije i račune, nema udruženjske telefone itd, a da to što ste pozvali da pitate za savet a niste ga dobili, da ste zapravo pozvali tako nekog kao što ste vi u ko zna koje doba dana dok uspavljuje dete ili pere sudove ili veš ili razgovara sa mužem posle napornog dana na nekom poslu ko zna koje struke, a ko se eto bavi time jer želi da pomogne, pa se povezao u udruženje sa sličnima i dogovorili se da ostave neki privatni telefon na internet da ljudi zovu, a oni će se međusobno čuti kad stignu i saznati odgovor pa se javiti...

Trebalo je da možda napišete nešto tipa "jasno je da vam treba pomoć i podrška za SOS telefon, evo ja sam vas baš zvala da vas pitam za savet pa ništa... i sad čitam da nemate SOS telefon... koji telefon sam ja to onda zvala?... i zašto sam uopšte morala da zovem telefon nekog udruženja a ne državni..." i slično

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 12:11 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

antioksidant
ekli smo da je važno i super što su podržani projekti koji se bave temom narkomanije,

u istoj recenici ste rekli i da je vazno sto se podrzavaju i simpozijumi i skole koje odrzavaju lekari, kolege dragog nam ministra.
nacin na koji ste napisali "da je vazno i super sto su podrzani projekti koji se bave temom narkomanije" je veoma pezorativan i diskriminisuci...
ukoliko

o tomici milosavljevicu imam jako lose misljenje ali je jako nekonstruktivno pisati ovakve pamflete protiv njega bez ikakve argumentacije (osim ako iskaz tipa "Smem glavu na panj da dam da o dojenju znamo više od mnogih zdravstvenih radnika, jer se oni (opet, čast izuzecima) time bave zbog plate, moranja, sad i bodova, a mi jer želimo" ne smatrate validnim argumentom)

link ka rezultatu konkursa ministarstva zdravlja i vasoj organizaciji ste dali tek u komentarima a primecujem da ni u komentarima nema "osudjujeceg tona" spram narkomanije.

hocu reci, komentari sa vaseg naloga i osnovni tekst (koji je potpisala gospodja socanin) su na sasvim razlicitim nivoima komunikacije. smatracu da su komentari validni zato

pozz

ps: i dobronameran savet - ako zelite da povecate znacaj svog prethodnog delovanja pozovite se na neko istrazivanje ako ga ima koje govori o povecanom broju dojene dece (sto bi bio rezultat i vaseg petogodisnjeg rada)


ne razumem, da li istim tonom i načinom treba da pišem i u komentarima kada se obraćam ljudima koji komentarišu?
razumeli ste kako ste razumeli, vaše pravo! pravo na mišljenje svako ima, ali vidim da ste zaintačili i uporno trolujete oko narkomanije, i da mene prozivate, bez razloga.
niste informisani dovoljno o temi, i vidim da vas i ne zanima preterano, niste informisani dovoljno o našem radu, i ne znam iz koga razloga a priori takav stav. vidim da vas tema ne zanima i komentari vam veze nemaju sa istom. neću vas ni banovati ni brisati, nije toliki problem, samo jako me zamarate.

btw. pre par meseci smo istakli (ovde na blogu, na sajtu, svuda)rezultate zvanične procene nezavisnih evaluatorki u kom je jako lepo opisan značaj učešća nvo sektora u oblasti pružanja podrške dojenju i unapređenju usluga itd - a mi smo jedini u zemlji iz nvo sektora da se bavimo ovim na ovaj način.... imamo pisane preporuke unicefa i batuta, evo vama za ljubav ću da ih skeniram i okačim, valjda ćete me ostaviti na miru potpom.
d.s.
antioksidant antioksidant 12:20 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

ne razumem,

ocito je da ne razumete
neću vas ni banovati ni brisati,
primite moju zahvalnost na vasoj sirokogrudosti
valjda ćete me ostaviti na miru potpom
sa zadovoljstvom


............
vidim da vise osoba koristi nalog udruzenje pa koristim priliku da se zahvalim gospodji socanin sto se potpisala ispod poslednjeg komentara. znatno je lakse komunicirati kada se zna s kim.
pozdrav i svako dobro
lull lull 13:00 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

Trebalo je da možda napišete nešto tipa "jasno je da vam treba pomoć i podrška za SOS telefon, evo ja sam vas baš zvala da vas pitam za savet pa ništa... i sad čitam da nemate SOS telefon... koji telefon sam ja to onda zvala?... i zašto sam uopšte morala da zovem telefon nekog udruženja a ne državni..." i slično


Ne znam odkuda vam ideja da bih telefonom zvala nekoga za koga sasvim dobro znam da nije stručno lice, da ima svoju porodicu, posao, obaveze i da bih ga zbog toga prozivala. Postoje vidovi komunikacije koji ne iziskuju trenutni odgovor. Koji dopuštaju distancu. Obratila sam se udruženju jer sam se nadala da ću naići na podršku. To sam ovde spomenula samo jer je rečeno da im se ne javljaju roditelji sa većom decom (ili se javljaju u malom broju). Sada mi je zbog tog spominjanja žao. Prosto, ako neko ne odreaguje (iz bilo kog razloga!) na poziv za konsultacijom, ne treba ga zbog toga osuđivati bez ideje o tome zašto se oglušio.
Baš kao što ne treba da olako komentarišete nešto o čemu nemate pojma, posebno što zaista nije spominjan telefon niti uznemiravanje.
sinkroo sinkroo 13:24 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

Nisam pominjao uznemiravanje, naprotiv, oprostite ako ste se zbog mene uznemirili

Sticajem okolnosti sam blizak ovom udruženju (ne i član), pa znam da eto sa ovakvom podrškom države rade posao koji treba da radi baš država i znam da odgovaraju savetima i mejlom i telefonom i kako god, naravno i noću jer noću su ljudi očajni i bespomoćni kad imaju problem da sasvim malim detetom (ne smatram to zaboga uznemiravanjem, tako su sami hteli i to su hteli, zato su i nastali), pa nisam mogao da ne primetim kako je pomalo nepravedno baš ispod ovog teksta uputiti im takvu packu

zar ne mislite i vi tako? (uz ogradu da niste zvali telefonom, što i nije bitno, ovde smo anonimno, dakle branimo principe)

možda sam se ja nepotrebno uzmemirio, pa to prebacio vama nazad, nepravedno
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 13:29 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

lull
Trebalo je da možda napišete nešto tipa "jasno je da vam treba pomoć i podrška za SOS telefon, evo ja sam vas baš zvala da vas pitam za savet pa ništa... i sad čitam da nemate SOS telefon... koji telefon sam ja to onda zvala?... i zašto sam uopšte morala da zovem telefon nekog udruženja a ne državni..." i slično


Ne znam odkuda vam ideja da bih telefonom zvala nekoga za koga sasvim dobro znam da nije stručno lice, da ima svoju porodicu, posao, obaveze i da bih ga zbog toga prozivala. Postoje vidovi komunikacije koji ne iziskuju trenutni odgovor. Koji dopuštaju distancu. Obratila sam se udruženju jer sam se nadala da ću naići na podršku. To sam ovde spomenula samo jer je rečeno da im se ne javljaju roditelji sa većom decom (ili se javljaju u malom broju). Sada mi je zbog tog spominjanja žao. Prosto, ako neko ne odreaguje (iz bilo kog razloga!) na poziv za konsultacijom, ne treba ga zbog toga osuđivati bez ideje o tome zašto se oglušio.
Baš kao što ne treba da olako komentarišete nešto o čemu nemate pojma, posebno što zaista nije spominjan telefon niti uznemiravanje.


eto dođe i to toga da se izvinjavamo u ime nekoga ko je očigledno imao nameru da nas "odbrani" ali neuspešno.
ja sam vas razumela, i istina je da nam se ne javljaju roditelji starije dece često.
propusta ima, ne kažem da nema, ali zaista jaaaako retko se desi da neko ostane baš bez odgovora. i kada nešto nije u našem domenu ili ne znamo dobijete odgovor da ne znamo.
moglo nam se desiti da smo vas ostavili bez odgovora koji smo obećali, šta vam kažem, ne treba da se ustručavate da nas podsetite ili pozovete i telefonom. izvinjavamo se na propustu.
d.s.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 13:31 13.05.2010

Re: dojenje-narkomanija

udruzenje_roditelj
lull
Trebalo je da možda napišete nešto tipa "jasno je da vam treba pomoć i podrška za SOS telefon, evo ja sam vas baš zvala da vas pitam za savet pa ništa... i sad čitam da nemate SOS telefon... koji telefon sam ja to onda zvala?... i zašto sam uopšte morala da zovem telefon nekog udruženja a ne državni..." i slično


Ne znam odkuda vam ideja da bih telefonom zvala nekoga za koga sasvim dobro znam da nije stručno lice, da ima svoju porodicu, posao, obaveze i da bih ga zbog toga prozivala. Postoje vidovi komunikacije koji ne iziskuju trenutni odgovor. Koji dopuštaju distancu. Obratila sam se udruženju jer sam se nadala da ću naići na podršku. To sam ovde spomenula samo jer je rečeno da im se ne javljaju roditelji sa većom decom (ili se javljaju u malom broju). Sada mi je zbog tog spominjanja žao. Prosto, ako neko ne odreaguje (iz bilo kog razloga!) na poziv za konsultacijom, ne treba ga zbog toga osuđivati bez ideje o tome zašto se oglušio.
Baš kao što ne treba da olako komentarišete nešto o čemu nemate pojma, posebno što zaista nije spominjan telefon niti uznemiravanje.


eto dođe i to toga da se izvinjavamo u ime nekoga ko je očigledno imao nameru da nas "odbrani" ali neuspešno.
ja sam vas razumela, i istina je da nam se ne javljaju roditelji starije dece često.
propusta ima, ne kažem da nema, ali zaista jaaaako retko se desi da neko ostane baš bez odgovora. i kada nešto nije u našem domenu ili ne znamo dobijete odgovor da ne znamo.
moglo nam se desiti da smo vas ostavili bez odgovora koji smo obećali, šta vam kažem, ne treba da se ustručavate da nas podsetite ili pozovete i telefonom. izvinjavamo se na propustu.
d.s.


i, naravno uvek ima mesta i kritiku.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:38 13.05.2010

Šokirana



Ako je iko u ovoj zemlji udarao na sva zvona o prednosti i važnosti dojenja - onda je to Udruženje "Roditelj". Lično sam, pre nego sam se uvalila u Majku Hrabrost, čula za retko koje udruženje. Za Roditelj sam čula. Ako sam, kao običan građanin ove zemlje, pre bloga, pre bilo čega - za njih čula, znači da su oni nešto itekako radili da u javnosti podignu nivo svesti o važnosti dojenja.

Najviše me, pak, vređa činjenica da MZ "Roditelj" prepoznaje kao relevantnu i referentnu organizaciju kada treba da ispune svetske standarde u vezi sa sastavom radnih grupa, koji zahtevaju uključivanje nevladinog sektora. Ali se taj isti "Roditelj" ne prepoznaje kao relevantan i referentan kada njegove aktivnosti treba podržati sredstvima koja su u budžetu odvojena za podršku nevladinom sektoru.

Sramota.
lingamanovic lingamanovic 10:02 13.05.2010

Re: Šokirana

Kru, ne znam jeste li ove godine vi uopste konkurisali, jer NARAVNO spisak prijavljenih NVO nije transparentan, ali ne bi bio problem ni da ste vi dobili a mi ne, jer se bavite slicnom tematikom, tj slicnom grupom.
Ali...
nas ce Tomica da tapse po ramenu i daje nam pokroviteljstva za manifestacije koje sami, bez njihove pomoci organizujemo, a onda ce kad po bebi frendliju dodje obaveza vrsnjacke podrske da zove valjda mlade gorane da daju mamama savete kako se doji...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:22 13.05.2010

Re: Šokirana

Ma, sve priče o podizanju nataliteta će ostati prazne sve dok tako bude...nije ni u Sloveniji mnogo bolje. Malo sam šnjuvala okolo, evo pogledajte, jeste na slovenačkom, ali ćete toliko razumeti...

http://med.over.net/forum5/list.php?94

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 10:27 13.05.2010

Re: Šokirana

Hvala na linku.
Nekoliko nasih clanova je pocelo edukaciju preko LLL, ali one za sada nemaju interesa da otvaraju "kancelariju" ovde, pa ta njihova edukacija ide jaaaako sporo.

Dakle, nama sad ostaje da trazimo korporativnog sponzora za ovu pricu, sto je prilicno tesko.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 11:53 13.05.2010

Re: Šokirana

Krugolina Borup


Ako je iko u ovoj zemlji udarao na sva zvona o prednosti i važnosti dojenja - onda je to Udruženje "Roditelj". Lično sam, pre nego sam se uvalila u Majku Hrabrost, čula za retko koje udruženje. Za Roditelj sam čula. Ako sam, kao običan građanin ove zemlje, pre bloga, pre bilo čega - za njih čula, znači da su oni nešto itekako radili da u javnosti podignu nivo svesti o važnosti dojenja.

Najviše me, pak, vređa činjenica da MZ "Roditelj" prepoznaje kao relevantnu i referentnu organizaciju kada treba da ispune svetske standarde u vezi sa sastavom radnih grupa, koji zahtevaju uključivanje nevladinog sektora. Ali se taj isti "Roditelj" ne prepoznaje kao relevantan i referentan kada njegove aktivnosti treba podržati sredstvima koja su u budžetu odvojena za podršku nevladinom sektoru.

Sramota.


ma, kru, čekam zvaničnu odbijenicu - na papiru pa ću da je skeniram, ne možeš da veruješ koji je razlog! po svemu sudeći nisu ga ni pročitali...
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:06 13.05.2010

Re: Šokirana

Kru, ne znam jeste li ove godine vi uopste konkurisali, jer NARAVNO spisak prijavljenih NVO nije transparentan, ali ne bi bio problem ni da ste vi dobili a mi ne, jer se bavite slicnom tematikom, tj slicnom grupom.


Nismo ove godine ni konkurisali. Prošle godine smo tražili 300.000 dinara, a dobili 150.000 dinara, uz napomenu da sve što smo planirali da uradimo za 300.000 dinara, moramo da uklopimo u pola te cifre. Na naše pitanje: "Kako?" objašnjeno nam je da, umesto da platimo profesionalce, treba sve same volonterski, uz pomoć štapa i kanapa da odradimo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:07 13.05.2010

Re: Šokirana

ne možeš da veruješ koji je razlog!


Živo me zanima, di reci.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 12:26 13.05.2010

Re: Šokirana

Krugolina Borup
ne možeš da veruješ koji je razlog!


Živo me zanima, di reci.

dobila sam jutros samo usmeno objašnjenje ( a stiže i pismeno za koji mesec pretpostavljam) da je to redovna praksa patronažnih sestara!!!!
kru, oni nisu pročitali ni projekat ni pisma podrške i preporuke koje smo dostavili od dr kisin i unicefa....
sos savetnice za dojenje ne postoje! i potrebne su dokle god majka doji, a ne samo prvih 7 dana koliko patronaža radi sa jednom majkom...uopšte ni slično nije onome što radi patronaža... niti smo mi tražili da idemo po kućama...
ma, ne mogu da se načudim...
strenum strenum 12:47 13.05.2010

Re: Šokirana

Krugolina Borup
Na naše pitanje: "Kako?" objašnjeno nam je da, umesto da platimo profesionalce, treba sve same volonterski, uz pomoć štapa i kanapa da odradimo.



A onda vas cimaju sto im se petljate u struku!
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:30 13.05.2010

Re: Šokirana

dobila sam jutros samo usmeno objašnjenje ( a stiže i pismeno za koji mesec pretpostavljam) da je to redovna praksa patronažnih sestara!!!!


Pa, one rade samo prvih 7 dana!
Šta posle?
Mi ni pouzdane podatke o tome koliko žena doji do 6 meseci nemamo, a kamoli da se bilo ko bavi podrškom dojenju nakon tih čuvenih 7 dana.
C, c, c...
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 13:32 13.05.2010

Re: Šokirana

Krugolina Borup
dobila sam jutros samo usmeno objašnjenje ( a stiže i pismeno za koji mesec pretpostavljam) da je to redovna praksa patronažnih sestara!!!!


Pa, one rade samo prvih 7 dana!
Šta posle?
Mi ni pouzdane podatke o tome koliko žena doji do 6 meseci nemamo, a kamoli da se bilo ko bavi podrškom dojenju nakon tih čuvenih 7 dana.
C, c, c...


pa, šta da ti kažem, moraju NEKI odgovor da nam daju
yugaya yugaya 13:40 13.05.2010

Re: Šokirana

udruzenje_roditelj

dobila sam jutros samo usmeno objašnjenje ( a stiže i pismeno za koji mesec pretpostavljam) da je to redovna praksa patronažnih sestara!!!!

ja sam patronaznu sestru prvi put videla sedmi dan po izlasku iz bolnice - 'bili praznici', a od podrske dojenju sam za prvorotkinski pomahnitali mastitis dobila savet da trknem i kupim kupus 'pa nek ti neko objasni kako se od toga prave obloge'

i potrebne su dokle god majka doji, a ne samo prvih 7 dana koliko patronaža radi sa jednom majkom...

uporediti koliko su potrebene u ovoj i ovakvoj srpskoj praksi sa susednom nam Madjarskom gde je iako mi je to bilo trece dete vreme da proceni da li dobro dojim i da li mi je potrebna pomoc odvojio dezurni neonatolog svaki dan bar pri jednom podoju, kao i lekar i bolnica u kojoj sam se porodila koji su naglasili da obavezno, u slucaju bilo kakvih poteskoca oko toga, u prvih sest nedelja zakucam na njihova vrata i obratim se sestri u centru za podrsku (radi 24h na dan). A imaju i oni patronaznu sluzbu. I drzavu sto vam pumpice iznajmljuje za bagatelu.


Prijateljica mi je lactation consultant i vrata svih drzavnih bolnica su joj sirom otvorena, oni koji steknu zvanicnu drzavnu kvalifikaciju dobijaju i finansijsku nadoknadu za rad.

Komentari sto su trebili dlaku u jajetu oko stavova i akreditacije udruzenja nisu na mestu jer svaka inicijativa za podrsku dojenju u Srbiji vise nego neophodna.

Samo napred i hvala vam na trudu.

.
(3x po godinu dana exclusively, od toga dvaput u Srbiji bez trunke pomoci)
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 13:48 13.05.2010

Re: Šokirana

yugaya
udruzenje_roditelj

dobila sam jutros samo usmeno objašnjenje ( a stiže i pismeno za koji mesec pretpostavljam) da je to redovna praksa patronažnih sestara!!!!

ja sam patronaznu sestru prvi put videla sedmi dan po izlasku iz bolnice - 'bili praznici', a od podrske dojenju sam za prvorotkinski pomahnitali mastitis dobila savet da trknem i kupim kupus 'pa nek ti neko objasni kako se od toga prave obloge'

i potrebne su dokle god majka doji, a ne samo prvih 7 dana koliko patronaža radi sa jednom majkom...

uporediti koliko su potrebene u ovoj i ovakvoj srpskoj praksi sa susednom nam Madjarskom gde je iako mi je to bilo trece dete vreme da proceni da li dobro dojim i da li mi je potrebna pomoc odvojio dezurni neonatolog svaki dan bar pri jednom podoju, kao i lekar i bolnica u kojoj sam se porodila koji su naglasili da obavezno, u slucaju bilo kakvih poteskoca oko toga, u prvih sest nedelja zakucam na njihova vrata i obratim se sestri u centru za podrsku (radi 24h na dan). A imaju i oni patronaznu sluzbu. I drzavu sto vam pumpice iznajmljuje za bagatelu.


Prijateljica mi je lactation consultant i vrata svih drzavnih bolnica su joj sirom otvorena, oni koji steknu zvanicnu drzavnu kvalifikaciju dobijaju i finansijsku nadoknadu za rad.

Komentari sto su trebili dlaku u jajetu oko stavova i akreditacije udruzenja nisu na mestu jer svaka inicijativa za podrsku dojenju u Srbiji vise nego neophodna.

Samo napred i hvala vam na trudu.

.
(3x po godinu dana exclusively, od toga dvaput u Srbiji bez trunke pomoci)


hvala na podršci!
upravo smo ovim projektom tražili pomoć da možemo da akreditujemo naše savetnice.
okačiću i pisma podrške u kojima je dodatno objašnjeno zašto su važne vršnjačke savetnice. a kada ih već imamo, ne možemo da dozvolimo da rade proizvoljno. ministarstvo nije obezbedilo doedukacije ni patronaži, šta će im još i neke mame....
antioksidant antioksidant 13:51 13.05.2010

Re: Šokirana

Mi ni pouzdane podatke o tome koliko žena doji do 6 meseci nemamo, a kamoli da se bilo ko bavi podrškom dojenju nakon tih čuvenih 7 dana.

ginekolozi iz doma zdravlja i sestre tamo
(licno islustvo - mastitis i taj rad)
naravno porodica prvenstveno ali sad pricamo o institucionalnoj "podrsci"
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:01 13.05.2010

Re: Šokirana

ginekolozi iz doma zdravlja i sestre tamo


Nije ti to isto.
Patronaža i zaposleni u DZ nastupaju s pozicija autoriteta.
Vršnjačka podrška je nešto sasvim drugo, i - dokazano u svetu - ima mnogo bolje rezultate.

Žalosno je što se kod nas organizacije civilnog društva ne doživlvaju kao partneri na istom poslu, već kao nužno zlo. Vlast bi nas najradije utepala da nas nema skroz, ali hebu ih inostrani standardi koji uporno od njih zahtevaju da nas čak uključe u proces odlučivanja.

antioksidant antioksidant 14:04 13.05.2010

Re: Šokirana

Nije ti to isto.
Patronaža i zaposleni u DZ nastupaju s pozicija autoriteta.
Vršnjačka podrška je nešto sasvim drugo, i - dokazano u svetu - ima mnogo bolje rezultate.

ma slazem se samo kazem koje je (po mom iskustvu) trenutno stanje "podrske" (rec koju uporno i pisem pod navodnicima upravo jer to sto je institucionalno predvidjeno kao podrska nikako nije dovoljno).
Žalosno je što se kod nas organizacije civilnog društva ne doživlvaju kao partneri na istom poslu, već kao nužno zlo. Vlast bi nas najradije utepala da nas nema skroz, ali hebu ih inostrani standardi koji uporno od njih zahtevaju da nas čak uključe u proces odlučivanja.

udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 14:13 13.05.2010

Re: Šokirana

antioksidant
Nije ti to isto.
Patronaža i zaposleni u DZ nastupaju s pozicija autoriteta.
Vršnjačka podrška je nešto sasvim drugo, i - dokazano u svetu - ima mnogo bolje rezultate.

ma slazem se samo kazem koje je (po mom iskustvu) trenutno stanje "podrske" (rec koju uporno i pisem pod navodnicima upravo jer to sto je institucionalno predvidjeno kao podrska nikako nije dovoljno).
Žalosno je što se kod nas organizacije civilnog društva ne doživlvaju kao partneri na istom poslu, već kao nužno zlo. Vlast bi nas najradije utepala da nas nema skroz, ali hebu ih inostrani standardi koji uporno od njih zahtevaju da nas čak uključe u proces odlučivanja.



evo dodala sam u att pisma podrške koja dodatno pojašnjavaju pojam vršnjačkog savetovanja i pružaju uvid u značaj takvog programa.
da je neko i sa pola mozga samo pročitao šta tu piše ne bi sigurno rekao da je to posao patronaže.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana