Ljudska prava

ŠLAGVORT ZA RAZMIŠLJANJE NA TEMU – (AUTO)CENZURA

Freedom of Information RSS / 26.05.2010. u 15:03

Autor: Rodoljub Šabić

Dokument pod nazivom „Nacrt Preporuka za izveštavanje o medicini" je juče predstavljen javnosti, na posebnoj konferenciji za štampu, u organizaciji Ministarstva zdravlja. Nakon što je jedan od prisutnih novinara taj dokument označio kao „kukavičije jaje" i „opasnu podmetačinu" i pozvao kolege da napuste tu konferenciju, veliki broj prisutnih novinara je to i učinio.
Ovu reakciju ministarstvo je prokomentarisalo kao gest „onih koji su se prepoznali", naglasivši da je tekst dobio podršku oba velika novinarska udruženja, i UNS-a i NUNS-a.
Ali, usledile su reakcije UNS-a i NUNS-a koje se baš nikako ne bi mogle označiti kao podrška. A i druge kritičke reakcije pojedinaca ili udruženja, npr. ona privatne Lekarske komore.
Rezultat je pozamašna količina pitanja koja traže odgovore. Je li, npr. „u redu" da tekst „preporuka za izveštavanje" prosto vrvi od formulacija tipa „novinar je dužan" ili „mora" ili je „obavezan"? Zar, i da nema drugih razloga, već sama takva naredbodavna dikcija nije opravdanje za reakcije novinara?
Da li je naredbodavna dikcija najveći problem? Ili to što su neke od „preporuka" suštinski neprihvatljive? Šta znači uvođenje obaveze novinara da naznači izvor informacije o kojoj piše? U kakvom je odnosu ovakva „preporuka" sa odredbama našeg Zakona o javnom informisanju? Kako ona izgleda u svetlu standarda o slobodi medija koji su utvrđeni međunarodnim dokumentima koje je Srbija potpisala, npr. Evroposke Konvencije o ljudskim pravima? Na čemu se zasniva ideja da je „zadatak" novinara da onog koga intervjuiše upozori na posledice njegovih izjava, kao što su npr. tužba, gubitak posla, osuda sredine i sl.? Zar prvi ishod koji s tim u vezi pada na pamet nije to da se verovatno i inače zabrinuti sagovornik dodatno isprepada?
Naš Zakon o javnom informisanju izričito predviđa da novinar nije dužan da oda izvor informacije osim u nekim, izuzetnim slučajevima. Ti slučajevi vezani su za situacije koje se tiču izvršenja najtežih oblika teških krivičnih dela, onih za koje je minimum zaprećene kazne zatvor od 5 godina. Takvih krivičnih dela u KZ-u ima samo nekoliko. Kakav je smisao da se obaveza koja se tiče nekoliko izuzetnih situacija pretvara u pravilo kad je reč o izveštavanju o „medicini"? Jel mi to ne znamo da je Evropski sud za ljudska prava u više svojih presuda naglašavao da je zaštita novinarskih izvora jedan od osnovnih preduslova slobode štampe, što treba da se odražava i u zakonima i u kodeksima preofesionalnog ponašanja u državama potpisnicama i da bez takve zaštite izvori mogu biti odvraćeni od pružanja pomoći štampi, čime sposobnost štampe da objavljuje ne samo zvanične nego i tačne i pouzdane informacije može biti potkopana?
„Preporuke" se bave isključivo odgovornošću novinara za izveštavanje, a uopšte ne i odgovornošću nadležnih organa za isto. Nema ni jedne jedine reči o pravu novinara da informacije dobijaju i na proaktivnoj osnovi, iako je proaktivno objavljivanje informacija zakonska obaveza organa vlasti. Zašto je ni malo lak zadatak pronaći na veb sajtovima organa koji se bave „medicinom", uključujući i ministarstvo, zakonom predviđene Informatore o radu? A zar oni, ažurnim i aktuelnim informacijama, ne bi novinarima pomogli u radu neuporedivo više nego „preporuke"? Čime se „objašnjava" to da se u tekstu „preporuka", iako se bave i izveštavanjem o informacijama od javnog značaja i zaštitom privatnosti, uopšte ne spominje ni Zakon o slobodnom pristupu informacijama, ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, iako su njima utvrđeni standardi ili obaveze vlasti u svetlu kojih neke od „preporuka" deluju prilično kontraverzno?
U demokratskom društvu, „preporuke" iza kojih (in)direktno stoji izvršna vlast nisu način da se „da doprinos" kvalitetnijem informisanju javnosti. Ni ove „naše" to nisu, a jedino čemu insistiranje na njima može dati doprinos je izazivanje dodatnih, sasvim suvišnih problema.



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 15:10 26.05.2010

ijuuu

...da ih nije naša Krugolina očepila po nogicama pa pod hitno izglasavaju ćutanje o svemu?

Edit:
Možda je bolje da se autocenzurišem pa da obrišem i ovo?
dragoljub92 dragoljub92 15:24 26.05.2010

Re: ijuuu

...da ih nije naša Krugolina očepila po nogicama pa pod hitno izglasavaju ćutanje o svemu?

i ja mislim da je krugolina kriva za sve.!!111111
krugolino,krugolino šta urade od našeg zdravstva.cccccccccc
apectator apectator 16:32 26.05.2010

Re: ijuuu

krugolino,krugolino šta urade od našeg zdravstva.cccccccccc

Ako ni sva ova pitanja koja je g.Sabic postavio nisu povod da se Krugolina oglasi onda sam stvarno zabrinut.Javi se Kruuu....!
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:50 27.05.2010

Re: ijuuu

Javi se Kruuu....!


Tu sam, čitam, pratim. Prekjuče, kada videh vest o ovim preporukama, i nakon što ih locirah i pročitah na vebsajtu MZ, šlog je 'teo da me opali. Ovo je potpuno gubljenje kompasa. Svrbeli me prsti, tela da pišem i blog, ama slabo stojim s vremenom ovih dana, pritisle obaveze. Sva sreća te je gosn. Šabić tu da temi posveti dužnu pažnju.

Trebao bi neko da napiše Ministarstvu Preporuke za odnos s građanstvom.
Očigledno je da oni predstavu nikakvu o tome nemaju.
Freedom of Information Freedom of Information 12:07 27.05.2010

Re: ijuuu

Tu sam, čitam, pratim

Bas lepo da je tako, vec sam se bio zabrinuo.Pozdrav.
Oljacat Oljacat 15:51 26.05.2010

Pitanje

Da li u još nekoj zemlji a koja ima pravnu državu za razliku od naše i na koju se možemo ugledati postoje takvi dokumenti ili preporuke? Ako postoje, koliko je dokument koji je naše ministarstvo sastavilo u skladu sa već postojećim praksama u demokratskim državama?
Zaista Vam se divim, gospodine Šabiću.
Freedom of Information Freedom of Information 18:24 26.05.2010

Re: Pitanje

koliko je dokument koji je naše ministarstvo sastavilo u skladu sa već postojećim praksama u demokratskim državama

Ustav, medjunarodne konvencije, zakoni i kodeksi koje autonomno donose same novinarske profesionalne asocijacija su akti kojima se uredjuju pitanja u vezi sa slobodom izrazavanja i delovanjem medija.Ni direktno ni indirektno izvrsna vlast se ne bavi uredjivanjem ovih stvari.A pogotovo ne naredbodavnim tonom ili relativizovanjem standarda u vezi sa izvorima informacija.
Boris Drenca Boris Drenca 15:58 26.05.2010

Novinari i oni drugi



Preporuka koja se daje novinarima kako da izveštavaju obično znači da se nešto ozbiljno sakriva.

Kada se pravi dokument koji izaziva negativne reakcije i koji prilično limitira informisanje iz oblasti koja je od interesa za najširu javnost onda se to radi tako da se sakriva iza imena ljudi sa kredibilitetom.

Na ovaj način već je postignut jedan efekat, svi razgovaraju o uputstvu za novinare. Bar za neko vreme neće se postavljati pitanja šta je bilo sa bubregom, zbog čega su potrošeni novci za neke vakcine, koliko je lekara tuženo za greške sa fatalnim ishodom i koliko je osuđeno, zbog čega lekari uhapšeni i osuđeni za korupciju ponovo rade, zbog čega su se plastične tube u porodilištima dezinfikovane a ne bacani, zbog čega su previjališta u domovima zdravlja ukinuta .....

Pitanja ima mnogo i stvar jeste da se raspravlja o glupavim preporukama a ne o konkretnim problemima u zdravstvu. Ako se u pitanje dovede nečiji kredibiltet super....

.....
dolybell92 dolybell92 16:44 26.05.2010

Svašta

Nisam sve ni pročitala, jer sam se zaustavila na ovoj rečenici
(koja me je šokirala):

Na čemu se zasniva ideja da je „zadatak" novinara da
onog koga intervjuiše
upozori na posledice njegovih izjava,
kao što su npr. tužba, gubitak posla, osuda sredine i sl.?


Kojoj je budali palo na pamet da tako nešto sroči ?
Sa kakvim pravom bi intervjuisani uopšte trebalo
da ima problem bilo kakve vrste zbog svojih izjava,
sem ako su date izjave netačne i lažne, što svakako
intervjuisani zna, kao što to inače, svi znaju ?

Dokle god se zbog istine ovde gubi posao i zdravlje,
pa i život, doživljavaju svakakva maltretiranja, da je čak
potrebna i policijska zaštita - ovde života nema.

Ovde ne ubija laž - ovde istina ubija .

apach92 apach92 17:36 26.05.2010

Re: Svašta

procitao i sokirao se. Ja bih stvarno sve ucinio da mogu da se pretvorim u muvu, usunjam u Ministarstvo i pratim jedno 15 dana ljude koji su ovo osmislili. Ovde mislim na inicijativu pretpostavljenog, tok misli, izvodjenje zakljucaka, pokrivanje ingerencija i na kraju proizvodnju ove sumanute ideje.

Verovatno se na kraju izvlace sibice ko ce to da saopsti javnosti
dolybell92 dolybell92 03:42 27.05.2010

Re: Svašta

Može biti da su to posledice od vakcine
protiv A1H1 ili ih je možda fatnuo taj
"svinjski grip" najnovije generacije
miloradkakmar miloradkakmar 17:10 26.05.2010

Zakon

o informisanju je iznad ovih Preporuka kojima se Ministarstvo zdravlja meša u tuđe poslove. Preporuke ne predstavljaju nikakvu pravnu i obavezujuću snagu. Kabadahijski odnos!
Kako bi bilo da Ministarstvo kulture da preporuke za rad i ponašanje lekara. Mislim da bi bilo više smisla
stasava stasava 18:28 26.05.2010

sindrom zvani tomica

Mene uopste ne cudi zasto nije spomenut Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog znacaja. Doduse, oni se uvek spore sa Vama sta su informacije od javnog znacaja, verovatno samo one koje odgovaraju Ministrovoj iskrivljenoj slici stanja srpskog zdravstva. Novinari moraju, imaju obabezu, ne smeju....ja stvarno ne mogu da verujem, proklamovani Evropljani bi brzim korakom, sto pre unazad, da ne zakasne u 19. vek. Treba jos samo zaplasiti "izvore informacija" i onda je put slobodan,lazna statistika je tu da pomogne, naduvani ego do prsnuca zapljuskuje gomilom gluposti, pacijenti umiru, zdravstvo je najbolje u Evropi, medicinska dokumentacija za njih se ne izdaje koliko god se to moze jer Poverenik sebi daje mnogo za pravo, ingerencije se mesaju, esnafi cute, da ne budu i oni "izvor informacija", na delu lazna lekarska solidarnost, a ne lekarska etika....Boze, gde zivimo?
stasava stasava 18:36 26.05.2010

zlocin

Moram da dodam, jer sam ogorcena rupom gde zivimo. Veciti Ministar bi da se mesa i u novinarski posao, valjda je ocistio svo blato iz srpskog zdravstva. A, ipak, kada bolje razmislim, ako smem da primetim, zbog njegove tvrdoglavosti i neodgovornosti, to je JEDINA OBLAST gde krivica za neciju smrt ili ne moze ili se dokazuje uzasno tesko i nedopustivo sporo. Znaci, ne prejudiciram, govorim bez emocija, govorim SAMO za slucajeve kada se iz aviona vidi da ima odgovornosti. Trudim se, uzasno se trudim da shvatim kako ljudi ne razumeju da je to ravno zlocinu, ponovljenom, da je to neshvatljivo, da NE SME tako. A samo treba ono obavezno sto ceo svet vec ima-obavezujuci protokoli, definicija lekarske greske, nezavisno telo stalnih sudskih vestaka. A Ministar bi da preporucuje sta novinari smeju.....
Ivanaxe Ivanaxe 19:06 26.05.2010

Smuti pa prospi, pa ako prodje-prodje

Napore autora teksta medicinske struke da se unapred operu i obezbede od svakog, ma i najmanjeg daska necega sto lici na odgovornost, uz poprilican napor mozdanih celija, mogu i da razumemn.Ali kako su novinari koji su saradjivali na ovoj katastrofi to dozvolili?
'Ne znam da li mi je gore ignorisanje Zakona o inforimsanju i Kodeksa novinara, kresenje ustavnog prava na slobodu informisanja i slobodan protok informacija, elementarna nepismenost ili uvrede izrecene na racun novinara u "primerima" koji vrve od podmetanja i gresaka.
U primeru 2 spominje se intervju koji je dala izvesna zena - cedomorka, za koju je novinar dobio potvrdu Centra za socijalni rad da je zena "mentalno zdrava". Ali ne, oni navode da je novinar trebalo da proceni da s njom nesto nije u redu, da bi ceo primer zavrsili konstatacijom da ju je sud osudio na neku kaznu, uz konstataciju "da je mentalno zdrava".
Pa ko je ovde lud?
antonius antonius 20:55 26.05.2010

tekst

Ne volim da o bilo čemu sudim, a još manje da osuđujem pre čitanja teksta. Dakle, ko hoće da ga pročita može to da učini na http://www.mc.rs/upload/documents/NAJAVE/2010/25-5-2010-Nacrt_Preporuka_za_izvestavanje_o_medicini.pdf . Ima tamo i video sa predstavljanja tog nacrta, pa ko hoće da troši megabajte, može da pogleda, ja nisam. Usput budi rečeno, na sajtu Ministarstva nisam uspeo da pronađem ovaj nacrt, samo vesti da je urađena promocija, piše da je dostupan negde, ali ko zna, možda je slab vid u pitanju.

Na prvi pogled, čini mi se kao da su se pisci trudili da im nešto ne promakne, i da su bili previše oštri ponukani lošim i nekažnjenim primerima novinarskog neprofesionalizma.

Naravno, koristili su nesrećne termine i nisu obratili pažnju na ovo što Šabić ukazuje - proaktivno informisanje od strane medicinskih institucija. Međutim, čini mi se da ne bi trebalo sve baciti u vodu, već naterati ih da stvar poprave što konkretnijim kritikama.
stasava stasava 21:14 26.05.2010

Re: tekst

Na prvi pogled, čini mi se kao da su se pisci trudili da im nešto ne promakne, i da su bili previše oštri ponukani lošim i nekažnjenim primerima novinarskog neprofesionalizma.

Ok, novinarski neprofesionalizam postoji, u ogromnim kolicinima, u losem mi ne manjkamo. Ali, sta da rade novinari profesionalci kada je u pitanju neprofesionalizam lekara? Sta smeju, sta moraju, kako.....pa zar te preporuke smeju da idu iz MZ?
dragoljub92 dragoljub92 22:02 26.05.2010

Re: tekst

Sta smeju, sta moraju,

mislim da bi adekvatnije bilo .

šta smeju da moraju..više je u duhu preporuke
Ivanaxe Ivanaxe 21:23 26.05.2010

Navalili u tudju avliju

Ministarstvo zdravlja treba da se bavi svojim poslom, a novinarskim udruzenjima neka ostavi da rade svoj.
Ili da UNS i NUNS napisu nacrt preporuke ponasanja lekara u komunikaciji s pacijentima i medijima? Naravno, kao opste obavezujuce uputstvo, za razliku od ministrovih cuvenih "vodica dobre prakse", koji nikoga ni na sta ne obavezuju, i po kojima se ne moze odrediti obavezujuci protokol, a time ni definisati sta je tacno lekarska greska.

Evo, javljam se dobrovoljno, imam pregrst ideja
kukusigameni kukusigameni 08:02 27.05.2010

Naredbodavna dikcija najveći problem?

Novinar nije duzan, mada je lekar duzan.

Novinar ne mora iako lekar mora.

Novinar nije obavezan za ono za sta je lekar obavezan.

Hm.
Freedom of Information Freedom of Information 08:19 27.05.2010

Re: Naredbodavna dikcija najveći problem?

Naredbodavna dikcija najveći problem?

Definitivno nije. Naredbodavni ton jeste problem ali ni izdaleka najveci. Daleko, neuporedivo veci problem su neke ideje koje se u preporukama pojavljuju kao sto je npr.ona o obavezi novinara da objavi izvor informacija ili o potrebi da se privatnost funkcionera posebno stiti, bolje nego privatnost gradjana.Takve ideje su u suprotnosti i sa standardima demokratskog sveta i sa nasim vazecim zakonima. A ta suprotnost nije zanemarljiva vec je ostra i ocigledna.To je najveci problem.
Ivanaxe Ivanaxe 16:20 27.05.2010

Re: Naredbodavna dikcija najveći problem?

Novinar je i duzan i mora i obavezan - po Zakonu o informisanju i Kodeksu novinara.
A lekar nije ni duzan ni obavezan i ne mora. Jer Ministarstvao zdravlja nema obavezujuce uputstvo, odnosno protokol ponasanja lekara za odredjene intervencije.
Na to ih obavezuju i SZO i UNICEF i ko zna ko sve, ali sipak.
Oni imaju vaznija posla - propisuju kako ce novinari da pisu, i kome smeju pacijenti da se zale.
stasava stasava 09:51 27.05.2010

velicina

Pre donosenja konacnih sudova uvek je bolje dobro razmisliti, izvagati i pustiti da prenoci. Evo, sada hladne glave ja sam uspela da dopustim i da se ubedim u velicinu naseg Ministra zdravlja. On je uspeo u svojoj oblasti da stanje dovede do savrsenstva i poceo je da cisti blato i pomaze cak i drugima.Shvatice to jednog dana i UNS i NUNS, shvatice i "izvori informacija" kada budu izgubili posao i kada ih kroz spalir srama bude pljuvala okolina.Samo me brine jedno-da li ce do kraja biti veliki, da li ce i ovog puta biti veliki drugar i dozvoliti Obami da prepisuje jos malo, jer red je da i on povrati poverenje americkih gradjana u zdravstvo preporukama novinarima sta smeju da moraju.
jaksa scekic jaksa scekic 12:35 27.05.2010

Meni je najbizarnije

sto su i novinaru ucestvovali u pravljenju istog.
Neka im je na cast.
kad vec to pisu, mogu da pomognu i Vladi, svakom ministarstvu a i mojoj mesnoj zajednici.
ma najbolje zabraniti sve novine, i TV kanale, lakse i nama, jedna novina, jedan kanal,jedan radio..
pa i onda i ne treba Jedan poverenik za informacije :))))

Sve u ovoj zemlji ide naopako..

J
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:59 29.05.2010

They can not be serious

Na čemu se zasniva ideja da je „zadatak" novinara da onog koga intervjuiše upozori na posledice njegovih izjava, kao što su npr. tužba, gubitak posla, osuda sredine i sl.?


Evo svezeg slucaja "skrivene kamere": Saru Ferguson, vojvotkinju od Jorka, je snimio novinar tabloida "News of the World" koji joj se predstavio kao bogati strani biznismen, kako prima £40,000 i trazi pola miliona za pristup bivsem muzu Andruu, drugom po redu Kraljicinom sinu koji je istovremeno specijalni britanski izaslanik za trgovinu.










Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana