Filozofija| In memoriam| Jubileji| Planeta

Kuca - Kosmos, Kosmos - Kuca

Tibor Jóna RSS / 31.07.2010. u 13:26



Otvoreno pismo minuskulnim neprijateljima filozofsko-politickog i pravnog Diskursa nad Diskursima Vuka ibn Mudrost Al Promisao Jeremica, Ministra inostranih poslova, Filozof-naturalis-a, Kozmo-futurologa extraordnaire i Pretece Misli (sui generis).

 

O Bagro civilizacijski minuskulna, mikro sitne duse, te poslusnicka pascadi dobrovoljno upregnuta u koje-cije Sindzire Poslusnistva,


To sto vi u parohijalnoj ogranicenosti svoje politikantske, dnevno-prepodnevne vizure, ne razumete metafizicki i meta-nadrealni diskurs srpske politike koju vodi Ministar nad Ministrima, Jeremic Vuk, NIKAKO ne znaci da ta slozena, obozena i umnozena politika Esenijalnog Smisla i Logike ne donosi Srbiji rezultate iz metadimenzije u kojoj se originalno odmotava.

Vi ste oslepljeni materijalnim. Ne vidite da ti rezultati dnevno transcendentiraju u nas prostorno-vremenski kontinuum gde ejakuliraju Korisno i Prosperitetno po gradjanima Srbije, a na ocaj svih nasih, (jakako) brojnih, neprijatelja.

Ministar Jeremic mozda zivi tjelom u nasem kontinuumu, ali je njegova misao presla uska ogranicenja trodimenzionalne egzistencije i ovaplotila se u onostranom.

Vuk Jeremic je Veliki Vitez meta-kosmickog politicko-pravnog promisljanja. Njegove britke misli cepaju nama poznate dimenzije i prevazilaze Saznajno. One lagano odlaze u posetu Beskraju i odatle se vracaju u formi Odbljeska Jedinog Savrsenstva. Svaka Jeremiceva misao zapravo je suma Kosmosova, sazetak Univerzuma u svoj njegovoj ukupnosti. Crne rupe nisu nista drugo do mesta na kojima Vaseljena zastane da razume Jeremicevo sveobuhvatlje, koje je dublje i beskrajnije od Kosmosa samog.

Ko razume Jeremica, taj je spoznao Univerzum. Ko prodre u bitak Jeremiceve logike penetrirao je u Tajnu Pocetka Svega.

Jednom od Jeremica porodjena, taktika i strategija postaju ritam kojim Kosmos dise. Zbog same velicine Kosmosa, nekada se obicnom coveku cini da realizacija Njegovih planova i strategija traje hiljadama godina. Samo prosveceni razumeju da se tu radi o besplatnom treptaju u beskonacnosti vremena i boga. Treba znati: Vreme, bog otac i Jeremiceve promisli cine tri gradivne tvari od koje nastaje najpre smisao a iz smisla i vecnost.

Mnogi su nesvesni da samo u najmanjem prasnjavom budzaku kognitivnog, u poslednjem sobichku uma Vuka Jeremica spavaju neverovatne ii neopisive tajne za kojima zudi Univerzum. On zna i kako je nastao sam Bog, po kojem je sve stvoreno. Sve je ovo beznacajno u poredjenju sa ostatkom intelektualnog supra-blaga koje u svom svojem obilju Vuk Jeremic proliva po nama, nedostojnima.

Sveti je to Covek za kojeg je politka tek usputna stanica na njegovoj ekskurziji u Filozofiju. U Vecnost. Umesto sto ga napadamo i ometamo trebalo bi da se shvatimo srecnicima i iskoristiti Jeremicevo prisustvo na zemlji i pokusamo da pazljivim studiranjem Jeremiceve misaone arhitekture razumemo bezgranicnost kosmosa. Svemir nam dade prozor da u njegovu dusu pogledamo, iskoristimo to!

Pred nasim se ocima odvija bitka razmere koju kosmos svedoci jednom u milion eona. Na jednoj strani stoje Vecnost, Svetlost i Misao Vuka Jeremica naoruzanim macem vanvremenlja i sititom beskraja. Na drugoj su Beda, Jad i MSP naoruzani mislju da 100, 500 ili 1000 godina predstavljaju bilo sta iole signifikantno za Garnituru Sverazumlja na koju su se namerili.

Treba dakle biti strpljiv. Marljivo raditi i biti strpljiv. Sacekati strpljivo koji milenijum, ili dva, i Nas Trenutak. Onaj trenutak kada ce sve ovo sto nam se danas cini nerazumljivim zasjati u gloriji i procistiti Srbiju i Vasionu i uciniti je jos jednom Domom Istine. A taj milenijum je tu. Takoreci iza ugla kosmosa. Samo strpljivo! Evo ga!

U Latkovcima, Zupa Aleksandrovacka,

30. jula 2010. godine

 

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bocvena bocvena 13:38 31.07.2010

Šta znači

minuskulni?
Mislim, ne bih da propustim puno značenje mudrosti ministra Jeremića.
Bili Piton Bili Piton 13:48 31.07.2010

Re: Šta znači

bocvena
minuskulni?
Mislim, ne bih da propustim puno značenje mudrosti ministra Jeremića.


miniscule - very small

a minuscule ne znam
gedza.73 gedza.73 13:38 31.07.2010

2.

AuU, od ovoga može da se rikne.
joseywales joseywales 20:32 31.07.2010

Re: 2.

gedza.73
AuU, od ovoga može da se rikne.


cult cult 13:38 31.07.2010

auhhh

Crne rupe nisu nista drugo do mesta na kojima Vaseljena zastane da razume Jeremicevo sveobuhvatlje, koje je dublje i beskrajnije od Kosmosa samog.

zadivljen!
sesili sesili 13:46 31.07.2010

Ja moram

da čekam Onaj trenutak - da mi sve nerazumljivo zasija!
mlekac mlekac 14:52 31.07.2010

Ne volim kad neko trpa mnogo tudjica...

Al' preporukica, iako nisam procitala do kraja i pocetak je bio dovoljan da se slatko nasmejem!
AlexDunja AlexDunja 14:54 31.07.2010

:))

stvarno ne znam kako
te nije mrzelo da kucaš toliki text...

alli naslov je briljantan.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:38 31.07.2010

dzeremic

Nema veze, taj ministar je toliko jadan, kao i ministarstvo, bilo koje, da mi se ne isplati ni komentar da ostavim

Sjajan tekst Tibore, kao i uvek.

1odnas 1odnas 15:47 31.07.2010

da, da

Genijalstina
kukusigameni kukusigameni 16:06 31.07.2010

NASA

Sledeci space shuttle treba da dobije ime Wolf Jeremiah shuttle.

Bravo za tekst.
Bravo!
sentinel26 sentinel26 16:42 31.07.2010

Rokada

Ja mislim da je moguće da dodje do rokade.

Da na mjesto Jeremića dodje Zorica Tomić (sa stanom od 7.000 Eura ) iz Pariza a da njeno mjesto zauzme Vuk i da brani i čuva kulturne vrijednosti kao što je sačuvao "Srce Srbije".

Unfuckable Unfuckable 13:11 01.08.2010

Re: Rokada

sentinel26 sentinel26 19:24 01.08.2010

Re: Rokada

Unfuckable
evo malo Zorice Tomić


Prema ovom tekstu ona je razrešena samo jedne funkcije (predsednice Komisije ) ali ne i funkcije ambasadora pri UNESKO-u.. ?

Za rokadu sam se šalio, ali veće štete ne bi bilo, rezultati su im slični.
Unfuckable Unfuckable 20:40 01.08.2010

Re: Rokada

ali ne i funkcije ambasadora pri UNESKO-u.. ?

pa eto pozitivnog primera ukidanja više funkcija!
(smajli koji brzo navlači pancir i šlem i baca se u rov)
angie01 angie01 17:39 31.07.2010

,

cbronson cbronson 18:04 31.07.2010

tj, covece,

tj
Otvoreno pismo minuskulnim neprijateljima filozofsko-politickog i pravnog Diskursa nad Diskursima Vuka ibn Mudrost Al Promisao Jeremica, Ministra inostranih poslova, Filozof-naturalis-a, Kozmo-futurologa extraordnaire i Pretece Misli (sui generis).


koliko markera imas u samo jednoj recenici.
thebee269 thebee269 18:46 31.07.2010

resenje...

jako bih voleo da ponudis neko resenje umesto ovog pljuvanja.
muka mi je vise od tebe i takvih koji kao sve znaju samo nece nikome da kazu, jer zasto bi rekli nesto sto svi vec znaju.
ponudi nesto opipljivo ,resivo ,dobro umesto ovoga sto si napisao.
ne branim Jeremica, ali hocu da znam sta dalje koji je drugi put, nekako niko da se izjasni konkretno.
lako je sedeti i pametovati, dok ti svi aplaudiraju, probaj da resis problem dok te svi pljuju, videces da nije bas lako.
ako nesto cenim kod Jeremica to je da bar nesto pokusava.

a voleo bih isto tako da jednom napises nesto o onima koji nam sve ovo rade i o njihovoj Univerzalnoj, Svemirskoj ,Vaseljenskoj Pravdi koju tako obilato sprovode.
Tibor Jóna Tibor Jóna 21:40 31.07.2010

Re: resenje...

na sve te "dobronamerne" primedbe - tipa udji sine i raznesi, tj udji i promeni imam samo jedno da kazem - Goran Jesic. Udje covek, promeni stvari i ...

...oterala ga bagra cak u daleku (ali prijateljsku) Siriju. Dakle covek je za sve promene nagradjen potpunom marginalizacijom. Sto je, ipak slazem se, znacajno bolje nego sto je Knezevic Goran zavrsio u zatvoru.

I dok imamo sistem u kojem uspesni ljudi kao Jesic zavrsavaju u kaljuzi "demokratske kritike", dotle nesposobnjakovici tipa Ibn Mudrost Jeremic prosperiraju i cvetaju kao nikada do sada...

Savetovati nekom da se ukljuci u srpsku politiku, ovakvu kakva je danas, zapravo je ili poziv na ucesce u kriminalnom preduzecu, ili perfidna navlakusa kako bi se coveka oteralo u zatvor ili mu se kako drugacije napakostilo.

U ostalom, Vuka Jeremica niko nece prebiti zbog toga sto je uradio, dok ljude koji pisu protiv njega - pak hoce. (vidi slucaj Pancic) Prema tome ne vidim nista lagodno u situaciji u kojoj se batinasima i dalje komanduje iz kabineta koji ih usmeravaju na svoje neistomisljenike.

A vama ako je muka, izvolite se ispovracati. Ako bude kvalitetno mozda vas prime u GO DS.


kukusigameni kukusigameni 21:44 31.07.2010

Re: resenje...

Evo, ako zatreba.

man ray loves me man ray loves me 18:51 31.07.2010

putovanje

Sveti je to Covek za kojeg je politka tek usputna stanica na njegovoj ekskurziji u Filozofiju.

Indeed. Posto je shvatio da nema sta da trazi na stanici fizika, uhvatio je autobus za sverc duvana, uspeo da ne sidje na stanici zatvor, e da bi na vreme preseo sa linije jul na liniju ds te nastavio daleko, daleko, preko ujedinjenih nacija do terminusa odbacenih kadrova (let's hope!).
Doctor Wu Doctor Wu 18:53 31.07.2010

Nema veze, zato nasa

ledepe diva Biki Ciki ide u dzunglu sa Darama, Marama i ostalim bubamarama.

Ocekujem da ce gospoda Nikolic i Jovanovic uskoro povesti gradjanske (a kakve druge?) proteste sa ciljem da se zbaci zlocinacki rezim Borisa Tadica, i da ce potpuno razotkriti nacisticku & antiEUropsku politiku zute koljacke bande koja tezi da nase neduzne komsije, Albance, istera sa njihovih vekovnih ognjista. Dosta je bilo zutog terora i oglusavanja o pravedne, dobrocinske & dubokoumne savete nasih prijatelja iz Evropske Unije. Naprednjaci i ledepe, s verom u boga, a do pobede & nezavisnog Kosova.
yngwie92 yngwie92 19:07 31.07.2010

Re: Nema veze, zato nasa

Doctor Wu,
ponekad pomislim da imate nesto pametno da kazete i nazalost, uvijek se prevarim.
Doctor Wu Doctor Wu 19:29 31.07.2010

Re: Nema veze, zato nasa

ponekad pomislim da imate nesto pametno da kazete i nazalost, uvijek se prevarim.

Sta da vam kazem, ne valja kad mislite.
yngwie92 yngwie92 19:31 31.07.2010

Re: Nema veze, zato nasa

Doctor Wu
ponekad pomislim da imate nesto pametno da kazete i nazalost, uvijek se prevarim.

Sta da vam kazem, ne valja kad mislite.


eh pa sada, sta da kazem
sybil sybil 10:03 02.08.2010

Re: Nema veze, zato nasa

eh pa sada, sta da kazem

ma nema veze. Doctor Wu je neko ko je presao iz SPS-a u DS.
docsumann docsumann 19:40 31.07.2010

koji su naši?

Kazezoze Kazezoze 21:29 31.07.2010

gde vodi jeremiceva filozofska misao?

ako temelje dosadasnje apodikticke cinjenice, bazirane na barklijevoj korelativnosti subjekta i objekta, sazmemo kroz jeremicevu odbranu kosovskog ciklusa, dolazimo do saznanja da objekat koji nije opazen nije vise objekat, samim tim "po sebi" izvan saznajuce svesti, stvarnost nije objektivna. izvan svesti nema nikakvih objekata koji mogu biti objekti samo pred subjektom, a ono cega ima izvan saznajuce svesti, jeste tkz. "stvar po sebi" koja je transcendentna (izvan mogucnosti saznanja) a bliska subjektu ili onom sto nalazimo u sebi a zovemo volja i trajanje. kao takva, stvarnost nije materijalna (ili objektivna po sebi) vec je mozemo zvati "duh", u ovom slucaju "duh kosova".
jeremic je jako lepo sazeo skoro 300 godina staru barklijevu teoriju, neosporno dokazanu sa osvrtom na neposredne cinjenice svesti, da "objekt po sebi" nije objekt izvan svesti subjekta ...samim tim izvan svesti nema tkz. "realnog sveta" ovakvog kakvim ga opazamo. to nije hipoteza vec cinjenica, kao sto je primetio jeremic, ona se ne moze negirati jer je zasnovana na najneposrednijem iskustvu koje se tice odnosa ja i spoljnji svet oko mene, i koje dolazi pre i predstavlja uslov svakog moguceg iskustva.
mlekac mlekac 22:13 31.07.2010

Re: gde vodi jeremiceva filozofska misao?

Kazezoze
ako temelje dosadasnje apodikticke cinjenice, bazirane na barklijevoj korelativnosti subjekta i objekta, sazmemo kroz jeremicevu odbranu kosovskog ciklusa, dolazimo do saznanja da objekat koji nije opazen nije vise objekat, samim tim "po sebi" izvan saznajuce svesti, stvarnost nije objektivna. izvan svesti nema nikakvih objekata koji mogu biti objekti samo pred subjektom, a ono cega ima izvan saznajuce svesti, jeste tkz. "stvar po sebi" koja je transcendentna (izvan mogucnosti saznanja) a bliska subjektu ili onom sto nalazimo u sebi a zovemo volja i trajanje. kao takva, stvarnost nije materijalna (ili objektivna po sebi) vec je mozemo zvati "duh", u ovom slucaju "duh kosova".
jeremic je jako lepo sazeo skoro 300 godina staru barklijevu teoriju, neosporno dokazanu sa osvrtom na neposredne cinjenice svesti, da "objekt po sebi" nije objekt izvan svesti subjekta ...samim tim izvan svesti nema tkz. "realnog sveta" ovakvog kakvim ga opazamo. to nije hipoteza vec cinjenica, kao sto je primetio jeremic, ona se ne moze negirati jer je zasnovana na najneposrednijem iskustvu koje se tice odnosa ja i spoljnji svet oko mene, i koje dolazi pre i predstavlja uslov svakog moguceg iskustva.


Divim ti se. Ne da te nije mrzelo da sve procitas, nego si jos i napisao odgovor u istom stilu????
AlexDunja AlexDunja 22:22 31.07.2010

Re: gde vodi jeremiceva filozofska misao?

kao takva, stvarnost nije materijalna (ili objektivna po sebi) vec je mozemo zvati "duh", u ovom slucaju "duh kosova".

e:)))
tako je!
cbronson cbronson 09:15 01.08.2010

Re: gde vodi jeremiceva filozofska misao?

AlexDunja
kao takva, stvarnost nije materijalna (ili objektivna po sebi) vec je mozemo zvati "duh", u ovom slucaju "duh kosova".e:)))tako je!

Јуче ујутру, нешто после три сата, у Пефкохорију, туристичком месту на полуострву Халкидики, недалеко од Солуна у Грчкој, брутално су претучена двојица српских туриста. Београђанин Марко Филиповић (28) и Нишлија Милош Стојановић (28), који је био у друштву девојке, враћали су се из дискотеке када су нападнути у центру места на очиглед више десетина пролазника.

С тешким телесним повредама, Марко Филиповић пребачен је у болницу у Полигиросу, недалеко од Солуна где је збринут, док је Милошу Стојановићу лекарска помоћ пружена у самом Пефкохорију. Јуче око поднева, у телефонском разговору, Милош нам је испричао:

– На путу од дискотеке до апартмана, у ком смо били смештени, зауставили смо аутомобил јер смо видели велику гужву на улици и тротоару. Када смо изашли сазнали смо да су без икаквог повода на неколицину српских младића насрнула петорица Албанаца, који „на црно” раде у местима на Халкидикију. Истога часа када смо изашли из аута и нас су почели да туку, а када смо им пружили отпор, односно почели да се бранимо, њима се придружило још двадесетак особа. Уз узвике и урлике ударали су нас рукама и ногама, а неки од њих имали су и дрвене мотке и палице. Све је трајало само неколико минута и разбежали су се. Добио сам повреде по глави и рукама, али није ништа опасно, превијен сам и све је у реду. Али, Марко је тешко повређен и када је полиција стигла на место где смо нападнути лежао је непомичан. Пребачен је у болницу, где је задржан – рекао нам је Нишлија Милош Стојановић.

Овај млади Нишлија доживео је ново и велико изненађење по повратку из амбуланте, где му је пружена лекарска помоћ и полицијске станице где је саслушан. На паркингу у центру Пефкохорија његов нови аутомобил „ситроен Ц5” био је потпуно демолиран.

– Око пет сати, када сам се вратио у центар места, поред мог возила стајала је полицијска патрола, а окупило се и много знатижељних. Ни ја ни они нису могли да верују својим очима. Од аутомобила није остало ништа. Разлупана су сва стакла, фарови и стоп светла, кров је искривљен, исечене су све четири гуме, а унутрашњост је ножевима или неким другим сечивом и предметима потпуно уништена. Исечена су седишта, сломљен волан, разбијена инструментал табла. Полицајци су само ширили руке и једино што смо могли да сазнамо од њих је да се трага за нападачима.

Милош Стојановић нам је рекао да ће уз помоћ пријатеља, који такође летују на Халкидикију, покушати да пребаци повређеног Марка Филиповића, коме су сломљена ребра, у болницу у Солуну, или за Ниш, а већ је организовао да се шлеп службом његов демолирани аутомобил превезе у Србију. О инциденту, рекао нам је, обавестио је и српски конзулат у Солуну, а грчка полиција била је, каже, веома коректна према њему и осталима, али није знала ко их је напао и тукао.

Тома Тодоровић

објављено: 01/08/2010
AlexDunja AlexDunja 18:33 01.08.2010

Re: gde vodi jeremiceva filozofska misao?

ne razumem?
mene zoveš?
joseywales joseywales 20:41 31.07.2010

U crnim rupama možeš dobro da se zezaš...



...samo je bezveze kad se probudiš.
robylad robylad 09:16 01.08.2010

Pa, dobro bre, Tibore

Gde si ti do sada?
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 10:45 01.08.2010

oooooooooooh...!

Ko razume Jeremica, taj je spoznao Univerzum. Ko prodre u bitak Jeremiceve logike penetrirao je u Tajnu Pocetka Svega.


e Tibi, to je već preteško tražiti...razumeti pretpostavlja znati...ha...

Treba znati: Vreme, bog otac i Jeremiceve promisli cine tri gradivne tvari od koje nastaje najpre smisao a iz smisla i vecnost.

a ovo gore bih SAMOVOLJNO, jeremićevski nego kako, redigovala da ima da bude napisaTo ovako:

Treba znati: Vreme, bog otac i Jeremiceve promisli cine tri gradivne tvari od koje nastaje najpre smisao a iz smisla i vecnost Srbije jer se tamo zaputila i povratka joj nema!

…a mi pusti…raspušteni… ...bole nas da učimo...

a za tekst na ovu žegu

NNN NNN 12:42 01.08.2010

Reče mi žena

da je tekst odlično napisan
filvas filvas 13:19 01.08.2010

Radujmo se...

...sto postoji ovo ostrvo sumnje u Jeremica i na njemu bar jedan jedini preziveli brodolomnik, taj Robinzon Razuma, nestrpljiv da pobaci zigot uzaludne nade i besmislenog dostojanstva, ustreptao od zudnje da sto pre isusi to ustajalo more koje vec ionako previse dugo prekriva plodna vojvodjanska polja. Uzdrhtimo zajedno s njim od uzbudjenja kad po dzepovima prebira seme slobode ciji ohrabrujuci titraji na severu vec mreskaju vode Dunava i Tise.

Radujmo se sto je medju nama ovaj vrli otreznitelj, ovaj vredni rovac koji rano rani i kasno leze. Zajedno s njim pletimo mreze, vezbajmo zamah i bacanje praha, unapred utvrdimo cenu magle, prodajmo muda za bubrege.

Radujmo se kad cujemo prvog petla pravde koji ne kukurice vec klikce i budimo spokojni jer imamo tog prepredenog lisca da nas posavetuje. Sledimo tu lastavicu istine da nam pokaze put na jug gde i pripadamo, i da nas vrati nazad ako poneti nostalgijom zalutamo u tudje krajeve.

I nahranimo Tibora Plemenitu Jonu, i zahvalimo joj se sto nas od Vuka brani.

I zamolimo ga da svoj knjizevni talenat ne arci badava.
1odnas 1odnas 13:43 01.08.2010

Re: Radujmo se...

filvas
...sto postoji ovo ostrvo sumnje u Jeremica i na njemu bar jedan jedini preziveli brodolomnik, taj Robinzon Razuma, nestrpljiv da pobaci zigot uzaludne nade i besmislenog dostojanstva, ustreptao od zudnje da sto pre isusi to ustajalo more koje vec ionako previse dugo prekriva plodna vojvodjanska polja. Uzdrhtimo zajedno s njim od uzbudjenja kad po dzepovima prebira seme slobode ciji ohrabrujuci titraji na severu vec mreskaju vode Dunava i Tise. Radujmo se sto je medju nama ovaj vrli otreznitelj, ovaj vredni rovac koji rano rani i kasno leze. Zajedno s njim pletimo mreze, vezbajmo zamah i bacanje praha, unapred utvrdimo cenu magle, prodajmo muda za bubrege. Radujmo se kad cujemo prvog petla pravde koji ne kukurice vec klikce i budimo spokojni jer imamo tog prepredenog lisca da nas posavetuje. Sledimo tu lastavicu istine da nam pokaze put na jug gde i pripadamo, i da nas vrati nazad ako poneti nostalgijom zalutamo u tudje krajeve.I nahranimo Tibora Plemenitu Jonu, i zahvalimo joj se sto nas od Vuka brani.I zamolimo ga da svoj knjizevni talenat ne arci badava.


Bili jednom ovdje na blogu oni drugi pa onda otisli i kako ja vidim ostali korektori
i uporno koriguju...

ja sam citalac svih vas, nas
prevalenca prevalenca 09:47 03.08.2010

što bismo rekle

ne znaci da ta slozena, obozena i umnozena politika Esencijalnog Smisla i Logike ne donosi Srbiji rezultate iz metadimenzije u kojoj se originalno odmotava


Što bismo rekle mi Kaprikanke koje i postojimo i ne postojimo, odnosno postojimo u multiverzumu snoviđenja/zbilje jednog/drugog tamte/vamtea i komsi/komsaja: SO SAY WE ALL.
Jona, Čarnojevicu 21. veka, vodi nas na Kapriku (ili bar u Banat)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana