Region| Život

Dubrovnik, pređašnji

Nebojsa Krstic RSS / 21.05.2010. u 19:13

 

Boletova tetka je bila iz Dubrovnika, zato smo tamo išli na letovanje. Nije bilo drugog razloga. Ne zbog letnjih igara, iako smo išli obično u to vreme. Igre počinju negde oko mog rođendana, po tome pamtim. Za sve te godine slušao sam nekoliko gudačkih koncerata kroz pregrade od šper ploče. U to vreme pada i svršetak Vimbldona. Meni drevne lepote starog grada ništa nisu značile. Ni onaj kamen koji štrči iz crkve i na koji se ljudi penju pokušavajući da se zadrže, zbog određene simbolike. Ni Djelo Jusić, ni brat mu, ni Tereza Kesovija koja se glasno smeje ispred Gradske kafane, ni Buco i Srđan, ni Hamlet na Lovrijencu, ni Rade Šerbedžija, ni šarplaninac Ibrice Jusića, ni hrvatske i srpske glumice srednje i mlađe generacije; ništa mi sve to nije značilo kao činjenica da si u Dubrovniku mogao, kao u nekom velikom gradu, da se izgubiš u gužvi.

Tetka je živela u kući na Pilama, pored pošte. Kad je videla Boleta i mene, rekla je da je odlično što smo svratili jer kod nje nema mesta za nas.

Našli smo dvokrevetnu sobu malo dalje, uzbrdo, podalje od grada. Imali smo para jer smo tek stigli. Tri dana kasnije dobili smo otkaz jer smo prethodne noći, prilikom racije u diskoteci na Babinom kuku, maricom sprovedeni u miliciju zbog neposedovanja ličnih isprava. Tamo se nismo zadržali dugo, ali je milicioner zvao našu gazdaricu da proveri da li je tačno ono što smo mu rekli pa nam se ona zahvalila na saradnji.

Onda smo se preselili u drugu sobu, od Straduna uzbrdo, pa uzbrdo, pa uzbrdo. Tu nije bilo loše. Gazdarica je bila alkos i nije vodila računa o gostima. Zato je u našoj sobi ilegalno spavao i Krajče. Bole i ja u uskim krevetima, Krajče u okruglom gumenom čamcu. Jednog dana je gazdarica rekla Boletu i meni da pređemu u sobu preko puta jer joj stižu stalni gosti iz Novog Sada. Odmah smo preneli stvari. Ali niko nije obavestio Krajčeta. Ranom zorom, kad su stigli gosti iz Novog Sada, ušli su u sobu zajedno sa gazdaricom, i zatekli Krajčeta u čamcu. On je ustao i onako polu go pozdravio se sa svima.

 - Krajčinović, drago mi je - rekao je prilikom svakog rukovanja.

Na kamenoj ploči koja predstavlja plažu Excelziora, bila je gužva. Gledao sam sa strahopoštovanjem Tirketa kako jede voćnu salatu. Bili su prisutni Ivo Pogorelić i njegova omanja ruska prijateljica. Mršavi i mladi Petar Božović se tuširao sa Ojom Kodar. Oja Kodar (alijas Olga Palinkaš) bila je devojka Orsona Velsa i glavna glumica njegovog poslednjeg filma ”Istine i laži”. Potom je Pera igrao Teslu, u filmu u kome je Orson igrao epizodnu ulogu, tako je fatalna Oja upoznala Peru, razmišljao sam dok su se tuširali.

Bole je išao u moj razred, sedeli smo u istoj klupi. Nosio sam školsku bluzu, a Bole crnu strukiranu kožnu jaknu. Voleo je da ide sa podignutom kragnom. Majka mu je radila u JAT-u i to je uticalo na njegov naglašeni osećaj digniteta.

Nikada nije nosio školsku torbu. Eventualno jednu beležnicu, u džepu. I kad bi kasnio na prvi čas, hodao bi laganim i elegantnim korakom preko betonskog dvorišta Prve beogradske, u svojoj spitfajerki.

Nošenje ploča ispod miške, bila je jaka stvar. Ni Bole je se nije ustručavao. Uriah Heep, ”Salisbury”, mi je nabavio iz Londona i doneo noseći preko dvorišta. Veliko divljenje i zavist drugih đaka moglo je da izazove nošenje ploče ”Slike sa izložbe” Modesta Musorgskog u obradi Emerson, Lake & Palmer. Ili ”Trilogy”. Pa ”Harvest” Neil Younga. ”After the Gold Rush”, takođe.

U moju gimnaziju išla je i Olgica. S njom sam izašao, u prvom razredu, bio mi je to prvi zvanični izlazak sa nekom devojkom. Dogovorili smo se oko toga na rođendanu Svetlane Jovanović, klupa ispred moje. Sledećih nekoliko dana, proveo sam razmišljajući da li čovek sa ovako iskrzanim i neizglednim noktima zaslužuje da ikada izađe sa Olgicom Stamenković. Ipak, izašli smo u bioskop Jadran, film ”Divlji mesija” Kena Rasela (možda i nije bio baš taj). Posle filma smo otišli da sednemo u poslastičarnicu Doma JNA, u Francuskoj. Tu sam ja naručio čaj. Pio sam ga lagano, da mi ne bi odneli šolju. ”Kod konja” ili tu, to je bio jedini izbor. Dok smo prelazili ulicu kod Narodnog pozorišta Olgica me je pitala da li volim Mika Džegera.

-Ne naročito - priznao sam.

U sivkastoj poslastičarnici Doma JNA mi se poverila. – Znaš - rekla je - ja više nisam u fazonu praznih izlazaka i ljubljenja u ulazu.

Zastao mi je dah. Ja sam tek nameravao da uđem u fazon praznih izlazaka i ljubljenja u ulazu. Cele sam se večeri koncentrisao na momenat kada ću je dopratiti do njene zgrade ispod današnjeg Bitef teatra. Pokušavao sam da ostanem hladnokrvan.

- A u kom si sad fazonu? - pitao sam.

- Ja bih da pričam o knjigama.

- O kojim knjigama?

Zamislila se.

- O Dami s kamelijama, recimo.

To recimo me je zaseklo. Nisam čitao ”Damu s kamelijama”, nisam voleo Mika Džegera. Tih sam dana čitao ”Klanicu 5” Kurta Vonegata i ”Gde si bio Adame” Hajnriha Bela. I ”Mišljenja jednog klovna” od istog pisca. Antiratnu literaturu, dakle. Tu sam temu pokušao da naturim Olgici dok smo se spuštali Francuskom, ali bez naročitog uspeha.

Ispred njenog ulaza smo zastali. Iz stana u suterenu je dopirao glas Rodoljuba Petrovića iz ”Pozorišta u kući”.

 Stajao sam nehajno, sa rukama u džepovima, nekoliko koraka od nje.

A onda sam se udaljio ležerno i za uvek, čime sam jasno demonstrirao svoju iznenadnu i preranu zrelost. 

 



Komentari (105)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

buldozer92 buldozer92 19:48 21.05.2010

maybe ..

http://www.youtube.com/watch?v=wxfPIe2qqxw

or
http://www.youtube.com/watch?v=rb167cc4ZeU&feature=related
buldozer92 buldozer92 20:03 21.05.2010

ma,jok ..

http://www.youtube.com/watch?v=IPo9Gd2z6rI
stasava stasava 19:48 21.05.2010

drevne lepote

Mnogo lepo, zanimljivo, iskreno. Najvise mi se dopalo priznanje da ti drevne lepote Dubrovnika nisu mnogo znacile, vec to da si mogao da se izgubis u guzvi, kao u velikom gradu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:07 21.05.2010

DUBROVAČKE GODINE KOJE SU POJELI tigrovi..

škorpioni, šakali, beli orlovi i ostale ptice grabljivice, a o krupnim zverkama da i ne govorim.

Drevne lepote Dubrovnika nisu samo u njegovim zidinama, muzejima, samostanima, grobljima, poljanama, ateljeima, spomenicima, skalinama... već i u kosmopolitskoj vrevi. U nenadmašnom osećaju da ste gradjanin SVETA! Šetnja predveče na Stradunu, nakon povratka sa Lokruma, zapravo je bila šetnja po centralnim ulicama i trgovima Londona, Berlina, Rima, Praga, Beča, Pariza, Njujorka...
Ujutro sam se udvarao nekoj zanosnoj Čehinji na pijaci na Gundulićevoj poljani, u podne Engleskinji na brodici prema Lokrumu, posle podne mladoj hrvatskoj glumici na Lazaretima pre odlaska na pozorišnu probu, a uveče Dankinji ili Nemici u diskoteci na Lapadu.
Da zaključim: dok smo bili drugovi, živeli smo kao gospoda, tj. kao gospari!
buldozer92 buldozer92 20:12 21.05.2010

pa el bilo nesto konkretno il

puki verbalizam osta
predatortz predatortz 09:52 24.05.2010

Re: DUBROVAČKE GODINE KOJE SU POJELI tigrovi..

DUBROVAČKE GODINE KOJE SU POJELI tigrovi..
škorpioni, šakali, beli orlovi i ostale ptice grabljivice, a o krupnim zverkama da i ne govorim.



Promašena tema. Sedi jedan! I opusti se čoveče, aman...
Milan Novković Milan Novković 10:58 24.05.2010

Re: DUBROVAČKE GODINE KOJE SU POJELI tigrovi..

Ujutro sam se udvarao nekoj zanosnoj Čehinji na pijaci na Gundulićevoj poljani, u podne Engleskinji na brodici prema Lokrumu, posle podne mladoj hrvatskoj glumici na Lazaretima pre odlaska na pozorišnu probu, a uveče Dankinji ili Nemici u diskoteci na Lapadu.

Auuu, crnčio si ko japanac
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:09 21.05.2010

Divlji mesija

Uuu Divlji mesija, svim mojim prijateljima iz istog fazona su No.1 Demoni, meni dugo bio Divlji mesija, mada sam se zamislila nad Malerom, zbog jednog Miloša, dubrovačkog. A Kurta Vonegata sam otkrila mnogo kasnije, al preko Sirena Titana i bila skroz očajna šta sam tolike godine propuštala, al me tadašnji dragi ubedio da je Korčula bolja od Dubrovnika i još da sam srećnica srećna jer nema ništa gore nego kad sav dobar SF pročitaš, što je njegov slučaj bio, vrteo je iz početka...

..."Sirene Titana" su čudesna storija o Solou, glasniku robotske civilizacije udaljene 150 hiljda svetlosnih godina od Sunčevog sistema, koji je zbog kvara na svom letećem tanjiru ostao vezan za Titan, Saturnov mesec, noseći poruku u udaljene krajeve svemira povodom značajnog jubileja. Njegov zahtev za pomoć putovao je 150 hiljada godina do njegove rodne planete, što će reći bilo je potrebno još toliko, da on dobije odgovor. Njegovi, imajući to na umu, angažuju svoj Sunčev sistem u celosti i uz enormne količine energije prenos poruka učine tri puta bržim od brzine svetlosti. Zato je Solo pažljivo sa Titana posmatro planetu Zemlju. Posle samo 200 hiljada godina uočio je veliki krug (Stoun Hendž). Smisao poruke bio je jasan: "Nismo te zaboravili, očekuj dalje instrukcije". Nakon toga, pojavila se zmijolika struktura dugačka nekoliko hiljada kilometara u prostoru drevne Kine. Poruka je i ovog puta bila jasna: "Samo malo strpljenja, tvoj rezervni deo stiže." (Rezervni deo je bio pregoreli osigurač u pogonskom sistemu letilice.) Njegov jedini komšija na Titanu bio je znameniti čovek iz Njuporta, država Rod Ajlend, koji je svesno uleteo u hronosinklastički infundibulum*, negde iza Marsa, prvim privatnim svemirskim brodom namenjenim za istraživanje dubokog prostora i tako postao delom te vremensko prostorne talasne pojave koja se proteže od Sunca pa do sazvežđa Betelgeza.
Svakih 59 dana čovek iz Njuporta se uredno materijalizovao zajedno sa svojim psom, velikom dogom, u prostoriji ispod stepenica zgrade svog imanja u Njuportu u trajanju od otprilike jedan sat. Singularitet u celom fenomenu predstavljalo je njegovo trajno stanje materijalizovanja na Titanu. Godine provedene u društvu sa Solom bile su krcate raznim aktivnostim u cilju promene odnosa čovečanstva prema samom sebi. On se pozabavio najmanje istraženim delom čovekovog života, a to je bavljenje samim sobom. Usled svemirskog poremećaja njemu je predstojao trajan odlazak iz Sunčevog sistema. Poslednje trenutke druženja sa Solom protekli su tako što se Solo izvinjavao što su eto baš njegovi koristili baš taj telekomunikacioni proces da bi on dobio osigurač u svom pogonskom sistemu, a čovek iz Njuporta je pričao da bi ljudi takvi kakvi jesu postojali bez obzira na taj osigurač...
_______________
*A hronosinklastički infundibulum zaista je čudesno mesto ("Sirene Titana"- Kurt Vonegat). Priča teče otprilike ovako:
Jedan mali dečak ima tatu koji je uvek u pravu. Hiljadama svetlosnih godina daleko postoji drugi mali dečak čiji je tata takođe uvek u pravu.
Međutim, kada bi se, recimo, tate nekim slučajem srele - apsolutno je sigurno da bi se žestoko posvađali. Jedino mesto gde bi tate mogle da vide i istine drugih tata jeste - hronosinklastički infundibulum.

:)


Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:42 21.05.2010

Re: Divlji mesija

A Kurta Vonegata sam otkrila mnogo kasnije, al preko Sirena Titana

Na srpski je prevedeno samo par njegovih knjiga, nažalost. "Kolevku za macu" je prevela Vukica Đilas. Godinama sam joj, kad god je sretnem, ponavljao da je krajnje vreme da prevede još neku. Nije mogla da nađe izdavača.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 20:48 21.05.2010

Re: Divlji mesija

.."Sirene Titana" su čudesna storija o Solou, glasniku robotske civilizacije

Ma pusti te dust cover dajdžeste. Prosto i kratko - priča o potrazi za rajem. Što je neumitno čini i pričom o izgubljenim iluzijama

A na političkom planu, kritika sistema u kojem bogati i moćni oblikuju sudbine plebsa, priča o moćniku, egocentričnom despotu, koji misli da je iznad svake kritike (i kontrole ) pa stoga bez ikakvih skrupula koristi druge za sopstvene ciljeve. A taman htedoh reći da je knjiga jedna baš lepa priča, ali "datirana", kad vidi vraga, baš primerena knjiga za ovo gde smo i kako smo
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:57 21.05.2010

Re: Divlji mesija

baš primerena knjiga za ovo gde smo i kako smo


heh, fali hronosinklastički infundibulum, htedoh reci...
JJ Beba JJ Beba 21:01 21.05.2010

Re: Divlji mesija

Kolevku za macu"

JJ Beba JJ Beba 21:18 21.05.2010

Re: Divlji mesija

Oja Kodar (alijas Olga Palinkaš) bila je devojka Orsona Velsa i glavna glumica njegovog poslednjeg filma ”Istine i laži”. Potom je Pera igrao Teslu, u filmu u kome je Orson igrao epizodnu ulogu, tako je fatalna Oja upoznala Peru, razmišljao sam dok su se tuširali.

a mi smo se u toj kombinaciji sretali u Primoštenu, odakle je Ojina baka i gde je uz pomoć Pere narpavila kuću.
i da. bili smo komšije dok je petar stanovao u potkrovlju jedne divne kuće u Gepratovoj ulici.

posle koncerta AC DC, vraćajući se kuči pešice, posle dužeg vremena srela sam Peru u kafani ispod svog stana gde sada stanuje, preko puta Franša
Pera je super
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:36 22.05.2010

Re: Divlji mesija

Uuu Divlji mesija

I Sofi Mari Bžeška, a!
jesen92 jesen92 01:24 22.05.2010

Re: Divlji mesija

Pera je super
..ne poznajem coveka, mozda je super ali sam ga videla pre dve godine na Zlatiboru u Cigoti...izgledao je uzasno lose, kao neki deda i to od 200kg....
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:26 22.05.2010

Re: Divlji mesija

I Sofi Mari Bžeška, a!


uuuhuh najljubavnija priča, paz'ovo, na kraju ahahah


a ovo hiperstrasno seckanje povrca je antologijsko







man ray loves me man ray loves me 11:08 22.05.2010

Re: Divlji mesija

I ja sam procitala Vonnegut-a tek prosle godine. U jednoj godini sam procitala sve i postao mi je omiljeni pisac. Iskoristila sam njegovu recenicu "Science is magic that works" iz Cat's Cradle kao posvetu za tezu
Ali steta ipak sto nisam znala za njega u srednjoj skoli - to je pravo vreme. Kod nas se deca zamlacuju Hesse-om i tako, nema ko da im kaze za Vonnegut-a. Moj plan za reformu lektire bio bi da se oni sto njupaju kajmak zamene Vonnegut-om i Orwell-om.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:28 22.05.2010

Re: Divlji mesija

Nebojsa Krstic
Uuu Divlji mesija

I Sofi Mari Bžeška, a!


Divlji mesija (kao i ceo opus Kena Rasela) su bili vrlo znacajni u jednom periodu mog zivota i zaista mi je drago da me je ova dubrovacka prica podsetila na taj period.
Prisetila sam i uzbudjenja koje sam dozivela kada sam sledeceg leta u Kembridzu slucajno otkrila legat Kettle's Yard i prepoznala "Pticu koja guta ribu".





Doctor Wu Doctor Wu 21:11 21.05.2010

Zar za muzicku podlogu nije bolje

mariopan mariopan 21:42 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

Sad si mi probudio nostalgiju, treba da odem u Dubrovnik, onako, iz ličnih razloga.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:44 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

Nije.
buldozer92 buldozer92 21:48 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

Jeste i .
Doctor Wu Doctor Wu 21:57 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

Jeste

I ja mislim
i

Nista, samo primecujem.
yugaya yugaya 22:03 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

Nije.


Jeste i .



Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:09 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

moze ovo
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:11 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

ili...

JJ Beba JJ Beba 23:30 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

a ovo?
mada je ova verzija meni ubitačnija
Doctor Wu Doctor Wu 23:32 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

Ma, pusti mjuzu. Ja, gresna mi dusa, i tako sad slusam Lately od Macy Gray (veeeeliiiki pozdrav Biliju the Caru), nego nisu li u to doba u Prvu isli i Mileta Prodanovich, sestre Bobich kao predsednik nam Shmeker? Jeste li se druzili? I sta bi na sve to rekao jedan Pera Lukovic? Ili nasa Bilja?
tyson tyson 23:32 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje


Svirka kojoj je trebalo prisustvovati.






Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:49 21.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

nego nisu li u to doba u Prvu isli i Mileta Prodanovich,,,

On nije...ne mogu da ga se setim, verovatno nije.

podloga u slici

ma, lep je i prazan

Re: podloga u slici

da se izgubis u guzvi

Re: podloga u slici

Re: podloga u slici

secanje na kamen mali

Re: podloga u slici

na ili oko korcule
ana_radmilovic ana_radmilovic 07:39 22.05.2010

Re: podloga u slici

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
secanje na kamen mali



kamen mali? imenjakinjo, na tom mestu nema stene sa koje nisam skočila :)

Doctor Wu Doctor Wu 07:54 22.05.2010

Re: Zar za muzicku podlogu nije bolje

Nebojsa Krstic
nego nisu li u to doba u Prvu isli i Mileta Prodanovich,,,

On nije...ne mogu da ga se setim, verovatno nije.

Ne, mozda je on stariji, 58. godiste, cini mi se.

Nego mi palo na pamet kako je interesantno kako je generaciju pre-boomera (Milosevica, Kostunica) u Srbiji smenila generacija zrelih baby boomera iz 58.-59. i onda se samo pitam ko je sledeci i sta je realno za ocekivati? Po meni, 70.-73. godiste, sto znaci Ceda, nasa Bilja (moja omiljena!!), Vucic... nije bas neki izbor, ipak je moj pik Ivan Marovic tu nadmocno najbolji. Doduse, kad vidim ko predstavlja moju generaciju, predsednik Dacic, Djilas, Dinkic, tek tu vidim, tuga bozja.

Da ne ostanem duzan.

Re: podloga u slici

ana_radmilovic
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
secanje na kamen mali



kamen mali? imenjakinjo, na tom mestu nema stene sa koje nisam skočila :)



:)))
skakala si sa "galije"? i igrala "do mene"? mora biti da se znamo

Re: podloga u slici

a kad je vec domacin dao srcu oduska...
korcula

Re: podloga u slici

narandza u manastiru

Re: narandza u manastiru

ana_radmilovic ana_radmilovic 09:13 22.05.2010

Re: podloga u slici

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
ana_radmilovic
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
secanje na kamen mali



kamen mali? imenjakinjo, na tom mestu nema stene sa koje nisam skočila :)



:)))
skakala si sa "galije"? i igrala "do mene"? mora biti da se znamo


čuj skakala sa galije, a nego šta sam :)
i volela sam da podronim stenu više nego išta...
nego, gde si ti odsedala imenjakinjo? (moja kuća je bila prva ispod mauzoleja)

Re: narandza u manastiru

Re: narandza u manastiru

badija
mirelarado mirelarado 14:22 22.05.2010

Re: podloga u slici

mirelarado mirelarado 14:25 22.05.2010

Re: podloga u slici

mirelarado mirelarado 14:28 22.05.2010

Re: podloga u slici

mirelarado mirelarado 14:31 22.05.2010

Re: podloga u slici

mirelarado mirelarado 14:34 22.05.2010

Re: podloga u slici

mirelarado mirelarado 14:37 22.05.2010

Re: podloga u slici

Re: podloga u slici

ana_radmilovic
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
ana_radmilovic
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
secanje na kamen mali
kamen mali? imenjakinjo, na tom mestu nema stene sa koje nisam skočila :)
:)))skakala si sa "galije"? i igrala "do mene"? mora biti da se znamo
čuj skakala sa galije, a nego šta sam :)i volela sam da podronim stenu više nego išta...nego, gde si ti odsedala imenjakinjo? (moja kuća je bila prva ispod mauzoleja)

Ne da Sam odsedala, nego Sam nastala u "Kroaciji", a kasnije se I udala za momka koji je imao kucu pored stare skole koja je, nazalost, morala da se proda 90ih
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:36 22.05.2010

Re: podloga u slici

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron

Ne da Sam odsedala, nego Sam nastala u "Kroaciji", a kasnije se I udala za momka koji je imao kucu pored stare skole koja je, nazalost, morala da se proda 90ih


ovde?



Re: podloga u slici

tyson tyson 22:57 21.05.2010

Klasika

Znaš - rekla je - ja više nisam u fazonu praznih izlazaka i ljubljenja u ulazu.

Zastao mi je dah. Ja sam tek nameravao da uđem u fazon praznih izlazaka i ljubljenja u ulazu.

Hahaha; neka prvi baci kamen ko nije doživeo manje-više ovakvu scenu nekada u životu.



Bojana Maljević Bojana Maljević 00:07 22.05.2010

:-)

A onda sam se udaljio ležerno i za uvek, čime sam jasno demonstrirao svoju iznenadnu i preranu zrelost.



dolybell92 dolybell92 00:10 22.05.2010

Ostalo je samo sjećanje

dolybell92 dolybell92 00:13 22.05.2010

...

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:30 22.05.2010

Re: ...

Ovo su i Idoli svirali na koncertima, na bis.
miloradkakmar miloradkakmar 00:42 22.05.2010

Ja

bih " Damu..." pročitao iste noći.
stefan.hauzer stefan.hauzer 01:49 22.05.2010

.




ps Inače,odličan blog...ali zicer se ne promašuje
bauer. bauer. 02:52 22.05.2010

As ti gospe...

Dobar! (još kada bi postojao two thumbs up smiley, koji se ne ceri onako blentavo :))

Samo, ako me moje zahrđalo sjećanje ne vara, Ibrica je imao Njemačkog ovčara za pratioca, a ne Šarplaninca?
Unfuckable Unfuckable 10:29 22.05.2010

Re: As ti gospe...

da Džeče, i ja se sećam nekog nemačkog ovčara, kakav bre šarplaninac

ps: lepo, lepo - u Indiji padaju avioni a ovde se pišu blogovi, troluje se, uživa...
tz tz tz
gordanac gordanac 11:21 22.05.2010

ibrica&psi...

...prvi njegov pas se zvao Vagabondo



Unfuckable
da Džeče, i ja se sećam nekog nemačkog ovčara, kakav bre šarplaninac

ps: lepo, lepo - u Indiji padaju avioni a ovde se pišu blogovi, troluje se, uživa...
tz tz tz


"Škotski ovčar Arči u Jusićev je život ušao nakon što su kroz njega prošli i trajno ostavili traga belgijski ovčar Vagabondo i mješanac newfoundlanda i škotskog ovčara Oskar"

EDIT:

el treba još nešto o psima ? :)

Unfuckable Unfuckable 11:40 22.05.2010

Re: ibrica&psi...

mješanac newfoundlanda i škotskog ovčara

majkomila!

ps: gordanatz, kako ti se zove ovo lepotanče koje samo što ne progovori, pravi je tzar?
Uzgred, apsolutno obožavam nekupirane uši.
gordanac gordanac 11:50 22.05.2010

Re: ibrica&psi...

Unfuckable
mješanac newfoundlanda i škotskog ovčara

majkomila!

ps: gordanatz, kako ti se zove ovo lepotanče koje samo što ne progovori, pravi je tzar?
Uzgred, apsolutno obožavam nekupirane uši.

:))
Milica.
(moja)
Ima i uši i rep k`o što bog zapoveda.
Šašava, neopevano.


p.s.
Krstiću, domaćine, izvinjavaj za troll, on je samo posledica svog nekorisnog znanja koje posedujem o Dubrovniku, pesmama i psima (i inom) :))
docsumann docsumann 11:52 22.05.2010

Re: ibrica&psi...

Uzgred, apsolutno obožavam nekupirane uši.

Kupriranje ušiju je surovo maltretiranje pasa radi našeg estetskog doživljaja
Unfuckable Unfuckable 12:16 22.05.2010

Re: ibrica&psi...

Militza je tzaritza, apsAlutni šeret, komplimenti!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:21 22.05.2010

Re: ibrica&psi...

Krstiću, domaćine, izvinjavaj za troll,

Živa bila Goco.

drhtavom rukom...

bauer. bauer. 07:07 22.05.2010

Zašto drhtavom rukom...?

To nisu jedra, moje brodice...

Kako Pepe? Jel gura:))

Re: Zašto drhtavom rukom...?

bauer.
To nisu jedra, moje brodice...

Kako Pepe? Jel gura:))

gura, a najvise mene :) insistira da mu pevam, tako da mi je preslo u naviku. pevam "slon lepotan dondolan" i dok se tusiram

Re: Zašto drhtavom rukom...?

Zašto drhtavom rukom...?


zbog sentimenta...i umora :)
man ray loves me man ray loves me 11:01 22.05.2010

Advice is a form of nostalgia...

...dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than it’s worth.

But trust me - on the sunscreen...

(Baz Luhrmann, Sunscreen)
jucaibin jucaibin 16:34 22.05.2010

:-)

dar, spisateljski se nazire
dolybell92 dolybell92 00:46 23.05.2010

Buco i Srđan

Kad pjesma zrikavaca zamre

vishnja92 vishnja92 06:53 23.05.2010

mlade devojke

znaju biti nesnosne.

onomad je jedan fin decak bio otkacen za sva vremena kada je, procitavsi Bunjuelovu autobiografiju (ushiceno mu uvaljenu - moras ovo da procitas), izjavio da su svi umetnici koji se spominju u knjizi bili (nasledno) imucni i bezbrizni po tom pitanju. to mu je bio prvi komentar a do drugog nije ni stigao jer sam se razbesnela - kako moze pored sve one radosti stvaranja i zanosa i divote da prica o hlebu koji jedu?

naravno, bio je u pravu, ali sam tada smatrala da je glup, ozbiljan i prerano odrastao. vise nismo izasli. gresna mi dusa.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:13 23.05.2010

Re: mlade devojke

naravno, bio je u pravu, ali sam tada smatrala da je glup, ozbiljan i prerano odrastao. vise nismo izasli. gresna mi dusa.

Mislim da si bila u pravu.
vishnja92 vishnja92 10:14 23.05.2010

Re: mlade devojke

vise ne znam. bila sam prestroga i iskljuciva, ali to ide uz mladost.
pitam se na koju stranu ga je tokom godina odveo taj preuranjeni pragmatizam.
principessa_etrusca principessa_etrusca 10:25 23.05.2010

Re: mlade devojke

vishnja92
naravno, bio je u pravu, ali sam tada smatrala da je glup, ozbiljan i prerano odrastao. vise nismo izasli. gresna mi dusa.


Eh koliko je finih mladica bilo otkaceno za sva vremena jer su izgledali prizemni, nezanimljivi, ograniceni i starmali.

Istina je da verovatno i nisu bili najbistriji, makar utoliko sto i pored road map-a koji su dobijali ("moras ovo da procitas!", uspavali da naprave sve te neoportune opaske.
vishnja92 vishnja92 10:52 23.05.2010

Re: mlade devojke

da.
verujem da danas postoji zena koja od njega dobija svu paznju i ovozemaljska dobra koja se mogu zamisliti, jer je zaista bio pazljiv, na svoj nacin inteligentan i veoma radoznao. problem je sto sav taj input nije urodio (uradjao? :)) odgovarajucim outputom, i meni se cini da bih, pored sveg cirkusa koji mi je u medjuvremenu uprilicila moja neprakticna priroda, i danas reagovala isto. bila bih mozda malo manje gruba i mnogo manje zgranuta, ali to je to. mimoilazni svetovi :)

Unfuckable Unfuckable 11:17 23.05.2010

Re: atrophia senilis

Eh koliko je finih mladica bilo otkaceno za sva vremena jer su izgledali prizemni, nezanimljivi, ograniceni i starmali.

...sad ste se setile
vishnja92 vishnja92 11:42 23.05.2010

Re: atrophia senilis

ti da cutis, sve si pogresno shvatio
(decak )

stvar je samo u prekopotrebnom zrncetu ludila kod onog drugog (koje se u mojoj tuzno-veseloj biografiji skoro redovno pretvaralo u gromadu), a njega imas oduvek-zauvek ili ga nemas nikad i nikako. sudeci po tebi u ovom trenutku na pragu starosti, nije da si bio uskracen... :))

Unfuckable Unfuckable 11:47 23.05.2010

Re: evacuatio praecox

nije da si bio uskracen..

ne vuci me za jezik, kad se samo setim koliko patnji i napora je trebalo za samo malo palpiranja i okolnog rada muka me spopadne
vishnja92 vishnja92 12:00 23.05.2010

Re: evacuatio praecox

to rade i devojcice ali mudro cute :)

for ju
vishnja92 vishnja92 12:03 23.05.2010

Re: evacuatio praecox

ups, duplo, ljubim vas u server
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:53 23.05.2010

štip za dupe

procitavsi Bunjuelovu autobiografiju (ushiceno mu uvaljenu - moras ovo da procitas), izjavio da su svi umetnici koji se spominju u knjizi bili (nasledno) imucni i bezbrizni po tom pitanju


e višnjo, ako si ga nogirala, to bre mamlaz neopevani, pa još površan čitač, siroti Bunjuel se ubio da objasni koliko su bili bez kinte, ima i tona anegdota, počev od one kako je mladog Dalija besni ćale ister'o iz kuće, pa do Bunjuelovih muka da dodje do neke pare:)

oću kažem zaslužio je da dobije ono što je dobio Bunjuel od one razmažene glumice, ako se sećaš, kad objašnjava šta je aragonsko udvaranje, anegdota ide otprilike ovako, prepričavam po sećanju:

Mladi Luis Bunjuel, jureći da zaradi neku kintu, ali i nauči tehnologiju snimanja filma, nije se libio posla pa je na nekom snimanju bio bukvalno "momak za sve". I tu ga reditelj ščepa i naredi mu da ode i udvara se malo deprimiranoj, lepoj glumici, tek da joj se digne raspoloženje.

I Bunjuel ode da je muva, al on nije znao za drugu vrstu udvaranja osim za tzv "aragonsko", a to je kad vidiš curu koja ti se svijda, ti je lepo uštineš za dupe.

I naravno da je dobio šamarčinu:)
mirelarado mirelarado 15:03 23.05.2010

Re: štip za dupe

Vesna Knežević Ćosić
I Bunjuel ode da je muva, al on nije znao za drugu vrstu udvaranja osim za tzv "aragonsko", a to je kad vidiš curu koja ti se svijda, ti je lepo uštineš za dupe.

I naravno da je dobio šamarčinu:)


Било је таквих "арагонаца" и у нашим крајевима, а углавном су пролазили као Буњуел.

Али, било је и превејанијих, који су са собом носили Сидарту или Степског вука зарад мувања риба, а да књигу нису ни прочитали, него им је неко препричао. :))
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:48 23.05.2010

Re: evacuatio praecox

Evo jedne pesme u to ime.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:08 23.05.2010

Los Olvidados

Evo jednog trailera u to ime ( los olvidados, luis buñuel, 1950)



i jos jednog, super kombinacija, Leonard Cohen, Bird on a Wire. Luis Buñuel, Los olvidados



tyson tyson 21:16 23.05.2010

Re: mlade devojke

Eh koliko je finih mladica bilo otkaceno za sva vremena jer su izgledali prizemni, nezanimljivi, ograniceni i starmali.

Bogami je bilo i cura koje su ostajale suva dlana iz istih razloga, bez obzira na prirodne obdarenosti i hormonalne oluje. Koja je samo treptala ili nije imala nikakva interesovanja u životu, nije se od ovog dase ovajdila!



Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:35 23.05.2010

Re: evacuatio praecox

Preporučujem:
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:50 23.05.2010

Re: mlade devojke

Bogami je bilo i cura koje su ostajale suva dlana iz istih razloga, bez obzira na prirodne obdarenosti i hormonalne oluje. Koja je samo treptala ili nije imala nikakva interesovanja u životu, nije se od ovog dase ovajdila!


tajsone, daso, hehe, šta misliš dal je gore kad ona samo trepće, il' kad on samo trepće?:) i kako da se postigne balans i mir u svetu, ako netreptavi odbijaju treptave? u suprotnom, šta su - intelektualno posrnuli?

:)
tyson tyson 23:11 23.05.2010

Re: mlade devojke

tajsone, daso, hehe, šta misliš dal je gore kad ona samo trepće, il' kad on samo trepće?

Bogami, mrtva trka; ne zna se šta je gore ako mene pitaš. Šuplja ljuštura, kućica od školjke koja lepo izgleda ali kad načuljiš uvo - čuje se samo prazan huk.

u suprotnom, šta su - intelektualno posrnuli?

eg-zaktli

Treba odoleti iskušenju i ostati aristokratski hladan



vishnja92 vishnja92 04:01 24.05.2010

Re: mlade devojke

dokle stigoste...

hej Vesno -
pa još površan čitač, siroti Bunjuel se ubio da objasni koliko su bili bez kinte

sto je najgore, ja kapiram sta je on (The Decko) hteo da kaze - finansijska sigurnost u kojoj odrastas ti nekad, negde, u nekom trenutku saopsti (pogresno, naravno) da nikada ne mozes biti zaista gladan. to umnogome olaksava rizicne izbore kakve su svi oni stalno pravili.
sporno je sto je doticni u knjizi video samo to. pritom je i sam dobro situiran, da ne bude zabune oko poriva & ugla gledanja.

(meni je, kad smo vec kod "trivija", daleko cudnija ona Bunjuelova izjava da su svi ljudi u tom izmuckanom ekspresionistickom kruzoku bili lepi. o tome bih morala jednom malo da razmislim. nikako nisam stigla za sve ove godine)

ps - ko zasluzuje samar, ne zasluzuje nista - pa ni samar :)
vishnja92 vishnja92 04:26 24.05.2010

Re: mlade devojke

pps -
kako da se postigne balans i mir u svetu, ako netreptavi odbijaju treptave?


sybil sybil 11:14 24.05.2010

Re: mlade devojke

http://www.youtube.com/watch?v=eYkgeDReTtk

stari92 stari92 11:24 24.05.2010

reminiscencija je O.k.,ali

sybil
http://www.youtube.com/watch?v=eYkgeDReTtk



nije lepo da nas ostavljete u neznanju.
Poneseni pričom,puštamo filmove i .. buć.
Naravno,možemo sami da zamislimo dalji tok,scenario,
hapy end,ali čemu kreacija/fikcija nečeg što se zbilo ?
Blog je zato da razmenjujemo iskustva,da se družimo,naučimo nešto novo-zar ne ?

D)
angie01 angie01 07:41 24.05.2010

a gde ti je tu,

Dubrovnik- predjashnji, sadashnji, koji god?
sybil sybil 10:48 24.05.2010

Dubrovnik

a ja 15 godina, suncam zmijsko telo na Lapad plazi. Otvorim oci, Holandjani mi donose sladoled. Ja se nasmejem, krenem u vodu, Holandjanin sa mnom, a ceta Bosanaca pliva za nama, jedan se dere- jel' ti se nabacuje. Moja mama vidi da je gusto, pa pliva i ona za nama. Sou. I taman se oslobodimo nabacivaca, sedimo u basti posle vecere, prilazi nam jedan super extra frajer, pita moju majku- gospodjo, molim vas da pustite vasu cerku da veceras ide sa mnom na Stradun, samo cemo da setamo. Moja majka posle silnog ubedjivanja, ja se primila, zar ne vidis da je to covek mog zivota, ne i ne i ne dolazi u obzir, tacka, idemo da gledamo Ramba u letnjem bioskopu. Okrenemo se, a ceta Bosanaca za nama u bioskopu. Mojoj majci para na usi pocela da izlazi, e idemo sada na Babin Kuk da slusamo muziku. I tu je bilo jos gore, posto su dolazili po mene da plesemo, vatreni prateci pogledi obavezno.
to su bila vremena.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana