Zabava

Larry King Live

mara92 RSS / 18.12.2010. u 04:23

"I don't know what to say except to you, my audience, thank you, and instead of goodbye, how about so long?"

11.jpg 

Овим речима одјавио је емисију Лари Кинг - легенда америчког радио и телевизијског програма. Након четврт века само на CNN-у (од педесетак у медијима уопште), неких 6000 емисија, 60000 интервјуа краљ talk-show програма се повлачи пред неумитним законима и захтевима рејтинга и профита.

Мало је људи који барем не препознају лик (ако не име и дело), карактеристичну боју гласа, а свакако упечатљив стајлинг:  трегере - обично лудог дезена, кошуљу са рукавима често подврнутим и необавезни стил разговора.

Водитељи долазе и одлазе, у тој врсти посла милости нема, зато чињеница да је неко опстао четврт века фасцинира. Поврх тога, списак гостију Larry King Live је готово невероватан: од председника до глумаца, певача, спортиста, старлета...до Кермита из Мапет шоуа!!!! У последњем издању, у програм се укључио Бил Клинтон (из Литл Рока у Арканзасу), али је емитована и порука актуелног председника Барака Обаме...емисија је ишла из студија у Лос Анђелесу, паралелно са дупке пуним студиом у Њујорку где су се oкупили тренутно најбољи телевизијски водитељи САД-а: Кејти Курик, Брајан Вилијамс, легендарна Барбара Волтерс и Дајен Сојер...

Све ово мање-више представља део "фолклора" медијског посла. Рекох већ, водитељи се смењују и замењују, али ће 16. децембар остати упамћен као крај једне ере. Зашто?

Живимо у ери технолошке супер-револуције, где се информације са једног на други крај света преносе страховито брзо; конзумација је такође, брза. Аудиторијум нема стрпљења да прати и "удубљује" се у садржај превише и предуго: тржиште захтева информацију одмах; лаки садржаји однели су превагу над озбиљним. Тешке теме третирају се кратко, брзо, као успутна секвенца. Такозвани "ријалити" серијали преплавили су програме - одатле је проистекла и субкултура својеврсног воајеризма и потпуног одсуства интересовања за промишљање о стварном свету.

alg_king.jpg 

Лари Кинг је можда био превише мекан у интервјуима, није инсистирао на незгодним питањима; врло често није био ни потпуно припремљен, али, како је то добро приметио члан градског већа Лос Анђелеса Ерик Гарчети (Eric Garcetti), који је јуче лично уручио водитељу проглас градских власти Лос Анђелеса о Дану Лари Кинга - Лари је умео да слуша. Можда је у томе трик: да се у наизглед опуштеном ћаскању, без обавезе да се "пређе на ствар", кроз разговор о општим стварима дође до суштине...Не знам, нисам експерт, само сам конзумент, али су интервјуи били занимљиви, сигурно не банални.

CNN се прилично хладно опростио од великана. Додуше, овај није умро, но ИПАК! Реклама за новог водитеља била је врло јака и са очигледним циљем да се што брже етаблира нова звезда. Замена је пронађена и то је Енглез - Пирс Морган, бивши уредник таблоида ("Daily Mirror") и водитељ наравно, ријалитија  "America's Got Talent", што су битни "детаљи". CNN већ неколико година муку мучи са рејтингом и гигант из Атланте као да губи битку са агресивним Фоксом и солидним "кућама": ABC, CBS, MSNBC...Емитовање вести 24 сата, репортери у ратним зонама, подручјима погођеним природним катастрофама више нису ексклузива не само CNN-а, већ медијских кућа уопште; свако ко има мобилни телефон са камерицом и приступом интернету постаје репортер. Горе већ написах како је аудиторијум гладан лаке забаве, рат (у Авганистану, а раније у Ираку) је постао непријатан, јер "добри момци" не устају на крају филма, већ се кућама враћају у ковчезима, долар је уздрман и даљински управљач мора да замени непријатну стварност (звучи познато, зар не?).

Икона једног времена - мајстор свог заната; помало и шоумен, помало звезда попут многих које је интервјуисао са осам бракова, неколико деце...Лари Кинг је изгубио трон, а са њим се завршило и једно поглавље телевизијског програма. Шта нас чека? Огољена баналност? Да ли је будућност информисања у интернету и репортерима-аматерима? Јесу ли прошла времена интервјуа и седења у студију? Да ли је Лари Кинг само извикана ружна маскота CNN-а, легенда која је урушила саму себе? "Не мењајте канал" и сазнаћете веома брзо одговор.

 

 

 

 

 



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 10:54 18.12.2010

Večnost


Na stranu rejting i profit, no sa 77 godina možda je vreme i za penziju...?



niccolo niccolo 11:22 18.12.2010

Re: Večnost

no sa 77 godina možda je vreme i za penziju...?

Kaži to Krkobabiću
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:27 18.12.2010

Re: Večnost

Na stranu rejting i profit, no sa 77 godina možda je vreme i za penziju...?

više bih volela da je on sam npr prošle godine rešio da se povuče.
mara92 mara92 12:26 18.12.2010

Re: Večnost

Тајсоне,
Размишљала сам о томе и пре него што сам откуцала текст. Када је време да се неко повуче из шоу-бизниса? Нисам сигурна. Рекла бих да си у праву: квалитет је квалитет, али увек постоји "замор материјала" и монотонија: то је, просто, основна карактеристика медија. Исти студио, исто лице и тако четврт века: колико год неко добар био, промена је неумитна.
Kaži to Krkobabiću

хихихихихи...Николо, а КОЈЕМ Кркобабићу (и син није баш у цвету младости)?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:05 18.12.2010

čula juče

i ostala u šoku. nakon samo jedne manje gledane sezone, kralja skidaju sa programa?? prvo su rekli penzija, što bi bilo sasvim ok, ali razlog za penziju je toliko surov...
Unfuckable Unfuckable 11:19 18.12.2010

Re: čula juče

Лари Кинг је изгубио трон, а са њим се завршило и једно поглавље телевизијског програма.

mislim da je u pitanju pragmatična procena da je momenat pogodan za "smenu generacija" koja je ionako neminovna, imajući u vidu Larijev uzrast
Kao što je Mara lepo primetila - LK je bio ikona jednog razdoblja tv produkcije kojem se očigledno bliži kraj, stvari se pomeraju i u toj novoj prekompoziciji ne verujem da će biti prostora za takav "LK stil" i način rada, već će se etablirati nešto drugo.

Maro - perfektno napisano.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:26 18.12.2010

Re: čula juče

mislim da je u pitanju pragmatična procena da je momenat pogodan za "smenu generacija" koja je ionako neminovna, imajući u vidu Larijev uzrast

verovatno si upravu, samo da su prećutali to oko rejtinga, utisak bi bio sasvim drugačiji. logično bi bilo da neko u 77moj godini ode malo u penziju.
mara92 mara92 12:37 18.12.2010

Re: čula juče

Да Бебо,
То са рејтинзима је баш, баш сурово. Мени је одлазак Кинга више нека прекретница на ТВ-у уопште: мења се концепт, естетика, а и етика. Има ли уопште перспективе за озбиљно новинарство? Или ће све да се сведе на спектакуларне извештаје који се своде на то да нека ТВ-кућа има довољно новца да репортера најбрже пребаци и убаци тамо где се нешто дешава? То је феномен који ме интригира већ неко време.
Нешто мислим, можда нам делује сурово, али рејтинг је основни закон телевизије. Но, Лари Кинг је заслужио да се његов одлазак другачије "спинује": јуче и иначе од како је објављено његово повлачење, провејава нека непријатна хладноћа CNN-а - куће коју је матори лисац прославио.
Унф, за ово:
Larijev uzrast
, падох са столице. Хе, хе: врло лепо и политички коректно
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:56 18.12.2010

Re: čula juče

Има ли уопште перспективе за озбиљно новинарство?

Маро ево ја не гледам озбиљне вести на телевизији и уопште ме не занимају озбиљни новинари. волим да гледам смешну страну историје. зато редовно гледам Daily News with Jon Stewart i Colber report. мени то доста од телевизије. све остало могу да нађем он тхе интернетС (копирајт бај Буш млађи)
topcat topcat 21:13 18.12.2010

Re: čula juče

logično bi bilo da neko u 77moj godini ode malo u penziju.


Slazem se.
Pozdrav shef'tzi!
mara92 mara92 23:54 18.12.2010

Re: čula juče

Њањо,
Џон Стујарт је феноменалан! (Колбер ми је мање забаван)

jednatanja jednatanja 11:21 18.12.2010

Legenda

vredeo je, čim ga je CNN držao toliko dugo, inače nemaju vremešnih reportera -Bernard Shaw je dobio otkaz čim su počele prve sede...Larry je imao super goste, interesantne teme, uvek dostojanstven nastup i poštovanje prema sagovornicima, šteta.
NNN NNN 12:29 18.12.2010

Re: Legenda

mara92 mara92 12:47 18.12.2010

Re: Legenda

Да Тања,
То је оно што га је издвајало од осталих: та лакоћа чаврљања, разговора који је текао некако природно - без натезања и непријатних пауза.
ННН,
Одличан прилог, хвала!
antioksidant antioksidant 11:35 18.12.2010

hvala na lepom tekstu

Тешке теме третирају се кратко, брзо, као успутна секвенца

koliko bolno tacno
mara92 mara92 12:57 18.12.2010

Re: hvala na lepom tekstu

АО,
Јеси ли и ти приметио колико се последњих година "претрчава" преко незгодних тема?
antioksidant antioksidant 17:03 18.12.2010

Re: hvala na lepom tekstu

mara92
АО,
Јеси ли и ти приметио колико се последњих година "претрчава" преко незгодних тема?

чуј, приметио... док приметим тема већ отишла...
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:44 18.12.2010

Hvala druže Maro

S obzirom da ne gledam TV (a CNN sam prestao da gledam iz higijenskih razloga i pre totalnog izbacivanja TV-a iz života mi) ovo verovatno ne bih saznao tako brzo.

Dakle, jedan od rodonačelnika infotainment-a je bačen u ropotarnicu istorije. Softball intervjui nisu moja šolja čaja, te mi Leri nije bio omiljen lik. Ta cifra intervjua (bila je svojevremeno reklama na CNN-u za njegov šou "XX thousands interviews and counting" mi je uvek bila malko sumnjiva (sećam se da sam tada izračunao (ne sećam se koju cifru su navodili u reklami) da je to između 3 i 4 intervjua dnevno od rođenja (tada je imao 70). Ova cifra (60000) je možda malo realnija -- ispada 2 intervjua svakog dana od rođenja do danas. No, kaj god.

Priča o Leriju me podsetila kako je tamo krajem osamdesetih jedan mladi (i nadobudni) urednik informativnog programa TVNS tražio za svoju emisiju isti sto kao Kingov. Nalaktivši se u karakterističnu Lerijevu pozu (stajala mu je ko piletu sisa) mi je objašnjavao koncept serije (hardball) intervjua. Nije ga dobio iz dva podjednako prozaična razloga. Nazovi studio je bio suviše mali za skalameriju tipa Kingov sto + budžet za scenografiju nije bio dovoljan ni za Lerijevu stolicu o stolu da ne govorimo.

No, još jednom hvala za lep tekst
mara92 mara92 12:56 18.12.2010

Re: Hvala druže Maro

хахахахаха
Бојане, за овај израз infotainment нисам чула, а најпрецизнији је. Критеријум се померио када причамо о "озбиљном новинарству" на телевизији. Питам се да ли га уопште има (мислим на САД). Неколико година уназад пратећи ударне кабловске канале, схватила сам да је све нека врста полу-забаве и да су новинари звезде које врло често и не крију да емисија служи њима, а не они емисији (ако ме разумеш шта покушавам да кажем). Лари Кинг је још некако и држао пристојну границу лаке забаве и солидног наступа, без намере да срља у метафизику. Но, да поновим, његова емисија била је добра, јер ми се чини да му интервјуи нису били банални.

Ова "цртица" са уредником је тако наша прича...Столица, сто, па чак и хозн-трегери не чине свакога Лари Кингом

пс. хвала
jaksa scekic jaksa scekic 14:14 18.12.2010

Re: Hvala druže Maro

mara92
хахахахаха
Бојане, за овај израз infotainment нисам чула, а најпрецизнији је. Критеријум се померио када причамо о "озбиљном новинарству" на телевизији. Питам се да ли га уопште има (мислим на САД). Неколико година уназад пратећи ударне кабловске канале, схватила сам да је све нека врста полу-забаве и да су новинари звезде које врло често и не крију да емисија служи њима, а не они емисији (ако ме разумеш шта покушавам да кажем). Лари Кинг је још некако и држао пристојну границу лаке забаве и солидног наступа, без намере да срља у метафизику. Но, да поновим, његова емисија била је добра, јер ми се чини да му интервјуи нису били банални.

Ова "цртица" са уредником је тако наша прича...Столица, сто, па чак и хозн-трегери не чине свакога Лари Кингом

пс. хвала


Najbolji srpski primer da stolica ne cini program je "Otpakivanje"
mara92 mara92 14:48 18.12.2010

Re: Hvala druže Maro

Јакша,
Нисам живела овде пар година, па се још увек не усуђујем да "контемплирам" на тему домаћих производа...

обратићу пажњу
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:51 18.12.2010

...

Mara

Да ли је Лари Кинг само извикана ружна маскота CNN-а, легенда која је урушила саму себе? "Не мењајте канал" и сазнаћете веома брзо одговор.


Ja "nisam menjao kanal" u vreme kad smo mi bili udarna vest na CNN - pa mi se smucio. Posebno zahvaljujuci ondasnjoj maskoti CNN - najruznijoj (i bukvalno i u prenosnom znacenju) od svih: Christiane Amanpour. I sad za nju mogu samo da kazem: BLJAAAAK!

A Lari King je bio interesnan ... Meni se u to vreme svidjao i Jay Leno ... Sad ne znam vise ni da li ima nesto slicno na CNN? Posebno ih retko gledam otkad su ukinuli video text (bar ovde u Nemackoj) pa ne mogu da vidim najnovije vesti a ni TV program (da sedam za komp da bih to video/nasao me mrzi). A i preterali su ga BAS sa reklamama...

Lepo napisano Maro

pozz
mara92 mara92 13:16 18.12.2010

Re: ...

Ах Кристијан....БЉАААААААААААААК...
Има једна ствар која ме је толико обрадовала и признаћу овде - дан, данас ме радује (ево, смешкам се и док куцам). Кристијан Аманпур је неколико месеци уназад била ангажована на ABC-ју (не знам да ли је још увек) и њена емисија - нека врста панел-дискусије је имала катастрофално малу гледаност...многи су се запитали has she lost the touch?

Џеј Лено је на NBC-ју. Он је много више жовијалан од Кинга, али је спадало. Ту је (NBC) такође било превирања са Конаном О'Брајеном итд итд (да не залазим у приче које су блиске претежно онима који су пратили америчке ТВ програме)...Лено је другачији - комичар, пре свега. Када је био онај штрајк сценариста у Америци, у једно пар емисија Лено је сам писао скечеве и шале за свој talk-show и могу ти рећи да је бриљирао. О'Брајен је једно време фигурирао као наследник, међутим, када су измењали термине гледаност Конана О'Брајена је била разочаравајућа, па не само да је враћен у термин иза Леноа, него је отеран са NBC-ја...

CNN је први кабловски канал који је почео са емитовањем вести 24 сата. Први су почели са слањем репортера на лице места: важних политих скупова, ратних зона и слично. Међутим, то више није довољно, а и ту су почели да каскају. Сајт им је прилично спор у апдејтовању вести...док сам још била тамо, знам да су каснили за осталим веб-издањима у погледу објављивања неких заиста крупних дешавања. Имају Андерсон Купера, али нешто морају да промене и побољшају...
...
хвала Василије
4krofnica 4krofnica 14:32 18.12.2010

Re: ...


Конан О'Брајен

mariopan mariopan 15:55 18.12.2010

Re: ...

Lepo si to napisala, stvarno je legenda...možda je vreme da neko mlađi pokuša da ga dostigne?
Želim mu prijatne penzionerske dane, imaće šta da radi, onako radoznao i upućen..možda će da piše za neke novine ili slično? Takva gromada od iskustva i znanja razne vrste se ne baca, (penzioniše), tu godine ne igraju nikakvu ulogu? Tako da očekujem da bude aktivan i dalje, još ćemo mi za njega čuti?
tyson tyson 17:39 18.12.2010

Re: ...

Takva gromada od iskustva i znanja razne vrste se ne baca, (penzioniše), tu godine ne igraju nikakvu ulogu?

Ma kakvi ne igraju; ušao je u opasnu zonu za staračku demenciju...


(disclaimer: nije u pitanju ejdžizam već za neke stvari jednostavno rizik raste s godinama)

mariopan mariopan 21:01 18.12.2010

Re: ...

(disclaimer: nije u pitanju ejdžizam već za neke stvari jednostavno rizik raste s godinama)

Tačno, i to što kažeš
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:00 18.12.2010

Komentar

свако ко има мобилни телефон са камерицом и приступом интернету постаје репортер

margos margos 00:09 19.12.2010

Za mene je

Lari King lepša asocijacija na CNN. Imam dve manje lepe: 1) prvi su direktno prenosili početak Zalivskog rata i 2) Kristijan Amanpur i Milosrdni anđeo. Daleko im lepa kuća.

Lari King jeste obeležio jedno doba, al' je ono prošlo... vreme je da i njega o tome obaveste.

Maro,
mara92 mara92 00:21 19.12.2010

Re: Za mene je

Вала су и мени са оним преносом "уживо" из Авијана, па са палуба разарача и крстарица отприлике, завршили причу...
Једном сам дочарала тај осећај неким пријатељима Америма...ћаскало се о ТВ-у и опишем им како је бизарно кад гледаш авион на екрану, који ће за неких сат времена да посипа бомбе по твојој глави ...
...
Kazezoze Kazezoze 10:38 19.12.2010

CNN???

pobogu maro zar ti to gledaš? to je dno dna!
treba biti žešće navučen na tu kutiju da bi to sranje gledao.

evo maro, idem u ćošak da se malo stidim u tvoje ime...

edit:

mara92 mara92 15:23 19.12.2010

Re: CNN???

'СИ ЛУД?

Гледала Кинга повремено...кад је рецимо, био Путин, па када су тако неки скандалчићи...то јест и Андерсон Купера - има занимљиве репортаже с времена на време.

Написала сам горе CNN је давно изгубио битку са ексклузивитетом и смарају. Ја обожавам Comedy Central...најбољи канал

...ал' добро и ово мало што гледам се рачуна...хиихиххихихи...одо сад ја у ћоше
vishnja92 vishnja92 17:00 19.12.2010

maro,

dobila si vip :))))))

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:08 19.12.2010

Re: maro,

Maro čestitke!

mirelarado mirelarado 17:09 19.12.2010

Re: maro,




Kazezoze Kazezoze 17:22 19.12.2010

Re: maro,

vishnja92
dobila si vip :))))))


sad mi je jasno zašto je odabrala temu CNN.
to je bio najlakši način da se uđe u VIP društvo (elitno društvo bloga b92 koje je istinu pronašlo u CNN izveštajima)
čestitam, dobra taktika
mara92 mara92 18:00 19.12.2010

Re: maro,

Каз,


ЦИјА синак, ЦИјА
Unfuckable Unfuckable 18:34 19.12.2010

Re: pravedno

Maro čestitke!




mara92 mara92 19:18 19.12.2010

Re: pravedno


mara92 mara92 18:05 19.12.2010

Људи, људице...


Вишња, Њањо, Мирела...Каз
еве, да частим:

vishnja92 vishnja92 18:17 19.12.2010

Re: Људи, људице...

hvala maro :)

khm... ael ima vopi? (smajli koji se u poslednjem momentu setio)
mara92 mara92 18:53 19.12.2010

Re: Људи, људице...

Јес' вала, види мене...има, има, како да нема
придржи де
mirelarado mirelarado 19:09 19.12.2010

Re: Људи, људице...

mara92
Јес' вала, види мене...има, има, како да нема
придржи де


Aко смем, безецујем ово треће слева. Хвала унапред.
mara92 mara92 19:20 19.12.2010

Re: Људи, људице...

Море узимај, видиш да се ознојила чаша, угрејаће се
topcat topcat 21:35 19.12.2010

Re: Људи, људице...

Oj, Maro, Marice! : )))

Cestitam!

I tako to...
niccolo niccolo 23:42 19.12.2010

Re: Људи, људице...

Čestitke i od mene! (meni četvrto s leva )
mara92 mara92 00:06 20.12.2010

Re: Људи, људице...

Кет,
за оне папричице...мљац! Ових дана интензивно једем туршију

Колега Николо,
Само напред...чек да видим које си уз'о...
niccolo niccolo 00:16 20.12.2010

Re: Људи, људице...

чек да видим које си уз'о...

Ono pored Mirelinog...Nego, kad već pominjem Mirelu, mislim da je krajnje vreme da i ona napiše blog, pa da joj urednica vrati VIP, da nastavimo staru dobru tradiciju čestitanja joj vipa na svakom njenom blogu
mara92 mara92 00:25 20.12.2010

Re: Људи, људице...

МИРЕЛААААААААААААААААААААААААААА....
Уопште нисам видела...одсуствујем често са "наставе", па сам пропустила то да је изгубила ВИП...аха...дакле: МИРЕЛААААААААААААААААААА, пиши
...
Шта мислиш, је л би претња упалила?
niccolo niccolo 12:17 20.12.2010

Re: Људи, људице...

одсуствујем често са "наставе", па сам пропустила то да је изгубила ВИП

Ah, bejahu to turbulentna vremena...

Шта мислиш, је л би претња упалила?

Pretnja Mireli ili urednici?
crossover crossover 18:20 20.12.2010

Re: Људи, људице...

Маро, честитке за вип. Уместо цвећа, џак паприка са Каленића

И, уместо коментара - музика, и радосни предпразнични поздрав: This is CNN!

mrdax mrdax 00:01 20.12.2010

Larry King

Voleo sam uvek da ga gledam, ipak tacno je da je proslo njegovo vreme a nadam se i vreme televiyije kao takve.

неких 6000 емисија, 60000 интервјуа

60 000 / 365 dana = 164.38 godina / 3 intervjua dnevno = 54.8 godine
mara92 mara92 00:13 20.12.2010

Re: Larry King

Мрдакс,
и мени је та цифра мало "нацифрана"...но...можда они рачунају све и свја..отприлике, срео некога на премијери филма питао га два питања и то се рачуна...
...
Сад, он јесте у новинарству 50 љета, радио је на радију, писао колумну за "US Today", но, много бре...
Интересантна тема то око телевизије и медија. Зависи од угла посматрања. Мислим да квалитетан новинар, водитељ ипак нема замену: знање је знање, а и умеће. Имаш људи који просто умеју да воде разговор, да усмеравају причу, подстакну саговорнике, а опет, да се задрже на граници пристојности...Добра и опширна тема...
...
Време је револуционарно. Видећемо шта ће да испадне. Мене је једино страх од ове воајерске помаме и разних "Big Brother" ријалити програма и мутаната те врсте...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana