Ekonomija

Zašto je dobro da se država komercijalno zaduži?

Goran Nikolić RSS / 30.09.2010. u 14:00

Srbija će ove godine imati budžetski deficit od 4,8% BDP-a. Pored toga, država mora da finansira i otplatu glavnice javnog duga u iznosu od oko 8-9% BDP-a ove godine. Dakle, potrebe za finansiranjem sumarnih državnih rashoda su znatno veće nego prethodnih godina, pre svega, zbog dospeća značajnih iznosa glavnica javnog dugova (a to će se dešavati i narednih godina).

Kako država pokriva ove rashode? Ministarstvo finansija, odnosno trezor, tj država, se pre svega finansira finansira izdavanjem trezorskih zapisa (trenutni stok je oko 140 milijardi dinara), iz sredstava od prolećnog komercijalnog zaduživanja (kod poslovnih banaka, inače domaćih pravnih lica), smanjivanjem depozita trezora kod NBS, kao i relativno malim dodatnim sredstvima od privatizacija ili pak po osnovu prihoda državnih, odnosno javnih preduzeća (što su, trenutno, vrlo mali iznosi).

Međutim, potrebna su dodatna sredstva. Hipotetički, Trezor bi mogao da ih namakne od intenziviranja relativno slabo uspešnih emisija trezorskih zapisa, tako što bi povećao ponuđenu kamatu. Međutim naša se država (opet) odlučila na alternativni (dodatni) način finansiranja svojih potreba - komercijalnim zaduživanjem.

Naime, ako republički parlament usvoji zakon, Srbija će se zadužiti u iznosu od 250 miliona evra kod KBC Banke, Nove Kreditne banke Maribor, Eurobanke EFG, Vojvođanske, Hipo Alpe Adria i Erste banke, i banaka koje su dale zajedničku ponudu: Inteza, Unikredit, Rajfajzen i Sosijete ženeral (u 25 partija po 10 miliona evra). Kamatne stope su sledeće: na referentnu kamatnu stopu (EURIBOR 6M = 1,14%), dodata je marža kod KBC banke 4,25%, Nove Kreditne banke Maribor 5%, Eurobank EFG 5,2%, Vojvođanske 5,25%, Hipo Alpe Adria i Erste banke 5,3%, koliko je i kod banaka koje su dale zajedničku ponudu. Kada se ovo sabere i uproseči trenutna kamata je nešto ispod 6,5% i vrlo je verovatno da se kroz godinu, imajući u vidu dosta fleksibilnu politiku Evropske centralne banke (a time i kretanje EURIBOR-a), neće bitnije promeniti (troškovi obrade kredita su 0,5 odsto iznosa, a otplaćivaće se polugodišnje. Rok otplate kredita je pet godina, u što je uključen i poček od 12 meseci).

Zašto smatram da je ovo mudra odluka države? Pogledajmo kako ide prodaja Trezorskih zapisa RS. Na poslednjoj aukciji 28.9.2010. prodato je oko pola milijarde (dvogodišnjih) trezorskih zapisa po kamati od 13,4% (prodata je četvrtina ponuđene sume, dakle, dosta loše ide). Neki dan pre toga, godišnji Trezorski zapisi prodati su u iznosu od 2,2 milijarde po 12,8% (74% emisiije). Samo neki dan pre ove prodaje tromesečni Trezorski zapisi realizovani su po kamati od 11% (57% emisije).

Sve u svemu, ovo je vrlo skup način da se finansiraju državne potrebe. Razlo je jasan. Tržište, odnos kupci Trezorskih zapisa anticipiraju značajnu depresijaciju dinara (ili pak inflaciju, ili oboje), vrlo verovatno veću nego što će ona biti. Razliku, ako se pokaže da je ova moja procena tačna platili bi mi, poreski obveznici. Naime, kupci Trezorskih zapisa, na neki način, u svojim (legitimnim) proračunima, izjedanačavaju efektivnu kamatnu stopa na komercijalna sredstva u evrima (koja država pozajmljuje od banaka) sa očekivanom nominalnom godišnjom depresijacijom dinara od 6%, što je verovatno nerealno. Ovo sve upućuje da se komercijalno zaduživanje čini povoljnijim od onoga putem domaćeg finansijskog tržišta, koje faktički uračunava očekivanu depresijaciju dinara od 6% godišnje (ovo implicira kurs od čak 112-113 dinara za evro početkom oktobra 2011).


 

 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 14:14 30.09.2010

A evro-obveznice?

Koji su razlozi što u listi opcija nisu i evro-obveznice (evro pošto smo u tom kraju sveta), na bazi aukcijske ponude?
markonio92 markonio92 15:02 30.09.2010

Re: A evro-obveznice?

Goran Vučković
Koji su razlozi što u listi opcija nisu i evro-obveznice (evro pošto smo u tom kraju sveta), na bazi aukcijske ponude?


Razlozi:
KBC Banke, Nove Kreditne banke Maribor, Eurobanke EFG, Vojvođanske, Hipo Alpe Adria i Erste banke, i banaka koje su dale zajedničku ponudu: Inteza, Unikredit, Rajfajzen i Sosijete ženeral
Doctor Wu Doctor Wu 19:21 30.09.2010

Re: A evro-obveznice?

Goran Vučković
Koji su razlozi što u listi opcija nisu i evro-obveznice (evro pošto smo u tom kraju sveta), na bazi aukcijske ponude?

Pa valjda zato sto ni Vlada Srbije ni Narodna banka Srbije ne prihoduju u evrima. Tj, mogu oni da raspisu evro-obveznice, ali ih niko ne bi uzeo.

Inace, devizno zaduzivanje kod komercijalnih banaka nikako ne moze biti bolje od izdavanja obveznica u sopstvenoj valuti.
Goran Vučković Goran Vučković 23:59 30.09.2010

Re: A evro-obveznice?

Inace, devizno zaduzivanje kod komercijalnih banaka nikako ne moze biti bolje od izdavanja obveznica u sopstvenoj valuti.

Naravno da ne može, ako neko hoće da kupi tvoje valute. Ali ako neće, onda se zadužuješ u valuti u kojoj bi možda i da kupe.

Inače ima oko 0.56% XS0214240482 u SEMB - sećaš se da sam pominjao da sam to dodao u portfolio u jednom trenutku kad sam malo skratio giltove? To je stari ex-YU dug konvertovan u eurobondove. Pitam se jednostavno zašto se ne bi zaduživali tako, ako se već zadužuju u stranoj valuti. Pogledaj inače čega svega ima u SEMB. Ni njima dolar nije domaća valuta.
Doctor Wu Doctor Wu 06:45 01.10.2010

Re: A evro-obveznice?

Naravno da ne može, ako neko hoće da kupi tvoje valute.

Pa uvek hoce neko da kupi, samo je pitanje po kojoj ceni, tj kamati. Prednost koriscenja sopstvene valute je sto se inflacijom moze 'nadomijestiti' povecanje produktivnosti privrede koju diktira ugovorena kamatna stopa. Zaduzivanjem u stranoj valuti poreski obveznici se izlazu valutnom riziku pa se tako visina njihovog duga ne vezuje samo za povecanje njihove produktivnosti, nego i za hiljadu drugih faktora koji nisu pod kontrolom ni vlade ni poreskih obveznika. To odgovorne vlade ne rade.

S obzirom na trenutna kretanja na trzistu novca (CHF porastao 16% u odnosu na € od pocetka ove godine) mozda bi najbolje bilo da vlada pozajmi ove pare nekom privatniku da kupi svajcarce, saceka da evro pukne (a, sudeci po dogadjanjima oko Irske i Spanije, evro ce sigurno puci u odnosu na korpu valuta i to mnogo vise od tih 5%) i onda lepo vrati bankama dug. Sad samo treba naci privatnika, :).

Pre nego sto neko pocne da citira drugi pasus, predlog je samo zezanje.
debiltant debiltant 15:53 30.09.2010

Porodično srebro

Samo da se deficit ne puni prodajom Telekoma i ostalih javnih firmi...jednostavno, to nisu obnovljivi resursi...
Oljacat Oljacat 18:39 30.09.2010

Zašto ne mislim da je dobro

• JP Putevi Srbije;
• PTT Srbija;
• JP Srbijavode
• JP Srbija Šume;
• Petrohemija
• Naftna industrija Srbije
• JAT,
• Aerodrom ’’Nikola Tesla’’
• Srbijagas
• Železnice Srbije
• Elektroprivreda Srbije
Ova javna preduzeća imaju 12.7% aktive ukupne privrede Srbije, samo 4.36% obrtne imovine i skoro 24% kumuliranog gubitka privrede. Kumulirani gubitak ovih javnih preduzeća je 270 milijardi ili 3 milijarde eura (obzirom da se radi o podacima iz 2009).
Ostvareni gubitak ovih javnih preduzeća je 50 milijardi dinara samo u 2009 i to je praktično preko polovine gubitka cele privrede. Kada se pogleda bilans uspeha uočljivo je da veliki deo prihoda predstavlja stavka ’’Ostali poslovni prihodi’’. Tu stavku čine prihodi od donacija, subvencija, dotacija i sl. Ovi prihodi su bili preko 52 milijarde dinara, plate radnika u javnim preduzećima su oko 58 milijardi, što znači da su ove plate praktično pokrivene iz budžeta. Troškovi materijala su 14% troškova privrede za istu poziciju, dok su prihodi javnih preduzeća samo 6.58% prihoda privrede. Javna preduzeća imaju delako veći prosek primanja radnika od privrede u celini jer su zarade javnih preduzeća 7.88% ukupnih zarada privrede, ukupan broj radnika u ovim javnim preduzećima je 56.779 i čine 5.8% ukupnog broja radnika svih privrednih društava u Srbiji

ovo je deo teksta Dragovana Milićevića.

Boldovan je glavni uzrok daljeg zaduživanja.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 00:03 01.10.2010

Frogs and grandmothers...

Kao sto rece Goran Vuckovic, vas tekst poredi babe i zabe...

Obveznice ili zapisi su dinarska zaduzivanja na otvorenom trzistu koje vam jasno govori koliki je kreditni i valutni rizik ove drzave. Ono nam je ogledalo. Izgleda da ne volimo ono sto u njemu vidimo, pa ...

Komercijalni kredit je zaduzivanje u evrima drzave kod banaka koje iskljucuje i trziste, a i valutni rizik. Bankama je ovo cist proknjizen profit.

To sto je drzava uzela od banaka umanjuje kreditnu masu raspolozivu privredi, tako da kamate nece padati, a krediti privredi ostaju skupi. Da, onoj privredi koja treba da puni budzet iz koga ce se pomenuti krediti vracati. Ne vidim da je ovo u duhu de-evroizacije privrede. Banke mogu da odahnu, jer imaju gde da plasiraju sredstva. Trziste zapisima ce da trpi jer drzava sama pokazuje da joj nije stalo do njega. Poruka vlasti - ko drzi dinare ispada budala. Ta poruka stvara pritisak da kurs evra raste, iako ce ga ovaj kredit kratkorocno stabilizovati. Kredit MMFa se trosi na odbranu dinara koga drzava ovim postupkom svesno urusava.

A ko ce platiti razliku? Pa uvek mi... Onako u dinarima, ovako u evrima... Drzava uvek treba da se zaduzuje u valuti koju kontrolise! Tu je i smisao suvereniteta, kada smo vec presli na kreditni novac...
seceranac seceranac 08:55 01.10.2010

ekspertski

jadni mi ova drzava sa ovakvim "ekspertima" iz ekonomije.

sustina nezavisnosti jedne drzave je bas u tome da se moze zaduzivati obveznicama i bezvredjivati ih kontrolom inflacije.

Sve ostalo je kolonijalni status.
Sepulturero Sepulturero 12:49 01.10.2010

Али стварно

Ви се , Горане, већ годинама појављујете у медијима. Новинари, ваљда из лењости, се углавном вама обраћају. Ево и данас читам да сте најновији пад динара "објаснили" речима да евро расте због велике потражње. Један од коментатора на сајту вас је одмах предложио за Нобелову награду.

Углавном, увек сте на страни владе и НБ па се питам да ли ви стварно тако мислите или су неки други разлози у питању. Зашто нам, као образовани економиста, не објашњавате стварне разлоге пада динара и мувања са репо операцијама. И шта уствари ми треба да очекујемо у следећим годинама?

Да ли сте читали чланке Небојше Катића које је својевремено објављивала Политика (сада више не), па и Б92? Какво је ваше мишљење? Кад већ имате овај медиум, блог, дајте, искористите га па да и ми нешто научимо. А не овако: све округло па на ћоше.
Doctor Wu Doctor Wu 14:11 01.10.2010

Re: Али стварно

Да ли сте читали чланке Небојше Катића које је својевремено објављивала Политика (сада више не), па и Б92?

Nebojsa Katic? Mislite na ovog Nebojsu Katica?
Doctor Wu Doctor Wu 14:11 01.10.2010

Re: Али стварно

Да ли сте читали чланке Небојше Катића које је својевремено објављивала Политика (сада више не), па и Б92?

Nebojsa Katic? Mislite na ovog Nebojsu Katica?
G r o f G r o f 16:07 01.10.2010

Re: Али стварно

Ali misim stvarno..
naprosto je očaravajuće kad se država komercijalno zaduži. Najčudnije je što se do sad toga nitko nije setio. Tako jednostavno, a tako dobro, dobro da sedneš na dupe.
I onda Goran nešto priča priča priča...a na pitanje jednostavnije od ideje zaduživanja, koje glasi, iz kojih izvora će pare biti vraćene...zašuti kao riba.
rackoni rackoni 10:12 04.10.2010

Re: Али стварно

Doctor Wu
Да ли сте читали чланке Небојше Катића које је својевремено објављивала Политика (сада више не), па и Б92?

Nebojsa Katic? Mislite na ovog Nebojsu Katica?



Pre bih reko da misli na ovog Nebojsu Katica http://nkatic.wordpress.com/
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:18 01.10.2010

Ja mislim..

Ja mislim da je ključna šteta, pogotov za Gorana, što je on tzv "državni ekonomista"..
A verujem, da bi bilo mnogo bolje i za državu i za njega da je samostalan..
Naročito zato, što ovo što piše, nije u inetersu države, nego aktuelne vlasti koja je, krajnje prolaqzna kategorija...
A lično verujem, da Goran više zna od ovoga kakav utisak ostavlja ovde na blogu..Čak šta više, uveren sam u to..
vlayceh vlayceh 14:39 03.10.2010

Nerealno?

Po meni, suština teksta je u rečenici: "...sa očekivanom nominalnom godišnjom depresijacijom dinara od 6%, što je verovatno nerealno." Da li ste sigurni u to da dinar neće pasti 6% naredne godine? Da li ste spremni da kladite svoju polugodišnju platu u to?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana