Društvo| Lingvistika| Ljudska prava| Politika| Religija

Najteže je biti Srbin

alexlambros RSS / 07.08.2010. u 21:34

AleXandar Lambros

jel sad ok?
jel sad ok?
Muamer Zukorlić, glavni muftija IZuS, pozvao je muslimanske zemlje, na godišnjem skupu Svetske islamske lige u Meki, da izvrše pritisak na Srbiju zbog kršenja nacionalnih i verskih prava Bošnjaka. Krasno.

Mnogo me zabavlja ova vrsta šizofrenije. Eto, sad treba očekivati pritisak zemalja poput Somalije, u kojoj su bili zabranjeni prenosi utakmica sa Svetskog prvenstva u fudbalu jer fudbal nije u duhu islama, ili Irana u kojoj mule trube da žensko bavljenje sportom izaziva zemljotrese, ili samog domaćina skupa, Saudijske Arabije u koju se uvozi belo roblje s Filipina da Saudijci mogu da jebu, pošto ih pre seksa mula venča a posle seksa razvede kako bi sve ostalo u duhu islama.

 

 

Nedavno sam imao prilike da razgovaram s jednom domaćom Mađaricom. Živim u manje više monoetničkoj sredini a stalno slušam o problemima nacionalnih manjina u Srbiji te me je zaista zanimalo da iz prve ruke čujem koji su to problemi s kojima se nacionalne manjine u mojoj zemlji susreću. Ne znam ni za jedan primer zemlje gde je jedna nacionalna manjina, recimo, došla kao gost, i svidelo joj se i nastavila je da dolazi i dolazi u sve većem broju i na kraju domaćina izbacila iz kuće i otela mu je. Ne znam takođe ni za jedan primer zemlje gde pripadnik nacionalne manjine može da se rodi od roditelja pripadnika iste nacionalne manjine, školuje se, živi, radi, stiče i na kraju umre a da nije naučio jezik zemlje u kojoj se kao nacionalna manjina rodio. Takođe, ne znam ni za jedan primer da je neka multietnička zemlja okružena sa bezmalo monoetničkim susedima a da opet svi ti susedi histerično prstom upiru u nju grakćući o pravima manjina. Tek da ne pominjem da ne poznajem nijedan slučaj zemlje koja je genocidom zbrisala čitavu jednu naciju, prošla nekažnjeno, pola veka kasnije dokrajčila tj. proterala ostatak i sad s punim pravom trubi o stanju svoje nacionalne manjine u zemlji nad čijim je narodom počinila nekažnjeni genocid. Na kraju, ne znam ni za jednu zemlju čije se kulturno nasleđe tako besomučno pljačka pod firmom ostvarivanja manjinskih prava.

Daklem, u čem je problem? Pitam lepo simpatičnu zemljakinju Mađaricu, jer bih zaista želeo da znam. Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni i budući zahtevam najviše standarde ljudskih prava za sebe, želim ih i za sve ostale. Slušam?

„Pa, znaš, teško je" - veli.

„Ne znam, nisam nacionalna manjina, makar ne još uvek, ali slušam stalno da je teško i želeo bih da znam. Šta konkretno? Gde, kada, u kojim situacijama osećaš da su tvoja manjinska prava ugrožena? Kakvom si šikaniranju izložena? Koja prava ti se konkretno krše?"

Ne dobih nikakav odgovor.

Ne guzi nas samo onaj koji neće.

Muamer Zukorlić, glavni muftija IZuS, pozvao je muslimanske zemlje, na godišnjem skupu Svetske islamske lige u Meki, da izvrše pritisak na Srbiju zbog kršenja nacionalnih i verskih prava Bošnjaka. Krasno.
Mnogo me zabavlja ova vrsta šizofrenije. Eto, sad treba očekivati pritisak zemalja poput Somalije, u kojoj su bili zabranjeni prenosi utakmica sa Svetskog prvenstva u fudbalu jer fudbal nije u duhu islama, ili Irana u kojoj mule trube da žensko bavljenje sportom izaziva zemljotrese, ili samog domaćina skupa, Saudijske Arabije u koju se uvozi belo roblje s Filipina da Saudijci mogu da jebu, pošto ih pre seksa mula venča a posle seksa razvede kako bi sve ostalo u duhu islama.

Muslimanske zemlje su, inače, svi dobro znamo, zemlje sa najvišim standardima ljudskih prava. Samo recite ... Irak i Iran, Jemen, Katar, Bahrein, Pakistan, Avganistan, Egipat, Sudan, Nigerija, Tadžikistan, Sijera Leone, Turkmenistan, Čad, Oman, Džibuti, Bangladeš ... tako da, budući svojoj zemlji želim samo najbolje, unapred se radujem tom političkom pritisku. Takođe se nadam da će pritisak uroditi plodom i rezultirati zvaničnim uvođenjem šerijata na delu teritorije republike Srbije.

Muamer Zukorlić je moju pažnju privukao još onomad kad se beše uzbudio povodom jednog petparačkog romana tražeći njegovu zabranu a od izdavača ne samo izvinjenje već i pokajanje, naravno, u duhu islama, kako god da se to kod njih izvodi, drugačije se ne računa. Tražiti da se knjige zabrane jer nisu po nečijem ukusu je u duhu najviših demokratskih standarda al eto, ja kad bih zatražio zabranu Korana jer o toj knjizi mislim slično kao ubijeni Teo van Gog, verovatno živu glavu izvukao ne bih od boraca za prava i slobodu.

Najzabavnije od svega je posmatrati kako je javnost prinuđena da se pravi da ne vidi nečije ludilo. Kada je Zukorlić nedavno najavio da će od dnevnog lista „Blic" zatražiti simboličnu naknadu od sto miliona evra zbog objavljivanja fotomontaže u kojoj je prikazan u pravoslavnoj odeždi, svima je bilo jasno da nije sav svoj ali eto, stavi čovek kapu na glavu, ogrne se mantijom i odmah je ugledan, pa su svi morali da peze i leze i povodom slučaja se izražavaju najbiranijim mogućim rečima i formulacijama toliko suptilnim da su na kraju izgubile bilo kakvo značenje.

Držim, inače, da organizovana religija jeste sva o glupim pričama i smešnim šeširima. Ali, uvrediti se za celih 100 miliona evra zbog toga što ste nacrtani s pogrešnim šeširom na glavi?! Budimo iskreni, to je ipak čisto ludilo.

I dozvolite da pitam ... Šta se iz ove uvrede teške 100 miliona evra može da zaključi? Zukorlić je smrtno uvređen zbog toga što je šešir srpski? Je l' to nije pomalo naci? A pomislio bi čovek da ta duhovita razmena šešira pomaže međuverski dijalog. Ali, naravno, svi smo mi nevernici, i ljubav je samo reč i ništa više. Da stvar bude bizarnija, Zukorlićevi preci su, gotovo izvesno nosili opanke i šajkaču.

I tako, dok Austrija, zemlja ipak nešto poznatija po ljudskim pravima od Somalije, odbija da finansira odvojene bukvare za muslimane, Srbe i Hrvate jer zna da je to isti jezik i ne zanima ih da bacaju pare na jugo šizofreniju, država Srbija troši novce da se sedmica prevede na tjedan a lično u osobno.

Konačno, šta mu dođe bošnjački kulturni identitet? Tečno govorim bošnjački a nisam išao ni na jedan jedini čas bošnjačkog a pri tom nisam ni nikakav lingvistički genije, tako da mi je to ludilo jasno. Ali, dalje?

Mogu li se ovi novokomponovani identiteti definisati s nekim pozitivnim predznakom ili je to nemoguće učiniti bez negacije srpskog? Jer, žao mi je, ali činjenice su neumoljive - maznuli ste nam jezik i sada se lomatate da ga iskerefečite koliko možete zašta je najjadniji primer crnogorski. Manastiri u BJRM u koje se MPC useljava su srpski, Meša Selimović i Njegoš su pisali na srpskom, Tesla i Ruđer Bošković su Srbi, a to je i Ivan Gundulić.

Nemam nikakav problem da svako sebe naziva kako mu volja i jezik kojim govori zove kako hoće i moli se kome god veruje da mu pomaže. Ali imam problem da me stalno pljačkaju i uz to još i maltretiraju i lažno svedoče. I još da ćutim da se ne uvrede.

Ma važi ...

 

 

 



Komentari (188)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

looping looping 21:44 07.08.2010

Svaka cast

za tekst!
011-495 011-495 21:55 07.08.2010

U ruskom

jeziku ima rec "наболело", nisam siguran koji je pandan u srpskom ali rec oznacava kada vas nesto dugo tisti i dodje do kraja.
Slazem se u potpunosti.
Nazalost najnedemokratskije zemlje i njihovi gradjani koji su pobegli iz njih, iz sve snage koriste tekovine demokratije koja je odavno postala parodija na samu sebe.
Preporuka
dragan7557 dragan7557 11:46 08.08.2010

Re: Alo bre,

Najteže je biti Srbin

ne preteruj!

cerski
elis elis 21:57 07.08.2010

Istorija kao album sa sličicama...

Ne znam ni za jedan primer zemlje gde je jedna nacionalna manjina, recimo, došla kao gost, i svidelo joj se i nastavila je da dolazi i dolazi u sve većem broju i na kraju domaćina izbacila iz kuće i otela mu je.


Zukorlića smatram opasnom i zloćudnom pojavom, koja zloupotrebljava stanje u kojem se nalazi njegova država, kao što zloupotrebljava, i to na jedan osobito mračan i nekrofilan način, recentnu istoriju Srbije i njenog najbližeg okruženja.
No, ipak ti moram skrenuti pažnju da zemlje u kojima je dolazeća manjina istisnula domicilnu većinu ipak postoje. Čak i na ovim prostorima. Izuzev ako nećemo stati na stanovište da su Sloveni sa svojim južnim ograncima narod najstariji. Naravno, ovim se ne može niti sme opravdavati bilo kakvo današnje političko i demografsko činodjstvovanje u cilju otimanja teritorije, ali čisto da se zna da nije uvek mudro govoriti iz pozicije moralne neupitnosti, pogotovo kada ta moralna neupitnost u stvari i ne postoji.
sesili sesili 21:59 07.08.2010

Alexandre

za tekst i preporuka!
omega68 omega68 22:25 07.08.2010

Re: Alexandre

u pitanju je vera
Srbe doživljavaju kao pravoslavce koje treba prevesti ili u katolike ili u muslimane, iako je mnogo Srba ateista
Kroz našu istoriju se , zato, rodila poslovica:
Na muci se poznaju junaci
wukadin wukadin 13:19 09.08.2010

Re: Alexandre

sesili
za tekst i preporuka!


Ja cu da se klanjam tek kad vidim jos jedan tekst u E-novinama.
Ako ne spavaju, prijavice ponovo "fasizam na blogu B92"
Oljacat Oljacat 22:13 07.08.2010

Teško je , zaista

Najbolji opis stanja Bošnjaka dala je jedna dama iz Novog Pazara, iz neke NVO, gostovala je u kažiprstu, i zaista me je oduševila svojim komentarima, pogotovu onim u kojima je eksplicitno izjavila da naša vlada ne voli ni svoje Srbe, pa kako će ostale voleti...
No da ne iskačem,
Ne guzi nas samo onaj koji neće

Antologijska rečenica!
Samo da dodam, čak ni pare ne zaradismo u tom poštenom poslu.
supracorona supracorona 22:29 07.08.2010

Re: Teško je , zaista

Oljacat
... da naša vlada ne voli ni svoje Srbe, pa kako će ostale voleti...

Pa, šta je tu neobično?

Naša Vlada (ne samo Vlada, već svi subjekti na položaju) vole samo sebe i firca im se za Srbe - važno je samo da ih dlan zas(v)rbi.

Više puta sam sličnu ili istu konstataciju primetio u hrvatskim i BiH medijima, te po forumima i blogovima - "kako vlast u Srbiji ne haje mnogo za svoj narod" itd. Vrlo često koriste termin "glupi Srbi"

Dakle, drugi nas tako doživljavaju, jer smo svojim poltronstvom sami to dozvolili!

Oljacat
Ne guzi nas samo onaj koji neće

Lako se (na)guzi onaj koji se sam natrti!



P.S.
U pogledu istog jezika ... umesto komentara, eno linka na mom profilu.
blogovatelj blogovatelj 00:32 08.08.2010

Re: Teško je , zaista

No da ne iskačem,
Ne guzi nas samo onaj koji neće


Ima poslovica koja opisuje ovo stanje a glasi

Na siroče i zec šilji qrac.

To je nama naša borba dala.
Sad ćutite i plivajte.
omega68 omega68 10:31 08.08.2010

Re: Teško je , zaista

Ne guzi nas samo onaj koji

žuri na autobus
borislavadespic borislavadespic 18:14 10.08.2010

Re: Teško je , zaista

Ендемски врт

Живим, тако, свој мањински живот, све се нешто преклапам и уклапам, ал никако да ми одреде проценат и никако да ме институционализују. Да ми је да некако дођем до Ностарадамуса Миленијума и убацим у акваријум једну кутијицу на којој пише концензус и једну на којој пише цензус, па да видим шта ће ми прорећи бесполни Пол. Ја сам, Поле, угрожена врста! Ендемска сорта! И цела је Србија ендемски врт. Све ендем до екцема et vice versa. Пролазе дани, стигло пролеће, завршио се избор за националне савете, прошла и Фарма, прошао Мондијал, а ја и даље певам Give me freedom.

Стварно ми није лако. Гледам како Чеда гостује на митингу код Зукија, па ми све нешто криво што се серија ближи крају. Буним се што је сценарист збрзао, па се брзо сетим да вероватно није крив, него су заказали спонзори. А онда ми ни то није довољно, него гунђам како нешто није у реду са режијом: као манипулисано биће, треба да не знам да су Зуки и Чеда на истој страни и да су им кесе сестре. Треба да их перципирам као чоколаду и чипс, а не као чипс са укусом чоколаде. Евентуално је неки десни поштењачина требало да подсети индоктирирану србијанску јавност да је све то из истог врта, а ја да му не верујем, да попсујем тога што му даде слободу да спаја неспојиво.
Гунђам ли гунђам, али се не чудим што се Чеда не згражава над говором мржње у најужем смислу, не чудим се ни што ватрено брани ратно хушкање, него ми чудан онај свет што и Чеди аплаудира јер би по дифолту би требало да му звижди и да га јајима гађа. Зукијева циљна група по дефиницији очима не треба да може да види писмејкере, а Чеда добио – аплауз. Ту, у сред изнајмљеног на Пинку термина, ставим прст на чело: морам да скренем пажњу јавности нечим што ће изазвати сажаљење.

Да тражим људско право – неће ми проћи. А Милино?
Гледам Милине папучице – то више не мами сузе јер по граду много куца хода са ципелицама. Гледам тиркизног Леона – нико није тражио да се заштите права Фармине краве и козе, вукли су прасиће као да су од пластелина, али нико то није видео јер није важно да ли је угрожен нечији живот колико да ли је угрожен – Милош. Не вреди, не могу да тражим права животиња, ни она више нису важна.
Ишла сам редом све док нисам дошла до Нове Вароши. Да тражим право белоглавог супа? Мислиће да је то због небеског народа исмејаног. Можда ми доделе неку награду за сатиру? Али, не, нема за перформансе!
Заређам и по биљу. Од оморике кренем. Мало и залутам. Пробам да прођем као тартуф, ал и њима пала цена! Пробам да будем градско стабло, да се поплатаним. Пробам и као хибрид, па као генетски модификовано зрно. Па органик, па зелена јабука, па Хасап и најновији ИСО. Босиљак суви у славском колачу – признам на крају и вратим се у свој врт.

А кад сам била мала, била сам већина. То ми нико није тако рекао, али ја сада знам шта сам била. А постериори знам.
Права већине у оно време бејаху била следећа:
Причај искључиво књижевним језиком јер употреба локалног говора изазива подозривост – наглас ће те исмејати, а заувек ћеш угасити с каријером јер се не одричеш порекла, које добро није.
Не говори одакле си ако у некој другој социјалистичкој републици не постоји место са таквим именом. Ако постоји, не одговарај на питање из које си републике да не буде да хоћеш баш то да истакнеш. Ако не постоји, реци да си уз бугарску границу, близу Темишвара, ту код Сегедина; ако си уз Дрину, реци да си уз Дрину, ал немој да кажеш са које стране; ако си са Косова, реци да си са Космета, а ако си из Метохије, опет реци да си са Космета, али да си стварно случајно још увек са Космета и да ћеш убрзо решити тај проблем и населити се на средину између уз Дрине и бугарске границе. Ако си из центра, нагласи да је твоје место родно између Софије и Рима или између Атине и Будимпеште. Солун немој спомињати да не изазовеш негативне асоцијације.
/Има још педесетак оваквих страница./
Ако пролазиш поред Српске фабрике стакла, немој да питаш тату је ли то национализам иначе ћеш добити шамарчину. Ех, моја већинска права, где сте – да сте! Ни у комунизму се није звала друкчије него Српска фабрика стакла, а сада, у овој демократији, у овој врлој транзицији, у овом предивном миленијуму она је Фабрика стакла. Кад сам била већина, бар је Српска фабрика стакла смела да се зове својим именом.


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:13 07.08.2010

Kad smo već kod Zukorlića..

Ipak ću to postaviti kao poseban blog...
vludvig vludvig 22:48 07.08.2010

Re: Kad smo već kod Zukorlića..

Drago je napisao zanimljiv tekst a mene je posebno zaintrigirala jedna rečenica: "Postojao je ipak samo jedan period u kome je imao dobre odnose sa vladom u Beogradu, a to je vrijeme dok je premijer bio Zoran Đinđić. "

Mislim da nije dovoljno samo ovo napisati bez da bude pojašnjeno. Zašto je tada imao dobre odnose? Da li zato što je samo Đinđićeva vlada bila dobra Zukorliću? S obzirom da se Zukorlić često ponaša u svojim izjavama kao siledžija, zanima me zašto je samo u tom periodu imao dobre odnose s vladom u Beogradu.
sentinel26 sentinel26 23:00 07.08.2010

Re: Kad smo već kod Zukorlića..

Drago Kovacevic
VATRU I POŽAR NE POMINJATI BEZ OBZIRA NA NEPRAVDU
....................
obrativši se predsjedniku Srbije Borisu Tadiću poručio „da će cijela zgrada goriti ako većinski stanari žele da zapale jedan stan“. Zgrada bi tu trebala biti Srbija a stan Sandžak..


Gosn Drago, svako dijete znade da je veća šteta ako izgori cijela zgrada nego jedan stan ... To valjda nije sporno...

Šta je to za Srbiju da izgori jedan stan - to očigledno nikome nije zapalo za oko...
Niti se ko zapitao - izvinite a zbog čega treba da izgori taj stan...?

Nepravda (pošljednja koju si tačno opisao ) krši elementarna ljudska i manjinska prava i ona je taj upaljač kojim se pali taj jedan stan...

"Stanari zgrade" i "nastojnik" saglasni sa paljenjem ali nijesu spremni da gutaju dim, pa imaju problem ...

Aida Ćorović je u emisiji "Kažiprst" sve potanko i precizno na razumljivom jeziku objasnila o čemu se tu radi i šta se sve dogadja u Novom Pazaru i okolini, kako se došlo u tu situaciju, kao i ko su nosioci te politike, a ko su neposredni izvodjači radova ...

Žao mi je što je tvoja percepcija o gospodinu Zukorliću na nivou iz-laganja onog generala koji je trabunjao o nekakvom separatizmu u Novom Pazaru i njegovoj navodnoj vezi sa Kosovom, što predstavlja uvredu za sve gradjane toga grada i okoline...

Koliko godina i u čijoj fijoci i iz kojih razloga leži nepovučena "optužnica" i za koja "krivična djela" protiv Sulejmana Ugaljina .. ?

Koliko je bilo oružanih sukoba izmedju pripadnika dvije političke partije čiji vodje sjede zajedno u Vladi Srbije..?

Zašto nije objelodanjeno da li su i kako procesuirani ti slučajevi i iz koje stranke su bili ti ljudi koji su potezali oružje...

Zukorlić neće i ne može da "zapali" ni taj jedan stan, zna se u čijoj je ruci upaljač...

Čudi me da si ti Drago legao na rudu, a šovinistima koji su shvatili da je Zukorlić na listi "za odstrel" se nije ni čuditi, njima ponestaje takve "pucačke" hrane, Kosovo je sada malo dalje nego što je bilo...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:07 07.08.2010

Re: Kad smo već kod Zukorlića..

Čudi me da si ti Drago legao na rudu, a šovinistima koji su shvatili da je Zukorlić na listi "za odstrel" se nije ni čuditi, njima ponestaje takve "pucačke" hrane, Kosovo je sada malo dalje nego što je bilo...

A što ti bolje ne pročitaš tekst...I đe ja to sjedam na rudu..
I ko govori o separatizmu..Ja govorim o nepravdi koja je donesena njegov listi i govorim da je pravo Bošnjaka da konstituišu savjet bez obzira sviđao se on Vladi Srbije..
Ka da si ukoso čitao..
sentinel26 sentinel26 23:18 07.08.2010

Re: Kad smo već kod Zukorlića..

Drago Kovacevic
Čudi me da si ti Drago legao na rudu, a šovinistima koji su shvatili da je Zukorlić na listi "za odstrel" se nije ni čuditi, njima ponestaje takve "pucačke" hrane, Kosovo je sada malo dalje nego što je bilo...

A što ti bolje ne pročitaš tekst...I đe ja to sjedam na rudu..
I ko govori o separatizmu..Ja govorim o nepravdi koja je donesena njegov listi i govorim da je pravo Bošnjaka da konstituišu savjet bez obzira sviđao se on Vladi Srbije..
Ka da si ukoso čitao..


Ja sam čitao iz temena pravouglog trougla po katetama a kosi odgovor po hipotenuzi ćeš dobiti na tvojem blogu..
cbronson cbronson 08:59 08.08.2010

Re: Kad smo već kod Zukorlića..

sentinel26
Kosovo je sada malo dalje nego što je bilo...

vala, kako ste krenuli necete ni vi daleko...
citacete bogumi, sa desna na lijevo...
dr.wagner dr.wagner 22:26 07.08.2010

Poliglot

......večer

-Imate vi sreću što gospodin MZ ne zna čitati sa ljeva na desno ...
... naravno , olakotna okolnost je i što tekst niste napisali na bošnjačkom ,
pa on to jadan ne razumije ....

-U suprotnom , ako mu neko ovo prevede , ne gine vam Fatva ... po ulici ćete
hodati poput Rušdija ... od haustora do haustora ....

-A ovo na kraju , da Srbi i ostali koji govore (gotovo)istim jezikom ... mogu
hrvatski jezik nazivati svojim imenom ..... tu se naravno slažem


Wagner


yugaya yugaya 22:29 07.08.2010

opet vi tamo po Madjarima : )

...pa cisto moram da ilustracije radi okacim grafikon dnevne posecenosti informativnih portala na madjarskom jeziku:

( HÍR TV je nestokao b92 , Népszabadság dnevne novine )

Kuruc.info na engleskom izgleda ovako :

kuruc.info

a prevod linkova sa naslovne strane:

Címlap - naslovna strana
Antimagyarizmus - antimadjarizam
Cigánybűnözés - ciganski zlocin

Extra -
Gazdaság - biznis
Humor
Iwiw
Olvasói levelek - pisma citalaca
Videók
Zsidóbűnözés - jevrejski zlocin



Jel' tamo doli slican Obraz.info ovako popularan ?


EDIT: Inace nisam bas ok sa procenjivanjem stanja prava manjina u bilo kojoj drzavi metodom 'slucajnog uzorka komada jedan'
talicni talicni 22:49 07.08.2010

Najteže je biti Srbin

Ne guzi nas samo onaj koji neće.


Glavno je da ima seksa.

Btw. taj Zukorlic je opicen, ne treba pretjerano obracati paznju na njegova trabunjanja.
libela libela 10:06 08.08.2010

Re: Najteže je biti Srbin

talicni
...
Btw. taj Zukorlic je opicen...

Ali voli modu... i slicne zapadne vrednosti!
Sad ste me podsetili na ovaj stari tekst!
Fensi muftija
maksa83 maksa83 22:52 07.08.2010

kolonizacija

Ne znam ni za jedan primer zemlje gde je jedna nacionalna manjina, recimo, došla kao gost, i svidelo joj se i nastavila je da dolazi i dolazi u sve većem broju i na kraju domaćina izbacila iz kuće i otela mu je.


Severna i (uslovno) Južna Amerika, Australija.

Ne znam takođe ni za jedan primer zemlje gde pripadnik nacionalne manjine može da se rodi od roditelja pripadnika iste nacionalne manjine, školuje se, živi, radi, stiče i na kraju umre a da nije naučio jezik zemlje u kojoj se kao nacionalna manjina rodio.


Nemačka, Austrija.
alexlambros alexlambros 22:56 07.08.2010

Re: kolonizacija

Nemačka


aha
maksa83 maksa83 23:07 07.08.2010

Re: kolonizacija

Nemačka
aha


Ozbiljno. Nije baš masovno, ali se dešava sve više, pogotovo od kad su počeli da pripuštaju Kurde i ine. Ovi (domorodci) nisu srećni zbog toga pošto očekuju od pridošlih da se integrišu u društvo sa svim njegovim obeležjima (jezik, kultura, ponašanje).
Doctor Wu Doctor Wu 23:14 07.08.2010

Re: kolonizacija

(uslovno)

Sto uslovno?
maksa83 maksa83 23:22 07.08.2010

Re: kolonizacija

Doctor Wu
(uslovno)

Sto uslovno?

Pa, pošto južnoamerički indiosi nisu istrebljeni niti su postali manjina, samo su "pretopljeni" prema kalupu osvajača (mislim? priznajem da ne znam demografske detalje, ali tako mi se čini onako odoka). Doduše šareno je - rasna struktura u nekim zemljama (Brazil i Gvajana mi padaju na pamet, kao ono srednjeameričko ostrvlje - Kuba, Džamejka, Haiti, Dominikana i sl. Karibi) jeste vrlo promenjena dovođenjem robova iz Afrike.
natasavb natasavb 23:38 07.08.2010

Re: kolonizacija

maksa83
Nemačka
aha


Ozbiljno. Nije baš masovno, ali se dešava sve više, pogotovo od kad su počeli da pripuštaju Kurde i ine. Ovi (domorodci) nisu srećni zbog toga pošto očekuju od pridošlih da se integrišu u društvo sa svim njegovim obeležjima (jezik, kultura, ponašanje).


mozda se desava da dodju i zive u nemackoj i ne nauce jezik, ali da se skoluju na svom maternjem jeziku i zaposle, a ne nauce nemacki, veoma tesko.
pre nekoliko godina sam upoznala jednu madjaricu iz nekog sela pored kanjize.
bila je 5-6 godina mladja od mene. zavrsila je osnovnu skolu u tom svom selu, srednju u kanjizi i bila je zaposlena, a srpski nije znala.nesto je kao malo razumela, ali nije znala rec da progovori.
maca22 maca22 23:42 07.08.2010

Re: kolonizacija

A jel zavrsila fakultet na svom maternjem jeziku?
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:48 07.08.2010

Re: kolonizacija

maca22
A jel zavrsila fakultet na svom maternjem jeziku?


hmm,ja znam neku koja je pokusala...
natasavb natasavb 23:50 07.08.2010

Re: kolonizacija

maca22
A jel zavrsila fakultet na svom maternjem jeziku?

ona nije studirala uopste, ali znam da studenti u subotici mogu sve ispite da polazu na madjarskom.
mislim da to mogu ustvari na svim fakultetima novosadskog univerziteta.
maksa83 maksa83 23:57 07.08.2010

Re: kolonizacija

mozda se desava da dodju i zive u nemackoj i ne nauce jezik, ali da se skoluju na svom maternjem jeziku i zaposle, a ne nauce nemacki veoma tesko.

To "zaposle" je ključan momenat. Problem domorodaca je kada ovi pridošli odluče da ne rade ništa nego žive od socijalne pomoći i tada apsolutno nemaju potrebu da se integrišu osim da pokupe keš jednom mesečno.

pre nekoliko godina sam upoznala jednu madjaricu iz nekog sela pored kanjize.
bila je 5-6 godina mladja od mene. zavrsila je osnovnu skolu u tom svom selu, srednju u kanjizi i bila je zaposlena, a srpski nije znala.nesto je kao malo razumela, ali nije znala rec da progovori.

Najbolji pregled toga ipak može da ima muškarac koji je bio u R.I.P. JNA. Od petstotinak vojnika u mojoj kasarni (nekad Titov, danas samo Veles) jedini tamo koji nije znao neki "jugoslovneski" jezik je bio Albanac (doduše to se tad zvalo drugačije, bilo manje politički korektno vreme) iz Suve Reke. Zanimljivo, ali on je bio prilično izdvojen od ostalih ... Albanaca koji su se držali u svojim hermetičnim grupicama. Ko je bio u vojsci pre 90-te zna o čemu pričam.
Bili Piton Bili Piton 00:36 08.08.2010

Re: kolonizacija

maksa83
Ko je bio u vojsci pre 90-te zna o čemu pričam.


Mogu da potvrdim, i kod mene je bio jedan Albanac koji stvarno covek nije umeo da bekne ni na kojem drugom jeziku (uz malo truda seticu se i kako se zvao). Doduse, te ostale hermeticne grupice su ga vukle svuda sa sobom, kao maskotu, ali nekako, rekao bih, nevoljno, kao da ga se i sami pomalo stide (doduse, bio je freak, to je tacno).
Doctor Wu Doctor Wu 08:25 08.08.2010

Re: kolonizacija

priznajem da ne znam demografske detalje, ali tako mi se čini onako odoka

Bilo je tu svega, a u zemljama kao Argentina, Urugvaj, Paragvaj skoro 90% stanovnistva je of European descent.
nsarski nsarski 08:47 08.08.2010

Re: kolonizacija

Pa, pošto južnoamerički indiosi nisu istrebljeni niti su postali manjina, samo su "pretopljeni" prema kalupu osvajača (mislim? priznajem da ne znam demografske detalje, ali tako mi se čini onako odoka). Doduše šareno je - rasna struktura u nekim zemljama (Brazil i Gvajana mi padaju na pamet, kao ono srednjeameričko ostrvlje - Kuba, Džamejka, Haiti, Dominikana i sl. Karibi) jeste vrlo promenjena dovođenjem robova iz Afrike.

Pre tri dana su potomci Maja indijanaca u Meksiku trazili da se ukloni spomenik konkvistadoru Fancisku de Monteju koji je nedavno podignut u Meridi (Jukatan). Izmedju 1528 i 1546 Montejo je vodio krvavi rat sa domorocima gde su hiljade poginule.
Detalji se mogu naci u tekstu Mexican city to consider Mayas request to remove monument to conquistadores
maca22 maca22 09:25 08.08.2010

Re: kolonizacija

Doctor Wu
priznajem da ne znam demografske detalje, ali tako mi se čini onako odoka

Bilo je tu svega, a u zemljama kao Argentina, Urugvaj, Paragvaj skoro 90% stanovnistva je of European descent.

Ispravka, Pragavaj nije na ovom spisku.
deset_slukom deset_slukom 10:04 08.08.2010

Re: kolonizacija

Već samo nekritičko prebacivanje da ne znaju "naš" jezik je neka vrsta pritiska, prozivanja. Treba neka napaljena budala (a ima ih) da pročita takvo nešto, i eto ti napada na nekoga ko u autobusu priča mađarski (a dešava se).

Malo je Mađara koji ne govore srpski, makar i loše, makar i s akcentom. Govore onoliko dobro, koliko kontaktiraju sa Srbima, i koliko su talentovani za jezike. Ako neko živi u mađarskom selu, zaboraviće ono srpskog što se uči u školi očas posla.

Da sam Srbin koji kuka nad svojim kulturnim identitetom, više bi me brinuli Srbi koji ne umeju, na maternjem, da izgovore pravilno ni najbedniju suvislu rečenicu. A tek da je napišu?!
Doctor Wu Doctor Wu 10:08 08.08.2010

Re: kolonizacija

Ispravka, Pragavaj nije na ovom spisku.

Dobro, bre, ne moras sad da mi kvaris semu. Mislio sam, na kvarnjaka, da ubacim jos poneku zemlju (Cile, na primer, sa white and white-Amerindian 95.4%, Mapuche 4%, other indigenous groups 0.6%), :).
natasavb natasavb 10:18 08.08.2010

Re: kolonizacija

deset_slukom
Već samo nekritičko prebacivanje da ne znaju "naš" jezik je neka vrsta pritiska, prozivanja. Treba neka napaljena budala (a ima ih) da pročita takvo nešto, i eto ti napada na nekoga ko u autobusu priča mađarski (a dešava se).

masis poentu.
gde si video da im neko to prebacuje?
rec je o tome kako manjine u srbiji imaju sva prava koje jedna manjina treba da ima, a da se i pored toga prica da su im ta prava uskracena.

sto se mene tice, pre nego uletis sa pricom kako iznosim sovinisticko misljenje i ostale tralala price koje se mogu procitati na ovom blogu, da ti kazem da smatram da je veliko bogatsvo znanje svakog jezika.
da sam manjina u nekoj zemlji sigurno je da bih se potrudila da naucim jezik kojim govori vecinsko stanovnistvo, a isto tako da u svom okruzenju imam dosta pripadnika neke manjine,potrudila ih se da naucim njihov jezik.
deset_slukom deset_slukom 10:36 08.08.2010

Re: kolonizacija

natasavb
gde si video da im neko to prebacuje?


Pa eto, i u ovom odgovoru to radiš.

Nisam rekao da je tvoje mišljenje šovinističko, nego da neko s manje obzira može da izvuče šovinistički zaključak.

Lično bih manje prebacivao nešto nekom drugom, više bih obratio pažnju na "svoje", kao što sam već napisao.

Ne verujem da ima mnogo pripadnika manjina koji NAMERNO neće da uče srpski.


natasavb natasavb 10:53 08.08.2010

Re: kolonizacija

Pa eto, i u ovom odgovoru to radiš.

Nisam rekao da je tvoje mišljenje šovinističko, nego da neko s manje obzira može da izvuče šovinistički zaključak.


pa uvek se sve moze protumaciti na razlicite nacine.
eto ti to uporno cinis sa onim sto ja napisem.

Lično bih manje prebacivao nešto nekom drugom, više bih obratio pažnju na "svoje", kao što sam već napisao.


kao prvo konstatacija da nesto jeste tako kako jeste ne znaci automatski i prebacivanje.
a kao drugo to nase obracanje paznje na svoje i logika "daj da prvo ocistim svoje dvoriste" (koju smatram ispravnom), nas je delom dovela do ovakve situacije.
ako ti stalno vices da si los, onda ce i drugi reci:"jeste tako. vidis da i sam to kaze za sebe" i poceti to da zloupotrebljavaju.
ana.antic ana.antic 11:18 08.08.2010

Re: kolonizacija

natasavb

a kao drugo to nase obracanje paznje na svoje i logika "daj da prvo ocistim svoje dvoriste" (koju smatram ispravnom), nas je delom dovela do ovakve situacije.
ako ti stalno vices da si los, onda ce i drugi reci:"jeste tako. vidis da i sam to kaze za sebe" i poceti to da zloupotrebljavaju.


ne bih se slozila. najpre sa konstatacijom da je primat 'ciscenja sopstvenog dvorista' neko narocito zastupljeno uverenje u nas koje nas uvodi u neke probleme. a drugo, samokriticnost je ovde vrlo potcenjena, ali nije tako svugde. mislim da sposobnost sagledavanja sopstvenih gresaka kod normalnih ljudi izaziva postovanje, i uglavnom potice na ljudskiji razgovor. iz licnog iskustva, one koji su u nekom stalnom strahu da im srbiju neko ne uvredi retko ko shvata ozbiljno, narocito u inostranstvu. docim kad ja zakukam na otadzbinu, moji sagovornici uglavnom zauzimaju vrlo umerene stavove.
cbronson cbronson 11:25 08.08.2010

Re: kolonizacija

ne bih se slozila. najpre sa konstatacijom da je primat 'ciscenja sopstvenog dvorista' neko narocito zastupljeno uverenje u nas koje nas uvodi u neke probleme. a drugo, samokriticnost je ovde vrlo potcenjena, ali nije tako svugde. mislim da sposobnost sagledavanja sopstvenih gresaka kod normalnih ljudi izaziva postovanje, i uglavnom potice na ljudskiji razgovor. iz licnog iskustva, one koji su u nekom stalnom strahu da im srbiju neko ne uvredi retko ko shvata ozbiljno, narocito u inostranstvu. docim kad ja zakukam na otadzbinu, moji sagovornici uglavnom zauzimaju vrlo umerene stavove.


ana, vi upornoscu zelite da nadomestite nedostatak argumenata.
ovo je vec ne znam koji post u kojem vi toboze demonstrirate pripadnost srbiji ali ne propustite priliku da tu srbiju svaki put polijete kofom govana.
ako je vec srbija takva kao sto tvrdite, cim prije glede toga uzmite si jednu krpu i sapun pa uradite nesto korisno za sve nas.
ana.antic ana.antic 11:34 08.08.2010

Re: kolonizacija

cbronson


ana, vi upornoscu zelite da nadomestite nedostatak argumenata.
ovo je vec ne znam koji post u kojem vi toboze demonstrirate pripadnost srbiji ali ne propustite priliku da tu srbiju svaki put polijete kofom govana.
ako je vec srbija takva kao sto tvrdite, cim prije glede toga uzmite si jednu krpu i sapun pa uradite nesto korisno za sve nas.


i bas nijedan argument nisam navela, u svim svojim postovima?
ja necu vise da se svadjam na blogu, a vas ton iskljucuje neku drugu vrstu dijaloga. ja bih bas volela da ste vi u pravu, i da je glavni problem ovde sto ja prosipam kofe govana po inace sasvim cool drzavi i drustvu. vidite li vi ikad neke druge probleme, bar truncicu bilo cega sto sam ikad pomenula? ne morate mi odgovoriti, odgovorite sebi.
ono sto ja radim srbiju ionako ne zanima, vise puta je dokazala, na razlicitim nivoima.
moja 'pripadnost srbiji' ne postoji.
cbronson cbronson 11:46 08.08.2010

Re: kolonizacija

moja 'pripadnost srbiji' ne postoji.

to sam zakljucio citajuci prvi vas post na portalu.

vidite li vi ikad neke druge probleme, bar truncicu bilo cega sto sam ikad pomenula? ne morate mi odgovoriti, odgovorite sebi.

sta ste pomenuli? kako je kosovska nezavisnost opravdana i ocekivano zasluzena, da ustase nisu svojevremeno bile na vrhu top liste kao sto je to danas tompson i jos brdo drugih gluposti koje ste nazivali argumentima?

sta vam daje pravo da svoje stavove nazivate argumentovanim?
koje ste dokaze za to ovde izneli?
ana.antic ana.antic 12:00 08.08.2010

Re: kolonizacija

cbronson
moja 'pripadnost srbiji' ne postoji.

to sam zakljucio citajuci prvi vas post na portalu.

vidite li vi ikad neke druge probleme, bar truncicu bilo cega sto sam ikad pomenula? ne morate mi odgovoriti, odgovorite sebi.

sta ste pomenuli? kako je kosovska nezavisnost opravdana i ocekivano zasluzena, da ustase nisu svojevremeno bile na vrhu top liste kao sto je to danas tompson i jos brdo drugih gluposti koje ste nazivali argumentima?

sta vam daje pravo da svoje stavove nazivate argumentovanim?
koje ste dokaze za to ovde izneli?


pa ja sam jos i nesto diskutovala kad sam o tome pricala, navodila neke knjige, istrazivanja, podatke... vas je argument bio od pocetka onaj smajli sto se valja od smeha. mislim, sta je vasa argumentacija, kako vi znate sta je glupost a sta nije? (za ustase stvarno vise nemojte, blamirate se, niste u pravu). to je kod vas neko kosmicko saznanje koje ne treba dokazivati.
i ako je sve to brdo gluposti, zasto me ne zaobidjete? i zasto uvek sa tim licnim uvredama.
natasavb natasavb 12:11 08.08.2010

Re: kolonizacija

ana.antic
a drugo, samokriticnost je ovde vrlo potcenjena, ali nije tako svugde. mislim da sposobnost sagledavanja sopstvenih gresaka kod normalnih ljudi izaziva postovanje, i uglavnom potice na ljudskiji razgovor.


volela bih da mi navedete neki primer iz okruzenja gde je samookritcnost na vecoj ceni nego kod nas.
ako pricamo o poslednjem ratu, mislim da je srbija po tom pitanju mnogo vise (time ne kazem i dovoljno) ucinila u odnosu i na hrvatsku i federaciju bih.
mogu samo da zamislim sta bi se desilo da je ovde za nacionalni praznik proglasen dan kada je proterano, ubijeno i nestalo vise hiljada ljudi,kao sto je slucaj u susednoj nam drzavi.
cbronson cbronson 12:17 08.08.2010

Re: kolonizacija

pa ja sam jos i nesto diskutovala kad sam o tome pricala, navodila neke knjige, istrazivanja, podatke...


knjige, podatke, istrazivanja i sajtove koje su postavljali i stampali oni iz kancelarije pored vase? to je argument? sto se nalazi na web-u? ili je stampano ili ukoriceno? to su vama argumenti?

vas je argument bio od pocetka onaj smajli sto se valja od smeha. mislim, sta je vasa argumentacija, kako vi znate sta je glupost a sta nije? (za ustase stvarno vise nemojte, blamirate se, niste u pravu). to je kod vas neko kosmicko saznanje koje ne treba dokazivati.


jeste, meni je dokazano i nije kosmicko saznanje, to se saznanje nalazi pod zemljom, ne u kosmosu.
ana.antic ana.antic 12:50 08.08.2010

Re: kolonizacija

natasavb


volela bih da mi navedete neki primer iz okruzenja gde je samookritcnost na vecoj ceni nego kod nas.
ako pricamo o poslednjem ratu, mislim da je srbija po tom pitanju mnogo vise (time ne kazem i dovoljno) ucinila u odnosu i na hrvatsku i federaciju bih.
mogu samo da zamislim sta bi se desilo da je ovde za nacionalni praznik proglasen dan kada je proterano, ubijeno i nestalo vise hiljada ljudi,kao sto je slucaj u susednoj nam drzavi.


natasa,
mene zanima sta je to srbija ucinila u ovom smislu sto bi tako znacajno preteklo hrvatsku ili federaciju. cime se srbija istakla? ona rezolucija o srebrenici valjda? to kako se prica o kosovu i albancima, kako se NE prica o predistoriji bombardovanja? ne znam da li postoji ijedna relevantna drzavna figura koja, govoreci o 'nasim' zlocinima, nije zamuljivala, relativizovala, skretala temu, kritikovala okruzenje... postoji grupica na apsolutnim marginama (i ovde na blogu, cim malo nesto progovore, budu izvredjani na pasja kola).
vidim da ste izostavili republiku srpsku, pa bih to narocito da pomenem. ja bih volela da se ovdasnji neki blogeri malo, samo na trenutak, stave u kozu, recimo, bosnjaka (a tek bosnjakinja) koji su do 1992. ziveli u prijedoru, bijeljini, banja luci, i koji, posle svega sto su preziveli za vreme rata od raznih junaka, moraju da gledaju ko sada gazduje njihovim gradovima, i kako se zlocin nagradjuje i 2010. kao i 1993. strasno je to.
i sto se tice hrvatske: meni je gadno to cutanje, i thompson mi je gadan, i ono uklanjanje ploce hrvatske inicijative mladih u kninu... ovde se, medjutim, cesto o 1995. prica kao i o svemu drugom, bez istinske empatije i bez shvatanja kompleksnosti tog problema.
i na kraju, meni se cini da onaj ko zali samo 'nase,' ustvari ne zali nikoga.
a ja u svemu ovom nemam 'svoje' pa mi je malo tesko da raspravljam u tim koordinatama.
vama pozdrav.
cbronson, necemo se mi razumeti.
maca22 maca22 13:08 08.08.2010

Re: kolonizacija

ana.antic

ovde se, medjutim, cesto o 1995. prica kao i o svemu drugom, bez istinske empatije i bez shvatanja kompleksnosti tog problema.
i na kraju, meni se cini da onaj ko zali samo 'nase,' ustvari ne zali nikoga.
a ja u svemu ovom nemam 'svoje' pa mi je malo tesko da raspravljam u tim koordinatama.

Ja se potpuno slažem sa ovim.

A vas lični problem na ovom blogu je što kad se dođe do konkretne teme, vi iste te osobine pokazujete. Bez interesovanja za svu kompleksnost, samo žalite jedne žrtve.
natasavb natasavb 13:13 08.08.2010

Re: kolonizacija

ana.antic
ja bih volela da se ovdasnji neki blogeri malo, samo na trenutak, stave u kozu, recimo, bosnjaka (a tek bosnjakinja) koji su do 1992. ziveli u prijedoru, bijeljini, banja luci, i koji, posle svega sto su preziveli za vreme rata od raznih junaka, moraju da gledaju ko sada gazduje njihovim gradovima, i kako se zlocin nagradjuje i 2010. kao i 1993. strasno je to.

i ja bih volela da se neki stave u kozu srba koji su ostali da zive u sarajevu jer sve ovo sto ste napisali moze da se kaze i za sarajevo i ono sto su srbi preziveli tamo i za vreme i posle rata.
ne pricam o stvarima procitanim na netu i po novinama vec licnom i iskustvu meni bliskih ljudi.
sto se tice zaljanja, licno zalim sve zrtve, bez obzira na cijoj starni i od koga su nastaradli, a isto tako ocekujem i trazim da se svim zlocincima jednako sudi.
ana.antic ana.antic 13:17 08.08.2010

Re: kolonizacija

maca22
ana.antic

ovde se, medjutim, cesto o 1995. prica kao i o svemu drugom, bez istinske empatije i bez shvatanja kompleksnosti tog problema.
i na kraju, meni se cini da onaj ko zali samo 'nase,' ustvari ne zali nikoga.
a ja u svemu ovom nemam 'svoje' pa mi je malo tesko da raspravljam u tim koordinatama.

Ja se potpuno slažem sa ovim.

A vas lični problem na ovom blogu je što kad se dođe do konkretne teme, vi iste te osobine pokazujete. Bez interesovanja za svu kompleksnost, samo žalite jedne žrtve.


da, to se redovno spocitava. samo sto ja mislim da se takav dojam stice zato sto u srbiji zaliti neke zrtve jeste mainstream, a zaliti neke druge skoro pa tabu, vrlo sumnjivo. pa se ovo drugo zaljenje mora konstantno nesto braniti i dokazivati, na njemu insistirati. i samo postojanje tih zrtava se pocesto mora dokazivati. tako da je u pitanju odnos sa sredinom, ja mislim.
a ima veze i to sto sam rodjena i u to vreme zivela u srbiji, pa su neki zlocini cinjeni u moje ime i za njih osecam i moralnu odgovornost, a za neke ne.
ana.antic ana.antic 13:23 08.08.2010

Re: kolonizacija

natasavb

i ja bih volela da se neki stave u kozu srba koji su ostali da zive u sarajevu jer sve ovo sto ste napisali moze da se kaze i za sarajevo i ono sto su srbi preziveli tamo i za vreme i posle rata.
ne pricam o stvarima procitanim na netu i po novinama vec licnom i iskustvu meni bliskih ljudi.


da. sta se jos moze reci za sarajevo?
libela libela 13:23 08.08.2010

Re: kolonizacija

ana.antic
...a zaliti neke druge skoro pa tabu, vrlo sumnjivo.

Ovo se slazem, lako moze da se ostane bez pozicije u NGO sektoru!
maca22 maca22 13:28 08.08.2010

Re: kolonizacija

ana.antic

da, to se redovno spocitava. samo sto ja mislim da se takav dojam stice zato sto ...

Jok. Samo neces da vidis sta radis.
Pa je onda lakse reci da se drugima prividja zbog njihovih problema u glavi. Kako da ne...
ana.antic ana.antic 13:33 08.08.2010

Re: kolonizacija

maca22
ana.antic

da, to se redovno spocitava. samo sto ja mislim da se takav dojam stice zato sto ...

Jok. Samo neces da vidis sta radis.
Pa je onda lakse reci da se drugima prividja zbog njihovih problema u glavi. Kako da ne...


e, sad si mi rekla...
natasavb natasavb 13:39 08.08.2010

Re: kolonizacija

ana.antic
natasavb

i ja bih volela da se neki stave u kozu srba koji su ostali da zive u sarajevu jer sve ovo sto ste napisali moze da se kaze i za sarajevo i ono sto su srbi preziveli tamo i za vreme i posle rata.
ne pricam o stvarima procitanim na netu i po novinama vec licnom i iskustvu meni bliskih ljudi.


da. sta se jos moze reci za sarajevo?

zaivis sta te zanima.
pricu o spoljnoj opsadi sarajeva svi smo culi milion puta i ako te to zanima, nadji negde drugo na netu.
ako te zaniam nesto o tome kako su srbi, a i neki hrvati ziveli za vreme i posle rata u sarajevu, to mogu da ti kazem.
cbronson cbronson 13:53 08.08.2010

Re: kolonizacija

ovakvu upornost jos nisam video, vidi se da je bik u horoskopu...

bas ovih dana je obelezena 65. godisnjica od kada je bacena atomska bomba na hirosimu i tek sada je, po prvi put od 1945. godine, americka administracija imala svog predstavnika medju zvanicama, ambasadora, cini mi se.

americka administracija je, dakle, 65 godina smatrala da je hirosima adekvatan odgovor za perl harbur i jos neke japanske zlocine nad amerikancima i da moze da zali svoje postradale a da istovremeno ne pokazuje empatiju prema onima koji su stradali od njihove ruke.

jedan japanski zvanicnik je prilikom obelezavanja godisnjice izjavio, izmedju ostalog, da je sa ove istorijske distance i obaveza japana da bombardovanje obelezava kao opomenu celom svetu.

na ovim prostorima, koji takodje pripadaju svetu, niko u okruzenju do dana danasnjeg nije pokazao empatiju za postradale srbe do 1945. godine, i ne samo to, nego se to stradanje i ponovilo, opet od strane onih koji su zlocine i prvi put pocinili i nikada za ovih 65 godina nisu javno iskazali empatiju za postradale pripadnike srpskog naroda.

u tom slucaju, molim lepo, nemojte nas ometati dok zalimo svoje zrtve. to je krajnje nekulturno i nehumano, nije ljudski.
ana.antic ana.antic 14:13 08.08.2010

Re: kolonizacija

natasavb
ana.antic
natasavb

i ja bih volela da se neki stave u kozu srba koji su ostali da zive u sarajevu jer sve ovo sto ste napisali moze da se kaze i za sarajevo i ono sto su srbi preziveli tamo i za vreme i posle rata.
ne pricam o stvarima procitanim na netu i po novinama vec licnom i iskustvu meni bliskih ljudi.


da. sta se jos moze reci za sarajevo?

zaivis sta te zanima.
pricu o spoljnoj opsadi sarajeva svi smo culi milion puta i ako te to zanima, nadji negde drugo na netu.
ako te zaniam nesto o tome kako su srbi, a i neki hrvati ziveli za vreme i posle rata u sarajevu, to mogu da ti kazem.


ne razumem zasto od tebe ne bih mogla da cujem obe price, kad vec pominjemo sarajevo. izgleda da neki misle da se one iskljucuju, a jedna drugoj su kontekst.
i drugo, moje zanimanje za opsadu sarajeva proistice iz toga sto je zemlja cija sam drzavljanka odigrala kljucnu ulogu u organizaciji i odrzavanju te opsade, i vojno i finansijski i ideoloski, ako hoces. pa kako ja ipak i uprkos svemu jos uvek zelim dobro toj zemlji, u kojoj mi zive roditelji i mnogi dragi ljudi, mislim da je izuzetno stetno i opasno sto se nije ucinio jasan otklon od takve politike, jer ucesce jedne drzave u jednom takvom zlu (ne mislim samo na sarajevo) neizbezno ostavlja posledice po samu tu drzavu i sve njene gradjane. posledice tih politickih kontinuiteta i neutvrdjenih odgovornosti, kao i neiskazane empatije, osecamo vec dugo.
cbronson cbronson 14:22 08.08.2010

Re: kolonizacija

i drugo, moje zanimanje za opsadu sarajeva proistice iz toga sto je zemlja cija sam drzavljanka odigrala kljucnu ulogu u organizaciji i odrzavanju te opsade, i vojno i finansijski i ideoloski, ako hoces. pa kako ja ipak i uprkos svemu jos uvek zelim dobro toj zemlji,


... polices je jos jednom kofom, za svaki slucaj.
natasavb natasavb 14:43 08.08.2010

Re: kolonizacija

ne razumem zasto od tebe ne bih mogla da cujem obe price, kad vec pominjemo sarajevo. izgleda da neki misle da se one iskljucuju, a jedna drugoj su kontekst.

ne citas pazljivo moje komentare.
napisala sam ti lepo da prica o opsadi sarajeva ima veoma mnogo i da nema potrebe da ja o tome pricam.
mogu ti ispricati licnu pricu o mom susretu sa jednom muslimankom na grbavici (koja je bila pod srpskom kontrolom) '94.godine, a desio se isti dana kad je moja tetka presla preko mosta koji je otvoren mesec dana ranije i ispricala nam sta je sve dozivela tamo za to vreme.

sestra i ja smo se popele na poslednji sprat solitera i gledale sa prozora stubista prema gradu. ta zena je izasla iz svog stana i pitala nas sta tu radimo. na nas odgovor da gledamo grad osula je najstrasniju paljbu na srbe.rekla kako je tamo u gradu kultura i civilizacija, a kako su tu na grbavici sve divljaci itd.
da je kojim slucajem nesto slicno moja tetka uradila u muslimanskom delu, ne bi sutrasnji dan docekala ziva. nju su i bez toga zvali i pretili joj da ce je zaklati, a sa ostalim srbima nije smela na ulici da stane i pozdravi se jer su odmah bili optuzivani da nesto petljaju i odvodjeni u zatvore, vecinom privatne, kojih je bilo svuda po gradu.

ja za razliku od tebe ne prihvatam to da je neko u moje ime cinio zlocine.
zlocine su na svim stranama cinili pojedinci i ti pojedinci treba za njih da odgovaraju.
deset_slukom deset_slukom 14:51 08.08.2010

Re: kolonizacija

cbronson
americka administracija je, dakle, 65 godina smatrala da je hirosima adekvatan odgovor za perl harbur i jos neke japanske zlocine nad amerikancima i da moze da zali svoje postradale a da istovremeno ne pokazuje empatiju prema onima koji su stradali od njihove ruke.


Ovakav tvoj pogled na taj događaj mi se čini ideološki obojen, i prilično neracionalan. Pa zašto bi bio racionalniji i u vezi proteklih Yu događanja?

Po meni, nije Hirošima bila (samo) kazna za Perl Harbur. U situaciji kada na svakom osvojenom kamenu koji viri iz Pacifika ostaje 20000 mrtvih američkih vojnika, i očigledne spremnosti Japana da se brani dok ne padne i sam carski dvorac, rešenje sa Bombom se čini racionalno. Racionalno čak i po sam Japan.

Naravno, tu su bila deca, žene, stari... Da je rat potrajao još godinu, mnogo više bi ih poginulo. Takođe, tu su naknadne posledice, bolest radijacije... Tada se o tome nije znalo gotovo ništa. Osim toga, ponekad, izbor može biti veoma surov.

I još nešto: Ako mi namaknu neku uniformu i daju pušku u ruke, ja se više ne važim? Želja za životom mi je manja od želje nekog starca, ili žene? Decu ovde ne bih kalkulisao, ona nisu kriva nizašta. Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.
libela libela 15:00 08.08.2010

Re: kolonizacija

deset_slukom

Ovakav tvoj pogled na taj događaj mi se čini ideološki obojen, i prilično neracionalan. Pa zašto bi bio racionalniji i u vezi proteklih Yu događanja?

Po meni, nije Hirošima bila (samo) kazna za Perl Harbur. U situaciji kada na svakom osvojenom kamenu koji viri iz Pacifika ostaje 20000 mrtvih američkih vojnika, i očigledne spremnosti Japana da se brani dok ne padne i sam carski dvorac, rešenje sa Bombom se čini racionalno. Racionalno čak i po sam Japan.

Naravno, tu su bila deca, žene, stari... Da je rat potrajao još godinu, mnogo više bi ih poginulo. Takođe, tu su naknadne posledice, bolest radijacije... Tada se o tome nije znalo gotovo ništa. Osim toga, ponekad, izbor može biti veoma surov.

I još nešto: Ako mi namaknu neku uniformu i daju pušku u ruke, ja se više ne važim? Želja za životom mi je manja od želje nekog starca, ili žene? Decu ovde ne bih kalkulisao, ona nisu kriva nizašta. Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.

yngwie92 yngwie92 15:02 08.08.2010

Re: kolonizacija

deset_slukom
cbronson
americka administracija je, dakle, 65 godina smatrala da je hirosima adekvatan odgovor za perl harbur i jos neke japanske zlocine nad amerikancima i da moze da zali svoje postradale a da istovremeno ne pokazuje empatiju prema onima koji su stradali od njihove ruke.


Ovakav tvoj pogled na taj događaj mi se čini ideološki obojen, i prilično neracionalan. Pa zašto bi bio racionalniji i u vezi proteklih Yu događanja?

Po meni, nije Hirošima bila (samo) kazna za Perl Harbur. U situaciji kada na svakom osvojenom kamenu koji viri iz Pacifika ostaje 20000 mrtvih američkih vojnika, i očigledne spremnosti Japana da se brani dok ne padne i sam carski dvorac, rešenje sa Bombom se čini racionalno. Racionalno čak i po sam Japan.

Naravno, tu su bila deca, žene, stari... Da je rat potrajao još godinu, mnogo više bi ih poginulo. Takođe, tu su naknadne posledice, bolest radijacije... Tada se o tome nije znalo gotovo ništa. Osim toga, ponekad, izbor može biti veoma surov.

I još nešto: Ako mi namaknu neku uniformu i daju pušku u ruke, ja se više ne važim? Želja za životom mi je manja od želje nekog starca, ili žene? Decu ovde ne bih kalkulisao, ona nisu kriva nizašta. Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.


apslotutno se slazem sa ovim komentarom. Hirosima je bolna ali je bila prekretnica za zavrsetak WW II.
ana.antic ana.antic 15:04 08.08.2010

Re: kolonizacija

natasavb
ne razumem zasto od tebe ne bih mogla da cujem obe price, kad vec pominjemo sarajevo. izgleda da neki misle da se one iskljucuju, a jedna drugoj su kontekst.

ne citas pazljivo moje komentare.
napisala sam ti lepo da prica o opsadi sarajeva ima veoma mnogo i da nema potrebe da ja o tome pricam.
mogu ti ispricati licnu pricu o mom susretu sa jednom muslimankom na grbavici (koja je bila pod srpskom kontrolom) '94.godine, a desio se isti dana kad je moja tetka presla preko mosta koji je otvoren mesec dana ranije i ispricala nam sta je sve dozivela tamo za to vreme.

sestra i ja smo se popele na poslednji sprat solitera i gledale sa prozora stubista prema gradu. ta zena je izasla iz svog stana i pitala nas sta tu radimo. na nas odgovor da gledamo grad osula je najstrasniju paljbu na srbe.rekla kako je tamo u gradu kultura i civilizacija, a kako su tu na grbavici sve divljaci itd.
da je kojim slucajem nesto slicno moja tetka uradila u muslimanskom delu, ne bi sutrasnji dan docekala ziva. nju su i bez toga zvali i pretili joj da ce je zaklati, a sa ostalim srbima nije smela na ulici da stane i pozdravi se jer su odmah bili optuzivani da nesto petljaju i odvodjeni u zatvore, vecinom privatne, kojih je bilo svuda po gradu.

ja za razliku od tebe ne prihvatam to da je neko u moje ime cinio zlocine.
zlocine su na svim stranama cinili pojedinci i ti pojedinci treba za njih da odgovaraju.


citam, citam, samo mi je i dalje nejasno zasto si jednu pricu voljna da mi ispricas sama, a po drugu me saljes na internet. ne znam da li je implikacija da se o srbima u sarajevu nedovoljno zna, ali ako jeste, sa njom se uopste ne slazem. i za vreme rata a i posle, i televizijske emisije i novine bile su pune priloga i clanaka o stradanjima srba u opkoljenom sarajevu. secam se da su momo kapor i isidora bjelica narocito insistirali na tome. tako da je informacija o tim zlocinima - sto izmisljenih, sto istinitih - takodje dosta. za to vreme, ko od javnih licnosti uopste u srbiji govori bilo sta smisleno i odgovorno o opsadi sarajeva? ne znam da li me razumes, ali meni je upravo zbog toga vazno da od nekog iz srbije cujem obe te price, a isto tako i misljenje o tome kako se jedna sa drugom povezuju.
ja bih volela da si mogla tu muslimanku iz grbavice tada da pitas o tome kako ona zivi.
cbronson cbronson 15:24 08.08.2010

Re: kolonizacija

deset slukom
Ovakav tvoj pogled na taj događaj mi se čini ideološki obojen, i prilično neracionalan. Pa zašto bi bio racionalniji i u vezi proteklih Yu događanja?


svako ko opravdava bacanje atomske bombe na civile za mene nije pripadnik ljudske vrste.

ti imas veoma ozbiljan problem.
deset_slukom deset_slukom 15:35 08.08.2010

Re: kolonizacija

cbronson
deset slukom
Ovakav tvoj pogled na taj događaj mi se čini ideološki obojen, i prilično neracionalan. Pa zašto bi bio racionalniji i u vezi proteklih Yu događanja?


svako ko opravdava bacanje atomske bombe na civile za mene nije pripadnik ljudske vrste.

ti imas veoma ozbiljan problem.


Očekivao sam demagošku bombu, one mogu da budu gadne.

A u ovoj nema ni dima... Prazna.
maca22 maca22 16:07 08.08.2010

Re: kolonizacija

ana.antic
e, sad si mi rekla...

Jasta. Sad obezvredi komentar koji ti ne odgovara i izmisli kako je dobacivanje.
leeanna leeanna 16:25 08.08.2010

Re: hirošima i nagasaki - opravdanje ?!


deset_slukom
Po meni, nije Hirošima bila (samo) kazna za Perl Harbur. U situaciji kada na svakom osvojenom kamenu koji viri iz Pacifika ostaje 20000 mrtvih američkih vojnika, i očigledne spremnosti Japana da se brani dok ne padne i sam carski dvorac, rešenje sa Bombom se čini racionalno. Racionalno čak i po sam Japan.

odluka da se upotrebi atomsko oružje prilikom bombardovanja hirošime i nagasakija je jedna od najkontroverznijih odluka u vojnoj istoriji. prilikom ovih akcija, odmah je u ništa pretvoreno 110.000 ljudi, 130.000 je ranjeno, a do 1950. je umrlo još 230.000 ljudi od posledica ranjavanja ili ozračenosti.
inače, od tokija, neposredno pre ovog bombardovanja, uglavnom nije ostao ni kamen na kamenu, tako da je priča da bi japan još neko vreme ratovao, malo verovatna. postoji velika izvesnost da je truman naredio ova bombardovanja zbog neposrednog spremanja rusije da objavi rat japanu, pa je postojala bojazan da (rusija) logično prigrabi svoje posleratovsko parče kolača - politički uticaj u ovom delu azije.

Inače, atomsko oružje je u borbi prvi i poslednji put upotrebljeno samo tada.

deset_slukom
Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.


interesantno razmišljanje. ja sam do sada nekako shvatala da su deca - deca, a civilno stanovništvo - civilno stanovništvo, te da kao takvi svi oni nemaju "moje - tvoje" predznak. postoje civilizacijski standardi, elementarna čovečnost i empatija, a čak su se i konvencije koje regulišu pravila ratovanja, potrudile da u rat uvedu standarde čovečnosti, makar i u tragovima.

zato je, najblaže rečeno, veoma interesantno da neko olako opravdava atomsko bombardovanje ljudi, pri čemu su čak i u vojnoj istoriji motivi za to ostali sporni, a nesporna činjenica nesagledive surovosti i razorne moći ovih aktivnosti dovela je do toga da se nikada više ovakve akcije nisu ponovile u narednim ratovima.
deset_slukom deset_slukom 16:41 08.08.2010

Re: kolonizacija

cbronson

svako ko opravdava bacanje atomske bombe na civile za mene nije pripadnik ljudske vrste.


Moram još jednom da prokomentarišem ovo, jer vidim da pljušte preporuke na ovu izjavu.

Dakle, na izbor tipa "Je li bolje da pogine dvesta hiljada civila, ili dva miliona, isto civila?" vi 'ladno kažete "Ma, bolje dva miliona."

Ne znam da li vi znate o čemu se ovde, uopšte, govori? Da je u jednom jedinom bombardovanju Tokija konvencionalnim (zapaljivim) bombama poginulo (izgorelo) više civila nego u Hirošimi?

Reći ćete "to je, isto, bio zločin." Pa naravno da je bio zločin, ali kako bi se, uopšte, mogao taj rat dobiti? Bacanjem cveća?

Nije reč o upotrebi atomske bombe danas, već o onoj situaciji - na celom svetu su postojale dve bombe, ni Amerika ih nije imala više. Ni o posledicama se nije ništa znalo, znali su da će jako da pukne.

Zaista, kada čitam šta ovde neki ljudi pišu, nekada mi se čini... da i sami veruju u to što pišu.
deset_slukom deset_slukom 16:48 08.08.2010

Re: hirošima i nagasaki - opravdanje ?!

leeanna

deset_slukom
Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.


interesantno razmišljanje.


Kako god da si ga shvatila, pogrešno si shvatila. Da ljudi razmišljaju o deci, ratova ne bi bilo.
angie01 angie01 16:55 08.08.2010

Re: hirošima i nagasaki - opravdanje ?!

interesantno razmišljanje. ja sam do sada nekako shvatala da su deca - deca, a civilno stanovništvo - civilno stanovništvo, te da kao takvi svi oni nemaju "moje - tvoje" predznak. postoje civilizacijski standardi, elementarna čovečnost i empatija, a čak su se i konvencije koje regulišu pravila ratovanja, potrudile da u rat uvedu standarde čovečnosti, makar i u tragovima.


koji civilizacijski standardi?

gde su oni primenjivani-u kom ratu? veoma chesto-u kom miru?

standardi chovechnosti su slovo na papiru-u onom uzasu, gde se chovek pretvori u zver-teshko da mogu da funkcionishu,...to shto snimljeni materijali i svedoci pokazuju-je potpuna negacija ljudskosti!


angie01 angie01 16:56 08.08.2010

Re: hirošima i nagasaki - opravdanje ?!

Da ljudi razmišljaju o deci, ratova ne bi bilo.


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cbronson cbronson 16:59 08.08.2010

Re: kolonizacija

Moram još jednom da prokomentarišem ovo, jer vidim da pljušte preporuke na ovu izjavu.


kakve preporuke covece?

o cemu govoris?

mislis da si ti dobio vise preporuka, onda bi bilo u redu ono sto si napisao?

bilo bi u redu baciti atomsku bombu na uplasenu i umornu japansku decu samo ako dobijes vise preporuka?

ovo je tacka na bilo kakav razgovor sa tobom na ovom portalu.
angie01 angie01 17:06 08.08.2010

Re: kolonizacija

pricu o spoljnoj opsadi sarajeva


zar to nije kljuchni detalj- karadzic sa snajperistima igra smrtonosne igrice nad opkoljenim stanovnishtvom, dolaze mu razni gosti gore-on nudi da svako proba da nishani i puca, da vide, kako je to jednostavno i zanimljivo! A posle, na putu do raznja i rakije, jer gostoljubiv je to chovek, recituje one svoje nebuloze!

ako te zaniam nesto o tome kako su srbi, a i neki hrvati ziveli za vreme i posle rata u sarajevu,


mene zanima kako su ljudi-razni, svi-bez obzira na nacionalnost!

u odnosu na to- imam priche ljudi koji sada zive u Torontu- Srbi, koji velicaju mladica i karadzica-vecina njih se nikada nije vratila u Sarajevo- ni turistichki i muslimane, koji su jedva zivi izashli-obichno bez celih porodica!
deset_slukom deset_slukom 17:39 08.08.2010

Re: kolonizacija

cbronson

mislis da si ti dobio vise preporuka, onda bi bilo u redu ono sto si napisao?

bilo bi u redu baciti atomsku bombu na uplasenu i umornu japansku decu samo ako dobijes vise preporuka?



Izgleda da je moja napomena o praznoj demagoškoj bombi upalila... Prevazišao si sam sebe. Ovo je maestralno!

Što se razgovora tiče, slažem se.

libela libela 17:45 08.08.2010

Re: kolonizacija

deset_slukom

Ne znam da li vi znate o čemu se ovde, uopšte, govori? Da je u jednom jedinom bombardovanju Tokija konvencionalnim (zapaljivim) bombama poginulo (izgorelo) više civila nego u Hirošimi?


Tako je... ali je od posledica bombardovanja Hirosime umrlo duplo vise ljudi nego prilikom jednog jedinog bombardovanja Tokija. I to polagano... ako racunamo period do 1950. godine.

Kakav ti je stav o smrtnoj kazni? Pretpostavljam afirmativan!
Domazet Domazet 17:52 08.08.2010

A...

yngwie92
deset_slukom
cbronson
americka administracija je, dakle, 65 godina smatrala da je hirosima adekvatan odgovor za perl harbur i jos neke japanske zlocine nad amerikancima i da moze da zali svoje postradale a da istovremeno ne pokazuje empatiju prema onima koji su stradali od njihove ruke.


Ovakav tvoj pogled na taj događaj mi se čini ideološki obojen, i prilično neracionalan. Pa zašto bi bio racionalniji i u vezi proteklih Yu događanja?

Po meni, nije Hirošima bila (samo) kazna za Perl Harbur. U situaciji kada na svakom osvojenom kamenu koji viri iz Pacifika ostaje 20000 mrtvih američkih vojnika, i očigledne spremnosti Japana da se brani dok ne padne i sam carski dvorac, rešenje sa Bombom se čini racionalno. Racionalno čak i po sam Japan.

Naravno, tu su bila deca, žene, stari... Da je rat potrajao još godinu, mnogo više bi ih poginulo. Takođe, tu su naknadne posledice, bolest radijacije... Tada se o tome nije znalo gotovo ništa. Osim toga, ponekad, izbor može biti veoma surov.

I još nešto: Ako mi namaknu neku uniformu i daju pušku u ruke, ja se više ne važim? Želja za životom mi je manja od želje nekog starca, ili žene? Decu ovde ne bih kalkulisao, ona nisu kriva nizašta. Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.


apslotutno se slazem sa ovim komentarom. Hirosima je bolna ali je bila prekretnica za zavrsetak WW II.

...Nagasaki?

Jedan mali detalj iz muzeja u Hiroshimi koji verovatno necu zaboraviti dok sam zhiv. Radi se o dve fotografije koje stoje jedna tik uz drugu. Na jednoj se vide ledja zhene koja lezhi na trbuhu i koja j obuchena u svetli svileni kimono sa crnim cveticima. Druga fotografija je na prvi pogled istovetna, ista ta zhena, u istoj pozi, obuchena na isti nachin. A onda se vidi da je na toj fotografiji zhena naga, tj. nema kimono. A ono shto izgleda kao crni cvetici su zapravo progoretine. Kada je bomba eksplodirala zhena je bila okrenuta mestu eksplozije. Bele povrshine svilenog kimono su reflektovale gotovo svu toplotu koja je do nje stigla. Crni cvetici nisu i toplota je bukvalno progorela put kroz zhenino telo.

Drugi detalj, bomba je eksplodirala na, ako se ne varam, nekoliko desetina metara iznad jedne administrativne zgrade u Hiroshimi. Zgrada je imala kamene stepenice na kojima je, u trenutku eksplozije, neko sedeo. Od eksplozije bombe stepenice su se potpuno istopile u staklastu smesu samo je na mestu gde je taj nesretnik/ca sedeo/la povrshina ostala malo hrapava. Ja sam prvo posmislio da je to sve shto je od nesretnika/ce ostalo. Dok me nisu ispravili i rekli mi da je on/ona potpuno ispario i da je njegova latentna toplota isparavanja lokalno smanjila temperaturu pa se glazura tu nije stvorila...

PS. Za Deset sa lukom,u sukobima na Pacifiku je poginulo 106,207 americhkih vojnika. U istom periodu poginulo je preko 550 000 japanskih civila.

PPS Za sluchaj da neko pomisli da imam neizbalansirani pristup sukobu, za vreme sukoba na Pacifiku Japanci su odgovorni za smrt nekoliko miliona civila. Jedna od zabava japanskih vojnika na Filipinima je bila uprezanje zhena u poodmakloj trudnoci u rala i teranje tih nesretnica da oru sve dok ne pobace...

PPPS Nemci su, u istom periodu, bili odgovorni za smrt nekoliko (bar dve) desetina miliona civila. Atomska bomba (zapravo dve) je ipak bachena na Japan. Rasizam?
yngwie92 yngwie92 18:07 08.08.2010

Re: A...

Domazet
yngwie92
deset_slukom
cbronson
americka administracija je, dakle, 65 godina smatrala da je hirosima adekvatan odgovor za perl harbur i jos neke japanske zlocine nad amerikancima i da moze da zali svoje postradale a da istovremeno ne pokazuje empatiju prema onima koji su stradali od njihove ruke.


Ovakav tvoj pogled na taj događaj mi se čini ideološki obojen, i prilično neracionalan. Pa zašto bi bio racionalniji i u vezi proteklih Yu događanja?

Po meni, nije Hirošima bila (samo) kazna za Perl Harbur. U situaciji kada na svakom osvojenom kamenu koji viri iz Pacifika ostaje 20000 mrtvih američkih vojnika, i očigledne spremnosti Japana da se brani dok ne padne i sam carski dvorac, rešenje sa Bombom se čini racionalno. Racionalno čak i po sam Japan.

Naravno, tu su bila deca, žene, stari... Da je rat potrajao još godinu, mnogo više bi ih poginulo. Takođe, tu su naknadne posledice, bolest radijacije... Tada se o tome nije znalo gotovo ništa. Osim toga, ponekad, izbor može biti veoma surov.

I još nešto: Ako mi namaknu neku uniformu i daju pušku u ruke, ja se više ne važim? Želja za životom mi je manja od želje nekog starca, ili žene? Decu ovde ne bih kalkulisao, ona nisu kriva nizašta. Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.


apslotutno se slazem sa ovim komentarom. Hirosima je bolna ali je bila prekretnica za zavrsetak WW II.

...Nagasaki?

Jedan mali detalj iz muzeja u Hiroshimi koji verovatno necu zaboraviti dok sam zhiv. Radi se o dve fotografije koje stoje jedna tik uz drugu. Na jednoj se vide ledja zhene koja lezhi na trbuhu i koja j obuchena u svetli svileni kimono sa crnim cveticima. Druga fotografija je na prvi pogled istovetna, ista ta zhena, u istoj pozi, obuchena na isti nachin. A onda se vidi da je na toj fotografiji zhena naga, tj. nema kimono. A ono shto izgleda kao crni cvetici su zapravo progoretine. Kada je bomba eksplodirala zhena je bila okrenuta mestu eksplozije. Bele povrshine svilenog kimono su reflektovale gotovo svu toplotu koja je do nje stigla. Crni cvetici nisu i toplota je bukvalno progorela put kroz zhenino telo.

Drugi detalj, bomba je eksplodirala na, ako se ne varam, nekoliko desetina metara iznad jedne administrativne zgrade u Hiroshimi. Zgrada je imala kamene stepenice na kojima je, u trenutku eksplozije, neko sedeo. Od eksplozije bombe stepenice su se potpuno istopile u staklastu smesu samo je na mestu gde je taj nesretnik/ca sedeo/la povrshina ostala malo hrapava. Ja sam prvo posmislio da je to sve shto je od nesretnika/ce ostalo. Dok me nisu ispravili i rekli mi da je on/ona potpuno ispario i da je njegova latentna toplota isparavanja lokalno smanjila temperaturu pa se glazura tu nije stvorila...


osjecam se prozvanim, naravno da nijedna bomba nebi trebala da postoji,
vojske ne bi trebalo da postoje, ja sam za tu opciju, pacifista sam ali
odgovor na upotrebu vojne sile je upotreba isto tako vojne sile.
Danas se ovdje "kao i uvijek" nesto prenemazemo i analiziramo i drzimo do standarda u ratovanjima a meni to sve BZVZ
maksa83 maksa83 18:07 08.08.2010

Re: kolonizacija

Bilo je tu svega, a u zemljama kao Argentina, Urugvaj, Paragvaj skoro 90% stanovnistva je of European descent.

Da, kažem - ne znam precizno, znam da je vrlo šareno, moja vizura je iskrivljena čitanjem Travena (Troza, Bela Ruža, Pobuna Vešanih, General iz Džungle, itd.) in my formative years i odrastanjem sa tri bolivijanca (zvali su se Vojin, Nemanja i Janko ; ) (mešoviti brak). Njihova mama nam je pričala bolivijanske bajke koje su se kod njih prenosile s kolena na koleno još od vremena pre konkvistadora.
Domazet Domazet 18:30 08.08.2010

I treba...

yngwie92


osjecam se prozvanim, naravno da nijedna bomba nebi trebala da postoji,
vojske ne bi trebalo da postoje, ja sam za tu opciju, pacifista sam ali
odgovor na upotrebu vojne sile je upotreba isto tako vojne sile.
Danas se ovdje "kao i uvijek" nesto prenemazemo i analiziramo i drzimo do standarda u ratovanjima a meni to sve BZVZ

...to oko upotrebe vojne sile je sasvim tachno. Muka je u tome shto se 'prihvatljivost' broja civilnih zrtava odredjuje na osnovu lichnih simpatija. Evo, ja sam sasvim siguran da ti lichno mislish da je nedopustivo to shto je u Bosni na 20 000 poginulih srpskih vojnika bilo preko 33 000 poginulih boshnjachkih civila. Ponekad je 1:1.5 nedopustivo dok se za 1:5 mozhe imati razumevanja. Uz opshtecivilizacijske ograde, razume se...
yngwie92 yngwie92 18:41 08.08.2010

Re: I treba... da se dopisujemo

Domazet
yngwie92


osjecam se prozvanim, naravno da nijedna bomba nebi trebala da postoji,
vojske ne bi trebalo da postoje, ja sam za tu opciju, pacifista sam ali
odgovor na upotrebu vojne sile je upotreba isto tako vojne sile.
Danas se ovdje "kao i uvijek" nesto prenemazemo i analiziramo i drzimo do standarda u ratovanjima a meni to sve BZVZ

...to oko upotrebe vojne sile je sasvim tachno. Muka je u tome shto se 'prihvatljivost' broja civilnih zrtava odredjuje na osnovu lichnih simpatija. Evo, ja sam sasvim siguran da ti lichno mislish da je nedopustivo to shto je u Bosni na 20 000 poginulih srpskih vojnika bilo preko 33 000 poginulih boshnjachkih civila. Ponekad je 1:1.5 nedopustivo dok se za 1:5 mozhe imati razumevanja. Uz opshtecivilizacijske ograde, razume se...


simpaticno mi da si me vec okarakterisao sa mojim (ne)uvazavanjem ovog linka.
Sta bih ja sada mogao s tobom da pricam kad vec sve o meni znas, sta bih mogao da napisem kao argument ako ti vec imas odgovor, jer me znas.




Domazet Domazet 18:42 08.08.2010

Redosled ponekad poneshto kazhe...

ana.antic
... tako da je informacija o tim zlocinima - sto izmisljenih, sto istinitih - takodje dosta.

...vidim da se Ugledna Istoricharka buni zbog neizbalansiranosti informacija. Po mom skromnom mishljenju sama je kriva. Ko joj brani da umesto chitanja Kurira i gledanja RTS predje na B92. Nije valjda da joj Maca i natasha ne daju??
deset_slukom deset_slukom 18:44 08.08.2010

Re: A...

Domazet

PS. Za Deset sa lukom,u sukobima na Pacifiku je poginulo 106,207 americhkih vojnika. U istom periodu poginulo je preko 550 000 japanskih civila.

I to pre nego što su i stigli do Japana. Ni američki avioni nisu mogli da bombarduju, dok se nisu dovoljno približili. Rusvaj je tek imao da počne.

Kao, rat bi se, ionako, brzo završio. To naknadno mišljenje, ma čije bilo, ne mora biti ništa vrednije od mojeg: Ako su u nemačkoj, uprkos Drezdenu, borbe vođene do Rajhstaga, potrajalo bi i ovde. Kao da su Japanci manji fanatici od Nemaca?

Što se rasizma tiče, rat sa Nemačkom je već bio završen, Ameri još nisu imali bombu. Koliko ja znam. A možda i ne znam.


yngwie92

Danas se ovdje "kao i uvijek" nesto prenemazemo

U ogromnim količinama. Ispadoh ja zver. I oni naučnici, i ko zna ko još. Ah, pa da - Amerikanci...Verujem da je tada bilo teško doneti odluku, i da su je dobro odmerili. Toliko.
Domazet Domazet 18:47 08.08.2010

Pa nije bash...

yngwie92
Domazet
yngwie92


osjecam se prozvanim, naravno da nijedna bomba nebi trebala da postoji,
vojske ne bi trebalo da postoje, ja sam za tu opciju, pacifista sam ali
odgovor na upotrebu vojne sile je upotreba isto tako vojne sile.
Danas se ovdje "kao i uvijek" nesto prenemazemo i analiziramo i drzimo do standarda u ratovanjima a meni to sve BZVZ

...to oko upotrebe vojne sile je sasvim tachno. Muka je u tome shto se 'prihvatljivost' broja civilnih zrtava odredjuje na osnovu lichnih simpatija. Evo, ja sam sasvim siguran da ti lichno mislish da je nedopustivo to shto je u Bosni na 20 000 poginulih srpskih vojnika bilo preko 33 000 poginulih boshnjachkih civila. Ponekad je 1:1.5 nedopustivo dok se za 1:5 mozhe imati razumevanja. Uz opshtecivilizacijske ograde, razume se...


simpaticno mi da si me vec okarakterisao sa mojim (ne)uvazavanjem ovog linka.
Sta bih ja sada mogao s tobom da pricam kad vec sve o meni znas, sta bih mogao da napisem kao argument ako ti vec imas odgovor, jer me znas.
...da sam te skroz na skroz prochitao. To ti se samo chini, u strahu su velike ochi, nisam imao pojma da (ne)uvazhavash onaj link. (Za)Shto?
leeanna leeanna 18:55 08.08.2010

Re: hirošima i nagasaki - opravdanje ?!

deset_slukom
leeanna

deset_slukom
Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.


interesantno razmišljanje.


Kako god da si ga shvatila, pogrešno si shvatila. Da ljudi razmišljaju o deci, ratova ne bi bilo.


ovaj tvoj odgovor je spin,pa ozbiljnija diskusija gubi smisao.


deset_slukom
Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.


...je tvoja rečenica koju si, opravdavajući atomski napad na japan,napisao u svom prvom komentaru, čime je, između ostalog, izazvana moja reakcija...

... da bi ti meni odgovorio

Da ljudi razmišljaju o deci, ratova ne bi bilo.


... sa čime se ja potpuno slažem, ali pročitaj još jednom svoj prvi komentar o ovoj temi.
Doctor Wu Doctor Wu 18:58 08.08.2010

Re: kolonizacija

maksa83
odrastanjem sa tri bolivijanca (zvali su se Vojin, Nemanja i Janko ; ) (mešoviti brak). Njihova mama nam je pričala bolivijanske bajke koje su se kod njih prenosile s kolena na koleno još od vremena pre konkvistadora.

Eh, zlatne Energoprojektove godine...
maksa83 maksa83 19:06 08.08.2010

Re: kolonizacija

Eh, zlatne Energoprojektove godine...

Zapravo ne, ovo je po potpuno drugoj liniji. Ćerka tadašnjeg bolivijanskog ambasadora upoznala ovde našeg tipa, rodila se ljubav, ostala da živi i tako to...

Inače, najstariji je bio zadojen tvrdim anti-amerikanizmom u vreme kada klinci o tome nisu razmišljali, pogotovo ovde gde je zapadna supkultura servirana šakom i kapom. Ujak mu je nestao na nekom od Pinočeovih stadiona a oni su tada jako dobro znali da iza cele stvari stoje gringo finansijeri i instruktori.
yngwie92 yngwie92 19:21 08.08.2010

Re: Pa nije bash...

Domazet
yngwie92
Domazet
yngwie92




simpaticno mi da si me vec okarakterisao sa mojim (ne)uvazavanjem ovog linka.
Sta bih ja sada mogao s tobom da pricam kad vec sve o meni znas, sta bih mogao da napisem kao argument ako ti vec imas odgovor, jer me znas.
...da sam te skroz na skroz prochitao. To ti se samo chini, u strahu su velike ochi, nisam imao pojma da (ne)uvazhavash onaj link. (Za)Shto?





u fazonu nedjeljne veceri nastavljamo,vidis kao fino kazes To ti se samo chini, rekoh ja da sve znas o meni.
Sto se zrtava tice, ne bih kalkulisao ni 'vako ni tako, nije pristojno i jedna jedina zrtva je bila prevelika.
deset_slukom deset_slukom 19:30 08.08.2010

Re: hirošima i nagasaki - opravdanje ?!

leeanna

deset_slukom
Ali, narodi koji izazivaju ratove moraju da misle i o svojoj deci.


...je tvoja rečenica koju si, opravdavajući atomski napad na japan,napisao u svom prvom komentaru, čime je, između ostalog, izazvana moja reakcija...

... da bi ti meni odgovorio

Da ljudi razmišljaju o deci, ratova ne bi bilo.


... sa čime se ja potpuno slažem, ali pročitaj još jednom svoj prvi komentar o ovoj temi.


Nije mi baš jasno šta ti nije jasno.

Otprilike, samo je red reči promenjen. Evo još jedna varijacija na temu:

Narodi (države, vlasti, vojske,...) ne bi napadali tuđu decu, kada bi računali na to da i njihova sopstvena mogu doći u istu situaciju.

Bilo bi mi draže da ono "opravdavajući atomski napad na Japan" preformulišemo u "opravdavajući što brži i bezbolniji završetak rata". Em tačnije, em lepše zvuči. Inače, citat je iz onog dela gde sam komentarisao razdvajanje po smrti civila i vojnika, kao da vojnici nisu ljudska bića. Ako su agresori, a svojom voljom idu u rat, još da razumem - ali, najčešće nisu.
Doctor Wu Doctor Wu 19:30 08.08.2010

Re: kolonizacija

Inače, najstariji je bio zadojen tvrdim anti-amerikanizmom u vreme kada klinci o tome nisu razmišljali, pogotovo ovde gde je zapadna supkultura servirana šakom i kapom. Teča mu je nestao na nekom od Pinočeovih stadiona a oni su tada jako dobro znali da iza cele stvari stoje gringo finansijeri i instruktori.

Pa, dobro, koliko se kroz maglu secam, znalo se i kod nas. Samo sto je, uprkos svemu, post-watergate USA bila neuporedivo benignija sila nego Reganovsko ili, jos gore, Bushovsko-Clintonovo cudoviste. Pogotovu u to doba je Tito dobijao kredite od Amera i sakom i kapom, tako da je u medijima sve prolazilo samo sa 'drugarskom' kritikom. Koliko se secam, Izabela Aljende je bila cest Titov gost.

Kod nas se tada nije uopste znala ekonomska podloga celog puca (i uloga, na primer, Miltona Friedmana u pomoci uspostavljanju jedne od ekonomski najstabilnijih diktatura u istoriji) i sve se, uglavnom, zavrsavalo na ofucanim i dosadnim komunistickim parolama u NIN-u i Politici (Start je tek kasnije poceo sa ozbiljnijim pokrivanjem spoljne politike). Tadasnji novinari jesu bili pametniji od ove boranije koja danas pise po novinama, ali ne i toliko da su razumevali kako funkcionise ekonomija.
Domazet Domazet 20:08 08.08.2010

Rekao bih da ti nekako...

deset_slukom

Kao, rat bi se, ionako, brzo završio. To naknadno mišljenje, ma čije bilo, ne mora biti ništa vrednije od mojeg: Ako su u nemačkoj, uprkos Drezdenu, borbe vođene do Rajhstaga, potrajalo bi i ovde. Kao da su Japanci manji fanatici od Nemaca?

dajesh svom naknadnom mishljenju vecu tezhinu nego tudjim. Ipak da pokusham da ga uzdrmam. Sasvim je tachno da su Nemci, i poshto je postalo potpuno ochigledno da je slom neizbezhan, nastavili da pruzhaju ochasjnichki otpor, sve do Rajhstaga. Ali samo na istochnom frontu. Na zapadnom je situacija bila sasvim drugachija. Pa je, po meni, taj ochajnichki otpor bio bar podjednako i posledica secanja na ono shto su sami radili koliko i njihovog fanatizma.
Inache, ja lichno mislim da su Japanci bili fanatichniji.

deset_slukom
I to pre nego što su i stigli do Japana. Ni američki avioni nisu mogli da bombarduju, dok se nisu dovoljno približili. Rusvaj je tek imao da počne.

Nije mi sasvim jasno shta ovim hoces da kazhes. Da su Amerikanci reshili da pobiju stotinak hiljada civila da bi sachuvali od potencijalne pogibije mnogo vishe svojih vojnika
(Japoan jes' da nije mnogo veliki ali je ipak veci od pet kamenova). Ili su to odluchili jer su hteloi da sachuvaju od potencijalne pogibije mnogo vishe od pola miliona japanskih civila? Ili jedno i drugo? Pa sad ne znam, mene je samo strah da bi neki srpski shovinista mogao da, sledeci ovu tvoju i Yngweovu logiku, krene da pravda besomuchno srpsko bombardovanje Sarajeva. Shto bi moglo da potrese (sa pravom Yngwea). Jesto ovo shta bi bilo kad bi bilo i znam da sti apsolutno protiv primenjivanja naknadne logike ali rekoh mozhda ti bude jasno shta hocu da kazhem...

deset_slukom
Što se rasizma tiče, rat sa Nemačkom je već bio završen, Ameri još nisu imali bombu. Koliko ja znam. A možda i ne znam.

&
deset_slukom
U ogromnim količinama. Ispadoh ja zver. I oni naučnici, i ko zna ko još. Ah, pa da - Amerikanci...Verujem da je tada bilo teško doneti odluku, i da su je dobro odmerili. Toliko.

Prva atomska bomba je detonirana sredinom jula 1945, dakle poshto je rat sa nemachkom zavrshen. Ja sam oprezan chovek pa sam, ako nisi primetio, upotrebio znak pitanja? Medjutim, kao shto si ti dobro primetio, nije Amerikancima bilo lako doneti takvu odluku. Pa bih rekao da su oni dobrano pre sredine jula razmishljali i razmislili gde prvu bombu dxa upotrebe. Nekako mi neverovatno da je ta odluka doneta tek osamnaestog jula 1945. Neko ti je vec rekao da se radi o jednoj od najkontraverznijih odluka o kojoj se, josh uvek, mnogo diskutuje. Nisam ja prvi koji je postavio pitanje o rasizmu. Ja samo prenosim jedan element pomenute kontraverze.
Vezano za ovo gore, ne pretendujuci da sam znam sve odgovore, ja kada se suochim sa mishljenjima poput tvog i Yngweovog, uvek postavim jedno pitanje, zashto Nagasaki? Da li se mogu nadati da ces bar ti raskinuti sa tradicijom i ponuditi mi odgovor, bojim se da je za Yngwea suvishe kasno da nastavi nedeljno-vechenje caskanje?

E da, za nekog ko je toliko propatio od bezdimnih demagoshkih bombi, sxasvim se lepo koristish istima...
yngwie92 yngwie92 20:24 08.08.2010

Re: Rekao bih da ti nekako...

Domazete,

Ja, Yngwie ne podrzavam bilo koji rat i bilo kakvu vrstu ratovanja.
Ja, Yngwie ne kalkulisem brojem zrtava, i jedna jedina zrtva je prevelika.
Ja, Yngwie ne deklarisem ljude vidjene "mojim ocima".
Ja, Yngwie pokusavam da razumijem svijet oko sebe, kako se ponasaju i kakve su im potrebe, uporedjujuci sa pozitivnim ili negativnim primjerima kojima smo davno dali "definicije".
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:24 08.08.2010

Re: kolonizacija

maksa83
Nemačka
aha


Ozbiljno. Nije baš masovno, ali se dešava sve više, pogotovo od kad su počeli da pripuštaju Kurde i ine. Ovi (domorodci) nisu srećni zbog toga pošto očekuju od pridošlih da se integrišu u društvo sa svim njegovim obeležjima (jezik, kultura, ponašanje).


Pa ni Meksikanci ovde u mom kraju se ne ubise previse od toga da nauce Engleski jezik. Cak se neka halabuka oko togla digla pre par godina, da se manjinama uvede obavezan Engleski jezik, ali se od toga koliko znam odustalo, jer se smatralo za diskriminaciju. Zato na svakom javnom mestu gde se obavljaju administrativni poslovi, ono tipa banke, poste, registracije kola, zajmovi, svuda sluzbenici isture plocicu "Se habla Espanol". Poznavanje Spanskog jezika je obavezna stavka u rezimeu svih koji rade sa strankama, barem u ovim jugozapadnim drzavama.

Meni se desilo da sam usao u meksicki konzulat u Denveru i da niko od sluzbenika koji su bili na salteru nije govorio Engleski, negu su poslali po neku zenu, koja je dosla posle pola sata i jedva je nesto nabadala. Posledica toga je bila da me nisu razumeli da nisam drzavljanin USA i ladno su mi rekli da mi ne treba viza za turisticku posetu, pa sam posle imao silnih problema na granici sa obe imigracione sluzbe.
Doctor Wu Doctor Wu 20:38 08.08.2010

Re: kolonizacija

ali se od toga koliko znam odustalo, jer se smatralo za diskriminaciju. Zato na svakom javnom mestu gde se obavljaju administrativni poslovi, ono tipa banke, poste, registracije kola, zajmovi, svuda sluzbenici isture plocicu "Se habla Espanol". Poznavanje Spanskog jezika je obavezna stavka u rezimeu svih koji rade sa strankama, barem u ovim jugozapadnim drzavama.

Bate, spremi se ti, bice za neku godinu 'Kaljifornija, republjik' ili 'Koljorado radi, Vasington se gradi'.
Domazet Domazet 20:40 08.08.2010

Josh jedna zhrtva demagoshkih bombi...

yngwie92
Domazete,

Ja, Yngwie ne podrzavam bilo koji rat i bilo kakvu vrstu ratovanja.
Ja, Yngwie ne kalkulisem brojem zrtava, i jedna jedina zrtva je prevelika.
Ja, Yngwie ne deklarisem ljude vidjene "mojim ocima".
Ja, Yngwie pokusavam da razumijem svijet oko sebe, kako se ponasaju i kakve su im potrebe, uporedjujuci sa pozitivnim ili negativnim primjerima kojima smo davno dali "definicije".

...ali cuti moglo je i gore. Zamisli da morash da se slazhesh sa razumevanjem iskazanim za raznorazne bolne prekretnice. Pa Blogovski Demagozi bi te zhivog pojeli...
yngwie92 yngwie92 20:48 08.08.2010

Re: Josh jedna zhrtva demagoshkih bombi...

znaci spasen sam, da ne brinem, Domazet mi je rekao da je moglo i gore.
deset_slukom deset_slukom 20:52 08.08.2010

Re: Rekao bih da ti nekako...

Bomba je, koliko se sećam, zaista pravljena "na brzaka". Iz Wikipedije:

"The first nuclear weapon was detonated as a test by the United States at the Trinity site on July 16, 1945."

Domazet
Nije mi sasvim jasno shta ovim hoces da kazhes. Da su Amerikanci reshili da pobiju stotinak hiljada civila da bi sachuvali od potencijalne pogibije mnogo vishe svojih vojnika


Pa da - da su se iskrcali na "kopno", sigurno se ne bi snebivali upotrebe bombardera. Ma kako to tumačili ovi "naši", ali se, očigledno, tada na to drugačije gledalo. Em je već svima bio pun kufer rata...

Domazet
zashto Nagasaki?


Možda sam, u odnosu na današnje mlade, prava riznica znanja, ali moje mišljenje, zaista, nije relevantno. Doduše, imam ga. Nije relevantno ni moje "zalaganje za bombardovanje japanske dece", ali nisam mogao da odolim a da ne odgovorim na paušalne, ideološke ocene.

A demagoška bomba... Verovatno misliš na varijacije na temu dece. Evo kako je došlo do toga: Odvajkada me nerviraju članci, izveštaji, šta god, u kojima se kaže da je poginulo toliko i toliko "žena, dece i staraca". Zapravo, u pitanju je 'vatanje na patetiku. Hteo sam da kažem da je ljudski život isti - bio to muškarac, žena ili starac. Deca su ipak nešto drugo, nisam hteo da ih izjednačim sa ostalima, tražio sam način da ih spomenem, a da me - očigledno prisutni - demagozi ne potkače. Nisam uspeo.
vludvig vludvig 20:56 08.08.2010

Re: kolonizacija

deset_slukom
Po meni, nije Hirošima bila (samo) kazna za Perl Harbur. U situaciji kada na svakom osvojenom kamenu koji viri iz Pacifika ostaje 20000 mrtvih američkih vojnika, i očigledne spremnosti Japana da se brani dok ne padne i sam carski dvorac, rešenje sa Bombom se čini racionalno. Racionalno čak i po sam Japan.Naravno, tu su bila deca, žene, stari... Da je rat potrajao još godinu, mnogo više bi ih poginulo. Takođe, tu su naknadne posledice, bolest radijacije... Tada se o tome nije znalo gotovo ništa. Osim toga, ponekad, izbor može biti veoma surov.


Izgleda da su dobro proračunali, zar ne? Jesi li ti neki geostrateg?
deset_slukom deset_slukom 21:12 08.08.2010

Re: kolonizacija

vludvig
Izgleda da su dobro proračunali, zar ne? Jesi li ti neki geostrateg?


Vidi - ne znam ti ja šta je tu moja ideja, a šta sećanje na dane kada je televizija imala i obrazovne emisije. Kada je (u ona vunena vremena) bila ideološki mnogo manje opterećena nego danas.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana