Energetika

RUDARSKO TOPIONICKI DR DZEKIL I MISTER HAJD

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 11.06.2010. u 07:41

 

Nekada, Bor je bio grad.

Mogao je do 2000.godine postati i prestonica Istočne Srbije. Nije.

Gramziva politika, njeni eksponenti - političari i direktori nisu doneli vidniji napredak.

Ni nakon 2000.godine, Bor se nije oslobodio lopovluka i korupcije.

Umesto moćnog oslonca, država je dobila još jedno breme. 

Bor je danas "grad u nestajanju".

Ponižen narod.

Gladan grad.

Izgubljena nada.

Grad, koji su političari koristili kao poligon za vežbanje svojih naratorskih sposobnosti pričanja bajki. Kad se vežba završi, ostajali su Borani, kao nemi slušaoci, svesni po ko zna koji put da bajke ne postoje.  

Ipak, na sceni je danas pravi "bućkuriš". Novo, do sada neviđeno.  

Danas Borom upravlja interesni mix!  - onih, koji su do 2000.godine, promašenim investicijama uništavali ovaj grad i RTB, i onih koji su od 2000.godine bili u vlasti, ali bez pozitivnih rezultata po ovaj grad.

Kada se udružuju interesi, onda je "istorijsko pomirenje" sasvim normalna stvar?

Normalno je da, onaj ko je do 2000.godine bio na čelnim pozicijama RTB Bora, i u konkurenciji za Ginisa, zbog pada proizvodnje, danas bude na čelu ovog preduzeća.

I tada, i danas rezultate osećaju Borani.

Deset godina su socijalisti finansirali ratove i svoj opstanak na vlasti, upravo pljačkajući ovaj grad. O tome bi, bar kroz pripovedanje mogao da govori današnji generalni direktor RTB Bora.

Upravo je on do 1990.godine bio tehnički, a od 1990.g do 2000.godine direktor Rudarskog basena Bor.

Ovaj istorijsko ekonomski mix ima zajednički brojilac.

Dok su oni do 2000te, pod firmom državnog interesa u sankcijama, promovisali bakar kao sredstvo plaćanja umesto dolara/marke, dotle su drugi (oni od 2000) svesno ostavili RTB Bor bez prave državne podrške i jasne strategije.

Kada nema plana, caruje korupcija, i u mnogo razvijenijim zemljama nego što je naša.  

Sa druge strane, nešto se i razvijalo u poslednjih deset godina. To je Borsko groblje.

Istina o kojoj se ćuti, a koja je zajednički imenilac i jednih i drugih. Prosečan životni vek u ovom gradu je 47 godina. Ovde je počinjen zločin prema prirodi i ljudima.

Svačega se ovaj grad naslušao i nagledao - prodaje, rasprodaje, investitora u pokušaju, ministara i njihovih obećanja.. Deviza je bila da bakra nema, a kad je tako, onda nema ni posla.

Kad nema posla, onda treba početi sa razvojem drugih delatnosti.

Upravo oni koji su se slagali sa takvom politikom, danas imaju svog predstavnika - čelnog čoveka RTB Bora. Isti, pričaju sasvim suprotnu priču, najavljujući podršku RTB Bor.

"..Shvatili smo da ukoliko nemamo vrhunskog strateškog partnera, nema smisla prodavati drugoligašima naše resurse.." (ministar i potpredsednik Vlade, Mlađan Dinkić).

Podrška se, međutim ne ogleda u investiciji u infrastrukturni objekat čiji kapaciteti teško da će biti uposleni. Topionica koja će se graditi u naredne 3 godine neće imati šta da topi.

Podrška treba da se ogleda prvo u jasnom planu, šta se sa RTB Borom želi.

Ovako ne može da se ne postaviti pitanje da li se, opet diže spomenik pogrešnoj politici ili bolesnim ambicijama?

RTB Bor je važan poslovni sistem, ne samo za Bor, već i za region.

U javnosti je godinama pravljena medijska slika da ovu kompaniju treba zatvoriti. Pogrešnim bojama slikana, slika je urađena na lošem papiru, a od trećerazrednog slikara.

U Boru ima bakra, kao i drugih plemenitih metala.

Žalosno je da još uvek niko, do danas (ne računajući veliku studiju Svetske banke) nije pripremio realnu sliku o Boru, odnosno njegovim potencijalima i ležištima. Da jeste, onda bi se svih ovih godina "podrška" ogledala u ulaganju u rudarstvo. Jer, bez toga..džaba topionice..

Istina, rađene su studije za Bor, ali nisu dale rezultate.

Neke su rađene "reda radi".

Neke su bile nerealne, poput one koju su kreirali Vlada i Poslovodstvo RTB Bora (2002), prema kojoj bi Vlada dodatno morala da obezbedi 120 mil $ za pokrivanje gubitaka..,

Neke su namerno "ćušnute" u zaborav, kao što je bio slučaj sa studijom Svetske Banke (2004). Tih godina RTB Bor je godišnje gubio 45 mil $.

Upravo je ova studija potvrdila da u Boru ima bakra, pre svega unutar velikog nalazišta Borska reka.

Novo nalazište Borska reka može osigurati budućnost i eksploataciju u narednih 100 godina. Bogatstvo se procenjuje na 1.05mlrd tona rude, odnosno 4.5 mil tona katodnog bakra, 78t čistog zlata, 1300t srebra i oko38 hilj t skupocenog molibdena. Profitabilno se može iskorišćavati I pri ceni bakra koja je ispod 2300$/t (treba podsetiti da je u toku prethodnih godina bila i preko 7000$..)

Samo iz ovog nalazišta moglo bi se zaraditi oko 30 mlrd $, uz najavljenu prosečnu cenu za 2010.godinu, između 5500 i 6000 $/t.

Kad radi RTB Bor - grad živi. Kad ne radi RTB Bor - grad nestaje.

Ako je ovo poznato, kako nazvati ponašanje istih koji su bili u toku prethodnih deset godina, i onih koji su danas? Ne pokrenuti priču oko Borske reke! Opet je prevagnula politika „Dr Džekila".

Ne treba licitirati sa razlozima.

Na koji god se pomisli tačan je, ma koliko nemoralan bio.

Deset godina Bor, i Srbija slučaju priče o mogućim i nemogućim strateškim partnerima - od zainteresovanosti srpskih biznismena, Dajmlera za preradu šljake, kupovine od strane rumunskog Kupruma, pa Ateka.. Niko od ministara koji su se time bavili, od ministra energetike, privrede i privatizacije, ekonomije, finansija..nisu položili račune, ili bar objsnili "epohalne" izjave, odnosno razloge neuspeha.

Danas je aktuelna izgradnja nove topionice.

Nije najmodernija tehnologija, kako se upinju da kažu. Daleko od toga da je loša i ova, druge generacije. Moći će da prerađuje 400 hiljada tona koncentrata!

Kapacitet nije mali, a ako ne bude razvoja rudarstva, onda će se delom u topionici topiti tuđi koncentrat, a delom će kapaciteti ostati neuposleni. Rezultat su sigurni gubici.

Samo uravnotežen razvoj rudarstva i metalurgije daje pozitivan rezultat!!

Da li je potrebno još deset godina pa da se shvati i ova jednostavna rečenica?

Da ne govorimo o nepromišljenim izjavama da će se otpisati dug koji RTB Bor ima za utrošenu energiju!!!

Lucidnost „dr Džekilske politike".

Da bi se nerealni i megalomanski ciljevi postojećeg rukovodstva RTB Bora ispunili, u vidu dostizanjaproizvodnje od 80.000 t katodnog bakra iz spostvenih koncentrata, potrebno je u narednih 6-8 godina investirati dodatnih 600 mil $.

Kako god da se krene, stigne se do starog - novog, današnjeg generalnog direktora RTB Bora.

On se upisao u istoriju RTB Bor kao direktor koji je proizveo najveće gubitke u poslovanju. Pravi greške za koje više nema manevarskog prostora, a Vlade Srbije mu daje podršku.

To igranje sa brojkama je postala praksa u Srbiji.

Nešto slično je radio i prethodni generalni direktor NISa, slaveći dobitak, pa onda jedan iznos gubitka pa drugi..a sve u par meseci...

"Copy Paste" uradio je i gen direktor RTB.

U roku od nekoliko meseci (dec 2009 do maja 2010) najavio je gubitak od 37, pa 47 mil $.

Već mnogo.

A potom se videlo da je ukupan gubitak za 2009.godinu, u stvari 86.5 mil dolara!!!

To je 2.33 puta više od onog koji je objavio dec 2009.godine.

"..tačno je da je RTB prošle godine zabeležio gubitak od 86.5 miliona $. Ali od te sume čak 35 mil $ otpada na finansijsko poslovanje. Konkretno reč je o gubitku na kursnim razlikama i kamatama na aranžmane koji su sklapani DO 2000.godine. I na taj gubitak ovaj menadžment nije mogao da utiče!!!" (RTB Bor, pom generalnog direktora Mira Antić)

Dobro, a ko je bio direktor i u vrhu menadžemnta do 2000.godine?

Današnji generalni director RTB Bora.

Danas RTB Bor upravo ima visok gubitak jer plaća kamate na promašene investicije i loše kredite, koje je današnji čelni čovek kompanije, davno zaključio..

Bio je od 1990-2000.godine direktor Rudarskog basena Bor.

Nekada Šainovićev, danas Dinkićev kadar.

Za šta se tada otimao Šainović, a danas Dinkić?

"..Protiv Spaskovskog je tokom 2002. i 2003. godine policija podnela više krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da je zloupotrebom službenog položaja, nesavesnim radom i falsifikovanjem, u više navrata oštetio RTB za više stotina hiljada tadašnjih maraka.

Tužilaštvo u Boru je 7. avgusta 2003. godine podiglo optužnicu protiv Spaskovskog zbog sumnje da je pribavio imovinsku korist od 200.000 dinara na štetu rudnika.

Protiv Spaskovskog je bio vođen jedan sudski postupak, ali je on oslobođen optužbe.

Nakon političkih promena 2000. godine Spaskovski je pristupio Socijaldemokratiji, a sada je, prema nezvaničnim informacijama, član G17.

izvor" Beta

Za period od 10 godina direktovanja 1990-2000.godine uspeo je da smanji proizvodnju bakra za 67% (1990.godine bila oko 105 hilj t/g, a 2000.g, ispod 35 hilj t).

Čuven je njegov investicioni poduhvat, u iznosu od 120 mil $, gde je sve čega se dotakao bio promašaj. Od otvaranja rudnika Cerovo, koji nije bio rentabilan,.. do izgradnje sistema za transport jalovine koji je bio napravljen za transport 420 mil t jalovine!

Za 10 godina je prevezao oko 2.5% jalovine.

Ipak, to je impresivna građevina od čak 3600 tona čelika - taman koliko i neki spomenici.

Ako je tačno da je (Prvim socijalnim programom iz 2002.godine) uzeo otpremninu (8600€) i time se obavezao da do 2012.godine neće biti u RTB Boru (a tada bi bio i u penziji), njegov dolazak na čelo RTB Bora već 2008.godine, je nemoralno i nedopustivo sa stanovišta onih koji su ga postavili.

Selektivno - dopustivo, ili Selektivno - nedopustivo?

U gradu u kojem je nezaposlenost preko 30%, uposlio je kao pomoćnika, invalidskog penzionera!

"Investicija u ovaj rudnik je investicija u budućnost, jer će ovde biti posla za nove, mlade inženjere, nove radnike i verujem da će ovo podići čitav region Istočne Srbije" (potpredsednik Vlade I minister Mlađan Dinkić).

Ako je tačno, da je pomenuti „penzioner" u suvlasničkom odnosu u kompaniji, koja slovi za najoštrijeg konkurenta RTB Boru, onda su moguća samo dva razloga.

Ili je došlo do gubitka pamćenja, ili je upravo to i bio cilj?

Ipak, promene koje je uveo direktor RTB Bora nisu nevidljive. On ih je doduše i obećao, još 2008., kada je postavljen.

Odnose se npr., na postojanje posredničke firme, kod recimo prodaje plavog kamena jednom od vodova u Srbiji. Kako je posrednička firma vezana za nekada jakog SPS čelnika, možda je direktor samo spojio lepo sa korisnim - rad sa prijateljima.

Ekonomska opravdanost ovakvih poslova za RTB Bor, ostaje nepoznata veličina.

Takođe, modernizovani su i usavršeni putevi odlaska zlata iz zemlje.

Ranija zaostala, primitivna praksa je bila oličena u izbegavanju obaveza prema Narodnoj banci Srbije. Nije se predavala sva količina zlata, već se prouzvodio zlatni cijanid, a potom izvozio. Neki sa na tim krilima izgradili imperije u Srbiji..

Danas čujemo da je došlo do smanjenja proizvodnje zlata za 64% i srebra za52% u 2009.godini u odnosu na prethodnu. Ništa neobično, rekli bi svi. Godinama nas ubeđuju da je Bor siromašan... Da li je baš tako?

Na jednom od rudnih mesta postoje dva kvaliteta rude. Onaj boljeg kvaliteta se pretapa u borskoj topionici. Onaj drugi, prljav i lošeg kvaliteta ali sa bitnim procentom plemenitih metala se topi u topionici kompanije Glencore u Kazahstanu.

Za taj posao, ovoj švajcarskoj kompaniji RTB plaća 1. uslužno pretapanje, i 2. penale za asren, živu i kadijum.

Glencore dobija proizvod u vidu zlata, srebra, bakra olova i cinka.

RTB Bor na 3 godine treba da dobije 17 mil $.

Preglednost, javni pozivi..i slične stvari...ne postoje.

Moderno, nema šta. Dr Džekil bi bio ponosan.

Možda se u doba kolonijalizma tako i poslovalo. Ovo je 2010.godina.

Na kraju, kakvi su rezultati rada novog poslovodstva RTB Bora?

Smanjenje proizvodnje katodnog bakra za oko 3.5%, viši troškovi proizvodnje od prosečno ostvarene cene na tržištu za blizu 70%, istorijski visok gubitak, stalna nelikvidnost...

Današnji „davaoci podrške" vide rešenje u izgradnji nove topionice, uz garancije Vlade Srbije.

Nije sporno da je potrebna.

Ipak, prevelikog kapaciteta, ona će biti nerentabilna. Zaboravlja se da u Evropi već postoji višak kapaciteta topionica, te je teško napraviti topionicu koja bi bila konkurentna.

Uz opremu koja se kupuje sredstvima Fonda za razvoj Srbije, podrška je blizu 160 mil €.

Da li je Odluka o kupovini rudarske opreme na odobren kredit ekonomski opravdana u uslovima kada RTB Bor permanentno pravi gubitke u poslovanju na nivou od oko 50 mil $/god? Sredstva za kupovinu opreme su obezbeđena od budžetskih korisnika, a ne iz komercijalnog kredita.

Čak i sa kupovinom rudarske opreme za nivo od 27 mil €, nije moguće dići nivo proizvodnje katodnog bakra u RTB Bor na nivo od 50 hilj t/godišnje, u roku od 3 godine, odnosno do završetka izrade nove topionice.

Gubici koje će u tom periodu beležiti RTB Bor meriće se desetinama miliona dolara..

Država će otplaćivati gubitke iz tekućeg poslovanja, kao i dugove za kupljenu opremu i za izgradnju nove topionice.

A, manje od polovine onog što se daje kroz „podršku" bilo je dovoljna da se završe istražne radnje vezano za ležište Borska reka, i krene u rad i eksploataciju, na primer. Sećate se....

To je politika Mr Hajda.

Hoće li u narednim godinama najprometnija ulica u Boru biti u magli, smogu, mračna i bez ljudi već u 21h, nije poznato.

Ali je jasno da svakoj politici jednom dođe kraj, pa i politici „dr Džekila".



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 08:34 11.06.2010

Re:))

Preporuka.

cerski
dragan7557 dragan7557 08:38 11.06.2010

Re: Re:))

"..Shvatili smo da ukoliko nemamo vrhunskog strateškog partnera, nema smisla prodavati drugoligašima naše resurse.." (ministar i potpredsednik Vlade, Mlađan Dinkić).

Privatna prćija ministrova ili državno vlasništvo ovo "naši resursi" i ko je za ovog ministra MI on i njegova stranka, država Srbija ili građani Srbije.

Drugoligaši su verovatno oni koji neće da ispod stola daju pare.

cerski

Re: Re:))

dragan7557
"...Drugoligaši su verovatno oni koji neće da ispod stola daju pare.cerski


I meni se tako cini.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:22 11.06.2010

Bez obzira na sve...

Divlji Zapad stigao u Srbiju
Kako ih više nije sramota?
dragan7557 dragan7557 09:59 11.06.2010

Re: Bez obzira na sve...

Milutin Milošević
Divlji Zapad stigao u Srbiju
Kako ih više nije sramota?

Gazda, na pojedinim beogradskim brdima obračuni nikada nisu prestajali samo su se preživeli revolveraši uvek naseljavali na jednom dedinjskom brdu.

Bor mu dođe kao OK Coral.

A sramota je dekretom ukinuta ostali su samo interesi.

cerski
dragan7557 dragan7557 10:02 11.06.2010

Re: Bez obzira na sve...

Glencore

Širom sveta poznati po "čovekoljublju, filatelizmu i brizi za ekologiju."

cerski
sentinel26 sentinel26 10:35 11.06.2010

Borska reka ...

Zorani, preporuka za tekst, malo je dug i pretežak za naše blogersko strpljenje, ali oni koji znaju nešto više i konkretno o Boru i okolini znaju da o njemu treba napisati nekoliko knjiga da bi se shvatila cijela tragedija Bora i okoline ...

Tekst je pisao stručnjak a politike u njemu ima tačno onoliko koliko je potrebno da se shvati pogubnost djelatnosti pojedinaca i grupa koje su Bor dovele u sadašnju situaciju, tj. kako je naopaka politika zamijenila ekonomiju i struku ...

Mogao bih da počnem od slučaja od prije 2000-e godine, kada je Mytilineos iz Grčke uložio (bolje reći bacio ) 35 miliona $ koji može završiti na nekom sudu ako nije završen ispod nekog stola (prije nego je i počeo ) ...

Mogao bih o poništenim tenderima prodaje RTBB i igrama aps.M.mr.Dinkića, vodje udruženja "G"ul je kul !

Neposredno pred izbore i bez javnog tendera po KG modelu pravi se posao od kojega neće biti ništa ...
Pitam se da li će to Borani da shvate ... ?

Iznenadna ljubav prema Boru pojedinih stranačkih aktivista koji se ovijeh dana preseljavaju u Bor i upisuju u birački spisak odaje apetite za očuvanje dijalektičkog jedinstva fotelje i zadnjeg dijela i ništa više i da u ostvarenju toga cilja neće birati sredstva ...
dragannalovic dragannalovic 12:21 11.06.2010

Re: Borska reka ...

Neposredno pred izbore i bez javnog tendera po KG modelu pravi se posao od kojega neće biti ništa ...
Pitam se da li će to Borani da shvate ... ?

Sve ovo što nam se dešava ipak ne možemo da pripišemo samo slučaju, u stanju smo da "kupujemo" jednu te istu foru do u beskonačno. Svako od nas, mislim na onog gradjanina koji je u stanju da razmisli svojom glavom i pri tome ume i da sabere dva i dva, odavno već shvata kako nam stalno prodaju m... za bubrege i sasvim je jasno ko je pri svemu tome na gubitku a ko uvek dobija.I tu nema neke mudrosti , niti je potrebno bilo kakavo palamudjenje. Činjenica je da nam je sve gore i gore i da su uvek jedni te isti na vlasti. Što kasnije budu sjahali posledice će biti sve teže a oporavak sve neizvesniji. Dovoljno je samo da se malo osvrnemo i da sagledamo koliko je toga uništeno i upropašteno za ovih deset godina, koliko su gradjani osiromašili, i kako su za isto vreme, pojedinci uvećali svoja bogatsva. Sve što je nekada radilo i održavalo proizvodnju sistematski je uništeno i opljačkano da bi jedna mala grupacija interesno udruženih političara i tajkuna došla do neslućenih bogatstava. Bor nije izuzetak , on je samo jedan od ubijenih gradova, samo jedan delić naše tužne i ružne stvarnosti. Sve dok krivci ne budu privedeni pravdi i dok nas ovi isti i dalje budu jahali, nemamo ćemu da se nadamo osim nekoj predizbornoj milostinji a danas je vrlo jeftino i profitabilno kupovati glasače, toliko smo siromašni da je često dovoljan i samo jedan džak brašna.
thefreak thefreak 16:30 11.06.2010

Re: Borska reka ...

A oni koji dodju na vlast obicno govore...Eto sta nam je prosla vlast ostavila, nismo mi krivi sto je tako...Na taj nacin u startu operu ruke od preostalog propadanja.
mayo1 mayo1 19:07 11.06.2010

Re: Borska reka ...

dragannalovic:
Dovoljno je samo da se malo osvrnemo i da sagledamo koliko je toga uništeno i upropašteno za ovih deset godina, koliko su gradjani osiromašili, i kako su za isto vreme, pojedinci uvećali svoja bogatsva.


Neke stvari ne poznaju granice.

thefreak thefreak 16:27 11.06.2010

Prava prica o Boru

Bor je grad koji je 1990. vazio za grad sa najmladjim stanovnistvom u bivsoj Yu.Primera radi, Borani su morali da odlaze u Zajecar u kupovinu garderobe i obuce jer su u Boru bile cene vece nego u okolini.Razlog za to su bile velike plate u to vreme.Danas Bor izgleda jadno, zapusteno sa vecinom na zalost krezavih gradjana.70% ljudi ima vestacke zube, nosi proteze ili je krezavo.Nisam odlazio 6 godina u Bor, kada sam prvi put dosao sa decom koja su se rodila u nekoj zdravijoj sredini, dim koji je pao nad gradom(pada u odredjeno vreme svakog dana)je stvorio utisak da se nalazim u gasnoj komori.Neka je Bog na pomoci onima koji tamo zive.

Re: Prava prica o Boru

thefreak
Bor je grad koji je 1990. vazio za grad sa najmladjim stanovnistvom u bivsoj Yu.Primera radi, Borani su morali da odlaze u Zajecar u kupovinu garderobe i obuce jer su u Boru bile cene vece nego u okolini.Razlog za to su bile velike plate u to vreme.Danas Bor izgleda jadno, zapusteno sa vecinom na zalost krezavih gradjana.70% ljudi ima vestacke zube, nosi proteze ili je krezavo.Nisam odlazio 6 godina u Bor, kada sam prvi put dosao sa decom koja su se rodila u nekoj zdravijoj sredini, dim koji je pao nad gradom(pada u odredjeno vreme svakog dana)je stvorio utisak da se nalazim u gasnoj komori.Neka je Bog na pomoci onima koji tamo zive.

Strasno.
I gde smo danas?
da se godisnje u Boru smanjuje broj stanovnika za 2.5%
terazije_41 terazije_41 18:35 11.06.2010

Živeo u Boru, pa znam...

Živeo sam u Boru od 1967 do 1979 tako da potpisujem sve što je u ovom blogu napisano. Sećam se da recimo, moja majka krene na posao, i dok od našeg stana stigne do svog radnog mesta (radila je inače u centru grada, 300m od topionice), njene najlon čarape u kojima je krenula, budu bušne kao fudbalska mreža. Razlog cepanja čarapa je bio sumpor i simporna kiselina u vazduhu....Rupe u čarapama su se barem videle, a pluća...pa naravno da se to nije videlo.....
dragan7557 dragan7557 19:57 11.06.2010

Re: Živeo u Boru, pa znam...

inače u centru grada, 300m od topionice

Za ne verovati !

cerski
milisav68 milisav68 23:22 11.06.2010

Re: Živeo u Boru, pa znam...

dragan7557
inače u centru grada, 300m od topionice

Za ne verovati !

cerski

To je nama naša borba dala....
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 07:14 12.06.2010

bravo za text!

Hoće li u narednim godinama najprometnija ulica u Boru biti u magli, smogu, mračna i bez ljudi već u 21h, nije poznato.
Ali je jasno da svakoj politici jednom dođe kraj, pa i politici „dr Džekila".


zorana,
bravo za tekst - vrlo važna, no - sudeći po broju komentara - nepristojno beogradizovanoj srbiji nažalost nezanimljiva tema... baš kao što je ovih dana podjednako nepristojno voditi iz beograda izbornu kampanju u ovom gradu - vidite i sami da na tv-u gotovo da nema priloga sa lokalnih izbora (kao što je, recimo, bio slučaj sa odžacima) zato što je grad bor svoju porciju demagogije i magli već više puta progutao... kad tamo dođu, srpski opsenari, naprosto više ne znaju šta ni da lažu (izuzev najvećeg, naravno)...


za mene bor ima i sasvim lične (porodične) asocijacije, naime, kao borski zet ja sam više nego pristrasan: reč je o nekad vanredno uređenom, još početkom veka od strane francuskih arhitekata vizionarski planiranom i lepom ali danas više nego nesrećnom i prilično zapuštenom gradu... sa dobrim ali depresivnim ljudima - gradu koji jeste ogledalo srbije devedesetih - zato što one tamo, nažalost, još uvek traju

posebna priča, recimo, mogla bi biti borska bolnica

tako da se, u opštoj slici, i povratak kadrova iz devedesetih savršeno poklapa sa opštim beznađem koje je zahvatilo ovaj, trenutno najnesrećniji grad u srbiji...
potencijala, naravno, ima još uvek: pored ruda, tu je i borsko jezero, brestovačka banja,zlotska pećina, crni vrh sa čuvenom rezidencijom u kojoj su tako rado odsedali mnogi... no, tu je i ta strašna ironija da je ovaj grad, koji ima sve, gotovo idealne uslove za zdravstveni turizam o kom demagozi koji nas vode tako rado pričaju, istovremeno i najzagađeniji grad u evropi - sa ljudima koji hodaju ulicama držeći na ustima i nosu nakvašene maramice zato što je koncentracija sumpor-dioksida često čak i 40 puta veća od dozvoljene... uz opasnost da na kraju ispadnem patetičan, moram da dodam da priča o gradu boru jeste tužna i poučna priča o našoj boljoj prošlosti i budućnosti koja nikako da stigne...










thefreak thefreak 08:49 12.06.2010

Re: bravo za text!

...to je bio lepsi deo Bora, a onaj drugi izgleda ovako...





Zagađenje vazduha u Boru
24.Nov.2008, 00:37, Izvor: B92

Bor -- Republička Inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu protiv RTB Bora i i v.d. direktora tog preduzeća zbog zagađivanja vazduha u Boru.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da je inspekcijskim nadzorom u RTB Boru utvrđeno da je na mernom mestu Gradski park tokom oktobra 2008. koncentracija sumpor-dioksida sedam dana bila viša od graničnih vrednosti, a maksimalna vrednost je zabeležena u noći između 23. i 24. oktobra 2008. i iznosila je 369,17 mikrograma po metru kubnom.

Na mernom mestu "Jugopetrol" tokom oktobra 2008. godine 21 dan je koncentracija bila iznad graničnih vrednosti, a maksimalna koncentracija sumpor-dioksida zabeležena je u noći između 26. i 27. oktobra i iznosila je 507,79 mikrograma po metru kubnom.

Granična vrednost koncentracije sumpor-dioksida je, inače, 150 mikrograma po metru kubnom.

Ekolozi iz Bora već neko vreme upozoravali su na zagađenje vazduha, ali i na to da je iznad grada zabeleženo prisustvo i kancerogenih čvrstih čestica i teških metala.

U prethodna dva meseca, na mernom mestu Brezonik, jednom od četiri u Boru, uređaji za merenje kvaliteta vazduha zabeležili su koncentraciju sumpor-dioksida iznad Bora četrdeset puta veću od maksimalno dozvoljene.

U ekološkom savezu "Ekoagenda" iz Bora kažu da je u periodu oktobar-novembar u vazduhu evidentirano i prisustvo kancerogenih čvrstih čestica i teških metala, te da nadležni iz RTB-a nisu na vreme reagovali.

"Oni bi trebali da reaguju bar u nekih sat vremena da bi se to zagađenje smanjilo, a prema dijagramima vidimo da je zagađenje trajalo i po sedam-osam sati", kaže Dejan Janković iz "Ekoagende 1935".

"Deca udišu ovaj vazduh koji sadrži sumpor-dioksid i ostale teške metale. Dim iz topionice ide u ovom pravcu i zaista su ljudi ovde u teškoj situaciji", kaže potpredsednik SO Bor Predrag Balašević.

Građani Bora, koji godinama udišu sumpor-dioksid, kažu da je poslednje zagađenje vazduha bilo nepodnošljivo.

"Deca baš stradaju, ne mogu da dišu, kašlju, suze na oči, krv na nos čak."

"Ovo je isto kao da je čovek u tunelu, takav je osećaj."

U "Ekoagendi" kažu da su o alarmantnoj ekološkoj situaciji u Boru obavestili sva nadležna ministarstva, ekološku inspekciju, ali i Agenciju za privatizaciju.

Kako saznajemo, ministar ekologije Oliver Dulić već za narednu nedelju najavljuje posetu Boru, kada bi trebalo da se sastane sa novim menadžmentom RTB Bora i predstavnicima Ekološkog saveza.

Re: bravo za text!

Nebojša Milenković
Hoće li u narednim godinama najprometnija ulica u Boru biti u magli, smogu, mračna i bez ljudi već u 21h, nije poznato. Ali je jasno da svakoj politici jednom dođe kraj, pa i politici „dr Džekila".zorana,bravo za tekst - vrlo važna, no - sudeći po broju komentara - nepristojno beogradizovanoj srbiji nažalost nezanimljiva tema... baš kao što je ovih dana podjednako nepristojno voditi iz beograda izbornu kampanju u ovom gradu - vidite i sami da na tv-u gotovo da nema priloga sa lokalnih izbora (kao što je, recimo, bio slučaj sa odžacima) zato što je grad bor svoju porciju demagogije i magli već više puta progutao... kad tamo dođu, srpski opsenari, naprosto više ne znaju šta ni da lažu (izuzev najvećeg, naravno)... za mene bor ima i sasvim lične (porodične) asocijacije, naime, kao borski zet ja sam više nego pristrasan: reč je o nekad vanredno uređenom, još početkom veka od strane francuskih arhitekata vizionarski planiranom i lepom ali danas više nego nesrećnom i prilično zapuštenom gradu... sa dobrim ali depresivnim ljudima - gradu koji jeste ogledalo srbije devedesetih - zato što one tamo, nažalost, još uvek traju posebna priča, recimo, mogla bi biti borska bolnica tako da se, u opštoj slici, i povratak kadrova iz devedesetih savršeno poklapa sa opštim beznađem koje je zahvatilo ovaj, trenutno najnesrećniji grad u srbiji...potencijala, naravno, ima još uvek: pored ruda, tu je i borsko jezero, brestovačka banja,zlotska pećina, crni vrh sa čuvenom rezidencijom u kojoj su tako rado odsedali mnogi... no, tu je i ta strašna ironija da je ovaj grad, koji ima sve, gotovo idealne uslove za zdravstveni turizam o kom demagozi koji nas vode tako rado pričaju, istovremeno i najzagađeniji grad u evropi - sa ljudima koji hodaju ulicama držeći na ustima i nosu nakvašene maramice zato što je koncentracija sumpor-dioksida često čak i 40 puta veća od dozvoljene... uz opasnost da na kraju ispadnem patetičan, moram da dodam da priča o gradu boru jeste tužna i poučna priča o našoj boljoj prošlosti i budućnosti koja nikako da stigne...


I sve ove godine, se zna za deo koji se zove turizam, pa i cuveno stocarstvo...i sve se zavrsava na prici.. Srbija ima institucije od Turisticke organizacije Srbije ...ministra turizma..a kada odete u objekte na Borskom jezeru....ostanete zgranuti..koliko je sve propalo.. Neko je mogao biti zaposlen tu, prihodi su se mogli ostvarivati..
Mozda bi manje bilo nezaposlenih...npr

Re: bravo za text!

thefreak
...to je bio lepsi deo Bora, a onaj drugi izgleda ovako...Zagađenje vazduha u Boru24.Nov.2008, 00:37, Izvor: B92Bor -- Republička Inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu protiv RTB Bora i i v.d. direktora tog preduzeća zbog zagađivanja vazduha u Boru.Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da je inspekcijskim nadzorom u RTB Boru utvrđeno da je na mernom mestu Gradski park tokom oktobra 2008. koncentracija sumpor-dioksida sedam dana bila viša od graničnih vrednosti, a maksimalna vrednost je zabeležena u noći između 23. i 24. oktobra 2008. i iznosila je 369,17 mikrograma po metru kubnom.Na mernom mestu "Jugopetrol" tokom oktobra 2008. godine 21 dan je koncentracija bila iznad graničnih vrednosti, a maksimalna koncentracija sumpor-dioksida zabeležena je u noći između 26. i 27. oktobra i iznosila je 507,79 mikrograma po metru kubnom.Granična vrednost koncentracije sumpor-dioksida je, inače, 150 mikrograma po metru kubnom.Ekolozi iz Bora već neko vreme upozoravali su na zagađenje vazduha, ali i na to da je iznad grada zabeleženo prisustvo i kancerogenih čvrstih čestica i teških metala.U prethodna dva meseca, na mernom mestu Brezonik, jednom od četiri u Boru, uređaji za merenje kvaliteta vazduha zabeležili su koncentraciju sumpor-dioksida iznad Bora četrdeset puta veću od maksimalno dozvoljene.U ekološkom savezu "Ekoagenda" iz Bora kažu da je u periodu oktobar-novembar u vazduhu evidentirano i prisustvo kancerogenih čvrstih čestica i teških metala, te da nadležni iz RTB-a nisu na vreme reagovali."Oni bi trebali da reaguju bar u nekih sat vremena da bi se to zagađenje smanjilo, a prema dijagramima vidimo da je zagađenje trajalo i po sedam-osam sati", kaže Dejan Janković iz "Ekoagende 1935"."Deca udišu ovaj vazduh koji sadrži sumpor-dioksid i ostale teške metale. Dim iz topionice ide u ovom pravcu i zaista su ljudi ovde u teškoj situaciji", kaže potpredsednik SO Bor Predrag Balašević.Građani Bora, koji godinama udišu sumpor-dioksid, kažu da je poslednje zagađenje vazduha bilo nepodnošljivo."Deca baš stradaju, ne mogu da dišu, kašlju, suze na oči, krv na nos čak.""Ovo je isto kao da je čovek u tunelu, takav je osećaj."U "Ekoagendi" kažu da su o alarmantnoj ekološkoj situaciji u Boru obavestili sva nadležna ministarstva, ekološku inspekciju, ali i Agenciju za privatizaciju.Kako saznajemo, ministar ekologije Oliver Dulić već za narednu nedelju najavljuje posetu Boru, kada bi trebalo da se sastane sa novim menadžmentom RTB Bora i predstavnicima Ekološkog saveza.



Nikako da se shvati da ako se ne desava u gradu u kojem zivimo, desava u gradu do nas..i onom do njega.. a sve je Srbija, u kojoj zivimo...
Podaci kazu da po 1 toni preradjene sirovine u Boru, se emituje 2.25 kg prasine!
Da je emisija po stanovniku od 5 do 20 kg arsena!!!, od 5 do 8 kg cinka, i od 6 do 25 kg olova!!!
pa treba ziveti tu...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 10:45 12.06.2010

pravo na život!

pa treba ziveti tu...
upravo tako - s tim što, na njihovu žalost i nesreću, a na sramotu intelektualno i moralno potpuno otupele srbije - koja razmišlja i ponaša se po oprobanom principu: "šta me se tiče, nije u mom gradu". a kad nešto i jeste u njihovom gradu - onda "nije u mojoj ulici, zgradi, ulazu, stanu", s tim što, kad problem dođe do njihovog stana uvek, kao u onoj priči iz nemačke 30-ih, uvek bude kasno...

bor danas jeste najakutniji srpski problem : privredni i ekonomski - isto koliko i ekološki odnosno zdravstveni. pošto je ljudima koji tamo žive na najdoslovniji i najbrutalniji mogući način ugroženo jedno od osnovnih ljudskih (pa, ako hoćete i ustavnih) prava - koje se zove:

pravo na život !

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana