Biz| Društvo| Gradjanske inicijative| IT| Tehnologija

Predlog nove usluge portala eUprava

Goran Vučković RSS / 20.09.2010. u 02:37

lk1.jpgOvo je još jedan blog o eUpravi i upotrebi lične karte sa čipom u kontekstu infrastrukture "elektronskog identiteta" . Radi se o predlogu eUpravi za uvođenje nove usluge posredovanja u identifikaciji, između organizacija koje nude robu i usluge preko Interneta (nazovimo ih eTrgovci) i njihovih korisnika - fizičkih lica, tj. građana - nazovimo ih mušterije.

U početku sam hteo da napravim kraći post sa ovim predlogom na forumu eUprave, ali sam rešio da ipak napišem blog, pošto mislim da je tema interesantna i "široj javnosti", kao i da se problem koji se rešava, a i samo rešenje, može opisati na popularan način - a da se, kao dodatna korist, osim edukacije, možda dođe do ideja dodatnih načina upotrebe cele stvari, iz raznih tački gledišta čitalaca i komentatora. U tom smislu bih vas pozvao da pročitate ovaj blog i priložite svoje mišljenje o temi.

 

Problem identiteta u eTrgovini

Jedan od ozbiljnih problema sa kojima se elektronska trgovina susreće je i problem provere identiteta i prevara u vezi identiteta. Ovo nije jednosmeran problem, tj. ne samo da se lažne mušterije mogu registrovati kod eTrgovaca sa izmišljenim ili ukradenim ličnim podacima i pokušati da, na primer, koriste ukradene brojeve platnih kartica da dobiju robu ili uslugu - nego je moguće da se lažni eTrgovci pojave i pokušaju prevariti mušterije i pokupiti novac bez isporuke robe ili usluga.

Ovaj drugi slučaj se donekle rešava elektronskim sertifikatima web sajtova (takozvani SSL sertifikati), dok je ovaj prvi uobičajena glavobolja eTrgovaca, pa se, recimo, ovde u Britaniji pojavljuju firme (poput 192.com, URU, Experian) koje nude eTrgovcima verifikaciju identiteta mušterija na bazi upita u razne baze podataka poput baze vozačkih dozvola ili registra korisnika kredita. Pri tome, očigledno, takva šema ne spasava eTrgovce od nekoga ko je, na primer, pokrao bazu ličnih podataka pravih mušterija neke firme.

Uvođenje eID sistema, kao što je u Srbiji lična karta sa čipom, omogućava pouzdanu identifikaciju vlasnika kartice - pošto je, za identifikaciju, potrebno u isto vreme imati karticu u čitaču i znati PIN kojim se aktivira sertifikat za autentikaciju (što dokazuje drugoj strani i da je kartica prisutna, jer samo ona može uraditi operaciju autentikacije, pošto jedina ima ključ - i da je vlasnik prisutan, jer samo on zna PIN).

Dodatni mehanizam "on-line liste povučenih sertifikata" (CRL - certificates revocation list) omogućava da se, u slučaju da lična karta bude izgubljena ili ukradena, ista vrlo brzo može učiniti neupotrebljivom "novom vlasniku" - kartica se praktično oglasi nevažećom svim elektronskim servisima koji uslugu CRL koriste (a trebalo bi da je koriste svi koji rade u on-line režimu).

 

Problemi upotrebe eID

U principu, eID je krajnje efikasno rešenje provere identiteta - međutim, u praksi, stvar se može iskomplikovati na više načina.

Ovde se vraćamo u priču o nepouzdanom trgovcu. Ne samo što neko može pokušati prevaru pretvarajući se da je eTrgovac, nego čak i istinski trgovci mogu, propustima u rešenju komunikacije sa ličnom kartom sa čipom, proizvesti bezbednosne probleme za korisnika kartice ili neadekvatno ili nepravilno izvršiti identifikaciju (tj. autentifikaciju) korisnika i time "otvoriti vrata lopovima". Pri tome, na žalost, srpska lična karta sa čipom ima trenutno nekoliko osobina koje olakšavaju "napad", posebno od strane zlonamernih pojedinaca ili organizacija koje bi se predstavile kao trgovci (više o tome ovde).

Kao dodatna okolnost, roba/usluga može biti takvog tipa gde mušteriji može da odgovara da ne preda sve lične podatke eTrgovcu (npr. prodaja "zabave" i "igračaka" za odrasle, da uzmem jedan konkretan primer), ili da eTrgovac ima zakonsku obavezu da odbije da izvrši uslugu ili proda robu određenim kategorijama, npr. maloletnicima (primer: lutrija, sportske kladionice, prodaja pića, prodaja lovačke municije itd).

U takvoj situaciji, posrednik od poverenja (trusted thrid party) može da bude od izuzetne koristi.

 

Rešenje: ID servis eUprave

Suština predloženog rešenja je da eUprava, ili neka slična organizacija, obezbedi elektronski servis posrednika u identifikaciji - gde bi korisnici identifikaciju ličnom kartom sa čipom vršili uvek u komunikaciji sa sajtom eUprave (tj. tog servisa), tamo dobijali zvaničnu potvrdu ko njihove podatke traži tj. ko je eTrgovac - i bili u mogućnosti da odaberu da eTrgovcu daju jedan od nekolio nivoa detalja ličnih podataka (npr. samo alias, pol i email adresu, ili ime,prezime, pol i email adresu, ili ovo prethodno plus registrovanu poštansku adresu, ili sve prethodno plus datum rođenja, ili sve prethodno plus JMBG).

ID servis bi onda implementirao bezbedno i pouzdano rešenje (u smislu da bi korisnik, na bazi sertifikata web sajta i drugih načina identifikacije znao da je u pitanju eUprava, da bi online CRL servis MUP uvek bio konsultovan da se proveri da li je lična karta oglašena nevažećom, štiteći eTrgovce itd, da bi se korektno implementirao protokol komunikacije web sajta eUprave sa karticom itd). ID servis bi mogao čak čuvati istoriju identifikacije za vlasnika lične karte i čak garantovati arbitražu događaja (tj. da može biti svedok mušteriji ili eTrgovcu da je do posredovanja došlo).

Sam mehanizam komunikacije bi bio na bazi preusmeravanja sa web sajta eTrgovca na web sajt eUprave - slično postupku koji primenjuje npr. PayPal ili Moneybookers. Šematski je rešenje prikazano na slici ispod.


5006780994_ec62b6ba32_z.jpg

 

Na ovom blogu neću ići u detalje rešenja - ali će mi biti zadovoljstvo da dodam koliko god treba detalja ekipi iz RZII, iako pretpostavljam da i oni već imaju dovoljno iskustva da prepoznaju detalje. Meni je ova oblast (integracije na bazi redirekcije ovog tipa, sistemi za proveru identiteta, platni sistemi itd), inače, profesija i dnevni posao.

 

Neki detalji u vezi primene i motivacija za projekat

Pre svega, mislim da RZII može lako ponuditi ovaj servis, jer verujem da njihova oblast delovanja i rešenje koje je već napravljeno (portal eUprava) pokriva praktično 90% onoga što je potrebno za ovo rešenje.

Drugo, ovo nema razloga da ne bude usluga komercijalnog tipa, tj. da eTrgovci koji žele ovu vrstu usluge i ono što ona donosi (jednostavnu integraciju, garantovani identitet, "pregovaranje" sa mušterijom o minimalnom potrebnom nivou ličnih podataka, garantovanje punoletnosti mušterije bez potrebe da se uzimaju podaci od maloletnih lica) - ne pokriju troškove investicije i održavanja potrebne infrastrukture - štaviše, da sufinansiraju (verujem) trenutno uglavnom nedovoljno upotrebljene resurse eUprave - i time smanje opterećenje poreskih obveznika a povećaju efikasnost celog sistema.

Treće, ovo će omogućiti da veći broj trgovaca počne koristiti identifikaciju na bazi lične karte sa čipom (pri tome je, uzgred, ovakvu identifikaciju dovoljno uraditi jednom, pri registraciji kod trgovca - kasnije se može koristiti korisničko ime i lozinka), bez potrebe da ovlada relativno kompleksnom materijom bezbednosti ovakvih sistema - i time poveća korisnost lične karte sa čipom i motiviše vlasnike istih da investiraju 10-15 evra u čitač, koji će im omogućiti da karticu koriste na ovaj način.

Četvrto, specifični eTrgovci, kao što su npr. nacionalna lutrija, sportske kladionice, prodavci alkoholnih pića i druge organizacije koje se tradicionalno smatraju negativnim u odnosu na korist i dobrobit društva bi mogle, ponudom svoje usluge ovog tipa u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, ne samo ostvariti dobit legalnim korišćenjem jednog efikasnog prodajnog kanala (pošto je jedan od problema izdavanja dozvola za eTrgovinu ovakvim organizacijama upravo problem provere identiteta i odbijanja usluge maloletnicima), nego i pomoći razvoj nacionalne infrastrukture za elektronsku identifikaciju - jer, kao što sam rekao u prethodnom blogu, u razvoju ove infrastrukture postoji "mrežni efekat" - broj mušterija zavisi od ponude trgovaca, a ponuda roba i usluga zavisi od očekivanog broja mušterija. Ove organizacije, koje se (donekle nepravedno) smatraju štetnim u društvu, na taj način ulaze u jedan društveno-koristan posao pomoći izgradnje nacionalne infrastrukture, vođene svojim komercijalnim interesima.

Istovremeno, poverenje koje eUprava obezbeđuje građanima (da njihova elektronska identifikacija neće biti zloupotrebljena) postaje katalizator celog procesa.

***

Eto - to je ideja. Biće mi zadovoljstvo da odgovorim na pitanja i pokušam da "odbranim tezu" tj. dopunim sliku sa nadom da je ideja onoliko korisna koliko meni trenutno izgleda. Molim vas da dopunite sve ovo svojim idejama, kako se jedna ovakva stvar još može koristiti.

 Sad malo vi :)

Atačmenti



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ana_radmilovic ana_radmilovic 03:14 20.09.2010

ju!

pa ti reklamiraš čip, a to je, zna se, žig zveri!

Goran Vučković Goran Vučković 03:18 20.09.2010

Re: ju!

pa ti reklamiraš čip, a to je, zna se, žig zveri!

Pa da - a još kad ga uturiš u mobilni telefon (SIM karticu, koja je ista stvar, samo sa malo manje plastike), onda dobiješ pravu đavolju spravu. Još ako može da mobilni da izađe na fejsbuk, to je onda sam Satana smislio.
ana_radmilovic ana_radmilovic 03:21 20.09.2010

Re: ju!

Goran Vučković
Još ako može da mobilni da izađe na fejsbuk, to je onda sam Satana smislio.

sam satana, gorane, sam satana.
pupupu daleko bilo
de mi je ovaj... a evo ga
Obren Markov Obren Markov 08:47 20.09.2010

Komercijala

Drugo, ovo nema razloga da ne bude usluga komercijalnog tipa


a i kasnije bi na komercijalnoj osnovi mogle da se prodaju informacije o pojedinačnim preferencijama prethodno učipovanih građana....
Goran Vučković Goran Vučković 09:07 20.09.2010

Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate


a i kasnije bi na komercijalnoj osnovi mogle da se prodaju informacije o pojedinačnim preferencijama prethodno učipovanih građana....

Da, time kršeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Pretpostavljam da gospodin Šabić nema dovoljno resursa u ovoj oblasti - ali za ovakvog prekršioca bi se našlo, računam.

Uzgred, da li mislite da su oni koji nose mobilne telefone "učipovani"? I jedno i drugo je stvar izbora, zar ne? Osim što, naravno, onaj ko nosi mobilni telefon može biti i relativno precizno geografski lociran.

Kome vera zabranjuje računare (i Internet), televizore, mobilne telefone, platne kartice, automobile i ostale nemani moderog sveta, taj uvek može uzeti i ličnu kartu bez čipa, koliko znam.
Obren Markov Obren Markov 09:18 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Uzgred, da li mislite da su oni koji nose mobilne telefone "učipovani"?

Prilika stvara lopova. A Šabić stvara buku, i (na žalost) ništa sem toga.

Kome vera zabranjuje računare (i Internet), televizore, mobilne telefone, automobile i ostale nemani moderog sveta, taj uvek može uzeti i ličnu kartu bez čipa

Može i onaj kome vera zabranjuje. A može i onaj ko prosto ceni da je verovatnoća da će njegovi podaci biti zloupotrebljeni, jednostavno, prevelika.

Zaista misliš da je nedostatak poverenja u sistem kontrole tehnologije jednak religijskoj zaostalosti ?
Goran Vučković Goran Vučković 09:36 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Prilika stvara lopova. A Šabić stvara buku, i (na žalost) ništa sem toga.

Buka je u nekim slučajevima korisna, a u nekim ne mora biti.

Zaista misliš da je nedostatak poverenja u sistem kontrole tehnologije jednak religijskoj zaostalosti ?

A da li ti zaista misliš da, ako ja mogu da stavim "Obren Markov" u Gugl i dobijem 93.800 pogodaka - uključujući i tvoje profesionalne, političke, verske i ko zna kakve druge preference (ili počnem prosto tako što pročitam par tvojih blogova ovde) imam potrebe da te teram da uzmeš ličnu kartu sa čipom?

Ili recimo - ako odsedim dva dana na seminaru o zaštiti podataka ličnosti u Londonu i vidim kako izgleda sukob industrije (npr. igrača u oblasti behavioural marketing, koji te "perušaju" dok šetaš od sajta do sajta, ili teškaša poput google, koji hoće da prodaju svoje cloud usluge) i zakonodavaca i pravnika iz oblasti u EU, treba da idem ulicama i nosim pano "kraj sveta je blizu, nemojte se čipovati"?
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:51 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Goran Vučković


Kome vera zabranjuje računare (i Internet), televizore, mobilne telefone, platne kartice, automobile i ostale nemani moderog sveta, taj uvek može uzeti i ličnu kartu bez čipa, koliko znam.


Ja obojici takvih čestitam na doslednosti, ostalima vera ipak nije dovoljo snažna da preskoči prag pukog konformizma, imajući u vidu da broj apstinenata od ostalih čudesa broj nečipovanih ličnih dokumenata je daleko veći. Ipak je nešto sporno u samoj ličnoj karti.
Zanimljivo bi bilo i kad bi se moglo uporediti koliki je broj građana koji su uzeli LK bez čipa isključilo gelocation servis na omiljenom browseru, i koliko ih koristi bilo kakvo maskiranje IP i identiteta na mreži.
Goran Vučković Goran Vučković 10:02 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Ja obojici takvih čestitam na doslednosti, ostalima vera ipak nije dovoljo snažna da preskoči prag pukog konformizma, imajući u vidu da broj apstinenata od ostalih čudesa broj nečipovanih ličnih dokumenata je daleko veći. Ipak je nešto sporno u samoj ličnoj karti.

Do nas pomalo stižu odjeci američkog (i donekle britanskog, verovatno) "odnosa snaga" i "javne rasprave" u vezi identifikacionih dokumenata. Ali ta "sloboda od identifikacionog dokumenta" u vremenu Google i Microsoft i cloud computinga je po meni pišična.

Kažu, inače, da je Farmville pokupio nekoliko desetina miliona Facebook profila. Na najlegalniji mogući način - pitali "možemo li?" .

Uzgred, ne znam da li si primetio link na "(više o tome ovde)." gore?
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:38 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Video sam, zajednica se registrovala i tamo pratimo razvoj i dešavanja. Imamo večeras na irc-u sastanak i to je jedna od tema, mada mislim da si kvalitetno pobrojao probleme. Iz korisničkog ugla stavka 3 je najspornija. Javljam rezultat tamo.
Goran Vučković Goran Vučković 10:57 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Javljam rezultat tamo.

Hvala

Ovo gore predloženo je inače moj pokušaj u stilu "trinaeste vile" - pošto računam da će izmena softvera u kartici biti najozbiljniji zahvat u celoj priči, koji može biti dosta skup i trajati mesecima, zbog svih organizacionih zavisnosti, pa MUP može pružati i otpor da to promeni. Ali ovaj predlog nije samo to, kao što vidiš.

Uzgred, ovo gore je malo adaptirana verzija servisa identiteta jednog mrtvorođenog e-wallet sistema, koji smo dizajnirali Pleki, Ivan Marinković i ja - i čak osnovali sa Finsoftom i Antegrom "eNovčanik a.d." - ali iz raznih razloga stvar nije "poletela" (zaključak: ne možeš praviti firmu u Srbiji a ne biti u Srbiji), pa smo ugasili firmu. U međuvremenu sam jednu drugu ideju iz eNovčanika ("security salutation" - da kažeš aplikaciji kako da te oslovljava kada ti šalje emailove i SMS-ove, tako da minimizuješ phishing) progurao kod belgijske i frankofonske švajcarske lutrije na njihovim web sajtovima
Goran Vučković Goran Vučković 11:21 20.09.2010

Uzgred i upis u registar

Pretpostavljam da gospodin Šabić nema dovoljno resursa u ovoj oblasti - ali za ovakvog prekršioca bi se našlo, računam.

Uzgred, kad pominjemo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i teramo gospodina Šabića da štuca - jedan od nusproizvoda registracije eTrgovca kod eUprave za ID servis bi mogla biti i prijava u Registar rukovalaca podacima o ličnosti.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:27 20.09.2010

Re: Uzgred i upis u registar

Goran Vučković
Pretpostavljam da gospodin Šabić nema dovoljno resursa u ovoj oblasti - ali za ovakvog prekršioca bi se našlo, računam.Uzgred, kad pominjemo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i teramo gospodina Šabića da štuca - jedan od nusproizvoda registracije eTrgovca kod eUprave za ID servis bi mogla biti i prijava u Registar rukovalaca podacima o ličnosti.


Ja samo da pohvalim tekstove ovog tipa tj. ovog autora.

I da dodam: uoči komične kampanje za izlazak NIS-a na Berzu i podele besplatnih akcija građanima, PŠ je mrtva 'ladna dala jednoj smederevskoj firmi 5 miliona slogova/podataka/ljudi sa osnovnim podacima i sa brojevima tekućih računa (ne samo iz PŠ). Ta firma je, kao, pomagala Poštanskoj štedionici da realizuje brokerski deo poslova. Sa dva zaposlena. Gde su ti (dragoceni) podaci završili nisam siguran. A da se mogu iskoristiti ili zlouotrebiti - to je sigurno. Znam da su se mnogi "pobunili" zbog toga i da je stvar prijavljena nadležnima ali ne verujem da će biti posledica po odgovorne.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:34 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

koji smo dizajnirali Pleki, Ivan Marinković i ja - i čak osnovali sa Finsoftom i Antegrom "eNovčanik a.d." - ali iz raznih razloga stvar nije "poletela" (zaključak: ne možeš praviti firmu u Srbiji a ne biti u Srbiji), pa smo ugasili firmu. U međuvremenu sam jednu drugu ideju iz eNovčanika ("security salutation" - da kažeš aplikaciji kako da te oslovljava kada ti šalje emailove i SMS-ove, tako da minimizuješ phishing) progurao kod belgijske i frankofonske švajcarske lutrije na njihovim web sajtovima


Eh... da. Lakše je da stvar prohoda negde u belome svetu, nego kod nas i to sa nama "odavde" koji smo na tome radili u raznim zemljama sveta.

Ali "kreće se ladja elektronska" (da ne kažem ladja francuska) pa će, nadam se uskoro, biti eTrgovine, ePoslovanja, eUprave, i drugih e*. Vidim ide u dobrom smeru...

Ovaj tvoj blog i komentari koje je privukao su još jedan dokaz i dobar vetar.
Goran Vučković Goran Vučković 12:50 20.09.2010

Rukovalac i Obrađivač

Ta firma je, kao, pomagala Poštanskoj štedionici da realizuje brokerski deo poslova.

Vaše veličanstvo, ako je Pošta sklopila ugovor o obradi podataka sa tom firmom, oni su pred zakonom čisti (osim ako ne dođe do zloupotrebe podataka).

Ta mala firma ne mora čak ni da se prijavljuje u registar kod poverenika (ali Pošta mora), jer se ne smatraju "rukovaocem" nego "obrađivačem" podataka (stav 8 člana 3 zakona) - i njihova odgovornost je prema "rukovaocu", tj. Pošti.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:00 20.09.2010

Re: Rukovalac i Obrađivač

Goran Vučković
Ta firma je, kao, pomagala Poštanskoj štedionici da realizuje brokerski deo poslova. Vaše veličanstvo, ako je Pošta sklopila ugovor o obradi podataka sa tom firmom, oni su pred zakonom čisti (osim ako ne dođe do zloupotrebe podataka).Ta mala firma ne mora čak ni da se prijavljuje u registar kod poverenika (ali Pošta mora), jer se ne smatraju "rukovaocem" nego "obrađivačem" podataka (stav 8 člana 3 zakona) - i njihova odgovornost je prema "rukovaocu", tj. Pošti.

Hm,hm.
Ne radi se o Pošti nego o Poštanskoj Štedionici. To je bitna razlika.
I ne radi se o čistoći pred zakonom nego o zloupotrebi tj. neovlašćenom davanju poverljivih podataka fiktivnoj firmi od dva zaposlena u Smederevu. A za par zloupotreba se već zna: nije bilo tendera, podaci su otišli u Hrvatsku u matičnu firmu smederevske filijale, bezbednost transfera podataka u tu firmu je bila komična, politički pritisak da se to zatška je i dalje velik,...
Dobro, možda nije direktno vezano za temu "Predlog nove usluge portala eUprava" ali ima veze sa bezbednošću podataka.
Goran Vučković Goran Vučković 13:12 20.09.2010

Re: Rukovalac i Obrađivač

Ne radi se o Pošti nego o Poštanskoj Štedionici. To je bitna razlika.

Ups izvinjavam se - radno vreme pa moram da se bavim i drugim stvarima, pa sam malo površan.

Uzgred, da li je neko javio ovo? TV, radio, novine, blogovi, forumi? Nešto se ne sećam ove priče. Mislim - ovo izgleda kao tema za zaseban blog, makar (ako je već moglo da postane javno u obliku komentara na ovakav blog, mislim)...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:52 20.09.2010

Re: Rukovalac i Obrađivač

Goran Vučković
Ne radi se o Pošti nego o Poštanskoj Štedionici. To je bitna razlika. Ups izvinjavam se - radno vreme pa moram da se bavim i drugim stvarima, pa sam malo površan.Uzgred, da li je neko javio ovo? TV, radio, novine, blogovi, forumi? Nešto se ne sećam ove priče. Mislim - ovo izgleda kao tema za zaseban blog, makar (ako je već moglo da postane javno u obliku komentara na ovakav blog, mislim)...


Ti baš hoćeš da me uhapse. A i ja svašta pričam.
PS Sve je istina, dabogda me banovao Moderator.
Goran Vučković Goran Vučković 13:57 20.09.2010

Re: Rukovalac i Obrađivač

PS Sve je istina, dabogda me banovao Moderator.

pa ja rekoh nije tajna ako već ovako može... nema veze, ćutaćemo svi mi ovde k'o zaliveni
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:20 20.09.2010

Re: Rukovalac i Obrađivač

nema veze, ćutaćemo svi mi ovde k'o zaliveni


Koliko li još ima takvih slučajeva gde naši lični podaci idu kojegde, a da i ne znamo, zato što se o tome malo zna, ne pazi ili ćuti? Samo se pitam i razmišljam koliko je sveopšta bezbednosna kultura u odnosu na informacione i slične tehnologije na niskom nivou. Tu može da se izrodi kojekakvih problema u budućnosti, ako se stvari malo ne urede i narod, ali i institiucije i firme, ne edukuju na vreme.
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:57 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Goran Vučković
treba da idem ulicama i nosim pano "kraj sveta je blizu, nemojte se čipovati"?

pa normalno!
Freedom of Information Freedom of Information 17:13 20.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate


A Šabić stvara buku, i (na žalost) ništa sem toga

U nekim ololnostima i sama buka je rezultat.Pogotovo kad vlada muk. Jel stvarno mislite da je uvodjenjenje fakultativne alternative "pametnim" licnim kartama u zemlji koja se,iako poslednja u Evropi,nije imala nikakav zakon o zastiti podataka o licnosti,nje odlucila da donese taj zakon nego se, prva (ili druga) u Evropi, "odlucila" da uvede biometrijske l.k.,,posledica bilo cega osim te "buke"?Ili mislite da je bez "buke" bilo moguce dovesti do suspenzije svojevremenog famoznog RATEL-ovog uputstva o presretanju elektronskih komunikacija?Ili mislite da je amandman kojim je obezbedjena nekakva (daleko od idealne) nezavisna kontrola nad manje vise slobodnim uvidom sluzbi u "zadrzane" podatke u elektronskoj komunikaciji,proizvod neceg drugog a ne "buke"?
Goran Vučković Goran Vučković 17:51 20.09.2010

Buka

U nekim ololnostima i sama buka je rezultat.Pogotovo kad vlada muk. Jel stvarno mislite da je uvodjenjenje fakultativne alternative "pametnim" licnim kartama u zemlji koja se,iako poslednja u Evropi,nije imala nikakav zakon o zastiti podataka o licnosti,nje odlucila da donese taj zakon nego se, prva (ili druga) u Evropi, "odlucila" da uvede biometrijske l.k.,,posledica bilo cega osim te "buke"?Ili mislite da je bez "buke" bilo moguce dovesti do suspenzije svojevremenog famoznog RATEL-ovog uputstva o presretanju elektronskih komunikacija?Ili mislite da je amandman kojim je obezbedjena nekakva (daleko od idealne) nezavisna kontrola nad manje vise slobodnim uvidom sluzbi u "zadrzane" podatke u elektronskoj komunikaciji,proizvod neceg drugog a ne "buke"?

Kako odoleti...

trener92 trener92 01:03 23.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Goran Vučković

treba da idem ulicama i nosim pano "kraj sveta je blizu, nemojte se čipovati"?


Normalno ...

Goran Vučković Goran Vučković 01:37 23.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Normalno ...

trener92 trener92 02:26 23.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Goran Vučković
Normalno ...

Evo pišem već treći , ili ne znam koji put komentar, ali ne ide mi, nekako , mnogo je pitanja u vezi svega ovoga što si napisao, možda sutra,
Parola SFSN ili "Nikad ...čipom" ( gedža ti je to bre, ti ćeš nama ovde onlajn kupovinu!)
Goran Vučković Goran Vučković 09:45 23.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Evo pišem već treći , ili ne znam koji put komentar, ali ne ide mi, nekako , mnogo je pitanja u vezi svega ovoga što si napisao, možda sutra,

Na tenane, ne žurimo nigde - tu sam ja uglavnom
trener92 trener92 02:05 24.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

bloger Dragan Pleskonjić je napisao interesantnu rečenicu :

Savet je: budite oprezni i pažljivi

i
Smatrajte se upozorenim

ja bih dodao "u šta se upuštate" i to je dovoljno da većina pobegne glavom bez obzira,posebno još kada se pročita koliko ima propusta ,
(čitao sam ono što si postavio kao link u tekstu), otvorenih mogućnosti za zloupotrebe i tako dalje
u zemlji u kojoj je recimo primer:
,e-banking još uvek (i ko zna do kada ) na nivou broja prstiju jedne ruke, + eventualno pola druge, što zbog tehničkih razloga ili nečeg drugog, ili
drugi primer,
tog dana kada si postavio tekst, moja poznanica je predala dokumenta za novu ličnu kartu(ona je od onih - mnogih -koje ne obraćaju pažnju na te stvari , od isteka važenja nije prošlo punih godinu dana-1.10.2009. , pitaš se možda kako , pa lepo, sve ide na poznanstvo,poverenje, kod preuzimanja recimo platnih kartica,podizanja novca na šalteru banke, vozačke dozvole , a to nije usamljen slučaj čak bih rekao da je puno takvih, )
da se vratim na lk, dokumenta ( jedan je naručen preko neta bog blagoslovio onoga ko izmisli virtuelnog matičara, da ali, uvek ima neko ali , to funkcioniše samo u nekoliko opština, ostale dokumente je nabavila onako telefonom broj matičara, pošta ,plaćanje priznanica, fotokopiranje m za svaku slučaj, pošalje preporučeno pismo, pa podizanje na pošti.
I sve je to urađeno , u džu-boksu(tako ja zovem one kabine - separei gde se sada primaju zahtevi i dokumenta za izdavanje lk ) se lepo slika , sve uradi šta treba i kad je završila kaže da je uzela staru lk a ne , ovu o kojoj ti pišeš. čovek, koji preuzima dokumenta, je uveravao i ubedio, da joj ta ne treba , jer može imati puno problema ,zato što većina nema čitače , pa su tu komplikacije i ne znam šta je sve čovek pričao,uglavnom, zaključak na kraju "ionako i jedna i druga važe samo 5 godina"! (ove stare su važile 10)
Da ne pričam i dalje o redovima ( ne toliko dugačkim) ispred šaltera za podizanje novaca, a bankomat mu stoji pred nosom.
Sada zamisli nekog takvog,
nije glup, nije neobrazovan,samo je rekao bih komotan,teško menja navike ( komp ima, ali veza nije najsjanija,) i kad čita tvoj tekst i komentare(prepune skraćenica i naziva).

Ali,ja uvek kažem , moramo napred, ne možemo mimo sveta i treba , i ovu tvoju ideju i napor pozdravljam u tom smislu , samo imam nedoumicu , naveo si
posrednik od poverenja (trusted thrid party) može da bude od izuzetne koristi
.
Može biti od koristi, slažem se ,
(samo može biti i odlična prilika ( padaju mi na pamet "sjajne ideje" tipa nekih agencija osmišljenih za dobru zaradu (nit luk jeo ,nit luk mirisao,a stavio pare u džep) jer šta su drugo posrednici ? ali da pređemo preko toga , ko bi , po tebi mogao da obavlja taj , pre svega vrlo odgovoran posao, ako ne sam Mup , neka njihova posebna jedinica ili kako bi se već nazvala ( mislim ionako već imaju sve podatke o nama )?
Mislim da je ovde, osim tehničkih detalja koje si naveo, važno, možda najvažnije poverenje, (pominjao je već neko u komentarima), kad se priča o Mup, tu ne sme da bude dileme, moraš da veruješ, da postoje zbog toga da nas zaštite ?
Eto, ja malo onako laički,koje dileme imam, ali čisto da imaš i ti malo širi pregled situacije , na terenu.

p.s. Zašto ovde nema muzike?




Goran Vučković Goran Vučković 02:22 24.09.2010

eUprava

...ali da pređemo preko toga, ko bi, po tebi mogao da obavlja taj, pre svega vrlo odgovoran posao...

Portal eUprava - ja sam očigledno počeo da podrazumevam svoje prethodne blogove, što baš nije dobra ideja - izvinjavam se.

Oni, inače, rade taj posao za državne organe i lokalne samouprave, pa mogu i za privredu, valjda. Pokušao sam u ovom blogu da dam i razloge zašto mislim da bi to bilo dobra ideja.
trener92 trener92 02:41 24.09.2010

Re: eUprava

Goran Vučković
...ali da pređemo preko toga, ko bi, po tebi mogao da obavlja taj, pre svega vrlo odgovoran posao...

Portal eUprava - ja sam očigledno počeo da podrazumevam svoje prethodne blogove, što baš nije dobra ideja - izvinjavam se.

Oni, inače, rade taj posao za državne organe i lokalne samouprave, pa mogu i za privredu, valjda. Pokušao sam u ovom blogu da dam i razloge zašto mislim da bi to bilo dobra ideja.


Tak sada sam video tvoj blog o Portalu.Moja greška ( kad ne čitam redovno ). Da to bi moglo da funkcioniše , dobra je ideja.
Gledaj nekako da se to sredi do 2013 godine( tada ističe rok ove moje lk , pa da se i ja učipim "kud svi tu i mali Mujo
Goran Vučković Goran Vučković 02:48 24.09.2010

Re: eUprava


Tak sada sam video tvoj blog o Portalu.Moja greška ( kad ne čitam redovno ). Da to bi moglo da funkcioniše , dobra je ideja.
Gledaj nekako da se to sredi do 2013 godine( tada ističe rok ove moje lk , pa da se i ja učipim "kud svi tu i mali Mujo

Sad ću da dodam link gore da više ne zbunjujem ljude.
trener92 trener92 03:13 24.09.2010

Re: eUprava

Goran Vučković


Sad ću da dodam link gore da više ne zbunjujem ljude.


Ma ne treba , ko bude pročitao ovaj tvoj komentar , biće mu jasno.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 07:32 24.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

bloger Dragan Pleskonjić je napisao interesantnu rečenicu :
Savet je: budite oprezni i pažljivi

i
Smatrajte se upozorenim

ja bih dodao "u šta se upuštate" i to je dovoljno da većina pobegne glavom bez obzira,posebno još kada se pročita koliko ima propusta ,


Ne bih da se pogrešno razumemo. Ako mene pitate ja JESAM za elektronsku ličnu kartu tj. ličnu kartu sa čipom i imam je. To je jednostavno zato što će takva lična karta da mi omogući da koristim brojne usluge tipa ove koju Vučko predlaže. Ona će da me poštedi silnog vremena pred šalterima i u raznim redovima. Takođe, ona će mi služiti kao svojevrstan token u takozvanim "two-factor authentication" sistemima, tj. sistemima provere identiteta na bazi nečega što znaš (lozinka) i nečega što imaš tj. poseduješ, a u ovom slučaju to je lična karta koju prirodno moraš da nosiš sa sobom. To je bolje nego da nosiš neki drugi token ili gomilu raznih tokena.

Početni problemi sa primenom elektronke lične karte, kao što su situacije gde onaj ko treba da je očita nema uređaj za to ili problemi koje je Vučko opisao na drugim forumima će sigurno biti prevaziđeni.

Ono što sam hteo da kažem sa "budite oprezni i pažljivi" jeste sledeće:
- pazite gde i kako koristite elektronsku ličnu kartu na Internetu, jednom kada počne masovna upotreba za razne usluge.
- pazite kako koristite svoje kreditne kartice i na kojim mestima u virtuelnom svetu možete broj kartice ostaviti sa poverenjem, a na kojima ne.
- pazite kako koristite razne on-line usluge, društvene mreže (recimo famozni Facebook) i slične
- budite vrlo oprezni kako birate svoje lozinke, jer su one obično jedini Vaš ključ
- budite oprezni u deljenju i davanju svojih ličnih podataka on-line, a bogami i drugde
- itd, mogao bih da ređam savete do sutra i da ne pobrojim sve. A broj neprestano raste.

Inače, onog trenutka kada ste počeli da koristite Internet i mobilni telefon, pa pogotovu još ako ste na telefonu omogućili takozvane "location based services", ste verovatno mnogo više odškrinuli vrata narušavanju svoje privatnosti nego što ćete to sa ličnom kartom sa čipom.

Moja poruka i poziv na opreznost u nekom od komentara ovde je bila dvostruka:
- postoje oni koji su zaduženi da Vas štite, neke od uloga sam pobrojao u tom komentaru
- ALI morate i vi da se brinete o sebi.

Naime, ne možemo se zaštiti tako što ćemo se odupirati tehnološkom progresu. Naprotiv, treba da prihvatimo, ali treba što pre da se informišemo i naučimo kako da se ponašamo u novim okolonostima i sa novim sistemima. Znanje je najbolja odbrana od straha.

Sa porastom upotrebe Interneta, mobilne telefonije, kreditnim karticama i elektronskim dokumentima, potrebna nam je nova bezbedonosna kultura, znanje i svest na širokom polju i na više nivoa.

Dakle, glasam za Vučkov predlog nove usluge portala eUprava i jedva čekam da se realizuje. Jedva čekam i mnoge druge slične usluge, jer se grozim stajanja pred šalterom.
Goran Vučković Goran Vučković 09:22 24.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Moram malo da ogovaram

Pleki je bio direktor beogradskog Finsofta, a od skora je prešao na mesto "bezbednjaka" (Chief Security Officer) ove nadređene firme GTECH G2 - i odmah krenuo da nam zavrće ruku. Između ostalog, od skora su nam lozinke na firminom domenu iskomplikovane (kombinacija slova, brojeva i specijalnih znakova), traju po 6 meseci i pamti se poslednjih 6 komada da ne mogu da se upotrebe ponovo. Dobro je prošao - još nije linčovan
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:26 24.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Sve je to za vaše i naše dobro.
a_jovicic a_jovicic 09:50 24.09.2010

G2 i "e-sokoćala"

... a da uvedemo logovanje Ličnom kartom (sa čipom naravno)?
Goran Vučković Goran Vučković 10:01 24.09.2010

Re: G2 i "e-sokoćala"

... a da uvedemo logovanje Ličnom kartom (sa čipom naravno)?

GTECH troll
trener92 trener92 11:31 24.09.2010

Re: Sve je dozvoljeno, dok te ne uhvate

Dragan Pleskonjic


Možda nisam dovoljno objasnio (ili izgleda malo nespretna, upotreba vaših rečenica ),
ali nije bilo slučajno, poslužilo mi je kao dobar šlagvort, da opišem način razmišljanja većine ljudi u odnosu na korišćenje usluga na netu.
(,s jedne strane mnogi nemaju ni antivirusnu zaštitu, da ne pričam o lozinkama tipa ime +početno slovo prezimena , takvih je nebrojeno mnogo, s druge strane , “ma mani ti to ,ko zna šta sve tu ima ” misli se na internet , kao crnu rupu otprilike, možda izgleda glupo i smešno, ali za sada preovlađuje takvo mišljenje , a edukacija i informisanost pojedinaca, u tom smislu je na niskom nivou)
Mislim da je dobro prvo “uplašiti” ljude , na neki način, da bi počeli da razmišljaju , o ovome,
( naravno tu ste u pravu, strah od nepoznatog se pobeđuje samo znanjem)
što ste naveli u komentaru.(iako ste to naglasili i u prethodnom komentaru iz koga sam citirao vaše rečenice , mislim na onaj deo “Korisnici tj, lica koja koriste ove usluge….”)
I koliko su svesni rizika koji postoji.
Apsolutni nivo bezbednosti ne postoji nigde ( ni u jednom segmentu života), uvek je prisutan rizik, ali od nas samih umnogome zavisi koliko ćemo taj rizik svesti na neki podnošljiv nivo ( podnošljiv nivo - pod tim smatram da smo preduzeli sve što nam je preporečeno, savetovano ,u smislu ovoga što ste taksativno nabrojali u drugom komentaru ,
i uz pretpostavku da državni organi sa svoje strane odrađuju posao kako treba (tiče se znači tehničkih detalja,regulative, bezbednosti ,
a najviše , neprestane kontrole rada davalaca usluga ) tako da i ako (kada, ! ) se suočimo s problemom ,(koje su navedeni u smislu zloupotrebe naših podataka ) nećemo biti u neprilici ili nemogućnosti da ,(kao što je navela bloger thug_b ) da teško dokazujemo da nismo to mi uradili.
I naravno da sam razumeo da ste za upotrebu ovakvih načina korišćenja usluga, I sam glasam za nešto što će mi omogućiti da se oslobodim nepotrebni stvari I komplikacija,
Samo da dodam, ako onaj prethodni komentar zvuči malo skeptično ili paranoično,
nije mi nepoznato korišćenje usluga putem neta,, samim tim i rizik ostavljanja podataka, ( u prilici sam, sticajem okolnosti ,da koristim ove vrste usluga uplate (on line ) i /isplate već dugo godina , ) I pozdravljam kao i vi Vučkov predlog ,
ali malo podozrenje, koje sam iskazao ( pominjući “agencije tipa …), opet nije slučajno (“koga zmija ujede i guštera se plaši”) ,
vezano je i za to, što nisam od početka pratio Vučkove blogove (koji se tiču ovih stvari )
I nisam baš pročitao pažljivo sve komentare, ( recimo blogera alje, ) I da ne komplikujem više.
Razumemo se , potpuno,i zahvaljujem na odgovoru .
Pozdravljam
alje alje 11:23 20.09.2010

eID servis

Zapravo sličan eID servis predloženom, je deo sledeće faze unapređenja portala eUprava koja startuje u narednih par meseci. Planirani eID servis je pre svega namenjen drugim portalima/stranicama organa državne uprave. eUprava bi nudila servis koji bi po sličnom, gore predloženom modelu, prosleđivao intentifikaciju drugim portalima. U ovo slučaju ne postoje nivoi prosleđenih podataka, a servis je ograničen na organe državne uprave.

Proširenje na eTrgovce je priča drugog nivo, a obzirom da je trenutno aktuelna diskusija o daljem razvoju eTrgovine u Srbiji, ima osnova da postane više od samo dobre ideje.
Goran Vučković Goran Vučković 11:29 20.09.2010

Re: eID servis

Proširenje na eTrgovce je priča drugog nivo, a obzirom da je trenutno aktuelna diskusija o daljem razvoju eTrgovine u Srbiji, ima osnova da postane više od samo dobre ideje.

Hvala Ivane. Ja sam, na bazi pretpostavke da će portal to raditi za državne organe, između ostalog - i pomenuo onih 90%

Ne znam kakva su vam trenutno zakonska ovlašćenja/ograničenja (da li bi ona mogla da uspore stvar), ali čini mi se da bi proširenje i na komercijalnu sferu moglo znatno da ubrza proces omasovljenja upotrebe ličnih karti u digitalnom prostoru.
alje alje 11:43 20.09.2010

Re: eID servis

Pomenuta trenutno aktuelna diskusija (npr. ES, DPT i BCM) koju je pokrenuo Slobodan Marković, uključuje menjanja/dopunjavanje regulative. Tako da je ovo je pravi trenutak za regulisanja eID pitanja eTrgovine u Srbiji.
gordanac gordanac 12:59 20.09.2010

eTrgovina

Uredba o internet plaćanjima i fiskalnim kasama (i u drugim delatnostima)
Pre nekoliko nedelja je usvojena, pretpostavljam da nije direktno vezana za eUpravu, samo mislim da još uvek prilično ljudi ima dilema oko toga, pa zato dajem link.
Odličan tekst, Čubaka, odličan.
Goran Vučković Goran Vučković 13:03 20.09.2010

Re: eTrgovina

Uredba o internet plaćanjima i fiskalnim kasama (i u drugim delatnostima)

Aha, vidim, član 2 stav 1, prva delatnost na listi, mašala
tripraseta92 tripraseta92 01:27 22.09.2010

Re: eTrgovina

gordanac
Uredba o internet plaćanjima i fiskalnim kasama (i u drugim delatnostima)


Interesantna neka uredba:

Члан 2.
Делатностима, за које у смислу члана 1. ове уредбе нe постоји обавеза
евидентирања промета преко фискалне касе, сматрају се делатности из следећих
области…

69.10 Правни послови;

92 Коцкање и клађење;


Члан 4.
Делатност за коју, у смислу члана 1. ове уредбе, не постоји обавеза
евидентирања промета преко фискалне касе до 31. децембра 2011. године:
49.32 Такси превоз.


Goran Vučković Goran Vučković 01:48 22.09.2010

Re: eTrgovina

92 Коцкање и клађење;

Za advokate ne znam, ali kladionice u svetu uglavnom ne plaćaju PDV po transakciji, nego porez na bruto dobit (razliku između uplata i isplata - slično kao kod banaka što je (ili bar bilo kad sam ja bio bolje informisan) porez na kamate - razlika aktivnih i pasivnih kamata je osnovica za porez). Možda je i kod nas ovako rešeno, pa onda ne ide ni fiskalni račun po tiketu.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:24 20.09.2010

cela ta tehnologija je jako zanimljiva

Ja se slabo sećam ovih stvari, ali dok sam ja to malo učio poenta verifikacije identiteta, recimo, kupca od strane trgovca se vrši na takav način da je svejedno da li je trgovac lažni ili pravi.

Da ilustrujem to primerom automata za novac. Recimo da napravite lažni automat i postavite ga negde na lepom prometnom mestu s ciljem da "snimate" podatke s kartica građana koji tu prolaze i probaju da podignu novac. U kritičnom trenutku automat samo obznani da je u kvaru i uredno vrati karticu korisniku. Posle par mesece sakupiće brdo podataka.

Naravno, to brdo podataka će biti beskorisno. Naime, kartica i pin, zajedno, odgovaraju na niz, nazovimo ih, pitanja u kojima ima elemenata slučajnosti. Pamćenje odgovora koje je prava kartica dala i pokušaj "glumljenja" iste te kartice na pravom automatu neće proći jer pravi automat, zbog slučajnog izbora, neće postaviti ista pitanja već neka sasvim druga.
mirelarado mirelarado 19:31 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

Pamćenje odgovora koje je prava kartica dala i pokušaj "glumljenja" iste te kartice na pravom automatu neće proći jer pravi automat, zbog slučajnog izbora, neće postaviti ista pitanja već neka sasvim druga.


Није баш да разумем, али верујем да је тако. :)
Goran Vučković Goran Vučković 19:54 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

Naravno, to brdo podataka će biti beskorisno. Naime, kartica i pin, zajedno, odgovaraju na niz, nazovimo ih, pitanja u kojima ima elemenata slučajnosti. Pamćenje odgovora koje je prava kartica dala i pokušaj "glumljenja" iste te kartice na pravom automatu neće proći jer pravi automat, zbog slučajnog izbora, neće postaviti ista pitanja već neka sasvim druga.

Ćao Marko,

ja ne znam tačno šta je bio kriptografski protokol koji je prigodno objašnjen preko primera bankomata (bankomat je zgodan primer jer ljudi valjda vole pare ) - ali konkretno što se tiče bankomata i platnih kartica tu je postojalo nekoliko generacija tehnologija, da se tako izrazim. U slučaju kartica sa magnetskim tragom, krađa sadržaja magnetskog traga + PIN-a, posebno ako je nisi svestan, uopšte nije bila naivna stvar (srećom su tu osiguravajuća društva, da zaštite krajnje korisnike).

Ne bih opterećivao narod detaljima tehnologije (što reče Hawking - svaka formula dodata u knjigu podeli broj čitalaca sa na pola ), ako te zanima pogledaj pod ISO 7816 i ISO 8583 - ali pretpostavljam da je tvoj primer bio u kontekstu asimetričnih kriptografskih protokola i "challenge" autentikacije - kada se šalje slučajni broj šifrovan javnim ključem, znajući da samo vlasnik privatnog ključa može da to dešifruje i vrati original, ili slične stvari na bazi deljenog ključa kod simetričnih protokola.

Ako te zanima šta je problem sa trenutnom implementacijom lične karte, pogledaj tačku 3 na onom linku gore (to je najopasniji problem sa ličnom kartom u slučaju "lažnog trgovca" ).

Povrh svega ovoga i svih tih kriptografskih protokola postoji i najobičniji problem da trgovac obično uzme lovu a onda treba nešto i da pošalje. A možda i ne pošalje, ako ne postoji

Ako sam promašio temu, molim te reformuliši. Ako je nešto što nije za ostale, pucaj na PP.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:56 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

pa ja sam u stvari probao da, malo nespretno, uprostim (skoro do tačke na kojoj se bojim da će Vučko skočiti i reći "e pa nije to tako jednostavno".

ali baš me briga šta će da kaže Vučko, evo da uprostim još više. ovako to ide.

- ja sam ta i ta kartica, daj lovu.
- dobro, ali prvo odgovori koliko je 7627&'%'&%8%%8986
- to je lako, odgovor je 092379'%('%()
- sad odgovori koliko je 9709712&&896896
...

i tako dalje, automat pita stvari na koje ne može da sam odgovori (ili bar ne dovoljno brzo), ali može lako da proveri da je dati odgovor tačan (postoje takve stvari koje je teško odgovoriti ali lako proveriti).

posle dovoljnog broja tačnih odgovora automat zaključuje da je kartica prava i da dati pin odgovara datoj kartici.

ako ste lopovčna i snimite tačne odogovore na nekoliko pitanja to vam ne vredi mnogo jer će neki drugi, pravi, automat slučajnim izborom pitati

- a koliko je 09u97097)'=)'=)'97097907

a vi nemate pojma je to niste pitali kad ste krali informacije (sva moguća pitanja niste mogli pitati ni snimati jer ih je previše).
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:03 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

eto, lepo rekoh da će Vučko skočiti. primer sa automatom je ilustracija nekih od postojećih principa, nisam imao nikakav protokol na pameti.

ja samo probam da objasnim ljudima da nije lako ni krasti podatke, da pametni ljudi izmišljaju dobre protokole da bi zaštitlili i omogućili sve te prednosti koje idu uz elektronsku trgovinu, bankarstvo, javne servise, ... podižem poverenje u sisteme, a ti mi zavrćeš uši.

naravno da treba biti pažljiv sa svojim podacima, karticama i pinovima, ali uz dozu dužne obazrivosti od strane korisnika uopšte nije lako ni lopovima.
Goran Vučković Goran Vučković 20:05 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva


ja samo probam da objasnim ljudima da nije lako ni krasti podatke

Zločin se ne isplati, ili tako već nešto
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:49 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

idi, bre, Vučko, ja navijam za tebe i pravim ti awareness kampanju, a ti me zezaš. a još dok sam pisao onaj drugi komentar znao sam da ćeš da se buniš. samo nisam znao da ćeš biti toliko brz da to učiniš i pre nego što komentar i završim.

inače, da, u pravu si, mislio sam na i ilustrovao zero knowledge challenge/response protokole. ali ako tako kažem stvari prepolovim ti broj čitaoca (u svakom slučaju, nisam mislio ni na jedan konkretan protokol).

da se vratim na uproštena objačnjenja, lopovi nisu glupi i imaju svoje metode, ali neki dobri i pametni momci su i na našoj strani. naravno, nemoguće je zaštititi onog ko odgovara na e-meile koji kažu

"mi smo vaša banka i molimo vas da nam pošaljete password, JMBG, adresu i broj cipela, kao i iste podatke za vašeg/vašu supruga/suprugu radi verifikacije i održavanja sistema. ukoliko ovo ne učinite odmah vaš račun će biti zatvoren."
Goran Vučković Goran Vučković 21:06 20.09.2010

Phishing, Social Engineering

da se vratim na uproštena objačnjenja, lopovi nisu glupi i imaju svoje metode, ali neki dobri i pametni momci su i na našoj strani. naravno, nemoguće je zaštititi onog ko odgovara na e-meile koji kažu

"mi smo vaša banka i molimo vas da nam pošaljete password, JMBG, adresu i broj cipela, kao i iste podatke za vašeg/vašu supruga/suprugu radi verifikacije i održavanja sistema. ukoliko ovo ne učinite odmah vaš račun će biti zatvoren."

Evo malo literature na tu temu: Social Engineering ( "essentially a fancier, more technical way of lying" ). Ovaj gore primer je jedna od tehnika društvenog inženjeringa poznata pod nazivom "phishing".

Pomenuo sam negde u komentarima jednu kontra-tehniku za phishing, koju smo razvili za taj naš nesrećni proizvod eNovčanik, pa primenili onda na par državnih lutrija: Pri registraciji sistem traži da registruješ kako će te sistem oslovljavati u email (i SMS, gde se koristi) porukama. Npr. ja stavim "Ćao Vučko" - i kad vidim da poruka počinje sa "Poštovani korisniče..." (a ne "Ćao Vučko" ) - odma leti u kantu.
antioksidant antioksidant 21:25 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

uopšte nije lako ni lopovima.

uf, sad mi je lakse
(vec sam se bio zabrinuo)
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:49 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

AO, ako ti je toliko žao lopova i njihovih muka, a ti klikni na svaki link koji kaže "free porn!", "test your IQ!", "you just won an iPod!" ili "your system is not secure, click here to improve it!". u najvećem broju slučajeva ćeš samo usporiti svoju mašinu, ali ako si uporan možeš da prođeš i gore.

moja poenta, ako je i bilo, se u stvari sadrži u naslovu (takozvanoj temi) niza replika koje sam započeo. cela ta tehnologija održavanja bar za korak ispred lopova je jako zanimljiva.
antioksidant antioksidant 21:59 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

cela ta tehnologija održavanja bar za korak ispred lopova je jako zanimljiva.

salim se, sta ste ozbiljni odma'?

urbana legenda je da se cesto koriste lopovi koji predju na "dobru" stranu da rade na poboljsanju zastita (znaju kako se razmislja pri trazenju rupa u sistemu)
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:27 20.09.2010

Re: cela ta tehnologija je jako zanimljiva

salim se, sta ste ozbiljni odma'?

kome, bre, ti da je ozbiljan?
thug_b thug_b 20:27 20.09.2010

ttp

super je post (postovi), ali moram kratko da se osvrnem na nas paranoicne:)
u najkracoj varijanti: sto, recimo, ttp vise zakomplikuju mogucnost kradje i sto je tebi lakse da nesto obavis elektronskim putem, to je lakse i onom ko ti ukrade identitet (ili samo deo ; ) a tebi teze da saznas da se to desilo i da dokazes da to nisi ti.

ovo zadnje je meni najvaznije: malo ko ce se od nadleznih za kradje identiteta ponasati nadlezno. nadleznost je, najcesce, izuzetno labavo definisana - moze, al' ne mora. trazice vam cvrste dokaze da vi niste vi i prebacivati nadleznost na druge do besvesti (jasno vam je da vam sa cvrstim dokazima niko ni ne treba). kako je definisana, u ovakvim slucajevima, nadleznost mup-a srbije, zivo me interesuje:)

drugi problem je sto, kad takva identifikacija postane normalna stvar tamo gde je to (prilicno:) bezbedno, trazice vam isto na svakom koraku, pa je na vama da znate kome dati id a kome ne. jedno je to sto ce vam traziti da provucete id kroz citac a da vi pri tom ne znate ko i kako obradjuje procitano. drugo je ono sto se meni sto puta desilo: nema citaca nego mi ozbiljne drzavne institucije/kompanije (dakle, zakleo bi se covek da sigurno znaju sta rade) traze broj koji se nikad nikome ne govori... da izgovorim naglas, u redu pred salterom. pa kako drugacije da me identifikuju, jelte.

REZIME: e*Putevi su putevi buducnosti - deal with it:) ali i keep up with it.
vucko moze da obavi (obavlja) svoj posao savrseno - postoji hiljadu drugih nacina da se identitet ukrade i jos na hiljade da se zloupotrebi. obavestite se i obavestavajte o svemu jer zastita identiteta ne zavisi od vucka i mup-a koliko od vas samih. nije tesko, samo je dosadno, kao i sve novo sto mora pod stare dane da se uci:)


hvala na paznji & good luck:)
Goran Vučković Goran Vučković 20:58 20.09.2010

Re: ttp

u najkracoj varijanti: sto, recimo, ttp vise zakomplikuju mogucnost kradje i sto je tebi lakse da nesto obavis elektronskim putem, to je lakse i onom ko ti ukrade identitet (ili samo deo ; ) a tebi teze da saznas da se to desilo i da dokazes da to nisi ti.

Pa ne mora to da bude proporcionalna stvar. Obično stvari pucaju na nekoj banalnosti ili na poznatim ljudskim osobinama da veruju u sve i svašta

vucko moze da obavi (obavlja) svoj posao savrseno - postoji hiljadu drugih nacina da se identitet ukrade i jos na hiljade da se zloupotrebi. obavestite se i obavestavajte o svemu jer zastita identiteta ne zavisi od vucka i mup-a koliko od vas samih. nije tesko, samo je dosadno, kao i sve novo sto mora pod stare dane da se uci:)

Zato sam i postavio ovaj blog (a ne samo ostavio komentar kod eUprave) - jer mislim da ni poverenje ni nepoverenje nisu nešto što sebi možemo dozvoliti prema ovakvim sistemima, bez razumevanja. U ovom tekstu je za čitaoce van struke verovatno važniji uvod nego samo rešenje. Rešenje je pisano za kolege.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:59 20.09.2010

Re: ttp

U ovakvim stvarima, kao i u mnogim drugim, uvek postoji doza bezbednosnog rizika. Ali, kao što neko reče, bez rizika nema napretka, ili "ploviti se mora".

Tehnologija, algoritmi, šifre, protokoli, kao i matematika i slične nauke veoma pomažu u stvaranju sistema zaštite. Mnogi umni ljudi su u to uložili puno truda i znanja. Ali, pored ovih važni (ako ne i još važniji) elementi su i ljudski faktor tj. edukacija, ljudska psihologija i slično. Takođe, svako mora za sebe da proceni rizik, a da bi to ispravno uradio, mora da ima dovoljno saznanja tj. informacija. Ovaj Vučkov blog, kao i drugi blogovi na sličnu temu sigurno mogu u tome pomoći.
thug_b thug_b 00:16 21.09.2010

Re: ttp

pa nisam vas napala - samo sam se nadovezala malo.

Goran Vučković
u najkracoj varijanti: sto, recimo, ttp vise zakomplikuju mogucnost kradje i sto je tebi lakse da nesto obavis elektronskim putem, to je lakse i onom ko ti ukrade identitet (ili samo deo ; ) a tebi teze da saznas da se to desilo i da dokazes da to nisi ti.

Pa ne mora to da bude proporcionalna stvar. Obično stvari pucaju na nekoj banalnosti ili na poznatim ljudskim osobinama da veruju u sve i svašta


"ne mora" is the key here. poenta mi je bila da iskoristim ovo sto si objasnio i docaram koliko je tesko saznati/dokazati da ti je identitet ukraden i kad nije "banalno" - upravo zato sto nije.
razumem da tebi to nije bila poenta: ti se bavis krpljenjem rupa (i mean it in the best posible way:) pa o njima mislis (i pises) kao o premostivim - of course. ali i iz tvog usko-strucnog posta se moze videti gde sve jos ima rupa, pa rekoh da se nadovezem i objasnim kako, na kraju balade, od naseg poznavanja i razumevanja kompletne price sve zavisi.

ne zameri na nadovezivanju (trolovanju?). moj savet se odnosio na neophodnost pracenja i razumevanja ovakvih postova cak i kad su malo strucniji - na zalost:(
ja se (posredno?) bavim tom sirom slikom pa nudim besplatno zastrasivanje na vreme.

i ne bih bas rekla da su najcesce banalnosti i lakovernost u pitanju. pre nesto kao - svakodnevnost. postavljeni su novi standardi (svakodnevne) identifikacije. ne znaci da ih standardi zastite od zloupotreba prate u stopu - no sir:))) pa kako se ko snadje.

Goran Vučković
vucko moze da obavi (obavlja) svoj posao savrseno - postoji hiljadu drugih nacina da se identitet ukrade i jos na hiljade da se zloupotrebi. obavestite se i obavestavajte o svemu jer zastita identiteta ne zavisi od vucka i mup-a koliko od vas samih. nije tesko, samo je dosadno, kao i sve novo sto mora pod stare dane da se uci:)

Zato sam i postavio ovaj blog (a ne samo ostavio komentar kod eUprave) - jer mislim da ni poverenje ni nepoverenje nisu nešto što sebi možemo dozvoliti prema ovakvim sistemima, bez razumevanja. U ovom tekstu je za čitaoce van struke verovatno važniji uvod nego samo rešenje. Rešenje je pisano za kolege.


da te citiram jos jednom:

ni poverenje ni nepoverenje nisu nešto što sebi možemo dozvoliti prema ovakvim sistemima, bez razumevanja.


a sad i tvog kolegu:

Takođe, svako mora za sebe da proceni rizik, a da bi to ispravno uradio, mora da ima dovoljno saznanja tj. informacija.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:51 21.09.2010

Re: ttp

Možda ću Vučku malo da smanjim broj čitalaca ovim komentarom, ali verujem da je dobro da ga napišem. Za svaki slučaj, izbeći ću da koristim formule, po savetu velikog Stevena Hawkinga.

Mnogi će imati svoju ulogu u ovom nadolazećem i obećavajućem trendu popularno označenom eNešto ili e*.

Evo malo o ulogama iz jednog ugla.

Država i njeni organi treba da obezebede okruženje i ambijent, a to znači:
1. da propišu pravila tj. zakone, uredbe, standarde, sugerišu preporuke
2. da imaju mehanizme da enforsuju tj. motivišu odnosno prisile sve učesnike da se ponašaju u skladu sa tim pravilima
3. da redovno kontrolišu da li se stvari odvijaju kako treba
4. bogami i da kazne one koji pravila ne poštuju
5. da prate situaciju i povremeno vrše reviziju i unapredjuju i menjaju sve gornje pod tačkama 1. - 4., u skladu sa praksom, iskustvom i razvojem.

Pravna lica, organizacije, institucije i slično, pa medju njima i eTrgovci, treba da obezbede sigurnu i pouzdanu uslugu i da poštuju pravila. Ovo je široka tema, ali obično se svodi na sledeće: da bi sve radilo kako treba i bilo bezbedno u zadovoljavajućoj meri, moraju da se ispoštuju razni standardi, preporuke i da se slede najbolje prakse (engl. best practices) u toj oblasti. Skoro uvek mora da se uradi i mnogo više od toga što standardi traže, jer praksa obično ide mnogo ispred standarda i propisa, a hakeri sa crnim šeširima još i mnogo brže. Kako to obično dosta košta, mnogi se dovijaju na razne načine da uštede. Ušteda često proizvodi ranjive sisteme sa nedovoljnom zaštitom koji mogu da se iskoriste i zloupotrebe. Tu opet na scenu stupa država koja treba da ih natera da poštuju propise i standarde, i to čini preko raznih regulatornih i kontrolnih tela. Značajnu ulogu igraju razne društvene i strukovne organizacije i udruženja, kao i partneri. Recimo Visa, Mater Card, American Express i drugi su postavili standard poznat pod imenom PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) koji definiše pravila rada sa karticama i podacima na njima. Postoje i mnogi drugi.

Korisnici tj. lica koja koriste ove usluge, treba da poznaju rizike, da o njima misle i da znaju kako da se bezbedno ponašaju. To podrazumeva da će oni imati potrebu i želju, kao i da će naći način da se informišu i obrazuju. Medjutim, malo je verovatno da će to uraditi većina (mnogo je verovatnije da neće dok se ne opeku), pa opet država treba da se potrudi na razne načine da gradjane preventivno upozori na rizike i da ih obrazuje. I ne samo država, to treba da rade i ponudjači usluga koji imaju interes da takve usluge nose epitet pouzdanih i sigurnih, pa da se time više i koriste (a time i povećaju profit).

Takođe i razna udruženja (strukovna, gradjanska...), obrazovne institucije, sredstva informisanja i mnogi drugi imaju u ovome svoje mesto i ulogu.

Cela stvar je kombinacija raznih tehnika i tehnologija, ali takođe i organizacionih, društvenih i pravnih aspekata problema. Šira slika je prilično složena.

Kako god, imajte u vidu da je ovo jedno novo područje koje će sigurno otvoriti nove velike mogućnosti, ali će ga pratiti i nove vrste problema. Tehnološki progres će se nesumnjivo nastaviti, a sa njim idu i neki problemi, kao i uvek do sada u istoriji.

Savet je: budite oprezni i pažljivi. Niko Vas neće sačuvati, ako se i sami ne budete pazili i čuvali. Ako se sami čuvate i Bog će Vas čuvati. Smatrajte se upozorenim. :)

Evo i jedna korisna knjiga na ovu temu:
Sigurnost računarskih sistema i mreža, pa koga zanima nek' izvoli.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:16 21.09.2010

Izem ti bezbednost

Večerašnji događaj. Prijatelju zvoni mobilni telefon i javlja se čovek iz RF banke.
Proverava podatke jer je moj prijatelj juče u prodavnici potpisao zahtev za kredit. I pita ga za stan koji je upisan u zahtevu. I kaže mu: Gospodine, taj stan se ne vodi na vas nego ženu tu-i-tu - izgovara ime žene mog prijatelja!!!
Taj podatak je banka mogla da dobije ili iz Poreske uprave, ili iz Infostana (Beograd je u pitanju) ili iz neke banke-recimo iz Poštanske štedionice ili...
Ja sam siguran da je do tih podataka banka došla protivpravno.
I siguran sam da ima tušta i tma drugih podataka o svima nama na sto raznih neovlašćenih mesta. I to se toleriše godinama.
A da ponovim ono što je prolazilo lahko: podaci iz popisa stanovništva onomad u SFRJ i zemljama naslednicama su dopadali u ruke raznih. Najbenignija zloupotreba je kad ljudi iz Statistike u šali okinu jedan SELECT (bogat, neoženjen, 30 godina, nacionalnost ta-i-ta,...) da kao proberu mladoženju.

Nije loše ovo napomenuti uoči novog popisa.
Ovo je Srbija.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:41 21.09.2010

Re: Izem ti bezbednost

Izgleda da su dogadjaji slični ovom, koji ste opisali u svom komentaru gore, postali redovna praksa. Čuo sam nekoliko različitih primera sličnog tipa od mojih studenata i kolega. Nažalost, čini mi se da je ova oblast u zemlji Srbiji još neuredjena i da ima dosta posla na raznim stranama da bi se stvari, koliko toliko, dovele u red. Prosto je neverovatno ko sve može da raspolaže našim ličnim podacima, da se prema njima odnosi tako kako se odnosi i kako sve da ih (zlo)upotrebljava. Nadam se da će neko da se o ovome pobrine pre nego nastanu ozbiljni problemi.

U ovom konkretnom slučaju mislim da je Vaš prijatelj trebao da priupita tog službenika banke za njegove lične podatke, da zabeleži šta mu je taj rekao i da ga pita odakle je nabavio podatke o stanu na koje se u razgovoru pozvao, sa kojim pravom i u kom kapacitetu on tj. banka tim podacima raspolaže i kako se prema njima odnosi. Nakon toga bi trebao da se obrati onome ko se u Srbiji bavi zaštitom ličnih podataka gradjana i da zamoli za pomoć i zatraži da se slučaj ispita. Posle toga bi zaštitnik mogao tj. trebao da pokuca na vrata banke i da istraži odakle banci ti podaci, kako ih je ona nabavila. E onda treba i da virne u zakon koji to reguliše i vidi da li je sve po slovu zakona. Itd...

Pogledajte ovde kako je to rešeno u UK.

A evo vidite kako se jedna naša velika banka odnosi prema našim kreditnim karticama.
Goran Vučković Goran Vučković 22:00 21.09.2010

Re: Izem ti bezbednost

Pogledajte ovde kako je to rešeno u UK.

To je njihova kancelarija poverenika - bio je njihov poverenik (ekvivalent gospodina Šabića) na ovom savetovanju o privatnosti podataka koje sam pratio - sjajan lik. Ali kod njih je i javnost jako osetljiva na ove stvari i gubici podataka dobiju dosta prostora u novinama, a bilo je par spektakularnih.

Inače, što se tiče gubitka podataka, čini mi se da je Fisk pomenuo u jednoj od knjiga lika, sitnog lopova, koji je došao do neke vojne aktovke, video šta u njoj ima - i vratio anonimno u policiju uz poruku kao da je iz filma "The Italian Job": "ja jesam lopov, ali sam i patriota, a ovog morona koji je ovo izgubio treba streljati"
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:04 21.09.2010

Re: Izem ti bezbednost

Ali kod njih je i javnost jako osetljiva na ove stvari i gubici podataka dobiju dosta prostora u novinama, a bilo je par spektakularnih.


Da, pritisak javnosti i medija je jedan od ključeva dobre informacione bezbednosti.
a_jovicic a_jovicic 03:27 22.09.2010

"Turingov bankomat"

Kao sto "onomad" (pre 14+ godina) rece prof. Branko Lazarevic (na casu Projektovanja IS) ... Postoje 2 nacina za zastitu podataka u informacionom sistemu:

1. Uvesti protokole, procedure za identifikaciju i autentikaciju, aplikacije, kontrolu, kripto-zastitu, verifikaciju, sertifikate ... i podaci ce biti na sigurnom i dostupni samo onome ko ima pravo da ih koristi ... ili ...

2. Ne uvoditi bilo sta ... ostaviti sistem da "samo-organizuje" podatke ... i naravno posle nekog vremena ce u njemu vladati takav haos da ni onaj ko treba da zna gde su podaci ne moze brzo da ih pronadje a kamol' tek neki provalnik sa strane

Mislim da nasa drzava uspesno primenjuje drugi "model" vec decenijama ... OSIM ... u slucaju nekih "nebitnih" sluzbi tj. ... Moze li iko da mi odgovori kada je u zemlji Srbiji privatnost bila bitna?!? ... pa nekad su razne OZNE, UDBE, DB-ovi, KOS-ovi, SUP-ovi, MUP-ovi, BIA-e, *IA-e i *GB-ovi imale pristup svakom delicu naseg zivota a to su danas, u doba "modernog" kapitalizma, nasledile xyz banke i ovo "zlo" savremenog doba u "liku i delu" dragog nam Interneta

No shalu na stranu ... mislim da su cak i malkice nespretni poceci uvodjenja elektronskih potpisa za svaku pohvalu a nacina za otezavanje "posla" raznim crnim, sivim i "kratko osisanim" kapama ima raznih i mogu da budu sasvim dovoljni da zastite vecinu korisnika (ne zaboravimo da nikakvo hakovanje nije potrebno da ukradenom Visa karticom /ako ste dovoljno brzi/ kupite sta god hocete uz obican /ne-elektronski/ potpis olovkom)

Ideja eID servisa je pogotovo bitna u standarno tehnoloski nepoverljivom drustvu kakvo je nase, tako da kad korisnik vidi "grb" dobro joj poznate institucije (pa makar i na site-u nekog njenog posrednika, kakav bi mogao da bude eUprava), prosto mu prodju zmarci kroz celo telo i bude mu nekako milo oko srca sto drzava i na taj nacin brine o njemu ... jos ga samo moramo nauciti kako da prepozna pravi site od nekog (nedaj' Boze) "pecarosa".

A tek tu onda pocinje jedan "uzajamni odnos medjusobnog razumevanja i uvazavanja" ... Sistem mu se kulturno obrati salutations-om koji je onomad prijavio u MUP-u tokom skeniranja palca (sto je prilicno dobar nacin da se sprece oni "pecarosi" ) a onda krene propitivanje (cisto da se podseti da ima posla sa uvazenim mu Ministarstvom) ... ovde na scenu stupa modifikovani "Turingov bankomat" (pomenut u nekom od ranijih komentara) ... samo umesto matematike (mislim ... budimo realni ... prosecan Srbin istu bas ne "ljubi" previse) ... postavi mu se slucajno izabrano pitanje o podatku koji Ministarstvo ima o njemu (a koga doduse on moze i da ne bude svestan ) i eto krunskog dokaza (sistemu) da sa njim komunicira zivo i (vise-manje) inteligentno bice koje osim tamo nekog ePotpisa koji poseduje, zna i svakolike licne podatke "upitanika" ... Sistem se onda zahvali i vrati ga ponovo na stranu trgovca uz komentar "Verified by MUP!" (naravno ako se i ostali podaci koji su potrebni trgovcu poklope sa onima iz baze)

Uh ... ne odoleh da malo "romansiram" shemu iz originalnog posta ... uz moj doprinos kroz plagiranje Turingove masine i bankomata.

A ako je jos i transakcija sa skidanjem novaaaca u pitanju ... pa tu moze i trgovac malo da "pripomogne" ... Sistem koji radi kod nekih banaka u Srbiji je da ti daju neku spravicu koja generise one-time-key (dobro de ... ne bas kriptografski kljuc, nego nesto sto zovu token i cije generisanje je vremenska funkcija) pa se prodavac osigura da osim licne karte i podataka postoji i dodatni materijalni dokaz vlasnistva nad racunom. Jedna druga banka je smislila (meni drazi) sistem gde se na klijentov zahtev za transakcijom posalje SMS sa verifikacionim kodom koji mora da se ukuca da bi transakcija prosla (sto je opet materijalni dokaz)

Naravno ... ni ovo nije 100% siguran sistem (kud ga odzepare i uzmu mu novcanik sa licnom kartom ... mogu i mobilni telefon ili token) ali uz password (naravno ne zapisan na papiricu u novcaniku nego zapamcen u glavi) ... prilicno otezava "posao" provalniku.

No zasto mi gubimo ovoliko vremena na vec "zastarelu" tehnologiju ... pa nista od ovoga nece biti potrebno ako racunar moze da mu odskenira zenicu uz EEG senzor koji stavi na slepoocnice i jaaaako pomisli na omiljenog mu Vodju (koji u njegovom korteksu izazove navalu bogougodnih misli) ... oups ... preterao sam ... to je sledeca biometrijsko-telepatska tehnologija kojoj jos vreme nije ... ova postojeca mora prvo da se kapitalizuje!

Naravoucenije: Kao i u slucaju kripto-sistema ... dovoljan je onaj cije razbijanje kosta vise nego vrednost informacije koju nosi ... ako nemas para na racunu - nemas ni sta da stitis ... a pendrek ce da te sustigne ako imas "ne-bogougodne" misli i sa chipom i bez istog

Zakljucak: Srbi ... ne plasite se chipova, RFID-ova, sertifikata, e-potpisa ... neposedovanje istih nece spreciti "Velikog Brata" da zna sve o vama ... nego bolje pripazite na novcanike u GSP-u (koji gle chuda ... najavljuje RFID karte od sledece godine ... ali to je tema za neki drugi blog ) ... Forca eID servis!!!
Goran Vučković Goran Vučković 09:47 22.09.2010

Re: "Turingov bankomat"

Pozdrav, kolega (sa ETF ili FON)

(ne zaboravimo da nikakvo hakovanje nije potrebno da ukradenom Visa karticom /ako ste dovoljno brzi/ kupite sta god hocete uz obican /ne-elektronski/ potpis olovkom)

Za mene je organizacija bezbednosti u VISA sistemu bila jedno od onih iskustava što skidaju mrak sa očiju - od progresivnog kažnjavanja za ponovljene greške u primeni operativnih procedura (negativna povratna sprega za šum u sistemu ), preko balansa između tehničkih i organizacionih metoda zaštite sa osiguranjem kod osiguravajućih društava, do prilagođavanja bezbednosnih tehnika i procedura "podneblju" (tj. gde više kradu tu i više zaštite).

Zakljucak: Srbi ... ne plasite se chipova, RFID-ova, sertifikata, e-potpisa ... neposedovanje istih nece spreciti "Velikog Brata" da zna sve o vama ... nego bolje pripazite na novcanike u GSP-u (koji gle chuda ... najavljuje RFID karte od sledece godine ... ali to je tema za neki drugi blog

Super - ima li neki link u vezi ovoga? Probah da guglam pa se nešto nisam usrećio (video jedan rad nekog lika iz Pupina).
a_jovicic a_jovicic 19:04 22.09.2010

Re: "Turingov bankomat"

... FON je bio u pitanju

... GSP RFID ... Članak je prilično svež (od pre 2 dana) ... "Nov sistem za naplatu voznih karata" ... al' teško ga je izGoogle-ati pošto se naravno nigde ne spominje RFID ...

Podsistem za naplatu karata će biti realizovan pomoću beskontaktne plastične smart kartice, beskontaktne papirne smart karte i papirne karte za jednu vožnju.


... a ni GSP (doduše spominje se GPS ali ovog puta ne kao štamparska greška)

No da ne zaboravim ... Obavezno predložiti eUpravi (ili ko god da bude pružao eID Servis uslugu) da naprave i test-ni site (kad vaskolike srBske IT firme krenu da razvijaju software-e da to može i da se testira pre nego što se pusti "u divljinu" ). FedICT (belgijski servis koji je sasvim dobar uzor za ono što bi ovde trebalo praviti) to ima ... i prilično pomaže pri testiranju graničnih slučajeva (npr. "Traženi podaci su uglavnom tačni ... osim što je korisnik već 30 godina mrtav ... te moramo odbiti Vaš zahtev!" ... naravno, bez ovoliko detalja u odzivu ... dovoljno je i samo "Revoked!" ). I naravno ... ne pristupa se pravoj bazi ... nego se proveravaju razni Pere Perići, Mike Mikići (i slične domaće varijante John Doe-ova)

A kad' smo vec kod "paranoje" ... svi koji se brinu da ih "žig zveri" sa Lične karte ne košta onozemaljskog blagostanja a sa druge strane "nosaju" fancy iPhone/iPad-ove ... nek pogledaju link sa Apple-ovog zvaničnog site-a "iPhone and iPod touch: Understanding Location Services". Kad sam prvi put video kod prijatelja kako ovo radi ... a da pritom isti nema GPS u svom uredjaju ... "malkice" sam se zabrinuo da "Veliki Brat" nije postao surova realnost ("Životinjska farma" je već odavno u Srbiji). Kao neko ko se jedno vreme profesionalno bavio pozicionim sistemima, nije mi bilo sve jedno što za razliku od GPS prijemnika koji je (ako izuzmemo DGPS) totalno pasivan uredjaj, ova nova sprava (tj. software) prilično precizno odredjuje poziciju čak i u zatvorenom prostoru uz malu "sitnicu" da mora da se poveže na Wi-Fi (a sve je tu OK dok je korisnik obavešten da se to dešava ... medjutim šta ako ...)

E ... a i jos jedan srBski primer. Onomad se ja nadjoh u nekom parku koji ima Wi-Fi (Telenor-ov) ... i samo pogledah RSS koristeći isti ... kad ono gle ... nakon toga mi se konstantno na splash ekranu u Operi mini pojavljuje Telenorov logo ... a dodao je i linkove na neke njemu omiljene site-ove ... Da li je potrebno da napomenem da mi je telefon (Nokia je u pitanju) standardno zaštićen (sa sve raznim security password-ima i podešavanjima da me za sve pita ... a ovde je samo pitao koji kanal hoću da koristim za uspostavu veze)

... pa onda vi Srbi umotavajte biometrijski pasoš u aluminijumsku foliju da vas slučajno neko ne bi pratio il' ukrao vaše dragocene lične podatke
Goran Vučković Goran Vučković 19:18 22.09.2010

Belgija

FedICT (belgijski servis koji je sasvim dobar uzor za ono što bi ovde trebalo praviti)

FedICT radi nešto drugo, kao što znaš - proveru postojanja u registru građana na bazi unetih ličnih podataka. Ovo gore je samo sajt od poverenja koji radi autentikaciju na bazi lične karte sa čipom - mi smo to za Belgiju radili sami, na bazi njihovog apleta na klijentskoj strani i .net biblioteke za verifikaciju ličnih podataka na serverskoj strani. Tako da ovde, u principu, test sajt ne mora ni da postoji - dovoljno je da testeri imaju svoje lične karte.
a_jovicic a_jovicic 19:43 22.09.2010

Re: Belgija

Mislio sam na "full paranoid Serbian mod" rada ... tj. "Turingov bankomat" koji bi postavio i neko slučajno izabrano pitanje. U tom slučaju je neophodna komunikacija i sa MUP-ovim registrom gradjana

Ma samo da ne bude kao na Telekomovom site-u za proveru telefonskih računa fiksne telefonije. Em' ti daju "PIN", em' kreiraš user-name i password, em' pri svakom logovanju moraš da uneses sve to opet (valjda password nije dovoljno siguran nego unesi ti za svaki slučaj i PIN)

Čudna je logika naše vaskolike administracije ... verujem da će ipak poželeti da propitaju i registar gradjana (da nedaj' Bože korisnik nije neko "sumnjivo lice" ... pa da ga odbiju uz poruku "Privesti hitno na informativni razgovor!" )

U svakom slučaju ... čak i za regularno testiranje samo sopstvena lična karta nije dovoljna. Potrebno je onda obezbediti i set testnih kartica za maloletne, pokojne, iseljene, venčane (promenjenog prezimena) ... definitivno neke dodatne "komplikacije" zbog testiranja mora da se uvedu ... i verovatno lepo naplate od strane države
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:46 23.09.2010

Još samo da proradi :)

Eto sve je lepo proanalizirano u tekstu i komentarima sa raznih aspekata. Sad samo još da i naprave ovaj servis, pa da krenu aplikacije koje ga koriste.

Hoće li biti šta od ove inicijative? Ima li odjeka?
Goran Vučković Goran Vučković 13:52 23.09.2010

Re: Još samo da proradi :)

Eto sve je lepo proanalizirano u tekstu i komentarima sa raznih aspekata. Sad samo još da i naprave ovaj servis, pa da krenu aplikacije koje ga koriste.

Hoće li biti šta od ove inicijative? Ima li odjeka?

Za sada, koliko vidim, ima nekog pozitivnog razvoja - ali mislim da je previše rano da se o tome priča. Tehnička diskusija oko MUP sertifikata se nastavlja na forumu eUprave.

Svakako računam da mi ovo nije poslednji blog o ovoj temi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana