Ekonomija

Perpetuum mobile ekonomija

Saša Radulović RSS / 29.06.2010. u 22:46

Naš ekonomski razvoj se već evo 10 godina zasniva na stranim investicijama, svežem kapitalu, rastu potrošnje javne i svake druge, privatizaciji, snovima o velikim stranim investitorima koji će kao čudotvorci preporoditi naštu privredu i dovesti do zapošljavanja, i tako tome. Ispade da veliki broj tih stranih investicija i nisu strane, a da nisu ni investicije već više pranje, da je kapital manje svež nego što je sumnjiv, i da velika potrošnja ima cenu u vidu dramatičnog rasta zaduženosti. I ta zaduženosti i ne bi bila neki problem da smo nešto za te pare izgradili. Recimo puteve i železnicu. Rezultat svega ovoga je dramatičan gubitak radnih mesta, slaba privreda i monopoli na svim stranama. Samo u poslednje dve godine smo izgubili 200.000 radnih mesta.

Uvideli smo ovo tek kad nas je kriza pritisla i koja je na našu sreću presekla spiralu koja nas je vodila u grčki scenario. Neophodna je promena. Vlada je ovo krstila sa: moramo da promenimo model ekonomskog rasta. Moramo da se okrenemo proizvodnji, izvozu i dinaru i napustimo fiksaciju na potrošnju, uvoz i evro. Lako je reći, ali kako izvesti?

U vladi postoji više manje saglasnost oko toga da imamo veliki problem. Kod svih osim kod ministra ekonomije. Njegove predloge bih ukratko opisao kao insistiranje da se na modelu ništa ne dira, da sačekamo da kriza prođe, da nam upravo treba status quo i da ćemo iz krize izaći povećanjem potrošnje i svim metodama koje su nas dovde i dovele. Dok govori o novom zapošljavanju i svakodnevno se slika na dnevniku sa novim investitorima koji ulažu avione, kamione i podmornice, mi dramatično gubimo radna mesta. Dok govori o brizi prema siromašnima, oni sve siromašniji.

Ministarka finansija je artikulisala šta to znači okrenuti se proizvodnji i izvozu i okrenuti leđa potrošnji. To se najbolje radi promenom poreskog sistema. Treba drastično poreski rasteretiti proizvodnju i izvoz i opteretiti potrošnju i uvoz. Praktično to znači: drastično smanjenje poreza na rad (poreza i doprinosa) i povećanje PDV-a i akciza.

Prvo pitanje koje se postavlja je: da li će rast PDV-a dovesti do rasta cena? Odgovor je da za uvoznike i ne za proizvođače i izvoznike.

Kako je moguće da rast PDV-a od 3% ne dovede do rasta cena za proizvođače? Trošak zarada i poreza na radi kod proizvođača iznosi od 20% do preko 40%. Smanjenje poreza na rad za jednu trećinu znači i smanjenje ukupnih troškova poslovanja do 3.5% do 6% za proizvođače.

Cena struje bi mogla da se smanji za više od 3%.
Cena grejanja bi mogla da se smanji za 3%.
Cena hleba bi mogla da se smanji za više od 3%. 
Cena mleka bi mogla da se smanji za više od 3%.
I ulja, i mesa i piva.

Čak i za jedan NIS koji je ogroman uvoznik, troškovi zarada iznose 17% poslovnih rashoda, tako da bi čak i kod njih došlo do smanjenja rashoda od oko 2% i time mogućnosti za smanjenje cene goriva.

Sa stanovišta privrednih društava koja su u sistemu PDV-a, a to je većina, svi veliki i srednji i sva maloprodaja, PDV nije trošak. PDV plaćaju krajnji potrošači, građani. Za sva privredna društva bi se otvorio začajan prostor za smanjenje cena proizvoda, u prevodu povećanje konkurentnosti. Otvorio bi se prostor i za povećanje plata.

Za preduzeća koja nisu u sistemu PDV-a, a ona su manjina, troškovi trećine poreza na rad daleko prevazilaze sav PDV koji plaćaju. I za njih se otvara prostor za smanjenje cena njihovih proizvoda.

Tim smanjenjenjima bi se u potpunosti neutralisalo povećanje PDV-a od 3%, tako da za potrošače ne bi došlo do povećanja troškova života. Otvorio bi se prostor za smanjenje. Na primer cene hleba i mleka. Jer PDV stopa bi ostala ista: 8%.

Stoga je priča kako bi ovakva poreska reforma najviše pogodila siromašne jednostavno netačna. Vuk je zabrinut za stado. Upravo suprotno. Ona je u interesu siromašnih.

I umesto deljenja novca državnim službenicima, treba konačno sačiniti socijalnu mapu stanovništva. I onim najsiromašnijim bi trebalo davati povraćaj PDV-a.

A kod kojih proizvoda ne bi moglo da dođe do smanjenja cena? Kod onih kod kojih učešće zarada i zapšljavanja ne čine značajan trošak poslovanja. A to su uvoznici.

Cena uvoznih odevnih predmeta bi porasla za 3%.
Cena uvoznog nameštaja bi porasla za 3%.
Cena bele tenike bi porasla za 3%.
Cena automobila bi porasle za 3%.
Cene turističkih aranžmana u inostranstvu bi porasle za 3%.

Njima smanjenje poreza na rad za trećinu ne znači mnogo. Zapošljavaju malo ljudi, tako da su im troškovi zarada zanemarivi.

Drastično smanjenje poreza na rad bi značilo i smanjenje troškova maloprodaji. Time se otvara prostor da maloprodajne marže budu manje.

Otvaraju se prostori. Pozitivni prostori.

Smanjenjem poreza na rad, smanjuje se i konkurentnost sive i crne ekonomije. Benefit od sive i crne ekonomije smanjuje se za trećinu. Otvara se prostor.

Smanjenjem troškova zapošljavanja otvara se prostor za zapošljavanje.  Otvara se i prostor za zaustavljanje otpuštanja.

Te prostore će popuniti privrednici, oni koji su danas i oni koji nameravaju da postanu. A i novi investitori. Mnogi od njih i strani. I njihova konkurentnost se povećava drastičnim smanjenjem troškova poslovanja.

Vuk kaže: neće se tako popuniti prostori. Sve će ostati u džepovima čobana. Ovcama neće ostati ništa. Da li baš? Blesavi i alavi ovi čobani. Seku granu na kojoj sede. Sreća tu su vukovi da pripaze stado.

Za mnoge ovo izgleda kao presipanje iz šupljeg u prazno. Smanjiće se cene, ali će porasti PDV tako da će država ubirati iste prihode, a građani će plaćati iste cene za domaće proizvode:struju, vodu, grejanje, hranu. Građani su na istom, ili su na gorem jer su cene uvoznih proizvoda porasle. Da li baš?

Opterećenje će se premestiti sa proizvođača i izvoznika, onih koji zapošljavaju, na uvoznike. Veći PDV će dovesti do pada potrošnje uvozne robe. Proizvođači će postati konkurentniji. Njihovi proizvodi će biti jeftiniji. A to će dovesti do povećanja zapošljavanja. Što i jeste glavni cilj.

Moramo prekinuti sa perpetuum mobile ekonomijom. Baziranoj na subvencijama, uvozu, monopolima, bankama, evrima iz matica banaka i nekretninama kojim su namenjeni. Moramo se okrenuti proizvodnji, konkurentnosti, izvozu i zapošljavanju.

Ministarka to jasno vidi i otvoreno kaže. Novi guverner to vidi i govori onako kako ga samo oni koji razumeju mogu razumeti. Novinari slabo. Građani još slabije. Perpetuum mobile gradi topionice, broji glasove i pazi na banke. Tako da nema vremena. Premijer to vidi, ali mora da vodi računa o stabilnosti vlade. Jer mi znamo da je stabilnost vlade najvažnija stvar za sve nas. Zar ne?

Ja bih poreze na rad prepolovio. Ukinuo doprinose. Reformisao penzioni sistem. Povećao i porez na imovinu i porez na dobit. Ukinuo subvencije. Otpustio viškove zaposlenih na budžetu i u javnim preduzećima. Drastično smanjio birokratske procedure. Uveo pravi socijalni sistem baziran na socijalnoj mapi i izbacio socijalnu politiku iz preduzeća. I tako to.  To je mnogo više reformi nego što naša mala partokratija može da podnese. Zato:

Smanjiti poreze na rad za trećinu. Da bi to platili, povećati PDV za 3%.

 



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pavlemihajlovic pavlemihajlovic 00:24 30.06.2010

slažem se

Sjajan tekst, koji bode nožem direktno u srce problema. Potpuno podržavam ideju Dijane Dragutinović i cele ekipe oko ministarstva finansija koji se trude da uvedu reforme poreza. Iz istih razloga kao i vi podržavam ove ideje samo mi nije jasno kako je moguće da gro ekonomista ovo ne razume i ne vidi?
Saša Radulović Saša Radulović 20:14 30.06.2010

Re: slažem se

kako je moguće da gro ekonomista ovo ne razume i ne vidi?


:)
bmgf bmgf 00:29 30.06.2010

To svakako - ali ima jos toga..

Kao i obicno, veoma dobar tekst. Slazem se sa vecinom iznetih stavova.

Ono sto bih dodao je vaznost paralelnog pravljenja sto veceg pritiska protiv javnog rasipanja. Posebno na nivou opstina/gradova. Bez toga, i smanjenje troskova od 3% u nekom javnom preduzecu moze lako da se pretvori u primanje novih 5% radnika, sto sa trenutnim viskovima koji na nekim mestima dostizu i 50% predstavlja totalni potop.

Naime, postoje preduzeca koja su sa 200 radnika pre 3-4 godine, stigla i na 400 danas, u kojima ljudi sa malom maturom primaju oko 90% drzavnog proseka(~300evra) i jos protestuju. I sve to iz opstinske kase. I sve to za posao koji 1/3 tog broja moze da obavlja. Tek da ne pominjem clanske kartice politickih stranaka koje na kraju mandata lokalnih vlasti obicno se unovce kao kolektivni ugovor koji blokira sledecu vlast da ih otpusti, pa za svoje mora da izmislja nove pozicije. A ulaganje - nula. Osim ako braca Japanci ne posalju nesto...

I tu nastaje razlgo svih nasih problema: umesto na 10 zaradjenih dinara da ulozimo 5 nazad u infrastrukturu, mi potrosimo 12 na plate..
Saša Radulović Saša Radulović 20:11 30.06.2010

Re: To svakako - ali ima jos toga..

Ono sto bih dodao je vaznost paralelnog pravljenja sto veceg pritiska protiv javnog rasipanja.


Svakako. Samo što za ovo nema nikakve političke podrške. Partije na vlasti će možda prihvatiti poresku reformu. Smanjenje rasipanja sigurno neće.

Pogledajte kako ide otpuštanje viška državnih službenika. A o racionalizaciji zdravstva i prosvete ne smeju ni da govore. Pa javna preduzeća. Racionalizuju se tek kad ih prodamo pa to uradi neko drugi.
vladaxy vladaxy 07:30 30.06.2010

Razmišljanje

"Treba drastično poreski rasteretiti proizvodnju i izvoz i opteretiti potrošnju i uvoz."


A ako se toga dosete i u zemljama koje mi gađamo kao izvozna tržišta, gde ćemo izvoziti??? Tom logikom i u tim zemljama (a ima ih mnogo koje su pogođene krizom), će se smanjiti potrošnja i uvoz. U redu je da trošiš ono što zaradiš i da za što manje para dobiješ što više.

"Ja bih poreze na rad prepolovio. Ukinuo doprinose. Reformisao penzioni sistem. Ukinuo subvencije. Otpustio viškove zaposlenih na budžetu i u javnim preduzećima. Drastično smanjio birokratske procedure. Uveo pravi socijalni sistem baziran na socijalnoj mapi i izbacio socijalnu politiku iz preduzeća."


Na izborima ću glasati za stranku koja će ovo da uradi u prve dve godine na vlasti (Saša, možda bi trebalo da počneš da razmišljaš o kandidaturi:)). Ne zanima me Kosovo, Evropa, Hag, Mladić ni sve ostale afere koje se isfabrikuju pred izbore...
pavlemihajlovic pavlemihajlovic 09:24 30.06.2010

Re: Razmišljanje

A ako se toga dosete i u zemljama koje mi gađamo kao izvozna tržišta, gde ćemo izvoziti??? Tom logikom i u tim zemljama (a ima ih mnogo koje su pogođene krizom), će se smanjiti potrošnja i uvoz. U redu je da trošiš ono što zaradiš i da za što manje para dobiješ što više.


Pa za to postoji specijalizacija. Intraindustrijska trgovina takođe. Pa će i njima i nama uvoz biti jeftiniji.
dunchy dunchy 09:41 30.06.2010

Re: Razmišljanje

Saša, možda bi trebalo da počneš da razmišljaš o kandidaturi:)


+1
vladaxy vladaxy 11:08 30.06.2010

Re: Razmišljanje

Pa za to postoji specijalizacija. Intraindustrijska trgovina takođe. Pa će i njima i nama uvoz biti jeftiniji.


Koje će kompjuterske delove Srbija da ponudi za kompjutere koje uveze? Ili će Fiat da dogovori razmenu sa Mercedesom? Mislim da Srbija nije toliko industrijalizovana da bi mogla da se radi takva trgovina. Možda grešim, zamolio bih te da malo razjasniš ovo..
pavlemihajlovic pavlemihajlovic 13:14 30.06.2010

Re: Razmišljanje

Svaki udžbenik iz Međunarodne ekonomije ima odgovore na ova pitanja. Postoji nekoliko razloga za razmenu između firmi/ljudi, a to se ne razlikuje ni u inostranstvu. Ključna su dva - komparativne prednosti i (intraindustrijska) specijalizacija.

Jedna od strana može realtivno jeftinije proizvesti neki proizvod - SAD je možda efikasnija u proizvodnji i super-procesora i automobila od nas. Međutim mi nemamo pojma da pravimo super-procesore, pa bi za proizvodnju jednog procesora morali da žrtvujemo 10.000 automobila, a u SAD bi morali da žrtvuju samo 10 atuomobila. Dakle mi smo spremni da platimo 10.000 automobila za jedan procesor a oni samo 10. SAD se isplati da nama prepusti proizvodnju automobila a oni da prave procesore (i da ih menjamo za neki odnos između 10 i 10.000 prema 1), jer će tako ukupan broj procesora biti veći a i ukupan broj automobila. Retko se javljaju zemlje koje mogu same da proizvode sve, uvek im treba neko da uvezu proizvod relativno jeftinije.

Druga varijanta, je intraindustrijska trgovina. I SAD i Srbija mogu da proizvode plastične papuče. Međutim proizvodnja papuča, na pokretnoj traci se isplati samo na velikim količinama. Srbi traže samo malo papuča, ali se isplati proizvoditi veće količine po značajno nižim cena po jedinici, ako bi mogle da se prodaju i u inostranstvu (jer važe rastući prinosi na obim proizvodnje, odnosno stalno padaju prosečni troškovi proizvodnje kako se povećavaju kapaciteti). Ali to važi i za fabriku papuča u SAD. Jer praviti papuče nije filozofija, svi koriste isti sistem proizvodnje jer tehnologija nije skupa. I onda se SAD specijalizuje da pravi roze papuče, i štancuje par miliona. Ne može sve da proda u SAD ali izveze nešto u Srbiju da mogu da kupe naše cice. Mi pravimo plave i pravimo par miliona. Ne trošimo sve sami ali izvezemo u SAD da kupuju njihovi mačomenovi. Svi su na dobitku, jer kada bi se pravilo samo za domaće tržište koštalo bi nas po jedinci mnogo više.

Zaključak je da uvek postoje podsticaji za razmenu između zemalja. Principi su isti kao i za unutrašnje tržište.
Naravno mi ne možemo odmah da pravimo visoko-tehnološke proizvode. Ali vremenom (10, 15 god.), kako vršimo razmenu, privlačimo investicije i prisvajamo nove tehnologije i mi počinjemo da pravimo inovacije i dobre proizvode i da ih izvozimo. To se baš i desilo pa se danas u Evropi, najbolji mobilni telefoni prave u Mađarskoj, najbolji PC procesori u Irskoj a najbolji GPS uređaji u Litvaniji.
pavlemihajlovic pavlemihajlovic 13:25 30.06.2010

Re: Razmišljanje

A ako sam sa predugim postom promašio temu, evo da probam ovako. Uvek ima šta da se proizvede. Treba osloboditi tržišta, preduzetnike i inovatore tereta koji im nameće država. Moraju se osloboditi tržišni mehanizmi da bi svaka firma za sebe mogla da nađe mesto na tržištu pa i međunarodnom. Od centralnog planiranja izvoza iz minstarstva ekonomije ili udruženja privrednika nema ništa.

Srbija možda danas nije sposobna da pravi skupe i dobre proizvode, ali bi za početak mogli da krenemo od jeftinih. Ne moramo da pravimo ceo računar, ali bi sigurno mogli da izlijemo kućišta, ili pravimo držače za hard disk. Ne treba da pravimo automobile ako nema ekonomske računice, ali uvek možemo da pravimo gume, presvlake, enterijer, radije i sl... Ne moramo da pravimo sve i svašta. Svaka firma će se skoncentrisati da proizvodi ono što može najbolje da proda. Ali je prduslov, politička i ekonomska stabilnost, sigurnost ugovora, brz stečajni postupak, smanjenje poreza na rad, niži porezi generalno, efikasnija birokratija, infrastruktura - sve ono što su uspešne tranzicione zemlje (Estonija, Češka, Mađarska, Poljska, Letonija...) uspevale da urade tokom poslednjih 20 godina i tako privuku kapital, investicije i partnere
subwire subwire 17:00 30.06.2010

Re: Razmišljanje

Od centralnog planiranja izvoza iz minstarstva ekonomije ili udruženja privrednika nema ništa.


Ovo je jedna od kljucnih pretpostavki, ali ministar koji je inace bio asistent na ekonomskom fakultetu izgleda da je ucio neku drugu ekonomiju od nas.

Ali je prduslov, politička i ekonomska stabilnost, sigurnost ugovora, brz stečajni postupak, smanjenje poreza na rad, niži porezi generalno, efikasnija birokratija, infrastruktura


Znaci, ovde nije pitanje da li znamo sta treba da se uradi. Ovde je pitanje zasto se to ne radi. I kako nekom uopste moze da padne na pamet da prodaje price poput "ekonomskog patriotizma", "nepristojnog bogastva" i "izvozno orijentisanog rasta".

Ko da smo mi neobrazovana stoka koja je prvi put cula za ekonomiju.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 10:35 30.06.2010

Samo jos da dodam

Sasa,

Kao nastavak iz prethodnog bloga zelim da dodam jos par posledica koje ja vidim:

- Smanjenje trgovinskog deficita, a time i
- Stabilniji kurs dinara, sto dovodi do
- Pad cena nekretnina, a i
- Smanjenje rizika od masovnog 'defaulta' stanovnistva na stambene kredite

Ovako ce PDV ostati isti, ali ce kurs dovesti ekonomiju do ravnoteze, a to sobom vuce niz katastrofalnih posledica...
dule79 dule79 10:38 30.06.2010

Moglo bi da pojeftini ali nece...

Sve je ovo super i za svaku podrsku, ali ne treba zaboraviti da zivimo u Srbiji, zemlji gde se razlozi za pojeftinjenje izbegavaju u sirokom luku. Pricam konkretno o tome da bi ovim programom mogli da pojeftine struja, grejanje, hleb mleko...
Cak i kad gorivu drasticno padne cena na berzi, u Srbiji gorivo pod nekim fantasticnim izgovorom ili ostane na istoj ceni ili poskupi.
jinks jinks 11:47 30.06.2010

Nisu izgleda

šta to znači okrenuti se proizvodnji i izvozu i okrenuti leđa potrošnji

bas sva sredstva otisla u potrosnju. Izgleda da je ipak znacajan deo otisao u rekonstruisanje i odrzavanje postojecih sistema. Takodje, znacajna sredstva su otisla i u izgradnju novih sistema (naprimer bankarski sistem), plus ono sto je preko kumulativnog perpetum mobila (ne onaj koji se stalno vrti u krug vec koji uspeva i da ubrzava) kroz spiralu potrosnje, uvoza i monopola otislo u jacanje odredjenog sloja privrednika.

Sad, ovi drugi koji su svoje bogatstvo stekli na potrosnji (uvoznici, velikotrgovci, pa cak i gradjevinari stanova ... posto stanovi ne mogu da se izvezu, mogu da se gledaju kao vrsta potrosnje) po svoj prilici ne znaju ili ne mogu da deo onoga sto se godinama kod njih prelilo vrate kroz novi nacin privredjivanja, koji je suprotan onome sto su radili zadnjih decenija (otuda mozda i malo otuzno zvuci njihov predlog da upravo oni budu nosioci novog talasa proizvodnih investicija u energetici, prehrambenoj industriji, ...).

Posto ovi drugi tesko da mogu i da uopste imaju interesa da se bave prozivodnjom i da kroz nju pokrenu bar deo onoga sto su stekli, ostaju ovi prvi. Ostaje bankarski sistem (u koji je izgleda najvise i ulagano), koji jeste izgleda dosta izgradjen i koji vec godinama pravi najvece profite.

Mozda je potrebno da i bankarski sektor promeni svoju dosadasnju politiku veceg investiranja u potrosnju (potroski krediti, stanovi, finansiranje projekata privrednika koji ulazu u potrosnju...) a manjeg investiranja u proizvodnju.

Ko uopste moze da ulaze u proizvodnju u srednjim preduzecima (i manjim), ako ne banke u najvecoj meri. A da bi se bankama isplatilo da ulazu u proizvodnju ... ko zna sta tu sve treba da se uradi ...
wukadin wukadin 12:03 30.06.2010

Opet

Izvinjavam se ovo prosto moram reći - ko švaba tralala...
S početkom se slažem, mada pi prava analiza (ustvari sinteza) morala biti mnogo dublja, recimo da se krene od fiksacije na "bolji život", koja je razumljiva, ali ne i državnička - mada mit o Velikom Reformatoru govori da je on bio državnik nasuprot politikantu, populisti i legIJalisti Koštunici... No dobro, nije problem disbalansa proizvodje i potrošnje samo naš, on je štaviše u korenu krize kojoj tepaju SEKA.
LM, u ime dobrog opisa stanja, pokušaću da budem konstruktivan. Mada očekujem uskoumni i liberal-dogmatski odgovor kao i do sada.
Praktično to znači: drastično smanjenje poreza na rad (poreza i doprinosa) i povećanje PDV-a i akciza.

Mora li povećanjam PDV-a i mora li 3%?! Dalje, evo još nečega
Moramo da se okrenemo proizvodnji, izvozu i dinaru i napustimo fiksaciju na potrošnju, uvoz i evro.

Tačno!
Zašto onda ne bi išle poreske olakšice samo nekim sektorima. Recimo, proizvodnim preduzećima da se smanji porez na rad, a bankama i trgovinskim lancima ne mora. I ne samo to. Ja bih malo i zabiberio. Porez na rad bi mogao da se smanji i duplo, možda negde i za dve trećine - ali uz jedan uslov. Abonent takve olakšice bi potpisao ugovor sa državom u kojoj pristaje na češće kontrole odgovarajućih službi koje se brinu o pravima radnika. I mogućnost gubljenja svih olakšica. Pa da radnici rade zaista 40 sati nedeljno, sve preko toga da bude se debelim razlogom i plaćeno kao prekovremeno. Zaštita na radu apsolutna. Isplata bez malverzacija. Što bi neko prijavljivao preko minimalca, ako ne mora. To da li će da utaji 2.000 ili 5.000 dinara nije presudno, dok mu nije batina nad glavom (tek kad jeste razmišlja se da li se zločin isplati)...
Sa tako smanjenom osnovicom (jer stvarno ne vidim što bih Deltu oslobađao poreza) uopšte nije neophodna promena PDV-a za 3%. Dosta je i 2, a možda samo jedan, što je podnošljivo. A možda, ako postoje neki drugi izvori prihoda...

Tu dolazimo do još jedne stvari. U liberalno-ekonomskim mantrama se zaboravlja da država nije jedini problem, niti je apsolutno zlo. Da se naša država loše bavi ekonomijom, to je tačno, ali da li loše radi nemačka, argentinska ili brazilska država. Skrenuću pažnju na nešto što sam imao prilike da čitam u Le mode diplomatique - hvale se potezi kao što je smanjenje autonomije centralne banke. Zaista, da li neko ko je siromašan, pa još zadužen, drži u banci hiljade evra?! Što bi na makro planu to bila velika mudrost?!
Potrebno je da Srbija ima Razvojnu banku. Vidim ima je Vojvodina, no ne znam baš šta radi, osim što im je još jedan atribut državnosti. Potrebna je i regionalizacija, pa i regioni da imaju razvojne banke. Da se daju povoljni krediti izvoznicima. Ta banka bi mogla da se zaduži kod Narodne Banke, pa odatle da plasira kredite.
Znači, nije sve u poreskoj politici.

p.s. I dalje se zalažem za oporezivanje kapitala, uz izuzimanje proizvođača.
wukadin wukadin 12:10 30.06.2010

To lepo zvuči u jednoj rečenici

Ukinuo subvencije.


Izvoznicima?

Otpustio viškove zaposlenih na budžetu i u javnim preduzećima.


No, podsećam da ste kao primer naveli učitelje. Vi biste konkretne ljude lišili egzistencije zato da vašim dragim kapitalistima bude bolje. Je li tako?!
A onda se to valjda odnosi i na policajce, lekare (valjda ih ima previše, šta li...).
Pročitani ste što se mene tiče. U onome šta biste vi, ali SREĆOM ne možete.
vladaxy vladaxy 12:54 30.06.2010

Re: To lepo zvuči u jednoj rečenici

No, podsećam da ste kao primer naveli učitelje. Vi biste konkretne ljude lišili egzistencije zato da vašim dragim kapitalistima bude bolje. Je li tako?!
A onda se to valjda odnosi i na policajce, lekare (valjda ih ima previše, šta li...)

Da li si čuo za privatne škole, da li si čuo za privatne lekarske ordinacije? Zašto da svi onda ne budemo na budžetu i da svi imamo za egzistenciju? A da, onda ne bi imao ko da puni budžet. Da li imaš predstavu koliko košta naše zdravstvo a koliko obrazovanje? I kakvi su rezultati...

Verovatno bi ti najbolje funkcionisao u Severnoj Koreji...
wukadin wukadin 13:21 30.06.2010

Re: To lepo zvuči u jednoj rečenici

Da li si čuo za privatne škole, da li si čuo za privatne lekarske ordinacije?


Znači, treba da se školuje i leči povlašćena manjina koja se, pretpostavljam, "pošteno" obogatila?!?

Zašto da svi onda ne budemo na budžetu i da svi imamo za egzistenciju?


Zato što uvek ima onih koji su spremni da rizikuju i da možda zarade veće plate. Podsećam da plate u prosveti nigde nisu bog-zna-šta (a pitanje je filozofije društva da li treba da budu). A sa druge strane, ima ko voli da radi sa decom, da mu je radno vreme 4 sata dnevno, a raspust mnogo duži, pa i za manje pare...
Uostalom, ako misliš da su učitelji/nastavnici/profesori privilegovani, što se ti ne baviš time?
Ajde, nije valjda iz "profesionalnog poštenja"...
A da, ima i onih koji nisu završili fakultet, a za ta zanimanja je ipak potreban...

A da, onda ne bi imao ko da puni budžet.


Postoje i državna preduzeća.
Recimo Telenor, Dojče Telekom... bar u velikoj meri državni kapital.

Verovatno bi ti najbolje funkcionisao u Severnoj Koreji...


Razmisliću o tome
Kraja Kraja 14:26 30.06.2010

...ALI NECE...

....
Cena struje bi mogla da se smanji za više od 3%.
Cena grejanja bi mogla da se smanji za 3%.
Cena hleba bi mogla da se smanji za više od 3%.
Cena mleka bi mogla da se smanji za više od 3%.
I ulja, i mesa i piva.

Čak i za jedan NIS koji je ogroman uvoznik, troškovi zarada iznose 17% poslovnih rashoda, tako da bi čak i kod njih došlo do smanjenja rashoda od oko 2% i time mogućnosti za smanjenje cene goriva.


...i dalje uporno izbegavas da citas dnevne vesti i da se informises o ljudima iz vlade od kojih ocekujes da "bi mogli"...

...jedino u cemu se oni snalaze i sta ih interesuje je MULJANJE i KRADJA....
...zasto nikada nisi pokusao da obracunas (trazim skoro nemoguce) koliko love se godisnje prelije u dzepove pojedinaca i sistema kroz mito i korupciju...?....odakle taj novac, ko i kako ga je izvukao iz legalnih i regularnih tokova...?
...citaj o danasnjem hapsenju na onkologiji i pokusaj da nam priblizis mehanizam tih manipulacija drzavnim novcem (gde su tu ministarka finansija i ministar zdravlja da vide da je nesto TRULO, da pare nestaju iz budzeta...)
...i nemoj, molim te, opet da ponavljas vec poznate recenice o neznanju, dobrim i losim namerama blogera, jer ja po definiciji ne zelim da sumnjam u tvoje lose namere, ali pocinje da me nervira tvoj autisticni pristup ovom pitanju....
...ovo nemoj da shvatis kao uvredu, jer mrkonjic baca drzavni novac na kupovinu luke bar i gradnju puta ka cg, sto je daleko od bilo kakvog prioriteta, sarancic je pokupio ogromne pare u zeleznici, cekamo samo kada ce da pukne bruka u jatu, trazi se poskupljenje goriva, gasa, struje, putarine...svakog dana saznamo da je neko gore zapalio iz budzeta par stotina miliona necega, a ti i ministarka uporno pricate o 3%....
...mozda je sve to tacno, ali to nije posao za ovu vladu, to je pisanje na vatru koja je vec odavno pojela nasu ekonomiju...
Oljacat Oljacat 17:00 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Nisam komentarisala nekoliko zadnjih blogova želeći prosto da upijem raspoloženje blogera (koje sve bez izuzetka smatram jedinim delom Srbije koji razmišlja svojom glavom, bez obzira kakvi su im stavovi). I moram da priznam, zapanjena sam količinom nemilosrdnih, kritičkih,svevidećih komentara koji ne daju prilog konstruktivnoj raspravi već se isključivo vrte oko "malih siromašnih ljudi" i šta će za te male i nevidljive značiti povećanje PDV-a.
Ja bih zaista volela da je neko dao i neki smisleni predlog (osim onih neostvarljivih.... smanjenj javne potrošnje itd).
Takođe , ni u jednom od komentara nisam videla da iko insistira na nečemu što je najveći problem ove države a to je NEPOSTOJANJE pravne države (ima veze sa ekonomijom, itekako).

Elem, Kako potpredsednica Asocijacije MSP i preduzetnika Srbije, kao Predsednica Opšteg Udruženja Preduzetnika Leskovca i predsednica Zajednice preduzetnika Jablaničkog i Pčinjskog okruga, moram svima da skrenem pažnju da su SVI PREDUZETNICI I VELIKI BROJ MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA dali NEOPOZIVU PODRŠKU predlozima gospodina Radulovića. Ne priča više on samo u svoje ime. On zastupa neke interese nas malih i bednih, sa Juga Srbije koji trenutno grca i davi se i nestaje .
Već nekoliko godina pratim njegove tekstove. I ako je iko od vas zaista ozbiljan, MOLIM VAS da prethodno pročitate sve ono za šta se je gospodin Radulović zalagao proteklih nekoliko godina. I doći ćete verovatno do svojih reči. Ali sada, sada nailazimo na zid državnih institucija. I kao i u svakj političkoj areni, moraš se zadovoljiti najpre bar jednom mrvicom, jednim delićem slagalice.
U početnim pregovorima i razgovorima sa našim političarima nije bilo ni pomena o povećanju PDV-a. Gospodin Milan Knežević, gospodin Žarko Milisavljevićić, ekonomisti Zec, Prokopijević, Stojanović .... ma da ne nabrajam, takođe već godinam trube o potrebi da se smanje opterećenja privredi. Uzalud.

Draga gospodo. Ja sam preduzetnica. Nisam delta ni neko veiki, vodim malu firmu i životi mojih radnika su neraskidivim vezama povezani firmom. Od naše male firme živi ukupnop 15 PETNAEST porodica. Ja sam ovog meseca jedva uspela da isplatim doprinose. A ima nas samo 6. Za nas 6 na minimalcu od 15788 dinara doprinosi su 66.099 dinara. TO JE NENORMALNO NENORMALNO NENORMALNO
U isto vreme 90% firmi mom okruženju, sa potpunim slaganjem radnika, uopšte ne plaća doprinose. Radnici žele PARE. Kada im izvedem računicu i pokažem im koliko dajemo državi ljudi su mi sam rekli - daj odjavi nas. Pa ovo je zajebancija. Za šta da im dajemo pare?
Kada prođem gradom u dva, pola opštine je u kafiću. SVI U SKUPIM odelima i kompletima, ženske nose cipele od po 16000 dinara, u Nikolasu i Moni kupuju isključivo doktorke. A nas 6 je srećno ako možemo kod kineza da kupimo neku majicu. Ljudi, privatni sektor je UNIŠTEN. Mi ovde počinjemo od nule. Baš me briga što će se ovećati PDV. Znate li koliki će to uticaj imati na cene mojih proizvoda ? Nikakav. CENE DIKTIRA TRŽIŠTE. SIVA EKONOMIJA. NELOJALNA KONKURENCIJA KOJA DAMPINGUJE CENE.
Uh, ma imam ja još dosta toga da kažem ,ali za kraj: u EU postoji usvojeni dokument koji se zove "Think small first" . HAJDE DA POČENEMO MALIM KORACIMA. I hajde molim vas, pobunite se, ali stvarno, kada vam povećaju cene struje i benzina i hleba i mleka i svega ... Pobunite se na organizovan način. I dajte neki KONTRAPREDLOG ukoliko se ne slažete sa ovim što ovde piše. Inače, svi mi ličite na one dede koji su za vreme bombardovanja sedeli na klupicama glasali Miloševića i veličali rat, iz svog ugodnog položaja, dok su moji drugovi ginuli i ostavljali razne delove tela na Kosovu. Dosta patetike. Hajde konkretni predlozi. ŠTA VI PREDLAŽETE? OSTVARIVO?
subwire subwire 17:12 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Takođe , ni u jednom od komentara nisam videla da iko insistira na nečemu što je najveći problem ove države a to je NEPOSTOJANJE pravne države (ima veze sa ekonomijom, itekako

To je jasno, ali to zahteva izmenu citavog pravnog sistema, ukljucujuci i izborni i Verica Barac je inace vec pricala o tome.
To podrazumeva decentralizaciju, ustavne promene, smanjenje opstina, direktnu demokratiju, jasnu podelu vlasti. Stvari koje treba izmeniti i preduzeti su vec poznate i ne predstavljaju neku veliku tajnu. Problem: nedostatak volje.
Nazalost, mi zivimo u zemlji u kojoj kada spomenete nekome te stvari proglase vas izajnikom, prevrtljivim neoliberalom s ciljem da unisti ovu zemlju. I u tome su najglasniji upravo oni kojima pokusavate da pomognete.
antioksidant antioksidant 17:21 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Hajde konkretni predlozi. ŠTA VI PREDLAŽETE? OSTVARIVO?

Да се порези и доприноси на зараде смање за половину а ПДВ повећа за 4 процентна поена. Ефекти ће бити још бољи од овог предлога а анализа која то подржава је подједнако озбиљна као и непостојећа која подржава овај предлог.

Oljacat Oljacat 17:24 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Izvini, ja sam plavuša. Šta to znači 4 procentna poena? I na koji si ti način ti odredio precizno taj podatak u isto vreme spočitavajući Saši da nije?
I najvažnije: DA LI SI TI PRIVATNIK?
Oljacat Oljacat 17:37 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Kaži mi kako? Šta si ti lično , ili tvoji prijatelji, uradio po tom pitanju? Kako si se pobunio u vezi stvari koje te bole?
Ja sam uradila sledeće:
1. Decentralizacija i smanjenje opština: Oformili smo Pokret za Leskovac (23 organizacija civilnog društva i strukovne organizacije) i postali smo deo Nacionalne Koalicije za decentralizaciju. Seljak iz Vučja (Miroševce) je direktno predsedniku Tadiću na konfernciji pred predstavnicima OEBS-a poručio sve što nas boli, tekst napisao gospodin Srđan Dimitrijević sakupili smo 13000 potpisa na teritoriji grada Leskovca koji već 3 godine sede u nekoj fioci ali ne odustajemo od decentralizacije i teritorijalne reorganizacije grada. Bez para. Samo volja.
Naš plan smanjenja opštine (sada grada) usvojen je kao strateški dokument razvojnog plana Leskovca.

2. direktna demokratija: Ne razumem šta je to

3. Jasna podela vlasti : delimično razumem, molim te pojasni mi. Ukoliko se tiče promene izbornog sistema, još uvek mi nije jasno koji bi zaista bio dobar. Kad je bio Milošević, bio je koliko mi se čini većinski. Pa nam nije valjao. Sad je proporcionalni. Ne valja. Ustavno rešenje po kojem poslanici nemaju mozak kad uđu u skupštinu (namaju pravo na svoje mišljenje) a po mišljenju Ustavnog suda koji je sam sebi protivurečio poslanici su vlasnici svojih mandata .... jebe lud zbunjenog ja ti se ovde ne snalazim.Konkretan predlog je ? Objasni, molim te . U stvari, molim sve da mi objasne . Ja se nekako skroz izgubim i pokušavam doista da shvatim ,al nikako.

I na kraju. MIslim da je svim jasno šta sve treba promeniti. Hajdemo da svi sa svojih pozicija koliko možemo i kad možemo menjamo ONO ŠTO SE MOŽE PROMENITI.
antioksidant antioksidant 17:38 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

I na koji si ti način ti odredio precizno taj podatak u isto vreme spočitavajući Saši da nije?

Мој податак је прецизан колико и Радуловићев. Тј лупљен јер не постоји ни једна анализа утицаја повећања ПДВа на српску привреду. Ни једна ни за један предлог повећања. 4 процентна поена значи да би ПДВ био 22% уместо 18% (Радуловић се залаже здушно да се ПДВ повећа са 18% на 21%).
najvažnije: DA LI SI TI PRIVATNIK?
Зашто је то најважније? Предлажеш ли ми пословну сарадњу? Пошто за ову расправу то нема никаквог значаја.
Јесам
Oljacat Oljacat 18:07 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Što se poslovne saradnje tiče, može.
Što se Sašine analize tiče, hajde da ga pitamo.
I još nešto. Iz najpouzdanijih izvora tj mene same ti kažem NIJE BILO UOPŠTE REČI KADA SE JE PREGOVARALO SA MINISTRIMA, PREMIJEROM I PREDSEDNIKOM O POVEĆANJU PDV-a
Bilo je reči o SMANJENJU JAVNE POTROŠNJE. Pre svega. Bilo je reči o efiksnijoj javnoj upravi. Bilo je reči O TOME DA SE DRŽAVA NAJOZBILJNIJE POZBAVI CRNOM EKONOMIJOM, Jer kam gi pare? Tu su pare.
antioksidant antioksidant 18:13 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

NIJE BILO UOPŠTE REČI KADA SE JE PREGOVARALO SA MINISTRIMA, PREMIJEROM I PREDSEDNIKOM O POVEĆANJU PDV-a

Журим па да скратим
Повећење ПДВа је лоше
Растерећење давања на зарада је добро
Не постоји анализа која говори колико је једно лоше а колико је друго добро
Мада све је ово академска расправа јер се неће остварити
Законе доносе политичари а зна се ко је политички јачи.
Допуна:
Što se Sašine analize tiče, hajde da ga pitamo.

Зашто? Да добијемо још један ред парола?
Oljacat Oljacat 19:18 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Pa eto ja INSISTIRAM NA ANALIZI. I tvojoj, i Sašinoj. Zarad svih nas. Saša je uspeo da me ubedi delimično, ali ja iz ovih tvojih sadašnjih reči shvatam da si u svojim blogovima isto radio bez analize. Zašto? Kako ćeš me ti ubediti? I ne samo mene.
Kraja Kraja 19:28 30.06.2010

....od politicara...

...koji obecaju na sastanku u gradskoj skupstini DRVENOM ADVOKATU da nece poseci platan 198 i sruse ga par dana izjutra rano - jasno vam je zasto - vi i sasa ocekujete da rade u korist drzave, hm, i naroda...?
...od ljudi koji na tesko oboleloj deci mlate pare...
...trazite od nas konkretne prdloge...DOLE LOPOVSKA VLADA, DOLE I U ZATVOR...
...da li je dovoljno konkretno....??
....sta jos treba da ukradu, poseku, odnesu, oduzmu, da bi vi i autor ovog bloga prestali da ponavljate 3% pdv je buducnost ove zemlje....?

....trazimo zakon koji ce buduce "politicare" izjednaciti sa "obicnim" ljudima, bez imuniteta, velike plate, velika odgovornost, ali i velika robija i oduzimanje imovine...
...trazimo pravosudje koje ce te spodobe procesuirati kao kriminalce, kad se kao kriminalci ponasaju...

...posle mozemo da pricamo o 3% i rasterecenju privrede, plata, oporezivanju....
antioksidant antioksidant 19:37 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

ali ja iz ovih tvojih sadašnjih reči shvatam da si u svojim blogovima isto radio bez analize. Zašto? Kako ćeš me ti ubediti? I ne samo mene.

:)
Оља, ја ни у једном свом блогу нисам ни покушавао да дајем предлоге јер нисам ни радио ни анализе ни истраживања.
Ја у својим (назови) економским блоговима само цртам и објашњавам да би било јасније шта се прича и пише око нас. Да би било јасније како се чита предлог пореске "реформе" која то није.
НАписао сам мислим на прошлом блогу - ово није реформа јер је план да укупно оптерећење система остане исто (само се тражи редистрибуција захватања са привреде не грађане). Последица ће бити али нико се није ни потрудио да процени каквих.

Сад поново читам шта питаш па бих да те питам: у шта мислиш да ја желим да те уверим? Не уверавам те ни у шта.
Oljacat Oljacat 19:38 30.06.2010

Re: ....od politicara...

Što se mene lično tiče , ja sam odavno "političare" i "državu" prestala da shvatam kao entitet koji postoji van mene i na koji nemam uticaj.
Koliko sam shvatila vaš doprinos se sastoji u tome što ste meni (nisam decision maker) sada odlučno rekli DOLE LOPOVSKA VLADA, DOLE I U ZATVOR...
I?......
Kakvo rešenje vi nudite? Sa kim ste pregovarali? Koju ste neinteresnu, sebidovoljnu i samostalnu organizaciju osnovali i sa kim ste pregovarali a kako bi ste svoje interese zagovarali? Koliko ste znoja i krvi, preplakanih noći i dana uložili? Koliko ste zapostavili svoju decu? A sve bez novčane nadoknade.
Molim Vas, nemojte mi spočitavati ništa o čemu niste obavešteni. I nemojte se zavaravati da me poznajete.
Oljacat Oljacat 19:42 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Ali ja volim da čujem tvoje mišljenje. I sviđaju mi se tvoji blogovi. Upravo zbog toga što smatram da proces učenja (pre svega od drugih, koji vide i misle drugačije) nikada ne sme da završi ukoliko imaš nameru da se izgrađuješ, ja ti postavljam ova teška pitanja. Samim tim dajem ti na znanje da mislim da mi možeš odgovoriti. Zaista sam vrlo pažljivo pratila sve što se piše. Zaista. Zbog toga što mi je stalo do moje zemlje, do moje firme , do mojih radnika,do moga grada. Zbog toga što ne ćutim nikome i nikada, pa zbog toga nisam socijalno prihvatljiva (kako smešan kategorija). Zbog toga što znam ko jesam i šta zastupam.
I ZAISTA želim da znam kakvih će posledica biti, i sasvim iskreno sam pitala da mi se objasne.
antioksidant antioksidant 19:56 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

I ZAISTA želim da znam kakvih će posledica biti, i sasvim iskreno sam pitala da mi se objasne

могу ти написати у ком смеру иду последице повећања пдв-а али не могу радити квантификацију утицаја (немам довољно података)

први негативан утицај се огледа у повећању цене. ако пдв порасте са 18 на 21 цена расте за 2.5 процента. то изазива смањење тражње. једини начин да цена не порасте јесте да произвођач смањи своју цену (на коју иде повећан пдв). колико се то може конпензовати смањењем пореза на зараде - како коме - зависи колики је удео зарада у трошку...

друга последица се огледа у "финансирању" државе кроз пдв. ти уплаћујеш пдв по издавању фактуре независно од наплате која у неким секторима може да се растеееегне (ко ради са великим трговинским ланцима разуме о чему причам) - . и овако носиш тај трошак али ће он бити већи

колики је тај негативни утицај не знам а има утисак да ни предлагач (диана не радуловић) не зна.

позитиван утицај смањења пореза на зараде је јасан. не знам колико је. доприносе ја не бих дирао јер они су директно везани за ттрошковну страну

Saša Radulović Saša Radulović 20:03 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

јер не постоји ни једна анализа утицаја повећања ПДВа на српску привреду


Ovo naravno nije istina, a i pogrešno je postavljno. Niko ne analizira samo povećanje PDV-a jer bi ono bilo pogubno. Analize su urađene za reformu poreskog sistema i to više scenarija uključujući i ovaj.

Радуловић се залаже здушно да се ПДВ повећа са 18% на 21%).


Ni ovo naravno nije tačno. Ja se zalažem za drastično smanjenje poreza na rad. U odsustvu značajnih reformi, jedni što nam je ostalo da zakrpimo ovu rupu je povećanje PDV-a.

Да добијемо још један ред парола?


Parolama se sami bavite. Ja razumem da vi analizu niste pravili. To vas očigledno ne sprečava da pišete blogove na temu. Kvalitet im neću komentarisati. To ostavljam čitaocima.

Ja bih vas zamolio da se uzdržite od daljih komentara. Mislim da su lišeni elementarne pristojnosti i nabijeni željom za uvredom. Samim tim su beskorisni. A zatrpavate blog.

Na šta mislim može se naći u tekstu Logika razgovora.


Saša Radulović Saša Radulović 20:06 30.06.2010

Re: ....od politicara...

...trazite od nas konkretne prdloge...DOLE LOPOVSKA VLADA, DOLE I U ZATVOR...
...da li je dovoljno konkretno....??


Zaista neozbiljno. Nemojte više molim vas.

...posle mozemo da pricamo o 3% i rasterecenju privrede, plata, oporezivanju....


Ako niste u stanju da silnog besa da razgovarate racionalno, nemojte komentarisati na ovom blogu. Nađite neki revolucionarni blog.
antioksidant antioksidant 20:08 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Ovo naravno nije istina

А где је? Није завршена ни у министарству финансија.
Ja bih vas zamolio da se uzdržite od daljih komentara

Одговарам на питања која Оља пристојно поставља
Mislim da su lišeni elementarne pristojnosti i nabijeni željom za uvredom
Вас вређа што вам не аплаудирам?
Kraja Kraja 20:09 30.06.2010

Re: ....pregovarao sam ...

...davno, pre skoro 10 godina sa ekipom koja je ubila 4 velike srpske banke...
...tada sam shvatio da odluke ne donose oni sa kojima mi pregovaramo, vec oni koji su (i danas) umislili da su drzava...jednog znate...."od povecanja pdv-a nema nista ove godine, mladjan dinkic"....

...isti nas je ubedio da je beobanka prezaduzena mrtva banka, a evo, na nase cudjenje, ne mogu da sahrane pokojnicu vec 8 godina i posle tri izmene zakona o ostavini, pardon stecaju...
...isti je ubedio da ce srpska privreda prosperirati ubijanjem tih banaka koje su balast privrede, a godine su pokazale da je jedini balast bio on, i dalje je...
...iznos ispod stecajne crte beobanke je pozitivan i nije 20 dinara...ali, nekretnine oprema, stanovi, expoziture, zgrade, koriste neki drugi klinci, a delejni su po svim kriterijumima, sem ekonomskim....
...imam mnogo prijatelja iz banke u ovim novim bankama, nemaju sjajno misljenje o "sposobnim evropskim bankarima"........
...uostalom, verovatno je i vama jasno da nase banke nisu nikada poslovale po ekonomskim, vec po politickim principima....
...ja sam siva ekonomija i trudim se da me nema u papirima, jer sam u najgorim godinama izbacen na ulicu...
...ucestvujem ovde iz zelje da nasa deca vide nesto bolje...i ne zapostavljam ih uopste, nista nije vredno toga....
Saša Radulović Saša Radulović 20:20 30.06.2010

Re: ...ALI NECE...

Вас вређа што вам не аплаудирам?


Vi očigledno nemate meru za dosta. Zatrpavate blog beskorisnim komentarima i ovakvim prepucavanjima. Rekli ste šta ste imali. Raskrinkali ste me. Hajte s' milim bogom. Imate svoj blog.
Saša Radulović Saša Radulović 20:30 30.06.2010

Re: ....pregovarao sam ...

nemaju sjajno misljenje o "sposobnim evropskim bankarima"........
...uostalom, verovatno je i vama jasno da nase banke nisu nikada poslovale po ekonomskim, vec po politickim principima....


Nemam ni ja.

...ja sam siva ekonomija i trudim se da me nema u papirima, jer sam u najgorim godinama izbacen na ulicu...


Za ovo nemate opravdanje. Ako vi ne plaćate porez, plaćaju ga radnici na minimalcu. Od poreza se finansira celo društvo.

Država nam je partokratija. Korupcija je na svakom ćošku. Neverovatno ali istinito: smanjila je kriza. Broj pristojnih ljudi na važnim funkcijama se može prebrojati na prste. Broj stručnih ljudi takođe.

Pokušavam da objasnim da bi jedna ovakva reforma poreskog sistema pokrenula promenu. Dovodi do promene rasporeda ekonomske moći. Širi je, od banaka i uvoznika ka proizvođačima, i otvara prostor. Ta ekonomska moć na pravim mestima dovodi do političkih promena.

Ima naravno i revolucija, ali to je uglavnom priča o Kurti i Murti.
subwire subwire 01:42 01.07.2010

Re: ...ALI NECE...


Kaži mi kako? Šta si ti lično , ili tvoji prijatelji, uradio po tom pitanju? Kako si se pobunio u vezi stvari koje te bole?
Ja sam uradila sledeće:
1. Decentralizacija i smanjenje opština: Oformili smo Pokret za Leskovac (23 organizacija civilnog društva i strukovne organizacije)

To je jako pohvalno mada slozicete se daje slabe rezultate. Ja sam takodje pokusao sa udruzenjima, ali je to dalo vrlo male rezultate. Pokusao sam da uticem na neke uticajne ljude. Ali kako su mi objasnili, sve se svodi na izbornu matematiku. Da bi oni bili u mogucnosti nesto da urade moraju da ponude narodu ono sto narod smatra popularnim. A mnoge od tih mera narod smatra nepopularnim, pa samim tim i nepozeljnim. Zato ih i ne sprovode.
2. direktna demokratija: Ne razumem šta je to

Ne bih sad da ulazim u pravnu teoriju, ali direktna demokratija podrazumeva veci angazman i direktnije ucesce biraca u donosenje odluka i sprovodjenju istih. Primera radi, mi imamo izrazito predstavnicku demokratiju, gde narod ima vrlo malo uticaja na sam izobr predstavnika. Jer cesto glasa za stranku, koja opet postavlja "najpogodnijeg" kandidata. Zbog cega je nacin finansiranja stranka jedan od najvecih problema u srpskom drustvu. Kako stranke na kraju zastupaju interese svojih finansijera, a ne naroda.
To je samo jedan od aspekta, ima ih mnogo i prevazilaze obim ovog posta.
3. Jasna podela vlasti : delimično razumem, molim te pojasni mi. Ukoliko se tiče promene izbornog sistema, još uvek mi nije jasno koji bi zaista bio dobar.

Podela vlasti podrazumeva da zakonodavna vlast (skupstina) donosi zakone, a da izvrsna vlast iste sprovodi. Zbog naseg pravnog sistema, gde vecina u skupstini cini izvrsnu vlast, samim tim zakonodavna vlast postaje i izvrsna tj. izvrsna je ujedno i zakonodavna. Pa, opozicija nema sta drugo da radi nego da se javlja po poslovniku i gleda kako vlast usvaja zakone.
Ne znam da li ste to znali, ali to nije normalno. Ma koliko se mnogi trudili da vas ubede da jeste.
Sto se tice izbornog sistema, zavisi od nivoa vlasti i stepena uticaja. U nekim slucajevima bolji je vecinski u drugim proporcionalni. Sve zavisi od toga kakav stepen regionalizacije i decentralizacije bi bio uzet u obzir.
Na primer, Novi Beograd ima 300 000 stanovnika, ako pitas bilo kog sa zapada reci ce ti da je to malo preveliko za opstinu. Izborni sistem je proporcionalni. Da pitamo gradjane sa NBG-a koliko je njihov glas proprcionalan glasu nekog iz Leskovca? I koliko je to fer?
I na kraju. MIslim da je svim jasno šta sve treba promeniti. Hajdemo da svi sa svojih pozicija koliko možemo i kad možemo menjamo ONO ŠTO SE MOŽE PROMENITI.

Skoro sam razgovarao sa jednim prijateljem iz Nemacke, bas na temu reformi i toga sta je dovelo Nemacku u pozicije na kojima se nalazi danas. Ja sam nesto pricao o Konradu Adenaueru, Viliju Brantu, a on mi je rekao da je da su stvari pocele menjati, tek kada su pocele odumirati generacije Nemaca koje su dovele Hitlera na vlast.
Bojim se da samo menjanje radi promena ne moze uciniti nista i zato se slazem sa antioksidantom, ovo nije nikakva reforma, ovo je presipanje iz supljeg u prazno. Ukoliko se smanji porez na rad, EPS to ne bi iskoristio da smanji cenu struje, vec da poveca plate zaposlenima. Inflacija bi pojela ostalo, i opet bismo bili na istom, ako ne i gorem.
jkt2010 jkt2010 05:39 01.07.2010

Re: ...ALI NECE...

antioksidant
I ZAISTA želim da znam kakvih će posledica biti, i sasvim iskreno sam pitala da mi se objasne

могу ти написати у ком смеру иду последице повећања пдв-а али не могу радити квантификацију утицаја (немам довољно података)

први негативан утицај се огледа у повећању цене. ако пдв порасте са 18 на 21 цена расте за 2.5 процента. то изазива смањење тражње. једини начин да цена не порасте јесте да произвођач смањи своју цену (на коју иде повећан пдв). колико се то може конпензовати смањењем пореза на зараде - како коме - зависи колики је удео зарада у трошку...

друга последица се огледа у "финансирању" државе кроз пдв. ти уплаћујеш пдв по издавању фактуре независно од наплате која у неким секторима може да се растеееегне (ко ради са великим трговинским ланцима разуме о чему причам) - . и овако носиш тај трошак али ће он бити већи

колики је тај негативни утицај не знам а има утисак да ни предлагач (диана не радуловић) не зна.

позитиван утицај смањења пореза на зараде је јасан. не знам колико је. доприносе ја не бих дирао јер они су директно везани за ттрошковну страну


Evo vam konkretan primer - moj: Ja sam i "privreda" i "radnik".

SADA:
Kao "radnik" Nosim kuci 80K;
Kao "privreda" na to placam poreze i doprinose 50K, tj ukupno sam sebe kostam 130K

Kada "radnik" ode u Rodu u nabavku, potrosi 15K; na to je PDV 18% 2.7K (da uprostimo i da uzmemo da je na sve zivo isti PDV); Znaci nabavka me kosta 17.7K , pa dva puta mesecno = 35.4K

PO PREDLOGU REFORME:
Kao "radnik" odnesem kuci istu sumu - 80K
Kao "privreda" na to bih platio za 33% manje nego sada = 33.5K, tj sam sebe kostam 113.5K

Kada bih po novom otisao u Rodu u nabavku, opet bih potrosio 15K; kada bi sav PDV bio 21%, na tu nabavku bih dao 3.15K pa bi me ukupno izaslo 18.15K, pa dva puta mesecno = 36.3K. Moja mesecna "korpa" mi je poskupela 900 dinara.

RAZLIKA - PRE I POSLE:

CON je sto placam na kasi 900 dinara vise za moju potrosacku korpu
PRO je sto placam drzavi 16,500 dinara manje na moju platu

Posto sam i poslodavac i radnik, meni bi reforma ostavila 15600 dinara svakog meseca. Da amortizujem rast cene moje potrosacke korpe treba mi da podignem platu za 900 dinara + porezi na plate 540dinara = 1440 dinara. Pa mi je sve skupa za 15000 dinara bolje nego sada.

--**--

Kad pogledam kroz prozor vidim jedno 10 mojih komsija koji su mali privrednici kao ja (STR, SZR, SUR,...) i jednu banku. Svima nama malima bi bilo bolje. Za banku ne znam. Beka, Miskovica, Peconija i ostale ne vidjam, ne znam kako bi njima bilo. ALI NAMA MALIMA BI BILO BOLJE.

EDIT: Kao BABA VANGA, mogu da dodam cega se plasim. Ako prodje Dijanina reforma ali bez onog dela o fiskalnoj odgovornosti (limitiranje pa smanjenje javne potrosnje i to na svim nivoima vlasti, ukidanje subvencija), desice se da ce drzava smanjenje prihoda da "kompenzira" tako sto ce da smanji transfere ka lokalnim samoupravama, pa ce onda Djilas biti primoran da podigne gradske harace (firmarine etc), pa ce da bude sta nisi platio Dinkicu platices Djilasu. Zato treba podrzati Dijanu U SVEMU STO PREDLAZE, a to je i ukidanje (ili makar drasticno smanjenje) subvencija ali i ostalih troskova drzave. Znaci, potencijalno povecan budzetski deficit treba kompenzovati na strani smanjenja Dinkicevog diskrecionog budzeta (ukidanje onog Fonda za razvoj i kapitalne investicije tipa krecenje opstina i povecanje plata u RTB Bor a pred izbore). Ali cak i to bi bilo bolje, jer mi je bolje da moje pare trosi moj gradonacelnik na moj grad nego da ih trosi Dinkic ko zna gde i na koga.
Oljacat Oljacat 07:39 01.07.2010

Re: ...ALI NECE...

subwire

Hvala na iscrpnim odgovorima. Ja sam očigledno pomešala dvojku i trojku, al generalno mislimo isto. Ja vrlo često mislim da je sve što radim uzalud, ali kada pogledam oko sebe i vidim koliki broj ljudi sada imam za prijatelje (makar ih i ne poznavala lice u lice) onda trenutno shvatim da nisam u pravu.

Ja volim kada se stvari rešavaju brzo, i moj odgovor prijatelju koji već 10 godina radi na decentralizaciji je bio da nema ništa od toga, da nema političke volje, itd, itd. I njegov odgovor me je naterao da se zamislim, jer mi je ukratko rekao da je to istorijski proces koji zahteva vreme, i da se ni jedan apsolutista (a ovde ih imamo mnogo) nije predao bez borbe, često i krvave. I da zbog toga vreme i strpljenje jesu na našoj strani.
Oljacat Oljacat 07:47 01.07.2010

Re: ...ALI NECE...

jkt2010

Eto, to se zove matematički obrazloženo objašnjenje. Ja sam isto tako nešto proračunala. Meni je npr veći problem ekološka taksa na belu tehniku i kompjutere, jer je to trenutno povećalo cene na tržištu za 5 % , a bez ikakakvog povećanja PDV-a. Još jedan problem je sada ono o čemu nazovi stručnjaci govore - da se izjednači PDV na sve grupe proizvoda. Kompjuterska industrija je prošle godine zabeležila pad od 25%, a samo u prva tri meseca ove godine 10%. Ukoliko uvedu i PDV od 18% - možemo lepo da sesvi oprostimo od kompjutera.
Kraja Kraja 12:47 01.07.2010

Re: ....od politicara...

Beograd -- Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković izjavio je da bi u ovom trenutku bilo realno poskupljenje struje za 35 do 40 odsto.


...nisam besan, I AM MAD..........
subwire subwire 13:23 01.07.2010

Re: ...ALI NECE...

Ja volim kada se stvari rešavaju brzo, i moj odgovor prijatelju koji već 10 godina radi na decentralizaciji je bio da nema ništa od toga, da nema političke volje, itd, itd. I njegov odgovor me je naterao da se zamislim, jer mi je ukratko rekao da je to istorijski proces koji zahteva vreme, i da se ni jedan apsolutista (a ovde ih imamo mnogo) nije predao bez borbe, često i krvave. I da zbog toga vreme i strpljenje jesu na našoj strani.

OVDE STE 100% UPRAVU! Zato su ovakvi blogovi i diskusije neophodni.
Saša Radulović Saša Radulović 11:33 03.07.2010

Re: ...ALI NECE...

Ali cak i to bi bilo bolje, jer mi je bolje da moje pare trosi moj gradonacelnik na moj grad nego da ih trosi Dinkic ko zna gde i na koga.


Jedan deo koji ljudima promiče, a tiče se decentralizacije, je da bi u sklopu smanjenja poreza na rad za trećinu, po predlogu došlo do prekompozicije činilaca poreza na rad:
1. ukinuo bi se doprinos za zdravstvo - ovo bi za sobom povuklo reformu zdravstvnog sistema - napistio bi se bizmarkov model - zdravstvo bi se finansiralo iz budžeta - budžet bi plaćao pružene zdravstvene usluge, a ne paušalno 12.3% od plata pa radite šta hoćete
2. povečao bi se porez na dohodak sa 12% na 20%, ali bi se povećao neoporezivi deo sa oko 6.000 dinara na oko 16.000 dinara - ovo je u interesu nerazvijenih opština
3. dorpinos za PIO bi ostao isti - jer nismo izvršili reformu penzionog sistema - ovaj novi zakon nije reforma već šminka

dexter92 dexter92 20:49 30.06.2010

Proizvodnja je tuturutu

To su Ameri davno shvatili i resili su da proizvode samo dolare. Uvek ce se naci neki ruralni Kinez/Indijac/Afrikanac da se satre za dolarcinu i neki redneck hriscanski fanatik from midwest da stane kao regrut o odbranu poretka.
debiltant debiltant 02:29 01.07.2010

Proizvodnja...

Stvarno je kljuc svega u proizvodnji i to onoj za izvoz po mogucstvu jer nam je trziste manje od Slovenackog...
Jer vi mozete da stampate dolare ili Srbija dinare, ali cenu dolara ili bilo ceka odredjuje traznja za njima, jer i novac je roba kao i svaka druga...
Dakle, dinaru ce se znacajno povecati traznja jedino ako se znacajno poveca traznja za srpskom robom...vrlo prosto...
Kod nas se mesa makroekonomska stabilnost i razvoj privrede!
Jer mozete imati dobru makroekonomsku stabilnost (kao mi pretprosle god u okviru kriterija iz Mastrihta), ali ona je srednjerocno neodrziva jer je struktura privrede losa!
Kako je poboljsati! Pa promeniti strukturu...
Posle 45. komunisti su radikalno promenili strukturu, te je industrija zamenila ucesce sa poljoprivredom sa 20% na 45%! Medjutim, iako u knjigama ne pise, mislim da je to bila velika greska!!!
Zanemaricu losu strukturu industrije (prednost teskoj u odnosu na preradjivacku), ali od tada smo konstantno imali spoljnotrgovinski deficit koji se finansirao zaduzivanjem...od 1970.-1979. je dug SFRJ uvecan 9 puta!!!!!

Dakle, nasilna industrijalizacija nije donela efekat, tj smanjenje uvoza gotovih proizvoda, vec upravo kontra efekat- povecanje cena gotovih proizvoda i prekomernu proizvodnju koja nije imala kupca (proizvodnja bele tehnike je u SFRJ bila dovoljna da za samo 3 god podmiri sve potrebe)...
Rezultat svega toga je urusavanje poljoprivredne proizvodnje kroz katastrofalnu agrarnu reformu i politiku....

Naprotiv toga, Kraljevina Yugoslavija je za sve vreme postojanja imala spoljnotrgovinski suficit i tim suviskom je finansiran uvoz nedostajuce opreme...
Zato se konacno i pokazalo, a i priznalo da je ekonomija Kraljevine Jugoslavije bila zdravija od ekonomije SFRJ, sto statistika na kraju i pokazuje...(ne gledati apsolutne brojeve nivoa GDP)

Sada je Srbiji potrebna slicna stvar: jer poljoprivreda i energetika su i 90-ih imali beznacajan pad, dok sa industrijom znamo sta nam je bilo i sta nam jeste...
Poljoprivreda vec godinama ostvaruje suficit i kamo srece da je ucesce njeno u GDP sada 50%, deficit bi bio izrazito manji....energetika i saobracaj su takodje te grane na koje treba obratiti paznju...zbog sezonskog karaktera, ali i vece likvidnosti poljoprivrede, i likvidnost cele privrede bi bila veca...
Neko ce da kaze: pa niko nece da radi na selu...pod ovakvim okolnostima niko i nece...e tu je najveca steta od komunizma-razbijanje srpske porodicne zadruge, oslonca finansijske i svake druge samostalnosti pojedinca, porodice, a time i drzave u celini...
Sadai da uvodite poreze na imovinu, ne isplati se, jer je komunizam od sopstvenika napravio proletera...koji sada mora da trazi veze, partijske, rodbinske...jer je bez igde icega...e zato nam 600.000 ljudi radi kod drzave...
dexter92 dexter92 10:07 01.07.2010

Re: Proizvodnja...

Za vreme Kraljevine Jugoslavije dinar (pa i dolar) su imali podlogu u zlatu. Danasnje monete to vise nemaju.
Ako imate valutu kao sto je dolar koja je moneta za medjunarodnu razmenu dobara, ako imate veliku vojnu silu kojom mozete da branite svoje interese, agilne diplomate itd..onda zaista mozete da se bavite 'proizvodnjom' dolara.
Eventualni pad njegove vrednosti (usled hiperprodukcije) ce osetiti svi koji imaju dolare, a to nisu samo Amerikanci, znaci, racun placa ceo svet.
U tom svetlu treba i posmatrati danasnje americko podrivanje Evra kao konkurentne valute.
Ako se pod proizvodnjom misli na manufakturu sasvim je izvesno da je to danas jedan od najlosije placenih poslova.Lako mozete pronaci cenu takvog rada za 100-200 dolara mesecno u mnogim zemljama sveta, vidimo danas i u Srbiji.
Na kraju od takvog izvoza prihoduju samo kompanije, korist drzave je jako mala i odnosi se samo na 10% dobiti tih preduzeca (ukoliko je i ona realno prikazana).
'Pad dinara' se jedino moze resiti prelaskom na evro, kao sto je uradila CG.
Onda nam se nece pojavljivati razni 'spasitelji' poput mmf-a sa 'specijalnim pravima vucenja' za 'odbranu' domace valute.
ljuboten ljuboten 07:43 01.07.2010

Perpetuum mobile ekonomija

Moramo prekinuti sa perpetuum mobile ekonomijom. Baziranoj na subvencijama, uvozu, monopolima, bankama, evrima iz matica banaka i nekretninama kojim su namenjeni. Moramo se okrenuti proizvodnji, konkurentnosti, izvozu i zapošljavanju.

Srušen je politički, društevni, ekonomski sistem, a u toku je ”tranzicija”, gradnja novih sistema, po nalogu političkog – kapitalističkog - sistema bezočne ekploatacije i nepravde. Posledice: ogranizovani kriminal, oraganizovana, znači zajedno sa ljudima u vlasti, korupcija, raspadnute porodice, odumiranje cele nacije - svake godine nestaje po jedan grad od 34.000 ljud; aktivirali su se monstrumi svih mogućih devijacija – znali su da je monsrtrum, samo su čekali da rasčereči osmogodišnje dete!!! Pa zar oičekujete da narod u takvom psihosociološkom stanju može da prepozna onoga koji mu se nudi za poltičara da li ima dobre namere, i da li zna da radi tako važne, tačnije najvažnije poslove. A zašto da radi i za druge ako može samo za sebe i svoju družinu, stranku ili rodbinu? Prođoše dve decenije, veliki broj političra su se izređali jašući ovaj narod. Dobro je da se posle toliko stradanja naroda pojavio makar jednan državnik – predsednik Tadić. No, i on ne sme da predloži za predsenika vlade nekoga koji bi bio sa većim znanjem i htenjemi od njega. Jer će ga već na sledećim izborima ugroziti, a verovatno takvog i nema u istoj stranci. Pa zato, dok narod strada i liči mi kao nakeda dobri konj koji je pao, dok većina političlara ne pomažu mu da stane na noge već bi da ga jašu. Neka vežbaju jahanje, možda će i nuačiti, a do tada...?!
ljuboten ljuboten 07:49 01.07.2010

Re: Perpetuum mobile ekonomija

ljuboten
Moramo prekinuti sa perpetuum mobile ekonomijom. Baziranoj na subvencijama, uvozu, monopolima, bankama, evrima iz matica banaka i nekretninama kojim su namenjeni. Moramo se okrenuti proizvodnji, konkurentnosti, izvozu i zapošljavanju.?!



Srušen je politički, društevni, ekonomski sistem, a u toku je ”tranzicija”, gradnja novih sistema, po nalogu političkog – kapitalističkog - sistema bezočne ekploatacije i nepravde. Posledice: ogranizovani kriminal, oraganizovana, znači zajedno sa ljudima u vlasti, korupcija, raspadnute porodice, odumiranje cele nacije - svake godine nestaje po jedan grad od 34.000 ljud; aktivirali su se monstrumi svih mogućih devijacija – znali su da je monsrtrum, samo su čekali da rasčereči osmogodišnje dete!!! Pa zar oičekujete da narod u takvom psihosociološkom stanju može da prepozna onoga koji mu se nudi za poltičara da li ima dobre namere, i da li zna da radi tako važne, tačnije najvažnije poslove. A zašto da radi i za druge ako može samo za sebe i svoju družinu, stranku ili rodbinu?
Prođoše dve decenije, veliki broj političra su se izređali jašući ovaj narod. Dobro je da se posle toliko stradanja naroda pojavio makar jednan državnik – predsednik Tadić. No, i on ne sme da predloži za predsenika vlade nekoga koji bi bio sa većim znanjem i htenjem od njega. Jer će ga već na sledećim izborima ugroziti, a verovatno takvog i nema u istoj stranci. Pa zato, dok narod strada i liči mi kao nakeda dobri konj koji je pao, dok većina političlara ne pomažu mu da stane na noge već bi da ga jašu. Neka vežbaju jahanje, možda će i nuačiti, a do tada..?!
daniel_n daniel_n 09:50 01.07.2010

Ne bi cijena porasla za 3%

Slažem se s autorom, ali cijene ne bi porasle 3%, već manje. Zašto:

Sada je stopa 18%. Znači cijena = 100 + 18 = 118
Ako bi stopa bila 21%, cijena = 100 + 21 = 121

Razlika između 118 i 121 je:

(121-118) / 118 * 100% = 3 / 118 * 100% = 2,54 %

Dakle, cijene bi porasle oko 2,5% a ne 3%.

Pozdrav iz Hrvatske, gdje je stopa 23%...
Saša Radulović Saša Radulović 13:46 04.07.2010

Re: Ne bi cijena porasla za 3%

Svakako ste u pravu. Što se tiče džepa krajnjeg potrošača, što je i jedino relevantno, cene bi porasle 2.54%.

Izbegavam ovu računicu iz taktičkih razloga da ne bih ulazio u jalove rasprave oko toga šta se uzima za osnovicu. Što naravno vas ne bi trebalo da sprečava da ovo istaknete :)
aurelije aurelije 12:00 01.07.2010

Porez na rad u Srbiji

Napisao sam u Srbiji a mislio sam na nenormalnu zemlju. Dođe mu ko sinonom :)

Evo mog skromnog iskustva u radu od 2007. godine. Prvo da kažem da sam informatičar sa diplomom. Prva firma u kojoj sam radio davala je plaću preko 500 evra ali je samo 300 išlo na račun. Dakle za preko 200 se nije plaćao porez na rad. Druga je bila još pamentnija. Svaki radnik osnuje agenciju i šatro obavlja usluge matičnoj firmi koja nema 2 zaploslena. Iako nas ukupno bude preko 100 (dakle nije mala firma u pitanju). Plate su od 500 evra pa mogu biti i višestruko veće. A porez na rad? Zavisi od opštine kako koji poreski organ zacepi osnovicu. Ali osnovica ne prelazi 35 000 dinara (iz nekog razloga je najviša na Paliluli). Ja sam porez i sve doprinose plaćao 13 000. Pošto je paušal fiksan bez obzira na to koliko zaradiš uvek istu siću daš državi. Primiš 800+ evra platiš 13 000 dinara. Firma ti daja novac kojim ćeš platiti porez. I ne kršiš zakon! Samo što ćeš u kad odeš u penziju da primaš crkavicu, ako ikad dočekamo penziju. Važno je da je firmi super sa tolikim porezom.

A da ne pričam da u svakoj firmi radiš prvih mesec dana bez prijave. Da imam druga koji isto kao fakultetski obrazovan informatičar radi godinama a da nije skupio više od par meseci staža, da dosta drugova radi na minimalcu, sve ostalo na ruke, da je odmor od 20 dana (zakonski minimum) san. Potpišeš da si bio na odmoru i onda radiš za vreme „odmora“.

Ako ovako rade sa ljudima koji su em obrazovani, em potrebni u svakoj privredi, nosioci napredka, kako onda prolaze ostali...
Saša Radulović Saša Radulović 11:07 03.07.2010

Re: Porez na rad u Srbiji

Evo mog skromnog iskustva u radu od 2007. godine. Prvo da kažem da sam informatičar sa diplomom. Prva firma u kojoj sam radio davala je plaću preko 500 evra ali je samo 300 išlo na račun. Dakle za preko 200 se nije plaćao porez na rad. Druga je bila još pamentnija. Svaki radnik osnuje agenciju i šatro obavlja usluge matičnoj firmi koja nema 2 zaploslena. Iako nas ukupno bude preko 100 (dakle nije mala firma u pitanju). Plate su od 500 evra pa mogu biti i višestruko veće. A porez na rad? Zavisi od opštine kako koji poreski organ zacepi osnovicu. Ali osnovica ne prelazi 35 000 dinara (iz nekog razloga je najviša na Paliluli). Ja sam porez i sve doprinose plaćao 13 000. Pošto je paušal fiksan bez obzira na to koliko zaradiš uvek istu siću daš državi. Primiš 800+ evra platiš 13 000 dinara. Firma ti daja novac kojim ćeš platiti porez. I ne kršiš zakon! Samo što ćeš u kad odeš u penziju da primaš crkavicu, ako ikad dočekamo penziju. Važno je da je firmi super sa tolikim porezom.


Mnogo hvala na ovome. Ovo je praksa u Srbiji. Porez na rad je nerazuman. Svi gledaju kako da ga izbegnu. Rezultat je rast sive i crne ekonomije i drastičan pad zaposlenosti.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:45 02.07.2010

Pitanja i odgovori

Jedan od dobrih stvari na blogu je edukacija. Veliki plus za Radulovića. Dobro, nas majmune je lako edukovati, kazaćete vi, jer nam je polazna osnova niska.

Ja vrlo rado i pažljivo čitam tekstove Saše Radulovića i komentare na tekstove. Da priznam da neke njegove stavove i računice ne razumem (za razliku od mnogih komentatora koji sve što on kaže razumeju), ima stavova koji mi se jako dopadaju (npr. smanjiti porez na rad).

Da li će biti političke volje za njegov predlog? Da li će nešto drugo razbiti sve koristi od ovog prvog? Da li će se naš pad u sferi realne ekonomije usporiti- smanjili ili ne porez na rad? Da li će naše banke padati kao TITANIK i povući i ono malo realne ekonomije što još radi (da samo znate koliko je to opasan scenario)? Da li će neko oslušnuti glas privrednika (malih i srednjih) ili će ih i dalje tretirati kao mršave krave za muženje? Da li će se i dalje tolerisati i stimulisati sivi rad u ime kratkoročnih političkih koristi? Imam hiljade sličnih pitanja. Odgovora nemam mnogo.
Znam da ovaj komanetar ne pomaže u pomenutoj edukaciji. Ali ne znam šta mi je jutros. Došlo mi.
Oljacat Oljacat 16:44 02.07.2010

Re: Pitanja i odgovori

Da li će neko oslušnuti glas privrednika (malih i srednjih) ili će ih i dalje tretirati kao mršave krave za muženje?
Ovo je meni pitanje od kojeg zavisi sve.

I ostala su ti pitanja ( a i zaključci koje samostalno izvodiš heheheh) odlični.
Samo molim i tebe i sve ostale jedno:
Nisu u pitanju porezi (oni su minorni) na plate. NAJBITNIJE JE SMANJENJE DOPRINOSA!!!Svi nekako izostave doprinose, a oni me zaklaše, i mene i sve ostale. Pogotovu za PIO i Zdravstvo naše savršeno, pogotovo što ih uplaćujem i na konto poslodavca i na konto radnika. DOPRINOSI su najveći izdatak. Porez na primanja je jako mali i da ga kroz ukinu neće bitno da znači.
Saša Radulović Saša Radulović 11:24 03.07.2010

Re: Pitanja i odgovori

Da li će biti političke volje za njegov predlog?


Nema političke volje ni za predlog ministarke finansija. O mojim predlozima da i ne govorim.

Da li će se naš pad u sferi realne ekonomije usporiti- smanjili ili ne porez na rad?


Naš iskrivljen poreski sistem je upravo razlog za propast proizvodnje.

Da li će naše banke padati kao TITANIK i povući i ono malo realne ekonomije što još radi (da samo znate koliko je to opasan scenario)?


Ne. Samo više neće moći da žive kao rak na leđima i građana i privrede. Moraće da se konsoliduju. Ne može 30 banaka za nas ovoliko. Ovo jadno stanje i njihovo blagostanje (njihov profit je i pored krize u rastu) ima svoj kraj. I neće moći da isisavaju krv iz našeg društva kreditima koje ovde plasiraju po 15%, a kod matice nabavljaju po 2%. Nema više krvi.

Da li će neko oslušnuti glas privrednika (malih i srednjih) ili će ih i dalje tretirati kao mršave krave za muženje?


Ne. Morate da imate privrednika u vladi da razume privredu. Koje su kvalifikacije ministara?

Da li će se i dalje tolerisati i stimulisati sivi rad u ime kratkoročnih političkih koristi?


U ovakvom poreskom sistemu, on se ne može sprečiti. Ne može se uterati nerazuman porez. Nema te policije na svetu, poreske ili ove druge, koja može uterati nerazuman porez koji izbegava da plati, u potpunosti ili delimično, dva miliona ljudi.



I tako dalje.

nikvet pn nikvet pn 14:25 03.07.2010

Re: Pitanja i odgovori

Jedan od dobrih stvari na blogu je edukacija. Veliki plus za Radulovića.

A još veći za čitaoce.
neke njegove stavove i računice ne razumem

Kiosaki pa Radulović. Onda je mnogo jasnije.
ninasimone ninasimone 17:38 03.07.2010

Re: Pitanja i odgovori

nikvet pn

Kiosaki pa Radulović. Onda je mnogo jasnije.

Robert Kiyosaki?
nikvet pn nikvet pn 22:31 03.07.2010

Re: Pitanja i odgovori


Robert Kiyosaki?

Da.
dexter63 dexter63 12:03 05.07.2010

Perpetuum mobile ekonomija

Kao da neko ne shvata pravu suštinu poteza vlade. Šta Srbija proizvodi? Skoro pa veliko ništa! Šta Srbija izvozi? Skoro pa veliko ništa! Radna mesta se ukidaju, svake godine sve više i više. Ako smo izgubili 200000 radnih mesta to je 200000 poreza na tih 200000 zarada u državnoj kasi manje. Kako dopuniti državnu kasu da bi bumbari i dalje imali siguran prihod pa naravno preko PDVa. Šta to ima u Srbiji da pojeftini kada ništa ne proizvodimo! Ovaj potez vlade samo treba gledati kao na potez očajnika, jer ako povećate cene proizvoda zbog povećanja PDVa kako recimo penzionerskoj populaciji može biti dobro jer su im penzije zamrznute? Znači iz bede u još veću bedu! Kao i svima kojima su plate po bilo kom osnovu zamrznute na odredjenom nivou. Ovime samo država pokušava da spase one koji su na klackalici koji su pred pucanjem da prežive i kako tako rade, jer ona smanjenjem poreza na zarade neće smanjiti cenu proizvoda, jer preduzeće (privatno ili državno svejedno)posluje sa nulom ili nerentabilno pa će stečeno smanjenjem poreza najverovatnije upotrebiti da isplati bar deo zaostalih zarada radnicima na koje opet treba da plati porez državi! Pojeo vuk magarca! Država svoj prihod prebacuje sa nesigurnog prihoda od propale privrede na gradjane koji su bili sirotinja a sada će biti još veća. Logika je prosta osnovno za život kupiti moraš a u ceni ti je i PDV koji je sada povećan za 3%.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana