Eksperimenti u blogovanju| Gastronauti| Sex| Život

Elvis Prisli, burek i negliže

mlekac RSS / 23.02.2011. u 22:32

Ako je naslov ovog bloga izazvao u vašim mislima prizor Elvisa Prislija kako odeven samo u negliže razvlači burek – pa dobro, može i tako. Nije da nema veze... Sem toga, asocijacije su, ako ćemo pravo, vrlo nepredvidljiva stvar.

Eto, gledah pre neku noć na Historiju dokumentarac o njemu. Skupili porodicu da priča o Elvisu bratu, mužu, ocu... Iskreno, više su me zanimali snimci sa nekih proba i nastupa nego ono što je porodica pričala hvaleći ga, al’ ajde. Uglavnom, kroz ceo film provaličla se priča kako je njegov najveći problem bio što je bio izolovan od stvarnog sveta i života. I kako je vrlo loše podnosio sudare sa istom.

I tu ja zaključim kako, polako, postajem Elvis.

Ne u muzičkom smislu, taman posla! Moje pevanje – iako sasvim upotrebljivo za ispod tuša ili lumperajku u kafani – daleko je od poželjnog. Nemam takvih pretenzija. Nego se pretvaram u Elvisa u smislu izolovanosti od svakodnevnice.

Pri tom, ne mislim na onu porodičnu svakodnevnicu tipa – otidi u radnju, skuvaj ručak, pomozi deci oko domaćih, uključi mašinu... Tu smo, hvala na pitanju, sasvim OK.

U pitanju su neke stvari koje se događaju tu negde, oko nas, na ovim istim prostorima, a ja ih, najiskrenije, uopšte ne primećujem. Jer sam isključila Pink na TV-u, jer menjam program čim počnu vesti ili dnevnici, jer ne čitam crne hronike po novinama...

Jednostavno, system overload. Imam utisak da ću se – pustim li sve to u svoj život i počnem da se opterećujem razmišljanjima i o takvim stvarima – raspući...

No, svakodnevica je, kao što je opšte poznato, vešt igrač. Stigne me i raspali po glavi kad se najmanje nadam.

Stoga sam,  još od pre neki dan pod utiskom vesti koja me je slučajno dočekala na malom ekranu TV prijemnika – o tome kako po ne znam kom propisu burek mora da ima najmanje 20% fila.

Zanimljivo.

Samo što niko nigde ne pomenu ko će, i kako proveravati tu količinu fila? I je li to količina pre ili posle pečenja? Ako je posle – kako će to da provere? Ako je pre – pa ja prva ne bi ni pogledala burek u koji je na kilo kora ubačeno samo 200 gr. sira ili mesa.

I odnosi li se to samo na burek sa sirom i mesom ili na sve vrste bureka? Stvarno me živo zanima kako će da odrede 20% fila u praznom bureku? „Dajte da proverimo ima li u vašem bureku 20% ničega!“

U stvari, meni se čini da je neko našao sjajan način da inspektori redovno doručkuju burek. Al’ ajde – možda i grešim.

Ono, jes’ da kuvam od svoje desete godine, al’ eto, živ čovek svašta nauči.

Tako je, tokom vikenda, na jutarnjem programu jedne od naših TV kuća, (a jutarnji programi su, otprilike, jedino doba dana kad sebi dopuštam sudar sa spoljnom realnošču), gostovala jedna od domaćih „spisateljica“, koja je, onako puna sebe počela da objašnjava kako su ona i njena drugarica napisale nov kuvar.

Ajde, dobro. Pisala žena kuvar. Mada, pošto je to izjavila minut nakon što je rekla kako NIKAD ne ide na pijacu, nešto sam sumnjičava prema njenom kuvarskom umeću, al’ nisam probala, pa ne mogu da sudim. No, izjava koja je potom usledila, definitvno me je bacila sa stolice!

Dama nas je podučila kako OBAVEZNO moramo da nabavimo njen kuvar jer je u njemu, uz recepte za sve prilike, navedeno i kakvu muziku puštati dok kuvate i koja je odeća, t.j. negliže najprikladniji za to kuvanje.

I sad ja, bukvalista kakva jesam, samo počnem da vrtim film o kuvanju u negližeu...

Ajde da stavim na stranu činjenicu da bih u istom, verovatno, delovala kao beba plavog kita uvijena u najlon kesu.

Ajde da zanemarim i to što bi svaki negliže, posle kuvanja pravog, domaćeg ručka pre mirisao na zapršku nego na zavodljivost...

Ali, ono što definitivno ne mogu da zanemarim je sigurnost! Kuvanje je, kao što nam je svima poznato, povezano sa ključanjem, prženjem, prskanjem (najčešće vrelih tečnosti). A negliže ne samo da ne pruža zaštitu, nego je, skoro uvek iz kategorije lako zapaljivih supstanci.

Stoga, hvala, al’ ja ne bih. Radije ću da se povučem i da izigravam Elvisa...

 

EDIT:

Htedoh uz ovo da stavim i onu čuvenu pesmu o pitama B. Ćopića, al’ nikako nisam mogla da je nađem. Ako je neko, slučajno, ima, slobodno nek okači. Hvala unapred. 

 



Komentari (138)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

veronika_kojen veronika_kojen 22:41 23.02.2011

:)

Volim negliže, burek i Elvisa, samo mi kuvanje ne ide :)

I iritiraju me ti naslovi u časopisima tipa-10 stvari koje morate da uradite pre nego umrete, 100 filmova koje morate da pogledate, 1000 jela koje morate da probate... To je proživljavanje, svodjenje života na skup čulnih i površnih osećaja.

Isto tako i ta žena sa negližeom i kuvanjem.
Dr M Dr M 22:47 23.02.2011

Re: :)

Volim negliže, burek i Elvisa, samo mi kuvanje ne ide :)


Nije vazno, i tako si izjavila da se neces udavati.

I ja volim burek i Elvisa. Na neglize se jos nisam naucio.
veronika_kojen veronika_kojen 22:51 23.02.2011

Re: :)

Dr M


Na neglize se jos nisam naucio.


Kupi ženi, će se naučiš brzo.

Dr M

Nije vazno, i tako si izjavila da se neces udavati.


Mislim da sam ja jedini bloger koji čita blogove pre komentara
Dr M Dr M 22:56 23.02.2011

Re: :)

Kupi ženi, će se naučiš brzo


Žena je kao burek, najlepša je sa bez.
veronika_kojen veronika_kojen 22:59 23.02.2011

Re: :)

Dr M
Kupi ženi, će se naučiš brzo


Žena je kao burek, najlepša je sa bez.






Gola istina.
mlekac mlekac 23:13 23.02.2011

Re: :)

veronika_kojen
Volim negliže, burek i Elvisa, samo mi kuvanje ne ide :)

Kad ti bude zatrebalo - naucices. Nije to nista komplikovano

I iritiraju me ti naslovi u časopisima tipa-10 stvari koje morate da uradite pre nego umrete, 100 filmova koje morate da pogledate, 1000 jela koje morate da probate... To je proživljavanje, svodjenje života na skup čulnih i površnih osećaja, a bežim od toga.

Isto tako i ta žena sa negližeom i kuvanjem.


Ja ih, u novinama, uredno preskacem. Ova je uletela nenadano, u sred reportaze o obnovi pijaca (istih onih na koje, po sopstvenom priznanju NE IDE). A onda je proradila moja bukvalisticka masta...

Za prvu:
mlekac mlekac 23:13 23.02.2011

Re: :)

Dr M
Volim negliže, burek i Elvisa, samo mi kuvanje ne ide :)


Nije vazno, i tako si izjavila da se neces udavati.

I ja volim burek i Elvisa. Na neglize se jos nisam naucio.


Ne znam za tebe, doco, al' ja bih malo teze nasla u svojoj velicini.
Dr M Dr M 23:19 23.02.2011

Re: :)

Ne znam za tebe, doco, al' ja bih malo teze nasla u svojoj velicini


Nemoj ni da se trudiš, pogledaj moju prepisku sa Veronikom, ne pričam napamet..
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:25 23.02.2011

Re: :)

Ne znam za tebe, doco, al' ja bih malo teze nasla u svojoj velicini.


Daj, mlekac, molim te, sta bi ja onda trebalo da kazem? Za moju kategoriju tesko da bi i suknjica sa nilskog konja iz Diznijevog crtaca mogla da se nadje.
veronika_kojen veronika_kojen 01:05 24.02.2011

Re: :)

mlekac
veronika_kojen
Volim negliže, burek i Elvisa, samo mi kuvanje ne ide :)

Kad ti bude zatrebalo - naucices. Nije to nista komplikovano



Pokušala jednom sa majkom. Trebala sam da uradim jednu prostu radnju-da riblji štapić stavim u tiganj. Još imam ožiljak od vrelog ulja.

Neki ljudi jednostavno nisu rodjeni za vrhunske kuvare, to je jedino što sam naučila tog dana.
mlekac mlekac 06:57 24.02.2011

Re: :)

veronika_kojen

Pokušala jednom sa majkom. Trebala sam da uradim jednu prostu radnju-da riblji štapić stavim u tiganj. Još imam ožiljak od vrelog ulja.

Neki ljudi jednostavno nisu rodjeni za vrhunske kuvare, to je jedino što sam naučila tog dana.


Pa, sad, ako ti niko ne pokaze sa koje visine - to i nije bas prosta radnja.

U pravu si da ne moze svako da bude majstor, ali, iskreno, ako te ikad pritisne da MORAS, videces. Naucices i jos ces se posle pitati kako to nisi naucila pre?

A ako te ne privlaci - ne zuri.
max.cohen92 max.cohen92 08:48 24.02.2011

Re: :)

..moj bolesni mozak i njegove asocijacije.Burek BEZ...

Prishtina,jutro neke 1995. divno saroliko i nepripadajuce drustvance sastavljeno od jednog Bu2-nina,arhitekte sa korenima u zvezdarskoj "Gradji"(brat dundjer),moja zla faca,lokalni domorodac u funkciji devojke za sve i gdjica arhitektica(namerno ovaj rogobatan izraz,ali iz ljubavi).Mlada dama pravi preTstavnik Solfedjo tipologije beogradskih mladih damica.Muzicka skolitza,balet,prestizna gimnazijica,pufnaste roze papuce po kuci,plishana mechkitza okacena na rozali kljuceve kao privezak,oslovljavanje okruzenja u deminutivu,asinhorna sa stresom i stvarnim svetom oko sebe,u najboljem mogucem smislu...ostali sa podocnjacima ko Alice Cooper u najboljim danima,pogledi na 15% running hardware-a iza,gladni ko Gali iz Asterixa-a...Burektore "Mimoza",to sam zapamtio,unutra ispred foto-tapeta nekog alpskog proplanka paralelno sa zidnim kalendarom povrsine 0.47hektara,levo od puzavice koja zlokobno obavija nesto sto bi logicno trebalo da bude self-made antena radija iz kog izbija kakav ton Radio-Teherana (ili je skriveni mikrofon iz kakve zubne ordinacije gde rade "na suvo",najveci Shiptar koga sam u zivotu video.1/4 tone mesa u belom,kuharska kapica na glavi,biceps ko kuhavana madjarska sunka,pogled zamrznut i nepostojeci ka nama,odozgo na 06.00,u ruci neko cudno egzoticno oblo secivo kakvim su verovatno Seldzuci tranzirali kaure...Narucujemo redom burek sa mesom,pojedinci rizikuju sa sirom,Bu2-nin negoduje nemediteranskoj hrani,domorodac prevodi i narucuje burek me mish i me djath ako ne gresim...i dolazi mlada dama na red.Umilan,mekan glasic,lagani gaf glavom"A imate li prazan burek?"...vakum prostor,tisina...Kolos:"BureK sa shta?...(intonacija kroz nos,dubok,jak glas,ocne duplje lagano pozadi,uhice takodje,pogled Fedinanda iz crtaca...Ja na podu,ali bukvalno,sloshilo mi se sto bi stari rekli,iz mene izlazi u rikverc zvuk slican Draguljchetu,toaletna vena na celu pulsira...ne secam se kad su me izneli,jer sam se cerekao narednih sat vremena...strashno.
mlekac mlekac 09:13 24.02.2011

Re: :)

max.cohen92
i dolazi mlada dama na red.Umilan,mekan glasic,lagani gaf glavom "A imate li prazan burek?"...vakum prostor,tisina...Kolos:"BureK sa shta?...(intonacija kroz nos,dubok,jak glas,ocne duplje lagano pozadi,uhice takodje,pogled Fedinanda iz crtaca..




Steta sto nije bilo ovih danasnjih mobilnih, osecam da bi snimak njegovog zaprepascenja bio hit na YouTube-u!
max.cohen92 max.cohen92 09:27 24.02.2011

Re: :)

Nakon par godina dok smo evocirali bas ovu situaciju,cuo sam od jednog ortaka izraz kad su izboli lika par desetina puta po stomaku,bas ono u froncle.."Isek`o ga ko burek za ovde."...moglo bude svashta.Nije to pekara "Kod Bobeta"
mlekac mlekac 09:41 24.02.2011

Re: :)

max.cohen92
.moglo bude svashta. Nije to pekara "Kod Bobeta"

Znas ono - blago niscima duhom...

Nego, kad smo kod secenja bureka, je li onaj gorepomenuti noz bio nesto ovakvo?
max.cohen92 max.cohen92 09:44 24.02.2011

Re: :)

...BINGO!(SOUND & expression Christoph Waltz!)
Samo ti ova "mushemitza" u background-u mnogo contemporary,treba budu neke bugarske ruze u reckitzama i dosta loja na istoj da bude autenthicna...
pnbb pnbb 22:16 24.02.2011

Re: :)

1000 jela koje morate da probate... To je proživljavanje, svodjenje života na skup čulnih i površnih osećaja.

a kako bi ti, da kompleksno i sa razumevanjem pohasas burek?
pnbb pnbb 22:21 24.02.2011

Re: :)

Umilan,mekan glasic,lagani gaf glavom"A imate li prazan burek?"...

prigodom prakse u loli negde 83, obicavali smo da odlazimo u obliznju pekaru u marsala tolbuhina... svako je narucivao po 1/4 bureka, 3 pogacice s cvarcima i 3 slana stapica. .. pekar kad nas vidi ko da mu je brat dosao u goste.. i sad jednog dana neka cica dolazi posle nas itrazi perecu.. kaze pekar ajde, a jel celu
wukadin wukadin 12:20 25.02.2011

Re: :)

10 stvari koje morate da uradite pre nego umrete, 100 filmova koje morate da pogledate, 1000 jela koje morate da probate...


10000 žena koje morate da ...
Dr M Dr M 22:52 23.02.2011

Za domacicu, spec.

mlekac mlekac 23:15 23.02.2011

Re: Za domacicu, spec.

Dr M

Otpozdravljam
freehand freehand 22:56 23.02.2011

Gde god nađeš zgodno mesto

posadi svog omiljenog Elvisa:




A Harviju bih pravio burek u negližeu!
mlekac mlekac 23:17 23.02.2011

Re: Gde god nađeš zgodno mesto

freehand
posadi svog omiljenog Elvisa:




A Harviju bih pravio burek u negližeu!

Nisam bas shvatila - ko tu treba da bude u neglizeu? Burek, Harvi ili ti?

Evo i tebi jedan Elvis, bez Elvisa:


freehand freehand 23:23 23.02.2011

Re: Gde god nađeš zgodno mesto

Nisam bas shvatila - ko tu treba da bude u neglizeu? Burek, Harvi ili ti?

Ne zajebavaj se sa Harvijem - završićeš u bureku!
A šjor Luiđi će ostati u negližeu.
mlekac mlekac 07:01 24.02.2011

Re: Gde god nađeš zgodno mesto

freehand
Nisam bas shvatila - ko tu treba da bude u neglizeu? Burek, Harvi ili ti?

Ne zajebavaj se sa Harvijem - završićeš u bureku!
A šjor Luiđi će ostati u negližeu.



Moj šjor Luiđi je zimski model. Osem po glavi. Mogu ti reci, u neglizeu bi bio izuzetno zanimljiva pojava. (Sad me asocijacija tera da u pricu ubacim i malo Queen-a)

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:10 24.02.2011

Re: Gde god nađeš zgodno mesto

freehand
posadi svog omiljenog Elvisa:




A Harviju bih pravio burek u negližeu!



freehand freehand 15:27 24.02.2011

Re: Gde god nađeš zgodno mesto

srdjan.pajic
freehand
posadi svog omiljenog Elvisa:




A Harviju bih pravio burek u negližeu!




blogovatelj blogovatelj 18:04 25.02.2011

Re: Gde god nađeš zgodno mesto

Gde god nađeš zgodno mesto
posadi svog omiljenog Elvisa:




Kad sam odselio u Kanadu, resio sam izmedju ostalog da ostvarujem sto cesce jedan od svojih do tada neostvarenih snova.
To je putovanje Amerikom. Autom. Nikako vazduhom ili vodom, nikako vozom, jer za road movie neophodan je najpre road, posle tek ide sve ostalo.
I da slusam Elvisa dok putujem.
Negde pocetkom 2007. ukazala mi se prilika da odem do Cikaga. 900km od Toronta, jedna kanadska provincija i tri americke savezne drzave bile su preda mnom. Moj drug Z. i ja, Pisonja i Zuga. Elvis spreman na vrhu gomile CD-ova.
Ulazak u juzni Cikago... Desetine hiljada kartonskih kucica u kojima zive potomci americkih robova i autoput koji na nenormalnoj visini ide iznad tih kucica. Prebacio sam na ovu pesmu, slusao i gledao iz pticje perspektive.
Hvatala me jeza. Takvi delovi grada zvani beznadje u Kanadi ne postoje. Sve jednolicno, gomile kockica spakovanih jedna do druge i automobili koji kao mravi mile izmedju tih kockica. Iznad tog beznadja i autoputa dominirala su jedino dva bilborda.
Na prvm je pisalo www.webuycheaphouses.com
Na drugom je pisalo "Support our troups. Bring them home" i koji je bolje nego ista pozivao Obamino biracko telo da bude u pripravosti pred izbore koji su sledili godinu i nesto kasnije.
Elvisova pesma, napisana mnogo ranije, opisivala je to beznadje i dalje vrlo uverljivo.
Posle par dana boravka u Cikagu, cuo sam i pricu o tom autoputu koji iznad geta ide oko jezera Micigen ka Detroitu. Kada je autoput pravljen, investitori su hteli da otkupljuju te kuce za bagatelu, crnci nisu hteli da prodaju za bagatelu. Onda su se svemocni industrijalci setili da otkupe svaku stotu kucu, naprave stubove visoke par stotina metara i iznad celog geta naprave autoput, jer je to bila glavna ruta cikaskih milijardera i milionera od grada do njihovih vikendica i jahti sa druge strane jezera. A nije bas lepo gledati neopisivu bedu dok ides ka svojoj vili i na krstarenje jahtom.
A kada je autoput napravljen, dali su mu predivno ime "Skywalk"
Welcome to America, land of free!
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 22:57 23.02.2011

Slatki snovi

i koja je odeća, t.j. negliže najprikladniji za to kuvanje.


Znam neke ciji je neostvareni san da vide svoju suprugu u kuhinji obucenu, ne znam da li je to neglize, u brus, gacice i carape sa halterima. Sa sve stiklom desetkom. Naravno, ne dolazi u obzir, bar po njiima, da te iste, njihove supruge bar pokusaju da stave neku zastitu (kecelju il' sta li vec)
Jos kad bi im supruge iole licile na ovu
freehand freehand 23:10 23.02.2011

Re: Slatki snovi

jecinaimisinamama
i koja je odeća, t.j. negliže najprikladniji za to kuvanje.


Znam neke ciji je neostvareni san da vide svoju suprugu u kuhinji obucenu, ne znam da li je to neglize, u brus, gacice i carape sa halterima. Sa sve stiklom desetkom. Naravno, ne dolazi u obzir, bar po njiima, da te iste, njihove supruge bar pokusaju da stave neku zastitu (kecelju il' sta li vec)
Jos kad bi im supruge iole licile na ovu


Istraživanje o seksualnim afinitetima muškaraca u raznim životnim dobima. Volontereke koje učestvuju oblače se u skladu sa propozicijama i posle opisuju rezultate.

Devojka, 20 godina:
"Obukla sam uske farmerice, samo majicu, bez brusa, i čim me ugledao divljački me odvukao u žbunje, pocepao sve sa mene i i uzeo me strasno, životinjski!
Bilo je predivno!"

Mlada dama, 31 godina:
"Obučena sexy-poslovno, dakle - uska košulja, mini suknja, crne čarape i visoke potpetice, otišla sam svome dragom.
Čim me je ugledao rekao je sekretarici da nas do daljnjeg niko ne uznemirava a onda smo u vrtlogu strasti proveli naradna dva sata!
Šta reći? Fenomenalno!"

Domaćica, 40 godina:
"Kako ste reekli - obukla sam se u kožu. Čizme sa visokom sarom, mini suknja, jaknica...
Tri i petnaest, znam da se penje uz stepenice, izlazim da ga dočekam na vratima. Penje se, ugleda me...
Kaže - "De si Betmene?! šta je za ručak?"
veronika_kojen veronika_kojen 23:13 23.02.2011

Re: Slatki snovi



Ali ovo...

čim me ugledao divljački me odvukao u žbunje, pocepao sve sa mene i i uzeo me strasno, životinjski!


mlekac mlekac 23:19 23.02.2011

Re: Slatki snovi

freehand

Kaže - "De si Betmene?! šta je za ručak?"



Eto zasto kazu da put do muskog stomaka vodi kroz zeludac!
mlekac mlekac 23:22 23.02.2011

Re: Slatki snovi

jecinaimisinamama
i koja je odeća, t.j. negliže najprikladniji za to kuvanje.


Znam neke ciji je neostvareni san


Akcenat na NEOSTVARENI!
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:48 23.02.2011

Re: Slatki snovi

"De si Betmene?! šta je za ručak?"



Jel' to po ovom principu?

Ne lici na betmena, al' uzrast odgovara.
loader loader 01:20 24.02.2011

Re: Slatki snovi

jecinaimisinamama
... ...
.. ... ... Jos kad bi im supruge iole licile na ovu

Pronašao sam, nećete verovati, skoro istu fotografiju (kao i vi) u jednom priručniku o tome kako treba da izgleda model pristojne domaćice:



Jedina je razlika u roku trajanja koji je sitnim slovima ispisan na onoj kutiji.
mlekac mlekac 08:01 24.02.2011

Re: Slatki snovi

loader
jecinaimisinamama
... ...
.. ... ... Jos kad bi im supruge iole licile na ovu

Pronašao sam, nećete verovati, skoro istu fotografiju (kao i vi) u jednom priručniku o tome kako treba da izgleda model pristojne domaćice:



Jedina je razlika u roku trajanja koji je sitnim slovima ispisan na onoj kutiji.


Rok trajanja kutije ili domacice?
Biljana 77 Biljana 77 13:23 24.02.2011

Re: Slatki snovi

Naravno, ne dolazi u obzir, bar po njiima, da te iste, njihove supruge bar pokusaju da stave neku zastitu (kecelju il' sta li vec)

Pa kad nisu našli pravu kecelju.

jecinaimisinamama jecinaimisinamama 17:48 24.02.2011

Re: Slatki snovi

Jedina je razlika u roku trajanja koji je sitnim slovima ispisan na onoj kutiji.



loader loader 00:10 25.02.2011

Re: Slatki snovi

Mlekac:
Rok trajanja kutije ili domacice?

.. Piše na kutiji,
a ja mislim na domaćicu
freehand freehand 00:14 25.02.2011

Re: Slatki snovi

a ja mislim na domaćicu

Ih, pa nije domaćica sapun...
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:58 23.02.2011

20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Stoga sam, još od pre neki dan pod utiskom vesti koja me je slučajno dočekala na malom ekranu TV prijemnika – o tome kako po ne znam kom propisu burek mora da ima najmanje 20% fila.

Podseti me:
"[…] Centralni komitet Komunističke partije Poljske 1960. godine objavljuje dokument Pravila u kulturnoj politici i likovnim umetnostima kojim određuje procenat dozvoljenih radova apstraktne umetnosti na izložbama. Ova apsurdna uredba propisivala je „15 procenata umetničke slobode […]"
mlekac mlekac 23:20 23.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

eli.lacrosse
Stoga sam, još od pre neki dan pod utiskom vesti koja me je slučajno dočekala na malom ekranu TV prijemnika – o tome kako po ne znam kom propisu burek mora da ima najmanje 20% fila.

Podseti me:
"[…] Centralni komitet Komunističke partije Poljske 1960. godine objavljuje dokument Pravila u kulturnoj politici i likovnim umetnostima kojim određuje procenat dozvoljenih radova apstraktne umetnosti na izložbama. Ova apsurdna uredba propisivala je „15 procenata umetničke slobode […]"


Znaci, opet nismo unikatni - neko se setio pre nas!

Al' stvarno, kako zamisljaju da se IZMERI kolicina fila u bureku????
Dr M Dr M 23:27 23.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

kako zamisljaju da se IZMERI kolicina fila u bureku???


Po sistemu plavuše, istresu fil iz bureka, izmere burek a onda skaču gole po studiju i viču eureka, vid` bureka.
freehand freehand 23:36 23.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Dr M
kako zamisljaju da se IZMERI kolicina fila u bureku???


Po sistemu plavuše, istresu fil iz bureka, izmere burek a onda skaču gole po studiju i viču eureka, vid` bureka.

Dobro, zar vi perverznjaci nemate svoja okupljališta na webu, nego morate baš da se mešate sa nama, normalnim narodom?!
eli.lacrosse eli.lacrosse 23:37 23.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Znaci, opet nismo unikatni - neko se setio pre nas!

Al' smo mi nenadmašni. Ja, kao i obično – o obrazovanju: u dokumentu "ПРАВИЛНИК О НАСТАВНОМ ПЛАНУ И ПРОГРАМУ ЗА ПРВИ И ДРУГИ РАЗРЕД ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА" (Службени гласник РС- Просветни гласник, бр. 10/2004, 20/2004, 1/2005, 3/2006, 15/2006и 2/2008), u delu "Препоруке за остваривање програма здравственог васпитања" (strana 261) piše sledeće:
Научна истраживања су показала да се 52 одсто свих могућих утицаја на здравље односе на свакодневно понашање појединца.

Dakle, u Srbiji su izmereni "svi mogući uticaji na zdravlje"!!! Šta radi Nobelov komitet?????
Dr M Dr M 23:45 23.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

zar vi perverznjaci nemate svoja okupljališta na webu,


Prožimamo sve društvene pore.
krkar krkar 00:50 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Dakle, u Srbiji su izmereni "svi mogući uticaji na zdravlje"!!! Šta radi Nobelov komitet?????


Zauzet je čitanjem knjiga Dobrice Ćosića
eli.lacrosse eli.lacrosse 06:56 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Dakle, u Srbiji su izmereni "svi mogući uticaji na zdravlje"!!! Šta radi Nobelov komitet?????

Zauzet je čitanjem knjiga Dobrice Ćosića

Moguće, moguće. Ali mi je teško da poverujem kako oni ne uviđaju potencijale koji varniče iz mile nam domovine, i ne angažuju još ljudi koji će se baviti dostignućima nekih velikih (a, nažalost, nama nepoznatih imenom i prezimenom) sinova našeg naroda. Mislim, zar je dopustivo tako lako prevideti činjenicu da su, u Srba, utvrđeni i izmereni "svi mogući uticaji na zdravlje"?! I šta je za takvog nekog (ko je utvrdio i izmerio "sve moguće uticaje na zdravlje" ) da precizno izmeri sadržaj fila u bureku??? (Dobro, makar su za Dobricu angažovali tim stručnjaka, valjda.)
mlekac mlekac 08:03 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

eli.lacrosse
Dakle, u Srbiji su izmereni "svi mogući uticaji na zdravlje"!!! Šta radi Nobelov komitet?????

Zauzet je čitanjem knjiga Dobrice Ćosića

Moguće, moguće. Ali mi je teško da poverujem kako oni ne uviđaju potencijale koji varniče iz mile nam domovine, i ne angažuju još ljudi koji će se baviti dostignućima nekih velikih (a, nažalost, nama nepoznatih imenom i prezimenom) sinova našeg naroda. Mislim, zar je dopustivo tako lako prevideti činjenicu da su, u Srba, utvrđeni i izmereni "svi mogući uticaji na zdravlje"?! I šta je za takvog nekog (ko je utvrdio i izmerio "sve moguće uticaje na zdravlje" ) da precizno izmeri sadržaj fila u bureku??? (Dobro, makar su za Dobricu angažovali tim stručnjaka, valjda.)


Ja verujem da ce ekspertski tim (kako to gordo zvuci!) zaduzen za citanje Dobricinih knjiga, cim zavrsi sa istima drage volje preci na tamanjenje bureka i razmatranje cinjenice da su JEDINO u Srbiji poznatia "svi mogući uticaji na zdravlje"

eli.lacrosse eli.lacrosse 08:18 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Ja verujem da ce ekspertski tim (kako to gordo zvuci!) zaduzen za citanje Dobricinih knjiga, cim zavrsi sa istima drage volje preci na tamanjenje bureka i razmatranje cinjenice da su JEDINO u Srbiji poznatia "svi mogući uticaji na zdravlje"

I treba!
kakapo kakapo 08:18 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

krkar
Dakle, u Srbiji su izmereni "svi mogući uticaji na zdravlje"!!! Šta radi Nobelov komitet?????


Zauzet je čitanjem knjiga Dobrice Ćosića

Ma kakav Dobrica! Imaju oni ozbiljnijeg kandidata iz Niša. Obratiti pažnju na odoru. Nije baš negliže za burek, ali...
krkar krkar 08:24 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

I šta je za takvog nekog (ko je utvrdio i izmerio "sve moguće uticaje na zdravlje" ) da precizno izmeri sadržaj fila u bureku??? (Dobro, makar su za Dobricu angažovali tim stručnjaka, valjda.)


Ih, pa država Srbija je ovim epohalnim propisom otvorila nove neslućene mogučnosti razvoja fundamentalne nauke (živeoministarnaukeBožađelić, živeoministarnaukeBožađelić, živeoministarnaukeBožađelić...).

Pošto propis nije precizirao radi li se o 20% težinski ili volumenski, mora se uzeti da je neophodno zadovoljiti oba zahteva. I pošto u propisu nigde ne stoji da je dovoljno zadovoljiti uslov od 20% (by volume AND weight) samo u trenutku prodaje, mora se uzeti da je neophodno da u toku celog proizvodnog procesa taj uslov bude zadovoljen.

A pošto tokom pečenja sastojci gube vodu, dakle težinu, a povećavaju zapreminu, onda je potrebno utvrditi tačne procese i obezbediti da tokom celokupnog procesa ni težina ni zapremina fila nikad ne padnu ispod 20%. Da bi se ovom problemu pristupilo ozbiljno, ja bih odmah uveo da bar po jedan buregdžija u svakoj radnji mora da ima Master iz hemije (makar i sa Pušex Lizex Univerziteta).

Potom se otvara i pitanje od kada burek postaje burek? Je li oburekovanje trenutak kad počneš sa filovanjem kora ili je to tek onaj čas u kojem se zadovoljava i poslednji formalni uslov, tojest završetak filovanja. Opet, postoje i filozofske škole koje tvrde da je za oburekovanje primarna intencija a ne sam manuelni proces, te bi već u trenutku kad buregdžiji padne na pamet da pravi burek morali biti zadovoljeni svi inspekcijski zahtevi - inače taj burek u intenciji nikad ne bi mogao biti ovaploćen u pravi burek... Tako da bi bar jedan buregdžija u svakoj radnji morao da bude diplomirani filozof a bar jedan republički inspektor morao bi da doktorira na burekskoj ontologiji.

Eto kako nauka odjednom uleti i poleti čim joj za ministra postaviš računovođu!

Sad bi tako valjalo postaviti etnomuzikologa za ministra finansija, zavarivača u zaštitnoj atmosferi za ministra zdravlja, patologa za ministra poljoprivrede...

Baš sam ponosan što živim u ovako inventivnoj i inovativnoj zemlji!
eli.lacrosse eli.lacrosse 08:27 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Ma kakav Dobrica! Imaju oni ozbiljnijeg kandidata iz Niša. Obratiti pažnju na odoru. Nije baš negliže za burek, ali...

Pokrivamo tri oblasti: "opštu teoriju nastanka Zemlje", književnost i medicinu (za medicinu još nemamo ime, ali imamo dostignuće)!
Najbolji smo!

mlekac mlekac 09:04 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Tako da bi bar jedan buregdžija u svakoj radnji morao da bude diplomirani filozof a bar jedan republički inspektor morao bi da doktorira na burekskoj ontologiji.


More, kako se meni cini, inspektori ce steci i master i doktorat na zdranju bureka i pijenju jogurta (samo jos da osmisle i neki idiotski propis za jogurat). Videces.

Bice ono - "Mali, daj po' kile za gospodu inspektore - za poneti, da provere!"

Inace, svaka cast na traktatu! Savrseno si sve objasnio!
mlekac mlekac 09:07 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

kakapo

Ma kakav Dobrica! Imaju oni ozbiljnijeg kandidata iz Niša. Obratiti pažnju na odoru. Nije baš negliže za burek, ali...


Kako nije? Pa pogledaj modni detalj ljubicaste farbe na ovom desno! Pravi da se njime procackaju usi i obrisu usta posle jedenja bureka! A sirina taman da pokrije kosulju, da ne ostanu fleke od mas' pa da se posle zena, ne daj Boze, ljuti!

Inace, za otkrice ove epohalne vesti!
Ulepsao si mi jutro!
kakapo kakapo 09:18 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Ulepsao si mi jutro!

Baš mi je drago. Inače upoznat sam s opusom dotičnog akademika. Imam i njegovu knjigu, koja se zaista zove "Srbi jesu narod najstariji!"
mlekac mlekac 09:22 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

kakapo
Imam i njegovu knjigu, koja se zaista zove "Srbi jesu narod najstariji!"


(Tri puta - po srpski!)
jedan.kub jedan.kub 17:37 24.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

kakapo
krkar
Dakle, u Srbiji su izmereni "svi mogući uticaji na zdravlje"!!! Šta radi Nobelov komitet?????


Zauzet je čitanjem knjiga Dobrice Ćosića

Ma kakav Dobrica! Imaju oni ozbiljnijeg kandidata iz Niša. Obratiti pažnju na odoru. Nije baš negliže za burek, ali...

Ljudska masta smislja svasta. Tu spada i masta spisateljice.

Tesko ce se desiti da masta iz knjiga bude realizovana u stvarosti.
Ni jeda zena nije pobegla (kad zatreba) od varjace.
Zabavni komentari na temu bureka i neglizea.
Burek je najbolji kad ga sama spremis, jer znas koliko i cega ima.
mlekac mlekac 00:24 25.02.2011

Re: 20% fila u bureku vs 15% umetničke slobode

Ljudska masta smislja svasta. Tu spada i masta spisateljice.

Shvatila sam!

Na taj "kuvar" treba staviti natpis:

This is a work of fiction, done by highly trained professionals. By all means, DO NOT try this at home, you may harm yourself or those around you!
krkar krkar 00:22 24.02.2011

Po naređenju

Tek što uđoh u kuću - dočeka me poruka da moram obvezatno da svrnem novaj blog. Ajmo, dakle, redom:

(Upozoravam vaskoliko pučanstvo da sam došao kući nadrkan - o uzrocima na kraju bloga - tako da sam trenutno definitivno netolerantniji prema budalama nego inače)

Dakle:

1. Izuzimajući neke vrlo specifične situacije i vrlo posebne razloge - jebo kuvara/icu koja ne ide na pijacu. To ne treba jesti, ti hohštapleri ne zaslužuju da im se ukaže makar i formalno poštovanje konzumiranjem njihovih folirantskih sočinjenija.

Pijaca je kuvaru hram i inspiracija. Ja sam redovni na Kaleniću, subotom a kad subotom ne mogu onda petak ili utorak - a to zato što tih dana tamo ordinira oj seljak za sir i kajmak, jedan predivan gospodin iz okoline Kraljeva, otprilike četvrta tezga od južnih vrata, leđima uz prozor. Fini čikica od nekih 55 godina mada utorkom obično dolazi sin. Prepošten, sjajni sir i kajmak, od najmlađeg do starog. Od njega i jaja kupujem. Švapski sir od gospođe do njega iz Srema a sjenički na prvoj unutrašnjoj tezgi od južnih vrata (iako moram da priznam da je sjenički i novopazarski sir u (bivšem) hipermarketu Cort bio bolji od ijednog na pijaci. (Iako je Srbija odlična po pitanju sira i kajmaka nema jednu stvar koja je fundamentalna u kulturi konzumiranja mlekarskih proizvoda - zagorski specijalitet sira-i-vrhnja i kad god sam u Zagrebu obavezno odem na Dolac po poštene zalihe. Sir mora da bude neutralan a vrhnje pošteno kiselo i kombinacija mora da se sljubi).

Dakle, moj prodavac sira mi je prva stanica, posle svratim do mesare kod Ljube i uzmem šta mi treba. Iz nekih nepoznatih razloga Srpstvo Vaskoliko ne ceni najbolji komad mesa za supu/rinflajš, potrbušinu ili pauflek, pa to stoji unutra a ne u vitrini i treba znati i tražiti. Onda pogledam meso, mesar me poznaje pa mi kaže ako ima nešto posebno lepo i dobro, pogledam, smislim šta bih kuvao i onda idem po ostale sastojke.

Iz mesare svratim do ribarnice, uglavnom 90% kupujem u dve: jednu u kojoj je prodavac izbeglica iz Benkovca koji se, za razliku od većine Srbijanaca, razume u morsku ribu (rečnu uglavnom ne konzumiram) i još jednu polu-fensi zastakljenu gde uvek kupujem hobotnice i kozice a često i ribu. Ostale uglavnom ne valjaju ništa.

Kad sam kupio ribomesne sastojke i smislio kad šta kuvam onda zaređam po pijaci, već znam otprilike gde je šta dobro. Pa onda prođem jednom informativno pa kad sam video čega sve ima i otprilike smislio šta ću - krenem da biram i kupujem. E, to je ono kritično za kuvanje - vidim lep kelj i odmah mi padne na pamet šta bih od njega mogao da pravim i kako, sa kojim sastojcima, pa onda tražim sve što mi treba za to jelo. Ako smislim neku posebno interesantnu kombinaciju a imam za sve dobre satsojke na pijaci, odmah smislim koga ćemo zvati na tu večeru i kupujem količine za broj gostiju...

To je onaj ključni momenat za kuvanje: inspiracija koja dolazi od biranja na pijaci i koju samo treba protegnuti i na pripremanje i kuvanje sve do serviranja i pravog društva.

I zato sve te medijske folirantkinje u negližeima, silikonske intelektualne drolje sa završenim Megaqrcpalc univerzitetima, tetovirani loptači iz Besnog Foka i njihove žene u leopardastim ajncuzima koje usred zime idu na pijac u čizmama na štiklu od 12 cm, blazirani kvaziumetnici... i svi slični - nikad ne mogu da kuvaju kako treba. I proizvodi su im dovoljno dobri samo da se o njima priča bez probanja, razglaba po raznim besmislenim "autorskim emisijama" kurvica bez mozga ili da se o njima pišu knjige. Nikad da se jedu, posebno ne u dobrom društvu i sa uživanjem.

Dozvoljavam mogućnost da parovi koji se jako dobro poznaju mogu da podele zaduženja pa da jedno ide u kupovinu a srugo priprema hranu; znam takve slučajeve sa odličnim rezultatima. Ali ovo opet iskljuluje sav gorenavedeni polusvet.

2. Pripremanje hrane traži vreme i posvećenost. Pokušao sam nekoliko puta da dam kućnoj pomoćnici da nešto očisti, pripremi... Ili ja nisam imao sreće sa kućnjacima ili sam preveliki namćor, ali jedini koji mogu da mi pomažu pri kuvanju su moja žena i nekoliko bliskih i dragih prijatelja (ovo poslednje najčešće kad se nešto improvizuje).

3. Za spremanje hrane ima mnogo korisnijih stvari od negližea, pre svega dobri noževi, šerpe i dobra daska za sečenje. Moja je veličine omanjeg stola i 3 prdta debela

Inače najbolje se kuva na plinu, Nikakva elektrika na belom svetu, ni keramike ni stakla ni indukcije ni laseri... ne mogu da zamene plin sa finom regulacjom i trenutnom promenom temperature.

4. Umesto negližea za koji sam odavno utvrdio da mi ne stoji baš najbolje a i nepraktičan je za kuvanje koristim kecelje od debelog pamuka, što veće to bolje. Kod nas ih uglavnom nema da išta valjaju pa ih obično kupujem u inostranstvu. Poslednjih godina najčešće u IKEA-i jer imaju sve što treba: dobar debeli pamuk ako se isprskate ili zalijete, regulaciju visine kecelje (bitno za spremanje u poslednjem trenutku pred dolazak gostiju kad sam već fino obučen i samo nešto malo treba doraditi - tad kecelju povučem visoko pod vrat) i džepove ili tračice u koje se može staviti ili za njih zakačiti kuhinjska krpa.

Pite i bureke ne pravim, za to je zadužena žena čija je majka prvak sveta i okoline u toj disciplini, kao mala živela u Bosni nekoliko godina i izučila znanje svakajojčas.

Toliko

P.S.
Jedina dva autora kuvara sa ovih područja kojima zaista skidam kapu, zato što sam imao prilike da jedem ono što su oni skuvali a i da kuvam po njihovim receptima su Mika Dajmak i pokojni Voki Kostić.

Sve ostalo je foliranstski bašibozuk.
veronika_kojen veronika_kojen 00:33 24.02.2011

Re: Po naređenju

Upozoravam vaskoliko pučanstvo da sam došao kući nadrkan


dočeka me poruka da moram obvezatno da svrnem novaj blog.


Ako si zaista nadrkan, zašto si uopšte dolazio na blog?
freehand freehand 00:37 24.02.2011

Re: Po naređenju

Čekaj, Krkare, polako... Pijaca uzduž i popreko a bez cenjkanja?!
Sad si me razočarao kao čovek i kao komunista.
Taman sam mislio da si normalan čovek, namćor i stipsa.
Mimo što kelj koristiš u prehrambene svrhe dvonožaca, koji pri tome imaju priliku da to odbiju bez zaprećenih smrtnih posledica?!
vidim lep kelj i odmah mi padne na pamet šta bih od njega mogao da pravim i kako

Eventualno da mi se najave Ruška Jakić i jedan ovdašnji bloger-vidovnjak... Onako, uz kilo drnča kao aperitiv i petolitarsku kantu izrađenog motornog ulja da zaliju večeru.
krkar krkar 00:41 24.02.2011

Re: Po naređenju

Ostadoh dužan da ispričam kako su me najedili idioti:

Sutra se otvara sajam turizma i na njemu izložba vina. Budem pozbvan večeras na večeru sa dvadesetak što vinara, što poznavalaca, što "poznavalaca" vina na kojoj se i degustiraju vina nekolicine naših vinara.

Večera na pogrešnom mestu koje nema reputaciju po hrani ali je folirantsko, dolazi razni selebriti polusvet. Uz to još i nema neku posebnu salu ili separe nego mi k'o svadba na trpezi za 24 osobe. Al' ajde.

Hrana u najboljem slučaju osrednja ali vrhunski loše uparena sa vinima (i obratno). Suštinski neprilagođena degustaciji vina. Al' ajde i to.

Posluži se jedno polupristojno crno proizvođača koji nije bio prisutan ali su tu njegov trgovac i jedan šatro poznavalac, lažov, muvara i folirant "vinski i gastronomski kritičar" koji će za pare da napiše da uz školjke najbolje ide Fanta Šokata ako treba... I krene jedan od njih dvojice koji mi i niače odavno ide na živce da priča o crvenom vinu pa o crvenom vinu. Te mu ja u nekom trenutku kažem da u srpskom jeziku ne postoji crveno nego crno vino, da je korišćenje pomodarsko-foliranstkog izraza crveno vino uvreda i omalovažavanje narodne a posebno vinske i vinarske kulture i tradicije i da bi zaista to trebalo izbegavati a polupismene tranzicijske mešetare vinom u tom pravcu educirati.

E tu prihvati onaj drugi da mi objašnjava kako ja nisam u pravu, podiže čašu da me pita koju boju vidim, crnu ili crvenu, kako kulturni narodi Francuzi, Englezi i Italijani kažu crveno... Probam ja još jednom fino ali sad dva idiota u glas seire.

I onda sam im se prvo obratio na francuskom, pa na engleskom (tu je jedan malo umeo da zamuckuje ali osnovnu vinsku terminologiju nije znao dibidus), pa na italijanskom i na još nekoliko jezika. E, tu mi se pridruži još dvoje-troje uzvanika te smo ih malo uvaljali u katran i perje njihove gluposti i arogancije toliko da je jedan krenuo da viče i psuje... dok ih nije domaćin diskretno zamolio da iduupizdumaterinu...

I tako sad čekam naučne traktate te stoke u opskurnim tiskovinama u kojima nas ubeđuju da je vino crveno.

Od vina - bila dva jako dobra bela i jedno zaista jako, jako dobro crno zadivnočudo nebarikirano, odležavano u pravim bačvama... po cenama od trostruko do petostruko višim od onih koje bi bile opravdane pa ih neću ni spomenuti. Od ostalih bilo nekoliko belih za špricere i crnih za večere sa večom količinom roštilja... ali opet po sasvim neprihvatljivim cenama.

I opet smo slušali priču znatelivikolikemikredite imamo (zabole me kolike ti kredite imaš, interesuje me koliko vredi vino koje praviš, zanima me jesi li pokušao da izvezeš i jednu bocu u Francusku, Italiju, Nemačku... i koju su ti cenu ponudili - e toliko vredi tvoje vino).

No dok ima srpskog šljama sa puno para i skrivenih monopola ništa se tu promeniti neće.
krkar krkar 00:42 24.02.2011

Re: Po naređenju

Ako si zaista nadrkan, zašto si uopšte dolazio na blog?


Što te briga? Je li tvoj blog? Poznaješ me, mi smo intimni pa me to pitaš?
veronika_kojen veronika_kojen 00:46 24.02.2011

Re: Po naređenju

Ma ok, sad sam na osnovu ovog tvog drugog komentara shvatila da si došao na blog da iživiš svoje frustracije zbog neukih poznavalaca vina. Opušteno, samo nastavi.
krkar krkar 00:46 24.02.2011

Re: Po naređenju

freehand
Čekaj, Krkare, polako... Pijaca uzduž i popreko a bez cenjkanja?!
Sad si me razočarao kao čovek i kao komunista.
Taman sam mislio da si normalan čovek, namćor i stipsa.



Nije bilo tema. Cenjkam se onako, ne drastično. Volim kad treba da smanjim cenu ne zbog uštede nego za plezir cenjkanja. Ali kad me vide na pijaci sa onolikim kesama obično mi sami nude popust ili 3 za 2.

Ne cenjkam se za sir, meso i ribu, za biljke da.

A ovo tvoje atavističko nerazumevanje kelja je za prevaspitavanja, bar 6 meseci u JNA.

Doduše, ideja da se nekim facama servira kelj sa DRNČ-om mi se jako sviđa. Voleo bih da probam
krkar krkar 00:48 24.02.2011

Re: Po naređenju



Ma ok, sad sam na osnovu ovog tvog drugog komentara shvatila da si došao na blog da iživiš svoje frustracije zbog neukih poznavalaca vina. Opušteno, samo nastavi.


Hvala na razumevanju, saosećanju i altruizmu
maca22 maca22 00:51 24.02.2011

Re: Po naređenju

krkar
I krene jedan od njih dvojice koji mi i niače odavno ide na živce da priča o crvenom vinu pa o crvenom vinu. Te mu ja u nekom trenutku kažem da u srpskom jeziku ne postoji crveno nego crno vino, da je korišćenje pomodarsko-foliranstkog izraza crveno vino uvreda i omalovažavanje narodne a posebno vinske i vinarske kulture i tradicije i da bi zaista to trebalo izbegavati a polupismene tranzicijske mešetare vinom u tom pravcu educirati.

E tu prihvati onaj drugi da mi objašnjava kako ja nisam u pravu, podiže čašu da me pita koju boju vidim, crnu ili crvenu, kako kulturni narodi Francuzi, Englezi i Italijani kažu crveno... Probam ja još jednom fino ali sad dva idiota u glas seire.

I onda sam im se prvo obratio na francuskom, pa na engleskom (tu je jedan malo umeo da zamuckuje ali osnovnu vinsku terminologiju nije znao dibidus), pa na italijanskom i na još nekoliko jezika. E, tu mi se pridruži još dvoje-troje uzvanika te smo ih malo uvaljali u katran i perje njihove gluposti i arogancije toliko da je jedan krenuo da viče i psuje... dok ih nije domaćin diskretno zamolio da iduupizdumaterinu...

I tako sad čekam naučne traktate te stoke u opskurnim tiskovinama u kojima nas ubeđuju da je vino crveno.


To Krkar! Ne daj nas. Ozb.
freehand freehand 00:55 24.02.2011

Re: Po naređenju

Volim kad treba da smanjim cenu ne zbog uštede nego za plezir cenjkanja.

Vidiš da znaš. Zato meni obavezno šiknu cenu x2, pa kao smanjuju i kukakju kako sam ih upropastio i osiromašio...
A posle mi se smeju iza leđa k'o budali, pošto su mi uz cenjkanje prodali robu 20% skuplje nego nekom normalnom.... E, al' šta je to u odnosu na zadovoljstvo koje osetim kad sledeće nedelje dođem sa svojom gospodžom pa kad preteknu srećni što su im i gaće na dupetu ostale.
Voleo bih da probam

Da spremiš ili da konzumiraš?
Slaže se izuzetno sa aluminijumskim opiljcima i fino naseckanom PET ambalažom.
krkar krkar 01:02 24.02.2011

Re: Po naređenju

Vidiš da znaš. Zato meni obavezno šiknu cenu x2, pa kao smanjuju i kukakju kako sam ih upropastio i osiromašio...
A posle mi se smeju iza leđa k'o budali, pošto su mi uz cenjkanje prodali robu 20% skuplje nego nekom normalnom.... E, al' šta je to u odnosu na zadovoljstvo koje osetim kad sledeće nedelje dođem sa svojom gospodžom pa kad preteknu srećni što su im i gaće na dupetu ostale.


Nisam ni ja ništa bolji, i mene mogu da izvaćare, i verovatno me i vaćare.

Al' zato mi je Gospodža cincarka najgora, izvadi im krv iz vene, zapamte je doživotno. Zakolje ih sve sa smeškom

Bili mi za vikend na nekoj svadbi. I krenuše fotografi da donose slike, kojćemimoj slike na papiru, prosledim ih ženi, nek ona bira ako oće. Izabere ona jednu, pitam pošto, kaže 150 ja dam 200 i kažem u redu, da mi ne mulja pola sata po džepovima za 50 dindži.

Dođe druga tura, oni pravo kod Gospodže, ona izabere, ja izvadim pare da platim, ona mi uzme pare Ja ću da platim, ti ćeš opet da im daš bakšiš a slike su iovako preskupe, kakav crni bakšiš


freehand freehand 01:09 24.02.2011

Re: Po naređenju

Ih... Kad sam sa njom prvi put otišao na pijacu krajnje naivno sam je pitao - dušo, a što plaču ovi ljudi na tezgama kad te vide?
Mislio sam - možda su rođaci neki, raduju se, šta li?!

BTW - to vino, jel baš bilo ono crno-crno, ko krv?
mlekac mlekac 01:13 24.02.2011

Re: Po naređenju

veronika_kojen
Ma ok, sad sam na osnovu ovog tvog drugog komentara shvatila da si došao na blog da iživiš svoje frustracije zbog neukih poznavalaca vina. Opušteno, samo nastavi.

Nije, Veronika, ja sam ga zvala da navrati - napisao je to u prvoj recenici. Znam da je Majstor (sa velikim M), pa sam ga zato i zvala.

veronika_kojen veronika_kojen 01:15 24.02.2011

Re: Po naređenju

mlekac
veronika_kojen
Ma ok, sad sam na osnovu ovog tvog drugog komentara shvatila da si došao na blog da iživiš svoje frustracije zbog neukih poznavalaca vina. Opušteno, samo nastavi.

Nije, Veronika, ja sam ga zvala da navrati - napisao je to u prvoj recenici. Znam da je Majstor (sa velikim M), pa sam ga zato i zvala.



Onda ok.
krkar krkar 01:25 24.02.2011

Re: Po naređenju

BTW - to vino, jel baš bilo ono crno-crno, ko krv?


Baš crno, k'o usirena krv. Em Cab S, em odležalo u bačvi.
mlekac mlekac 01:37 24.02.2011

Re: Po naređenju

krkar
BTW - to vino, jel baš bilo ono crno-crno, ko krv?


Baš crno, k'o usirena krv. Em Cab S, em odležalo u bačvi.

A sto ne priupita te 'logicare' kako se, onda, zove ono drugo vino? Belo il' zuto?

Ti stvarno naleces na svakave budale!

Hvala sto si, i pored toga, svratio.

Za tebe (jes' da nije Elvis, al' mi je jednak ljubimac)


Cheers!
mlekac mlekac 01:43 24.02.2011

Re: Po naređenju

krkar

P.S.
Jedina dva autora kuvara sa ovih područja kojima zaista skidam kapu, zato što sam imao prilike da jedem ono što su oni skuvali a i da kuvam po njihovim receptima su Mika Dajmak i pokojni Voki Kostić.

Sve ostalo je foliranstski bašibozuk.


Ja cu, na ovo, da dodam i Patin kuvar - al' neki antikni primerak, pre WWII.

Inace, sto se pijace tice - potpuno se slazem. Nema dobrog kuvanja bez laganog obilaska iste. Doduse, meni ostalo jos iz detinjstva da mi je omiljena Bajlonijeva (na Zmuov uzas - on preferira zemunsku, izmedju ostalog i jer nam je bliza), al' to je stvar navike, mislim.

Jedino, za razliku od tebe, ja sirac i jaja kupujem na kraju. Tako me mama ucila. Prvo krtole, pa zelenis, pa voce, pa meso, pa na kraju sir, jaja i riba jer su najkvarljiviji i ne treba ih nosati par sati po pijaci...

freehand freehand 01:47 24.02.2011

Re: Po naređenju

krkar
BTW - to vino, jel baš bilo ono crno-crno, ko krv?


Baš crno, k'o usirena krv. Em Cab S, em odležalo u bačvi.

Čekaj... Jesmo li se mi dobro razumeli? I ti pričaš o rizlingu?
mlekac mlekac 01:49 24.02.2011

Re: Po naređenju

krkar


Dođe druga tura, oni pravo kod Gospodže, ona izabere, ja izvadim pare da platim, ona mi uzme pare Ja ću da platim, ti ćeš opet da im daš bakšiš a slike su iovako preskupe, kakav crni bakšiš




Definitivno mi je neki dalji rod!

Pozdravi je od mene.
krkar krkar 08:31 24.02.2011

Re: Po naređenju

Ja cu, na ovo, da dodam i Patin kuvar - al' neki antikni primerak, pre WWII.


Pata je van konkurencije i apsolutno se podrazumeva.

U državi u kojoj su kulturni i društveni uzori učesnici Farme i Dvora, Patin kuvar nasleđen najmanje od babe (pra- i pra-prababe poželjne) jedini je dokaz nekakve porodične tradicije.
mlekac mlekac 08:58 24.02.2011

Re: Po naređenju

krkar
Ja cu, na ovo, da dodam i Patin kuvar - al' neki antikni primerak, pre WWII.


Pata je van konkurencije i apsolutno se podrazumeva.

U državi u kojoj su kulturni i društveni uzori učesnici Farme i Dvora, Patin kuvar nasleđen najmanje od babe (pra- i pra-prababe poželjne) jedini je dokaz nekakve porodične tradicije.

Za ovu izjavu imas BIG
nikvet pn nikvet pn 13:17 24.02.2011

Re: Po naređenju

seljak za sir i kajmak, jedan predivan gospodin iz okoline Kraljeva,

Auh. Ovo je već neznanje. Odlučno se protivim.
Prvo : od istog mleka kod istog seljaka ne može da ispadne vrh-kajmak i vrh-sir. Može vrh-prevara.
Drugo : zapadno od Morave sir - nikad. Istočno od Morave kajmak - još gore.
Ko drukčije kaže kleveće i laže.
Ili ajde, kome je to dobro, neka ga.
freehand freehand 13:26 24.02.2011

Re: Po naređenju

Drugo : zapadno od Morave sir - nikad. Istočno od Morave kajmak - još gore

Ajde?!
Ja odrastao na Ušću. mestu gde se Studenica uliva u Ibar.
E sad mi kaži - šta tu nije valjalo, kad ja mislim da se ne zna šta je bolje, sir ili kajmak?
I gde u toj geografskoj podeli dođe Sandžak, Pazar i Sjenica?
I ko kaže da je gospodin seljak proizvođač i sira i kajmaka?
Možda on i komšija imaju podelu rada?

I - dobronamerno: dovoditi Krkarove reči po pitanju kužine i gastronomije u pitanje, a glede opasnosti po život, rabota je u rangu diskusije sa Mikijem po pitanju MSP.
Sitne je, uglavnom terminološke, razlike dele od samoubistva.
Pa ti vidi.
krkar krkar 13:37 24.02.2011

Re: Po naređenju

Auh. Ovo je već neznanje. Odlučno se protivim.
Prvo : od istog mleka kod istog seljaka ne može da ispadne vrh-kajmak i vrh-sir. Može vrh-prevara.
Drugo : zapadno od Morave sir - nikad. Istočno od Morave kajmak - još gore.


Potpuno ti verujem. Opet, verujem i svom čulu ukusa pa zaključujem da već godinama jedem kajmak od pterodaktiljeg a sir od kravljeg mleka. I da moj seljak ne zna geografiju inače bi se odma' preselio.

Siguran sam ja da postoji negde u Srbiji i bolji sir i bolji kajmak. Al' sam isto tako siguran da, uzevši u celini, na Kalenića pijaci ne postoji.
mlekac mlekac 13:58 24.02.2011

Re: Po naređenju

krkar


Siguran sam ja da postoji negde u Srbiji i bolji sir i bolji kajmak. Al' sam isto tako siguran da, uzevši u celini, na Kalenića pijaci ne postoji.


Pa probaj druge pijace!
Znam zasigurno da sam najbolji svapski kupovala kod jedne bake na zemunskoj. Al' sad koja je tezga...??? Mozda neka od Zemunki zna o kome pricam.

A ovo sto nikvet pn kaze za kupovanje sira i kajmaka od istog seljaka - to je, moram da priznam, bila i teorija koju su me ucile i mama i baka. Da je retko (gotovo nemoguce) da isti proizvodjac pravi i jedno i drugo. Iz prostog razloga sto se za dobar kajmak mleko mora obrati, a onda je suvise posno da bi od njega ispao dobar sir...

E, sad, drugo je pitanje koliko neko ima krava, t.j. mozda covek radi na veliko, pa ima dovoljno mleka da podeli i za sir i za kajmak...

EDIT:
Sto se tice izjave:
zapadno od Morave sir - nikad. Istočno od Morave kajmak - još gore.
Ko drukčije kaže kleveće i laže.
, moram da priznam da spadam u one koji vise vole homoljski od sjenickog sira. Valjda stvar navike iz detinjstva, na homoljskom sam odrasla...
zilikaka zilikaka 14:06 24.02.2011

Re: Po naređenju

E, da vas vidim sad!
Kad smo kod mlečnih proizvoda, ko od vas zna kako izgleda domaći mileram?
Neizbežan je recimo kao preliv pohovanom karfiolu. Ništa ga ni približno ne može zameniti!

Ja ne volim da kuvam, pa samim tim nisam nikakav majstor tog zanata. Opet, životno praktična, naučila sam to da radim, ali inspiraciju dobijam kad me muka natera.
Tipičan primer je prazan frižider i gladna usta. Poređaš ono što imaš i smišljaš šta od toga može da ispadne. Često su rezultati bili baš dobri, jer se upuštaš u smele kombinacije.

Inače, tvoja varijanta kuvanja u negližeu kod nas je glasila kuvati sarmu u halterima Ne mora dalje da se objašnjava.
nikvet pn nikvet pn 14:22 24.02.2011

Re: Po naređenju

Studenica uliva u Ibar.
E sad mi kaži - šta tu nije valjalo, kad ja mislim da se ne zna šta je bolje, sir ili kajmak?

Za kajmak kapa dole. A za sir, hm, nisi prob'o.
Homolje-Beljanica-Kučaj-Rtanj je epicentar, Knjaževac-Pirot nikako nisu labavi, potom Pešter i dalje o kravljem siru u Srbiji nema šta da se kaže. Mada i to spalo na drtave starine; šteta.
freehand freehand 14:31 24.02.2011

Re: Po naređenju

nikvet pn
Studenica uliva u Ibar.
E sad mi kaži - šta tu nije valjalo, kad ja mislim da se ne zna šta je bolje, sir ili kajmak?

Za kajmak kapa dole. A za sir, hm, nisi prob'o.
Homolje-Beljanica-Kučaj-Rtanj je epicentar, Knjaževac-Pirot nikako nisu labavi, potom Pešter i dalje o kravljem siru u Srbiji nema šta da se kaže. Mada i to spalo na drtave starine; šteta.

Siguran si da nisam probao?
Sve što si naveo i po više puta
I tvrdim da ima dobrog sira i u studeničkom kraju.
A da je na ušćanskoj pijačici uvek bilo i pešterskog sira, koliko hoćeš.
nikvet pn nikvet pn 14:40 24.02.2011

Re: Po naređenju

Ja o kvalitetu, o ukusima neću.
I tvrdim da ima dobrog sira i u studeničkom kraju.

Izuzetak potvrđuje pravilo
freehand freehand 15:09 24.02.2011

Re: Po naređenju

nikvet pn
Ja o kvalitetu, o ukusima neću.
I tvrdim da ima dobrog sira i u studeničkom kraju.

Izuzetak potvrđuje pravilo

Nja nja nja
kakapo kakapo 15:35 24.02.2011

Re: Po naređenju

A sto ne priupita te 'logicare' kako se, onda, zove ono drugo vino? Belo il' zuto?

Odličan argument! Uostalom, kao i plava kosa. Malo me to podseća na one koji me vazda ispravljaju da se ne kaže filozofija, već filosofija (jerbo Grci nisu znali za glas z). Govoriću filosofija tek kada oni budu govorili: muse, fisika, musika, fisički rad itd. Ili ono: "pored telefona taj i taj". Navodno nismo "na telefonu" jer se nismo popeli na aparat. Ja onda često saopštim da sam ispod telefona, koji mi je na stomaku.
mirelarado mirelarado 21:16 24.02.2011

Re: Po naređenju

Navodno nismo "na telefonu" jer se nismo popeli na aparat.


Такве обично питам како сваре порцелан кад поједу тањир супе. :)
pnbb pnbb 22:43 24.02.2011

Re: Po naređenju

E, sad, drugo je pitanje koliko neko ima krava, t.j. mozda covek radi na veliko, pa ima dovoljno mleka da podeli i za sir i za kajmak

to se jos zove i nakupac...
sto ne mora da bude zlocin ako su sir i kajmak dobri...
mlekac mlekac 00:17 25.02.2011

Re: Po naređenju

zilikaka

Tipičan primer je prazan frižider i gladna usta. Poređaš ono što imaš i smišljaš šta od toga može da ispadne. Često su rezultati bili baš dobri, jer se upuštaš u smele kombinacije.


Nesto mi ovo isuvise poznato u poslednje vreme...

Zato i uzivam u onom gore Krkarevom opisu - podseti me na neka lepsa vremena. Sad je, nazalost, kuvaj sta imas, a imas koliko mozes. (Sto me, opet, podseca na neka druga vremena kojih, najradje, ne bih da se secam)

Domaci mileram... Ja znam kako izgleda domace tuceno vrhnje, iliti slag, to sam pravila, al' domaci mileram Nesto se ne secam da sam ga igde srela jos od sredine sedamdesetih... (Sto samo pokazuje KOLIKO sam matora)
mlekac mlekac 00:18 25.02.2011

Re: Po naređenju

pnbb
E, sad, drugo je pitanje koliko neko ima krava, t.j. mozda covek radi na veliko, pa ima dovoljno mleka da podeli i za sir i za kajmak

to se jos zove i nakupac...
sto ne mora da bude zlocin ako su sir i kajmak dobri...

Moze i tako.
zilikaka zilikaka 10:26 25.02.2011

Re: Po naređenju

Domaci mileram... Ja znam kako izgleda domace tuceno vrhnje, iliti slag, to sam pravila, al' domaci mileram Nesto se ne secam da sam ga igde srela jos od sredine sedamdesetih... (Sto samo pokazuje KOLIKO sam matora)

Nema to veze sa godinom proizvodnje (mada ti nisam nešto utekla), nego sa geografijom, što neko reče.
TO o čemu pričam se može naći isključivo na pijaci, kod Slovakinja, al opet isključivo u Banatu. Već Novi Sad ne uživa te blagodeti. Moš misliti kad smo svojevremeno poručivali unapred i vukli kojekuda.
Eto, ako se ikad bude organizovao blogokrkanluk, ja donosim da probate
mlekac mlekac 16:20 25.02.2011

Re: Po naređenju

zilikaka
Domaci mileram... Ja znam kako izgleda domace tuceno vrhnje, iliti slag, to sam pravila, al' domaci mileram Nesto se ne secam da sam ga igde srela jos od sredine sedamdesetih... (Sto samo pokazuje KOLIKO sam matora)

Nema to veze sa godinom proizvodnje (mada ti nisam nešto utekla), nego sa geografijom, što neko reče.
TO o čemu pričam se može naći isključivo na pijaci, kod Slovakinja, al opet isključivo u Banatu. Već Novi Sad ne uživa te blagodeti. Moš misliti kad smo svojevremeno poručivali unapred i vukli kojekuda.
Eto, ako se ikad bude organizovao blogokrkanluk, ja donosim da probate

Ja tebe jesam razmela, al' ti mene nisi.
Jedna tetka mi je do sredine sedamdesetih bila udata u Banackom Karlovcu. Tad sam ga poslednji put videla.

Inace, podrzavam tvoju kandidaturu za blogokrkanluk!
razmisljam razmisljam 01:38 24.02.2011

На услузи, слатка...

Htedoh uz ovo da stavim i onu čuvenu pesmu o pitama B. Ćopića, al’ nikako nisam mogla da je nađem. Ako je neko, slučajno, ima, slobodno nek okači. Hvala unapred.



- Пите, пите, брате слатки! - викао је Хамид Рус и почео да набраја. - Пите кврке, пите џилитуше, пите зељанице, пите мисирпите, пите разљевуше, пите гужваре, пите савијуше, пите масленице, пите дробаре, бурек-пите, пите сирнице, пите орашњаче, пите јуфкаре, пите с јабукама, пите гибанице, пите онако...

Толико о томе из пера Бранка Ћопића у ,,Магарећим годинама''.


Само, немој више да ти се догоди да бркаш лончиће. Мислим, песма...
Зар не знаш горецитирану књигу наизуст?

P.S. Морам да искористим прилику да врло до веома поздравим блогоколегу Blade Runner-a на чијем сам веселом блогу о буреку већ имала прилике ово да качим.
Одох да нађем линк, можда допринесе теми.

EDIT: Нашла, али ми карикица не ради, па га ево 'вако, а ти, ако можеш, буди љубазна па га окачи како ваља, плизззз...

[url=http://blog.b92.net/text/12521/Burek/][/url]
mlekac mlekac 01:54 24.02.2011

Re: На услузи, слатка...

razmisljam
Htedoh uz ovo da stavim i onu čuvenu pesmu o pitama B. Ćopića, al’ nikako nisam mogla da je nađem. Ako je neko, slučajno, ima, slobodno nek okači. Hvala unapred.



- Пите, пите, брате слатки! - викао је Хамид Рус и почео да набраја. - Пите кврке, пите џилитуше, пите зељанице, пите мисирпите, пите разљевуше, пите гужваре, пите савијуше, пите масленице, пите дробаре, бурек-пите, пите сирнице, пите орашњаче, пите јуфкаре, пите с јабукама, пите гибанице, пите онако...

Толико о томе из пера Бранка Ћопића у ,,Магарећим годинама''.

Само, немој више да ти се догоди да бркаш лончиће. Мислим, песма...
Зар не знаш горецитирану књигу наизуст?

P.S. Морам да искористим прилику да врло до веома поздравим блогоколегу Blade Runner-a на чијем сам веселом блогу о буреку већ имала прилике ово да качим.
Одох да нађем линк, можда допринесе теми.

EDIT: Нашла, али ми карикица не ради, па га ево 'вако, а ти, ако можеш, буди љубазна па га окачи како ваља, плизззз...


Ama znam knjigu, al' znam i da sam negde, u nekoj citanci, imala PESMU! Bas pesmu o pitama, nekih dvadesetak-tridesetak nabrojano. To pokusavam da pronadjem.

A sto se linka tice, klik na link.

EDIT:
Zamalo da zaboravim - pesmica za tebe:
razmisljam razmisljam 02:06 24.02.2011

Re: На услузи, слатка...

Ama znam knjigu, al' znam i da sam negde, u nekoj citanci, imala PESMU!


Онда ништа...

mlekac
Stvarno me živo zanima kako će da odrede 20% fila u praznom bureku? „Dajte da proverimo ima li u vašem bureku 20% ničega!“


Ово ти је најлакше решиво. Наручиш, рецимо, 200г празног бурека, добијеш 160г - остало ти је фил, хоћу рећи празнина или ништа тако да је све како треба.

Хвала за Елвиса и за линк.
Мооолим те исправи у свом цитату моје грешке у брзом куцању. Ја сам их у свом коментару довела на нормалу, па ми сад код тебе још више боду очи.
mlekac mlekac 02:09 24.02.2011

Re: На услузи, слатка...

razmisljam


mlekac
Stvarno me živo zanima kako će da odrede 20% fila u praznom bureku? „Dajte da proverimo ima li u vašem bureku 20% ničega!“


Ово ти је најлакше решиво. Наручиш, рецимо, 200г празног бурека, добијеш 160г - остало ти је фил, хоћу рећи празнина или ништа тако да је све како треба.



Moze i tako, al' kazi ti meni kao iskusna i vrhunska kuvarica - koliko sira treba da se stavi PRE pecenja, da bi posle istog u bureku ostalo 20%?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana