Sport| Život

Hvala Odbojkaši!

NNN RSS / 10.10.2010. u 21:19

Odbojkaši Srbije su osvojili ZLATNU bronzanu medalju na SP u Italiji pobedivši domaćina.

Juče smo više nego nesrećno ostali bez finala koje smo zaslužili (ali i Kubanci su, to je sport) i koje bi bilo najlepši način da se od reprezentativnog dresa oprosti jedna od najvećih legendi ovog sporta - naš kapiten Nikola Grbić.

14194995314cb1f78777ff8280259875_extreme.jpg

Ovo je na neki način i priča o njemu, jer je on nezamenjivi deo reprezentacije koja je već deceniju i po u samom svetskom vrhu.

A kako je sve počelo...


Kad su nam ukinute nepravedne i ničim zaslužene sankcije u sportu, reprezentacija (tada SRJ) je mogla da se takmiči.
Reprezentaciju su tada činili:
kapiten Dejan Brđović - korektor
Nikola Grbić - tehničar,
brat mu Vladimir Grbić i Slobodan Kovač - primači
i blokeri Željko Tansković i pokojni Žarko Petrović (večna mu slava).
Prva utakmica je bila u Danskoj, Danci su dobili prvi set i bolje krenuli u drugom, onda je naš kapiten smečom nokautirao njihovog najboljeg igrača i ostalo je istorija (o kojoj ovde pišem)...

'95 PE - Bronza
Ekipa je imala hemiju, ali ni sami nismo znali koliko smo jaki. U grupi smo imali prejake Italiju i Holandiju, uspeli smo da stignemo do polufinala i da u utakmici za treće mesto pobedimo (ugazimo) Bugarsku sa 3:0 (15:7, 15:2, 15:4 - *svi podaci su iz glave, pa se izvinjavam za eventualne greške, ova utakmica se igrala, otprilike, na moj 18. rođendan).

'96. OI - Bronza
Te godine je uveden libero, što je odlično, jer je drugi bloker bio prilično tanak na prijemu i u polju. Interesantno je da je naš prvi libero bio naš sigurno najtanji igrač na toj poziciji, mlađani Andrija Gerić, tada debitant sa 19 godina. Ali to je bio dobar potez, jer realno tada ligra sa liberom nije ni zaživela, a bilo je jako dobro da Gerić oseti igru i atmosferu, a kao 4. opcija na mreži - posle Đule Meštera, ne bi imao puno šanse da igra. Bronzu smo osvojili pobedom nad Rusijom (sve 4 ekipe u polufinalu iz naše grupe!), poslednji poen je osvojio korektor Đorđe Đurić koji je na toj poziciji menjao kapitena Brđovića koji je zbog porodične tragedije morao da se vrati kući.

'97. PE - Srebro
Prvo naše finale i poraz od domaćina, olimpijskog šampiona Holandije, uz obilatu sudijsku pomoć. To je bila labudova pesma sjajne generacije Holandeza (Van der Melen, Van de Gor, Blanše, Zverver...).


'98. SP - Srebro
Još od prethodne godine počeli smo da dominiramo, tj. iako za naše odbojkaše nikada nije bilo unapred izgubljene utakmice, ipak smo protiv nekih ekipa (Italija, Holandija) bili autsajderi, pa smo prvo počeli stidljivo da im uzimamo po set, a posle i da ih dobijamo. U startnoj postavi se već bio ustalio Goran Vujević - Kvisko, nekada naša zlatna rezerva, igrač koji je ulaskom u igru unosio preokret, a sada već najbolji primač na svetu.
Ono što Nikoli (i našoj reprezentaciji) nedostaje je svetsko zlato, a '98. smo bili najbliži. Interesantno je da su polufinalni parovi bili isti kao i sada (ali ishodi različiti). Mi smo posle rutinske pobede nad Kubom prošli u finale, a u drugoj utakmici su Italijani u 5 setova dobili Brazilce. Mi smo bili apsolutni favoriti, pošto smo u grupi već izgazili Italiju 3:0, a uz to oni su bili umorini (i prilično matori). Međutim u finalu se deslio nešto neočekivano, Italijani su nas neobično lako dobili, a koliko se sećam Pasinato i/ili Rozalba (koji su ulazili u igru) su bili pozitivni na doping testu (ostale ne znam ni da li su testirali, a interesantno je da su stranice na Wikipediji za ovu dvojicu uklonjene pred sam početak ovog SP, a pitanje je da li je išta o tome i pisalo - uglavnom pojeo vuk magarca).

'99. EP - Bronza


2000. OI - Zlato
Uveden je novi sistem zbiranja poena, tj. izbačene su promene i svaki poen se brojao.
U ekipi na mestu korektora posle Đurića i Bateza se ustalio Ivan Miljković, čovek koji je prirodni fenomen, tolika eksplozivnost i elastičnost za čoveka visokog 206 je neverovatna (ko to nije video uživo - ne može ni da zamisli). On je u godinama koje slede redovno bio najbolji poenter na svim velikim takmičenjima. Takođe na liberu je Boškana zamenio Vasa Mijić. Na "srednjacima" je izvršena potpuna smena generacija - Grbić i Mešter su bili neprelazni zid. Vanja i Kvisko su bili na vrhuncu karijere, a Nikola je sve to organizovao. Trener je, naravno, bio Zoran Gajić.
Nije počelo lako, opet smo bili u prejakoj grupi i startovali smo porazima od Italije i Rusjie, ali kako je vreme odmicalo igrali smo sve bolje. U polufinalu nas je ponovo čekala Italija, prvi set starih rivala je bio gust, Italijani su prvi došli do (dve) set lopte, Vasa Mijić je uhvatio jedan smeč, preokrenuli smo i osvojili. U drugom setu slična slika i opet osvajamo i potpuno slamamo otpor protivnika. U finalu protiv Rusa se pamti epski potez Vladimira Grbića. Pobeda 3:0, ali nažalost bez dočeka jer je sam početak oktobra.

2001. EP - Zlato
Potpuna dominacija i egzibicija, sećam se da je protiv Rusa Nikola briljirao, da ovi u 1. setu nisu uspeli praktično uopšte da sastave blok. Isti protivnici kao i na Olimpijadi opet ostavljeni bez seta. Te godine smo bili evropski prvaci u vodi, vazduhu i na parketu :)

2002. SP - 4. mesto
Prvi put od kad učestvuje ova genercija na velikim takmičenjima smo imali sreće sa žrebom (do tada su uglavnom medalje delile ekipe iz naše grupe). Do polufinala smo stigli prakrično bez da se oznojimo (recimo 7 pobeda, a da nam je ozbiljniji protivnik bila Portugalija!?), i onda polufinale protiv Brazila. Mislim da smo bili dosta bolji, ali Brazilci su se ludačkim servisima vraćali i pravili preokret u finišu setova 1:3, time je počela je njihova dominacija (ujedno poslednji put da smo protiv njih bili favoriti). Za 3. mesto smo previše pali i izgubili od nama tada vrlo neugodnih Francuza - prvi put posle 7 godina bez medalje.

2003. EP - 4. mesto
Do polufinala smo se prošetali, a onda opet ti Francuzi. Neverovatno su se branili i grali u polju, što nas je nerviralo. U samo finišu 5. seta kardinalna greška sudija (čini mi se da je bio prestup, nešto kao Tunčeri u košarci onomad), a onda je i Vasi Mijiću iskliznula jedna lopta kroz ruke i izgubismo :( (baš na Miljkovićev i moj rođendan). Opet smo psihički pali. Tu godinu pamtimo po finalu Svetske Lige protiv Brazila u Madridu 2:3 (i petom setu 29:31) - taj meč je proglašen za najbolji u istoriji odbojke!

2004. OI - prvi put bez polufinala.
Ono što je neobično je da su se naši igrači koji su u grupi završili na 1. mestu,  pred četvrtfinale masovno potrovali, pa smo desetkovani ispali od Rusa.

2005. EP - Bronza
Bili smo ko-domaćini, sa Italijom. Mi smo našu polufinalnu grupu igrali u Areni, međutim završnica se igrala u Italiji, a mi smo izgubili od domaćina u polufinalu 2:3.
Te godine se Svetska LIga igrala kod nas i u rekordnoj poseti u Areni smo izgubili finale od Brazila 1:3 (neke setove je kao komentator prenosio Vanja Grbić!).

2006. SP - 4. mesto
U velikoj meri je već bila izvršena smena generacija, te godina je isplivao mladi sredni bloker Marko Podraščanin tako da u godinama koje dolaze on i Dragan Stanković čine strašan par srednjih blokera.

2007. EP - Bronza
Te dve godine je u fokusu bila ženska odbojkaška reprezentacija koja je uzela svetsku bronzu i evropsko srebro - obožavam ih :)

2008. OI - četvrtfinale
Poraz od Amerike u četvrtfinalu je u velikoj meri podsećao na ovaj protiv Kubanaca kada smo ispustili prilično vođstvo u 5. setu (da ne kažem da je podsetio na onaj poraz od Italije '98. po nekim neodbojkaškim stvarima, to su ipak samo nepotvrđene glasine). Mi smo od istog protivnika izgubili i u finalu Svetske Lige mesec dana pre u izjednačenoj utakmici.

2009. EP - 5. mesto
Dva poraza na početku su nas koštala polufinala iako smo po igri zaslužili. Iste godine smo ponovo bili domaćini Svetske Lige i ponovo smo postavili rekord u poseti jednoj odbojkaškoj utakmici 22680 gledalaca i ponovo smo izgubili od Brazila 2:3 u neverovatno izjednačenoj utakmici (interesantno je to prokletstvo domaćina SL koje traje poslednjih 13 takmičenja).

2010. SP - Bronza
Naši reprezentativci su:
1       Nikola Kovačević
4       Bojan Janić     
5       Vlado Petković     
6       Miloš Terzić     
7       Dragan Stanković     
8       Marko Samardžić    
9       NIKOLA GRBIĆ    
10     Miloš Nikić     
12     Milan Rašić     
14     Ivan Miljković     
15     Saša Starović     
17     Borislav Petrović     
18     Marko Podraščanin     
19     Nikola Rosić
Trener: Igor Kolaković

Velika je šteta što zbog divljaka koji ruše naš grad verovatno neće biti priređen adekvatan doček odbojakšima koji su to svojim zalaganjem i igrom više nego zaslužili!



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 21:21 10.10.2010

1



I za tekst i za Nikolu
NNN NNN 21:23 10.10.2010

Re: 1

niccolo niccolo 21:29 10.10.2010

Re: 1

To je bila labudova pesma sjajne generacije Holandeza

Koji posle te generacije više nisu imali ekipu približnog kvaliteta...

Nije počelo lako, opet smo bili u prejakoj grupi i startovali smo porazima od Italije i Rusjie

Sećam se, druga utakmica, protiv Rusa, gubimo 2:0 i nekoliko poena u trećem setu, Gajić traži tajm aut a Gerić stavio peškir na glavu i klima istom u ritmu muzike koju puštaju u dvorani s razglasa. Tad sam bio totalno popizdeo - gledaj ovu budaletinu, mi gubimo i drugu za redom a on đuska tu...
libkonz libkonz 21:37 10.10.2010

Re: 1

Veliki igrač!
Veliki uspeh reprezentacije!
NNN NNN 21:39 10.10.2010

Re: 1

To je bila labudova pesma sjajne generacije Holandeza


Koji posle te generacije više nisu imali ekipu približnog kvaliteta...
Finale OI '96. Italija - Holandija je jedna od najboljih utakmica ikad.
Posle su nas namučili u četvrtfinalu na OI 2000. bilo je 3:2 i to je otprilike to od njih.
NNN NNN 21:49 10.10.2010

Re: 1

Veliki igrač!
Nikola je najinteligentniji igrač ikad!
Znate ono kad je ničija lopta na mreži; statistički bi trebalo da je verovatnoća pola-pola da nadmudrite protivnika, e pa Nikola uvek uspe!

Plus što je:
neverovatan bloker, sto puta smo videli da uspe 1 na 1 da izblokira protivnika,
verovatno je i najbolji smečer među blokerima
(verovatno je jedini razlog što igra tehničara to što je morao da diže lopte starijem bratu Vladimiru ).
Poznat je i po svojim kuvanjima na odlučujućim poenima.
Jednom rečju savršen igrač,
a o njegovoj motivaciji do igra za državni tim ne treba ni trošiti reči.

AlexDunja AlexDunja 21:51 10.10.2010

Re: 1

Poznat je i po svojim kuvanjima na odlučujućim poenima.

nenadoknadivo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:52 10.10.2010

Re: 1

Plus što je:

Odličan server!
libkonz libkonz 21:55 10.10.2010

Re: 1

a o njegovoj motivaciji do igra za državni tim ne treba ni trošiti reči.

Mislim da mu je brat naš igrač koji je najviše "ginuo" za reprezentaciju.
Nikola je najinteligentniji igrač ikad!

APSOLUTNO SE SLAŽEM !!!
NNN NNN 22:03 10.10.2010

Re: 1

Mislim da mu je brat naš igrač koji je najviše "ginuo" za reprezentaciju.
Jeste,
ali Nikola i u 38-oj sa istim htenjem igra za reprezentaciju.

Ps. Glupo je ne pomenuti da je i njihov otac Miloš Grbić bio proslavljeni reprezentativac, koji je doneo prvu medalju našoj odbojkaškoj reprezentaciji (bronzu na EP 1975.)
- čovek koji je definitivno najviše dao našoj odbojci! (slava mu!)
blogovatelj blogovatelj 02:56 11.10.2010

Re: 1

Jednom rečju savršen igrač,
a o njegovoj motivaciji do igra za državni tim ne treba ni trošiti reči.


Secam se kada su ga intervjuisali pre nekih desetak godina i pitali ga koja je tajna njegovog uspeha.
Odgovor:
- Nema tajni. Stos je da radis ono sto volis... I da radis...
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 07:05 11.10.2010

Re: 1

AlexDunja
Poznat je i po svojim kuvanjima na odlučujućim poenima.

nenadoknadivo.

Moja omiljena

Drugarica i ja smo jedno vreme bile nevorovatne zaluđenice za odbojku, ni jednu utakmicu nismo propuštale (sada promakne po koja, ali najbitnije nikad). Iz tog vremena je ostalo: "Jao, što sam gladna, gde je Nikola (Grbić) da mi skuva nešto".
NNN NNN 07:50 11.10.2010

Re: 1

Secam se kada su ga intervjuisali pre nekih desetak godina i pitali ga koja je tajna njegovog uspeha.
Odgovor:
- Nema tajni. Stos je da radis ono sto volis... I da radis...

Sećam se kad su ga intervjuisali posle finala '98. i bilo je otprilike:
- Čestitam, osvojili ste srebro.
- Nema na čemu, ali nismo osvojili srebro nego izgubii zlato.
(koliko god da je bio dobar uvek se trudio da prevaziđe sebe - vrhunski pristup sportu)
NNN NNN 07:52 11.10.2010

Re: 1

olivia_with_a_gun
AlexDunja
Poznat je i po svojim kuvanjima na odlučujućim poenima.

nenadoknadivo.

Moja omiljena

Drugarica i ja smo jedno vreme bile nevorovatne zaluđenice za odbojku, ni jednu utakmicu nismo propuštale (sada promakne po koja, ali najbitnije nikad). Iz tog vremena je ostalo: "Jao, što sam gladna, gde je Nikola (Grbić) da mi skuva nešto".

Pozdrav pravom navijaču i ljubitelju odbojke.
Meni je žao što sam se ogrešio o odbojkaše i suviše malo sam ih gledao uživo
Biljana 77 Biljana 77 10:30 11.10.2010

Re: 1

Gerić stavio peškir na glavu i klima istom u ritmu muzike koju puštaju u dvorani s razglasa. Tad sam bio totalno popizdeo - gledaj ovu budaletinu, mi gubimo i drugu za redom a on đuska tu...

Ne diraj mi Andriju!
AlexDunja AlexDunja 21:24 10.10.2010

...

moje mišljenje je
da je vasa mijić
ono što nam sada nedostaje.

svim nikolama u ovoj reprezentaciji
svaka čast.
grbiću posebno.
NNN NNN 21:36 10.10.2010

Re: ...

svim nikolama u ovoj reprezentaciji
svaka čast.
grbiću posebno.

I ja sam primetio da ih baš ima

Možda malko škripi na prijemu, ali ako bi trebalo da uprem prstom u nekoga za poraz od Kube to bi bio Janić koji je mogao da odigra mnogo bolje pre svega u napadu.
Generalno je prijem bio solidan. Samardžić je kada je počeo da igra za reprezentaciju bio očajan, ali je u međuvremenu mnogo napredovao (čak je bio i prvi libero Svetske Lige jedne godine),
i Rosić je solidan.

(međutim, nekad smo imali dva najbolja primača na svetu i Vasa je bio k'o hobitnica, a i Boškan je bio odličan libero).

Ps. Hvala za današnji Edi-report.
niccolo niccolo 21:38 10.10.2010

Re: ...

Vasa je bio k'o hobitnica

Treba par godina da se napravi vrhunski libero. Setićete se da je i Vasa na početku bio među najslabijim našim igračima, a upravo je 2000. i 2001. bio jedan od najbolji...
AlexDunja AlexDunja 21:40 10.10.2010

Re: ...

Ps. Hvala za današnji Edi-report.

:)
nema na čemu.
tu smo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:39 10.10.2010

2000. OI - Zlato

Nedavno je bilo 10 godina. Komentar na engleskom je super.

Bilo je danas lepo gledati meč uz Vanjine komentare.

Za Nikolu, samo
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:58 10.10.2010

Re: 2000. OI - Zlato

Milutin Milošević
Bilo je danas lepo gledati meč uz Vanjine komentare.


neverovatno je koliko taj čovek poznaje igru...
NNN NNN 22:00 10.10.2010

Re: 2000. OI - Zlato

Bilo je danas lepo gledati meč uz Vanjine komentare.
Skratio sam tekst
Hteo sam da napomenam da je
UBEDLJIVO NAJBOLJI SPORTSKI KOMENTAR KOJI SAM IKAD SLUŠAO
- VLADIMIR GRBIĆ
u završnici SL 2005.!!!!


Njegov prenos je izgledao kao konstantna i nepogrešiva najava onoga što će se desiti u sledećem trenutku, nikada ništa slično nisam video!

Jednostavno ne možeš da budeš najbolji na svetu, a da nisi ekstremno inteligentan i prepun znanja u oblasti kojom se baviš.
ecce-florian ecce-florian 22:17 10.10.2010

Re: 2000. OI - Zlato

Jednostavno ne možeš da budeš najbolji na svetu, a da nisi ekstremno inteligentan i prepun znanja u oblasti kojom se baviš.

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:17 10.10.2010

Re: 2000. OI - Zlato

Kad cujem o njemu nesto, prvo na sta pomislim je to, nezaboravno
NNN NNN 22:24 10.10.2010

Re: 2000. OI - Zlato

Kad cujem o njemu nesto, prvo na sta pomislim je ovo, nezaboravno:
Linkovao sam u tekstu
Meni pada na pamet onaj njegov pogled, koji ledi protivnika i već donosi pola poena
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:27 10.10.2010

Re: 2000. OI - Zlato

pogled

Da, to je oznaka velikih. Dobri i pitomi, ali se pretvore u zver kada treba. Pisao sam o tom pogledu koji je imala Monika Seleš
reanimator reanimator 07:57 11.10.2010

Re: 2000. OI - Zlato

UBEDLJIVO NAJBOLJI SPORTSKI KOMENTAR KOJI SAM IKAD SLUŠAO

Potpisujem. Jedini trenutak u istoriji naših prenosa, gde je gost komentator demonstrirao apsolutno poznavanje sporta kojim se bavio i gde tačno vidiš koju ljubav i razumevanje čovek ima za tu igru.
A ne kao (moram se vratim na fudbal)kad krenu da dovode bivše i sadašnje igrače i trenere, čija analiza se svodi na "momci su pristupili maksimalno".
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:54 10.10.2010

jedan je...

oh,kad je vanja rekao,kako bi valjalo da ovi iz rai ,prikazu nikolu...koji sada plače i oni upravo tada prebace,bas na njega ...meni su isto suze krenule,kakav čovek(jbga,slab sam na velike sportiste,ljude...).

bronza,fantastican uspeh ... pogotovo sto smo pobedili one nadobudne ruse!


mirelarado mirelarado 22:52 10.10.2010

Re: jedan je...

bronza,fantastican uspeh




Све честитке одбојкашима!

g.radicevic g.radicevic 22:40 10.10.2010

bratski...


teshko da ce se uskoro pojaviti neki novi
Veliki Vladimir & Veliki Nikola


HVALA IM


NNN NNN 07:54 11.10.2010

Re: bratski...

g.radicevic

teshko da ce se uskoro pojaviti neki novi
Veliki Vladimir & Veliki Nikola


HVALA IM


Možda njihovi naslednici - takva im je loza
NNN NNN 23:19 10.10.2010

Nikola Grbić

Milutin Milošević Milutin Milošević 23:32 10.10.2010

Re: Nikola Grbić

myredneckself myredneckself 00:36 11.10.2010

Re: Nikola Grbić

Bravo za bronzu našoj reprezentaciji
Srećan odlazak u legendu naše odbojke i drugom bratu Grbić
NNN NNN 08:25 11.10.2010

Re: Nikola Grbić

Pozdrav za Novi Sad - odbojkaški grad
olivia_with_a_gun olivia_with_a_gun 14:15 11.10.2010

Re: Nikola Grbić

loader loader 00:44 11.10.2010

Tim-Tim !


Kako sjajna, sjajna generacija,

a čovek-tim u našem timu je toliko godina bio NIKOLA GRBIĆ !


docsumann docsumann 04:58 11.10.2010

Prvo

sam ti lupio preporuku, a onda pročitao tekst

Sad bih ti lupio još jednu.
NNN NNN 08:16 11.10.2010

Re: Prvo


Hvala!

Tekst sam imao u glavi, ali nisam hteo da baksuziram kao u košarci

Kad se već javljaš iz CG, da napomenam da sam jako zadovoljan zdravom situacijom u OSS, a jedan od pokazatelja je da je trener Igor Kolaković (Crnogorac) koji je došao pred raspad zajedničke države ostao na tom mestu i posle razlaza (tj. da nije biran po političkom ključu).

Dugogodišnji predsednik OSS je Aleksandar Boričić - naš poslavljeni odbojkaš.
Jedan od potpresednika je i Vladimir Grbić (narvno tu ima i nekih političkih parazita nažalost), važno je da se u Srbiji o odbojci pitaju odbojkaši.

A iako se neke legende opraštaju od reprezentacije, smena generacija se obavlja u kontinuitetu i mi smo godinama (decenijama :)) u samom svetskom vrhu.

Prošle godine su naši kadeti postali prvaci sveta, a kadetkinje svetske vicešampionke.
Očigledno je da u odbojku treba (još više) ulagati jer daje dobre rezultate!
draft.dodger draft.dodger 09:00 11.10.2010

Re: Prvo

docsumann
sam ti lupio preporuku, a onda pročitao tekst

Sad bih ti lupio još jednu.


Evo, ja ću!
Milutin Milošević Milutin Milošević 06:11 11.10.2010

Dobi Novak

Bilo malo napeto u drugom, ali se Nole na vreme sabrao i dobio 4 gema za redom
NNN NNN 08:22 11.10.2010

Re: Dobi Novak

Brži si od 92-ke (oko 2 sata otprilike)

Bravo za Noleta, nadam se da će do kraja sezone ostati u vrhunskoj formi.
ivana23 ivana23 10:06 11.10.2010

Re: Dobi Novak



BEIJING - OCTOBER 11: Novak Djokovic of Serbia poses for photographers after defeating David Ferrer of Spain during the final on day eleven of the 2010 China Open at the National Tennis Center on October 11, 2010 in Beijing, China.
milos_mijatovic milos_mijatovic 08:31 11.10.2010

Свака част легендо!

Честитке свим играчима на освојеној бронзи. А најбољем техничару којег је одбојка икада видела, шта рећи осим:
ЗА СВЕ ШТО СИ У КАРИЈЕРИ ПОСТИГАО
Gloria victoribus!
NNN NNN 09:23 11.10.2010

Re: Свака част легендо!

ЗА СВЕ ШТО СИ У КАРИЈЕРИ ПОСТИГАО

Zbog toga mi je nekako još više žao što nije uzeo i svetsko zlato.

Nikola Grbić, Ivan Miljković i Žiba su jedina tri odbojkaša u istoriji koji su se četiri puta zaredom plasirali u polufinale SP!
ljuboten ljuboten 09:30 11.10.2010

Hvala Odbojkaši!

"Odbojkaši Srbije su osvojili ZLATNU bronzanu medalju na SP u Italiji pobedivši domaćina.

Juče smo više nego nesrećno ostali bez finala koje smo zaslužili (ali i Kubanci su, to je sport) i koje bi bilo najlepši način da se od reprezentativnog dresa oprosti jedna od najvećih legendi ovog sporta - naš kapiten Nikola Grbić."

Odbopkaši Srbije celoga leta su se pripremali da osvoje zlato. Najvžnija dva igrača - Grbić i Miljković čuvani su, pa su se uključili tek u završne pripreme. Naravno,da tako bude nagrađen jedan od najinteligentnijih sportista koje je imala Srbija - Nikola Grbić, no i Ivan Mailjković.
Planirali su da u finalu igraju sa Brazilom, eventualno sa Rusijom ili Italijom ukolko oni zaustve Brazil. I da nisu u predigri isparšili mlađane Kubance sa 3:1, pobedeli bi ih u polufinalu sa tim rezultatom. No, iako su izjavljivali da će biti teško sa Kubancima, ipak su verovali da će ih pobediti. I kada su osetli da im je finale na dohvatu, povremeno su gubili koncetraciju musleći pritom na finale i zlatnu medalju. A to je kao u tenisu:niste tog delića sekunde koncetrisani dok udarate loptu(ticu), ne pogađate liniju, već tik pored nje i aut. Prvu set-loptu je imao na servisu Stanković, pogađa mrežu; drguge dve set lopte imao je Miljković, oba puta gađa as, promačuje teren. To mu se videlo na licu, jer bože moj on misli na sledećeg protivnika i zlato, a ne na bronz. I tako su mogli da se radiju i neki nepunoletni Kubanci. Pa je ceh toga peha platila Italija, koja bi lako pobedila Kubance u borbi za treće mesto.
A trener da zna ovo što pišem, trebao je da pogleda prvo Stankovića, pa ako on pogreši da je pogledao Miljkovića i da ga nekim znakom upozori na serviranje, ako već nije uvek dobro da u preusdnim trenucima zatraži tajm-aut. No, i trener je verovao da će Miljković dobro da servira, makar drugi put, jer šta Kubanci traže protiv Brazila kada se Srbija pripemala za taj meć celoga leta.
NNN NNN 09:50 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

Ako smo nekog dobro poznavali - to su Kubanci.
U maju smo odigrali 3 pripremne utakmice (sa kombinovanim sastavom) na Kubi i iako su bile ujednačene sve smo ih izgubili (tako da ih sigurno nismo potcenili).
Pred samo SP Kubanci su gostovali kod nas, dakle protivnik koga najbolje poznajemo. Kasnije smo ih pobedili na SP.
U polufinalu je odlučivala jedna lopta, sreća i ona je bilana njihovoj strani.
Mismo ih ubedljivo nadigrali u 1. setu, ali oni su se zahvaljujući odličnom servisu (uz veliku dozu sreće) držali u igri.
U 2. setu su nas oduvali.
U 3. je bila slična situacija kao u 1. uz nešto bolju igru Kube, a onda je zaigrao Ivan Miljković i sa 2 asa (naša prva na utakmici, a Kubanci su ih već imali 5!) preokrenuo rezultat. kasnije je imao još 1 as (+ nekoliko zaista vrlo teških poena) i mi smo došli do prvih set lopti. Imali smo jednu kontru na set lopti i Ivan je smečovao u vrlo mali aut, pa smo ispustili prednost i set (najviše mi je njega bilo žao što smo izgubili taj set pošto je spektakularno igrao). Taj set je i odlučio.
U 4. smo rutinski dobili kao i u 1.
U 5. je bila klackalica, a mi smo opet najviše zahvaljujući Miljkoviću došli do 13:11, kasnije je odservirao mali aut (ali je jedini servirao muški, a polufinale je na kraju odlučio bolji servis Kube).
Odlučujući poen je bio kod 13:12.
Kubanci su servisom napali Kovačevića, on de bacio i uhvtio servis, niko nije očekivao da će Nikola ići na njega (čak ni ja ), blok Kube je otišao desno (njihovo levo), a Kovačević je ostao 1 na 1 i bio izblokiran (inače je odigrao odlično, 1. set je praktično on dobio). Da je bilo 14:12 to bi bilo praktično nedostižno.
Mi smo tad mnogo pali, a oni se digli i pobedili.
To je odbojka.
Protivnike nismo birali, ako hoćeš da budeš prvak moraš da računaš da sve pobediš.
Mislim da bismo u eventualnom finalu pružili mnogo bolji otpor Brazilu, Kubanci su se previše istrošili protiv nas, a i onakav servis nisu mogli ni približno da ponove.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:05 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

Protivnike nismo birali

Hm, hm
reanimator reanimator 11:10 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

Milutin Milošević
Protivnike nismo biraliHm, hm

Samo malo da trolujem, a indirektno se tiče ovoga..ni mi nismo operisani od kalkulacija tog tipa. Mrzi me sad da tražim, ali mislim da je pre nekoliko godina mlada košarkaška reprezentacija (mislim da su tad u istoj bili baš ovi koji su danas u A timu)namerno gubila od nekoga da bi Litvanija ispala :)
NNN NNN 11:22 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

čini mi se da smo se sa Litvancima dogovorili da bi Španci izduvali
(a ako je protiv Španaca, onda može; jedino onda).

NNN NNN 11:26 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

Milutin Milošević
Protivnike nismo birali

Hm, hm
Neobični rezultati na početku su posledica najidiotskijeg sistema takmičenja ikad!
Tako da su ti netakmičarski mečevi korišćeni za uigravanje ekipe.
Izgledalo je kao produžene pripreme u mestu održavanja SP.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:46 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

Tako da su ti netakmičarski mečevi korišćeni za uigravanje ekipe.
Izgledalo je kao produžene pripreme u mestu održavanja SP.

Tako da su evropski prvaci ispali već u drugoj fazi, a mi se nekako našli u lakšoj grupi.

Meni se samo žao i imam pik na Brazilce od Olimpijade u Atini, kada su namerno izgubili od Amera. Od onda čekam da im vratimo milo za drago
niccolo niccolo 14:29 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

čini mi se da smo se sa Litvancima dogovorili da bi Španci izduvali

Jeste
ljuboten ljuboten 14:39 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

Mismo ih ubedljivo nadigrali u 1. setu, ali oni su se zahvaljujući odličnom servisu (uz veliku dozu sreće) držali u igri.

Sreća nije faktor koja odlučuje, već kada se nešto desi to možemo nazvati srećom ili ne. A sreću treba zaslužiti. Usotalo, "U sreću se uzda lud, a pametan u svoj trud".
Na pripremnim utakmicam nisu igrali Grbić i Miljković. A kada su zaigrali na turniru u Beogradu ekipa je igrala ležerno, jedino nisu hteli da budu poslednji pa su pobedili Bugare, a sve sa namerom da se ne otkriju njihove namere na pvenstvu u Italiji. Inače, retke su ekipe koje mogu sve prtivnike da pobede. Za sada tu su najbliži Brazilci, no naši nisu Brazilci pa su morali da prave planove i taktike, pri čemu su napavili grešku, ili imali su "nesreću", kako bi Vi rekli, protiv Kubanaca. A ja kažem zato što ključni igrači u presudnim momentima mislili su na sledećeg protivnika.
NNN NNN 15:03 11.10.2010

Re: Hvala Odbojkaši!

Niko ne igra punom snagom pripreme (naročito ako ima 37 godina), a i forma se tempira za bitne utakmice. Odbojka je takav sport da se u ključnim trenucima nema vremena za razmišljanje o bilo čemu drugom.
Odličila je jedna lopta (koja je pala sa pogrešne strane mreže).
mollica mollica 10:23 11.10.2010

:)

Vec danima se nadam da ce se neko setiti da napise blog o odbojkasima i velikom Nikoli Grbicu- zasluzili su! Sjajan tekst!
NNN NNN 10:43 11.10.2010

Re: :)

Hvala.

Jedva sam se uzdržavao da ne napišem ništa do kraja
loocifer48 loocifer48 11:44 11.10.2010

Redak čovek

Spoj ljudskih i sportskih kvaliteta čini Nikolu Grbića retkom pojavom u svetu. Imamo pravo da se nadamo da će prestanak Nikoline igračke karijere označiti početak one druge, na bilo kojoj poziciji u odbojkaškom sportu kod nas. Pravo na nadu nam daje i dosadašnja izolovanost naše odbojke od vladajućih manira u domaćem sportu, koji kulminiraju u, da prostite, fudbalu, a na momente su ugrožavali i našu košarku i vaterpolo.
Degutantno je pominjati naš fudbal ovom prilikom, ali u prilog gore iznesenoj tezi, ne mogu da odolim, a da ne ukažem na samo jedan momenat. Naime, ove godine smo imali priliku da gledamo na TV promotivne spotove naših reprezentacija, fudbalske i odbojkaške. Civilizacijsko - kulturološka različitost i samih spotova i njenih aktera je frapantna. Kao i njihova sportska dostignuća, uostalom.
Još jednom - čestitke mladoj gospodi na osvojenoj bronzanoj medalji, uz očekivanja da će nastaviti istim putem, jer su stasavali uz velikog sportskog gospodina - Nikolu Grbića.
Biljana 77 Biljana 77 16:08 11.10.2010

Sportski pozdrav sveta

niccolo niccolo 17:44 11.10.2010

Troll on

Sutrašnju fudbalsku utakmicu prenosi,prema podacima sa njihovog sajta, RAI UNO, tako da ko god ima taj program na kablovskoj/satelitskoj bi trebalo da može da gleda utakmicu...

troll off
NNN NNN 19:25 11.10.2010

Re: Troll on

Kad sutra i fuzbaleri krenu stopama odbojkaša, pa deknu Talijane (3:1), biće "Golupčiću, oduvek sam verovao u tebe"
AlexDunja AlexDunja 22:27 11.10.2010

Re: Troll on

Kad sutra

e, litl tumorou
NNN NNN 22:57 11.10.2010

Re: Troll on

невр гив ап
reanimator reanimator 07:50 12.10.2010

Re: Troll on

NNN
Kad sutra i fuzbaleri krenu stopama odbojkaša, pa deknu Talijane (3:1), biće "Golupčiću, oduvek sam verovao u tebe"

Najgore od svega je što Italijani imaju najgori tim ikada, a već vidim nas kako iznenadjujemo taktikom...usamljeni Žigić, a Krasić i Jovanović zamene strane
antioksidant antioksidant 14:43 12.10.2010

Re: Troll on

AlexDunja
Kad sutra

e, litl tumorou

aleks

(veruj mi - dobićemo ih - slučajno kao nemce ali dobijamo)
NNN NNN 22:59 11.10.2010

Kad bi se snimao film o Nikoli

Nikolu bi igrao


lenamur lenamur 01:12 12.10.2010

Eh...

Nikola majstore, hvala ti za sve!
A hvala i autoru bloga za naviruce suze :)) Toliko je lepih uspomena... smrc

Ne mogu da odolim, moram da se pohvalim kako sam gledala od pocetka nasu reprezentaciju, u Beogradu protiv Danske davne 1995 (da'l bese Sumice?) pa sve do 2005 cini mi se, nisam propustila nijednu utakmicu u Bgdu, a cesto sam isla i u Novi Sad. Plus OI u Atini.

Slabo poznajem sadasnju generaciju (poslednjih nekoliko godina) i verujem da su odlicni; rezultati to potvrdjuju al ne gledam ih tako cesto. Ali za mene ce uvek ti igraci sa kraja 20. veka biti oni prvi, pravi, legende, carevi, majstori, najbolji...
NNN NNN 08:07 12.10.2010

Re: Eh...


Hvala!
Najviše mi je drago što se tekst svideo takvim ljubiteljima odbojke mislim da je i odbojkašima posebno drago što imaju takvu podršku.

Moguće da je igrano u Šumicama, to je nekako odbojkaška(i rukometaška) dvorana, posle smo još uznapredovali
Ukapirao sam kolika je Arena, kada je bila polupopunjena, a ono 11-12 hiljada gledalaca.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana