Ekonomija| Gastronauti| Ljudska prava| Religija| Sex

Vino, restorani, savetovanje, akciza, EU, Grobar

krkar RSS / 08.10.2010. u 14:28

 petrus_pomerol_1998.jpg

Unapred da napomenem da je ovo blog o vinu (vinima) iako ću u njemu obrazložiti još jedan razlog što jedva čekam izbore na kojima ću glasati za Gosn Grobara. A sve mi se nešto javlja da bi mogli da budu pre vremena, no otom potom.

Pozovu me moji drugovi O i K  koji otvaraju fini restoran u lepom delu Beograda da im sastavim vinsku kartu. Obojica su iskusni u poslu, radili po inostranstvu, vodili restorane u bar 5-6 zemalja, vratili se u Beograd, otvarali i držali i ovde kafane - ali za druge. Sad prvi put otvaraju za sebe. Do pre pešes godina mislio sam da me je moje dugogodišnje iskustvo života po kafanama načinilo znalcem i da bih mogao da držim restoran - ništa lakše, čak sam imao u glavi i tip restorana kakav bih voleo da otvorim. Naravno, zamislio sam kafanu za sebe po svom ćefu. Onda sam počeo da provodim više vremena sa svojim drugom N, vlasnikom četiri restorana i dva infarkta i tek s njim sam shvatio koliko suštinski ništa ne znam o tome kako restoran (treba da) funkcioniše. N mi sve priča otvoreno jer smo bliski prijatelji a nisam mu nikakva opasnost, konkurencija... i tako sam shvatio da me svo moje iskustvo čini samo vrlo dobro informisanim korisnikom restorana ali da sam nekoliko svetlosnih godina daleko od kvalifikacije za kafedžiju koja se stiče samo iskustvom u vođenju kafane, uvek na sopstvenu štetu. 

Od N sam naučio, na primer, koliko je važno jelovnik napraviti pametno. Zvuči logično, ali nije pamet u jelovniku napraviti da ima lepih jela i po nešto za svakoga nego je pamet napraviti restoran da sve to izlazi iz što manjeg broja šerpi, da se deo toga polupripremi unapred i - najvažnije - da se planiraju jela u kojima može da se iskoristi ono što je ostalo od prethodnog dana, od sastojaka koji nisu više sveži za samostalni performans ali sasvim dobri da budu deo nečeg drugog. Neću u digresije, definitivno ne otvaram kafanu, bar zasad.

E, ali zovu mene O i K da savetujem. Jednostavno, niti im je vino preterano važno u životu, niti se njime naročito bave. Znaju koje se vino kako prodaje. Fasciniralo me što tačno znaju koje vino kako ide u kom restoranu - a većinu nisu ni probali. Zato su zvali mene.

Baš volim da savetujem. Tipičan balkanski sindrom. Em ti unapred priznaju da si mnogo pametan - em ne snosiš nikakve posledice onoga što si preporučio. Prijateljima ne naplaćujem ali i džabe je slatko.

Sednemo mi tako sinoć, ispred nas gomila cenovnika raznih uvoznika i distributera. Prvi put ih vidim, inače se strašno ljutim na distributere vina i psujem ih što je izbor u Srbiji strašno ograničen, nemaštovit i što suštinski niko ne zna da prodaje vina. Oduvek sam imao utisak datrgovci nude vina jer im je to dobar biznis, do juče su možda prodavali čarape, vešmašine ili amortizere, danas vino a sutra će lustere, građevinski kamen ili uloške - važno je samo da posao ide i pare se vrte.

Kažu gazde kafana će biti takva-i-takva, ovo je jelovnik, mi bismo jednu pristojnu ali ne preveliku vinsku kartu (da ne bude preveliki lager, košta to), da bude od jeftinijih vina do prilično skupih (kažu da se najbolje prodaju najjeftinija i najskuplja vina - srednja klasa najslabije ide), da bude i domaćih i stranih iz nekoliko zemalja. Vino kuće, točeno, već su izabrali i ugovorili, pristojno, dobra cena. Prva ideja bila 6 belih, 6 crnih i kvit, ali premalo je da se svi kriterijumi zadovolje, ne mož' nikako.

Smislim ja koncepciju: desetak crnih, desetak belih, 2-3 rozea, 2 prirodno peneća vina, 2 šampanjca. Tako može da se napravi pristojna vinska karta. U desetak vina možeš da stavio otprilike 2 domaća, 1-2 hrvatska (nameravao ja i slovenačka da stavim, skočiše obojica nemojakobogaznaš, ne možemo slovenačka vina nikom da prodamo... čudim se ja koji to kreteni neće slovenačka vina, ima genijalnih belih i vrlo pristojnih crnih, cene u Sloveniji korektne...), 2 italijanska, 2 francuska i bar po jedno iz Španije, Portugala, Južne Amerike, Južne Afrike i Australije/Novog Zelanda. Hteo ja da stavim ibar jedno libansko, fenomenalna vina po vrlo normalnim tj. odgovarajućim cenama ali nema pa nema - niko ne uvozi. Razmišljao sam i o mađarskim i bugarskim, ponekad se nađu u prodavnicama ali pogrešno odabrana - ili jeftino smeće ili preskupa nešto kvalitetnija.

Otvorim prvi cenovnik i gledam šta ima i po kojoj ceni, zaokružujem samo ono što mi se čini dobrom cenom za to što jeste, pa posle da sužavamo izbor. Prvi put u životu vidim nabavne cene vina i odmah mi u mozgu radi digitron, koliko zarađuju trgovci jer cene u prodaji uglavnom znam. Dakle, marže trgovinskih lanaca su od 30% pa naviše, tako bih i ja umeo da budem trgovac. Konkurencije u maloprodaji praktično nema. E, tu se normalan čovek pita kako i zašto, ali o tome (i Tomi) kasnije. 

Onda dođemo do domaćih vina koja inače smatram vrlo nekvalitetnim za te pare odnosno vrlo skupim za taj kvalitet. Što više gledam nabavne cene sve mi više muka. Već sam pisao na ovom blogu al' da ponovim i još ću ako treba: za mene je najveći greh i glupost na svetu platiti vino više nego što ono vredi. Sasvim je u redu vino koje vredi 2€ platiti 2€ a vino koje vredi 20€ platiti 20€. Ako se zaista razumete u vino i voljni ste da se za jednu flašu rastanete od 200€ - onda zaista vredi dati i 200€ za vino koje vredi 200€. Vrlo retko se desi da vino košta drastično manje nego što vredi a prečesto se dešava da vino košta daleko više nego što vredi. 

Kratko i jasno:

1. Ni jedno vino iz Srbije ne vredi onoliko koliko košta.

2. Da je Srbija nekim čudiom u EU domaća vina bila bi u kategoriji od 3-6€. U Francuskoj, Italiji, Španiji...  vina iz klase 3-6€ su sasvim pristojna vina.

3. Ni jedno vino iz Srbije ne vredi preko 10€. NI JEDNO JEDINO.  Tačka. Vino koje u radnji košta preko 10€ mora da vas istrese iz gaća. (U vino koje košta preko 25€ morate trenutno da se zaljubite, ili u vino ili u bilo kog stvora preko puta vas makar vam to bio šef, mator, ružan, nadrkan i istog pola).

Onda gledam cene stranih vina - ima i korektnih cena za korektna vina. OK, ponuda loša, nemaštovita, vina loše opisana - vidi se da 99% trgovaca pojma nemaju pojma šta je vino i  zašto su neke stvari u nazivu, neka imena, neka sitna slova, neke brojke i skraćenice bitne. Prodaju vino kao prašak za vešmašinu. Sa enzimima i pere belje. Uostalom, šta čovek može da očekuje od polupismenih dripaca koji u cenovnicima oglašavaju crvena vina. Mora da se to baš tako zove, reče to onomad i bivši premijer, poznato obrazovan čovek i evo već treću godinu vinogradar, podrumar i poznavalac vina. Šiomigađura. 

I nikako mi ne ide u glavu, na primer, (navodim iz cenovnika jednog  od uvoznika koji sam našao online, ni bolji ni gori od većine, neću da ga imentujem, ne reklamiram nikoga) ovaj odnos cena:

1. Cabernet Sauvignon Radovanović 727 din

2. Cabernet Sauvignon Barique Radovanović 884 din

3. Vranac 13. juli 214 din

4. Terra Lazarica Cabernet Sauvignon 557 din

5. Aurelius Kovačević 787 din

6. Skovin Syrah Cabernet 426 din

7. Merlot Veneto 298 din

8. Casillero Cabernet 782 din

9. Grafigna Malbec 723 din

10. Frontera Cabernet Sauvignon 447 din

11. Jacob's Creek Shiraz 782 din

12. Ruffino Chianti DOCG 660 din

13. Montana Pinot Noir 860 din

14. Adega de Pegoes 450 din 

15. Trijumf Noir Aleksandrović 1999 din

Ti bokca! Sve naopako!

 

Sa ovog spiska samo 2 (slovima: DVA!) vina imaju korektnu cenu: Vranac i neki bezimeni Merlot Veneto (pošto ne znam koji je i čiji Merlot u pitanju - a očigledno ni uvoznik nema pojma - da pretpostavimo da je najstandardniji, obični, svakodnevni. Ta dva vina jedina su koja vrede 2-3€ i koštaju 2-3€.

 

U sledećoj kategoriji su vina precenjena 25-50%:

- Aurelius Kovačević koji realno vredi 5€ i to zato što je barik (ko voli)

- Skovin Syrah Cabernet koji realno vredi 3€

-  Frontera CS, koji vredi 3-3,5€

- Ruffina Chianti, klasa 5€

- Adega de pegoes, 3-4€

 

I na kraju bezobrazno precenjena vina (preko 50% skuplja nego što bi smela):

- Radovanović, CS je u klasi 3-4€, barik5€

- Terra Lazarica CS: 3€

- Casillero: 4€

- Graffigna Malbec 4€

- JC Shiraz 3,5-4€

- Montana Pinot Noir 3-4€

i na kraju šampion prodavanja muda za bubrege,  Trijumf Noir koji sa sve barikom ne vredi više od 6-7€ uvr' glave.

 

Koga ne mrzi može da kopa po sajtovima trgovaca vina i supermarketa u EU i uporedi cene. Ajde, možemo da kažemo da je kupovanje vina demokratska kategorija - slobodan si da kupiš ili ne kupiš. Moglo bi i tu svašta da se sad nadrobi o monopolima, kartelima itd, ali mene muči jedna suštinska stvar. Zašto su domaća vina toliko preskupa? Jedino je Aurelius (možda) precenjen manje od 50%, sva druga su suludo preskupa.

I tako metanišemo mi o cenama vina, kad mi kažu budući vlasnici moje vinske karte: 

Pa zbog akcize.

Kakve akcize?

Ti ne znaš da je akciza na domaća vina 40%.

???

Na proizvođačku cenu za domaća vina akciza je 40% pa onda na sve to zajedno PDV.

A strana?

Na vina iz EU nema carine (nema ni na Crnu Goru i Makedoniju po bilateralnim spotazumima iako nisu u EU) a na vina izvan EU carina je valjda 12%.

E tu me mal' ne strefi šlog. Dakle, država Srbija - iako više volim da kažem bagra koja vlada Srbijom jer mnogo više vidim Vlast nego Državu - kažnjava domaćeg proizvođača (u ovom slučaju vina ali uopšte niej bitno čega, domaćeg proizvođača) sa 40% nameta u startu - a strani proizvod uvozi se bez tog nameta ili sa minimalnim nametom.

Pa ko je tu lud?

Mi, a najviše mi čiji su OVI "naši", mi koji smo ih doveli na vlast i ovoliko trpeli. Eto meni dodatnog razloga da glasam za Tomu, ne znam kakve su mu namere po pitanju vina ali Bivši Šešeljev Mali naruži Koštunicu što nije svim srcem za EU. Ne očekujem da zna mnogo o vinu, pretpostavljam da je na nivou kilo i sifon, ali  kontam da mu je jasno da je ovo bezobrazluk, glupost i sramota. Ludilo.

Jutros malo telefoniram okolo da se raspitam o svom novom saznanju o akcizi od 40%. Nisam (još) uspeo da saznam koliko se ukupno godišnje para tako namakne - a umeo bih vrlo lako da izračunam koliko na konto toga što Vlast namakne - Društvo izgubi. Ali su mi se uredno smejali ljudi upućeni u problematiku. E, moj Krki, ne znaš ti šta od ove države uradi uvoznički lobi.

 

KONSTRUKTIVNI DEO:

Da ne bude da samo kritikujem, evo i preporuka za po jedno crno i belo domaće vino:

Game Dajić, negotinska krajina. Nabavna cena 600 din. Ne vredi preko 4€ ali mi se sviđa. Znam da ga ima u onoj vinoteci kod Kalenića pijace na samom početku Sinđelićeve. Koliko marže zacepe ne mogu da se setim.

dajic_game_etiketa.jpg 

Evo i za ljubitelje belog, jedno pristojno lagano vino iz vrlo neobičnog kraja: Đerdap. Gledao pravi-pravcati Francuz, gledao, pa uložio pare i posadio vinograd, doveo i Francuza vinara i napravili sasvim lepo vino bez prevelikih pretenzija. Nabavna cena oko 500 din.

n15028993522_3686.jpg 

A ako hoćete stvarno dobro vino za poštene pare - Interex kod Studenjaka: Bergerac Saint-Helme 2009 (bilo i ga dobro odležati do 2012). 190 dindži!!! Ja uzeo 2 kutije, vrlo pristojno (pio sam ga i ranije 2007 i 2008). Ima u Interexu i odličan Cahors Fleur Noir 2008 za 360 din a nema odavno sjajnog Medoca po otprilike 550. 

I još jedna preporuka: Briška Zlata rebula u Mercatoru. Preporučujem litarsku, manje od 200 din. Neko manje pošten od vinarije Goriška brda bi to ladno punio u buteljke od 0,7 i zacepio 400 din - i vredelo bi toliko.

Tagovi



Komentari (186)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 14:37 08.10.2010

E kad me sad šlog nije strefio!!!

Napišem blog (po običaju direktno u blog editoru, ne sejvujem...), kliknem "objavi" i ugasi se računar! Izvukao se kabl od struje koznakad, nisam primetio, ode Windows 7 u Resume...

Utaknem kabl, uključim ponovo, kad: blog objavljen. Milisekundi su radili, milisekundi!!!

Pu, pu, daleko bilo. Moraću da počnem da sejvujem
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:44 08.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

na greskama se uci, eto ti neces vise nikad da pises direktno u editoru.

nego da te pitam, a sto mislis da ce Toma da bude otporan na uvoznicki lobi?

za tebe direktno is Rioja-e

antioksidant antioksidant 17:00 08.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

nego da te pitam, a sto mislis da ce Toma da bude otporan na uvoznicki lobi?

pa posto mu je miskovic sponzor, mozda i bude
jasnaz jasnaz 17:59 08.10.2010

: Caceres

njanja_de.manccini
direktno is Rioja-e



negro


srdjan.pajic srdjan.pajic 23:02 08.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

krkar
Napišem blog (po običaju direktno u blog editoru, ne sejvujem...), kliknem "objavi" i ugasi se računar! Izvukao se kabl od struje koznakad, nisam primetio, ode Windows 7 u Resume...

Utaknem kabl, uključim ponovo, kad: blog objavljen. Milisekundi su radili, milisekundi!!!

Pu, pu, daleko bilo. Moraću da počnem da sejvujem




Koji si šaban, ali belosve(c)ki! Sine, a da vidiš kako moj Uške obara Mac OS X, kad god mu se oće, i to levom šapom. Ili otkači onaj imbecilni magnetski utikač za napajanje (ja ne znam koji je kreten to izmislio), pa se mek na kvarno isprazni baš kad ja izadjem iz sobe. I ode bogu na istinu, nakon čega mu otprilike svaki treći put treba totalni reset da bi se povratio iz sna. Ili pak zaspi pozadi pored izduvne grane i Mek se pregreje, pa krene polako da usporava, dok na kraju sasvim ne stane. Ponekad žalim za mojim starim PC laptopom.

Eto ti trolčina odma na početku, sad idem da čitam ovaj tvoj preteće dugačak blog.

krkar krkar 23:23 08.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

Ponekad žalim za mojim starim PC laptopom.


E kad ćete više da izumrete vi nestandardni Mac šabani
krkar krkar 23:24 08.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

za tebe direktno is Rioja-e


Generalno nisam preterani ljubitelj Rioje, najviše zato što je nedovoljno poznajem, iako se (retko) nađe i odličnih tamošnjih vina.

Više volim da eksperimentišem sa Portugalom.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:17 09.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

krkar
Ponekad žalim za mojim starim PC laptopom.


E kad ćete više da izumrete vi nestandardni Mac šabani


Hteo sam da ga nosim u lokalni Apple Store, da ga pregledaju oni roboti. I Ušketa i Mac-a.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:34 09.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

Generalno nisam preterani ljubitelj Rioje, najviše zato što je nedovoljno poznajem, iako se (retko) nađe i odličnih tamošnjih vina.


чуди ме да не знаш да је овај регион у Шпанији најбољи за вина.
не знаш шта пропушташ. феноменална вина. пропоручио нам један француз, замисли.
krkar krkar 02:01 09.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

чуди ме да не знаш да је овај регион у Шпанији најбољи за вина.
не знаш шта пропушташ. феноменална вина. пропоручио нам један француз, замисли.


Znam da je Rioja best of Spain ali nisam stigao da je upoznam kao neke druge regije. Ne može sve da se postigne...
mariopan mariopan 08:21 09.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

krkar
Ponekad žalim za mojim starim PC laptopom.


E kad ćete više da izumrete vi nestandardni Mac šabani

Manemoj, moj Mac OS X je najbolji na svetu , još ćemo i stranku da napravimo, problem je do Ušketa
Milan Novković Milan Novković 12:19 09.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

Mac OS X


Ponekad žalim za mojim starim PC laptopom

Zameniti PC Macom je ko prijaviti se za onu Darwinovu nagradu - kako najelegantnije izbaciti svoje gene iz svetske genetske riznice.

Apple napred, game konzole odmah za njim su smrtni neprijatelji Generative Weba gde su svi slobodni i uvek se nađe neko pametan da napiše ono što fali, pokušaj kontrole nad webom, selekcije po genetskom codu i profitnom potencijalu, feudalno.

Ok mi što se curice i dečkići pale dok još nisu položili vozački za motorcikl i popeli se preko 600m, al hard core slobodnjaci !!!

Udarilo loše vino u glavu
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:42 09.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

Milan Novković
Mac OS X


Ponekad žalim za mojim starim PC laptopom

Zameniti PC Macom je ko prijaviti se za onu Darwinovu nagradu - kako najelegantnije izbaciti svoje gene iz svetske genetske riznice.

Apple napred, game konzole odmah za njim su smrtni neprijatelji Generative Weba gde su svi slobodni i uvek se nađe neko pametan da napiše ono što fali, pokušaj kontrole nad webom, selekcije po genetskom codu i profitnom potencijalu, feudalno.

Ok mi što se curice i dečkići pale dok još nisu položili vozački za motorcikl i popeli se preko 600m, al hard core slobodnjaci !!!

Udarilo loše vino u glavu


Nisam 100% siguran da li sam te razumeo, ali je za mene taj prelaz sa PC-a na Meka izazov kome je bilo teško odoleti. I poklopio se sa osamostaljivanjem u smislu zaposlenja, u kome pojava igra ulogu važnu gotovo kao i sadržina. To se, naravno, zavšilo tako što i dalje 90% vremena čučim u VMWare-u
Milan Novković Milan Novković 18:18 09.10.2010

Re: E kad me sad šlog nije strefio!!!

Nisam 100% siguran da li sam te razumeo

Više šala nego zbilja

Mnogi su već označili smrt Weba kako ga mi znamo, generativnog weba gde:
- Se prodaju kompjuteri opšte namene
- Operativni su otvoreni - Windows, Linux, ostali Unixi
- Piše software ko hoće i do potrošača je da li će ga korisiti.

Ja mislim da je generativni web neuništiv, ali jest pod opasnim pritiskom platformi gde se kontroliše ne samo distribucija softwarea, nego i kome je dozvoljeno koju ideju da implementira
- iPods, Phones, Pads
- Game console, Sony, MS (MS ne kriju strategiju, otprilike kažu "ne mislite valjda da konzole pravimo zbog igara ....

Apple je brutalan taktički.

MS strategijski. Pošto drže toliki deo tržišta operativnih oni su posebno potentni, iako capabilities drže u latentnom stanju - mogu prosto da kontrolišu koje apps će ključni delovi operativnog da podržavaju a koje ne.

U blagoj formi su to i do sad koristili -njihove apps su najčešće efikasnije od tuđih koje rade sličan posao, pošto znaju neke prečice u operativnom i bibliotekama, dok ako ih neko pritisne da portiraju app na druge operativne, te apps rade lošije, kao deo podrške marketingu Windows operativnog.

Ipak, do svih nas je da izaberemo ono što nam radi posao i u to ime je moj prethodni komentar uglavnom šala
Rejlem Rejlem 14:38 08.10.2010

Prvi...

..hehe.
Pre nego sto se udubim u citanje (na prvi pogled preporuka ide), da kazem da sam se uglavnom fokusirao u poslednjih par godina na makedonska vina, tj. Tikves. Pre svega na Tgu za jug, koja je apsolutno nenadj..... . U globalu su makedonska crna sjajna, dok su bela promenljivog kvaliteta.
Odlicna je recimo Temjanika (isto Tikvesova), podseca me na Krokan.
A Krokan je malo postao Trokan, pao mu je kvalitet u poslednjih par godina, tako da vise ne vredi te pare. Ranije sam ga kupovao u specijalnim prilikama, onako za dusu.
krkar krkar 14:47 08.10.2010

Re: Prvi...

da kazem da sam se uglavnom fokusirao u poslednjih par godina na makedonska vina, tj. Tikves. Pre svega na Tgu za jug, koja je apsolutno nenadj..... . U globalu su makedonska crna sjajna, dok su bela promenljivog kvaliteta.
Odlicna je recimo Temjanika (isto Tikvesova), podseca me na Krokan.
A Krokan je malo postao Trokan, pao mu je kvalitet u poslednjih par godina, tako da vise ne vredi te pare. Ranije sam ga kupovao u specijalnim prilikama, onako za dusu.


Tga za jug je standardno jako, taninsko, pomalo oporo crno vino kakva kod nas dobro idu, u najboljij tradiciji plavaca i vranaca. Vredi tačno oko 350 dindži koliko i košta, poštena cena za pošteno vino. To sam stavio na onu vinsku kartu.

Krokan je laž i prevara, kad bi se sabrala sva proizvodnja "krokana" ispalo bi da Biserno ostrvo ima površinu negde kao Srem. Hohštaplerska posla.

Makednija je bila eksperiment sa ruskom školom vinarstva. Pošto je Informbiro sprečio ambiciozne planove da se isuši Skadarsko jezero i da Jugoslavija proizvodi pamuk za ceo komunistički blok, trebalo je da se pamuk seje u Makedoniji, ali onda im ni to nije nešto bilo kako treba pa su rešili da od Rusa kupe tehnologiju plantažnih nasada loze. Mis'm, čuvena sovjetska kultura vina, bemliga!

Onda su posadili krimsku sortu Rkaciteli (belo) kojom se Makedonija uopšte nije usrećila i dan-danas je se oslobađa. Ali sistem plantažnih nasada oko Kavadaraca sa crnim vinima je dao mnogo bolje rezultate, srećom CCCP nije imao crne sorte da nam uvali.

Hteli su Rusi i Bugarima da uvale svoj čuveni vinarsko-vinogradarski knowhow ali nisu Bugari ludi pa su kupili u Francuskoj Cab S i posadili ogromne plantaže i od 80-ih razvalili tržište supermarket wine u Engleskoj i dobrom delu EU. Vrlo kvalitetna vina za male pare. Sad pokušavaju da uskoče u višu kategoriju...
Rejlem Rejlem 14:56 08.10.2010

Re: Prvi...

Tog Rkacitelija u flasi se secam kao kroz maglu iz 90ih, kad se pilo po principu daj sta das, onako jedno bezidejna spriceraska varijanta.

Krokan mi je bio dobar tamo 2002-2003, vremenom je krenuo da se kvari, tako da mi sad ne pada na pamet da ga kupim.
ecce-florian ecce-florian 19:59 08.10.2010

Re: Prvi...


Krokan je laž i prevara, kad bi se sabrala sva proizvodnja "krokana" ispalo bi da Biserno ostrvo ima površinu negde kao Srem. Hohštaplerska posla.


Pa sad, sve zavisi kako se uzme.

„Krokan“ je izuzetno tražen i za njega se raspituju svi strani diplomati kad dođu u našu zemlju. Međutim, nijedan litar „krokana“ nije proizveden od 2004. godine, a poslednje flaše te berbe skoro su rasprodate.


U međuvremenu, 1996. vlasnica preduzeća „Ibis“ Vera Simić, zahvaljujući dobrim vezama, sa „Sokolcem“ je sklopila ugovor koji joj daje ekskluzivno pravo prodaje „krokana“. „Sokolac“ je bio obavezan da sve proizvedeno vino proda Simićevoj za četiri nemačke marke po litru, a ona ga je flaširala i prodavala. Taj ugovor je istekao 2003. ali je Simićeva nastavila da prodaje vino. Ona je u međuvremenu zaštitila geografsko poreklo vina „biserno ostrvo muskat krokan“, ali nema pravo korišćenja, jer više ni na koji način ne učestvuje u proizvodnji, a zaštitila je i žig „muskat krokan“, koji ne koristi jer više ne puni vino.

S druge strane je Bora Gvozdenac iz Novog Bečeja, čije je preduzeće „Euro-pan“ 2005. pobedilo na konkursu Ministarstva poljoprivrede i dobilo pravo korišćenja 224 hektara zemljišta na kome se nalazi i loza muskat krokan. On je zakonski zastupnik naslednika Rohoncijevog imanja Kristijana Šauške, koji je i većinski vlasnik tog preduzeća. Oni jedini imaju pravo na proizvodnju i prodaju vina, ali od 2004. godine nije napunjena ni prodata nijedna flaša.


Do razrešenja ovog spora možete po pristojnoj ceni pini vrhunsko vino od loze muskat krokan pod komercijalnim nazivom "Tiska perla".

ps
jedino se nerviram što se za ovakve komentare svugde dobija pristojno materijalno obeštećenje
krkar krkar 01:48 09.10.2010

Re: Prvi...

Pa sad, sve zavisi kako se uzme.


Naterao si me da proverim situaciju sa ponudom Krokana.

Znam za tu nesrećnu priču, tj. znam generalno da je pičvajz, muvanje, muljanje... Nisam lično zainteresovan jer mi krokan nikad nije prijao, nije moj tip vina uopšte i nikad nisam delio tu kolektivnu fascinaciju tipa "vino koje je pio Tito". Moš misliti, nacija u kojoj je vinska kultura na nivou mračnog srednjeg veka a svi su veliki ljubitelji krokana... Baš kao što i svaki zadrigli špediter i muljator "zna" da je Chivas najbolji viski koji je pio Tito. Nijenego.

Online proverom krokan se uveliko nudi i prodaje. Ko ga pravi, gde, kako, od čega, sa čijim odobrenjem, od koje materije... pojma nemam. Ali evo nekoliko linkova na kojima se uredno nudi i prodaje nešto pod imenom krokan (i to za 1000 din po boci!!!):

[url=http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:195738-Biseri-u-korovu-paragrafa]Dijana DIMITROVSKA | 22. mart 2007. 19:13 | Komentara: 2

Naslednici grofa Rohoncija zakupili dedovinu, čekajući da im se vrati imanje sa koga potiče jedinstvena loza krokan. Državi Srbiji na ime zakupa Bisernog ostrva godišnje plaćaju 27.000 evra. Sudska agonija sa privatizovanim poljoprivrednim dobrom "Sokolac". Šta je u flaši od 1.000 dinara sa oznakom "krokan"?[/url]


http://www.casadimoda.co.rs/vina_vipava.htm

http://www.nadjirestoran.com/beograd/kolarac23.html
[url=http://www.restorani.rs/restoran_menu_items_wine.php?restoran=133&menuItem=211]
http://www.restorani.rs/restoran_menu_items_wine.php?restoran=133&menuItem=211[/url]

http://www.serbianbrandy.com/20100711182/moja-firma-proizvodi-muskat-krokan.html
[url=http://www.kastelecka.com/wine_card.pdf]
http://www.kastelecka.com/wine_card.pdf[/url]
[url=http://www.tiskicvet.com/novi_cenovnik_pica.pdf]
http://www.tiskicvet.com/novi_cenovnik_pica.pdf[/url]

http://www.maderarestoran.com/download/vinkarta.pdf
audrey92 audrey92 14:48 08.10.2010

in vino...

Sa vinima katastrofa u Srbiji. Od stranih vina uglavnom masovna produkcija iz masovne distribucije na Zapadu plus 50% viša cena, a od domaćih kao što si opisao. U toj situaciji kupujem uglavnom bela Vršačkih vinograda (2-3 evra u maloprodaji), pristojno stono vino. Od "privatnika" zazirem, pa hvala na savetima.

I anegdota sa ovogodišnjeg karlovačkog grožđebala (zvanično "Karlovačka berba": na štandu jednog privatnog proizvođača stoji flaša sa natpisom PROBUS. Pitam mlađanu prodavačicu od kakvog je to grožđa sačinjeno.
- Pa od karlovačkog!, kaže kao iz topa.
- Dobro, ali koje sorte je grožđe?, preformulišem ja.
- Pa karlovačka sorta!
I tako još par puta, dok je nisam ostavila na miru. Posle mi je tata objasnio da je Probus posebna vinska sorta, napravljena na Institutu za vinarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu...
Da li treba napomenuti da je taj PROBUS imao ukus ustajalog sirćeta?
krkar krkar 14:52 08.10.2010

Re: in vino...

I anegdota sa ovogodišnjeg karlovačkog grožđebala (zvanično "Karlovačka berba"


Meni se na taj trandebal uopšte nije išlo ali žena Novosadistkinja uprla da me vodi. Ne odosmo u subotu a u nedelju me spaslo kilavo vreme, košava sa kišom. Znao sam da ništa nisam propustio ali hvala na potvrdi.

BTW, da unapred preporučim svima koji mogu da odu u Eger u Mađarsku na otvaranje sezone novog vina u novembru, fascinantno iskustvo i vrlo lep provod za sasvim pristojne pare.
yugaya yugaya 17:49 08.10.2010

Re: in vino...

BTW, da unapred preporučim svima koji mogu da odu u Eger u Mađarsku na otvaranje sezone novog vina u novembru, fascinantno iskustvo i vrlo lep provod za sasvim pristojne pare.

...ciljati novembar 14., dan Svetog Martina i selo Noszvaj

linkic

hotel Vila De La Motte

a najbolji provod je organizovano nocno lutanje po vinskim podrumima, svakog cetvrtka u periodu od juna do septembra
Rejlem Rejlem 15:00 08.10.2010

Reciklaza

da se planiraju jela u kojima može da se iskoristi ono što je ostalo od prethodnog dana, od sastojaka koji nisu više sveži za samostalni performans


Da, takve sastojke sam dobijao u takozvanim tradicionalnim turskim salatama koje su bile na buffet-u tj. svedskom stolu, daleke 2003. u Kusadasiju. Pliz risajkl.
mixailo92 mixailo92 17:35 09.10.2010

Re: Reciklaza

Rejlem
da se planiraju jela u kojima može da se iskoristi ono što je ostalo od prethodnog dana, od sastojaka koji nisu više sveži za samostalni performans


Da, takve sastojke sam dobijao u takozvanim tradicionalnim turskim salatama koje su bile na buffet-u tj. svedskom stolu, daleke 2003. u Kusadasiju. Pliz risajkl.


He, godinu dana kasnije, u Hurgadi, Egipat, ista fora. Šunka koja se ne pojede za doručak, uveče se servira isečena na froncle i propržena sa lukom. A od toga šta ostane, ujutro za doručak zaliveno jajima, zapečeno u rerni.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:05 08.10.2010

PITANJE za znalca

Poštovani, najpre da Vam se zahvalim na korisnim savetima.
Moje pitanje je u vezi sa kuvanim vinom. Koja vina su najbolja za kuvanje i kako dobro skuvati vino? Šta sa dodacima koja se nude u posebnim pakovanjima za kuvano vino?
HVALA unapred!
mlekac mlekac 15:22 08.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Filip Mladenović
Poštovani, najpre da Vam se zahvalim na korisnim savetima.
Moje pitanje je u vezi sa kuvanim vinom. Koja vina su najbolja za kuvanje i kako dobro skuvati vino? Šta sa dodacima koja se nude u posebnim pakovanjima za kuvano vino?
HVALA unapred!


Koliko je meni poznato, Fico, dva zacina idu u kuvano vino. Cimet i karanfilic. Sve ostalo je, sto bi rekla moja baba "prosipanje pameti". Al' posto se nas blogodomacin odlicno razume i u vina i u kuvanje, bolje da mu prepustim zavrsnu rec.
Goran Vučković Goran Vučković 15:26 08.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Moje pitanje je u vezi sa kuvanim vinom.

Glögg (ko voli)
krkar krkar 21:41 08.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Moje pitanje je u vezi sa kuvanim vinom


O tom ti ama baš ništa ne znam. Nikad nisam pravio kuvano vino, niti nameravam. popijem ga ponekad na božićnim vašarima u Nemačkoj jer je lokalno i jer je fora (a i greje) ali ne mislim da je to uopšte vino.

Ali čisto da ne budem nekonstruktivan, evo mog stava o vinu za kuvanje (kuvanju sa vinom). Često se čuje nije dobro ovo vino - ostaviću ga za kuvanje.

Moj stav je: ne kuvaj sa vinom koje ne piješ - loše vino je loše vino u čaši ili u sosu, ništa mu kuvanje ne pomaže. Naprotiv, kuvanje često iz loših vina izvuče ono najgore.

Loše vino se prosipa, ne znam za drugu upotrebu.
zilikaka zilikaka 22:07 08.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Nikad nisam pravio kuvano vino, niti nameravam. popijem ga ponekad na božićnim vašarima u Nemačkoj

Eto ti ga sad!
A u Vojvodini na Badnje veče?
krkar krkar 22:27 08.10.2010

Re: PITANJE za znalca

A u Vojvodini na Badnje veče?


Viljemovku, dunju, kajsiju...
krkar krkar 22:27 08.10.2010

Re: PITANJE za znalca

A u Vojvodini na Badnje veče?


Viljemovku, dunju, kajsiju...
zilikaka zilikaka 22:39 08.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Ne znam kako da ti kažem, al ja bih razmislila o svom statusu u tazbini, da sam na tvom mestu
krkar krkar 23:38 08.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Ne znam kako da ti kažem, al ja bih razmislila o svom statusu u tazbini, da sam na tvom mestu


Nema potrebe, imam najbolju taštu na svetu, ona abažava mene i ja nju, od početka ja donosim vino za sve prilike ona rakiju i nikakvih problema nema. pašenog mi je miroljubivi Lala (molm da mi se ne objašnjava po hijaditi put u sitna crevca ko je lala a ko baš i nije - nama odozdo su svi u Preku Lale i Sose!

I nemoj sad Sremci da mi se bune i vade britve! Ni Sremice da puštaju jezičine!
mlekac mlekac 09:43 09.10.2010

Re: PITANJE za znalca

krkar


Loše vino se prosipa, ne znam za drugu upotrebu.

Ma za obloge! (Al' oprastam ti, nisi zensko.) Oblozi kod bolova u jajnicima! Uopste nema veze ako vino nije vrhunsko - cak naprotiv!!!!
zilikaka zilikaka 10:45 09.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Aman čoveče, druže, prijatelju, rođače...
Htedoh da ti kažem da se TOG dana kod nas pije isključivo kuvano vino (adj, mož malo i rakija, al MORA kuvana. To se nudi svakom ko prođe! U manjim (a i malo većim) mestima se po čak ćoškovima skupljaju ljudi da pale vatru (badnjak) i piju kuvano vino. To im jedini poso za to veče
E, sad, ako ti kao Laloški (ajd, prelomio si me) zet pričaš o kuvanom vinu u Nemačkoj, onda to ne sluti na dobro. Il te mnooogo ne volu, il si stvarno osim sveta
myredneckself myredneckself 11:26 09.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Eto ti ga sad!
A u Vojvodini na Badnje veče?

Nije valjda da si propustio čaroliju od mirisa, zete novosadski!?
krkar krkar 11:43 09.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Nije valjda da si propustio čaroliju od mirisa, zete novosadski!?


Ma TO događaj sa kuvanim vinom - pijem naravno. Nisam bio skapirao, al kad se navade kolektivno Sose da objasne - čak i ja shvatim. Po gradu, razumem, da pijem, naravno. Tašta nikad ne kuva vino, ni rakiju.

Al' ja sam nju odavno bar napola pripitomio
mlekac mlekac 03:08 10.10.2010

Re: PITANJE za znalca

zilikaka
Aman čoveče, druže, prijatelju, rođače...
Htedoh da ti kažem da se TOG dana kod nas pije isključivo kuvano vino (adj, mož malo i rakija, al MORA kuvana. To se nudi svakom ko prođe! U manjim (a i malo većim) mestima se po čak ćoškovima skupljaju ljudi da pale vatru (badnjak) i piju kuvano vino. To im jedini poso za to veče
E, sad, ako ti kao Laloški (ajd, prelomio si me) zet pričaš o kuvanom vinu u Nemačkoj, onda to ne sluti na dobro. Il te mnooogo ne volu, il si stvarno osim sveta

Zika, a da se pozovem ja kod vas za Bozic? Dobro, moz i samo za Badnje vece - ja sam od onih koji mloooooooogoooooo vole kuvano vino u zimnje vreme.

Inace, jos uvek ga pristojno spremaju (i propisno serviraju) u ?

Proverila prosle zime.
zilikaka zilikaka 21:42 10.10.2010

Re: PITANJE za znalca

Računaj da imaš poziv, sa sve brojnu ti familiju!
Kod mene se skuva (i popije) po desetak litara. Zavisi od godine.
Ali ima još nešto, mi kuvamo isključivo belo, i stavljamo samo karanfilić. Znaš kako lepo ume da zamiriše, a i udara...
Da, deca (ovi mlađi naročito) obavezno da se spreme za korinđanje, inače se ne važi!
Čekam vas!
Rejlem Rejlem 15:07 08.10.2010

Vinoteka

da ga ima u onoj vinoteci kod Kalenića pijace na samom početku Sinđelićeve.

Znam lokaciju, a i radim blizu, bice overeno!!!
antioksidant antioksidant 15:09 08.10.2010

.

Baš volim da savetujem. Tipičan balkanski sindrom. Em ti unapred priznaju da si mnogo pametan - em ne snosiš nikakve posledice onoga što si preporučio. Prijateljima ne naplaćujem ali i džabe je slatko.


akciza se naplacuje i na strana alkoholna pica a ne samo na domaca.
................

Zakon o akcizama

Proizvodnja i uvoz

Član 3

Obaveza po osnovu akcize nastaje kada su proizvodi iz člana 2. ovog zakona (u daljem tekstu: akcizni proizvodi):

1) proizvedeni u Republici Srbiji;

2) uvezeni u Republiku Srbiju.

Uvezenim akciznim proizvodima u smislu stava 1. tačka 2) ovog člana smatraju se akcizni proizvodi koji su uvezeni u skladu sa carinskim, odnosno spoljnotrgovinskim propisima.

Ribozom Ribozom 21:01 08.10.2010

Re: .

akciza se naplacuje i na strana alkoholna pica a ne samo na domaca

Vidim, vispreni Krkar nije nasao za shodno da prokomentarise (ili nedaj boze edituje tekst) ovu cinjenicu.
Sto bi gazda bloga rekao: stomigadjura
krkar krkar 21:43 08.10.2010

Re: .

akciza se naplacuje i na strana alkoholna pica a ne samo na domaca.


Ja sam napisao kako su mi rekli ljudi. Pošto kupio poto i prodao. Ako nije tačno - tek onda mi je misterija zašto su domaća vina toliko skupa.

Ali ipak bih voleo da neko ko se razume razjasni tu situaciju sa akcizama, kako tačno stoji stvar sa stopama davanja. Ono, zakon i podzakonska akta...
krkar krkar 21:44 08.10.2010

Re: .

Vidim, vispreni Krkar nije nasao za shodno da prokomentarise (ili nedaj boze edituje tekst) ovu cinjenicu.


Vispreni Krkar ne edituje tekstove, nije korektno. Svoj stav o akcizama, stopama itd. izneo sam u gornjem komentaru na AO-ov post.
antioksidant antioksidant 09:25 09.10.2010

Re: .

Ono, zakon i podzakonska akta...

gore i jeste izvod iz zakona

batali poresku politiku, neces se tu leba od tome najesti (napravice nam vece sranje nego dinkic a veruj mi to je umetnost)
ovo o vinima citam i uzivam
(mada sam sinoc pio pivo - islo uz fudbal, sta cu)
pozz
krkar krkar 10:44 09.10.2010

Re: .

batali poresku politiku, neces se tu leba od tome najesti (napravice nam vece sranje nego dinkic a veruj mi to je umetnost)
ovo o vinima citam i uzivam
(mada sam sinoc pio pivo - islo uz fudbal, sta cu)
pozz


Napisah na jednom blogu da je uslov da dam glas tomi obećanje da Dinkić neće u vladu.

Jebala ih poreska politika uopšte, a posebno u detaljima. Sve njih.

A uz onakav fudbal ide antifriz. (Mis'm, nemoj ovo ozbiljno da shvatiš, ja sam shvatio da je bio nekakav fudbal tek oko 2 iza ponoći kad sam video onaj Niccolov blog sa kukanjem i samosažaljivanjem...)

Uostalom, u Srbiji bi bilo najbolje ukinuti fudbal totalno na najmanje 5 godina, pa onda krenuti od nivoa seoskih liga i da se svake godine otvara sledeći viši nivo.
milovanovicns milovanovicns 15:17 08.10.2010

Interex

Interex ima obicaj da par puta godisnje uveze iz Francuske par dobrih jevtinih vina koje za nase prilike "izuvaju" u kombinaciji cena-kvalitet. Secam se neverovatno dobrog Bordoa po smesnoj ceni tokom 2005-06. Samo treba pratiti nabavku...
mlekac mlekac 15:24 08.10.2010

Re: Interex

milovanovicns
Interex ima obicaj da par puta godisnje uveze iz Francuske par dobrih jevtinih vina koje za nase prilike "izuvaju" u kombinaciji cena-kvalitet. Secam se neverovatno dobrog Bordoa po smesnoj ceni tokom 2005-06. Samo treba pratiti nabavku...



Ocito nas ovde ima prekonekoliko koji pratimo dogadjanja u Interexu. Ocekujem da uskoro stignu novi kontigenti, obicno se popune pred raznorazne praznike...
milovanovicns milovanovicns 21:38 08.10.2010

Re: Interex


Ocito nas ovde ima prekonekoliko koji pratimo dogadjanja u Interexu. Ocekujem da uskoro stignu novi kontigenti, obicno se popune pred raznorazne praznike...

Vidi, obzirom na ponudu koja nam je data, deep research je zestoko neophodan za nas ljubitelje..
mlekac mlekac 15:17 08.10.2010

Zivo me zanima

Sta si odabrao od Juznoafrickih?

Ja sam se, narafski, zaljubila u njih dok sam bila dole, narocito sto imaju bozanstvene izbore belih, koje preferiram.
Zen Master Zen Master 18:25 08.10.2010

Re: Zivo me zanima

mlekac
Sta si odabrao od Juznoafrickih?

Ja sam se, narafski, zaljubila u njih dok sam bila dole, narocito sto imaju bozanstvene izbore belih, koje preferiram.


Nije im hrdjav Golden Kaan Shiraz ali moraš obavezno da ga pustiš da prodiše 20-25 minuta pre konzumiranja
krkar krkar 21:48 08.10.2010

Re: Zivo me zanima

Sta si odabrao od Juznoafrickih?

Ja sam se, narafski, zaljubila u njih dok sam bila dole, narocito sto imaju bozanstvene izbore belih, koje preferiram.


Nisam ništa jer ničeg dobrog nije bilo u ponudi, sa odgovarajućim odnosom cena/kvalitet.

Od južnoafričkih crnih širaz po meni generalno najdostojnije predstavlja region ali nisam preterani ljubitelj Golden Kaana, ima boljih širaza (ali ne u Srbiji).

Inače svakom crnom prija da prodiše pola sata ili ceo sat pre pijenja. Što jače i teže vino to mu više prija, merlot, bardolino i slično mogu da prođu i bez ali za sva jača vina uvek je korisno. Ako se nema dekanter može i u najobičnijem bokalu. Mala stvar a veliki značaj!
Goran Vučković Goran Vučković 22:03 08.10.2010

Re: Zivo me zanima

Inače svakom crnom prija da prodiše pola sata ili ceo sat pre pijenja. Što jače i teže vino to mu više prija, merlot, bardolino i slično mogu da prođu i bez ali za sva jača vina uvek je korisno. Ako se nema dekanter može i u najobičnijem bokalu. Mala stvar a veliki značaj!

Sad ću da malo užasnem connaisseurs: za nuždu čak i dvolitarska plastična flaša od kokakole može da završi posao (može malo i da se promućka sadržaj posle nalivanja).
krkar krkar 23:41 08.10.2010

Re: Zivo me zanima

Sad ću da malo užasnem connaisseurs: za nuždu čak i dvolitarska plastična flaša od kokakole može da završi posao (može malo i da se promućka sadržaj posle nalivanja).


Može i to, ne izgleda baš reprezentativno ali je svakako funkcionalno, da vino dobije malo kiseonika. Samo ne treba bućkati preterano jako, više onako mešati.
Goran Vučković Goran Vučković 23:47 08.10.2010

Re: Zivo me zanima

Može i to, ne izgleda baš reprezentativno ali je svakako funkcionalno, da vino dobije malo kiseonika. Samo ne treba bućkati preterano jako, više onako mešati.

Letos smo u Portugaliji jednu od litar ipo od kisele koristili uspešno kao dekanter.

Za one koji dekantiranje ne praktikuju, razlika u ukusu (za crno vino pričam) je iznenađujuće velika.
Goran Vučković Goran Vučković 23:50 08.10.2010

Re: Zivo me zanima

Letos smo u Portugaliji jednu od litar ipo od kisele koristili uspešno kao dekanter.

Kad reče da voliš Portugalska, jesi probao ovo:



(ništa specijalno, ali je interesantno ime i činjenica da je etiketa od plute )
Zen Master Zen Master 12:01 09.10.2010

Re: Zivo me zanima

krkar

Inače svakom crnom prija da prodiše pola sata ili ceo sat pre pijenja. Što jače i teže vino to mu više prija, merlot, bardolino i slično mogu da prođu i bez ali za sva jača vina uvek je korisno. Ako se nema dekanter može i u najobičnijem bokalu. Mala stvar a veliki značaj!


Nažalost to malo ljudi u ovoj zemlji zna pa mi se obično i podsmevaju od svog neznanja. Inače ja sam to oko ovog Shiraza hteo da kažem na uvijen način, ali hvala u svakom slučaju
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:25 08.10.2010

J.P.

Duže vreme kupujem ovo francusko vino:



Molim te za stručno mišljenje.
dali76 dali76 16:23 08.10.2010

Re: J.P.

ako ovi "nasi" udju u koaliciju sa Tominim onda ce biti veselo.
Zen Master Zen Master 18:11 08.10.2010

Re: J.P.

Vojislav Stojković
Duže vreme kupujem ovo francusko vino:



Molim te za stručno mišljenje.


Djubre najgore, bacaš pare... eto

krkar
A ako hoćete stvarno dobro vino za poštene pare - Interex kod Studenjaka: Bergerac Saint-Helme 2009 (bilo i ga dobro odležati do 2012). 190 dindži!!! Ja uzeo 2 kutije, vrlo pristojno (pio sam ga i ranije 2007 i 2008). Ima u Interexu i odličan Cahors Fleur Noir 2008 za 360 din a nema odavno sjajnog Medoca po otprilike 550.


Hmmm francuz za dva-tri eura a da valja, ajd da vidim i to čudo pa mogu na miru da umrem... Na koji Medoc tačno misliš mada su sva vina iz tog regiona dosta dobra ?!
Inače taj Cabernet Casillero del Diablo nešto nisam vidjao po EU u radnjama ispod 5-6 eura, ali hajde ako ti kažeš da je precenjen sa obzirom da je to vino proglašeno od najuglednijeg francuskog časopisa za vino sa najboljim odnosom cene i kvaliteta u svetu.
By the way onaj gore pominjani Graffigna Malbec je popriličan krš od vina i tu se slažemo, ne znam samo da li ima da se nadje Balbi Malbec pošto je on dosta pristojan
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:47 08.10.2010

Re: J.P.

Zen Master
Vojislav Stojković
Duže vreme kupujem ovo francusko vino:



Molim te za stručno mišljenje.


Djubre najgore, bacaš pare... eto



Nisam znao da je đubre, ali ako ti kažeš....
Nego, možeš li da mi predložiš nešto bolje?
krkar krkar 21:49 08.10.2010

Re: J.P.

Molim te za stručno mišljenje.


Potpuno se slažem sa Zenom (i u nekoliko drugih mišljenja o vinima ovde na blogu). Krš.

Ali vidim da se prodaje, marketing čuda čini, ima ga svuda, i po trafikama.
krkar krkar 22:26 08.10.2010

Re: J.P.

By the way onaj gore pominjani Graffigna Malbec je popriličan krš od vina i tu se slažemo, ne znam samo da li ima da se nadje Balbi Malbec pošto je on dosta pristojan


Balbi Malbec je odličan, meni jedsn od najboljih, kupujem ga u Metrou gde ga skoro uvek ima po nekih 700 din.

Inače Malbec je baš interesantan primer sorte koja je presađena iz Lombardije i Veneta u Južnu Ameriku i u Argentini je dala potpuno drugačije, jako iteresantno vino, puno bolje od originala.

Kad sam već kod Metroa, ima tamo nešto što najtoplije preporučujem:

Folonari, linija "sa slovima".

Pristojna vinarija Fratelli Folonari iz Brescie koju odranije znam po sasvim pristojnim vinima srednje klase izbacila je pre nekoliko godina liniju vina pod jednostavnim nazivima koji objašnjavaju tip vina.

Po sećanju crna su

Fruttato (voćno)
Corposo (čvrsto)

i belo

Leggero (lagano).

U pitanju su netipične kupaže i vina koja ne zadovoljavaju propise o sastavu i geografskom poreklu, ali su interesantna i svakako vrede bar onoliko koliko i koštaju - oko 300 dinara. Preporučujem FRUTTATO, ne sasvim lagano ali izraženo aromatično crno. Vredi probati i druga dva, belo je malo tanko ali interesatno miriše.

Evo, nađoh i link

Covek u belom Covek u belom 22:42 08.10.2010

Re: J.P.

Zen Master
Hmmm francuz za dva-tri eura a da valja, ajd da vidim i to čudo pa mogu na miru da umrem...

Hm, evo npr. TerraVentoux koji je Cotes du Ventoux (Grenache+Syrah kombinacija), imam pored sebe flasu 2007 kupljenu zimus u Tinju za 3.49evra (a posto je u pitanju luks skijaliste, realna cena je jos manja), odlicno vino za te pare, nijedan Medoc do 7-8 evra mu nije ni prineti.
Nazalost tako nesto ne moze se kupiti kod nas.
krkar krkar 23:43 08.10.2010

Re: J.P.

Hm, evo npr. TerraVentoux koji je Cotes du Ventoux (Grenache+Syrah kombinacija), imam pored sebe flasu 2007 kupljenu zimus u Tinju za 3.49evra (a posto je u pitanju luks skijaliste, realna cena je jos manja), odlicno vino za te pare, nijedan Medoc do 7-8 evra mu nije ni prineti.
Nazalost tako nesto ne moze se kupiti kod nas.


Eto, o tome ja stalno pričam. Takvih sasvim pristojnih vina za te pare puna je Evropa. Što se mene tiče - prvi razlog za ulazak u EU koliko odmah.
Covek u belom Covek u belom 00:02 09.10.2010

Re: J.P.

krkar
Inače Malbec je baš interesantan primer sorte koja je presađena iz Lombardije i Veneta u Južnu Ameriku i u Argentini je dala potpuno drugačije, jako iteresantno vino, puno bolje od originala.

Kad vec to pomenu da okacim svoje omiljeno (i definitivno najbolje za te pare) juznoamericko vino, cena u lokalnom supermarketu u Svici 10franaka=7evra.



Goran Vučković Goran Vučković 00:05 09.10.2010

Re: J.P.


Kad vec to pomenu da okacim svoje omiljeno (i definitivno najbolje za te pare) juznoamericko vino, cena u lokalnom supermarketu u Svici 10franaka=7evra.

Hvala, ja sam kupovao pinot grigio od istih i odličan je, posebno kad ga ovako kupiš sa malim dopunskim popustom.
krkar krkar 00:23 09.10.2010

Re: J.P.

Kad vec to pomenu da okacim svoje omiljeno (i definitivno najbolje za te pare) juznoamericko vino, cena u lokalnom supermarketu u Svici 10franaka=7evra.


Ovaj nisam pio ali vidim da je reserva, što je već viša kategorija. Onda je 7€ apsolutno adekvatna cena, običan je u tom slučaju 4-5€. pošteno.

Evo proverio one moje cenovnike, Graffigna Malbec 733 din (to je običan) a Centenario (viša klasa 1048 din). Dakle, taman 30-40% skuplje.
krkar krkar 00:24 09.10.2010

Re: J.P.

Goran Vučković

Kad vec to pomenu da okacim svoje omiljeno (i definitivno najbolje za te pare) juznoamericko vino, cena u lokalnom supermarketu u Svici 10franaka=7evra.

Hvala, ja sam kupovao pinot grigio od istih i odličan je, posebno kad ga ovako kupiš sa malim dopunskim popustom.


I taman vidim da je navojni čep a malopre sam o tome pisao. I očigledno da ne smeta, naprotiv
Goran Vučković Goran Vučković 00:27 09.10.2010

Re: J.P.

I taman vidim da je navojni čep a malopre sam o tome pisao. I očigledno da ne smeta, naprotiv

Flaša iz 2009. - ne vidim šta bi mu smetalo.

A probaj ovaj, kad ti dođe pod ruku. Isto navojni.
Zen Master Zen Master 12:02 09.10.2010

Re: J.P.

krkar
Molim te za stručno mišljenje.


Potpuno se slažem sa Zenom (i u nekoliko drugih mišljenja o vinima ovde na blogu). Krš.

Ali vidim da se prodaje, marketing čuda čini, ima ga svuda, i po trafikama.


Marketing i fancy flaša čine čuda, potpuno si u pravu. Inače to je verovatno najprodavanije francusko vino u Srbiji a verovatno i najgore
Zen Master Zen Master 12:07 09.10.2010

Re: J.P.

Covek u belom
krkar
Inače Malbec je baš interesantan primer sorte koja je presađena iz Lombardije i Veneta u Južnu Ameriku i u Argentini je dala potpuno drugačije, jako iteresantno vino, puno bolje od originala.

Kad vec to pomenu da okacim svoje omiljeno (i definitivno najbolje za te pare) juznoamericko vino, cena u lokalnom supermarketu u Svici 10franaka=7evra.



Čisto malo pojašnjenje Malbec je praktično postao argentinska autohtona sorta ( mislim da drže skoro 90% svetske proizvodnje ili tako nešto ) sa obzirom da je zbog sklonosti oboljevanju vinove loze i nepogodne klime proteran iz Evrope. Nešto slično važi i za Shiraz koji je inače prva sorta ikad uzgojena ljudskom rukom ali slabo u uspeva u Evropi dok mu npr u Australiji ide više nego dobro
krkar krkar 12:10 09.10.2010

Re: J.P.

Inače to je verovatno najprodavanije francusko vino u Srbiji a verovatno i najgore


Nije, ubedljivo najgore je Calvi Corse. Takođe fancy flaša.

To ni ulični slivnik ne može da popije.
Zen Master Zen Master 12:24 09.10.2010

Re: J.P.

krkar
Inače to je verovatno najprodavanije francusko vino u Srbiji a verovatno i najgore


Nije, ubedljivo najgore je Calvi Corse. Takođe fancy flaša.

To ni ulični slivnik ne može da popije.


Inače da ne zaboravim... HVALA TI DO NEBA na ovako predivnom blogu, poslednji put sam se ovako dobro osećao kad je pape pisao o Jazz-u. Kamo lepe sreće da ovakvih stvari ima 10 puta više a dosadnih blogova o dnevnoj politici 10 puta manje
mlekac mlekac 03:22 10.10.2010

Re: J.P.

Zen Master
Nešto slično važi i za Shiraz koji je inače prva sorta ikad uzgojena ljudskom rukom ali slabo u uspeva u Evropi dok mu npr u Australiji ide više nego dobro


I u JAR, dodala bih. Iskreno, ako mi je nesto krivo, to je sto ne stigoh da odradim jedan Wine tour po Western Cape-u...
nestor92 nestor92 16:06 08.10.2010

Preskupi ...

... Radovanović i Aleksandrović. To je potpuno tačno.

Nekada sam voleo da pijem Minićevu tamnjaniku ( dok je mogla i isporuka u kanisteru, ha, ha ) mada ljudi ne vole muskatnu aromu i taj slatkasti ugodžaj. A i ljudi imaju vinograd od kad je sveta i veka i ne mešau grojze, bar nisu do skoro.

Prijatno me je iznenadio rajnski rizling po imenu Venčac, u maloprodaji oko 600 dindži. OK.

Ali, ono što ja želim je crno vino od sorte hamburg a la muskat hamburg, ali to niko ne pravi ovde. Šteta. Stranu zamenu tražim, mada dobar kjanti vrši posao - daleko od toga da je isto, mada mom srcu prija.

Konačno post koji ne podržava pravo na različitost, bar za sada.
krkar krkar 21:53 08.10.2010

Re: Preskupi ...

Preskupi ...
... Radovanović i Aleksandrović. To je potpuno tačno.


Ajd' što su preskupi nego što Radovanović ne valja. Ogromne varijacije u kvalitetu partija, što nije ni čudo s obzirom na činjenicu da gosn Mija ima svog vinograda... pa otprilike za jedan košarkaški teren. A ostalo grožđe kupuje okolo, ponekad u komšiluku Krnjeva a priča se i u rinfuzi iz Makedonije, pa kako se koja partija zameša...

Tako je Radenković uništio carigrad, odlično vino prvih 2-3 godine, raznim malverzacijama, mahinacijama i mućkalicama. Sve mi se čini da i Radovanović polako klizi u istu propast.

Ali, ono što ja želim je crno vino od sorte hamburg a la muskat hamburg, ali to niko ne pravi ovde.


Video prošle godine neki muskat hamburg ali ne mogu da se setim čiji, nisam se hvatao, nisam ljubitelj a nije mi nešto ni obećavalo. Ali siguran sam da je bilo baš to.
49 41 49 41 16:23 08.10.2010

Chianti Classico - Only Italian



Chianti is a red Italian wine produced in Tuscany. It was historically associated with a squat bottle enclosed in a straw basket, called a fiasco ("flask"; pl. fiaschi); however, the fiasco is only used by a few makers of the wine now; most Chianti is bottled in traditionally shaped wine bottles. Baron Bettino Ricasoli (later Prime Minister in the Kingdom of Italy) created the Chianti recipe of 70% Sangiovese, 15% Canaiolo and 15% Malvasia bianca in the middle of the 19th century.[1]

The first definition of a wine-area called Chianti was made in 1716. It described the area near the villages of Gaiole, Castellina and Radda; the so-called Lega del Chianti and later Provincia del Chianti (Chianti province). In 1932 the Chianti area was completely re-drawn and divided in seven sub-areas: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano and Rùfina. Most of the villages that in 1932 were suddenly included in the new Chianti Classico area added in Chianti to their name-such as Greve in Chianti which amended its name in 1972. Wines labeled Chianti Classico come from the biggest sub-area of Chianti, that sub-area that includes the old Chianti area. The other variants, with the exception of Rufina from the north-east side of Florence and Montalbano in the south of Pistoia, originate in the respective named provinces: Siena for the Colli Senesi, Florence for the Colli Fiorentini, Arezzo for the Colli Aretini and Pisa for the Colline Pisane. In 1996 part of the Colli Fiorentini sub-area was renamed Montespertoli.

During the 1970s producers started to reduce the quantity of white grapes in Chianti. In 1995 it became legal to produce a Chianti with 100% Sangiovese. For a wine to retain the name of Chianti, it must be produced with at least 80% Sangiovese grapes.[2] A Chianti may have a picture of a black rooster (known in Italian as a gallo nero) on the neck of the bottle, which indicates that the producer of the wine is a member of the Gallo Nero Consortium, an association of producers of the Classico sub-area sharing marketing costs.[3] Since 2005 the black rooster has been the emblem of the Chianti Classico producers association.[4] Aged Chianti (38 months instead of 4-7), may be labeled as Riserva. Chianti that meets more stringent requirements (lower yield, higher alcohol content and dry extract) may be labeled as Chianti Superiore. Chianti from the "Classico" sub-area is not allowed in any case to be labeled as "Superiore".
mirelarado mirelarado 19:30 08.10.2010

Re: Chianti Classico - Only Italian

Моје омиљено вино.

Али, само кад сам у Италији, јер су овде цене домаћих и увозних вина невиђено дрске. У ресторанима поготово. Није онда ни чудо што пивски лоби оптужује винопије за снобовштину. Ако куповина вина треба да буде истраживачки поход, с ценовницима у руци, унапред одустајем. Добра су и тиквешка... :)
krkar krkar 22:41 08.10.2010

Re: Chianti Classico - Only Italian

Chianti is a red Italian wine produced in Tuscany


ovo je čak vrlo jednostavan opis komplikovane situacije oko kjantija. Kad je dobar - sasvim lepo vino ali ima i svakakvog dreša pod imenom kjanti. Moj problem je što ima toliko puno proizvođača, a mnogi najčešće imaju po nekoliko linija kjantija, da se čovek vrlo teško snalazi. Male vinarije generalno su često najinteresantnije, u celom svetu, ali u kjantiju ih je toliko da je nemoguće pratiti situaciju.

Baš zakonska ograničenja kjantija (i još nekih italijanskih vina) navela su neke ozbiljne vinare da od sredine 80-ih počnu da prave vina koja ne potpadaju pod standardnu klasifikaciju (IGT, DOC, DOCG) pa su neka odlična i vrhunska vina i dan-danas u Italiji zakonski klasifikovana kao stona vina (vino da tavola) jer jedino u toj kategoriji dozvoljeno je slobodno praviti kupaže.

Preporuujem eksperimentisanje sa vinima iz Toskani susedne Umbrije, klima i tereni vrlo slični toskanskim, ima sjajnih vina.

Jedan od mojih favorita iz Umbrije - i jedini kojeg je bar do pre godinu-dve bilo u Beogradu (poslednji put video prošle godine u restoranu trač u Save Kovačevića)


krkar krkar 22:48 08.10.2010

Re: Chianti Classico - Only Italian

јер су овде цене домаћих и увозних вина невиђено дрске. У ресторанима поготово.


Iako u principu ne reklamiram nikoga sad ću da napravim izuzetak sa dobrim razlogom. Danas sam bio u piceriji Pomodoro u Hilendarskoj - inače najbolja pica u gradu i pristojna urbana atmosfera - i vinska karta im je za svaku pohvalu. Kompletan program im je od Pernod Ricarda Srbija ali cene su najpristojnije u gradu - faktor 2, što znači da su vina u restoranu samo 2x skuplja od nabavne cene. Standard po kafanama je faktor 3 a ponegde i više. Topla preporuka.
mirelarado mirelarado 00:39 09.10.2010

Re: Chianti Classico - Only Italian

najbolja pica u gradu i pristojna urbana atmosfera


Oво је тачно, а за вино фактор 2 нисам знала, али то јесте повољна кафанска цена за наше прилике.
nestor92 nestor92 08:44 09.10.2010

Re: Chianti Classico - Only Italian

Kjanti je koliko shvatam jedno malo brdo, a vina pod tim imenom ima kao da ... su iz raznih vinograda.
mirelarado mirelarado 16:08 09.10.2010

Re: Chianti Classico - Only Italian

nestor92
Kjanti je koliko shvatam jedno malo brdo, a vina pod tim imenom ima kao da ... su iz raznih vinograda.




Кјанти је, ипак, област у Тоскани и обухвата мало већи број брда.



nestor92 nestor92 13:56 10.10.2010

Re: Chianti Classico - Only Italian

Hvala. Informacija je iz tudjih usta i necu je vise prenositi, a autora kada sretnem ...

jaksa scekic jaksa scekic 16:24 08.10.2010

U medjuvremenu evo ti Tomine ekonomije

..... BELGRADE, Oct 7 (Reuters) - Serbia's main opposition leader said on Thursday he would peg the dinar currency to the euro if he came to power, ending a free float that has fuelled inflation and dented the central bank's forex reserves.
The country's next elections are planned for 2012 and Tomislav Nikolic's Serbian Progressive Party is the strongest opposition group in parliament and stands about even with the ruling Democrats in opinion polls.
"We need either to be in the euro zone or establish a fixed course of the dinar to the euro," Nikolic -- a 58-year-old conservative with nationalist leanings and a frequent and credible past candidate for the presidency -- said in an interview with Reuters.......
mlekac mlekac 16:33 08.10.2010

Re: U medjuvremenu evo ti Tomine ekonomije

jaksa scekic
Tomislav Nikolic's Serbian Progressive Party

Bog te, uopste mi nije palo na pamet da mu naziv partije tako dobro zvuci na Engleskom!
talicni talicni 18:05 08.10.2010

Re: U medjuvremenu evo ti Tomine ekonomije

jaksa scekic

"We need either to be in the euro zone or establish a fixed course of the dinar to the euro,"

Mozda i ne bi bilo lose za posustalu srpsku privredu ukoliko bi se kurs fixirao na 140-150 din za euro.
buba_truba buba_truba 17:14 08.10.2010

Au!

Kakva tema

Probala nekoliko vina koja se nađu u Interexu, često imaju promotivne akcije (osim onog kod Studenjaka dobro je snabdeven i onaj u Obrenovcu). Najdopalo mi se crno (ne mogu da ga zovem crveno, pa to ti je!):

Baron d' Arignac

Imaju i belo - odlično!

Pre dva-tri meseca cena je bila oko 200 dinara. Vredi više.
Zen Master Zen Master 18:13 08.10.2010

Re: Au!

buba_truba
Kakva tema

Probala nekoliko vina koja se nađu u Interexu, često imaju promotivne akcije (osim onog kod Studenjaka dobro je snabdeven i onaj u Obrenovcu). Najdopalo mi se crno (ne mogu da ga zovem crveno, pa to ti je!):

Baron d' Arignac

Imaju i belo - odlično!

Pre dva-tri meseca cena je bila oko 200 dinara. Vredi više.


Vredi taman toliko koliko i košta veruj mi tj jeftino a ne mnogo vredno
buba_truba buba_truba 22:40 08.10.2010

Re: Au!

Zen Master
Vredi taman toliko koliko i košta veruj mi tj jeftino a ne mnogo vredno

Verujem ti, koliko para toliko muzike. Nego, kod mene u kući se vino pije onako - stono - svako veče po buteljka. A ona bogata tetka mi još nije riknula, bogufala.

Ima jedno domaće, dobro, otkako su ih privatizovali - Vršački vinogradi:

krkar krkar 22:49 08.10.2010

Re: Au!

Vredi taman toliko koliko i košta veruj mi tj jeftino a ne mnogo vredno


Meni je ovo untouchable. Opet se slažem sa Zenom.
Zen Master Zen Master 12:15 09.10.2010

Re: Au!

buba_truba

Verujem ti, koliko para toliko muzike. Nego, kod mene u kući se vino pije onako - stono - svako veče po buteljka. A ona bogata tetka mi još nije riknula, bogufala.



Stvar sa Francuzima ti je jako jednostavna, svako vino proizvedeno ide na takozvanu esnafsku procenu gde mu se odredi preporučena cena. Ako mi veruješ za francusko vino koje zaista vredi minimalno treba odvojiti nekih 7-8 eura.
Imam odlične prijatelje vinopije koji žive u EU, u principu ljudi su opsednuti vinom idu po takmičenjima u degustiranju ( pogadjaš vino i berbu zatvorenih očiju ) ili npr idu svake godine u Francusku po mesec dana od šatoa do šatoa probajući vina.
Svake subote oni igraju jednu igru koja ima jednostavna pravila. Naime svako od njih donese karton vina i onda se pije ceo dan i proglasi pobednikom onaj koje doneo najbolje vino. Trik je u tome da to vino mora biti jeftinije od 10 eura tj treba biti znalac pa za te pare naći nešto što zaista valja.
background noise background noise 22:18 09.10.2010

Re: Au!

Ova Frankovka je svaki put razlicita, jednom super, posle kupis u drugoj prodavnici drugi datum punjenja, uzas . . . prestao jos prosle godine da im dajem sansu. Za slicne pare odem u Bononiju u Banostor, uzmem dva kartona Frankovke i da me Bog vidi. Mada, ove godine treba malo da stoji u casi, prosle godine bolja.
mislav22 mislav22 17:49 08.10.2010

Uaa ja


Da se dogovorimo, odmah
Znas se ko je
Najnajmrtviji
Drakula.
Zasto ?
Zato sto moze da umire i ozivljava
Kad hoce.
I pije krv, ima pravo na prvu
Bracnu noc, i ne bih ja tu vise
Razlagao,
Vidim da sam krenuo u delove
Trijanonskog sporazuma, a jos
Malo pa bih i Djurdja Brankovica
Ubacio kako nosi lozicu iz
Smedereva Grada, da bi mi sada
Sretni i veseli pili Tokay.
Dakle,
Vampir
To je nasa rec
Mislim srpska
I sledeci moju misao
Srbi Su-Smo najmrtvosaniji
Od svih odavno
Mrtvih
Ono sto smo najlepsi
Najbolji
Najpametniji
Naj-Naj, to obaska.
A za vino,
Srce mi se slama,
Al sta cu :
Celo jutro bacam vino
Danas je kod mene onaj dan
Iznesite sve svoje
Najgore
Nekom ce biti najbolje ......
Tj iznosim moja ljubljena vina
I stavljam ih na ulicu, i mislim se dok
Ja veceras budem
Gledao
Football
Kako ce neko mojim
Chablis-ima da se sladi
Ali ja, necu da budem
Mlakonja, tj ni nalik na
Fairy, sto zaista potice
Od franch. latin reci - fata
Fate - moj je da kao predstavnik
Najmrtvijig naroda, lepo pijem
Hajneken
I navijam :
Vampir !
Vampir !
Vampir.........

Dr M Dr M 18:28 08.10.2010

Summer kisses, winter tears

"U vino koje košta preko 25€ morate trenutno da se zaljubite, ili u vino ili u bilo kog stvora preko puta vas makar vam to bio šef, mator, ružan, nadrkan i istog pola).

Ne postoji vino, sta kosta da kosta, koje bi moglo da me natera da se zaljubim u Tomu.

Trol off..
antioksidant antioksidant 18:41 08.10.2010

Re: Summer kisses, winter tears

Ne postoji vino, sta kosta da kosta, koje bi moglo da me natera da se zaljubim u Tomu.

trol on
to jedino onu iglu sa bedza koji je skinuo da pocnem da upotrebljavam
Ribozom Ribozom 21:14 08.10.2010

Re: Summer kisses, winter tears

Da se proguta ta zaba potrebno je vise vina
pnbb pnbb 18:52 08.10.2010

lcbo

na kraju bezobrazno precenjena vina (preko 50% skuplja nego što bi smela):
11. Jacob's Creek Shiraz 782 din


kod sampiona je jos i vise, bar 11-12 $cnd
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:55 08.10.2010

feel like at home(n's)

Jeste da se ne pominju ni vino ni Grobar (bar ne ovaj na koga ti mislis) ni EU ali i sledeca prilicno nakisela prica ima neke veze sa ovim sto pricas. Ovde samo drugi cin a za ostatak videti donji link:

Drugi čin

Borivoje Homen, beogradski biznismen i kotorski gospar, nakon Petog oktobra postao je poznat mnogima, ali ne i organima gonjenja. U julu 2002. preduzeće „Inova" iz Beograda, čiji je zastupnik (i vlasnik?) Borivoje Homen, oštetilo je Beogradske elektrane, od 16. februara do 11. novembra 2002. za 2,25 miliona dinara (37.500 evra, po kursu od 60 dinara za evro), dvostruko povećavajući, prilikom isporuke, ponuđenu cenu regulatora nabavljenih van konkursa.

“Pretpostavljamo da je novac ili trošen za finansiranje Otpora, ili je podeljen sa nekim iz Beogradskih elektrana, a možda je sve otišlo i u njegovu firmu. U svakom slučaju, podnećemo krivičnu prijavu, za koju je predviđena kazna zatvora i do tri godine”, izjavio je tada Bojan Stanojević iz Izvršnog odbora Skupštine DS grada. Naravno, sve se završilo na drugarskoj kritici.
Verujem u Ministarstvo pravde: Homenov plac za Super Vero 5
Photo: Stock

Tata Bora se istakao i 2008. prilikom incidenata u Ulici Vojvode Stepe 251, kada su neidentifikovane barabe prebijale građane koji su se suprotstavljali izgradnji supermarketa Super Vero 5 (sećate se, to su oni što udaraju i izbacuju tamnopute kupce). Tvorac budućeg Državnog sekretara i Dikem izolacije, pomoću mahinacija sa Stambenom zadrugom Prostor, kupio je 2006. za 5.000 evra, fiktivnu radionicu porušenu još 1989. (a “obnovljenu” u novom tlocrtu koji je izradio savesni DS geometar), postavši na taj način vlasnik četiri hektara građevinskog zemljišta u atraktivnoj beogradskoj opštini. Idealno stečenu idealnu polovinu, Homen senior prodao je potom grčkoj kompaniji Veropulos, čime je postao preduzimljivi suinvestitor supermarketa Super Vero 5. Nezadovoljan odlučnošću organa javnog reda u pobuni stanara (koji su stambenoj zadruzi Prostor platili oko tri miliona nemačkih maraka za korišćenje pomenute parcele), stariji Homen je tada, sve pozivajući se na autoritet sina Coleta, postrojio policajce, “otporaški” obećavajući komandiru voždovačke policije da će ga “proizvesti u pozornika” ukoliko ne spreči proteste građana, posvedočio je na sudu Momčilo Ušćumlić, zlosrećni stanar iz Vojvode Stepe 251.

“Otašević vas je poslao? Moj sin ima da ga sredi, ima komandir da bude pozornik“, pretio je Borivoje Homen, pojašnjavajući prirodu i čovekoljublje proevropskog režima - “Tu bagru (građane – prim. e-n) treba pohapsiti“. I stvarno, tri dana kasnije, uhapšeno je devetoro, a policija je podnela više od 250 prekršajnih prijava protiv građana iz Vojvode Stepe. Nemajući kud posle građevinske ofanzive Homenovih, naivni sužnji sa Voždovca obratili su se predsedniku Borisu Tadiću. Prezauzet odbranom Kosova – nije ih udostojio odgovora.

[url=http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/41245-Otimaina-sto-potenih-naina.html][/url]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana