Budućnost| Politika| Život

Nov patriotizam

jaksa scekic RSS / 11.01.2011. u 23:33

Kao sasma mali ziveo sam u Njujorku. Slabo i da se secam tih dana, nisam isao u osnovnu skolu, ali u obdaniste jesam. Ostalo mi je u iskricavom secanju da smo svaki cas pravili US zastave, pisali tadasnjem predsedniku sta zelimo (ja sam mu trazio da mi dozvoli da povedem vaspitacicu za Beograd), ali je uvek na neki nacin bilo reci o Americi, americkim vrednostima zivota i drzave i njihovom nacinu zivota.
Bilo je toga dosta na  (u to vreme) crno-beloj televiziji. Zatim se Jovino sluzbovanje zavrsilo, vratismo se u Beograd, i kad se stasalo za skolu,  primilo me u pionire, pa su bili praznici, 29. Novembar, 4. Juli, a i ostali revolucionarni dani. Beograd za 20 oktobar, pa vojne parade. Islo se cak i na generalne probe, cupkalo se do posle ponoci u Bulevaru Revolucije.


Postojao je tada Jugoslovenski patriotizam. Srpski patriotizam nije smeo da postoji. Takvo bilo vreme. Rekao bih, drzava je drzala do sebe.Jeste bila komunistacka-socijalisticka, ali ... Bilo je filmova, bilo je svega i svacega, bilo je tu patriotskog kica, komunisticke propagande, ali imam utisak da nas je ucilo da volimo Jugoslaviju,(a uz to je obavezno isla i ljubav prema najvecem sinu naroda i narodnosti) titopeca.jpg
Deca su isla u skolu, islo se u izvidjace, bilo je po skolama hiljadu i jedan sekcija, a bogami nisam izbegao ni Radnu akciju 67 i 68 kod Zagreba.
I onda je devedesetih dosla druga vrsta patriotizma. Rekao bih ekspanzionistickog, agresivnog, pocelo se ubijati, klati, otimati, paliti i zariti. Umesto Jugoslovenskog patriotizma, krenuli su lokalni, oni koji su do tada malte ne bili zabranjeni.
Takav lokalni Srpski patriotizam mi se smucio. Ogadio mi je grad, mesto u kome zivim. Postajao sam vremenom mozda i zbog toga, Yugonostalgicar, ili ti kao covek bez zemlje, drzave.
Verujem da nisam bio jedni, koji se tako osecao.  Ali, kako vratiti , ili stvoriti nov, nemojte me pogresno shvatiti, normalan patriotizam u Srbiji. Kako ponovo  stvoriti patriotizam koji ne ubija u ime visih ciljeva, patriotizam koji je tolerantan, patriotizam koji nije slepa zaljubljenost u nebesku Srbiju i nebeskog vodju, vec  osecanje pripadanosti ovozemaljskoj Srbiji.flagofserbia183582.png
Koliko decu ucimo o Srbiji (nadam se da ih ne ucimo kao sto su mene ucili da je Jugoslavija najbogatija zemlja sa svim i svacim), kakvu predstavu nove generacije imaju o Srbiji. Da li smo se svi pretvorili u "reality show", i da jednostavno poimanje i percepcija Srbije je "use,  nase i podase" po splavovima, restoranima. Da li smo samo patriote kad igra Djokovic (BTW vidim da se najbolji vaterpolista sveta pita, a zasto se teniserima extra placa kad igraju za Srbiju, a njima ne), da li smo patriote kad treba da uvazimo necije drugacije misljenje, da li su nam devedesete godine toliko ogadile Srbiju, da cak i ono malo postovanja koje zasluzuje, mi joj ne dajemo.
Koliko je Srbija, kao drzava, samu sebe zaboravila.
Ali, da bi se doslo do novog patriotizma, i postovanja drzave, drzava mora to i da zasluzi. Drzava mora da pocne da brine o gradjanima, da bi joj gradjani vratili. Partije dolaze, odlaze i prolaze. Mediji prolaze, odlaze, gase se.Politicari bivaju, i odlaze.  Drzava (dok ne smisle nesto bolje) ostaje. Nisu drzava ni partije, ni tajkuni, ni monopolisti, ni (dodaj po potrebi), ni politicari. "Drzava to sam ja" - vise ne pije vodu
Koliko znamo o Srbiji, koliko znamo o 15 februaru, koliko je drzava ucinila da saznamo o njenoj istoriji, o Dositeju, prvim srpskim novinama, novineserbske.jpgprvom srpskom tramvaju, aeroplanu. Pre neki dan je bila godisnjica Edvarda Rusijana, malte ne ni slovca o tom coveku.
Da nije bilo filma "Montevideo bog te video" nacija ne bi ni znalo o Mosi, Tirketu. Pa nije Srbija samo Seka, Ceca, farma, 48 sati svadba,Grand parada.Ako je to drzava Srbija, ostacu ipak Yugonostalgicar.
Tesko je nesto voleti ako se to nesto ne poznaje. I ako to nesto ne prica zanimljivo i moderno o sebi.    



Komentari (324)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milan Karagaća Milan Karagaća 00:22 12.01.2011

Ma nije moguće

"Kao sasma mali ziveo sam u Njujorku. Slabo i da se secam tih dana, nisam isao u osnovnu skolu, ali u obdaniste jesam. Ostalo mi je u iskricavom secanju da smo svaki cas pravili US zastave, pisali tadasnjem predsedniku sta zelimo (ja sam mu trazio da mi dozvoli da povedem vaspitacicu za Beograd), ali je uvek na neki nacin bilo reci o Americi, americkim vrednostima zivota i drzave i njihovom nacinu zivota."
Jakša, to ti niko neće verovati.Ovde su taman uspeli da ubede narod kako su samo u onoj sefereju deca morala da pišu pesme Titi.Onaj ko nije pisao bio je kažnjavan slanjem u zatvore za decu a roditelji oma na Goli otok.Istovremeno , sada oni koji su onda bili onda deca hvale se kako nikada nisu stavljali mrske crvene marame a ulicama uzvikivalki parole protiv diktatora.Oni koji su onda bili roditelji pričaju kako nisu dozvoljavali deci da stavljaju pionirske marame i pišu pesme o diktatoru, čak ni Desanku Maksimović nisu hteli da čitaju pa ni onu pionirsku koju je Dr. Dabić kada je bio mali pisao.
I sada ćeš ti nama da pričaš da se u nekoj Ameriki tako nešto radilo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:31 12.01.2011

Patriotizam je odnos prema domovini

Postojao je tada Jugoslovenski patriotizam. Srpski patriotizam nije smeo da postoji.

Voleti Jugoslaviju kao domovinu podrazumevalo je i da voliš kao celinu a činili su je i Srbija i sve ostale republike, svi krajevi i svi narodi.
Lokalpatriotizmi nikada nisu isčezavali ali nisu imali konotaciju nacionalizma i vezivanja za nacije.
Kao što je nekada postojao jugoslovnenski , tako sada normalno postoji srpski patriotizam koji podrazumeva odnosu prema domovini-državi Srbiji , a ne naciji, veri..
freeconstantinople freeconstantinople 00:36 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

samo postoji razlika između US ustava i ustava iz 74 kao i verovanja u vrednosti
a bogmi u US ustavu ne piše da je Jefferson prcijednik i kad rikne.
a isto tako nije se robijalo po čl 133
a da maknemo na stranu što dobar dio građana nije imao taj identitet
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:43 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

a isto tako nije se robijalo po čl 133

ma da, postojali su i dečji zatvori.
a bogmi u US ustavu ne piše da je Jefferson prcijednik i kad rikne.

kakve to ima veze u ovoj priči.
a da maknemo na stranu što dobar dio građana nije imao taj identitet

taj ko nije imao identitet neka se sam zapita koji problem ima. Verujem da ni sada nije siguran u svoj identitet. Identitet ti ne određuje niti daje niko , pa ni država, ili ga imaš ili nemaš.A plus je pitanje što mešate identitet sa patriotizmom.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:51 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Koliko znamo o Srbiji, koliko znamo o 15 februaru, koliko je drzava ucinila da saznamo o njenoj istoriji, o Dositeju, prvim srpskim novinama, novineserbske, prvom srpskom tramvaju, aeroplanu. Pre neki dan je bila godisnjica Edvarda Rusijana, malte ne ni slovca o tom coveku.


Edvard Rusjan je bio Slovenac (otac Slovenac, majka Italijanka, rođen u Trstu). On se sigurno ne bi mogao podvesti pod srpsku istoriju.
Edvard Rusjan je samo, sticajem okolnosti, poginuo u Srbiji (1911.).
Srbija tada nije imala ništa sa Slovenijom koja je bila u Austro Ugarskoj, a veruj mi da se Slovenci sigurno ne bi složili ni sa tim da je on napravio prvi srpski aeroplan. Čak bi ovakvo tumačenje istorije, tj. prisvajanje Rusjana i njegovo podvođenje pod srpsku istoriju tumačili kao srpsku agresivnost i ekspanzionizam.

Poginuo je u Beogradu, na balkanskoj turneji na kojoj je bio sa svojim bratom i sa finansijerom, zagrebačkim biznismenom Mihajlom Merćepom. Predstavljali su prototip svog aviona Gnome, koje je postavilo svetski rekord uspevši da se podigne sa zemlje nakon samo 28 metara.

Nakon predstave u Zagrebu su stigli u Beograd i 9. januara 1911. je, uprkos upozorenjima zbog jakog vetra, Edvard Rusjan poleteo. Let je gledalo 14.000 ljudi, sve dok jak udarac vetra nije slomio krila njegovom avionu i Rusjan je poginuo u podnožju Kalemegdana. Sahranjen je u Beogradu.

Po Edvardu Rusjanu se zove mariborski aerodrom, uprkos ovdašnjim uzaludnim predlozima da aerodrom pored glavnog grada, Ljubljane, dobije ime po njemu, po prvom slovenačkom pilotu.


("Vlada je na današnji seji sklenila, da se Letališče Maribor preimenuje v Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Novo ime se začne uporabljati 15. junija. Novo ime je predlagal Aerodrom Maribor, podobno pobudo je podal tudi državljan Silvo Škornik. Oba predlagatelja predlagata določitev imena po Edvardu Rusjanu.

Poimenovanje letališča po Rusjanu pobudnika utemeljujeta z njegovimi pionirskimi dosežki na letalskem področju in navedbami, da bo v letu 2008 minilo 100 let, odkar sta brata Rusjan izdelala prvo maketo letala, v letu 2009 pa 100 let od prvega leta z letalom. S tem je Edvard Rusjan Slovence uvrstil med narode, ki so opravili pionirsko delo na področju razvoja letalstva.

Vlada se je na podlagi teh predlogov odločila, da se letališče poimenuje po slovenskemu letalskemu konstruktorju in pilotu Edvardu Rusjanu zaradi njegovega življenjskega prispevka k razvoju letalstva in zato, ker je s svojimi konstruktorskimi dosežki Slovence uvrstil med narode, ki so opravili pionirsko delo pri razvoju letalstva, brez katerega ne bi bilo hitrega gospodarskega razvoja."
ili
"Pred 97 leti smo Slovenci poleteli v nebo. Edvard Rusjan je leta 1909, 25. novembra, torej na jutrišnji dan - opravil prvi polet z motornim letalom Eda 1. Letel je dva metra nad zemljo, in sicer 60 metrov. Letalo ni končalo v muzeju, temveč v konjski vpregi.

Na jutrišnji dan pred 97 leti je slovenski Ikar Edvard Rusjan prvič poletel z motornim letalom.

Svoje čisto prvo letalo je Edvard Rusjan - slovenski Ikar - zgradil leta 1908 iz bambusovih palic in lepenke. Letalu je dal ime Papirnata vragolija. Na delavnici, iz katere je nastala vragolija, pa je bil napis Fabrique technique d'aeroplans Rusjan - Tovarna letal Rusjan. )

Samo da ne bude zabune,
"slovenski" je slovenački,
slovenski bi bio "slovanski".


http://www.edvard-rusjan.it/russlo.html
Jukie Jukie 07:27 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Milan Karagaća
Istovremeno , sada oni koji su onda bili onda deca hvale se kako nikada nisu stavljali mrske crvene marame a ulicama uzvikivalki parole protiv diktatora.Oni koji su onda bili roditelji pričaju kako nisu dozvoljavali deci da stavljaju pionirske marame i pišu pesme o diktatoru, čak ni Desanku Maksimović nisu hteli da čitaju pa ni onu pionirsku koju je Dr. Dabić kada je bio mali pisao.I sada ćeš ti nama da pričaš da se u nekoj Ameriki tako nešto radilo.

Sa druge strane mi smo početkom 1980-tih kod naše (sede) učiteljice drljali 2. svetski rat svaki dan kao da se juče završio. Pesme o diktatoru nismo pisali jer je čovek već bio umro (i mislim da učiteljica baš nije znala šta da radi sa svim onim referencama iz knjiga tipa "mi svi stalno mislimo na maršala" kad je jasno da je mrtav, tako da smo sve te aktivnosti preskakali).

Ali NOB... svaki dan neke pripovetčice iz NOBa, pa mali kuriri, pa ovo ono. Na likovnom smo crtali kako se partizani bore protiv Nemaca, a mene su pohvalili jer sam realistično nacrtao metak kako izleće iz puške (sa nacrtanom putanjom); verujem da bi današnje školske pedagoginje i psihologinje pale u komu na takve crteže kod male dece.

Posle sam jednom pre nekoliko godina razmišljao: pa šta li danas deca uopšte rade u 3-4 razredu osnovne na času srpskog kada se više ne radi samo NOB i WWII?

(Moram da priznam da su mi se Ćopićeve "Priče partizanke" JAKO dopadale, uglavnom zbog epizodnih komičnih karaktera. Inače tamo ima jedna pripovetka gde razno oružje, dok partizani spavaju, jedno drugom objašnjava na koji način ono ubija (bomba: Ja ubijam samo jednom). Danas deca gledaju Handy Manny-ja i Majstor Bob-a, a tada se ta ista ljubav prema alatima razvijala preko mašina za ubijanje...)
mikimedic mikimedic 08:55 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

Voleti Jugoslaviju kao domovinu podrazumevalo je i da voliš kao celinu a činili su je i Srbija i sve ostale republike, svi krajevi i svi narodi.


tacno - podrazumevalo se sve do bosne i krajine. u zagrebu, splitu, dubrovniku i ljubljani nesto se manje volela ta celina... cini mi se.

Lokalpatriotizmi nikada nisu isčezavali ali nisu imali konotaciju nacionalizma i vezivanja za nacije.


sem u hrvatskoj

Kao što je nekada postojao jugoslovnenski , tako sada normalno postoji srpski patriotizam koji podrazumeva odnosu prema domovini-državi Srbiji , a ne naciji, veri..


za ovo se slazemo - nazalost ne postoji ali bi trebalo da postoji.

i onda opet ulazimo na skakljivo podrucje - da li je nadja higl srpska plivacica i da li je sandor petefi madjarski pesnik i revolucionar.
mikimedic mikimedic 08:57 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

a bogmi u US ustavu ne piše da je Jefferson prcijednik i kad rikne.

kakve to ima veze u ovoj priči.


itekako ima. da je postojao ustav jugoslavije po ugledu na americki, drzava se nikad ne bi raspala.
mikimedic mikimedic 08:58 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

taj ko nije imao identitet neka se sam zapita koji problem ima. Verujem da ni sada nije siguran u svoj identitet. Identitet ti ne određuje niti daje niko , pa ni država, ili ga imaš ili nemaš.A plus je pitanje što mešate identitet sa patriotizmom.


da li su u jugoslaviji ziveli srbi, hrvati i ostali, ili jugosloveni? i da li su jugosloveni bili nacionalna manjina?

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:47 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

mikimedic
taj ko nije imao identitet neka se sam zapita koji problem ima. Verujem da ni sada nije siguran u svoj identitet. Identitet ti ne određuje niti daje niko , pa ni država, ili ga imaš ili nemaš.A plus je pitanje što mešate identitet sa patriotizmom.


da li su u jugoslaviji ziveli srbi, hrvati i ostali, ili jugosloveni? i da li su jugosloveni bili nacionalna manjina?


Da li u SAD žive Nemci, Poljaci,Srbi,Meksikanci, raznih nacionalnosti iz Afrike, Kinezi, Indusi, Indijanci ili su oni amerikanci.E vidiš oni svi ponosno kažu da su Amerikanci a da su nacionalno to što jesu.Naši uski umovi su još uvek u okvirima nacija=država, država=nacija pa sve to sada mora biti i jedna vera.E to je vulgarni i anahroni nacionalistički pristup koji je bio aktuelan u XIX veku i tada čak bio moderan.
mikimedic mikimedic 09:49 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Da li u SAD žive Nemci, Poljaci,Srbi,Meksikanci, raznih nacionalnosti iz Afrike, Kinezi, Indusi, Indijanci ili su oni amerikanci.E vidiš oni svi ponosno kažu da su Amerikanci a da su nacionalno to što jesu.


da.

e sad ja tebe pitam zasto tako nije bilo u jugoslaviji?

ko to nije dozvoljavao?
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:19 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

mikimedic
Da li u SAD žive Nemci, Poljaci,Srbi,Meksikanci, raznih nacionalnosti iz Afrike, Kinezi, Indusi, Indijanci ili su oni amerikanci.E vidiš oni svi ponosno kažu da su Amerikanci a da su nacionalno to što jesu.


da.

e sad ja tebe pitam zasto tako nije bilo u jugoslaviji?

ko to nije dozvoljavao?

Amerika traje preko 200 godina a obe Jugoslavije svega 60. Nisu se verovatno ni u prvih 60 godina postojanja SAD svi smatrali amerikancima.
Pa i formiranje jedinstvene nemačke nacije od naroda koji su se razlikovali taman toliko i više nego svi južni Sloveni bio je proces koji je trajao i završen. Naš problem je što je to kasnilo kao i što sve kasni stotinama godina iza civilizacije.To je prosto tako.Ali treba i to reći da nije tačno da većina građana nije bila ponosna da u inostranstvu kaže da je iz Jugoslavije i kao takvi su bili uvažavani i cenjeni.A da je to tako, vidimo i po popkušajima svih država bivših republika SFRJ da u inostranstvu prigrabe deo dobrog imidža iz perioda SFRJ.
Istorija će pokazati da ni prva ni druga Jugoslavija nisu bile tamnice naroda osim što su verovatno bile prepreke za ostvarivanje bolesnih nacionalističkih planova.
blekburn blekburn 10:31 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

Znate šta je zanimljivo apropo patriotizma, 95 % patriota kod nas su neostvareni ljudi, pojedinci koji su čisti ausajderi u društvu, u prevodu na srpski-uboga sirotinja raja.Oni se više trude da nam kažu da više vole onomad Tita, prekjuče Slobu, no svoje najmilije i sebe lično.
Hoću da kažem, da oni preko tog ničim izazvanog patriotizma skreću pažnju na sebe kao lojalne gradjane, koji eto nemaju ništa, ali imaju široko srce da vole sve one zbog kojih su baš u tom položaju u društvu u kojem su.
veronika_kojen veronika_kojen 10:36 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

Ne verujem da skreću pažnju na sebe, pre da svoj (nepostojeći) identitet zamenjuju nacionalnim identitetom. To prepoznaješ kad sretneš čoveka na netu čiji je nick-virtuelni srbin, dušan silni, vila ravijojla (ajd ovo da bude neki ženski parnjak), ali ne bih rekla da su
95 % patriota kod nas su neostvareni ljudi,
. To je malo uvredljivo, iskrena da budem.
mikimedic mikimedic 11:05 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Amerika traje preko 200 godina a obe Jugoslavije svega 60. Nisu se verovatno ni u prvih 60 godina postojanja SAD svi smatrali amerikancima.


nisu, ali ni taj ustav donet pre 200 godina nisu bog zna kako menjali. sta bi sa ustavom iz 1921. godine?

o je prosto tako.Ali treba i to reći da nije tačno da većina građana nije bila ponosna da u inostranstvu kaže da je iz Jugoslavije i kao takvi su bili uvažavani i cenjeni


naravno da nije tacno -- ja sam se uvek ponosio sto sam iz jugoslavije, i dan danas ako neko nije cuo za srbiju pomenem i jugoslaviju.

Istorija će pokazati da ni prva ni druga Jugoslavija nisu bile tamnice naroda osim što su verovatno bile prepreke za ostvarivanje bolesnih nacionalističkih planova.


sa ovim se u potpunosti slazem.

uz ogradu, da sami po sebi nacionalisticki planovi ne moraju biti bolesni niti da su bile prepreke.

isto koliko mislim da je bila ok jugoslovenska ideja ali nesrecno realizovana (pre svega zbog izostanka podrske za tako nesto od hrvata i slovenaca), isto toliko smatram da srbija treba da trazi samostalni put ako vec ne postoji podrska za ideju.

i da, karadordjevici su napravili taj previd zbog kog srbija placa i dan danas.

ali mi svejedno nisi odgovorio na pitanje - ko u jugoslaviji nije dozvoljavao stvaranje jugoslovenske nacije?
nestor92 nestor92 11:38 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Edvard Rusjan je bio Slovenac (otac Slovenac, majka Italijanka, rođen u Trstu). On se sigurno ne bi mogao podvesti pod srpsku istoriju.
Edvard Rusjan je samo, sticajem okolnosti, poginuo u Srbiji (1911.).


Zanima me zašto je sahranjen u Bgd. - ako znaš.

Trenutno ne mogu da se setim imena, ali vidim da se i ovde pionirom vazduhoplovstva ne smatra Rusjan (ovde poznatiji kao Rusijan) - mada se pominjao dugo kao neko ko je prvi jugoslovenski letač.

Na kraju krajeva ne vidim ništa loše da se njegovo ime spominje, a ja svečano obećavam da nikoga neću svojatati. Uostalom, ono su bila druga vremena i možda onda nije smetalo onoliko koliko danas smeta.

Drugo, tu se otvara puno pitanja u vezi sa kontinuitetom i diskontinuiterom. Da li da se odreknemo Cerara? Ili ne moramo?
mikimedic mikimedic 11:44 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Drugo, tu se otvara puno pitanja u vezi sa kontinuitetom i diskontinuiterom. Da li da se odreknemo Cerara? Ili ne moramo?



ja se krizaja i franka ne odricem.

ni borisa strela.

ni njih (naravno, 04)
blekburn blekburn 12:18 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

veronika_kojen
Ne verujem da skreću pažnju na sebe, pre da svoj (nepostojeći) identitet zamenjuju nacionalnim identitetom. To prepoznaješ kad sretneš čoveka na netu čiji je nick-virtuelni srbin, dušan silni, vila ravijojla (ajd ovo da bude neki ženski parnjak), ali ne bih rekla da su
95 % patriota kod nas su neostvareni ljudi,
.

To je malo uvredljivo, iskrena da budem.


Jeste, ali pod uslovom da to nije tačno.
Sve što je tačno, nije uvredljivo, ako mene ne verujete pitajte Dostojevskog !?
veronika_kojen veronika_kojen 12:23 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

Šta je tačno?

Da su 95% nacionalista u našoj zemlji neostvareni?

Dostojevskog ostavljam Juranu, a ti meni daj link za tvoju konstataciju.
Sepulturero Sepulturero 12:53 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

veronika_kojen
Šta je tačno?

Da su 95% nacionalista u našoj zemlji neostvareni?

Dostojevskog ostavljam Juranu, a ti meni daj link za tvoju konstataciju.


Браво, Вероника, типичан пример за "weasel words".
NNN NNN 12:56 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Drugo, tu se otvara puno pitanja u vezi sa kontinuitetom i diskontinuiterom. Da li da se odreknemo Cerara? Ili ne moramo?
A zašto bismo?
Svi koji su nekad bili naši, za mene su i dalje naši.
To je kao kada bih se odrekao dela sebe.


ja se krizaja i franka ne odricem.

ni borisa strela.
Ni Mateje Svet, ni Primoža Ulage, Mirana Tepeša, Matijaža Zupana...
wukadin wukadin 13:07 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

tako sada normalno postoji srpski patriotizam koji podrazumeva odnosu prema domovini-državi Srbiji , a ne naciji, veri..


Zašto se stalo na tri tačke? Zar smo zaboravili na jezik i istoriju, ili nam je, možda, bilo "na vrh jezika" (prstiju), al' smo stali da ne bismo demantovali sami sebe?!
Primenite ovo u opštem smislu. Da li je moguć američki/francuski/ruski/kineski/japanski patriotizam prema domovini, a da nema odnos prema naciji, veri, jeziku i istoriji... Šta se onda ograničava samo na sport i prirodne lepote?!
Uzgred - jezik, istorija i vera (možda baš tim redosledom) baš formiraju naciju. To je ono "istočnjačko viđenje" kako bi rekli nekli Peščanik-mislioci. A ne rekoše koje je to drugo viđenje i gde (na primeru) postoji nacija da se ne zasniva na jeziku, istoriji ili religiji (barem jednom od ta tri) i kakav je patriotizam moguć bez zajedničkog imenitelja u (bar) jednom od troje koji formiraju naciju.
wukadin wukadin 13:24 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

E vidiš oni svi ponosno kažu da su Amerikanci a da su nacionalno to što jesu.


Jednom davno je moj omiljeni sparing partner Eraserhead (proslavio se kad je za patrijarha Pavla rekao "matori zlikovac" ) prosto zapenio u tvrdnjama kako američki nacionalizam ne postoji. Ja ne budem lenj, pa nađem esej američkog profesora o američkom nacionalizmu, malo ga prežvaćem i postavim temu na jedan forum. Bilo je zanimljivo. Možda ću da pedeefujem pa na sajt. Pošto ima i dalje neprosvećenih
Zanimljivu ste gradaciju uzeli, slučajno ili ne: Nemci, Poljaci, Srbi, Meksikanci. Nemci su skoro potpuno asimilovani. Još u I svetskom ratu, kad je Amerika najzad ušla (a nije htela da uđe ne samo zbog Nemaca) mnogi Nemci poreklom uzeše na sebe borbu protiv svoje bivše domovine Nemačke. Veoma su zanimljiva imena glumaca učesnika u patriJotskoj kampanji, gde se film kao novi medij isticao. Bilo je nekih napada na etničke Nemce, neki su se protivili (Holivud je dao romansiranu verziju). Već u drugom ratu teško da se neko usuđivao da progovori nemački. Poljaci su malo manje asimilovani, uglavnom zbog negativnih stereotipa (otprilike kao Bosanci u SFRJ). Inače, nije bilo istorijski suprotstavljenih interesa ove dve zemlje, pa da se proverava asimilacija. Srbi su takođe uglavnom asimilovani, manje od Poljaka zbog atipične vere. Poslednje konfrontacije su unele pometnju (ja shvatam da im nije lako), ipak teško da je neko postao baš neprijatelj Amerike. Srbi ipak nisu Arapi, a nema ih dovoljno kao Meksikanaca da im primarni bude interes vlastite grupe. Najzad Meksikanci. Mera njihove ne-asimilacije je mera problema koje će USA tek imati. Dok ne postanu Estados Unidos. Da li vam nešto možda znači natpis: ¡se compra armas!
nestor92 nestor92 13:27 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

NNN
Drugo, tu se otvara puno pitanja u vezi sa kontinuitetom i diskontinuiterom. Da li da se odreknemo Cerara? Ili ne moramo?
A zašto bismo?
Svi koji su nekad bili naši, za mene su i dalje naši.
To je kao kada bih se odrekao dela sebe.


ja se krizaja i franka ne odricem.

ni borisa strela.
Ni Mateje Svet, ni Primoža Ulage, Mirana Tepeša, Matijaža Zupana...


Pa to ti ka'em.

Ja nisam jugonostalgičar, uopšte. Ta je država imala svoje prednosti, imala je mane u nastanku i koncipiranju i te su joj mane došle glave.

Ali, ne mogu izbeći činjenicu ( a i ne želim ) da sam prvih 30-ak godina života živeo u Jugoslaviji, a da posle toga živim u Srbiji.

Verujem da je tačno da

veruj mi da se Slovenci sigurno ne bi složili ni sa tim da je on napravio prvi srpski aeroplan. Čak bi ovakvo tumačenje istorije, tj. prisvajanje Rusjana i njegovo podvođenje pod srpsku istoriju tumačili kao srpsku agresivnost i ekspanzionizam.


ali šta da radimo? Da ekshumiramo čoveka i preoremo mu grob? Zato što je bio neprijateljski pilot iz Austro-Ugarske? Da li bi to bilo bolje shvaćeno u Sloveniji? Ne verujem.

Patriotizam je ljubav prema državi. Mi nemamo izgrađeni patriotski stav prema Srbiji. Mi još uvek živimo ili u manijakalnom nacionalizmu ili u manijakalnom strahu od nacionalizma. I jedno i drugo je podjednako idiotski.

Zbog toga je i ovaj blog upućen u pravu metu.

Da, nismo ni spomenuli Rusijana. I to jeste šteta. Ni o Dimitriju Davidoviću ne znamo mnogo.

Mi uopšte malo znamo.

A i to ne znamo.


wukadin wukadin 13:31 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

blekburn
Znate šta je zanimljivo apropo patriotizma, 95 % patriota kod nas su neostvareni ljudi, pojedinci koji su čisti ausajderi u društvu, u prevodu na srpski-uboga sirotinja raja.Oni se više trude da nam kažu da više vole onomad Tita, prekjuče Slobu, no svoje najmilije i sebe lično.Hoću da kažem, da oni preko tog ničim izazvanog patriotizma skreću pažnju na sebe kao lojalne gradjane, koji eto nemaju ništa, ali imaju široko srce da vole sve one zbog kojih su baš u tom položaju u društvu u kojem su.


Baš je jadan, neostvaren i treba mu pažnja, koju inače nema.


No!
Možda Nemanja (znam neke "liberalne" koji su potencirali baš to njegovo ime) i nije dobar primer. Vidite to sa drugosrbijancima. Njima je on glavni nacionalistički neprijatelj
antioksidant antioksidant 13:31 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

.
nestor92 nestor92 13:36 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

antioksidant
da sam prvih 30-ak godina života živeo u Jugoslaviji, a da posle toga živim u Srbiji.

kad se to desilo?
(mentalna seoba iz jugoslavije u srbiju)



Nemoj nikom da kažeš, ali ja se nisam ni selio.
mikimedic mikimedic 13:36 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Ni Mateje Svet, ni Primoža Ulage, Mirana Tepeša, Matijaža Zupana...


antioksidant antioksidant 13:39 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

.
mikimedic mikimedic 13:40 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

kad se to desilo?
(mentalna seoba iz jugoslavije u srbiju)


27. aprila 1992.
freehand freehand 13:40 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

NNN
Drugo, tu se otvara puno pitanja u vezi sa kontinuitetom i diskontinuiterom. Da li da se odreknemo Cerara? Ili ne moramo?
A zašto bismo?
Svi koji su nekad bili naši, za mene su i dalje naši.
To je kao kada bih se odrekao dela sebe.


ja se krizaja i franka ne odricem.

ni borisa strela.
Ni Mateje Svet, ni Primoža Ulage, Mirana Tepeša, Matijaža Zupana...

Kako se svi hvataju tih šampiona...
Ja se ne odričem mog Mede i Zdenke, malog Pinđe (što leži među onim hiljadama na srebreničkim poljima smrti), Damira i Kolaka. A bogami ni Tonija i Gjona.
Jebo prvake i medijske ljubimce.
antioksidant antioksidant 13:41 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

.
nestor92 nestor92 13:42 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Kako se svi hvataju tih šampiona...


To sam i ja pomislio ali sam već ispalio Cerara, pa nije bilo natrag.
antioksidant antioksidant 13:42 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

.
nestor92 nestor92 13:49 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

kad se to desilo?
(mentalna seoba iz jugoslavije u srbiju)

mada pitanje se moze shvatiti i kao previse intimno pa izvini...


Pa na intimno pitanje - intiman i odgovor a da ne pređem neke granice:

Oduvek sam bio u Srbiji. Otkad znam za sebe. Bilo i oficira i učitelja. I partizana i četnika. Svega.

Moja pokojna baba me je vaspitala da budem prvo Srbin, a otac da ne budem isključiv.

Ja sam i dalje tu gde sam bio pre više od 45 godina. Stvarno se nisam selio. Ima oko mene još takvih. A ima i onih koji su plakali prilikom selidbe. Onih koji su poneli sve i onih koji su sve ostavili. Ima i onih koji se još nisu preselili. I onih koji se snađu u svakoj situaciji. i onih koji se nikad neće snaći.
freehand freehand 13:57 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

antioksidant
Nemoj nikom da kažeš, ali ja se nisam ni selio

ma ozbiljan sam
taj trenutak se nekima desio ranih 90ih (ili kasnih 80ih), nekima tek posle 2000te... neki jos ne "zive" u srbiji. neki se jos uvek sele...
zajeban je taj proces. mentalne seobe
mada pitanje se moze shvatiti i kao previse intimno pa izvini...

'92 je pokopana SFRJ. Negde '97 je "preostala" Jugoslavija stavljena na veštačka pluća, i samo se čekalo ko će od naslednika da cimne gajtan iz utikača.
Problem je bio posle svega se vratiti ideji o majčici Srbiji dok je, makar u simbolčkom smislu iako realno nikakve veze nije imala, podrazmevala zajedničko nebo i tlo sa Milošević-Marković krvničkim duetom i njihovim dvorjanima.
Od 2000-te na ovamo nemam problem, ni sa podvojenom lojalnošću ni sa pripadnošću.
Ali imam problem sa tikitanerima koji su nastavili da tandrču po istim šinama i da na svaki pomen patriotizma i Srbije skaču i viču - Nacionalista! Šovinista! Drž' ga! Ubica! Koljač! - i slične blentavštine.
Koliko mi je onaj vampir iz Požarevca ogadio ime moje nacije krajem osamdesetih, toliko mi movi sadašnji perači savesti i globalistički mudžahedini bez ideje i pameti pokušavaju da ogade svet i pomen liberalnog.
Samo, ako nije uspeo onaj nepomenik - neće ni ovi nišči. Čak ni uz svesrdnu pomoć SAD i njihovih evropskih satelita.
mikimedic mikimedic 14:00 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

malog Pinđe (što leži među onim hiljadama na srebreničkim poljima smrti)


ne znam na koga sve tacno mislis.

ali kod ovoga uvek zastanem. i skinem kapu.
mikimedic mikimedic 14:01 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

stvaranjem savezne republike jugoslavije?


da. bar u mom slucaju.

mikimedic mikimedic 14:03 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Koliko mi je onaj vampir iz Požarevca ogadio ime moje nacije krajem osamdesetih, toliko mi movi sadašnji perači savesti i globalistički mudžahedini bez ideje i pameti pokušavaju da ogade svet i pomen liberalnog.
Samo, ako nije uspeo onaj nepomenik - neće ni ovi nišči. Čak ni uz svesrdnu pomoć SAD i njihovih evropskih satelita.


sazeo si moje kompletno delovanje na blogu od 2008. godine u 3 recenice.

wukadin wukadin 14:09 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

globalistički mudžahedini




Odnosno reformski talibani, a jedan lik ih je čak nazvao šerijatski blok
U jednom trenutku, koga se vrlo rado sećam, izdvojen je apsolutni suprelativ (inače pojam postoji u gramatici grčkog) koji se naziva reformski teletabis.
bocvena bocvena 14:11 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Ja nisam jugonostalgičar, uopšte. Ta je država imala svoje prednosti, imala je mane u nastanku i koncipiranju i te su joj mane došle glave.

Ali, ne mogu izbeći činjenicu ( a i ne želim ) da sam prvih 30-ak godina života živeo u Jugoslaviji, a da posle toga živim u Srbiji.

Patriotizam je ljubav prema državi. Mi nemamo izgrađeni patriotski stav prema Srbiji. Mi još uvek živimo ili u manijakalnom nacionalizmu ili u manijakalnom strahu od nacionalizma. I jedno i drugo je podjednako idiotski.

Mrzi me da sklapam nešto slično, pa da se šlepam uz Nestora.
kad se to desilo?

Kad sam izgubila nacionalnu nevinost? Baš intimno pitanje.

Moram da pohvalim Jakšu za ono "sasma" na početku.
freehand freehand 14:19 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

mikimedic
malog Pinđe (što leži među onim hiljadama na srebreničkim poljima smrti)


ne znam na koga sve tacno mislis.

ali kod ovoga uvek zastanem. i skinem kapu.

Mislim na mog malog Pinđu. Na mog druga iz JNA sa kojim sam se pre 28 godina na današnji dan smrzavao u Pljevljima.
Na mog Berisa koji je imao dušu k'o Afrika, veliku i toplu, koji je jeo dve kile jabuka dnevno i mog'o da prn'e kad god mu se ćefne...
mikimedic mikimedic 14:52 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Mislim na mog malog Pinđu. Na mog druga iz JNA sa kojim sam se pre 28 godina na današnji dan smrzavao u Pljevljima.
Na mog Berisa koji je imao dušu k'o Afrika, veliku i toplu, koji je jeo dve kile jabuka dnevno i mog'o da prn'e kad god mu se ćefne...


ja mislim na coveka koga su zvali 'struja'.

za vreme rata u bih, u gorazdu, po zanimanju elektricar, nije bio mobilisan u armiju bih zbog svog umeca da pravi male prirucne hidro-centrale na drini, kako bi gorazde imalo bar kakvu takvu sijalicu.

a posle toga umeo je da sedne, vecera, popije, zapeva 'lipe cvatu' i izljubi brata srbina koji mu je dosao u posetu.

jedne nedelje ga vise nije bilo.

ubila ga je struja.

i na mnoge slicne njemu.

skidam kapu freehand, i nema prikladnog smajlija koji ide uz ovo.
blogovatelj blogovatelj 15:09 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Ni Mateje Svet, ni Primoža Ulage, Mirana Tepeša, Matijaža Zupana...


A Zvonimira Bobana?

Edit:



blogovatelj blogovatelj 15:20 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Koliko mi je onaj vampir iz Požarevca ogadio ime moje nacije krajem osamdesetih, toliko mi movi sadašnji perači savesti i globalistički mudžahedini bez ideje i pameti pokušavaju da ogade svet i pomen liberalnog.


Za ovo imas milion preporuka!
Ovde mi o liberalnom pogledu na svet pricaju oni koji banuju cim ih ne pohvalis dovoljno za napisan post.
blogovatelj blogovatelj 15:23 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

globalistički mudžahedi


reformski talibani


Drugosrbijanski buzdovani!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:26 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

Možda Nemanja (znam neke "liberalne" koji su potencirali baš to njegovo ime)

To ime je i osnova za naziv države Ujedinjeni Arapski Nemanjati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:29 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

ali šta da radimo? Da ekshumiramo čoveka i preoremo mu grob? Zato što je bio neprijateljski pilot iz Austro-Ugarske? Da li bi to bilo bolje shvaćeno u Sloveniji? Ne verujem.

Daleko bilo...odakle ti uopšte takva ideja?! Nema potrebe ići u krajnosti pa makar se radilo samo o cinizmu. Dovoljno je ispoštovati činjenicu da je on slavni deo slovenačke istorije. Srbija je tu samo svojim delićem, činjenicom da je u njoj poginuo i sahranjen, što je nedovoljno za prisvajanje.
blogovatelj blogovatelj 15:33 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

koji je jeo dve kile jabuka dnevno


Takvi su nam ljudi potrebni da gradimo novo, pravednije i naprednije drustvo.
Moji ortaci imali u vojsci nekog Madjara sto je gutao ceo paradajz bez zvakanja. Kao Aspirin. Doduse omanji paradajz. I takav nam je potreban.
Dok sam ja na primer imao Medjimurca (tako je on izgovarao) Š. D. koji je eksirao dve Eva sardine jednu za drugom, direktno iz konzerve, bez hleba. sa sve uljem. A onda posle toga pojede cetiri kuvana jaja. Bio visok 190 i imao ceteres kila. I takav nam je neophodan.
NNN NNN 15:51 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

A Zvonimira Bobana?
Pričali smo o Slovencima, a onda je fh počeo da troluje...

I njega (nekako) doživljavam kao našeg, jer me je interesovao kao fudbaler koji je igrao za našu reprezentaciju (igrao je još celih godinu dana za SFRJ i posle ovog džilitanja, mada je ispao govno).

Možda numem da objasnim, ali najbolje je uzeti (idiota) vučića kao kontraprimer, koji je rekao nešto tipa "sramota me je što sam navijao za Savićevića, sad kad čujem šta sve on priča"

Šta god Dejo (Genije) pričao, to ne može da poništi (ni najmanje!) ono što je na terenu učinio za Zvezdu, reprezentaciju i fudbal uopšte.

Taj Boban je, uz Prosinečkog, Šukera i Mijatovića, bio najbolji igrač Čileanaca (čak je i dao gol u finalu!).
docsumann docsumann 17:07 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Kako se svi hvataju tih šampiona...
Ja se ne odričem mog Mede i Zdenke, malog Pinđe (što leži među onim hiljadama na srebreničkim poljima smrti), Damira i Kolaka. A bogami ni Tonija i Gjona.
Jebo prvake i medijske ljubimce.


Tucaka, Asića, Rončevića, kao ni Jelenića, Zimonića ... i ostalih mi kolega iz reprezetacije.

A bili smo baš jaki, redovno davali mađarima "porciju po ušima".
blekburn blekburn 17:40 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

veronika_kojen
Šta je tačno?

Da su 95% nacionalista u našoj zemlji neostvareni?

Dostojevskog ostavljam Juranu, a ti meni daj link za tvoju konstataciju.

[url=http://sh.wikipedia.org/wiki/Aksiom#Primeri][/url]

Još bolji link za moje tvrdnje su oči, uši pogotovu.
Sad znate kako, niko ne ume da ne vidi nešto, kao onaj koji neće , nije ga briga.
veronika_kojen veronika_kojen 17:58 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

Evo i tebi linkić...

http://en.wikipedia.org/wiki/Weasel_word

Čist da shvatiš kolika je deluzija ovo što si napisao.

freeconstantinople freeconstantinople 18:55 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

upravo tako
sad na HRT u ide dokumentarac hrvatsko proljeće .uglavnom osim što se afirmativno priča o težnji hrvata o samostalnosti ( što jeste OK) ,i dalje se prodaju ekonomske magle od tad ( oh kako je dr Ivo šaner kancelar znao to da iskoristi) a tad sa "srpske strane " nisu imali ni Miloševića ni Dobricu ni četnike,imali su političku guruisticu LDPa,. Sama koncepcija Jugoslavije zasnivala se " da se sprijeći velikosrpskounitaristička hegemonija" bar su mene tako učili u usmijerenom obrazovanju u SRH. Sa druge strane u jedini liberalizam u SFRJ je bio taj da je sve bilo u privatnom vlasništvu.Sve je bilo Titovo čak i kad je umro bez nasljednika i dalje je sve bilo njega mrtvog.A onda je došla ostavinska.
Samo su srbi imali identitet Srbin = Jugosloven ostali nisu .
Osim toga jugoslaviju su rasturili njeni službenici,pola osnivačke skupštine HDZ su bili il "udbaši i kosovci u pričuvi" il udbaši i kosovci na zadatku.
isto je i sa cijelom Slovenačkom scenom ( istina meni tad ko studentu Mladina je u mnogočemu bila bliska)
još samo čekam da neko napiše da je Krleža domaći pisac
pa da mu turim deklaraciju o jeziku pod nos
freeconstantinople freeconstantinople 19:11 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

da sam prvih 30-ak godina života živeo u Jugoslaviji, a da posle toga živim u Srbiji.


kad se to desilo?
(mentalna seoba iz jugoslavije u srbiju)

ih moja baba živjela pod mlecima (talijanima), Franjom Josipom , Aleksandrom,Benitom,Antom,Josipom II (Broznim) eto jedino Franju II nije dočekala a selila se samo unutar par sela
gorran2 gorran2 19:25 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Osim toga jugoslaviju su rasturili njeni službenici,pola osnivačke skupštine HDZ su bili il "udbaši i kosovci u pričuvi" il udbaši i kosovci na zadatku.

Sledbenici visokopozicioniranih dužnosnika UDB-e Ante Pavelića i Adolfa Hitlera.
Uopšte, ceo rat se sastojao u tome što su se jedni udbaši po zadatku načinili zločincima, dok su drugi udbaši igrali žrtve.
Slično je bilo i sa WW2.

Tzv Reductio ad UDBam.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:39 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Samo su srbi imali identitet Srbin = Jugosloven ostali nisu .


Cesto se ovo poteze, sto mozda i nije netacno (muslimani su takodje cesto sebe dozivljavali ili se bar izjasnjavali kao jugosloveni, iz drugih razloga mozda ali jesu)ali retko se nudi odgovor na pitanje zasto je to tako i ko je za to kriv?
Nekada se za to okrivljuju i sami Srbi ali na nacin kao kad se neko okrivljuje za pokazivanje plemenitosti prema nekom ko je ne zasluzuje. U smislu - e tako ti i treba, umesto da gledas svoja posla ti pomazes onima koji ne zasluzuju.
Hrvati nisu mogli prisiliti Srbe da se izjasnjavaju kao Jugosloveni i tesko je poverovati da su malobrojniji Hrvati mogli da nametnu bilo sta Srbima protiv cega su ovi, ili bar njihovi predstavnici, bili.
Mislim da ima istine u tvrdjama Hrvata da je prva Jugoslavija ipak bila rezultat teznje Srbije, ili bar Karadjordjevica a to je sa stanovista Hrvata skoro isto, da svoju vlast prosiri na mnogo vecu teritoriju.
I inace u Srbiji je uvek bio vise prisutno patriotsko nego nacionlno osecanje. Vise se vaznosti pridavalo drzavi Srbiji nego srpskoj naciji i otud cini mi se sadasnje stranje da je Srbija i pored svih planetarnih optuzbi za nacionalizam etnicki heterogena, za razliku od drugih koji su dozivljeni kao neko ko se samo branio, a cije su teritorije posle te "odbrane od agresora" skoro potpuno etnicki ciste, Slovenija, Hrvatska, Kosovo, FBiH...
Cak i taj Milosevic i pored svih strahota koje je priredio i Srbiji i ostalima nije za cilj imao etnicki cistu Srbiju kao njegovi pandani u drugim republikama. Njemu se mozda moze pripisati teznja za velikom Srbijom ali ne i za etnicki cistom Srbijom.
Mozda je ta teznja uslovila lakse pristajanje na Srbin=Jugosloven.
U svakom slucaju razloge za to treba traziti u Srbiji i ne treba se zaustaviti na tome da su ti razlozi iskljucivo plemenite prirode.
Naravno, to smatram jednom od gresaka same Srbije narocito Karadjordjevica, nikako necim pozitivnim ali mislim d aza to ne treba optuzivati npr Hrvate jer je njihova teznja, pa nek je i tisucljetna, za samostalnom drzavom sasvim korektna. Takvim teznjama se ponose svi narodi sveta pa ne znam zasto samo Hrvatuima na njoj zamerati.
Kada se radi o nacinima d ase takva teznja ostvari sasvim je druga tema i tu Hrvatska i te kako ima cega da se stidi.
freeconstantinople freeconstantinople 20:09 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

podrazumeva odnosu prema domovini-državi Srbiji , a ne naciji, veri..

toliki da oni koji ne pripadaju naciji/veri Rašku zovu imenom okupaciske administrativne jedinice
veronika_kojen veronika_kojen 20:12 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

freeconstantinople
podrazumeva odnosu prema domovini-državi Srbiji , a ne naciji, veri..

toliki da oni koji ne pripadaju naciji/veri Rašku zovu imenom okupaciske administrativne jedinice


To je iz ljubavi, free. Kladim se, da igramo protiv Turske, barem 10 posto NP bi navijalo za nas.
gorran2 gorran2 20:14 12.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

toliki da oni koji ne pripadaju naciji/veri Rašku zovu imenom okupaciske administrativne jedinice

A drevni Bizant imenom romanskog okupatora.
predatortz predatortz 21:08 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

freeconstantinople
a isto tako nije se robijalo po čl 133



Milan Karagaća
ma da, postojali su i dečji zatvori.


Relativizujete druže Karagaća. Hoćete da kažete da čl. 133 nije postojao i da po njemu ljudi nisu upućivani na robiju?

Unfuckable Unfuckable 21:11 12.01.2011

Re: ...vrlo dobri

Mislim na mog malog Pinđu. Na mog druga iz JNA sa kojim sam se pre 28 godina na današnji dan smrzavao u Pljevljima.
Na mog Berisa koji je imao dušu k'o Afrika, veliku i toplu, koji je jeo dve kile jabuka dnevno i mog'o da prn'e kad god mu se ćefne...


freeconstantinople freeconstantinople 21:40 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Drugo, tu se otvara puno pitanja u vezi sa kontinuitetom i diskontinuiterom. Da li da se odreknemo Cerara? Ili ne moramo?




ja se krizaja i franka ne odricem.

ni borisa strela.

A Janše ,Norca , Koradea, ...... mislim
osim toga bezobrazno je nekoga svrstavati u neku nacionalnu grupu bez njegove saglasnosti
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:52 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Da li da se odreknemo Cerara?

Ne moramo, ali nema potrebe ni da ga svojatamo. Makar ovo pitanje bilo lako cinično, Miro Cerar je, za razliku od Edvarda Rusjana, živeo i uspehe postizao u Jugoslaviji, on je deo jugoslovenske i slovenačke istorije. Ali, sumnjam da bi ovde izazvao oduševljenje kada bi rekao da je Miro Cerar bio srpski sportista.
freehand freehand 21:55 12.01.2011

Re: ...vrlo dobri

Unfuckable
Mislim na mog malog Pinđu. Na mog druga iz JNA sa kojim sam se pre 28 godina na današnji dan smrzavao u Pljevljima.
Na mog Berisa koji je imao dušu k'o Afrika, veliku i toplu, koji je jeo dve kile jabuka dnevno i mog'o da prn'e kad god mu se ćefne...



Nemoj tako druže Unfe.
Taman sam nešto računao i kalkulisao dobre stvari proistekle iz raspada seferejot. Nestalo Hari Mata Harija, nema Valentina, odlepršao Boris Novković! I da, nema ni dirlidirliloše hebo ga čuperak!
A ono - heftu dana nije prošlo, evo ih, iskaču k'o čupavci iz kutije!
Pa ajd', ako može da bude Karleuša fridom fajter neka i ovih skakavaca.
Ali da mi ti, druže Unfe, OVO turiš u repliku...
O ja bih plak'o,
ja bih večno plak'o
i nikada se utešio ne bih!
mikimedic mikimedic 22:01 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Drugo, tu se otvara puno pitanja u vezi sa kontinuitetom i diskontinuiterom. Da li da se odreknemo Cerara? Ili ne moramo?

ja se krizaja i franka ne odricem.

ni borisa strela.

A Janše ,Norca , Koradea, ...... mislim
osim toga bezobrazno je nekoga svrstavati u neku nacionalnu grupu bez njegove saglasnosti


gotivim vecinu tvojih komentara, ali ovde mislim da masis zestoko. ja gorepomenute nisam strpao ni u jednu nacionalnu grupu - oni su bili drzavljani jugoslavije isto onoliko koliko sam i ja bio, i iskreno sam se radovao njihovim uspesima. i dozvoli da i dalje imam pravo da mi to ostane u lepom secanju.

sa druge strane, nesto se ne secam posebno nekih dostignuca trojice koje si ti pomenuo



otvara se jos jedna zanimljiva tema - vecina blogera a usudjujem se reci i stanovnika srbije se ne odrice uspeha sportista iz hrvatske i slovenije (postignutih dok smo bili u zajednickoj drzavi).

da li vecina hrvata i slovenaca dozivljava npr. uspehe nenada stekica na slican nacin?
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:02 12.01.2011

Re: ...vrlo dobri

Nestalo Hari Mata Harija

Izvinjavam se svima za trollče, ali ovo je jače od mene, ja prosto ne mogu a da ovo ne munem celo u padež, to je jače od mene, dakle:
Nestalo Harije Mate Harija.

Da.
Bili Piton Bili Piton 22:20 12.01.2011

Re: ...vrlo dobri

Jelica Greganović
Nestalo Hari Mata Harija

Izvinjavam se svima za trollče, ali ovo je jače od mene, ja prosto ne mogu a da ovo ne munem celo u padež, to je jače od mene, dakle:
Nestalo Harije Mate Harija.

Da.


Misliš, da

(doduše, to je ništavno u odnosu na recimo srebrna krila )
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:00 12.01.2011

Re: ...vrlo dobri

u odnosu na recimo srebrna krila

Srča!
Gratis šala i komika

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:14 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Hoćete da kažete da čl. 133 nije postojao i da po njemu ljudi nisu upućivani na robiju?

neću ja ništa da kažem, čak ni to da se nije preterivalo sa podvođenjem svašta pod verbalni delikt ali isto tako je činjenica da baš po tom članu nisu bili prepuni zatvori, nisu poubijani masovno ljudi, naročito Srbi, a što je neko kažnjen za vređanje na nacionalnoj osnovi to je valjda i sada kažnjivo.
БТВ: земљаче јел ти то ваташ за тастатуру само када сматраш неопходним да мене исправиш, боље рећи да ми спочиташ?
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:35 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

a što je neko kažnjen za vređanje na nacionalnoj osnovi to je valjda i sada kažnjivo.


A taj cuveni clan 133 je tretirao samo vredjanja na nacionalnoj osnovi?
Ili je u pitanju bilo i "zlonamerno i neistinito prikazivanje stanja u zemlji"
A sta je zlonamerno a narocito sta je istinito zna se ko je odlucivao.

A i o tome sta je sloboda misljenja su imali sasvim preciznu definiciju;

ustavom zagarantovana sloboda mišljenja se odnosi samo "na intimni psihički proces, odnosno na biološko funkcionisanje korteksa"
.




nestor92 nestor92 23:41 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Jelica Greganović
Da li da se odreknemo Cerara?

Ne moramo, ali nema potrebe ni da ga svojatamo. Makar ovo pitanje bilo lako cinično, Miro Cerar je, za razliku od Edvarda Rusjana, živeo i uspehe postizao u Jugoslaviji, on je deo jugoslovenske i slovenačke istorije. Ali, sumnjam da bi ovde izazvao oduševljenje kada bi rekao da je Miro Cerar bio srpski sportista.


Pa nisam baš bio ciničan, više kod Rusijana. Jasna mi je razlika. A i ne verujem da će bilo ko bez dijagnoze reći da je Cerar srpski sportista.

Sa opaskom o svojatanju Rusijana naterala si me da se zapitam: šta generalno treba da radimo? Nosimo svako svoje i svoga se sećamo ili možemo malo da "šaramo"? I šta je kriterijum za "svoje" u spornim slučajevima?

Mislim, rođen sam kao Srbin ( "i od toga ću i da umrem" ) ali
ne mogu izbeći činjenicu ( a i ne želim ) da sam prvih 30-ak godina života živeo u Jugoslaviji


sa svim posledicama koje iz toga proizlaze.

Koliko smem da se sećam?

P.S. Nisam jugonostalgičar. Nemam ni razloga za to. Pozdrav.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 12.01.2011

Re: Ma nije moguće

Sa opaskom o svojatanju Rusijana naterala si me da se zapitam: šta generalno treba da radimo? Nosimo svako svoje i svoga se sećamo ili možemo malo da "šaramo"? I šta je kriterijum za "svoje" u spornim slučajevima?

Nije to baš toliko komplikovano, čitaš, tražiš, pratiš...naravno da možemo da šaramo, istorija jeste šaranje, krpara...ja samo ne bih svojatala, sem emotivno. Voli, ceni, poštuj ali ne prisvajaj. Naravno da mož' da se desi greška, dobronamernost u njoj će se lako prepoznati. Ima i čarobna reč - Izvini. Dosta dobro radi. Sećaj se koliko god želiš, bar sećanja niko ne može da ti uzme.
freehand freehand 01:38 13.01.2011

Re: Ma nije moguće

docsumann
Kako se svi hvataju tih šampiona...
Ja se ne odričem mog Mede i Zdenke, malog Pinđe (što leži među onim hiljadama na srebreničkim poljima smrti), Damira i Kolaka. A bogami ni Tonija i Gjona.
Jebo prvake i medijske ljubimce.


Tucaka, Asića, Rončevića, kao ni Jelenića, Zimonića ... i ostalih mi kolega iz reprezetacije.

A bili smo baš jaki, redovno davali mađarima "porciju po ušima".

Kanter multiplejer?
docsumann docsumann 05:27 13.01.2011

Re: Ma nije moguće

Kanter multiplejer?


space mission III
freeconstantinople freeconstantinople 07:13 13.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini


A drevni Bizant imenom romanskog okupatora.

Bizant su osnovali romani, bizantinci su se smatrali romanima dlo se u srbiji samo parcijalno smatraju turcima

predatortz predatortz 09:11 13.01.2011

Re: Ma nije moguće

БТВ: земљаче јел ти то ваташ за тастатуру само када сматраш неопходним да мене исправиш, боље рећи да ми спочиташ?



Naravno da ne zemljače. Mada, priznaću da volim da polemišem sa tobom. Takvi smo mi,zaguljeni, to nam je u krvi. Ali, nikakvih loših osećanja tu nema. Većina mojih prijatelja je iz vojnog miljea, zastupaju stavove slične tvojim. Kad se popičkaramo sve se puši. Ali prijatelji ostajemo.

Pozdrav i srećni praznici.
gorran2 gorran2 12:23 13.01.2011

Re: Patriotizam je odnos prema domovini

freeconstantinople

A drevni Bizant imenom romanskog okupatora.

Bizant su osnovali romani, bizantinci su se smatrali romanima dlo se u srbiji samo parcijalno smatraju turcima

Nešto si pomešao.
Bizant, Βυζάντιον, na Bosforu, osnovali su kolonisti iz Megare, Grci, u 7. veku pre nove ere.
Romani su ga okupirali u 2 veku pre nove ere.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:29 12.01.2011

O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

Ideja jugoslovenstva na početku XX veka za Balkan je bila ono što je ideja o Evropskoj unija bila za Evropu sredinom XX veka! Mudri političari su ostvarili ovu drugu ideju, dok su prvu ideju prokockali neodgovorni i tupavi balkanski liderčići!
A što se same Srbije tiče, počev od njene himne, pa preko nauke, kulture, umetnosti, sporta...., pregršt je primera znamenitih ličnosti nesrpske nacionalnosti koji su svojim radom, talentom i uspesima zadužili i Srbiju i srpski narod!
I zato, nisam jugonostalgičar, već JUGOSLOVEN!
freeconstantinople freeconstantinople 00:41 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

pa kad budeš konkurirao za mjesto direktora rts
to napiši
ja ne priznam ovu državu i naciju ja sam Jugosloven
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:49 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

freeconstantinople
pa kad budeš konkurirao za mjesto direktora rts
to napiši
ja ne priznam ovu državu i naciju ja sam Jugosloven

možda je pragmatičnije da napiše da su njegovi stalno bili antikomunisti, da su svi bili u četnicima i krivo im je što ne mogu opet,da su oduvek bili svi ubeđeni vernici i to svetosavsko-pravoslavni, da su svi bili na Golom otoku računajući čak i kada su bili na moru jer su odlazak na hrvatsko pa i crnogorsko primorje shvatali kao kaznu.I da, obavezno, da nikada nije nosio ni pionirsku maramu ni štafetu.
mikimedic mikimedic 09:10 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

Ideja jugoslovenstva na početku XX veka za Balkan je bila ono što je ideja o Evropskoj unija bila za Evropu sredinom XX veka! Mudri političari su ostvarili ovu drugu ideju, dok su prvu ideju prokockali neodgovorni i tupavi balkanski liderčići!


nikakva analogija ne postoji. da je jugoslavija bila zasnovana na eu principima, mozda bi postojala i danas (doduse tad bi se mozda sami dogovorili da izbacimo kosovo )
mikimedic mikimedic 09:11 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

pa kad budeš konkurirao za mjesto direktora rts
to napiši
ja ne priznam ovu državu i naciju ja sam Jugosloven


ma bre - bolje da napise

'ja ne priznajem ovu televiziju'
veronika_kojen veronika_kojen 11:09 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

I zato, nisam jugonostalgičar, već JUGOSLOVEN!


Nego, kako ćeš se izjasniti na najnovijem popisu
wukadin wukadin 13:36 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

Bogami Veronika, ja ću kao Indijanac.
Nego ovi indijanci na vlasti (da pežorativno upotrebim taj izraz, inače je uvreda porediti Indijance sa vlašću) ili ti huligani u skupštini (za koje Uroš Đurić reče posle 10. 10. da nisu mnogo bolji od huligana sa ulice) nisu ni sposobni da organizuju popis. Tako da će mi zadovoljstvo teranja inata biti uskraćeno barem do oktobra.
veronika_kojen veronika_kojen 13:46 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

E, ja se svake godine na upisu na fax izjasnim drugačije...Dosad sam ispucala svoje bogomdano raznoliko poreklo, ostaje mi da smišljam sledeČe...


Recimo, Eskim
mikimedic mikimedic 14:05 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

Nego ovi indijanci na vlasti (da pežorativno upotrebim taj izraz


ne kaze se indijanci bas zato sto je pezorativno, nego indusi!

blogovatelj blogovatelj 15:37 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

I zato, nisam jugonostalgičar, već JUGOSLOVEN!


Dakle endemska vrsta. Otprilike kao covecja ribica.

Edit:

A sto se deres da si Jugosloven?
freeconstantinople freeconstantinople 21:43 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

nikakva analogija ne postoji. da je jugoslavija bila zasnovana na eu principima, mozda bi

EU je previše SFRJ
zato će propast od ne efikasnosti i raznih dušebrižničkih komisija ( razni "pravaši" za svašta nešto imat će zlu ulogu SUBNORA i sl)
freehand freehand 22:09 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

freeconstantinople
nikakva analogija ne postoji. da je jugoslavija bila zasnovana na eu principima, mozda bi

EU je previše SFRJ
zato će propast od ne efikasnosti i raznih dušebrižničkih komisija ( razni "pravaši" za svašta nešto imat će zlu ulogu SUBNORA i sl)

Jel' na vidiku neki EUL?!
Da begamo dok se onaj Lukašenko nije predomislio!
freeconstantinople freeconstantinople 23:07 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

Da begamo dok se onaj Lukašenko nije predomislio!

Ja bi rađe o modelu Hong Konga razmišljao
freehand freehand 23:44 12.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

freeconstantinople
Da begamo dok se onaj Lukašenko nije predomislio!

Ja bi rađe o modelu Hong Konga razmišljao

Pa i ovoj babi je to milije.
freehand freehand 01:41 13.01.2011

Re: O JUGOSLOVENSKOJ IDEJI!

Milan Karagaća
freeconstantinople
pa kad budeš konkurirao za mjesto direktora rts
to napiši
ja ne priznam ovu državu i naciju ja sam Jugosloven

možda je pragmatičnije da napiše da su njegovi stalno bili antikomunisti, da su svi bili u četnicima i krivo im je što ne mogu opet,da su oduvek bili svi ubeđeni vernici i to svetosavsko-pravoslavni, da su svi bili na Golom otoku računajući čak i kada su bili na moru jer su odlazak na hrvatsko pa i crnogorsko primorje shvatali kao kaznu.I da, obavezno, da nikada nije nosio ni pionirsku maramu ni štafetu.

JJ Beba JJ Beba 01:00 12.01.2011

Dimitrije Davidović

Koliko je Srbija, kao drzava, samu sebe zaboravila.

ništa se ne pamti
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:15 12.01.2011

Re: Dimitrije Davidović

JJ Beba
Koliko je Srbija, kao drzava, samu sebe zaboravila.

ništa se ne pamti

Ja moram da Vas citiram jer očito je da danas je danas u Srbiji mnogo poznatiji jedan drugi Davidović a ne ni Dimitrije ni Ljuba.
"Prema ideji Dimitrija Davidovića, autora ovog prvog Srpskog ustava, čiji se dan proglašenja i danas obeležava kao zvaničan državni praznik, na crveno-belo-plavoj trobojnici (po uzoru na Francusku) nalazi se štit sa četiri ocila uokviren dvema grancicama – maslinovom i hrastovom. Nema krune, nema orlova. Zbog svoje naprednosti i francuskog uzora, ovaj Ustav (kao ni grb sa zastavom) nikada nije stupio na snagu zbog protivljenja tadašnjih velikih carskih sila "majčice" Rusije i maćehe Turske. Srbija je još tada izgubila šansu da se opredeli za put francuskog, republikanskog uzora, građanske demokratije i maslinove grančicePosle svih istorijskih iskustava izgubljenih i "dobijenih" ratova, milionskih žrtava, teritorije svedene na dan vožnje automobilom, današnje "mudro rukovodstvo" nacije odabralo je strategiju za 21. vek u vidu orla Nemanjića i krune. Orao Nemanjića nedvosmisleno jeste pozivanje na Carstvo Dušanovo, na imperijalnu moć ovog simbola koji pripada samo najmoćnijima – Rimskom carstvu, Ruskom carstvu, Trecem Rajhu ili SAD. Nedvosmislena poruka ovog grba, popularno zvanog i "kokarda", jeste da Srbija ne odustaje od mišljenja o sebi kao carskoj sili koja će uvek podsećati na vladavinu teritorijama od Soluna do linije Karlobag-Virovitica. Zbog toga, po meni, nije slucajno da se grb države Srbije i grb Srpske radikalne stranke suštinski ne razlikuju.

a ovo je zastava sa grbom propisana Sretenjskim ustavom koji je suspendovan pod pritiskom Rusije i Turske.
A Turska je onda propisala novi ustav i ovakvu zastavu
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:55 12.01.2011

Re: Dimitrije Davidović

je bio i urednik Novina srbskih, od 1813. do 1822., ovih odavde

koliko je drzava ucinila da saznamo o njenoj istoriji, o Dositeju, prvim srpskim novinama,


Rođen je u Zemunu 1789., a umro i sahranjen u Smederevu 1838.
Posle Miletine bune bilo mu je povereno pisanje Ustava, posle čega je postao ministar unutrašnjih poslova, a upravljao je i ministarstvom prosvete. Turska Porta je bila nezadovoljna njime i Miloš Obrenović ga je smenio, nakon čega je ostatak života proveo u Smederevu, a na njegovoj nadgrobnoj ploči piše:

"Dimitrije Davidović, sav Srbin".

Inače, kragujevačka Narodna biblioteka Vuk Karadžić je 2005. godine izdala godišnja izdanja (1834.) Novina srbskih.
Ja sam tu divnu knjigu dobila od Coleta.

A u Novinama srbskim, negde u ovo vreme, 20. januara 1834. godine, objavljeno je "Soderžanie fermana adresiranog knjazu srbskomu Milošu (od dana prvog meseca Režepa 1249 (Novembra 1933)) i prevedenog na Srbski".

Inače, Novine Srbske su objavljivale:

1. Vesti političeskie kako iz Serbie, tako i iz sviju časti zemlje.
2. Ukaze Knjažeske i Praviteljstvene
3. Vesti Književne
4. I voobšče sve predmete, koi bi k polzi i upotrebleniju, zabavi i uveseleniju roda Serbskoga služiti mogli.


pape92 pape92 01:30 12.01.2011

Slovenac

Pre neki dan je bila godisnjica Edvarda Rusijana, malte ne ni slovca o tom coveku.


A na sahrani je ovog pilota ispratilo takoreći pola Beograda - 14 hiljada ljudi! (Pre Jugoslavije, 1911). Slovenačka televizija je obeležila taj datum na Dnevniku, uz napomenu o pogibiji na Kalemegdanu...

Tko leti, vrijedi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:36 12.01.2011

Re: Slovenac

Ali ga u srpskoj istoriji ne vide ni slučajno.
pape92 pape92 02:09 12.01.2011

Re: Slovenac

Kao što si objasnila, on je deo srpske istorije koliko i general Ždanov (manje zapravo kad bolje razmislim). Ipak, neka spomen ploča bi bila lepa. Ono što je fascinantno je broj ljudi koji su otišli na sahranu. Koliko sam uspeo da kroz literaturu uhvatim duh tog vremena, to ima veze sa slovenskim (ne slovenačkim) patriotizmom, ako se tako može nazvati. U tom smislu je ovaj događaj u vezi sa temom ovog bloga. Panslovenski, odnosno jugoslovenski patriotizam se istopio na hridima i kamenju. Srpski...pogolema tema.
jaksa scekic jaksa scekic 07:40 12.01.2011

Re: Slovenac

pape92
Kao što si objasnila, on je deo srpske istorije koliko i general Ždanov (manje zapravo kad bolje razmislim). Ipak, neka spomen ploča bi bila lepa. Ono što je fascinantno je broj ljudi koji su otišli na sahranu. Koliko sam uspeo da kroz literaturu uhvatim duh tog vremena, to ima veze sa slovenskim (ne slovenačkim) patriotizmom, ako se tako može nazvati. U tom smislu je ovaj događaj u vezi sa temom ovog bloga. Panslovenski, odnosno jugoslovenski patriotizam se istopio na hridima i kamenju. Srpski...pogolema tema.



[/url][url=http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Da-li-je-Srbija-zaboravila-Rusijana.sr.html]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana