In memoriam| Region

Koloplet sličnosti i razlika

Nebojsa Krstic RSS / 23.06.2011. u 11:58

 

 

Tog sam leta, U Komiži na Visu, krećući se uskom i lagano krivudavom ulicom oivičenom kamenim zgradama nosio uza se jednu knjigu Česlava Miloša. Da li je to bila «Zemlja Ulro» ili «U dolini rijeke Isse», nisam siguran, ali nosio sam je gledajući u nakrivljene škure koje su na većini kuća bile zatvorene i leti, i zimi, i dan i noć. Većina je bila prazna i napuštena. Ukućani su otišli negde, u Split, u Zagreb, u San Pedro, Kalifornija. Ili su pomrli. Tako raspršeni ne mogu se dogovoriti o budućnosti zgrade, eventualnoj prodaji. I zato kuće propadaju. Prolazeći kroz tu «mrtvu prirodu» razmišljao sam o stihu poljske pesnikinje Vislave Šimborske, iz pesme «Autonomija» koju je Miloš pominjao u toj knjižici iskrzanih korica:»Nas ponor ne deli nadvoje./Ponor nas okružuje.» Ako nas ne deli, onda nas spaja, prevodio sam sebi te stihove izlazeći iz uske ulice na čistinu i prolazeći pored crkve Gospe Gusarice pred kojom je velika nakrivljena žalosna vrba.

Pomenute stihove, tumačio sam svodeći ih na sentimentalne odnose dvoje ljudi, recimo mene i recimo neke osobe ženskog pola koja je tada bila biće neodređenih kontura. Hoću da kažem, nisam ih, stihove, povezivao sa političkim smislom koji se takođe nalazi u njihovom podtekstu. Nisam ih tumačio u međurepubličkom ili međunacionalnom ključu ka kome bi me trogodišnji život na hrvatskom ostrvu po prirodi stvari trebalo da vodi. A nije me vodio. Na moje srpsko prezime niko nije obraćao pažnju, na recepte i upute lupao sam štambilj na kome je pisalo Др Небојша Крстић, лекар, ćirilicom, niko mi nije vratio ni jedan od tih papira kao nevažeći. Brbljao sam svuda glasno ne skrivajući prepoznatljivo beogradsko otezanje (koje ne bih mogao da skrijem i da hoću), čitao sam Politiku, svake večeri oko 6 sati uveče, kad ova stigne do Visa, a onda sam prelazio na Slobodnu Dalmaciju, dok bi Gordan Straka i Tonko Pulenta uzimali Politiku da vide «šta ima novog kod mene». Sedeći na komiškoj rivi i pušeći cigaretu video sam galebove, brdo Hum na kome je vazda visio oblak, video sam komad Jadranskog mora koje je menjalo svoj stepen uznemirenosti i obojenosti, video sam svoje pacijente (a svi su mi stanovnici bili pacijenti) kako mile kroz grad, video sam mermerni kvadratni spomenik koji je obeležavao mesto na koje je kročio drug Tito 1943. kada se iskrcao u Komižu, video sam palme sa kojih su na proleće padali plodovi veličine šljivcige, video sam prazninu koja se otvarala već oko 8 uveče kad se zatvori samoposluga i dve bakalnice. Sve sam video samo nailazeći ponor nisam iako se sve ovo dešava u predvečerje raspada Jugoslavije.

U jednoj od šetnji rivom vatreno sam, sećam se, sa doktorom Strakom diskutovao o značenju pojave UJDI-a. Ta je organizacija prva narušila ideju monopartizma, tj. bezpartizma u kojoj smo do tad živeli. Sećam se kako sam ga uveravao da će buduće stranke, koje će se neminovno formirati, neće to činiti po nacionalnom kriterijumu već po esnafskom, staleškom ili nekom sličnom. Sumnjičavo je odmahivao glavom. Mislio sam da je tvrdoglav pa sam izbacivao nove argumente kako bih potkrepio svoju tezu za koju će neposredna budućnost dokazati da je apsolutni nonsens. Ta neposredna budućnost podariće nam horde zlikovaca na vlasti i uz vlasti, ravnomerno rapoređenih na države u nastanku i ispostaviće se koliko smo mi, narodi i narodnosti tadašnje SFRJ, bili beskrajno naivni. Ponajpre ja.

Kasnije smo se «opamećivali», na veoma dugotrajan i bolan način.

Pre nekoliko meseci sedeo sam u «Franšu» sa troje svojih komiških poznanika koji su u Beogradu boravili povodom sajma turizma. Pitao sam svašta, između ostalog da li je na rivi još uvek oznaka gde se Tito iskrcao. «Nije, rekli su mi, skinuli smo!». Nije mi bilo jasno zašto.

«Verovatno bi mi to skinuli da je ostrvo naše, ali zašto vi?!», zavapio sam.

Vis u svojoj istoriji ima nekoliko pomorskih bitaka vojevanih u blizini otoka u vreme antičke Grčke. I ima partizane i Engleze u Drugom svetskom ratu, ima Titovu špilju i takve stvari. Zašto se to nije čuvalo, zbog turista, ako ništa drugo, nisam mogao da shvatim. Shvatio sam jedino da je ponor u koji smo upali početkom 90-ih bio dubok isto onoliko koliko je bio glup, besmislen i nepotreban.

I sad je pitanje da li nas i koliko taj ponor deli na dvoje. I da li nas on razdvaja ili spaja? I kako se on premošćava? I kako se obuzdava? I ima li među nama sličnosti? Nekada ih je bilo tušta i tma, kasnije je svaka sličnost za neke postala upravo dokaz različitosti. I ima li u tom kolopletu sličnosti i različitosti onoliko zdrave pameti, interesa i dobre volje u meri da opet možemo da živimo kao ljudi, jedni pored drugih i jedni s drugima? Kako se leče rane? Kako pojedinačne, kako one kolektivne? Sudeći po dva u nečemu slična događaja, po reakcijama na presudu hrvatskim generalima i na hapšenje Ratka Mladića, uočljive su razlike u reagovanju dva kolektiva. Kod naših suseda bezmalo čitava se intelektualna elita složila da su kazne izrečene u Hagu prestroge. U tome su saglasni i oni sa ekstremne desnice i liberalni intelektualci građanske provinijencije. Kod nas su reakcije na hapšenje Mladića bile daleko manje unisone. Primetio sam da čak i veoma darovita književnica koja će ovde postati čuvena po svom tekstu o papi, u svom osvrtu na prethodne dve teme kaže kako se hrvatski generali, kad je reč o zločinima, «ne mogu usporediti s Mladićem». U diskursu je problem. Ne postoje zločini koji se daju usporediti jer je svaki od njih neusporediv, svaki na svoj način. Da li je Jasenovac usporediv? Jadovno? Da li je Srebrenica usporediva? Kravice? Potočari? Vukovar? Ovčara? Paulin Dvor? Da li je mitraljiranje kolone izbeglica, staraca i dece, usporedivo? Da li je zločin nad porodicom Zec usporediv?

Ono što je zajedničko svima nama, u državama nastalim raspadom SFRJ, jeste da svi zajedno moramo da promenimo diskurs. Da zločine i zločince prestanemo da delimo na naše i njihove i da ih upoređujemo jer je to put kojim smo jednom već išli i koji nas je i odveo u ponor o kome je govorila Vislava Šimborska.

Jer ako to ne učinimo ponor će nas okruživati zauvek.

(Pisano namenski povodom 20 godina od raspada Jugoslavije, "Vreme" od 23. 6.2011.)

P.S.

Autonomija

 

Pred opasnošću, holoturija se cepa nadvoje:

jedno sebe ponudi svetu da ga proždere,

a drugo sebe sačuva i njim pobegne.

 

Snažno se razdvaja na prokletstvo i spasenje,

na kaznu i nagradu, na ono što je bilo i ono što će biti.

 

Usred tela holoturije otvara se ponor

a njegovi rubovi odmah postaju tuđi jedan drugom.

 

Na jednom rubu smrt, na drugom život.

Ovde očajanje, tamo nada.

 

Ako ima ravnoteže, tasovi vage nepokretno stoje.

Ako ima pravde, ona je tu.

 

Umreti tek koliko je potrebno, ne prelazeći granicu.

Ponovo izrasti iz spasenog ostatka.

 

I mi umemo da se raspolutimo

al` samo na telo i prekinuti šapat.

Na telo i poeziju.

 

Na jednoj strani grlo, na drugoj smeh

slabašan, što brzo zamire.

 

Ovde težina u srcu, tamo non omnis moriar.

Tri sitne reči kao tri pera svetlosti.

 

Nas ponor ne deli nadvoje.

Ponor nas okružuje.

 

Vislava Šimborska 

 

 


 



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 12:01 23.06.2011

:*-(

Shvatio sam jedino da je ponor u koji smo upali početkom 90-ih bio dubok isto onoliko koliko je bio glup, besmislen i nepotreban


edit - ovo gore je citat iz teksta - da naglasim
legalizacijabg legalizacijabg 12:30 23.06.2011

Re: :*-(

antioksidant
Shvatio sam jedino da je ponor u koji smo upali početkom 90-ih bio dubok isto onoliko koliko je bio glup, besmislen i nepotreban


Ponor kako za koga.Recimo da je Milošević i ekipa namerno prokopavala ponor,da bi duže ostala na vlasti.Jednostavno,njima je trebao rat da sačuvaju privilegije,mada su bludni u početku sanjarili da će sačuvati komunizam.Posle su shvatili da i u višepartijskom sistemu,može dobro da se prodje.Naravno,ratovi i sukobi su bili neophodni
legalizacijabg legalizacijabg 12:24 23.06.2011

čitali ste pogrešne knjige

Ko je hteo u to vreme da pročita knjigu 'Odgovori'Vuka Draškovića,tu je mogao da nađe upustvo šta nas čeka u narednim godinama.Sad jes,da je to bilo nepoželjno štivo u to vreme,a mnogi su se i camocenzurirali
Biljana 77 Biljana 77 13:26 23.06.2011

KLJUČ

Ne postoje zločini koji se daju usporediti jer je svaki od njih neusporediv, svaki na svoj način.
Čak ni zločinci nisu uporedivi - svi su jednaki, nema se šta porediti.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:23 23.06.2011

raspad

pricam malopre s mojom malom o raspadu YU i nacionalnim knjizevnostima, kako su iz programa skola proterani pisci posle brojanja krvnih zrnaca, pricam o getoiziranim kulturama i pitanju da li ce se moci govoriti o balkanskoj literaturi, pricam joj kako su po Bosni palili biblioteke, jer kad se to desavalo bila je premala za te grozote i uplicem licni dozivljaj, kako su mi ukrali jezik srpskohrvatski, jer za par dana ucestvuje na phd seminaru u Jeni na univerzizetu Fridrih Siler po pozivu, kazem, ej mala Jena, pa tamo je predavao Hegel, ja bih pala u nesvest da treba da zinem u njhovom Senatu, a ona bira rajf za kosu i suknjicu i pita jel da obuce belu kosulju i da li da prica na engleskom ili nemackom:)

al nisam htela o raspadu, nego o apoteci:)

u mom selu u Istri nema apoteke i pitam ja mog druga Istrijana kako bre nema apoterka ovde, kaze, pa zato sto niko nije bolestan:)
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:30 23.06.2011

PLATO Tita i Jovanke Broz

U septembru ove godine Beograd će biti domaćin Samita Pokreta nesvrstanih, osnovanog 1961. godine zahvaljujući državnicima formata Nasera, Nehrua i Tita.
Bilo bi korektno i istorijski logično da se plato ispred nekadašnje zgrade SIV, a sada Palate Srbija, gde se upravo okončava renoviranje fontane, nazove "Plato Tita i Jovanke Broz".
Takodje, bilo bi sjajno da upravo Jovanka Broz prisustvuje ovom svečanom činu, kojim bi na dostojanstven način bila obeležena 50. godišnjica Pokreta nesvrstanih!
legalizacijabg legalizacijabg 15:35 23.06.2011

Re: PLATO Tita i Jovanke Broz

gde se upravo okončava renoviranje fotane, nazove "Plato Tita i Jovanke Broz".

ti se zajebavaš jel da?
antioksidant antioksidant 15:46 23.06.2011

Re: PLATO Tita i Jovanke Broz

legalizacijabg
gde se upravo okončava renoviranje fotane, nazove "Plato Tita i Jovanke Broz".

ti se zajebavaš jel da?

mozda za tita ali je za jovanku skroz ozbiljan
predatortz predatortz 23:28 23.06.2011

Re: PLATO Tita i Jovanke Broz

Bilo bi korektno i istorijski logično da se plato ispred nekadašnje zgrade SIV, a sada Palate Srbija, gde se upravo okončava renoviranje fontane, nazove "Plato Tita i Jovanke Broz".
Takodje, bilo bi sjajno da upravo Jovanka Broz prisustvuje ovom svečanom činu, kojim bi na dostojanstven način bila obeležena 50. godišnjica Pokreta nesvrstanih!


A omladinke u mini suknjama da upriliče slet!?
bluestar bluestar 06:18 24.06.2011

Re: PLATO Tita i Jovanke Broz

Filip Mladenović

Bilo bi korektno i istorijski logično da se plato ispred nekadašnje zgrade SIV, a sada Palate Srbija, gde se upravo okončava renoviranje fontane, nazove "Plato Tita i Jovanke Broz".



dakle, ne mogu da verujem!
jinks jinks 12:13 24.06.2011

Re: PLATO Tita i Jovanke Broz

Zaboravili ste Reksa
predatortz predatortz 12:15 24.06.2011

Re: PLATO Tita i Jovanke Broz

jinks
Zaboravili ste Reksa


Reks je za sve kriv!
jinks jinks 12:16 24.06.2011

Re: PLATO Tita i Jovanke Broz

I ti kucici, stvarno nekada umeju da budu verni svakojakim ljudima.
legalizacijabg legalizacijabg 15:31 23.06.2011

bojkot ha?

hmm nešto slabo posećen blog danas
da li je pretoplo pa ljudi dremaju ili su nadureni zbog nemačke ćuške,i bojkotiraju svakog ko ih asocira na vlast
trebao je autor da dosoli inače dobar tekst, nekom misterioznom floskulom ili rečenicom,pa da eto ljudi saučestvuju ovde i isprazne svoj naboj koji se od juče nakupio
buba_truba buba_truba 15:57 23.06.2011

Re: bojkot ha?

legalizacijabg
hmm nešto slabo posećen blog danas
da li je pretoplo pa ljudi dremaju ili su nadureni zbog nemačke ćuške,i bojkotiraju svakog ko ih asocira na vlast
trebao je autor da dosoli inače dobar tekst, nekom misterioznom floskulom ili rečenicom,pa da eto ljudi saučestvuju ovde i isprazne svoj naboj koji se od juče nakupio

Kakva percepcija!

Evo, da ne videh ovaj tvoj dubokoumni komentar, ne bih se ni javila - kad vidim u Krletovom blogu i K od Komiže, obavezno pročitam, prepustim se na trenutak sećanjima... uživam, dam preporuku i idem dalje. I nemam utisak da treba da kažem nešto, samo reda radi. Ali ok. Neka si ti rekao svoje, bar si pošten u tom polazu "od sebe samog", ali ne zaluđuj se da si etalon.
ninasimone ninasimone 18:32 23.06.2011

Re: bojkot ha?

buba_truba
kad vidim u Krletovom blogu i K od Komiže, obavezno pročitam, prepustim se na trenutak sećanjima... uživam

Tako ce se jednog dana i nasa deca secati ovog vremena kad je Krle blogovao a mi uzivali. Bojkot? Jedina prava reakcija, na zalost nemoguca.
zare_lemanski zare_lemanski 19:06 23.06.2011

Re: bojkot ha?

A i ja se navuko na "Games Of The Thrones"... kad ono igre al' ove nase... prljavije :(
Gospodja Klara Gospodja Klara 23:01 23.06.2011

Re: bojkot ha?

zare_lemanski


Onaj lemanski?
janeznam janeznam 19:08 23.06.2011

Mirisi

Citajuci blog osetila sam miris mora, one lepe Dalmacije, onog spokojstva koje samo more moze da da. Pa onda godine rata. Miris znoja i mleka koje se davno ukiselilo jer davno je bilo 5 ujutro kad je nana zadnji put pomuzla kravu i sipala mleko da se vari na sporet ~na drva~ . Niko nani to jutro nije rekao da ce zauvek napustiti svoju kucu i otici negde... Daleko. A ja,ja vozim iz sela u grad sakriven dzak krompira kumovoj familiji i nailazim na tri kontrolna punkta, tri razlicite vojske a nastale iz jedne. Kako mi je bilo to ja znam. Lepo je kad posle mnogo godina od tad mogu svakom pogledati ravno u oci. I jednim, i drugim i trecim ocima. Slucajno sam se zadesila u Bosni tih ratnih godina. Bilo je jako tesko gledati svojim ocima zlo a jos teze je osecati nemoc da zaustavis sve to.

princi princi 05:55 24.06.2011

Ништа

песма? Опроштајни?
sybil sybil 14:55 24.06.2011

Ja i moj drug iz Hrvatske

zajedno plachemo za Jugoslavijom. Pre neki dan mi pise:

"Mislim da su Srbi optereceni velikosrpskom ideologijom koja nije u stanju ni sa minimumom objektivnosti sagledati istoriju ovih prostora i ulogu Srba u njoj. Te reakcije su tipične za zrtve propagande Milosevicevog rezima, koje misle da svi nepravedno mrze Srbiju i da su u stvari Srbi uvijek zrtve, a da su srpski zlocini antisrpska propaganda. Istina je u stvari da Srbi imaju politicku tradiciju brutalne nacionalisticke ideologije koju na žalost vecina naroda podržava. medjutim cudno je kako jako malo ljudi u Srbiji podrzava drugacije stavove i ne vide da ih upravo nacionalizam vodi nazad u beogradski pasaluk. zasto niko pa ni Crnogorci ne zele da zive u zajednici sa Srbijom? zato sto su Srbi toliko optereceni vlastitom dominacijom da nisu u stanju da zive sa drugima a da ih brutalno ne degradiraju. Srbi su to radili u svakoj drzavi i na svakoj teritoriji na kojoj su imali vlast."
antioksidant antioksidant 15:07 24.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

ubi se ovaj hrvat* od plakanja


* pod "hrvat" mislim na zrtve propagande rezima, koja misle da svi nepravedno mrze hrvatsku i da su u stvari hrvati uvijek zrtve, a da su hrvatski zlocini antihrvatska propaganda. za detalje pogledati pod reakcije na slucaj gotovina
sybil sybil 15:09 24.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

antioksidant
ubi se ovaj hrvat* od plakanja


* pod "hrvat" mislim na zrtve propagande rezima, koja misle da svi nepravedno mrze hrvatsku i da su u stvari hrvati uvijek zrtve, a da su hrvatski zlocini antihrvatska propaganda. za detalje pogledati pod reakcije na slucaj gotovina

plache on, i misli da su Srbi sve krivi kao sto se vidi iz pisma.
antioksidant antioksidant 15:13 24.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

sybil
antioksidant
ubi se ovaj hrvat* od plakanja


* pod "hrvat" mislim na zrtve propagande rezima, koja misle da svi nepravedno mrze hrvatsku i da su u stvari hrvati uvijek zrtve, a da su hrvatski zlocini antihrvatska propaganda. za detalje pogledati pod reakcije na slucaj gotovina

plache on, i misli da su Srbi sve krivi kao sto se vidi iz pisma.

pa i ko bi drugi bio kriv?
ne valjda hrvati?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:16 24.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

Pre neki dan mi pise:

Malo je glupavo to što piše, da prostite.
antioksidant antioksidant 15:20 24.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

Nebojsa Krstic
Pre neki dan mi pise:

Malo je glupavo to što piše, da prostite.

malo?
pa vi ste veoma pristojni nebojša
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 15:32 24.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

vi ste veoma pristojni


Više politički korektan nego pristojan, prav za prav.
bluestar bluestar 15:40 24.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

zato sto su Srbi toliko optereceni vlastitom dominacijom da nisu u stanju da zive sa drugima a da ih brutalno ne degradiraju.



eno, milorad pupovac ih toliko degradira da je to strasno. govori bolji hrvatski od 99% hrvata, sveucilisni je profesor, liberalan, lojalan drzavi u kojoj se rodio i u kojoj zivi...ali naravno, cim je otvorio problem krsenja ljudskih prava malobrojnih srba koji zive u hrvatskoj, odmah je proglasen cetnikom. u hrvatskoj danas zivi vise od 90% hrvata, mislim da su etnicki najcistija drzava u evropi, i stvarno mi je muka kad nam oni drze lekcije o suzivotu.
sybil sybil 06:22 25.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

bluestar
zato sto su Srbi toliko optereceni vlastitom dominacijom da nisu u stanju da zive sa drugima a da ih brutalno ne degradiraju.



eno, milorad pupovac ih toliko degradira da je to strasno. govori bolji hrvatski od 99% hrvata, sveucilisni je profesor, liberalan, lojalan drzavi u kojoj se rodio i u kojoj zivi...ali naravno, cim je otvorio problem krsenja ljudskih prava malobrojnih srba koji zive u hrvatskoj, odmah je proglasen cetnikom. u hrvatskoj danas zivi vise od 90% hrvata, mislim da su etnicki najcistija drzava u evropi, i stvarno mi je muka kad nam oni drze lekcije o suzivotu.

prenecu mu tvoj i Nebojsin komentar bas da vidim sta ce da kaze!
Ja sam to prenela u fazonu-evo kako nas vide. To je moj drug iz Hrvatske, radimo zajedno ovde u USA.
maksa83 maksa83 15:11 25.06.2011

Re: Ja i moj drug iz Hrvatske

plache on, i misli da su Srbi sve krivi kao sto se vidi iz pisma.


sybil sestro ne nasedaj, to ti je modifikovana čuvena Žvaka Propalog Bubnjara, onaj fazon kad prebaciš ribi ruku preko ramena i kažeš "ja sam rokenrolu dao sve a on mi nije vratio ništa" i dalje gledaš kako se stvari razvijaju, e ovo ti je ista fora samo "žvaka propalog Jugoslavena".

A ako plače daj mu neki keks...


svjetlana10 svjetlana10 21:45 24.06.2011

Opet Komiza...

Prelijepo...hvala
zoja444 zoja444 21:52 24.06.2011

zamisli zivot

kada bi mogao da se uvede neki moratorijum (kao kod nuklearki), na svim ovim prostorima, na jedno 100 god min, na sva politicka, vojna i druga desavanja, da bar neko odzivi mirno svoj zivot do kraja, a ne da se stalno pita: zar opet? kako bi to divno bilo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana