Biz

Da li je GDP relativna stvar?

Goran Nikolić RSS / 13.05.2011. u 11:13

Svaka revizija GDP (BDP-a) u Srbiji poslednjih skoro deceniju smanji njego rast i apsolutni nivo. Ovoga puta je to samo bilo malo mnogo da se javnost ne bi uskomešala. Naime, autori MAT-a su pre pet-šest dana saopštili da je sve ono što smo u toku 2009. (ali i 2008. i 2007. godine) stvorili znatno skromnije nego što se mislilo. Po njihovoj računici pad Bruto domaćeg proizvoda u 2009. iznosio je 6,2% (RZS stidljivo iznosi procenu o smanjenju od 3,9%, posle 3,5% i prvobitnih 3,1%). Istina, stvar ipak nije grom iz vedra neba, jer su ekonomisti sumnjali u procene Zavoda za statistiku. Npr. urednik sajta (makro)ekonomija.org juna 2009. procenio je da će pad BDP biti 6%. Čini se da se, na osnovu drastičnog pada naplate realnog PDV u 2009, koji obuhvata više od dve trećine BDP, može verovati ekspertima MAT-a. Inače, opravdanost novog ’’prihodnog i rashodnog’’ obračuna BDP-a, koja je praksa na zapadu, nije sporna.

Što se tiče precenjivanja BDP, prethodni broj londonskog Ekonomista piše o sličnoj temi: SAD su vrlo bliske Srbiji po tome. Implikacije i nisu tako loše, finansijska tržišta dobro reaguju na lepe cifre, dok korigovani podaci nisu toliko interesantni.

Dakle, vrednost BDP u 2009. znatno je manja od one koja je ugrađena u budžet za 2010, i što je posebno bitno, u projekciju budžeta za 2011. Nova procena BDP za 2009. ukazuje da je Srbija raspolagala sa manje sredstava nego što se pretpostavljalo, pa je udeo javnog duga, spoljnog duga, javne potrošnje i fiskalnog deficita u BDP bio veći.

Međutim, koliko je sve to bitno za građane Srbije danas? Sticajem okolnosti ne puno.

Naime, najvažnija veličina za prosečnog Srbina je procenjena vrednost BDP-a za 2011. jer je na osnovu nje određena visina fiskalnog deficita (140 milijardi dinara, odnosno 4,1% BDP) i posredno javne potrošnje (oko 43% BDP). Prosečnog građanina javna potrošnja zanima jer se iz nje isplaćuju zarade u javnom sektoru, penzije, socijalna davanja...Visina fiskalnog deficita je bitna jer nju nalažu fiskalna pravila, čije poštovanje pozitivno utiče na kreditni rejting zemlje i mogućnost finansiranja investicionih projekata u Srbiji. Udeo javnog i spoljnog duga u BDP opet utiče na kreditni rejting i, samim tim, mogućnost servisiranja obaveza države.

Procenjeni BDP (pre pominjanih korekcija) za 2011. iznosio je nešto preko 3,4 hiljade milijardi dinara, te je fiskalni deficit od 4,1% vredeo 140 milijardi dinara. Međutim, iako bi novi obračun trebalo da pokaže manji BDP, to neće biti slučaj jer će prosečna inflacija u 2011, koja će skoro izvesno 2-3 procentna poena biti viša nego planirana, praktično održati vrednost BDP na nivou vrlo bliskom onome iz date projekcije. To dalje znači, da će i fiskalni deficit, i relativno i apsolutno, ostati približno isti. Imajući u vidu apresijaciju dinara realno je pretpostaviti da bi prosečni kurs mogao biti sličan kao i 2010. (103 dinara za evro). Time uslovljen rast BDP, izražen u evrima, smanjio bi učešće javnog i spoljnog duga u BDP i pored toga što će njihova apsolutna vrednost verovatno blago rasti.

Mogao bi se nametnuti zaključak da nikakvih problema neće biti. Ipak to nije slučaj. Visoka inflacija će se zbog poštovanja fiskalnih pravila preliti na javnu potrošnju (veći nego prvobitno planirani izdaci za penzije i plate u javnom sektoru), te će rebalans budžeta biti neophodan. 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 11:17 13.05.2011

.

rebalans budžeta biti neophodan.

ovo je ocito ali skrenuo bih paznju na drugo

pozitivno utiče na kreditni rejting zemlje i mogućnost finansiranja investicionih projekata u Srbiji.


utisak mi je da mi veci problem imamo u pripremi i realizaciji inv projekata nego u njihovom finansiranju tako da ni ste strane rejting nije presudan

dragan7557 dragan7557 10:44 15.05.2011

Re: .

Naime, najvažnija veličina za prosečnog Srbina je procenjena vrednost BDP-a za 2011.

Gospodine Gorane Nikoliću, prosečan Srbin apsolutno nema pojma šta je BDP!

Prosečan Srbin zna jedino da izbroji koliko je novčanica primio za svoje robovanje sumanutom spolja nametnutom ekonomskom modelu koji se (ne samo) u Srbiji održava, hvali, promoviše i sl.

Tvrdnja vam nije na mestu, ili kako bi se reklo, predstavlja neistinitu tvrdnju.

Tvrditi da BDP (još i friziran i našminkan) ima bilo kakve veze sa prosečnim Srbinom je u najmanju ruku neozbiljno.

cerski
Sepulturero Sepulturero 16:10 13.05.2011

А задуживање?

Зар не постоји неки закон који ограничава задуживање државе у односу на БДП? Ако је тако онда је његова стварна вредност врло битна.

Занимљиво је како су ММф и други наши повериоци из иностранства тако спремно прогутали нереалне цифре које им ми нудимо. Вероватно зато јер у супротном не би могли или смели да нам још позајмљују а то би довело у питање нашу отплату постојећих дугова.

Наравно, узимање нових кредита да би се отплатили стари само одлаже и наравно повећава проблем. Аргентински сценарио нам не гине. Као уосталом ни Грчкој као што ових дана пише Кругман у свом блогу на NYT сајту.

Само по себи то не би ни требало да буде тако лоше под условом да после краха власт почне са здравом економском политиком само бојим се да незналице и лопови за тако нешто нису способни.
dragan7557 dragan7557 18:58 13.05.2011

Re: А задуживање?

Вероватно зато јер у супротном не би могли или смели да нам још позајмљују а то би довело у питање нашу отплату постојећих дугова.

Dužnik (država) ima veoma značajnu imovinu u nekretninama i radnoj snazi, pa otplate dugova ne dolaze(još) u pitanje.

cerski
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:00 13.05.2011

Skandal

Generalno, skandalozno je šta nam servira RZS pod dirigentskom palicom vlasti.

Nemojte da se zanosimo kako je to 3,1-6,2 promena metodologije, da je normalno da se koriguju rezultati, da je sve tako lepo i normalno i bez posledica.
dragan7557 dragan7557 22:34 13.05.2011

Re: Skandal


Da li je GDP relativna stvar?

Potpuno u odnosu na gladnu decu u subotičkoj školi je ča i totalno nevažna.

Prvo nahranite decu pa onda razmišljajte o jebenom budžetu.

cerski
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:35 14.05.2011

Re: Skandal

dragan7557
Da li je GDP relativna stvar?Potpuno u odnosu na gladnu decu u subotičkoj školi je ča i totalno nevažna.Prvo nahranite decu pa onda razmišljajte o jebenom budžetu.cerski

Ej, ta vest o deci u Subotici koja su gladna me je bacila u očaj i bes.
Nisam imao snage da pišem na blogu. Možda nema direktne veze sa temom ali zaslužuje pominjanje svuda.
(Oko 80 odsto učenika specijalne škole "Žarko Zrenjanin" u Subotici dolazi gladno na nastavu, a užina u školi je jedino što pojedu tog dana)
dragan7557 dragan7557 10:17 14.05.2011

Re: Skandal

Možda nema direktne veze sa temom ali zaslužuje pominjanje svuda.
(Oko 80 odsto učenika specijalne škole "Žarko Zrenjanin" u Subotici dolazi gladno na nastavu, a užina u školi je jedino što pojedu tog dana)

Slušaj, u ovom nakaradnom svetu apsolutno sve ima svaku vezu sa svačim.

I dok se birokratija ofarbala u nove, lažne vesele boje i svesrdno očekuje tapšanje po ramenu za postignute uspehe iz inostranstva onih koji su je nametnuli, dotle je pozadina Potemkinovog sela demokratije jedna potpuno asocijalizovana kalakurnica.

Mene je do te mere potresla ova vest da bih je stavi na svaki blog koji se publikuje bilo gde.

Srbija je svedena na treće razrednu afričku državu u kojoj je zločin bogatih prema siromašnim kulminirao.

U tom kontekstu pisati rasprave o bužetu me podseća na Marie Antoanet i "ako nemaju hleba, nek jedu kolače."

I dok skupštinska bratija ždere za bagatelu u skupštinskom restoranu, demokracki blogeri VIP statusa vode raspravu o sisama i guzicama raznih silikoniranih pevaljki, dotle deca gladuju.

cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:33 14.05.2011

Re: Skandal

dragan7557
Srbija je svedena na treće razrednu afričku državu u kojoj je zločin bogatih prema siromašnim kulminirao... I dok skupštinska bratija ždere za bagatelu u skupštinskom restoranu, demokracki blogeri VIP statusa vode raspravu o sisama i guzicama raznih silikoniranih pevaljki, dotle deca gladuju.


Хтедох да ставим смајлија, али ми је некако неспојив са текстом, па ћу написати: У праву сте.
dragan7557 dragan7557 10:30 15.05.2011

Re: Skandal

KRALJMAJMUNA
Generalno, skandalozno je šta nam servira RZS pod dirigentskom palicom vlasti.

Nemojte da se zanosimo kako je to 3,1-6,2 promena metodologije, da je normalno da se koriguju rezultati, da je sve tako lepo i normalno i bez posledica.

O'š kazati friziranje i šminkanje po potrebi?

Jedini pokazatelj stručnosti je svakodnevnica u kojoj se živi, koja ili podržava ili obara "metodologiju" vlasti podržanu njihovim satrapima.

Građanima je dobro ili loše, neovisno od bilo kakvih "mišljenja" "metodologija" i slične učene boranije, koja se ne jede.

A u Srbiji je loše jer je nacionalni produktivit ili produktivitet srpske nacije u čabru, lepo upakovan i spreman za upotrebu onih koji sebe lažu da smo uspešni na ovom ili onom polju, zbog ovog ili onog.

Najveći broj "ekonomista" nikada nije ni ču a kamo li pročitao bilo šta što se odnosu na kompetitivnu prednost nacija dok o upotrebi još uvek tapkaju za glupavim reliktima Ekonomije poputa Adam-a Smith-a od koga pamte još samo naslov i ništa drugo. Učeno blejanje, meketanja i njakanje, se svodi na prepisivačke aktivnosti autoriteta Nobelovca po izboru i tu se završava naporno čitanje ekonomske beletristike, X-100 ili Roto romana(u nastavcima il' sveskama) friziranih za potrebe nazovi ekonomista.

Ponekad me je sramota što sam studirao na Ekonomskim fakultetima, kad pročitam svakojake baljezgarije visoko plačenih kvazi ekonomista.

Izuzetno je deprimirajuće, teško i čak neshvatljivo da niko ne razume da je sveukupna ekonomska nauka definisana: produktivnošću i income distribucijom uz dodatak analize o uporednoj prednosti nacija,

i da je ovim data deskripcija svih i apsolutno svih varijanti bilo kog ekonomskog modela dosadašnjeg, sadašnjeg i budućeg.


cerski
seceranac seceranac 14:30 14.05.2011

besmislenost

Da li je GDP relativna stvar?


GDP ne da je relativna vec je besmislena stvar, potpuno besmislena.
Ono sto je jos besmislenije je ideja da GDP treba raste i to exponencijalno (za odredjeni procenat svake godine)

Najpre treba sve ove "ekonomiste" u skolu da nauce osnovne stvari poput eksponencijalne funkcije pa tek onda da im dozvolimo da pricaju o ekonomiji i rastu
dragan7557 dragan7557 09:58 15.05.2011

Re: besmislenost

Najpre treba sve ove "ekonomiste" u skolu da nauce osnovne stvari poput eksponencijalne funkcije pa tek onda da im dozvolimo da pricaju o ekonomiji i rastu

Za tako komplikovan nauk bivši poklonci Istprijskog marksizma nisu dovoljno bazno obrazovani baš kao ni novi "ekonomisti" ideolozi privatizacije.

Osnova bilo kojeg gazdovanja=ekonomije je produktivnost, koja je kod istih zasnovana na hiperprodukciji raznih glupavosti i još više rekla kazala isticanja "mišlenja" i "stavova" "naučnih" autoriteta bilo da je Štiglic ili Milton Fridman, važno je da je autoritet.

Po svaku cenu biti u Davosu pa makar "srpskom" (Kopaoniku) je jedina produktivnost ovih nazovi upražnjivača "nauke."

Naravno "učeno" trabunjanje za skupe pare, se može u vidu mišljenja "Ekonomista" pročitati u dnevnoj "štampi" dok je merenje nacionalne produktivnosti ostavljeno za neka druga vremena.

Od čitanja naslova Adama Smita, Davida Ricarda i Marksa(bivšeg im božanstva Ekonomije), ovi stručnjaci nisu stigli dalje, osim u cenama svojih "usluga."

cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana