Budućnost| Mediji

Blog je mrtav - živeo blog!

Nebojsa Krstic RSS / 29.05.2010. u 19:59

Vreme je na nizbrdici. Svakodnevno se ubrzava. Pre koju deceniju, kad se internet pojavio niko pojma nije imao kakve će to promene uneti u život ljudi. Danas, kad je ostalo malo onih koji nisu zavisnici od njega, još uvek nemamo predstavu šta će nas snaći već za koju godinu i kako će naš svakodnevni život sutra izgledati. Digitalna revolucija u kojoj živimo, era je dramatičnijih promena od onih što su bile u vreme pronalaska točka, parne mašine i naizmenične struje, zajedno.

Blog je jedna od privilegija interneta. Neko nešto napiše, onda čitaoci komentarišu. Čudna mi čuda. Međutim, fenomen blogovanja daleko je od prostog.

Pre svega, on je u funkciji ideje Endija Vorhola o budućnosti u kojoj će svako biti slavan na 15 minuta. U tom smislu blog je koristan jer omogućava pismenima da kažu nešto pametno i talentovanima da podele svoj dar sa svetom.

Omogućava i polupismenima da kažu šta bilo. Može, banalno, može opšte mesto, može vulgarno, može glupo, uvredljivo, ekstremno, militantno, može da se psuje vlast - a to je uvek prijatno. U tom smislu blog je element demokratičnosti društva. Blog pruža stidljivima mogućnost da budu sakriveni iza pseudonima. Tu mogućnost daje i barabama, ludacima i manijacima svih oblika i boja. Omogućava strankama da preko bloga harangiraju svoje političke protivnike.

Međutim, najvažnija uloga bloga u tome je što pitanje slobode medija stavlja u potpuno drugi kontekst od onog tradicionalnog. Od onog koji podrazumeva stalno podozrenje da vlast, tajkuni ili neko treći (mafijaši, recimo) utiču na pisanje medija.

U bliskoj budućnosti blog će ubiti štampu kakvu danas kupujemo i pitanje slobode medija neće se postavljati. Ta sloboda biće tada u rukama pismenih, talentovanih, polupismenih, baraba, ludaka, kriminalaca i manijaka svih boja i oblika.

Tako da će u budućnosti sve biti isto kao što je danas.

                                                                                                 (pisano namenski, za junski Elle) 

 



Komentari (171)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Domazet Domazet 20:06 29.05.2010

Ovo mi interesantno...

...U tom smislu blog je koristan jer omogućava pismenima da kažu nešto pametno i talentovanima da podele svoj dar sa svetom.

Omogućava i polupismenima da kažu šta bilo....


Zashto bi pismenima bilo uskraceno da kazhu neshto banalno, glupo, rasistichko? I da li su polupismeni po difoltu nesposobni za bilo shta drugo osim banalnosti, vulgarnosti...?

tripraseta92 tripraseta92 01:58 30.05.2010

Re: Ovo mi interesantno...

Nebojsa Krstic
Omogućava i polupismenima da kažu šta bilo. Može, banalno, može opšte mesto, može vulgarno, može glupo, uvredljivo, ekstremno, militantno, može da se psuje vlast ... Tu mogućnost daje i barabama, ludacima i manijacima svih oblika i boja

Pa šta onda reći o politčkom sistemu koji "polupismenima, barabama, ludacima i manijacima" omogućava da upravljaju državom i čija reč ( i delo), od kako je sveta i veka, može da upropasti ne samo pojedince, već čitave generacije i narode u celini.


gedza.73 gedza.73 08:21 30.05.2010

Re: Ovo mi interesantno...

Omogućava i polupismenima da kažu šta bilo

Taj sam.

U to ime pesma za domacina (ne znam da postavim snimak) od Mitra Mirica
-voli me danas vise nego juce-
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:39 30.05.2010

neka, ja ću...

gedza.73 gedza.73 10:03 30.05.2010

Re: neka, ja ću...

Fala, domacine.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:32 30.05.2010

Re: Ovo mi interesantno...

Pa šta onda reći o politčkom sistemu koji "polupismenima, barabama, ludacima i manijacima" omogućava da upravljaju državom

Takav sistem naziva se monarhija. Takav sistem, takođe, može biti socijalistički/komunistički. Ruku na srce, može biti i demokratski. Za svaki od njih postoji više lepih istorijskih primera.
tripraseta92 tripraseta92 22:31 30.05.2010

Re: Ovo mi interesantno...

Nebojsa Krstic
Pa šta onda reći o politčkom sistemu koji "polupismenima, barabama, ludacima i manijacima" omogućava da upravljaju državom

Takav sistem naziva se monarhija.

Gde to? Monarhija je oblik vladavine ( drugi je republika) sa naslednim pravom i doživotnom funkcijom

Takav sistem, takođe, može biti socijalistički/komunistički. Ruku na srce, može biti i demokratski. Za svaki od njih postoji više lepih istorijskih primera.


Izvini, kako sa ovim da polemišem?
Pošto već voliš da pišeš memoare, eto seti i npr.dogadjaja iz škole. Znaš ono, kad đak , očigledno nespreman, počne da odgovara :
"Boja. Imamo tri vrste boje: masna farba, kreč i farba za jaja!"
i sl.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 23:23 30.05.2010

Re: Ovo mi interesantno...

Gde to? Monarhija je oblik vladavine ( drugi je republika) sa naslednim pravom i doživotnom funkcijom

Monarhije su obilovale idiotima. Republike takođe, bile autokratske ili demokratske.
O blogovima, da i ne govorim.
tripraseta92 tripraseta92 16:59 31.05.2010

Re: Ovo mi interesantno...

Nebojsa Krstic
Gde to? Monarhija je oblik vladavine ( drugi je republika) sa naslednim pravom i doživotnom funkcijom

Monarhije su obilovale idiotima. Republike takođe, bile autokratske ili demokratske.
O blogovima, da i ne govorim.

Dakle, da rezimiramo: idiotizam je zajednički imenitelj svim oblicima vladavine.

Vlasta92 Vlasta92 20:07 29.05.2010

Eh,

blog te mazo, skroz si u pravu!
zilikaka zilikaka 20:08 29.05.2010

prva?

može da se psuje vlast - a to je uvek prijatno

Ko, jel ja? Nikad!
Živela naša demokratska, poštena i iznad svega sposobna vlast!
gordanac gordanac 20:10 29.05.2010

:))

Cat Stevens!!
Pa gde se seti...
ulepša mi veče :))

gordanac gordanac 11:40 30.05.2010

: :)) + dodatak...

(može biti da ima nekih koji još nisu čuli za dve zanimljive internet stranice koje su sjajna ilustracija "net-aktivizma" sa "daškom blogerskog" na aktivistički način)

Dragan Varagić - Primeri net aktivizma

"Internet omogućuje svakom pojedincu da iskaže svoje mišljenje, i to ostaje mišljenje pojedinca sve do momenta dok se online zajednica ne okupi oko nekog takvog mišljenja i tada je moguće menjati stvari (svet oko nas).

Jedan od najjednostavnijih, obično i najefikasnijih načina u borbi za “isterivanje pravde” protiv “velikih” organizacija jeste isticanje tzv. “crnih lista” organizacija koje su počinile nešto loše. Što se veći broj osoba okupi oko ovakvih lista, one postaju vidljivije, a što su vidljivije ove liste su opasnije za potencijalno urušavanje reputacije organizacije koja je “na tapetu”."

KradiMamu.com

Projekat KradiMamu.com je posvećen direktnom ukazivanju na krađe intelektuelne svojine, sa fokusom na novinare klasičnih medija koji upražnjavaju tzv. “copy-paste novinarstvo“.



NisamOvca.com

Ovaj projekat je namenjen svima onima koji su osetili problem nedovoljne zaštite potrošača na ovim prostorima, i ovakvi projekti mogu postati veoma opasni za organizacije ako se kvalitetno (relevantno) vode i ako dobiju podršku šire online zajednice.
gordanac gordanac 12:08 30.05.2010

: : :)) + dodatak br.2.

BLOG OSNOVE



Besplatno preuzmite e-knjigu Aktuelna verzija:09. mart 2010., v.0.86, 3.6 MB

"Cilj ove besplatne e-knjige je da se na pristupačan način objasni fenomen bloga i pojava koje okružuju ovaj fenomen, kao i da se kroz upotrebu bloga na kvalitetan način prikaže praktična primena Interneta u poslovne i promotivne svrhe.

E-knjiga je namenjena početnicima iz oblasti korišćenja blogova, kao i svima onima koji smatraju da ne znaju dovoljno o ovoj oblasti, ili žele da provere svoje znanje. U e-knjizi su objašnjene elementarne osnove potrebne za vođenje blogova, kao i prikaz kreiranja bloga....."

gordanac gordanac 13:12 30.05.2010

: : : :)) + dodatak br.3.

Korišćenje društvenih mreža, u ovom slučaju FaceBook koji ima zavidan broj korisnika - na prilično nov način (u Srbiji odnedavno, od kada su doneti propisi o elektronskoj trgovini i elektronskom plaćanju...)

KupiMe.com

Kolektiva.net

Nov način kupovine na oba servisa je još uvek u pripremi, a do informacije je lako stići i korišćenjem twitter-a ili na na stranici itFabrika
mladen.mladen mladen.mladen 14:40 30.05.2010

Re: : : : :)) + dodatak br.3.

u bre gordana! hvala na prilozima!
gordanac gordanac 18:24 30.05.2010

: : : : :)) + dodatak br.4.

Primer dobrih novina:
The Economist
i
Economist Conferences
Osim što im je "twitter" odličan, takođe imaju BLOG, a kao posledicu kreativnost i ovakve stranice:

GLOBAL DEBT COMPARISON
ecce-florian ecce-florian 20:02 01.06.2010

Re: alistično

gordanac
Cat Stevens!!
Pa gde se seti...
ulepša mi veče :))



i pragmatično


They call me Mellow Yellow,
Quite rightly.
They call me Mellow Yellow,
Quite rightly.
They call me Mellow Yellow.

Oh, so yellow..
Oh, so mellow..

yugaya yugaya 20:18 29.05.2010

Douglas Adams on Internet, 1999

So people complain that there's a lot of rubbish online, or that it's dominated by Americans, or that you can't necessarily trust what you read on the web. Imagine trying to apply any of those criticisms to what you hear on the telephone. Of course you can't 'trust' what people tell you on the web anymore than you can 'trust' what people tell you on megaphones, postcards or in restaurants. Working out the social politics of who you can trust and why is, quite literally, what a very large part of our brain has evolved to do. For some batty reason we turn off this natural scepticism when we see things in any medium which require a lot of work or resources to work in, or in which we can't easily answer back -- like newspapers, television or granite. Hence 'carved in stone.'

What should concern us is not that we can't take what we read on the internet on trust -- of course you can't, it's just people talking -- but that we ever got into the dangerous habit of believing what we read in the newspapers or saw on the TV -- a mistake that no one who has met an actual journalist would ever make. One of the most important things you learn from the internet is that there is no 'them' out there. It's just an awful lot of 'us'.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:03 29.05.2010

.

Uuu,bogte...danas se svi pozivaju na Vorhola.
man ray loves me man ray loves me 23:27 29.05.2010

Re: .

ono sto ameri zovu koolaid moglo bi u nekim slucajevima da se zove i campbell soup. (ps: ne mislim na ono sto je andy originalno govorio)
brajant brajant 23:41 29.05.2010

Varvarizam...

man ray loves me
ono sto ameri zovu koolaid moglo bi u nekim slucajevima da se zove i campbell soup. (ps: ne mislim na ono sto je andy originalno govorio)


Ovo šta vi pišete gore , naziva se u knjževnim krugovima kao čisti: Varvarizam !
Umetanje stranih reči u srpski jezik je varvarizam, to objašnjavam za one neupućene, a varvara kod nas i na internetu je ko šaše.
man ray loves me man ray loves me 23:45 29.05.2010

Re: Varvarizam...

dobar vam je trampstamp na slicici za nick.
tyson tyson 11:54 30.05.2010

Re: Varvarizam...

dobar vam je trampstamp na slicici za nick.

Malo je skeri ona oversajz mutirana leptirčina, kao da je jela radioaktivne... uh... šta god leptiri jedu.

Mene bi baš destimulisalo da vidim takvo nešto, hm, zguza.



Bili Piton Bili Piton 12:12 30.05.2010

Re: Varvarizam...

tyson
dobar vam je trampstamp na slicici za nick.

Malo je skeri ona oversajz mutirana leptirčina, kao da je jela radioaktivne... uh... šta god leptiri jedu.

Mene bi baš destimulisalo da vidim takvo nešto, hm, zguza.






Jeste malo spuki.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 18:11 30.05.2010

Re: Varvarizam...

Ovo šta vi pišete gore , naziva se u knjževnim krugovima kao čisti: Varvarizam !

I ja sam totalno apoldovana
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:55 31.05.2010

Re: Varvarizam...

Umetanje stranih reči u srpski jezik je varvarizam, to objašnjavam za one neupućene, a varvara kod nas i na internetu je ko šaše.

khm,khm:varvarizam,to mu dodje srpska reč?

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:38 31.05.2010

Re: Varvarizam...

Umetanje stranih reči u srpski jezik je varvarizam

U kom slučaju bi i stranu reč varvarizam trebalo izbaciti iz te tvrdnje.
talicni talicni 19:22 31.05.2010

Re: Varvarizam...

brajant


Ovo šta vi pišete gore , naziva se u knjževnim krugovima kao čisti: Varvarizam !
Umetanje stranih reči u srpski jezik je varvarizam, to objašnjavam za one neupućene, a varvara kod nas i na internetu je ko šaše.

To se zove srpsko-engleski i predstavlja jezik kojim govori nasa dijaspora.(at least in Canada)
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:59 29.05.2010

*

Ako nije tajna koliko ti je Elle platila za to opšte mesto koje si napisao?
mikele9 mikele9 22:29 29.05.2010

Re: *

Ako nije tajna koliko ti je Elle platila za to opšte mesto koje si napisao?

Gospodine Budimac, zar to nije najblaže rečeno maliciozno? Elle je (verovatno) naručio tekst od gospodina Krstića i on je to napisao najbolje što je znao i umeo.
Elle je adresa kojoj je potrebno da se obratite, mada sumnjam da ćete dobiti odgovor.
I nije vam trebalo ono: "opšte mesto", možda mislite da je gospodin Krstić morao da se više potrudi? Ako ste u pravu onda je lova minorna.
Pozdravljam vas u bratskoj nam Turskoj sekularnoj Ćaćinoj državi
brajant brajant 22:33 29.05.2010

Kooperativnost pre svega...

Bojan Budimac
Ako nije tajna koliko ti je Elle platila za to opšte mesto koje si napisao?


Od svega vas gospodine baš to zanima, ostalo vam je sve potaman i jasno ?
Vrlo zabrinjavajuće, a post ostavlja široki dijapazon komentatoru da se oglasi.
O ovoj temi pisac ovih redova je prvi pisao na planeti zemlji, ne hvalim se , ne žalim, no konstatujem.
Šteta što Krletov Blog direktnije ne pominje persone na portalima, koji ne znaju šta će sa nekooperativnim komentatorima, čitaocima, pa ih rasteruje na buljuke.
Imam na ovu temu da kažem više, zanimljivije, no iko na svetu, ali neću dalje, jer kooperatiivnost i podobnost je na tudjim Blogovima poželjnije, no 100 kila umnosti i pameti koje bi neko mogao da baci ovde.
vishnja92 vishnja92 22:40 29.05.2010

Re: Koperativnost pre svega...

M?...? ti si?
:)))



,

ps - mojne da ga je neko pipnuo

(ionako je neunistiv)
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:33 29.05.2010

Re: *


Gospodine Budimac, zar to nije najblaže rečeno maliciozno?

Kriv sam.

brajant
Od svega vas gospodine baš to zanima, ostalo vam je sve potaman i jasno ?

Moram priznati da sam se ovakvih ronzanja načitao ne zna se koliko [moja karijera na b92, je počela obračunom sa jednom sličnom nesuvislošću], pa moram priznati da me samo zanima koliko se to plaća.
mikele9 mikele9 23:41 29.05.2010

Re: *

Kriv sam.

Pola oprošteno
Moram priznati da sam se ovakvih ronzanja načitao ne zna se koliko [moja karijera na b92, je počela obračunom sa jednom sličnom nesuvislošću], pa moram priznati da me samo zanima koliko se to plaća.

Iju (što bi rekla mariopan), nećete valjda reći da stavljate znak jednakosti između Krstića i Teofilovića?! Sada sam i ja zainteresovan za lovu. Koliko vidim i znam, sudeći po gore pomenutima, može se živeti od kolumniranja.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:55 29.05.2010

Re: *

Iju (što bi rekla mariopan), nećete valjda reći da stavljate znak jednakosti između Krstića i Teofilovića?!

Daleko bilo, Teofilović je elokvantan pajac koji ponekad ubode zrno ali kapiranje fenomena internet [to mu je zajedničko sa domaćinom bloga] mu ne ide, pa ne ide.
draft.dodger draft.dodger 23:59 29.05.2010

Re: *

Bojan Budimac
Ako nije tajna koliko ti je Elle platila za to opšte mesto koje si napisao?


Krstić je zaista, TRALALAISTA!
Domazet Domazet 00:09 30.05.2010

Ma ajde neki ne razumeju internet...

Bojan Budimac
Iju (što bi rekla mariopan), nećete valjda reći da stavljate znak jednakosti između Krstića i Teofilovića?!

Daleko bilo, Teofilović je elokvantan pajac koji ponekad ubode zrno ali kapiranje fenomena internet [to mu je zajedničko sa domaćinom bloga] mu ne ide, pa ne ide.

...sa koliko se tek nerazumevanja susrecu Internet Revolucionari. Stvarno nema smisla...
angie01 angie01 16:06 30.05.2010

Re: *

Elle je (verovatno) naručio tekst od gospodina Krstića i on je to napisao najbolje što je znao i umeo.



angie01 angie01 16:11 30.05.2010

odbrana i poslednji dani:

Međutim, najvažnija uloga bloga u tome je što pitanje slobode medija stavlja u potpuno drugi kontekst od onog tradicionalnog. Od onog koji podrazumeva stalno podozrenje da vlast, tajkuni ili neko treći (politichari& njihovi savetnici) utiču na pisanje medija.
tyson tyson 17:58 30.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

(politichari& njihovi savetnici)

Lepo si to primetila.

Od poznatijih savetnika političara koji su ulagali grčevit trud da upravljaju medijima iz doglavničke fotelje pada mi na pamet Popović Vladimir.

Taj, u zavisnosti od okolnosti (t.j. da li je na vlasti ili ne), je efektno preuzimao uloge medijskog cenzora (vreme stolovanja Biroom za Komunikacije Vlade Srbije) i/ili medijskog manipulatora (vreme sadašnje, za kolegu Caneta).

Dakle, podozrenje je na mestu.



angie01 angie01 18:41 30.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

pada mi na pamet Popović Vladimir.


pa bash ti je palo!

sreca nasha, shto ovi svi drugi kontrolori i isparvljachi mishljenja, nemaju nikakvih gorepomenutih pretenzija,..samo dirljiva eseJistika!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:07 30.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

Međutim, najvažnija uloga bloga u tome je što pitanje slobode medija stavlja u potpuno drugi kontekst od onog tradicionalnog. Od onog koji podrazumeva stalno podozrenje da vlast, tajkuni ili neko treći (politichari& njihovi savetnici) utiču na pisanje medija.

Ne, političari i savetnici ne spadaju u nešto treće, već u nešto prvo. To je valjda jasno iz teksta.
angie01 angie01 20:36 30.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

To je valjda jasno iz teksta.


pa jeste-da ne treba da verujemo svojim ochima-jer one ne vide dobro,..sad ste nam obNjasnili, shta je u stvari prava slika!
tyson tyson 23:57 30.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

pa bash ti je palo!

sreca nasha, shto ovi svi drugi kontrolori i isparvljachi mishljenja, nemaju nikakvih gorepomenutih pretenzija,..samo dirljiva eseJistika!

Bio bih ti zahvalan kada bi uložila malo truda da razgovetnije izraziš svoje misli.

Nije mi jasno da li se to ne slažeš sa mojim mišljenjem o Popoviću, ili misliš da je trebalo da navedem još nečije ime (kao što rekoh, Popović mi je kao paradigma zlog duha sprske cenzure i medijske manipulacije u post-miloševićevskom periodu prvi pao na pamet (sic!))...? Ili misliš da je Krstić - rekao bih da si aludirala na njega - bolji (gori) primer?

Malo koncentracije i razgovetnog izražavanja ne bi bilo na odmet.



blogovatelj blogovatelj 01:36 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

Malo koncentracije i razgovetnog izražavanja ne bi bilo na odmet.


Puno trazis od Andze, za nju je to nemoguca misija.
angie01 angie01 10:20 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

Bio bih ti zahvalan kada bi uložila malo truda da razgovetnije izraziš svoje misli.


kako vidim-drugi me razumeli,..pa sad ne znam, ko treba to sa koncentracijom!
angie01 angie01 10:22 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

blogovatelj
Malo koncentracije i razgovetnog izražavanja ne bi bilo na odmet.Puno trazis od Andze, za nju je to nemoguca misija.


ma blago tebi- ti si sa tvojim mozgom na stalnom vekejshnu-jbga, ne mere to svako!
blogovatelj blogovatelj 13:40 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

ma blago tebi- ti si sa tvojim mozgom na stalnom vekejshnu-jbga, ne mere to svako!


Pricaš divan gastarbajterski Serglish.
Često me tvoji komentari i pravopis podsete na priču mog druga Nebojše Milosavljevića koja se zove Govorite li Serglish. Verovatno su je neki blogeri dobijali kao email zezalicu, ali nije bila potpisana, a mislim da zaslužuje da se zna ko je to napisao.
Izvinjavam se autoru zbog trola, ali mislim da je vredno pažnje. Mada, i nije neki trol, vezano je za to kako neki komentatori pišu svoje komentare na blogovima.
Evo prvog pasusa te priče

Dragi naši,

ne možemo još da konfrmamo naš dolazak ovog leta ali, kako sada stvari stoje, izgleda da ćemo morati da kancelujemo tikete koje smo bukirali, jer nas ubi morgidž za taun haus što smo skoro kupili. Doduše, za tikete imamo, ali ne možemo da skupimo za prezente svima vama i ostaloj familiji, a bez toga ne ide da dolazimo jer nećemo da nas smatraju za neke bamove, kao što su svi pričali za Koleta i njegove kad su svojima doneli po 100 evra, kako su čip i kako ništa nisu uradili u Kanadi. Mi tako nećemo. Ili dolazimo kao gospoda, ili nikako. Zato smo se i dogovorili da sejvujemo što možemo više i da sve odložimo za sledeći vekejšn.


Obrati pažnju kako i ti i junak ove priče divno koristite divnu srpsku reč vekejšn. Doduše, ti si još bolja od njega, jer ti je pravopis moderan, za razliku od njegovog pravopisa.

Koga zanima, tekst priče je na ovom linku.

angie01 angie01 14:43 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

Često me


dragi blogovatelju, tebi ni civilizovana Kanada nije naudila,...mora da odrzavash kondiciju u srBskoj crkvi na Riveru ili posecujesh posela-to je koncentrovana terapija,..neka, neka,krajnje podrazvam!


predatortz predatortz 15:10 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

mora da odrzavash kondiciju u srBskoj crkvi na Riveru


Crkva se zove Srpska Pravoslavna Crkva. I ne vidim ništa loše u posetama istoj. Ako se svađaš sa čovekom, preskoči vređanje institucija koje , da ništa drugo, opstaju vekovima.

Pozdrav.
blogovatelj blogovatelj 16:00 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

mora da odrzavash kondiciju u srBskoj crkvi na Riveru


Za pet i po godina zivota u Torontu bio sam u crkvi na Riveru dva ili tri puta. Ne vidim sta je tu sramota. Ziveo sam u East Yorku, ta mi je crkva bila najbliza. Ulazio sam i u druge crkve, nije ta jedina.
Ali zato vidim da robujes predrasudama. Nista novo.
Pretpostavljam da si se pronasla u Nebojsinoj prici.

Edit:

Rekoh Nebojsa, ali ne Krstic, nego Milosavljevic, da ne bude zabune.
blogovatelj blogovatelj 16:08 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

ili posecujesh posela-to je koncentrovana terapija,


Na poselima nisam bio, vise volim guslarske veceri.
tyson tyson 17:56 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

kako vidim-drugi me razumeli,..pa sad ne znam, ko treba to sa koncentracijom!

Izgleda da mi je to promaklo. Možeš li molim te, ako ti nije teško, da mi ukažeš na komentar u kome je neki drugi bloger na pravi način razumeo tvoju opasku/odgovor na ono što sam napisao o Popoviću...?



angie01 angie01 20:48 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

Crkva se zove Srpska Pravoslavna Crkva. I ne vidim ništa loše u posetama istoj. Ako se svađaš sa čovekom, preskoči vređanje institucija koje , da ništa drugo, opstaju vekovima.


crkva se zove SV. Sava,...i u Torontu ne opstaje vekovima,pri tome ima veoma odredjenu ulogu, koju gastarbajterski sprovodi popa Vasilije, koje u kopletu, kao adekvatni model, samo prepoznajem u blogovatelju i njegovim vispernim komentarima & nishta drugo-jer se uopshte ne svadjam sa chovekom,...skroz mi nije zanimljiv-samo mu odgovaram, jer se on meni obratio.
angie01 angie01 20:56 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

Izgleda da mi je to promaklo.


promaklo ti!

eh ta koncentracija!
tyson tyson 21:15 31.05.2010

Re: odbrana i poslednji dani:

promaklo ti!

eh ta koncentracija!

Aha, OK, sad mi je jasnije.



vladimir petrovic vladimir petrovic 15:59 01.06.2010

Nesto mi nije jasno

Od poznatijih savetnika političara koji su ulagali grčevit trud da upravljaju medijima iz doglavničke fotelje pada mi na pamet Popović Vladimir.

Meni nije jasno zasto blogokolegi Nebojsi Krsticu ne prilazimo bas tako - kao blogokolegi, koji ponekad napise ponesto dobro, ponekad je nepotrebno kritican, ponekad i omalovazava druge blogere, smatrajuci ih opstim neznalicama... (Edit: ovde imam u vidu Krsticeve izjave o drugim blogerima kao: "Pa zar nije ideja bloga da pišete o stvarima o kojima nemate pojma? U toj mogućnost je suština oslobađanja koje je donela digitalna revolucija. Muziku pisu nemuzikalni, fotografije i filmove snimaju oni koji to ne znaju...piše ko šta hoće...šta ima lepše od toga?"Ili: Omogućava i polupismenima da kažu šta bilo... itd.)

Sta je vazan cinovnicki posao koji on sada radi (nece valjda celog zivota biti predsednicki savetnik?) i koji ga (sada trenutno) hlebom hrani? Teorijski govoreci, sasvim je moguce da on uskoro promeni svoj posao i postane - ambasador u nekoj susednoj zemlji, kako bi doprinosio popravljanju imidza Srbije kao regionalne sile.

Sta je vazan njegov licni zivot za ono sto on pise kao bloger ovde?

On je resio da ne koristi nik, vec se potpisuje svojim punim imenom i prezimenom, sto je njegovo pravo. To ima svojih dobrih strana, ali nije per se neka prednost. Mogu se dobri blogovi pisati i pod nikom, zar ne?
Nebojsa Krstic
... Ne, političari i savetnici ne spadaju u nešto treće, već u nešto prvo. To je valjda jasno iz teksta.

OK, ima tu zezanja, ali to nije zlonamerno. Svako ima pravo da bude u zabludi, da veruje da je ono sto on radi u stvarnom zivotu prvorazredno, bas u meri u kojoj svako ima pravo na svoje (povremene) budalaste izjave.

Ja sam spreman da verujem da Nebojsa Krstic nije mizantrop, iako svojim blogokolegama cesto deli packe, odnosno prekorava ih olako.
G r o f G r o f 22:13 29.05.2010

blog...

Ako imaš šta reći sasvim dobro posluže sprej i zid, a ako nemaš, ne pomažu ti ni svi kompjuteri sveta...
tyson tyson 11:59 30.05.2010

Re: blog...

G r o f
Ako imaš šta reći sasvim dobro posluže sprej i zid, a ako nemaš, ne pomažu ti ni svi kompjuteri sveta...

Internet je zid XXI veka.




Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:34 29.05.2010

William Gibson Blog

danko011 danko011 00:14 30.05.2010

"živeo blog!"

U bliskoj budućnosti blog će ubiti štampu kakvu danas kupujemo i pitanje slobode medija neće se postavljati. Ta sloboda biće tada u rukama pismenih, talentovanih, polupismenih, baraba, ludaka, kriminalaca i manijaka svih boja i oblika

Stampani mediji ce nestati iz komercijalnih razloga jer je sadrzaj koji je dostupan na internetu bez naknade, a informacije su prezentovane u realnom vremenu. Blog jeste sredstvo komunikacije ali ce uvek biti subjektivan u svom sadrzaju, jer predstavlja necije misljenje. U Americi veliki broj novina je pred zatvaranjem ili bankrotom poslednji u nizu jeste Newsweek. Slazem se da je internet menja buducnost medija narocito pisanih, ali mislim da gresite kada se radi o razlozima.
Iskreno,
Jedan od gore prozvanih
nsarski nsarski 00:22 30.05.2010

Re: "živeo blog!"

Blog jeste sredstvo komunikacije ali ce uvek biti subjektivan u svom sadrzaju, jer predstavlja necije misljenje.

Docim, stampani mediji ne predstavljaju nicije misljenje?
mikele9 mikele9 10:07 30.05.2010

Re: "živeo blog!"

Docim, stampani mediji ne predstavljaju nicije misljenje?

Pretpostavljam da je kolega imao na umu, a propos mišljenja u štampanim medijima, nastajanje iz ničega, bezgrešno začeće mišljenja?
man ray loves me man ray loves me 10:14 30.05.2010

Re: "živeo blog!"

Typing monkeys. Dok naprave jednog Ulyssesa, sigurno im izadje bar nekoliko brojeva nytimes-a.
bocvena bocvena 00:23 30.05.2010

Kad predugo živiš medju ljudima

koji te samo tapšu po ramenu, poveruješ da je istina ono što ti govore.

Blog ima mnogo mana, ali je, u svojoj suštini, beskrajno demokratičan. Pre ili kasnije ne možeš da prodaješ muda za bubrege. Ili da prosto pereš biografiju.

Naravno, uvek možeš neistomišljenike da proglasiš
barabama, ludacima i manijacima svih oblika i boja

ali te to ne čini pismenim i talentovanim blogerom.

Ne verujem u smrt novinarstva (kao ni knjiga uostalom), kao što ne verujem ni u preteranu vrednost bloga kao takvog. Uvek su u pitanju izuzetni pojedinci, bili anonimni ili potpisani punim imenom i prezimenom.

Takodje, nije kažnjivo biti ni prosečan i dobro se zabavljati:) Manje zlo nego biti pretenciozan.
Bili Piton Bili Piton 00:45 30.05.2010

Re: Kad predugo živiš medju ljudima

bocvena


Takodje, nije kažnjivo biti ni prosečan i dobro se zabavljati:) Manje zlo nego biti pretenciozan.


OH, kakva trojka s pola terena....bravo
blogovatelj blogovatelj 05:10 30.05.2010

Re: Kad predugo živiš medju ljudima

Ne verujem u smrt novinarstva (kao ni knjiga uostalom), kao što ne verujem ni u preteranu vrednost bloga kao takvog. Uvek su u pitanju izuzetni pojedinci, bili anonimni ili potpisani punim imenom i prezimenom.


Sve i uvek samo od ljudi zavisi.
dragannalovic dragannalovic 00:48 30.05.2010

Ko to tamo psuje?

Može, banalno, može opšte mesto, može vulgarno, može glupo, uvredljivo, ekstremno, militantno, može da se psuje vlast - a to je uvek prijatno.

Da, bilo bi malo neprijatnije da se umesto kompjutera svi ti i toliki gnevni gradjani pri'vate nekog čvršćeg orudja!
Omogućava strankama da preko bloga harangiraju svoje političke protivnike.

Da i tu se slažemo,pogotovo ako ste mislili na sve one polupismene barabe što su plaćeni da kuckaju komentare po kabinetima naših demokratski izabranih predstavnika vlasti.
Blog pruža stidljivima mogućnost da budu sakriveni iza pseudonima. Tu mogućnost daje i barabama, ludacima i manijacima svih oblika i boja

Ja bih samo dodao, da je blog i interent uopšte, možda i jedino mesto u Srbiji, gde još uvek nije ukinuta sloboda izražavanja i gde naši cenzori još uvek nisu uspeli da dopru.
tyson tyson 12:09 30.05.2010

Re: Ko to tamo psuje?

Da i tu se slažemo,pogotovo ako ste mislili na sve one polupismene barabe što su plaćeni da kuckaju komentare po kabinetima naših demokratski izabranih predstavnika vlasti.

Ako ćemo da merimo po blogu B92, onda prednjače za tri koplja i po broju, i po polupismenosti, a bogami i po agresivnosti i 'ja tebi serdare, ti meni vojvodo' uzajamnom titranju mošnica 'barabe' koje su kuckale komentare iz kabineta neizabranih.



Filip Mladenović Filip Mladenović 01:25 30.05.2010

BLOG KAO PROTIVTEŽA KRETENIZACIJI

Da li igrom slučaja, nekom višom silom koja poravnava račune ili logikom istorijskog razvoja, internet i blog su nastali i razvijali se u epohi koja je sve intenzivnije kretenizovala gradjanke i gradjane svakojakim glupirity šou programima. Uprkos svim primedbama i opravdanim kritikama, pojava interneta i blogovanja u trenutku kada se više nije imalo kud od žute štampe i PINK kulture, dar je s neba! EXIT! Zato ne čudi opaska jednog blogera: "GDE DANAS IZLAZE PRISTOJNI LJUDI? PA NA INTERNET!"
BLOG je spasonosan, lekovit, oslobadjajući, otrežnjujući, relaksirajući, a sam naziv je skraćenica za Budi Lucidan Otvoren Genijalan!
Bili Piton Bili Piton 01:31 30.05.2010

Re: BLOG KAO PROTIVTEŽA KRETENIZACIJI

Filip Mladenović
"GDE DANAS IZLAZE PRISTOJNI LJUDI? PA NA INTERNET!"


Ima nesto u tome...evo luda zurka bila veceras na susednom blogu.
draft.dodger draft.dodger 01:36 30.05.2010

Re: BLOG KAO PROTIVTEŽA KRETENIZACIJI

Bili Piton
Filip Mladenović
"GDE DANAS IZLAZE PRISTOJNI LJUDI? PA NA INTERNET!"


Ima nesto u tome...evo luda zurka bila veceras na susednom blogu.


Zaista, nije moglo da se spava od vas!
Bili Piton Bili Piton 01:44 30.05.2010

Re: BLOG KAO PROTIVTEŽA KRETENIZACIJI

draft.dodger
Bili Piton
Filip Mladenović
"GDE DANAS IZLAZE PRISTOJNI LJUDI? PA NA INTERNET!"


Ima nesto u tome...evo luda zurka bila veceras na susednom blogu.


Zaista, nije moglo da se spava od vas!


Uf, a ti ko one babe sto ne daju deci da se loptaju u dvoristu jerbo za to postoji park
draft.dodger draft.dodger 01:47 30.05.2010

Re: BLOG KAO PROTIVTEŽA KRETENIZACIJI

Zvaću ja vama MILICIJU!
Unfuckable Unfuckable 02:49 30.05.2010

Re: BLOG KAO PROTIVTEŽA KRETENIZACIJI

BLOG je spasonosan, lekovit, oslobadjajući, otrežnjujući, relaksirajući, a sam naziv je skraćenica za Budi Lucidan Otvoren Genijalan!

Filipe...daj, opusti se malo.
blogovatelj blogovatelj 05:26 30.05.2010

Re: BLOG KAO PROTIVTEŽA KRETENIZACIJI

Filipe...daj, opusti se malo.


On i Stosic stalno su u nekom grcu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:53 30.05.2010

Re: BLOG KAO PROTIVTEŽA KRETENIZACIJI

Filipe...daj, opusti se malo.
ne može da škodi
noboole noboole 01:57 30.05.2010

--->

Jedno od mnostva sredstava da prekratimo zivot do smrti.
pereca011 pereca011 01:58 30.05.2010

speed net

Pricom o blogu autor je zapravo mislio na slobodu govora i postojanje samog interneta.
Primarni uticaj na javno mnjenje imace kratki komentari,na posecenim sajtovima.Zaglupljen narod,bivsa glasacka masina S.M.i njihovi potomci polako uce,metodom raslojavanja cinjenica,a oni najtupaviji takodje reaguju na procenu vecine.

Ova sloboda izrazavanja i prenosenja utisaka i misljenja grupa(da,postoje organizovane grupe koje usmeravaju temu komentara) i pojedinaca,imace u najblizoj buducnosti najznacajniji uticaj na formiranje svesti birackog tela(vec na narednim izborima)

Jace cak,i od nacionalne televizije.

Brzi internet je postao nocna mora vladajucih partija.(ali za utehu njima,tako je svuda gde je omogucena sloboda brzog interneta)
Ivanaxe Ivanaxe 02:14 30.05.2010

Detalj

Kad smo vec kod pismenosti:
"Pre svega, on je u funkciji ideje Endi Vorhola o budućnosti"...

Strana muska imena menjaju se po padezima. Dakle, pravilno je reci: "u funkciji ideja Endija Vorhola".
Nadam se da "Elle" ima lektora.
man ray loves me man ray loves me 09:30 30.05.2010

Re: Detalj

hrvati su to mnogo bolje resili - oni pisu u originalu. dole transkripcija! nije on nikakav endi vorhol vec andy warhol.
tyson tyson 12:18 30.05.2010

Re: Detalj

hrvati su to mnogo bolje resili

To je potpuno elitistički pristup; onda svako treba da je poliglota i da zna kako da čita sva ona imena napisana u izvornom obliku.




Bili Piton Bili Piton 12:28 30.05.2010

Re: Detalj

tyson
hrvati su to mnogo bolje resili

To je potpuno elitistički pristup; onda svako treba da je poliglota i da zna kako da čita sva ona imena napisana u izvornom obliku.



Nije ni to losa vezba - ljudi uce da speluju na razlicitim stranim jezicima. Problem je, medjutim, s padezima - Andyja Warhola ili Andyju Warholu - malo je nakaradno.

S druge strane ponekad je rogobatno nesto napisati i "transkribovano". Ja obicno pisem kako mi dodje, bez nekog strogog pravila.
man ray loves me man ray loves me 12:28 30.05.2010

Re: Detalj

pa i ovako mora da zna kako da ih cita da bi ih transkribovao. kod hrvata treba da zna kako ih pise, ty(p)sone
man ray loves me man ray loves me 12:33 30.05.2010

Re: Detalj

Andyja Warhola

to jeste. Preferiram crtice, i to neophodni minimum: Andy Warhol-a, tretiras celo ime kao jednu ciglu, a ne rec po rec. Al ne valja ni mnogo crtica. Vidjala sam i neke hrvatske tekstove gde se ovakva imena NE menjaju po padezima. Malo je bizarno.

edit:
S druge strane ponekad je rogobatno nesto napisati i "transkribovano"

Grejtful Ded.
Bili Piton Bili Piton 12:40 30.05.2010

Re: Detalj

man ray loves me
Andyja Warhola

to jeste. Preferiram crtice, i to neophodni minimum: Andy Warhol-a, tretiras celo ime kao jednu ciglu, a ne rec po rec. Al ne valja ni mnogo crtica. Vidjala sam i neke hrvatske tekstove gde se ovakva imena NE menjaju po padezima. Malo je bizarno.


Hrvati su u decijim knjigama imali relativno zgodno i edukativno resenje. Recimo, "Carobnjak iz Oza" u hrvatskom printu, prva recenica - "djevojcici je ime bilo Dorothy (Doroti) i zivjela je u Kanzasu (Kansas)". I to samo prvi put kad se pojavi u tekstu - posle nastave u originalu.

Mada...Dorothyne crvene cipelice....opet isti problem.
gordanac gordanac 12:40 30.05.2010

: Detalj o transkripciji

Bili Piton
tyson
hrvati su to mnogo bolje resili

To je potpuno elitistički pristup; onda svako treba da je poliglota i da zna kako da čita sva ona imena napisana u izvornom obliku.



Nije ni to losa vezba - ljudi uce da speluju na razlicitim stranim jezicima. Problem je, medjutim, s padezima - Andyja Warhola ili Andyju Warholu - malo je nakaradno.

S druge strane ponekad je rogobatno nesto napisati i "transkribovano". Ja obicno pisem kako mi dodje, bez nekog strogog pravila.

Transkripcija ili ne?
Davno sam odustala kad mi je jedan gari (i mudar i zabavan lingvista) kazao:
"Aha, ti govoriš samo o imenima na engleskom, nemačkom, francuskom,...a šta ćeš da radiš sa kineskim, japanskim, gruzijskim,...ha? Upotrebljavaćeš transkripciju na neki od drugih jezika koji su ti "bliži", so - el transkribuješ, el ne transkribuješ, to mi kaži!"

Pa ondaK - kako kad. Ako znam "originalni" jezik, rado pišem original, ako ne znam, ondaK već neku i nečiju transkripciju.
Bili Piton Bili Piton 13:02 30.05.2010

Re: Detalj

man ray loves me

Grejtful Ded.


Trkis erlajnz
man ray loves me man ray loves me 13:05 30.05.2010

Re: Detalj

a da ne pominjem kako je Elvis Presli postao Elvis Prisli. (kombinacija ta dva - elvis presisli)
mirelarado mirelarado 13:41 30.05.2010

Re: : Detalj o transkripciji

gordanac
Transkripcija ili ne?
Davno sam odustala kad mi je jedan gari (i mudar i zabavan lingvista) kazao:
"Aha, ti govoriš samo o imenima na engleskom, nemačkom, francuskom,...a šta ćeš da radiš sa kineskim, japanskim, gruzijskim,...ha? Upotrebljavaćeš transkripciju na neki od drugih jezika koji su ti "bliži", so - el transkribuješ, el ne transkribuješ, to mi kaži!"

Pa ondaK - kako kad. Ako znam "originalni" jezik, rado pišem original, ako ne znam, ondaK već neku i nečiju transkripciju.


Транскрипција страних имена има много недостатака. Напросто, не могу се успоставити чврста правила која би важила за све језике, па чак ни за сваки страни језик понаособ. И даље мислим да је, бар када је о латиници реч, хрватско решење боље.
tyson tyson 13:55 30.05.2010

Re: Detalj

kod hrvata treba da zna kako ih pise, ty(p)sone

Još gore; prava noćna mora, naročito kad (zli) internet nije pri ruci.

Da ne govorim o nedotupavnim engleskim transkripcijama ne-engleskih imena, koje po mom mišljenju samo polupismeni neobrazovani pajac od autora (najčešće novinara) može da koristi a da mu se ni najmanje ne upali sijalica da možda čini nešto tragikomično.







man ray loves me man ray loves me 14:00 30.05.2010

Re: Detalj

Princ Dimitrije zivi u New Yorku i preziva se Karageorgevich.
blogovatelj blogovatelj 15:36 30.05.2010

Re: Detalj

hrvati su to mnogo bolje resili - oni pisu u originalu


A jel i Osama Bin Laden pisu na arapskom - s desna na levo?!
Ili Mao Ce Tung - odozgo na dole?!
Unfuckable Unfuckable 17:16 30.05.2010

Re: Detalj

da dosolim: kako se kaže - "prilog Njujork Tajmsa" ili "prilog Njujorškog Tajmsa" ?
gordanac gordanac 17:19 30.05.2010

Re: Detalj

Unfuckable
da dosolim: kako se kaže - "prilog Njujork Tajmsa" ili "prilog Njujorškog Tajmsa" ?

kaže se:
"prilog Njujorškog Vremena"
man ray loves me man ray loves me 17:22 30.05.2010

Re: Detalj

ostalo je jos malo mesta: prilog vremena novog jorka.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:23 30.05.2010

Re: Detalj

kaže se:
"prilog Njujorškog Vremena

Nije li množina u pitanju? Pravilno bi bilo "prilog Njujorških Vremena"
man ray loves me man ray loves me 17:29 30.05.2010

Re: Detalj

"prilog Njujorških Vremena"

i Vašingtonske Pošte.
gordanac gordanac 17:32 30.05.2010

Re: Detalj

Bojan Budimac
kaže se:
"prilog Njujorškog Vremena"

Nije li množina u pitanju? Pravilno bi bilo "prilog Njujorških Vremena"

e, ondaK umesto transkripcije jedna "pluralia tantum universalis":
NYT BLOG

umesto
"prilog Njujorkških (Njujorških?) (Njujorkširskih ?) Vremena"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana